Dodaj do ulubionych

Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji

19.10.06, 07:29
w normalnym rzadzie Orzechowskiego by dawno zdymisjonowano!
Obserwuj wątek
    • milo_1 Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację.......... 19.10.06, 07:30

• milo_1 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 07:37
        W tym przypadku Darwin nie przewidział kroków wstecznych ewolucji a jak
        widać,słychać i czuć PiS uwstecznia sie właśnie w kierunku praprzodków.
        A moze chamo warcholus jest nową gałęzią ,która zboczyła z tego "toru"..........
        • lukciu Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 19.10.06, 07:41
          cos pomiędzy małpą a pierwotnym człowiekiem
          • czyjaktam Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 19.10.06, 07:55
            wieszanie planszy sugerowaloby ze to jedyna prawdziwa teoria a co w takim razie
            jasnie oswiecony pan minister powie o wieszaniu krzyzy w szkolach? Czy wg niego
            nie sugeruje to aby ze to jedyna prawdziwa teoria. Niestety przywiazanie do
            wlasnych "teoryj" zaslepia niektorych na podstawowe prawa logiki.
            • warturek Tonący brzytwy się chwyta 19.10.06, 08:17
              To nie głupota. Marcin GIERTYCH umiejętnie porusza struny które dźwięczą w
              Europie i znajdują zwolenników. Cały problem Giertychów jest to że główne sceny
              polityki w polsce są zajęte tj. liberałów reprezentuje jeden , lewicę niby
              drugi, a odnowę trzeci i nie warto z nimi konkurować.
              Gdy notowania spadają i sugerują 1% poparcie a więc grubo pod kreską, trzeba
              było znaleźć coś co zantagonizuje społeczeństwo i sprawi że nie będą myśleć
              racjonalnie. Śmieje się cała Polska ale następny etap to publiczne ukaranie
              jakiegoś nauczyciela. Jeśli PiS jakoś utrzyma się u władzy oczywiste że Liga
              prowadzić będzie min. edukacji i znajdzie się cała rzesza karierowiczów
              wątpiących w Darwina w imię przyjęcia jakiegoś stanowiska. Ci ludzie nie będą
              mieli odwrotu, więc przyspawani będą do LPR i o to właśnie im chodzi.Takie
              krętactwo to ciężka praca u podstaw która, jak wiemy z historii daje wyniki.
              • 123zly sam romek dowodzi że człowiek od małpy pochodzi 19.10.06, 08:33

• ascasc Ktory mamy rok? 2005 czy 1205? 19.10.06, 08:36
                  Bo moze cos mi sie pomylilo :D
                  • cyberdemokracja Rządy PiS-LPR odnoszą skutek - ludzie już się boją 19.10.06, 08:52
                    zastanawiają czy można czy nie, czy jakieś działanie nie zostanie odczytane
                    przez władzę jako prowokacja. I o to chodzi - totalitaryzm Kaczyńskich zaczyna
                    działać...
                    • sikorka68 Re: Rządy PiS-LPR odnoszą skutek - ludzie już się 19.10.06, 09:04
                      cyberdemokracja napisał:

> zastanawiają czy można czy nie, czy jakieś działanie nie zostanie odczytane
                      > przez władzę jako prowokacja. I o to chodzi - totalitaryzm Kaczyńskich
                      zaczyna
                      > działać...

To nie totalitaryzm Kaczyńskich, ale brak myślenia autora wypowiedzi. Niestety
                      ten facet zajmuje dość ważne stanowisko i ma wpływ na kształcenie dzieci. Moje
                      chodzą do prywatnej, więc ja się nie martwię. Tam takich paranojek nie będzie.
                      • puba a gdzie zwolennicy PiS-LPR w tej dyskusji????????? 19.10.06, 09:27
                        bo jakos nudno tylko czytac słowa oburzenia na Giertycha - niech ten ogrom
                        popierający obecny rząd wytłumaczy mi że orzechowski i maciej giertych mają
                        rację i powinienem tę rację poprzec..
                        bo ja chyba za głupi jestem i logiki mi zabrakło by zrozumiec ich sposób
                        myslenia - czy to ja jestem psychicznie chory czy oni?
                        jesli ja to mi to powiedzcie drogi elektoracie LPR-PiS!
                        • meleme Re: a gdzie zwolennicy PiS-LPR w tej dyskusji???? 19.10.06, 09:57
                          Poszli pomodlić sie do matki boskiej rodzinnej.
                          • soulworm religijny kociokwik. oszolomstwo triumfuje. 19.10.06, 10:03

• reaktura9 ++ L_e_w_a_c_t_w_o_Pochodzi Jednak Od Małpy !:) ++ 19.10.06, 11:38
                              co za problem ????????

prawica jest przecież bardzo tolerancyjna !!!
                              i pozwala lewakom i komuchom
                              czcić ich przodków orangutanów :))
                              • critic Kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem? 19.10.06, 12:04
                                Biedny prawiczku (przepraszam: prawicowcu, he, he).
                                • uchachany Każdy Prawdziwy Polak musi być za kreacjonizmem! 19.10.06, 12:40
                                  A to z tej prostej przyczyny, że GW, wróg Prawdziwej Polskości popiera Darwina!
                                  Już to samo wskazuje, iż rzeczony Darwin był jakowymś lumpenliberałem
                                  chadzającym na pasku sił wiadomych w interesie kręgów znanych będących wodą na
                                  młyn środowisk określonych!

• mis22 Atawistyczne (małpie) instynkty wiceministra 20.10.06, 01:50
                                    > Wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski: Czuję się potomkiem człowieka,
                                    > a nie małpy.

Człowiek jest istotą myślącą, do której trafiają racjonalne argumenty.
                                    Wiceminister Orzechowski jest bliższy małpie ze względu na swoją irracjonalną
                                    awersje do teorii ewolucji. Przypuszczam, że akceptując tę teorię czułby się
                                    niżej w hierarchii dziobania w stadzie ludzkim. Czyli okazuje on atawistyczny
                                    instynkt odziedziczony po naszych prymitywnych przodkach.

Podsumowując - dla mnie zachowanie wiceministera Orzechowskiego jest
                                    potwierdzeniem teorii o pochodzeniu ludzi od prymitywnych zwierząt stadnych.
                                    • realny-obraz1 Re: ++ L_e_w_a_c_t_w_o_Pochodzi Jednak Od Małpy !: 21.10.06, 11:15
                                      > co za problem ????????
                                      >
                                      > prawica jest przecież bardzo tolerancyjna !!!
                                      > i pozwala lewakom i komuchom
                                      > czcić ich przodków orangutanów :))

to jest problem !!
                                      problem błędnego koła !
                                      ponieważ

PO-bolszewickie małpy ze względu na
                                      ich opóźnienie w rozwoju ewolucyjnym

nie są w stanie zrozumieć, że ludzie
                                      zostali stworzeni na podobieństwo Boga !
                                      • szapoba Re: ++realny-obraz1_NIEUK! 21.10.06, 17:14
                                        realny-obraz1 napisał:

> PO-bolszewickie małpy ze względu na
                                        > ich opóźnienie w rozwoju ewolucyjnym
                                        >
                                        > nie są w stanie zrozumieć, że ludzie
                                        > zostali stworzeni na podobieństwo Boga !

Ciołku, człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boga, ale DUCHOWY
                                        obraz i DUCHOWE podobieństw! Każdy mądry ksiądz Ci to powie, o tym mówił JPII,
                                        ale widocznie we wsi, w której mieszkasz mądrych księzy brak! Według Ciebie Bóg
                                        posiadałby ciałko, kosteczki, a może jeszcze defekowałby? Na drugi raz się nie
                                        ośmieszaj, tylko zapoznaj się ze stanowiskiem mądrych ludzi kościoła!
                                  • turtlezzz Re: Każdy Prawdziwy Polak musi być za kreacjonizm 13.03.07, 01:14
                                    Uchachany... jak tu nie być twoim fanem..
                              • jjjnjankowski Re: ++ L_e_w_a_c_t_w_o_Pochodzi Jednak Od Małpy ! 20.10.06, 05:05
                                nasz daleki kuzyn orangutan nie jest naszym przodkie
                                mimo najszczerszych checi wykluczenia "prawicy" ze wspolnoty ludzkiej, to fakt dawania plodnego potomstwa z lewica a nawet z murzynami obietywnie mi to uniemozliwia
                                do zobaczenia na urodzinach u kuzyna!
                            • critic Szkoda słów. 19.10.06, 11:38
                              Orzechowski jest zbyt tępy żeby zrozumieć, że teoria ewolucji jest udowodniona
                              naukowo, natomiast kreacjonizm jest bajeczką aspirującą do miana nauki.
                              • critic Re: Szkoda słów. 19.10.06, 12:03
                                Wicedyrektor i Orzechowski powinni poczytać konstytucję:

Art. 73.

Każdemu zapewnia się wolność twórczości artystycznej, badań naukowych oraz
                                ogłaszania ich wyników, wolność nauczania, a także wolność korzystania z dóbr
                                kultury.
                          • z2006 Re: a gdzie zwolennicy PiS-LPR w tej dyskusji???? 22.10.06, 10:08
                            meleme napisał:
                            (...)

Nie należy pogardliwie pisać o Matce Boskiej.
                        • beata_czuch A czy ja mogę nazwać Biblię "kłamstwem", 19.10.06, 10:27
                          "zalegalizowaną pomyłką", "opowieścią o charakterze literackim, która mogłaby
                          stać się kanwą filmu science fiction"?

Pan Orzechowski obraża moje przekonania i zdrowy rozsądek, to chyba mi też to
                          wolno?

Czy może pan Orzechowski jest równiejszy i jemu wolno wierzyć w co chce, a mi
                          nie? Czy może jemu wolno głosić swoje poglądy i przekonania, a mi nie?
                          • critic Jeszcze możesz 19.10.06, 12:07
                            ale już niedługo zaczną za to palić na stosie.
                          • iluminacja256 Re: A czy ja mogę nazwać Biblię "kłamstwem", 13.03.07, 08:45
                            opowieścią o charakterze literackim, która mogłaby
                            > stać się kanwą filmu science fiction"?
                            to jest raczej opowieśc o tym jak to Bóg stworzyl człowieka i swiat w 7 dni.

A zresztą do ku.. nedzy - katolicyzm to nei monopol na prawdę -zupełnieinaczej
                            Bóg stwarzał swiat w buddyzmie, inaczej w islamie, inaczej w hinduizmie - jak
                            zaczniemy to przedstawiać na zasadzie teorii naukowych to już niedługo okaze
                            sie, ze tablica Mendelejewa to herezja, akazda rzecz nie składa sie z atomów
                            konkretnego pierwiastka, ale ma w sobie iskrę bozą ...no ludzie...;/
                      • kazek100 Re: Rządy PiS-LPR odnoszą skutek - ludzie już się 19.10.06, 09:51
                        Ale Giertych i Orzechowski, czyli dwaj krętacze i paranoicy, zostali ministrami
                        w tak ważnej dziedzinie, bo Kaczyński potrzebował większości. A potrzebował jej
                        nie po to, by usprawniać gospodarkę czy administrację, ale by trzymać całą
                        władzę i móc wprowadzać śladczą wizję społeceńztwa.

Więc pisanie o totalitaryzmie Kaczyńskich jest jak najbardziej na miejscu.

Giertych i Orzechowski to hańba polskiej ośiaty. Ale ja chciałbym także wyrazić
                        pewne wyrazy braku szacunku dla dyrekcji tej szkoły. Zawsze wierni -
                        ministrowi? A co będzie, jak się minister zmieni?
                      • pablo_xyu Re: Rządy PiS-LPR odnoszą skutek - ludzie już się 19.10.06, 17:33
                        Moja znajoma uczy dzieci w szkole podstawowej w Warszawie ... przyszło
                        zalecenie z MEN, żeby tylko polskimi bajkami na lekcji sie zajmować...
                        • mark.parker Re: Rządy PiS-LPR odnoszą skutek - ludzie już się 13.03.07, 05:32
                          pablo_xyu napisał:

> Moja znajoma uczy dzieci w szkole podstawowej w Warszawie ... przyszło
                          > zalecenie z MEN, żeby tylko polskimi bajkami na lekcji sie zajmować...

Proponuję zacząć od bajki o trzech milionach mieszkań i Naszej Szkapy (edukacji)
                  • arius5 Lizanie dupy Giertychowi ? 19.10.06, 11:13
                    COs takiego pamietam z lat 70-tych
                • pinia1a Re: sam romek dowodzi że człowiek od małpy pochod 19.10.06, 09:11
                  ...Małpa by sie obraziła, że ją łączą z Giertychami!
                • braat1 Re: sam romek dowodzi że człowiek od małpy pochod 19.10.06, 09:34
                  Romek jest dowodem ze czlowiek pochodzi od konia :)
                  • ikona10 Re: sam romek dowodzi że człowiek od małpy pochod 19.10.06, 23:50
                    lal coz za komplement dla Romusia!!!!
                • haritka Od konia 19.10.06, 12:22
                  :
              • brain10 Już coraz bliżej do teorii 19.10.06, 08:37
                ....że Kopernik byla kobietą ;)
              • brite Zgroza! 19.10.06, 11:36
                Naszemu krajowi dzieje się niewyobrażalna krzywda.
                Nie wolno nam tego tak zostawić.
          • andreski Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 19.10.06, 12:40
            a moze raczej p. Orzeczowski, to wynik kreacjonizmu ? nie wystawiam , wobec
            tego , wysokiej noty Kreatorowi .
          • badjuk Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 19.10.06, 16:26
            Hola, hola, entuzjasci jak i przeciwnicy teorii ewolucji powinni odpowiedziec na
            pytania:
            - dlaczego czlowiek w przeciwienstwie do innych gatunkow, przez dlugi czas po
            narodzinach jest bezbronny,
            - po co natura miala by tworzyc gatunek ktory ja degraduje, nic nie wnosząc,
            - po jaka cholere czlowiek ma sie meczyc utrzymujac pionowa postawe,
            - po co zlazic z drzewa i ganiac za sarna z dzidą,
            - i gdzie do diaska jest 'brakujace ogniwo' - 'pomost' pomiedzy malpa a czlowiekiem,
            - po co w takim razie Bog mial by ingerowac w uporzadkowany fizyczny swiat i
            tworzyc 'nagle' czlowieka,
            - czy Bogu nie wystarczala 'cywilizacja' dinozaurow,
            itd.
            ?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
            • madcio Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 19.10.06, 17:09
              > - dlaczego czlowiek w przeciwienstwie do innych gatunkow, przez dlugi czas po
              > narodzinach jest bezbronny,
              Po pierwsze, jest wiele gatunków, które przez długi czas po narodzinach są
              bezbronne. Pierwsz pytanie i już kłamstwo. Nieźle, ale na kreacjonistę stać
              wiecej. Co do zaś głównego pytania, ogólnie w naturze stosowane są dwie strategie:
              - płodzić dużo, często i nie dbać w ogóle o potomstwo: jakaś część z nich na
              pewno przeżyje i będzie git.
              - płodzić mało i rzadko, za to zwiększyć szanse przeżycia każdego egzemplarza
              przez intensywną opiekę. Ta strategia jest popularna zwłaszcza u wyżej
              rozwiniętych zwierząt, z homo sapiens włącznie.
              Nie ma idealnej strategii, niektóre sprawdzają się w jednych warunkach, inne w
              innych warunkach.

> - po co natura miala by tworzyc gatunek ktory ja degraduje, nic nie wnosząc,
              Natura to nie jest żywa osoba. Nie ma sensu ani celu, po prostu jest.

> - po jaka cholere czlowiek ma sie meczyc utrzymujac pionowa postawe,
              Uwalnia ręce.

> - po co zlazic z drzewa i ganiac za sarna z dzidą,
              A jak np. drzew zabraknie wskutek zmian klimatycznych?

> - i gdzie do diaska jest 'brakujace ogniwo' - 'pomost' pomiedzy malpa a
              > czlowiekiem,
              Sporo tego jest, ale kreacjoniści zawsze znajdą kolejne luki. :)

> - po co w takim razie Bog mial by ingerowac w uporzadkowany fizyczny swiat i
              > tworzyc 'nagle' czlowieka,
              Nie wypowiadam się, bo jestem ateistą, ale z tego co wiem, wierzący, któ¶yz
              uznają ewolucję, uważają ewolucję za narzędzie Boga do stworzenia człowieka.

> - czy Bogu nie wystarczala 'cywilizacja' dinozaurow,
              Najpierw udowodnij, że jakaś cywilizacja dinozaurów w ogóle była.
            • jjjnjankowski Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 20.10.06, 04:54
              1. moze byc bo ma opieke stada i jak wiele stadnych zwierzat rodzi bezbronne male
              2. zaden gatunek niczego nie wnosi a wiele "degraduje" przystosowujac swiat do swoich potrzeb
              3. ja sie nie mecze, choc jak sie "zmecze" to sie klade
              4. szympansy i goryle powracajac do czworonoznosci
              5. jest pelno brakujacych ogniw, az klopot je poukladac
              6. nie ma w w ewolucji pytania dlaczego, bo ewolucja nie jest celowa, dwunoznosc to byla jedna z mozliwosci, kiedy wyschla sawanna

- tego nie rozumiem, no bo dlaczego "nagle stworzyl" ingerujac w uporzadkowany swiat:
              fotony
              elektrony
              neutrina
              ulamkowy kwantowy efekt halla
              promieniowanie reliktowe
              galaktyki
              ...

• jjjnjankowski Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 20.10.06, 04:55
              nie bylo zadnej cywilizacji dinozaurow
            • mark.parker Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 13.03.07, 05:25
              badjuk napisał:

> Hola, hola, entuzjasci jak i przeciwnicy teorii ewolucji powinni odpowiedziec n
              > a
              > pytania:
              > - dlaczego czlowiek w przeciwienstwie do innych gatunkow, przez dlugi czas po
              > narodzinach jest bezbronny,

Długość tego okresu jest względnaCzłowiek jest później zdolny do rozmnażania w
              stosunku do swego wieku nikż inne gatunki

> - po co natura miala by tworzyc gatunek ktory ja degraduje, nic nie wnosząc,

Człowiek, jak każdy inny gatunek, dąży do przetrwania. Spełniając tę
              atawistyczną potrzebę zadaje naturze rany i gdyby nie osiągnięcia medycyny
              umierałby znacznie wcześniej; większa byłaby też śmiertelność niemowląt, więc i
              wpływ człowieka na naturę byłby mniejszy.
              Zresztą i w naturze jeśli rozrasta się jeden gatunek, dajmy na to wilki, to
              zmniejsza się liczba innego, dajmy na to saren. W końcu wilkom vrakuje
              pożywienia i ich populacja stopniowo się ogranicza.
              Poza tym to człowiek jest wyjątkowo wrednym gatunkiem: potrafi zabijać bez
              potrzeby i pożąda coraz więcej.

> - po jaka cholere czlowiek ma sie meczyc utrzymujac pionowa postawe,

Sam się przekonaj, czy człowiek się męczy. Łaź cały dzień na czworakach :))

> - po co zlazic z drzewa i ganiac za sarna z dzidą,

Ponieważ sarna z dzidą nie lata po drzewach;)

> - i gdzie do diaska jest 'brakujace ogniwo' - 'pomost' pomiedzy malpa a czlowie
              > kiem,
              Może tym ogniwem jest właśnie yntelygęt Orzechowski

O to trzeba zapytać Boga, ale zdaje się chciał mieć kogoś na wzór i podobieństwo
              swoje, przy c7zym "stworzył" niekoniecznie znaczy, że rach ciach i od razu był
              człowiek w dzisiejszej postaci. Teoria ewolucji nie kłóci się z Bblią o tyle, że
              Bóg mógł stworzyć warunki do ewolucji gatunków i na tym poprzestać. Resztę
              spieprzył już człowiek obdarzony wolną wolą, a więc i wolnością bycia głupim,
              czego Orzechowski też jest dowodem.

> - czy Bogu nie wystarczala 'cywilizacja' dinozaurow,
              > itd.

Mam nadzieję, że pytania te zadałeś żartobliwie, ale cholera wie, więc
              odpowiedziałem (prawie) serio :))))
          • zegmarek Re: Orzechowski - brakujące ogniwo ewolucji 19.10.06, 17:28
            Nie obrażaj małpy
        • xxx52 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 07:41
          Teoria ewolucji mowi o przetrwaniu najbardziej _dostosowanych_. Reszte
          dopowiedz sobie sam.
          • mordor_o_poranku Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 08:37
            Problem w tym że jak napisał Sapkowski w ewolucji przetrwają zawsze największe
            s.....syny.
            • kazek100 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 09:57
              Gdybym był wierzący, to bym rekami i nogami bronił teorii ewolucji.

Bo przecież to niemożliwe, żeby Bóg stworzył Orzechowskiego, Giertycha,
              Ziobrę...
              • z2006 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 20.10.06, 10:38
                To nie jest tak, że Bóg nie stworzył czegoś/kogoś, co/kto wyewoluował(o).
        • zorro_zx Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 09:07
          Była sobie małpa, potem formy przejściowe i na końcu homo sapiens. Ten ostatni
          porobił mnóstwo wynalazków, świat stał się skomplikowany. Większość gatunku daje
          sobie z tym radę, a nawet jest z tych komplikacji zadowolona. Ci, którzy nie
          nadążają, twierdzą, że ewolucja od małpy do człowieka rozumnego to bujda. Oni
          zostali "swtorzeni", są innym gatunkiem, lepszym od "wyewoluowanych". Co prawda
          dwie lewe rączki, a i rozumu niewiele, ale jaka gęba! Tylko Roman Belfegor
          przyznał się, że nie ma pojęcia o biologii (po wypowiedzi tatusia w
          europarlamencie). Czasem, patrząc na ministra edukacji i innych czołowych
          polityków koalicji mam wrażenie, że to kosmici przebrani za ludzi, ale niektórym
          lekko szwankują skafandry (odwracanie wzroku od rozmówcy, niepewny krok,
          piszczące głosiki). Czekam na Facetów w Czerni (?!).
        • jjjnjankowski Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 20.10.06, 05:08
          nie ma wstecznej ewolucji, jest tylko postepujaca glupota
      • kragg wszystko fajnie - tylko ze 19.10.06, 08:28
        na tej tablicy są błędy.
        Człowiek(homo sapiens) nie pochodzi od neandertalczyka. Neandertalczyk był
        "odgałęzieniem" a nie bezpośrednim przodkiem.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: wszystko fajnie - tylko ze 19.10.06, 11:37

To wszystko jest bardziej skomplikowane. Na Bałkanach np. znaleziono szczątki
          świadczące o tym, że homo sapiens krzyżował się czasami z neandertalczykiem.
          Przypuszczam, że wielu z nas ma w sobie trochę genów po neandertalczykach, nie
          tylko po ludziach rozumnych... :-)

→ → → → → → → → → →
          Odkryjmy Białoruś!
          odkryjmybialorus.blox.pl
      • r.siwy Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 08:34
        Jak chcesz wierzyć że pochdzisz od mały twoia sprawa ja cie i tak szanuje :)
        • gem58 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 08:37
          r.siwy napisał:

> Jak chcesz wierzyć że pochdzisz od mały twoia sprawa ja cie i tak szanuje :)

jesli chcesz wierzyc ze jakis tam bog istnieje, stworzyl cie i ma w opiece, to
          twoja sprawa, ja ci i tak wspolczuje.

---------------------------
          >> W sobotniej "Gazecie" nazwał teorię ewolucji "kłamstwem", "zalegalizowaną
          pomyłką", "opowieścią o charakterze literackim, która mogłaby stać się kanwą
          filmu science fiction". <<

wypisz wymaluj epitety ktore mozna by odniesc do nauk KK :)
          • sikorka68 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 08:53
            Czego tu współczuć. Inni wierzą w Allaha, Buddę, św. krowy i jest dobrze.
            Natomiast jak ktoś wierzy w Boga, to już źle. Tyle się mówi o tolerancji, tylko
            dlaczego ma ona dotyczyć,tylko ludzi, którzy różnią się od reszty, a nie
            wszystkich.
            Może jak będziemy dla siebie bardziej tolerancyjni, to mniej
            będzie "wścieklizny", więcej myślenia...
        • e-4l Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 08:48
          r.siwy napisał: > Jak chcesz wierzyć że pochdzisz od mały twoia sprawa ja cie i tak szanuje :)
          To nie jest kwestia wiary, dziadku to nie teologia. To nauka poparta badaniami.
          I człowiek nie pochodzi od małpy. Ludzie i małpy mają wspólnego przodka.
        • milo_1 Re: Chamowarchoły - jednak Darwin miał rację..... 19.10.06, 18:59
          r.siwy napisał:

> Jak chcesz wierzyć że pochdzisz od mały twoia sprawa ja cie i tak szanuje :)
          -----------------------------------------------
          Wierzę, że wszystkie stworzenia na Ziemi stworzył BÓG ,także małpę ale w toku
          ewolucji wolę pochodzic od małpy niż być boczną "gałęzią" zwierzątek o kaczym
          móżdżku ......:)
    • fraglesi67 Krok po kroczku 19.10.06, 07:32
      wkracza kaczyzm.... brunatniejemy
      • tim_1982 Re: Krok po kroczku 19.10.06, 08:02
        Do dzieła! Oby tak dalej. Dojdzie do tego, że atomy nie istnieją, że to wymysł
        bałwochwalczych starożytnych greków! O kwarkach nawet nie wspomnę...

---
        Wroclaw and Lower Silesia Guide
      • krzych.korab Oto jak stołek i posmarowany chlebuś spowodowały 19.10.06, 08:31
        zanik postaw moralnych i obyczajowych. Nawet komuna nie spowodowała takich
        spustoszeń.
    • caius1 Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:33
      Kolejny dowod ze zamiast ministerstwa edukacji mamy ministerstwo obskurantyzmu i
      katechizacji.

NiePis
    • filip544 Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:39
      Głupota ludzka jest jak ocean, brzegów nie widać.
    • caido Kiedy przyjdzie czas na 19.10.06, 07:40
      Freuda i Kopernika?
      • amatil Re: Kiedy przyjdzie czas na 19.10.06, 08:05
        Na Freuda jak najszybciej.
      • taishi1 Re: Kiedy przyjdzie czas na 19.10.06, 08:31
        Kopernika?? Kopernika??
        • konrad.frankowski Re: Kiedy przyjdzie czas na 19.10.06, 09:21
          Ha! Kopernika nie rusza bo po pierwsze primo Jasiu byl Polakiem (dzieki Bogu nie
          wszech), a po drugie primo Jasiu, duchownym........
          • kazek100 Re: Kiedy przyjdzie czas na 19.10.06, 10:02
            O przepraszam. W ankiecie na koniec wieku XX przeprowadzonej w Niemczech
            Kopernik znalazł się bardzo wysoko w kategorii "najwybitniejszy Niemiec
            tysiąclecia" czy jakoś tak.

Jabym tam więc Kopernika ze szkół usunął Panie Orzechowski - Ziemia jest
            płaska!!!
      • madcio Inteligentne spadanie 19.10.06, 17:13
        Ja czekam na Newtona. W końcu Teoria Grawitacji to tylko teoria, nieprawdaż? Ja
        osobiscie proponuję Teorię Inteligentnego Spadania i żądam wprowadzenia jej do
        naucznaia szkolnego! To skandal, by na lekcji fizyki prezentowano Teorię
        grawitacji Newtona jako prawdę!

en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_falling
        • mark.parker Re: Inteligentne spadanie 13.03.07, 05:30
          madcio napisał:

> Ja czekam na Newtona. W końcu Teoria Grawitacji to tylko teoria, nieprawdaż? Ja
          > osobiscie proponuję Teorię Inteligentnego Spadania i żądam wprowadzenia jej do
          > naucznaia szkolnego! To skandal, by na lekcji fizyki prezentowano Teorię
          > grawitacji Newtona jako prawdę!

Proponuję, żeby Orzechowski inteligentnie spadł z najwyższego piętra
          warszawskiego Marriotta lub PKiNu. Nie sądzę, żeby nawet wszechmocny i
          miłosierny Bóg podał mu w locie spadochron lub przyprawił skrzydła.

> en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_falling
    • xxx52 Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:40
      Wyjechalem i ciesze sie, ze moje dziecko pewnie nie bedzie chodzic do takiej
      szkoly.

Mimo wszystko szkoda
      • australopitecus Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:55
        Trudno bedzie znalezc "na zachodzie" szkole, ktora dorowna poziomem wiedzy
        szkole polskiej i trudno tez znalezc "na zachodzie" partie, ktore moglyby
        konkurowac z PiS czy LPR - dlaczego? Cos na pocieche. Niedawno poznalem mlodego
        czlowieka absolwenta tutejszego uniwersytetu, ktory nigdy nie slyszal o
        Koperniku. Wokol czego krazy zimia wolalem nie pytac.
        • xxx52 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 08:49
          > Niedawno poznalem mlodego czlowieka absolwenta
          > tutejszego uniwersytetu, ktory nigdy nie slyszal o
          > Koperniku. Wokol czego krazy zimia wolalem nie pytac.

Temu sie nie dziwie
          • yemu Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 08:55
            na zachodzie za odkrywce zjawiska, o ktorym mowimy uwaza sie raczej Galileusza -
            takie informacje mozna nawet znalezc w ksiazkach naukowych, wiec temu, ze na
            zachodzie nie wiedza kto to kopernik nie ma sie co dziwic
    • rudy17 Wiceminister Mirosław Orzechowski: Czuję się ..... 19.10.06, 07:41
      Wiceminister edukacji Mirosław Orzechowski: Czuję się potomkiem człowieka, a
      nie małpy

No ja bym miał niejakie wątpliwości :)
      • volksdeutsch1 Re: Wiceminister Mirosław Orzechowski: Czuję się 19.10.06, 08:13
        Malpy po przeczytaniu tej wiadomosci odetchnely z ulga...
    • borrus Kraina człowieka zwanego koniem 19.10.06, 07:42
    • prawy Orzechowski... 19.10.06, 07:46
      Jeżeli jest tak jak Orzechowski twierdzi, że człowieka i wszystko inne stworzył
      Bóg to patrząc na pana wiceministra - nie najlepiej to świadczy o Bogu.

A poza tym, jak to szło... jeśli Bóg chce kogoś pokarać to najpierw mu rozum
      odbiera.
    • m.m5 Gdzie ja żyję?! 19.10.06, 07:46
      Ludzie, czy ja śnię czy to naprawdę się dzieje???
      • petrucchio Re: Gdzie ja żyję?! 19.10.06, 07:58
        m.m5 napisała:

> Ludzie, czy ja śnię czy to naprawdę się dzieje???

Ha! Nikt nie spodziewał się Hiszpańskiej Inkwizycji...
      • li-mu-bai Słowa i głowa 19.10.06, 17:23
        Czy jeszcze ktoś będzie twierdził, że "to tylko słowa", że to się rozejdzie, że oni tylko tak mówią?
        Przecież to nieprawda.
        Na ile jeszcze im pozwolimy, czy ma się naprawdę powtórzyć znany mechanizm z Włoch lat 20-tych, Niemiec lat 30-tych czy Rosji - w każdej epoce?
    • oligatorek Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:46
      No to już przesada!!!! Nauczyciele boją się oszołomów z LPR. Przecież ci ludzie
      (Giertychowie i im podobni) chcą nasz Kraj wpędzić w epokę średniowiecza.
      Powinniśmy czerwienić się przed Światem i Europą z powodu poglądów, które
      głoszą. Niech kierownictwo łódzkiego liceum się opamięta. Jest takie
      przysłowie: "Kto się boi jest niewolnikiem". Weźcie proszę sobie je do serca.
      • st1111 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:50
        Czy może szanowny forumowicz oligatorek ma państwową
        posadkę? Że się tak stawia?
    • st1111 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:49
      Kto i gdzie stwierdził że Polacy chcieliby
      być rządzeni przez normalny rząd?
    • glomek Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:52
      będą przedstawiać darwinizm "w otoczeniu innych teorii", a nie jako jedyną
      prawdziwą. - To rzecz niebagatelna w kraju, w którym zdecydowana większość
      ludzi deklaruje się jako wierząca

czyli fakt czy ludzie sa wierzacy czy nie jest wazniejszy niz dowody na
      poparcie tezy badz jej obalenie. gdyby przewazajaca wiekszosc ludzi nie
      deklarowala sie jako wierzaca to dowody na ewolucje bylyby wystarczajace zeby
      jej uczyc. skoro jednak 'wierza' to dowody traca na znaczeniu - i to mowi min.
      edukacji i jeszcze mysli ze w ten sposob pokazuje dobrodusznosc bo w ogole
      pozwala wspominac o ewolucji

co do tego LO to proponuje przedmiotowa tablice otoczyc obrazkami maryjki z
      jezuskiem, potem jezusek sam, troche potopu jakas plaga z egiptu i
      bedzie "otoczenie innych teorii"
      • z2006 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 09:16
        glomek napisał:

> co do tego LO to proponuje przedmiotowa tablice otoczyc obrazkami maryjki z
        > jezuskiem, potem jezusek sam, troche potopu jakas plaga z egiptu i
        > bedzie "otoczenie innych teorii"
        Nieładnie tak sie wyśmiewać z wiary.
        • caius1 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 09:37
          z2006 napisał:

> glomek napisał:
          >
          > > co do tego LO to proponuje przedmiotowa tablice otoczyc obrazkami maryjki
          > z
          > > jezuskiem, potem jezusek sam, troche potopu jakas plaga z egiptu i
          > > bedzie "otoczenie innych teorii"
          > Nieładnie tak sie wyśmiewać z wiary.

Gdzie tu wysmiewanie sie z wiary? Przeciez tak mnie uczono w kosciele na religii
          i to w czasach kiedy obowiazywal "urzedowy ateizm" i przywiazanie do Kosciola
          bylo nieporownanie wieksze niz teraz gdy Kosciol zwiazal sie z (kaczym) tronem.
          No chyba ze katecheci i katechetki wysmiewali sie z wiary.

Jedna uwaga: bezpodstawne kwestionowanie nauki jako metodologii poznawania
          swiata a w szczegolnosci przyrownywanie teorii naukowych do dziwactw starszego
          niewierzacego pana i scenariuszy filmow science fiction jest czyms normalnym.
          (Zastrzegam ze nie mowie tu o uzasadnionej krytyce; gdyby ktos postawil hipoteze
          ze wyzsze organizmy zasiedlily Ziemie z Kosmosu i podjal sie jej UDOWODNIENIA
          byloby to w porzadku.) Natomiast jak sie podda w watpliwosc a nawet tylko
          dyskutuje prawdy religijne (a trudno nie dyskutowac skoro nawet kazda z Religii
          Ksiegi ma swoje "jedynie sluszne") to w najlepszym przypadku slyszy sie ze
          "obraza sie czyjes uczucia" a w najgorszym ajatollahowie wydaja na takowego
          osobnika fatwe.

NiePis
          • z2006 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 21.10.06, 10:44
            caius1 napisał:

> Gdzie tu wysmiewanie sie z wiary?
            W używaniu zdrobnień.
    • efka_2 Totalny brak kręgosłupa moralnego 19.10.06, 07:52
      Chore..!!
      Wstyd..!!
    • p26 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:53
      Mam nadzieje ze w tym pseudo - liceum będzie się jeszcze nauczać że ziemia jest
      okrągła a nie płaska i że kręci się wokół słońca a nie na odwrót. Nawet jeżeli
      Roman, na podstawie wywodów jakiegoś świętego lub papieża, uzna że jest
      odwrotnie :-))))
    • starbl1 Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:53
      Smierdzący tchórz - oto cały wicedyrektor
      • maura4 Re: Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 08:09
        No i mnie po przeczytaniu tego tekstu ,przypomnialy sie slowa z wierszyka o
        tchorzliwym koziolku-taki tchorz,taki tchorz,ledwo wyszedl,wrocil juz.Zaraz
        potem-powstan Polsko,zrzuc kajdany.No coz ,moge tylko wspolczoc mlodziezy,ze
        ich nauczyciel,dyrektor ,dal im pokaz sluzalczosci i konformizmu.Takie beda
        Rzeczpospolite,jakie mlodziezy chowanie.
    • el_bigos dwie najważniejsze funkcje w ministerstwie edukacj 19.10.06, 07:53
      piastuje dwóch idiotów, którzy za wszelką cenę chcą powrotu do średniowiecza
    • tmkmk ta tablica zawiera bledy 19.10.06, 07:53
      ta prezentacja pokazuje kolejne stadia ewolucji czlowieka,
      wyglada to prosto i elegancko..

ale tak wcale nie bylo: neandertalczyk nie byl przodkiem homo sapiens,
      i byc moze lini rozwoju wspolczesnego czlowieka bylo wiecej niz jedna..
    • petrucchio Hańba! Wicedyrektor -- lizus i tchórz! 19.10.06, 07:56
      Ktoś chce zamienić Łódź w krainę Amiszów. Łodzicy, nie dajcie się!
      • aga9341 Re: Hańba! Wicedyrektor -- lizus i tchórz! 20.10.06, 10:23
        najpierw sie dowiedz wszystkiego dokladnie i u zrodla a potem komentuj! jak
        mozesz kogos obraac opierajac sie na tym idiotycznym artykule??
    • tmerlin Hmm.. moze ja cos przeoczylem ... 19.10.06, 07:57
      .. ale skoro uwazaja ze Bog stworzyl wszystko od razu, czlowieka i wszystkie
      istoty zywe .. to gdzie jest miejsce na dinozaury?? No ich to raczej eni da sie
      ukryc, chyba ze bedziemy stosowac techniki inkwizycji albo tzw "zakazana
      archeologie" (o ile archeologie bedziemy stosowac).
      Nie ma zadnych dowodow ze czlowiek wspolistnial razem z dinozaurami.
      • valnor Re: Hmm.. moze ja cos przeoczylem ... 19.10.06, 08:53
        Jak to nie mamy dowodów? A Flinstonowie to co??? :)
        A tak w ogóle może i większość ludzi pochodzi od małpy, ale niektórzy pochodzą
        od kaczki.
    • arek_cz Geocentryzm? 19.10.06, 07:59
      A kiedy zmiany w fizyce na geocentryzm?
      • madcio Re: Geocentryzm? 19.10.06, 17:35
        Mówisz o tym?
        www.fixedearth.com/
        Chłe, chłe, chłe. Nie ma takiego kretynizmu, w którego ktoś by nie uwierzył.
    • karwoj8 Łódź: w liceum nie ma miejsca dla ewolucji 19.10.06, 07:59
      Przecież widać, dlaczego minister Orzechowski protestuje p-ko teorii ewolucji
      Darwina. Bardziej optycznie udokumentowanego podobieństwa do małpy nie da się
      zaprzeczyć. Dodatkowo jego wypowiedzi i decyzje świadczą o tym, że być może ma
      tylko o jedną szarą komórkę więcej niż orangutan.
    • jaro_ss Ten obrazek nie ma nic wspólnego z ewolucją! 19.10.06, 08:05
      Ewolucja człowieka przebiegała o w wiele bardziej skomplikowany sposób, niż
      prostty rodowód od małpoluda do człowieka....

Ten "obrazek" ma wartośc jedynie propagandową przy zerowej wartości naukowej.

Generalnie wg. moich spostrzeżeń podejście nauczycieli do nauki trąci
      ignorancją i ciemnogrodem.... Nie można stosować takich uproszczeń, nie
      upoglądowiają one treści reorii ewolucji, lecz tworzą "nowoczesne mity".

(autor postu zdawał kiedyś w pocie czoła egzaminy z paleontologii i zawiłości
      ewolucji, oraz problematyka jej konsekwencji jak i załozeń filozoficznych nadal
      go pociąga)...

• qn1977 Re: Ten obrazek nie ma nic wspólnego z ewolucją! 19.10.06, 09:38
        Oczywiście masz rację, ale:

1) Skoro sam się męczyłeś z tym przedmiotem na studiach, co powiedziałby
        przeciętny licealista, gdyby musiał opanować całą wiedzę na ten temat ? Chodzi
        o to, żeby zapamiętać generalną zasadę (zresztą nieprawidłowo tłumaczoną) -
        człowiek nie pochodzi od małpy, ale jak (powinno być) wiadomo mieliśmy
        wspólnego przodka (Dryopitecus - nie wiem, czy dobrze zapamiętałem)
        2) Na poparcie 1) - a) w (wyższej) matematyce 2 razy 2 nie musi być cztery -
        jest to kwestia dobrania odpowiedniego ciała liczbowego i przestrzeni
        metrycznej, jednakże na poziomie szkoły średniej uczy się jedynie podejścia
        euklidesowego; b) przy nauce języka - na początku mówi się "ta konstrukcja jest
        jedyna słuszna w tym przypadku", potem - "można użyć tej konstrukcji, ale inne
        też są poprawne", a na najwyższym poziomie "każda konstrukcja jest prawidłowa,
        jeżeli tylko potrafisz uzasadnić jej użycie" :) Uff, ale się rozpisałem...
        Pozdrawiam wszystkich normalnych !
        • jjjnjankowski Re: Ten obrazek nie ma nic wspólnego z ewolucją! 20.10.06, 04:57
          a wspolnyprzodek byl czym? tylkiem? pitecus znaczy malpa
    • arahat1 ciemny lud wpadl w paranoje... ryba psuje sie od 19.10.06, 08:07
      glowy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka