mooomin 02.10.06, 16:16 zmienmy ministra www.glosujmy.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slasz6 Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:16 A jeśli okaże się, że jest niezgodna z konstytucją, co będzie z tymi nieszczęśnikami, którzy na podsatwie giertychowskiej matury dostali się na studia? Ale się porobi. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Rozwiazanie Twojego problemu. 02.10.06, 16:20 Jesli zaplacili wpisowe i oplacili polrocze, a uczelnia bedzie ich musiala usunac, jako "bezmaturowcow', to proponuje im refakturowanie poniesionych kosztow na Pana Giertycha! Tylko zeby nie bylo pomylki - nie MINISTRA Girtycha, tylko Pana Giertycha - chodzi o to, aby pieniazki szly z kiesy prywatnej Giertycha, a nie panstwowej ministerstwa, czyli naszej. Odpowiedz Link Zgłoś
arek83lbn Re: Rozwiazanie Twojego problemu. 02.10.06, 16:35 ehh biedny Romek, no chce ewidentnie dobrze a mu nie wychodzi:) arek83lbn.blox.pl/2006/09/Wszechedukator-Oprotestowywany.html#ListaKomentarzy Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Rozwiazanie Twojego problemu. 02.10.06, 17:00 Łatwiej Romkowi będzie zmienić Trybunał niż większość swych rozporządzeń;) Odpowiedz Link Zgłoś
matadeusz S__O__N__D__A__Ż głosuj 02.10.06, 22:13 www.warszawa3d.prv.pl/wybory.html Odpowiedz Link Zgłoś
wd_07 Re: S__O__N__D__A__Ż głosuj 03.10.06, 00:53 a ja myślałem, że to tylko ja zwariowałem twierdząc, że zwalnianie leni z obowiązku zdania wszystkich przedmiotów nie ma nic wspólnego z demokracją i solidarnością (no chyba że tą źle pojętą:P) Odpowiedz Link Zgłoś
lwowiak5 Re: Rozwiazanie Twojego problemu. 02.10.06, 16:50 Giertycha natychmiast premier powinien wysłać na hale aby pilnował powrotu owiec do zagród,niewiem czy nawet do tego się nada,myślę że baca kosturem Giertyszka pouczy. Odpowiedz Link Zgłoś
anamnesis kandydaci 02.10.06, 17:00 moja koleżanka pracowała w Komisji Rekrutacyjnej na jeden z filologicznych kierunków na UJ. We wrześniu zjawił się kandydat z maturą z amnestii i zapytał o wolne miejsca. Dodam, że na jedno miejsce było od 6 do 10 osób (w zalezności od specjalności) i przyjmowano tylko osoby z bardzo wysokimi wynikami. Uważam, że ta amnestia to tylko mieszanie w głowach uczniom, bo i tak nic nie daje. I tak sie nigdzie nie dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
roger45 A co jest zgodne z Konstytucją ? 02.10.06, 16:41 -sluzba zdrowia ? -wymiar sprawiedl ? -polskie drogi ? -mafia paliwowa i dostawa ropy do polski przez jedyna firme J@C ? Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: A co jest zgodne z Konstytucją ? 02.10.06, 16:54 W jaki sposób drogi (bez względu na ich narodowość) mogą być zgodne lub niezgodne z konstytucją? Czy to taki skrót myślowy a la Macierewicz? Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Na wszystko jest sposób. 02.10.06, 18:04 Jeśli amnestia jest niezgodna z konstytucją to będzie powód żeby zmienic konstytucję;) Odpowiedz Link Zgłoś
agiler01 Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 19:30 Jaki Minister, taka edukacja. "Konio" musi odejść, a w raz z nim wszystkie niedorzeczne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
lot93 Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 23:11 agiler01 napisał: > Jaki Minister, taka edukacja. "Konio" musi odejść, a w raz z nim wszystkie > niedorzeczne pomysły. Bądź uprzejmy nie obrażać koni. To piękne i mądre stworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pelikano73 Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:19 ...też mi się zdawało, że to chory pomysł. Ale teraz jest ktoś, kto się tym zajmie od strony prawnej. Panie Rzeczniku, powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
sugarbox Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:19 Coż to za minister, który nie zna konstytucji??? Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:21 Minister Giertych. On Konstytucji znać nie musi - on ma Młodzież Wszechpolską... Odpowiedz Link Zgłoś
antygo Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 18:09 To jest właśnie minister z łapanki,jaką PiS urządzil dla stworzenia koalicji mającej budować IV RP.Nie jakość się liczy ale BMW(biernośc,mierność i wierność). Odpowiedz Link Zgłoś
baccent Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 21:07 minister Romek w mini? To proste: trzeba zabrać mu ster i zostanie (w) mini. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.72 Buhahaha! Giertych przed Trybunal Stanu. Bo tym 02.10.06, 16:23 sie w normalnych krajach zamach na Konstytucje konczy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:25 Przepraszam, nie mogę sie powstrzymać: BUAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAA!!!!! :-D Ja rozumiem, że Romen Wielki jest dyletantem w sprawach oświaty, że nie zna się na tym, czego jest ministrem - bądź co bądź wiadomo, że chodziło wyłącznie o stołek i koalicję. Ale przecież Roman Wielki jest z wykształcenia prawnikiem, więc można by przypuszczać, że przynajmniej w sprawach zgodności własnych zarządzeń z polskim prawem jest kompetentny. Nie, ta koalicja jest coraz śmieszniejsza. Zaraz usłyszymy, że RPO jest z układu i dowiemy się, kim był jego tatuś... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
util Brawo dla rzecznika!!! Romek znów się ośmieszył. 02.10.06, 16:35 Gdzie są ci fachowcy, gdzie ludzie wykształceni kierunkowo, oczytani, racjonalni, odpowiedzialni: Bielecki w Ministerstwie Finiansów, Meller w MSZ, Biernacki w MSWiA, Kuroń w Min. Pracy, Radziwiłł w Min. Edukacji... Mamy Romka, mamy kibola Wiecheckiego, jakieś Jurgiele, Kalaty... To przecież obraza dla obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Brawo dla rzecznika!!! Romek znów się ośmiesz 02.10.06, 17:16 util napisał: > Mamy Romka, mamy kibola Wiecheckiego, jakieś Jurgiele, Kalaty... > To przecież obraza dla obywateli. Kalaty już nie ma w ministerstwie. Podała się do dymisji po wyjściu SO z koalicji. Jurgiel musiał ustąpić stołek Lepperowi i przejść na równie ważne (i intratne) stanowisko), nie pamiętam jakie. Ale teraz, skoro nie ma Leppera i jest vacat, to może wróci... Odpowiedz Link Zgłoś
prinsik Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:36 I to są rządy prawa. Dlaczego ministerstwo wcześniej nie zbadało dokładnie sprawy przez swoje biuro prawne. Pomijając, ze sama decyzja z moralnego punktu widzenia była chybiona, to jeszcze prawnie jest do dupy. Ale co po takiej koalicji, takich ludziach, - całej tej zbieraninie odpadów i odrzutów można sie spodziewać. Każdego dnia kompromitowanie sie i błądzenie w debilizmie. A konisko jak zwykle zadowolony. Skąd ta żałosna chołota sie wziela. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:55 Cóż, wcześniej nie zbadał, to teraz zamówi (za pieniądze podatników) odpowiednią analizę, wybuli za nią 30 tys. i okaże się, że wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
antygo Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 18:13 Ta hołota pochodzi z wyboru narodu dokonanego w wyborach parlamentarnychwe wrzesniu 2005 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 16:42 Koń by sie uśmiał :) Ciekawym, co powie dziś w TV... Odpowiedz Link Zgłoś
zhk No to końska morda ma pronlrm. I nie tylko on. 02.10.06, 16:46 Co z nłodzieżą? I ich studiami? To debil skończony. Konsekwencje powinien ponieść. Za to zamieszanie i straty moralne i finansowe powinien odpowiedzieć osobiśvie. Własnym majętkiem. I konien z polityką. Kompromitacja dożywotnia. Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: No to końska morda ma pronlrm. I nie tylko on 02.10.06, 16:48 zhk napisał: > (...) I koniec z polityką. Kompromitacja dożywotnia. Ech, pomarzyć... Odpowiedz Link Zgłoś
ppo Beneficjenci amnestii wydają się nie narzekać. 02.10.06, 16:48 Część z nich nawet znalazła zatrudnienie w GW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czaterxx Re: Taka ustawa jak wykształcenie Ministra... 02.10.06, 16:51 Ciekawe co teraz z tmyi co dostali mature od Giertych i zostali dopuszczeni na uczelnie, sa nielegalnie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czaterxx Re: Taka ustawa jak wykształcenie Ministra... 02.10.06, 16:52 Ciekawe co teraz z tymi co dostali mature od Giertych i zostali dopuszczeni na uczelnie, sa nielegalnie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Re: Taka ustawa jak wykształcenie Ministra... 02.10.06, 17:24 Będzie teraz zapewne jak w latqach 70, gdy zdawałam maturę, to na jednej sali z nami siedzieli podchorążowie z yższej Szkoły Oficerskiej. Byli już podchorążymi, ale - drobiazg - musieli uzupełnić maturę. "Zdawalność wśród nich była 100 %. Teraz też by można przyjmować na studia z Giertychowską maturą, a potem uzupełnić według powyżej opisanej zasady wszelkie formalności... Nie matura, lecz chęć szczera... Odpowiedz Link Zgłoś
paradoks_04_rp roman giertych 02.10.06, 17:04 roman giertych (pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Giertych) ministrem edukacji --- "żadne krzyki nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" (j. kaczyński) Odpowiedz Link Zgłoś
olbin6 Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 17:17 Trybunał Konstytucyjny już wkrótce będzie "pisowski" więc zadnych zmian nie będzie. aby , broń Boze nie urazić Giertycha. A RPO jak będzie fikał, to się Go wymieni. Ze co, że kadencyjność , Konstytucja, itp ?? Nie z nami , pisiakami takie numery. Ps.Pierwszy - "patriota-idiota" Drugi - ma fobie i"kota" /O dwóch takich.../ Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius TK niezgodny z Konstytucją 02.10.06, 17:19 Tam napisano, że suwerenem jest Naród a nie politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: TK niezgodny z Konstytucją 02.10.06, 17:31 scolopetarius napisał: > Tam napisano, że suwerenem jest Naród a nie politycy. ***************************************** Radzę doczytać Konstytucję do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
dthea Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 17:20 dobrze zmienmy ministra,ale kogo na jego miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
denkhoff Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 17:21 Tak się kończy nieprzemyślana walka o wyborców. Romuś myślał, że "głupia młodzież" w nagrodę będzie na niego głosować. I jak wielu w tym rządzie robi to "sprawiedliwie i zgodnie z prawem". Szkoda tylko, że ich "Prawo i Sprawiedliwość" tak rzadko ma cokolwiek wspólnego z prawem i sprawiedliwością. Na szczęście są jeszcze w Polsce mądzy ludzie, tacy jak RPO Kochanowski, którzy potrafią conieco naszej "władzy" wypomnieć. Podobało mi się stwierdzenie Romka, że osoba wybrana na RPO przez rząd IV RP sypie jej teraz piach w oczy. Przejechał się. Myślał, że wszystkich można kupić, a tu niespodziewanka... znalazł się ktoś, komu bardziej zależy na dobru kraju niż na własnym. Podsumowując... ponieważ z reguły nie życzę nikomu nic złego, to proponuję, aby nasz rząd zafundował Giertychowi kosmiczną podróż na ISS (oczywiście w jedną stronę). Takie wakacje Giertychowi się spodobają. Odpowiedz Link Zgłoś
deadeasy Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 17:59 Phi! Zaraz zmienia Konstytucje i odpowiednie ustawy... Odpowiedz Link Zgłoś
anbowi Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 18:05 RPO miał być "swój" a tu okazał się niezależny, pewnie jest tajnym członkiem szarej sieci. A poważnie, jestem egzaminatorem, poprawiam matury i z całą odpowiedzialnością stwierdzam, że 30% jest dla idiotów. Za bzdury trzeba stawiać punkty, bo według odgórnego nakazu matura ma wyjść. Skoro nie wychodzi, wydaje się durny przepis. Tymczasem matura po prostu obnażyła nędzę szkolnictwa. Poza tym czy wszyscy muszą ją mieć? Wielu uczniów nie może przekroczyć progu intelektualnego, natura różnie wyposaża. Odpowiedz Link Zgłoś
lot93 Re: Amnestia vs matura z biologii 02.10.06, 18:22 anbowi napisała: > A poważnie, jestem egzaminatorem, poprawiam matury i z całą > odpowiedzialnością stwierdzam, że 30% jest dla idiotów. Za bzdury trzeba > stawiać punkty, bo według odgórnego nakazu matura ma wyjść. Postanowiłam się sprawdzić po z górką 20 latach z tegorocznymi maturzystami z biologii. Poświęciłam na to moją przerwę na lunch, czyli 45 minut na odpowiedzi i 15 na sprawdzenie odpowiedzi testu maturalnego, który wydrukował dziś dziennik. "Uzyskałam" 38 punktów (nie chciało mi się uzasadniać niektórych odpowiedzi). Żeby było śmieszniej nie mam nic wspólnego z "naukami biologicznymi" od 3 roku studiów. W ogólniaku byłam w klasie "biologiczno-chemicznej" i zdawałam maturę z biologii, jako pierwszy rocznik pierwszej reformy maturalnej. Z calą odpowiedzialnością stwierdzam więc, że tegoroczna matura z biologii była maturą dla "biologicznych analfabetów". Ograniczono ją do raptem 3 zagadnień: biologia komórki, biologia człowieka i ekologia. Ci, którzy jej nie zdali to po prostu lenie patentowane, które należałoby pogonić batogami do kopania rowów. Tym bardziej ministerialna amnestia jest obrzydliwa a z jej autorem należałoby zrobić jw. Odpowiedz Link Zgłoś
lot93 Re: Amnestia vs matura z biologii 02.10.06, 18:31 I jeszcze jedno.... Za moich maturalnych czasów (jakkolwiek kretyńsko by to nie zabrzmiało), trzeba było uzyskać 50%+1 punktów/poprawnych odpowiedzi by dostać "bardzo słabą tróję" (wg skali ocen 2 -5). To, co jest teraz to śmiech na sali. I mam nadzieję, że TK też się uśmieje wydając wyrok w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ohimmel Re: Amnestia vs matura z biologii 02.10.06, 21:00 A ja się zastanawiam do czego się przydaje albo jest potrzebna cała ta wiedza która jest zawarta w programie szkół. Wiedza która często jest w pewnej mierze zdeaktualizowana już po pare latach. Czemu przykłada się do wszystkich jedną miarkę ? Czemu obowiązkowa ma być matematyka ? Dla mnie w dużej mierze to nie jest żaden egzamin dojrzałości bo co to ma wspólnego z byciem dojrzałym ? Zaznaczam że nie wchodzę tutaj w dyskusje na temat Romana Giertycha. Pozdrawiam wszystkich wolnomyślicieli (nie wolno myślących :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Amnestia vs matura z biologii 02.10.06, 22:15 > A ja się zastanawiam do czego się przydaje albo jest potrzebna cała ta wiedza > która jest zawarta w programie szkół. Wiedza która często jest w pewnej mierze > zdeaktualizowana już po pare latach. to se ja zaktualizuj. Czytac, czytac, czytac Czemu przykłada się do wszystkich jedną > miarkę ? Czemu obowiązkowa ma być matematyka ? bo wszyscy ktorzy chca matury, musza udowodnic ze potrafia logicznie myslec. Uniwersalny jezyk matematyki jest czysta logika, nikt od tego nie umrze. Tak jak od umiejetnosci mowienia i pisania w ojczystym jezyku (stąd obowiazkowa matura z polskiego) Odpowiedz Link Zgłoś
denkhoff Re: Amnestia vs matura z biologii 06.10.06, 14:48 ohimmel napisał: > A ja się zastanawiam do czego się przydaje albo jest potrzebna cała ta wiedza > która jest zawarta w programie szkół. Wiedza która często jest w pewnej mierze > zdeaktualizowana już po pare latach..... > Pozdrawiam wszystkich wolnomyślicieli (nie wolno myślących :) ) O ile mi wiadomo (w systemie dziesiętnym!!!!) 2+2=4 i tu się nic nie zmieni (tak jak i w innych zagadnieniach dotyczących matematyki). Bitwa pod Grunwaldem była w 1410 i daty tej bitwy (wedle mojej skromnej wiedzy) przesunąć się nie da. Chór piszemy przez "o z kreską" odkąd pamiętam. Co wobec tego się deaktualizuje (i to po kilku latach)??????? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
psu_brat Idac dalej tym tropem... 02.10.06, 18:05 Idac dalej tropem uzasadnienia, dlaczego matur nie przyznaje sie nie posiadajacym dostatecznej wiedzy mozna powiedziec rowniez, ze: -prawo do pracy nie przysluguje tym, ktorzy nie chca pracowac zgodnie z ich kwalifikacjami, -prawo do godziwego zarobku nie przysluguje tym, ktorzy nie pracuja, -prawo do emerytury nie przysluguje tym, co nie placa skladek, -prawo do leczenia nie przysluguje tym, ktorzy nie placa skladek (dla jasnosci - nie chodzi o wysokosc, tylko o fakt placenia skladki adekwatnej do zarobkow). Natomiast panstwo opiekuje sie tymi, ktorzy w wyniku wypadku losowego nie moga pracowac, placic skladek itp. Bezrobotny "nie z wlasnej winy" to ten i tylko ten, ktory mial wypadek lub jest w inny sposob uposledzony w taki sposob, ktory uniemozliwia mu prace zapewniajaca mu przetrwanie. Takimi bezrobotnymi o specjalnym statusie sa oczywiscie rowniez dzieci. Specjalny status zapewnia im dodatkowo mozliwosc edukacji, jako ze nie sa winne temu, ze urodzily sie w biednej rodzinie. Cala reszta solidarnosci spolecznej lezy w gestii dobrej woli czlonkow spoleczenstwa. Jak kto chce, to wspomoze biedniejszych (a w przyplywie hojnosci moze nawet i leniwych...). Odpowiedz Link Zgłoś
lot93 Re: Idac dalej tym tropem... 02.10.06, 18:35 Mam nadzieję, że ironizujesz. :) W przeciwnym wypadku ostał nam się ino sznur.... Odpowiedz Link Zgłoś
weather2 Re: Idac dalej tym tropem... 02.10.06, 18:36 Zupełnie nie rozumiesz idei Polski solidarnej. W takiej Polsce wszyscy powinni być równi- wszyscy powinni mieć wyższe wykształcenie ( choćby zdobyte w uniwersytetach ludowych w Cigacicach), zarabiać tyle samo, mieć te same poglądy polityczne ( oczywiście prawicowe o zabarwieniu endeckim), byc etnicznymi Polakami i wyznawać religie katolicką. Dla innych nie ma wśród nas miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
lot93 Re: Idac dalej tym tropem... 02.10.06, 18:39 weather2 napisał: > Zupełnie nie rozumiesz idei Polski solidarnej. W takiej Polsce wszyscy powinni > być równi- wszyscy powinni mieć wyższe wykształcenie ( choćby zdobyte w > uniwersytetach ludowych w Cigacicach), zarabiać tyle samo, mieć te same poglądy > polityczne ( oczywiście prawicowe o zabarwieniu endeckim), byc etnicznymi > Polakami i wyznawać religie katolicką. Dla innych nie ma wśród nas miejsca. Bardzo przepraszam. Nic nie rozumiem. Mea culpa. Jestem z innej bajki. Mea maxima culpa... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Trybunał Konstytucyjny - ostatnia reduta 02.10.06, 18:17 Trybunał jest ostatnia redutą postkomunistów i pokręconych liberałów. Ale i ta reduta na szczęście juz niedługo padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogalfa Re: Minister nie zdał egzaminu 02.10.06, 18:40 ale pewnie udzieli sobie amnestii i będzie niestety dalej "ministrował" dla dobra szkolnictwa polskiego i Narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lot93 Re: Trybunał Konstytucyjny - ostatnia reduta 02.10.06, 18:45 szczypiorkowski napisał: > Trybunał jest ostatnia redutą postkomunistów i pokręconych liberałów. Ale i ta > reduta na szczęście juz niedługo padnie. A Ty i Twoje dzieci za samą umiejętność narysowania "trzech krzyżyków" jako podpisu wyborczego zostaniecie "karbowymi" wśród maturalnych prymusów i innych "zwyrodnialców" intelektualnych pracujących niewolniczo w imię powodzenia "klasy panującej". Fuj! Obrzydlistwo... Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus rozumiem że jesteś zwolennikiem amnestii 02.10.06, 23:32 maturalnej?? Matura dla każdego, wiedza niepotrzebna? > Trybunał jest ostatnia redutą postkomunistów i pokręconych liberałów. Ale i ta > reduta na szczęście juz niedługo padnie. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 18:42 Bardzo słuszne uwagi.To nie maturę należy dostowywać do ucznia,tylko uczeń powinien dostosować się do z góry ustalonych zasad. Biorąc pod uwagę,że dojrzałość polega na dojrzałych wyborach nie ma potrzeby obniżania wymagań,które i tak są nadzwyczaj skromne - minimum 30% z minimum programowego, a przecież wcześniej pozytywnej oceny nie dostawało się ,gdy nie opanowano minimum 50% Odpowiedz Link Zgłoś
anbowi Re: Amnestia maturalna niezgodna z konstytucją 02.10.06, 19:08 Dzięki. Dodam, że Giertych, swoimi decyzjami deprawuje uczniów. Po co mają się uczyć, skoro dostaną prezent. Tegoroczna matura może być jeszcze gorsza. A wyników się nie ujawni, tak jak obecnie nie podaje się wyników konkretnych szkół. I skąd we mnie,jeszcze parę lat temu , była naiwna wiara, że nowa matura zagwarantuje sprawiedliwe oceny? Odpowiedz Link Zgłoś