rydzyk_fizyk 17.07.06, 12:52 Kolejny atak łże-jelit Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraglesi67 Rektorów powinno się pozwalniać a... 17.07.06, 12:53 A na ich miejsce powołać komisarzy z bogatego zaplecza ministra Giertycha Odpowiedz Link Zgłoś
poczciwiec próg 30% - żenada 17.07.06, 13:00 skąd sie wzięło to 30%? to tak jakbym zrobil 3 z 10 zadań - przecież to żenujące; prog powinien wynosic minimum 55% - 60% Odpowiedz Link Zgłoś
lomginus Re: próg 30% - żenada 17.07.06, 13:08 50% = pół-głupki, 30% = ćwierć-głupek nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie ElPeEra! (model 2006) Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: próg 30% - żenada 17.07.06, 14:19 A czy nie można by było odrazu dać w ramach amnestji tym młodym ludziom wykształcenia wyższego? Z pewnością wtedy średnia wykształcenia w elektoracie koalicji rządowej by podskoczyła:) Odpowiedz Link Zgłoś
athaualpa Re: próg 30% - żenada 17.07.06, 14:14 To po prostu próg nieprzekraczalny dla elit rządzących i ich elektoratu Odpowiedz Link Zgłoś
yulas Re: próg 30% - żenada 17.07.06, 14:41 Skad? Wyobraz sobie, ze aby zdac mature na poziomie podstawowym (nawet z matmy), nalezy zdobyc 30% punktow. Czyli innym slowy: pomysl Giertycha jest kretynski, ale wpisuje sie w ogolne progi matury. Odpowiedz Link Zgłoś
funny24 Matura nie jest obowiązkiem 17.07.06, 14:50 Jak się konowały (maturzyści) nie nauczyły to niech nie liczą na to, że by mieć średnie wykształcenie wystarczy im 30%. Przecież to jest jakaś wielka paranoja. I tak sobie nie dacie rady na studiach, jak sobie nie daliście rady na maturze. Z czym dalej... nie kompromitujcie się. dr med. P.Kowalski adiunkt Odpowiedz Link Zgłoś
funny24 Kretyn a MATURA? 17.07.06, 14:54 Po co wam matura? Była by to sytuacja analogiczna do tej gdy rozwielitce przeszczepić kończyny kręgowca. I tak by nimi nie ruszała bo by jej MÓZGU nie starczyło. Po co wam matura??? nie kompromitujcie się Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 12:57 Co na temat takiego oświadczenia rektorów sądzi Jego VicePremierska Wspaniałość Andrzej Lepper? Powinien się wypowiedzieć a wszystkie publikatory powinny to jak najszybiej nagłośnić. A mnie to gó.. obchodzi Publikatorżnik ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
tg723 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 13:04 Są jescze w Polsce normalni ludzie, brawo rektorzy!!!!!!!! Nie dajcie temu człowiekowi zrobić z matury egzamin na ćwierćinteligenta. Trzeba skończyć z tych człowiekiem R. G. On oszalał, za chwilę ktoś nie zda jednej części z egzaminu na prawo jazdy, to minister transportu i tak zaliczy, student medycyny nie zda jednego egzaminu z układu krwionośnego w kończynach dolnych, to minister zdrowia i tak przepuści. Nauczyciele oceniali prace maturalne uczniów, ateraz minister mówi: dostałeś jedynkę z jednego przedmiotu, nie martw się ja ci zaliczę. PROTESTUJMY PRZECIW TEMU CZŁOWIEKOWI. WYSYŁAJMY SMS-Y I MAILE DO MINISTERSTWA EDUKACJI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
soundchaser Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 15:01 czemu się dziwić panu Romkowi ? Były protesty przeciw niemu, a on by temu zarazdzić planuje kupienie sobie uczniów kiełbasą powyborczo-uspokajającą. Jak ktoś cię nie lubi to daj mu coś na czym mu zależy, a on cię poocha. Z takiego założenia wychodzi szanowny pan minister i zobaczymy czy zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
selecte Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 23:02 to polityczny cynizm romka. nie nowosc .. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowany-pierniczek Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 13:35 > Co na temat takiego oświadczenia rektorów sądzi > Jego VicePremierska Wspaniałość Andrzej Lepper? To taki inteligent, właściciel tylu honoris causa, olbrzymi autorytet w sprawach matur jeszcze się nie wypowiedział na ten temat? No nie wierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowany-pierniczek Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 13:35 > Co na temat takiego oświadczenia rektorów sądzi > Jego VicePremierska Wspaniałość Andrzej Lepper? To taki inteligent, właściciel tylu honoris causa, olbrzymi autorytet w sprawach matur jeszcze się nie wypowiedział na ten temat? No nie wierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 13:07 rydzyk_fizyk napisał: > Kolejny atak łże-jelit A co to? Czy chodzi o zarazę prezydencką. Towarzyszy tematu gwałatowaną sraczka? ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 13:26 próg 30% jest żenujący, ale taki własnie jest próg zdawalności na nowej maturze, tzn. nie trzeba miec połowy a wystarczy 30% co do rektorów, to mnie śmiech bierze. mnie się nie podoba ta amnestia, ale nawet średnio inteligentny szympans powinień się zorientować, że to właśnie kierownictwu różnych szkół wyższych, zwłaszcza prywatnych zależy na takim rozwiązaniu. przecież taki pogrom maturalny to dla nich starta grubej kasy za zaoczne, wieczorowe, czesne na prywatnych. przeciez jesli gdzieś te matoły z amnesti będą studiować to tylko na płatnych studiach. a teraz odwracają kota ogonem, tylko że wczesniej pewnie był nieżły lobbing za amnestią zich strony... Odpowiedz Link Zgłoś
mihau2000 mylisz się 17.07.06, 13:42 Uczelnie państwowe już nie dostają pieniędzy za pierwszoroczniaków. Dlatego masowo złagodzono programy dla I roku studiów. Taka "inwestycja", "rok wyrównawczy", z różnym skutkiem... Teraz na ten pierwszy rok trafi dużo ludzi w praktyce bez matury, co skończy się: a) obniżeniem poziomu egzaminów do poziomu nowego narybku żeby wziąć za nich $$ jak będą na II roku. b) większą ilością wyrzuconych po pierwszej sesji = stratami dla uczelni, bo za przyjętych i wyrzuconych studentów nikt nie zapłaci. Oba rozwiązania są złe. Przyłączzam się też do pytań: 1) co z abiturienatmi '05, którzy nie zdali z 1 przedmiotu? 2) dlaczego minister dysponuje taką władzą zależną od własnego widzimisię? Odpowiedz Link Zgłoś
zwolin74 chyba ty sie mylisz 17.07.06, 13:49 jaki problem wynika dla rektorow z faktu zwiększenia się liczby maturzystow? moim zdaniem zaden. jesli na kierunek administracja jest 100 miejsc, a dokumenty zlozylo np 500, to zupelnie nieczego nie zmieni, jesli dojdzie do tego jeszcze dodatkowych 100 maturzystow, skoro wiadomo, ze ich srednia jest slaba. uczelnie zyskaja oplate rekrutacyjna a nic nie stracą. przeciez nie ma obowiazku przyjmowania na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
demmag Re: chyba ty sie mylisz 17.07.06, 14:06 a kto, jak nie rektorzy, czy nauczyciele akademiccy, czyli osoby, które dbają o wykształcenie narodu, ma protestować przeciwko wypuszczaniu z polskich szkół półgłówków??? I tu nie chodzi o przyjmowanie ich na studia - oni i tak się nie utrzymają. Chodzi o podnoszenie poziomu nauczania w ogóle. nie chciałabym, aby moje dziecko było tak "motywowane" do nauki! Przecież to chore! Spójrzmy na to z perspektywy młodzieży - po co się uczyć skoro i tak Szanowny Pan Edukator uzna, że wszystko wiem i zasługuję na świadectwo dojrzałości! Słusznie, że rektorzy zareagowali. Tu wcale nie chodzi o pieniądze z opłaty rekrutacyjnej - przecież wiąże się to z dodatkową pracą! Podpisuję się obiema rękoma pod protestem rektorów! Odpowiedz Link Zgłoś
mihau2000 tak jakby tylko Administracja istniała na świecie 17.07.06, 14:09 Musze cię zmartwić, ale jest więcej kierunków poza ADM. Poza "gwiazdorskimi", na które jest kilka osób na miejsce są takie gdzie jest 1:1 albo mniej. Ci co się na twoją Administrację nie dostaną i tak gdzieś pójdą studiować. Często są to kieunki politechniczne, gdzie liczy sie np. <uwaga Maturzyści: brzydkie słowo> matematyka. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: tak jakby tylko Administracja istniała na świ 17.07.06, 19:10 po raz koejny przekonuje się, że obywatele tego kraju nie umieją czytać ze zrozumieniem (może to wina starej matury, a może ja mam problemy z artykułowaniem poglądów). Uważam, że rektorom jest na rękę ta amnestia, co więcej uważam za prawdopodobne że takie rozwiązanie było lobbowane przez to środowisko. słabi maturzyści nie mają szans na dobre studia (nie wyobrażam sobie by ktoś z amnesti dostał się na jakiekolwiek studia państwowe stacjonarne - czyli bezpłatne). Natomiast szanse na wszelki zaoczne, wieczorowe, prywatne mają - tam liczy się tylko zapłacone czesne. Kasa z takich studiów to jedeno z podstawowych źródeł finansowania uczelni wyższych (jaki piękny budynek postawił UJ za pieniądze od zaoczniaków). Dla tych ludzi 20% niezdanych matur to wielka strata pieniędzy. Przecież teraz ludzi zdających maturę nie jest jakoś zdecydowanie więcej niż dotychczas, a raczej powiedziałbym, że mniej. Do tego 1/5 z nich miała by stracić szanse na zostawienie kasy na uniwerkach?? Nie wydaję mi się. A to co teraz robią rektorzy to odwracanie kota ogonem. Ta amnestia pomijąc matołków-abiturientów jest korzystna jeszcze tylko dla uczelni wyższych i dla nikogo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: mylisz się 18.07.06, 00:25 na studia publiczne zawsze trafiają najlepsi i dzieci niektórych rektorów Odpowiedz Link Zgłoś
selecte Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 23:03 gwaltownosc sraczek nie przeraza ;]. ale bedzie? bedzie sraczka? :D Odpowiedz Link Zgłoś
drakoniusz populistyczny absurd 17.07.06, 13:25 Wesoły Romek nawet jak chce się przypochlebić, to mu niezbyt wychodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Rektorzy,kiepski poziom waszych szkółek,noblisci:) 17.07.06, 13:33 Niech kazdy robi swoje... Kiepscy rektorzy, kiepskie uczelnie. Giertych poseł,bywały w świecie adwokat,bez pleców-wie co robi bo chce w polskiej uczelni wychowac swoje dzieci. Ale nie na tym poziomie.... Odpowiedz Link Zgłoś
beata.luty18 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 13:43 heh amnestia...wydaje mi się, ze amnestii to kiedys królowie udzielali, a pan duze G. na króla nie wyglada, zresztą co to za pomysł?! chyba zabardzo się przejął rolą Ministra, wie, że go nie lubią, wie,że musi coś zrobic,pozyskać sympatię, coś zmienić...cokolwiek i cokolwiek wymyslił :/ Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Niezdana nowa matura to system Downa.... 17.07.06, 13:54 ....albo więcej denaturatu w głowie niż szarych komórek. Inaczej się tego nazwać nie da. Ludzie, przestańcie z siebie robić barany i pluć w twarz tym, którzy się przygotowali i zaliczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
tg723 Re: Niezdana nowa matura to system Downa.... 17.07.06, 14:05 Nie zdana matura lecz decyzja Giertycha zrobi z ciebie ćwierćurzędnika Odpowiedz Link Zgłoś
sburczymucha Re: Rektorzy 17.07.06, 14:08 Einstein w szkole NIE byl orlem. Moj kolega, ktory w szkole byl przyslowiowym oslem zostal milionerem! Samo zycie! Protest Rektorow jest skladowa walki opozycji z rzadem. Wiadomo, ze Ci ktorych obejmie amnestia poziomu studiow Rektorom na uczelniach nie obniza, bo sie na studia raczej nie wybiora. Natomiast ogloszenie amnestii, a potem jej odwolanie, to dopiero bedzie demoralizowanie młodzieży i dezorganizacja systemu edukacji. I pewno o to tu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Rektorzy 17.07.06, 14:20 Wszelkie zmiany w przepisach dotyczących matur muszą byc ogłaszane na dwa lata przed terminem w którym mają zacząć obowiązywać - a pomysł pana G. jest właśnie taką zmianą. Byłoby to dalsze rozwalanie polskiej edukacji i tak nalezy to potraktować. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Tobie sie systematyka z przypadkiem pomylila 17.07.06, 15:16 Szczerze mówiąc nie rozumiem Twojej uwagi...Jaka systematyka i jaki (albo czego)przypadek? Ni wiń mnie, jestem naturalną blondi. Wytłumacz. Odnosnie tego wymogu dwóch lat - to powiedziała mi o tym osoba , z którą rozmawiałam na temat pomtysłu p. Giertycha, a która posiada wiekszą ode mnie orientacje w tym zakresie - jest bowiem nauczycielem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmm 17.07.06, 16:10 Systematyka - pojęcia bliskoznaczne: podział logiczny, klasyfikacja. System nauczania poza rola naczelna, czyli ksztalceniem, ma za zadanie klasyfikowac ludzi do pewnych zadan. Po to miedzy innymi wprowadza sie skale ocen, aby wiedziec, ze ktos sobie lepiej radzi z czyms, a z czym innym sobie nie radzi. Dzieki temu humanista nie meczy sie jako matematyk w swym doroslym zyciu, a matematyk nie wyklada literatury pieknej itd. Miedzy innymi to dzieki temu systemowi, role menagerow czy liderow obejmuja na dzien dobry ludzie, o okreslnym wyksztalceniu. Bez tego caly proces podzialu kompetencji legl by w gruzach, bo szukajac jakiekolwiek pracownika, musialabys przeczesywac cala populacje, w celu znalezienia tego jednego - absurd. Ferrowanie wiec przypadkow jako czegos, czym mamy sie kierowac jest obledem. Tez mam po sasiedzku fabryke, ktora stworzyli i kieruja ludzie z zaledwie zasadniczym wyksztalceniem i to z sukcesem. Tylko ich sukces to rowniez skladowa pracy bieglych rewidentow, wyksztalconych ksiegowych i masy inzynierow, ktorzy stworzyli maszyny szwalnicze, na ktorych oni teraz robia produkt i pieniadze. W statystyce matematycznej traktowane sa takie przypadki jako margines - cos co nie wplywa na trend. A trend jest taki, ze tylko wysokowykwalfikowani i dobrze wyksztalceni ludzie sa sila napedowa, wiec o poziom tej nauki nalezy dbac. Co do tych dwoch lat - to raczej sprwa umowna. W szkolnictwie mozliwosc rakcji na zmiany jest rozciagnieta w czasie, ktory derminuej pewien proces realizacji procesu nauczania. Nie da sie z roku na rok stwierdzic, ze na maturze bedzie np. obowiazkowo rachunek rozniczkowy i calkowy. Do tego potrzebny jest czas na zmiane programow nauczania i wdrozenie ich. Ja bym ten czas okreslil na 3-4 lata - jako minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
smentuff Po prostu chodzi o wyrównanie 17.07.06, 14:26 poziomu przyszłych abiturientów z przeszłymi. Z Samoobrony. No i na studiach niech się nie wychylają. Jak przy nich wyglądają studentki Łyżwińska i Beger? A tak to będą mogły błysnąć. Nie tylko urodą. Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Ciekawe jakie odczucia maja Ci co wypuscili 17.07.06, 14:26 z maturą Giertycha. o studiach nie wspomnę.Przykre ze człowiek majacy problemy ze zrozumieniem swiata ma dwa fakultety.Nic dziwnego ze matematyki nie rozumie, z taka niezbornoscia umysłową? absolwenci szkół specjalnych kariera przed wami!!!Patron jest Odpowiedz Link Zgłoś
dthea Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 14:34 Jestem przeciw "amentstii", bo jesli mialoby do niej dojsc to moze w ogole zlikwiedowac mature? Poprawki we wrzesniu na to mozna sie zgodzic ale oglosic amnestie dla tych co "polali" to niedopuszczalne. Niestety nie wiem z jakich przedmiotow najczesciej nie zdano, ale przypuszczam ze byly to jezyki obce bo poziom ich nauczania w Polsce ciagle jeszcze jest bardzo slaby Odpowiedz Link Zgłoś
ironique Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 14:39 Nie tylko rektorzy są przeciwko "amnestii". Również tegorocznym maturzystom wydaje się ona jedną wielką pomyłką! Jeśli pomysł zostanie zrealizowany, wartość mojego świadectwa dojrzałości (uzyskanego bez niczyjej łaskawej ulgi) spadnie do wartości kartki z ubiegłotygodniowej gazety... Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 19:17 Języki obce wypadły jako jedne z lepszych(zresztą rok temu tez były w czubie). Najgorzej poszła biologia, pogrom był na matemacyte. Polecam poszukanie informacji (chociazby na portalu gazeta.pl) przed wypowiadaniem się... Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 19:18 przepraszam przed matematyką miało być "w zeszłym roku" Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 15:40 Straszny absurd. Nie dość, że do zdania trzeba uzyskać tylko 30% punktów z przedmiotu Odpowiedz Link Zgłoś
ozesz-ty1 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 16:15 widzę 6% maturzystów biorących udział w ankiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
tesseractkey Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 18:25 Nasz kochany Wielki Roman dobrze wie co robi... Wpuści w dorosłe życie imbecyli licząc, że będą na niego w przyszłości głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana niedługo znikną wyższe uczelnie w Polsce 17.07.06, 19:16 ... bo po co one w IV RP? Pracownicy naukowi zostaną wysłani zaś na roboty przymusowe za kolaborowanie z poprzednimi władzami... Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: niedługo znikną wyższe uczelnie w Polsce 17.07.06, 19:20 wiele uczleni (wole je nazywac pseudo uczleniami) mogło by zniknąć gdyby nie ta amnestia. Uważam, że rektorom jest na rękę ta amnestia, co więcej uważam za prawdopodobne że takie rozwiązanie było lobbowane przez to środowisko. słabi maturzyści nie mają szans na dobre studia (nie wyobrażam sobie by ktoś z amnesti dostał się na jakiekolwiek studia państwowe stacjonarne - czyli bezpłatne). Natomiast szanse na wszelki zaoczne, wieczorowe, prywatne mają - tam liczy się tylko zapłacone czesne. Kasa z takich studiów to jedeno z podstawowych źródeł finansowania uczelni wyższych (jaki piękny budynek postawił UJ za pieniądze od zaoczniaków). Dla tych ludzi 20% niezdanych matur to wielka strata pieniędzy. Przecież teraz ludzi zdających maturę nie jest jakoś zdecydowanie więcej niż dotychczas, a raczej powiedziałbym, że mniej. Do tego 1/5 z nich miała by stracić szanse na zostawienie kasy na uniwerkach?? Nie wydaję mi się. A to co teraz robią rektorzy to odwracanie kota ogonem. Ta amnestia pomijąc matołków-abiturientów jest korzystna jeszcze tylko dla uczelni wyższych i dla nikogo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mustafa1901 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 17.07.06, 23:50 Znając poziom zawłaszczenia państwa przez aktualnie rządzącą ekipę, nie byłoby dziwne gdyby cała ta hucpa z maturami była wymyślona przez Romka dla wręczenia świadectwa dojrzałości pięknej acz niezbyt mądrej siostrzenicy/bratanicy/koleżance (niepotrzebne skreślić) która właśnie uwaliła maturę. Nie śmiem nawet przypuszczać że Romkowi mogłoby chodzić o jakiegoś (Tfu! Na psa urok) nadobnego młodziana. Choć jak wiadomo, życie jest bogatsze od wyobraźni... Tak, czy inaczej - wdzięczny temat do dziennikarskiego śledztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 Re: Rektorzy niech pokażą swój dorobek naukowy 18.07.06, 00:22 a nie wtrącają w nie swoje sprawy. Mają przyjąć najlepszych i tyle. Do nich nie przyjdą ci gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Rektorzy wywalcie zidiociałych wykładowców... 18.07.06, 09:18 Robcie to co do Was należy.Niski poziom polskich uczelni wynika m.in z kiepskiej kadry.Jestem przekonany,ze maturzysci Giertycha poradza sobie z poziomem jaki prezentuja Wasze uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
creative87 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 18.07.06, 13:39 Ja nie zdałam w tym roku matury. Z polskiego miałam 26% .. zabrakło mi dwóch punktów. Nie załamuje się. Poprawie za rok. Za tydzień i tak wyjeżdzam na 7 miesięcy do Niemiec. Ta amnestia nie jest mi potrzebna. Niech rektorzy robią jak uważają. Jedno mnie w tym temacie denerwuje. Mówicie głąby, idioci itp. na tych co nie zdali. Moja średnia z matury wynosi 87% Zdawałam 5 przedmiotów(wszystkie rozszerzone). Oprócz podstawowego polskiego nie zeszłam poniżej 72% W szkole nie miałam średniej niższej niż 4,56. I co? Może jestem głąbem bo widocznie napisałam źle wypracowanie... Pomyślcie co piszecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 18.07.06, 18:50 dokładnie z tego powodu jesteś głąbem, nie umiesz po polsku pisać wypracować co po tej stronie odry oznacza ni mniej ni więcej, że jesteś głąbem... jak można nie uzyskać 30% z podstawowego polskiego, który dzieci z gimnazjum by napisały?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 virusie20 sam jesteś głąbem 18.07.06, 20:55 wirus20 napisał: > dokładnie z tego powodu jesteś głąbem, nie umiesz po polsku pisać wypracować co za ty umiesz Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: virusie20 sam jesteś głąbem 18.07.06, 21:58 zamiast pierwszego przecinka miała być kropka (są obok siebie na klawiaturze). pierwsze zdanie jest odpowiedzią na pytanie postawione w poście żalącego się abiturienta/tki, który nie zdał POSDTAWOWEGO POLSKIEGO. natomiast tobi epewnie chodziło o "za to ty umiesz". pozdrowiam PS. maturę ma za sobą, wypracowania pisać umiem, choć jestem dysortogratem:D Odpowiedz Link Zgłoś
creative87 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 18.07.06, 22:51 No tak... jestem głąbem. Fakt. Napisałam mature z polskiego źle. Stres zrobił swoje. Ale dla Twojej wiadomości... z j.polskiego w szkole nigdy nie miałam 4. Co roku 5. Byłam jeną z lepszych uczennic w klasie. Z polskiego lepsza tylko była jedna dziewczyna. Chodziłam do bardzo dobrego LO w Opolu. Zastanawiam się czemu tego nie zdałam. Wydawało mi się, że dobrze napisałam wypracowanie. W szkole zawsze były 5 i 6 za nie. Egzaminator jednak uznał,ze nie jest dobre. .... Głąbami dla mnie są osoby, które nie zdały polskiego i mają np. 4% Tego to juz nie rozumiem... Ja chociaż nie mieszkam w tym kraju od urodzenia moge powiedziec, że j.polski nie sprawia mi trudnosci. .... Decyzja Giertycha mi się nie podoba. Bo macie w pewbnym sensie racje. Zasad gry sie nie zmienia w trakcie jej trwania. To co Pan minister chce własnie wprowadzic istnieje juz w niektórych panstwach i się dobrze sprawdza. Tylko, że wpadł na ten pomysł w mało odpowiednim momencie. Dziękuje za uwage !! Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 19.07.06, 09:28 Dobrego liceum w Opolu. Chyba do dwójki do klasy z językiem ojczystym, ale nie polskim. W trójce z taką średnią jak podałaś nie byłaby byś druga w klasie (zresztą w dwójce też poza tą własnie klasą). Na tym licea się kończą... Poza tym jak można nie uzyskać 30% z podstaw jakiekokolwiek przedmiotu? Odpowiedz Link Zgłoś
creative87 Re: Rektorzy przeciwni "amnestii" dla maturzystów 19.07.06, 10:37 Nie podawałam mojej średniej z tego roku. Przeczytaj jeszcze raz uważnie to sam to zaóważysz. 4,56 miałam w 2 gimnazjum i tylko dlatego bo leżałam po ciężkim wypadku w Zabrzu w szpitalu. W tym roku moja średnia przekroczyła 5,00. Więc nie wypowiadaj się na temat mojej szkoły bo jest naprawde dobra. I prosze Cie również byś sie nie wypowiadał na temat poziomu mojej wiedzy bo raczej nie jesteś odpowiedną osobą by to oceniac. Masz racje pytając się jak można nie uzyskac 30% z jakiegoś przedmiotu Sama sie temu dziwie. Jeżeli byś się przyjrzał temu jak są rozdawane punkty zobaczyłbyś, że ponad 70% jest za wypracowanie. Jeżeli więc ktoś napisze to oto wypracowanie źle to nie otrzymuje za nie punkty i tym samym nie zdajesz j. polskiego. Jak się ocenia wypracowanie jest zapisane w kluczu, który moim zdaniem też jest głupotą. Uczeń który nie dopasuje się do niego nie ma szans na zdanie nawet jeżeli wypracowanie jest naprawde dobre. ...I tak oto można nie zdobyc 30% z polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś