wojtek2784 Niemcy gadają z pozycji zarozumialców ? 27.08.06, 04:17 Niemcy mają problemy z myśleniem partnerskim ? Nic się nie zmieniło jak dotychczas ? Może się zmienić, przy interwencji silniejszych partnerów światowych , którzy mają swoje własne interesy w Europie ? Odpowiedz Link Zgłoś
sigact1 Re: Niemcy gadają z pozycji zarozumialców ? 27.08.06, 04:26 wojtek2784 napisał: > Niemcy mają problemy z myśleniem partnerskim ? Nic się nie zmieniło jak > dotychczas ? Może się zmienić, przy interwencji silniejszych partnerów > światowych , którzy mają swoje własne interesy w Europie ? Na czym to opierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_hanf juz niedlugo Polska stanie sie wypierdkiem Europy! 27.08.06, 09:32 wojtek2784 napisał: > Niemcy mają problemy z myśleniem partnerskim ? Nic się nie zmieniło jak > dotychczas ? Może się zmienić, przy interwencji silniejszych partnerów > światowych , którzy mają swoje własne interesy w Europie ? Trujesz chlopie! Jesli mieliby problemy z mysleniem partnerskim, to nie mieli by tylu partnerow politycznych, handlowych, gospodarczych, etc. w Europie czy tez na swiecie. Oczywiscie SOLIDNYCH partnerow, z ktorymi otwarcie mozna podyskutowac (bez zadnej obrazy), a nie takich wypierdkow jak my! I chyba wszystko do tego zmierza, ze zostaniemy jednak najwiekszymi wypierdkami Europy w tym smiesznym, tragi-komicznym kartoflanym "kraju". Kraju, z ktorego zdaniem nikt sie nie bedzie juz liczyl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Niemcy gadają z pozycji zarozumialców ? 27.08.06, 19:22 wojtek2784 napisał: > Niemcy mają problemy z myśleniem partnerskim ? Nic się nie zmieniło jak > dotychczas ? Może się zmienić, przy interwencji silniejszych partnerów > światowych , którzy mają swoje własne interesy w Europie ? A mnie sie wydaje, ze oprocz zarozumialstwa probuja cos z pozycji sily. Odpowiedz Link Zgłoś
syamka Re: "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbk 27.08.06, 06:56 Przez bardzo wiele lat po ostatniej wojnie, Niemcy niezbyt dbali o poprawne stosunki z Polską. Nawet w czasach komunizmu nie było woli choć i możliwości jakiegoś sensownego dialogu. Ale jak może czuć się ofiara, która po skatowaniu nie mogła też w żaden sposób, już po "wygranej" wojnie upomnieć się o jakąkolwiek sprawiedliwość. Zbyt dużo pretensji do rządów Kaczyńskich ale okres ich panowania powinien załatwić mnóstwo, nie tylko polskich bolączek. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Ludzi!!!! Jak wy pieprzycie... 27.08.06, 08:07 czytaj jak wyzej bo nie chce mi si juz drugi raz tego sdamego pisac! Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbk 28.08.06, 22:40 Niemcy ,niemcy ponad Wszystko!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e oddadza nam...Lubek...? 27.08.06, 08:52 ...to dziedziczne...miasto...polan... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: oddadza nam...Lubek...? 27.08.06, 09:06 a madagaskar ci sie nie marzy ? Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Jak Niemcy kurek z kasą zakręcą, to jaja będą.. :D 27.08.06, 08:55 Kaczusie bardzo ochoczo rozpierd..... wszelkie kontakty Polski w UE, ale jednocześnie chętnie wyciągają łapki po dotacje unijne i potem pierd...., że cały ten wzrost gospodarczy to efekt ich działań. Jeżeli Niemcy jako jeden z najbardziej dokładających się do kasy Unii krajów się wnerwią ciągłym chlapaniem błocka z kaczego bajorka, to nas z Unii wypierd.... na zbity pysk i kaczuś będzie wtedy wzrost gospodarczy z własnych ekskrementów budował..... Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Jak Niemcy kurek z kasą zakręcą, to jaja będą 27.08.06, 09:18 Swieeeta RACJA! Ale oszolomy o tym zapominaja! Odpowiedz Link Zgłoś
maria10344 "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbku" 27.08.06, 09:21 Mają rację-niezdarne-jak niezdarne jest też śpiewanie hymnu.Niezdarne a w efekcie może być dobre i niedobre.Dobre to to nie jest.Wiele lat pracowaliśmy nad naszymi stosunkaqmi,a tu masz.Szast,prast i popsuli.Czyżby znowu nie chcieli oddać nawet guzika. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 poziom wypowiedzi tu to piaskownica ,pokolenie J.P 27.08.06, 09:57 2 NIE powinno tak postępować. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Polska nie będzie wypierdkiem Europy. 27.08.06, 10:02 Trzeba szukać kontaktów na północy, Skandynawii, trzymać sztamę z Litwą, łotwą i Estonią, Czechami, Słowacją, Ukrainą. A jeśli chodzi o kasę od Szwabików-Sabaków... Od nich dostajemy? Od nich? Ha ha ha... Wystarczy rozkręcić współpracę z krajami, które wymieniłem na początku. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Polska nie będzie wypierdkiem Europy. 27.08.06, 10:20 a najlepiej z Bialorusia. Od tych tez duzo dostaniemy... klonic. Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: Polska nie będzie kornaccy 27.08.06, 15:37 Odpowiadasz na : kornaccy napisał: > Trzeba szukać kontaktów na północy, Skandynawii, trzymać sztamę z Litwą, łotwą > i > Estonią, Czechami, Słowacją, Ukrainą. A jeśli chodzi o kasę od > Szwabików-Sabaków... Od nich dostajemy? Od nich? Ha ha ha... Wystarczy rozkręci > ć > współpracę z krajami, które wymieniłem na początku. ----- dokladnie to samo proponowalam przed wstapieniem do eurosojuza Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: kornaccy 27.08.06, 18:55 kornaccy napisał: > Trzeba szukać kontaktów na północy, Skandynawii, trzymać sztamę z Litwą, łotwą > i > Estonią, Czechami, Słowacją, Ukrainą. A jeśli chodzi o kasę od > Szwabików-Sabaków... Od nich dostajemy? Od nich? Ha ha ha... Wystarczy rozkręci > ć > współpracę z krajami, które wymieniłem na początku. Od szwabow nie dostajemy NIC! To oni zarabiaja na nas kolosalne pieniadze, bo z ekonomicznego punktu widzenia jestesmy praktycznie kolonia szwabska. Porownaj sobie wynagrodzenie polskiego i niemieckiego robotnika. Przeciez wiekszosc naszej godpodarki jest w rekach niemieckich! Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy zajmij sie lepiej historia 27.08.06, 19:09 Bo chyba jeszzce pamietasz kiedy byla bitwa pod Grunwaldem. Zostaw ekonomie tym, ktorzy sie na tym troche znaja. Poszukaj herbary Ulung i pierz gacie (starym) proszkiem Ixi. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: eat.putsy 27.08.06, 19:13 eat.putsy napisał: > Bo chyba jeszzce pamietasz kiedy byla bitwa pod Grunwaldem. Zostaw ekonomie tym > , > ktorzy sie na tym troche znaja. Poszukaj herbary Ulung i pierz gacie (starym) > proszkiem Ixi. Widac, ze delirium jeszcze mocno cie trzyma, szwabolubna istotko! Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: eat.putsy 27.08.06, 19:19 No tak, pilismy piwo u Paulanera, wspominalismy ciebie. A co to za neologizm "szwabolubna"? Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: eat.putsy 27.08.06, 19:33 Przestań pisać głupoty człowieku! Bo, te Twoje posty, są żałosne. Z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 27.08.06, 19:38 moge sobie pozwolic na te posty, jak rowniez na piwo w Monachium. Wet3 to najwiekszy fanatyk tutaj zaslepiony nienawiscia do Niemcow, tacy jak to woda na jego mlyn. Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 27.08.06, 20:11 Nie, jestem fanatykiem. A jak czytam na forum to osoby, które piszą można podzielić na: piszących to co palce stukają na klaw.(bezmyślnych) i na myślących podczas pisania. A propos jestem zwolennikiem współpracy z sąsiadami na równych zasadach, że znajomością historii własnego narodu i ich sąsiadów. Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 27.08.06, 20:18 > jestem zwolennikiem współpracy z sąsiadami na równych zasadach, że znajomością > historii własnego narodu i ich sąsiadów. Cześć Nie jestes, wszystko co potrafisz to wyliczanie szkod wojennych oraz zadanie od Niemcow rzeczy niemozliwych. Najwiekszy twoj i tobie podobnych blad to niemozliwosc oddzielenia i rozdzielenia pewnych rzeczy w umysle. Ja czlowieku przezylem 20 lat w Niemczech (wsrod Niemcow, bedac min. dyrektorem niemeickiej firmy) i moge troche wiecej o tym kraju powiedziec. Niemcy maja swoja Steinbach i powiernictwo, a my mamy Giertycha, Rydzyka i mlodziez wszechpolska. Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 27.08.06, 21:15 wszystko co potrafisz to wyliczanie szkod wojennych oraz zadanie od > Niemcow rzeczy niemozliwych. Najwiekszy twoj i tobie podobnych blad to > niemozliwosc oddzielenia i rozdzielenia pewnych rzeczy w umysle. Krótko: 1.Kto rozpętał konflikt światowy i kto jest odpowiedzialny za jego skutki (ogromne straty ludzkie ok.55 mln, zniszczenia materialne w Europie, Afryce Płn, Azji Dalewschodniej - koalicja państw Osi). 2.Dzięki Niemcom cała Europa Środkowo-Wschodnia w rękach Sowietów,1945-90 (nadmieniam 47% przedwojennej pow. Polski ZAGRABIONE(kresy Wschodnie)). 3.Dominacja Systemu komunistycznego w Europie Wschodniej, Azji Dalekowschodniej, Afryce Płn, Ameryce Łaciskiej, Południowej. 4.Zacofanie dzięki temu systemowi Całej gospodarki na 50lat. P. Dyrektorze. 5.Brak Pomocy w ramach Planu Marshalla dla państw zniszczonych przez IIWŚ(USA) 6.Niemcy Wypędzeni, dlaczego żądania od nas ?! Niech Rząd w Berlinie wypłaca wszystkim Poszkodowanym (ofiarom), równowartość straconego mienia(np.Niemcom żydom za to co komuniści im zabrali w tym czasie Polsce i państwach ościennych). 7.Polacy nie żądają od Berlina Niebotycznych odszkodowań.(nie mówiąc o żałosnych drobnych za niewolniczą pracę z Fundacji Polsko-Niemieckie pojednanie) 8.Kolejny Układ Rosja-RFN(Schreder-Putin) Transfer Gazu, za naszymi plecami. A przecież jesteśmy podobno w Wspólnocie (UE) (Równi-Równiejsi) ??? Chyba wystarczy !!! To tylko kilka faktów. Tu nie ma mowy o Steibach , Rydzykach i im podobnych. To Historia i Terażniejszość. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 27.08.06, 21:38 Musisz jeszcze popracowac nad swoja lista, duzo rzeczy brakuje. Jak twoja lista bedzia miala ponad 1000 szczegolow, zacznij je grupowac... itd... Wielu historykow/ naukowcow bawilo / i sie dalej zajmuje tymi sprawami. Znaja jezyk polski lepiej od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 27.08.06, 21:54 No i właśnie widzę Twoją "konstruktywną rozmowę". A to znaczy brak argumentów. Pisałem o historii i terazniejszości. Przytoczyłem tylko kilka faktów !Więc jednak mam rację jesteś germanofilem, a w dodatku mało rozgarnientym p."dyrektorze" śmiechu warty. żal takich jak Ty ludzi.Cześć. PS. To dobrze,że znają, j.polski lepiej ode mnie. Przynajmniej będę mógł się od kogoś nauczyć. A nie czytać postów o opluwaniu Polski i Polaków i przy okazji robisz z Niemców też głupków tymi postami.A to mimo wszystko,ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 28.08.06, 00:00 Na twoja "argumentacje" rzeczywiscie brak argumentow. Nawet z tych faktow, ktore "przytoczyles" nie potrafisz wyciagnac prawidlowych wnioskow, no ale moze sie keidys nauczysz bo widac, ze chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: nie pisalem do ciebie zaslepiony fanatyku 28.08.06, 00:19 Dyrektorze, braki w podstawie interpretacji tekstu kłania 2 kl.gimnazjum j. polski,(faktów-argumentów). A myślałem,że będą jakieś kontrargumenty. Do jutra idę spać. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: rolf5 28.08.06, 18:07 rolf5 napisał: > Dyrektorze, braki w podstawie interpretacji tekstu kłania 2 kl.gimnazjum j. > polski,(faktów-argumentów). A myślałem,że będą jakieś kontrargumenty. Do jutra > idę spać. "eat.putsy" chwali sie, ze spedzil 20 lat w Niemczech. I coz z tego? Nic to go nie nauczylo. Widzialem Niemcow przez pare lat "w akcji" w czasie 2WS. Bylem w Niemczech bardzo wiele razy. Zasadniczych zmian na lepsze nie widze. Potwierdzaja to ostatnie wydarzenia - takie jak wystawa Syeinbach, czy gadka- szmatka Merkel, a uprzednio gadki-szmatki Schroedera oraz manewry i bezmyslne antypolskie artykuty w gazetach niemieckich. Po zjednoczeniu Niemcy zaczynaja zachowywac sie zupelnie INACZEJ. Zdecydowanie to zaczyna powoli przypominac czasy sprzed 1939 roku. Margaret Thatcher miala racje, gdy twierdzila, ze zjednoczone Niemcy beda destabilizowaly Europe! Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: rolf5 28.08.06, 19:43 > nie nauczylo. Widzialem Niemcow przez pare lat "w akcji" w czasie 2WS. Bylem w > Niemczech bardzo wiele razy. Zasadniczych zmian na lepsze nie widze. Nie mozesz widziec, bo proces starczego infantylizmu i demencji jest za bardzo posuniety. W Niemczech umiesciliby cie w ladnym "domu" z opieka, a tutaj musisz sie na forach potwierdzac. Twoje wywody (i podobnych jak ten debil rolf) nie dodaja zadnych nowych wartosci. Powtarzasz w kolko fakty znane od 60 lat i swoje "antyniemieckie-spiskowe" teorie, ktore tak naprwade nikogo nie interesuja. Jak ci sie tak Niemcy nie podobaja to po co ciagle tam jezdzisz, sprawdzic czy sie zmienily? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: helmut.berlin 28.08.06, 23:30 Mamy dwa diametralnie rozne spojrzenia na Niemcy. Twoje uwazam za bezkrytyczne na poziomie uzytecznego gluptasa, ktorego historia nie interesuje tylko terazniejszosc. Na infantylizm jeszcze nie cierpie. Tobie zas przydaloby sie dostac te porcje kopniakow i ponizenia jakiego doznalismy w czasie 2WS - moze wtedy bys zmadrzal! Kto wie, moze jeszcze sie tego doczekasz? Powtorze ci jeszcze raz. Najwiecej razy bylem w Niemczech w latach 1980-tych. Zadnej nadzwyczajnej zmiany w ich postawie nie dopatrzylem sie. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: helmut.berlin 28.08.06, 23:42 Moje podejscie jest pragmatyczne i praktyczne, nie jestem napewno "sterowany" historia, bo zyje w terazniejszosci. Nie oznacza to, ze zapomnialem o historii. Jesli chodzi o Niemcy to wlasnie w latach 80-tych miala Polska nadzwyczajnie duzo sympatii u Niemcow, przede wszystkim dzieki Solidarnosci i Walesie. Ty natomiast uwazasz, ze Niemcy w latach 80-tych byly takie same jak Rzesza. Znasz wogole niemiecki, na tyle dobrze eazeby "wydobyc" z Niemcow te ich "faszystowskie i hitlerowskie postawy"? Nie mowie juz o nastepnych 25 latach rozwoju Niemiec, bo to do ciebie jeszcze nie dotarlo. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: zajmij sie lepiej historia 28.08.06, 22:38 halt die klappe debilku Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Niemcy to piromani,złodzieje i mordercy 27.08.06, 10:02 Z Niemcami tylko terapią szokową.Trzeba im przypominac,mordowali, palili,wywozili POLSKI majątek-a więc są złodziejami,piromanami, mordercami. UCZMY SIE OD ŻYDÓW Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Niemcy to piromani,złodzieje i mordercy 27.08.06, 10:21 tobie zerapie szokowa juz zrobili. To widac. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Brawo Slavik222 27.08.06, 10:03 włąśnie, a propos kasy od Szwabików-Sabaków - kto wywiózł prawie cały polski majątek? A to, co zostało to zniszczyli. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 ciekawe skąd sie bierze teraz tak głupia młodziez 27.08.06, 10:11 ciekawe skąd sie bierze teraz tak głupia młodziez.Przeciez to jest głupsze od psa.Zupełne dno umysłowe Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: ciekawe skąd sie bierze teraz tak głupia młod 27.08.06, 10:23 bedzie jeszcze glupsza jak Mohery dalej porzadza. Odpowiedz Link Zgłoś
poznan.is.4.lovers Re: ciekawe skąd sie bierze teraz tak głupia młod 27.08.06, 14:33 a ja mysle, ze to wyjatki. Wiekszosc siedzi moze tez w sieci ale zajmuje sie innymi sprawami. Z tymi tutaj nikt nie chce czatowac;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: ciekawe skąd sie bierze teraz tak głupia olex5 27.08.06, 15:49 olex5 napisał: > ciekawe skąd sie bierze teraz tak głupia młodziez.Przeciez to jest głupsze od p > sa.Zupełne dno umysłowe ------ lektura gw nianej swoje robi, ale co dziwic sie mlodym kiedy wsrod was weteranow tez nic lepszego nie uswiadczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
jabco2 "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbku" 27.08.06, 10:29 Przynajmniej konkluzja artykułu była trafna... Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf znów wyszliśmy na buraków 27.08.06, 10:38 znów nasz wizerunek ucierpiał (choć i tak najlepszy na arenie międzynarodowej nie jest).Wychodzimy na konserwatywnych, zacofanych i bogobojnych buraków.A ja tak nie chcę!!! zrelaksuj się na www.asiaq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: 1zorro... Co dostałeś od Szwabów? Głupotę... 27.08.06, 11:09 ty nie musiales nic dostawac.Ty masz to wrodzone. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu o następny gó..arz 27.08.06, 11:17 o następny gó..arz.Jest mała nadzieja,ze jak wyrosnie z tego cięlecego wieku to moze zmądrzeje i rozum się pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu Re: tym którzy odpowiadają na takie posty zanikł. 27.08.06, 11:57 masz racje. Tu popełniłem bład ,takie smieci sie ignoruje Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Nie mogłeś tej sraczki na klopie dostać? 27.08.06, 12:15 Tylko na forum się zesr..? Za Polskę całą postami robisz, baranie? kornaccy napisał: > . Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Kornaccy- a ty czasem myslisz co ty piszesz? 27.08.06, 14:59 czy tak ci te paluszki same po klawiaturze klepia a mozgownica wylaczona? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Kornaccy- a ty czasem myslisz co ty piszesz? 27.08.06, 15:02 czy tak te twoje paluszki same lataja po klawiaturze bez udzialu mozgu? Odpowiedz Link Zgłoś
hanys17 Re: "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbk 27.08.06, 11:30 Nie jestem sympatykiem Eriki Steinbach, ale uwazam, ze obraza ja porównanie z Kaczorami (kartoflami)! Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbk 27.08.06, 11:41 hanys17 napisał: > Nie jestem sympatykiem Eriki Steinbach, ale uwazam, ze obraza ja porównanie z > Kaczorami (kartoflami)! Tyz racja. Szlo mi o porownanie zaczenia politycznego: trzeci rzad od tylu. Odpowiedz Link Zgłoś
feluta999 Podpisujesz się "old.european" 27.08.06, 14:29 a śmierdzisz, bladzio, targowicą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbk 27.08.06, 11:46 Gdybym miał do tego ustosunkować, to ja PRDLę te grule i II s-kę z nn. ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Czy sadzicie ze Polska przetrwa jeszcze 50 lat? 27.08.06, 13:40 Tak pytam z ciekawosci o Wasze opinie. Bo patrzac na jakosc polityki, kompletne osamotnienie polityczne i totalny rozklad struktury panstwowej to nasuwa mi sie porownianie z XVIII wiekiem. Polska gnije na stojaco a rzadzacy maja problemy z najprostszymi sprawami. Wiec zgodnie z leninowska zasada - jesli jest problem, to trzeba znalezc wroga (zamiast go rozwiazac)... Jak prognozujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Czy sadzicie ze Polska przetrwa jeszcze 50 la 27.08.06, 15:04 z moherami i burakami? Nimo prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Jak PiS - to źle! 27.08.06, 13:51 Nigdy nie głosowałem na środowisko Kaczyńskich i prawdopodobnie nigdy na nie nie zagłosuję. Nie po drodze mi z tym towarzystwem. Uważam, że PiS nie ma żadnego pomysłu na polską politykę zagraniczną a 95% działań w tej dziedzinie to żenada. Jest jednak pewne "ale". W sprawie, której dotyczy artykuł w pełni PiS popieram. Za pogorszenie stosunków polsko-niemieckich z powodu wystawy Steinbach obwiniam niemiecki rząd. Dotychczasowe (przedPiSowe) stanowisko Polski wobec bezczelności pani Steinbach było następujące: rząd niemiecki stwierdził, że nie popiera pani Steinbach, ale ponieważ w Niemczech jest okres wyborczy to ani SPD, ani chadecja nie mogą energiczniej przeciwstawić się Steinbach, żeby nie tracić głosów. Natomiast po wyborach te same polskie środowiska zadowalają się tłumaczeniem, że wystawa Steinbach jest przedsięwzięciem prywatnym i rząd wolnego, demokratycznego kraju (Niemiec) nie może jej administracyjnie zamknąć. TO NIE TAK! Są pewne wartości, które wymagają stanowczego zdania nawet jeśli to zdanie naraża na utratę popularności w pewnych środowiskach. Na przykład nie można przemilczeć zbrodni nawet wtedy, gdy naraża się w ten sposób środowisku bandytów. Nie można popierać złodziejstwa nawet gdy traci się w ten sposób głosy złodziejskiego elektoratu. Mi zabrakło stanowczego głosu rządu Niemiec. Głosu, który brzmiałby: za zbrodnie III Rzeszy przesiedlenie (a nie wypędzenie) było karą najmniejszą z możliwych. Społeczność międzynarodowa miała prawo potraktować Niemcy znacznie gorzej. Przesiedlenie nie było krzywdą tylko namiastką sprawiedliwości dziejowej. Niemcy nie doznali krzywd. Niemcy tylko ponieśli konmsekwencje swoich zbrodni. "Autor komentarza apeluje do Polaków o wykazanie zrozumienia, że szczery dialog o doznanych cierpieniach prowadzić należy wspólnie." Coś bezosobowe te cierpienia. Jak można oczekiwać współczucia dla wielokrotnego mordercy, który skarży się, że warunki kary są nieludzkie, bo w domu żył wygodniej niż w więzieniu a przy transporcie do więzienia to jeszcze policjant dał mu kopniaka? Jakich to cierpień doświadczyli Niemcy żeby były one wspólne z Polską? Jeśli ktoś z was ma swój dom, to wyobraźcie sobie, że w nocy przychodzi bandyta i ten dom podpala. Dom spłonął a bandyta narzeka, że wykwaterowano go z jednego pokoju żeby rodzina bez dachu nad głową miała gdzie zamieszkać. I ja mam wykazywać zrozumienie dla krzywd bandyty? "...trudno jest nie szukać w pierwszej chwili winnych tam, gdzie pojawia się większość zarzutów - w Warszawie". Jest to pewna logika: rodzina, której dom spalił bandyta nie powinna mieć pretensji, że narzeka on na pogorszenie warunków mieszkaniowych, bo w ten sposób niszczy relacje bandyty z ofiarą i ona jest odpowiedzialna za "pogorszenie stosunków". Nie mam antyniemieckiej fobii. Ogromnie szanuję Niemcy za pomoc jaką okazały nam przy wstąpieniu do Unii Europejskiej. Bez pomocy Niemiec nasze członkostwo w Unii byłoby niemożliwe. Nie oczekuję, że Niemcy wciąż będą się kajać i przepraszać. Nie jest mi to potrzebne. Niemcy, swoją polityką wobec Polski od początku lat 90-tych, odkupiły swoje dawne winy i dziś jestem dumny, że Polska ma tak wspaniałego sąsiada: bogatego, gospodarnego, rzetelnego, który może być dla nas przykładem poszanowania demokracji i praw obywatelskich. Nie wpędza mnie w kompleksy zamożność obywateli niemieckich. Niemców, których poznałem oceniam jako ludzi prawych, otwartych i przyjaznych. Nie mogę jednak przemilczeć zakłamania, które lansuje pani Steinbach i bezmyślności niektórych moich rodaków, którzy to bagatelizują. "Dyskusja o doznanych cierpieniach - zarówno w Polsce, jak i w Niemczech"... hm, już samo zestawienie i zrównanie ("zarówno") jest bezczelnością (to najlżejsze słowo, jakie mi przyszło do głowy). Jesteśmy z Niemcami we Wspólnej Europie - wspaniałym obszarze rozwoju ludzkości (nie wstydzę się tak górnolotnego określenia), wspólnych wartości, wolności człowieka i wspólnych praw. Hiszpan, Grek, Polak, Litwin i Niemiec mają te same prawa. "Wypędzony" tych praw w Europie mieć nie może. Niemiec ma prawo do obrony swych praw. "Wypędzony" - nie! "Niemieccy politycy zapewniają, i mają w tym rację, że odpowiednia jest tylko i wyłącznie wspólna pamięć w europejskim kontekście". Niemieccy politycy nie mają tu racji. Ja nie potrzebuję takiej "wspólnej pamięci", bo w tamtych latach (II wojny światowej) Polacy i Niemcy nie przeżywali niczego "wspólnego". "Zgodni... byli prezydenci Johannes Rau i Aleksander Kwaśniewski...". Teraz "polscy populiści" są przeszkodą w dobrych relacjach polsko-niemieckich. Tylko dlaczego Niemcy wbijali gwoździe do trumny polityki zagranicznej Kwaśniewskiego poprzez upokarzanie go spotkaniem Putin-Schroeder-Chirac w Kaliningradzie (wątku rosyjsko-niemieckij rury nie chcę tu rozszerzać)? Bo Ameryka była be to i jej sojusznika (przyznaję, w wątpliwej sprawie irackiej) trzeba upokorzyć? Hipokryzja niemiecka sięgnęł zenitu, gdy pojawiła się plotka o przeniesieniu baz amerykańskich z Niemiec do Polski: mogą Niemcy kochać Putina, bo broni ich Armia USA. Nas nie broni. Artykuł "Der Tagesspiegel" jest głupi, wstrętny, cyniczny i prowokacyjny. Szkoda, że wielu forumowiczów pluje na wizytę Kaczyńskiego w w Stutthofie. Jestem przeciwnikiem "polityki historycznej", ale pewnych wartości warto bronić tylko po to żeby zło nazywać złem. Tylko wtedy jest szansa, że zło nie powróci. To m.in. postawa Niemiec powoduje, że wokół Kaczyńskiego gromadzi się tak wielu Polaków. Ja też nie mam lepszego wyboru jak tylko bronić racji, które wygłasza Kaczor. W tym wypadku źle pojęta "europejskość" innych partii po prostu Polsce szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Jak PiS - to źle! 27.08.06, 15:06 a ktoz to jest pani Steinbach, zeby sie taka baba tak podniecac? To taki rodzaj niemieckiego mohera! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: Jak PiS - to źle! 27.08.06, 15:32 Pani Steinbach to jest nikt. I nie o panią Steinbach mi chodzi. Problem leży w podejściu rządu Niemiec do tego co pani Steinbach lansuje. Podobnie w Polsce pan Bubel to jest nikt, ale źle oceniałbym, gdyby polski rząd nie odnosił się do poglądów pana Bubla ze stanowczą dezaprobatą. Prawda bywa trudna, ale zbawienna. I tak np. konsekwentnie będę się burzył gdy ktokolwiek spróbuje umniejszać zasługę narodów Związku Sowieckiego w ratowaniu narodu polskiego przed biologicznym unicestwieniem przez Niemców. Pamiętam o krzywdach jakich doznaliśmy od Rosji, pamiętam o Katyniu, ale to narodom Związku Sowieckiego Polacy zawdzięczają swoje biologiczne istnienie. Niemcy stworzyli przemysł mordowania innych narodów z myślą nie tylko o Żydach. My mieliśmy być następni. Obojętne mi są powody, dla których nas ratowano. Fakt jest faktem i powinniśmy być wdzięczni. Odpowiedz Link Zgłoś
wbn1 Re: Jak PiS - to źle! 27.08.06, 15:38 >Są pewne wartości, które wymagają stanowczego zdania nawet jeśli to zdanie > naraża na utratę popularności w pewnych środowiskach. Na przykład nie można > przemilczeć zbrodni nawet wtedy, gdy naraża się w ten sposób środowisku > bandytów. Nie można popierać złodziejstwa nawet gdy traci się w ten sposób > głosy złodziejskiego elektoratu. W Niemczech istnieja tysiace muzeów, osrodków, miejsc pamieci, w których ptzypominane i pietnowane sa przestepstwa i zbrodnie nazizmu. O przemilczaniu nie moze byc w ogóle mowa. Ta wystawa akurat jest o czyms innym, ale wlasnie ta pokazuje losy ludzkie w Europie XX w. nikogo, zwlaszcza Polski, nie oskarzajac Mowienie z polskiej perspektywy o zlodziejskim elektoracie uwazam tu za bardzo ciekawe i odwazne. > Mi zabrakło stanowczego głosu rządu Niemiec. Głosu, który brzmiałby: za > zbrodnie III Rzeszy przesiedlenie (a nie wypędzenie) było karą najmniejszą z > możliwych. Społeczność międzynarodowa miała prawo potraktować Niemcy znacznie > gorzej. Przesiedlenie nie było krzywdą tylko namiastką sprawiedliwości > dziejowej. Niemcy nie doznali krzywd. Niemcy tylko ponieśli konmsekwencje > swoich zbrodni. Jeszcze raz, ta wystawa jest równiez o tych "konsekwencjach" i o tej "sprawiedliwosci". Moze w nastepnej zostanie pokazane, ze wlasciwie powinno byc jeszcze duzo gorzej > Jesteśmy z Niemcami we Wspólnej Europie - wspaniałym obszarze rozwoju ludzkości > (nie wstydzę się tak górnolotnego określenia), wspólnych wartości, wolności > człowieka i wspólnych praw. Hiszpan, Grek, Polak, Litwin i Niemiec mają te same > > prawa. "Wypędzony" tych praw w Europie mieć nie może. Niemiec ma prawo do > obrony swych praw. "Wypędzony" - nie! Prawdopodobnie jednak nie Ty bedziesz okreslac, kto jest Eurpejczykiem a kto nie. "Niemieccy politycy zapewniają, i mają w tym rację, że odpowiednia jest tylko i > > wyłącznie wspólna pamięć w europejskim kontekście". Niemieccy politycy nie mają > > tu racji. Ja nie potrzebuję takiej "wspólnej pamięci", bo w tamtych latach (II > wojny światowej) Polacy i Niemcy nie przeżywali niczego "wspólnego". Swieta racja! Niemcom nic do polskiej pamieci, ale tez nie w Warszawie bedzie sie decydowac, co maja pamietac Niemcy. Poza tym - pozdrowienia ze wspólnej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Do wbn1. 27.08.06, 17:40 1. Myślę, że to jednak ja (tak samo jak ty) będę określał jakich wartości będzie bronić Europa, czyli jak to określasz "kto jest Europejczykiem a kto nie". Chciałbym żeby Europejczykiem nie był np. faszysta, rasista, szowinista, obojętnie jakiej jest narodowości. 2. Ja nie zabraniam pani Steinbach urządzać wystaw, ja nie zabraniam rządowi niemieckiemu patrzeć na takie wystawy "przez palce". Ja tylko twierdzę, że trudno przy takich incydentach oczekiwać od Polaków zrozumienia. I nie jest to wina Polaków. Nie można się zgodzić, że takie incydenty psują stosunki polsko- niemieckie "z winy Warszawy". Widać ani rząd niemiecki, ani autor artykułu nie potrafią zrozumieć polskich ocen, a wypadałoby przynajmniej spróbować. 3. Gdyby Polska eksponowała dziś problem przesiedleń Polaków ze wschodnich terenów II Rzplitej, większość Europy pisałaby pewnie o "polskim awanturnictwie historyczno-politycznym", drażnieniu "rosyjskiej dumy" itp. Widać, Niemcom wolno więcej? Przykładanie różnych miar jedynie z powodu potęgi jakiegoś państwa nie jest chyba zasadą, na której Europa powinna się opierać. We Wspólnej Europie np. Polak nie ma prawa oczekiwać, że będzie traktowany lepiej niż np. Litwin tylko dlatego, że Polska jest większa od Litwy. Myślę, że dyskusja wchodzi wreszcie na właściwe tory. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: Do wbn1. 27.08.06, 17:44 > 3. Gdyby Polska eksponowała dziś problem przesiedleń Polaków ze wschodnich > terenów II Rzplitej, większość Europy pisałaby pewnie o "polskim awanturnictwie > historyczno-politycznym", drażnieniu "rosyjskiej dumy" itp. Widać, Niemcom > wolno więcej? Skad wiesz, ze by tak pisali? Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: Do wbn1. 27.08.06, 18:01 Prorokiem nie jestem, ale tak przewiduję. "Nacjonalistom" z PiS-u trzeba dowalać na każdym kroku, bez odrobiny zastanowienia. Jak coś PiS-u - to musi być złe. Partackie rządy PiSSoLPR dostarczają 1000 powodów żeby im dokopywać, ale niech przedmiotem krytyki będą ich poszczególne czyny, a nie "z założenia wszystko". W sprawie Steinbach przyznaję rację Kaczorom. Nie zmienia to mojej oceny np. takich zjawisk jak "kartoflana wojna" Prezydenta RP z jakimś niemieckim felietonistą. Ludzie bez poczucia proporcji, bez dystansu wobec siebie, bez poczucia humoru - emocjonalni kvrdvple, nie powinni stać na czele mojej ojczyzny. Niestety, stoją. Takich mam mądrych rodaków- elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: Do wbn1. 27.08.06, 18:06 > W sprawie Steinbach przyznaję rację Kaczorom. W "sprawie Steinbach" jest jedna racja i Kaczory (ani tez Steinbach) Ameryki nie odkryly. Chodzi bardziej o potraktowanie calej sprawy tak, a nie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 Re: Do wbn1. 27.08.06, 18:03 Poieram. trzeba sobie zdać sprawę z następujących faktów. 1.Rosja ma bardzo dobre kontakty z RFN Układ Schreder-Putin 2005 transfer gazu podnie Bałtyku za naszymi plecami. 2.Zakaz strony rosyjskiej w sprawie żeglugi po żalewie wiślanym, dla polskich jednostek. 3.umożenie w 2004 przez prokuraturę generalną Rosji(ze względu na przedawnienie) tak ważnej dla Polaków sprawy wykrycia sprawców, mordu katyńskiego. Bzdura Ludobójstwo się nieprzedawnia. 4.Incydent z prezydentem A Kwaśniewskim w kaliningradzie. Dlatego na tych dwóch sąsiadów trzeba Uważać !!! I NIE UFAĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
eat.putsy Re: Do wbn1. 27.08.06, 17:50 > trudno przy takich incydentach oczekiwać od Polaków zrozumienia. I nie jest to > wina Polaków. Nie można się zgodzić, że takie incydenty psują stosunki polsko- > niemieckie "z winy Warszawy". Widać ani rząd niemiecki, ani autor artykułu nie > potrafią zrozumieć polskich ocen, a wypadałoby przynajmniej spróbować. Najlepiej byloby jakby Polska zajmowala sie swoimi problemami, a Niemcy swoimi. Mowie tutaj o "drazliwych" sprawach. Dziwie sie, ze w Polsce atakuje sie wiecej Erike Steinbach niz np. Powiernictwo Pruskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wbn1 Re: Do wbn1. 27.08.06, 20:12 W 99% moge sie z Toba zgodzic, co mnie po Twoim 1. tekscie wlasciwie bardzo dziwi. Co do zrozomienia i incydentów: nie sadze, zeby rzad Merkel patrzyl na wystawe w Kurfürstenpalais przez palce. Z zupelnie marginalnej sprawy ta wystawa staje sie sie dla niemieckiej klasy politycznej rodzajem balonu próbnego. Nagle okazuje sie dla RFN calkiem jasno, co dala polityka tego panstwa wobec Polski przynajmniej od 1969 roku. Absotutly nothing! Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Re: Do wbn1. Pewnie już nie odpowiesz, ale... 02.09.06, 12:18 Myślę, że polityka rządu Niemiec w stosunku do Polski "od roku 1969" przyniosła jednak ogromnie pozytywny efekt. Fakt, że potępiam podejście do skutków II wojny światowej takich osób jak Steinbach w najmniejszym stopniu nie przeszkadza mi uznać Niemcy za wielkiego przyjaciela Polski. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy Niemcy kochają Polaków, zdaję sobie sprawę, że Polska i Niemcy miewają przeciwstawne interesy, ale jestem przekonany, że mimo incydentów Polska i Niemcy będą pogłębiać współpracę dwustronną i w strukturach wspólnej Europy. Rządy PiS są jedynie jednostkowym (nienajszczęśliwszym) epizodem w historii Polski, a Polska i Niemcy przestają "być na siebie skazane", a zaczynają doceniać wzajemne sąsiedztwo. Mam wrażenie, że nawet dla mojego pokolenia (pokolenia "Czterech pancernych i psa") czasy II wojny światowej nie przesłaniają współczesności i sympatii dla współczesnych Niemców. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_gamonia K____U____R____D____U____P____E ____L_____precz! 27.08.06, 14:32 Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: K____U____R____D____U____P____E ____L_____pre 27.08.06, 15:28 pogromca_gamonia napisała: > Uwaga!!! - Bura suka! Ratuj sie kto moze! Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: K____U____R____D____U____Pogromca _gam 27.08.06, 15:34 pogromca_gamonia napisała: wasza gazetka pelna ich wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
rolf5 PiS to żle. 27.08.06, 15:12 Popieram w pełni takie stanowisko. Uczmy się wspólzyć w Wspolnej Europie, Ale nie zapominajmy o Historii. "Ten, kto nie ceni i nie szanuje swej przeszłości, ten nie jest godzien, szacunku terażniejszości ani nie ma prawa do przyszłości" J. Piłsudski. Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: PiS to żle. 28.08.06, 19:20 Niemcy,Niemcy ponad Wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba "Stosunki oldeuropean 27.08.06, 15:23 old.european napisał: > Po prostu kartofle sa na poziomie Steinbach. ------ mniej grochu, kapusto Odpowiedz Link Zgłoś
kolona nie dymisjowac Macierewicza 27.08.06, 15:36 im dłużej będzie u władzy , tym większe szanse na to, że władza na idiotów wyjdzie.A teraz parę skrótów myślowych ( niewłaściwych oczywiście), Czy to prawda , że Macierewicz dawno nie był u psychiatry? czy to prawda , że lekarz Kaczyńskich ich oszukuje, nie mówi im prawdy? Przepraszam za użycie niewłaściwego skrótu myślowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl "Stosunki polsko-niemieckie doznały uszczerbku" 27.08.06, 17:25 A kto wprowadził Erikę na polskie polityczne salony?Dla ułatwienia podam że nie Kaczory.Kolesie-salonowcy pewnie zwietrzyli kasę Odpowiedz Link Zgłoś