duk123 17.08.06, 03:51 O wplywie dziecinstwa na polityke forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?act=ST&f=25&t=423&st=0#entry9871 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rejtann Sierkowski atakuje PiS za kampanie uczciwosci 17.08.06, 10:06 Bez systemu wartosci panstwo sie korumpuje, a Sierkowski atakuje PiS za kampanie uczciwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 PIS sie moralnie sqrwil w aliansie z SO i LPR i 17.08.06, 13:18 uzywanie przymiotnika "uczciwy" tudzież "moralny" przy rzeczowniku "PiS" jest powaznym bledem merytorycznym Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Sierakowski to ultralewacki siepacz 17.08.06, 10:46 „Nie bójmy się zatem zadymy i przypomnijmy sobie choćby rok 1968, który ożywił i otworzył demokracje zachodniej Europy”. Sławomir Sierakowski, ultralewicowy publicysta Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Prawica jako nerwica (a propos postu duk123). 17.08.06, 20:16 forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?act=ST&f=25&t=423&st=0#entry9871 (pożyczony od duk123 - pierwszy i bardzo ważny post na tym forum) Załączam poniżej ciekawy tekst Żakowskiego prezentujący tezę bliską wynikom badań Miller nad związkami polityki z dzieciństwem. Autor twierdzi, że prawicowość jest właściwie psychiczną chorobą nerwicową w skali społecznej: www.polityka.pl/polityka/index2.jsp? place=Lead10&news_cat_id=10&news_id=169783&layout=1&forum_id=2969&fpage=Threads& page=text Od razu po pojawieniu się tekstu zrobił się błąd na stronie. Myślę, że warto upowszechniać wśród antyautorytarnie nastawionej części uczestników forum ideę wykorzystania dyskusji w internecie jako psychoterapii autorytarnej prawicy. ZACHĘCAM DO TEGO:) W tym celu propagujmy też wśród sensownie myślących dyskutantów takie linki, jak ten: forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?act=ST&f=25&t=423&st=0#entry9871 Wyostrzają one wrażliwość w zetknięciu z autorytarnymi wątkami języka politycznego, wynikającymi z patologii emocjonalnych. Lewicę, jeśli ma sprostać współczesności, trzeba wszechstronnie dokształcić:) Każdy lewicowiec dyskutujący z prawicową opinią publiczną musi być z konieczności - psychoterapeutą. Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Prawica jako nerwica (tekst Żakowskiego). 17.08.06, 20:45 Jeszcze raz tekst Żakowskiego (z "Polityki" sprzed paru miesięcy): www.polityka.pl/polityka/index2.jsp?place=Lead10&news_cat_id=10&news_id=169783&layout=1&forum_id=2969&fpage=Threads& Jakby i tym razem się nie podpiął, to wkleiłem ten link na forum pod tekstem Środy (obok w Opiniach). Odpowiedz Link Zgłoś
bala333 Re: W Polsce, czyli wszędzie 17.08.06, 10:47 Bardzo ciekawy tekst. Mam jednak watpliwosci co do samej diagnozy wykluczania. Przeciez pan Sierakowski jest czestym gosciem w mediach i ma mozliwosc prezentacji swoich pogladow. Krytka Polityczna jest ogolnie dotepna, internet umozliwia wymiane opinii i pogladow - nota bene same strony internetowe Krytyki Politycznej nie bardzo nastawione sa na dyskusje aktualnych tematow politycznych. Czy wiec chodzi tylko o brak mozliwosci porozumienia, ktore powinien zapewniac glowny obieg? A moze raczej chodzi o brak programu alternatywnej lewicy? Jezeli nie liberalizm, to co? Jezeli nie wspolczsny model demokracji, to jaki? Jezeli rozczarowani ludzie maja nie sluchac populistow z ich prostymi diagnozami, to jakie diagnozy, mniej populistyczne, ale klarowne moze zaproponowac nowa lewica? I ostatnia watpliwosc - czy rzeczywiscie podzialy polityczne przebiegaja dzisiaj, tak jak sto lat temu, wzdluz linii pozycji ekonomicznej, czy tez sa moze wykladnia bardziej skomplikowanego stosunku do porzadku symbolicznego? Wydaje mi sie, ze w tej chwili bardziej otwarci na retoryke nowej lewicy sa ludzie mlodzi i wyksztalceni, dazacy no otwartego, tolerancyjnego i sprawiedliwszego, rowniez ekonomicznie, panstwa niz wykluczeni ubodzy, ktorzy na jakiekolwiek zmiany patrza bardzo nieprzychylnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ozzy10 Re: W Polsce, czyli wszędzie 17.08.06, 11:01 Bala to nie tak do końca jest z tymi mediami.Sierakowski nie rozwijał wątku ale w Polsce AD 2006 mamy realny problem mediokracji,który sam w sobie wymaga odrębnej głębokiej analizy.I podjęcia działań zmierzających do przywrócenia władzy politykom,gdyż dzisiaj politycy to bezwolne zwierzęta(przepraszam zwierzeta)prowadzane na pasku mediów.Z tym będzie problem nie lada bo media same siebie chętnie tytułują 4 tą władzą(niekiedy i 3cią lub 2gą)co wyraznie pokazuje ze dziennikarze polubili taki stan rzeczy i łatwo z niego nie zrezygnują. Odpowiedz Link Zgłoś
bala333 Re: W Polsce, czyli wszędzie 17.08.06, 13:01 Niewatpliwie media maja duza wladze. Ale tak jak sa alternatywne poglady, tak sa i alternatywne media. Chyba, ze rowniez nowa lewice kreci nie tyle rozmowa z ludzi, co z politykami, a zarzuty dotycza nie tyle braku mozliwosci gloszenia pogladow, co braku rezonansu i akceptacji ze strony uznanej wladzy. Ozzo - jakos nie moge wykoncypowac na pasku jakich mediow chodzia Kaczynscy? Moze masz na mysli radio Maryja? A Giertych i Wierzejski? Jakie to media kreuja ich polityke? Mam wrzenie, ze przesadzasz z paskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Pan Sierakowski powinien jechać na Białoruś... 17.08.06, 10:48 ... i tam wdrażać swoje pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Ale głupoty wypisujesz 17.08.06, 13:09 Strasznie się uczepiłeś Sierakowskiego. A jeśli dla ciebie ideałem polityki lewicowej jest Białoruś, to mogę tylko współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Ale głupoty wypisujesz 17.08.06, 13:12 P. Sierakowski, ten skrajnie lewicowy dziennikarz jest autorem m.in. takiej oto złotej myśli: „Nie bójmy się zatem zadymy i przypomnijmy sobie choćby rok 1968, który ożywił i otworzył demokracje zachodniej Europy”. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Jak przełamać medialną dominację neoliberałów? 17.08.06, 13:12 Marzy mi się nowoczesny, duży, lewicowy dziennik, który w dziale gospodarczym nie zatrudniałby wyznawców neoliberalizmu (dziś - niezależnie od tytułu, wszystkie działy gospodarcze prezentują takie same poglądy). Pytaniem otwartym pozostaje, jak przełamać opisaną w artykule hegemonię neolbieralnych właścicieli mediów? Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 Moj drogi 17.08.06, 13:21 jest zacietrzewionym ideologiem, a ekonomia to nauka i nalezy czerpac z jej mysli bez wzgledu na uprzedzenia. Pokaz mi panstwo lewicowe, ktore nie zbankrutowalo? Pokaz mi panstwo liberalne, ktore zbankrutowalo? Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 Nie wierz w neoliberalne przesądy:) 17.08.06, 18:41 To ideologia, która w wielu umysłach zajęła miejsce poprzedniej "jedynej słusznej drogi". >Ekonomia to nauka Po prostu: nie. To jest wmawianie innym (i sobie) czegoś, co nie jest prawdą. > Pokaz mi panstwo lewicowe, ktore nie zbankrutowalo? > Pokaz mi panstwo liberalne, ktore zbankrutowalo? Państwa w ogóle raczej nie bankrutują, ale klapa krajów latynoskich czy afrykańskich, które po eksperymencie importowania pomysłów radzieckich zapodały sobie z kolei w latach 90-tych neoliberalną terapię szokową - jest spektakularna. Także np. prywatyzacja kolei w Wielkiej Brytanii okazała się klapą. Powrócono do państwowej własności. To właśnie dlatego nie ma dziś już praktycznie na Zachodzie liczących się ekonomistów, którzy powtarzaliby dziś poglądy Hayeka i Friedmana. Neoliberalizm jest w ekonomii akademickiej - skończony. > Pokaz mi panstwo lewicowe, ktore nie zbankrutowalo? Wiesz, znaczna część UE ma gospodarkę, którą twoi pobratymcy ideowi nazwaliby "socjalistyczną". Może UE z twojego punktu widzenia "bankrutuje", ale jego mieszkańcy jakoś za nic nie chcą oddać tego swojego "bankructwa". A to "zdemoralizowane nieroby", he he:))) Państwa skandynawskie od wielu lat mają system daleko posuniętego państwa opiekuńczego. Tak, "bankrutują" (już! już!:). Mam nawet na ten temat ulotkę UPR- u. Sprzed 16 lat. W praktyce rzecz działa bez zarzutu (byłem, widziałem) i są to bardzo fajne społeczeństwa. Tysiąc razy bardziej wolałbym, żeby Polska choćby powoli ewoluowała w kierunku modelu szwedzkiego, niż żeby była neoliberalną republiką bananową (obowiązkowo w pakcie NAFTA z USA:))) Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis neoliberalne bankruty: 17.08.06, 18:59 USA, Argentyna, Polska i wszystkie inne kraje, ktore przyjely neoliberlna religie. ekonomia to nie nauka,to ideologia dominujacych czyli zlodziejskich klas. Socjalistyczna Kuba choc blokowna przez zbirow w rzadzie USA przez ponad 40 lat zawsze osiagala lepsze wskazniki wyksztalcenia i zdrowotnosci ludzi, niz "bogate" USA. Caly sukces USA opuieral sie wylacznie na imporcie wyksztalconych ludzi z calego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Moj drogi 19.08.06, 13:30 tzetze1 napisał: > jest zacietrzewionym ideologiem, a ekonomia to nauka i nalezy czerpac z jej > mysli bez wzgledu na uprzedzenia. > > Pokaz mi panstwo lewicowe, ktore nie zbankrutowalo? > Pokaz mi panstwo liberalne, ktore zbankrutowalo? noooo a na jakich to prawach naukowych o moj drogi ,opiera sie ekonomia ?-?-? obawiam sie,ze ekonomia jest wiedza-nie nauka :) przyklad panstwa liberalnego ktore zbankrutowalo- Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 Polska to kraj socjalistyczny, gdzie te bastiony 17.08.06, 13:24 liberalizmu o ktorych mowi bolszewik Sierakowski? Polska B to banda lumpow nauczonych do pasozytowania na zdrowej tkance panstwa. Im szybciej ta zaraza przeminie tym lepiej. Buuziakiiii Odpowiedz Link Zgłoś
nick3 tzetze1, krzewiciel idei higieny społecznej 17.08.06, 18:52 tzetze1 napisał: > Polska B to banda lumpow > nauczonych do pasozytowania na zdrowej tkance panstwa. Im szybciej ta zaraza > przeminie tym lepiej. Być może "Polska B" również nie ma miłych skojarzeń estetycznych na widok "Polski A". Pytałeś? Gdybym miał wybierać, to mój osobisty bolszewicki gust skłaniałby się tu raczej do ewakuowania grodzonych i monitorowanych przez kamery osiedli oraz ich obdarzonych cnotą pracowitości mieszkańców. Budzą we mnie uczucie porównywalne tylko z tym, które w tobie budzą "pasożyty" i "zaraza". Odpowiedz Link Zgłoś
karul w polsce, czyli 17.08.06, 17:33 na umyslowych peryferiach europy rzadzi obluda, glupota i zabobon utytlane w milosci chrzescijanskiej. brawo, solidarnosciowe matoly! miala byc czwarta japonia a jest gorna wolta z biskupami. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Sierakowski ma racje 17.08.06, 19:02 Polsce obecnie pomoze tylko rewolucja. Inaczej nie sposob odbrac zlodziejom- biznesmenom majatku, ktory oni nam ukradli. Odpowiedz Link Zgłoś
michal39a7 Re: Sierakowski ma racje 17.08.06, 19:27 Tylko tak trochę nie wiem co on krytykuję III RP, czy populistów, którzy chcą ją zmienić. Ale tak poważnie, bardzo ważny tekst. Sierakowski jako lewak ubolewa nad klęską prawdziwej leicy. I stawia diagnozę o sojuszu pieniądza i języka. Tylko trochę teoretyczne mi się to wydaje. Ja bardziej bym pomyślal o praktyce. Do ludu panowie z lewicy! Do ludu! Czy po 89 powstay jakieś spóldzielnie, pracy, budowlane etc. Czy powstay jakieś przedszkola, szkoly prowadzone przez lewicę? Czy partie lewicowe wprowadzaly jakieś programy walczące z bieda, jakieś do my pomocy? Nie, a przecież tego rodzaju dziaalność byla czymś naturalnym w przedwojennym PPS. No to ludzie zobaczyli, że jak SLD zaklada spuldzielnię to taką żeby nakraść i się nachapać i slusznie pomyslelim że w dupie ich ma ta lewica i się odwrócili. A cha, bylem w szwecji widzialem jak tego typu dzialalność wygląda, no po prosy cudo - piszę poważnie. tak więc zamiast walcząc o dostęp do mediów, żeby zmienić dyskurs Sierakowski i inni z lewicy może by tak zaczeli dzialać wśród biednych to może zmieniliby i dyskurs i rząd dusz by zdobyli. A tak to tylko piszą ciekawe teksty, tylko że ci w których imieniu wystepują ich nie przeczytają bo nie mają za co gazety kupić i nic z tego nie zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
dem-leftist Re: Sierakowski ma racje 19.08.06, 13:38 brawo nic dodac,nic ujac...niestety Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Niechże ten Sierakowski nie marudzi... 18.08.06, 10:16 cały czas czytam, że liberalizm to, liberalizm śmo, liberalizm owo. Że "wykluczeni", że "niesprawiedliwa redystrybucja", że należy "dokonać dekonstrukcji dyskursu dominujacego". Tyle, że za tym socjologizujacym bełkotem nic się nie kryje. Czy Sierakowski ma jakiś pomysł na zastąpienie "paradygmatu"? Czy ruszył się kiedyś ze swojej warsiawki, zobaczyć jakie problemy z "wkluczeniem" mogą się pojawić na prowincji? Bo to żadna sztuka, brać kasę od "neoliberałów" z Wyborczej czy Rzepy za pisanie w kółko tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś