maruda.r 14.08.06, 00:38 No proszę, a ja naiwny sądziłem, że to tylko my mamy taki kretyński rząd. To już nie kacza grypa, tylko grypa wyszehradzka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlowiek_ksiazka właśnie dzięki takim "redaktorom" postrzegani jak 14.08.06, 00:55 buraki bywamy. Co pisze czeski dziennikarz? Co nowego wnosi do dyskusji o Europie? Oprócz sarkazmu. Nudnego zresztą. Wiedzę, wyważenie, intelekt? pisząc "starej Europy. Do Austrii."? Chyba nie. Austria jest w UE dopiero od 1995 r. Ani w NATO, neutralna. Aż do 1955 r. sowieckie wojska w niej stacjonowały. No tak, stara Europa. Prawie jak Francja. Co jeszcze proponuje redaktor? Szacunek dla siebie, narodu, społeczeństwa, w którym żyje? Czy raczej groteskowy anty-środkowoeuropeizm? Raczej to drugie, bo - wręcz rasistowsko - pisze: "Nie zjemy, tutaj to nie uchodzi, tu się nie kr- dnie". Znam miejsca - w Polsce - zupełnie jak w Austrii. Też nie wszyscy kr- dną! No popatrz popatrz - stara Europa prawie! Zwykły neoliberalny wyrobnik, jakich wielu, sili się na oryginalność i poczucie humoru: "likwiduje doskonale sprawdzający się podatek liniowy i wprowadza (wzorem czeskich komunistów po roku 1948 i gabinetu Angeli Merkel po roku 2006) podatek dla milionerów". NIE wychodzi mu. Ani ludziom, którzy - pewnie dzięki dobrodziejstwom "świetnego podatk liniowego" - wybrali do rządów tych, którzy domagali się jego likwidacji. Tak, znowu niedobre społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: właśnie dzięki takim "redaktorom" postrzegani 14.08.06, 02:16 czlowiek_ksiazka napisała: > Chyba nie. Austria jest w UE dopiero od 1995 r ?????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 masz rację 14.08.06, 10:56 Sorry, masz rację. Mnie się pomyliło, wciągnęłam Austrię do EU gdzieś pod koniec lat 80. Tak się już do tego przyzwyczaiłam, że w tej EU jest. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka o Austrii 14.08.06, 11:47 Autor dialektycznie (pewnie dziedzictwo komunistycznej przeszłości) przedstawia w swoim felietonie wspaniałą i nie-złodziejską Europę starą i chaotyczną Środkową. Pisze o Austrii, bo był w niej z synem. W innych krajach Europy pewnie nie był. Dla niego Austria - mimo całego dla niej szacunku kraj NIEreprezentatywny dla starej Europy (ze swoją specyfiką, o której napisałem, niedawno poddany politycznym represjom za Haidera, etc.) - to wyśniony ideał. Do którego powinniśmy dążyć. Kiedyś pisano podobne wrażenia w Trybunie Ludu - którą tak, tak, Evo :) miałem szansę poczytać, jeszcze pamiętam - z wycieczek do ZSRR. Też się w podobny sposób zachwycano i dochodzono do podobnie jałowych wsniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka werbalna bałwochwalczość 14.08.06, 01:00 + jałową pogardą dla samych siebie = nie zrobi z nas Europejczyków. W Europie w cenie są poczucie własnej wartości. Nie rozdętej do rozmiarów balona, oczywiście. godność, szacunek do siebie, Do innych również. I nie-histeryczne myślenie. Tak, tak - nie przejęzyczyłem się. Nie-histEryczne. Plus pragmatyzm. Wręcz cynizm. Ale nie wobec swoich. Można krytykować. Jest jednak krytyka i krytyka. Pisałem już dzisiaj o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
souljazz Re: werbalna bałwochwalczość 14.08.06, 06:46 czlowiek_ksiazka napisała: > + jałową pogardą dla samych siebie = nie zrobi z nas Europejczyków. > W Europie w cenie są poczucie własnej wartości. Nie rozdętej do rozmiarów > balona, oczywiście. > godność, szacunek do siebie, Do innych również. I nie-histeryczne myślenie. > Tak, tak - nie przejęzyczyłem się. Nie-histEryczne. Plus pragmatyzm. Wręcz > cynizm. Ale nie wobec swoich. Można krytykować. Jest jednak krytyka i krytyka. > Pisałem już dzisiaj o tym. > Nie bardzo ciebie rozumiem. Material jest wedle mysli autora. Napisal co chcial. Czy wedlug ciebie samokrytyka jest niestrawna? Pominal watki zwierania szeregow przed nieobliczalnym wrogiem? Zapomnial o swoich powinnosciach wzgledem narodu? Zapomnial, ze nie ma prawa wyrazac swoich pogladow??? Napisal co chcial. Nikomu nie chce przylozyc, nawet bialym niedzwiedziom. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka ma prawo wyrażać poglądy 14.08.06, 11:43 A ja mam prawo je krytykować. Ty masz prawo nie rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
souljazz Re: ma prawo wyrażać poglądy 16.08.06, 04:24 Czlowieku ksiazka - Ja sie z ciebie tylko smialem, ze ty jestes taki powazny, a nie odbieralem tobie prawa do krytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: werbalna bałwochwalczość 14.08.06, 21:59 czlowiek_ksiazka napisała: > + jałową pogardą dla samych siebie = nie zrobi z nas Europejczyków. > W Europie w cenie są poczucie własnej wartości. ********************************** Mamy być dumni z braku szacunku dla cudzej własności? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Wyszehrad, jakiego nie znaliśmy 14.08.06, 10:51 Czytaj "Lidove Noviny i... wszystko wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek9991 Palatę zjadły kompleksy 15.08.06, 15:30 Niech pojedzie do Francji i odwiedzi dzielnicę arabską. Potem, z nożem w plecach i ze spalonym autem, zmieni mu się obraz świata. Odpowiedz Link Zgłoś
mgrimbaum Dekuji Pane Palata... 16.08.06, 23:54 ... mam moc rad vase felietony a pry tem sem nie mohl prestat smiat... pozdravy a mejte se hezky!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fatso60347 odbylem podroz Krakow-Wieden 6 tyg temu 20.08.06, 18:22 i mysle ze Polska to moze i bagno ale jakos tetni ono zyciem, robactwo sie klebi na dnie, droga szybkiego ruchu powstawala w upale na trasie Katowice- polski Cieszyn. Czesi jakos tacy czescy, jakby zaczadzeni tym swoim piwem. Widac od razu jak im zaszkodzila bitwa pod Biala Gora w 1620 gdy wyrznieto wowczas cala czeska szlachte. dzis tam na miejscu w Pradze(sprawdzilem) stoi jakis okraglak- wychodek z napisem po rusku na drzwiach aby zejsc na dol i miec wykonane na sobie dziwne akty natury seksualnej. Niedlugo owa dziwna acz zywotna Polska przescignie Czechy. Bedziemy wtedy mogli jak dawniej na powitanie robic Pepikom gest oburacz- Hande Hoch! Odpowiedz Link Zgłoś