Dodaj do ulubionych

UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz

12.07.06, 13:49
Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W tej
sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą.
Obserwuj wątek
    • stopzionism [...] 12.07.06, 13:56
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • lze_elita.0 [...] 12.07.06, 14:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • tekameka Były Niemiecki Obóz Zagłady - oto właściwa nazwa 12.07.06, 16:33
          załóżmy gdyby to Polacy zakładali takie obozy na terytoriach przez nich okupowanych, nazywały by się one dzisiaj po prostu Polski Obóz Śmierci czy coś w tym rodzaju i nikt by tego nie zmieniał.
          Natomiast nazwa "Były Nazistowski Niemiecki Obóz Koncentracyjny i Zagłady Auschwitz-Birkenau" jest jakby wstydliwa, że to niby Niemcy, ale INNI Niemcy.
          • lze_elita.0 Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemiecki, 12.07.06, 16:39
            albo nazi, albo wrecz hitlerowski: to naprawde bardzo nieszczesliwy w jezyku
            angielskim zlepek przymiotnikow. W pismiennictwie anglojezycznym utarlo sie
            Nazi Death Camp, bo nikomu normalnemu nie trzeba tlumaczyc, kto to byli nazi. A
            glupim? Coz, glupimi nie warto sie przejmowac:)
            • langston Dlaczego jestes polako-zerca? 12.07.06, 16:43
              Nazi nawet dla Niemcow to juz jacys marsjanie.

Dlaczego cytujesz klasyka polako-zerstwa Jerzego Urbacha(Urbana)
              Sam jestes Zydem polakozerca?
              • szymek.jajcarz.z-tvn M_I_K_A_ z TAZ ma Grzyba w Pochwie ???: )))))!!!!! 12.07.06, 17:25
                Jak podaje faszo-brukowiec der Szpicel
                za paszkwile i błoto na Polskę
                w hitler-gadzinówce TAZ

odpowiedzialna jest osobiście
                przepędzona z Polski
                folxdojczka o romantycznym nazwisku MIKA (sic!) : ))

nie jasne jest tylko czy ta Myszka Mika
                działa na zlecenie firerów Kartofellandu czy
                bierze łajno spod siebie : ))
              • lze_elita.0 Dlaczego cie w SB, panie smutny, odrobiny poczucia 12.07.06, 17:32
                humoru nie nauczyli? Urban jest Polakiem, a wiec ma prawo mowic smiesznie i
                uszczypliwie o swoich rodakach. I jest to takim samym "polakozerstwem", jak
                Norwidowe: "...pawiem narodow i papuga". Cytuje to, bo po prostu DOBRE:)

A Przechodzac do meritum: NAZI dla Niemcow ciagle znacza, i ciagle ich bola. To
                tylko Polakom, co swiata spoza wlasnych oplotkow nie widza i wogole maja w
                glowach poprzewalane, inaczej sie zdaje. Przed mistrzostwami podawalem tu linki
                do pewnego brytyjskiego artykulu: NIEMCY PROSILI BRYTYJSKICH KIBICOW, BY NIE
                PROWOKOWALI KIBICOW NIEMIECKICH poprzez:
                1)noszenie plastikowych karykatur helmow SS
                2)maszerowanie w charakterystycznym stylu oddzialow hitlerowskich
                3)wyrzucanie reki w nazistowskim pozdrowieniu na widok kazdego spotkanego Niemca

Czyzby to - kurcze - o Marsjan chodzilo? Czyzby Niemcy na punkcie Marsjan az
                tak czuli byli? Nic sie nie martw: Niemcom i samo NAZI wystarczy:)
                • fritz.fritz Re: Dlaczego cie w SB, panie smutny, odrobiny poc 12.07.06, 19:32
                  lze_elita.0 napisał:

> humoru nie nauczyli? Urban jest Polakiem, a wiec ma prawo mowic smiesznie i
                  > uszczypliwie o swoich rodakach.

Urban jest innym Polakiem. Paskudnym komuchem, ktory calkowicie kolaborowal z
                  czerwonymi faszystami.
                  Taki facet jak on jest odpadem.

> I jest to takim samym "polakozerstwem", jak
                  > Norwidowe: "...pawiem narodow i papuga". Cytuje to, bo po prostu DOBRE:)

Na pewno lepsze od bycia herrenrasse.

>
                  > A Przechodzac do meritum: NAZI dla Niemcow ciagle znacza, i ciagle ich bola.

Dowcip polega na tym ze tylko Niemcy i powoli juz nie wszyscy wiedza, kto to
                  byli nazisci a nawet wiedza, ze to byli zli ludzie z Marsa, ktorzy biednych
                  Niemcow zmusili do szerzenia cywilizacji na wschodzie i kazali im sie nazywac
                  wlasnie .. herrenrasse.

>To tylko Polakom, co swiata spoza wlasnych oplotkow nie widza i wogole maja w
                  > glowach poprzewalane, inaczej sie zdaje.

Powiedz, czy ty jestes szwabem zasranym na polskim forum piszacym po polsku? A
                  moze po prostu trzasnietym zielonym polskim podskakujacym radosnie na
                  szwabskiej smyczy?

Typuje na szwaba.

A wiec kim jestes?

• lze_elita.0 Twoja niewiarygodna glupota pobila wszelkie grani 12.07.06, 19:56
                    Jestem obywatelem Republiki Irlandii. Slan!
            • marysia57 Re: Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemie 12.07.06, 16:57
              Kiedys czytalam artykul o przypadku w australijskim muzeum holocaustu. Kiedy
              padlo pytanie " kto to byli Nazi? dziecak odpowiedzial "Polacy".Jak wiec
              widzisz glupimi nalezy sie przejmowac, dekady antypolskiej propagandy
              organizacji zydowskich zbieraja obfite plony.Z polakow zrobiono kolaborantow
              Hitlera wspolodpowiedzialnych za Holocaust i kazano zapomniec o Holocauscie
              narodu Polskiego.Pamietaj ze naoczni swiadkowie wymieraja a w bibliotekach
              pozostaja na wieki ksiazki "zydowskich historykow" szlakujace Polakow.
              • lze_elita.0 A moze dekady BRAKU polskiej propagandy 12.07.06, 17:40
                historycznej? A moze stykanie sie Zachodu z polska emigracja zarobkowa, z tym -
                co tu kryc - polskim tepym robolem (bo taka to glownie owa emigracja byla)?
                Moze dzialalnosc takich kretynow polonijnych jak niejaki MOSKAL (niech mu
                kamien nagrobny ciezkim bedzie)?
                Czy jedyna znana pozycja na Zachodzie z zakresu polskiej historii ma byc
                nadal " Warsaw Rising" pewnego Walijczyka?
                Nie bijcie sie w zydowskie piersi, we wlasne sie uderzcie, Polacy!

Nb. Ja juz nie chce powtarzac, jakie to brednie DOROSLI Polacy zwykli wygadywac
                np. na temat historii Irlandii...
            • frant3 Re: Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemie 12.07.06, 18:04
              W języku polskim nazwa też brzmi koszmarnie. Ale o to chyba chodzi. Do makabrycznego obozu pasuje wstrętna nazwa.

--
              Frant - humor, satyra, krytyka
            • brzeczyk Re: Jasne, ze nazwa jest niezreczna - albo niemie 12.07.06, 18:10
              > Albo niemiecki albo nazi

Dlaczego "albo albo". Reżym polityczny w okresie III Rzeszy określa się mianem Niemiec hitlerowskich lub Niemiec nazistowskich. Instytucje założone przez państwo niemieckie podczas tego reżymu można więc nazywać "niemiecki hitlerowski" albo "niemiecki nazistowski". To nazwa historycznie precyzyjna.
              • lze_elita.0 Przeczytaj moj post nizej: obozy daleko nie zawsze 12.07.06, 18:16
                byly wlasnoscia Reichu, a juz napewno nie byly nimi obozy na terenie Niemiec,
                jak np. Dachau - jest to skomplikowane, sa tu bardzo pokretne sprawy i
                zalozycielstwa, i wlasnosci, i SS-manskiej "administracji": oboz byl wlasnoscia
                NSDAP, wiezniowie - Raichu (albo na odwrot), a caloscia zarzadzalo SS z
                Himmlerem.
                • brzeczyk Re: Przeczytaj moj post nizej: obozy daleko nie z 12.07.06, 19:05
                  Zgadza się, obozy koncentracyjne były prowadzone we współpracy niemieckich organów państwowych oraz partii politycznej NSDAP. Nazwa "niemiecki nazistowski" jest tym bardziej uzasadniona.
          • brzeczyk Re: Były Niemiecki Obóz Zagłady - oto właściwa na 12.07.06, 18:07
            > załóżmy gdyby to Polacy zakładali takie obozy na terytoriach przez nich okupowa
            > nych, nazywały by się one dzisiaj po prostu Polski Obóz Śmierci czy coś w tym r
            > odzaju i nikt by tego nie zmieniał.
            > Natomiast nazwa "Były Nazistowski Niemiecki Obóz Koncentracyjny i Zagłady Ausch
            > witz-Birkenau" jest jakby wstydliwa, że to niby Niemcy, ale INNI Niemcy.

Nie, nie chodzi o to, że "inni Niemcy", bo nie chodzi tu o odniesienie do narodu niemieckiego. Wiadomo, że nie każdy Niemiec był nazistą i nie cały naród niemiecki zakładał KZ Auschwitz.

Obóz koncentracyjny Auschwitz-Birkenau był instytucją założoną przez państwo niemieckie założone w pewnym okresie historycznym. Państwo niemieckie tego okresu określa się mianem Niemiec nazistowskich. Podobnie Polskę w okresie władzy dynastii Piastów określa się mianem Polski piastowskiej.
        • lze_elita.0 Turlaj sie adminie Tebe! CO tu bylo niecenzuralne? 12.07.06, 17:23
          Informacja, ze w jezyku angielskim ow zlepek przymiotnikow jest niezrecznoscia
          jezykowa (anglisty sie spytaj, choc - sadzac po poziomie waszych tlumaczen z
          Timesa, to ten wasz angielskiego nie zna)? Ze albo "niemiecki",
          albo "nazistowski", albo w ostatecznosci "hitlerowski"? A moize to, ze w
          pismiennictwie anglojezycznym utarlo sie: Nazi Death Camp?
          Zapis na nicka, drogo Tebe, to wsadz sobie zamiast kochasia w pupe!
          ZNOW twoja ingerencja ma tyle bezsensu, ile wykasowanie mi postu z zyciorysem
          Premiera Indii - bez jarmulki ci leb p[rzegrzalo, co?
          • brzeczyk Re: Turlaj sie adminie Tebe! CO tu bylo niecenzur 12.07.06, 19:11
            lze_elita.0 napisał:
            > Informacja, ze w jezyku angielskim ow zlepek przymiotnikow
            > jest niezrecznoscia jezykowa

Dziwne rzeczy prawisz. W anglojęzycznej literaturze regularnie pojawiają się wyrażenia "Nazi Germany" (Niemcy nazistowskie) i "the German Nazi regime" (nazistowski reżym niemiecki).
            • lze_elita.0 A czy ja mowie o Nazi Germany? Mowie o Nazi 12.07.06, 19:57
              Death Camp - sprobuj sobie wygooglowac Nazi Germany Death Camp. Milej zabawy
              zycze:)))
              • brzeczyk Re: A czy ja mowie o Nazi Germany? Mowie o Nazi 12.07.06, 20:31
                lze_elita.0 napisał:
                > sprobuj sobie wygooglowac Nazi Germany Death Camp. Milej zabawy
                > zycze:)))

A co to ma być "Nazi Germany Death Camp"? Jeżeli już, to "Nazi German death camp". Takie sformułowanie jest choćby użyte w Wikipedii:

en.wikipedia.org/wiki/Nazi_concentration_camps#Use_of_Nazi_German_concentration_camp_facilities_after_the_war
                B.
              • brzeczyk Re: A czy ja mowie o Nazi Germany? Mowie o Nazi 12.07.06, 20:32
                Oraz tu: en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nazi_German_concentration_camps
                • lze_elita.0 Mowie o pismiennictwie, googluj dalej:))) 12.07.06, 20:53

• poszeklu Niemcy sa wsciekli. 12.07.06, 13:58
      Nie da sie zrobic z tego "polskich obozow smierci".
      Moga tylko pisac szydercze pamflety w swoich brukowcach
      i solidaryzowac sie z podlymi ich autorami, na wlasna miare.
      • sfw Re: Niemcy sa wsciekli. 12.07.06, 15:52
        O co chodzi? Ja jestem Niemcem i nie jestem wsciekly i nie znam nikogo ktory
        bylby wsciekly. Prawde mowiac nikt (doslownie nikt) nie interesuje sie w
        Niemczech ta sprawa. Zmiana nazwy jest ok, nie wiem czy byla potrzebna ale
        najwidoczniej byla. No i nic. Auschwitz wyglada jak wygladala.
        • langston Wiem ze Niemcy sie tym nie interesuja!!!!! 12.07.06, 16:16
          Niemcy interesuja sie tylko teraz "nowym niemieckim patriotyzmem"
          Auschwitz i IIwojna sie nie interesuja-wiem, wiem

Bilans strat
          Podczas II wojny światowej zginęło
          6 milionów polskich obywateli (w tym polowa Zydzi), w tym:

200 tys. żołnierzy

39 proc. lekarzy

33 proc. nauczycieli szkół niższych szczebli

30 proc. naukowców i wykładowców wyższych uczelni (700 profesorów)

28 proc. księży

26 proc. prawników

Na roboty przymusowe wywieziono 2,8 mln osób.

Po wojnie zostało 600 tys. inwalidów, 1,2 mln chorych na gruźlicę, 3,6 mln wdów
          i sierot.

Wyrok na Warszawę
          Warszawa została zniszczona w ponad 80 procentach, w tym zabudowa przemysłowa w
          90 proc., mieszkalna - w 72 proc. Zniszczono 90 proc. zabytków i 100 proc.
          infrastruktury komunikacyjnej. Zginęło około 800 tys. mieszkańców stolicy (w
          1939 r. Warszawa
          liczyła 1,3 mln mieszkańców). W 1945 r. na 100 kobiet przypadało 70 mężczyzn.

Zabita gospodarka
          Kolej - zniszczono 84 proc. majątku: 2,5 tys. lokomotyw, 6,3 tys. wagonów
          osobowych, 84 tys. wagonów towarowych, 80 proc. mostów kolejowych, 7 tys. km
          torów (odległość między Warszawą a Nowym Jorkiem).
          Przemysł - zniszczono 70 proc. majątku: 20 tys. fabryk, 160 tysięcy warsztatów
          i małych manufaktur, 64 statki morskie.
          Leśnictwo - wytrzebiono 30 proc. drzewostanu: 200 tys. ha lasów całkowicie
          zniszczono, 500 tys. ha poważnie zdewastowano, 22 mln metrów sześciennych
          drewna wywieziono do Rzeszy.
          Rolnictwo - zniszczono 22 proc. majątku: 500 tys. gospodarstw rolnych, 57 proc.
          koni, 67 proc. bydła rogatego, 83 proc. trzody chlewnej; plony spadły do
          poziomu sprzed I wojny światowej.
          • sfw Re: Wiem ze Niemcy sie tym nie interesuja!!!!! 12.07.06, 16:36
            O czym ty piszesz? Ja pisze, ze ZMIANA NAZWY nikt sie, o ile to obserwuje, nie
            interesuje. Ano slowa w gazetach. Normalni ludzie wiedza co to za oboz oraz
            dlaczego znajduje sie w dzisiejszej Polsce. Widze natomiast pewna korzysc w
            sensie prawnym. Wytrzeć sobie pianę z ust
          • brzeczyk Re: Wiem ze Niemcy sie tym nie interesuja!!!!! 12.07.06, 18:15
            langston napisał:
            > Niemcy interesuja sie tylko teraz "nowym niemieckim patriotyzmem"
            > Auschwitz i II wojna sie nie interesuja-wiem, wiem
            (następuje jakaś lista)

Większość Niemców, których znam, posiada wiedzę na temat Auschwitz i II wojny światowej, ale oczywiście przeciętni Niemcy interesują się tym tematem podobnie intensywnie jak przeciętni Polacy. Większości Niemców z pewnością nie interesuje jednak, pod jaką nazwą założony przez państwo niemieckie podczas II wojny światowej obóz koncentracyjny występuje na jakiejś liście UNESCO. Większość Niemców, podobnie jak zresztą większość Polaków, nie ma zresztą pojęcia, co to jest UNESCO.
    • annamarta8 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:07
      ukos napisał:

> Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W tej
      > sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą.

tak, ale bedzie podstawa prawna do procesow o klamstwo oswiecimskie, jesli nie
      beda stosowac nowej, prawdziwej nazwy.
      • ukos Masz rację 12.07.06, 15:45
        annamarta8 napisała:

> ukos napisał:
        >
        > > Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W te
        > j
        > > sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą.
        >
        > tak, ale bedzie podstawa prawna do procesow o klamstwo oswiecimskie, jesli
        ni
        > e
        > beda stosowac nowej, prawdziwej nazwy.
        Rzeczywiście, to ułatwi życie wszystkim normalnym.
    • apokalipsa111 Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach ;-)) 12.07.06, 14:08
      Ale poniewaz prasa niePOLAKOW jest "wolna", NYT nadal bedzie perrorowal o
      obozach i antysemityzmie Polakow.
      • joanna_can Re: Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach 12.07.06, 16:11
        antysemityzm polski jest faktem. doswiadczalam tego w Polsce i teraz, w
        Kanadzie. Jestem polska zydowka. Nie - syjonistka, nie zacieklym wrogiem
        polskosci.
        • voytex Re: Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach 12.07.06, 17:10
          joanna_can napisała:

> antysemityzm polski jest faktem. doswiadczalam tego w Polsce i teraz, w
          > Kanadzie. Jestem polska zydowka. Nie - syjonistka, nie zacieklym wrogiem
          > polskosci.
          Zmien imie na Joanna Dark...
        • fritz.fritz Re: Zadziwiajace, jeden dzien po akcji Hezbollach 12.07.06, 19:33
          joanna_can napisała:

> antysemityzm polski jest faktem. doswiadczalam tego w Polsce i teraz, w
          > Kanadzie. Jestem polska zydowka. Nie - syjonistka, nie zacieklym wrogiem
          > polskosci.

Powiedz, co to jest antysemityzm polski?
          Naprawde chcialbym sie dowiedziec z pierwszej reki.
        • mariachi77 Antysemityzm... 12.07.06, 20:50
          Jestem Polakiem, ale zawsze powtarzam, ze wolalbym miec w rodzinie Alberta
          Einsteina niz czystego Aryjczyka - Eichmana. A jak powiedzial ten pierwszy: "Sa
          dwie rzeczy nieskonczone, Wszechswiat i ludzka glupota. Mam jednak watpliwosci
          co do pierwszego". Pozdrawiam Joanno
          • trudny99 Re: Antysemityzm... 12.07.06, 21:14
            mariachi77 napisał:

> Jestem Polakiem, ale zawsze powtarzam, ze wolalbym miec w rodzinie Alberta
            > Einsteina ..

..który na starość został aktywistą.. syjonistycznego łajna !

Może to Cię zezłości..,
            ale zawsze pamiętaj..
            o teorii.. względności !!..
            ,,Nie wszystko złoto co się świeci !''
            - nigdy nie zapomnij uczyć swoje dzieci !!..

t.

• mariachi77 Re: Antysemityzm... 12.07.06, 21:39
              Ciągle wole Einsteina, nawet zramolałego na starość niż niewyobrażalnego
              mordercę spod znaku swastyki. Propagowanie powstania państwa Izrael to
              syjonistyczne łajno?
              • trudny99 Re: Antysemityzm... 12.07.06, 22:01

> Ciągle wole Einsteina, nawet zramolałego na starość niż niewyobrażalnego
                > mordercę spod znaku swastyki. Propagowanie powstania państwa Izrael to
                > syjonistyczne łajno?

Tu nie chodzi o sam fakt powstania państwa Izrael !

Tego prawa nie można odmówić żadnej nacji !..
                Lecz mam na myśli to.. o czym cały świat myśli..,
                czyli o Żydów dewiacji(!)..;
                - ,,Uczynienia z syjonizmu.. najgorszej formy rasizmu !''- cyt. z rez. ONZ !..

t.
                • mariachi77 Re: Antysemityzm... 13.07.06, 00:08
                  Parafilia, inaczej dewiacja, to zaburzenie preferencji seksualnych; utrwalone
                  zachowanie seksualne, które kształtuje się w rozwoju na skutek oddziaływania
                  bodźców kojarzących się ze stanami silnego podniecenia. Elementy strukturalne
                  zachowania parafilnego, które umożliwiają jednostce osiągnięcie satysfakcji na
                  poziomie psychicznym (czyli zaspokajają potrzeby seksualne) jednocześnie
                  wykluczają spełnienie biologicznej (prokreacja) lub społecznej (tworzenie
                  więzi) funkcji zachowania seksualnego.
                  Dewiacja społeczna (patologia społeczna) odchylenie od reguł działania
                  społecznego, postępowanie niezgodne z przyjętymi normami lub wartościami.
                  Ogólnie są to wszelkie przejawy zachowania innego niż konformistyczne. Robert
                  Merton wyróżniał 4 typy zachowania dewiacyjnego: innowację, rytualizm,
                  wycofanie oraz bunt. Biorąc pod uwagę stopień akceptacji reguł działania
                  społecznego, można wymienić dodatkowe typy dewiacji: nonkonformizm, negatywizm
                  i oportunizm.
                  Zwana jest również społeczną dezorganizacją, oznacza stan zakłócenia równowagi
                  społecznej, czego przejawem jest osłabienie więzi społecznych, utrudnienia w
                  realizacji pewnych wartości i potrzeb, zachwianie systemu norm, oraz
                  nieskuteczność kontroli społecznej.
                  Tyle Wikipedia o dewiacji sexualnej i spolecznej.
                  Dewiacji zydowskiej nie znalazlem.
                  A cytat wyrwany z kontekstu wogole nie przemawia
                  • trudny99 Re: Antysemityzm... 13.07.06, 00:52
                    Kolega zadał sobie bardzo dużo trudu, aby udowodnić..że mam rację !
                    Tylko, albo nie rozumie tego co z Wikipedii przepisał,
                    albo polemizuje dla zasady !?..

> Dewiacja społeczna (patologia społeczna) odchylenie od reguł działania
                    > społecznego, postępowanie niezgodne z przyjętymi normami lub wartościami.

i dalej

> Zwana jest również społeczną dezorganizacją, oznacza stan zakłócenia równowagi
                    > społecznej, czego przejawem jest osłabienie więzi społecznych..zachwianie
                    >systemu norm..

Kierując się ,,logiką'' Kolegi muszę stwierdzić, że przytoczona definicja
                    nie mówi nic nie tylko o Żydach ale również o moim sąsiedzie
                    Janie Kowalskim, który od dość dawna ma ..,,żółte papiery'' !
    • sai_mon Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:26
      Przecież nie chodzi o to. Chodzi o to, aby zmienić REGON i podatki od
      zwiedzających płacić nie Polsce, ale Izraelowi.
      • annamarta8 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:29
        - a jakzes to "wyglowkowal"?
        • apokalipsa111 Dowod na antysemityzm Polakow ;-)))))))))))))))))) 12.07.06, 14:41
          cytat:

U.S. Financial Aid To Israel: Figures, Facts, and Impact
          ============================================================

Foreign Aid Grants and Loans
          $74,157,600,000

Other U.S. Aid (12.2% of Foreign Aid)
          $9,047,227,200

Interest to Israel from Advanced Payments
          $1,650,000,000

Grand Total
          $84,854,827,200

Interest Costs Borne by U.S.
          $49,936,680,000

Total Cost to U.S. Taxpayers
          $134,791,507,200

Since 1992, the U.S. has offered Israel an additional $2 billion annually in
          loan guarantees

Oprocz powyzszych kwot, miliardy $$$$$$$$$$ plyna do Izraela od prywatnych osob
          ktore NIDGY w zyciu nie pracowaly na te pieniadze. Oprocz tego setki takich
          przekretow jakie zrobili "polacy" Bagsik i Gasiorowski..........;-))))))))))))))

ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal amerykanow czy chca dobrowolnie
          placic ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          Eh ten antysemityzm Polakow
          ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          • sfw Re: Dowod na antysemityzm Polakow ;-))))))))))))) 12.07.06, 15:54
            ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal NIEMCOW czy chca dobrowolnie
            transferowac pieniadze do Polski ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            Eh ten antypolonizm Niemcow
            ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • voytex Re: Dowod na antysemityzm Polakow ;-))))))))))))) 12.07.06, 17:14
              sfw napisał:

> ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal NIEMCOW czy chca dobrowolnie
              > transferowac pieniadze do Polski ;-
              ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              > )
              > Eh ten antypolonizm Niemcow
              > ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              Jak na szwaba to niezle szprechasz po polskiemu, chyba jestes jednojajowym
              niemiaszkiem....
              • sfw *potrząsa głową i schodzi na bok* 12.07.06, 17:21
            • fritz.fritz Re: Dowod na antysemityzm Polakow ;-))))))))))))) 12.07.06, 19:39
              sfw napisał:

> ciekawe czy ktokolwiek robil referendum i pytal NIEMCOW czy chca dobrowolnie
              > transferowac pieniadze do Polski ;-
              ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
              > )
              > Eh ten antypolonizm Niemcow
              > ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Eh, Niemcy nie robia tego dobrowolnie, bo to nie oni placa. Niemcy sa w Uni.
              Bycie w Uni kosztuje. A to Unia rozdziela te pieniadze.

Jezeli Niemcom sie nie podoba, niech sie wynosza z Uni i ... nie beda musialy
              placic.
              Tylko ze zamiat niecalego 1% BIP, a wiec okolo 24 mld brutto ( z czego 75%
              dostaja z powrotem w postaci tego, co im Unia wyplaca ) beda placic netto 10%
              na cla eksportowe za dojscie do rynku Uni, a to bedzie okolo 75 mld nett. W
              sumie dzieki skladce dla Uni Niemcy najwiecej na tym zarabiaja ze wszystkich
              krajow czlonkowskich.

A wiec jeszcze raz: jezeli nic chca placic skladki,niech sie wynosza.

• sfw Re: prostowanie 12.07.06, 20:01
                przepraszam, pomylilem sie. To Polska doplaca do niemieckich rolnikow.
          • lze_elita.0 A jakbys zgadl! Polak Zyda nie lubi, bo to Zyd, 12.07.06, 18:02
            nie zas Polak, darmowe "dulary" od USA dostaje:)))
            • langston Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub zdradz 12.07.06, 18:26
              Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub zdradzali.
              Zydzi czynili tak w czasie ostaniej wojny od 1939r.
              • lze_elita.0 A KTO w to uwierzy? Powiedz to swiatu, frajerze:) 12.07.06, 18:27

• langston ...ale to jest prawda, a was obchodzi tylko PR 12.07.06, 18:30
                  • lze_elita.0 No to zabieraj z soba te prawde do grobu: i tak 12.07.06, 18:33
                    swiatla dziennego nie ujrzy poza jakims niewaznym polskim forum:)
                    • langston ...to zalezy od systemu warosci-co wazne co nie 12.07.06, 18:46
              • mariachi77 Re: Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub z 12.07.06, 21:01
                langston napisał:

> Polak nie lubi tych ktorzy go mordowali lub zdradzali.
                > Zydzi czynili tak w czasie ostaniej wojny od 1939r.

Stary Żyd Hitler wypuścił Żydmarine, Żydwaffe i Żydmacht, by uderzyli na
                Polskę. A później Żydzi dalej knuli przeciw Polakom w swoich ośrodkach
                wypoczynku szabasowego zamaskowanych pod nazwą obozów zagłady...itd.
            • fritz.fritz Re: A jakbys zgadl! Polak Zyda nie lubi, bo to Zy 12.07.06, 19:40
              lze_elita.0 napisał:

> nie zas Polak, darmowe "dulary" od USA dostaje:)))
              idiota
    • gruetzi Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:32
      Guzik prawda, droga Gazeto Wyborcza:

news.orf.at/?href=http%3A%2F%2Fnews.orf.at%2Fticker%2F223935.html
      Auschwitz to Auschwitz, ani "polski oboz" ani ten dorazny wymysl waszej
      wyobrazni. Zaryzykuje teza, ze tak bylo i bedzie, dzisiaj na pewno, w
      przyszlym roku, jak ten temat zostanie ponownie podjety, rowniez.
    • szczypiorkowski Jest decyzja ale jej nie ma 12.07.06, 14:38
      Okazało się że na tym posiedzeniu nie zaaprobowano zmiany nazwy, ale jedynie
      wniosek Polski w tej sprawie. Skoro była jednomyślność to dlaczego nie
      zaaprobowano tego od razu, tylko odłożono decyzję o następny rok? Kto złożył
      wniosek o przełożenie decyzji - Żydzi czy Niemcy?
      • voytex Re: Jest decyzja ale jej nie ma 12.07.06, 17:17
        szczypiorkowski napisał:

> Okazało się że na tym posiedzeniu nie zaaprobowano zmiany nazwy, ale jedynie
        > wniosek Polski w tej sprawie. Skoro była jednomyślność to dlaczego nie
        > zaaprobowano tego od razu, tylko odłożono decyzję o następny rok? Kto złożył
        > wniosek o przełożenie decyzji - Żydzi czy Niemcy?
        ofiary holocaustu i losu...
    • znj2 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:39
      Brakuje tylko, żeby jeszcze wszystkim wmówiono, że Adolf Hitler był Polakiem.
      Polacy obsługiwali obóz w Oświęcimiu i nie tylko, natomiast okoliczna ludność
      niemiecka ukrywała Żydów. Panowie, w mundurach SS pisali skargi do Adolfa na
      złe traktowanie zgromadzonych więźniów w tych obozach.

• wet3 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 14:57
        W zasadzie powinno sie dodac tylko "Byly niemieci". Przelkne, choc z
        trudem, "Byly nazistowski niemiecki...". Poza Auschwitz to uzupelenienie
        powinno byc dodane do nazw wszystkich NIEMIECKICH obozow zaglady na terenie
        Polski (Stutthof, Treblinka, Majdanek ....)!
        • scyg Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 15:32
          Kto będzie używał tak długiej i niezręcznej oficjalnej nazwy? Czy ci biurokraci
          już zupełnie zmysły postradali? Ten cały cyrk po prostu nic nie da.
      • voytex Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:20
        znj2 napisała:

> Brakuje tylko, żeby jeszcze wszystkim wmówiono, że Adolf Hitler był Polakiem.
        > Polacy obsługiwali obóz w Oświęcimiu i nie tylko, natomiast okoliczna ludność
        > niemiecka ukrywała Żydów. Panowie, w mundurach SS pisali skargi do Adolfa na
        > złe traktowanie zgromadzonych więźniów w tych obozach.
        >
        Dlatego zdjeto z TVP "Stawke wieksza niz zycie", bo w niej sami Polacy
        w "nazistowskich" mundurach...
    • wet3 Re: ukos 12.07.06, 15:02
      ukos napisał:

> Wątpię, żeby ta zmiana wyeliminowała "polskie obozy koncentracyjne". W tej
      > sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą.

Wyeliminuje. - I to bardzo szybko! Zmiana daje podstawe prawna do zaskarzenia w
      sadzie o znieslawienie i odszkodowanie. Zobaczysz jak bedzie cicho. ... dopoki
      ktos przypadkiem nie wpadnie przez wlasna glupote lub nienawisc.
    • frred Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 15:06
      Twierdzę, że 3/4 przekazów dotyczących (nie do końca nieprawdziwego) polskiego
      antysemityzmu jest wysyłanych w świat przez lobby Żydów amerykańskich, którzy w
      ten sposób usiłują na polskim rządzie wymusić tzw. zwrot majątku.

Bezczelność tych roszczeń polega na tym, że majątek po gminach żydowskich się
      Żydom amerykańskim w żaden sposób nie należy. Gminy żydowskie były samorządem w
      ramach państwa polskiego (do ich rad odbywały się regularne wybory, opisywane
      m.in. w tekstach Wiecha) i ich majątek służył ich członkom, a skoro tychże
      członków danej gminy w czasie wojny w 100% wymordowano, to jedynym sensownym
      następcą prawnym może być Skarb Państwa.

Jeżeli obywatel USA pochodzenia polskiego umrze bez spadkobierców, to kto
      odziedziczy po nim majątek? Przecież nie polski Skarb Państwa z racji
      pochodzenia osoby, tylko amerykański (zapewne stanowy) z racji jej OBYWATELSTWA.

A członkowie gmin żydowskich byli obywatelami polskimi, a nie amerykańskimi czy
      izraelskimi.

I o to chodzi w całej kampanii w sprawie "polskiego antysemityzmu' i "polskich
      obozów" - o przejęcie iluś nieruchomości w całej Polsce w centrach miast przez
      bogatych Żydów amerykańskich, którzy z pomordowanymi biednymi Żydami polskimi
      mieli tyle wspólnego, co ja z Pułaskim.

Dlatego tym bardziej cieszy mnie fakt, że obecne gminy żydowskie i Instytut Yad
      Washem się od tych złodziei odcinają.

Oczywiście eskcesy antysemickie czy kolaboracja z Niemcami się wśród Polaków
      zdarzały. W 30 - czy 40-milionowym narodzie czarne owce muszą być, cudów nie
      ma.

Ale jeżeli Żydzi chcą za to przeprosin... to niech dadzą dobry przykład i na
      początek sami się przeproszą, bo żydowscy kolaboranci też byli, ze słynną żółtą
      policją na czele.
      • wet3 do frred 12.07.06, 15:30
        Nie zgadzam sie z Toba. Jestem przekonany, ze wiekszosc antypolskich tresci
        przekazywana jest do UE i USA z Polski. Nasza V kolumna jest niestrudzona. Dla
        przykladu autor niemiecki, ktory pisal o antysemityzmie RM rozkosznie
        przyznaje, ze oparl sie ma prasie polskiej. Podobnie bylo z potepieniem Polski
        przez parlament UE. A ilu to "naszych" poslow glosowalo za potepieniem Polski?
        - Oto lista: L.Geringer,G.Grabowska, Wieslaw Kuc, B.Liberadzki,J.Onyszkiewicz,
        J.Pinior, D.Rosati, M.Siwiec i A.Szejna. Nie mam watpliwosci, ze amerykancsy
        Zydzi maja tu tez swoj "wklad", ale jest on proporcjonalnie mniejszy.
        Pozdrawiam.
        • lze_elita.0 Nie wciagniesz frreda w swoj antysemicki gnoj, wet 12.07.06, 16:45
          Tudziez w swoje kompleksy polskiego nieudacznika, co winnych swego wlasnego
          przegranego zycia szuka w masonach, Zydach czy V Kolumnie Cyklistow:)
          PS: Prasa narodowa NIE JEST tajna i kazdy zachodni dziennikarz ma ja prawo
          czytac. Takze - jak ja to robie - twoje posty na tymze forum:)
          • weteran3 myślisz że kogś te gazetki interesują ? 12.07.06, 16:52
            • langston A kiedy Zydzi przeprosza Polakow? 12.07.06, 16:55
              -za strzelanie do polkich zlonierzy walczacyc z bolszewikami w 1939r (np
              Brzesc)?
              -za zdradzanie Sowietom kryjowkem ukrywajacych sie Polakow?
              -za pacyfikacje polskiech wsi Ejszyszki, Koniuchy przez partyzantke zydowska
              -za zbrodnie UB
              • voytex Re: A kiedy Zydzi przeprosza Polakow? 12.07.06, 17:27
                langston napisał:

> -za strzelanie do polkich zlonierzy walczacyc z bolszewikami w 1939r (np
                > Brzesc)?
                > -za zdradzanie Sowietom kryjowkem ukrywajacych sie Polakow?
                > -za pacyfikacje polskiech wsi Ejszyszki, Koniuchy przez partyzantke zydowska
                > -za zbrodnie UB
                To narod wybrany...tak jak "Wyborcza"...
              • lze_elita.0 Koniuchy juz zescie przegrali. Przez wasza "cala 12.07.06, 17:54
                pare w gwizdek" - bialoruska zydowska partyzantka was wyprzedzila i Koniuchy sa
                juz dzisiaj "zbrodnia, niemniej uzasadniona", bo w miedzyczasie w archiwum
                brytyjskiego MoD znalazly sie "listy plac" Gestapo z dlugim szeregiem
                mieszkancow Nalibokow i Koniuchow, co to na swoich sasiadow ze skarga do
                Gestapo biegali, niecalkiem przy tym bezinteresownie (a Niemiec skrupulatny
                byl - nim Reichmarke wyplacil, to 5 razy ja zaksiegowal). Przeczytajcie sobie
                obaj to:

www.amazon.co.uk/gp/product/0195093909/026-4332276-8194811?v=glance&n=266239

oraz tegoz wersje popularna, co juz miala pare wydan w UK i USA (autorem jest
                Irlandczyk i katolik, tu juz sie nie da zwalic na Zyda):
                www.amazon.co.uk/gp/product/images/0060935537/ref=dp_image_text_0/026-4332276-8194811?ie=UTF8

Nie twierdze, ze to prawda byla (niemniej odnosne dokumenty Gestapo sa w tych
                pracach reprodukowane); twierdze tylko, ze - zajety polowaniem na Grossa -
                Polak i w sprawie Koniuchow walkowerem tylka dal. I ze - jak tak dalej pojdzie
                (tj. duzo krzyku, malo sensownych dzialan promocyjnych) - to i z Zydami w UB
                skonczy sie tak, jak z Koniuchami. Amen.
                • langston ...aha czyli ciebie bie interesuje parwda tylko PR 12.07.06, 18:27
                  No co to to fakt PR Zydzi maja najlepszy na swiecie.
                  • lze_elita.0 Prawda gleboko ukryta to G.WNO PRAWDA. 12.07.06, 18:30
                    Tak naprawde liczy sie PR. I im Polak szybciej to pojmie, tym dla niego
                    lepiej:)))
                    • langston tym dla niego parszywiej 12.07.06, 18:31
                      Juz wiem dlaczego Urbach (Urban) jest twoim idolem
                      • lze_elita.0 Skoda, ze i nie twoim: obraz Polski bylby dzis 12.07.06, 18:35
                        w swiecie inny. Bog cie pocieszy, sprawiedliwosc ci odda...po smierci. Amen.
                        • langston co ty wiesz o smierci 12.07.06, 18:45
                          • mariachi77 Re: co ty wiesz o smierci 12.07.06, 21:14
                            A "co ty wiesz o zabijaniu".
      • brzeczyk Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:19
        frred napisał:
        > Ale jeżeli Żydzi chcą za to przeprosin... to niech dadzą dobry
        > przykład i na początek sami się przeproszą, bo żydowscy
        > kolaboranci też byli, ze słynną żółtą policją na czele.

Polacy też się sami powinni przepraszać za volksdeutschów i kolaborantów. Spoko. Ja przepraszam.
    • mathias_sammer Instrumentalizacja historii w dzisiejszej polskiej 12.07.06, 15:12

Instrumentalizacja historii w dzisiejszej polskiej polityce”
      „Handelsblatt”, 03.07.06., R. Vetter: „Bezkrytyczne spojrzenie”. W ostatnich
      dwóch latach w Polsce szczególnie dużo uwagi poświęca się historii tego
      państwa. Związane jest to przede wszystkim z licznymi rocznicami wydarzeń
      historycznych - Powstania Warszawskiego, wyzwolenia obozu zagłady Auschwitz-
      Birkenau, zakończenia II wojny światowej, pogromu kieleckiego, wydarzeń w
      Poznaniu w 1956 r., śmierci Jana Pawła II. Pewien wpływ miały na to też
      wydarzenia w Niemczech i Rosji. Polacy z nieufnością śledzili toczącą się w
      Niemczech debatę historyczną, gdyż wielu z nich odbiera pamięć o
      bombardowaniach niemieckich miast podczas II wojny światowej czy losie
      niemieckich wypędzonych jako próbę stylizowania się przez Niemców przede
      wszystkim na ofiary, a nie sprawców. „Dawne obawy przed rosyjskim zdobywcą”
      ożyły po zainscenizowanych w stylu imperialnym uroczystości ku czci
      historycznej wielkości Rosji. Jednak zasadn iczym powodem wszechobecności
      historii w Polsce jest polityka historyczna rządzących, szczególnie zaś
      radykalnej LPR. „Wykorzystują oni swoją specyficzną ocenę historycznych
      wydarzeń i okresów jako legitymizację obecnej polityki”. Okres transformacji od
      1989 r., w procesie, której Polska odniosła sukcesy doceniane w Europie,
      uważają za stracony, bo nie doszło w tym czasie do likwidacji układów
      postkomunistycznych. Dlatego też rząd premiera Marcinkiewicza zajmuje się
      głównie „czystkami w państwie, mediach, wymiarze sprawiedliwości i resorcie
      edukacji, nie zaś pilnymi reformami”. Minister edukacji chce, by szkoła
      nauczała patriotyzmu, w którym duma narodowa i bezkrytyczne spojrzenie na
      historyczne cierpienia górowały nad świadomym i analitycznym podejściem do
      historii własnej i sąsiadów. „Na szczęście to instrumentalizowanie historii nie
      pozostaje niezauważone”. Polityka historyczna rządu stała się przedmiotem
      krytycznej debaty z udziałem historyków, pedagogów i polityków op ozycji.
      Krytycznej ocenie poddawane są różne projekty, jak utworzenie Muzeum Polskiej
      Historii. Debata historyczna tocząca się w Polsce zawiera wiele elementów
      pozytywnych. Bowiem przyczynia się do wyjaśnienia metod i pojęć, ponownej
      ocenie poddawane są rewolty przeciwko reżimowi komunistycznemu, a Polacy
      przekonują się, że „każde pokolenie poszukuje swojego dojścia do historii i je
      znajduje”. Polska bez wątpienia skorzysta na toczącej się debacie. Bowiem
      wyzwania dzisiejszych czasów wymagają, „aby rozwinąć poczucie własnej
      tożsamości, które będzie zakorzenione w historii”. Trzeba mieć nadzieję, że
      debata historyczna w Polsce uwzględni też kontekst europejski.

zrodlo MSZ
    • mathias_sammer jeszcze trzeba TV dla poparcie tezy utworzyc 12.07.06, 15:19
      W najbliższych tygodniach Telewizja Publiczna złoży wniosek do KRRiT o
      uruchomienie kanału historycznego - TVP Historia.

„Moment startu uzależniony jest od akceptacji naszego projektu przez TVP oraz
      od KRRiT, ale jesteśmy pewni, że w jednym, jak i w drugim przypadku wynik
      będzie pozytywny. Uruchomienie kanału planujemy na początek przyszłego roku” –
      mówi Wirtualnemedia.pl Marcin Bochenek, wiceprezes zarządu TVP, odpowiedzialny
      za projekt TVP Historia.

Twórcą pomysłu jest historyk Artur Dmochowski, wcześniej kierownik redakcji
      publicystyki TVP 3 Kraków, a także redaktor naczelny „Czasu Solidarności”
      i „Tygodnika Małopolskiego”.

Kanał ma być niekodowany. TVP Historia dostępna będzie w sieciach kablowych,
      platformach cyfrowych i iTVP. Jak dowiedzieliśmy się, od początku nadawać ma
      dopasowane do profilu stacji reklamy.

Oferta programowa TVP Historia składać się ma z kilku komponentów. Nie będą to
      tylko archiwa, którymi dysponuje publiczny nadawca. Dużą część programu będą
      stanowiły produkcje własne, a także zakupione formaty zagraniczne. Oprócz
      własnych archiwów Telewizja Publiczna zamierza skorzystać z zasobów IPN-u, z
      którym ma podpisaną umowę od 2004 roku. W sumie audycji archiwalnych ma być
      około 50 proc.

Początkowo TVP Historia nadawać będzie przez 14 do 16 godzin na dobę w dni
      powszednie (od godz. 10. do godz. 24.) oraz przez 16 godzin w weekendy (od 8.
      do 24.).

Telewizja Publiczna podobnie jak miało to miejsce w przypadku kanału
      kulturalnego, ma zamiar nawiązać współpracę ze specjalistami tematyki.

„Kanał tematyczny jest miejscem na pogłębienie tematu, spłaszczonego w zwykłej
      telewizji, dlatego w TVP Historia skoncentrujemy się na rozmowie i dyskusji,
      często z udziałem publiczności i przede wszystkim profesjonalnych historyków.
      Chciałbym, aby program tworzyli ludzie kochający historię, specjaliści i
      naukowcy. Jeszcze nie jest to ustalone, ale już teraz myślimy nad takimi
      osobowościami jak prof. Andrzej Paczkowski, historyk Uniwersytetu
      Jagiellońskiego prof. Tomasz Gąsowski, redaktor czasopisma
      historycznego „Arkana” prof. Andrzej Nowak, prof. Włodzimierz Bolecki, a także
      prof. Władysław Bartoszewski” – mówi dalej Marcin Bochenek.

Na rynku telewizyjnym jest już co prawda oferta historyczna, reprezentowana
      przez silną grupę Discovery. Projekt TVP ma być jednak inny. Dużo miejsca
      poświęcone zostanie przede wszystkim polskiej historii, zarówno tej
      współczesnej jak i nieco dalszej, a jak mówią zaangażowane w projekt osoby,
      jest duże zainteresowanie tą tematyką, o czym świadczą chociażby niedawne
      obchody 50. rocznicy wydarzeń poznańskich.
      Przed uruchomieniem programu przeprowadzono badania, mające ustalić czy - jak
      przypuszczano - jest zainteresowanie taką tematyką ze strony polskiego
      odbiorcy. 56 proc. badanych powiedziało, że obecnie jest za mało w telewizji
      historii, a 51 proc. ankietowanych ogląda programy historyczno–dokumentalne
      aktualnie nadawane w telewizji. Najciekawsze, co wykazało badanie jest to, że
      cieszą się one większym zainteresowaniem niż programy publicystyczne (49 proc.)
      i telenowele (45 proc.). Więcej miał tylko sport (53 proc.).

TVP Historia stawia na interaktywność. Oprócz relacji w iTVP, i wszystkiego, co
      ma do zaoferowanie internet, a więc komunikacji w obie strony, a nie jak ma to
      miejsce w konwencjonalnej telewizji w jedną, do studia zapraszana będzie
      publiczność, będzie brała ona udział w debacie. Twórcom zależy, aby widzowie
      mieli duży wpływ na kształtowanie ramówki stacji.

Czy TVP Historia ma być miejsce tak popularnego ostatnio rozliczania się z
      przeszłością?
      „Tworzenie kanału nie jest zamysłem politycznym. Jest potrzeba edukacji i
      zapoznania się z prawdą historyczną. Jeszcze do niedawna w podręcznikach miały
      miejsce zakłamania, podawano nam fałszywe dzieje naszych przodków” – mówi
      Marcin Bochenek.

Oprócz TVP Historia, TVP ma w planach uruchomienie programu sportowego (TVP
      Sport), TVP Rozrywka, na koncesję czeka TVP Film, a prace trwają nad TVP
      Parlament.

autor artykułu: Łukasz Kłosowski

• rejtann Bascha Mika z Tageszeitung nie przeprosi za polski 12.07.06, 15:25
      Interwencja w sprawie "polskich obozów koncentracyjnych" w Tageszeitung

Choć polski ambasador zaprotestował przeciw użyciu słów "polski obóz
      koncentracyjny" przez niemiecki dziennik "Tageszeitung", redakcja oficjalnie
      przepraszać nie zamierza. Przyznaje się za to do błędu

Poszło o pierwsze zdanie artykułu pt. " Wycieczka do Auschwitz irytuje
      frakcję", który ukazał się w "Tageszeitung" 11 stycznia. Artykuł opisywał
      kłótnię w saskim landtagu związaną z wycieczką deputowanych do muzeum w
      Auschwitz, która miała być okazją do refleksji "nad sprawstwem i
      odpowiedzialnością za miliony ofiar reżimu narodowosocjalistycznego".
      Deputowani ultraprawicowej partii NPD (wcześniej nazwali bombardowanie Drezna
      bombowym holokaustem) odmówili wyjazdu, argumentując, że nie ma
      zamiaru "pielęgnować kompleksu winy" ani "brać udziału w jednostronnym wyznaniu
      grzechów". Sprawa zbulwersowała Niemców, a w artykule "Tageszeitung" nie byłoby
      nic złego, gdyby nie jego nagłówek. - Przewodniczący saskiego landtagu Erich
      Iltgen chce dzięki podróży do polskiego obozu koncentracyjnego wyleczyć NPD z
      kłamstwa oświęcimskiego".

W sprawie artykułu zareagowała polska ambasada. "Od dłuższego czasu prosimy
      niemiecką prasę o zaniechanie takich nieprawdziwych, mylących skrótów, ponieważ
      są one w Niemczech ciągle jeszcze - jak uczy nasze doświadczenie - opacznie
      rozumiane i prowadzą do wniosków, jakoby to Polacy zakładali obozy
      koncentracyjne - napisał ambasador Andrzej Byrt do Baschy Miki,
      naczelnej "Tageszeitung". Poprosił jednocześnie o sprostowanie i pouczenie
      podległych jej dziennikarzy.

Autor niefortunnego artykułu Michael Bartsch, korespondent "Tageszeitung" w
      Dreźnie, jest poruszony całą sprawą. - To redakcja dodała taki nagłówek. Bardzo
      mi z tego powodu przykro. Nigdy nie śmiałbym pomyśleć, że to obozy
      koncentracyjne były polskie - wyjaśnia "Gazecie". - To niefortunny błąd
      językowy, użyto skrótu myślowego, który nie odpowiada prawdzie. Nikt w naszej
      redakcji nie miał zamiaru sugerować, że nazistowskie obozy koncentracyjne były
      polskie - wyjaśnił nam przedstawiciel redakcji "Tageszeitung". Mimo wszystko
      gazeta nie zamierza przepraszać.

To nie pierwszy przypadek, że publikacja "Tageszeitung" wywołuje nad Wisłą
      irytację. We wrześniu zeszłego roku, tuż po polskich wyborach parlamentarnych
      gazeta oskarżyła Jarosława Kaczyńskiego o antysemityzm (bo miał powiedzieć,
      że "Żydzi stali się jednym z najpotężniejszych narodów na ziemi i odznaczają
      się specjalnymi cechami") i przy okazji zastanawiała się, czy "reakcjonizm"
      polskich wyborców oznacza odchodzenie Polski od demokracji. Gdy sprawę
      nagłośniły polskie media, Gabriella Lesser, warszawska
      korespondentka "Tageszeitung", przepraszała na łamach "Gazety" za postępowanie
      swojej redakcji.

Bart, Berlin 25-01-2006, ostatnia aktualizacja 25-01-2006 17:27

• lze_elita.0 A sprostowanie dali? 12.07.06, 18:06

• skagen Prawda historyczna 12.07.06, 15:43
      "Mam nadzieję, że to wydarzenie będzie miało moc inspirującą dla wysiłku wielu
      instytucji publicznych a także samorządowych w walce o prawdę historyczną" -
      powiedział minister.

Pan minister wywoluje wilka z lasu!!!
    • weteran3 tegez,lberasjon,larepublika będą pisać ,,polskie,, 12.07.06, 15:57
      • lze_elita.0 A KIEDY tak pisaly? Podaj namiary na odnosne 12.07.06, 16:42
        numery, lgarzu:)))
        • weteran3 czytaj uważnie napisałem że będą pisały... 12.07.06, 16:46
          a nie że pisały...upał nie usprawiedliwia łgarstwa..buhahhaaaa ! bems...
    • gtw100 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 16:25
      ukos napisał:> sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą.
      Otóż nie. Jest to akcja zaplanowana na długie lata. Na oficjalnych stronach
      izraelskiego yad vashem wisiały artykuły z "polskimi" przez dwa lata, mimo
      naszych protestów. Kwaśniewski też nie reagował, mile zapatrzony we wrogie
      treści
      • voytex Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:39
        gtw100 napisał:

> ukos napisał:> sprawie mamy mieszankę głupoty ze złą wolą.
        > Otóż nie. Jest to akcja zaplanowana na długie lata. Na oficjalnych stronach
        > izraelskiego yad vashem wisiały artykuły z "polskimi" przez dwa lata, mimo
        > naszych protestów. Kwaśniewski też nie reagował, mile zapatrzony we wrogie
        > treści
        to prawda, szczegolnie w Melbourne ,gdzie ci co ocaleli i ci co niby ocaleli
        chetnie uzywaja "polskich skrutow", a czesto opowiadaja sobie antypolskie
        kawaly typu:"dlaczego Jezus nie byl Polakiem? bo w Polsce nie mogli znalezc
        dziewicy"- plytki zart , bo Polski wtedy bardzo dlugo jeszcze nie bylo, a to
        swiadczy o debilizmie tych co wala glowa w mur z mysla ,ze go przebija....
    • observer_01 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:06
      Do mieszanki nalezy jeszcze naddrazliwosc. Dziwne jest, ze dopuki nie mowionn o
      Jedwabnym nikogo w Polsce te niedokladnosci nie razily. Nazwa i tak nie bedzie
      nigdy sie w pelni nie przyjmi. Polsce bardzej szkodzi nagla niedyspozycja
      Prezydenta i wolanie o ukaranie taz o zmianie premiera nie wspominajac z niz
      dokladne czy nie uzywanie nazwy Obozu w Auschtitz. Jeszcze nie tak dawno w
      polskich mediach mowiono i pisano o "Obozie Koncentacyjnym Oswiecim-Brzezinka"
      • voytex Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 17:46
        observer_01 napisał:

> Do mieszanki nalezy jeszcze naddrazliwosc. Dziwne jest, ze dopuki nie mowionn
        o
        > Jedwabnym nikogo w Polsce te niedokladnosci nie razily. Nazwa i tak nie bedzie
        > nigdy sie w pelni nie przyjmi. Polsce bardzej szkodzi nagla niedyspozycja
        > Prezydenta i wolanie o ukaranie taz o zmianie premiera nie wspominajac z niz
        > dokladne czy nie uzywanie nazwy Obozu w Auschtitz. Jeszcze nie tak dawno w
        > polskich mediach mowiono i pisano o "Obozie Koncentacyjnym Oswiecim-Brzezinka"
        Oj kolego obcokrajowcu,skorzystaj ze slownika ,bo nie mam pojecia o co ci chodzi
        ,albo napisz po hebrajsku, to znajomy mi to przetlumaczy....A ostatnio kupilem
        sobie jedwabna koszulke, czy w zwiazku z tym jestem antysemita?
    • moshe65 a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:12
      czy Treblinka, Stegna, Sobibor i inne to tez polskie obozy ?
      Czas chyba i tam wymienic tabliczki...
      • voytex Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:48
        moshe65 napisał:

> czy Treblinka, Stegna, Sobibor i inne to tez polskie obozy ?
        > Czas chyba i tam wymienic tabliczki...
        czy masz na mysli :"Obuz OHP, Obuz Letni, Obuz Opieki Zdrowotnej"...????
        • moshe65 Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:51
          jesli to jest dla Ciebie smieszne to czas bys sie spotkac z psychiatra.
          • wet3 Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:55
            Skoro jest zmiana w Auschwitz, to logika mowi nam, ze to samo (byly nazistowski
            niemiecki) powinno byc dodane we wszystkich niemieckich obozach zaglady na
            terenie Polski.
            • moshe65 Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 17:56
              dokladnie...
            • lze_elita.0 Moshe ma racje: tobie mowi logika, a w oficjalnych 12.07.06, 18:09
              wpisach i zapisach istotne jest prawo i jego litera: mysle, ze trzeba bylo
              podac cala liste (lub dac ja jako anex do uchwaly) - coz, rzad Kaczy mogl te
              sprawe niechcacy przesrac.
          • voytex Re: a co z innymi obozami ? 12.07.06, 21:39
            moshe65 napisał:

> jesli to jest dla Ciebie smieszne to czas bys sie spotkac z psychiatra.
            Nie , dla mnie to nie jest smieszne,bo zydzi zabili mojego dziadka i do dzisiaj
            nie wiem gdzie sie miesci jego "oboz koncentracyjny", nie znacie historii a
            gadacie za wszystkich. Moj dziadek nie przezyl holokaustu w wykonaniu
            komunistow zydow!!! Ale nikt o tym nie mowi bo to bedzie
            antysemityzm....F...U...
    • waldemar.sotomski Re: M_I_K_A_ z TAZ ma Grzyba w Pochwie ???: ))))) 12.07.06, 17:52
      szymek.jajcarz.z-tvn napisał:

> Jak podaje faszo-brukowiec der Szpicel
      > za paszkwile i błoto na Polskę
      > w hitler-gadzinówce TAZ
      >
      > odpowiedzialna jest osobiście
      > przepędzona z Polski
      > folxdojczka o romantycznym nazwisku MIKA (sic!) : ))
      >
      > nie jasne jest tylko czy ta Myszka Mika
      > działa na zlecenie firerów Kartofellandu czy
      > bierze łajno spod siebie : ))

teraz całkiem poważnie !

aby zapobiec spekulacjom
      Mika powinna opublikować
      swoje wyniki badań
      cytologicznych !
      • dziadek-tuska Re: M_I_K_A_ z TAZ ma Grzyba w Pochwie ???: )))) 12.07.06, 18:10
        waldemar.sotomski napisał:

> szymek.jajcarz.z-tvn napisał:
        >
        > Jak podaje faszo-brukowiec der Szpicel
        > za paszkwile i błoto na Polskę
        > w hitler-gadzinówce TAZ
        >
        > odpowiedzialna jest osobiście
        > przepędzona z Polski
        > folxdojczka o romantycznym nazwisku MIKA (sic!) : ))
        >
        > teraz całkiem poważnie !
        >
        > aby zapobiec spekulacjom
        > Mika powinna opublikować
        > swoje wyniki badań

Mika powinna zorganizować
        konferencję prasową i wyjaśnić
        tę bardzo niejasną sprawę !
        • fritz.fritz TAZ razem z Suedeutsche Zeitung 12.07.06, 19:23
          najbardziej byly przeciwko nowej nazwie dla tego pomnika niemieckiej kultury,
          nauki i humanizmu.

Teraz uzycie nazwy polski... oznacza sprawe sadowa i kto wie moze w przypadku
          recydywy rowniez pojscie do paki.

A to jest z cala pewnoscia argument dla "zpominalskich", rowniez zydow, ktorym
          tez (niektorym )sie dziwnie obozy, nazwyw i narody mylily.

• sun.dance Nareszcie, ale nowojorskie mafie i tak beda klamac 12.07.06, 17:59
    • douglasmclloyd Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:01
      Jak zwykle "przyjazny" Polsce komentarz CNN:
      www.cnn.com/2006/WORLD/europe/07/12/auschwitz.renamed.reut/index.html
      • moshe65 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:09
        Dlatego, zastanawiam sie co dobrego ta zmiana przyniesie Polsce i Polakom?
        Trzeba to bylo zrobic zaraz po wojnie.
        • sekret10 po wojnie nie bylo takiego falszowania historii 12.07.06, 18:13
          • lze_elita.0 Bylo, bylo, tylko Stalin wam nie pozwalal prasy US 12.07.06, 18:28
            czytac:)))
            • voytex Re: Bylo, bylo, tylko Stalin wam nie pozwalal pra 12.07.06, 21:46
              lze_elita.0 napisał:

> czytac:)))
              ty to jestes wredny antypolonus....w czapeczce lub panienka z wasikiem...a moze
              obojnak? wy macie duze dupy i krotkie nozki... biologia sie msci za wyrzadzone
              zlo...
        • douglasmclloyd Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:16
          moshe65 napisał:

> Dlatego, zastanawiam sie co dobrego ta zmiana przyniesie Polsce i Polakom?
          > Trzeba to bylo zrobic zaraz po wojnie.

Nikt nie przewidzial, ze Zydzi go sobie przywlaszcza.
          • moshe65 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:24
            o to kiedys powiedzial bardzo znany dzialacz zydowski ( to bylo w czasie wojny):
            "One Cow in Palestine is worth more than all the Jews in Poland"
            ....Izaak Greenbaum
            ------------------------------------
            (jedna krowa w Palestynie jest wiecej warta niz wszyscy Zydzi w Polsce)
            i jeszcze inna uwaga"
            "If I am asked, "Could you give from the UJA moneys to rescue Jews, 'I say, NO!
            and I say again NO!"
            Izaak Greenbaum
        • wet3 Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 18:27
          moshe65 napisał:

> Dlatego, zastanawiam sie co dobrego ta zmiana przyniesie Polsce i Polakom?
          > Trzeba to bylo zrobic zaraz po wojnie.

Po wojnie nie bylo potrzeby. Nikt nie negowal niemieckosci obozu w Auschwitz.
          Fala klamstw i zadania roszczeniowe Zydow oraz wzmianki o "polskich" obozach
          zaczely sie dopiero w latach 1970-tych i pozniej. Przeciez Polska wydala
          oswiadczenie, ze kazdy moze zglosic sie po swoja wlasnosc. Termin uplywal z
          rokiem 1950. Jakos prawie nikt sie nie zglaszal. Dopiero dzis wielbiciele
          szmalu zglaszaja sie z roszczeniami i szantazuja Polske na arenie
          miedzynarodowej. Zapominaja jednak, ze nie maja do tego prawa. Niech sobie
          policza ile wynosila odbudowa, utrzynaie, podatki, to do swoich roszczen
          (bezprawnych) musieliby doplacic bajonskie sumy!
          • lze_elita.0 No to co za problem?DAC im wygrac,a potem podatki 12.07.06, 18:38
            zalegle co do grosza scianac. O co ten caly "giewalt"?
            • voytex Re: No to co za problem?DAC im wygrac,a potem pod 12.07.06, 21:50
              lze_elita.0 napisał:

> zalegle co do grosza scianac. O co ten caly "giewalt"?
              Naucz sie osle polskiego...
          • indianski Re: UNESCO aprobuje zmianę nazwy obozu Auschwitz 12.07.06, 19:52
            Co ty gosciu pierd___sz ? jak ktos ukradl ma oddac - po temacie .
      • lze_elita.0 O qrwa!!! A co na to Polonia? Czy nikt z niej 12.07.06, 18:25
        piorem po angielsku nie wlada? A "zrobic zrzute" chocby na pania ministrowa
        Sikorska, bo jesli nawet tej idealnej sytuacji Polak nie zdola wykorzystac (a
        Nagrode Pulitzera miec po swojej stronie, to juz cos!), by z pokretna
        propaganda powalczyc (a masz racje: to gowno podane w bialych rekawiczkach), to
        nie ma wyjscia - POLAK JEST SKONCZONA DUPA!
        • douglasmclloyd Re: O qrwa!!! A co na to Polonia? Czy nikt z niej 12.07.06, 19:29
          lze_elita.0 napisał:

> piorem po angielsku nie wlada? A "zrobic zrzute" chocby na pania ministrowa
          > Sikorska, bo jesli nawet tej idealnej sytuacji Polak nie zdola wykorzystac (a
          > Nagrode Pulitzera miec po swojej stronie, to juz cos!), by z pokretna
          > propaganda powalczyc (a masz racje: to gowno podane w bialych rekawiczkach), to
          >
          > nie ma wyjscia - POLAK JEST SKONCZONA DUPA!

Skoro jestesmy przy CNN. Ile zlotowek wart jest 1 dolar?

money.cnn.com/data/markets/index.html
          Polska dla tych ludzi to kraj w Afryce.
          • lze_elita.0 Nie bredz: funt jest za to az DWA razy:) 12.07.06, 20:12
            A mowiac powaznie to tylko oddaje skale zaangazowania gospodarczego Polski we
            wspolprace gospodarcza z USA: gdyby czytelnicy/sluchacze kursu zlotego byli
            ciekawi, to by go dostali tak samo jak czeskiej korony czy wegierskiego forinta.
            • douglasmclloyd Re: Nie bredz: funt jest za to az DWA razy:) 12.07.06, 20:22
              lze_elita.0 napisał:

> A mowiac powaznie to tylko oddaje skale zaangazowania gospodarczego Polski we
              > wspolprace gospodarcza z USA: gdyby czytelnicy/sluchacze kursu zlotego byli
              > ciekawi, to by go dostali tak samo jak czeskiej korony czy wegierskiego forinta
              > .

Mysle, ze to zwykle lekcewazenie.
              • alterpars a dlaczego niemiecki???? 12.07.06, 20:23
                • lze_elita.0 JAKI niemiecki??? Przygrzalo? ;) n/t 12.07.06, 20:26

• wet3 Re: alterpars 12.07.06, 20:52
                  alterpars napisal: <a dlaczego niemiecki???>

Aby potomni wiedzieli, ze "nazisci" pochodzili z Szkoplandii, a nie z Ksiezyca -
                  jak ty!
        • voytex Re: O qrwa!!! A co na to Polonia? Czy nikt z niej 12.07.06, 21:52
          lze_elita.0 napisał:

> piorem po angielsku nie wlada? A "zrobic zrzute" chocby na pania ministrowa
          > Sikorska, bo jesli nawet tej idealnej sytuacji Polak nie zdola wykorzystac (a
          > Nagrode Pulitzera miec po swojej stronie, to juz cos!), by z pokretna
          > propaganda powalczyc (a masz racje: to gowno podane w bialych rekawiczkach),
          to
          >
          > nie ma wyjscia - POLAK JEST SKONCZONA DUPA!
          zabij sie bo ani po polsku ani po hebrajsku nie dajesz sobie rady, tak jak Wasz
          wieszcz Gross (a malenki)...
    • alterpars faszystowski i nazistowski.... 12.07.06, 21:03
      ujalbym to globalnie aby nie identyfikowac nazistow tylko z niemcami ale np z
      faszystami i nazistami we wszystkich krajach. Poza tym uwazam ze nieslusznie
      jest obarczac historycznie mlodych niemcow ktorzy nawet czesto nie maja pojecia
      o tym co sie tam dzialo bo i po co. To tak samo jakby wszyskich Polakow nazwac
      UBkami...tez by to bylo krzywdzace dla Was prawda?
      • douglasmclloyd Re: faszystowski i nazistowski.... 12.07.06, 21:08
        alterpars napisał:

> ujalbym to globalnie aby nie identyfikowac nazistow tylko z niemcami ale np z
        > faszystami i nazistami we wszystkich krajach. Poza tym uwazam ze nieslusznie
        > jest obarczac historycznie mlodych niemcow ktorzy nawet czesto nie maja pojecia
        > o tym co sie tam dzialo bo i po co.

Dlatego ten oboz jeszcze jest, zeby niemieckie matoly nie czuly sie zbyt wygodnie.
        • lze_elita.0 A ty kalaszem zmusisz ich do zwiedzania, a nie - 12.07.06, 21:20
          -dajmy na to - wyskoczenia do Szczecina na tanie dziwki?
          • douglasmclloyd Re: A ty kalaszem zmusisz ich do zwiedzania, a ni 12.07.06, 21:23
            lze_elita.0 napisał:

> -dajmy na to - wyskoczenia do Szczecina na tanie dziwki?

Otworze burdel w Oswiecimiu ;)
          • voytex Re: A ty kalaszem zmusisz ich do zwiedzania, a ni 12.07.06, 22:00
            lze_elita.0 napisał:

> -dajmy na to - wyskoczenia do Szczecina na tanie dziwki?
            wyskocz przez okno , wackiem do przodu to ci ulzy.
            P.S.Ucz sie jezykow, bo bredzisz staruszku... Nie lubie ludzi ,ktorzy sie
            tatuuja...
        • wet3 Re: faszystowski i nazistowski.... 12.07.06, 22:19
          douglasmclloyd napisał:

> alterpars napisał:
          >
          > > ujalbym to globalnie aby nie identyfikowac nazistow tylko z niemcami ale
          > np z
          > > faszystami i nazistami we wszystkich krajach. Poza tym uwazam ze nieslusz
          > nie
          > > jest obarczac historycznie mlodych niemcow ktorzy nawet czesto nie maja p
          > ojecia
          > > o tym co sie tam dzialo bo i po co.
          >
          > Dlatego ten oboz jeszcze jest, zeby niemieckie matoly nie czuly sie zbyt
          wygodn
          > ie.

Teraz rozumiem dlaczego tak sie oburzyles gdy powiedzialem Ci, ze Walesa
          przkroczyl brame stoczni na motorowce. Widze, ze rzeczywiscie masz
          bardzo "wrazliwe" serce, tylko nie w tym kierunku gdzie trzeba!
      • mariachi77 Re: faszystowski i nazistowski.... 13.07.06, 08:45
        Nie moge sobie przypomniec ile obozow smierci wybudowali w Polsce wloscy
        faszysci, a moze hiszpanscy czy przynajmniej wegierscy??
        • janosik6 jak zwykle szamani z polaczkowa dali dupy 13.07.06, 10:17
          bartoszewski idz juz facet ryby lowic i nie truj dupy..
          idz pokopac i popielic ogrudek.
          idz juz facet z tym drugim emerytem mazowieckim ,tez z duzym nosem pograc se w
          warcaby ,mysleze pamietacie ruchy damki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka