Dodaj do ulubionych

Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur

• askergoth Jeśłli... 02.10.06, 18:26
      Jeśli już dodaje "dzieło" JP2, to niech da również Mahometa, Buddę, Marksa i Mao
      Tse-Tunga, bo skoro w kanoni jest miejsce dla jednego osobnika uważanego za
      guru, w pewnej grupie społeczniej, to niech inne nie będą dyskryminowane. Nie
      dla wszytskich JPII jest wzroem do naśladowania, którego pisma są wielkimi
      dziełami, które TRZEBA przeczytać. Ja z chęcią bym przeczytał co tam maznął
      podczas swoich wizji Mahomet, albo zobaczył czego "nauczał" Mao ze swojej
      "Czerwonej książeczki".
      • titta Re: Jeśłli... 02.10.06, 18:34
        Marksa mozna, ale "Kapital" jest bardzo trudny. Reszta to, z calym szacunkiem
        dla Muzumanow, troche oddtworcze gryzmolenie. Do Wojtyly jestes nastawiony
        negatywnie, ze wzgledu na wsciekly ateizm/antylkerykalizm. Niemniej jednak
        pamietaj, ze czlowiek ten byl filozofem i zostal papiezem nie z powodu
        natchnionego omamiania tlumow. Jak chcesz poznac Machometa i Mao, to nic nie
        stoi na przeszkodzie: nie wiem jak "czerwona ksiazeczke" ale Koran dostaniesz
        bez problemu.
        • askergoth Re: Jeśłli... 02.10.06, 18:42
          "Czerwoną książeczkę" znalazłem w internetowej księgarni, a "Koran" mam w wersji
          elektronicznej. No ale wracając do tematu, to prawda jestem ateistą i nie boję
          się tego podkreślać i dla mnie nie jest fair wprowadzanie jako lektury
          obowiązkowej "Pamięci i tożsamości" skoro JPII nie dla wszystkich jest tym
          najwyższym z ludzi. Zgoda był filozofem, ale jego filozofia opierała się na
          wierze katolickiej i jego tezy filozoficzne są takie same, więc skoro można
          wpychać do głów filozofię katolicką, to neich chociaż dla równowagi będzie coś
          niekatolickiego! Ktoś zapewne powie "Narnia", a to bzdura! "Narnia" nie jest
          tępiona przez Watykan, to jak np. "Potter" ponieważ jest tam więcej Biblijnych
          aspektów niż w innych ksiązkach fantasy, to daltego Romek ją wprowadza.
          A jeszcze kwestia Sienkiewicza - zlikwidować całkowicie. Ksiażki pisane niegdyś
          "ku pokrzpieniu serc", są teraz dawane "ku zanudzeniu mas".
          • uriel.blog.pl Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:24
            Niech mówi za siebie ten, kto się nudził. :P
            Zresztą o co krzyk? HS w kanonie już jest i raczej zostanie. W końcu to takie
            wczesne polskie fantasy. A postacie co niektóre kapitalne.
            A dla totalnego młodziaka bez nadmiaru postmodernizmu w śledzionie całkiem
            wciągające czytadło.

---
            milion idiotów nie może się mylić
          • critto Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:27
            nie wiem, jak sie mozna nudzic czytajac Sienkiewicza czy ogladajac WSPANIALE
            filmy nakrecone na podstawie jego dziel przez Hoffmana!! O tempora, o mores!!
            DO SZABEL, WASZMOŚCIOWIE !!! ;)))
            Tak malo mamy prawdziwie PRZYGODOWYCH pisarzy, trafil sie jeden naprawde dobry,
            to zaraz go zniszczyc, nie lubic?? To tak, jakby ktos z krajow anglojezycznych
            sie nudzil czytajac Szekspira (ja czytalem, po polsku i po angielsku i sie wcale
            nie nudzilem) Edgara Allana Poe. Akurat Sienkiewicz jest jednym z tych pisarzy z
            'kanonu', ktorych da sie czytac i jest to przyjemne przezycie. Fakt, w Quo Vadis
            momentami nudzi (vide sceny pozaru w Rzymie przez jakies 40 stron (maly format
            wydania)), ale za to Trylogia jest SUPER!!
            • uriel.blog.pl Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:30
              Ale za mało działa na śledzionę.
              W tych kwestiach konsensusu ni kompromisu nie będzie nigdy :D

---
              • askergoth Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:42
                No tak patrząc na Orzeskową, która w "Nad Niemnem" prezentuje pewne namiastki
                magazynu "National Geographic", to Sienkiewicz wypada nieźle. Jednakże jego styl
                pisania, oraz wszytskie "wspaniałe" wydarzenia które pokazuje do mnie nie
                przemawiają. Nie obchodzi mnie to jak to Zbyszko kręcił z dwoma na raz, a
                Winicjusz latał po caym Rzymie w poszukiwaniu jednej dziewki. Sienkiewicz pisał
                strasznie szablonowo i to widać w całej trylogii i reszcie jego "dzieł". Prawdę
                mówiąc dla mnie cały Pozytywizm i jego poscy przedstawiciele są niezwykle
                nieciekawi.
                A co do tej śledziony. Niestety w momencie kiedy musiałem czytać Sienkiewicza
                już miałem śledzionę pełną postmodernizmu...
                • uriel.blog.pl Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:45
                  No, w takiej sytuacji miałeś już co do literatury zupełnie inne oczekiwania.
                  Niestety, program dyktuje większość.
                  BTW mnie te szablony się podobały, a pewne efekty przyłożenia szablonów do
                  polskich marzeń i stereotypów nawet bardzo.

---
                • critto Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:55
                  "Trylogia" to powieść _przygodowa_, a nie dzieło filozoficzne!! Można więc
                  wybaczyć pewien schematyzm. Fakt, związki damsko-męskie opisał kiepsko, ale nie
                  ma też ich np. (prawie wcale) u Tolkiena, co w żaden sposób nie umniejsza
                  wielkości jego dzieł. Poprostu, dla tych pisarzy miłość oznaczała "miłość
                  rycerską" (ang. courtly love, choć nie do końca, bo cl była nieosiągalna, a
                  miłość ich bohaterów i bohaterek - tak), pełną ideałów i oderwaną od
                  rzeczywistych związków międzyludzkich. Taki był styl, ciężko się o to czepiać...
                  "Nad Niemnem" ledwo przełknąłem, najbardziej podobała mi się piosenka :))
                  • askergoth Re: Jeśłli... 02.10.06, 21:18
                    No tak, ale Tolkien przedstawił prawdziwe wydarzenia w formacie świata fantasy.
                    To wyszło mu doskonale i "Władcę..." się chce czytać, w przeciwieństwie do
                    kanonu Pozytywizmu. Poza tym Trylogia to powieść historyczna, niestety również
                    ten gatunek nie przemawia do mnie.

Chociaż również zauważyć możńa, że wszytsko co ma etykietkę "lektura" jest
                    niemile przyjmowane...
                    • mistrzkungfu Re: Jeśłli... 02.10.06, 21:24
                      Wzruszajace wspomnienia z jezyka polskiego. Jakiego koloru nosila koszule jakas
                      tam bohaterka jakiejs tam powiesci. Otoz to, czy zmiana lektur cos da? Moze da.
                      Ale moze i nie. Zalezy od nauczyciela. Nauczyciel jest podstawą. Lekcje są
                      podstawą. Nawet z marnej ksiazki da sie wyciagnac madrosc. Ale nie zapominajcie
                      prosze, ze nie kazdy nauczyciel umie przekazac dzieciakom o co chodzi w
                      ferdydurke, nie kazdy to potrafi, ale narnie juz latwiej. Wladce pierscieni? Tez
                      latwiej, a zawsze sa jeszcze gotowce...
      • uriel.blog.pl Re: Jeśłli... 02.10.06, 20:10
        Osobiście jako śmiechuta na dobranoc preferuję elaboraty krysznowców, ale de
        gustibus :P Jak już to po całości, jak JP2 to i Śri Śrimad Bhaktivedanta Swami
        Prabhupada (o, "pokolenie ŚŚBSP" - brzmi kulersko) czy jak mu tam.

---
    • duck68 Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 18:31
      a dlaczego niekatolickie dziecko ma czytac opowieci papieza?
      • zacisze16 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 18:48
        Niema kolego złotego środka na te bolączki. Sama polemika lub rozmowa o tej czy
        tamtej a religii czy wyznaniu, a wszczególności próba udowodnienia że moja jest
        naj, naj... to błędne koło które prowadzi do nikąd. Ogólnie to każda religia,
        wyznanie dąży do unicestwienia w taki czy inny sposób przeciwnika...
        • uriel.blog.pl Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:02
          Zwłaszcza buddyzm.
          Haja!

---
      • mg2005 Skandal ! - usunęli "Potop" i "Krzyżaków" ?!?!... 02.10.06, 18:49
        Czerwono-różowa mafia...
        • maymay Re: Skandal ! - usunęli "Potop" i "Krzyżaków" ?!? 02.10.06, 19:01
          Jak już ktoś tu napisał - "Potop" JEST lekturą obowiążkową w II klasie LO -
          wiem cos o tym, jestem tegoroczną maturzystką. "Krzyżaków" omawiałam w całości
          w gimnazjum, tak jak wszyscy, których znam.
          O co tutaj chodzi??
          • uriel.blog.pl Re: Skandal ! - usunęli "Potop" i "Krzyżaków" ?!? 02.10.06, 20:15
            O Prawo i Sprawiedliwość.
            Tudzież IV RP.
            Prawdziwy Polak HS ma w lekturach podwójnie. Dla pokrzepienia serc.

---
      • greg0.75 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 19:18
        a dlaczego niegreckie dziecko ma czytać opowieści Homera?
        • critto Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:59
          dobra ironia, popieram ;))
          dodałbym od siebie dla śmiechu: i nieanglojęzyczne dziecko Tolkiena, Szekspira
          czy Poego? I niefrancuskojęzyczne dziecko Dumasa, Woltera czy Joyce'a?? Albo
          ktokolwiek spoza Rosji Tołstoja, Dostojewskiego czy Gogola? Pewnie, zamknijmy
          się w narodowych klatkach forever ;)))
          • critto Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 23:39
            > I niefrancuskojęzyczne dziecko Dumasa, Woltera czy Joyce'a?

O Boże, taki błąd!! Miało być
            I niefrancuskojęzyczne dziecko Dumasa czy Woltera, a dziecko spoza Irlandii -
            Joyce'a?
      • uriel.blog.pl Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:02
        z tego samego powodu z którego musi chodzić na religię.

---
    • ihateschool eee... Potop??? 02.10.06, 19:00
      pisałem mature rok temu z "Potopu", bardzo fajny film, do księgi nie miałem sił

wycofali ją na rok czy co?
      • gabrielafrancuz Zamiast Gombrowicza 02.10.06, 19:15
        Same nudne gó*na, jak zwykle, jakby od 100 lat nic ciekawego w literaturze sie
        nie dzialo. Przy Lalce usypiałam, zakonczylam lekture tej ksiazki na 320 str.
        pierwszego tomu- na drugi nie mialam juz sily. Tak samo z Potopem. I jakos nie
        czuję się zubożona intelektualnie ani kulturalnie.
        Wiadomo dlaczego Gombrowicz został wycofany- bo był zbyt ciężki do zrozumienia.
        Pozbądźmy sie jeszcze Witkacego i najlepiej całej awangardy XX w. - uznajmy że
        nie było tego prądu w literaturze- bo to przecież zbyt trudne. No i Gombrowicz-
        wszystko co najgorsze- ateista, wolnomysliciel, artysta, kosmopolita- nie do
        przyjęcia. Lekcje patriotyzmu nie muszą wcale się odbywać- o patriotyzmie
        gawedzimy sobie caly czas na polskim, rozmawiajac o Wokulskim, Leckim itp.
        Rzygać mi się już tym chcę. Chcę przeczytać coś normalnego i nienapuszonego
        patriotycznie- teraz nie mam czasu. Może więc na studiach..?
        • uriel.blog.pl Re: Zamiast Gombrowicza 02.10.06, 20:00
          Kwestia timingu. Czytając Potop byłem na etapie, gdy powieści przygodowe bardzo
          mnie kręciły. Lalka też coś w sobie miała. Potem zacząłem czytać inne rzeczy,
          ale nie znaczy to z miejsca, że nie było to nic warte.

Ignorowanie polskiej literatury przed rokiem 1915 jest równie mądre jak
          ignorowanie tej po.

---
        • ingryd Re: Zamiast Gombrowicza 02.10.06, 20:19
          jakby to konisko umialo czytac, to by moze zrozumialo, ze gombrowicz to wielkim patriota byl,
          ale coz, najlepiej to "ku pokrzepieniu serc", i po co "nam maja kruki i wrony rany rozdziobywac",
          przedewszystkim to zadnej refleksji
        • lze_elita.72 Nie wskakuje sie w trudniejsza literature bez 02.10.06, 21:37
          przygotowania. Czy ty, snobko, naprawde myslisz, ze irlandzkie dzieciaki
          zaczynaja nauke od Joyce'a?
      • uriel.blog.pl Re: eee... Potop??? 02.10.06, 20:14
        No ba. Układowe lumpeninteligenty pejsate.
        A tak to cichcem zrobili, że nikt nie zauważył i masa młodziaków wraz 'Potop'
        czytała.
        Wot komuna, wot tiechnika.

---
    • pawelzarnotal Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 19:21
      a to dziwne, nie dalej niz 4 czy 5 lat temu omawialem w liceum potop, a z jakies
      10 lat temu omawialem krzyzakow w podstawowce. nie wiedzialem ze to nie sa
      obowiazkowe lektury. co do tworczosci papy - niech dzieci czytaja i sie
      przekonaja jak marnym pisarzem i poeta byl.
      • fanta9 przecież Narnia jest już Lektura! 02.10.06, 19:25
        Co za debil to wszystko napisał?

Romek czy autor tekstu?

"Lew, czarownica i stara szafa" jest lektura w 4 klasie szkoły podstw!

Nic nie rozumiem!!!!
        • izabelasmyk Achtung 02.10.06, 19:36
          Ludzie , ja ostatnio miałam przedmiot na studiach metodyka literatury,
          generalnie polonistką jestem z wykształcenia. I tam w programie nauczania np.
          do liceum była adnotacja, że oprócz "Siłaczki" dobór lektur to indywidualna
          sprawa nauczyciela. Giertych po prostu oprócz Siłaczki do żelaznego kanonu
          lektur wprowadził równie ciekawe dzieła jak Potop i Krzyżacy. Natomiast jeżeli
          chodzi o Gombrowicza to chyba nie poleca nauczycielom polskiego tego heteryka
          do omawiania na zajęciach. Swoją drogą nie będę komentować posunięć tego
          człowieka, po prostu nie ma czego komentować. Gombrowicz śmiał krytykować
          pisarstwo Sienkiewicza, tym podpadł naszemu ministrowi.
          • critto Re: Achtung 02.10.06, 20:21
            szkoła bez "Ferdydurke"?? To już SKANDAL
        • uriel.blog.pl Re: przecież Narnia jest już Lektura! 02.10.06, 19:53
          A kiedy jest nią Tolkien?
          Bo gdy usłyszałem o Narni (za mojej kadencji słabo w szkolnej Polszcze znanej),
          pomyślałem z miejsca, że ktoś chce za wszelką cenę wtrynić jakąś chrześcijańską
          przeciwwagę dla zbyt uniwersalnego JRRT (bo jego chyba wreszcie w kanon, do
          jasnej anielki, włączono?!)

---
          • lze_elita.72 Gorzej, anglikanska;) Lewis byl anglikaninem, a 02.10.06, 21:39
            wiec - qrcze - antypapieski:)
      • uriel.blog.pl Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:07
        Nie przekonają się. Do tego trzeba smaku i wyrobienia, a szkoła to tępi.
        Przynajmniej zazwyczaj.

---
      • freeadamae2 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:30
        Gdybys wiedzial co to jest za ksiazka to nie pisalbys glupot. To nie jest żadna poezja ani proza tylko zapisana w konwecji wywiadu rozprawa teologiczno-historyczno- moralistyczna. Oczywiscie w zadnej mierze nie nadaje sie ona na lekture szkolna a zakres tematyki tam poruszanej jest taki że roku szkolnego by nie starczylo na dokladne przeanalizowanie tego wszystkiego. Poza tym jest to opracowanie o charakterze religijnym, poruszajacym sprawy Kosciola itp, wiec ja nie wiem- Giertychowi na mózg padlo czy jak??
        • uriel.blog.pl Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:32
          Nie bardziej niż całej koalicji rządzącej i piewcom religii na maturze czy w
          ogóle w szkole.

Stary, sprawdzony model państwa laickiego odchodzi w niebyt. Bo tworzyły go
          elity, a teraz za władzę chwyta mierzwa.

---
    • mimi07 Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 19:40
      Romek znowu się ośmieszył. "Potop" Sienkiewicza jest wymieniony w Informatorze
      maturalnym jako lektura obowiązkowa do matury. TZN. jedna z tych, która moze
      stac się podstawą tematu wypracowania na maturze. I własnie "Potop" był na
      maturze pisemnej w 2005 roku. O co więc chodzi Romkowi? Moze by najpierw troche
      poczytał? Bo wstyd mi za niego przed młodzieżą.
    • murakami2 Ha ha ha 02.10.06, 19:41
      Zarówno Potop, jak i Krzyżacy już dawno sa w podstawie programowej, Panie ROmku!
      • brunschwick Re: Ha ha ha 02.10.06, 19:43
        Może jednak przeczytasz podstawę progamową:)
        • mimi07 Re: Ha ha ha 02.10.06, 19:48
          A poczytaj poczytaj.
          W podstawie jest "wybrana powieśc historyczna
          H.Sienkiewicza". A "Potop" w Informatorze maturalnym Centralnej Komisji
          Egzaminacyjnej w wykazie lektur koniecznych do matury na poziomie podstawowym.
          Romek tego nie wie?
          To niedobrze.
    • conan.barbarzynca Brawo Giertych! 02.10.06, 19:43
      Brawo Roman Giertych!

Najlepszy minister edukacji w dziejach Polski!

Brawo Roman Giertych!
      • uriel.blog.pl Re: Brawo Giertych! 02.10.06, 20:01
        Conan, nie sikaj.
        Barbarzyńcy nie przystoi.

Ale z treścią się zgodzę: takiego ministra analfabetyzmu narodowego jeszcze
        Polska nie miała.

---
        • conan.barbarzynca Re: Brawo Giertych! 02.10.06, 20:09
          To Najmądrzejszy minister w dziejach Polski.

A ty komunistyczno glizdo mała , polizaj dupę Sławomira Wiatra !
          • uriel.blog.pl Re: Brawo Giertych! 02.10.06, 20:12
            Nihóia. Niczego lizać nie będę, bom ni PiSior, ni Ssacz, ni komuch, jeno
            Żyd-łżeliberał pejsaty z Balcerowiczem w portfelu.

A wykształcony jaki! A zadziorny jaki! Sienkiewicza po raz drugi w kanon
            wetknie, choćby ten poprzedni miał przy tem wypaść i się potłuc.

---
            • conan.barbarzynca Re: Brawo Giertych! 02.10.06, 23:33
              Taki z ciebie zyd i wykcialciuch jak pacjent z tworek o napoleonie
              hehehehehehehe
    • ewakosiorek Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:24
      Niekompetencja pana ministra jest zastraszająca! "Potop" JEST lekturą
      obowiązkową, pan minister powinien zajrzeć do "Informatora maturalnego z języka
      polskiego" (W-wa 2003)- znajdują się tam standardy wymagań egzaminacyjnych
      obowiązujące od kilku lat- wśród lektur na poziom podstawowy znajduje się
      "Potop" Henryka Sienkiewicza- w miom wydaniu - strona 28. I po co wytaczać te
      kolubryny? Rzeczywiście, "kończ waść, wstydu oszczędź"!
    • losiu4 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:27
      bardzo rozsadne propozycje Giertycha. Żeby jeszcze z tej nieszczęsnej abolicji
      maturalnej zrezygnował, to może mniej go będę postponował

Pozdrawiam

Losiu
      • waldam Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:45
        o co ci chodzi z abolicją. Powiedz co to zmieniło. Jaka już jest i jaka będzie jej wartość?
        • losiu4 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 03.10.06, 12:31
          tfu, z amnestią :) a zmieniło to, ze młodych ludzi lenistwa uczy i wypuszcza
          ludzi niewykształconych odpowiednio z papierkiem maturalnym.

Pozdrawiam

Losiu
    • sklis Sienkiewicz - OK 02.10.06, 20:35
      Trylogia - oczywiście, jak najbardziej.
      "Pamięć i tożsamość" - ufff, wytrzymają?
      Opowieści z Narnii - NIE. Przereklamowana chała.
      • uriel.blog.pl Re: Sienkiewicz - OK 02.10.06, 20:36
        Film owszem kiepawy; książka, mimo całej jezusności - całkiem całkiem.

---
      • sgpablo Re: Sienkiewicz - OK 02.10.06, 20:55
        Sienkiewicz jest ok, tylko pod warunkiem ze czyta sie go jako powiesc
        przygodowa (czyli powiedzmy 4-5 klasa podstawowki). Jesli przerabia sie go w 3
        klasie liceum (a ja przynajmniej tak przerabialem) to jest nudny,
        ksenofobiczny, falszujacy historie i te rzeczy zaczyna sie dostrzegac. To bujda
        pisana 'ku pokrzepieniu serc' powinna zostac zminimalizowana.
        Taka ksiazka moze wyrzadzic wiele szkody w umyslach. Dzieki ministrowi G jest
        szansa ze uczniowe znienawidza jej trwale.

Caly problem polega na tym ze Tolkien czyta sie w podstawowce (byl za moich
        czasow jako lektura uzupelniajaca), podczas gdy powinno sie go czytac pozniej -
        to ksiazka znacznie madrzejsza niz przygodowa bajka, ale trzeba dojrzec zeby to
        zrozumiec...

Opowiesci z Narnii - w podstawowce ok, ale jako lektura uzupelniajaca - az
        takich wartosci tam nie ma...

JPII - proponuje wprowadzic tylko JPII i sprowadzic nauczania do przypisow do
        JPII. Ludzie opamietajcie sie! Wiekszosc swiata, zwlaszcza rozwinietego byla w
        opozycji do papieza. Czemu nie np. Erich Fromm "Miec czy byc" albo "Ucieczka od
        wolnosci", ktore papiez cytowal (nie byl tworczy wbrew temu co twierdza
        zapatrzeni integrystyczni katolicy).
        • critto Re: Sienkiewicz - OK 02.10.06, 21:06
          dlaczego 4-5 podstawówki? Ja cały czas czytam książki przygodowe, ostatnio np.
          Robinsona Kruzoe w oryginale (czytałem już dawno, ale polskie wydanie)
          • sgpablo Re: Sienkiewicz - OK 02.10.06, 21:23
            Celna uwag z nieczytaniem!

Problem polega na tym ze statystyczny uczen: kazda to przeczyta / ogladnie /
            przeczyta streszczenie, a nie przeczyta czego innego (niestety w wielu
            przypadkach tak jest - to problem podejscia polskiej szkoly, generalizujac) -
            efekt jest ze wyobrazi sobie jacy to Ukraincy byli zli, a Polacy swieci...

Robinson Cruzoe niesie troche rasistowskie przeslanie, mimo to warto
            przeczytac, podobnie jak potop - zwrocic uwage ze nigdzie nie zapisalem
            zakazac...

Marka Twaina bardzo lubie co do 'roughing it' to musze nadrobic.

• critto Re: Sienkiewicz - OK 02.10.06, 21:08
        > "Pamięć i tożsamość" - ufff, wytrzymają?

Myślę, że w podstawówce/młodszym gimnazjum nie ma co wprowadzać filozofów
        (wybaczcie, że dla mnie podstawówka to wciąż 8 klas, a liceum 4
    • rmichal2 Za następnego ministra 02.10.06, 20:48
      lekturą będzie Wojna polsko ruska i Paw królowej.
    • crysania1986 Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 20:48
      nie, ja wcale nie pisałam w zeszłym roku na maturze o "Potopie", bo przecież NIE
      MA go w kanonie lektur...
    • gozal sutannowym wyborom mówimy "nie!" 02.10.06, 21:06
      z papieżem przesadził. szkoła to nie nieszpory czy roraty. będzie jeszce
      niewierzacych i innowierców zmuszał do czytania papki religijnej. sam chce
      dziecku je do poduszki cytać, to niech to robi, a innym dzieciom da spokój.
      przecież to nie jest literatura w klasycznym pojęciu.
    • gosvami Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 21:19
      Może dodajmy tez Koran, bo Biblia już lekturą jest.
    • piskoala Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 21:23
      wojtek2784 napisał:
      > Czy dziecko ministra będzie wolne od tych lektur ?
      > Czy dziecko chodzi do prywatnej szkoły ?

Ale Dziecko mINISTRA zna np. film Kurskiego
      i jest Primuską.

----
      viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL
    • jiddu Jako naród tracimy być może, jako ludzie zyskujemy 02.10.06, 21:29
      Kiedy skończy się pochwała wojnie, pod jakąkolwiek postącią, skończą się wojny.
      Prosta zależność... bo świat jest bardzo prosty
    • jacksparrow1 Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 22:01

Uczniowie beda mieli troche klopotow z lokalizacja Pierwszego tomu Opowiesci z
      Narni o tytule Lew, czarownica i stara szafa, bo takiego tomu nie ma.Jest i
      owszem ale jako DRUGI.
      Wiem czepiam sie, ale denerwuje mnie jak ktos podaje niepoprawne informacje.
      Teraz kogo winic - minister popelnil kolejne niedopatrzenie, czy jak zwykle
      dziennikarze wybiorczej?
      • aw34 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 23:23
        Lew, czarownica i stara szafa to tom I Opowiesci z Narnii. Krzyżaków omawia się
        w gimnazjum ale książkę tak naprawdę czyta może 10%. Większość dzieciaków już
        tego nie rozumie. Nawet ci, którzy czytają książki męczą się nad
        stylem,językim. Kiedyś dzieciak zapytał mnie czy niema jakiejś nowszej wersji
        bo on nie rozumie co czyta.
        • jacksparrow1 Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 04.10.06, 03:45
          Otoz sie mylisz.Chyba ze polskie wydanie jest wymieszane.Lew, Czarownica.....
          zostaly napisane jako pierwsze i powstaly w roku 1950( przynajmniej z tego roku
          sa prawa autorskie) Nastepnie powstaly kolejne tomy.Lewis poukladal je jak je
          poukladal.Jako przedostatni powstal Magician's Nephew (1955) i ten tom jest
          jako pierwszy chociazby z tego powodu ze opowiada o tym jak powstala Narnia i
          jak to sie stalo ze White Witch sie znalazla w Narni.Przynajmniej tak jest w
          oryginale.Nie wiem jak jest to w polskim wydaniu.Dla mnie oryginal w formie
          jaki mam przed soba ma rece i nogi i wydaje mi sie, ze dziennikarz wykazuje
          totalna ignorancje twierdzac ze The Lion, ,The Witch And The Wardrobe jest
          pierwszym tomem.
          Przepraszam ze zanudze, ale nie moge sie oprzec
          The seven Chronicles Of Narnia( in reading order)
          The Magician's Nephew(1955)
          The Lion, the Witch and the Wardrobe(1950)
          The Horse andHis Boy(1954)
          Prince caspian(1951)
          The Voyageof the Dawn Trader(1952)
          The Silver Chair(1953)
          The Last Battle( 1956)
    • pawelrogowski Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 22:11
      jasne jasne, ledwo sie wyrabiam z tymi pozycjami co mam teraz. a dodanie 2 dosc
      opaslych ksiazek napewno nie pomoze(mowie o ksiazkach Sienkiewicza, innych nie
      widzialem). ogolnie moim zdaniem czytanie np trylogii na sile mija sie z celem.
      przeczytalem jak bylem w gimnazjum chyba wszystkie bardziej znane powiesci
      siekiewicza, trylogie nawet 2, razy tyko dlatego ze mi sie to podobalo i mialem
      taka chec. natomiast gdy mialem czytac potop w liceum i wyrobic sie z tym w
      tydzien to juz jakos mniej mnie to ciagnelo.
      • critto Re: Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 23:45
        ten zapieprz to rzeczywiscie przegiecie
    • kaczkozerca Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 22:21
      Kończ Waść, wstydu oszczędź

i tyle...
      • eryk2 Nowe lektury w miejsce komuszych 02.10.06, 23:30
        "Chcemy kompleksowo przyjrzeć się wszystkim lekturom" - powiedział Giertych.

Tiaaa...
        Proponuję do usunięcia:
        - Wolter (no chyba nie trzeba tłumaczyć, za co)
        - Byron (pederasta, siostrolubca, narkoman, wielbiciel Napoleona - a jak
        powiedziano w Radiu Mariola: "Trzeba zmienić słowa hymnu, bo są tam słowa o
        Bonapartem - a my wiemy, kim on był")
        - Mickiewicz (Żyd, cudzołożnik)
        - Słowacki (Żyd, pederasta, pedofil, narkoman)
        - Krasiński (nie kochał ślubnej żony)
        - Norwid (abnegat)
        - Kraszewski (rozwodnik, narkoman)
        - Dumas (Mulat, ateista)
        - Konopnicka (rozwódka)
        - Prus (antyklerykał)
        - Kasprowicz (rozwodnik)
        - Zapolska (no chyba nie trzeba tłumaczyć, za co - poza tym awanturnica i
        kobieta upadła)
        - Wyspiański (weneryk)
        - Tuwim (Żyd)
        - Słonimski (Żyd)
        - Lechoń (pederasta)
        - Iwaszkiewicz (pederasta)
        - Czechowicz (pederasta)
        - Dąbrowska (cudzołożnica, w wieloletnim związku seksualnym z przywódcą
        polskiej masonerii, nastawiona antyklerykalnie)
        - Nałkowska (cudzołożnica)
        - Witkacy (cudzołożnik, narkoman)
        - Schulz (Żyd)
        - Gombrowicz (pederasta)
        - Bułhakow (rozwodnik, satanista)
        - Broniewski (bezbożnik, alkoholik, komunista)
        - Miłosz (antypolski szowinista litewski)
        - Białoszewski (pederasta)
        - Grochowiak (alkoholik)
        - Szymborska (nierządnica).

Na ich miejsce należy wprowadzić powieści R. Dmowskiego o perfidnych Żydach,
        wiersze K. Koehlera jakie to etyczne dostać od kumpli TVP "Kultura" w formie
        łupu wojennego, publicystykę o perfidnych Judejczykach St.
        Michalkiewicza, "Lewy czerwcowy" oraz stenogram "Nocnej zmiany" jako literaturę
        faktu, podręcznik "Jak przez 16 lat przymierać głodem w opozycji do układu i
        nie schudnąć?" P. Semki oraz broszurę "Mój pierwszy milion" o. Dyktatora jako
        nowe formy sylwiczne w prozie polskiej (m. in. elementy political fiction).
    • malgojb denny zestaw i ciekawe w jakim wieku będzie 02.10.06, 23:28
      obowiązywać. Sugeruję: Jan Paweł II klasa druga podstawówki (w sam raz na
      komunię:P), a Narnię w liceum. a na poważnie uważam, że książki papieża
      przeciętnego ucznia odrzucą, a Sienkiewicz ma słaby styl i niezbyt prawdziwy
      opis histori tamtych czasów (no ale za to jak patriotyczny:/).
    • adam81w kodem kulturowym Polaków jest Witold Gombrowicz 02.10.06, 23:36
      kto nie zna " jak ma zachwycac jak nie zachwyca ? " nie porozumie sie z Polakiem
    • adam81w jp 2 nie i narnia - katolicka propagandowka - nie 02.10.06, 23:43
      .
      • lze_elita.72 Autor "Narnii" z katolicyzmem NIC wspolnego nie 03.10.06, 00:39
        mial. Urodzil sie w Belfascie jako czlonek Church of Ireland (tak przez
        grzecznosc nazywa sie kosciol anglikanski w Irlandii), potem dlugo byl ateista,
        obrazony na Pana Boga za serie przedwczesnych smierci swoich bliskich i znow
        powrocil do anglikanizmu. Jest pochowany w kosciele anglikanskim Sw. Trojcy w
        Oxfordzie.
        I PO CO to bzdury gadac?
    • stachenka "Pojęcia" 02.10.06, 23:49
      Pan "minister" najwyraźniej nie wie o czym mówi. "Ofiaruj Waść królowi
      szwedzkiemu Niderlandy" to jest pojęcie???
      Kończ Waść, wstydu sobie oszczędź!
    • pj.pj Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 02.10.06, 23:50
      "Narnia" jest serią fatalną literacko! Jestem od biedy w stanie
      zrozumieć, aczkolwiek przychodzi mi to z trudem, że może się coś
      w niej podobać, bo de gustibus, ale literacko jest to bardzo złe
      i nie powinno się dzieciom kazać tego czytać. Pal licho idiotyczną
      alegorię chrześcijańską w tej książce, to jest źle źle źle napisane!
    • zenek1003 Resort edukacji chce rozszerzyć kanon lektur 03.10.06, 00:02
      Giertych kończ waść, wstydu oszczędź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka