Dodaj do ulubionych

"Przeprosiny Watykanu są niewystarczające"

16.09.06, 15:56
Basta, rozważania teologiczne o istocie wiary,rozumu, świata w ujęciu róż-
nych kultur, Greków, Persów, islamu, Kanta, Platona wygłoszone na Uniwersyte-
cie w Regensburgu i częściowo adresowane do Magnificent Rector trzeba naj-
pierw przeczytać i rozważyć a nie wychodzić na ulicę i żadać przeprosin za
coś czego nie rozumie się.
Obserwuj wątek
    • clr "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:01
      Ten co strzelal do Jana Pawla II chyba tez byl z tej beczki?? Nie chce sie
      wierzyc dokad ten piekny swiat idzie...
      • jeshua Drugi policzek, owieczki moje kochane 16.09.06, 16:05
        Nadstawcie drugi policzek, tak jak was uczyłem...

Jezus
        • marcus_crassus koran 16.09.06, 16:31
          osobiscie nie sadze aby koran zachecal do nawracania na sile. nie jest tez
          wbrew temu co mowi wielu ksiega zachecajaca do jakiejs straszliwej przemocy (w
          kazdym razie nie w wiekszym stopniu niz pisma chrzescijanskie i zydowskie)

natomiast jedna jest rzecz nie podlegajaca dyskusji - koran stoi w sprzecznosci
          z prawami czlowieka jakie szanuje nasz swiat.

nie wiem dlaczego ludzie sie tego boja powiedziec. przeciez to nawet muzulmanie
          mowia. tylko oni to barbarzynstwo nazywaja "wyborem alternatywnym"

wyborem alternatywnym dla gesi jest np kociol
          • piotr228 Islam poszedł w kierunku faszyzmu 16.09.06, 18:56
            Islam stał się religią totalitarną. Nakazuje mordowanie "niewiernych"
            (podludzi). Za to jest obiecana (wirtualna) nagroda w "raju". Pobożny
            muzułmanin (nadczłowiek) poszerzy sobie w ten sposób przestrzeń życiową
            (Lebensraum). Nie można temu zaprzeczyć. Rządy państw muzułmańskich życzą sobie
            eksterminacji całych narodów, wspierają zamachy terrorystyczne, itp. Nie chcę
            aby wpływy islamu w świecie rosły.
            • lze_elita.72 Nie musial isc - zawsze byl. A przynajmniej od 16.09.06, 19:14
              czasow niejakiego Adolfa Hitlera:)

www.youtube.com/watch?v=d51poygEXYU&eurl=
              • mirmat1 W kajaniu sie nie bedzie konca 17.09.06, 01:41
                lze_elita.72 napisała:

> czasow niejakiego Adolfa Hitlera:)
                M: wstyd mi za B-16, ze poniza sie i caly KK. Widac teraz jak bardzo
                cywilizowany swiat stracil z odejsciem Oriany Fallaci. To ona a nie B-16 sa dla
                mnie prawdziwym autorytetem.
                • lze_elita.72 Podzielam twa opinie: Papiez nie ma ZA CO 18.09.06, 03:11
                  przepraszac. Muslimy ostatnio obrazaja sie jak - bez urazy - pederasci: czuja
                  sie obrazeni nie dlatego, ze sie ich przesladuje czy nie toleruje, ale ze sie
                  ich NIE KOCHA I NIE PODZIALA ICH POGLADOW:)
                  Moim zdaniem - niech sie czuja obrazeni. I trzymaja sie mozliwie daleko od
                  swiata kultury judeo-chrzescijanskiej.
                  • mirmat1 2 mln wymordowanych Sudanskich chrzescijan to .... 18.09.06, 18:43
                    ...nie hiostoria ale terazniejszosc ostatnich dekad.
                    lze_elita.72 napisała:
                    > Papiez nie ma ZA CO przepraszac. Muslimy ostatnio obrazaja sie jak - bez
                    urazy - pederasci: czuja
                    > sie obrazeni nie dlatego, ze sie ich przesladuje czy nie toleruje, ale ze sie
                    > ich NIE KOCHA I NIE PODZIALA ICH POGLADOW:)
                    > Moim zdaniem - niech sie czuja obrazeni. I trzymaja sie mozliwie daleko od
                    > swiata kultury judeo-chrzescijanskiej.
                    Mirmat: wlasnie ogladalem na TVN-24 Gadajaca Glowe nijakiego Boguslawa
                    Zagorskiego z "Instytutu Chalduna", ktory twierdzil, ze nie nalezy wracac
                    do "historii" bo to zaognia stosunki miedzy religiami! Nikt mu nie przypomnial,
                    ze najwiekszy holokaust po II Wojnie Swiatowej wydarzyl sie niedawno kiedy
                    muzulmanie w Sudanie wymordowali 2 miliony chrzescijan. Do tego mozna dodac 200
                    tys. w Timorze nie mowiac o regularnych masakrach chrzescijan jakie dokonuja
                    muzulmanie w Pakistanie czy Egipcie.
            • nicolson1949 nie tylko islam poszedł w kierunku faszyzmu 17.09.06, 09:30
              !
              • lze_elita.72 Tak? Nie tylko? To podaj jakis przyklad (poza 18.09.06, 03:12
                o.Rydzykiem rzecz jasna, bo o tym wiadomo, ze na zoldzie amerykanskich neo-
                nazi).
          • euro67 Re: koran 16.09.06, 20:02
            Oj, zacheca do nawracania na sile i wszelkiej religia usprawiedliwionej
            przemocy przemocy!
            Drodzy dyskutanici proponuje : przeczytajcie prosze najpierw Koran a potem juz
            piszcie ile chcecie...
            • lmark Terroryści nie byli dostatecznie wierzącymi w isla 18.09.06, 08:56
              Gdyby znali podstawową maksymę islamu "Religia Pokoju" to by nie mordowali a
              pozastali islamiści nie mówili by o hurrysach dla męczęnników w raju.
              Ta cała islamska globalbanda zgromadzona pod fałszywimi sztandarami
              pseudoreligii szerząca fałsz,obłudę i mordowanie powinna być w naswzym świecie
              pozbawiona wszelkich praw i traktowana jak to czym jest w
              rzeczywistości,,,,parchem pasożytującym na nas wykorzystującym nasze prawa,
              pieniądze,wiedzę i technologie dla jednego celu...szerzenia islamu i mordowania nas.
              Świat bez islamu i jego gnid to świat pokoju.
              Czas by oczyścić nasze kraje od parchów.
          • babusz do crassusa 16.09.06, 20:24
            marcus_crassus napisał:

> natomiast jedna jest rzecz nie podlegajaca dyskusji - koran stoi
            > w sprzecznosci z prawami czlowieka jakie szanuje nasz swiat.

A jaki to jest ten wasz swiat, krasula? Na pewno nie ten nasz zachodni, gdzie
            szanuje sie zycie ludzkie. Te twoje radosne pienia po atakach rakietowych i
            bombardowaniach Iraku wskazuja na to, te ten wasz swiat, towarzyszu crassula,
            to lewackie, buszmenskie bydlo.
          • ethebor Re: koran 16.09.06, 20:52
            Zydowskie moze tak. Chrzescijanskie watpie. Mahomet stal osobiscie na czele 99
            bitew, mordowano jencow (w tym rowniez wyznawcow jedynego Boga - w Arabii za
            jego czasow bylo sporo wyznawcow Judaizmu i mozaika sekt chrzescijanskich),
            kobiety i dzieci sprzedawano w niewole... Trudno porownywac to do Jezusa.

marcus_crassus napisał:

> osobiscie nie sadze aby koran zachecal do nawracania na sile. nie jest tez
            > wbrew temu co mowi wielu ksiega zachecajaca do jakiejs straszliwej przemocy (w
            > kazdym razie nie w wiekszym stopniu niz pisma chrzescijanskie i zydowskie)
            >
            > natomiast jedna jest rzecz nie podlegajaca dyskusji - koran stoi w sprzecznosci
            >
            > z prawami czlowieka jakie szanuje nasz swiat.
            >
            > nie wiem dlaczego ludzie sie tego boja powiedziec. przeciez to nawet muzulmanie
            >
            > mowia. tylko oni to barbarzynstwo nazywaja "wyborem alternatywnym"
            >
            > wyborem alternatywnym dla gesi jest np kociol
            >
            >
        • behemot68 Re: Drugi policzek, owieczki moje kochane 16.09.06, 17:48
          Przecież to był tylko skrót myślowy, zapytajcie Antka M. :)
        • ethebor Re: Drugi policzek, owieczki moje kochane 16.09.06, 20:48
          No dobrze ale gdzie? W Ewaneglii czy w Koranie. Bo jakby przeczytac to o czym
          wedlug Koranu uczyl Jezus to mozna by sie solidnie zdziwic.
          Poza tym z Islamem nie chodzi o nadstawianie policzka tylko szyi i to szyi pod
          miecz. Policzki sa dwa - szyja jedna.

jeshua napisał:

> Nadstawcie drugi policzek, tak jak was uczyłem...
          >
          > Jezus
      • mppmpp Niech mnie pocałują w rozchylony d....uży palec u 16.09.06, 19:20
        nogi... Poczytajcie sobie koran, a włos na głowie stanie ze zgrozy i tam wypisanych "mądrości"! BASTA!
      • jezm Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 19:29
        Do czego zmierza? - do III wojny. Tylko nie z Rosja a z islamem. Z wyznawcami
        religii ktorej celem jest opanowanie swiata i wyniszczenie wszyskich
        innowiercow. I to tez jest zapisane w koranie.
      • stefanku1 Arabowie sa nieposkromieni 17.09.06, 13:08
        Rozne religie powinny sie szanowac. Ale na zasadzie wzajemnosci.iestety, islam
        caly czas energicznie prowadzi ekspansje. Problem w tym, ze tak jak my mamy malo
        pismiennych sluchaczy RM, ktorym mozna wszystko wmowic, tak w krajach arabskich
        sa miliony niepismiennych, ktorym mullowie w imie Allaha wpajaja nienawisc.
        Wiedza bowiem, ze ludzie nie sprawdza, ze Islam wcale nie jest religia wojujaca
    • dengar "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:04
      Religia jest najczęstszą przyczną konfliktów na świecie czy tak musi być...
      • zigzaur Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 17.09.06, 08:09
        Były czynione próby zniesienia religii. Kilka razy w historii ludzkości. Zamiast
        tego pojawiał się kult władzy, czyli religia innego rodzaju.

Jedni się modlą np. do obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej.
        Inni musieli się modlić do urzędasa, aby dał przydział na papę do pokrycia dachu.
    • adamx79 SZOK!!!"Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:05
      Na znak protestu na słowa Papieża, "wesoła grupa talibów" lub innych
      terrorystów wysadzi w powietrze kilka samochgodów pułapek, gdzie zginie
      kilkadziesiąt osób. Bogu ducha winnych, bo jakis przywódca islamski dostał
      szału...i jest za ograniczony, aby zrozumieć słowa w dyskusji na temat wiary.
    • ukos Nie słyszałem, żeby islamiści za coś przeprosili 16.09.06, 16:06
      Im wolno wszystko - tak przecież mówi Koran. Jeśli mogą, to Cię z pewnością
      zniewolą. To zakała świata, śmiertelne zagrożenie wolności.
    • kraq przeprosic za co? 16.09.06, 16:16
      ktos wreszcie powinien sie odwazyc publicznie nazwac te religie islamska religia
      mordercow. czy ci co najglosniej domagaja sie przeprosic robia cos w tym
      kierunku, zeby zapobiec kolejnym zabojstwom niewinnych ludzi, mordowanym w imie
      fanatyzmu religijnego? czy tez ci, co domagaja sie przeprosin sami robia swoim
      pobratymcom wode z mozgu i wysylaja ich na meczenska smierc? a w ogole jak mozna
      szanowac religie, ktora ma za boga goscia pedofila. ten ich caly mohamet czy jak
      go tam zwa, zdaje sie ochajtal sie z laska 6. letnia a jak miala lat 9, to ja
      bzykal. no piekna religia pokoju. na pohybel
    • olasty "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:22
      nie ma za co ich przepraszac, prawda w oczy kole...
      • marakuja1 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 17.09.06, 08:44
        Wydaje mi się, że muzułmanie tylko czekali na taką wypowiedź by znów
        mieć "święte prawo" aby wysadzać i zabijać ...

najkrótszy żart współczesnego świata:
        islam religią pokoju
    • asd616 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:30
      Islam nie podlega krytyce? Sorry, ale w naszej kulturze można mówić co się myśli.
    • campero Niech Watykan placi odszkodowania za przemoc w 16.09.06, 16:36
      christianizacji...np. 100 lat temu zniszczono zupelnie
      nasza kulture polska-slowianska zastepujac ja chrzescijanstwem
      a Afryka, Am. Pld. gdzie zabijano w imie chrzescijanskich bogow.
      Najpierw niech Watykan zaplaci odszkodowania za te wieki zniszczen
      i przemocy w imie Jesusa a potem niech sie zabiera za krytykowanie
      innych.
      • psax Re: Niech Watykan placi odszkodowania za przemoc 16.09.06, 16:44
        campero napisał:

> 100 lat temu zniszczono zupelnie
        > nasza kulture polska-slowianska zastepujac ja chrzescijanstwem
        > a Afryka, Am. Pld. gdzie zabijano w imie chrzescijanskich bogow.

Campero czy Ty masz jakiekolwiek pojecie o religii? W jaki sposob 100 lat temu
        zniszczono nasza kulture ??!! Mozesz mi to wytlumaczyc? Aha i jeszcze jedno...
        Wymien tych wszystkich "chrzescijanskich bogow" o ktorych piszesz, bo ja znam
        tylko jednego.
        • piwi77 Re: Niech Watykan placi odszkodowania za przemoc 16.09.06, 17:06
          psax napisał:

> Campero czy Ty masz jakiekolwiek pojecie o religii? W jaki sposob 100 lat temu
          > zniszczono nasza kulture ??!! Mozesz mi to wytlumaczyc? Aha i jeszcze jedno...
          > Wymien tych wszystkich "chrzescijanskich bogow" o ktorych piszesz, bo ja znam
          > tylko jednego.

campero zgubił jedno zero, więc nie triumfuj, bo miało być nie 100 lecz 1000.
          Co do reszty to ma rację. Co do ilości bogów chrzscijańskich to sprawa jest
          trudna, albowiem poza trzema (ojcic, syn, duch świety), jest jeszcze
          niezliczona ilość matek bożych. Hieraria ważności jest różna i zależy od
          miejsca i okoliczności.
      • beautytherapist Re: Niech Watykan placi odszkodowania za przemoc 16.09.06, 16:44
        >ktos wreszcie powinien sie odwazyc publicznie nazwac te religie islamska religia
        mordercow. <

Byl Ktos taki. Niestety Oriana Fallaci zmarla i teraz trudno bedzie znalezc
        kogos wsrod moznych tego swiata, kto odwazy sie tak otwarcie i prawdziwie pisac
        o muzulmanskich mordercach.
      • erg_samowzbudnik Re: Niech Watykan placi odszkodowania za przemoc 16.09.06, 19:00
        campero napisał:

> christianizacji...np. 100 lat temu zniszczono zupelnie
        > nasza kulture polska-slowianska zastepujac ja chrzescijanstwem
        > a Afryka, Am. Pld. gdzie zabijano w imie chrzescijanskich bogow.
        > Najpierw niech Watykan zaplaci odszkodowania za te wieki zniszczen
        > i przemocy w imie Jesusa a potem niech sie zabiera za krytykowanie
        > innych.
        Dawno,dawno temu....
    • pompompom Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:47
      Dlaczego to my mamy szanowac ich religie? A oni nasza to co? Jestem teraz w
      Chinach i na jakims bazarze na nie jednym stoisku widzialam krzyze same lub z
      ukrzyzowamnym Chrystusem jako dyskotekowe gadzety z blyskajacymi swiatelkami w
      neonowych kolorkach. Jakos nie slysze przeprosin ze stronych m. in. muzulmanow,
      ktorych tutaj jest bardzo wielu. A moze pare bomb zalatwi sprawe?
      • zigzaur Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 17.09.06, 08:15
        Akurat w Chinach tak dużo muzułmanów nie ma. A i tamtejsze władze nie pozwolą na
        religijny ekstremizm.

Chińczycy, owszem, produkują gadżetowe krzyżyki. Ale produkują też akcesoria
        liturgiczne używane na oficjalnych ceremoniach religijnych przez katolickich księży.
        • pompompom Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 17.09.06, 09:48
          No to akurat nie byly liturgiczne akcesoria. A tu gdzie jestem Arabow jest
          bardzo wielu, muzulmanow tez.
          Islam szuka zwady, a potem dziwi sie, ze nikt ich nie lubi.
    • wgj8515 "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 16:48
      W Koranie istnieje pojęcie dziesięciu stopni wojny religijnej.
      Pierwszym jest modlitwa za innowiercę aby przeszedł na islam. Jak łatwo się
      domyślić ostatnim są samochody pułapki i tym podobne inne zabawki.
      Jak ci protestujący, na wypowiedź Benedykta XVI, zapoznają się z własną ideeą
      teologiczna to będzie można z nimi rozmawiać. Na razie trzeba do nich strzelać.
    • piwi77 Ubaw po pachy, jak głosiciele dwóch różnych fikcji 16.09.06, 17:01
      zaczynaja sie spierać, która z nich jest prawdziwa. Smutne jedynie, że dla
      zachowania własnych pozycji, gotowi są nawet poswiecić ufające im owieczki.
      • wtl Ale głosiciele tylko jednej z tych dwóch "fikcji" 16.09.06, 17:16
        Ale głosiciele tylko jednej z tych dwóch "fikcji" będą Cię nawracać na siłę.
        Której ?
        • piwi77 Re: Ale głosiciele tylko jednej z tych dwóch "fik 16.09.06, 17:38
          W Polsce zaprzestano nawracania na siłę. Teraz chrześcijanie pasożytują na
          całym społeczeństwie, także jego niekościelnej części. I to jest nasz problem.
          Islam jest daleko.
          • remik.bz Islam nie jest daleko od nas 16.09.06, 17:54
            piwi77 napisał:

> W Polsce zaprzestano nawracania na siłę. Teraz chrześcijanie pasożytują na
            > całym społeczeństwie, także jego niekościelnej części. I to jest nasz problem.
            > Islam jest daleko.

No to sie Kolego grubo mylisz. Islam jest od nas o "rzut beretem". A jak dojdzie
            do nas to jeszcze ztesknisz za "katolickim zabobonem".
            Chociaz mam nadzieje , że nie powtórzymy błędów Zachodu i nie pójdziemy w
            "wleokulturowość".
            Jak na razie , to wszystko wskazuje na to ,ze jakieś 20 lat np we Francji
            całkowicie legalnie dojdzie do władzy partia islamskich fundamentalistów.
            A kto bedzie wtedy coś tam majaczył o "rozdzieleniu państwa i religii", to
            bedzie w majestacie prawa skrócony o głowe.
            Obys to nie był Ty ( bedąc np na wycieczce w Paryzu )
            • piwi77 Mnie jest wszystko, czy kato-, czy muzułmania 16.09.06, 18:00
              Ważne, aby wyznawcy sami się utrzymywali i nie obnosili w cywilnych miejscach
              ze swoimi amuletami. Mnie te wszystkie wiary mało obchodzą, ale krew mnie
              zalewa, jak musze do durnego zabobonu dopłacać z własnej kieszeni. A muszę.
              • remik.bz Ale "islamowi" nie jest wszystko jedno 16.09.06, 18:10
                piwi77 napisał:

> Ważne, aby wyznawcy sami się utrzymywali i nie obnosili w cywilnych miejscach
                > ze swoimi amuletami. Mnie te wszystkie wiary mało obchodzą, ale krew mnie
                > zalewa, jak musze do durnego zabobonu dopłacać z własnej kieszeni. A muszę.

Tobie może być "wszystko jedno".
                Problem w tym ,że "islamowi" nie jest wszystko jedno.
                Jesli "obrazisz " Boga machometan to Ci po prostu utną glowe. Mieczem.
                A jesli "obrazisz" Boga chrześcijan, to co najwyżej zasłużysz na miano "chama".
                Jesli kobieta "zdradzi" męża , to "islamiści" ją ukamienują (dosłownie) a
                katolicy co najwyżej nazwa dziwką.
                Dlatego ciesz się ,ze masz do czynienia z "katolami" a nie z "islamem".
                • piwi77 Przekonujesz mnie, że ospa jest lżejsza niż trąd. 16.09.06, 18:46
                  Może tak i jest. Ale jak chorujesz na ospę, to myslisz, że jest najgorsza na
                  świecie. Mówisz jak lekarz, co pociesza chorego, że są choroby znacznie gorsze.
                  • remik.bz E tam zaraz ospa !!! 16.09.06, 18:55
                    piwi77 napisał:

> Może tak i jest. Ale jak chorujesz na ospę, to myslisz, że jest najgorsza na
                    > świecie. Mówisz jak lekarz, co pociesza chorego, że są choroby znacznie gorsze.

Ty na nic nie chorujesz. Raczej jesteś hipochondrykiem.
                    Nikt Cie nie zmusza do "bycia katolem". Nie widze też żadnej "dyskryminacji"
                    niekatoli.
                    Dyskryminacja to była za komuny i włąsnie katolików m. in.
                    Dzisiaj każdy może wierzyc w co chce, robic co chce , mówić i pisać co chce. A
                    za "przywalenie katolom" ( no nie dosłownie) jakos nikt nie jest gnebiony.
                    Spróbował byś tak "przywalić" PZPR-owi, to bys zaraz miał scieżke zdrowia na SB(
                    mam nadzieję ,że wiesz co to takiego)
                • dem-leftist Re: Ale "islamowi" nie jest wszystko jedno 16.09.06, 23:41
                  a wiesz dlaczego wy katole tak zlogodnieliscie ???
                  Bo Europa uciela wam jaja,czytaj zlaicyzowala sie.
                  To samo bedzie z muzulmanami.Musimy dac im szanse dobrej laickiej edukacji.
                  Tak robia szwedzi i przynosi im to wymierne efekty.
                  • szerszen039 Re: Ale "islamowi" nie jest wszystko jedno 17.09.06, 04:23
                    Piszesz o Szwecji tam też islam zaczął podnosić głowę
                    Szwedzi się połapali mam nadzieję że nie za pózno
                    i w nietórych miastach zabronili im budowy meczetów,
                    wtych dniach w Malme były rozruchy muzułmanów,
                    żyją w Szwecji na socjalnym,
                    nie chcą się uczyć Szweckiego
                    chcą żyć jak w arabskich krajach,
                    szwedzi się połapali oby nie było za pózno.
                  • remik.bz Europa się szybko "odlaicyzuje" 17.09.06, 10:04
                    dem-leftist napisał:
                    > a wiesz dlaczego wy katole tak zlogodnieliscie ???
                    > Bo Europa uciela wam jaja,czytaj zlaicyzowala sie.

Zlaicyzowała się Europa Zachodnia . W Europie środkowej i wschodniej ( Polska
                    ,Litwa , Rosja , Ukraina) jest nawet "powrót" do chrzescijaństwa.

To samo bedzie z muzulmanami.Musimy dac im szanse dobrej laickiej edukacji.
                    > Tak robia szwedzi i przynosi im to wymierne efekty.

Nie zycze powodzenia , bo uznałbyś to za kpinę ( i słusznie).Z ta Szwecją to
                    oczywiście żart, prawda?
                    Zanim Europa Zachodnia "zlaicyzuje" swoich muzułmanów , to oni wcześniej
                    "nawróca " Europę na jedynie słuszna wiare.
                    A kto sie nie bedzie chciał "nawrócić" i bedzie cos tam głupio gadał o
                    swobodach obywatelskich , o wolnosci sumienia , o rozdziałe panstwa od religii i
                    inne tego typu lewackie pier..ły, to mu pobozni wyznawcy Proroka utna głowę ,
                    albo zakopia w ziemi , albo go ukamienuja.
                    W razie czego to my "katole " z Polaki udzielimy azylu obywatelom Francji czy
                    Holandii tak przywiązanym do laickosci ,ze nie "nawrócą się" na wiare Proroka.
                    Chociaz watpie czy tacy bedą. Znajac odważne społeczeństwa Zachodu , to zgodzą
                    się na wszystko jak tylko zobacza Araba z kałachem.
      • ulryk Re: Ubaw po pachy, jak głosiciele dwóch różnych f 16.09.06, 18:58
        Jeszcze wiekszy jest ubaw,jak Ty korzystajac z okazji probujesz wcisnac swoj
        >postepowy swiatopoglad<.Stojacy z boku lewicowy >wolnomysliciel
        humanista>.Kazda okazja jest dobra zeby dokopac Kosciolowi,co?Masz takiego
        samego fiola/tylko w odwrotnym kierunku/jak te starsze panie w moherowych
        beretach.Gracie w tej samej lidze oszolomow ,macicieli,glosicieli/Twoje slowko/
    • janek_bystry Muzułmanie! Go home!!! Jak się Wam nie podobają na 16.09.06, 17:15
      nasze poglądy wyrażone głośno przez Papieża to pakujcie manatki i wracajcie do
      domu, bo Europa nie jest Waszym domem, tylko miejscem, które Was gości.
      • piwi77 Re: Muzułmanie! Go home!!! Jak się Wam nie podoba 16.09.06, 17:39
        janek_bystry napisał:

> nasze poglądy wyrażone głośno przez Papieża to pakujcie manatki i wracajcie
        do
        > domu, bo Europa nie jest Waszym domem, tylko miejscem, które Was gości.

Nie krzycz, bo jeszcze muzułmanie powiedzą to samo do chrześcijan, w swoich
        muzułmańskich krajach.
        • mulla_komar Re: Muzułmanie! Go home!!! Jak się Wam nie podoba 16.09.06, 19:11
          To wyjedzie pare tysiecy. Beda mieli duzo miejsca po milionach muzulmanow.
          • lze_elita.72 I duzo milionow euro na zagospodarowanie. Po tych 16.09.06, 19:17
            zyjacych z wszelkich mozliwych zasilkow Muslimach:)
        • junk92508 Muzulmanie juz wypedzaja chrzescian 17.09.06, 11:30
          > Nie krzycz, bo jeszcze muzułmanie powiedzą to samo do chrześcijan, w swoich
          > muzułmańskich krajach.

Juz to robia. Zobacz co sie dzieje w Libanie z ktorego chrzescijanie
          masowo uciekaja.

W wielu innych krajach ataki na chrzescijan i koscioly to tez norma.

Zeby bylo ciekawiej sa to kraje ktore kiedys byly chrzescijanskie ...
    • r3003 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 17:24
      Mam gdzieś cały Islam - religię przesiąkniętą nienawiścią. Przecież w krajach
      islamskich chrześcijanie są oficjalnie prześladowani, a Pismo Święte zakazane.
      Dość już tego, że oni bezkarnie mogą sobie na nas pluć, a my na to nic. Ja
      osobiście jestem za wywaleniem tego terrorystycznego bydła z Europy. Won do
      Afryki, zbierać banany.
    • obi-wan-kenobi "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 17:37
      Nie lubie muzulmanow, nie lubie ich kultury i obyczajow. Niech wracaja skad
      przyszli, niedobrze ni sie robi jak widze laske kapiaca sie na basenie w
      laginsach i jakiejs bluzie. Bleeeeeeeeee
      • aaronsegal Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 17:56
        Każdy, kto czytał Koran musi przyznać, że został on napisany przez jakiegoś
        oszalałego półgłowka, który Biblię znał piąte przez ddziesiąte. Drukowanie tej
        książki powinno być tak samo zakazane, jak drukowanie i rozpowszechnianie Mein
        Kampf Hitlera - innego współczesnego szaleńca. Czy ktoś przepraszał nazistów za
        ich zbrodnie?
        • johnny-kalesony Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 17.09.06, 13:12
          Nie tyle przez półgłówka, co przez epileptyka. Podobno wedle naocznych relacji,
          kiedy Mahomet popadał w stany proroczych wizji, przejawiał wszelkie oznaki
          ataków choroby, którą dzisiaj zwiemy padaczką.

Pozdrawiam
          Keep Rockin'
    • remik.bz O co sie własciwie obrazili ? 16.09.06, 17:44
      Czy ktos wie o co się własciwie wyznawcy islamu obrazili?
      Przecież Benedykt powiedziła prawdę , więc w czym problem?
      Może chodzi nie o to "co" powiedział, tylko "kto" powiedział?
      • polonus3 Re: O co sie własciwie obrazili ? 16.09.06, 19:15
        Nie jest wazne co sie mowi tylko kto to mowi. A teraz pomalu ludzie zaczna
        popierac Izrael w walce z Arabami.
        • critto Re: O co sie własciwie obrazili ? 17.09.06, 13:05
          ja od dawna popieram
    • wd_07 ciekawe że nikt nie przeprasza za ekstremistów 16.09.06, 17:48
      a przecież wychowują się (ekstremiści) w normalnych środowiskach muzułmańskich
      • krasnov Rozumiem, że atakują ci, co się zgadzają z papą? 16.09.06, 18:44
        Te ataki pokazują, że B16 nie tylko miał rację, ale że nawet za mało dosadnie to określił.
        • erg_samowzbudnik Re: Rozumiem, że atakują ci, co się zgadzają z pa 16.09.06, 18:53
          krasnov napisał:

> Te ataki pokazują, że B16 nie tylko miał rację, ale że nawet za mało dosadnie
          t
          > o określił.
          >

I taka jest prawda .Amen.
          • piotr228 "niewierny" nie ma prawa się odezwać o "proroku" 16.09.06, 19:16
            "Niewierni" nie mają prawa nawet odezwać się na temat tej wiary. Jeśli tak
            zrobią, to zostaną skazani na śmierć. "Pokojowy" islam nie znosi wolności
            słowa, ani wolności wyznania. O prawach kobiet wspominać nawet nie warto.
            • ukropp "Islam nie ma nic wspolnego z terroryzmem" 16.09.06, 19:25
              jasne, a baracia Kaczynscy to operacyjny pseudonim D.Tuska.
              • mirmat1 terror nakazem Koranu 16.09.06, 19:50
                ukropp napisał:

> jasne, a baracia Kaczynscy to operacyjny pseudonim D.Tuska.
                Mirmat: Przyjzyjmy sie wiec "demokratycznym" i "humanistycznym" wartościom
                islamu zawartym w Koranie:
                Internetowa wersja Koranu :
                Ksiega V, Stol zastawiony
                33 Zapłatą dla tych, którzy zwalczają Boga i Jego Posłańca
                i starają się szerzyć zepsucie na ziemi, będzie tylko to,
                iż będą oni zabici lub ukrzyżowani albo też obetnie im się
                rękę i nogę naprzemianległe,
                albo też zostaną wypędzeni z kraju.
                Oni doznają hańby na tym świecie
                i kary bolesnej w życiu ostatecznym.
                34 Z wyjątkiem tych, którzy się nawrócą,
                zanim przejmiecie władzę nad nimi.
                I wiedzcie, że Bóg jest przebaczający, litościwy!
                73 Nie uwierzyli ci, którzy powiedzieli:
                "Zaprawdę, Bóg - to trzeci z trzech!"
                A nie ma przecież żadnego boga, jak tylko jeden Bóg!
                A jeśli oni nie zaniechają tego, co mówią,
                to tych, którzy nie uwierzyli, dotknie kara bolesna.
                Ksiega VIII Lupy
                12 Twój Pan objawił aniołom: "Oto Ja jestem z wami!
                Umocnijcie więc tych, którzy wierzą!
                Ja wrzucę strach w serca niewiernych.
                Bijcie ich więc po karkach!
                Bijcie ich po wszystkich palcach!"
                13 Dlatego, że oni oddzielili się
                od Boga i Jego Posłańca.
                A kto oddziela się od Boga i Jego Posłańca...
                zaprawdę, Bóg jest straszny w karaniu!
                14 To jest dla was! Zakosztujcie więc tego!
                albowiem niewiernych czeka kara ognia!
                15 O wy, którzy wierzycie! Kiedy spotkacie niewiernych,
                posuwających się w marszu, to nie odwracajcie się do nich plecami!
                16 A kto tego dnia odwróci się do nich plecami
                - jeśli nie czyni tego powracając do bitwy
                albo przyłączając się do oddziału -
                to ten ściągnie na siebie gniew Boga,
                a jego miejscem schronienia będzie Gehenna!
                A jakże to złe miejsce przybycia!
                17 To nie wy ich zabijaliście,
                lecz Bóg ich zabijał. To nie ty rzuciłeś, kiedy rzuciłeś,
                lecz to Bóg rzucił; aby doświadczyć wiernych doświadczeniem pięknym,
                pochodzącym od Niego. Zaprawdę, Bóg jest słyszącym, wszechwiedzącym!
                39 Zwalczajcie ich, aż nie będzie już buntu
                i religia w całości będzie należeć do Boga."
                A jeśli oni się powstrzymają...
                to, zaprawdę, Bóg widzi jasno, co czynicie!
                40 A jeśli oni się odwrócą,
                to wiedzcie, iż Bóg jest waszym Panem!
                Jakże to wspaniały Pan! Jakże to wspaniały Wspomożyciel!
                41 I wiedzcie,
                iż cokolwiek weźmiecie w postaci łupów,
                to piąta część należy do Boga i Jego Posłańca,
                do jego krewnych i sierot,
                do ubogich i do podróżnego - jeśli wierzycie w Boga
                i w to, co zesłaliśmy Naszemu słudze
                w dniu rozdzielenia w, dniu spotkania dwóch zastępów.
                A Bóg jest nad każdą rzeczą wszechwładny!
                49 Oto mówią obłudnicy
                i ci, w których sercach jest choroba:
                "Tych ludzi zwiodła ich religia."
                Ale ten, kto zaufał Bogu...
                zaprawdę, Bóg jest potężny, mądry!
                50 Gdybyś tylko mógł widzieć,
                jak aniołowie zabierają
                tych, którzy nie uwierzyli!
                Oni biją ich po twarzy i po plecach:
                "Zakosztujcie kary ognia palącego!
                51 To jest za to, co przygotowały wasze ręce!"
                Bóg nie jest niesprawiedliwy dla Swoich sług.
                52 Oni są jak ludzie Faraona i ci, którzy byli przed nimi:
                oni nie uwierzyli w znaki Boga i zabrał ich Bóg za grzechy.
                Zaprawdę, Bóg jest mocny, straszny w karaniu!
                55 Zaprawdę, gorsi od zwierząt u Boga
                są ci, którzy odrzucili wiarę i nie wierzą;
                59 I niech nie sądzą ci, którzy nie uwierzyli,
                że nas wyprzedzą. Oni przecież nie są zdolni niczego udaremnić!
                60 Przygotujcie przeciwko nim,
                ile możecie sił i oddziałów konnicy,
                którymi moglibyście przerazić
                wroga Boga i wroga waszego,
                jak również innych, którzy są poza nimi,
                a których wy nie znacie. Bóg ich zna!
                A to, co wy rozdajecie na drodze Boga,
                to zostanie wam w pełni oddane
                i nie doznacie niesprawiedliwości
                67 Nie jest odpowiednie dla Proroka,
                aby brał jeńców,
                dopóki on nie dokona
                całkowitego podboju ziemi.
                Wy pragniecie tego, co przypadkowe na tym świecie,
                a Bóg chce życia ostatecznego. Bóg jest potężny, mądry!
                68 Gdyby nie było przepisu od Boga,
                który już przyszedł wcześniej,
                to dościgłaby was straszna kara za to, coście wzięli.
                69 Jedzcie więc z tego,
                co zdobyliście jako łup,
                to, co jest dozwolone i wspaniałe, i bójcie się Boga!
                Zaprawdę, Bóg jest przebaczający, litościwy!
                Ksiega IX- Skrucha
                1 Bóg i Jego Posłaniec
                są wolni od zobowiązań
                względem tych spośród bałwochwalców,
                z którymi zawarliście przymierze.
                3 I oto wezwanie od Boga i Jego Posłańca
                do ludzi w dniu wielkiej pielgrzymki:
                "Bóg i Jego Posłaniec są wolni od zobowiązania
                względem bałwochwalców.
                Jeśli się nawrócicie,
                to będzie lepiej dla was;
                a jeśli się odwrócicie,
                to wiedzcie, iż nie sprowadzicie Boga do niemocy."
                Obwieść karę bolesną tym, którzy nie wierzą!
                4 Jednak z wyjątkiem tych spośród bałwochwalców,
                z którymi zawarliście przymierze;
                oni go potem w niczym nie naruszyli
                ani też nie pomagali nikomu przeciwko wam.
                Uszanujcie więc w pełni względem nich
                wasze przymierze, aż do ich terminu.
                Zaprawdę, Bóg kochą ludzi bogobojnych!
                5 A kiedy miną święte miesiące,
                wtedy zabijajcie bałwochwalców,
                tam gdzie ich znajdziecie;
                chwytajcie ich, oblegajcie
                i przygotowujcie dla nich wszelkie zasadzki!
                Ale jeśli oni się nawrócą
                i będą odprawiać modlitwę,
                i dawać jałmużnę,
                to dajcie im wolną drogę.
                Zaprawdę, Bóg jest przebaczający, litościwy!
                29 Zwalczajcie tych, którzy nie wierzą
                w Boga i w Dzień Ostatni,
                którry nie zakazują tego,
                co zakazał Bóg i Jego Posłaniec,
                i nie poddają się religii prawdy
                - spośród tych, którym została dana Księga -
                dopóki oni nie zapłacą daniny własną ręką
                i nie zostaną upokorzeni.
                30 Żydzi powiedzieli:
                "Uzajr jest synem Boga."
                A chrześcijanie powiedzieli:
                "Mesjasz jest synem Boga."
                Takie są słowa wypowiedziane ich ustami.
                Oni naśladują słowa tych,
                którzy przedtem nie wierzyli.
                Niech zwalczy ich Bóg!
                Jakże oni są przewrotni!
                73 O Proroku!
                Walcz przeciwko niewiernym
                i przeciwko obłudnikom
                i bądź dla nich surowy!
                Ich miejscem schronienia będzie Gehenna.
                Jakże nieszczęsne to miejsce przybycia!
                74 Oni przysięgają na Boga, że nic nie powiedzieli,
                tymczasem powiedzieli słowo niewiary;
                i stali się niewiernymi,
                chociaż już byli całkowicie poddani.
                Oni starali się usilnie o to,
                czego nie mogli osiągnąć;
                i zemścili się tylko za to,
                że wzbogacił ich Bóg i Jego Posłaniec,
                z Jego łaski. I jeśli się nawrócą,
                to będzie lepiej dla nich; a jeśli się odwrócą,
                to ukarze ich Bóg karą bolesną
                na tym świecie i w życiu ostatecznym.
                Oni nie mają na ziemi ani przyjaciela, ani pomocnika.
                113 Nie godzi się Prorokowi
                i tym, którzy uwierzyli,
                aby prosili o przebaczenie dla bałwochwalców
                - nawet gdyby byli ich krewnymi -
                odkąd stało się dla nich jasne,
                że oni są mieszkancami ognia piekielnego.
                114 Abraham prosił o przebaczenie dla swego ojca
                jedynie z powodu obietnicy, jaką jemu złożył.
                A kiedy stało się jasne,
                że on jest nieprzyjacielem Boga,
                Abraham wyrzekł się jego.
                Zaprawdę, Abraham był współczującym,
                wspaniałomyślnym!
                Ksiega XXII Pielgrzymka
                19 Oto są dwie grupy przeciwników,
                którzy prowadzą spór
                w przedmiocie swego Pana.
                Ci, którzy nie uwierzyli,
                będą mieli ubranie przykrojone z ognia;
                a głowy ich polewane będą wrzącą wodą,
                20 która roztopi ich wnętrzności i skórę.
                21 Dla nich będą żelazne rózgi z hakami.
                22 Ilekroć będą chcieli wyjść stamtąd,
                udręczeni cierpieniem,
                będą tam zawracani:
                "Zakosztujcie kary ognia palącego!"
                Ksiega XLVIII Zwyciestwo
                15 Będą mówili ci, którzy pozostali w tyle:
                - kiedy wyruszycie po łupy, aby je zabrać -
                "Pozwólcie nam pójść za wami!"
                Oni pragną zmienić słowa Boga.
                Powiedz: "Wy nie pójdziecie za nami.
                Tak powiedział przedtem Bóg!"
                Oni powiedzą:
                "Wcale nie! Wy nam zazdrościcie."
                Przeciwnie!
                Oni nie rozumieją nic albo niewiele.
                16 Powiedz Beduinom, którzy pozostali w tyle:
                "Będziecie niebawem wezwani
                przeciwko ludowi odznaczającemu się groźną dzielnością.
                Będziecie walczyć z nimi
                albo też oni się całkowicie poddadzą.
                Jeśli będziecie posłuszni,
                to Bóg da wam piękną nagrodę;
                a jeśli się odwrócicie plecami,
                jak odwróci
                • mirmat1 Re: terror nakazem Koranu, ciag dalszy 16.09.06, 19:54
                  Przyjzyjmy sie wiec demokratycznym wartościom islamu zawartym w Koranie:
                  CIAG DALSZY :
                  Ksiega XLVIII Zwyciestwo
                  15 Będą mówili ci, którzy pozostali w tyle:
                  - kiedy wyruszycie po łupy, aby je zabrać -
                  "Pozwólcie nam pójść za wami!"
                  Oni pragną zmienić słowa Boga.
                  Powiedz: "Wy nie pójdziecie za nami.
                  Tak powiedział przedtem Bóg!"
                  Oni powiedzą:
                  "Wcale nie! Wy nam zazdrościcie."
                  Przeciwnie!
                  Oni nie rozumieją nic albo niewiele.
                  16 Powiedz Beduinom, którzy pozostali w tyle:
                  "Będziecie niebawem wezwani
                  przeciwko ludowi odznaczającemu się groźną dzielnością.
                  Będziecie walczyć z nimi
                  albo też oni się całkowicie poddadzą.
                  Jeśli będziecie posłuszni,
                  to Bóg da wam piękną nagrodę;
                  a jeśli się odwrócicie plecami,
                  jak odwróciliście się plecami przedtem,
                  to On ukarze was karą bolesną."
                  17 Nie ma jednak żadnej nagany dla ślepego,
                  nie ma też żadnej nagany dla kulawego
                  ani też nie ma żadnej nagany dla chorego.
                  A kto będzie posłuszny Bogu i Jego Posłańcowi,
                  tego On wprowadzi do Ogrodów,
                  gdzie w dole płyną strumyki.
                  A kto odwróci się plecami,
                  tego On ukarze karą bolesną.
                  18 Spodobali się Bogu wierni,
                  kiedy złożyli tobie przysięgę na wierność pod drzewem.
                  On poznał, co było w ich sercach,
                  i zesłał na nich spokój bezpieczeństwa,
                  i dał im w nagrodę bliskie zwycięstwo
                  19 i mnóstwo łupów, które mieli zabrać.
                  Bóg jest potężny, mądry!
                  20 Bóg obiecał wam liczne łupy,
                  które weźmiecie. On przyśpieszył to dla was,
                  a powstrzymał ręce ludzi od was,
                  aby to było znakiem dla wiernych
                  i aby On poprowadził was drogą prostą.
                  28 On, który wysłał Swego Posłańca
                  z drogą prostą i religią prawdy,
                  aby jej dać wyższość nad wszelką religią!
                  A Bóg wystarczy jako świadek!
                  29 Muhammad jest posłańcem Boga.
                  Ci, którzy są razem z nim,
                  są gwałtowni wobec niewiernych,
                  a miłosierni względem siebie.
                  Widzisz ich kłaniających się,
                  wybijających pokłony,
                  poszukujących łaski Boga i Jego zadowolenia.
                  Ksiega LXIX Nieuniknione
                  25 A ten, kto otrzyma swoją księgę
                  w swoją lewicę, powie:
                  "O, gdyby mi nie została dana moja księga!
                  26 O, gdybym mógł nie wiedzieć, jaki jest mój rachunek!
                  27 O, gdyby to był ostateczny koniec!
                  28 Na nic mi się zdało moje bogactwo!
                  29 Odeszła ode mnie moja władza!"
                  30 "Bierzcie go i nałóżcie mu kajdany!
                  31 potem w ogniu piekielnym palcie go!
                  32 Następnie zakujcie go w łańcuch,
                  którego długość wynosi siedemdziesiąt łokci!"
                  33 Bo on nie wierzył w Boga potężnego
                  Ksiega LXXVI Czlowiek
                  3 Zaprawdę, poprowadziliśmy go prostą drogą
                  - czy był on wdzięcznym czy niewdzięcznym.
                  4 Zaprawdę, :przygotowaliśmy dla niewiernych
                  łańcuchy, kajdany i ogień płonący.
                  5 Zaprawdę, łudzie sprawiedliwi będą pili z pucharu,
                  pełnego mieszaniny z kamforą
                  TRAKTOWANIE KOBIET W KORANIE
                  Ksiega II Krowa
                  223 Wasze kobiety są dla was polem uprawnym.
                  Przychodźcie więc na wasze pole,
                  jak chcecie
                  Ksiega IV Kobiety
                  15 A wobec tych spośród waszych kobiet,
                  które popełnią wszeteczeństwo,
                  zażądajcie świadectwa
                  czterech spośród was.
                  I jeśli oni poświadczą,
                  to trzymajcie je w domach,
                  dopóki nie zabierze ich śmierć
                  albo też póki Bóg nie przygotuje dla nich
                  jakiejś innej drogi.
                  16 A tych dwoje spośród was,
                  którzy dopuszczą się tego czynu,
                  ukarzcie surowo ;
                  ale jeśli się oboje nawrócą i poprawią,
                  to odstąpcie od nich!
                  Zaprawdę, Bóg przyjmuje nawrócenie
                  i jest litościwy!
                  34 Mężczyźni stoją nad kobietami
                  ze względu na to, że Bóg dał wyższość jednym nad drugimi,
                  i ze względu na to,
                  że oni rozdają ze swojego majątku.
                  Przeto cnotliwe kobiety są pokorne
                  i zachowują w skrytości to, co zachował Bóg.
                  I napominajcie te,
                  których nieposłuszeństwa się boicie,
                  pozostawiajcie je w łożach
                  i bijcie je!
                  A jeśli są wam posłuszne,
                  to starajcie się nie stosować do nich przymusu.
                  Zaprawdę, Bóg jest wzniosły, wielki!

• sumienie.lk Tam, gdzie bieda - tam religijny fundamentalizm 16.09.06, 20:00
                    Przykłady powyższej tezy widać także w Polsce. Wystarczy spojrzeć na to kto
                    poszedł za głosem Rydzyka i zagłosował na PiS. To mieszkańcy najbiedniejszej
                    części Polski, czyli województw południowo-wschodnich. To oni traktują księdza
                    jako wyrocznię i to oni pierwsi podniosą kamień w obronie swojej wiary.
                    • myslacyszaryczlowiek1 Re: Tam, gdzie bieda - tam religijny fundamentali 16.09.06, 23:09
                      Obawiam się że się mylisz. Niemyślący inteligenci dopiero teraz widzą to co
                      babcie moherowe już dawno wiedziały. Oni byli pod urokiem wybiórczej i innych
                      łże mediów. Ale powoli do nich dociera prawda, co powoduje że
                      Kwaśniewskie,Bermany, Gieremki i Michniki się jednoczą w jednej formacji
                      politycznej. A wynik wyborczy to potwierdzi i być może nie przekroczy dla tych
                      ugrupowań 5 %.
                      • junk92508 Tak - bo myslalcy inteligenci przeszli do PO 17.09.06, 10:57
                        > Obawiam się że się mylisz. Niemyślący inteligenci dopiero teraz widzą to co
                        > babcie moherowe już dawno wiedziały. Oni byli pod urokiem wybiórczej i innych

Zgadza sie. Myslalcy inteligenci zauwazyli to juz dawno i opuscili UW i
                        zalozyli PO.

• pyorunochron ..................Czym sie rozni Biblia od Koranu? 17.09.06, 13:46
                          Przeciez i jedna i druga ksiazka jest jak najdalsza od tolerancji, a
                          niewierzacych w swoje religie ksiazki te strasza pieklem, smiercia itp.
                          Chrzescijanstwo w niczym nie jest lepsze od islamu, tylko ze teraz w krajach
                          pierwotnie chrzescijanskich malo jest ludzi, ktorzy sie religia przejmuja.
                          Nie wiem zreszta, kto popelnil wiecej zbrodni, chrzescijanstwo, czy islam, np.
                          te wszystkie zbrodnie inkwizycji, albo wojny miedzy protestantami a katolikami.
                          • 12a212 Re: ..................Czym sie rozni Biblia od Ko 17.09.06, 13:54
                            Chrześcijaństwo może nie, ale chrześcijanie są na pewno sympatyczniejsi od
                            muzułmanów: Nie wysadzają się w powietrze i nie podpalają świątyń, aby
                            udowodnić, że wyznają religie pokoju.
                          • swistak336 Biblia i Koran różnią się. 17.09.06, 13:55
                            Nowy Testament nie wskazuje mordu jako podstawowego narzędzia szerzenia wiary w Boga, Koran do mordu wzywa.
                            Nie ma równości między tymi religiami.
                          • mario-radyja Jest DUŻA różnica - Jezus nikogo nie zabił 18.09.06, 01:48
                            Jezus nikogo nie zabił, nie był dowódcą wojskowym, nie prowadził polityki
                            podbojów. A Mahomet jest pod tym względem bliższy do Genghis Khana.

Chrześcijaństwo rozwijało się przez parę pierwszych wieków pokojowo. Nikt nie
                            był zmuszany do zmiany wiary. Dopiero gdy stało się religią państwową zaczęło
                            być używane w celach politycznych.

Islam wojnę ma w genach, a chrześcijaństwo nie.

--
                            Forumowe oszołomy: galba, tomaszmucha1, jb93,
                            fritz.fritz, myslacyszaryczlowiek1, dvoryanin, phun
                    • mirmat1 Politycznie-poprawne debile bredza o biedzie 17.09.06, 01:30
                      sumienie.lk napisał:

> Przykłady powyższej tezy widać także w Polsce. Wystarczy spojrzeć na to kto
                      > poszedł za głosem Rydzyka i zagłosował na PiS. To mieszkańcy najbiedniejszej
                      > części Polski, czyli województw południowo-wschodnich. To oni traktują
                      księdza jako wyrocznię i to oni pierwsi podniosą kamień w obronie swojej wiary.
                      Mirmat: nasi POstKomunisci sa tak przewidywalni jak ich lewaccy partnerzy w
                      Euroarabii. Laczy was nienawisc do WOLNOSCI wiec jak kiedys wielbiliscie
                      czerwonych faszystow tak dzis usprawiedliwiacie islamo-faszystow. Przeszkadza
                      wam demokratycznie wybrany PiS bo nie idzie na sznurku despotyzmu jak chocby
                      burmistrz Londonistanu Ken Livingstone, ktory lize zadki gejom i islamistom
                      mimo, ze jedni zabiliby drugich.
                      Co za ignoracja by wciaz powtarzac o biedzie jako inspiracji teroru kiedy
                      wiadomo, ze bandyci z 9/11 pochodzili z bogatych rodzin i mi3eli wyzsze
                      wyksztalcenie.
                      No coz przeszkadza jajoglowej holocie, ze dla normalnych ludzi 2+2=4 i glosuja
                      na PiS
        • critto Re: Rozumiem, że atakują ci, co się zgadzają z pa 17.09.06, 12:53
          zgadzam się. fundamentalistyczna hołota się naprawdę rozwydrzyła, skoro atakuje
          Ojca Świętego za wypowiedzi o charakterze teologicznym. Normalny muzułmanin (NIE
          fanatyk) mógłby się nie zgodzić i przytoczyć werset Koranu, który mówi inaczej
          (jeśli jest takowy), albo odpowiedzieć cytatem ze Starego Testamentu. Fanatycy
          żądają przeprosin (ci w miarę łagodni) za to, że ktoś ma poglądy niezgodne z ich
          własnymi i nawołują do walki, obalania, niszczenia kościołów, rozlewu krwi, itd.
          FANATYZM ISLAMSKI MUSI ZOSTAĆ ZDUSZONY. Całym sercem jestem z Jego
          Świątobliwością Papieżem Benedyktem XVI i popieram Go przeciw fanatykom
          islamskim. A fanatycy islamscy powinni PRZEPROSIĆ za morderców znanych jako
          'terroryści' (w ich łże-narzeczu "męczennicy" czy "bojownicy")

Krzysiek "Critto" Sobolewski
          liberter.webpark.pl
      • erg_samowzbudnik Re: ciekawe że nikt nie przeprasza za ekstremistó 16.09.06, 18:53
        Islam jaki jest kazdy widzi . I zadne pitolenie ze jest inaczej nic nie
        pomoże . Arab jest przyjazny jak ma stopę na karku .
        • salvionaut1 Arab to taki sam człowiek, jak Ty 17.09.06, 12:19
          > Islam jaki jest kazdy widzi . I zadne pitolenie ze jest inaczej nic nie
          > pomoże . Arab jest przyjazny jak ma stopę na karku .
          ...stope na karku... wez Ty sie lecz człowieku...

Gdybyś Ty wychowywał się na Bliskim Wschodzie, to pewnie
          też biegałbyś dziś i podpalał kościoły,
          albo byłbyś już w jakiejś bojówce.

Problemem tego świata jest propagowana nienawiść.
          A tam gdzie jest bieda nienawiść i złość na wszystko
          znajduje podatny grunt.
          W Polsce też widać tego objawy, jak bojówki MW w imię patriotyzmu
          rzuca kamieniami i bije ile wlezie,

Ludzie tu i tam nie różnią się za bardzo.
          Więc lepiej powstrzymaj swoją złość i pomyśl jak to
          sensownie rozwiązać.

Może Papież powinien jednak przeprosić wyraźniej?
          • trygresson Re: Arab to taki sam członek 17.09.06, 12:47
            jak rozwiazac? Bardzo prosto. Dac kase, duzo kasy. Tyle aby ich do cna
            skorumpowana nie mogla wszystkiego strawic i zostalo cos dla plebsu. Niech maja
            czs i energie na plodzenie kolejnych rzeszy smobojcow. Czlowiekowi w zaden
            sposob nie mozna pomoc jesli tego naprawde nie chce. Polityczie poprawne
            komunaly joz nikogo nie bawia i wiadomo, ze do niczego sensownego nie prowdza.
            • swistak336 Osama i jego ludzie byli bogaci, a mordowali. 17.09.06, 14:00
              Żaden z zamachowców z 11 listopada, ani z Madrytu, ani z londyńskiego metra nie był biedny.
              Każdy z nich był muzułmanem i każdy z nich nienawidził "niewiernych" (nas) za to, że ośmielili się nie być muzułmanami.
          • manhu Re: Arab to taki sam człowiek, jak Ty 17.09.06, 12:48
            Papież nie powinien przepraszać w ogóle!
            Samo ich zachowanie pokazuje, że miał rację.

Ponadto Urban żyje!!! Gdyby zrobił coś takiego w islamie, ach szkoda gadać co by zrobili, bo oni by to zrobili za coś nieporównywalnie mniejszego i trzeba ich uciszyć nim mamy jeszcze przewagę. Czas na atak USA na Iran.

PS. Rożnica między fanatykami z MW a muzułmanami jest taka, że tam gdzie MW na ciebie napluje, to muzłmanie poderżną ci gardło, tam gdzie MW da ci w mordę tam islamiści wyprują ci flaki.
            • critto Re: Arab to taki sam człowiek, jak Ty 17.09.06, 12:57
              > PS. Rożnica między fanatykami z MW a muzułmanami jest taka, że tam gdzie MW na
              > ciebie napluje, to muzłmanie poderżną ci gardło, tam gdzie MW da ci w mordę tam
              > islamiści wyprują ci flaki.

dokladnie. I fanatycy islamscy nie ograniczają się do ataków na pojedyncze osoby
              - ich "ulubione" metody zadawania śmierci to: wysadzanie się w autobusach (na
              ulicach/pod świątyniami/pod obiektami kultury czy rozrywki) pełnych ludzi,
              podkładanie bomb pod biurowcami, porwania samolotów i uderzanie nimi w budynki
              (vide 11/09/2001) czy rozsyłanie wąglika (to ostatnie się NA SZCZĘŚCIE nie
              udało)
          • pako19 Re: Arab to taki sam człowiek, jak Ty 17.09.06, 13:57
            zgadzam się z tobą, poza osytatnim zdaniem:
            jak t papież ma przepraszać za słowa potępiające przemoc?
            Przecież Benedykt XVI nic złego nie powiedział. To sumienia islamskich
            fundamentalistów wyrzucają im że odstąpili oni od Boga. Papież tylko dał
            stwierdzenie że przemoc nie ma nic wspólnego z Bogiem. Czy to nie
            przawda???????
    • avathar islamski fundamentalizm 16.09.06, 18:03
      od jaiegos juz czasu interesuje mnie kultura muzulmanska, mam okazje sie z nia
      stykac, probuje uczyc sie arabskiego...i pomimo niewatpliwej fascynacji nie
      potrafie zrozumiec podejscia do pewnych spraw. moze my, obywatele spoleczenstwa
      zachodniego, jestesmy nieco bardziej liberalni? a moze to muzulmanska
      spolecznosc zbyt gorliwie wkracza na barykady?

jakis czas temu swiat muzulmanski zapalal swietym oburzeniem na chrzescijan,
      przypomnijmy ze ponad 90% dunczykow wyznaje protestantyzm, za pewne rysunki
      opublikowane na lamach gazet. rozumiem ze moze to kogos urazic, czy jednak
      glupie rysunki powinny prowadzic do ludzkiej smierci? moze wiec i ja powinienem
      wyjsc na ulice i urazony rysunkami jak ten:
      www.kargah.com/r_mohammadi/index.php?action=show&picid=5123 zaczac
      nawolywac do swietej wojny?

nie wiem, moze nie starcza mi rozumu, ale widocznie nie potrafie zrozumiec
      dlaczego jesli slowa sa wystarczajace by obrazic...nie sa wystarczajace by
      przeprosic!!!
      • przemek05 Re: ja sie nie czuje urazony tym rysunkiem 16.09.06, 18:23
        Zdaje sobie sprawe ze slowa "bierzcie i pijcie, to jest krew moja" moga byc
        totalnie niezrozumiale dla ludzi innych kultur, moga oni reagowac roznie, np
        takim rysuneczkiem.
        Jesli cos nie jest zrozumiale, trzeba wyjasniac. Podobnie po wypowiedzi papieza
        islamscy mullowie powinni sie rzucic... do wyjasniania, ze Koran pokojowe
        tresci zawiera, a akapity pozornie do przemocy nawolujace, trzeba rozumiec w
        inny sposob.
        Tymczasem dowiadujemy sie, ze skutkiem akcji protestacyjnych zginelo juz
        kilkunastu ludzi (moze zadeptanych w tloku, nie znam szczegolow).
        • avathar Re: ja sie nie czuje urazony tym rysunkiem 17.09.06, 05:55
          no coz... w trakcie afery z cartoonami zapytalem pewnej dziewczyny, muzulmanki
          z somalii, co sadzi o tej sytuacji. jej odpowiedz "musimy bronic swojej
          religii" bardzo mnie zdziwila, bo jest osoba bardzo zrownowazona, poodna i
          niekonfliktowa...a na pewno nie jakos szczegolnie praktykujaca. jak ktos kto w
          kazdej innej sytuacji potepia przemoc, kazdy jej przejaw, moze reagowac w ten
          sposob?

pokazalem jej kilka rysunkow znalezionych w sieci a ukazujacych jezusa. musze
          dodac ze zanim jej je pokazalem zapytalem o opinie w rodzaju "co uwazasz o
          muzulmanach rysujacych np karykatury swietej dla nas postaci jezusa"... w
          odpowiedzi uslyszalem, ze takie rysunki nie istnieja gdyz "muzulmanie takich
          rzeczy nie robia" a poza tym jezus jest tez wazna postacia islamu. gdy jednak
          pokazalem te kilka rysunkow komentarz byl natychmiastowy... tego nie rysowali
          muzulmanie, a na moje zapewnienia ze jednak: "moze to szyici" /ona sama jest
          sunnitka/.

nie mnie to oceniac...ale jak dla mnie to hipokryzja. czysty powrot do
          sredniowiecza. przezywalismy i my w europie cos takiego a "swieta ksiega" byl
          dla nas wtedy "mlot na czarownice"... moze wiec i islamowi potrzeba nieco
          owiecenia?
        • critto Re: ja sie nie czuje urazony tym rysunkiem 17.09.06, 13:11
          w tamtych krajach nawet w czasie ich świąt (w Mekce czy Medynie) ginie sporo
          ludzi
          • avathar Re: ja sie nie czuje urazony tym rysunkiem 17.09.06, 14:33
            to chyba nie o to chodzi... dla nas wiara moze istniec "jakby" oddzielnie od
            zycia codziennego...mamy panstwa laickie z rodzalem kosciola od panstwa,
            chodzimy do kosciola w niedziele lub/i dzien powszedni lub nie, wiara rzadko
            kreuje nasze postepowanie... w panstwach swiata islamskiego religia wplywa na
            wszystko... islam to nie tylko religia, to styl zycia.

• przemek05 Re: kto ma prawo czuc sie obrazonym 16.09.06, 18:05
      Jesli zaprotestuje pokojowo nastawiony muzulmanin, czujac sie dotkniety
      wypowiedzia, ze Koran do przemocy wzywa, to ja go rozumiem. Ale jesli jakies
      bractwo, ktore przemoc popiera i terror organizuje, czyje sie obrazone ta sama
      wypowiedzia, to ja czegos tu nie rozumiem.
    • wallenstein76 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 18:13
      Proponuję aby zbiórka z tacy z dwóch ostatnich tygodni w ramach rekompensaty
      została przekazana organizacji muzułmańskiej. Pomoc szybko się nam zwróci w
      postaci kolejnej akcji bombowej
    • mikwa Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 18:14
      Jedynym możliwym do zaakceptowania przez tę muzułmańską dzicz sposobem
      przeprosin byłoby przejście papieża na islam. Wszystkie inne przeprosiny
      są "niewystarczające".
    • kormoran222 Jak Papież nawróci się na Koran to wtedy przeprosi 16.09.06, 18:21
      Jak Papież nawróci się na Koran to wtedy przeprosiny będą wystarczające :)
    • wallenstein76 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 18:21
      Islamska dzicz właśnie zabrała się za udowadnianie, że wcale nie jest agresywna
      poprzez podpalanie kościołów. A może zarzucimy im, że nie bronią swojej wiary
      siłą i na złość przestaną się wysadzać?
      • mg2005 "Religia pokoju"... 16.09.06, 18:47
        Bomby, 'koktaile Mołotowa', siekiery, strzelanie w kościele...
      • piwi77 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 18:49
        wallenstein76 napisał:

> Islamska dzicz właśnie zabrała się za udowadnianie, że wcale nie jest
        agresywna
        > poprzez podpalanie kościołów.

Fakt, że dzicz. Ale czy gorsza od tej, co mieczem wprowadzała chrzescijanstwo
        przed wiekami na naszych terenach i niszczyła nasze światynie i święte gaje?
        • mikwa Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 18:53
          Ani gorsza, ani lepsza. Taka sama dzicz.
          • remik.bz Mieszko I to "dzicz" ? Wprowadził nas do Europy! 16.09.06, 19:27
            mikwa napisał:

> Ani gorsza, ani lepsza. Taka sama dzicz.

Niesmiało przypominam ,ze Mieszko I jest uwazany ( i słusznie) za jednego z
            naszych najwiekszych władców. Własciwie "wyprzedza" go tylko Kazimiezrz Wielki.
            No i jeszcze niesmiało przypominam ,ze w owych czasach wola władcy to było
            najwyższe prawo. A wola władcy było wprowadzenie nas do rodziny krajów
            europejskich - wtedy katolickich. (wbrew pogladom z dyisiejsyej Francji ,
            historia Europy wcale nie zaczęła się dopiero od rewolucji francukiej)

Jak Mieszko kazał poddanym sie ochrzcic to musieli to zrobic nie dlatego ,że
            "bali sie piekła' tylko dlatego ,ze "kneź rozkazał".
            A kary były nie za "pgaństwo " tylko za złmanie kneziowego rozkazu.
            Mówiąc językiem dzisiejszym - jesli ktoś nie wykonał rozkazu władcy to tak jakby
            dzis złamał zapis w Konstytucji
        • asimek Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 17.09.06, 02:41
          Jakie świątynie? O czym ty mówisz? Po pierwsze nie było żadnych świątyń, bo nie
          był żadnej cywlizacji. Czy ci się to podoba czy nie przyszła do nas razem z
          cheścijaństwem (wcześniej nikt tu nie umiał pisać, ba, nie wiedział nawet jak
          uprawiać ziemię). Po drugie nikt niczego nie palił. Było generalnie tak, że
          chrzest wcale nie wyplenił poganśtwa od razu. Oba kulty fuknkcjonowały obo sibie
          ok. 200 lat. Wiele z nich zostalo do dzisiaj. Czas się wyzwolić z
          socjalistycznej propagandy, która własne w milionach liczone zbrodnie próbowała
          i próbuje porównywać z przeszłością i znajdować precedensy. Niestety, nie było
          precedensów dla XX-wiecznego socjalizmu (w wersji nazistowskiej i
          bolszewickiej). Wszystko wcześniej to był pikuś. Na masową skalę mordować
          zaczęli dopiero antyklerykałowie z kręgu encyklopedystów rewolucji francuskiej.
          Ale i tak Cię nie przekonam, nie używasz głowy tylko emocji i ogranych frazesów
          rodem z zamierzchłej epoki.
      • ko2006 Re: "Przeprosiny Watykanu są niewystarczające" 16.09.06, 19:03
        tak, genialny sposob: jesli ktos bezczelnie, niesprawiedliwie i bezpodstawnie
        oskarza cie ze jestes agresywny - daj mu w morde!
    • patman O co muzułmanie się tak szarpią 16.09.06, 18:47
      Atakując kościoły tylko potwierdzają, że sąd papieża o islamie jest uprawniony.
    • patman I dlaczego pytanie w ankiecie jest tendencyjne? 16.09.06, 18:49
      Dlaczego nie ma opcji: "Nie powinien przepraszać"?
      • enlightened "Islamofaszysci do gazu!" 17.09.06, 05:05
        Zgadzam sie - tez to zauwazylem. Tak wogole to powinna byc opcja:
        "Islamofaszysci do gazu!"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka