Dodaj do ulubionych

Spór o ordynację wyborczą do parlamentu

30.07.06, 18:39
"Zablokowana" lista musiałaby przekroczyć 10 proc. poparcia. W
przeciwieństwie do obowiązującego obecnie prawa wyborczego granicę 5 proc.
musiałyby przekroczyć także komitety mniejszości narodowych.

Widzicie jak się zdobywa poparcie mniejszości narodowych? Albo będziecie nas
popierać, albo wprowadzimy wam próg 5%... :-(
Obserwuj wątek
    • premier_hiacynt_wielki Niech ta chlopo-nazistowsko-kaczorowa koalicja 30.07.06, 18:41
      sie jak najszybciej rozpadnie !
      • dominik.olsztyn Re: Niech ta chlopo-nazistowsko-kaczorowa koalicj 30.07.06, 19:16
        Czemu gdy był u władzy AWS , a obecnie PiS wraz z LPR i SO zawsze przed
        wyborami zaczyna się kombinowanie z ordynacją. Dowodzi to braku poszanowania
        reguł demokracji przez te ugrupowania. Czy nie należałoby ich zdelegalizować ?
        • marenio123 Re: Niech ta chlopo-nazistowsko-kaczorowa koalicj 30.07.06, 19:34
          Wszystkie partie polskie maja identyczny rekord manipulowania ordynacja. SLD
          probowala to zrobic wspolnie z AWS w 1997, kiedy obu partiom bylo po drodze, a
          potem zmienili ordynacje wspolnie z samoobrona po 2001. Natomiast obecne zmiany
          ida zdecydowanie dalej niz poprzednie manipulacje okregami i algorytmami
          liczenia glosow. pzdr.
          • poszeklu Re: Niech ta Platforma wraca na Bliski Wschod 31.07.06, 17:22

Wkrotce: SLD bedzie zdelegalizowana, a GAbinet Cieni i PO powroca
            do macierzy, czyli do malego agresywnego pastewka na Bliskim Wschodzie.
    • almagus Spór o ordynację wyborczą do parlamentu 30.07.06, 18:43
      Wybiorą z przekonaniem, że głosują za sprawiedliwością społeczną.
      Wykorzystają to politycy i kapłani z nimi związani.
      To jest ich interes.

Na okrasę:

Ma Warszawa prezydenko,
      robi jaja nam na miękko!
      Jam namiestnik jest przeciera,
      bo miał zawiść jak cholera.
      Uśmiech mi nie schodzi z gęby,
      wy szczerbaci Ja mam zęby.
      „Spieprzaj dziadu, srał cię pies”,
      Ja tu rządzę „yes, yes, yes”!

Utrzymam się przy parafii,
      tam jest rada na wzór mafii.
      Polityczne ma to cele,
      jak mieć Polskę przy kościele!
      Byle zaspokoić księdza,
      choć w około tylko nędza!
      My rządzimy „yes, yes, yes”!

Bezdomnego stać na zęby?
      byle co miał on do gęby.
      Wpadli więc na pomysł taki,
      ze odrosną mu mleczaki.
      Dadzą czasem mleczną zupkę,
      ale częściej kopną w dupkę.
      dam ci kopa „yes, yes, yes”!
    • premier_hiacynt_wielki Ciekawe... jedna lista przekracz 10% reszta nie 30.07.06, 18:43
      przekracza... hmm... mozna pojsc dalej, podniesc prog do 30% (w zaleznosci od
      sondazow) i dac Prezydentowi uprawnienie do zmiany rozporzadzeniem progu... tak
      bylo by prawie i sprawiedliwie
    • premier_hiacynt_wielki Moze od razu glosy oddane nie na PISSdu liczy sie 30.07.06, 18:44
      jak oddane na PISSDu i po klopocie?? Przeciez PISSdu i tak wie co jest dla nas
      najlepsze???
      • jerzy30 a w PISSdu te wybory - szkoda kasy 30.07.06, 22:08
        niech sie sama ta hołota powybiera i niech sss ..la na Kamczatke
    • markus.kembi Nie rozumiem... 30.07.06, 19:04
      Dlaczego nie mogą po prostu wystawić koalicyjnego komitetu wyborczego?
      • premier_hiacynt_wielki To proste - jak mozna dostac wiecej za mniej to po 30.07.06, 19:11
        co sie wysilac/??

Tylko po co robic ludziom wode z mozgu mowiac cos o demokracji itp. Przeciez
        jedyne o co chodzi to o jak najwiecej mandatow
        • diefenbaker Re: To proste - jak mozna dostac wiecej za mniej 30.07.06, 20:10
          > Tylko po co robic ludziom wode z mozgu mowiac cos o demokracji itp. Przeciez
          > jedyne o co chodzi to o jak najwiecej mandatow

Popatrz na ostatnie sondaże. Ludzie to kupują :/ Niestety, taki rząd jakie
          społeczeństwo. Najwyraźniej, albo trzeba się z sytuacją pogodzić, albo stąd po
          prostu wyjechać.
    • d_arek_d Brawo koalicja!!! 30.07.06, 20:12
      Brawo PiS! Nie dajcie się tym komuchom z Samoobrony i faszystom z LPR!
      Udowodnijcie im, że to Wam najbardziej zależy na dobrobycie naszej Polski
      Ludowej!

Niech żyje Samoobrona! Pokażcie tym patałachom z PiS, kto tu naprawdę rozdaje
      karty! A i LPR-owi też utrzyjcie nosa, bo z ich minimalnym poparciem w
      społeczeństwie nie mają nic do gadania. Niech się cieszą, że w ogóle zostali
      wzięci pod uwage przy tworzeniu koalicji!

eL-Pe-eR! NIE-DA-SIĘ! Panie Premierze Romanie Giertych! Jestem pewien, że
      Pańskie ugrupowanie jako jedyne zrzeszające tych Prawdziwych Polaków, nie ugnie
      się przed bandyckimi posunięciami zdrajców z PiS i chłopków-roztropków z
      Samoobrony! My Polacy górą, kurde, będziemy. Tak nam dopomóż Bóg!

No! To niech sobie koalicyjka dalej zacieśnia stosuneczki. I niech im one
      boczkiem wyjdą jak najprędzej, kochanym naszym chuliganom tym!
    • regiomal Re: Spór o ordynację wyborczą do parlamentu 30.07.06, 20:17
      Jakby byly JOW to nie byloby zadnych sporow. A tak to ustawiaja pod siebie ordynacje. Komu wygodniej...
    • xkya1 Re: Spór o ordynację wyborczą do parlamentu 30.07.06, 20:31
      Co Wy na to, aby wprowadzić dla polityków karę za niedotrzymanie obietnic
      przedwyborczych ?
      Może kara śmierci sprowadziłaby tą zgraję na ziemię
    • prorok14 Przepowiadam 30.07.06, 20:55
      Tak czy inaczej: dajmy szansę Polakom...
      polecam: www.narodowy.eblog.pl
      • grzbert Re: Przepowiadam 30.07.06, 22:04
        prorok14 napisał:

> Tak czy inaczej: dajmy szansę Polakom...
        > polecam: www.narodowy.eblog.pl
        A kogo obchodzi ten nazi-kaczystowski szajs?????????????????
        • heyoza Rozumiecie już na kogo głosowaliście pisowcy? 30.07.06, 22:25

• pethate Re: Spór o ordynację wyborczą do parlamentu 30.07.06, 21:08
      Oni wprowadza taka ordynacje wyborcza, ze wazne beda tylko glosy oddane na
      pisow i samosiejki i nn lerperki, reszta glosow oddana na opozycje bedzie
      uznana za nie wazne.Dokladnie tak jak komunisci postepuja.
      Bolszewia na drzewo.
    • handzia55 Re: Spór o ordynację wyborczą do parlamentu 30.07.06, 21:09
      śWINIE nareszcie dopchały się do koryta i chcą przy nim pozostać jak
      najdłużej.Operacji odcinania ryjów od koryta mogą nie przeżyć i dlatego się
      zabezpieczają jak tylko mogą.
      • tadjan Re: Spór o ordynację wyborczą do parlamentu 30.07.06, 21:36
        Może to i dobrze, będziemy głosować na świnie w chlewiku, a poseł w sejmie i
        tak z tego wyjdzie. Świnia do świni podobna, krawata nie nosi, do solarium nie
        chodzi....... tak więc może JOW nam z tego wyjdzie.
        Głosujmy na świnie! Zgodnie z postulatami właścicieli tego kraju.
    • zalamany1967 list zawiedzinego - ostrzeżenie 30.07.06, 21:29
      Szanowne Panie! Szanowni Panowie!
      Drodzy Państwo!

Są w życiu takie chwile, kiedy nagle zdajemy sobie sprawę z tego, że świat, w którym żyliśmy, gdzie
      prawa były proste: uczciwość, patriotyzm, lojalność, że ten świat właśnie rozsypuje się w pył, rozwiewa
      go wiatr, znika tak jakby nigdy go nie było.

Głosowałem na PiS. Chciałem, żeby mój głos pomógł skończyć z korupcją na najwyższych stołkach.
      Chciałem, żeby władza wzbudzała szacunek swoją nieskazitelnością. Chciałem znów być dumnym, z
      tego, źe jestem Polakiem.

Najpierw pocieszałem się myśląc, źe to wszystko przez Platformę. Potem oburzały mnie kpiny z
      kłopotów żółądkowych Pana Prezydenta, nielojalność byłych ambasadorów i wywiady Wałęsy dla
      niemieckich piśmideł.

Olśnienie przyszło niespodziewanie.

Od tygodnia robotnicy ocieplają elewację. Najpierw zrobili frontową część budynku, potem zabrali się
      za moją. Ustawili rusztowania, a prace niebawem zaczęły się. Któregoś dnia, wróciłem z pracy
      wcześniej niź zwykle. Jeszcze nie zdąźyłem włoźyć klucza do dziurki, a zza drzwi uslyszałem hałas -
      coś jakby trzaśnięcie okna. Zdziwiło mnie to bardzo, poniewaź przed wyjściem z domu dokładnie
      sprawdziłem, czy wszystko jest zamknięte. Wszedłem do duźego pokoju. Przy oknie, na podłodze
      walały się styropianowe kulki z płyt, którymi ociepla się budynek. Oprócz tego na podłodze leżał
      kawałek wąskiego czterożyłowego kabla i odrobina drewnianych wiórów. Kiedy lepiej przyjrzałem się
      ramię okiennej zauwaźyłem w niej niewielki otwór przeprowadzony na wylot.

Złapałem kawałek kabla i długo nie zastanawiając się pobiegłem do mojego kumpla elektronika z
      nadzieją, że ten wyjaśni mi do czego słuźy taki kabel. Kolega zaczął z fachową miną przyglądać się
      dowodowi zbrodni. Wziął lupę i odczytał jakiś symbol, a następnie przeglądając gruby katalog mruknął:
      - taaak, to kabelek do podłączenia kamery przemysłowej, czerwony, biały to kompozyt, niebieski i
      zielony - audio.

Nagle zdałem sobie sprawę, że takie kamery montują w każdym mieszkaniu. U sąsiada byłego ubeka i
      u starszej pani, która słucha Radia Maryja. Przypomniałem sobie jak kilku znakomych mówiło, że
      właśnie teraz ocieplają im budynki! Ciekawe co teraz ze mną zrobią, kiedy dowiedzą się, że odkryłem
      ich plan!

Dlatego więc piszę ten list, bo wiem, że już jutro mogę zniknąć, a ciała nikt nigdy nie odnajdzie, że
      rozpłynę się, rozwieję jak moje złudzenia.

Piszę ten list ku przestrodze. Nie dajcie zamknąć się w klatce, pod czujnym okiem agenta. Nie dajcie
      zamknąć sobie ust, choćbyście cierpieć mieli z tego powodu. Juź niedługo kraj nasz zmieni się nie do
      porównania. A człowiek nie będzie się mógł czuć swobodnie, nawet w swoim wychodku.

Nie poddawajcie się, walczcie. Mówcie o tym, piszcie w prasie póki jeszcze moźecie. Znajdźcie taki
      ocieplany właśnie dom i pojedźcie tam z TVN Uwaga. Porozmawiajcie z robotnikami. Na pewno
      znajdzie się jeden uczciwy i odważny, żeby wam opowiedzieć co tak na prawdę tam montują. Spieszcie
      się, póki jeszcze czas!
      • tadjan Re: list zawiedzinego - ostrzeżenie 30.07.06, 21:43
        No, alternatywą dla Pańskich kamer, pozostaje klasyka tj. esbek w czarnym
        skórzanym płaszczu i takim kapeluszu. A do władzy trzeba by reaktywować pzpr.
        Jak nie kijem, to pałką........Kwaśniewicz ucieszyłby się z tego!
      • zenutek Re: list zawiedzinego - ostrzeżenie 30.07.06, 22:00
        Powiedz, że to żart, Zawiedziony??? W moim bloku mają zacząć odnawianie
        ocieplenia i malowanie w sierpniu... przyznaj, że to żart, bo inaczej to biorę
        urlop na ten okres i siedzę w domu??? A przecież lato takie piękne i smutno
        będzie siedzieć w czterech ścianach....
        • zalamany1967 Re: list zawiedzinego - ostrzeżenie 30.07.06, 22:24
          niestety to nie żart

zenutek napisała:

> Powiedz, że to żart, Zawiedziony??? W moim bloku mają zacząć odnawianie
          > ocieplenia i malowanie w sierpniu... przyznaj, że to żart, bo inaczej to biorę
          > urlop na ten okres i siedzę w domu??? A przecież lato takie piękne i smutno
          > będzie siedzieć w czterech ścianach....
          • zenutek Re: list zawiedzinego - ostrzeżenie 30.07.06, 22:57
            Jeśli to nie żart, to najbliższa przyszłość dla naszego kraju maluje się w
            czarnych kolorach... rządzący doprowadzą do bratobójczej wojny, o której z
            takim namaszczeniem, poniżej pisze Abba15, tylko konsekwencje tej wojny
            poniesie całe społeczeństwo.... A tak na marginesie: znaczy to, że rządzący już
            wyczerpali wszystkie swoje pomysły na zburzenie demokracji.....
    • abba15 Re: Spór o Polskę 30.07.06, 21:36
      Beneficjenci układu okrągłego stołu, będącego swoistą formą kontynuacji PRL-u,
      która przeraźliwym smrodem swego rozkładu zatruwa polityczną, społeczną i
      moralną atmosferę w Polsce, nie dbając o zachowanie jakichkolwiek pozorów,
      nawiązują do tradycji zdrady narodowej, a konkretnie – do tradycji Konfederacji
      Targowickiej.
      Znakomita tego ilustracją były ostatnie wyczyny byłych ministrów spraw
      zagranicznych, jak się okazuje – w zdecydowanej większości agentów tajnych służb
      PRL-owskich oraz wyjątkowo kretyński wywiad byłego prezydenta Lecha Wałęsy dla
      niemieckiej gazety. Rozumiem, że rząd deklarujący zwrócenie szczególnej uwagi na
      dbałość o interes narodowy z Targowicą na żadne kompromisy iść nie zamierza.
      Taką nadzieję stwarzają dwie zapowiedzi zawarte w expose premiera Kaczyńskiego:
      kontynuowanie rozbijania patologicznych struktur mafijnych i zapowiedź lustracji
      majątkowej. Jeśli zatem Targowiczanie nadal będą próbowali wysadzić w powietrze
      rząd, prezydenta i państwo, byle tylko przedłużyć sobie okres dobrego fartu,
      jeśli będą kontynuować wojnę, to będą ją mieli naprawdę. michalkiewicz
      • xkya1 Re: Spór o Polskę 30.07.06, 21:41
        Przecież już się trochę ochłodziło !
      • tadjan Re: Spór o Polskę 30.07.06, 21:46
        "Taką nadzieję stwarzają dwie zapowiedzi zawarte w expose premiera Kaczyńskiego:
        kontynuowanie rozbijania patologicznych struktur mafijnych i zapowiedź lustracji
        majątkowej. Jeśli zatem Targowiczanie nadal będą próbowali wysadzić w powietrze
        rząd, prezydenta i państwo, byle tylko przedłużyć sobie okres dobrego fartu,
        jeśli będą kontynuować wojnę, to będą ją mieli naprawdę. michalkiewicz "

To tylko zapowiedzi, żeby rozbić to trzeba mieć jeszcze jaja.........
      • zenutek Re: Spór o Polskę 30.07.06, 22:41
        Jednym z beneficjentów okrągłego stołu, który tak dobitnie krytykujesz, był
        Twój idol od "rozbijania patologicznych struktur...", czy mafijnych,
        wątpliwe... raczej przeciwników politycznych, z pobudek czysto zawistnych....
        Zauważ jedno, że w tym wszystkim nie chodzi o dobro Polski (bo jak tu nazwać
        dobrem Polski to, co się dzieje w polityce zagranicznej, w wykonaniu naszych
        rządzących?), chodzi bardziej o zagarnięcie i przyporządkowanie sobie
        jaknajwiększej strefy wpływów.... Nazywasz opozycję Targowicą, a czy
        przypadkiem wiesz, co to było za wydarzenie historyczne??? PiS jeszcze nie ma
        Targowicy, gdyż opozycja postepuje w sposób wyjątkowo demokratyczny, czego nie
        potrafią docenić rządzący.... Nie da sie już w Polsce wprowadzić polityki "kija
        i marchewki", zawsze to musi skończyć się wielką przegraną, czy wcześniej czy
        później... Lata nie odgrywają tutaj większej roli, ale czym później, tym
        boleśniejsze będą konsekwencje dla narodu... dla rządzących także... Polak jest
        cierpliwy, sporo zniesie, ale jak ruszy, nikt go nie zatrzyma....

> Rozumiem, że rząd deklarujący zwrócenie szczególnej uwagi na dbałość o
        interes narodowy z Targowicą na żadne kompromisy iść nie zamierza. Taką
        nadzieję stwarzają dwie zapowiedzi zawarte w expose premiera Kaczyńskiego:
        kontynuowanie rozbijania patologicznych struktur mafijnych i zapowiedź
        lustracji majątkowej.<
        Polityka rządzenia w demokratycznym kraju polega właśnie na zawieraniu
        kompromisów dla dobra kraju i społeczeństwa. Nikt, w żadnym innym kraju, w
        którym demokracja jest obecna od kilkudziesięciu, a może nawet od kilkuset lat,
        nie przeceniał tak swoich umiejętności rządzenia, jak to robią obecni polscy
        rządziciele....A te dwie zapowiedzi zawarte w expose, które tak wryły Ci się w
        pamięć, będą tyle samo warte, co warte były zapowiedzi wygłaszane przez braci w
        wystąpieniach przedwyborczych i powyborczych: "rozwalanie
        stolików", "rozbijanie układów", "transparentny i tani rząd" itd. itp. Co z
        tych haseł pozostało???? I z tych nowych tyle samo zostanie... uwierz....
        A tak na marginesie: rząd już sam się wysadza w powietrze, a wiesz czym,
        rozrzutnością pieniędzy... Nie zastanowia Cię przypadkiem, dlaczego właśnie
        teraz zostało rzucone hasło o braku paru mld złotych? Czy aby napewno brak tych
        pieniędzy na przyszły, czy może już brakuje w tym roku???? A jak zabraknie w
        tym roku, to kto najbardziej ucierpi??? Jeśli odpowiesz sobie na te pytania, to
        będziesz miał odpowiedź na swoje pytanie: co to jest Targowica????
    • jerzy30 hołota sie boi ze do sejmu sie nie dostanie 30.07.06, 22:06
      wiec kombinuje jak tu stworzyć Front Jedności Narodu - FJN - to juz bylo
    • bgosa Obecna ordynacja=Parodia Demokracji 30.07.06, 23:22
      Łatwo zauważyć, że obecne polskie partie polityczne traktują swoje poglądy i
      programy polityczne jako rzecz drugo a może i trzeciorzędną.
      Programy wyborcze pisane są najczęściej na podstawie badań opinii publicznej.
      Jest dużo partii, ale nie reprezentują one ani interesów wyborców ani ich
      poglądów.

Wybory organizowane wg ordynacji proporcjonalnej nie są prawdziwie
      demokratyczne, ponieważ:

1)Nie każdy może zostać kandydatem na posła i mieć realną szansę na wybór(Aby
      mieć taką realną szansę musi być wpisany na listę kandydatów przez partię która
      zdobędzie przynajmniej 5% głosów)
      Skutek:--
      -Obecna ordynacja wyborcza pozbawiła zdecydowaną większość obywateli biernego
      prawa wyborczego.

2)Głosujemy w okręgach, z których wchodzi około 10 posłów a mamy tylko jeden
      głos.Możemy wskazać tylko jednego posła a więc mamy tylko 1/10 głosu.Obywatele
      nie wybierają,oddają tylko głos.Prawdziwe wybory odbywają się obecnie na
      posiedzeniach zarządów partyjnych.
      Skutek:--
      -Według obecnej ordynacji wyborczej obywatele mają bardzo ograniczone czynne
      prawo wyborcze.
      -Wybory nie są bezpośrednie ,ponieważ wyborca może wskazać tylko jednego
      posła.Na wybór pozostałych posłów,którzy reprezentują jego okręg wyborczy,nie
      ma bezpośredniego wpływu.Z tego powodu często posłami zostają partyjni
      kandydaci z bardzo niskim poparciem wśród wyborców.

Niestety Polska nie jest krajem prawdziwie demokratycznym.

Obecna ordynacja wyborcza:1) łamie podstawowe konstytucyjne prawa
      obywateli
      2)powoduje że posłami zostają
      ludzie nieznani
      wyborcom i tego zaszczytu
      niegodni
      3)likwiduje odpowiedzialność
      posłów przed
      swoimi wyborcami
      4)jest przyczyną korupcyjnej
      degeneracji i
      rozkładu państwa polskiego
      5)wprowadza,w miejsce rządów
      większości
      rządy klik partyjnych
      • dominik.olsztyn Re: Obecna ordynacja=Parodia Demokracji 31.07.06, 00:05
        bgosa napisał:

> 1)Nie każdy może zostać kandydatem na posła i mieć realną szansę na wybór(Aby
        > mieć taką realną szansę musi być wpisany na listę kandydatów przez partię
        która
        >
        > zdobędzie przynajmniej 5% głosów)
        > Skutek:--
        > -Obecna ordynacja wyborcza pozbawiła zdecydowaną większość obywateli biernego
        > prawa wyborczego.

Wedle ordynacji bez 5 % progu został w 1991 roku wybrany sejm I kadencji.
        Skończyło się to brakiem stabilności parlamentu, przymusem klecenia koalicji
        pod każde głosowanie z osobna, aż w końcu przedterminowymi wyborami (jedyny
        taki przypadek w III RP z parlamentem wybranymw pełni demokratycznie). Pomijam
        fakt, że do sejmu dostały się takie dziwolągi jak PPPP (chociaż wówczas i z
        progiem sobie by poradziły). Gdyby nie było progu byc może mielibyśmy dzisiaj w
        parlamencie partie typu Kongres Eskimosów Polskich (autentyk) i inne tego typu
        śmieszności.

> 2)Głosujemy w okręgach, z których wchodzi około 10 posłów a mamy tylko jeden
        > głos.Możemy wskazać tylko jednego posła a więc mamy tylko 1/10
        głosu.Obywatele
        > nie wybierają,oddają tylko głos.Prawdziwe wybory odbywają się obecnie na
        > posiedzeniach zarządów partyjnych.
        > Skutek:--
        > -Według obecnej ordynacji wyborczej obywatele mają bardzo ograniczone czynne
        > prawo wyborcze.
        > -Wybory nie są bezpośrednie ,ponieważ wyborca może wskazać tylko jednego
        > posła.Na wybór pozostałych posłów,którzy reprezentują jego okręg wyborczy,nie
        > ma bezpośredniego wpływu.Z tego powodu często posłami zostają partyjni
        > kandydaci z bardzo niskim poparciem wśród wyborców.

Nie zgodze się. Do Senatu mamy tyle głosow, co mandatów z okręgu, w którym
        głosujemy. Widzisz jakąś pomiędzy składem sejmu i senatu ? Jest tylko taka, że
        mniejsze partie (z kilkunasto procentowym poparciem) mają w senacie 2,3
        przedstawicieli, albo w ogóle. To jest dopiero wypaczenie demokracji, przez
        ordynację. Wprowadzenie jednomandatowych okręgów sytuację jeszcze pogorszy.

Prawdziwe nieszczęśce dla naszego kraju to fakt iż wystaczy zagrać trochę
        nacjonalistycznych nutek w kampanii, powiedziec, ze nie bedzie niemiec pluł nam
        w twarz, pokazać swoje zdjęcie z papieżem, powiedzieć że się spało na
        styropianie, znaleźc pare czarownic odpowiedzialnych za wszelkie zło, stworzyć
        obraz Polski jako oblężonej twierdzy, wokół której pedał na pedale, pedała,
        pedałem pogania i o wynik mozna byc spokojnym.

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka