Dodaj do ulubionych

Matka matce da pracę

03.08.06, 07:38
zrównać matkę z ojcem przed sądami !
Obserwuj wątek
    • baby1 Re: Matka matce da pracę 03.08.06, 08:04
      Takie przedszkole dla kilku dzieci, to będzie nieźle kosztować. Nie bardzo wiem
      jak się uchronią przed "chorobami panoszącymi się w normalnych przedszkolach"?
      Pożyjemy, zobaczymy.
    • norymberga3 doskonały pomysł! 03.08.06, 08:47
      Też się tym przez pół roku zajmowałam, kiedy starsza córka była już w
      przedszkolu, młodszy synek jeszcze w domu, a ja miałam wolne "moce przerobowe".
      Przyjęłam dziewczynkę w wieku synka na parę godzin dziennie, kiedy jej matka
      pracowała. Wbrew pozorom, nie jest to "mini-przedszkole", tylko przyjęcie
      dziecka do rodziny na czas opieki. Tzn. ja nie zamieniałam się w przedszkolankę
      zajętą wyłącznie dziećmi, tylko robiłam swoje. Certyfikaty są niezbędne, ja też
      miałam szkolenie i "wizję lokalną", to nie mogą być przypadkowe osoby. Bardzo
      ważna jest umowa o opiekę, wzór umowy powinna dostarczać instytucja certyfikująca.
      • graz.ka Re: doskonały pomysł! 03.08.06, 09:02
        Kilka lat temu czytałam o niemożności zrealizowania podobnego projektu w
        Warszawie przez panią, która prowadziła takie "domowe przedszkole" w USA.
        Powodem były przepisy sanitarne i budowlane. Ciekawe, czy tu nie będą one brane
        pod uwagę.
    • kaczy_interes Re: Matka matce da pracę 03.08.06, 10:45
      A jeśli jeszcze ojciec ojcu postawi piwo, to będzie już pełnia szczęścia.
      • colombina Re: Matka matce da pracę 03.08.06, 17:37
        kaczy_interes napisał:

> A jeśli jeszcze ojciec ojcu postawi piwo, to będzie już pełnia szczęścia.

Dobrze napisales. Juz sam tytul artykulu swiadczy o koltunskiej mentalnosci
        Polakow. Opieka nad dzieckiem to problem rodzicow a nie tylko matki.
    • maja50 Prosze o kontakt do Fundacji 03.08.06, 12:39
      Pro Europa. Uważam ze to swietny pomysl i mam propozycje rozwoju programu.
      Prosze o kontakt na maila-maja50@gazeta.pl
    • moher75 Czy ktoś weryfikuje te kobiety ? 03.08.06, 14:13

Choćby psycholog ?

Bo nawet w Państwowych przedszkolach panie mają różne "odpały" - darcie się na
      dzieci, zamykanie w toalecie, stawianie do konta z gaciami na kostkach....

• ahak4 Re: Czy ktoś weryfikuje te kobiety ? 03.08.06, 15:53
        W Finlandii, gdzie mieszkam taka opieka jest bardzo popularna. Sa opiekunki
        prywatne ale czesciej sa one pracownikami miasta. Koszt opieki jest nizszy niz
        w przedszkolu (ale rodzice placa tyle samo co za przedszkole), wiec miastu sie
        oplaca. Panie sa ksztalcone, przechodza kursy i sa weryfikowane. Sa tez w
        ciaglym kontakcie z jakims przedzkolem. Tak wiec, gdy sama opiekunka jest na
        przyklad na zwolnieniu, albo urlopie, jej podopieczni moga w tym czasie byc w
        przedszkolu. Biora tez udzial w jakis wiekszych wydarzeniach, np wycieczkach do
        teatru.
        A dodatkowo weryfikuje je "rynek". Matka , zanim odda dziecko pod opieke,
        rozmawia z opiekunka, i sama decyduje, czy dana pani jej sie podoba czy nie.
        Jak najbardziej ZA.
        No ale chorego dziecka nie oddaje sie jednak pod opieke, bo niestety choroby
        sie przenosza nawet w malej grupie.
      • bryson Re: Czy ktoś weryfikuje te kobiety ? 03.08.06, 16:00
        Ludzie, troche radosci i optymizmu jeszcze nikogo nie zabilo! To dobrze, ze cos
        takiego w Polsce rusza; dobrze, ze sa osoby chetne do udzialu w projekcie;
        dobrze, ze nareszcie przyjeto rozwiazanie, ktore pomaga dwom stronom
        jednoczesnie. A ze moga sie trafic rozne opiekunki czy opiekunowie? Hej, ludzie
        sa jacy sa - jak zycie non stop dowodzi, weryfikacja, lustracja i kaganiec tez
        nie pomoga, gdy ktos jest swinia. Dlatego proponuje zalozyc, sie sie uda. Dla
        odmiany:)

PS: I to mowi osoba, ktorej pani przedszkolanka tez z luboscia publicznie majtki
        sciagala za kare.
        • moher75 Re: Czy ktoś weryfikuje te kobiety ? 03.08.06, 16:53
          ...ależ ja jestem optymistą

Chciałbym jednak aby mój optymizm co do tego projektu poparł fakt, że dzieci
          nie wyjdą z projektu "okaleczone" bo ktoś zorganizował całą akcję po łebkach i
          na hurra...
    • martaurb Re: Matka matce da pracę 03.08.06, 22:05
      we francji takie mini-przedszkola funkcjonuja i maja sie dobrze. ale chyba max
      4 dzieci jesli wsrod nich jest niemowle, a 5 jesli w wieku "poniemowlecym".
      ale panie pracujace jako opiekunki w domu nie moga "robic swojego" jak tu jedna
      pani napisala, tylko naprawde musza zajmowac sie dziecmi - tzn. oprocz
      ugotowania im obiadu czy dania podwieczorku, wychodza na plac zabaw itp.
      (przymajmniej te pracujace legalnie musza i sa sprawdzane czy robia)
    • daniel40 Re: Matka matce da pracę 06.08.06, 07:54
      80662270a napisał:

> zrównać matkę z ojcem przed sądami !
      Z jakiej racji? Ojciec rodzi dziecko w bólu, karmi go piersią, wstaje do niego w
      nocy, kąpie, zmienia pieluchy, chodzi na spacery i do lekarza?
      • horpyna4 Re: Matka matce da pracę 06.08.06, 08:35
        Tylko pierwszych dwóch rzeczy nie da rady, chociaż karmić butelką może. Reszta
        jak najbardziej, nie utrwalajcie negatywnych stereotypów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka