Dodaj do ulubionych

Profesor Kołakowski w rocznicę rocznicy

23.10.06, 07:32
Sz. P. Adamie Michnik
Czytuję : "Inicjatorem tego spotkania w sali nr 17 na trzecim piętrze
Wydziału Historycznego UW był wówczas student historii Adam Michnik.
Oficjalny temat - "Rozwój kultury polskiej w ostatnim dziesięcioleciu". Jako
pierwszy głos zabrał prof. Kołakowski. Mówił o rozczarowaniu, braku oddechu,
nadziei, o duchowej pauperyzacji i stagnacji." Jak było, tak pozostało.
A czy nie byłoby warto zorganizować dziś takiego samego, jak wtedy sympozjum,
ale pod tytułem "Rozwój kultury polskiej w ostatnim pięćdziesięcioleciu ?"
Obserwuj wątek
    • leon000 Re: Profesor Kołakowski w rocznicę rocznicy 23.10.06, 07:59
      Haha

Normalnie same wykształciuchy Łże-elita A to wszystko pewnie przez PO
      Dopiero opinia prof. Zybertowicza jest znacząca dla kraju
      • jedynataka Re: Profesor Kołakowski w rocznicę rocznicy 23.10.06, 08:24
        nidługo zakażą takich spotkań, bo to będzie nieprawda historyczna.
        • galapagos-real ++++++ Kołakowski w zbrodniczej PZPR ?:(((++++++++ 23.10.06, 10:58
          SZOK ! SZOK ! SZOK ! SZOK ! SZOK ! !!!!!!!!

.....Kołakowski zwrócił się do młodych słuchaczy: -
          Może wam się wydawać dziwne, że ja i moi koledzy tak siedzieliśmy w tej partii,
          zamiast z niej występować. Byliśmy przywiązani do tradycji socjalistycznych,

????????? KOMUNIZM TO SOCJALIZM !!!!!!

.......Naród naprawdę cieszył się z tych zmian i ufał Gomułce.

???????? NARÓD UFAŁ GOMUŁCE :)) UFOJCIE ! UFOJCIE ! :)

I może dlatego Październik nie za bardzo jest dziś celebrowany przez ludzi
          prawicy, bo oni uważają za bluźnierstwo rozróżnianie czegoś takiego jak lepsze i
          gorsze formy komunizmu. Komunizm to dla nich komunizm. Czy za czasów Pol Pota w
          Kambodży, czy Gierka w Polsce, wszystko jedno.

?????????? A ZBRODNIE KOMUNISTYCZNE W POLSCE
          TOW. KOŁAKOWSKI ? TO PSI FRENDZEL ?
          • kevin_michnik komunizm to komunizm?? 23.10.06, 19:39
            poczytaj sobie marxa. komunistyczne państwo to oksymoron. używanie terminu
            "komumizm" w odniesieniu do państwa pol pota, mao, stalina, gierka etc... jest
            nieporozumieniem.

> I może dlatego Październik nie za bardzo jest dziś celebrowany przez ludzi
            > prawicy, bo oni uważają za bluźnierstwo rozróżnianie czegoś takiego jak lepsze
            > i> gorsze formy komunizmu. Komunizm to dla nich komunizm. Czy za czasów Pol Pota w
            > Kambodży, czy Gierka w Polsce, wszystko jedno.
            >
            > ?????????? A ZBRODNIE KOMUNISTYCZNE W POLSCE
            > TOW. KOŁAKOWSKI ? TO PSI FRENDZEL ?
            • kiland Re: komunizm to komunizm?? 27.10.06, 07:38
              Sz. P. kevin_michnik
              Oksymoron – metaforyczne zestawienie wyrazów o przeciwstawnym, wykluczającym
              się wzajemnie znaczeniu, np. gorzkie szczęście, wymowne milczenie.
              Cytuję : „Poczytaj sobie Marksa. komunistyczne państwo to oksymoron. Używanie
              terminu "komunizm" w odniesieniu do państw pol pota, mao, stalina, gierka etc.
              jest nieporozumieniem”
              Używanie terminu "komunizm" w odniesieniu do Polski jest nieporozumieniem, a w
              ostatnim czasie wielkim nadużyciem w rękach partii prawicowych. Mimo, że we
              wszystkich partiach prawicowych od A do Z, członkami są również dawni PPZPR-
              owcy, komunistyczni działacze i aktywiści, a nawet agenci SB, ich winy i
              grzechy będą uznawane za niebyłe i małej szkodliwości społecznej. Lustracja
              natomiast drastycznie obejmie wszystkich takich samych ludzi, ale z partii
              lewicowych. Partie rządzące nadużywają i stale będą nadużywać tego narzędzia
              bez umiaru. Nie ma w tym wszystkim także jakiejkolwiek konsekwencji i zdrowego
              rozsądku. Rozgrzeszono za komunizm Aleksandra Kwaśniewskiego, a na nizinach
              społecznych nie popuści się żadnemu nawet małemu uczciwemu człowieczkowi. Tu
              lustracja odbywa się w trybie samoczynnym i z okrutną bezwzględnością.
              • kevin_michnik Re: komunizm to komunizm?? 29.10.06, 15:33
                'komunistyczne państwo' to oksymoron, bo nie ma komunizmu tam, gdzie jest
                państwo i nie ma państwa tam, gdzie komunizm. poczytaj sobie marksa. lustracja
                nie ma tu nic do rzeczy.
          • elka1021 Re: ++++++ Kołakowski w zbrodniczej PZPR ?:(((+++ 23.10.06, 23:30
            a moze "Relanium"???bo w szoku ...........
            to jest Polski realizm - komunizm we Francji czy Wloszek przetrwal do dzis i
            byl to komuno-socjalizm dla IDEI - w PRL-u dla PORTFELA!!!!
            tak jak dzis na zachodzie ludzie moze nie leza krzyzem w kosciele ale kto w
            Boga wierzy to NAPRAWDE, a w IV RP to Kosciol Katolicki po polsku pod dyktando
            radia maryja i straszenia pieklem

frendzel pisze sie "fredzel"
            • kiland Re: ++++++ Kołakowski w zbrodniczej PZPR ?:(((+++ 25.10.06, 12:44
              Sz. P. elka1021
              Cytuję : „ a może "Relanium" ??? Bo w szoku ... To jest Polski realizm -
              komunizm we Francji, czy Włoszech przetrwał do dziś i był to komuno-socjalizm
              dla IDEI - w PRL dla PORTFELA !!!! Tak jak dziś na zachodzie ludzie może nie
              leżą krzyżem w kościele, ale kto w Boga wierzy to na prawdę, a w IV RP to
              Kościół Katolicki po polsku pod dyktando radia Maryja i straszenia piekłem.”

Piękna argumentacja. Popieram. Jaką Polacy mieli alternatywę, skoro ich kraj po
              II wojnie "Ententa" sprzedała Sowietom. Kto nie mógł lub nie miał gdzie uciec
              za granicę na zachód, lub dopiero co wygnano go z kresów, gnany był wiatrem
              komunizmu i życie musiał sobie układać w jedynie polskim w tym regionie PRL.
              • kiland Re: ++++++ Kołakowski w zbrodniczej PZPR ?:(((+++ 26.10.06, 10:58
                Sz. P. rmstemero. Na początek mocno się zawstydziłem i zaczerwieniłem, niby
                burak, po krytyce Szanownego Pana erstemero, dotyczącej naszego forum. Bowiem
                pofolgowałem nie utrzymaniu chronologii historycznej i trochę niechlujnie
                posłużyłem się nazwą "Ententy". Napisałem bowiem : „Jaką Polacy mieli
                alternatywę, skoro ich kraj po II wojnie "Ententa" sprzedała Sowietom.”
                W tej wypowiedzi nadużyłem trochę określenia "Ententa", które historyczny
                związek ma raczej bardziej z czasami I wojny światowej. Chciałem uniknąć
                powszechniej używanej nazwy „Jałta”. Bowiem co winno jest to miasto, że takie
                haniebne dla Polski decyzje tam zapadały. Wina leży bardziej po stronie
                koalicjantów i krajów tychże samych, które także wcześniej już wchodziły w
                skład „Ententy”. Ciągłość historyczna i polityczna ugrupowania entente
                cordiale - serdeczne porozumienie (Anglia, Francja, Rosja, Belgia, Serbia,
                Czarnogóra, Japonia, Włochy, Rumunia, Stany Zjednoczone) i jej duch przełożyły
                się także w jakiś sposób moim skromnym zdaniem na koalicję stworzoną w czasach
                II wojny. Czy takie przerysowanie historyczne i chronologiczne jest mozliwe i
                dopuszczalne, czy potraktowano je, jako wybitną nieznajomość historii z mej
                strony i tak zaliczony zostałem w poczet „buractwa” ? Za co przepraszam.
          • sclavus Re: ++++++ Kołakowski w zbrodniczej PZPR ?:(((+++ 24.10.06, 00:04
            galapagos-real napisał:

> ????????? KOMUNIZM TO SOCJALIZM !!!!!!
            >

Ło dżisus!!!
            Jakie to odkrywcze!!!
            Ręce opadają.....
    • zydzinski Czy wtedy nie było bomb? 23.10.06, 08:43
      A taka byłaby piękna Polska od wielu, wielu lat. Czyżby grono TW znów planowało
      kolejne spotkanie?
    • koloratura1 Współczesne tumaństwo mądrzejsze niż Kołakowski! 23.10.06, 14:14
      Gratuluję...
    • adamm5 Takie wazne wydarzenie, aż brakuje na ulicach flag 23.10.06, 18:18
      Doniosłe wydarzenie: kilkunastu lewaków przestało zgadzać się z innymi lewakami
      co do tego jak realizować ustrój, który tak czy inaczej miał na rękach krew
      polskich patriotów! Panowie "miejcie proporcjum", taka śpiewka w komuniźmie
      była znana od początków jego istnienia, gdy jeden komunista wsadzał do
      więzienia lub mordował drugiego komunistę - przyład Trockiego jest najbardziej
      jaskrawy. A jak wyglądałby komunizm w wersji Trockiego, który kierował agresją
      bolszewi na odradzające się państwo polskie i chciał nieść "płomień rewolucji"
      aż do Paryża i Londynu?
      Tak samo było w Polsce z byłym ideologiem PZPR - Kołakowskim, byłym
      założycielem czerwonego harcerstwa itd. Przecież list Modzelewskiego i Kuronia
      nie negował zbrodniczego ustroju komunistycznego, ale walczył z tą jego wersją,
      która według nich była mniej skuteczna! Postawcie na nogach to o czym piszecie,
      bo od lat ta sprawa stoi na głowie!
    • lze_elita.76 A dalbys juz spokoj z tym UFO;) /nt 23.10.06, 19:29

• drogibronislaw Kochaniutki! Michnik teraz walczy byt - taśmy,a Ty 24.10.06, 00:30
      o jakiejś nadubudowie dadasz...
    • drogibronislaw Kochaniutki! Michnik teraz walczy byt - taśmy,a Ty 24.10.06, 00:30
      o jakiejś nadubudowie gadasz... Chłe! Chłe!
    • rmstemero Infantylizm 25.10.06, 13:07
      Przerazajace co sie wyrabia na tym forum. Czy do sieci maja dostep jedynie
      ludzie pozbawieni pamieci lub obdarzeni pamiecia selektywna? I czy az tak trudno
      wziasc do reki ktoras z ksiazek Kolakowskiego zanim sie otworzy dziob i zacznie
      krakac na temat tego czego sie nie bylo swiadkiem ani uczestnikiem?
      Kolakowski swa wieloletnia praca i znana na calym swiecie dzialanoscia jako
      bezwzgledny krytyk marksizmu bardziej przyczynil sie do upadku systemu niz
      wielu moze sie zdawac. I teraz cos takiego. Wstyd.
      • koloratura1 Wolne żarty! 25.10.06, 17:51
        rmstemero napisał:

> Przerazajace co sie wyrabia na tym forum. Czy do sieci maja dostep jedynie
        > ludzie pozbawieni pamieci lub obdarzeni pamiecia selektywna? I czy az tak
        > trudno
        > wziasc do reki ktoras z ksiazek Kolakowskiego zanim sie otworzy dziob i
        > zacznie krakac na temat tego czego sie nie bylo swiadkiem ani uczestnikiem?

Regularnie przeprowadzane badania nad sprawnością czytania w różnych krajach
        Europy wykazują, że w Polsce niewiele ponad 20% społeczeństwa rozumie co czyta.
        A Ty byś chciał, żeby forumowicze nagminnie zajęli się studiowaniem dzieł
        Kołakowskiego.

Też coś!

• rmstemero Re: Wolne żarty! 25.10.06, 20:36
          koloratura1 napisała:
          > Regularnie przeprowadzane badania nad sprawnością czytania w różnych krajach
          > Europy wykazują, że w Polsce niewiele ponad 20% społeczeństwa rozumie co czyta.
          > A Ty byś chciał, żeby forumowicze nagminnie zajęli się studiowaniem dzieł
          > Kołakowskiego.
          >
          > Też coś!
          >

Mnie mija droga wystarczyloby aby ofiary dysleksji zdobyly sie na odrobine
          pokory i wstrzemiezliwosci w zabieraniu glosu na publicznym forum. W koncu ja
          tez nie ide do francuskiej restauracji i nie domagam sie sety i schabowego. Zeby
          uzyc porownania.
          • koloratura1 Re: Wolne żarty! 26.10.06, 17:30
            rmstemero napisał:

>
            > Mnie mija droga wystarczyloby aby ofiary dysleksji zdobyly sie na odrobine
            > pokory i wstrzemiezliwosci w zabieraniu glosu na publicznym forum.

Chyba jednak za wiele wymagasz...

Jak to było? Bęben dlatego tak głośno dudni, bo pusty w środku.

> W koncu ja
            > tez nie ide do francuskiej restauracji i nie domagam sie sety i schabowego.
            > Żeby
            > uzyc porownania.

Przypuszczam, że ci, których określiłeś - przesadnie elegancko! - "ofiary
            dysleksji", nie widzieliby w tym nic zdrożnego.

Bo wszystko to kwestia smaku.
            Który się ma, lub nie...
        • kiland Czytelnictwo ? 27.10.06, 14:42
          Sz. P. koloratura1
          Cytuję : „Regularnie przeprowadzane badania nad sprawnością czytania w różnych
          krajach Europy wykazują, że w Polsce niewiele ponad 20% społeczeństwa rozumie
          co czyta.”

Bardzo ciekawe i odkrywcze. Intuicyjnie wyczuwałem taki stan rzeczy w Polsce.
          Ciekawi mnie jeszcze jeden szczegół tej układanki. Jaki w tej chwili jest stan
          i rozkład w naszym polskim społeczeństwie tak zwanego wtórnego analfabetyzmu na
          tle innych państw europejskich i USA. Jaki jest jego rozkład wiekowy i
          przyczynowy ? Jaki wpływ na niego ma zubożenie ludzi ? Jaką rolę odgrywa w tym
          także rozwój telewizji i komputeryzacji, jaki negatywny, a jaki pozytywny ?
          • koloratura1 Re: Czytelnictwo ? 27.10.06, 17:03
            kiland napisał:

>
            > Bardzo ciekawe i odkrywcze. Intuicyjnie wyczuwałem taki stan rzeczy w Polsce.
            > Ciekawi mnie jeszcze jeden szczegół tej układanki. Jaki w tej chwili jest stan
            > i rozkład w naszym polskim społeczeństwie tak zwanego wtórnego analfabetyzmu
            > na tle innych państw europejskich i USA. Jaki jest jego rozkład wiekowy i
            > przyczynowy ? Jaki wpływ na niego ma zubożenie ludzi ? Jaką rolę odgrywa w tym
            > także rozwój telewizji i komputeryzacji, jaki negatywny, a jaki pozytywny ?

Nie mam pojęcia.
            • kiland Re: Czytelnictwo ? 29.10.06, 01:03
              Sz. P.koloratura
              To skąd takie śćisłe dane wzięła Sz P. poprzednio ?
      • rmstemero Re: Infantylizm 25.10.06, 20:38
        nie chcialem napisac glupota i nieodpowiedzialnosc ludzac sie ze uzycie tego
        pojecia "odcedzi" buractwo. Udalo sie.
    • kiland Szanowny Panie Adamie ! 25.10.06, 15:01
      Szanowny Panie Adamie Michnik !
      Temat przynależności do PZPR wymaga naprawdę gruntownej i wszechstronnej ogólno
      społecznej dyskusji ! Bo jeśli nie, to stanie się zgodnie z Szanownego Pana
      życzeniem tak, że lepiej było ludziom, jak Guinter Grass w młodości wstąpić do
      hitlerowskiej Waffen SS, niż być członkiem PZPR w powojennym PRL ? Uporządkujmy
      w końcu gradację etycznych i moralnych win i grzechów Polaków w tym względzie !
      Jako student przystąpiłem do PZPR w młodości (1977), kiedy tylko się do pracy
      zatrudniłem i zdążyłem przetrzeć oczy (1978), już zacząłem zwalczać PZPR (1979)
      i wtedy wstąpiłem do ruchu Solidarności (1980). A dziś przypisuje mi się imię
      politycznej k..wy ? To w czym lepsi byli, ci którzy do PZPR nie przystępowali,
      ale w tym komunistycznym radzieckim kraju żyli, a to w skryciu komunistycznej
      nomenklaturze się podlizywali i d...ę lizali, kariery takie, owakie i wszelakie
      robili. Nawet te naukowe, polityczne i dyrektorskie. A młodzi, którzy kiedy
      wchodzili w dorosłe życie i już nie mieli takich dylematów, bo PZPR-u i PRLu
      dawno nie było, kiedy zaczynali swoje dorosłe życie w Polsce ? Teraz uchodzą za
      wielkich bohaterów i ideowców, kiedy walka została dawno zakończona ? A jacy to
      oni by wcześniej mądrzejsi i roztropniejsi byli ? Do góry głowy i nosy unoszą i
      starszymi poniewierają, jakby to miało być, że "Jajko mądrzejsze jest od kury" ?
      • ttrkwcz Chamy rozmaite 26.10.06, 11:00
        Tak, tego wlaśnie należało się spodziewać...

flog.computerworld.pl/news/101591.html
        Kuba Tatarkiewicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka