fraglesi67 31.07.06, 12:35 A zmieniliście Panowie głupi przepis mówiący, że jeżeli ktoś w latach 1982-2005 był ponad 6 miesięcy za granicą nie może oddawać krwi ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cloclo80 Ciekawe... 31.07.06, 12:39 ile tej krwi zostanie sprzedane na Zachód i kto się na tym obłowi. Odpowiedz Link Zgłoś
patryk.kostarski co to za godziny?! 31.07.06, 12:48 MIedzy 9:00 a 17:00 normalni ludzie pracuja! Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 brak forum pod info o ostatnim zydowskim mordzie 31.07.06, 14:23 Nadal nei ma forum pod glowna wiadomoscia na temat ostatniego mordu dokonanego przez zydow w Libanie. Zginelo 60 osob w tym ponad polowe stanowily dzieci. Coz, naczelny michnik to przeciez brat zydowskiego UBeka, Aarona Szechtera. Ich (zydow stanowiacych 90% UB odpowiedzialnej za zamordowanie 500 tys. Polakow w latach 1944-56) tez nie interesowal los gojow (goj w jidysz oznacza nie-zyda: bydle, zwierze). Odpowiedz Link Zgłoś
darth-oor Re: brak forum pod info o ostatnim zydowskim mord 31.07.06, 14:25 Sp...laj synku, co? Nie to forum i nie ten temat. Smignij no sobie do ochojskiej i tam poplacz. Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 [...] 31.07.06, 14:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
darth-oor Re: brak forum pod info o ostatnim zydowskim mord 31.07.06, 14:40 >Co jest, maly, nie umiesz grzeczniej czy masz poprostu ataczek? :)) >O zydowskich mordercach (tych teraz i tych stanowiacych 90% UB odpowiedzialnej >za smierc 500 tys. >Polakow) pisze tutaj poniewaz rabi michnik nie uznal za stosowne otworzyc forum >pod glownym watkiem. >Ponial, prymitywie? Raaany, czlowieku (?), Twoje miejsce nie na forum, a w Tworkch - to raz. Jesli wspominasz o "malym", to widac masz kompleksy. Nie jezdzisz aby duuuuzym czerwonym samochodem? - to dwa. W/g ciebie to nie Zydzi zgineli w czasie II wojny, tylko Polacy i na dodatek zamordowani przez starozakonnych. (a tak BTW, to skad zes zaslepiony nienawiscia buraqu wzial te dane?) - to trzy. Skoro ja jestem prymityw, to JAK ciebie cieniasie nazwac?? Nie ma chyba takich slow - to cztery. A piec... to mi sie juz nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
doscwysoki Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 12:58 U nas jak zwykle... Czy te barany nie wiedzą, że w tych godzinach statystyczny obywatel siedzi w pracy? Oczywiście w weekend nie można było tego zorganizować, najlepiej przy okazji jakiejś imprezy na świeżym powietrzu... Wtedy by sie pewnie okazało, że krwi jest za duzo i nie ma jej gdzie przechowywać... Odpowiedz Link Zgłoś
omus Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 13:00 dokładnie, to też mój problem, chcąc oddać krew musze wziąść urlop, którego nie dostane, bo stacja krwiodastwa jest czynna do 14 pozdrawiam Aska Odpowiedz Link Zgłoś
czostor Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 13:09 A dlaczego masz nie dostac urlopu? Idziesz rano, oddajesz krew (cala procedura trwa ok. 15 min), dostajesz zwolnienie lekarskie na jeden dzien, 8 czekolad i masz caly dzien dla siebe. Polecam oddawanie krwi w piatek :) Odpowiedz Link Zgłoś
widio To jest apel do bezrobotnych ,żeby im ostatnią 31.07.06, 13:02 krew wyssać . Tacy już są socjaliści i populiści . Odpowiedz Link Zgłoś
czostor Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 13:03 A ty nie wiesz, ze za to przysluguje dzien wolny od pracy? Nie udawaj, ze jestes takim pracusiem, bo gdybys byl to nie siedzialbys w godzinach roboczych w internecie na forach dyskusyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
koszmarekopalek przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 13:01 nie palić, to jak po pracy pełnej stresu mam pójść oddać krew? zróbcie punkty krwiodawstwa w soboty, to oddam. pracodawca nie chętnie zwolni mnie, bym oddał krew w dzień powszedni. to jakaś paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
czostor Re: przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 13:12 Nie prawda, ze trzeba byc na czczo. Sniadanie po prostu ma byc lekkie. Przed samym pobraniem dostajesz cos do picia i batonika a po oddaniu 8 czekolad... Odpowiedz Link Zgłoś
koszmarekopalek Re: przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 13:30 lekkie sniadanie, to jak na czczo. ale włąśnie przeczytałem, że saska otwarta jest ownież w soboty. jak ostatnio tam byłem, to było zamknięte. więc nie ma dyskusji i idę! Odpowiedz Link Zgłoś
pablopic Re: przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 13:13 krakoma napisała: > na czczo? mnie to przy badaniu zawsze pytaja, co jadlam, zeby wiedziec, ze >nie zaslabne, a jak okazuje sie, ze za malo to wysylaja do pokoju obok, w >ktorym czekaja napoje i kanapeczki. >a po oddaniu winko albo czekolada. może ty do baru chodzisz a nie do stacji krwiodawstwa, skoro nie wiesz że do pobrania należy przychodzić na czczo..???? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 13:23 pablopic napisał: > może ty do baru chodzisz a nie do stacji krwiodawstwa, skoro nie wiesz że do > pobrania należy przychodzić na czczo..???? Bzdura. Trzaba być po lekkim śniadaniu. Na miejscu też dostaje się coś do zjedzenia i kawę albo herbatę. Odpowiedz Link Zgłoś
pablopic Re: przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 14:26 jhbsk napisała: > > Bzdura. Trzaba być po lekkim śniadaniu. Na miejscu też dostaje się coś do > zjedzenia i kawę albo herbatę. oddawałaś kiedyś krew???? Odpowiedz Link Zgłoś
rerum Re: przed oddaniem krwi mam byc na czczo... 31.07.06, 13:24 Co za bzdury! Może warto najpierw zasięgnąć informacji, a później dopiero wypowiadać się na forum! Na czczo oddaje się krew do badań (i to nie wszystkich). Do oddania krwi należy zjeść lekkie śniadanie (dla własnego dobra). Przed oddaniem krwi nie wolno pić alkoholu. Natomiast palenie tytoniu trzeba ograniczyć (ale jeśli ktoś nie może- trudno... nie można się dziwić, że krew powinna być odpowiedniej jakości, bo inaczej nadawałaby się tylko do utylizacji, co byłoby podwójną stratą pieniędzy- koszt pobrania+koszt utylizacji). www.krewniacy.pl/?action=showArticle&id=30 Krwiodawcy przysługuje dzień wolnego- pracodawca musi honorować ustawę - dostaje zwolnienie do ręki i koniec. Ale rozumiem, że to ładnie wygląda w teorii. Dlatego niektóre punkty krwiodawstwa są czynne w soboty - wystarczy poszukać (np. Google - RCKIK + nazwa miasta). Ale przecież najłatwiej narzekać zamiast włożyć choć trochę wysiłku... Odpowiedz Link Zgłoś
mgr_klopotek Dobry pomysł! Powstańcy też oddawali krew 31.07.06, 13:03 i dlatego popieram. Niestety między 9-17 pracuję, ale pomysł jest dobry. Może włączą się bezrobotni. Odpowiedz Link Zgłoś
darth-oor Re: Dobry pomysł! Powstańcy też oddawali krew 31.07.06, 14:13 A co do tego maja q...wa powstancy?? Znow cos szykuja? Zzow chca wymordowac ze 200 tys. warszawiakow i zburzyc miasto??? Odpowiedz Link Zgłoś
jb93 Gdzies ty sie smarku historii uczyl. Na WUMLu 31.07.06, 14:34 Czy dziadzio z UB opowiedzial jak bylo? Nie wycieraj sobie geby Powstaneim, scierwo. Tacy jak ty mordowali po wojnie tych co przezyli. Dlatego pewnie tak ci sie nie podoba kiedy pisze o 90% udziale zydow w UB. Odpowiedz Link Zgłoś
darth-oor Re: Gdzies ty sie smarku historii uczyl. Na WUMLu 31.07.06, 14:43 A nie mowilem, ze czub? Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak666 Za darmo nie ma 31.07.06, 13:07 jak chcą krew, to niech płacą krwiodawcom. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: Za darmo nie ma 31.07.06, 14:26 Też się zawsze dziwię tym akcjom i krzykom, że brakuje krwi. Jeśli są takie problemy to należy za oddawanie krwi płacić. Choć pamiętam jak dziś oferty pracy w poniedziałkowej GW na stanowiska "Wolontariusz" za wykwalifikowaną pracę w pełnym wymiarze godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco4 niech się pani Ochman....... 31.07.06, 13:15 i wszystkie solidaruchy wypałują. Na ich "apel" dostaję przypadłości dyplomatycznej prezydenckiej czyli sraczki i nie dam ani 1 cm krwi.Nie wierzę im jak p(i)som - chcą ratować budżet?Na drzewo. Odpowiedz Link Zgłoś
trishika wstyd... 31.07.06, 13:26 Nie rozumiem waszych komentarzy, jest mi wstyd czytając takie głupoty. Jestem Honorowym Dawcą od kilku lat. 1. Wcale nie trzeba być na czczo - śniadanie lekkie, beztłuszczowe jest OK 2. Duużo pić - wody! (przed i po) 3. oddawanie krwi to wcale nie 15 min. - cała procedura trwa ok. 1 h (przynajmniej w Łodzi) 4. po oddaniu krwi dostaje się zwolnienie z pracy na ten jeden konkretny dzień Czy brak w was jakichkolwiek ludzkich odruchów?! Czy to taki problem dać coś innym? Nigdy nie wiadomo kiedy ktoś z was będzie potrzebował pomocy. Wtedy krwi może zabraknąć i co? Brak operacji? Zbiórka rodzinna i wśród znajomych? Oddawanie krwi to dawanie innym życia - bez względu na opcję polityczną, pochodzenie społeczne czy cokolwiek innego. Odpowiedz Link Zgłoś
dari7 Re: wstyd... 31.07.06, 13:43 Masz absolutną rację. W Warszawie na Saskiej oddawanie krwi nie trwa co prawda godziny (chyba że ktoś chce płytki oddać to wtedy leży 80 minut :-))a jedynie ok 30-40 minut. Poza tym wszystkie panie tam traktują Cię jak jajko z którym się tzreba delikatnie obchodzić. A tym co tu wypisują takie głupoty to należałoby życzyć, żeby to dla nich kiedyś krwi zabrakło i musieli prosić wszystkich znajomych żeby dla nich oddali. Odpowiedz Link Zgłoś
czostor Re: wstyd... 31.07.06, 14:09 Ostatnio w Aninie spędziłem mniej niż 20 minut - 5 min. samego oddawania i niecałe 15 min. formalności (ankieta, badanie, batonik, mycie rąk. Odpowiedz Link Zgłoś
koszmarekopalek Re: wstyd... 31.07.06, 14:11 wypraszam sobie. oddawałem krew, na saskiej, i jak będe mógł, to z chęcią oddam i jeszcze raz. poruszyłem temat "na czczo", bo jak za pierwszym razem przeczytałem, co można, a co nie można zjeść, to zgłupiałem: "W ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki). Być wyspanym. Spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem). Wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe. Ograniczyć palenie papierosów. Nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki. Nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu !!!" Ser biały to też tłuszcz zwierzęcy, czy roślinny? zresztą nie ważne. Poszedłem na czczo i oddałem, co miałem, ale ty jesteś cham, żeby tak ludziom życzyć, to chciałem napisać. cham. Odpowiedz Link Zgłoś
darth-oor Re: wstyd... 31.07.06, 14:19 Czlowieku, gdzies ty to wyczytal? W podreczniku do odpraewiania muzulmanskich modlow? Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol Nic nie mam przeciw honorowym krwiodawcom, ale... 31.07.06, 13:43 1. Dlaczego minister zdrowia upodobał wsobie akurat taką formę aktywności jak apele? 2. Dlaczego tak ważne ogniwo służby zdrowia, jak krwiodawstwo, nadal opiera się tylko na ludzkiej ofiarności? Odpowiedz Link Zgłoś
dari7 Re: Nic nie mam przeciw honorowym krwiodawcom, al 31.07.06, 13:44 r_mol napisał: > > 2. Dlaczego tak ważne ogniwo służby zdrowia, jak krwiodawstwo, nadal opiera się > > tylko na ludzkiej ofiarności? Może dlatego że w żaden inny sposób krwi się nie zdobędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
r_mol A nie można płacić? 31.07.06, 13:46 Wolałbym, żeby np. po wypadku samochodowym moje życie nie zależało od tego, czy akurat honorowi krwiodawcy nie pojechali sobie na wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrjakub11 Re: A nie można płacić? 31.07.06, 13:48 Możesz oddać swoja krew wcześniej i bedzie na ciebie czekała, albo zapłacic dwa tysiące za litr i możesz omijać policyjne blokady hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
eg.olsen Re: A nie można płacić? 31.07.06, 13:54 Wydaje mi sie, ze jedna z przyczyn nie placenia za krew jest to - by ludzie ktorzy na gwalt poszukuja pieniedzy (w skrajnych przypadkach na winko, na dzialke dragow itp.) nie oddawali krwi. Ludzie zainteresowani pieniedzmi mogliby probowac ukryc zly stan zdrowia (i "jakosc" krwi) i oszukiwac przy wywiadzie lekarskim. A brak pieniedzy w sluzbie zdrowia to pewnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
czostor Re: A nie można płacić? 31.07.06, 14:12 Za krew sie nie placi na takiej samej zasadzie co nie mozesz kupic sobie nerki. Handel organami, krwia jest zabroniony. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrjakub11 Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 13:46 Ludzie Owsiaka oddali 200 litrów, teraz czekamy na 200 litrów od PIS-u, 200 litrów od Giertycha, i 200 litrów od Lepere Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Oddam krew a lekarz weźmie łapówkę za podanie... 31.07.06, 13:53 ... tej krwi pacjentowi. Oddawałem już dwukrotnie doraźnie na czyjąś rzecz, bo wtedy miałem nad tym jakąś kontrolę. Ale tak ad hoc nie mam zamiaru tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzja Re: Oddam krew a lekarz weźmie łapówkę za podanie 31.07.06, 14:29 Jak słyszę łapówki to mnie diabli biorą. Jestem lekarzem anestezjologiem i z krwią a właściwie jej brakiem często mam do czynienia. Jeśli z rozpisu spada pacjent do planowego zabiegu np wszczepienia protezy, to dla niego oznacza to 'tylko' dłuższy czas życia z bólem. Co ma jednka powiedzieć pacjent nowotworowy, którego zabieg również z tego powodu trzeba odroczyć?? Nie żeczę, żebyś się musiał/a kiedyś o tym przekonać. O stresie związanym ze znieczuleniem/operowaniem pacjenta po ciężkim urazie bez możliwości przetoczenia mu krwi z powodu jej braku już nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Oddam krew a lekarz weźmie łapówkę za podanie 31.07.06, 14:35 Nie mówię, że nie oddaję krwi. Ale chcę mieć nad tym jakąś kontrolę. Niestety zapracowaliście sobie na opinię taką a nie inną. Inna sprawa, że anestezjolodzy są w tym wypadku niemal poza podejzeniam. Odpowiedz Link Zgłoś
lengon3 Re: Oddam krew a lekarz weźmie łapówkę za podanie 31.07.06, 14:57 dr.fruzja-był już jeden taki "swięty"anestezjolog.Nazywał się chyba Wutzow.Ten to dopiero był demagogiem.Dlatego prosze ciszej nad tą trumną. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzja Re: Oddam krew a lekarz weźmie łapówkę za podanie 31.07.06, 16:20 Spokojnie jak tak dalej pójdzie bedzie cisza w anestezjologii w Polsce. Nie życzę, ale masz duże szanse nie ogladać nikogo z nas nawet jeśli bedzie Ci potrzebny. ps. szanuj anestezjologa swego bo niedługo możesz nie mieć żadnego Odpowiedz Link Zgłoś
lengon3 Re: Oddam krew a lekarz weźmie łapówkę za podanie 02.08.06, 14:01 ad.vocem.Jesli to ma osobnik pokroju /lub osobniczka/mojej oponętki to ja się nie piszę.Trenujcie na kims innym.!!!!!!!Ja mam czas ja poczekam.Na granicy stoją w kolejce wcale nie gorsi od Was tyle,że z byłego Sojuza.Uspionemu to nie przeszkadza byleby " szpecjalista" wiedział co robi ,a nie czytał instrukcję,lub szukał zagubionych instrumentów medycznych.Jeżeli Wy droga brać anestezjologiczna sami się nie szanujecie,to nie wymagajcie by inni Was SZANOWALI.O przysiędze już nie wspominam,bo to nie jest to co mogłoby teraz i w przyszłośći Was zainteresować.Vanitas vanitatum et omnia vanitas !. Odpowiedz Link Zgłoś
bogus411 Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 14:09 ja oddam honorowo a szpital za to weżmie kasę wciskając drugą jednostkę na siłę bo od dwóch ma zapłacone.NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Czy Minister Religa może ułatwić oddawanie krwi? 31.07.06, 14:21 "We wtorek od godz. 9.00 do 17.00 na Placu Zamkowym w Warszawie będzie stał ambulans, gdzie pod opieką lekarzy będzie można oddawać krew." Panie Ministrze, dlaczego ambulans będzie stał w czasie gdy większość z nas pracuje a wolnym dniu lepiej głośno w firmie nie mówić? W soboty czynna tylko stacja na Saskiej, w niedzielę wszyscy odpoczywają. Punkty przy szpitalach (np. szpital AM na Banacha) są zamykane. Proszę mi nie mówić, że sytuacja jest kryzysowa, bo działania kierownictwa warszawskiego ośrodka zmierzają raczej do ograniczania możliwości oddawania krwi niż do ułatwienia życia krwiodawcom. W tygodniu jestem poza Polską, wracam do Warszawy w weekendy. Tydzień temu zamierzałem oddać krew, zadzwoniłem na Saską by dowiedzieć się o szczegóły. Informacje, które oytzymałem całkowicie mnie zniechęciły, bo "w soboty jest mnóstwo ludzi i długo wszystko trwa". Ja nie mam czasu do tracenia na bezproduktywne czekanie... --------------------------------------- First man then machine (Soichiro Honda) Odpowiedz Link Zgłoś
thousandfaces Re: Minister Zdrowia Zbigniew Religa apeluje o od 31.07.06, 14:21 Proponuję doczytać następnym razem, zanim sie postawi zarzuty. Zakaz obowiązuje osoby które przebywały w okresie od 01.01.1980 r. do 31.12.1996 r. łącznie przez 6 m-cy lub dłużej w Wielkiej Brytanii, Francji, Irlandii. Chciałbyś przez transfuzję szaloną krową zostać? Ja nie. Więcej informacji na tema ograniczeń tutaj: www.krewniacy.pl/?action=showArticle&id=106 Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
zadruga Krew dla Libanu 31.07.06, 14:27 Gdzie mozna oddac krew dla ofiar izraelskiej agresji w Libanie.? Libanskim dzieciom krew bardzo sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
darth-oor Re: Krew dla Libanu 31.07.06, 14:29 W najblizszej jednostce Hezbollachu - bojownikom krew baaardzo sie przyda. Idz sie lecz ciolku. Odpowiedz Link Zgłoś