Dodaj do ulubionych

Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju

• redneckboy Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 19:51
      Czy nie zastanawia was ze juz od dluzszego czsu GW zamieszcza mase
      propagandowych tekstow w stylu " jak to w Polsce pieknie sie zyje"? Czy nie za
      malo w tym artkule dziennikarstwa a nie za duzo jednostronnych opinii,
      generalizowania i stereotypow? Nie dziwie sie ze ze swoich "polskich studiow"
      nie zrobili uzytku. Dlaczego Tomek nie myslal o prawie? Nie kazda szkola
      kosztuje $50 tys, to chyba tylko slaba wymowka. Ja konczylem studia w Polsce
      (SGH) od 4 latach jestem w USA i radze sobie doskonale. POdobnie moja zona
      (Lekarz z Polski). Mamy 2 malych dzieci i tez od poczatku radzimy sobie
      sami.Bynajmniej zadne z nas nie pracuje "na domkach" czy " na zmywaku". Ooje
      realizujemy sie zawodowo i prywatnie. Powiem Wam szczerze ze nawet ie znam zbyt
      wielu Polakow (bedacych tu legalnie)ktorzy narzekaliby na ta straszna Ameryke.
      A "American Dream" jest w naszych glowach, i dla kazdego to cos innego.

Wracajac do Magdy i Tomka. Czy nie widzicie "przeginania w druga strone"? Tzn :
      posiedzieli sobie rok u Cioci w Chicago i wszystko wiedza, snuja dalekoidace
      wnioski, i mozna by rzec ze sa Znawcami Ameryki. Zycze im szczescia w nowej
      warsawskiej Ziemii Obiecanej. A propos rachunkow: praca za 1,5 tys zl w Wawie?
      Ale za to z perspektywami? Ha ha . I dotali kredyt w wysokosci 400 tys zl? No
      to juz lepsze iz kabaret Mru Mru. Pozdrawiam.
      • bart_canada Masz racje, to kwesta podejscia 07.09.06, 20:01
        Ja co prawda mieszkam w Kanadzie (tez w redneck Alberta:) ale wnioski te same.
        W miedzyczasie zaliczylem 5 lat w Szwecji, rok w USA i wszedzie bylem
        szanowanym specjalista - ale trzeba chciec, doszkalac sie i zagryzc zeby na
        poczatku. Mnie zdziwilo, ze placili tylko 150$ za zywnosc w USA na miesiac -
        tyle to ja z zona wydawalismy srednio na tydzien (choc co prawda w Kalifornii).

Osobiscie zdaje sobie sprawe, ze w Polsce moglbym zarabiac naprawde duze
        pieniadze, ale jakosc zycia w tym kraju jest nieporownywalnie nizsza niz w
        Kanadzie. Brudne miasta, zanieczyszczenia srodowiska, nieprzyjemni ludzie z
        mentalnoscia plebsu, fatalne drogi - to sa wartosci niemonetarne, ktorych nie
        da sie zrekompensowac nawet tymi 30-40tys/miesiac. pozdr.
        • maciejtakitam to jest wszystko naciagane...widze takich chlopacz 07.09.06, 20:09
          kow na codzien...plecaczek, belmont i kontraktorka
          500$- mieszkanie...buhahahah chyba suterena albo na murzynowie...
          150$- zupki z polskich sklepow, obiad:kanapka z szynka
          25$ - telefon...moze stacjonarny..to tyle
          100$- paliwo... lipa. ja wydaje 160 na miesiac i mam srednie autko, nie jakies
          wielkie
          120$tys - mieszkanie...chyba kawalerka albo jeden pokoj na murzynowie...z
          pudlem w scianie co nazywa sie AC...

TO jest artykulik o ludziach ktorzy siedzieli w stanach rok...to tyle
          • maciejtakitam Re: to jest wszystko naciagane...widze takich chl 07.09.06, 20:11
            sam podobnie zaczynalem, tez niemialem klawo, moze i podobnie ale ludzie tak
            jest tylko na poczatku...to nie jest jakis standard. to sa kiepskie porownania
          • monika824 Re: to jest wszystko naciagane... 07.09.06, 20:16
            zgadzam sie z przesada w tych kwotach. $120 tys. to nawet nie starczy na sredni
            roczny czynsz. ale po co ten rasizm i dyskryminacja. artykul tez tego pelen.

ah, smutno :(
            • bart_canada To tez przesada 07.09.06, 20:29
              120 k$ nie starczy na roczny czynsz? Gruba przesada - nawet w SF i NJ cos sie
              bez problemu znajdzie za 2k$/miesiac czyli 25k$/rok z utils.
              • monika824 Re: To tez przesada 07.09.06, 20:34
                no tak, zgubilam zero. w kazdym badz razie tylko na odludziu sa mieszkania za
                $120tys. w bostonie, nj, nyc, ca itd. ponizej $500 tys. nie ma co szukac.
              • maciejtakitam 120 tys za mieszkanie...kupno 07.09.06, 20:50
                chodzilo mi ze za te pieniadze mozesz kupic...bbbardzo niski standard albo do
                remontu albo gdzies na (za przeproszeniem) zadupiu
          • ciocia_ala Re: to jest wszystko naciagane...widze takich chl 07.09.06, 21:16
            musze poprawic, kanapka z chleba tostowego z amerykanska wedlina, bo na pewno
            nie z polska szynka
            paliwo nie da sie mniej, jak mowisz
            120 tys mozliwe, ale nie w szikago moze w wyoming
      • szczupaq Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:22
        tutaj mozna wszystko, to jest Gazeta Wyborcza, za pieniadze
        platne skryby napisza wszystko.
        Drugi troche rzadszy powod to
        polityczny, ale to ma coraz mniejsze znaczenie, nie oplaca sie juz tak jak kiedys.
        Jedno jest pewne im wiekszy balagan tym lepiej dla ludzi takich jak Lepper,
        Giertych, Rywin i Michnik i setki innych systemowych kreatur.

Kto ma wiecej niz 50 lat powinien isc na przymusowa emeryture polityczna!
    • agadab24 Wiesniokom wszedzie bedzie zle :) 07.09.06, 19:53
      ...
      • maciejtakitam Re: Wiesniokom wszedzie bedzie zle :) 07.09.06, 20:00
        hehehhehehe..dobre
    • rudy_rudolf błąd 07.09.06, 20:03
      ehhh..co za błąd-tu będziecie walczyć z kolejkami do przychodni, nieuczciwością
      urzędników, brudną komunikacją miejską i niuestannymi korkami.w dodatku
      wpędzicie się w kredyty na kilkadziesiąt lat.wracajcie do USA.

lepsza strona życia
      www.asiaq.pl
      wygraj darmowe szkolenie na
      www.grupa-kreatywna.pl
      • agadab24 Re: błąd 07.09.06, 20:08
        masz racje wiesnioki niech wracaja do USA ! bedzie wiecej pracy dla prawdziwych
        Warszawiakow!

rudy_rudolf napisał:

> ehhh..co za błąd-tu będziecie walczyć z kolejkami do przychodni,
        nieuczciwością
        >
        > urzędników, brudną komunikacją miejską i niuestannymi korkami.w dodatku
        > wpędzicie się w kredyty na kilkadziesiąt lat.wracajcie do USA.
        >
        > lepsza strona życia
        > www.asiaq.pl
        > wygraj darmowe szkolenie na
        > www.grupa-kreatywna.pl
        • patthecat Rozpisz dietę na miesiąc za 8 zł dziennie :) 07.09.06, 20:51
          agadab24 napisała:

> masz racje wiesnioki niech wracaja do USA ! bedzie wiecej pracy dla prawdziwych
          >
          > Warszawiakow!
          >
          > rudy_rudolf napisał:
          >
          > > ehhh..co za błąd-tu będziecie walczyć z kolejkami do przychodni,
          > nieuczciwością
          > >
          > > urzędników, brudną komunikacją miejską i niuestannymi korkami.w dodatku
          > > wpędzicie się w kredyty na kilkadziesiąt lat.wracajcie do USA.
          > >
          > > lepsza strona życia
          > > www.asiaq.pl
          > > wygraj darmowe szkolenie na
          > > www.grupa-kreatywna.pl
        • lucky81 Re: błąd 08.09.06, 01:05
          > masz racje wiesnioki niech wracaja do USA ! bedzie wiecej pracy dla prawdziwych
          > Warszawiakow!

Co za nonsens. Jak będzie epidemia i wymrze 99% obywateli, to wg. Ciebie reszta
          będzie miała 100 razy więcej miejsc pracy na osobę?
    • tomny1 Jak mozna napisac taki debilny artykul?? 07.09.06, 20:08
      Jakies dziwne te ich kalkulacje - ktos chyba nie byl zetelny
    • patthecat Jedzenie 16 zł na dzień na 2 osoby ???? LOOOL :D 07.09.06, 20:11
      Wali tu kogoś w główkę, czy jak? Co oni jedzą? Styropian z glutami zabarwionymi
      na czerwono (ketchup wyprodukowany dla Plus Discount)? Przecież to jest
      pierd.... wegetacja. Niech ktoś ten nieszczęsny kraik odda w zarząd japońskiemu
      managerowi średniego szczebla.....
    • hetman131 Re: Odkryliśmy Polskę - wróciliśmy do kraju!!! 07.09.06, 20:18
      Uffff, ,
      jak zły sen!!!

Znowu ten sen i budzisz sie w srodku nocy wystraszony ze musisz wyjsc na ulice
      a tu wszedzie....
      tym razem pissss...!!!!
    • sieluzyc Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:19
      Jesli byli po studiach, mogli zaczac w Stanach doktorat. Wtedy i stypendium by
      bylo. No ale zgadzam sie, ze Polska fajniejsza.
      • monikamalgorzata Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:48
        czytam ten artykul i wypowiedzi na forum i az mi zal... zal ludzi ktorzy mysla
        ze za granice wyjezdza sie bo czlowiek nie nadaje sie do pracy w Polsce,
        wypowiedzi tych co blogoslawia Polske za to jest jaka jest!!!!!!!!!???????? To
        chyba ci ktorzy albo wyjechali i nic nie osiagneli oprocz mycia kibli i noszenia
        desek albo ci ktorzy nie wyjezdzali wogole. Jak mozna byc tak ograniczonym. Nie
        dziwie sie ze kiblujac w dzielnicy polskiej w Chicago ma sie dosc, to samo
        mieszkajac na 4-tego w pokoju w Londynie rowniez ma sie dosyc.. znam pare, ktora
        przez kilka lat mieszkala w Stanach wrocili do domu z niczym obydwoje po
        studiach ekonomicznych, taka ta nasza polska wyzsza wyksztalcona procentowo
        czesc spoleczenstwa ze nawet ambicji nauczenia sie jezyka w sobie nie ma a co
        mowic o innych, 'prostych ludziach' Wrocili do Polski nawet bez umiejetnosci
        angielskiego , siedza tak od poltora roku na bezrobociu (malzenstwo na garnuszku
        rodzicow a teraz dziecko w drodze) i ostatnio im wpadla idea do glowy aby sie na
        kurs ang zapisac. No to mamy tych , zwyciezcy, co mi beda mowic ze w Polsce
        lepiej? A propos bohaterki artykulu , przepraszam czy to wielkie osiagniecie byc
        bileterka na lotnisku? Ciesze sie ze zostawilam ten kraj (Polske), bardzo duzo
        dalam z siebie tutaj ale jeszcze wiecej dostaje teraz w zamian a w Polsce
        dawalam z siebie wszystko- tez zaczynalam od Warszawy , i nie dostawalam nic,
        tylko nerwy i frustracje. Nie wiem czy 'Gazecie' zalezy na tym aby Polacy
        zwalili sie do Warszawy tak jak zalezalo komus na tym aby podwoic cene mieszkan
        na Kabatach publikujac artykul z "najlepszymi" miejscami do zycia w Polsce.
        Dostala dzisiaj kolejny awans w pracy, pracuje w ang-fran. firmie, studiuje i
        chodze na franc,bo stac mnie na to i zaden Anglik nie poklepuje mnie po plecach
        dlatego zeby pomyslec o mnie o tej gorszej Polce ze wschodu. BEDA O TOBIE TAK
        MYSLEC JESLI PODASZ IM POWOD A NA PEWNO JESLI SAM O SOBIE TAK MYSLISZ....Ulalem
        procenta jest tych ktorzy ucza sie jezyka, nie liczcie ludzie ze ktos was bedzie
        bral serio jesli nie umiecie sie wyslowic a na pewno 'Oni' polskiego uczyc sie
        nie beda!!
        • karolla79 Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 22:49
          Co racja to raccja - moze i wiele osob 'myje kible' za granica, ale Ci ktorzy
          maja cos w glowiem zawsze sobie poradza. Wystarczy tylko chcie, byc
          konsekwentym i oczywiscie cos umiec.
          Mieszkam w Anglii od dwoch lat, mam dobra prace i czesto spotykam rodakow
          gleboko zdziwionych faktem, ze za praca trzeba chodzic....
          • mulla_komar Wszystko zalezy od czlowieka 07.09.06, 23:55
            I tyle. Ci co pisza ze tylko nieduacznicy wyjezdzaja za granice... coz, daja
            swiadectwo o sobie.
            Kiedy przyjechalem do Anglii, po dwoch godzinach znalazlem prace w knajpie.
            znajac 3 jezyki obce i majac duze doswiadczenie wiedzialem jaki mam cel, po
            dwoch tygodniach praca w hotelu a po dwoch miesiacach praca w biurze jako
            analityk finansowy (zabawne ze akurat w tym nie mialem doswiadczenia,
            wyszkolila mnie firma).
            Poznalem tutaj wielu Polakow. Zawsze byli bardzo pomoni. Pracowali w Subway'u,
            McDonalds'ach itp. ale mieli plany i ambicje. Kazdy z nich sie rozwinal, zrobil
            studia, kursy, znalazl dobra prace. Na ich stare miejsca przyszli inni Polacy,
            kotrzy tez maja ambicje. Nieroby tutaj nie przyjezdzaja. Czasem desperaci i
            ryzykanci, ktorym sie nie udaje (coz, ryzyk-fizyk).
            Na kazdym szczebli mojej 'kariery' w UK bylem szanowany i wiedzialem za co
            pracuje. Przyjaciolka pracowala w Ha! Ha! w Londynie i jezdzila na wakacje do
            Nowej Zelandii czy innych egzotycznych krajow. W Polsce musialbym byc prezesem
            banku, pracowac po 12 godzin i przejsc ze dwa zawaly w mlodym wieku z powodu
            stresu w pracy, zeby moc sobie pozwolic na taki luksus.
    • monte-everesto Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:21
      Zycie emigranta jest zawsze zasrane.Obojetne, czy sie wyjezdza z piekla do raju
      albo odwrotnie. Wyrywa sie korzenie, z ktorych sie wyroslo i bierze sie z soba
      cala teczke problemow, z ktorymi drzewo sobie nie poradzilo na rodzinnej glebie.
      Wracajac nie zawsze sie jest madrzejszym.
      • maverick.7 zapomniales dodac.... 07.09.06, 20:24
        ...zycie emigranta z punktu widzenia modelowego Polaka. jak ktos nie akceptuje
        tutejszej mentalnosci i warunkow to bedzie sie czul jak w raju i wcale nie
        bedzie chcial szybko wracac, no chyba, ze na swieta do rodziny. pozdrawiam.
        • monte-everesto Re: zapomniales dodac.... 07.09.06, 20:33
          maverick.7 napisał:

> ...zycie emigranta z punktu widzenia modelowego Polaka. jak ktos nie akceptuje
          > tutejszej mentalnosci i warunkow to bedzie sie czul jak w raju i wcale nie
          > bedzie chcial szybko wracac, no chyba, ze na swieta do rodziny. pozdrawiam.
          Do wniosku, ze zycie emigranta jest zasranym zywotem dochodzi sie powoli. Do
          tego sie dorasta.Trzeba byc tam "na emigracji" dlugo. Bardzo dlugo. I trzeba
          miec "wszystko" a mimo to, czasem lapie cie glupie pytanie: o to mi chodzilo?
          Ale to temat na dlugie gadanie i jak my Polacy, pewnie na dlugie picie.
          A i tak do niczego nie dojdziemy.
          Pozdrowienia z wysp wielkanocnych.
          • douglasmclloyd Re: zapomniales dodac.... 07.09.06, 20:36
            Pogodze was. Sasiadka, o ktorej wspomnialem nizej, wyslala siostrze dwuletni
            samochod. Na reakcje nie trzeba bylo dlugo czekac:

- Czy ty wiesz ile utrzymanie takiego samochodu kosztuje?
          • maverick.7 Re: zapomniales dodac.... 07.09.06, 21:50
            monte-everesto napisał:

> maverick.7 napisał:
            >
            > > ...zycie emigranta z punktu widzenia modelowego Polaka. jak ktos nie akce
            > ptuje
            > > tutejszej mentalnosci i warunkow to bedzie sie czul jak w raju i wcale ni
            > e
            > > bedzie chcial szybko wracac, no chyba, ze na swieta do rodziny. pozdrawia
            > m.
            > Do wniosku, ze zycie emigranta jest zasranym zywotem dochodzi sie powoli. Do
            > tego sie dorasta.Trzeba byc tam "na emigracji" dlugo. Bardzo dlugo. I trzeba
            > miec "wszystko" a mimo to, czasem lapie cie glupie pytanie: o to mi chodzilo?

moze tak. ja wiem jedno, moim cele w zyciu jest miedzy innymi taka wlasnie dluga
            emigracja. czy mi sie to uda i czy bede z tym szczesliwy - czas pokaze.

> Ale to temat na dlugie gadanie i jak my Polacy, pewnie na dlugie picie.
            > A i tak do niczego nie dojdziemy.

racja, tak to tu wyglada aczkolwiek ja sie wypisuje z klubu o nazwie "polskie
            nawyki" chociazby za cene wynarodowienia dlatego lepiej wracam do pracy i
            pozniej sobie poczytam reszte tego forum:-).

> Pozdrowienia z wysp wielkanocnych.
            Pozdrowienia z Europy.
      • oakpark Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 08.09.06, 05:21
        > Zycie emigranta jest zawsze zasrane.Obojetne, czy sie wyjezdza z piekla do
        raju
        >
        > albo odwrotnie. Wyrywa sie korzenie, z ktorych sie wyroslo i bierze sie z soba
        > cala teczke problemow, z ktorymi drzewo sobie nie poradzilo na rodzinnej
        glebie
        > .

Ale czemu zaraz emigranta? Przeciez jest sporo zawodow, gdzie sie czlowiek
        przemieszcza i pracuje w roznych krajach, uczy nowych rzeczy - aparatury,
        technik, przepisow prawa... Ja sie zgodze, ze nigdy czlowiek nie przyswoi sobie
        do konca innej kultury niz ta, w ktorej wyrosl, nie bedzie cywilizowany na dwa
        sposoby... Koneczny pisal takie rzeczy przed Huntingtonem a "neminem
        captivabimus" jest starsze o ponad 300 lat od "habeas corpus"... ausrotten,
        deracines czy rootless sa ci, ktorzy sie generalnie nie identyfikuja z
        czymkolwiek narodowo:

np - Michnik - ani Zyd ani Polak kulturowo; Kaczynscy - ani Polacy ani
        Rosjanie - cywilizacyjnie....

Ja juz coraz bardziej patrze jako na wlasne podworko - wlasnie na Europe. Nie
        potrzebuje wizy, (nawet jak Cie zaprasza na ichni uniwerek ichni Department of
        State to ja musisz w USA zalatwiac...)mam samolotem tyle co z Lodzi do Wawki
        pociagiem.... wszedzie sie czlowiek dogada, chemik z praktyka to praktycznie
        wolny zawod, sprzedajac swoja wiedze jeszcze sie uczy.... Mentalnosc moich
        dzieci jest juz taka jak dzieci moich kolegow z Zachodu - ta sama muzyka, te
        same ksiazki, jeden obieg.

Albo bedziemy Polska w Europie albo nas Kaczynscy w koncu do Rusi zapisza....
        musi to na Rusi.... ot, najkrotsza opinia o kaczorach.
    • tomny1 W Polsce lepiej - chyba ze sie ma $30mln na kacie 07.09.06, 20:28
      Moj szef ostatnio stwierdzil po powrocie do Chicago z urlopu w Polsce ze tam
      jest super, facet ma majatek okolo $30 mln i zgadzam sie z nim ze jak sie ma
      taka kase to jest OK.
      • douglasmclloyd Re: W Polsce lepiej - chyba ze sie ma $30mln na k 07.09.06, 20:32
        tomny1 napisał:

> Moj szef ostatnio stwierdzil po powrocie do Chicago z urlopu w Polsce ze tam
        > jest super, facet ma majatek okolo $30 mln i zgadzam sie z nim ze jak sie ma
        > taka kase to jest OK.

Moja sasiadka po powrocie z Polski stwierdzila to samo, z malym dodatkiem. Jak
        sie ma taka kase, to lepiej mieszkac w Stanach.
        • bart_canada Dokladnie tak:) 07.09.06, 20:35
          .
          • maciejtakitam co nie ;-) 07.09.06, 20:47
            jw
      • agadab24 w kacie to u mnie stoi telewizor :) 07.09.06, 23:43
        :)
    • douglasmclloyd Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:31
      Tez bym wrocil ale wszystkie moje maile z resume (Oracle) pozostaja bez
      odpowiedzi, a do klubu ofiar robienia biznesu w Polsce nie chce sie zapisac.
    • pixelpainter Wroca tam szybko, www.gs-arts.nl , jak tylko znow 07.09.06, 20:41
      dostana wize
    • krawiec6661 Mam dość Polaków 07.09.06, 20:46
      W tym kraju realizowanie zleceń dla ludzi to wieczna mordęga, szamotanie się,
      stres, kłopoty i straty finansowe. Polak nie potrafi niczego ustalić, jak
      ustali to się boi, jak się przestanie bać to nie zapłaci i tak dalej. W ogole
      cięzko tutaj zrobic coś porządnie od początku do końca i usłyszeć
      zwyczajne "good job". Z tego własnie powodu, po wielu latach pracy myślę znowu
      o wyjeździe za granicę, gdzie pracuje się bez większego stresu, ludzie są mili,
      otwarci na pomysły i płacą na czas.
    • pieciupancernych Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:48
      Co za bzdury!
      Jeslibym mial tak marnie zarabiac w Polsce, to nigdy bym do niej nie wrocil.
      Wlasnie dlatego nie wracam.
      Nieprawda, ze w Stanach nigdy nie bedziesz u siebie. To kraj dla kazdego, kto
      wierzy w siebie i ma wysoka samoocene, a nie przewrazliwionego czlowieka z
      Polski, ktoremu ciagle sie wydaje, ze patrza na niego z wyzszoscia.
      • ready4freddy Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 20:59
        tak jak i kazdy inny. to poklepywanie mnie ubawilo :)
        • beatrix17 Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 21:16
          to jacyś dziwni i nieprawdziwi ludzie - Magda i Tomek.A czego oni niby się
          spodziewali,że on polskie prawo będzie stosował w amerykańskich firmach, a ons
          polską ochronę amerykańskiego środowiska? Przecież to oczywiste ,że żadne z
          nich w swoim zawodzie nie może tam znależć pracy, więc albo trzeba się pożegnać
          z ambicjami, albo zakasać rękawki i zarobić na studia, albo zacząć robić coś
          innego.Ale oni chyba myśleli,że będą siedziec w Stanach na ostatnim piętrze
          hotelu Mariott i jakoś to będzie.
          Mieszkam w Polsce, dużo pracuję i nieźle zarabiam , ale gdybym dziś była tuż po
          studiach na pewno wyjechałabym w świat szukać normalności,W Polsce za żadne
          pieniądze tego się nie kupi.Znam wielu ludzi, którzy wyjechali i robią ciekawe
          rzeczy, niekoniecznie w swoim wyucznym zawodzie.Uważam,że to kwestia
          mentalności.Ta dwójka, jak ulał nadaje się do życia tutaj, więc dobrze dla
          nich,że wrócili. Kto chce być poklepywany, będzie - również w "swoim"kraju.
          • monikamalgorzata Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 21:20
            jak najbardziej sie z toba zgadzam, wyjechala do Anglii 3 lata temu w
            poszukiwaniu"normalnosci" i mi sie udalo zmienilam zawod a teraz krok po kroku
            pne sie w gore i wiem ze w Polsce nigdy bym tego nie osiagnela, pozdrawiam
    • dzimbim Mamy plany,nadzieje i wiarę,ze to nam się uda... 07.09.06, 20:48
      Ci młodzi ludzie mają racje co do tego,że my,w Polsce żyjemy w nierealnym
      swiecie.Rozstrząsamy sprawę teczek,inwigilacji a nie mozemy zrealizować prostej
      inwestycji - zbudować mostu.
    • tomny1 Jezeli emigrowac to tylko do USA. 07.09.06, 21:02
      Chyba nie ma bardziej przyjazdnego i otwartego na immigrantow kraju jak USA.
      • agadab24 Re: Jezeli emigrowac to tylko do WLOCH :) 08.09.06, 00:03

szczegolnie polecam zbior pomidorow :)

tomny1 napisał:

> Chyba nie ma bardziej przyjazdnego i otwartego na immigrantow kraju jak USA.
        • ready4freddy Re: Jezeli emigrowac to tylko do WLOCH :) 08.09.06, 07:48
          i tak wlasnie zrobilem pare lat temu. pomidory owsze, jadam, ale nie przyszlo mi
          do glowy ich zbierac. takie widzi swiata kolo...
      • maverick.7 Re: Jezeli emigrowac to tylko do USA. 09.09.06, 22:52
        prawo imigracyjne maja ostre ale generalnie wszyscy prawdziwi amerykanie to
        imigranci, poza indianami:-). a przyjazna jest tez GB ale mnie osobiscie
        pociagaja niepokorne i wiecznie zbuntowane Stany:-).
    • krawiec6661 Szkoda mi tych ludzi 07.09.06, 21:06
      Niech trochę tutaj popracują, to zobazy jaki stosunek ma Polak do Polaka. Okaze
      się, że byli lepiej traktowani na zmywaku niż u nas gdziekolwiek.Taka jest
      prawda, 3/4 polaków to socjopaci bez empatii. Do tego dochodzi nie uczciwość, a
      jak przyjdzie co do czego to Polak Polakowi rozwali łeb kamieniem za 5 złoty. I
      ta wieczna wojna na teczki, licytowanie się kto jest najświętszy, a kto
      satanista... Po prostu normalnemu człowiekowi żygać się chce, tym bardziej
      jeśli poznał życie w kraju gdzie ludzie się do siebie usmiechają na ulicy i nie
      oznacza to od razu, że jest gejem (których oczywiście też się tu nie lubi,
      podobnie jak wielu innych mniejszości). Proponuje zrobić tutaj skansen dla
      emerytów katolików, żuli, polityków i złodziei.
    • 19790222x Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 21:08
      więc nie wiem co się tutaj tak niektórzy szczypią.
      Z Polski wyjeżdzają tylko nieudacznicy, którzy nic nie potrafią mimo tego
      ich 'wykształcenia' i posiadają zaradności tyle co świnia znosi jajek.

Ot co! Taki student filologii czy jakiś inny pedagog chcieliby zaraz pracować w
      kierunku, w którym sie uczyli i zarabiać 25k netto, najlepiej jeszcze euro - tu
      w Polsce. Taaa jasnee. Nie znajdą nic, więc zamiast stworzyć jakąś firme i
      robic na własny rachunek.. Nie! Oni wola dalej robić na kogoś, ale u
      Pakistańczyka w UK, myjąc gary, no bo to i tak 6 x więcej niż myć gary w Polsce.

Do USA, UK czy innych krajów gdzie sprzątacie kible i myjecie gary, ja jeżdze
      pozwiedzać lub wypocząć. Choć nie ukrywam, lubie jak mi ziomal z Polski wymyje
      kufel, w którym wypije piwko w jakimś pubie w Londynie. To nawet przyjemnne.

Dla mnie ci co wyjeżdzają to ludzie, którzy lekko chcą mieć mieszkanie, autko i
      imprezy co wieczór, za dnióweczke. Tak to nawet w bajkach nie ma.
      • ciocia_ala Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 21:20
        przestan i idz gary myc
        • 19790222x Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 21:27
          ciocia_ala napisała:

> przestan i idz gary myc
          Gary już umyłem w moim domku pod Krakowem (270m zakończenie budowy maj 2004,
          koszt z wyposażeniem 490 000zł).
          Ale masz racje czas pomyśleć o służbie za 1200 netto miesięcznie, chociaż mam
          oszczędną żone i woli abyśmy o dom i gary dbali sami.
          • bart_canada I wlasnie przez takich prymitywow 07.09.06, 22:23
            nigdy nie wroce do Polski. Ludzie z klasa nie mowia o pieniadzach, ale w Polsce
            takich tyle co kot naplakal. Nowobogacka klasa licytuje sie ile zarabia,
            jakie 'se' domy stawia i jakimi 'wozami' jezdzi i ile placi sluzbie. Na
            wytepienie wsiowo-robotniczej mentalnosci potrzebna niestety jeszcze 2 pokolen -
            moze moje wnuczki beda mialy o czym pogadac z rowiesnikami z Polski.
            • comrade Re: I wlasnie przez takich prymitywow 08.09.06, 11:11
              Mit. Wszędzie na świecie ludzie gadają o kasie.
          • piekny_romanek ech burak zawsze bedzie burakiem 07.09.06, 22:42
            Niestety w Polsce nie ma klasy sredniej i to jest ta roznica w porownaniu do
            krajow cywilizowanych. Jesli ktos ma jakas kase to sa to najczesciej takie
            buraki jak Ty, ktorzy chwala sie swoim bogactwem (sic!) na rozne rownie
            buraczane sposoby.

Najczesciej takich nowobogackich mozna na zachodzie poznac po tym jak probuje
            sie dogadac po 'angielskawemu' na migi, bo przeciez jezyka zadnego nie zna,
            gdyz wyksztalcenia rowniez zadnego nie posiadl :PPP

Tymi swoimi tekstami udowodniles, ze sloma ci chloptasiu z butow wystaje -
            chocbys gowno zawinal w zloty papierek nawet za te 490tys to i tak bedzie
            smierdzialo ;)

p.s.
            270metrow za 490 tys? to chyba na jakiejs wsi pod Krakowem i to raczej takim
            niezlym zadupiu ;) Opowiedz nam jeszcze o swoim samochodzie, sygnetach,
            bizuterii zony (jej samochodzie rowniez), gdzie byles na wakacjach i co tam
            jeszcze chcesz MEGA ROTFL
            • 19790222x Re: ech burak zawsze bedzie burakiem 07.09.06, 22:52
              No jasne, ja tylko pokazuje, że dla chcącego w Polsce osiągnąć coś nic
              trudnego.
              Ludzie z klasą sie nie licytuja, nie piszą ile zarabiają? Tzn. ci co narzekają,
              że nic nie mają i licytują sie ile kto z nich zarabia i jak żyją na skraju
              nedzy są z klasą?
              Takie wrażenie mozna odnieśc po waszych wypowiedziach.
              Fakty, tu trzeba przedstawić fakty i najlepiej pit z zeszłego roku, bo inaczej
              powiedzą 'prowokacja' albo, że bajka.. czasem, że złodziej.
              No liczyłem na brawa, żem zaradny, ale tu teraz ja może popluje: Wychodzi z WAS
              właśnia ta polska zawiść i na tym kończycie zamiast chwycić się roboty i zacząć
              zarabiać. Ot, pokolenie ojców na socjalu. No ale musi minąć troche zanim
              zaczniecie czerpać *wzorce* z Zachodu -nie z ojców na socjalu-, a nie tylko
              *kase* z Zachodu.
              To wszystko zaprocentuje w przyszłości inaczej przez następne pokolenia
              nieudacznicy będą wybierać do władz nieudaczników.
              • mulla_komar Po pierwsze uwazam ze zmyslasz 08.09.06, 00:22
                Na internecie, gwarantujacym anonimowosc mozesz sobie nawet pisac ze jestes
                radja w Indiach i ze masz palac z 1000 dziewic.
                Wnioskuje to po twoim poziomie i brakiem konsekwencji. Najpierw piszesz ze
                tylko nieudacznicy wyjezdzaja z Polski a potem, ze tylko chcesz pokazac
                ze 'chcącego w Polsce osiągnąć coś nic trudnego.'
                Nie. Ty chciales obrazic, sprowokowac, wytrzec sobie buty o ciezko pracujacego
                czlowieka. Kompleksy, gniew?
                Musisz przyjac do wiadomosci, ze ludzie maja rozne pomysly na kariere. Centrale
                miedzynarodowych korporacji znajduja sie w takich miastach jak Londy, Nowy
                Jork, Tokio itd. Ludzie beda tam zawsze mieli lepsze perspektywy. A skad wiesz
                ze ktos, np. tak jak ja, nie wyjechal z milosci do kogos, kto nie jest
                narodowosci polskiej i po polsku nie mowi, nie mowiac juz o tym, ze w Polsce
                dla niej nie byloby zbyt bezpiecznie? Nie pomyslales o tym?
                Watpie zeby taki prymityw jak ty mogly dojsc to tego o czym piszesz. Albo
                wygrales w totka albo poprostu klamiesz, i nie udowadniaj mi ze nie, bo jak
                napisalem, w internecie mozesz z siebie zrobic nawet ksiecia z bajki na bialym
                rumaku.
                Pozdr.
                • comrade Re: Po pierwsze uwazam ze zmyslasz 08.09.06, 11:15
                  On ma jednak sporo racji. Nawet jesli brzmi to prowokacyjnie to dlaczego sie od
                  razu unosić? Udało mu sie - świetnie! Ja tez chce zeby mi sie udało, podziwiam
                  tych ktorzy doszli do czegos i wierzę ze sam tez coś osiągnę. Po co sie od razu
                  tak burmuszyć, koles nikogo nie zwyzywał, po prostu pochwalił sie co osiagnał i
                  powiedzial ze doszedł do tego własną pracą a nie krętactwem i kombinatorstwem...
                  • mulla_komar Zartuje Pan towarzyszu!!! 08.09.06, 15:45
                    "więc nie wiem co się tutaj tak niektórzy szczypią.
                    Z Polski wyjeżdzają tylko nieudacznicy, którzy nic nie potrafią mimo tego
                    ich 'wykształcenia' i posiadają zaradności tyle co świnia znosi jajek.

Ot co! Taki student filologii czy jakiś inny pedagog chcieliby zaraz pracować w
                    kierunku, w którym sie uczyli i zarabiać 25k netto, najlepiej jeszcze euro - tu
                    w Polsce. Taaa jasnee. Nie znajdą nic, więc zamiast stworzyć jakąś firme i
                    robic na własny rachunek.. Nie! Oni wola dalej robić na kogoś, ale u
                    Pakistańczyka w UK, myjąc gary, no bo to i tak 6 x więcej niż myć gary w Polsce.

Do USA, UK czy innych krajów gdzie sprzątacie kible i myjecie gary, ja jeżdze
                    pozwiedzać lub wypocząć. Choć nie ukrywam, lubie jak mi ziomal z Polski wymyje
                    kufel, w którym wypije piwko w jakimś pubie w Londynie. To nawet przyjemnne.

Dla mnie ci co wyjeżdzają to ludzie, którzy lekko chcą mieć mieszkanie, autko i
                    imprezy co wieczór, za dnióweczke. Tak to nawet w bajkach nie ma."

Dla mnie wyzwiskiem jest nazwanie mnie nieudacznikiem. Koles swoim tekstem
                    wrzucil wszystkich do jednego zbioru, ponizajac tych, ktorzy wyjechali np.
                    dlatego ze kochaja kulture danego kraju, lub pobrali sie z osoba spoza Polski.

Podadto towarzyszu, zauwazcie ze tekst tego kogos jest generalnie prymitywny i
                    rasistowski (jakby praca u Pakistanczyka byla czyms ponizajacym).

> On ma jednak sporo racji.

Widzicie towarzyszu, koles uzyl bardzo ogolnych sfomulowan. Jesli ja napisze ze
                    na ziemi zyja sami bandyci to tez bede mial wiele racji bo niemal lazdy
                    czlowiek zlamal w spoim zyciu jakis przepis lub paragraf. Wiele uogolnien ma w
                    sobie wiele racji bedac rownoczenie parszywym klamstwem.
      • delfina77 Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 21:25
        Ty masz mentalność polaczka, nie Polaka - widać to po tym zdaniu z wycieraniem
        kufli. Pierwszy byś wykorzystał człowieka a potem dał mu kopniaka na drogę. Z
        dala od takich jak ty chcemy być - nie przyjeżdżaj, proszę, do UK, jedź sobie
        gdzieś na wschód, może tam komuś zdołasz zaimponować?
        • 19790222x Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 21:33
          delfina77 napisała:

> Ty masz mentalność polaczka, nie Polaka - widać to po tym zdaniu z wycieraniem
          > kufli. Pierwszy byś wykorzystał człowieka a potem dał mu kopniaka na drogę. Z
          > dala od takich jak ty chcemy być - nie przyjeżdżaj, proszę, do UK, jedź sobie
          > gdzieś na wschód, może tam komuś zdołasz zaimponować?

Prawda w oczy kole? Jakbym ci dał o 200 funtów mniej za to samo co robisz w UK,
          wróciłabyś czy może nie, bo magia pieniądza i ten 'wielki świat'?
          Przecież to jasne, ze wszyscy uciekają z Polski nie dlatego, że ktoś zły
          rządzi, ale dlatego, że wy się nie umiecie rządzić we własnym kraju, dlatego
          łatwiej osiągąc sukces budująć przy zmywaku cudzą gospodarke niż pobiegać po
          urzędach z pomysłem i zacząć samemu zatrudniać we własnej firmie.
          Ja nie ogladam TV a artykuły o polityce omijam. Nawet nie znam wszystkich
          ministrów z nazwiska. Ja po prosty każdą kłode rzucaną przez ten rząd traktuje
          jak próg zwalniający na drodze, jak trudne zadanie, jak problem do rozwiazania
          lub ominięcia. Dla mnie to wyzwanie lepsze niz zdobycie najwyższej góry. Nie
          nudze się przy tym, ale i zarabiam, i moge napić się kawy przy hejnale na rynku
          w Krakowie.
          • maverick.7 Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 21:43
            zgadzam sie z delfina, jestes typowym polaczkiem w ktorym siedzi frustrat i
            przegraniec i nawet jesli masz troche kasy to i tak nie bedziesz do konca
            szczesliwy. wiecej nie chce mi sie pisac bo szkoda slow na takiego polaczka.
            mimo wszystko pozdrawiam.
      • karolla79 Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 22:58
        Mieszkam w UK od dwoch lat i niestety nie podalabym Ci piwka bo nie pracuje w
        pubie, ale w duzej miedzynarodowej korporacji i tak sie sklada, ze pobede tu
        jeszcze z rok. Zdobede jeszcze troche doswiadczenia i nieukrytwajmy kasiorki a
        potem wracam do Polski. Ale obawiam sie, ze wciaz Ci nie zaserwuje piwka..
        Wiecej wiary w ludzi zycze..
      • marklips Re: Polska jest ok i da sie tu!!! 4000EU Nettto? 07.09.06, 23:43
        Bravo,tak samo probowalem swoim 5 dzieciom wytlumaczyc,
        bowiem czesto zawodowo i muzycznie"poznawalem"nasza planete.
        Tylko w PRL a za kare za znajomosc jezykow,
        zostalem aby moja "druzyna" zastanowila sie
        na co maja ochote czy na nauke w Polsce
        czy tez za granica.
        a mnie szykanuja pensjami powyzej 4000 EU Netto,w gore
        co jeszcze bym przetrawil ale jedno z nich,
        znowu na polskim paszporcie poinformowalo mnie
        o pracy doktorskiej(budowa maszyn)i to w dodatku
        jako co jest wysoce bulwersujace,jako dziewczyna.

Na moje pytania czy zaloza Firmy i dadza ludziom
        w Polsce miejsca pracy,dostalem nikczemna odpowiedz,
        ze lepiej wlasne Firmy ale w Europie lub w Stanach.

Jak na dodatek te przepiekne dzieci maja
        tak jezyki obce opanowane ze nawet po polsku
        rozmawiala bez akcentow.Co mnie do dzisiaj szokuje
        a nie wspominam o ich znajomych z innych krajow,
        ktorzy nie wierza ze dzieci sa z Polski i z polskimi
        paszportami,ich bezczelnosc nie zna granic jak
        mi kukulki i oscypki z Polski przywoza do Berlina,
        jak bym tego sam nie mogl tutaj kupic.....

Ponizaja Tate i zwracaja mi uwage ze "w koncu"
        moglbys,swoj akcent w innych jezykach poprawic".

Tak na marginesie bo mam strach ze przeczytaja
        GW:Hallo,pozdrawiam nastepne pokolenie.
        Uczcie sie jezykow a zycie na naszej planecie,
        jest dla was zawsze otwarte i ...ciekawe.
        w Polsce,nikomu nie zaszkodzilo.
        pozdrawiam z Berlina,gdzie znowu narzekaja
        na 21.000 jednoosobowych polskich Firm,Mark Lips
      • agadab24 Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać na siebie 07.09.06, 23:51
        jestem tego samego zdania ....!!!!!! mam 26 lat i jestem samotna matka ...w
        Polsce mi sie super powodzi i nigdzie nie zarobilabym tyle kasy poza granicami
        kraju ...po trupach do celu to moje motto :)....

19790222x napisał:

> więc nie wiem co się tutaj tak niektórzy szczypią.
        > Z Polski wyjeżdzają tylko nieudacznicy, którzy nic nie potrafią mimo tego
        > ich 'wykształcenia' i posiadają zaradności tyle co świnia znosi jajek.
        >
        > Ot co! Taki student filologii czy jakiś inny pedagog chcieliby zaraz pracować
        w
        >
        > kierunku, w którym sie uczyli i zarabiać 25k netto, najlepiej jeszcze euro -
        tu
        >
        > w Polsce. Taaa jasnee. Nie znajdą nic, więc zamiast stworzyć jakąś firme i
        > robic na własny rachunek.. Nie! Oni wola dalej robić na kogoś, ale u
        > Pakistańczyka w UK, myjąc gary, no bo to i tak 6 x więcej niż myć gary w
        Polsce
        > .
        >
        > Do USA, UK czy innych krajów gdzie sprzątacie kible i myjecie gary, ja jeżdze
        > pozwiedzać lub wypocząć. Choć nie ukrywam, lubie jak mi ziomal z Polski
        wymyje
        > kufel, w którym wypije piwko w jakimś pubie w Londynie. To nawet przyjemnne.
        >
        > Dla mnie ci co wyjeżdzają to ludzie, którzy lekko chcą mieć mieszkanie, autko
        i
        >
        > imprezy co wieczór, za dnióweczke. Tak to nawet w bajkach nie ma.
        • marklips Re: Polska jest ok i da sie tu zarabiać!Do agadab2 08.09.06, 00:07
          Tutaj niepoprawny Mark do agadab24 ktora napisała:
          jestem tego samego zdania ....!!!!!! mam 26 lat i jestem samotna matka ...w
          Polsce mi sie super powodzi i nigdzie nie zarobilabym tyle kasy poza granicami
          kraju ...po trupach do celu to moje motto :)....

Ale masz temperament.Gratuluje.Moze sie poznamy?
          Jestem stanu wolnego.
          wspomnialem o moich niemozliwych dzieciach ale
          nie wspomnialem ze w 2001 roku wyprobowalem eksperyment
          i przez przypadek w koszalinskim,w ciagu 7 miesiecy,
          zalozylem Firme aby ja potem sprzedac a jedna z dzieci
          ukaralem domkiem z ogrodem,z przetargu.

Niech sie meczy i czasami pielegnuje
          a do Mielna moze sobie autem lub busem dojechac.

Co prawda Babcia z Bydgoszczy psioczyla
          na mnie za "idiotyczne" pomysly ale nie za dlugo,
          bowiem po tych 7 miesiacach znowu wrocilem do
          siebie,do Berlina.Zamiast do Warszawy.
          To jest w Polsce jeszcze mozliwe ale i spekulacje
          w Europie sa realne.

Co prawda nie po zwlokach ale z humorem
          czego zycze wam i "bohaterom" z reportazu.

GW przypomina mi troche "Szpilki""
          Mark Lips
          komponist24@gmail.com
    • talkto_menow www.nowy-jork.com 07.09.06, 21:10
      www.nowy-jork.com
    • marek_samulski Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 21:14
      Gratuluję Wam optymizmu (jacht, domek). Myślę, że nie starczy Wam życia na
      zrealizowanie marzeń. Z mojego doświadczenia (10 lat pracy po 12godz dziennie-
      wyższe studia, praca stała i dodatkowa (po godzinach), daleki jestem od
      spełnienia marzeń o własnym domu, nie mówiąc o innych przyjemnościach np.
      wczasach za granicą. W Polsce jest to niemożliwe.
    • bakkerpa Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 21:20
      odkryłam holandię... i w grudniu wracam do polski. mogę się podpisać pod tym
      artykułem obiema rękami,niby międzynarodowy bank, wokół wielu cudzoziemców -
      ale zawsze "ktoś cię przyjażnie klepnie po ramieniu, mówiąc, że wszystklo jest
      o.k.
      po 3 latach bycia udawana holenderką, chciałabym w końcu poczuć się w domu, a z
      holandii, oprócz cebólek tulipanów i klompów przywiozę ze sobą męża...,
      pozdrawiam i życzę powodzenia
      • bakkerpa Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 21:22
        cebulek oczywiście....
      • piekny_romanek wspolczuje facetowi 07.09.06, 22:46
        ciekawe ile wytrzyma w tym czarno-katolskim kartoflisku ;) no chyba ze to nie
        jest holender
    • symploke 1500zł brutto to alternatywa dla "pokolenia1200"? 07.09.06, 21:26
      Żałosny tekst.
      Nieudolna próba manipulacji ...
      Gdzie tu rzetelne i fachowe dziennikarstwo?
      Jakaś naiwna paplanina.
      Tylko się człowiek denerwuje jak takie pierdoły czyta.

Cieszę się jednak, że jest jeszcze sporo ludzi, którzy myślą trzeźwo i wyłapują
      te bzdury, którymi próbuje nas karmić GW.

Młodym ludziom szczerze życzę powodzenia (za 1500zł brutto w W-wie, ale z
      perspektywami).
      Ja dziękuję, wyjeżdżam ...
    • koszyk91 Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 21:36
      no pieknie sielanka poprostu. kurka chyba chodzi o to zeby spokojnie zarobic na zycie a nie wypruwajac zyly. wiec jednak emigracja. stac cie na spokoj.
      • patthecat A ja ciągle czekam na dietę za 8 zł dziennie :D 07.09.06, 21:49
        Preferowalnie bez ziemniaków, śmietany i wody z kranu przez cały miesiąc.... :)
        Oni albo mają ludzi za debili, albo za rośliny napędzanie energią słoneczną.... :D

koszyk91 napisał:

> no pieknie sielanka poprostu. kurka chyba chodzi o to zeby spokojnie zarobic na
        > zycie a nie wypruwajac zyly. wiec jednak emigracja. stac cie na spokoj.
        • douglasmclloyd Re: A ja ciągle czekam na dietę za 8 zł dziennie 07.09.06, 22:18
          Zyja miloscia albo walowka od rodziny ze wsi.
          • agadab24 Re: A ja ciągle czekam na dietę za 8 zł dziennie 08.09.06, 00:01
            8zl dziennie?? ja znam ludzi co zyja za 20zl tygodniowo!!!! :)

douglasmclloyd napisał:

> Zyja miloscia albo walowka od rodziny ze wsi.
            >
      • mniklas5 Re: Polska jest wspaniala na dwa 07.09.06, 21:52
        tygodnie, a tzw emigracja do USA byla dla mnie jednym z madrzejszych decyzji w
        zycie, dlaczego ? poniewaz niestety nigdy nie moglem sie pogodzic w Polsce z nie
        normalnoscia, wyzyskiem i wieloma innymi powodami mojej decyzji. Poza tym mam
        trzy cechy pracowitosc inteligencje i upor ktore pomogly mi w ciagu 14 lat dojsc
        do wysokiego statusu majatkowego oraz spolecznego w Kaliforni. Pierwsze piec lat
        w nowym kraju jest najtrudniejsze i to trzeba wytrzymac , pozniej jest bardzo
        dobre zycie. Jest powiedzenie ; each room you are looking for is a heaven but
        hallway is a bich.
        • marklips Re: Polska jest wspaniala!!!Do mniklas5.TAK!! 08.09.06, 02:10
          Hallo z ktotkim slowwem dla Ciebie mniklas5 TAK,ktory napisał:
          trzy cechy pracowitosc inteligencje i upor ktore pomogly mi w ciagu 14 lat dojsc
          do wysokiego statusu majatkowego oraz spolecznego w Kaliforni. Pierwsze piec la
          tw nowym kraju jest najtrudniejsze i to trzeba wytrzymac , pozniej jest bardzo
          dobre zycie.

Dodam,w kontekscie dzieci jak juz w innym komentarzu
          podawalem:warto dla siebie i nastepnego pokolenia to nastepne
          pokolenie ratowac przed jego w Polsce sukcesywnym wyniszczaniem.

Warto rowniez podtrzymywac tradycje aby ono nie zapomnialo
          o Polsce.
          Mamy do tego prawo.
          Zbieznosc Konstytucji 3 Maja z Konstytuscja USA nie
          jest przypadkiem o czym wie Europa.............

Nasze dzieci i wnuki nie chca byc meczennikami
          i niewolnikami we wlasnej ojczyznie a do Warszawy daleko.......
          Jak na razie niewolnictwo i handel ludzmi ma miejsce
          w Polsce.Naturalnie UK,Niemcy i USA sie raduja,
          ale przy takiej polityce przeciw rodzinie,
          za 15 lat mamy 13-15 mln Polakow w Polsce.

Propaganda w artykule mila,romantyczna
          jak u ...Laskowika.
        • 26.2marathon Re: Polska jest wspaniala na dwa 08.09.06, 11:45
          AMEN! (but I hope you meant "bitch" not a "bich"? - Stefan (from central
          California coast)
    • robsonrb Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 22:06
      zobaczymy jak bedą śpiewac jak któreś straci prace a tu w Wawie jak nie masz co miesiąc 5 tys na reke to wypadasz z gry a jak masz kredyt mieszkaniowy to przerąbane i 5 nie starcza (cena mieszkania 50-60m to 500-600 tys).wiec ja będąc na ich miejscu wybrałbym jednak ameryke
      • 1zorro Ale pierdoly afrykanskie... 07.09.06, 22:24
        po prostu sie dzieciaki nie przebily i stad ta cala bajeczka jak w PRLu - bis
        cudownie... tylko pogratulowac!
        • comrade Re: Ale pierdoly afrykanskie... 08.09.06, 11:35
          :) A ilu sie przebija? Fakty są takie - przebije sie nieliczna grupa, pare
          procent, ludzie kumaci, wysokie IQ, kultura osobista, dobra edukacja, umiejacy
          sie uczyć nowych rzeczy, języków, i oni mogą pisać sobie na forach z pozycji
          wygodnego, zamoznego przedstawiciela klasy sredniej czy nawet wyższej w USA.

A cała reszta, czym moze sie pochwalić? Nie patrz przez pryzmat swojej sytuacji.
          Dolar jest po 3 zł a bedzie jeszcze nizej. Za 15-20 lat niewykwalifikowana
          robota w USA to ogole bedzie smiech na sali. Moze sie okazać ze ci ludzie z
          artykułu na dluzsza mete mogli postąpic sluszniej niz niejeden co został z
          nadzieja "przebicia sie". Jakie są szanse przebicia to sam powinienes wiedziec.
    • aniaania20 Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 22:28
      mieszkanie w chicago za 500 dolarow to nieprawda to jakas speluna albo nie
      wiadomo co mieszkam w chcioago 5 lat i nigdy sie nie spotkalam zeby wynajc
      mieszkanie za 500 dolarow
      • ciocia_ala Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 08.09.06, 00:03
        moze jakies studio? czy tez nie da rady?? a moze to chodzi o pokoj przy
        rodzinie:)
        ja tez nie spotkalam sie z takimi cenami
    • sonia9911 Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 22:43
      Jezeli mieszkaliscie juz dluzej poza krajem, jestem w 100% przekonana, ze w
      najblizszych pieciu latach wyjedziecie z Polski na stale. Tak mowia statystyki
      i moje doswiadczenie.
      • wooda2 Re: Odkryliśmy Amerykę - wróciliśmy do kraju 07.09.06, 23:00
        hej Sonia,
        ty poważnie z tymi statyskami? jakie masz zródło, może jakies linki? A jakie są
        twoje doświadczenia w tym temacie? Pytam bo mieszkałem dużej za granicą (poza
        Europa) i sam zastanawiam się jaka mnie czeka przyszłośc??? (a co raz blizszy
        jestem tego co napisalas....smutne:/)
        sonia9911 napisała:

> Jezeli mieszkaliscie juz dluzej poza krajem, jestem w 100% przekonana, ze w
        > najblizszych pieciu latach wyjedziecie z Polski na stale. Tak mowia
        statystyki
        > i moje doswiadczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka