Dodaj do ulubionych

Węgry: dymisja rządu albo wielkie demonstracje

02.10.06, 14:22
A kiedy w Polsce dymisja Kaczek?!
Obserwuj wątek
    • dem-leftist Faszysta!!! 02.10.06, 14:24
      Orban odpowiedzialny za zamieszki na Wegrzech...
      • mooomin www.glosujmy.blox.pl 02.10.06, 14:35
        nie dziwi to nic a nic. U ans nie bedzie dymisji i nie bedzie wyborow. Wiec
        moze inicjatywa obywatelska???
        • arek83lbn Re: www.glosujmy.blox.pl 02.10.06, 15:19
          a moze lepiej Brygady Adama Smitha?
          u nas tez musi byc dymisja!
          arek83lbn.blox.pl/html
          • poszeklu Na Wegrzech, komuna sie przyssala do koryta 02.10.06, 16:23
            Ciezko bedzie odciac te czerwone ryje od koryta.
            W Polse juz odciete, a jak jeszcze dokazuja.
            • linfan Re: Na Wegrzech, komuna sie przyssala do koryta 02.10.06, 16:32
              poszeklu napisał:

> Ciezko bedzie odciac te czerwone ryje od koryta.
              > W Polse juz odciete, a jak jeszcze dokazuja.

w Polsce to komunisci sa wlasnie u wladzy...
    • arek64 Węgry: dymisja rządu albo wielkie demonstracje 02.10.06, 14:24
      Jak na razie Węgrzy wykazują znacznie większą determinację w sprawie
      usunięcia rządu krętaczy i kłamców niż my. U nas pod sejmem zebrało się
      kilkadziesiąt osób i to wszystko. Na domiar złego w Gdańsku, w wiecu poparcia
      dla moherowych rządów zebrało się aż kilka tysięcy ludzi. I jak by nie było
      dość, to ten wiec zorganizował Jacek Kurski...
    • kornett W Polsce: dymisja rządu albo wielkie demonstracje 02.10.06, 14:29
      Juz niedługo, już niedługo!
    • dem-leftist Orban klamie!!!Fidesz jest odpowiedzialny za burdy 02.10.06, 15:04
      MAIN opposition party Fidesz, along with its youth wing Fidelitas, have
      expelled Oszkár Goró, Fidesz group leader in Pest's District XV, for
      participating in the riots last Monday by throwing stones at police officers
      and at the public broadcaster MTV's headquarter building.

According to Fidesz spokesperson Péter Szíjjártó, Goró had told him that he did
      not throw a stone, but an empty beer can at the police when he saw that a
      policeman had hit a staff member of Fidesz-owned news television channel Hír
      TV.

Prime Minister Ferenc Gyurcsány has accused the opposition of cooperating with
      the radical right. "Nowhere in Europe would the parties of the center left and
      center right think about joining the agenda of their own radicals. Here the
      center right and the radical right appear on the same stage," The Times quoted
      him as saying.

Free Democrat chairman Gábor Kuncze - whose SzDSz party is a junior member of
      the government - accused Fidesz leader Viktor Orbán of lying. "The first lie is
      his claim that the local elections are a referendum to facilitate the removal
      of the cabinet. The local elections are about municipalities, not a referendum
      and are unsuitable for toppling a cabinet."

Kuncze added, "Orbán saying there is no need for budget rebalancing measures is
      also a lie." Speaking to CNN last week, however, Orbán said, "I have never lied
      to the people." Last Sunday in an interview with TV2, the Fidesz leader said
      that every international economic expert believed the government's austerity
      measures would further harm the country's economy. However, according to
      Charles Gati, a Hungarian-born US political scientist, it is crucial for the
      country to complete the planned economic reforms, as "the country's finances
      will soon verge on the catastrophic if the government's austerity package is
      withdrawn."

Last Friday Fidesz said it was considering the possibility of bringing criminal
      proceedings against Gyurcsány. Fidesz deputy chairman Mihály Varga said the PM
      had concealed information of public interest, had misused funds, and had
      committed fraud "against the order of election." Newspaper Magyar Hírlap quoted
      criminal lawyer Tamás Fekete as saying such accusations were legally unfounded.
      • zoska11 demonstracja to "kryterium uliczne" 02.10.06, 15:34
        > w PRL nazywało się
        > takie momenty „kryterium ulicznym”, a więc momentem, kiedy kończyła
        > się
        > urzędowa gadanina i ludzie własną obecnością pokazywali swoje poglądy.

Sam to napisałeś w felietonie. Sposób protestu, gdy władza nie słucha tego, co
        mają do powiedzenia wyborcy, których oszukała. Orban dopiero teraz wezwał do
        demonstracji. Na piątek. Po upływie ultimatum.
        • dem-leftist Re: demonstracja to "kryterium uliczne" 02.10.06, 16:43
          hahaha
          jak pieknie manipulujesz faktami.

Nalezy pamietac o tym,ze w ołowie lat 90. minister finansów Lajos Bokros
          usiłował jeszcze trzymać budżet w ryzach, lecz prawicowi populiści Viktora
          Orbana roztrwonili wszystko, co zastali w kasach, gdy tylko chwycili ster
          władzy.Socjalisci dokladali tez swoje pomysly.Ale na ich korzysc trzeba
          zaliczyc to,ze wegierska slużba zdrowia jest najlepsza w krajach
          postkomunistycznych(14 w Europie),bezrobocie jest bardzo niskie,zarobki wyzsze
          niz w Polsce,przy cenach porownywalnych do naszych.

Orban jak i caly Fidesz nawolywal do protestow zaraz po tym,jak radio
          wegierskie podalo zmanipulowane slowa premiera.Orban twierdzi tez,ze te reformy
          wcale nie sa niezbedne...Nalezy pamietac o jego skrajnie nieodpowiedzialnych
          propozycjach w trakcie kampanii wyborczej.Wprowadzenie ich w zycie,kosztowaloby
          budzet panstwa miliony euro ktorych Wegrzy po prostu nie maja!!!
          • zoska11 Garść faktów 02.10.06, 17:52
            > hahaha

Chyba jednak nie ulegnę pokusie odpowiedzenia śmiechem..

> jak pieknie manipulujesz faktami.
            Ja żyję w kraju, a ty o nim piszesz, mając wiadomości z drugiej ręki.
            Akurat o służbie zdrowia na Węgrzech mam co nieco do powiedzenia - i nie są to
            same pochwały - z własnych doświadczeń (drugie dziecko rodziłam w państwowym
            szpitalu w Bp), a także jako żona lekarza. Szkoda, że nie widziałeś wystroju
            sali szpitalnej i łóżka przeciętnego pacjenta jakie przed Parlamentem ustawili
            pracownicy służby zdrowia. Robią wrażenie, szczególnie, że wielu z
            odwiedzających to miejsce tego właśnie doświadcza.

> Nalezy pamietac o tym,ze w ołowie lat 90. minister finansów Lajos Bokros
            > usiłował jeszcze trzymać budżet w ryzach, lecz prawicowi populiści Viktora
            > Orbana roztrwonili wszystko, co zastali w kasach, gdy tylko chwycili ster
            > władzy.
            Rząd Orbana oddał budżet na plusie, to Medgyessy zaczął rozdawać - patrz
            podwyżki dla budżetówki. Zaraz po ponownym objęciu władzy mówili, że to jeszcze
            z pieniędzy Bokrosa. Tymi obietnicami wygrali wybory, potem jeszcze brali
            pożyczki, na realizację dalszych obietnic. No i uruchomili zaklęte koło...

• dem-leftist Re: Garść faktów 02.10.06, 18:22
              Peter Medgyessy, który objął rządy w 2002 r., postanowił okazać jeszcze większą
              hojność niż Orban i podniósł pensje urzędników o niewiarygodne 50% i wprowadził
              13. emeryturę.Dobrze o tym wiem.
              Co nie zmienia faktu,że ten faszysta w trakcie kampanii przebił socjalistów w
              swoich obiecankach,a teraz wmawia ludziom,ze te reformy wcale nie są potrzebne.

Jeśli chodzi o służbę zdrowia to doskonale sobie zdaje sprawę,że nie jest wcale
              taka dobra,ALE jednak jest ona w najlepszym stanie spośród wszystkich krajów
              postkomunistycznych
              oto link:
              healthpowerhouse.com/media/RaportEHCI2006en.pdf
              przepraszam,a kto krzyczał:
              "Gotujcie się na śmierć, wy żydowskie świnie, jak śmiecie występować przeciwko
              Węgrom!" ???
              • enlightened Re: Garść faktów 02.10.06, 21:14
                O czym ty facet pierdzielisz... Az dziw czlowieka bierze ze po tylu kleskach
                socjalizmu, dalej znajduja sie "uzyteczni idioci" ktorzy wierza ze ten system
                ma jakikolwiek sens...
                Socjalizm jest na wskros niesprawiedliwy - karze przedsiebiorczych ludzi, i
                zabiera im ich ciezko zarobione pieniadze zeby pokryc zasilki tepych nierobow.
                Nic dziwnego, ze ludzie emigruja w 99% do krajow Kapitalistycznych...
              • zoska11 Fidesz postuluje powołanie rządu fachowców 02.10.06, 21:54
                To było tak: Kusząc przed wyborami P. Medgyessy obiecał, że w razie zwycięstwa
                wypłaci emerytom jednorazowe "uzupełnienie emerytury". Swoją drogą wielu nie
                przyjęło tych, jak je na Węgrzech nazwano "judaszowych srebrników", odsyłając
                czeki. A później podniesiono pensje całej strefie budżetowej, od pielęgniarek i
                lekarzy, po nauczycieli, nie tylko urzędnikom. Ale sytuacja w służbie zdrowia
                wciąż jest tragiczna. Statystyki, tak, statystyki...

Orban nie powiedział, że reformy nie są potrzebne. Tylko postuluje ich
                dopasowanie do obecniej sytuacji, po jej przeanalizowaniu. Postuluje obniżenie
                podatków, a przez to zwiększenie ilości miejsc pracy (i zmniejszenie liczby
                oszustw podatkowych). A obecnie proponowane w pakiecie Gyurcsanya reformy
                zakładają zwiększenie podatków. A wiosną w kampanii wyborczej Węgierska Partia
                Socjalistyczna i Związek Wolnych Demokratów ujawniła zaledwie połowę deficytu
                budżetowego i obiecywani obniżenie podatków. VAT już podniesiono, po
                przedwyborczej obniżce.

Fidesz nie chce władzy, oni postulują powołanie rządu fachowców, a nie
                przedterminowe wybory.
                • dem-leftist jedno pytanie 02.10.06, 23:10
                  skoro mieszkasz na Wegrzech,to dlaczego pojawiaja sie w twoich postach polskie
                  znaki???
                  • zoska11 Re: pytanie o polskie znaki w postach 03.10.06, 13:27
                    Jestem magistrem filologii. Komputer jest moim narzędziem pracy, więc umiem z
                    niego korzystać. Chcieć to móc.
                • dem-leftist Re: Fidesz postuluje powołanie rządu fachowców 02.10.06, 23:24
                  Kusząc przed wyborami P. Medgyessy obiecał, że w razie zwycięstwa
                  > wypłaci emerytom jednorazowe "uzupełnienie emerytury". Swoją drogą wielu nie
                  > przyjęło tych, jak je na Węgrzech nazwano "judaszowych srebrników", odsyłając
                  > czeki. A później podniesiono pensje całej strefie budżetowej, od pielęgniarek
                  i
                  >
                  > lekarzy, po nauczycieli, nie tylko urzędnikom. Ale sytuacja w służbie zdrowia
                  > wciąż jest tragiczna. Statystyki, tak, statystyki...

ja podaje dane,a ty je ignorujesz...Stwierdzenie,ze sluzba zdrowia jest
                  tragiczna to troche za malo.Podalem ci konkretne dane.Ty je negujesz nie
                  podajac zadnych argumentow.Jestes niepowazna!!!
                  manipulujesz!!!
                  Przypadki odsylania czekow byly sporadyczne---pomijajac to wprowadzasz w blad!!!

Kim jestes???
                  Pracujesz w katedrze hungarystyki i jestes jedna z tych zle oplacanych pan
                  doktor?Ktore ciagle mysla,ze sie znaja na wszystkim,a w rzeczywistoci sa
                  zwyklymi zadufanymi ignorantkami???
                  • zoska11 Re: Fidesz postuluje powołanie rządu fachowców 03.10.06, 14:06
                    Ja mieszkam w kraju, o którym ty piszesz "zza morza", w oparciu o relacje osób
                    trzecich.
                    No, tak, jest internet... Z sieci można korzystać w tak wielu wymiarach...

Nie neguję tych badań, na które się powołujesz, jedynie piszę, że osobiście i
                    na własnej skórze doświadczam, że nie jest dobrze - zresztą nie tylko ja,
                    dowodem poparcie dla pracowników służby zdrowia, którzy protestują pod
                    węgierskim parlamentem w obronie praw własnych i pacjentów.

Proszę, nie zarzucaj mi manipulacji, ja nie napisałam, że wszyscy odesłali
                    czeki. Niech ci będzie, wielu emerytów po prostu nie przyjęło tych pieniędzy.

Tak, jestem filologiem, tłumaczem. A pracuję przy tym w międzynarodowej
                    korporacji, dość dobrze płacą.

Jak wcześniej napisałam, nie mam monopolu na prawdę i jestem otwarta na
                    dialog.
    • enlightened Socjalizm = brud, smrod, i ubostwo... 02.10.06, 15:29
      Tylko klamstwem moga sie utrzymac przy wladzy...
      • gtw100 Re: Socjalizm = brud, smrod, i ubostwo... 02.10.06, 16:43
        Największy terrorysta amerykanin Busch
        • enlightened Re: Socjalizm = brud, smrod, i ubostwo... 02.10.06, 20:21
          Synku, idź lepiej się poucz do klasówki albo powyciskaj pryszcze co, a nie
          bredzisz po sieci jakieś farmazony o ludziach których nie znasz z kraju w
          którym nie byłeś mm?...:)
          • dem-leftist Re: Socjalizm = brud, smrod, i ubostwo... 02.10.06, 22:43
            ja tam bylem!
            Syf,brud,bieda,chciwosc,pogarda etc.
            W sam raz kraj dla takich dupkow jak ty...
            • a.anonym Dem-leftist jestes klamca i oszustem... 02.10.06, 23:01
              Nigdy tam nie byles!!!
              • dem-leftist Re: Dem-leftist jestes klamca i oszustem... 02.10.06, 23:06
                bylem,bylem...

Work & travel
    • zoska11 Ja ciebie ani razu nie obraziłam 03.10.06, 13:23
      Ja ciebie ani razu nie obraziłam, proszę, nie stosuj takich chwytów
      retorycznych. Papier (w tym wypadku klawiatura i ekran:) zniosą wiele, ale
      skoro mi zarzucasz bełkot to jak określisz swoje słowa?
      Napisałam, że Orban chce dokonać reform po przeanalizowaniu sytuacji.
      Obniżenie podatków było wymieniane, ale nie jako jedyny złoty środek... W moim
      tekście zamrakło zwrotu: między innymi.
      • dem-leftist ok przepraszam... 05.10.06, 21:50

• feretron Re: Węgry: dymisja rządu albo wielkie demonstracj 03.10.06, 14:16
      U nas też manifestacje - pierwsza 7 października w Warszawie. Meet you there :)

--

tylko PO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka