ukos 12.07.06, 13:49 Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W tej sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stopzionism [...] 12.07.06, 13:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 [...] 12.07.06, 14:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tekameka Były Niemiecki Obóz Zagłady - oto właściwa nazwa 12.07.06, 16:33 załóżmy gdyby to Polacy zakładali takie obozy na terytoriach przez nich okupowanych, nazywały by się one dzisiaj po prostu Polski Obóz Śmierci czy coś w tym rodzaju i nikt by tego nie zmieniał. Natomiast nazwa "Były Nazistowski Niemiecki Obóz Koncentracyjny i Zagłady Auschwitz-Birkenau" jest jakby wstydliwa, że to niby Niemcy, ale INNI Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemiecki, 12.07.06, 16:39 albo nazi, albo wrecz hitlerowski: to naprawde bardzo nieszczesliwy w jezyku angielskim zlepek przymiotnikow. W pismiennictwie anglojezycznym utarlo sie Nazi Death Camp, bo nikomu normalnemu nie trzeba tlumaczyc, kto to byli nazi. A glupim? Coz, glupimi nie warto sie przejmowac:) Odpowiedz Link Zgłoś
langston Dlaczego jestes polako-zerca? 12.07.06, 16:43 Nazi nawet dla Niemcow to juz jacys marsjanie. Dlaczego cytujesz klasyka polako-zerstwa Jerzego Urbacha(Urbana) Sam jestes Zydem polakozerca? Odpowiedz Link Zgłoś
szymek.jajcarz.z-tvn M_I_K_A_ z TAZ ma Grzyba w Pochwie ???: )))))!!!!! 12.07.06, 17:25 Jak podaje faszo-brukowiec der Szpicel za paszkwile i błoto na Polskę w hitler-gadzinówce TAZ odpowiedzialna jest osobiście przepędzona z Polski folxdojczka o romantycznym nazwisku MIKA (sic!) : )) nie jasne jest tylko czy ta Myszka Mika działa na zlecenie firerów Kartofellandu czy bierze łajno spod siebie : )) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Dlaczego cie w SB, panie smutny, odrobiny poczucia 12.07.06, 17:32 humoru nie nauczyli? Urban jest Polakiem, a wiec ma prawo mowic smiesznie i uszczypliwie o swoich rodakach. I jest to takim samym "polakozerstwem", jak Norwidowe: "...pawiem narodow i papuga". Cytuje to, bo po prostu DOBRE:) A Przechodzac do meritum: NAZI dla Niemcow ciagle znacza, i ciagle ich bola. To tylko Polakom, co swiata spoza wlasnych oplotkow nie widza i wogole maja w glowach poprzewalane, inaczej sie zdaje. Przed mistrzostwami podawalem tu linki do pewnego brytyjskiego artykulu: NIEMCY PROSILI BRYTYJSKICH KIBICOW, BY NIE PROWOKOWALI KIBICOW NIEMIECKICH poprzez: 1)noszenie plastikowych karykatur helmow SS 2)maszerowanie w charakterystycznym stylu oddzialow hitlerowskich 3)wyrzucanie reki w nazistowskim pozdrowieniu na widok kazdego spotkanego Niemca Czyzby to - kurcze - o Marsjan chodzilo? Czyzby Niemcy na punkcie Marsjan az tak czuli byli? Nic sie nie martw: Niemcom i samo NAZI wystarczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Dlaczego cie w SB, panie smutny, odrobiny poc 12.07.06, 19:32 lze_elita.0 napisał: > humoru nie nauczyli? Urban jest Polakiem, a wiec ma prawo mowic smiesznie i > uszczypliwie o swoich rodakach. Urban jest innym Polakiem. Paskudnym komuchem, ktory calkowicie kolaborowal z czerwonymi faszystami. Taki facet jak on jest odpadem. > I jest to takim samym "polakozerstwem", jak > Norwidowe: "...pawiem narodow i papuga". Cytuje to, bo po prostu DOBRE:) Na pewno lepsze od bycia herrenrasse. > > A Przechodzac do meritum: NAZI dla Niemcow ciagle znacza, i ciagle ich bola. Dowcip polega na tym ze tylko Niemcy i powoli juz nie wszyscy wiedza, kto to byli nazisci a nawet wiedza, ze to byli zli ludzie z Marsa, ktorzy biednych Niemcow zmusili do szerzenia cywilizacji na wschodzie i kazali im sie nazywac wlasnie .. herrenrasse. >To tylko Polakom, co swiata spoza wlasnych oplotkow nie widza i wogole maja w > glowach poprzewalane, inaczej sie zdaje. Powiedz, czy ty jestes szwabem zasranym na polskim forum piszacym po polsku? A moze po prostu trzasnietym zielonym polskim podskakujacym radosnie na szwabskiej smyczy? Typuje na szwaba. A wiec kim jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Twoja niewiarygodna glupota pobila wszelkie grani 12.07.06, 19:56 Jestem obywatelem Republiki Irlandii. Slan! Odpowiedz Link Zgłoś
marysia57 Re: Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemie 12.07.06, 16:57 Kiedys czytalam artykul o przypadku w australijskim muzeum holocaustu. Kiedy padlo pytanie " kto to byli Nazi? dziecak odpowiedzial "Polacy".Jak wiec widzisz glupimi nalezy sie przejmowac, dekady antypolskiej propagandy organizacji zydowskich zbieraja obfite plony.Z polakow zrobiono kolaborantow Hitlera wspolodpowiedzialnych za Holocaust i kazano zapomniec o Holocauscie narodu Polskiego.Pamietaj ze naoczni swiadkowie wymieraja a w bibliotekach pozostaja na wieki ksiazki "zydowskich historykow" szlakujace Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 A moze dekady BRAKU polskiej propagandy 12.07.06, 17:40 historycznej? A moze stykanie sie Zachodu z polska emigracja zarobkowa, z tym - co tu kryc - polskim tepym robolem (bo taka to glownie owa emigracja byla)? Moze dzialalnosc takich kretynow polonijnych jak niejaki MOSKAL (niech mu kamien nagrobny ciezkim bedzie)? Czy jedyna znana pozycja na Zachodzie z zakresu polskiej historii ma byc nadal " Warsaw Rising" pewnego Walijczyka? Nie bijcie sie w zydowskie piersi, we wlasne sie uderzcie, Polacy! Nb. Ja juz nie chce powtarzac, jakie to brednie DOROSLI Polacy zwykli wygadywac np. na temat historii Irlandii... Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemie 12.07.06, 18:04 W języku polskim nazwa też brzmi koszmarnie. Ale o to chyba chodzi. Do makabrycznego obozu pasuje wstrętna nazwa. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemie 12.07.06, 18:10 > Albo niemiecki albo nazi Dlaczego "albo albo". Reżym polityczny w okresie III Rzeszy określa się mianem Niemiec hitlerowskich lub Niemiec nazistowskich. Instytucje założone przez państwo niemieckie podczas tego reżymu można więc nazywać "niemiecki hitlerowski" albo "niemiecki nazistowski". To nazwa historycznie precyzyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Przeczytaj moj post nizej: obozy daleko nie zawsze 12.07.06, 18:16 byly wlasnoscia Reichu, a juz napewno nie byly nimi obozy na terenie Niemiec, jak np. Dachau - jest to skomplikowane, sa tu bardzo pokretne sprawy i zalozycielstwa, i wlasnosci, i SS-manskiej "administracji": oboz byl wlasnoscia NSDAP, wiezniowie - Raichu (albo na odwrot), a caloscia zarzadzalo SS z Himmlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: Przeczytaj moj post nizej: obozy daleko nie z 12.07.06, 19:05 Zgadza się, obozy koncentracyjne były prowadzone we współpracy niemieckich organów państwowych oraz partii politycznej NSDAP. Nazwa "niemiecki nazistowski" jest tym bardziej uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: Były Niemiecki Obóz Zagłady - oto właściwa na 12.07.06, 18:07 > załóżmy gdyby to Polacy zakładali takie obozy na terytoriach przez nich okupowa > nych, nazywały by się one dzisiaj po prostu Polski Obóz Śmierci czy coś w tym r > odzaju i nikt by tego nie zmieniał. > Natomiast nazwa "Były Nazistowski Niemiecki Obóz Koncentracyjny i Zagłady Ausch > witz-Birkenau" jest jakby wstydliwa, że to niby Niemcy, ale INNI Niemcy. Nie, nie chodzi o to, że "inni Niemcy", bo nie chodzi tu o odniesienie do narodu niemieckiego. Wiadomo, że nie każdy Niemiec był nazistą i nie cały naród niemiecki zakładał KZ Auschwitz. Obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau był instytucją założoną przez państwo niemieckie założone w pewnym okresie historycznym. Państwo niemieckie tego okresu określa się mianem Niemiec nazistowskich. Podobnie Polskę w okresie władzy dynastii Piastów określa się mianem Polski piastowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Turlaj sie adminie Tebe! CO tu bylo niecenzuralne? 12.07.06, 17:23 Informacja, ze w jezyku angielskim ow zlepek przymiotnikow jest niezrecznoscia jezykowa (anglisty sie spytaj, choc - sadzac po poziomie waszych tlumaczen z Timesa, to ten wasz angielskiego nie zna)? Ze albo "niemiecki", albo "nazistowski", albo w ostatecznosci "hitlerowski"? A moize to, ze w pismiennictwie anglojezycznym utarlo sie: Nazi Death Camp? Zapis na nicka, drogo Tebe, to wsadz sobie zamiast kochasia w pupe! ZNOW twoja ingerencja ma tyle bezsensu, ile wykasowanie mi postu z zyciorysem Premiera Indii - bez jarmulki ci leb p[rzegrzalo, co? Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: Turlaj sie adminie Tebe! CO tu bylo niecenzur 12.07.06, 19:11 lze_elita.0 napisał: > Informacja, ze w jezyku angielskim ow zlepek przymiotnikow > jest niezrecznoscia jezykowa Dziwne rzeczy prawisz. W anglojęzycznej literaturze regularnie pojawiają się wyrażenia "Nazi Germany" (Niemcy nazistowskie) i "the German Nazi regime" (nazistowski reżym niemiecki). Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 A czy ja mowie o Nazi Germany? Mowie o Nazi 12.07.06, 19:57 Death Camp - sprobuj sobie wygooglowac Nazi Germany Death Camp. Milej zabawy zycze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: A czy ja mowie o Nazi Germany? Mowie o Nazi 12.07.06, 20:31 lze_elita.0 napisał: > sprobuj sobie wygooglowac Nazi Germany Death Camp. Milej zabawy > zycze:))) A co to ma być "Nazi Germany Death Camp"? Jeżeli już, to "Nazi German death camp". Takie sformułowanie jest choćby użyte w Wikipedii: en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camps#Use_of_Nazi_German_concentration_camp_facilities_after_the_war B. Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: A czy ja mowie o Nazi Germany? Mowie o Nazi 12.07.06, 20:32 Oraz tu: en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nazi_German_concentration_camps Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Niemcy sa wsciekli. 12.07.06, 13:58 Nie da sie zrobic z tego "polskich obozow smierci". Moga tylko pisac szydercze pamflety w swoich brukowcach i solidaryzowac sie z podlymi ich autorami, na wlasna miare. Odpowiedz Link Zgłoś
sfw Re: Niemcy sa wsciekli. 12.07.06, 15:52 O co chodzi? Ja jestem Niemcem i nie jestem wsciekly i nie znam nikogo ktory bylby wsciekly. Prawde mowiac nikt (doslownie nikt) nie interesuje sie w Niemczech ta sprawa. Zmiana nazwy jest ok, nie wiem czy byla potrzebna ale najwidoczniej byla. No i nic. Auschwitz wyglada jak wygladala. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Wiem ze Niemcy sie tym nie interesuja!!!!! 12.07.06, 16:16 Niemcy interesuja sie tylko teraz "nowym niemieckim patriotyzmem" Auschwitz i IIwojna sie nie interesuja-wiem, wiem Bilans strat Podczas II wojny światowej zginęło 6 milionów polskich obywateli (w tym polowa Zydzi), w tym: 200 tys. żołnierzy 39 proc. lekarzy 33 proc. nauczycieli szkół niższych szczebli 30 proc. naukowców i wykładowców wyższych uczelni (700 profesorów) 28 proc. księży 26 proc. prawników Na roboty przymusowe wywieziono 2,8 mln osób. Po wojnie zostało 600 tys. inwalidów, 1,2 mln chorych na gruźlicę, 3,6 mln wdów i sierot. Wyrok na Warszawę Warszawa została zniszczona w ponad 80 procentach, w tym zabudowa przemysłowa w 90 proc., mieszkalna - w 72 proc. Zniszczono 90 proc. zabytków i 100 proc. infrastruktury komunikacyjnej. Zginęło około 800 tys. mieszkańców stolicy (w 1939 r. Warszawa liczyła 1,3 mln mieszkańców). W 1945 r. na 100 kobiet przypadało 70 mężczyzn. Zabita gospodarka Kolej - zniszczono 84 proc. majątku: 2,5 tys. lokomotyw, 6,3 tys. wagonów osobowych, 84 tys. wagonów towarowych, 80 proc. mostów kolejowych, 7 tys. km torów (odległość między Warszawą a Nowym Jorkiem). Przemysł - zniszczono 70 proc. majątku: 20 tys. fabryk, 160 tysięcy warsztatów i małych manufaktur, 64 statki morskie. Leśnictwo - wytrzebiono 30 proc. drzewostanu: 200 tys. ha lasów całkowicie zniszczono, 500 tys. ha poważnie zdewastowano, 22 mln metrów sześciennych drewna wywieziono do Rzeszy. Rolnictwo - zniszczono 22 proc. majątku: 500 tys. gospodarstw rolnych, 57 proc. koni, 67 proc. bydła rogatego, 83 proc. trzody chlewnej; plony spadły do poziomu sprzed I wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
sfw Re: Wiem ze Niemcy sie tym nie interesuja!!!!! 12.07.06, 16:36 O czym ty piszesz? Ja pisze, ze ZMIANA NAZWY nikt sie, o ile to obserwuje, nie interesuje. Ano slowa w gazetach. Normalni ludzie wiedza co to za oboz oraz dlaczego znajduje sie w dzisiejszej Polsce. Widze natomiast pewna korzysc w sensie prawnym. Wytrzeć sobie pianę z ust Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: Wiem ze Niemcy sie tym nie interesuja!!!!! 12.07.06, 18:15 langston napisał: > Niemcy interesuja sie tylko teraz "nowym niemieckim patriotyzmem" > Auschwitz i II wojna sie nie interesuja-wiem, wiem (następuje jakaś lista) Większość Niemców, których znam, posiada wiedzę na temat Auschwitz i II wojny światowej, ale oczywiście przeciętni Niemcy interesują się tym tematem podobnie intensywnie jak przeciętni Polacy. Większości Niemców z pewnością nie interesuje jednak, pod jaką nazwą założony przez państwo niemieckie podczas II wojny światowej obóz koncentracyjny występuje na jakiejś liście UNESCO. Większość Niemców, podobnie jak zresztą większość Polaków, nie ma zresztą pojęcia, co to jest UNESCO. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:07 ukos napisał: > Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W tej > sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą. tak, ale bedzie podstawa prawna do procesow o klamstwo oswiecimskie, jesli nie beda stosowac nowej, prawdziwej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Masz rację 12.07.06, 15:45 annamarta8 napisała: > ukos napisał: > > > Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W te > j > > sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą. > > tak, ale bedzie podstawa prawna do procesow o klamstwo oswiecimskie, jesli ni > e > beda stosowac nowej, prawdziwej nazwy. Rzeczywiście, to ułatwi życie wszystkim normalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
apokalipsa111 Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach ;-)) 12.07.06, 14:08 Ale poniewaz prasa niePOLAKOW jest "wolna", NYT nadal bedzie perrorowal o obozach i antysemityzmie Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_can Re: Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach 12.07.06, 16:11 antysemityzm polski jest faktem. doswiadczalam tego w Polsce i teraz, w Kanadzie. Jestem polska zydowka. Nie - syjonistka, nie zacieklym wrogiem polskosci. Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach 12.07.06, 17:10 joanna_can napisała: > antysemityzm polski jest faktem. doswiadczalam tego w Polsce i teraz, w > Kanadzie. Jestem polska zydowka. Nie - syjonistka, nie zacieklym wrogiem > polskosci. Zmien imie na Joanna Dark... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach 12.07.06, 19:33 joanna_can napisała: > antysemityzm polski jest faktem. doswiadczalam tego w Polsce i teraz, w > Kanadzie. Jestem polska zydowka. Nie - syjonistka, nie zacieklym wrogiem > polskosci. Powiedz, co to jest antysemityzm polski? Naprawde chcialbym sie dowiedziec z pierwszej reki. Odpowiedz Link Zgłoś
mariachi77 Antysemityzm... 12.07.06, 20:50 Jestem Polakiem, ale zawsze powtarzam, ze wolalbym miec w rodzinie Alberta Einsteina niz czystego Aryjczyka - Eichmana. A jak powiedzial ten pierwszy: "Sa dwie rzeczy nieskonczone, Wszechswiat i ludzka glupota. Mam jednak watpliwosci co do pierwszego". Pozdrawiam Joanno Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Antysemityzm... 12.07.06, 21:14 mariachi77 napisał: > Jestem Polakiem, ale zawsze powtarzam, ze wolalbym miec w rodzinie Alberta > Einsteina .. ..który na starość został aktywistą.. syjonistycznego łajna ! Może to Cię zezłości.., ale zawsze pamiętaj.. o teorii.. względności !!.. ,,Nie wszystko złoto co się świeci !'' - nigdy nie zapomnij uczyć swoje dzieci !!.. t. Odpowiedz Link Zgłoś
mariachi77 Re: Antysemityzm... 12.07.06, 21:39 Ciągle wole Einsteina, nawet zramolałego na starość niż niewyobrażalnego mordercę spod znaku swastyki. Propagowanie powstania państwa Izrael to syjonistyczne łajno? Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Antysemityzm... 12.07.06, 22:01 > Ciągle wole Einsteina, nawet zramolałego na starość niż niewyobrażalnego > mordercę spod znaku swastyki. Propagowanie powstania państwa Izrael to > syjonistyczne łajno? Tu nie chodzi o sam fakt powstania państwa Izrael ! Tego prawa nie można odmówić żadnej nacji !.. Lecz mam na myśli to.. o czym cały świat myśli.., czyli o Żydów dewiacji(!)..; - ,,Uczynienia z syjonizmu.. najgorszej formy rasizmu !''- cyt. z rez. ONZ !.. t. Odpowiedz Link Zgłoś
mariachi77 Re: Antysemityzm... 13.07.06, 00:08 Parafilia, inaczej dewiacja, to zaburzenie preferencji seksualnych; utrwalone zachowanie seksualne, które kształtuje się w rozwoju na skutek oddziaływania bodźców kojarzących się ze stanami silnego podniecenia. Elementy strukturalne zachowania parafilnego, które umożliwiają jednostce osiągnięcie satysfakcji na poziomie psychicznym (czyli zaspokajają potrzeby seksualne) jednocześnie wykluczają spełnienie biologicznej (prokreacja) lub społecznej (tworzenie więzi) funkcji zachowania seksualnego. Dewiacja społeczna (patologia społeczna) odchylenie od reguł działania społecznego, postępowanie niezgodne z przyjętymi normami lub wartościami. Ogólnie są to wszelkie przejawy zachowania innego niż konformistyczne. Robert Merton wyróżniał 4 typy zachowania dewiacyjnego: innowację, rytualizm, wycofanie oraz bunt. Biorąc pod uwagę stopień akceptacji reguł działania społecznego, można wymienić dodatkowe typy dewiacji: nonkonformizm, negatywizm i oportunizm. Zwana jest również społeczną dezorganizacją, oznacza stan zakłócenia równowagi społecznej, czego przejawem jest osłabienie więzi społecznych, utrudnienia w realizacji pewnych wartości i potrzeb, zachwianie systemu norm, oraz nieskuteczność kontroli społecznej. Tyle Wikipedia o dewiacji sexualnej i spolecznej. Dewiacji zydowskiej nie znalazlem. A cytat wyrwany z kontekstu wogole nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Antysemityzm... 13.07.06, 00:52 Kolega zadał sobie bardzo dużo trudu, aby udowodnić..że mam rację ! Tylko, albo nie rozumie tego co z Wikipedii przepisał, albo polemizuje dla zasady !?.. > Dewiacja społeczna (patologia społeczna) odchylenie od reguł działania > społecznego, postępowanie niezgodne z przyjętymi normami lub wartościami. i dalej > Zwana jest również społeczną dezorganizacją, oznacza stan zakłócenia równowagi > społecznej, czego przejawem jest osłabienie więzi społecznych..zachwianie >systemu norm.. Kierując się ,,logiką'' Kolegi muszę stwierdzić, że przytoczona definicja nie mówi nic nie tylko o Żydach ale również o moim sąsiedzie Janie Kowalskim, który od dość dawna ma ..,,żółte papiery'' ! Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:26 Przecież nie chodzi o to. Chodzi o to, aby zmienić REGON i podatki od zwiedzających płacić nie Polsce, ale Izraelowi. Odpowiedz Link Zgłoś
annamarta8 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:29 - a jakzes to "wyglowkowal"? Odpowiedz Link Zgłoś
apokalipsa111 Dowod na antysemityzm Polakow ;-)))))))))))))))))) 12.07.06, 14:41 cytat: U.S. Financial Aid To Israel: Figures, Facts, and Impact ============================================================ Foreign Aid Grants and Loans $74,157,600,000 Other U.S. Aid (12.2% of Foreign Aid) $9,047,227,200 Interest to Israel from Advanced Payments $1,650,000,000 Grand Total $84,854,827,200 Interest Costs Borne by U.S. $49,936,680,000 Total Cost to U.S. Taxpayers $134,791,507,200 Since 1992, the U.S. has offered Israel an additional $2 billion annually in loan guarantees Oprocz powyzszych kwot, miliardy $$$$$$$$$$ plyna do Izraela od prywatnych osob ktore NIDGY w zyciu nie pracowaly na te pieniadze. Oprocz tego setki takich przekretow jakie zrobili "polacy" Bagsik i Gasiorowski..........;-)))))))))))))) ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal amerykanow czy chca dobrowolnie placic ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Eh ten antysemityzm Polakow ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sfw Re: Dowod na antysemityzm Polakow ;-))))))))))))) 12.07.06, 15:54 ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal NIEMCOW czy chca dobrowolnie transferowac pieniadze do Polski ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Eh ten antypolonizm Niemcow ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: Dowod na antysemityzm Polakow ;-))))))))))))) 12.07.06, 17:14 sfw napisał: > ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal NIEMCOW czy chca dobrowolnie > transferowac pieniadze do Polski ;- )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > ) > Eh ten antypolonizm Niemcow > ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jak na szwaba to niezle szprechasz po polskiemu, chyba jestes jednojajowym niemiaszkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Dowod na antysemityzm Polakow ;-))))))))))))) 12.07.06, 19:39 sfw napisał: > ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal NIEMCOW czy chca dobrowolnie > transferowac pieniadze do Polski ;- )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) > ) > Eh ten antypolonizm Niemcow > ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Eh, Niemcy nie robia tego dobrowolnie, bo to nie oni placa. Niemcy sa w Uni. Bycie w Uni kosztuje. A to Unia rozdziela te pieniadze. Jezeli Niemcom sie nie podoba, niech sie wynosza z Uni i ... nie beda musialy placic. Tylko ze zamiat niecalego 1% BIP, a wiec okolo 24 mld brutto ( z czego 75% dostaja z powrotem w postaci tego, co im Unia wyplaca ) beda placic netto 10% na cla eksportowe za dojscie do rynku Uni, a to bedzie okolo 75 mld nett. W sumie dzieki skladce dla Uni Niemcy najwiecej na tym zarabiaja ze wszystkich krajow czlonkowskich. A wiec jeszcze raz: jezeli nic chca placic skladki,niech sie wynosza. Odpowiedz Link Zgłoś
sfw Re: prostowanie 12.07.06, 20:01 przepraszam, pomylilem sie. To Polska doplaca do niemieckich rolnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 A jakbys zgadl! Polak Zyda nie lubi, bo to Zyd, 12.07.06, 18:02 nie zas Polak, darmowe "dulary" od USA dostaje:))) Odpowiedz Link Zgłoś
langston Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub zdradz 12.07.06, 18:26 Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub zdradzali. Zydzi czynili tak w czasie ostaniej wojny od 1939r. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 No to zabieraj z soba te prawde do grobu: i tak 12.07.06, 18:33 swiatla dziennego nie ujrzy poza jakims niewaznym polskim forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
mariachi77 Re: Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub z 12.07.06, 21:01 langston napisał: > Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub zdradzali. > Zydzi czynili tak w czasie ostaniej wojny od 1939r. Stary Żyd Hitler wypuścił Żydmarine, Żydwaffe i Żydmacht, by uderzyli na Polskę. A później Żydzi dalej knuli przeciw Polakom w swoich ośrodkach wypoczynku szabasowego zamaskowanych pod nazwą obozów zagłady...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: A jakbys zgadl! Polak Zyda nie lubi, bo to Zy 12.07.06, 19:40 lze_elita.0 napisał: > nie zas Polak, darmowe "dulary" od USA dostaje:))) idiota Odpowiedz Link Zgłoś
gruetzi Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:32 Guzik prawda, droga Gazeto Wyborcza: news.orf.at/?href=http%3A%2F%2Fnews.orf.at%2Fticker%2F223935.html Auschwitz to Auschwitz, ani "polski oboz" ani ten dorazny wymysl waszej wyobrazni. Zaryzykuje teza, ze tak bylo i bedzie, dzisiaj na pewno, w przyszlym roku, jak ten temat zostanie ponownie podjety, rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Jest decyzja ale jej nie ma 12.07.06, 14:38 Okazało się że na tym posiedzeniu nie zaaprobowano zmiany nazwy, ale jedynie wniosek Polski w tej sprawie. Skoro była jednomyślność to dlaczego nie zaaprobowano tego od razu, tylko odłożono decyzję o następny rok? Kto złożył wniosek o przełożenie decyzji - Żydzi czy Niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: Jest decyzja ale jej nie ma 12.07.06, 17:17 szczypiorkowski napisał: > Okazało się że na tym posiedzeniu nie zaaprobowano zmiany nazwy, ale jedynie > wniosek Polski w tej sprawie. Skoro była jednomyślność to dlaczego nie > zaaprobowano tego od razu, tylko odłożono decyzję o następny rok? Kto złożył > wniosek o przełożenie decyzji - Żydzi czy Niemcy? ofiary holocaustu i losu... Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:39 Brakuje tylko, żeby jeszcze wszystkim wmówiono, że Adolf Hitler był Polakiem. Polacy obsługiwali obóz w Oświęcimiu i nie tylko, natomiast okoliczna ludność niemiecka ukrywała Żydów. Panowie, w mundurach SS pisali skargi do Adolfa na złe traktowanie zgromadzonych więźniów w tych obozach. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:57 W zasadzie powinno sie dodac tylko "Byly niemieci". Przelkne, choc z trudem, "Byly nazistowski niemiecki...". Poza Auschwitz to uzupelenienie powinno byc dodane do nazw wszystkich NIEMIECKICH obozow zaglady na terenie Polski (Stutthof, Treblinka, Majdanek ....)! Odpowiedz Link Zgłoś
scyg Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 15:32 Kto będzie używał tak długiej i niezręcznej oficjalnej nazwy? Czy ci biurokraci już zupełnie zmysły postradali? Ten cały cyrk po prostu nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:20 znj2 napisała: > Brakuje tylko, żeby jeszcze wszystkim wmówiono, że Adolf Hitler był Polakiem. > Polacy obsługiwali obóz w Oświęcimiu i nie tylko, natomiast okoliczna ludność > niemiecka ukrywała Żydów. Panowie, w mundurach SS pisali skargi do Adolfa na > złe traktowanie zgromadzonych więźniów w tych obozach. > Dlatego zdjeto z TVP "Stawke wieksza niz zycie", bo w niej sami Polacy w "nazistowskich" mundurach... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ukos 12.07.06, 15:02 ukos napisał: > Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W tej > sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą. Wyeliminuje. - I to bardzo szybko! Zmiana daje podstawe prawna do zaskarzenia w sadzie o znieslawienie i odszkodowanie. Zobaczysz jak bedzie cicho. ... dopoki ktos przypadkiem nie wpadnie przez wlasna glupote lub nienawisc. Odpowiedz Link Zgłoś
frred Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 15:06 Twierdzę, że 3/4 przekazów dotyczących (nie do końca nieprawdziwego) polskiego antysemityzmu jest wysyłanych w świat przez lobby Żydów amerykańskich, którzy w ten sposób usiłują na polskim rządzie wymusić tzw. zwrot majątku. Bezczelność tych roszczeń polega na tym, że majątek po gminach żydowskich się Żydom amerykańskim w żaden sposób nie należy. Gminy żydowskie były samorządem w ramach państwa polskiego (do ich rad odbywały się regularne wybory, opisywane m.in. w tekstach Wiecha) i ich majątek służył ich członkom, a skoro tychże członków danej gminy w czasie wojny w 100% wymordowano, to jedynym sensownym następcą prawnym może być Skarb Państwa. Jeżeli obywatel USA pochodzenia polskiego umrze bez spadkobierców, to kto odziedziczy po nim majątek? Przecież nie polski Skarb Państwa z racji pochodzenia osoby, tylko amerykański (zapewne stanowy) z racji jej OBYWATELSTWA. A członkowie gmin żydowskich byli obywatelami polskimi, a nie amerykańskimi czy izraelskimi. I o to chodzi w całej kampanii w sprawie "polskiego antysemityzmu' i "polskich obozów" - o przejęcie iluś nieruchomości w całej Polsce w centrach miast przez bogatych Żydów amerykańskich, którzy z pomordowanymi biednymi Żydami polskimi mieli tyle wspólnego, co ja z Pułaskim. Dlatego tym bardziej cieszy mnie fakt, że obecne gminy żydowskie i Instytut Yad Washem się od tych złodziei odcinają. Oczywiście eskcesy antysemickie czy kolaboracja z Niemcami się wśród Polaków zdarzały. W 30 - czy 40-milionowym narodzie czarne owce muszą być, cudów nie ma. Ale jeżeli Żydzi chcą za to przeprosin... to niech dadzą dobry przykład i na początek sami się przeproszą, bo żydowscy kolaboranci też byli, ze słynną żółtą policją na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do frred 12.07.06, 15:30 Nie zgadzam sie z Toba. Jestem przekonany, ze wiekszosc antypolskich tresci przekazywana jest do UE i USA z Polski. Nasza V kolumna jest niestrudzona. Dla przykladu autor niemiecki, ktory pisal o antysemityzmie RM rozkosznie przyznaje, ze oparl sie ma prasie polskiej. Podobnie bylo z potepieniem Polski przez parlament UE. A ilu to "naszych" poslow glosowalo za potepieniem Polski? - Oto lista: L.Geringer,G.Grabowska, Wieslaw Kuc, B.Liberadzki,J.Onyszkiewicz, J.Pinior, D.Rosati, M.Siwiec i A.Szejna. Nie mam watpliwosci, ze amerykancsy Zydzi maja tu tez swoj "wklad", ale jest on proporcjonalnie mniejszy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Nie wciagniesz frreda w swoj antysemicki gnoj, wet 12.07.06, 16:45 Tudziez w swoje kompleksy polskiego nieudacznika, co winnych swego wlasnego przegranego zycia szuka w masonach, Zydach czy V Kolumnie Cyklistow:) PS: Prasa narodowa NIE JEST tajna i kazdy zachodni dziennikarz ma ja prawo czytac. Takze - jak ja to robie - twoje posty na tymze forum:) Odpowiedz Link Zgłoś
langston A kiedy Zydzi przeprosza Polakow? 12.07.06, 16:55 -za strzelanie do polkich zlonierzy walczacyc z bolszewikami w 1939r (np Brzesc)? -za zdradzanie Sowietom kryjowkem ukrywajacych sie Polakow? -za pacyfikacje polskiech wsi Ejszyszki, Koniuchy przez partyzantke zydowska -za zbrodnie UB Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: A kiedy Zydzi przeprosza Polakow? 12.07.06, 17:27 langston napisał: > -za strzelanie do polkich zlonierzy walczacyc z bolszewikami w 1939r (np > Brzesc)? > -za zdradzanie Sowietom kryjowkem ukrywajacych sie Polakow? > -za pacyfikacje polskiech wsi Ejszyszki, Koniuchy przez partyzantke zydowska > -za zbrodnie UB To narod wybrany...tak jak "Wyborcza"... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Koniuchy juz zescie przegrali. Przez wasza "cala 12.07.06, 17:54 pare w gwizdek" - bialoruska zydowska partyzantka was wyprzedzila i Koniuchy sa juz dzisiaj "zbrodnia, niemniej uzasadniona", bo w miedzyczasie w archiwum brytyjskiego MoD znalazly sie "listy plac" Gestapo z dlugim szeregiem mieszkancow Nalibokow i Koniuchow, co to na swoich sasiadow ze skarga do Gestapo biegali, niecalkiem przy tym bezinteresownie (a Niemiec skrupulatny byl - nim Reichmarke wyplacil, to 5 razy ja zaksiegowal). Przeczytajcie sobie obaj to: www.amazon.co.uk/gp/product/0195093909/026-4332276-8194811?v=glance&n=266239 oraz tegoz wersje popularna, co juz miala pare wydan w UK i USA (autorem jest Irlandczyk i katolik, tu juz sie nie da zwalic na Zyda): www.amazon.co.uk/gp/product/images/0060935537/ref=dp_image_text_0/026-4332276-8194811?ie=UTF8 Nie twierdze, ze to prawda byla (niemniej odnosne dokumenty Gestapo sa w tych pracach reprodukowane); twierdze tylko, ze - zajety polowaniem na Grossa - Polak i w sprawie Koniuchow walkowerem tylka dal. I ze - jak tak dalej pojdzie (tj. duzo krzyku, malo sensownych dzialan promocyjnych) - to i z Zydami w UB skonczy sie tak, jak z Koniuchami. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
langston ...aha czyli ciebie bie interesuje parwda tylko PR 12.07.06, 18:27 No co to to fakt PR Zydzi maja najlepszy na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Prawda gleboko ukryta to G.WNO PRAWDA. 12.07.06, 18:30 Tak naprawde liczy sie PR. I im Polak szybciej to pojmie, tym dla niego lepiej:))) Odpowiedz Link Zgłoś
langston tym dla niego parszywiej 12.07.06, 18:31 Juz wiem dlaczego Urbach (Urban) jest twoim idolem Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Skoda, ze i nie twoim: obraz Polski bylby dzis 12.07.06, 18:35 w swiecie inny. Bog cie pocieszy, sprawiedliwosc ci odda...po smierci. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mariachi77 Re: co ty wiesz o smierci 12.07.06, 21:14 A "co ty wiesz o zabijaniu". Odpowiedz Link Zgłoś
brzeczyk Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:19 frred napisał: > Ale jeżeli Żydzi chcą za to przeprosin... to niech dadzą dobry > przykład i na początek sami się przeproszą, bo żydowscy > kolaboranci też byli, ze słynną żółtą policją na czele. Polacy też się sami powinni przepraszać za volksdeutschów i kolaborantów. Spoko. Ja przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Instrumentalizacja historii w dzisiejszej polskiej 12.07.06, 15:12 Instrumentalizacja historii w dzisiejszej polskiej polityce” „Handelsblatt”, 03.07.06., R. Vetter: „Bezkrytyczne spojrzenie”. W ostatnich dwóch latach w Polsce szczególnie dużo uwagi poświęca się historii tego państwa. Związane jest to przede wszystkim z licznymi rocznicami wydarzeń historycznych - Powstania Warszawskiego, wyzwolenia obozu zagłady Auschwitz- Birkenau, zakończenia II wojny światowej, pogromu kieleckiego, wydarzeń w Poznaniu w 1956 r., śmierci Jana Pawła II. Pewien wpływ miały na to też wydarzenia w Niemczech i Rosji. Polacy z nieufnością śledzili toczącą się w Niemczech debatę historyczną, gdyż wielu z nich odbiera pamięć o bombardowaniach niemieckich miast podczas II wojny światowej czy losie niemieckich wypędzonych jako próbę stylizowania się przez Niemców przede wszystkim na ofiary, a nie sprawców. „Dawne obawy przed rosyjskim zdobywcą” ożyły po zainscenizowanych w stylu imperialnym uroczystości ku czci historycznej wielkości Rosji. Jednak zasadn iczym powodem wszechobecności historii w Polsce jest polityka historyczna rządzących, szczególnie zaś radykalnej LPR. „Wykorzystują oni swoją specyficzną ocenę historycznych wydarzeń i okresów jako legitymizację obecnej polityki”. Okres transformacji od 1989 r., w procesie, której Polska odniosła sukcesy doceniane w Europie, uważają za stracony, bo nie doszło w tym czasie do likwidacji układów postkomunistycznych. Dlatego też rząd premiera Marcinkiewicza zajmuje się głównie „czystkami w państwie, mediach, wymiarze sprawiedliwości i resorcie edukacji, nie zaś pilnymi reformami”. Minister edukacji chce, by szkoła nauczała patriotyzmu, w którym duma narodowa i bezkrytyczne spojrzenie na historyczne cierpienia górowały nad świadomym i analitycznym podejściem do historii własnej i sąsiadów. „Na szczęście to instrumentalizowanie historii nie pozostaje niezauważone”. Polityka historyczna rządu stała się przedmiotem krytycznej debaty z udziałem historyków, pedagogów i polityków op ozycji. Krytycznej ocenie poddawane są różne projekty, jak utworzenie Muzeum Polskiej Historii. Debata historyczna tocząca się w Polsce zawiera wiele elementów pozytywnych. Bowiem przyczynia się do wyjaśnienia metod i pojęć, ponownej ocenie poddawane są rewolty przeciwko reżimowi komunistycznemu, a Polacy przekonują się, że „każde pokolenie poszukuje swojego dojścia do historii i je znajduje”. Polska bez wątpienia skorzysta na toczącej się debacie. Bowiem wyzwania dzisiejszych czasów wymagają, „aby rozwinąć poczucie własnej tożsamości, które będzie zakorzenione w historii”. Trzeba mieć nadzieję, że debata historyczna w Polsce uwzględni też kontekst europejski. zrodlo MSZ Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer jeszcze trzeba TV dla poparcie tezy utworzyc 12.07.06, 15:19 W najbliższych tygodniach Telewizja Publiczna złoży wniosek do KRRiT o uruchomienie kanału historycznego - TVP Historia. „Moment startu uzależniony jest od akceptacji naszego projektu przez TVP oraz od KRRiT, ale jesteśmy pewni, że w jednym, jak i w drugim przypadku wynik będzie pozytywny. Uruchomienie kanału planujemy na początek przyszłego roku” – mówi Wirtualnemedia.pl Marcin Bochenek, wiceprezes zarządu TVP, odpowiedzialny za projekt TVP Historia. Twórcą pomysłu jest historyk Artur Dmochowski, wcześniej kierownik redakcji publicystyki TVP 3 Kraków, a także redaktor naczelny „Czasu Solidarności” i „Tygodnika Małopolskiego”. Kanał ma być niekodowany. TVP Historia dostępna będzie w sieciach kablowych, platformach cyfrowych i iTVP. Jak dowiedzieliśmy się, od początku nadawać ma dopasowane do profilu stacji reklamy. Oferta programowa TVP Historia składać się ma z kilku komponentów. Nie będą to tylko archiwa, którymi dysponuje publiczny nadawca. Dużą część programu będą stanowiły produkcje własne, a także zakupione formaty zagraniczne. Oprócz własnych archiwów Telewizja Publiczna zamierza skorzystać z zasobów IPN-u, z którym ma podpisaną umowę od 2004 roku. W sumie audycji archiwalnych ma być około 50 proc. Początkowo TVP Historia nadawać będzie przez 14 do 16 godzin na dobę w dni powszednie (od godz. 10. do godz. 24.) oraz przez 16 godzin w weekendy (od 8. do 24.). Telewizja Publiczna podobnie jak miało to miejsce w przypadku kanału kulturalnego, ma zamiar nawiązać współpracę ze specjalistami tematyki. „Kanał tematyczny jest miejscem na pogłębienie tematu, spłaszczonego w zwykłej telewizji, dlatego w TVP Historia skoncentrujemy się na rozmowie i dyskusji, często z udziałem publiczności i przede wszystkim profesjonalnych historyków. Chciałbym, aby program tworzyli ludzie kochający historię, specjaliści i naukowcy. Jeszcze nie jest to ustalone, ale już teraz myślimy nad takimi osobowościami jak prof. Andrzej Paczkowski, historyk Uniwersytetu Jagiellońskiego prof. Tomasz Gąsowski, redaktor czasopisma historycznego „Arkana” prof. Andrzej Nowak, prof. Włodzimierz Bolecki, a także prof. Władysław Bartoszewski” – mówi dalej Marcin Bochenek. Na rynku telewizyjnym jest już co prawda oferta historyczna, reprezentowana przez silną grupę Discovery. Projekt TVP ma być jednak inny. Dużo miejsca poświęcone zostanie przede wszystkim polskiej historii, zarówno tej współczesnej jak i nieco dalszej, a jak mówią zaangażowane w projekt osoby, jest duże zainteresowanie tą tematyką, o czym świadczą chociażby niedawne obchody 50. rocznicy wydarzeń poznańskich. Przed uruchomieniem programu przeprowadzono badania, mające ustalić czy - jak przypuszczano - jest zainteresowanie taką tematyką ze strony polskiego odbiorcy. 56 proc. badanych powiedziało, że obecnie jest za mało w telewizji historii, a 51 proc. ankietowanych ogląda programy historyczno–dokumentalne aktualnie nadawane w telewizji. Najciekawsze, co wykazało badanie jest to, że cieszą się one większym zainteresowaniem niż programy publicystyczne (49 proc.) i telenowele (45 proc.). Więcej miał tylko sport (53 proc.). TVP Historia stawia na interaktywność. Oprócz relacji w iTVP, i wszystkiego, co ma do zaoferowanie internet, a więc komunikacji w obie strony, a nie jak ma to miejsce w konwencjonalnej telewizji w jedną, do studia zapraszana będzie publiczność, będzie brała ona udział w debacie. Twórcom zależy, aby widzowie mieli duży wpływ na kształtowanie ramówki stacji. Czy TVP Historia ma być miejsce tak popularnego ostatnio rozliczania się z przeszłością? „Tworzenie kanału nie jest zamysłem politycznym. Jest potrzeba edukacji i zapoznania się z prawdą historyczną. Jeszcze do niedawna w podręcznikach miały miejsce zakłamania, podawano nam fałszywe dzieje naszych przodków” – mówi Marcin Bochenek. Oprócz TVP Historia, TVP ma w planach uruchomienie programu sportowego (TVP Sport), TVP Rozrywka, na koncesję czeka TVP Film, a prace trwają nad TVP Parlament. autor artykułu: Łukasz Kłosowski Odpowiedz Link Zgłoś
rejtann Bascha Mika z Tageszeitung nie przeprosi za polski 12.07.06, 15:25 Interwencja w sprawie "polskich obozów koncentracyjnych" w Tageszeitung Choć polski ambasador zaprotestował przeciw użyciu słów "polski obóz koncentracyjny" przez niemiecki dziennik "Tageszeitung", redakcja oficjalnie przepraszać nie zamierza. Przyznaje się za to do błędu Poszło o pierwsze zdanie artykułu pt. " Wycieczka do Auschwitz irytuje frakcję", który ukazał się w "Tageszeitung" 11 stycznia. Artykuł opisywał kłótnię w saskim landtagu związaną z wycieczką deputowanych do muzeum w Auschwitz, która miała być okazją do refleksji "nad sprawstwem i odpowiedzialnością za miliony ofiar reżimu narodowosocjalistycznego". Deputowani ultraprawicowej partii NPD (wcześniej nazwali bombardowanie Drezna bombowym holokaustem) odmówili wyjazdu, argumentując, że nie ma zamiaru "pielęgnować kompleksu winy" ani "brać udziału w jednostronnym wyznaniu grzechów". Sprawa zbulwersowała Niemców, a w artykule "Tageszeitung" nie byłoby nic złego, gdyby nie jego nagłówek. - Przewodniczący saskiego landtagu Erich Iltgen chce dzięki podróży do polskiego obozu koncentracyjnego wyleczyć NPD z kłamstwa oświęcimskiego". W sprawie artykułu zareagowała polska ambasada. "Od dłuższego czasu prosimy niemiecką prasę o zaniechanie takich nieprawdziwych, mylących skrótów, ponieważ są one w Niemczech ciągle jeszcze - jak uczy nasze doświadczenie - opacznie rozumiane i prowadzą do wniosków, jakoby to Polacy zakładali obozy koncentracyjne - napisał ambasador Andrzej Byrt do Baschy Miki, naczelnej "Tageszeitung". Poprosił jednocześnie o sprostowanie i pouczenie podległych jej dziennikarzy. Autor niefortunnego artykułu Michael Bartsch, korespondent "Tageszeitung" w Dreźnie, jest poruszony całą sprawą. - To redakcja dodała taki nagłówek. Bardzo mi z tego powodu przykro. Nigdy nie śmiałbym pomyśleć, że to obozy koncentracyjne były polskie - wyjaśnia "Gazecie". - To niefortunny błąd językowy, użyto skrótu myślowego, który nie odpowiada prawdzie. Nikt w naszej redakcji nie miał zamiaru sugerować, że nazistowskie obozy koncentracyjne były polskie - wyjaśnił nam przedstawiciel redakcji "Tageszeitung". Mimo wszystko gazeta nie zamierza przepraszać. To nie pierwszy przypadek, że publikacja "Tageszeitung" wywołuje nad Wisłą irytację. We wrześniu zeszłego roku, tuż po polskich wyborach parlamentarnych gazeta oskarżyła Jarosława Kaczyńskiego o antysemityzm (bo miał powiedzieć, że "Żydzi stali się jednym z najpotężniejszych narodów na ziemi i odznaczają się specjalnymi cechami") i przy okazji zastanawiała się, czy "reakcjonizm" polskich wyborców oznacza odchodzenie Polski od demokracji. Gdy sprawę nagłośniły polskie media, Gabriella Lesser, warszawska korespondentka "Tageszeitung", przepraszała na łamach "Gazety" za postępowanie swojej redakcji. Bart, Berlin 25-01-2006, ostatnia aktualizacja 25-01-2006 17:27 Odpowiedz Link Zgłoś
skagen Prawda historyczna 12.07.06, 15:43 "Mam nadzieję, że to wydarzenie będzie miało moc inspirującą dla wysiłku wielu instytucji publicznych a także samorządowych w walce o prawdę historyczną" - powiedział minister. Pan minister wywoluje wilka z lasu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 A KIEDY tak pisaly? Podaj namiary na odnosne 12.07.06, 16:42 numery, lgarzu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
weteran3 czytaj uważnie napisałem że będą pisały... 12.07.06, 16:46 a nie że pisały...upał nie usprawiedliwia łgarstwa..buhahhaaaa ! bems... Odpowiedz Link Zgłoś
gtw100 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 16:25 ukos napisał:> sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą. Otóż nie. Jest to akcja zaplanowana na długie lata. Na oficjalnych stronach izraelskiego yad vashem wisiały artykuły z "polskimi" przez dwa lata, mimo naszych protestów. Kwaśniewski też nie reagował, mile zapatrzony we wrogie treści Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:39 gtw100 napisał: > ukos napisał:> sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą. > Otóż nie. Jest to akcja zaplanowana na długie lata. Na oficjalnych stronach > izraelskiego yad vashem wisiały artykuły z "polskimi" przez dwa lata, mimo > naszych protestów. Kwaśniewski też nie reagował, mile zapatrzony we wrogie > treści to prawda, szczegolnie w Melbourne ,gdzie ci co ocaleli i ci co niby ocaleli chetnie uzywaja "polskich skrutow", a czesto opowiadaja sobie antypolskie kawaly typu:"dlaczego Jezus nie byl Polakiem? bo w Polsce nie mogli znalezc dziewicy"- plytki zart , bo Polski wtedy bardzo dlugo jeszcze nie bylo, a to swiadczy o debilizmie tych co wala glowa w mur z mysla ,ze go przebija.... Odpowiedz Link Zgłoś
observer_01 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:06 Do mieszanki nalezy jeszcze naddrazliwosc. Dziwne jest, ze dopuki nie mowionn o Jedwabnym nikogo w Polsce te niedokladnosci nie razily. Nazwa i tak nie bedzie nigdy sie w pelni nie przyjmi. Polsce bardzej szkodzi nagla niedyspozycja Prezydenta i wolanie o ukaranie taz o zmianie premiera nie wspominajac z niz dokladne czy nie uzywanie nazwy Obozu w Auschtitz. Jeszcze nie tak dawno w polskich mediach mowiono i pisano o "Obozie Koncentacyjnym Oswiecim-Brzezinka" Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:46 observer_01 napisał: > Do mieszanki nalezy jeszcze naddrazliwosc. Dziwne jest, ze dopuki nie mowionn o > Jedwabnym nikogo w Polsce te niedokladnosci nie razily. Nazwa i tak nie bedzie > nigdy sie w pelni nie przyjmi. Polsce bardzej szkodzi nagla niedyspozycja > Prezydenta i wolanie o ukaranie taz o zmianie premiera nie wspominajac z niz > dokladne czy nie uzywanie nazwy Obozu w Auschtitz. Jeszcze nie tak dawno w > polskich mediach mowiono i pisano o "Obozie Koncentacyjnym Oswiecim-Brzezinka" Oj kolego obcokrajowcu,skorzystaj ze slownika ,bo nie mam pojecia o co ci chodzi ,albo napisz po hebrajsku, to znajomy mi to przetlumaczy....A ostatnio kupilem sobie jedwabna koszulke, czy w zwiazku z tym jestem antysemita? Odpowiedz Link Zgłoś
moshe65 a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:12 czy Treblinka, Stegna, Sobibor i inne to tez polskie obozy ? Czas chyba i tam wymienic tabliczki... Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:48 moshe65 napisał: > czy Treblinka, Stegna, Sobibor i inne to tez polskie obozy ? > Czas chyba i tam wymienic tabliczki... czy masz na mysli :"Obuz OHP, Obuz Letni, Obuz Opieki Zdrowotnej"...???? Odpowiedz Link Zgłoś
moshe65 Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:51 jesli to jest dla Ciebie smieszne to czas bys sie spotkac z psychiatra. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:55 Skoro jest zmiana w Auschwitz, to logika mowi nam, ze to samo (byly nazistowski niemiecki) powinno byc dodane we wszystkich niemieckich obozach zaglady na terenie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Moshe ma racje: tobie mowi logika, a w oficjalnych 12.07.06, 18:09 wpisach i zapisach istotne jest prawo i jego litera: mysle, ze trzeba bylo podac cala liste (lub dac ja jako anex do uchwaly) - coz, rzad Kaczy mogl te sprawe niechcacy przesrac. Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 21:39 moshe65 napisał: > jesli to jest dla Ciebie smieszne to czas bys sie spotkac z psychiatra. Nie , dla mnie to nie jest smieszne,bo zydzi zabili mojego dziadka i do dzisiaj nie wiem gdzie sie miesci jego "oboz koncentracyjny", nie znacie historii a gadacie za wszystkich. Moj dziadek nie przezyl holokaustu w wykonaniu komunistow zydow!!! Ale nikt o tym nie mowi bo to bedzie antysemityzm....F...U... Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar.sotomski Re: M_I_K_A_ z TAZ ma Grzyba w Pochwie ???: ))))) 12.07.06, 17:52 szymek.jajcarz.z-tvn napisał: > Jak podaje faszo-brukowiec der Szpicel > za paszkwile i błoto na Polskę > w hitler-gadzinówce TAZ > > odpowiedzialna jest osobiście > przepędzona z Polski > folxdojczka o romantycznym nazwisku MIKA (sic!) : )) > > nie jasne jest tylko czy ta Myszka Mika > działa na zlecenie firerów Kartofellandu czy > bierze łajno spod siebie : )) teraz całkiem poważnie ! aby zapobiec spekulacjom Mika powinna opublikować swoje wyniki badań cytologicznych ! Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek-tuska Re: M_I_K_A_ z TAZ ma Grzyba w Pochwie ???: )))) 12.07.06, 18:10 waldemar.sotomski napisał: > szymek.jajcarz.z-tvn napisał: > > Jak podaje faszo-brukowiec der Szpicel > za paszkwile i błoto na Polskę > w hitler-gadzinówce TAZ > > odpowiedzialna jest osobiście > przepędzona z Polski > folxdojczka o romantycznym nazwisku MIKA (sic!) : )) > > teraz całkiem poważnie ! > > aby zapobiec spekulacjom > Mika powinna opublikować > swoje wyniki badań Mika powinna zorganizować konferencję prasową i wyjaśnić tę bardzo niejasną sprawę ! Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz TAZ razem z Suedeutsche Zeitung 12.07.06, 19:23 najbardziej byly przeciwko nowej nazwie dla tego pomnika niemieckiej kultury, nauki i humanizmu. Teraz uzycie nazwy polski... oznacza sprawe sadowa i kto wie moze w przypadku recydywy rowniez pojscie do paki. A to jest z cala pewnoscia argument dla "zpominalskich", rowniez zydow, ktorym tez (niektorym )sie dziwnie obozy, nazwyw i narody mylily. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:01 Jak zwykle "przyjazny" Polsce komentarz CNN: www.cnn.com/2006/WORLD/europe/07/12/auschwitz.renamed.reut/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
moshe65 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:09 Dlatego, zastanawiam sie co dobrego ta zmiana przyniesie Polsce i Polakom? Trzeba to bylo zrobic zaraz po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Bylo, bylo, tylko Stalin wam nie pozwalal prasy US 12.07.06, 18:28 czytac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: Bylo, bylo, tylko Stalin wam nie pozwalal pra 12.07.06, 21:46 lze_elita.0 napisał: > czytac:))) ty to jestes wredny antypolonus....w czapeczce lub panienka z wasikiem...a moze obojnak? wy macie duze dupy i krotkie nozki... biologia sie msci za wyrzadzone zlo... Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:16 moshe65 napisał: > Dlatego, zastanawiam sie co dobrego ta zmiana przyniesie Polsce i Polakom? > Trzeba to bylo zrobic zaraz po wojnie. Nikt nie przewidzial, ze Zydzi go sobie przywlaszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
moshe65 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:24 o to kiedys powiedzial bardzo znany dzialacz zydowski ( to bylo w czasie wojny): "One Cow in Palestine is worth more than all the Jews in Poland" ....Izaak Greenbaum ------------------------------------ (jedna krowa w Palestynie jest wiecej warta niz wszyscy Zydzi w Polsce) i jeszcze inna uwaga" "If I am asked, "Could you give from the UJA moneys to rescue Jews, 'I say, NO! and I say again NO!" Izaak Greenbaum Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:27 moshe65 napisał: > Dlatego, zastanawiam sie co dobrego ta zmiana przyniesie Polsce i Polakom? > Trzeba to bylo zrobic zaraz po wojnie. Po wojnie nie bylo potrzeby. Nikt nie negowal niemieckosci obozu w Auschwitz. Fala klamstw i zadania roszczeniowe Zydow oraz wzmianki o "polskich" obozach zaczely sie dopiero w latach 1970-tych i pozniej. Przeciez Polska wydala oswiadczenie, ze kazdy moze zglosic sie po swoja wlasnosc. Termin uplywal z rokiem 1950. Jakos prawie nikt sie nie zglaszal. Dopiero dzis wielbiciele szmalu zglaszaja sie z roszczeniami i szantazuja Polske na arenie miedzynarodowej. Zapominaja jednak, ze nie maja do tego prawa. Niech sobie policza ile wynosila odbudowa, utrzynaie, podatki, to do swoich roszczen (bezprawnych) musieliby doplacic bajonskie sumy! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 No to co za problem?DAC im wygrac,a potem podatki 12.07.06, 18:38 zalegle co do grosza scianac. O co ten caly "giewalt"? Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: No to co za problem?DAC im wygrac,a potem pod 12.07.06, 21:50 lze_elita.0 napisał: > zalegle co do grosza scianac. O co ten caly "giewalt"? Naucz sie osle polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 19:52 Co ty gosciu pierd___sz ? jak ktos ukradl ma oddac - po temacie . Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 O qrwa!!! A co na to Polonia? Czy nikt z niej 12.07.06, 18:25 piorem po angielsku nie wlada? A "zrobic zrzute" chocby na pania ministrowa Sikorska, bo jesli nawet tej idealnej sytuacji Polak nie zdola wykorzystac (a Nagrode Pulitzera miec po swojej stronie, to juz cos!), by z pokretna propaganda powalczyc (a masz racje: to gowno podane w bialych rekawiczkach), to nie ma wyjscia - POLAK JEST SKONCZONA DUPA! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: O qrwa!!! A co na to Polonia? Czy nikt z niej 12.07.06, 19:29 lze_elita.0 napisał: > piorem po angielsku nie wlada? A "zrobic zrzute" chocby na pania ministrowa > Sikorska, bo jesli nawet tej idealnej sytuacji Polak nie zdola wykorzystac (a > Nagrode Pulitzera miec po swojej stronie, to juz cos!), by z pokretna > propaganda powalczyc (a masz racje: to gowno podane w bialych rekawiczkach), to > > nie ma wyjscia - POLAK JEST SKONCZONA DUPA! Skoro jestesmy przy CNN. Ile zlotowek wart jest 1 dolar? money.cnn.com/data/markets/index.html Polska dla tych ludzi to kraj w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 Nie bredz: funt jest za to az DWA razy:) 12.07.06, 20:12 A mowiac powaznie to tylko oddaje skale zaangazowania gospodarczego Polski we wspolprace gospodarcza z USA: gdyby czytelnicy/sluchacze kursu zlotego byli ciekawi, to by go dostali tak samo jak czeskiej korony czy wegierskiego forinta. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Nie bredz: funt jest za to az DWA razy:) 12.07.06, 20:22 lze_elita.0 napisał: > A mowiac powaznie to tylko oddaje skale zaangazowania gospodarczego Polski we > wspolprace gospodarcza z USA: gdyby czytelnicy/sluchacze kursu zlotego byli > ciekawi, to by go dostali tak samo jak czeskiej korony czy wegierskiego forinta > . Mysle, ze to zwykle lekcewazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: alterpars 12.07.06, 20:52 alterpars napisal: <a dlaczego niemiecki???> Aby potomni wiedzieli, ze "nazisci" pochodzili z Szkoplandii, a nie z Ksiezyca - jak ty! Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: O qrwa!!! A co na to Polonia? Czy nikt z niej 12.07.06, 21:52 lze_elita.0 napisał: > piorem po angielsku nie wlada? A "zrobic zrzute" chocby na pania ministrowa > Sikorska, bo jesli nawet tej idealnej sytuacji Polak nie zdola wykorzystac (a > Nagrode Pulitzera miec po swojej stronie, to juz cos!), by z pokretna > propaganda powalczyc (a masz racje: to gowno podane w bialych rekawiczkach), to > > nie ma wyjscia - POLAK JEST SKONCZONA DUPA! zabij sie bo ani po polsku ani po hebrajsku nie dajesz sobie rady, tak jak Wasz wieszcz Gross (a malenki)... Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars faszystowski i nazistowski.... 12.07.06, 21:03 ujalbym to globalnie aby nie identyfikowac nazistow tylko z niemcami ale np z faszystami i nazistami we wszystkich krajach. Poza tym uwazam ze nieslusznie jest obarczac historycznie mlodych niemcow ktorzy nawet czesto nie maja pojecia o tym co sie tam dzialo bo i po co. To tak samo jakby wszyskich Polakow nazwac UBkami...tez by to bylo krzywdzace dla Was prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: faszystowski i nazistowski.... 12.07.06, 21:08 alterpars napisał: > ujalbym to globalnie aby nie identyfikowac nazistow tylko z niemcami ale np z > faszystami i nazistami we wszystkich krajach. Poza tym uwazam ze nieslusznie > jest obarczac historycznie mlodych niemcow ktorzy nawet czesto nie maja pojecia > o tym co sie tam dzialo bo i po co. Dlatego ten oboz jeszcze jest, zeby niemieckie matoly nie czuly sie zbyt wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.0 A ty kalaszem zmusisz ich do zwiedzania, a nie - 12.07.06, 21:20 -dajmy na to - wyskoczenia do Szczecina na tanie dziwki? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: A ty kalaszem zmusisz ich do zwiedzania, a ni 12.07.06, 21:23 lze_elita.0 napisał: > -dajmy na to - wyskoczenia do Szczecina na tanie dziwki? Otworze burdel w Oswiecimiu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
voytex Re: A ty kalaszem zmusisz ich do zwiedzania, a ni 12.07.06, 22:00 lze_elita.0 napisał: > -dajmy na to - wyskoczenia do Szczecina na tanie dziwki? wyskocz przez okno , wackiem do przodu to ci ulzy. P.S.Ucz sie jezykow, bo bredzisz staruszku... Nie lubie ludzi ,ktorzy sie tatuuja... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: faszystowski i nazistowski.... 12.07.06, 22:19 douglasmclloyd napisał: > alterpars napisał: > > > ujalbym to globalnie aby nie identyfikowac nazistow tylko z niemcami ale > np z > > faszystami i nazistami we wszystkich krajach. Poza tym uwazam ze nieslusz > nie > > jest obarczac historycznie mlodych niemcow ktorzy nawet czesto nie maja p > ojecia > > o tym co sie tam dzialo bo i po co. > > Dlatego ten oboz jeszcze jest, zeby niemieckie matoly nie czuly sie zbyt wygodn > ie. Teraz rozumiem dlaczego tak sie oburzyles gdy powiedzialem Ci, ze Walesa przkroczyl brame stoczni na motorowce. Widze, ze rzeczywiscie masz bardzo "wrazliwe" serce, tylko nie w tym kierunku gdzie trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
mariachi77 Re: faszystowski i nazistowski.... 13.07.06, 08:45 Nie moge sobie przypomniec ile obozow smierci wybudowali w Polsce wloscy faszysci, a moze hiszpanscy czy przynajmniej wegierscy?? Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 jak zwykle szamani z polaczkowa dali dupy 13.07.06, 10:17 bartoszewski idz juz facet ryby lowic i nie truj dupy.. idz pokopac i popielic ogrudek. idz juz facet z tym drugim emerytem mazowieckim ,tez z duzym nosem pograc se w warcaby ,mysleze pamietacie ruchy damki. Odpowiedz Link Zgłoś