Dodaj do ulubionych

Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni

06.09.06, 07:34
Panie Bielecki, Pan chyba nie rozumiesz slowa pogrom. Pogrom to byl w
Jedwabnem na przyklad. Panska gazeta rozpisywala sie o tym z luboscia wiec Pan
przeczytaj pare artykulow i porownaj fakty a dopiero pozniej pier... te glupoty.
Obserwuj wątek
    • eska100 [...] 06.09.06, 09:38
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fumsia Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 10:11
      "Nierzadko są dużo bogatsi od Rosjan". Samo to może sprowokować niezłą
      awanturę. Zawiść ludzka jest bezgraniczna.
      • maximr1 Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 12:14
        > Zawiść ludzka jest bezgraniczna
        Bandyci zawsze ma wiecej pieniedzy, niz ten kto pracuje.
        I w Polsce, i w Rosji, i na calym swiecie.
    • ewswr Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 10:50

"W leżącym w Karelii mieście Kondopoga w weekend Rosjanie niszczyli sklepy
      należące do Czeczenów, podpalili restaurację, a kilkuset mieszkańców - tych
      pochodzenia kaukaskiego - uciekło z domów w obawie o zdrowie i życie."

zniszczone mienie należało do AZERA (rodziny azerskiej), który podobno
      miał "dach" (opiekę, ochronę) Czeczenów.

"Zarówno Katanandow, jak i lokalni politycy tej północnorosyjskiej republiki
      nie zważali wczoraj na protesty obrońców praw człowieka i sugerowali, że
      mieszkańców do pogromu sprowokowali przyjezdni. "

Bo ta "ochrona" wezwana przez barmana biła kogo popadnie, zabici i ranni to
      PRZYPADKOWE ofiary, ci którzy zaczepiali barmana spiep...rzyli wczesniej, zanim
      sie "ochrona" zjawiła.

ps. Czy red. T.B. ma dostęp do internetu??

• eurazja.org Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 11:35
      Zresztą w Pietrozawodsku wczoraj odbył się wiec ok. 500 osób przciwko przybyszom
      z Kaukazu
    • maximr1 Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 12:12
      Oczywiscie, to ze Czeczency zabili 4 Rosjan - to jest normalne.
      To, ze milicja nic z tym nie zrobile, stojala obok i patrzela, jak Czeczency
      bija Rosjan, i kroja ich nozhami - to jest normalne.
      .
      Ale kiedy cierpliwosc Rosjan wreszcze sie skonczila - bedzemy krzyczac ze to
      jest naruszenie praw czlowieka!
      .
      Pytanie - dlaczego Czeczency zachowuja sobie jak gospoda? To jest Karelia, nie
      Czeczenia!
      Dlaczego Czeczency moga robic z Rosjanami wszystko, ale Rosjanie w swoim domie
      nie maja prawa im odpowiedziec?
      • grabarz Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 12:39
        > To jest Karelia, nie Czeczenia!
        > Dlaczego Czeczency moga robic z Rosjanami wszystko,
        > ale Rosjanie w swoim domie nie maja prawa im odpowiedziec?
        A Rosjanie w Karelii skad sie wzieli? :)
        • karjalaine Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 12:46
          ruskije mieszkaja tutaj od 11 wieku
          • grabarz Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 13:36
            OK. Ale mam pytanie. Czy przez Karelow karelscy Rosjanie
            sa uwazani za "swoich"? Pytam Karela, wiec kazda odpowiedz
            przyjme z pokora :)
            • karjalaine Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 13:53
              tak. lokalny rosjanie tez uwaza karelow za swoich. nie mamy co dzielic. Za
              dolgo mieszkamy razem
            • ewswr Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 14:35
              wiedziałem, tematyka czeczenska i oto jest - grabarz.
              jestes w stanie odrużnic karela od niekarela?? Odnosnie nazwisk - Wiele
              narodowosci niesłowianskich w Rosji przyjeło rosyjskie imiona i nazwiska.
              • grabarz Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 14:46
                Czuje sie zaszczycony ;)
                W naszej strefie geograficznej nazwiska moga, rzecz jasna, wprowadzic
                w blad. Dla terenów byłej carskiej Rosji to jest oczywiste.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=47997309&a=48038765
                Spytalem, bo chce sie czegos dowiedziec u zrodel.
                Jak widzisz - jestem pelen ufnosci :)
                • hohlik3 widzisz grabarzu 06.09.06, 15:03
                  ze to co mowia ruscy , karelcy pokrywa sie z tym co mowie o czeczenach wiec musi to byc prawda...

jesli "ucywilizujemy" czeczenie moze cos z tego bedzie, nacjonalizm niestety dziala w zła strone
                  • grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 15:26
                    "Ucywilizujemy"? Co masz na mysli?
                    • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 15:30
                      geabarz a co ty czeczen jestes? ucywilizujemy to zapewne znaczy sklonimy do zaprzestania marzen opanstwie islamskim na wzor talibanolandu. Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich czeczenow, nie mozna tak generalizowac.
                      • grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 15:40
                        A nie przypadkiem "sklonimy do zaprzestania marzen o panstwie"?
                        • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 16:25
                          wlasnie ze nie. To poslskie media sieja propagande jak to czeczeni chca niepodleglosci. Zwykli czeczeni chca spokoju, dlatego poparli w referendum konstytucje. Do wyniku referendum obserwatorzy nie mieli watpliwosci, najwyzej do pojedynczych incydentow.Ci co walcza chca panstwa islamskiego, skrajnego, pokzali to podczas rajdu na dagestan. Zakladasz ze wiekszosc czeczenow chce sila islamizowac sasiednie republiki? Chyba tak naiwny nie jestes. A to przeciez robili "walczacy o niepodleglosc czeczenii". Zwykli czeczeni chca spokoju i od swoich fanatykow, i od rosyjskich soldatow. Mnie najbardziej wkurza polska obluda i popieranie jednych islamistow a zwalczanie drugich.A wszyscy sa tacy sami.
                          • grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 16:54
                            Po 12 latach wojny (prawie) kazdy marzy o spokoju. Ale podaj mi, prosze,
                            konkretne opinie niezaleznych obserwatorow, dotyczace referendum.
                            Tylko nie pisz, ze tzw. niezalezni sa sponsorowani przez wrogow Rosji.

Na Czeczenie mam inne spojrzenie niz Ty, bo przyczyna walk moim
                            zdaniem jest obecnosc na Kaukazie Rosji, od kilku wiekow usilujacej
                            ujarzmic zyjace tam ludy. W imie tej idei gina dzisiaj rowniez Rosjanie.
                            Czy to jest potrzebne? Jakie moralne prawo ma Rosja do Czeczenii?
                            Jaka sila pcha mlodych Rosjan na smierc?

A sami Czeczni zawsze stawiali najsilniejszy opor i zawsze byli
                            najsurowiej "karani". Ta polityka nie zmienila sie od XIX wieku.
                            Wiesz, kiedy narodzil sie zwiazek Czeczenow z islamem i wiesz,
                            jakie ma znaczenie dla nich? Parafrazujac Ciebie: Zakladasz
                            ze wszyscy Czeczeni, walczacy z Rosja chca sila islamizowac
                            sasiednie republiki? Chyba tak naiwny nie jestes. :)
                            • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 20:19
                              wlasnie tak zakladam.A wiesz dlaczego?Bo nie jestem obludny i widze klamstwa ktore nam sie wmawia. Powiedz mi dlaczego Polacy popieraja wojne w afganistanie (sa tam nawet nasi zolnierze) a nie popierali tej wojny za zsrr? Przeciez taliby byly te same. To jest obluda i zaklamanie.
                              Chcesz zebm Ci opinie obserwatorow cytowal? A moze jeszcze wymienil z imienia i nazwiska ipisal kto co powiedzal?:) Obserwatorzy mieli watpliwosci do paru incydetow, ale nikt nie negowal oficjalnych wynikow wyborow- oprocz Polakow.
                              Nic nie piszesz o slawnym rajdzie na dagestan. Wg Cibie co to mialo znaczyc innego niz ja to zinterpretowalem? Moze byla to pokojowa wycieczka turystyczna? Daj spokoj, czeczeni walczacy to zwykli islamisci dla ktorych jest to nic inego jak swita wojna, ta sama co w afganistanie, ta sama co w iraku i co szykuje sie w iranie.Polacy b zawarli pakt z diablem, ble przeciw Rosji. I stad to popieranie czecenow a juz nie talibow. Sciagnij sobie jakis filmik z czeczenii z kavkazcenter i zobacz jak ci Twoi ceczeni wygladaja i co krzycza gdy uda im sie atak. Pozniej z tej samej strony internetowej sciagnij sobie podobny filmik z afganistanu badz iraku (gdzie sa nasi wojacy) i porownaj jednych i drugich. A swoja drogoą wiadomo ze i arabusy w czeczenii walcza. Taka jst prawda. Nie bym nie mial szcunku iwspolczucia do arabow i ich religii- przeciwnie mam, tylko ze nie do tej skrajnej grupy, ktora poczytuje sobie za obowiazek nawracac silą niewiernych. To samo sie tyczy i czeczenow. Uwazaj sobie co chcesz, masz takie prawo, ale ja uwazam ze jest obluda popierac czeczenow, walczyc w iraku i afganistanie.
                              • grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 21:22
                                > wlasnie tak zakladam.A wiesz dlaczego?Bo nie jestem obludny
                                > i widze klamstwa ktore nam sie wmawia.
                                Tak. Wiem dlaczego. Masz paskudny zwyczaj upraszczania wszystkiego
                                i wrzucania do jednego worka. To jest głowna przyczyna.

> Powiedz mi dlaczego Polacy popieraja wojne w afganistanie (
                                > sa tam nawet nasi zolnierze) a nie popierali tej wojny za zsrr?
                                > Przeciez taliby byly te same. To jest obluda i zaklamanie.
                                Jawnym klamstwem jest mowienie o tym, ze sowieci walczyli w Afganistanie
                                przeciwko talibom. Nie Nie chce mi sie wierzyc, ze tak myslisz.
                                ZSRS byl totalitarnym panstwem, ktore podporzadkowalo sobie nasza
                                czesc Europy. ZSRS byl okupantem i naturalnym wrogiem spoleczenstwa
                                polskiego. Byl panstwem przesyconym parszywa ideologia i usilujacym
                                narzucic te ideologie innym panstwom. Twoja wypowiedz swiadczy o bledzie,
                                ktorym byl brak oficjalnego potepienia zbrodniczego systemu, panujacego
                                w ZSRS w taki sposob w jaki zostala potepiona III Rzesza. Ale Twoim zdaniem
                                zapewne powinnismy poprzec rowniez "interwencje" na Wegrzech w 1956?
                                Pozniejsza agresje na Czechoslowacje poparly wladze, narzucone przez ZSRS
                                ale w ramach protestu przeciwko niemu jeden z Polakow dokonal aktu samospalenia.
                                Twoim zdaniem to tez zapewne swiaedczy o obludzie? Tak czy inaczej - za te
                                interwencje - jako Polakowi mi wstyd.

Ale jak zawsze przy takiej okazji pojawil sie temat Stanow Zjednoczonych.
                                Sprobuj zrozumiec, ze nie kazdy Polak popiera dzialania swoich wladz.
                                Jestem przeciwnikiem rosyjskiej okupacji w Czeczenii oraz agresywnej
                                polityki Stanow Zjednoczonych na Srodkowym Wschodzie. I kto tu jest
                                obludny? Bo mi wydaje sie, że Ty w swoich insynuacjach.

> Chcesz zebm Ci opinie obserwatorow cytowal?
                                Nie. Wystarczy, ze dasz mi link, wymienisz nazwe jakiejs niezaleznej
                                organizacji. To mi wystarczy.

> Nic nie piszesz o slawnym rajdzie na dagestan. Wg Cibie co to mialo
                                > znaczyc innego niz ja to zinterpretowalem? Moze byla to pokojowa
                                > wycieczka turystyczna?
                                Rajd na Dagestan przez dlugi czas uwazalem, za trudny do wyjasnienia blad.
                                Ale pozniej poznalem ciekawa teorie, mowiaca o ataku "uprzedzajacym".
                                Armia rosyjska okazala sie znacznie lepiej przygotowana do drugiej wojny.
                                Po co sie przygotowywala do wojny? Spoleczenstwo rosyjskie zostalo
                                do niej przygotowane zamachami terrorystycznymi w Moskwie, za ktorymi
                                byc moze staly rosyjskie sluzby specjalne. To jest opinia rowniez niektorych
                                rosyjskich dziennikarzy. W tej sytuacji Basajew podjal karkolomna probe
                                rozszerzenia dzialan wojennych i wlaczenia w nie Dagestanu. Czeczeni przez
                                wieki toczyli samotna walke o przetrwanie i o wolnosc z wielkim imperium.
                                Zdali sobie w koncu sprawe z tego, ze wieksze szanse beda mieli, kiedy w ogniu
                                stanie caly Kaukaz. Druga wojna i tak by wybuchla. To oczywiscie tylko teoria,
                                ale sprobuj ja podwazyc, uzywajac sensownych argumentow :)

> Sciagnij sobie jakis filmik z czeczenii z kavkazcenter i zobacz
                                > jak ci Twoi ceczeni wygladaja i co krzycza gdy uda im sie atak.
                                Wiem, jak wygladaja Czeczeni i co krzycza. Wielu pilkarzy, wchodzac
                                na boisko zegna sie znakiem krzyza. Zapewne sa chrzescijanskimi
                                ekstremistami?

> Polacy b zawarli pakt z diablem, ble przeciw Rosji.
                                Bzdura. Nie wystepuje przeciwko Rosji. Wystepuje przeciwko ludbojczym
                                dzialaniom jej wladz. Nie odpowiedziales mi na kilka pytan. Za co i po
                                co gina Rosjanie na Kaukazie? Jakie moralne prawo do Czeczenii ma Rosja?
                                Mi ich zal. Tobie chyba nie. Spytam wiec znowu - kto tu jest obludny?
                                • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 23:12
                                  Twoja wypowiedz to niestety od poczatku do konca stek bzdur. Wg Ciebie z kim walczyli Rosjanie w afganistanie skoro nie z talibami? A kto wtedy tam byl główną siła? Obroncy niepodleglosci? A gdzie oni byli pozniej i gdzie sa obecnie? Z kim walcza teraz? Wiesz kto wybudowal w afganistanie drogi, szkoly i szpitale? Pewnie talibowie?
                                  Odnosnie 56 roku. Oficjalnie dzisiaj wiadomo ze czolgi ktore jechaly na wegry Chruszczow zawrócił. Wegrzy byli bardzo blisko niepodleglosci lecz... Gdy zaczely sie masowe egzekucje czlonkow partii na ulicach chruszczow nie mial wyboru, musial zpowrotem wyslac czolgi, inaczej by sie osmieszyl. Jakies 6 miesiecy temu byl o tym dokument w niemieckiej tv- w polskiej nie bylo i nie bedzie- Polakom taka wiedza nie jest potrzebna.
                                  A obludny jestes Ty, bo wciaz na sile i wbrew wszystkiemu bedziesz sie upieral ze czeczenii sa dobzi i walcza o niepodleglosc. Jest to bzdura rodem z naszej tv i nie ma nic wspolnego z prawda.W czeczenii walcza tylko ekstremisci.
                                  Podsylam tu bardzo ciekawy link na temat kaukazu i dazenia jego narodow do niepodleglosci. Jest on o tyle ciekawy ze w rownym stopniu dotyczy czeczenii a obrazuje sprawe inaczej niz oficjalna, wygodna dla Polakow linia.
                                  www.puls-swiata.subnet.pl/artykul.php?id=16&id_art=746
                                  naprawde polecam chociazby po to by poznac inny punkt widzenia, kogos kto tam byl.
                                  • ewswr Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 23:48
                                    andrzejbj napisał:

Twoja wypowiedz to niestety od poczatku do konca stek bzdur. Wg Ciebie z kim
                                    walczyli Rosjanie w
                                    afganistanie skoro nie z talibami? A kto wtedy tam byl główną siła? Obroncy
                                    niepodleglosci? A
                                    gdzie oni byli pozniej i gdzie sa obecnie? Z kim walcza teraz?

Talibowie, jako siła,(z tego co mi wiadomo) pojawili sie po wycofaniu sie ZSRR.
                                    To uczniowie szkół koranicznych(talib - uczen, chyba). Przyszli z Pakistanu, i
                                    pogonili, własnie, bohaterów wojny z ZSRR. Jak twierdzili liderzy talibow -
                                    zrobili to dlatego , że mieli dosc anarhii w Afganistanie itd.
                                  • grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 23:52
                                    Poza agresywną retoryką nie masz niczego do zaoferowania.
                                    Jeżeli koniecznie chcesz dyskutować - zdobądź minimum wiedzy.
                                    Zacznij od rzeczy najprostszych:
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Talibowie
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Afganistanu
                                    Teraz zastanów się teraz nad tym, czy sowieci mogli walczyć z talibami
                                    i kto pisze bzdury.
                                    Co zaskoczyło Cię na stronie Pulsu Świata? Ja nie znalazłem tam niczego,
                                    czego bym już nie czytał. A oczywiście korzystam tylko z "oficjalnej,
                                    wygodnej dla Polaków linii" ;)

> A obludny jestes Ty, bo wciaz na sile i wbrew wszystkiemu bedziesz sie
                                    > upieral ze czeczenii sa dobzi i walcza o niepodleglosc.
                                    ROTL. Nie "wbrew wszystkiemu" tylko wbrew Twoim ciasnym poglądom.
                                    I nie upierał się, że "czeczenii sa dobzi" tylko konsekwentnie
                                    twierdził, że Rosjanie są w Czeczenii okupantami. W przeciwieństwie
                                    do Ciebie nie dzielę narodów na dobre i złe.

Aluzji o Węgrzech nie zrozumiałeś. Na pytania odpowiedzieć nie potrafisz.
                                    W sumie - szkoda.
                                    • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 02:19
                                      agresywnej retoryki? chyba zartujesz. Twokja wiedza jst rodem z tvp i takie sa wlasnie Twoje poglady, wierzysz dokladnie w to co Ci powiedziano. Masz do tego prawo, jasne, tylko ze wlasnie to sie nazywa ciasnota umyslu. Skoro na stronach pulsu swiata nie znalazles nic nowego to napewno wiesz dlaczego wiekszosc czeczenow nie chce niepodleglosci- tak jak nie chce tego wiekszosc dagestanczykow. Oczywiscie mozesz negowac wszystko co robi rosja, mozesz stawiac w watpliwosc kazde zrobione przez nich referendum i mozesz wszytko wiedziec najlepiej, co jest dla kogos najlepsze,tak jak zreszta wiekszosc Polakow. Ale niestety to jest zwykle chciejstwo, wierzysz w to co chesz wierzyc i tyle. Wierzysz ze w czeczenii jest walka o niepodleglosc i nikt Cie nie przekona, bo Ty tak chcesz. Ja smiem twierdzic ze niepodlegla czeczenia to panstwo z okresu miedzywojenego, kiedy to nie bylotam ani jednego rosyjskiego zolnierza. Bylo to panstwo w ktorym dochodzilo do najwiekszej na swiecie liczby porwan dla okupu, przescigalo afganistan w produkcji narkotykow, nie dzialala tam ani jedna szkola, nie bylo sluzby zdrowia. Ale Ty wiesz lepiej ze wlasnie takiego panstwa chca czeczeni (zwroce tu uwage ze nawet w trakcie wojny Rosjanie przywrocili szkoly i szluzbe zdrowia). Takie sobie zrobili gdy mieli wolnosc, a zakonczyli rajdem na dagestan- od tych faktow nie uciekniesz.Nie uciekna tez zwykli czeczeni-dlatego poparli referendum- wiedza co oznacza "wolnosc".
                                    • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 02:27
                                      zapomnialem dodac ze brdzo mi sie podoba Twoj sposob myslenia w ktorym dowodzisz, ze czeczeni napadli na dagestan jako atak uprzedzajcy. To jest rewelacja. Usprawiedliwisz diabla- byle przciw Rosji. Knujesz nawet ze na pewno tak wlasnie bylo bo rosjanie bli lepiej przygotowani do wojny. Sam nie widzisz jakie to smieszne? Dziwisz sie ze za putina armia niemogla wygladac jak za jelcyna? I mowisz o mojej ciasnocie umyslu:) Nawet wiesz ze za wiezowce w moskwie odpowiadaja rosyjskie sluzby. Caly swiat tego nie wie (najwyzej podejrzewa)- Ty wiesz:) I nie mow mi ze dziele narody na dobre i zle, to nie prawda, ale fanatykow religijnych chcacych narzucac obcym swoja religie lub ich zabijac zawsze bede uwazal za zlych- tu nie chodzi o narody.
                                    • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 02:36
                                      Dwa lata później Afganistan, ZSRR, USA i Pakistan zawarły porozumienie pokojowe i wojska radzieckie zaczęła opuszczać kraj. Ostatnie oddziały opuściły Afganistan w następnym roku. Po wycofaniu się wojsk radzieckich siły rządowe powoli traciły kolejne terytoria, aż w końcu, na początku 1992 r., mudżahedini zdobyli Kabul. Zwycięzcy utworzyli nowy rząd, a prezydentem kraju został Tadżyk Burhanuddin Rabbani.

Jedność zwycięzców skończyła się jednak bardzo szybko. Pierwszy przeciwko rządowi wystąpił Gulbuddin Hekmatjar. Kraj zaczął się rozpadać na kilka stref kontroli, a najcięższe walki toczyły się o Kabul. W ich trakcie wcześniej prawie nietknięte miasto zostało bardzo zniszczone.

jest to cytat z linku do wikipedii. Co z niego wynika? Czeczenię by spotkalo dokladnie to samo, tak jak i dagestan. Nawet historia to pokazuje. Co do nazwy talibowie ktorej sie czepiles owszem, powstala pozniej, ale ludzie byli ci sami.Jedynie do wladzy nad calym panstwem doszli pozniej. Tylko ze to nie zmienia zasad.
                                      • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 07:44
                                        Nie stać Cię na jakość wię zainwestowałeś w ilość? ;)

> Dziwisz sie ze za putina armia niemogla wygladac jak za jelcyna?
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Czeczenia
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Włodzimierz_Putin
                                        Znowu daty.

> Nawet wiesz ze za wiezowce w moskwie odpowiadaja rosyjskie sluzby
                                        Napisalem "byc moze". Rozumiesz?

> Co do nazwy talibowie ktorej sie czepiles owszem, powstala pozniej, ale
                                        ludzie byli ci sami
                                        Odpuść. Jak daleko jeszcze chcesz się pogrążyć?
                                        pl.wikipedia.org/wiki/Ahmad_Szach_Masud
                                        • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 17:19
                                          cytowalem z linku, wszystko jest jasne jak slonce. Nietety nie chcesz dopuscic do sibie prawdy- masz to prawo.
                                • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 00:06
                                  grabarz napisał:

Czeczeni przez
                                  > wieki toczyli samotna walke o przetrwanie i o wolnosc z wielkim imperium.
                                  > Zdali sobie w koncu sprawe z tego, ze wieksze szanse beda mieli, kiedy w
                                  ogniu
                                  > stanie caly Kaukaz. Druga wojna i tak by wybuchla.

no nieee. słyszałem, że Wojowac z Rosją nie zaczęli Czeczeni, oni do tej wojny
                                  dołączyli troche później (mam na mysli te wojny z przed wieków). Zacząło sie w
                                  Dagestanie (chyba) - to ważny rejon strategiczny, Czeczenia była na uboczu -
                                  zadupie.

grabarz napisał:

W tej sytuacji Basajew podjal karkolomna probe
                                  > rozszerzenia dzialan wojennych i wlaczenia w nie Dagestanu

osławiony "Atak prewencyjny"?? chyba faktycznie nie lubisz władz USA i Busha,
                                  okazuje sie że władca swiata był tylko drugi, pierwszy był basajew :-(

grabarz napisał:

Armia rosyjska okazala sie znacznie lepiej przygotowana do drugiej wojny.
                                  > Po co sie przygotowywala do wojny?

faktycznie ,dziwni ci ruscy - nie dosc że trzymają armię we wrogim regionie, to
                                  jeszcze ich armia szykuje sie do wojny, a nie do zbierania warzyw i owoców. Co
                                  kompletnie zaskakuje - mieli bron i amunicję!!!! skandal!!
                                  • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 00:27
                                    > no nieee. słyszałem, że Wojowac z Rosją nie zaczęli Czeczeni, oni
                                    > do tej wojny dołączyli troche później (mam na mysli te wojny z przed wieków).
                                    > Zacząło sie w Dagestanie (chyba) - to ważny rejon strategiczny, Czeczenia
                                    > była na uboczu - zadupie.
                                    Powiedzmy, że była trochę dalej :) W rzeczywistości rosyjska armia
                                    dotarła pierwszy raz na tereny Czeczenii po roku 1720. Czeczeni mieli
                                    już w tym czasie na koncie udział w walkach w Bałkarii. Oczywiście
                                    - przeciwko Rosji :)

> osławiony "Atak prewencyjny"?? chyba faktycznie nie lubisz władz USA i Busha,
                                    > okazuje sie że władca swiata był tylko drugi, pierwszy był basajew :-(
                                    Basajew też nie był pierwszy :) Piłsudski proponował Francuzom wojnę
                                    prewencyjną z Hitlerem. Coś sobie jeszcze przypomnę i zepchnę Busha z podium ;)

> faktycznie ,dziwni ci ruscy - nie dosc że trzymają armię we wrogim regionie,
                                    > to jeszcze ich armia szykuje sie do wojny, a nie do zbierania warzyw
                                    > i owoców. Co kompletnie zaskakuje - mieli bron i amunicję!!!! skandal!!
                                    Cóż... Różnie wcześniej bywało ;) Nie sądzisz jednak, że armia była
                                    przygotowana do prowadzenia operacji bojowych zdecydowanie lepiej
                                    niż w czasie pierwszej wojny? Oczywiście można powiedzieć, że to tylko
                                    kwestia doświadczenia i wyciągnięcia wniosków przez dowództwo. Ale można
                                    też przytoczyć ciekawą teorię :)
                                    • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 00:35
                                      Ale można
                                      > też przytoczyć ciekawą teorię :)

jaką?
                                      • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 00:48
                                        >> Ale można też przytoczyć ciekawą teorię :)
                                        > jaką?
                                        No właśnie o ataku prewencyjnym.
                                        • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 00:50
                                          myslałem że masz w zanadrzu jeszcze jakąs ciekawą teorię.
                                    • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 00:43
                                      grabarz napisał:
                                      Cóż... Różnie wcześniej bywało ;) Nie sądzisz jednak, że armia była
                                      > przygotowana do prowadzenia operacji bojowych zdecydowanie lepiej
                                      > niż w czasie pierwszej wojny? Oczywiście można powiedzieć, że to tylko
                                      > kwestia doświadczenia i wyciągnięcia wniosków przez dowództwo. Ale można
                                      > też przytoczyć ciekawą teorię :)

w pierwszej wojnie był remis, wiec druga była nieunikniona. Co bys zrobił na
                                      miejscu Rosjan majac za plecami taką wojne i taka Czeczenie obok? przez chwilę
                                      bądz szefem Rosji, odrzuc tylko to pacyfistyczne "bip!" i polsko-narodowe urazy
                                      historyczne.
                                      • grabarz Nic z tego :) 07.09.06, 00:57
                                        > w pierwszej wojnie był remis, wiec druga była nieunikniona. Co bys zrobił
                                        > na miejscu Rosjan majac za plecami taką wojne i taka Czeczenie obok? przez
                                        > chwilę bądz szefem Rosji, odrzuc tylko to pacyfistyczne "bip!" i polsko-
                                        > narodowe urazy historyczne.
                                        Pewnie domyślasz się, że nie odpowiem na to pytanie? Bo moja odpowiedź
                                        byłaby bardzo subiektywnym "bipem" i nie miałaby w sobie nawet odrobiny
                                        realizmu. A przyznawać Ci racji - tym razem nie będę ;)
                                        A zupełnie poważnie - myślę, że rozsądniej byłoby wydać pieniądze
                                        na uszczelnienie granic. Oczywiście trudno uczelnić je w Kaukazie,
                                        więc należałoby przesunąć je na północ ;)
                                        Sorry. Miało być poważnie...
                                        • ewswr Re: Nic z tego :) 07.09.06, 01:07
                                          grabarz napisał:
                                          A przyznawać Ci racji - tym razem nie będę ;)

i dobrze, bo mi jeszcze woda sodowa uderzy do głowy.

• grabarz Re: Nic z tego :) 07.09.06, 01:22
                                            Ale odpowiedz mi, proszę, na jedno pytanie. Oglądam sobie właśnie
                                            kolejny raz "Andrieja Rublowa" Tarkowskiego i cały czas zastanawiam się
                                            - po co? Po co Rosji ta wojna?

P.S. Oczywiście Tarkowski nie miał związku z wojną, ale podziw
                                            dla jego - rosyjskiej twórczości każe mi zadać to pytanie.
                                      • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 01:52
                                        A właściwie... Skoro druga wojna była nieunikniona
                                        - co zrobiłbyś na miejscu Czeczenów?
                                        • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 02:38
                                          czeczenow czy czeczenskich fundamentalnych bojownikow?
                                          dorabiasz cala historię walecznych czeczenow tam gdzie jej nie ma.
                                        • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 02:39
                                          a swoja droga czeczenii napadli wtedy na dagestanczykow, sugerujesz ze powiekszenie ich nienawisci do siebie byloby dla czeczenow korzystne?Po co robic sobie wrogow? To tylko wsparlo dagestanczykow w przekonaniu kim sa ci walczacy czeczenii i co oznacza ich wladza.
                                          • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 07:45
                                            Ani wiedzy, ani logiki. Sięgnij po jakąś książkę, przeczytaj, wróć.
                                            Pogadamy.
                                            • andrzejbj Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 17:20
                                              dkladnie to samo o tobie. Twoja logika jes oparta na malo prawdopodobnych przypuszceniacha, zreszta niezbyt inteligentnych ipodajesz je jako pewniki.Ponadto ostatnia wypowiedz jest pozbawiona czegokolwiek oprocz malo udanej proby dyskredytacj.
                                              • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 21:44
                                                Jedyną osobą, która Cię dyskretytuje jesteś Ty sam. Nie znasz
                                                ŻADNYCH faktów, mylisz podstawowe pojęcia, jedynym źródłem
                                                Twoich informacji jest kilka stron internetowych i filmów,
                                                które obejrzałeś w telewizji. Z lenistwa (?) nie weryfikujesz
                                                w ogóle swoich wypowiedzi. Ale nie potrafisz również zrozumieć
                                                tego, co do Ciebie się pisze. Nie mam na myśli poglądów. Ty
                                                zwyczajnie nie rozumiesz słowa pisanego. Ilość błędów, które
                                                popełniasz, świadczy zresztą o tym, że masz z nim poważny problem.
                                                To wszystko byłbym w stanie strawić. Ale Ty, posługując się
                                                stylistyką godną propagandowej ulotki stalinowskiej, co chwilę
                                                oskarżasz mnie o obłudę, napisanie "steku bzdur" i kurczowo
                                                trzymasz się myśli, że każda wizja świata, odmienna od Twojej
                                                jest "z gruntu" błędna. I pewnie myślałeś, że będę dla Ciebie miły.
                                                ROTFL
                                                Mój post możesz teraz skomentować bezkarnie. Ja rozmowę z Tobą uważam
                                                za skończoną. Mówiłem poważnie - przeczytaj książkę. Jakąkolwiek.
                                        • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 14:38
                                          grabarz napisał:

> A właściwie... Skoro druga wojna była nieunikniona
                                          > - co zrobiłbyś na miejscu Czeczenów?

próbował byc sprytnym. np. oddawałbym jenców w obecnosci tłumu reporterów,
                                          wygłaszając przy tym mowy o pokoju i dobrosasiedstwie. Dopilnował bym aby na
                                          foto/video materiałach nie było kolesi z brodami i kałachami w łapach. Łapał i
                                          karał , dla przykładu, kidnaperów, nagłosniajac te sukcesy w mediach itd.
                                          Popracowałbym z wizerunkiem. Bo w 99 roku stosunek do Iczkierii nie był taki
                                          sam jak 94. Pycha ich zgubiła.
                                          • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 14:43
                                            no i żadnych głupich ataków prewencyjnych przy pomocy kałacha i Ałłacha, chyba
                                            że przy użyciu bombowców strategicznych itd :-)
                                            • grabarz Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 15:35
                                              To fakt. Wojna wymaga odpowiedniej oprawy medialnej.
                                              PR-owo wszystko wyszło fatalnie. I nie chodzi tylko
                                              o skromność środków, które mogły być przeznaczone
                                              na "kampanię medialną", ale na przykład o niektóre
                                              wypowiedzi Basajewa, ktore popularności Czeczenom
                                              nie przysporzyły. A Kreml wykorzystał tę słabość bezwzględnie.
                                              W efekcie świat patrzy na konflikt inaczej niż w 1994 roku.
                                              • ewswr Re: widzisz grabarzu 07.09.06, 22:14
                                                grabarz napisał:

> To fakt. Wojna wymaga odpowiedniej oprawy medialnej

Sorry, ale ja miałem na mysli oprawę medialną pokoju 1996-99
                                                • grabarz Re: widzisz grabarzu 08.09.06, 07:41
                                                  Napisałeś wcześniej:
                                                  > w pierwszej wojnie był remis, wiec druga była nieunikniona.
                                                  A to oznacza, że oprawa medialna 1996-99 i tak była tylko
                                                  przygotowaniem do wojny. Oczywiście uważam, że druga była
                                                  nieunikniona, bo pierwszą przegrała Rosja :)
                                                  • ewswr Re: widzisz grabarzu 08.09.06, 08:32
                                                    pierwszej nie wygrała, ale i nie przegrała. Mogli "wiązac" Rosjanom ręce.
                                                    wyobrażasz sobie jakie fikołki robiłaby propaganda kremlowska by przygotowac
                                                    Rosjan "mentalnie" do wojny, gdyby Maschadow robił to co napisałem wczesniej i
                                                    dużo wiecej. np. wykłady na uczelniach rosyjskich, a jeszcze lepiej także w
                                                    akademiach wojskowych. gadałby cos o trudnej wspólnej historii itditd, ale
                                                    wszystko można naprawic itd, i czeka nas wiele wiele lat wspaniałej
                                                    przyszłosci... itd,, np. jakis wspólny list ich duchownych i rosyjskich cos na
                                                    wzór "listu biskupów", z niemcami sie udało.
                                                    Po czyms takim kremlowi nie poszło by łatwo przekonanie społ. rosyjskiego.
                                                    Można wiele złego powiedziec o ustroju dzisiejszej Rosji, ale dużym plusem
                                                    jest, że tak sobie odgórnie nie można dac "prikazu", władcy chcą tego czy nie,
                                                    muszą ludzi do swych pomysłów przekonac, bez tego ani rusz..
                                                  • grabarz Re: widzisz grabarzu 08.09.06, 11:31
                                                    Dlatego mówię - masz rację.
                                                    Ale działanie mediów rozciągam również na czas wojny. Kilka słów
                                                    Basajewa o pochodzie islamu na zachód również w Polsce wzbudziło
                                                    odruch obronny.
                                                    Remis? Jeżeli za porażkę uznamy tylko podpisanie kapitulacji - tak.
                                                    Więc, żeby nie relatywizować, mogę przyznać Ci rację. Z drugiej strony
                                                    ktoś mógłby nawet stwierdzić, że wycofanie wojsk było moralnym
                                                    zwycięstwem Rosji :) I ja takich sukcesów szczerze Rosji życzę ;)
                            • hohlik3 Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 20:58
                              czeczeni nie mysla w kategoriach panstwa jak polacy...bardzo uplycasz, oni czuja sie obywatelami rosji, rosjanami (z wyjatkiem grupy popaprancow)spytaj kogos w dagestanie co sadzi o niepodleglosci...ano nic nie sadzi to tak jakbys spytal slunzaka co mysli o niepodleglosci

a czeczenia przed wojnami byla na wskros najbardziej cywilizowanym i uprzemyslowionym krajem kaukazu(obejzyj sobie zdjecia np groznego sprzed wojen, niczym sie nie rozni od typowo europejskich miast)

smiejesz sie ze polacy bawia sie w mesjaszy narodwo a niestety sam podobnie sie zachowujesz

moze kiedys spotkasz czeczenow i poznasz ich od tej zlej i od tej dobrej strony...
                              • grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 21:38
                                Ja splycam? Sposob myslenia o panstwie inny od Twojego o czym ma swiadczyc?
                                O tym, ze rosyjscy zolnierze maja prawo okupowac Czeczenie i obowiazek
                                umierania za jej rosyjskosc? Czeczeni czuja sie Rosjanami? Pojedz do Groznego
                                i nazwij pierwszego napotkanego Czeczena Rosjaninem :)

> smiejesz sie ze polacy bawia sie w mesjaszy narodwo a niestety sam
                                > podobnie sie zachowujesz
                                Bo krytykuje bezprzykladna agresje?

> a czeczenia przed wojnami byla na wskros najbardziej cywilizowanym i
                                > uprzemyslowionym krajem kaukazu(obejzyj sobie zdjecia np groznego
                                > sprzed wojen, niczym sie nie rozni od typowo europejskich miast)
                                To nic dziwnego. Przeciez to Rosjanie budowali Grozny ;)
                                W ZSRS 94% inwestycji przypadajacych na republike pozostawalo w Groznym,
                                ktory zamieszkany byl przez znaczna mniejszosc rosyjska. Znacznie
                                trudniejsze do kontrolowania obszary gorskie byly zaniedbane i dotkniete
                                ogromnym bezrobociem (sic!) Czyz emigracja Czeczenow do Moskwy
                                nie zaczela sie w ZSRS i nie miala charakteru czysto zarobkowego?
                                • ewswr Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 23:38
                                  grabarz napisał:
                                  Czyz emigracja Czeczenow do Moskwy
                                  > nie zaczela sie w ZSRS i nie miala charakteru czysto zarobkowego?

podobno pierwsi czeczeni, którzy sie w Moskwie ustawili w latach 80-ych - to
                                  wywaleni z uniwerków studenci (nie pochodzili z biednych rodzin), pozakładali
                                  gangi, które miały charakter zarobkowy, jak najbardziej:-) Nb, basajew też
                                  kiedys studiował w Moskwie.
                                  Ale Ty masz , chyba, na mysli innych Czeczenów, tych od budowlanki -
                                  "działali" głównie na zadupiach ZSRR, nie w Moskwie.

• grabarz Re: widzisz grabarzu 06.09.06, 23:55
                                    Owszem, uprościłem. Jakoś tak mi się wszystko z Moskwą kojarzy. ;)
                                    No i "zadupiem" nie chciałem rzucać. ;) Dzięki za sprostowanie.
                              • grabarz Wszystko juz bylo 06.09.06, 22:25
                                > moze kiedys spotkasz czeczenow i poznasz ich od tej zlej i od tej
                                > dobrej strony
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=45978058&a=46037055
                                Tylko, prosze nie mow, ze za bardzo koncentruje sie na wlasnych slowach :)
              • karjalaine Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 16:01
                A pan Ewswr sam jest w stanie odruznic karela od niekarela?
                • ewswr Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 16:52
                  wydajemi sie, że nie. i to chciałem powiedziec.
        • maximr1 Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 13:07
          > A Rosjanie w Karelii skad sie wzieli? :)
          Macie podrecznik geografii? :)
          No to prosze popatrzec co to jest Kareia?
          .
          P.S. Kiedy pisze "Rosjanie" mam na mysli, oczywiscie, "korennych" mieszkancow.
          • grabarz Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 13:16
            W moim podreczniku Karelia jest czescia Federacji Rosyjskiej.
            Podobnie jak Czeczenia. Czyli sami swoi, zadnych obcych ;)
            • maximr1 Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 14:35
              To jest zupelnie inna kultura. Kultura, ktora rozumie tylko sila.
              To w Europie mozna robic jakis pertraktacji - i sztuka dyplomatii pokazuje
              ciebie jako silnego przeciwnika.
              Ale musulmanie rozumieja tylko sila. Checz pertraktacji - to znaczy ze jestes
              slaby. Tylko sila - nic wiecej.
              Silnego szanuja.
        • ewswr Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 14:40
          Wiele forumowiczów twierdzi że Rosjanie to mieszanka ludów stepowych i plemion
          ugrofinskich, Karely - ugrofiny, wiec Rosjanie są u siebie.:-)
          • ewswr Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 14:41
            wsród swoich
            • grabarz Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 14:48
              Czyli w Budapeszcie rowniez ;)
              • ewswr Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 06.09.06, 17:07
                grabarz napisał:

> Czyli w Budapeszcie rowniez ;)

I w Budapeszcie. Rosjanie wszędzie są u siebie. Koleżanka cienczegostam podała
                kiedys nam cytat ze starego rosyjskiego podręcznika, Rosja w nim nie ma
                granic, teraz tą oczywistą prawdę nikt nie napiszę - poprawnosc polityczna. :-)
                (szutka)
                • gekon1979 hahahaha 06.09.06, 17:28
                  kacapia ma granice, jak najbardziej ;)
                  w Polsce u siebie nie jestescie ;)
                  • ewswr Re: hahahaha 06.09.06, 19:52
                    gekon1979 napisał:

> kacapia ma granice, jak najbardziej ;)

Te granice wytycza twoja czaszka? :-)
      • nohchik1ant Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 07.09.06, 16:59
        Kolego Rosjanie walczyli o to by Czeczenia została w ros pederacji i teraz
        nich nie gadają to Karelia, to rosja a w rosji Czeczenii teraz maja prawo
        mieszkać gdzie chcą i jak chcą.
        Mówisz ze Czeczeńcy robią z rosjanami co chcą i nikt tego nie widzi , a to co
        rosja robi w Czeczenii 11 lat tego tez nikt nie widzi, tam zabili 25% ludności
        i świat ma to w nosie.
        Jeżeli myśleć twoimi kategoriami to Czeczeńcy maja prawo wybić 25% rosjan? Z
        tego co tu gadasz tak wygląda
        • andrzejbj Re: Władze Karelii: Pogrom sprowokowali Czeczeni 07.09.06, 17:24
          25% czeczenow to barbarzyncy, ktorzy oprocz sily nic nie rozumieja. Rosjanie ich przyprowadzili do porzadku. Na kaukzie nienawidza was wszyscy sasiedzi, Dagestańczycy czeczenom nie zapomną ich zbrodni.
          • nohchik1ant 25% zabich Czeczencew na wojnie to barbarzyńcy? 07.09.06, 20:48
            Wiem ze dyskutować z tobą się nie da, bo myślisz tym na czym inni siedzą.
            Grabarz to udowodnił ze nie masz pojęcia to o czym tu dyskutują. Jeżeli dla
            ciebie 25% to sa barbarzyńcy to ja nie mam o czym z tobą gadać
            • grabarz Re: 25% zabich Czeczencew na wojnie to barbarzyńc 07.09.06, 21:45
              On nie tylko obraża 1/4 Twojego narodu.
              On opluwa pamięć zamordowanych.
              Mi zabrakło słów...
              • nohchik1ant Re: 25% zabich Czeczencew na wojnie to barbarzyńc 07.09.06, 23:33
                Dla mnie to nie nowość to ze on mnie i mój naród obraza. Dla niego wszyscy kto
                nie jest ruskim jest barbarzyncem (chociaż pewnie nie wie kto to barbarzyńcy,
                gdyby wiedział to nie pisał by ) . Ale mówiąc o tych 25% barbarzyńców on
                zapomina ze w Groznym podczas 1 wojny nie mając możliwości ucieczki siedziało
                40tys ruskich, bardzo dużo z nich zginęło od rosyjskich bomb. Ciekawie czy oni
                tez sa barbarzyńcami ?

Grabarz podziwiam twoja wiedze na temat sytuacji w moim kraju, całkowicie
                popieram twoje poglądy. Dziękuję
                • grabarz Re: 25% zabich Czeczencew na wojnie to barbarzyńc 08.09.06, 00:45
                  On nie zapomina. On nie wie :) Gdyby się dowiedział
                  - stwierdziłby, że to byli zakładnicy ;)

Dziękuję Ci za dobre słowo. Pozdrawiam i życzę szybkiej
                  możliwości zobacznia wolnej i odbudowanej Ojczyzny.
    • maximr1 Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 12:20
      Jesli chce zamieszkac w Polsce - musze miec zaproszenie od firmy polskiej; firma
      musze przekonac Urzad pracy, ze tylko ja moge pracowac na tym stanowisku...
      Ja musze przyniesc do Urzadu papery, ze mam leganly zarobek w Polsce...
      To to sue dzieje w krajach cwilizowanych (jakim jest Polska).
      .
      A co sie dzieje w Rosji? Kazdy moze przyjechac, zamieszkac, i nikt nie zapyta
      jaki zarobek on ma! Z tego powodu mamy tyle bandytow z innych krajow.
      .
      Chcecie dowiedziec sie, jak czuje siebie Moskwicianin w Moskwie?
      Sprobujcie odwiedziec Rynek "Stadion" w Warszawie, przejsc obok niego, obok
      Kaukazcow "kryszujacych" tam.
      Chyba to wrazenie zapamientacie na cale zycie!
      .
      A potem mozna razmawiac na temat praw czlowieka.
      • karjalaine Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 12:45
        czyticie kto moze.
        Nic dobrego v pogromah v Kondupohjenie ma.
        4 сентября 2006 г. Впечатление от увиденного, услышанного…

Вчера я встретилась с чеченскими семьями, сбежавшими из Кондопоги в
        Петрозаводск и пока временно разместившиеся сначала в одной из городских
        гостиниц, а затем и на одной из баз отдыха, расположенной недалеко от столицы.
        Пока их проживание оплачивается за счет частных предпринимателей, может сейчас
        и за счет государства. Сами сбежавшие не имеют средств на пропитание, оплатить
        за жилье они не могут. Приехали с тем, что взяли с собой впопыхах. «Даже
        зубную пасту и щетки не положили, торопились очень», - говорят они. Их судьба
        сегодня решается. Мне удалось поговорить с некоторыми из них.
        Магамадова Раиса. Вдова, воспитывает двоих детей, 14-летнего Анди и 18-
        летнюю Хеду. Вынужденная переселенка с 95-ого года. Когда дом ее был
        полностью разрушен, она спешно покинула Чечню и приехала в Карелию на
        постоянное местожительство. Оформила все необходимые документы и стала
        потихоньку торговать на рынке. На полученную компенсацию за разрушенный дом,
        Раиса начала строить торговый павильон, площадью 65 кв.м., который стал для нее
        и ее детей надеждой на спокойное будущее. Но настало 2 сентября… После первой
        неудавшейся попытки погромщиков поджечь павильон, настала вторая, роковая.
        Полностью сгорел весь второй этаж…. «Я же сообщала властям, что мой магазин
        пытаются поджечь! Но вс
        • maximr1 Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 13:04
          Bardzo zalostliwa historia.
          Biedna kobieta, ktora sama wychowuje corek...
          .
          Przepraszam, czy Rosjanie mieszkajace obok wszyscy sa na tyle gupi, ze nie
          umieja handlowac? Ze musza ciekac na kobiet z Kaukazu, ktore zajmuja sie biznesem?
          .
          Czemu Rosjanie w swoim kraju nie moga robic biznes? Dlatego, ze zawsze jest
          mafia Kaukazcow, ktora ich nie pusci.
          ...
          Pytanie: czemy w wyniku "pogromow" nie uszkodzona zadnego z Kaukazcow?
          Ale 4 Rosjan bylo zabito?
          Kto kogo zabiwal?
          • karjalaine Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 13:20
            handlowaci ruskije moga - jak inne rosjanie problem newet nie w mafii. Rosjanie
            tez maja mafije. Ale trzeba pracowac a nie pic. i w dodatek: w tym torgowisku
            pracowali tez i "bialy" rosjanie, oni tez byli pogromiony.
            A dlaczego tylko ruskije (my wszyscy jestesmy rosjanami) byle zabity - to
            jeszcze pytanie. nikt nie wie czy to byli ruskije czyli karely, zydy, niemcy
            czyle polaki. Wiedziemy ze byli "bialy" nie "czarny". A przyczyna tego ze tylko
            oni byli zabity moze byc w tym ze nie mogli dobrze sibie bronic w walce.
            • maximr1 Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 13:34
              > nikt nie wie czy to byli ruskije czyli karely, zydy,
              > niemcy czyle polaki.
              Nieprawda! Oni wszyscy mieli rosyjskie nazwiska.
              .
              W jezyku rosyjskim sa 2 slowa: "russkij" - pochodzenie rosyjskiego i
              "rossijanin" - jednej z narodowosci mieszkajacej w Rosji.
              ..
              > oni byli zabity moze byc w tym ze
              > nie mogli dobrze sibie bronic w walce.
              Kiedy do restauracji wtarga sie banda zbrojonych ludzi i rozpoczyna bic
              wszystkich wybranej narodowosci (w tym przypadku - nie Kaukazcow) - jak moga
              bronic sie ludzi bez broni?
              .
              Pytanie nie o tym: pytanie dlaczego milicja nic nie robila. Obok "boiska"
              stojali 3 samochoda z milicjantami - i nikt z nich nawet nie wyszedl!
              Co robi wladza dla obrony swoich mieszkancow?
              Nic nie robi.
              .
              Pytanie ostatnie: kto bedzie nastepnym prezydentem Rosji?
              Odpowiedz: Nacionalista. I Rosjanie to podpiera.
              • karjalaine Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 13:55
                nazwisko moze byc ruskim ale to nie fakt ze czlowiek jest ruskim.
                Skad Pan jest?
                • maximr1 Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 14:31
                  Jestem z Moskwy.
                  Mam dobra prace.
                  Ale co dzien widze duzo ludzi (tzw. "czarnych"), ktory nie wiadomo skad
                  przyjechali, nie wiadomo co robia. Ktore moga zacepic rosyjskich dziwczyn bez
                  zadnego powodu.
                  Kiedy ide na rynek - handluja sami czarny (owocami zagranicznymi). Rosyjski
                  fermer mie moze handlowac na rynkach moskiewskich, bo go nie puscia. Jabki
                  rosyjskie fermer nie moze sprzedac, ale na rynkach mamy tylko zagraniczne po 2
                  Euro za kilo.
                  Arbuzy - 3 Euro (latem)...
                  .
                  Ale problem polega na tym, ze i w milicji ich jest juz sporo. Kiedys skradli u
                  mnie pieniadze - poszedlem do milicji, a tam sidzi taki "czarny", ktore patrzy
                  na ciebie jak na wosz...
                  • karjalaine Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 15:59
                    Problema rynkow to wazna problema - ale co my mozemy zrobic? Pierwszeco trzeba
                    zrobic - rynkia likwidowac bo to nie jest cywilizowana forma wiedzienia handlu.
                    i w ten sposob my likwidujemy problem "czarnego" chamstwa, bo to zwykle
                    problema ludzej z rynkow.
                  • gekon1979 skoro jestes z moskwy, to pisz na kacapskich 06.09.06, 17:57
                    foorach, a nie na Polskim, bo dla mnie jestes gorszy od tych parchow
                    • qualias Jaszczurka = Nacjonalista 06.09.06, 22:44
                      Nietolerancyjna świnia.
                  • gekon1979 Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 17:59
                    > Arbuzy - 3 Euro (latem)...

jaja sobie robisz hahahaha :D arbuz to kosztowal w Polsce 0,99 gr za kilo :d
                    bulahaha moze ta ropa i gazem sie nazryjcie :D
                  • gekon1979 a ile kosztuje kilo ziemniakow :D to mnie akurat 06.09.06, 18:01
                    bardzo interesuje ze wzgledu na problemy odzywcze kacap_z_ moskwy :D
                    • kacap_z_moskwy Re: a ile kosztuje kilo ziemniakow :D to mnie aku 08.09.06, 11:28
                      Nie przejmuj sie. Zawsze pomoge, jak kartofli ci zabraknie...

A na temat 3 euro za arbuz - nie rozumiem. U mnie kolo domu kosztuje 20
                      rubli/kilo (kolo 0,7$)
      • hohlik3 Re: Pytanie: co Kaukazcy robia w Rosji? 06.09.06, 13:59
        ja mialem "krysze" swego czasu ;)))
        czas majwyzszy utrzec nosa co niektorym czeczencom...

do pelnniejszego zapoznania sie z problemem zachecam do przestudioowania postow z art bieleckiegi "pogrom w karelii"
    • krwawy.zenek Jest taki rysunek Mleczki: 06.09.06, 14:00
      ... wygnali - Panie - żydów i tera nie ma na kogo zwalić...
    • andrzejbj najciekawsze jest to ze rosjanie rzekomo napadli 06.09.06, 14:51
      na "obcych" by ich pobic i mimo przewagi liczebnej sami zgineli. Ciekawe czemu pokojowi przejezdni wiedieli jak zabic a rosjanie nie.
      • maximr1 Re: najciekawsze jest to ze rosjanie rzekomo napa 06.09.06, 15:12
        O to chodzi. Najpierw byl jakis komflikt. Pozniej konfliktujace Rosjanie uszli.
        Dalej przyjechali bandyci "czarny" i... napadli na wszysktlich, kto byl w
        restauracji. Bili zestoko. Bili tych, kto nie uczestniczal w tym pierwszym
        konflikcie.
        Stad i wynik walki: banda przeciwko pokojowych ludzi w restauracji.
        .
        Ludzi to wiedza, i stad i miting, i masowe wystepowanie przeciwko "czarnych".
      • nohchik1ant Bo rosjanie wiedza tylko jak picz . Ruscy nawet w 07.09.06, 20:58
        w liczebnej przewadze sa tchórzami
        • hohlik3 Re: Bo rosjanie wiedza tylko jak picz . Ruscy naw 07.09.06, 21:26
          teraz ty bzdury piszesz i myslisz po polaczkowemu
        • kacap_z_moskwy Re: Bo rosjanie wiedza tylko jak picz . Ruscy naw 08.09.06, 11:30
          nohchik1ant napisał:

> w liczebnej przewadze sa tchórzami

Особенно это заметно по черножопым. Как один - то смирный. Как в десятером - то
          могут покричать. Но все равно по жопе получат. не переживай, студент...
          • hohlik3 Re: Bo rosjanie wiedza tylko jak picz . Ruscy naw 08.09.06, 12:37
            tia ;)))
          • gandolf1 Re: Bo rosjanie wiedza tylko jak picz . Ruscy naw 08.09.06, 14:49
            To polski forum,pisz po POLSKU.Jezeli cos sie nie podoba to spadaj do siebie na
            ruskie forum
          • nohchik1ant Re: Bo rosjanie wiedza tylko jak picz . Ruscy naw 08.09.06, 18:01
            Как сообщает НТВ, выступая против поправок, Владимир Жириновский заявил: "Царь
            ввел сухой закон, а большевики его отменили. Потому что только в пьяном виде
            можно строить социализм. Только в пьяном виде можно идти в атаку на явную
            смерть. Если бы немцам давали столько водки, то неизвестно, кто бы победил. То
            же самое мы делаем сегодня. Уже начало XXI века и опять "давайте запретим!".

Ну что Жирик подтверждает мои слова :))))))
    • cziriklo W Jedwabnym nie bylo pogromu. Byla m a s a k r a . 06.09.06, 15:00
      A pogrom to wlasnie jak wybijaja szyby, obcinaja brody, pruja materace. To ty,
      noniee, nie rozumiesz znacxzenia slowa pogrom.
      • janosik6 [...] 06.09.06, 16:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • gekon1979 faszystowska kacapobolszewia ma problem 06.09.06, 17:27
      bo duza czesc ludnosci ja zamieszkujaca nie jest kacapobolszewikami, a ludami zniewolonymi(np Czeczency)
      • babaqba Re: faszystowska kacapobolszewia ma problem 07.09.06, 18:29
        gekon1979 napisał:

> bo duza czesc ludnosci ja zamieszkujaca nie jest kacapobolszewikami, a ludami z
        > niewolonymi(np Czeczency)

"Narodowy" głos na naszym forum. Zbyt wielu takich w naszym umęczonym kraju, byśmy z nadzieją
        mogli patrzeć w przyszłość. Ta jątrząca mierzwa ludzka nie ma sumień, moralności, rozumu. Tam
        buzuje tylko nienawiść wzmocniona genetycznym kretynizmem. Wypisz wymaluj wyborca PISssssssss.
    • iwan_susanin Pogrom w Europe 06.09.06, 21:29
      www.kp.ru/daily/23768/57023/print/
      www.kp.ru/upimg/photo/63102.jpg
    • iwan_susanin KP 06.09.06, 21:34
      www.kp.ru/daily/23768/57013/print/
    • amanasunta53 Świetne zdjęcie z KP 07.09.06, 23:30
      Młody Hitler
      www.kp.ru/daily/23769.4/57122/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka