Dodaj do ulubionych

"FAZ": Powiernictwo Pruskie złoży pozwy wbrew M...

22.09.06, 11:35
aj, to wina PiS, jakby nie powodowali napięcia między Polską i Nimcami, to nie byłoby niemieckich roszczeń bo przecież Niemcy to taki pokojowy naród i tylko agresją na agresję reaguje. Jak w 39 r. Trzeba było dalej głaskać zachodniego sąsiada, nie wtrącać się w wyroki niemieckich sadów ( jak ten, zakazujący rozmawiac po polsku z dziecmi rozwiedzinego z Niemką Polaka- dzieci przyuznane Niemce). nie mówić nic o braku symetrii w przywilejach dla mniejszości, godzić się na rurę itd.
Obserwuj wątek
    • polonski Re: polonski powie wprost... 22.09.06, 11:59
      psie gowienko na powierzchni po wielu latach upodabnia sie do otaczajacego je
      srodowiska. A jak wdepniesz w nie to po prostu zaczyna na powrot smierdziec.
      I niech teraz ktos powie ,ze prosta logika polonskiego jest balamucaca.
      • anitka110 Re: polonski powie wprost... 22.09.06, 12:11
        prosty polonski to i prosta gow.. logika proste co.
      • polonski Re: polonski powie wprost... 22.09.06, 12:28
        To, ze balamuci folksdojczgnidki z listy to juz jest inna sprawa.
        Mozemy sie nimi zajac przy innej okazji.
        Nie zapomnij,ze polonski jest specjalista od spraw trzewia niemieckiego i wie
        dokladnie skad sie to psie gowno bierze.
        • helmut.berlin zajmij sie swoimi oborami i prosiakami 22.09.06, 12:32
          ale nie jestem pewien, czy na tym sie znasz. Poza tym cieszymy sie zawsze z
          twoich "wystepow" tutaj, bez ciebie byloby nudno.
          • polonski Re: Helmut do rzeczy... 22.09.06, 12:56
            jako, ze od czasu do czasu napiszesz cos na temat, ktory moze byc uzyte do
            polepszenia "stosunku".

Dla zbalamucenia mniej bystrych z "listy" rzuce ci dylemat. Dwa, mozna
            powiedziec diametralnie rozne znaki" "+" und "-", a qbva przyciagaja sie.

Wyroki przeznaczenia sa niezbadane, chociaz polonski dalej przeklina
            to "narzucone" przez diabla sasiedztwo.
            • helmut.berlin Re: Helmut do rzeczy... 22.09.06, 13:07
              > Dla zbalamucenia mniej bystrych z "listy" rzuce ci dylemat. Dwa, mozna
              > powiedziec diametralnie rozne znaki" "+" und "-", a qbva przyciagaja sie.

ty dobrze wiesz, ze Helmut taki glupi nie jest, jest napewno pragmatykiem
              chociaz wkur.ic tez sie potrafi.
              • polonski Re: ale inteligentnie... 22.09.06, 13:12
                co polonski niestety stracil po drodze do .. podczaxs.. i z.. niemiec
    • toja3003 uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 12:53
      uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu:
      polskie roszczenia za niemieckie roszczenia
      jest niebezpieczne z czysto materialnego
      punktu widzenia.

Czy ktoś policzył co by znaczyło dla Polski
      gdyby Niemcy powiedzieli: "dobrze, zapłacimy
      wam te 600 miliardow ale w zamian mamy prawo
      do wysuwania roszczeń wobec Polski".

Przecież wówczas mogliby żądać w praktyce rewizji granic
      tj. zwrotu ok. 100 tysięcy kilometrów kwadratowych
      polskiego terytorium.

Proste mnożenie pokazuje, że byłby to złoty interes
      dla Niemców. W końcu "kupiliby" w ten sposób
      niemal pół Polski płacąc smieszne 6 euro za metr kwadratowy.

Proponuję dażyć lepiej do opcji zerowej. Przez
      dziesięciolecia powtarzano po obu stronach Odry:
      "nigdy więcej wojny". I słusznie. Teraz trzeba
      do tego dodać: "nigdy więcej żadnych międzynarodowych roszczeń
      związanych z wojną, z żadnej strony". Po
      uchwaleniu stosownych przepisów możnaby
      także pojedyncze, prywatne osoby ścigać
      za szerzenie nienawiści międzynarodowej,
      gdyby zechciałyby występować z prowokacyjnymi roszczeniami.
      Czy to zadanie jest takie trudne dla prawników? Nie sądze.

W przeciwnym wypadku i za 100 lat zawsze znajdzie
      sie ktoś z "fantazją" i wymyśli jeszcze coś co
      nie zostało formalnie uregulowane czy zapłacone.

Nie rozumiem też na jakiej podstawie nasz polski adwokat twierdzi, że Polska
      nie zrzekła się odszkodowań skoro nasz władze taką decyzję podjęły i ją
      opublikowały co ma skuteczność prawną. Uważam, że nie warto blefować taką słabą
      kartą jak niejednoznaczna interpretacja prawna pojedynczych adwokatów ale
      trzeba wspólnie z władzami niemieckimi dążyć do postawienia Pruskiemu
      Powiernictwu zarzutów o sianie nienawiści miądzynarodowej, gdyby faktycznie
      ważyli się na taką prowokację, bo w sensie prawnym nie ma to żadnego
      uzasadnienia.
      • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 13:00
        > Proste mnożenie pokazuje, że byłby to złoty interes
        > dla Niemców. W końcu "kupiliby" w ten sposób
        > niemal pół Polski płacąc smieszne 6 euro za metr kwadratowy.

Na szczescie Niemcy nie chca nic kupic, ostatni "zakup" (DDR) nie przyniosl
        oczekiwanych korzysci. Niemcy sa napewno zwolennikami "opcji zerowej", to nie
        podlega chyba dyskusji. Niemcy sa takze funkcjonujaca demokracja, dletego nie
        moga zabronic "prywatnych awantur" typu Powiernictwo Pruskie.
        • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 13:12
          No to kto się odważy przyjąć pozew? Jaki sąd będzie miał czelność być
          kompetentnym w tej sprawie?

Ktoś znowu powie, że to polski rząd nakręca antyniemieckie fobie, że robi
          publicity jakimś brunatnym, marginalnym organizacjom w Niemczech.
          • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 13:34
            Nie wiem o co ci dokladnei chodzi

> No to kto się odważy przyjąć pozew? Jaki sąd będzie miał czelność być
            > kompetentnym w tej sprawie?
            Kazdy demokratyczny sad musi "przyjac" pozew, moze go potem jako nieuzasadniony
            odrzucic na co z kolei pozywajacy ma kolejne srodki prawne. O ile wiem
            powiernictwo chce isc do trybunaly europejskiego. Taki pozew przed tym
            trybunalem wymaga spelnienia wielu warunkow formalnych, poza tym rozpatrywanie
            trwa bardzo dlugo.

> Ktoś znowu powie, że to polski rząd nakręca antyniemieckie fobie, że robi
            > publicity jakimś brunatnym, marginalnym organizacjom w Niemczech.

W tej chwili rzad polski troche przyhamowal bo zrozumial, ze to do niczego nie
            prowadzi. Niestety jak sie raz wywola "lawine" to jej potem nie mozna
            kontrolowac. Dlatego skutki "wywolanei tej fobii" beda trwaly przez jakis czas.
            O tym powinien kazdy rozsadny polityk wiedziec.
            • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 13:53
              helmut.berlin napisał:

> Nie wiem o co ci dokladnei chodzi
              >
              > > No to kto się odważy przyjąć pozew? Jaki sąd będzie miał czelność być
              > > kompetentnym w tej sprawie?
              > Kazdy demokratyczny sad musi "przyjac" pozew, moze go potem jako
              nieuzasadniony
              > odrzucic na co z kolei pozywajacy ma kolejne srodki prawne. O ile wiem
              > powiernictwo chce isc do trybunaly europejskiego. Taki pozew przed tym
              > trybunalem wymaga spelnienia wielu warunkow formalnych, poza tym rozpatrywanie
              > trwa bardzo dlugo.
              >

O ile wiem, każdy sąd może pozew odrzucić jeśli nie jest kompetentny do jego
              rozpatrywania. W tym wypadku żaden sąd nie jest kompetentny bo musiałyby być
              sadzone zwycięskie mocarstwa. Takie jest moje zdanie.

> > Ktoś znowu powie, że to polski rząd nakręca antyniemieckie fobie, że robi
              > > publicity jakimś brunatnym, marginalnym organizacjom w Niemczech.
              >
              > W tej chwili rzad polski troche przyhamowal bo zrozumial, ze to do niczego nie
              > prowadzi. Niestety jak sie raz wywola "lawine" to jej potem nie mozna
              > kontrolowac. Dlatego skutki "wywolanei tej fobii" beda trwaly przez jakis
              czas.
              > O tym powinien kazdy rozsadny polityk wiedziec.

Nie zgadzam się z twoją diagnozą przyczyn napięcia w stosunkach polsko-
              niemieckich. Fobie antyniemieckie będą się w Polsce nasilać z każdym takim
              działaniem Niemców jak np pozwy "powiernictwa" i to niezależnie od działania
              rządów, czy też braku tego działania. Czy ty myślisz, że Polacy będą spokojnie
              patrzeć jak jakieś "trybunały" będą kwestionować porządek europejski i
              integralność terytorialną Polski?
              • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 14:21
                > O ile wiem, każdy sąd może pozew odrzucić jeśli nie jest kompetentny do jego
                > rozpatrywania. W tym wypadku żaden sąd nie jest kompetentny bo musiałyby być
                > sadzone zwycięskie mocarstwa. Takie jest moje zdanie.

Nie wiem kogo oni beda pozywac, ale teoretycznie moga kazdego, takze panstwa.

> Nie zgadzam się z twoją diagnozą przyczyn napięcia w stosunkach polsko-
                > niemieckich.

To twoje zdanie, z ktorym je sie nie zgadzam, prawdopodobnie takze wiekszosc
                tych, ktorzy znaja troche stosunki w Niemczech. Nie wybiegaj za daleko w
                przyszlosc, jak na razie nawet zadnego pozwu nie ma. Polacy zamiast sie takimi
                rzeczami (dadanina) martwic powinni myslec o tym co naprawde jest problemem
                dzisiaj.

• bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 14:32
                  helmut.berlin napisał:

> To twoje zdanie, z ktorym je sie nie zgadzam, prawdopodobnie takze wiekszosc
                  > tych, ktorzy znaja troche stosunki w Niemczech. Nie wybiegaj za daleko w
                  > przyszlosc, jak na razie nawet zadnego pozwu nie ma. Polacy zamiast sie takimi
                  > rzeczami (dadanina) martwic powinni myslec o tym co naprawde jest problemem
                  > dzisiaj.
                  >
                  Ciekawe, cóż też mają stosunki panujące w Niemczech wspólnego z nastrojami
                  panującymi w Polsce. Chciałem skromnie zauważyć, że Polska jest samodzielnym
                  krajem, nie niemieckim landem. Musisz zmienić swój styl myślenia, Niemcy muszą
                  to zrobić. Wtedy wszystko się powoli unormuje. To nie takie trudne do
                  zrozumienia, że Polska jest niezależnym krajem i w tym kraju mieszkają raczej
                  Polacy, którzy mają swoje zdanie na otaczającą ich rzeczywistość. Również na
                  sąsiadów.
                  • rmstemero Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 16:35
                    Niby dlaczego Helmut ma zmieniac sposob myslenia aby Polska zostala niezaleznym
                    krajem? Nie widze powodu ani sprzecznosci. Polska moze sobie byc niezaleznym
                    krajem (chociaz obecnie nie ma juz krajow calkowicie niezaleznych, kazdy jest
                    zalezny w XXI wieku od innych, masz prawdopodobnie na mysli suwerennosc), w
                    Niemczech (bedacych stabilna i funkcjonujaca demokracja) kazdy porabany moze
                    dostarczy do sadu co zechce a prasa moze o tym napisac. NAwet jesli bedzie
                    chodzic o dzialki na ksiezycu albo prawo do posiadania kolonii na oceanie
                    spokojnym.
                    To nie Polska gdzie gdy satyryk powie ze wetknal flage panstwowa w psia kupe na
                    trawniku to od razu podnosi sie wrzask ze ucierpiala racja stanu.

Troche wiecej spokoju bravor i godnosci a mniej histerii i dmuchania nie na ta
                    fajerke co trzeba.
                    • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 21:42
                      rmstemero napisał:

> Troche wiecej spokoju bravor i godnosci a mniej histerii i dmuchania nie na ta
                      > fajerke co trzeba.

Jak nie rozumiecie jakiegoś tekstu to zapytajcie takich co znają lepiej język
                      polski. Ponoć pobyt na obczyźnie bardzo zubaża percepcję. Być może stąd
                      wynikają nieporozumienia, że Wy nie wiecie tak na pewno, co się do Was mówi i
                      pisze.

pozdro.
                      • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:00
                        > Jak nie rozumiecie jakiegoś tekstu to zapytajcie takich co znają lepiej język
                        > polski. Ponoć pobyt na obczyźnie bardzo zubaża percepcję.

Znajomosc jezykow, myslenie we wielu jezykach, czego ty prawodpodobnie nie
                        mozesz sobie wyobrazic ma raczej odwrotny efekt.
                        • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:13
                          Ja sobie to mogę wyobrazić, że emigracja zubaża język, moja szkoła dała mi
                          więcej niż Tobie przez myśl nie przejdzie, bo myślisz, że to polska szkoła.
                          Dlatego mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jak czegoś nie rozumiecie to
                          lepiej wstrzymajcie się od zabierania głosu. Lepiej dwa razy pomyśleć przed
                          napisaniem głupoty. Efekt jest rzeczywiście odwrotny.

pozdro.
                          • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:46
                            > Ja sobie to mogę wyobrazić, że emigracja zubaża język, moja szkoła dała mi
                            > więcej niż Tobie przez myśl nie przejdzie, bo myślisz, że to polska szkoła.

No widac ze na szkole (podstawowej?) u ciebie sie skonczylo
                            • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:51
                              helmut.berlin napisał:

>> No widac ze na szkole (podstawowej?) u ciebie sie skonczylo

Faktycznie, jeśli to tylko podstawowa to i tak lepiej niż u ciebie, bo szkoły
                              ziomkostw nie daja świadectw:)

sorry:)
                              • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 23:12
                                > Faktycznie, jeśli to tylko podstawowa to i tak lepiej niż u ciebie, bo szkoły
                                > ziomkostw nie daja świadectw:)

a skad wiesz, ze nie daja? daja i to nawet MBA
                                • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 23:32
                                  MBA dają???

helmut, toś ty jest extra wykształcony gość, ale to nie zmieni mojego stosunku
                                  do ciebie, sorrry, twoja znajomość polskiego jest za słaba.

• helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 23.09.06, 00:08
                                    Na jakiej podstawie twierdzisz, ze moja (a takze innych tutaj) znajomosc
                                    polskiego jest za slaba, chyba tylko dlatego, ze sam masz problemy z jezykiem
                                    polskim, o innych nawet nei wspominam. Analizujac twoj sposob wypowiadania sie,
                                    mysle, ze jestes najwyzej studentem 1-go roku, kierunek techniczny. Normalnym
                                    "studentem", ktory mysli, ze wszystkie rozumy zjadl.

W sumie twoja wiedza zarowno o swiecie jak i w innych dziedzinach jest bardzo
                                    ograniczona i pelna dzieciecej naiwnosci. Twoje umiejetnosci logicznego
                                    myslenia, a takz ekomunikowania sa ponizej przecietnej. Przekonasz sie sam, jak
                                    bedziesz kiedys szukal pracy, jak ci sie uda wogole studia skonczyc. Ja bym cie
                                    nigdy nie zatrudnil.
                      • rmstemero Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 25.09.06, 11:55
                        bravor napisał:

> rmstemero napisał:

> Jak nie rozumiecie jakiegoś tekstu to zapytajcie takich co znają lepiej język
                        > polski. Ponoć pobyt na obczyźnie bardzo zubaża percepcję. Być może stąd
                        > wynikają nieporozumienia, że Wy nie wiecie tak na pewno, co się do Was mówi i
                        > pisze.

Kolega napawa mnie zdumieniem. Prosze o rozwiniecie watku i zaprzestanie
                        zwarcania sie do mojej skromnej osoby w drugiej osobie liczby mnogiej. Zle mi
                        sie kojarzy (wiecie, rozumiecie). Polski jest pieknym jezykiem, chetnie sie
                        czegos nowego od kolegi naucze. Chociaz - prosze wybaczyc impertynencje - na
                        podstawie analizy dotychczasowych tekstow, trudno mi uwierzyc abym mial do
                        czynienia z semiotykiem.
                        > pozdro.
                        • polonski Widzisz ..monster... 26.09.06, 01:07
                          Bogactwo formy jezyka polskiego pozwala na uzycie sposobu wyrazania mysli
                          czlowieka tez w taki sposob, aby sie zdystansowac od "niskiej formy cielesnej i
                          duchowej".
                          Te "niska forme zycia" ulepiona i zapisana "na liscie" przez "wysoka forme
                          zycia "zza odry toleruje sie w ustroju ludzi normalnych jako czesc "przyrody".
                          • rmstemero wybacz polonski 26.09.06, 10:06

ale chyba nie nadarzam. Enigmatyczne bardzo sady waszmosci. O co chodzi z ta
                            Odra? Chodzi o rzeke czy chorobe dziecieca? I do czego zmierzasz?

polonski napisał:

> Bogactwo formy jezyka polskiego pozwala na uzycie sposobu wyrazania mysli
                            > czlowieka tez w taki sposob, aby sie zdystansowac od "niskiej formy cielesnej i
                            >
                            > duchowej".
                            > Te "niska forme zycia" ulepiona i zapisana "na liscie" przez "wysoka forme
                            > zycia "zza odry toleruje sie w ustroju ludzi normalnych jako czesc "przyrody".
                            • polonski Re: wku..asz mnie... 27.09.06, 01:07
                              od czasu do czasu swoimi postami, mysle zza odry. Chcialem Cie obrazic a
                              jednoczesnie myslalem, ze nie znajdziesz tego.

Wracam pilnowac "remotely" swojego "pola" na Swietej Slowianskiej Ziemi
                              Lubuskiej.

• kentucky.schreit.ficken musisz sie spieszyc 27.09.06, 01:14
                                bo Volksdeutsche zabiora jak Kaczorow nie bedzie
                            • kentucky.schreit.ficken Re: wybacz polonski 27.09.06, 01:16
                              rmstemero, znow walisz za szybko w klawiature... nadazyc?
                              poza tym "enigmatycznie" to za duze dla polglowka polomskiego
                  • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 21:57
                    > Ciekawe, cóż też mają stosunki panujące w Niemczech wspólnego z nastrojami
                    > panującymi w Polsce. Chciałem skromnie zauważyć, że Polska jest samodzielnym
                    > krajem, nie niemieckim landem. Musisz zmienić swój styl myślenia, Niemcy muszą
                    > to zrobi

Nie wiem o czym mowisz, nie ma to zadnego zwiazku z poprzednim postem. A tak na
                    marginesie, ani ja nic nie "musze" ani Niemcy. W Niemczceh nie mysli nikt
                    kategoriami "przymusu", to jets wolny i demokratyczny kraj. Ty "musiz" albo
                    raczej powinienes to w koncu zrozumiec...
                    • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:25
                      helmut.berlin napisał:

>
                      > Nie wiem o czym mowisz, nie ma to zadnego zwiazku z poprzednim postem. A tak
                      na
                      > marginesie, ani ja nic nie "musze" ani Niemcy.

Nie trzymasz dyskusji, Helmut, sorry, ma związek z moim poprzednim postem. I
                      nie myśl, że to jakiś zarzut w stosunku do Ciebie. Może to moja wina, że nie
                      zdołałeś pojąć związku? Ale jedno zrozumiałeś dosłownie: "ja nic nie muszę". w
                      tym rzecz Helmut, ja też nic nie muszę, a w szczególności nie muszę się wczuwać
                      w niuanse rządzące niemieckim stanowiskiem.
                  • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:05
                    > Ciekawe, cóż też mają stosunki panujące w Niemczech wspólnego z nastrojami
                    > panującymi w Polsce.

Przeciez to twoja wlasna (i tobie podobnych) teoria. Najpierw taz, potem
                    Steinbach, teraz NPD. Wszystko przeszkadza rzadzacej "elicie" w Polsce, tak
                    dotkliwie, ze nie moze rzadzic. Na to, ze powodem jest wlasna nieudolnosc jakos
                    nei wpadli.

> Chciałem skromnie zauważyć, że Polska jest samodzielnym
                    > krajem, nie niemieckim landem.

Kto i kiedy twierdzil, ze Polska nie jest???
                    • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:29
                      Zacząłeś wylewać zale nad kondycją klasy polityczej Niemiec???
                      • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:47
                        Zmieniasz temat
                        • helmut.berlin Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:51
                          Poczytaj uwaznei swoje wlasne posty i sprobuj znalezc jakis sens. Powtarzasz
                          pare oklepanych sloganow nie majacych zadnego poparcia w faktach.
                          • bravor Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 22:59
                            helmut.berlin napisał:

> Poczytaj uwaznei swoje wlasne posty i sprobuj znalezc jakis sens. Powtarzasz
                            > pare oklepanych sloganow nie majacych zadnego poparcia w faktach.

fakty sam podałeś, w swojej bezmyśnej durnocie:)

• polonski Re: Ty sie mylisz a Toja mam znowu... 22.09.06, 13:06
        racje.

Bracie i kandydacie na folksdojcza ( tak przypuszczam) nie znasz Polonskiego
        jeszcze.
        Te pieniadze - odszkodowanie dotyczy spraw materialnych i nawet jak Polski rzad
        sie zgodzi na pipti - pipti, to i tak nastepujace po tym straty ludzkie i
        moralne sa o wiele wyzsze od materialnych.
        A zatem niemiecko- niewolnicze lenno moze potrwac nastepne 300lat.

I do tego moze sie zatrzymac na labie. A tego "dobrzy" ludzie w kraju niemca z
        pewnoscia nie zyczyli by nawet najgorsemu wrogowi ( i tu nie wspomne kto nim
        jest)
      • tychik1 Re: uważam, że sugerowanie Niemcom biznesu typu: 22.09.06, 16:19
        To ostatnia wielka i nie zalatwiona sprawa z drugiej wojny swiatowej.
        Nie mozna to tak zostawiac ludziom i krajom na glowie ,albo roznym politycznym
        czy biznesowym hopsztaplerom zeby robili sobie z tego uzytek.

To tak jakby sie zalatwil i nie podtar.
        Przepraszam wszystkich za to ale mam juz tego serdecznie dosyc.
        Jest juz tyle lat po wojnie ,a ta sprawa sie ciagnie jeszcze za nami jak smrod
        po gaciach.
        Niedlugo odejdzie to pokolenie a my bedziemy ich jeszcze z za grobu
        (pewno przez wrozke) ,ciagac po sadach bo nie bedzie wiadomo jak co i komu
        przydzielic.
        To wszystko zakrawa juz na dobra hucpe.
        Moze tez niech wielkie mocarstwa i srednie i male partycypuja w miare
        mozliwosci w jakims miedzynarodowym funduszu ?
        Moze zrobic konferencje tak jak historykow w Krzyzowej,ale nie tylko polsko
        niemieka.
        Jesli czegos nie zrobimy to czuje ,ze diabel faktycznie tu cos znowu nawojuje.

Moze by jeszcze raz zwolac aliatow (byle nie do Jalty),i niech cos dokonca
        ustala.Moze wlasnie ze ta opcje zerowa.
        • bismarkhitesv99 Racja,dlatego Czechy i Jugoslawia sie podzielily ! 22.09.06, 22:10
          Bo niechca w skonczonosc tego ciagnac.Kazdy czlowiek nalezy do jakiegos panstwa
          jak mu sie je zabiera to bedzie niezadowolony i nawet jego potomkowie beda o
          swoje,swoj kraj walczyc.przyklad Szkocji i ich wiekowych walk o suwerennosc.To
          tak proste a tu niektorzy niechca tej prawdy nawet widziec i to jest podle bo
          jest niesprawiedliwoscia komus cos zabierac i go potem pomawiac.A jerzeli
          chodzi o odszkodowania Niemiec za wojne to nalezy tu przypomnac ze co roku
          Niemcy placa Swiatu characz za te straszne lata wojna w samym tylko 2005
          zaplacono ponad 65 miliardow euro czyli komus jeszcze za malo to musi spytac
          sie swego rzadu gdzie te pieniadze sie podzialy.Jezeli wkoncu to zrozumiecie i
          zwrocicie nasze zagrabione ziemie,rzeczy to mozemy potem o moralnam pokoju
          dalej rozmawiac.!!
          • gdzies_czyli_wewpolsce Bismarczku, zwroc sie ze swoim problemem do wielki 22.09.06, 23:58
            ej czwórki. A od nas sie odpimpol!!! Jak wiesz, do tej pory nie ma traktatu
            pokojowego.... A US-Army, British-Army stacjonują w Niemczech nadal jako -
            jakby nie było - wojska okupacyjne...... Tak sie jakos składa. Oczywiscie
            wariatów - wbrew temu co pisze ten cyrkowiec polonsky - jest w Niemczech mało i
            nie poważą sie, aby stracic ten dobrobycik.... A cała reszta tych najwiekszych
            krzykaczy - to niestety, jak zwykle młodzi spątaussiedlerzy, w żyłach których
            płynie więcej polskiej krwi, niż czegokolwiek innego (spojrzyc do Familienbuchu
            własnej rodziny i poszukaj tam jakich Niemców). Ponadto, jezeli dobrze sie
            wczytasz w traktaty spisane w Poczdamie, to zauważysz pewne problemy. Moizesz
            dochodzic odszkodowan za Szczecin. Tu wzielismy sobie ten port. Ale powiedzmy
            sobie, że za pare zniszczonych miast to i tak troche za mało. Cala jednak
            reszta została nam przekazana przez wielką czwórke (USA, UK, Francja, ZSRR).
            Prosiłbym wiec - sio do nich, ale dalli dalli!!
    • anty-platfus Przyjdzie Tusk i Niemcom wszystko odda 22.09.06, 22:48
      To pewne. Wiadomo dziadek na ochotnika poszedł do Wehrmachtu więc nie ma co się
      dziwić
      • marius7m Re: Przyjdzie Tusk 23.09.06, 00:42
        Poseł Kurski po godzinach?
    • amanasunta53 Gdyby UW i SLD nie zablokowały ustawy AWS .... 23.09.06, 00:46
      to te pozwy były by ,,psu na budę''.Ale....,,europejczycy''zablokowali.Przeciw
      głosowali:Tusk,Rokita,bonzowie SLD.I znowu te ,,kaczory'' i ,,nacjonaliści''z
      LPR mieli rację!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka