Dodaj do ulubionych

Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii

04.09.06, 07:34
No to coś jak w Izraelu czy w Polsce :D
Obserwuj wątek
    • jurwal Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 08:16
      W polsce takich wydarzen nie ma. Bardzo by tego chcieli działacze gejowscy, bo
      wtedy mogli podniesć wrzask, że mają rzeczywiste dowody.
      Taką fałszywą plotkę usłyszał Elton John i wystąpił na swym koncercie z głupawym
      apelem.
      Zawtórował mu miszka90, kolejny wrzszczący.
      Może by jednak ...
      • indianski Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 08:22
        jurwal napisał:

> W polsce takich wydarzen nie ma.
        Pewnie dlatego ze komuna zdazyla przed wami i wysiedlila z Polski wszystko co
        niegenetyczne w 68 roku .
    • hohlik3 bielecki manipulatorze 04.09.06, 12:15
      juz na samym poczatku klamie twierdzac ze przyczyna lezy po stronie ruskich
      dalej az nie chce sie komentowac, wystarczy poczytac zagraniczne serwisy informacyjne z roznych krajow...a swoje przypuszczenia tomus o kant dupy mozesz sobie rozbic
      ze takiego idioty jeszcze nie wywalili na zbity pysk...

ps
      kto sie zetknol z tak zwanym "biznesem" czeczenskim ten wie o co chodzi
      ja mialem z nimi do czynienia i bez wahania moge stwierdzic ze to oni sa glowna przyczyna konfliktow ktore pozniej sie obracaja przeciw wszystkim czeczenom

bielecki powinienes pisac dla bravo girl, nie zajmoj sie rzeczami ktorych twoj rozumek nie ogarnia !!!
      • grabarz Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 16:06
        "Zagraniczne roznych krajow" ze wskazaniemn na rosyjskie? ;)
        Reuters: "Hundreds of people looted shops and burned a restaurant belonging
        to Caucasus businessmen [...] Hundreds of people
        • hohlik3 Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 17:18
          ales ty mundry.... tylko reutersa czytasz ?? ;))

jeszcze raz twierdze ze to wina czeczenow...i to ich "kto nie muzulmanin ten gorszy , kto wybacza ten slaby, wet za wet, tymi zasadami sie kieruja...dziwie sie ze tak dlugo inni to tolerowali.
          Wystarczy sie przejsc po bazarach zeby stwierdzic kto zdominowal drobny handel;
          rowniez znajomy pracuje z czeczenem i jest mu podlegly i mowil ze dązą tylko do tego aby zatrudniac swoch a wyzucac rosjan, jedne slowo jakie mi sie nasowa to "faszyzm islamski"
          • nohchik1ant Spokojnie hohlik :-) 04.09.06, 18:23
            O Ruskim Faszyzmie nic nie wiesz, to ze armia skinów po rosji biega to tego tez
            nie wiesz, to ze wszystkich kto nie ruski to sie bije tego tez nie wiesz. A to
            ze jesteś ciota i nie możesz sie bronić to juz twoja wina a nie Czeczenów.
            Jeżeli uważasz ze jestes facetem to badz nim
            • karjalaine Re: Spokojnie hohlik :-) 04.09.06, 18:24
              nie jestem ruskim i mnie za to nikt nie bije w tym Skiny
              • nohchik1ant Re: Spokojnie hohlik :-) 04.09.06, 18:44

> nie jestem ruskim i mnie za to nikt nie bije w tym Skiny

Tez nie jestem ruskim i nikt mnie nie bije bo nie pozwalam na to, ale nie kazdy
                ma sily by sie bronic. A to ze w rosji rosnie w sile faszyzm ty wiesz o tym
                lepej niz ja
                • karjalaine Re: Spokojnie hohlik :-) 04.09.06, 19:20
                  nikt tez nie chcial mie za to bic. Wszyscy tutaj wiedza kto jestem ale nikt ze
                  mna nic nie robi, dopoki...
            • karjalaine co bylo 04.09.06, 19:19
              Mieszkam w 60 kilometrach od Kondupohji. W ten dzien tam bylo kilka moich
              znajomych, ktory tam mieszkaja i pracuja. Co oni mowia. w kondupahje jest
              restauran - Czajaka, szefem ktorego jest Azerbaidzanec (nie Czecenec). To
              zwykle punkt spotkania kaukazkiej "mafii" w Kondupohje. Istneja dwie teorii co
              bylo - pierwsza - "mafia" bialych rosjan przyszla zeby "podeskutowac" o
              strefach interesow - potem oni uszedli i nie zrozumiew sytuacji
              mafia "czarnych" rosjan zaczela bic zwyklych klientow "Czajki" - 2 byly
              zabity. Potem zaczelas reakcja mieszkancow Kondupohji. I ta reakcja byla
              ociekiewana bo "mustahizet" ("czarne") kontroluja maly biznes miasta i
              puszczaja do niego lokalnych "bialych". Druga teorija: wchod w Czajka kosztuje
              20 rubli (summa smieszna) ale kilka "krutych bialych" nie chcialo placic i
              zaczela sie walka - rezultatem jest pogrom-czeczenska dyaspora wydala
              przestapnikow. Arsztowany tez 119 rosjan, ktory palily potem "Czajka"
              Ale jesli chcecie wiedzic opinie szpoleczna Karelii ta ona taka: "mustahizet"
              nie sa w domu - oni wiedza to ale nie chca wesc jak lokalne ludzi. My jestesmy
              bardzo cichim krajem, socjalny protest tutaj to rzecz niezwykla. Karely,
              ruskije, wepsy i tez finny (lokalne narody) nigdy nie protestowali. I niegdy
              tutaj nie bylo nijakich konfliktow etnicznych. Czeczeny mieszkaja tutaj nie
              pierwszy rok i to sa normalne ludzi i dobre sasiedzi. Oni budowali doma i teraz
              mieszkaja tutaj jak inne. Ale problem ni w tych czaeczenach i nie w czeczenach
              w ogole. Problem w migracji kaukazcew, ktore przyjezdzaja do Karelii ze swoimi
              ukladami zopametajac tylko o moralnosci. Bija sprzedawczyni w sklepu. Oni mysla
              ze wszystke dzewczyny tutaj sa prostetutkami i wiedza z nimi odpowiedne.
              Czasami to poprostu straszne chodzic na rynek (torgowisko) - nie wiesz co
              zrobia. Reakcja mieszkanc Kondupohji owociekeiwana. Tylko straszne - jest
              mozliwosc ze za Kondupohji bedzie Petroskoi, Sortavala, Aunus i inne miasta.
              Ja nic nie mam przeciw Czeczenow czyli Azerbajdzancew - w pieci minutach od
              mojego doma jest mieczet ja dobrze wiem muftija Karelii - Uisama Ali. W
              mieczeti bywalem czesto i tam zawsze byli dobry ludzi. Mam tez dobrego
              znajomego z Egypta ktory tutaj mieszka. Ale w srodku tych ktory przyjechali do
              nas czesto bywaja bardzo zly ludzi, kto nie pamietaja o Bogie o ukladze panstwa
              i tradycijach lokalnych mieszkancow - i taki ludzi musza jechac z Karelii dokad
              chca. My nie chcemy miezskac z TAKIMI sasidziami. Jesli wam ich szkoda -
              niechaj oni jedza do Polscy.
              • hohlik3 Re: co bylo 04.09.06, 19:42
                o takich czeczenach jak piszesz wlasnie mowie
                zgadzam sie i tak jest w istocie...

a mafia czeczenska jest wszem i wobec znana ze swej brutalnosci nawt na zachodzie (no ponoc polska mafia jest rownie skuteczna;))
                • grabarz Re: co bylo 04.09.06, 19:48
                  Nie zapominajmy o rosyjskiej :)
          • grabarz Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 19:40
            > ales ty mundry.... tylko reutersa czytasz ?? ;))
            Nigdy bym na to nie wpadl, gdybys nie zachecal ("wystarczy poczytac
            zagraniczne serwisy informacyjne z roznych krajow" ;)

Gdzies slyszalem, ze to Azerowie zaczeli... Powiedz, po czym rozpoznajesz
            przedstawicieli roznych narodow kaukaskich i zakaukaskich? A w jaki sposob
            rozpoznaje ich motloch? No chyba, ze chodzi o takie "rozpoznanie", jakiego
            Rosjanie ostatnio dokonali w Moskwie. Tam zapewne tez zaczeli Czeczeni?
            Jak zawsze zli i wszystkiemu winni (do spolki z Amerykanami)?
            • hohlik3 Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 19:49
              wlasciwie be sensu piszesz.

a czeczen to rosjianin

ps
              ja rozroznie azera od czeczena...wszak rozne pochodzenie maja (a i czeczenki sa bardzo urodziwe ;))
              • grabarz Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 21:00
                > wlasciwie be sensu piszesz.
                Uczciwiej z twojej strony byloby stwierdzic, ze masz problemy ze zrozumieniem
                tego, co napisalem. A ja najzwyczajniej zachecalem Cie do zastanowienia sie.
                Motloch nie wdaje sie w rozwazania dotyczace roznicy w pochodzeniu Azerow
                i Czeczenow. A rozjuszonemu motlochowi nawet Ormianina bedzie trudno
                odroznic od Czeczena :) Czyzbys wierzyl w "sprawiedliwosc ludu"? ;)
                Poza tym, nawiazujac do ostatniego zamachu w Moskwie, ktorego dokonali
                Rosjanie (o dziwo swoj gniew kierujac w tym samym kierunku), usilowalem
                zniechecic Cie do generalizowania i obrzucania blotem Czeczenow.
                Chyba na prozno...
                • hohlik3 Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 21:28
                  za slabo doceniasz innych i za bardzo koncentrujesz sie na tym co ty napisales (i think so)

poczytaj inne moje posty to dowies sie ze nie obrzucam bezpodstawnie blotem, nie generalizuje i nie zajmuje sie filozoficznymi dewagacjami ja pisze to co widzialem i wiem

a pewne grupy czeczenow jest za co "obrzucac blotem" i to baardzo...

widzisz ten najonalizm to pewien (chory) sposob odradzania sie swiadomosci ale akurat polemizowalbym czy ma to wiekszy zwiazek z tym co sie w karelii zdazylo
                  i tak samo potepiam to

kto powiedzial ze w rosji jest pieknie? jednak polacy maja bardzo wykszywiony obraz tego kraju i o dziwo dosc ciezko ich z tego wyleczyc (tyczy sie wlasciwie to tylko polakow i baltow bo juz pozostalych post komunistycznych nie)

• grabarz Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 22:09
                    > za slabo doceniasz innych i za bardzo koncentrujesz sie na tym
                    > co ty napisales (i think so)
                    > poczytaj inne moje posty to dowies sie ze nie obrzucam bezpodstawnie blotem,
                    > nie generalizuje i nie zajmuje sie filozoficznymi dewagacjami ja pisze to co
                    > widzialem i wiem
                    A ja mysle, ze tez moglbys troche skoncentrowac sie na tym, co piszesz :)
                    Np. to: "jeszcze raz twierdze ze to wina czeczenow". To widziales? W Karelii?
                    Nie wnikajac w szczegoly konkretnej sytuacji, osądziles "winnych" i stanales
                    po stronie motlochu. Tu nie chodzi nawet o narodowosc ludzi, ktorzy wyszli
                    na ulice. Dla mnie - byli tacy sami (a moze lepsi) jak Polacy w Kielcach
                    w 1946 roku.

> jednak polacy maja bardzo wykszywiony obraz tego kraju i o dziwo dosc ciezko
                    > ich z tego wyleczyc (tyczy sie wlasciwie to tylko polakow i baltow bo juz
                    > pozostalych post komunistycznych nie)
                    Moze dlatego, ze my i Baltowie najlepiej znamy Rosjan? ;)

P.S. Oczywiscie z Twoich wypowiedzi wybralem odpowiadajacy mi fragment.
                    Mysle, ze mialem takie prawo :)
                    • hohlik3 Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 22:48
                      myslisz ze lepiej znamy rosjan ??, jak czytam i slysze to nawet wiecej niz sami rosjanie ;)) i mysle ze polacy nie potrafia zamknac przeszlosci

pisalem wczesniej ze przez niewielu czeczenow, czeczencow cierpii wielu...nie wzucam ich do wpolnego wora, natomiast mam silniejszee podstawy tak twierdzic, ja poznalem czeczenow ty nie
                      • grabarz Re: bielecki manipulatorze 04.09.06, 23:27
                        > myslisz ze lepiej znamy rosjan ??, jak czytam i slysze to nawet wiecej niz sam
                        > i rosjanie ;)) i mysle ze polacy nie potrafia zamknac przeszlosci
                        Mysle, ze z Rosjanami posiadamy kawal trudnej i nigdy nierozliczonej
                        wspolnej historii. Nie wyrzeklismy sie nigdy swojego mesjanizmu
                        i wiecznie oczekujemy przeprosin. Tym bardziej boli nas wrazenie,
                        ze Rosja ignoruje nasze "roszczenia historyczne".
                        To wszystko prawda. Ale przeciez krytka Rosji moze wynikac rowniez
                        z najzupelniej obiektywnych wspolczesnych wydarzen. Nie mozesz
                        jej calej wkladac do wora z napisem "polskie kompleksy".

> pisalem wczesniej ze przez niewielu czeczenow, czeczencow cierpii wielu...
                        To prawda. Wybralem inny fragment :)

> ja poznalem czeczenow ty nie
                        Pewnie nie tak dokladnie... nohchik1ant cos sugerowal... ;)
    • karjalaine Pan Bielicki nie wie o co pisze 04.09.06, 12:41
      Bardzo ciekawe ze pan Bielicki pisze o tym co jest w 1000 od Kondopogi. On jak
      zawsze... Ale sytuacja w Kondopodze jest troche inna. Treba rozumiec - to nie
      byl na poczatku konflikt etniczny. Problem w tym ze Czarny czyli "mustahizet"
      sa tutaj bardzo wulgarny.
      I chyba Sergej Katonandow bedzie bardzo zadowoleny jesli bedzie wiedzial ze pan
      Bielicki go prezydentem nazwal. On ma troche inny tytul.
      • grabarz Re: Pan Bielicki nie wie o co pisze 04.09.06, 16:09
        Ide na latwizne i pytam - To kim jest Sergey Katanandov?
        Znalazlem tylko informacje, ze jest "Head of Karelia"
        albo "President of the Republic of Karelia"
        • karjalaine Re: Pan Bielicki nie wie o co pisze 04.09.06, 18:12
          S.Katanandow - to glawa respubliki - niech pan tlumaczy jak chce ale on nie
          jest presidentem chocby i chcialby, a wiem ze on chcialby. Tak zapisane w
          konstytucji Karelii
          • grabarz Re: Pan Bielicki nie wie o co pisze 04.09.06, 19:41
            Coraz bardziej mnie to intryguje. W konstytucji Karelii
            jest mowa o instytucji "głowa republiki"?
            • karjalaine Re: Pan Bielicki nie wie o co pisze 04.09.06, 20:16
              Owszem. Cztery lat temu na rferendum obywacieli Karelii zmenili jedyn artykul
              Konstytucji. Do tego w Karelii naiwazniejszym czlowiekiem byl "predsedatel
              prawitelstwa" - glawa rzadu. taka zmiana dala Katanandowi mozliwosc zostac
              glawa Karelii po raz trzeci.
              • grabarz Re: Pan Bielicki nie wie o co pisze 04.09.06, 21:04
                > taka zmiana dala Katanandowi mozliwosc zostac
                > glawa Karelii po raz trzeci.
                I wszystko jasne ;) Dziekuje za wyjasnienie.
                Chociaz wydaje mi sie, ze ktos z zewnatrz latwo moze sie pomylic
                i nazwac glowe prezydentem :)
      • eska100 Co ruskie szczury robią w Niepodległej Karelii! 04.09.06, 16:24
        Karelowie to naród eskterminowany! Stalin
        zabił ich 250 tys za pomganie fińskiej armii
        w 1939-40 i 1941-1944. Wygnać z tamtąd należy
        ruskie szczury i ich wojska okupacyjne.
        Niech żyje WOLNA I NIEPODLEGŁA KARELIA!!!
        A cała systuacja jest typowa dla ruskiego
        bydła.
        • karjalaine Re: Co ruskie szczury robią w Niepodległej Kareli 04.09.06, 18:08
          Co Pan/pani pisze!??! Karely sa eksterminowany? a ja kim jestem?
          womla i nepodlegla Karelia? Pan/ Pani nie wie o co mowi w ogole. My Karely i
          Ruskije mamy wspolna historie i wspolne rzeczywistosc. Rosja to tez nasze
          panstwo - wolne i niepodlegle. A sytuacja to nie typowa dla russkogo Bydla. I w
          ogole dlaczego pan/ pani msli ze ma racje tak mowic? Jaki madry polak -
          wszystko wiedzi - ale jak zawsze tupoj kak walenok.
          • grabarz Re: Co ruskie szczury robią w Niepodległej Kareli 04.09.06, 19:46
            Mysle, ze wspolna (karelo-rosyjska) historie inaczej patrza Finowie :)
            • karjalaine Re: Co ruskie szczury robią w Niepodległej Kareli 04.09.06, 20:02
              ja wiem ze finowe patrza na nasza hisztorie inaczej. I co z tego. Hitler tez
              patrzyl na hisztorie inaczej. Finy tylko na poczantku 90 zgadzali sie ze my
              istniejemy i ze mamy nasz wlasny jezyk. my jestesmy karjalazet nie suomalazet -
              my karely nie finny jak oni jeszcze czesto mowia. My pagizemmo karjalakse nie
              suomekse - my mowiemy po karelsku - i to nie dialekt finskiego. Mysle ze my
              wiemy nasza hisztorie/ Dlaczego musimy zgadzac sie z finskije ideologije
              poczatka i pierwszej polowiny 20 wieku. W tym nie ma sensu. Narody Suomi, Häme
              i Karjala sa bliskimi narodami ale to nie znacze automatyczne ze karely sa
              czescia finskiej nacji. Estoncy tez bliski do finnow alw my rozumiemy Estoncew
              lepek finow. ale nikt nie mowi ze karely to etoncy czyli estoncy to finny. Gdy
              Finn mowi o karelach jak o finnach to znacze ze on zle studiowal lekcja 2 wojny
              swiatowej i tego do jakich rezultatew moze taka ideologija doprowadzic
              • grabarz Re: Co ruskie szczury robią w Niepodległej Kareli 04.09.06, 21:11
                Przyznaje, ze do tej pory patrzylem na Karelie przez pryzmat
                wydarzen o znaczeniu globalnym. Stalin napadl na Finlandie
                i odebral jej Karelie. Wielu Karelow ucieklo do Finlandii,
                bo z Finami laczy ich bliskie pokrewienstwo. Na temat relacji
                karelo-finskich jakos dotychczas zabraklo informacji...
                • karjalaine Re: Co ruskie szczury robią w Niepodległej Kareli 04.09.06, 21:37
                  jak zawsze. Ale trzeba tez wiedzic ze Stalin odebral ta czesc Karelii ktora z
                  1725 r czescia rosja i ktore Alexander 2 oddal finlandii. Jak suwerene panstwo
                  Finlandija miala ta czesc tylko z 1917 do 1939. I jeszcze to nie bardzo wielka
                  czesc Karelii. Tylko moze 6 - 7 czesc dzisieszej Karelii. A to co karely
                  uciekli do Finlandii (glownie w 1920-22 i 1944)to jest jeszcze pytanie dla kogo
                  oni zrobili lepej - oczywiscie oni zostali zywy i zdrowy i to dobrze ale teraz
                  oni juz nie sa karelami - oni sa finami. Finlandija to panstwo Finow i karelow
                  tam jakby nie ma. W rosii teraz mieszka okola 100 karelow. Mamy jeszcze tych
                  kto poprostu nie chce byc karelem, jest taki ktore maja korzenia no sa
                  rosjanami. Ale do finlandii ucieklo do 200-400 tys. karelow - wiekszej od pol
                  nacji - i teraz oni sa finami. to zle dla naroda. Chyba nie byloby teraz takiej
                  problemy ze statusem jezyka jesliby oni nie uciekli. Teraz tutaj chyba miszkalo
                  okolo 1 miljona karelow.
                  i jeszcze gdy Stalin napadl na Finlandie do Finlandii uciekli nie karely - a
                  finy, ktory mieszkali w Viipuri (Wyborg)i Sortowala i jeszcze z niektorych
                  innych rajonow - no wiekszosc ich byla finami, nie karelami.
    • brajew1 Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 15:35
      Czeczenska rzez Rosjanow w Korelii .

Taka powinna byc prawidlowa nazwa .
    • eska100 Co ruskie szczury robią w Niepodległej Karelii!!! 04.09.06, 16:25
      Karelowie to naród eskterminowany! Stalin
      zabił ich 250 tys za pomganie fińskiej armii
      w 1939-40 i 1941-1944. Wygnać z tamtąd należy
      ruskie szczury i ich wojska okupacyjne.
      Niech żyje WOLNA I NIEPODLEGŁA KARELIA!!!
      A cała systuacja jest typowa dla ruskiego
      bydła!!!
      • hohlik3 eska to agent rosyjski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 04.09.06, 18:05
        "po przestudiowaniu jego postow niezalezny organ opiniotworczy stwierdzil ze czlowiek o pseudonimie "eska" jest agentem kgb, wnioski swoje wysnuł z retoryki pana "s" ktora dopitnie daje do myslenia Polakom ze bzdury jakie wypisuje pan s kazą sie zastanowic i dokonnc glebszej analizy sytuacji w Rosji oraz stosunkow polsko_rosyjskich co jest niekozystne dla obecnych jedynie prawdziwych wladz polskich..."
        ;)))))))))))))))))))))
    • eurazja.org Nadal niespokojnie w Karelii 04.09.06, 16:25
      Na eurazja.org te newsy już sa od soboty:
      eurazja.org/?p=469
      eurazja.org/?p=474
      • o333 a tak było naprawde 04.09.06, 18:07
        w czeczenskiej restauracji 3 czeczenów zabiło 2 rosjan, po czym gdy całe miasto
        się o tym dowiedziało spalili restauracje, poczym czeczenska diaspora wydała
        tych 3 czeczenów. gdzie tu wina rosyjska??
        • o333 Re: a tak było naprawde 04.09.06, 18:11
          Stalin wymordował tyl a tyle, proponuje w odwecie zabić wszystkich gruzinów
          ,lepiej? co za logika :) pogratulować światopoglądu
    • nohchik1ant Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 18:42
      5-6 rosjan którzy maja za sobą i odsiadkę w wierzeniach przyszli do kawiarni
      której właścicielem jest Czeczen zamówili piwo zaczęli wyżywać właściciela,
      grozić. Właściciel zadzwonił do kolegów, przyjechało 3 i oni spuścili lanie tym
      alkoholikom recydywistom. To czego oni tam szukali to i mieli.
      A tacy jak hohlik to by będą na miejscu właściciela to by im własna dupe
      zaproponowali by na deser :)
      • hohlik3 Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 19:58
        oj mysle ze to ty wialbys pierwszy na widok mojej dupy ;))
        myslisz kolego jak poznalem czeczenow??:>
      • hohlik3 Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 19:59
        tych zlych czeczenow oczywiscie :))
        • nohchik1ant Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 20:16
          pewnie od swojego srodka :-))))))
          • hohlik3 Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 04.09.06, 20:20
            hahahaha

nie

;-)))))
    • fumsia Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 05.09.06, 13:59
      Rasizm i ksenofobia zawsze są głupie i prymitywne. Jeżeli nam jest źle to trzeba
      poszukać winnego. Najlepiej żeby był obcy. Łatwiej go pognębić. To że władze nie
      reagują mnie nie dziwi. Przykre że nie reagują tak zwani normalni ludzie.
    • wolobuev Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 05.09.06, 21:30
      Nie wiem, czy przeczyta to ktos, ale wszystkim oskarzycielom Rosji warto
      zastanowic sie, gdzie sa ofiary tego "pogromu"? Co to za dziwny pogrom, kiedy
      ginie 2 pogromowiczow, jeszcze 6 zostaje rannych, ale wsrod tych, kogo gromiono,
      nie ma ani jednej ofiary! Chyba to pierwszy taki pogrom w historii!
      Wedlug ostatnich ustalen zaczelo sie wszystko od przepychanki kilku
      kryminalistow rosyjskich z wlascicielem kawiarni (Azerem) z powodu falszywej
      wodki. Bandyci pobili sie z tym Azerem i wyjechali. Ale wlasciciel zawolal na
      pomoc bandytow czeczenskich, ktorym placil characz. Czeczeni przyjechali i
      zaczeli bic na ulicy wszystkich z rzedu, uzywajac nozy. Wlasnie przez ten napad
      zginelo dwie osoby, a jeszcze 6 trafilo do szpitala. Ani jedna z ofiar napadu
      nie nalezala do zadnego ugrupowania kryminalnego czy faszystowskiego. Nastepnego
      dnia na placu centralnym zebralo sie kilka tysiecy ludzi, ktorzy domagali sie
      wypendzenia uczestnikow band kaukazkich i ukarania winnych. Po czym mlodziesz
      poszla palic kawiarnie i inne miejsca, nalezace do tego Azera. Ale nigdy nikt
      nie rzucal hasla wypedzenia wszytkich Kaukazczykow z miasta - to blad mediow
      rosyjskich. Odwrotnie, mieszkance Kondopogi zorganizowali ochrone tych
      Kaukazczykow, ktorzy byli dobrze odbarani w miescie. Oto jest przebieg wydarzen.
      • grabarz Re: Pogrom obcych w rosyjskiej Karelii 05.09.06, 23:05
        Gdzie moge znalezc potwierdzenie tej wersji?
        • hohlik3 no i kto mial rację??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 06.09.06, 00:05
          www.kommersant.com/page.asp?id=702460
          • grabarz Re: no i kto mial rację??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.06, 01:25
            Ja. Kiedy pisałem, ze wskażesz rosyjskie źródła informacji ;)
            Ale w nich:
            "Two police cars were parked near the café during the massacre and a third
            one arrived after a while. But the police didn’t step out of the cars"
            Czy CAŁA wina leży po stronie Czeczenów?
            • wolobuev Re: no i kto mial rację??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.06, 09:51
              To, ze milicja rosyjska skorumpowana jest fakten mie do podwazenia. Ale co to ma
              wspolnego z pogromem? Przeciez powodem stala sie nie korupcja w milicji. No tak,
              milicja mogla nie dopuscic do masakry mieszkancow Kondopogi. Ale czy to zmienia
              fakt, ze przybysze z Kaukazu zachowuja sie w miastach rosyjskich po chamsku?
              Zaden Rosjanin czy Ukrainec nie odwazy sie grozic Polakowi w Warszawie, ze
              jezeli nie kupi cos u niego, to w ogole nie opuszci bazaru. A ze mna to bylo - w
              samym centrum Moskwy. Dziwnie, ze w Moskwie jeszcze nie wybuchlo cos takiego,
              jak pogrom Kaukazczykow. Jestesmy zbyt cierpliwi.
              A zrodlem podanej przeze mnie informacji jest dzisiejszy nimer "Moskiewskiego
              komsomolca" - gazety radykalnie liberalnej orjentacji, zawsze znajdowawszej sie
              w opozji wobec Putina. Napisal to dziennikarz, ktory w odroznieniu od
              Bieleckiego czy pracownikow "Reuters" osobiscie wyjechal na miejsce wydarzen.
              • grabarz Re: no i kto mial rację??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.06, 11:29
                Ja tylko nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze CALA odpowiedzialnosc
                ponosza przedstawiciele jednej nacji. Przyczyny tego typu zajsc
                prawie zawsze sa takie same: lamanie pewnych zasad przez przybyszy,
                biernosc wladz i zbyt gwaltowna reakcja oburzonej wiekszosci.
                Ten schemat zadzialal np. w Birmingham w ubieglym roku. Uogolniam
                swiadomie.

> Napisal to dziennikarz, ktory w odroznieniu od Bieleckiego
                > czy pracownikow "Reuters" osobiscie wyjechal na miejsce wydarzen.
                Dlatego mowiac o rosyjskich zrodlach - zartuje. Przeciez nie mam zadnych
                argumentow, zeby podwazyc ich wiarygonosc.
                • wolobuev Re: no i kto mial rację??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.09.06, 13:44
                  grabarz napisał:

> Ja tylko nie zgadzam sie z twierdzeniem, ze CALA odpowiedzialnosc
                  > ponosza przedstawiciele jednej nacji. Przyczyny tego typu zajsc
                  > prawie zawsze sa takie same: lamanie pewnych zasad przez przybyszy,
                  > biernosc wladz i zbyt gwaltowna reakcja oburzonej wiekszosci.
                  > Ten schemat zadzialal np. w Birmingham w ubieglym roku. Uogolniam
                  > swiadomie.

Z powyzszym sie zupelnie zgadzam.
                  >
                  > > Napisal to dziennikarz, ktory w odroznieniu od Bieleckiego
                  > > czy pracownikow "Reuters" osobiscie wyjechal na miejsce wydarzen.
                  > Dlatego mowiac o rosyjskich zrodlach - zartuje. Przeciez nie mam zadnych
                  > argumentow, zeby podwazyc ich wiarygonosc.
                • iwan_susanin Foto i video z Kondopogi, tez Forum Kondopogi 06.09.06, 19:20
                  Site of town:
                  www.cityk.ru/
                  Forum:
                  cityk.onego.ru/forum/viewforum.php?f=21&sid=0cae68f12b98405af519e8ab93c49b52
                  Foto:
                  www.cityk.ru/gallery/index.php?cat=17
                  Video:
                  www.cityk.ru/temp/1.mpg
                  www.cityk.ru/temp/2.mpg
                  www.cityk.ru/temp/3.mpg
                  www.cityk.ru/temp/4.mpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka