Dodaj do ulubionych

Stolica oddała hołd bohaterom Powstania

02.08.06, 07:59
W 62. rocznicę wybuchu Powstania nad Warszawą przeleciał amerykański
bombowiec B-17 z drugiej wojny światowej. Mialem lzy w oczach, myslami bylem
z Mym Ojcem i Wujem ktory na B-17 dorobil sie Wirtuti Military. Los nie
pozwolil by Bracia mieli scisly kontakt.A to co bylo w Polsce spowodowalo ze
nie znam kuzynow i kontakt udalo sie nawiazac dopiero w tym roku.
Obserwuj wątek
    • darl lepiej jakby ktoś z AKwóc dostał w policzek 02.08.06, 08:17
      za to co zorgaizowali narodowi
      • jan583 Re: lepiej jakby ktoś z AKwóc dostał w policzek 02.08.06, 08:24
        darl napisał:

> za to co zorgaizowali narodowi
        Obawiam się ,że takiemu komuś jak Ty ,nic jednak już nie pomoże.
        Egzystujesz ,żresz ,wydalasz i tyle.
        Cóż w każdym stadzie znajdzie się jakaś czarna owca.
        A jeżeli chodzi o zgotowanie losu .To musisz wiedzieć .
        Że to ich zasługa ,że możesz chrzanić niedouczone androny
        ,bez konsekwencji .I możesz ,żreć ,wydalać i wogóle żyć bezmyślnie -to trochę
        jak krowa ,albo inny przeżuwacz.
        • leszekzi Sączenie jadu 02.08.06, 08:53
          Powoli, systematycznie sączy się jad...: Polacy winni zagładzie Warszawy, bo
          Powstanie było bezsensowne (nie Niemcy, sprawcy wojny). Polacy winni
          holokaustowi, bo Auschwitz było na polskiej ziemi (nie Niemcy, sprawcy
          holokaustu)... I tak dalej, i tak dalej... Jak bardzo wyprane mamy juz mózgi.
          • leszekzi Re: Sączenie jadu 02.08.06, 08:57
            A do wiecznej historii przeszedł jednak Leonidas pod Termopilami a nie
            Francuzi, co zdecydowali mądrze, że za Gdańsk nie bądą umierać.
            • raupe1 Re: Sączenie jadu 02.08.06, 09:38
              Tylko że Leonidas żył był dawno temu i nikt się teraz na nim nie wzoruje. A
              Francuzi za Gdańsk nie umierali, Paryż sobie oszczędzili, myślą pragmatycznie i
              w d... mają co o nich Polacy myślą
              • baby1 Kiepska władza lubi organizować nadęte imprezy, 02.08.06, 09:45
                to im poprawia samopoczucie. Takie żerowanie na naszej największej tragedii
                narodowej.
                • raupe1 Re: Kiepska władza lubi organizować nadęte imprez 02.08.06, 09:52
                  nawet igrzyska dla ludu kiepsko im wychodzą,

Główna atrakcja warszawy - muzeum powstania - z penoscia kazdy turysta w
                  peirwszej kolejnosci poleci oglądać pordzewiałe mg34 i 42 wzglednie steny czy
                  blyskawice, zamiast zobaczyc lazienki czy wilanow

b17 pare kolek zatoczyl (glowan atrakcja tego roku) ulotki zrzucajac z taka
                  dokladnoscia jak zrzuty w czasie powstania...

defilada na ochocie - w oknie jedna flaga...

no i oczywiscie msza...
                  • leszekzi Re: Kiepska władza lubi organizować nadęte imprez 02.08.06, 14:52
                    > nawet igrzyska dla ludu kiepsko im wychodzą,

KACZORY ROBIĄ -ŹLE, NIE ROBIĄ - ŹLE
                    >
                    > Główna atrakcja warszawy - muzeum powstania - z penoscia kazdy turysta w
                    > peirwszej kolejnosci poleci oglądać pordzewiałe mg34 i 42 wzglednie steny czy
                    > blyskawice, zamiast zobaczyc lazienki czy wilanow

A KOGÓŻ OBCHODZI JAKIEŚ MUZEUM POWSTANIA. JESZCZE MU WIDOKIEM TRUPÓW APETYT
                    POPSUJĄ
                    >
                    > b17 pare kolek zatoczyl (glowan atrakcja tego roku) ulotki zrzucajac z taka
                    > dokladnoscia jak zrzuty w czasie powstania...

WINA KACZORÓW
                    >
                    > defilada na ochocie - w oknie jedna flaga...

TO JUŻ ABSOLUTNA WINA KACZORÓW
                    >
                    > no i oczywiscie msza...

ACH, TE KACZORY PRZEKLĘTE
      • 1410_tenrok Jak zgineli ci cywile? 03.08.06, 13:48
        Ilu z nich zaszlachtowano? W jaki sposob! Czy za to winni są dowodcy powstania,
        ze Hitler sprowadził Kaminskiego i Dirlewangera i kazał im wyrzynac ludzi? No
        chyba zartujecie!
        To tak, jakby czynic odpowiedzialnym za Palmiry Moscickiego, Becka i Rydza
        Smiglego - opanujcie ise ludzie!
    • jan583 Nareszcie jest obchodzone z należną czcią 02.08.06, 08:20
      To co w Polsce chwalebne,o czym zapomnieć nie można.
      Trawestując określenie redaktora ,można by powiedzieć.
      "Wszyscyśmy z powstania".
      Nie udało się sprofanować polskiej przeszłości .
      Spłaszczyć i odrzucić pamieci najlepszego pokolenia
      Pokolenia Kolumbów .Żal tylko ,że nie dane im było
      Odbudowywać Polski po II wojnie światowej .
      Jak dobrze by działo sie dziś w naszym kraju .
      Jak wspaniałe elity wychowaliby by Ci najwspanialsi z Polaków.
    • toja3003 jest wartość wyższa od niepodległości – tą wartośc 02.08.06, 08:24
      jest wartość wyższa od niepodległości – tą wartością jest życie ludzkie. Przy
      całym szacunku dla szlachetności idei Powstańców – brak odpowiedniego
      przygotowania politycznego dla akcji zbrojnej równał się śmierci ćwierć miliona
      ludzi a były to często elity, których nam właśnie po wojnie zabrakło. Z
      powstaniem czy bez i tak historia dała niestety nam socjalizm po wojnie.

Chwała i cześć bohaterskim Powstańcom za ich heroizm i poświęcenie.
      • 1410_tenrok Ciekawe, co byłoby gdyby w Polsce znalazł sie ktos 03.08.06, 13:46
        taki jak Hach! Co byscie wtedy gadali! A Hitler i tak zburzyłby Warszawe!
        Zwłaszcza Warszawe i zapewne nikt by sie nie znalazł, ktory by ten rozkaz
        pokpił!
        • toja3003 po co Hitler miałby burzyć W-wę bez powstania? 03.08.06, 17:53
          Przecież nie zrobił tego całą wojnę i nie robił tego z żadnymi innymi miastami.
    • polonus3 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 08:24
      To bylo juz 41 lat temu, na zajeciach ze szkolenia tzw. unitarnego naszymi
      dowodcami byli podchorazowie. W pewnym momencie kapitan prowadzacy cwiczenia
      przerwal je i przy wszystkich tak powiedzial: podchorazy C.R gdybys tak
      wyprowadzil kompanie bez rozpoznania pod karabiny maszynowe wroga to dostalbys
      kule w leb za strate kompani. Kula w leb za strate kompanii a co zrobic z tymi
      kretynami co zrujnowali miasto i przez nich zginelo 2000.000 mieszkancow?
      • jan583 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 08:36
        polonus3 napisał:

> To bylo juz 41 lat temu, na zajeciach ze szkolenia tzw. unitarnego naszymi
        > dowodcami byli podchorazowie. W pewnym momencie kapitan prowadzacy cwiczenia
        > przerwal je i przy wszystkich tak powiedzial: podchorazy C.R gdybys tak
        > wyprowadzil kompanie bez rozpoznania pod karabiny maszynowe wroga to dostalbys
        > kule w leb za strate kompani. Kula w leb za strate kompanii a co zrobic z tymi
        >
        > kretynami co zrujnowali miasto i przez nich zginelo 2000.000 mieszkancow?

Jeżeli nie można już żyć ,byc wolnym .Jezeli jest się
        upokarzanym na każdym kroku i nie ma pewnosci
        że to krok ostatni jaki stawiamy idąc ulicą .
        To należy umrzec z godnością i honorem .
        Z bronią w ręku ,jak mężczyzna .
        Jeżeli twierdzisz ,ze to kretyni .To jakim kretynem jesteś Ty
        skoro tak potrafisz określać bochaterów.
        Oni wygrali dla nas Polskę .Choć zniewoloną przez jakiś czas
        .To jednak wolniejszą niż inne zniewolone narody.
        Ich ofiara nie była daremna.Pmięć o ich czynach
        Trzymała Naród w noc komunizmu na duchu i w konsekwencji
        dała wolność nie tylko nam ,ale i innym .
        Poczytaj Chistorię i poznaj otoczkę wydarzeń
        z tamtych czasów ,a byc może zmienisz zdanie .
        Naucz się myśleć samodzielnie .A nie powtarzasz za tymi co przez lata nas dreczyli .Że ofiara daremna ,że nie przygotowani .No i w Twoim wypadku im sie
        udało .Urobili Cię na swoją modłę .Rzeź pod Lenino to było coś ,a powstanie
        coż .Pięknoduchy się rzucili na księżyć z motyką .Bardzo się mylisz w tej kwestii.Myślę ,ze kiedyś jeszcze tego doświadczysz .Chociaż jak tata był zomowcem ,albo sekretarzem to wątpię w to.
        • raupe1 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 08:45
          Drogi Janie,

jestem mlodym warszawiakiem z dziada pradziada. w czasie wojny wszyscy mężczyźni
          w rodzinie zgineli do lata 1944 r. pisze zebys wiedzial ze mam prawo wypowadac
          sie o tym co dzialo sie w wawrszawie w 1944 r. Ofiara ponad 200 tys. ludzi byla
          bez sensu. Patriotyczne wychowanie bylo psu na bude. Co z tego ze w imie honoru
          i Ojczyzny polegli. Jaka jest korzysc z ich śmierci. 1. Zniszczone do cna miasto
          - Warszawa już nigdy nie bedzie taka jak kiedyś 2. Eksterminacja ludności
          warszawskiej - prawdziwy warszawiak to "rasa na wymarciu" - mamy teraz najazd
          motłochu z całego kraju 3. eksterminacja praktycznie calej eksterminacji elity
          spoleczenstwa warszawskiego 4. straty materialne ktorych nawet nie da sie
          oszacowac....
          Nie wiem jak Ty drogi Janie, ale ja uważam, że honor czasami trzeba schować do
          kieszeni i myśleć pragmatycznie. Z tych 200 tys. poległych napewno część
          bardziej przysłużyła by się krajowi i Warszawie gdyby przeżyła i mogła coś dla
          niej i dla kraju zrobic.
          • antoni60 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:13
            Do gąsiennicy (czyli raupe1),

Żałosny jesteś, jeśli mówisz że jesteś warszawiakiem z dziada pradziada. Co z
            tego, jeśli brak ci elementarnej kultury, skoro pozwalasz sobie używać
            określenia "motłoch z całego kraju". Jeśli warszawiacy mieliby być rzeczywiście
            tacy jak ty (choć wierzę, być może naiwnie, że jednak nie) to ja dziękuję za
            taką warszawskość. Mieszkam w stolicy ponownie od roku (wcześniej przez 8 lat w
            latch osiemdziesiątych). Mam prawo tu być i czuć się mieszkańcem tego miasta,
            a ty marna gąsiennico tego mi nie zabronisz!
            Jeden z tzw. motłochu
            • raupe1 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:22
              Drogi Antku,

nie odmawiam Ciu prawa życia, mieszkania i pracowania w "stolycy". Może jesteś
              wyjątkiem potwierdzającym regułę. Z moich doświadczeń wynika, że większości
              ludności napływowej po pewnym czasie życia w wawie odbija palma i uważają się za
              prawdziwych warszawiaków - są lepsi od innych bo mieszkają w stolicy, kariere
              robią i w ogóle są cacy...
              Mieszkać iżyc masz prawo - nikt Ci go nie odbbierze, ale warszawiakiem nigdy nie
              będziesz - choćby z racji pochodzenia Twojej rodziny... Klimatu miasta -
              prawdziwego klimatu..., nie poznasz... Miejsc z ktorymi zwiazana jest historai
              twojej rodziny (nie takie, że gdzieś z Kobietą na randkę się umóiłeś) też nie
              bęziesz miał...
              • konopnyjasio Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:41
                amen,wieśniaki.
              • mcrafal Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 10:08
                "...uważają się za
                prawdziwych warszawiaków - są lepsi od innych bo mieszkają w stolicy..."

to tak jak Ty :)))
                Od trzech lat mieszkam tu. Od kilku miesięcy meldunek. Jestem człowiekiem
                ceniącym to miasto i dostrzegającym jego wartość, dlatego tu jestem. Mam też
                własną historię rodzinną, raczej nie związaną z tym miastem.
                Nie czuję się gorszy (!!!) tylko dlatego, że dla takich jak Ty jestem w
                grupie "chołoty napływowej z całego kraju". Masz chyba kompleksy lub inny
                problem z psychiką i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

Pozdrawiam
                • raupe1 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 10:16
                  mcrafal napisał:

> "Jestem człowiekiem
                  > ceniącym to miasto i dostrzegającym jego wartość[...]

podejrzewam że dostrzegasz tylko i wyłącznie finansową wartość. Skoro twoja
                  historia związana z innym miejscem to czemuś przeniósł się do warszawy? czyżbyś
                  nie był związany ze swoimi rodzinnymi stronami? A może warszawa to "ziemia
                  obiecana" dla ludzi spoza...
                  • mcrafal Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 11:02
                    Jeżeli miałbym cenić wyłącznie finansową stronę to z pewnościa nie mieszkałbym
                    w Warszawie tylko w Lisbonie. Widzę, że Ty znasz jednak tylko taką wartość jak
                    pieniądz do wyboru miejsca, w którym się mieszka. A Warszawa człowieku to
                    także: kultura, ludzie, wiedza, sztuka ... a nawet rozrywka.

Historia mojej rodziny związana jest z wieloma miejscami Polski. Kocham ten
                    kraj, ale nie mam jakiegoś specjalnego przywiązania do parametrów
                    geograficznych. Myślisz, że Twoja wartość jako człowiek zmienia się kiedy
                    przechodzisz z dużego pokoju do kuchni? :)

Są na świecie i w życiu także inne wartości niż pieniądz. Zachowujesz sie
                    jakbyś nosa poza granice miasta nie wystawił i co obce to traktujesz jako złe.
                    Taka w sumie małomiasteczkowa cecha jak na mieszkańca tak wspaniałego miasta -
                    Warszawy.
                    • raupe1 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 11:51
                      W jednym się z Tobą zgodzę - Lizbona to wspaniałe miejsce do życia.
                      Argumentujesz na podstawie fragmentów moich wypowiedzi. Owszem pieniądz to nie
                      wszystko. Szanuję Twoje zainteresowanie kulturą, ludźmi (chociażby odpisywanie
                      takim małomiasteczkowym kmiotkom jak ja), wiedzę, sztukę i rozrywkę. Ciekawy
                      jestem jak często i w jakim stopniu korzystasz z przytoczonych przykładów. Z
                      drugiej strony - nie oszukujmy się, są miejsca i miasta (w Polsce choćby Kraków)
                      których oferta kulturalna - szeroko rozumiana jest bogatsza niż warszawska.
                      dlaczego więc zdecydowałeś się na Warszawę??

A widzisz! W mojej rodzinie szczepi się przywiązanie do parametrów
                      geograficznych. Mieszkałem i pracowałem w Paryżu i Berlinie. Żyje się tam
                      spokojniej niż w Warszawie - ba śmiało można powiedzieć lepiej. Ale w chwili
                      kiedy kończyły mi się kontrakty wracałem ze śwaidomością, że wracam do siebie,
                      do swojego miejsca. Twój argument o dużym pokoju i kuchni w pewnym
                      sensie oddaje moje spojrzenie na sprawę która wywołała naszą wymianę opinii -
                      obydwa pomieszczenia są potrzebne, ale spełniają inną funkcję. W zależności co,
                      kto lubi robić i przebywać, jeden będzie mówił że kuchnia ważniejsza, drugi -
                      odwrotnie.

Jak już wspomniałem wcześniej do Rzeckiego mi daleko. często wyjeżdżam z
                      Warszawy, były okresy że długo mieszkałem poza nią. Znam jako tako świat i wiem
                      że są lepsze miejsca od Warszawy - ale Ona jest moja.
              • ph29 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 10:15
                > Mieszkać iżyc masz prawo - nikt Ci go nie odbbierze, ale warszawiakiem nigdy
                nie będziesz - choćby z racji pochodzenia Twojej rodziny...

Mam rozumieć, prawdziwy warszawiaku, że Twoja rodzina w Warszawie to mieszkała
                od Warsa i Sawy?

Żenujący jesteście z tym dzieleniem na prawdziwych i nieprawdziwych.
                Zlustrujcie sobie historię Warszawy. Sprawdźcie sobie, w którym pokoleniu
                warszawiakami byli choćby Rudy i Alek, których pamięcią się tak szczycicie.

To Wy się uważacie za lepszych. Zupełnie bez żadnej racji bytu.
                • raupe1 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 10:20
                  Nie ma sensu użerać się z Wami i tak zakraczecie bo jest Was więcej. Dlaczego:

1. właśne przez powstanie
                  2. zniesienie zakazu meldowania w wawrszawie ;)
                  • ph29 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 12:28
                    Na LPR głosowałeś? Tam też chcą tylko Polaków, którzy potrafią się wykazać
                    polskością od sześciu pokoleń.
                    W Warszawie nie mieszkam i m.in. z powodu takich typów jak Ty mieszkać nie
                    chcę. Ale moje miasto nie jest bynajmniej wolne od takiej samej ksenofobii - tu
                    się też dzieli ludzi na "prawdziwych Ślązaków" i "goroli",
                    albo "pnioki", "krzoki" i "ptoki".
                    • raupe1 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 13:57
                      co ma polskość do regionalizmów??? Na całym świecie regionalizmy były są i bedą.
                      U nas też istnieją. Na pozaniaków mówi się pyry, na krakusów - centusie a na
                      warszawiaków - wasrszawka. Mnie chodzi tylko i wyłacznie o to że w
                      przeciwieństwie do Krakowa i Poznania stereotyp warszawiaka jest mocno wypaczony
                      przez ludność napływową która nie ma prawa - dobrze żeby być poprawnym
                      politycznie - nie powinna określać się mianem warszawiaków. To tacy zwykle
                      robią obciach wyjeżdżając za rogatki "stolycy" i głośno manifestując swoją
                      "warszawskość".

A do Ciebie z racji że jesteś Ślązakiem też jestem uprzedzony ;)
                      pees
                      blok naprawde ciekawy i na poziomie. będę śledził :)
          • kosiba2 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 18:06
          • lengon3 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 19:09
            raupe 1.jednak nie masz prawa ! Poprostu nie istniejesz.Jeżeli" w czasie wojny
            wszyscy mężczyzni w rodzinie zgineli do lata 1944r.to jak powstałeś?Życiorys
            Twój jest bardziej pokrętny,niż "najazd motłochu z całego kraju"Jesteś młody-
            dalej piszesz,że nie obce Ci stolice europejskie{Paryż,Lisbona.Rembertów-
            {"eksterminacja praktycznie całej eksterminacji"to razem z Drogim Janem robi z
            Ciebie "bochatera" czytającego "chistorie"Cholerny swiat-najgorsi to są własnie
            Ci wzniosle i poetycko piszący"motłoch"gdzie aspiracja przekracza
            możliwosci.Mysląc,że jednak znasz jakiś język/z J.Polskim zle/ poczytaj co nasz
            obecny największy sojusznik w osobie Roosevelta w dn.5.IX.1944 pisał do
            Churchilla:
            "Replying to your 779,780 and 781.I am informed by my office of military
            intelligence that the fighting Poles have departed from Warsaw and that the
            Germans are now in full control.The problem of relief for the Poles in Warsaw
            has therefore unfortunately been solved by delay and by German action and there
            now appears to be nothing we can do to assist them.
            Ihave long been deeplly distressed by our inability to give adequate
            assistance to the heroic defenders of Warsaw and Ihope that we may together
            still be able to help Poland be among the victors in this war with the
            nazis....:"Co daj Panie Boże-Amen ! I co zostało potwierdzone na Konferencji w
            dn.4-11 luty 1945 -Jałta na Krymie,a następnie zaklepane w dniach 17.VII-
            .2.VIII.1945.Ponieważ tak lubimy obchodzić rocznice/NASZEJ CHWAŁY/ to własnie
            dziś mamy 61 rocznicę Konferencji /berlinskiej/Poczdamskiej.
          • wikul Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 22:09
            raupe1 napisał:

> Drogi Janie,
            >
            > jestem mlodym warszawiakiem z dziada pradziada. w czasie wojny wszyscy
            mężczyźn
            > i
            > w rodzinie zgineli do lata 1944 r. pisze zebys wiedzial ze mam prawo wypowadac
            > sie o tym co dzialo sie w wawrszawie w 1944 r. Ofiara ponad 200 tys. ludzi
            byla
            > bez sensu. Patriotyczne wychowanie bylo psu na bude. Co z tego ze w imie
            honoru
            > i Ojczyzny polegli. Jaka jest korzysc z ich śmierci. 1. Zniszczone do cna
            miast
            > o
            > - Warszawa już nigdy nie bedzie taka jak kiedyś 2. Eksterminacja ludności
            > warszawskiej - prawdziwy warszawiak to "rasa na wymarciu" - mamy teraz najazd
            > motłochu z całego kraju 3. eksterminacja praktycznie calej eksterminacji elity
            > spoleczenstwa warszawskiego 4. straty materialne ktorych nawet nie da sie
            > oszacowac....
            > Nie wiem jak Ty drogi Janie, ale ja uważam, że honor czasami trzeba schować do
            > kieszeni i myśleć pragmatycznie. Z tych 200 tys. poległych napewno część
            > bardziej przysłużyła by się krajowi i Warszawie gdyby przeżyła i mogła coś dla
            > niej i dla kraju zrobic.

Jakim ty jesteś warszawiakiem ? Warszawiak by tak nie napisał. Nie kłam,
            chcialbyś być warszawiakiem ale perelowskie poglady wyłażą ci z butów.
            Żałujesz fałszywie tysiące poległych, jak komuniści którzy chcieli
            zdyskredytować powstanie. Co by potem zrobili z tymi tysiącami którzy by sie
            uchowali ? Domyśl się.
      • dubrownik Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 08:41
        Oddajac hold heroicznej postawie mlodych ludzi, nie mozna nie dostrzec, ze
        Polska pelan jest pomnikow przywodcow upadlych powstan. Bohaterstwa nikt nie
        odmawia, opowiadanie, ze dzieki Powstaniu Polska jest niepodlegla, to
        naduzycie. Nowak Jezioranksi byl powstaniu przeciwny bo byl REALISTA. Pytanie
        czy kierownicictwu AK czy panu Jezioranskiemu historia oddala racje? POMYSLMY
        • mcrafal Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 10:11
          Ale bywały też Powstania odnoszące spodziewany skutek. Np. Powstania Śląskie.
          Tam też były głosy, że nie ma sensu.
      • greg2111 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 08:41
        Niestety tak to właśnie wygląda. Nieudacznicy rządzili nami, rządzą i może już
        nie będą gdy zmądrzejemy. Dlatego trzeba o tym mówić. Gdyby w czasie Powstania
        powstańcom udało się zająć całe miasto tak jak pierwotnie zamierzali to
        Powstanie nie trwałoby 63 dni, tylko 3 dni.
        Przez to, że w mieście zostało masę niemieckich odciętych "wysp", punktów oporu
        to lotnictwo niemieckie nie mogło przeprowadzic dywanowaych nalotów. Gdyby je
        przeprowadzili tak jak alianci zrobili to z miastami niemnieckimi Hamburgiem i
        Dreznem to nasi powstańcy zostli by zmiecieni razem z Warszawą.
        Stalin wiedzał to o czym wydają się ciągle nie wiedzieć polskie elity - atakuj
        gdy jesteś silny i masz 100 procentową pewność, że wygrasz, a gdy jej nie masz
        siedź cicho i czekaj na okazję do kontrataku.
        • rmichal2 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:47
          I dlatego Żukow 3 razy szturmował Syczewkę. Bilans to 215 tysięcy zabitych i
          rannych. A miał duzo większe siły niż Niemcy bo całą 26 armię.
          • greg2111 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 10:09
            Wygrał i to się liczy. A, że Ruscy też się nie liczyli z zyciem swoich żołnierzy
            to już inna bajka. Stalin nie wchodził tam gdzie wiedział, że nie wygra patrz -
            Grecja po wojnie i nie udzielenie konunistom greckim zdecydowanego popacia.
    • maria-anna Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:07
      i piękna lekcja historii ' na żywo'.Co rok,to samo wzruszenie...
    • raupe1 jedynie "słuszna" prawda 02.08.06, 09:12
      mnie zastanawia jedno: jeśli ktoś ma inne spojrzenie na powstanie (bezsensowne z
      punktu widzenia militarnego i politycznego przelewanie ludzkiej krwi) to jest od
      razu posądzany o zdradę narodową, żydostwo, masonizm tudzież wychowanie
      komunistyczne...
    • rg14 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:30
      Kochani to wstyt aby nasze "ukochane" władze spóźniły się na te uroczystości.
      Przynajmniej 1 "K" spóźnił się .To hańba.Powstańcy przewracają się w grobach.
      Cześć ich pamięci.
    • rg14 Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 02.08.06, 09:38
      Niech wyjedża na uroczystości wcześniej to nie będzie się spóżniał.
      We wszystkich miastach są korki.
      Ja aby się nie spóźniać wychodzę wcześniej.
      Pan "K" może się spóźnić tylko na imieniny lub urodziny.
      • ciastkojedyne do raupe1 02.08.06, 10:18
        drogi raupe1, zastanawiam sie, czy te twoje beznadziejne, wedlug mnie, poglady
        sa twoje czy po prostu podlapales zaslyszane? jestes w czolowce bredi
        zaslyszanych (przeczytanych) przeze mnie w tym miesiacu. ja tez jestem
        warszawianka jak to ujales 'z dziada pradziada', i moi przodkowie tez walczyli w
        powstaniu. i gadanie ze bylo to bez sensu to coz... widocznie nie w ich
        mniemaniu skoro poszli walczyc, prawda? zaloze sie ze ejstes typem 'yuppie'
        (hehe), ktory albo nie dorobil sie tak dobrejj pracy jak 'motloch naplywowy'
        (nie wiem jak to sie ma do tematu obchodow powstania) albo cos mu sie jednak w
        zyciu nie powiodlo, wobec czego jest dretwy i stetryczaly oraz sfrustrowany.
        proponuje poczytac podreczniki do historii albo przynajmniej nie kompromitowac
        sie z takim zdaniem na forum. bo jakie masz argumenty? marne :)
        oraz z gory uprzedzam ewentualna riposte, nie uwazam cie za zydomasonokomuniste,
        z powodu innego (choc wg mnie glupiego jak nic) zdania.
        pozdrawiam
        • raupe1 Do Castkajedynego 02.08.06, 10:26
          Riposty nie będzie. O ile chce Ci sie czytać moje brednie przeczytaj odpowiedź
          do mcrafala
          • raupe1 Re: Do Castkajedynego 02.08.06, 10:26
            pardon do ph29 :)
            • andrutt Re: Do Castkajedynego 02.08.06, 11:11
              szanowny raupe, masz chyba nieuzasadnione poczucie dumy z warszawskości swej
              rodziny. Wiedz, że dumnym można być jedynie z własnych osiągnięć, z tego co
              wniesiesz dla swego miasta. Pochwal się własnymi dokonaniami dla Warszawy a
              zasłużysz i na nasz szacunek. Pejoratywne odnoszenie się do ludzi spoza
              Warszawy dowodzi niestety twych kompleksów. Lepiej popracować nad sobą, niż
              wykazywać się nadpobudliwą aktywnością na forum.
    • janostrzyca Przywódcy powstania to zbrodniarze i głupcy 02.08.06, 15:44
      Masakra setek tysięcy cywilów, całkowite zniszczenie miasta, wysyłanie do walki
      dzieci przeciw czołgom, totalny chaos w planowaniu - za tą straszliwą cenę nie
      osiągnięto ŻADNEGO pozytywnego i ważnego skutku wojskowego czy politycznego.
      • folkatka Re: Przywódcy powstania to zbrodniarze i głupcy 02.08.06, 22:34

Zniszczenie Warszawy i tak miało sie doknać - ponoć Hitkerowi bardzo na tym
        zależało. Dla mnie jednym z głównych plusów Powstania jest to, że zatrzymało na
        jakiś czas ofensywę Armii Czerwonej - gdyby nie to, i wziąwszy pod uwagę fakt
        zastopowania US Army w Ardenach - moglibysmy mieć Europę o wiele bardziej
        sowiecką niż mieliśmy.
        • janostrzyca Córciu, czy ktoś to powiedział tym ludziom? 02.08.06, 22:46
          Nawet jeśli to prawda Córciu, czy ktoś to powiedział tym biednym zabitym
          ludziom? Proszę miej szacunek dla poległych i pomordowanych. Oni (chcieli, ale
          częściej nie chcieli) ginąć za POLSKĘ. Nie za zasrane Ardeny, Francję,
          Holandię, czy NRD.
          • folkatka Re: Córciu, czy ktoś to powiedział tym ludziom? 03.08.06, 10:31

Szanowny Panie,
            primo - proszę nie imputować mi braku szacunku do Powstańców, do wszystkich
            Poległych i Pomordowanych. NIe rozumiem, dlaczego rozważania na temat
            ogólnoeuropejskich skutków Powstania są dla Pana czymś negatywnym. To, co
            napisałam, moze Pan przeczytać w różnych publikacjach. Napisał Pan, ze Powstanie
            obróciło sie na marne,. Głeboko wierzę że tak nie było. Głeboko wierze w to, że
            ta ofiara, jaka złozył nasz naród, nie była całkowicie bez sensu - jak wmawiała
            nam to komuna przez kilka powojenych dekad. Chociazby ten, o którym napisałam.
            MOze Pan sie z tym nie zgodzić, ale takie są fakty, pomimo że - faktycznie -
            gineli przede wszystkim za Polskę. Za mnie, za Pana, za wszystkich. I wiem
            jednoczesnie, ze nie mieli na myśli jakiejś Francji czy Belgii.
            Na koniec prosze bardzo zeby nie zwracać sie do mnie per "córciu". Ja Pana
            szanuję, nie obrażam - i mam prawo oczekiwac tego samego od tej drugiej strony.
          • 1410_tenrok Zamilcz ubeku! 03.08.06, 13:39
            Jezeli nie podoba ci, to przynajmniej nie szczekaj! Ci ludzie chcieli wolnosci!
            A Warszawe Adolf i tak by zniszczył, poniewaz takie były plany!
        • ph29 Re: Przywódcy powstania to zbrodniarze i głupcy 04.08.06, 08:28
          > Dla mnie jednym z głównych plusów Powstania jest to, że zatrzymało na
          > jakiś czas ofensywę Armii Czerwonej - gdyby nie to, i wziąwszy pod uwagę fakt
          > zastopowania US Army w Ardenach - moglibysmy mieć Europę o wiele bardziej
          > sowiecką niż mieliśmy.

Oczywiście. _Gdyby_ Stalin naprawdę mógł kontynuować ofensywę w głąb Polski i
          Niemiec, mając w perspektywie zajęcie całych Niemiec, na pewno by się
          niesamowicie przejmował jakimś tam powstaniem warszawskim.
          A Hitler miał pięć lat na zniszczenie Warszawy i jakoś jej nie zniszczył.

Twórzcie sobie dalej te mity, twórzcie.
      • 1410_tenrok wpis bomba - ubecy i komunisci sikają ze szczescia 03.08.06, 13:35
    • billyb Re: Stolica oddała hołd bohaterom Powstania 04.08.06, 09:41
      Jest taka rewenacyjna piosenka Jacka Kaczmarskiego "Dylemat".
      Opowiada o ojcu Warszawiaku, który stłukł syna za to, że ten kumał się z komunistą w zamieszkałej przez nich kamienicy. W ten sposób uchronił siedemnastoletniego syna od wstąpienia do AL. Ojciec zadbal też, by syn po bożemu wstąpił do AK. No i pierwszego dnia Powstania syna zabili.

Piosenka kończy się lamentem " byleby żył, niechby i sobie był w AL!".
      Jak byłem młody, myślałem o tym ojcu z politowaniem. Dzisiaj mam 46 lat i mam dzieci.
      I myślę to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka