lupus76 20.10.06, 08:06 ...I wtedy wszyscy pojedziemy w siną dal. A Panowiue Giertych i Wierzejski będą mogli sami sobie mieszkaćw tym ich "idealnym" państwie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berno Re: Patologiczny projekt Giertycha 20.10.06, 08:50 Nie jestem na bieżaco w przepisach:czy nadal w Polsce jest ustawowy obowiązek szkolny?Jeśli tak,to trzeba go znieść i zastąpić innym rozwiązaniem.Rodzice powinni mieć prawo do edukacji domowej dla swoich dzieci w sytuacji,gdy ster oświaty publicznej jest w nieodpowiedzialnych rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 moje dzieci nie ukończyły resocjalizacji na uniwer 20.10.06, 12:36 Moje dzieci nic nie są winne, że rodzice sobie nie radzą z tamtymi małymi chuliganami. Mają za to prawo do bezpiecznej nauki, a minister musi zająć się takimi problemami. Chwała Giertychowi, że to wreszcie zauważył. Nikt tu nie może oczekiwać, że to sam Giertych będzie jeździł od szkoły do szkoły i kierował wybranych przez siebie uczniów do specjalnych szkół zatrudniających specjalnie rpzygotowanych nauczycieli. Proszę pamiętać, że normalny nauczyciel nie ma czasu na indywidualne podejście do każdego nieznośnego dziecka ani kwalifikacji by sobie radzić z trudnymi przypadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: moje dzieci nie ukończyły resocjalizacji na u 20.10.06, 13:05 gobi03 napisał: > Moje dzieci nic nie są winne, że rodzice sobie nie radzą z tamtymi małymi > chuliganami. ********************************* Ależ są winne i będą resocjalizowane. Twoje zdanie na temat własnych dzieci nie będzie nikogo obchodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Chyba nie wiesz o czym piszesz Maruda 20.10.06, 13:08 maruda.r napisał: > gobi03 napisał: > > > Moje dzieci nic nie są winne, że rodzice sobie nie radzą z tamtymi małymi > > chuliganami. > > ********************************* > > Ależ są winne i będą resocjalizowane. Twoje zdanie na temat własnych dzieci nie > będzie nikogo obchodziło. Czy masz dzieciaki w wieku szkolnym , w podstawówce czy w gimnazjum? Czy bezpośrednio zetknąłeś sie z sytuacją, gdy w 25 osobowej klasie dwóch "niedostosowanych" nie pozwala uczyć się 23 pozostałym? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Chyba nie wiesz o czym piszesz Maruda 20.10.06, 17:52 remik.bz napisał: > Czy masz dzieciaki w wieku szkolnym , w podstawówce czy w gimnazjum? Czy > bezpośrednio zetknąłeś sie z sytuacją, gdy w 25 osobowej klasie > dwóch "niedostosowanych" nie pozwala uczyć się 23 pozostałym? ********************************** Mam. Dwóch niedosotoswanych nie jest w stanie niczego specjalnego osiągnąć poza typowym zamieszaniem. Ba, okazuje się, że każdego roku w tej samej klasie w tym samym składzie osobowym są coraz to inni niedostosowani. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Chyba nie wiesz o czym piszesz Maruda 20.10.06, 20:42 Kiedyś taki niedostosowany dostawał od kolegów w łeb i od razu stawał się dostosowanym. Teraz, niestety, mamusia pobiegła by na policję. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: moje dzieci nie ukończyły resocjalizacji na u 20.10.06, 13:09 no to w takim razie jak "normalny"nauczyciel nie ma czasu to moze lepiej powolac (w ramach taniego panstwa) min.dla trudnej mlodziezy skoro p.Gietrych chce ich wypieprzyc ze szkol "normalnych", wiesz idioto ilu wielkich ludzi bylo w okresie mlodosci "chuliganami", co by sie stalo z polska kultura szczegolnie gdyby ich pozamykano i palowano by stali sie "normalni" a wiesz ilu "grzecznych" uczniow wyladowalo za kratkami, wszystkie dzieci sa "nasze" a szczegolnie te ktore wymagaja wiecej uwagi i opieki Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: moje dzieci nie ukończyły resocjalizacji na u 21.10.06, 23:03 Wywrzeszczałaś(eś) się? To posłuchaj: klasa liczy 30 osób. Podczas lekcji nauczyciel ma tzw. czynności porządkowe, czyli sprawdzenie obecności, zapisanie tematu, podanie tematu dzieciom. Poza tym powinien przekazać trochę informacji, których dzieci mają się dowiedzieć. Jeżeli poświęci na to 15 minut, to prawdopodobnie wiele wiedzy nie przekaże. Pozostały czas mógłby poświęcić uczniom indywidualnie - każdemu po 60 sekund, jeśli szybko się porusza. Po takiej porcji wychowywania dzieci nie mają utrwalonej wiedzy, ale nauczyciel może odfajkować "indywidualne podejście", pod warunkiem oczywiście, że jakiś uczeń nie zechce wykorzystać więcej, niż jego 60 sekund. Przy zaborczych uczniach potrzebujących więcej miłości, niż przydziałowe 60 sekund w ciągu lekcji, ucierpi reszta klasy. To nie oddzielnego ministra tu trzeba, tylko odpowiedzialnych rodziców. Kiedy rodzice zawodzą, powinno interweniować państwo, czy to z ministerstwa edukacji, czy spraw wewnętrznych, czy spraw socjalnych - to sprawa drugoplanowa. Ponieważ uczniowie-chuligani są wielkim problemem w szkołach, więc minister edukacji pierwszy "pękł" i wreszcie się tym zajął. Szkoda, że tak późno. Jeśli tak bardzo pragniesz towarzystwa tych dzieci, które wymagają więcej uwagi i opieki, to droga prosta, idź za Matką Teresą, zwiedzaj zakazane zakamarki polskich miast. I nie zrzucaj ciężaru resocjalizacji młodocianych bandytów na moje grzeczne, zdyscyplinowane, szybko uczące się dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gajowy343 Re: Patologiczny projekt Giertycha 22.10.06, 17:43 Obowiązkowa powinna być tylko szkoła podstawowa. Szkoły ponadpodstawowe powinny kształcić tylko chcących się uczyć. Tzw. niedostosowni mogliby wtedy sami decydować czy dostosować do regulaminu szkolnego, czy też z nauki zrezygnować, bo szkoły nie miałyby obowiązku egzekwować pobierania nauki przez ucznia aż do osiągnięcia przez niego określonego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Ród psychopatów 20.10.06, 08:52 Zamykanie małych chuliganów w specjalnych ośrodkach - trudno je nazwać szkołami - to taka recepta: łatwa i fałszywa. *********************************** O jakich małych chuliganów chodzi? Większość z nich to normalne dzieci, tyle, że nadpobudliwe. Spora część "chuliganów" to dzieci walczące o miejsce w grupie lub zwyczajnie podpuszczane przez innych kolegów. Giertych okazuje się być zwykłym tumanem i analfabetą, odgrzewającym rozwiązania wyszydzone choćby przez Dickensa. Najwidoczniej jego inteligentny inaczej tatuś edukował go, lejąc po łbie. Efekty widoczne - powstał ród psychopatów, będący pośmiewiskiem Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Skoro nadpobudliwe, to nie normalne 20.10.06, 20:37 a skoro nie normalne, to powinny się uczyć w szkołach, gdzie ich nienormalność będzie można skorygować w kierunku normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Życzę spotkania z tymi "dziećmi"w ciemnej uliczce! 20.10.06, 21:19 >Spora część "chuliganów" to dzieci walczące o miejsce w grupie lub zwyczajnie podpuszczane przez innych kolegów.< Jasne.Ciekawe, z kogo składają się młodziezowe gangi samochodowe, narkotykowe i po prostu rabunkowe.Jakie to krasnoludki rozrabiaja z okazji meczów, upijają się do nieprzytomności, demolujące swojeszkoły i osiedla??? No ale powiedzmy, że masz rację.Część tych chuliganów(nawet spora) to dzieci... A co z resztą??? Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Reszta to dzieci glupich matek: "Dobry chlopak 20.10.06, 21:23 byl, malo pil, do mszy sluzyl..." Odpowiedz Link Zgłoś
efka_2 Niegrzeczny - niepoprawny - niesłuszny..? 20.10.06, 09:24 Mam poważne obawy, ze definicja 'niegrzeczności' w wykonaniu Giertycha i jego totumfackich obejmie również (a może przede wszystkim) uczniów nie pasujących do kato-narodowej wizji społeczeństwa, którą to środowisko ślepo wyznaje - czyli na przykład: - niedostosowanych fruzurą - mają dredy, kolorowe irokezy, długie włosy... - niedostosowanych strojem - czarne lub zbyt kolorowe ubrania, zbyt luźne lub zbyt obcisłe, części garderoby założone w nieodpowiedniej kolejności... - niedostosowanych wychowawczo - nie mówią księdzu niech będzie pochwalony tylko dzień dobry, zadają nauczycielom pytania na które tamci nie znaja odpowiedzi... - niedostosowanych światopoglądowo - wierzą w teorię ewolucji, nie uważają antykoncepcji za zbrodnię a aborcji za holocaust, podają rękę gejom i nosicielom HIV, wierzą, ze serce jest po lewej stronie i głosują na lewicę, wierzą, ze 2+2=4 i głosuja na liberałów... a co najgorsze mają własne zdanie i ośmielają się o tym głośno mówić..!! W 1965 Gomułka z trybuny partyjnej piętnował nastoletnich wolnomyślicieli z Klubu Poszukiwaczy Sprzeczności - miał rację, do czego w końcu doprowadzili..! ;] Giertych ma dobre wzorce, ale zapewne wyciągnie dobre wnioski i będzie się starał być skuteczniejszy niż Gomułka ;] Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Patologiczny projekt Giertycha 20.10.06, 09:48 Wygląda raczej na to, że R. Giertych przeczytał właśnie „Poemat pedagogiczny” A. Makarenki więc nic dziwnego, że zachwycił się „hipotezą optymistyczną”. Tak trzymać p. ministrze! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fajka2 Hitler i Stalin podobnie reedukowali. 20.10.06, 10:17 Tak trzymać Panie ministrze, wzorce dobre i sprawdzone. Niech Pan także przekona koalicjanta, że podobne środki można zastosować do knąbrnych dorosłych. Należy tylko wymyśleć nową nazwę, obóz koncentracyjny lub gułag mogą się troszkę żle kojarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 nie ma problemu z nomenklaturą 20.10.06, 10:48 zamiast gułag czy obóz koncentracyjny może być np. Sanatorium dla mądrych inaczej lub Sanatorium liberalnych demokratów (SLD- nomem omen?) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
berno Re: Hitler i Stalin podobnie reedukowali. 20.10.06, 10:58 Dopóki szkolnictwo publiczne jest całkowicie opłacane przez podatników polskich ,dopóty mają oni obowiązek je kontrolować.Premier rządu-bezdzietny kawaler,który oby nie rządził wiecznie -mało dba o polską szkołę,traktując ją jak przedmiot koalicyjnego handlu-wstyd i hańba. Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Hitler i Stalin podobnie reedukowali. 20.10.06, 16:59 berno napisał: > Dopóki szkolnictwo publiczne jest całkowicie opłacane przez podatników > polskich ,dopóty mają oni obowiązek je kontrolować.Premier rządu-bezdzietny > kawaler,który oby nie rządził wiecznie -mało dba o polską szkołę,traktując ją > jak przedmiot koalicyjnego handlu-wstyd i hańba. Wlasnie! do tego potrzebne jest prawo do referendum, by sami wyborcy wypowiedzieli sie, czy chca specjalnych szkol dla trudnej mlodziezy, czy tez zadawala ich stan obecny. Wac Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Hitler i Stalin podobnie reedukowali. 20.10.06, 18:56 timoszyk napisał: > Wlasnie! do tego potrzebne jest prawo do referendum, by sami wyborcy > wypowiedzieli sie, czy chca specjalnych szkol dla trudnej mlodziezy, czy tez > zadawala ich stan obecny. ********************************** W takim pytaniu już jest odpowiedź. Bo stan obecny nikogo i nigdy nie zadawala, a jedyną alternatywą, jaką proponujesz, jest system szkół specjalnych. Czysta manipulacja. Tłumy już się wypowiadały w różnych sprawach, jeden z nich krzyczał: "Uwolnić Barabasza!". Odpowiedz Link Zgłoś
jmysliwy Re: Patologiczny projekt Giertycha 20.10.06, 11:51 Cos mi sie wydaje, ze gdy Roman byl maly, to mu sie tata wpychal do wanny. A teraz chce sie poznecac na mlodych, ktuzy nie pozwolom sobie na takie zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 jeszcze nie minął rok.. 20.10.06, 12:42 a już jest reakcja :-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=31280644&v=2&s=0 Może przy następnych wyborach coś jeszcze się zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Brawo Giertych , wreszcie ktoś próbuje coś robić 20.10.06, 12:45 Kazdy , kto ma dzieciaka w podstawówce czy w gimnazjum zna problem. Malutka grupka "nadpobudliwych ( często po prostu małych bandytów) nie pozwala na zdobywanie wiedzy większości. Odizolowanie tych "niedostosowanych" w imie wykorzystania prawa do nauki przez większość , która chce się uczyć- jest dobrym krokiem. Poprzednie rządy tylko dyskutowały , analizowały , widziały problem , konsultowały się z autorytetami itd itd- a dzieciaki nie mogły sie uczyc. Wreszcie jest konkretne dzialanie dla dobra większości. No chyba ,ze jest ktoś na forum taki mądry , kto powie mi(rodzicowi) co zrobić aby w 25 osobowej klasie 2 "bandziorków" nie przeszkadzało 23 pozostałym zdobywać wiedzę. Proszę o rozwiązanie praktyczne nie o teorię. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Brawo Giertych , wreszcie ktoś próbuje coś ro 20.10.06, 13:07 remik.bz napisał: > Kazdy , kto ma dzieciaka w podstawówce czy w gimnazjum zna problem. Malutka > grupka "nadpobudliwych ( często po prostu małych bandytów) nie pozwala na > zdobywanie wiedzy większości. > Odizolowanie tych "niedostosowanych" w imie wykorzystania prawa do nauki przez > większość , która chce się uczyć- jest dobrym krokiem. ************************************ Gdy usunie się jedną grupę, to jej miejsce zajmie następna, będąca dotychczas w opozycji. Do szkoły nie chodziłeś czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Brawo Giertych , wreszcie ktoś próbuje coś ro 20.10.06, 13:13 maruda.r napisał: Gdy usunie się jedną grupę, to jej miejsce zajmie następna, będąca dotychczas w > opozycji. Do szkoły nie chodziłeś czy jak? Tylko ,że ta następna nie bedzie przeszkadzać innym w nauce Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Brawo Giertych , wreszcie ktoś próbuje coś ro 20.10.06, 17:54 remik.bz napisał: > maruda.r napisał: > Gdy usunie się jedną grupę, to jej miejsce zajmie następna, będąca dotychczas w > > opozycji. Do szkoły nie chodziłeś czy jak? > > Tylko ,że ta następna nie bedzie przeszkadzać innym w nauce ************************************* Skąd ta pewność? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Brawo Giertych , wreszcie ktoś próbuje coś ro 20.10.06, 13:27 rocznik maturalny 1985, zawsze w kazdej klasie w kazdym czasie i w kazdym miejscu bylo kilku "lobuzow", a raczej tych nie przystosowanych, ktorzy wprowadzali nieco animacji, szczegolnie no ZPT albo PO, nauczyciele sie skarzyli, co poniektorzy rodzice tez, z perspektywy czasu patrzac wyszli oni w wiekszosci "na ludzi", pokonczyli swietne szkoly, pozakladali rodziny, dobrze im sie powadzi, i nikt ich nie "koszarowal" , kazdy wiek ma swoje prawa, a idealne szkoly gdzie tylko anioly istnieja tylko na reklamowkach LPR, ja swoim dzieciom zawsze mowie : nie ma w zyciu samych fajnych i madrych nauczycieli, jak rowniez kolegow z ktorymi sie dogadujesz, w swoim doroslym zyciu, gdy bedziecie samodzielni zawsze moze wam sie trafic glupi szef w pracy , kolega-swinia z biura czy sasiad cham, i musicie nauczyc sie zyc z nimi i odpowiednio z nimi postepowac, bo niestety nie mozna odizolowac i zamknac w wiezieniu wszystkich ktorzy nam "psuja krew" Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Na czym polegało to "łobuzowanie" ? 20.10.06, 13:42 ingryd napisała: > rocznik maturalny 1985, > zawsze w kazdej klasie w kazdym czasie i w kazdym miejscu bylo kilku "lobuzow", > a raczej tych nie przystosowanych, ktorzy wprowadzali nieco animacji, szczegoln > ie no ZPT albo PO, A czy możesz dokladnie powiedzieć na czym to łobuzowanie polegało? Czy da się to porównać z dzisiejszymi "incydentami" ? Czy np te "łobuzy" w 1985 coś tam paliły ( chociazby "sporty" nie mowie o narkotykach) na lekcji ZPT , czy piły gorzałę na PO , czy np kazały Tobie oddawać kasę z "kosą" przy szyji , czy np groziły nauczycielowi ZPT pobiciem (może go nawet pobili),czy nauczycielowi od PO np zdemolowały samochód, czy może to byli bezstresowcy którzy dla jaj połamali tak z 5 ławek na lekcji a potem pomalowali kolegów lakierem i powyskakiwali sobie przez okno z 1-go pietra? Odpowiedz Link Zgłoś
adrem63 Re: Na czym polegało to "łobuzowanie" ? 20.10.06, 16:27 No właśnie dobrze jest ustalić o czym mówimy (piszemy). Będzie większa zgodność poglądów. Mnie się wydaje, że Giertych raczej miał na myśli tych o których myśli remik.bz. W tym wypadku planuje zrobić to jedyne co zrobić można. Odpowiedz Link Zgłoś
patriota21wieku Re: Na czym polegało to "łobuzowanie" ? 20.10.06, 16:29 remik.bz napisał: > ingryd napisała: > > > rocznik maturalny 1985, > > zawsze w kazdej klasie w kazdym czasie i w kazdym miejscu bylo > kilku "lobuzow", > > a raczej tych nie przystosowanych, ktorzy wprowadzali nieco animacji, > szczegoln > > ie no ZPT albo PO, > > A czy możesz dokladnie powiedzieć na czym to łobuzowanie polegało? Czy da się > to porównać z dzisiejszymi "incydentami" ? > Czy np te "łobuzy" w 1985 coś tam paliły ( chociazby "sporty" nie mowie o > narkotykach) na lekcji ZPT , czy piły gorzałę na PO , czy np kazały Tobie > oddawać kasę z "kosą" przy szyji , czy np groziły nauczycielowi ZPT pobiciem > (może go nawet pobili),czy nauczycielowi od PO np zdemolowały samochód, czy > może to byli bezstresowcy którzy dla jaj połamali tak z 5 ławek na lekcji a > potem pomalowali kolegów lakierem i powyskakiwali sobie przez okno z 1-go > pietra? > To co ty poisujesz podpada pod kodeks karny! A to co Giertych proponuje, i o czym mowia jego krytycy, polega zwykle na normalnegj dla dzieci i mlodziezy proby kwestjonowania autorytetow. To o czym ty piszesz, nie ma nic wspolnego z nauka. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Na czym polegało to "łobuzowanie" ? 20.10.06, 17:49 patriota21wieku napisał: To co ty poisujesz podpada pod kodeks karny! oczywiscie , tyle tylko ,ze nauczyciele , uczniowie , rodzice po prostu boja sie reagowac, boja się tych bandytów i o > czym mowia jego krytycy, polega zwykle na normalnegj dla dzieci i mlodziezy > proby kwestjonowania autorytetow. Czy normalna dla dzieci i młodzieży jest próba kwestionowania autorytetów np przez zniszczenie samochodu nauczycielowi, czy grożby pod adresem rodzica, ktory domaga sie "porzadku" ? rozboje i narkotyki to też to kwestionowanie autorytetów? > To o czym ty piszesz, nie ma nic wspolnego z nauka. Oczywiscie , a właśnie o mozliwość nauki tu chodzi Ja pisze o tym ,ze przez tych "bandziorow' kwestionujacych aytorytety ( jak piszesz) normalni uczniowie nie maja szans na nauke. Giertych chce im dać tę szansę. Dlatego my rodzice musimy mu pomoc. To nie chodzi o izolowanie zwykłych łobuziaków tylko mlodocianych bandytów jak również o "egoistów-dewiantów" wychowywanych bezstresowo i olewających wszystko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Na czym polegało to "łobuzowanie" ? 20.10.06, 18:46 remik.bz napisał: > patriota21wieku napisał: > To co ty poisujesz podpada pod kodeks karny! > > oczywiscie , tyle tylko ,ze nauczyciele , uczniowie , rodzice po prostu boja > sie reagowac, boja się tych bandytów ******************************************** Skoro się boją, to w jaki sposób mają ocenić czyjeś niedostosowanie? > Ja pisze o tym ,ze przez tych "bandziorow' kwestionujacych aytorytety ( jak > piszesz) normalni uczniowie nie maja szans na nauke. > Giertych chce im dać tę szansę. ************************************* Zwyczajnie pierdzielisz bez sensu. Ja byłem "niedostosowany". Moje niedostosowanie polegało głównie na tym, że w podstawówce byłem niższy od innych. Co spokojnie się uczący przyjmowali jako pewnik, że mogą mi bezkarnie dokuczać i bić. Bezpośrednie konfrontacje nie wyglądały już tak różowo, bo oddawałem szybko, mocno i celnie. Ale rodzice przystosowanych nie chcieli dzielić włosa na czworo i uznawali, że skoro ich pociechy wracają ze szkoły z podbitymi oczami i z brakami w uzębieniu, to muszę być bandytą, którego najlepiej wyrzucić ze szkoły. Wiele bójek wynikało zwyczajnie z obrony uczniów z młodszych klas, czego zbulwersowani rodzice również nie chcieli brać pod uwagę. Sprawa się komplikowała jeszcze bardziej, bo mimo rosnącej ilości wygranych bójek byłem jednym z najlepiej uczących się dzieciaków - dumą i chlubą szkoły na olimpiadach. Słabszym kolegom pomagałem po lekcjach w nauce. To jednak wciąż nie przeszkadzało rodzicom w uznawaniu mnie za szkolnego chuligana. A dowodem były spore ilości uwag w dzienniczkach. Byli i inni "niedostosowani": chłopak z dużymi i odstającymi uszami, jąkała, dzieciak z bardzo biednej rodziny. Dzieci są jakie są. Nie mają żadnych wzorców działania w grupie i same je wypracowują. Przy tym są bezwględne w wykorzystywaniu słabości innych. Relegowanie kolejnych "niedostosowanych" oznaczać może dla wielu dcieciaków, że jest sposób na pozbywanie się konkurekcji i tworzenie gangów spokojnych i dostosowanych, które będą prowokować kandydatów na "niedostosowanych". Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Boja sie? Boja sie zglosic przestepstwa policji? 20.10.06, 21:09 To prawo zmieniac, do jasnej cholery! A nie smarkaczy sie czepiac. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Buhahaha! Czyli w Polsce 23 urodzone ofiary na 20.10.06, 21:06 kazdych 2 cwaniakow? Nie jest zle, gdyby tylko ta dwudziestka to nie byly chowane pod kloszem...dupy, skazane przez wlasnych rodzicow na zyciowe nieudacznictwo:) W mojej szkole i w moich czasach to sie z takimi dwoma mętami bilo. Albo wolalo starszego brata, gdy męta byla za silna! I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Patologiczny projekt Giertycha - bo nie UBecki 20.10.06, 16:27 wszystko co nie gnido-UBeckie to jest patologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Patologiczny projekt Giertycha - bo nie UBec 20.10.06, 18:47 abba15 napisał: > wszystko co nie gnido-UBeckie to jest patologiczne ************************************ Dziękujemy za przyłączenie się do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
jazg1 Słuszny projekt Giertycha 20.10.06, 20:34 Dzieci i młodzież tzw. trudni, w tym ci z ADHD, to są najczęściej ludzie chorzy psychicznie, nie w potocznie rozumianym sensie, iż mieliby to być wariaci, ale w tym, że mają poważne zaburzenia psychiczne. Takie dzieci przeszkadzają w nauce dzieciom normalnym, a często stanowią dla reszty szkoły poważne zagrożenie tak dalece, że dochodzi do strajków pozostałych uczniów. Jedyną metodą na to zjawisko jest nauka tych dzieci w specjalnych szkołach, podobnie jak są uczone dzieci z niedorozwojem umysłowym w szkołach specjalnych. Takie szkoły dają poważne szanse jeżeli nie na pełne przystosowanie do życia w społeczeństwie, to przynajmniej na poważne ograniczenie intensywności zaburzeń psychicznych, a jest to niemożliwe w zwykłych szkołach, bo dla każdego takiego ucznia trzeba by zatrudniać dodatkowego pedagoga, a problem i tak nie zostanie rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza swietny projekt 20.10.06, 21:00 ale zastosujmy go do naszego rzadu i wprowadzmy psychologow, testy ktore sprawdzalyby odchybienia patalogiczne naszych politykow. a co do tej mlodziezy "trudniej".. cholera ja tez do niej nalezalam. niezle numery robilo sie na lekcjach. dlaczego? bo czesto poziom nauczycielski byl niski i cala zabawa polegala w tym aby ich w konia zrobic. oczywiscie ze byli lizusie w klasie ale oni zbytnia inteligencja sie nie wykazywali, tylko nadgorliwoscia i praca, a nasza grupa "chuliganow" poswiecala wiecej czasu na rozrywke i zabawe niz nauke.. ( gra w brydza na matematyce i w mawianie ze w ten sposob uczymy sie logiki szybciej!!!) rezultat "chuliganie" dzisiaj maja stanowiska, pozycje spoleczna, jednym slowem dobrze im sie wiedzie.. a ci grzeczni uczniowie.. sa szaroscia dnia powszechnego; ciezko im, mimo, ze chodza do kosciola......... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Nie, przy ciezkich przypadkach ADHD pozostaje 20.10.06, 21:15 tylko nauka indywidualna. Niemniej wiekszosc dzieciakow z tym schorzeniem moze sie swietnie do grupy dostosowac. Nb. wg badan brytyjskich (i juz praktycznych eksperymentow) takim dzieciakom pomaga tradycyjna, wielowitaminowa, malomiesna i bezslodyczowa dieta; co ciekawe - takze u ich matek w czasie ciazy (wydaje sie, ze jest zwiazek pomiedzy ADHD a dieta matki). Niemniej nie ulega takze watpliwosci, ze dzieci takie maja pewne zmiany w mozgu, co ich zreszta nie przekresla - to jednostki zwykle tworcze. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 A pana pomysł, panie Leszczyński??? 20.10.06, 21:12 Łatwo jest krytykować i wybrzydzać.Chętnie bym dał wiarę autorowi, gdyby podał jakiś sposób lepszy od sposobu Giertycha;-)Na razie dowiaduję się dlaczego spoób Giertycha(i on sam) jest zły.Brakuje mi(poza pustosłowiem w stylu nalezy, powinno się itd.itp)jakichś konkretnych(!) propozycji,które byłyby dla pomysłów Giertycha alternatywą! Odpowiedz Link Zgłoś
berno Re: A pana pomysł, panie Leszczyński??? 20.10.06, 21:39 w projekcie programu szkół dla uczniów "niedostosowanych społecznie" lekarstwem mają być obowiązkowe a przy tym atrakcyjne zajęcia pozalekcyjne.Bardzo dobry pomysł.Agnieszka Osiecka już dawno zauważyła:"to wszystko z nudów ,wysoki sądzie"...Pomyślmy,czy zamiast bardzo kosztownego i na dobrą sprawę nierealnego pomysłu tworzenia extra szkół (kto by tam miał uczyć i jaki byłby cel wychowawczy)nie warto byłoby sypnąć solidnie groszem na prowadzenie atrakcyjnych zajęć w obecnych szkołach?Uważam zresztą,że cały ten szum to tylko rzucanie kilimkiem w oczy, gadanie,napuszczanie,bo "tak naprawdę,naprawdę nie zdarzy się nic i nie zmieni się nic aż do końca".Brak kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Cos w tym jest. U nas mlody dzielnicowy (Anglia) 20.10.06, 21:44 znalazl metode na chuliganiaca sie gowniazerie (nie taka znow straszna, ale to okno komus pilka wybili, to komus ogrodek zdeptali, komus innemu opony przebili itp. - pain in the arse). To spore juz nastolatki, a wiec i popracowac moga - dzielnicowy stworzyl z nich zarzad i powierzyl im lokalny klub sasiedzki, wraz z kawiarnia, na ktorej moga sobie zarabiac. Dzieciarnie wymiotlo z ulic - bawi sie w biznes:) Odpowiedz Link Zgłoś
berno Re: Cos w tym jest. U nas mlody dzielnicowy (Angl 20.10.06, 22:29 Dziękuję za ten post.O to właśnie w wychowaniu trudnej młodzieży chodzi:o działanie dla jej dobra a nie o gadanie i wiecznie nowe pomysły ,które i tak nigdy nie doczekają się należytej realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Ale do KOGO to dotrze? To jakas bezmozga, krwawa 21.10.06, 23:06 dzicz. I to do tego - wstyd powiedziec - z PiSuaru:) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Giertych ma trochę racji 20.10.06, 22:18 Na młodocianych bandytów najlepszy jest wojskowy obóz i lanie kijem na gołe dupsko 3 razy dziennie. Po roku każdy zostanie zresocjalizowany. A jak nie, to znaczy, że tylko na odstrzał go. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Piękny wywód. 21.10.06, 18:23 Już dawno nie czytałem tak bezmyślnej i wewnętrznie sprzecznej wypowiedzi. "Kiedyś trzeba będzie te dzieci wypuścić. A więzienia częściej demoralizują niż resocjalizują." Piękna myśl. W związku z tym nie wiem czy autor uważa że przestępcom należy obcinać ręce czy też sąd ma tylko grozić palcem. Autor uważa że nic złego się nie stanie jeśli młody bandyta zdemoralizuje 30 innych dzieci lub conajmniej odbierze im sporo szans na lepsze życie skutecznie uniemozliwając naukę w szkole. A ja się pytam, czy nas stać na marnotrwienie publicznych pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: Patologiczny projekt Giertycha 21.10.06, 18:33 Ma rację, nastolatek krzyczący na lekcji ch... ci w d.... przeszkadza innym w nauce i powinien być odizolowany i chodzić do specjalnej klasy podobnie jak uczeń np. łamiący ręce swoim kolegom i koleżankom wskutek czego pokrzywdzeni przez niego boją się chodzić do szkoły. Powinny być specjalne klasy dla tych z zaburzeniami emocjonalnymi ze specjalnie przygotowanymi nauczycielami pobierającymi dodatek za taką pracę. Dla tych, którzy zygają po oczach kolegów albo kładą kosze na głowy nauczycielom powinny być specjalne szkoły z surowym systemem nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.74 Ten nastolatek popelnil wykroczenie, a wiec 21.10.06, 23:09 powinien odpowiadac przed sadem grodzkim. A ci od lamania rak i nog to kryminalisci, ktorzy powinni stanac przed sadem za ciezkie obrazenia ciala. Giertych zas mowi o nie-przestepcach: czy ty wiesz, CO ty czytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 sąd 22.10.06, 17:56 i kto ma wystąpic z powództwem? Obywatel nauczyciel urażony slowami "ch.." i "d..."? A na świadków przyprowadzi gromadkę dzieci, które potem mają latami spotykać się z tym draniem? I co też ten sąd zasądzi w takich okolicznościach? Powtarzam sobie "człowieku nie irytuj się". Odpowiedz Link Zgłoś