Dodaj do ulubionych

Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha

24.10.06, 09:07

Minister Giertych już kilka tygodni temu zapowiedział stworzenie programu
wycieczek szkolnych do miejsc szczególnie związanych z historią Polski.

Pewnie chodzi o legowisko Dinozaura Wawelskiego i koczowiska Neandertalczyków
Weszpolskich.

Obserwuj wątek
    • sorok2 Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:11
      Ten kraj mnie dobija, a ludzie nim rzadzacy zalamuja... Wywalajcie jeszcze
      wiecej kasy na takie bzdurne pomysly (tzn moze nie bzdurne, ale sa wieksze
      priorytety!)... to sie w glowie nie miesci... bezrobocie, zadluzenie kraju,
      narodowa emigracja, a co no to politycy? - bawia sie w cyrk i wyskakuja ze
      swietnymi pomyslami, tu przodownikiem jest minister giertych...
      • poszeklu Bardzo dobry pomysl. Zeby Polska byla Polska 24.10.06, 15:01
        Zamiast do kina na film Harry Pottera, mlodziez pojdzie do muzeum Historii
        Polski.
        Nie bedzie sie to podobalo komunistom i neohitlerowcom.
        Ale zawsze moga wrocic do macierzy.
        • wiktoriaka Re: Bardzo dobry pomysl. Zeby Polska byla Polska 24.10.06, 22:07
          poszeklu napisał:

> Zamiast do kina na film Harry Pottera, mlodziez pojdzie do muzeum Historii
          > Polski.
          > Nie bedzie sie to podobalo komunistom i neohitlerowcom.
          > Ale zawsze moga wrocic do macierzy.

Czy Ty byłeś kiedyś na szkolnej wycieczce, wiesz na czym taka impreza polega?
          Nie mam nic przeciwko wycieczkom, ale wiara że można na nich nauczyć się
          historii jest śmieszna. Kiedy byłam w szkole zawieźli nas do Poronina do muzeum
          Lenina. Nie zrobili z nas komunistów, ale bardzo mile tę wycieczkę wspominam do
          dziś, to było o wiele przyjemniejsze niż siedzenie na lekcjach.
          Swoją drogą ciekawa jestem jakie będą kryteria wyboru miejsc, które trzeba
          obowiązkowo odwiedzić. Czy to bedą miejsca "wspaniałych zwycięstw" czy
          "szlachetnych klęsk", bo nie sądzę, żeby chodzio o pokazanie młodzieży ciekawej
          architektury, albo jakiś ciekawostek przyrodniczych, to by było za mało
          patriotyczne.
          • paramentztefauenu _S_z_l_a_k_i_e_m__P_Z_P_R_ do Mumi Bieruta :)))))) 25.10.06, 01:38
            ZNP powinien razem z TVN-WSI
            zorganizowac dla lewackiej
            i kosmopolitycznej młodzieży
            konkurencyjny - PZPR-rowski szlak ! :)
        • antykagan Re: Bardzo dobry pomysl. Zeby Polska byla Polska 25.10.06, 02:09
          poszeklu napisał:

> Zamiast do kina na film Harry Pottera, mlodziez pojdzie do muzeum Historii
          > Polski.
          > Nie bedzie sie to podobalo komunistom i neohitlerowcom.
          > Ale zawsze moga wrocic do macierzy.

Spadaj polaczku od azbestu i wywożenia fekaliów od nas. Gdzie jesteś pachołkiem
          i lokajem? Za ile dolarów sprzedałeś sie szmaciarzu obcym? Jak śmiesz zdrajco
          Polski pouczac nas o patriotyzmie?
    • ddaa Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:12
      Świetny pomysł. Chyba tym razem nawet fanatyczni wrogowie Giertycha nie mają się
      do czego doczepić?
      • pio.no Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:21
        Mają. Np. Oświęcim. Zgoda - wielu Polaków, jeszcze więcej obywateli państwa
        Polskiego. Tyle, że kto chciał z poważnej części tych obywateli zrobić pod -
        obywateli, rozwiązać (prawda - zwykle łagodniej)"kwestie żydowską) itp, jak nie
        polityczni idole Romca ( do dziś nie odszczekani). Pierdoły o "6 milionach
        Polaków" (czyli - Kaziu, Jasiu, Władysław, Halina i Maria) miałem już za
        komuny.
      • maruda.r Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:28
        ddaa napisał:

> Świetny pomysł. Chyba tym razem nawet fanatyczni wrogowie Giertycha nie mają si
        > ę
        > do czego doczepić?

Ależ mają. Kolejny raz (lektury) Giertych udowadnia, że jest kompletnym kretynem
        i ignorantem. Taki program jest realizowany od lat.

• adas313 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:41
          Ale nie ma etykietki "patriotyczne".
        • a.k.traper to prawda, dzieci i młodziez od dawna tam jeździ 24.10.06, 11:50
          Widocznie min. Giertych jak zawsze bredzi od rzeczy i znajomości tematu, to u
          nich widac rodzinne.
    • presentation1 Ciekawe -komu................ 24.10.06, 09:12
      to bedzie przeszkadzac?
      • zandalf Mi to przeszkadza 24.10.06, 09:45
        Po co wydawać 20mln złotych na dofinansowania takich wycieczek? Skoro już teraz
        dzieci jeżdżą na wycieczki to może wystarczyłoby namówić nauczycieli aby w
        ramach wycieczek "zahaczali" o miejsca związane z patriotyzmem i SAMI tłumaczyli
        historię swoim podopiecznym. Na przygotowanie się wystarczy dwa dni. Jak któryś
        nauczyciel ma słabą pamięć to może i czytać z kartki. Ale nie. Teraz mamy "tanie
        państwo" więc należy przeszkolić całe rzesze nowych przewodników.
        • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 09:50
          Mam 2 dzieci.Zyja we Francji.Zdarza sie ze kilka razy w roku dzieci wyjezdzaja
          na wycieczki szkolne.Syn ostatnio byl w Verdun.Czesc place Ja , czesc dorzuca
          wladza poprzez siec stowarzyszen ktorym wladza daje na to kase.To jest normalne
          w kazdym normalnym kraju swiata.Dlaczego lewactwo blokuje normalnosc?To jest
          pytanie na sniadanie.
          • zandalf Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:00
            Dlaczego zanim zjesz to śniadanie nie pomyślisz "prawiczku"?? Czy to takie
            trudne? U nas też istnieje sieć stowarzyszeń. Przykład z Wrocławia: "Towarzystwo
            Miłośników Wrocławia". Od razu napiszę Ci że Wrocław to może nie wymarzone dla
            Romka miejsce do oglądania, ale podaje ten przykład bo to towarzystwo znam. I
            teraz to towarzystwo też jest wspierane przez państwo/samorząd i ma swoją sekcję
            historyczną. Przecież nie można skorzystać z ludzi którzy historię znają, bo to
            jakieś podejrzane"wykształciuchy", "łże-elity". Należy kosztem kolejnych
            milionów kształcić "speców" od oprowadzanie młodzieży. Puknij się w głowę zanim
            będziesz chciał wydawać moje pieniądze.

PS. Taki patriota a dzieci za granicą???
            • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:05
              Dzieci sa urodzone we Francji.Powinienes sie cieszyc ze poza granicami kraju sa
              ci co kochaja swoj kraj.Moglem przyjac obywatelstwo francuskie ale
              odmowilem.Mam gdzies papier.Moj syn idzie do szkoly wojskowej(ukonczyl lycee)ze
              wspaniala znajomoscia polskiego,angielskiego,rosyjskiego,hiszpanskiego nie
              zapominajac o francuskim.Polski i rosyjski to zasluga rodzicow.Mowi
              perfect.Czyli masz ten patriotyzm.
              • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:06
                17 lat bedzie mial w grudniu.
              • zandalf Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:29
                Patriotyzm to będę miał jak Twój syn powie: "tato zabierz mnie do kraju Kaczorów
                bo wolę Polskę w której teoria ewolucji już nie obowiązuje i w ogóle jest
                fajnie,a Francja jest do niczego. Po co ja mam tam siedzieć i za pieniądze
                fracuskich podatników zwiedzać ich patriotyczne miejsca."

"ze wspaniala znajomoscia polskiego,angielskiego,rosyjskiego,hiszpanskiego nie
                zapominajac o francuskim" - gratuluję, ale z tego wynika że Twój syn to
                poliglota a nie patriota.
                A na dodatek patriota idzie do szkoły wojskowej w innym kraju, hehe. Pewnie
                później w jakiś cudowny sposób będzie bronił Polski.
                • ready4freddy Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 11:13
                  jesli ma jakims cudem polskie obywatelstwo,to jeszcze moze posiedziec za ten
                  "patriotyzm" - sluzba w obcych armiach chyba dalej nielegalna?
                • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 12:22
                  Czy nie ^pomyslales o tym ze jestes chory?
                  Przeciez lewica sprzedala Polske a Ty chcesz grac?Nie moj syn.On nic nie
                  sprzedal.Zastanow sie gnido komunistyczna zanim cos napiszesz
                  • zandalf Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 13:21
                    Wyluzuj nieco "chłopaku" bo z komunizmem mam tyle wspólnego co tyz myśleniem.
                    Podpowiem ci ze NIC.

A co do twojego synka, wielkiego patrioty uczącego się w obcej szkole wojskowej
                    (jeśli zachował obywatelstwo) to niech się lepiej liczy z konsekwencjami służby
                    w obcej armii.
            • yeellow Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:06
              bo wiekszosc tych partiotow kocha na odleglosc. Wybiera nam kaczorow i ich
              broni w sieci, a sami siedza daleko w socjaldemokratycznych krajach i
              korzystaja z wolnosci :). Taka to obluda.
              • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:08
                Nie odpowiem ci na to pytanie ale postawie nastepne.Kto mnie wyrzucil z kraju
                skoro nie jestem w nim kilkadziesiat lat?
                • tenare Ciebie ktoś z kraju wyrzucił? 24.10.06, 10:39
                  Sam żeś pewnie zwiał jak szczur służyć obcym za dolara.
                  Pokrzywdzony patriota sie kurde znalazł...
                • pio.no Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:51
                  I co? Ponieważ nie wróciłeś, to teraz opłaca się wierzyć w Ubekistan, bo
                  przecież to usprawiedliwia Twój przedłużony pobyt w tym złym kraju, z wyżyn
                  którego pouczasz. Ja wiem, że takie decyzje o powrocie są trudne, w sposób
                  zawiły, indywidualnie uwarunkowane, ale nie ucz nas jak mamy działać u siebie.
                  Przecież ty jesteś związany z fantazmatem a nie rzeczywistością i
                  tutejszością.
                • albrecht_kalb Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 12:14
                  To takie zydowskie odpowiadac pytaniem na pytanie, buhahaha, alez przyjacielu
                  teraz juz mozesz wracac, wracaj do Twojej kochanej Ojczyzny, czemu siedzisz tak
                  daleko i nie chcesz tu pracowac za psie pieniadze, choc do nas poznasz na
                  wlasnej dupie do czego wioda rzady Twoich ulubiencow, przyjmiemy Cie tu z
                  otwartymi ramionami.
          • adas313 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:08
            W Polsce wycieczki w miejsca zarówno "patriotyczne" jak i "piękne krajobrazowo"
            są jak najbardziej.

Kwestia dotyczy sposobu finansowania.

Giertych zamiast tworzyć nowe etykietki i sprzedawać pod nową marką zastany stan
            faktyczny powinien raczej zaproponować skąd brać na te wycieczki pieniądze.

Podpowiadam: z 10-15 mln rocznie można uzyskać likwidując Min. Gosp. Morskiej.
            Czy poświęci stołek kolegi z MW w imię dobra kraju?

PS.
            Jestem ciekaw ilu absolwentów "patriotycznego wychowania" będzie w stanie
            wymienić powiedzmy 25 miejsc wartych zobaczenia w Polsce.

Ja - choć podobno nie jestem patriotą i trzeba mnie edukować - z marszu wyliczę
            (i z grubsza opiszę) 50-100 obiektów zabytkowych (nie "no... Warszawa; Kraków",
            ale konkretne zabytki) lub przyrodniczych. Co najmniej.

A pytanie "Co warto zobaczyć w Polsce?" było jednym z pierwszych jakie mi
            zadawali zaprzyjaźnieni obcokrajowcy.
            • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:10
              Znowu nie tak.Poprzedni minister wywodzacy sie z SLD tez mial kase na tego
              rodzaju przedsiewziecia.Troche logiki,prosze?
              • zandalf Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:20
                Co to znaczy "miał kasę"? Nie miał bo przypomnę Ci, że dziura budżetowa wynosi
                30mld złotych. Łapiesz? Jeśli miał jakąś kasę to na kredyt, Romek też ma na
                kredyt i to właśnie chcę Ci powiedzieć.
                • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:25
                  Budzet na szkolnictwo zostal uchwalony.Nie bede za ciebie szukal.Znajdz sam.I
                  znajdz takze ile mial poprzedni minister.Jezeli Giertych ma wiecej-powinienes
                  byc szczesliwy.Wladza dostrzegla problemy szkolnictwa.Pozdrawiam
                  • zandalf Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:32
                    Teraz już wiem że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem i może nie wiesz
                    nawet co to dziura budżetowa. Co mnie obchodzi co oni mają zapisane. Mają na
                    papierze pieniądze których nie ma. Trzeba je dodrukować czyli się zadłużyć. A
                    głupawe pomysły obecnych ministrów tego zadłużenia nie zmniejszają. I mi taka
                    sytuacja nie odpowiada. Pozdrawiam.
                    • presentation1 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:37
                      Koncze dyskusje.Dziura?Wiekszosc krajow UE ma dziure nie wspomne o USA.
                      • rzeczywistosc4rp Dlatego ćwierćinteligencja pisowska 24.10.06, 11:05
                        twierdzi że Polska musi być lepsza i mieć najwiekszą dziurę.Złodziej z sld to
                        złodziej,złodziej z pisu to kumpel.
                        • presentation1 Re: Dlatego ćwierćinteligencja pisowska 24.10.06, 12:24
                          Suka.Wiesz co to jest?Ty wiesz co nalezy sobie wlozyc-wieksze jest
                          lepsze.Jestes przezytkiem
          • frant3 Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 10:09
            Za PRL były wycieczki, ja byłem np. w Krakowie.
            Myślisz, że dzieci w Polsce nie jeżdżą na wycieczki?
            Jeżdżą. Nie wszystkie, bo rodzice nie mają pieniędzy na jedzenie. Nie mają, bo rząd zamiast przeznaczyć pieniądze na stworzenie nowych miejsc pracy, to daje pieniądze panu Giertychowi, który wyda je na szalone pomysły tj. zakup dla wszystkich techników i liceów 15-tomowego zbioru dzieł Jana Pawła II.

--
            Frant - humor, satyra, krytyka

• m.malone Re: Mi to przeszkadza 24.10.06, 12:36
              >zakup dla wszystkich techników i liceów 15-tomowego zbioru dzieł Jana Pawła II.

I bardzo susznie. Będzie to lektura obowiązkowa (do czytania na klęczkach, rzecz jasna). Nic ziwnego, ze potem trzeba robic "amnestie"
    • emeryt601 Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:14
      No i koniecznie Brazylia-niech dzieci widzą jak daleko musieli zwiewać z
      kraju ich dziadowie i gdzie byc może i oni będą musieli uciekać przed
      Giertychem i jego rządami
      • presentation1 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:18
        Przemieszczanie ludzi na planecie ziemi to normalnosc.Kazdy gdzies szuka
        szczescia lub pieniedzy.Moze stworzylbys kolchoz bez paszportow?
    • annan7 Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:16
      Ble, ble, ble ...
    • zydzinski I bardzo dobrze! 24.10.06, 09:16
      Najlepszy minister od lat!!
      • presentation1 Re: I bardzo dobrze! 24.10.06, 09:21
        Robi to co w innych krajach jest chlebem powszednim.A zeby dotarlo to do
        lewactwa to powiem im ze swiat nie sklada sie tylko z ewolucji Darwina.Sa
        jeszcze ludzie.A teorie Darwina mozna ogladac w ZOO.
        • katarzyna4511 Re: I bardzo dobrze! 24.10.06, 09:46
          Nie ośmieszaj się. Wycieczki szkolne od zawsze jeździły do miejsc pamięci
          narodowej. P. Gietrych nie wymyślił nic nowego, tylko próbuje zbijać polityczny
          kapitał nazywając to po swojemu.
          • adas313 Re: I bardzo dobrze! 24.10.06, 09:55
            No bo w IV RP wszystko musi się nazywać "patriotyczne".
          • petrucchio Re: I bardzo dobrze! 24.10.06, 10:11
            katarzyna4511 napisała:

> Nie ośmieszaj się. Wycieczki szkolne od zawsze jeździły do miejsc pamięci
            > narodowej. P. Gietrych nie wymyślił nic nowego, tylko próbuje zbijać polityczny
            > kapitał nazywając to po swojemu.

Mam dwoje dzieci w wieku szkolnym. Oboje znają już WSZYSTKIE miejsca polecane
            przez Giertycha (no, może prócz Lwowa, Wilna i Monte Cassino) i WIELE INNYCH,
            też ważnych dla historii Polski. W niektórych byliśmy rodzinnie, w innych byli
            na szkolnych wycieczkach, czasem więcej niż jeden raz. Giertych robi akcję
            zbędną i nieskuteczną, a jeśli chodzi o WYCHOWANIE moich dzieci i wpajanie im
            wartości obywatelskich, to proszę tylko, żeby pan minister trzymał swoje łapy
            jak najdalej od nich.
            • swoboda_t Re: I bardzo dobrze! 24.10.06, 13:15
              Przydałoby się jeszcze, żeby dzieciaki poza miejscami kaźni, bitew i strajków
              zobaczyły jakieś miejsca "pozytywne", nowoczesne. Ale to już chyba nie w
              Polsce - niech jadą do Drezna zobaczyć szklaną fabrykę VW i do Finlandi zakłady
              Nokii. Może dostaną natchnienia i któreś z następnych pokoleń przestanie dąć w
              martyrologicnzy róg siedząc na zasiłku, a zacznie budować nowoczesne państwo i
              gospodarkę. Bo na razie nasz wkład w światowe dziedzictwo to sama krew.
              • kuznica23 Re: I bardzo dobrze! 24.10.06, 13:24
                Ależ one już zdecydowały się na takie wycieczki w jedną stronę.
    • signal mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:17
      a już następny temat. W tematach na papierze Giertych jest najlepszy
      • presentation1 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:23
        Oj ,glupi Ty, glupi...
        Szkoly w wielu krajach przescigaja sie w pomyslach na mundurki,podnosi to
        prestiz szkoly.
        • cyberdemokracja Wystarczy uszyć mundurki i prestiż szkoły się 24.10.06, 09:29
          automatycznie podniesie? Tak myślą PiSocjaliści? Proponuję jednak zadbać o
          poziomakształcenia, a mundurkami i wycieczkami zająć się później... Wiem, że to
          się w populizm nie wpisuje, ale tak to działa.
          • presentation1 Re: Wystarczy uszyć mundurki i prestiż szkoły się 24.10.06, 09:32
            To jest np. w USA,Wielkiej Brytanii i wielu innych krajach.Nie osmieszaj sie
        • zandalf Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:40
          No dlatego że mundurki nie są obowiązkowe a ich wprowadzenie dodaje właśnie
          prestiżu. I robi się to zazwyczaj w ekskluzywnych i renomowanych szkołach do
          których chodzą dzieci osób majętnych. "Mundurki" mają zdecydowanie inną formę
          niż te w których jeszcze za małolata śmigałem do szkoły. Są bardziej eleganckie
          przez co droższe.
          • presentation1 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:44
            Nieprawda.Zgadzam sie tylko w jednym miejscu.Drozsze dla bardzo, bardzo
            prestizowych uczelni.Z mundurkami to tak jak z patriotyzmem.Nie wiem ile masz
            lat ale ja pamietam jak chodzilem w mundurku.Nie mam fotografii z tego okresu
            ale pamietam 2 gwiazdki na kolnierzyku(najwiecej cztery).I nie byla to szkola z
            prestizem.
            • zandalf Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:53
              Co nieprawda? Sam piszesz że wprowadzają je uczelnie aby podnieść prestiż. I
              podałeś bardzo dobre przykłady: USA i Wlk Brytania, gdzie przypomnę Ci szkoły o
              których wspominasz są PŁATNE. Ekskluzywna szkoła nie pozwoli sobie na to aby jej
              uczeń chodził w takiej szmacie jak my chodziliśmy jak byliśmy dziećmi. Dobrze że
              przynajmniej kołnieżyk można było odczepić i wyprać osobno. Moja mama (za co jej
              bardzo dziękuję) zawsze dbała abym wyglądał schludnie. Ale wracając do szkół to
              wprowadzają te zwyczaje szkoły ekskluzywne, płatne. Ludzi posyłających tam
              dzieci stać na zakup im "mundurków", które w rzeczywistości są garniturami lub
              połączeniem koszuli z ładnym swetrem. Należy wziąć pod uwagę że wypada mieć
              przynajmniej dwa takie komplety!! A w szkołach publicznych dla obywateli mniej
              zamożnych niekt nie wymyśla takich przebojów. I nie kłam że jest inaczej.
              • presentation1 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 10:01
                Ludzi posylajacych tam stac na mundurek?
                Nastepna bzdura.Mundurek jest duzo tanszy niz ciuch dla dzieci.Codzienne
                inne.Mam corke 12 lat wiec wiem ile wydaje.Za rok kupowania ciuchow zamienilbym
                auto na lepsze.Mundurek szkolny to jednorazowy wydatek.Chyba to proste?
                • zandalf Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 10:22
                  A ty myślisz że córka nie będzie chciała ciuchów i wszędzie będzie biegać w tym
                  mundurku? I po co piszesz takie bzdury jak to, że to jednorazowy wydatek. Po
                  pierwsze chyba nie bedziesz kazał córce chodzić po 5 dni z rzędu w tym samym
                  ciuchu. A po drugie nie wiam jak Twoje dzieci ale ja będą w wieku szkolnym
                  rosłem i jeden mundurek by nie wystarczył.
        • adas313 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:43
          Może najpierw te szkoły prezentują naprawdę elitarny poziom, a mundurek ma być
          oznaką przynależności do elity?
          • presentation1 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 09:53
            Wisz twoj sposob byl i jest pokretny.Czy elita sa ci co maja skutery?Sa.W
            swojej branzy.Wiec spotykaja sie.Ci co graja w bilarda podobnie.Ci co sa
            pedofilami-spotykaja sie takze.Wiec?
            • adas313 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 10:10
              Ja o elitarnych szkołach (naprawdę nie wiesz co to jest?) - Ty o gejach i
              pedofilach.

Na innym wątku pisałeś mi, że w przeciwieństwie do mnie "normalni ludzie
              [rozumiem, że miałeś na myśli siebie] widzą piękno z każdej strony".

W świetle powyższego postu wnioski narzucają się same.
              • presentation1 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 10:18
                Pamietasz co Ci napisalem.Pamietasz takze(mysle?)nasza dyskusje co zdarzy sie w
                Polsce po wyborach.Czy pisalem prawde?
                Dlaczego napisalem o jednostronnosci w wypowiedziach?
                Poczytaj je z pozycji czlowieka z drugiej strony barykady.Dodam tez cos
                innego.Moje wypowiedzi sa krytyczne jednak potrafie zrozumiec druga strone.
                • adas313 Re: mundiurki jeszcze nie uszyte 24.10.06, 10:28
                  > Moje wypowiedzi sa krytyczne jednak potrafie zrozumiec druga strone.

Nie widać.
    • tom1003 Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:18
      Brawo Giertych!!! Przywrócić Polakom historię!!!
      Olo Kwasniewski pieprzył brednie o "wybieraniu przyszłości". Zaowocowało to
      jedynie ignorancją historyczną wobec takich spraw jak Katyń, co tylko
      rozzuchwalało Putinków i jemu podobnych, a potem zaczeliśmy zajmowaliśmy się
      tylko przeszłością pewnej grupy Żydów zamordowanych w niewyjasnionych
      okolicznościach w miejscowości Jedwabne.
      • pio.no [...] 24.10.06, 09:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • tom1003 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:29
          naucz się kultury i naucz się czytać zanim coś napiszesz,
          i przypomnij sobie że na wniosek rabinów zaniechano ekshumacji
          a okazało się, że kilka wykopanych czasek ma otwory postrzałowe i bynajmniej
          nie są to "tysiące ludzi spalone w jednej stodole", jak wykazywał znany
          polonofob, oszust i kłamca Jasn Tomasz Gross
      • grzela53 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:26
        Proponuje jeszcze trase polskich wojs pod moskwe - to będzie patryjotycznie , a
        nie oświęcim gdzie mordowano ludzi ( to jest patryjotyzm ??!)
        • presentation1 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:28
          Wszystko co wiaze sie z historia jakiegos narodu to przejaw
          patriotyzmu.Niejeden umierajac w Oswiecimiu myslal o ojczyznie ale Ty tego nie
          rozumiesz.Po prostu wciskasz klawisze.
          • grzela53 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:31
            zkąd wiesz , że myślał o ojczyżnie a nie o rodzinie i najbliższych?
            • presentation1 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:33
              A skad wiesz ze nie myslal o ojczyznie?Ja napisalem -niejeden a Ty kombinujesz
              co z tego wyrwac na poparcie twojej tezy.To bledne
              • grzela53 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:39
                może zaczne od tego, że do oświęcimia powinny jechać już dorosłe osoby a nie
                dzieci , i nikt mojego zdania na ten temat nie zmieni . Moje dzieci po prostu
                tam nie puściłem z wycieczką szkolną i wytłumaczyłem im , że pojadą jak będą
                dorosłe , i byli tam.
                • presentation1 Bzdura,bzdura... 24.10.06, 09:46
                  Przeciez Giertych nie kaze dzieciom jechac do Oswiecimia.Za to gdzie dzieci
                  pojada odpowiada szkola.Troche logiki.
              • pio.no Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 10:39
                Nie, nie jeden - dwóch. Gratuluję myślenia, jednak skoro proces doprowadza do
                takich "gotowców" jak w Twoim przypadku to pozostanę jednak przy
                bezrefleksyjnym wciskaniu kalwiszy. Próbuję sobie wyobrazić traumatyczne sceny
                w których przerażająco sprawnie mordowani myślą o "ojczyźnie" Chłopie, pomyśl
                trochę, skoro tak lubisz.
          • adas313 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:54
            To może zrobić sobie wycieczkę śladem polski akcji pacyfikacyjnych na Ukrainie
            w okolicach roku 1653?
            • ready4freddy Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 11:18
              albo sladem uczczonych ostatnio przez kaczkodany "patriotow podziemnych",
              bandytow i szmalcownikow z mordami pelnymi Boga, Honoru i Ojczyzny?
    • tom1003 Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:25
      Eurotumaństwo pewnie wolałoby wyjazdy do miejsc sławnych parad gejowskich,
      ale póki co na szczęście mamy jeszcze ludzi myślących, jak Giertych.

Najlepszym pomysłem Giertycha były jednak wymiany młodzieży i wspólne wyjazdy
      do Oświęcimia z młodzieża z Izraela. BYć może młodzi Zydzi faktycznie czegos
      dowiedzieliby sie o własnej historii zamiast chlać wódę po oświęcimskich
      hotelach i drzeć ryja o "polskich swiniach, które zorganizowału holocaust"
      To chyba nie spodobało się ambasadorowi z Tel Avivu
      • emeryt601 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:34
        TO POMYSŁ GIERTYCHA???? Jeszcze trochę wyjdzie,ze on jak ruski
        wynalazca-wszystko wynalazł.
        • swoboda_t Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 13:21
          O tak, jak ten radziecki uczony, co wynalazł jednorazowe naczynia z tworzyw
          sztucznych. Na śmietniku ambasady USA.
      • pio.no Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 10:45
        W przeciwieństwie do wszystkich naszych papieskich pątników w Rzymie, a
        zwłaszcza pątniczek.
    • adamm5 Nie jest to odkrywcze, ale też nie głupie! 24.10.06, 09:25
      Nie odkrywcze bo od lat w krakowskich szkołach wszystkie klasy ósme wyjeżdżały
      na jednodniową wycieczkę do Oświęcimia i moje dzieciaki wyjeżdżały tak już 10
      lat temu! Do Krakowa wyjeżdzać nie musiały, ale sadząć po tłoku szkolnych
      wycieczek na Rynku Głównym i na Wawelu inne szkoły też realizują ten program. A
      jeśli są szkoły, które tego nie realizują, to słusznie minister je pogoni
      kolejną akcją ministerialną. Nie ma czego wyśmiewać, nawet specjalnie
      przeszkolonych przewodników, gdyż proszę nieraz posłuchać przypadkowych
      przewodników, którzy oprowadzają wycieczki uczniowskie posługując się takim
      językiem, że wiekszość uczniów najzwyczajniej się nudzi i patrzy jak tylko
      umknąć z tego nudnego zwiedzania. Jeśli autor napisał ten tekst tylko po to, by
      ośmieszyć ministrów, to tym razem sam się ośmieszył!
      • adas313 Re: Nie jest to odkrywcze, ale też nie głupie! 24.10.06, 09:45
        > Nie odkrywcze bo od lat w krakowskich szkołach wszystkie klasy ósme wyjeżdżały
        > na jednodniową wycieczkę do Oświęcimia

Nie tylko krakowskich.
        A potem obowiązkowa praca na ocenę na polskim "wspomnienia z wycieczki...".

Ciekawe jakie mają być jak Oświęcim się dojrzałym ludziom nie może zmieścić
        w głowie a co dopiero nastolatkom...
    • bergman1 Łambinowice,Świętochłowice ,moje dzieci tak zaczną 24.10.06, 09:26
      ten szlak.
      • dorsai Romek, papiery o programie szkolnym są.... 24.10.06, 09:32
        ...w drugiej szafie na lewo. Romek, ja nie wymagam od ciebie inteligencji - koń,
        jaki jest, każdy widzi. Ale mógłbyś przynajmniej przeczytać to, co maszw
        gabinecie, co dotyczy twojego resortu i PODSTAWOWYCH założeń pzredmiotowych.
        Jakbyś, koniu jeden, to pzreczytał, to bys wiedział, że ten program, który teraz
        pzredstawiasz jako wielkie odkrycie, wymyślono za Gomułki (np. wycieczki do
        "piastowskiego" Gdańska czy Wrocławia). Cały twój wkład umysłowy to Lwów i Wilno
        - przepraszam, też nie twój. Za schyłkowego Jaruzelskiego, jak szła odwilż w
        latach 87-88 to zaczynano rozmawiać z "ukraińską SSR" i "litewską SSR" o
        "wymianie młodzieży", pod którym to pojęciem rozumiano po prostu wycieczki szkolne.
        Romuś, ty naprawde zasługujesz na miano fuehrera płaskoczołych. Jesteś taki,
        jako oni!
    • cyberdemokracja Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą różnicą, 24.10.06, 09:26
      że SLD jest socjaldemokratyczna, a PiS to partia socjalistyczna. Z jakąś dziwną
      domieszką pseudopatriotyzmu i populizmu. Ale programowo reszta się zgadza.
      • presentation1 Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą róż 24.10.06, 09:39
        A ty jak zwykle piszesz bzdury.Bo co lewako moze wymyslec?Otoz PiS wedlug
        wszystkich na swiecie(za wyjatkiem Pedo,hetero i tym podobne ZOO)jest uwazane
        za Partie Konserwatywna.To tyle albo az tyle
        • yeellow Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą róż 24.10.06, 09:56
          tylko w sprawach swiatopogladowych. W gospodarczych socjalizm pelna geba, taki
          bolszewicki. Tak samo konserwatywny byl zreszta PZPR. Homoseksualistow (skoro
          tak Cie ekscytuja) tez wtedy oficjalnie nie bylo, pornografii, a nawet lekkiej
          erotyki tez nie, itp. Wiec podobienstw jest sporo.
          • kalinowski11 Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą róż 24.10.06, 10:01
            Rozumiem, że ci mniej zdolni na Monte Cassino już nie pojadą...
            • mooomin aspekt społeczny vs aspekt gospodarczy 24.10.06, 10:14
              Radziłbym wszystkim którzy wypowiadają się na forum poczytać choć odrobinę na
              temat rozróżnień itp. Ważne pojęcia: redystrybucja dórb, państwo opiekuńcze,
              wolność gospodarcza, wolności obywatelskie. W większości podręczników mogą być
              przedstawione skale np. wolny rynek <------->interwencjonizm państwa. I tak we
              wszystkich sferach. Również tych obyczajowych, jaks tosunek państwa do
              kościoła, kara śmierci, związaki homoseksualne. Radze każdemu to przeglądnąć i
              umieścić na każdej skali swoją partię. W ten sposób najłatwiej sprawdzić jaka
              jest popierana przez nas partia. I tak np PiS: interwencja państwa, progi
              podatkowe, pomoc najbiedniejszym, darmowe szkolnictwo i lecznictwo. Pakiety
              socjalne dla górników, itd - to są postulaty państwa socjalistycznego.
              Patriotyzm, dbałość o wartośći takie jak obrona życia, "normalny" model
              rodziny, religijność, związek państwa i kościoła. A przede wszystkim
              przedkładanie Polski nad inne kraje - to może być tylko prawicowy konserwatyzm.
              I teraz poszukajmy analogii. Gdzie w ciągu XX wieku mieliśmy takie
              połączenie??? Hmmm. Hiszpania? Jak ktoś uczył się historii to doszuka się wielu
              analogii. Dalej: Włochy??? A może nawet Niemcy? Oczywiście u nas to nie jest aż
              taka skala, ale historia już nazwała takie twory - Narodowy Socjalizm. Mam
              nadzieję, że to ucina dyskusję, gdzie powinno umiejscawiać się PiS.
              • tetsujin Re: aspekt społeczny vs aspekt gospodarczy 24.10.06, 10:33
                Brawo! Krótko i solidnie. Tak trzymać.
                • brudny2002 i tak wszyscy wiedza ze... 24.10.06, 10:35
                  wszystkie drogi prowadza do Czestochowy, wzglednie Lagiewnik.
                  • poszeklu Bardzo dobry pomysl. Zeby Polska byla Polska 24.10.06, 13:15
                    Zamiast na Harry Pottera, mlodziez pojdzie do muzeum Historii Polski.
                    Neohitlerowcy i komunisci beda z pewnoscia niezadowoleni.
                    Trudno, zyja w Polsce, ale zawsze moga wrocic do swojej macierzy.
                    • kuznica23 Re: Bardzo dobry pomysl. Zeby Polska byla Polska 24.10.06, 13:40
                      poszeklu napisał:

> Zamiast na Harry Pottera, mlodziez pojdzie do muzeum Historii Polski.
                      > Neohitlerowcy i komunisci beda z pewnoscia niezadowoleni.
                      > Trudno, zyja w Polsce, ale zawsze moga wrocic do swojej macierzy.

Sonsorem tych wycieczek będzie M,Donald, który jest najważniejszym miejscem
                      dla wszystkich dziecięcych wyjazdów.
                      Pilotowałem kiedyś wycieczki tego typu, to wiem.
                      W komunie rząd nie zajmował się, a wręcz przeciwnie, zniechęcał nas do sięgania
                      do tradycji jaki był efekt, w rocznicę powstania jechaliśmy do Warszawy na
                      kiblu PKP, bo chcieliśmy, 3 Maja w Krakowie rewidowano nas w suce bo w 2
                      zorganizowaliśmy zgromadzenie na rynku.
                      Jeżeli w domu rodzinnym zaniedba nsię wychowania to szkoła jest bez szans.
                      Szkoła nie zastąpi rodziców. Sam pan Roman jest tego przykładem posyłając swoje
                      dzieci do szkoły która zapewni im przyszłość. Jego zachowanie świadczy, że
                      głupi nie jest, a gadki dla kmiotków to tylko słowa.
                      • galapagos-real S_z_l_a_k_i_e_m__P_Z_P_R_ do Mumi Bieruta :)))))) 24.10.06, 14:07
                        ZNP powinien razem z TVN-WSI
                        zorganizowac dla lewackiej
                        i kosmopolitycznej młodzieży
                        Pezetpeerowski szlak ! :)
                • presentation1 Anaologia........................ ................. 24.10.06, 12:29
                  .....w wydaniu SLD polega na braniu.I ty musisz uwierzyc ze Oni tylko
                  biora...................................
                  • lesbijka_wroclaw Re: Anaologia........................ ........... 24.10.06, 13:00
                    ta, a nasza koalicja naprawde wiele daje. afery, korupcje, i stacje za 30mln na
                    jakims zadupiu, ktorej nikt prawie nie uzywa i wybudowanej tylko dlatego, że tam
                    mieszkał Gosiewski.
                    • a.k.traper Bolszewik jak mówił ze weźmie to weźmie, jak mówił 24.10.06, 13:27
                      ze da to kłamał. PIS wiele ma z tych cech, może i chce inaczej ale nie robi, bo
                      nie potrafi.I tyle z ideologii, praktyka najlepiej sprawdza umiejetności.
                      Powtarzam, to nieudacznicy,miec taka szansę i nic nie robić tylko zarzucac
                      opozycji ze nic nie robi tylko krytykuje? Kto tu jest ocięzały umysłowo?
        • 3l337 Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą róż 24.10.06, 12:18
          presentation1 napisał:

> A ty jak zwykle piszesz bzdury.Bo co lewako moze wymyslec?Otoz PiS wedlug
          > wszystkich na swiecie(za wyjatkiem Pedo,hetero i tym podobne ZOO)jest uwazane
          > za Partie Konserwatywna.To tyle albo az tyle

1. Nie konserwatywną, tylko populistyczną.
          2. "(...), hetero i tym podobne ZOO (...)" <- hm, to hetero teraz też już są
          częścią układu?
        • a.k.traper w PIS nie ma hetero? i konserwatywne? 24.10.06, 12:37
          No, proszę dawno sie tak nie ubawiłem, ciekawe co na to prezes Kłamczyński?
          Byli ludzie w historii swiata co mieli lewicowe poglądy na system społeczny,
          nie odrzucali swoich tradycji i wiary. Nie wyszli na tym dobrze, bo pismo
          święte oprócz miłosci bliźniego, zwraca uwage na uczciwośc i pracowitość. A
          system socjalny raczej promuje kombinowanie i wyłudzanie.Człowiek jest leniwy z
          natury.No i byli hetero, moze dlatego nic nie wyszło.Acha, ja tez jestem
          hetero.Więc pewnie Twój wróg. Cha, cha, cha.
        • armagon Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy 24.10.06, 12:54
          Typowa retoryka zamknietych na swiat ludzi, nie masz nic do powiedzenia, wiec
          lepiej nie mow, narazasz sie na smiesznosc.
      • marecki6663 Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą róż 24.10.06, 11:44
        Masz rację, od 1989 r. w Polsce nadal rządzi lewica. Na przemian - lewica
        laicka i lewica katolicka. Prawicowych partii w Polsce nie ma.
        • pacaneum Re: Lewica? Przecież PiS jest lewicowy - z tą róż 24.10.06, 12:22
          >Prawicowych partii w Polsce nie ma.

Jest jedna, pana J. Korwina Mikke. Bardzo żałuję, że niewiele ma do
          powiedzenia.
          W Polsce nadal rzadzo lewica.
    • skagen Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 09:27
      A co z tak niepatriotycznymi miastami jak Wroclaw, Lódz czy Szczecin, albo
      takimi regionami jak Pomorze, Mazury, Slask.
      Okazac sie moze, ze panagiertychowa patriotyczna Polska jest dosyc waziutka...
      Powodzenia na trasie
      • presentation1 Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 09:30
        Co ty klepiesz?
        Zaczynasz juz dzielic Polske?A powstanie slaskie?Czy ty w ogole znasz historie
        Polski czy zaczales historie od 1917 roku?
        • pio.no Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 11:20
          taaaaa.Pamiętamy zwłaszcza powstania
          - opolskie
          - wrocławskie
          - zielonogóeskie
          - gorzowskie
          - szczecińskie
          - gdańskie
          O pomijam powstania słupskie, jeleniogórskie itp z uwagi na słabnącą rolę tych
          ośrodków prapolskości.
          PS. Przeszłości TRZEBA uczyć. Ale z głową a nie z końskim łbem, który jest
          ciągle na etapie waśni plemiennych. Z tą ewolucją to jednak rzeczywiście chyba
          bujda. A plemienne instynkty to patent czasów Gomółki, czego prostą
          konsekwencją są obecnie poglądy m.in. niejakiego presentation1
          • presentation1 Przeszlosc.................... 24.10.06, 12:19
            trzeba uczyc ale nie po linii SLD.Trzeba uczyc dla kraju ktory przeszedl
            gehenne.
      • adas313 Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 09:47
        A czemu nie Zamość?

- Przykład doskonałej gospodarki
        - Perełka kulturowa
        - Miasto-pomnik najwybitniejszego polskiego polityka wszech czasów, któremu
        Romek do pięt nie dorasta.
        • presentation1 Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 12:32
          Czy ktos Ci broni?Jedz do Zazmoscia.Od szkoly zalezy.Daje kase .Wiec pomysl o
          wcieczce.
          • adas313 Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 13:00
            A co, nie należy uczyć młodzieży o dobrych gospodarzach i wybitnych politykach?

• swoboda_t Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 13:25
              Należy - pod warunkiem, że są z LPR albo PiS.
              • adas313 Re: Patriotyczny szlag trafic moze 24.10.06, 13:34
                No to takich nie ma.

No chyba, że za wielkich gospodarzy uznamy zarządy i rady nadzorcze SKOK i WBR.

W końcu wyprowadzenie kasy z firmy to nie takie znowu hop-siup.
    • jak-szymon czy to uczciwe? 24.10.06, 09:27
      GW jako środowisko praktycznego ateizmu zwalcza wszystko co chrześcijańskie i
      narodowe (dodatek arka to rodzajmutacji udającej chrześcijaństwo). W związku z
      tym Giertych zwalcany jest z podobną zaciekłością jak n p R Maryja. Nie
      przeczytałem ani jednego artykułu w którym nie gnojonoby Giertycha. Wszystko co
      robi jest wg Gazet patologicznie złe.
      Podobnie jak casus Subotica sądzę , ze w GW jest wielu podobnych. Np o R.
      Maryja od początku jego istnienia pojawiło się już ponad 26 tyś artykułów w
      polskiej prasie z tego 21 tyś totalnie agresywnych i niszczących. Czy podobnie
      jak w wypadku agresji wobec Giertycha nie zachodzi tu globalna akcja służb
      "dziennikarskich" starych postkomunistycznych interesów?
      A uczciwośc dziennikarska? - czegóż się spodziewac po ludziach, których
      bogoiem jest brak Boga w ich życiu a rozum rozdęty staje się narzędziem
      zabijania innych?
      • yeellow Re: czy to uczciwe? 24.10.06, 10:00
        a tak konkretnie, gdzie w tym artykule "gnoi" sie Giertycha. Po prostu go
        cytuja i opisuja jego pomysly. Dosc obiektywnie chyba, bez zadnych komentarzy.
        Wiec o co Ci chodzi?

Chyba nie czytasz Gazety. Zwlaszcza w soboty. W tej "mutacji" pisze sporo
        ksiezy i biskupow. Schizma to raczej w RM.

A jak tak sie skarzysz, ze w GW nie lubia RM i pisza o nich brzydkie artykuly,
        to moze dla porownania powiedz ile razy na antenie RM wspominano GW i ile razy
        dobrze, a ile zle. To bylaby ciekawa statystyka :).
      • rmstemero Re: czy to uczciwe? Masz chyba jakas obsesje 24.10.06, 10:16
        jak-szymon napisał:

> GW jako środowisko praktycznego ateizmu zwalcza wszystko co chrześcijańskie i
        > narodowe (...). W związku z
        > tym Giertych zwalcany jest z podobną zaciekłością jak n p R Maryja. Nie
        > przeczytałem ani jednego artykułu w którym nie gnojonoby Giertycha.

To wskaz prosze w tym artykule wktorym miejscu "jest gnojony". I wjaki sposob.
        Bo ja nijak nie moge sie doszukac w tym artykule tego o czym piszesz.
      • albrecht_kalb Re: czy to uczciwe? 24.10.06, 12:22
        Ale pie..sz bracie, chyba za dlugo uczysz sie w uczelni Ojca Muchomorka :P,
        ktory to juz rok? drugi?
        :)))))))))))))))
      • lze_elita.76 GW zwalcza tylko szkodliwa polska mitomanie 24.10.06, 13:08
        narodowa. Niestety, to Syzyfowa praca. Przynajmniej tak dlugo, poki
        wy, "prawdziwi Polacy" nie wymrzecie. Miejmy nadzieje, ze zdarzycie wymrzec,
        zanim zapracujecie na IV rozbior Polski:)
    • adalberto3 Osobiscie wybralbym sie do Tobruku, ... 24.10.06, 09:29
      ... albo szlakiem bojowym brygady pancernej gen.Maczka.
      • adas313 Re: Osobiscie wybralbym sie do Tobruku, ... 24.10.06, 09:50
        A może śladami polskich uczestników wojny na Pacyfiku? ;o))))))))))))
        • presentation1 Re: Osobiscie wybralbym sie do Tobruku, ... 24.10.06, 12:40
          A moze komunisto sladami Katynia a moze innych miast?Ilu Polakow zginela na
          Pacyfiku?Nie pisz bzdur.
          • adas313 :o)))))))) 24.10.06, 12:57
            Hahaha, już wyzywasz od komunistów. To tak gwoli Twojego "zrozumienia drugiej
            strony"? ;o)))))))

Nawet MEN nie wpadł na pomysł z Katyniem. Czy tam też siedzą komuniści?

Poza tym to ciekawy sposób ujęcia historii: "ilu zginęło" :o)))
            A ilu zginęło pod Kircholmem? Przy łamaniu szyfru Enigmy? Ilu podczas oblężenia
            Częstochowy?
    • anwb Zawioza Ryngraf z Matka Boska do Pinocheta 24.10.06, 09:30
      p.Ujazdowski to ten pacan co zawozil Ryngraf z Matka Boska Czestochowska do
      Pinocheta. Co prawda potem powiedzial, ze go wrobili a on nie wiedzial do kogo
      jedzie. Takze moze pomysl dobry. Wycieczka do Chile w celu zwiedzenia stadionow.
      Opiekunami wycieczek bedzie wykwalifikowna mlodzez wszechdurna.
      • emeryt601 Re: Zawioza Ryngraf z Matka Boska do Pinocheta 24.10.06, 09:36
        Ryngraf zawozili Jurek(marszałek), Kamiński(europoseł),Wołek(publicysta)
      • presentation1 Re: Zawioza Ryngraf z Matka Boska do Pinocheta 24.10.06, 09:37
        A mze wycieczka do Poznania?Dowiemy sie ze przewodnia PZPR(dzisiejsze SLD-
        zmiana nazwy)byla odpowiedzialna za smierc wielu ludzi.A moze Gdansk?Tam tez
        przewodnia PZPR odpowiada za zbrodnie.
        • yeellow Re: Zawioza Ryngraf z Matka Boska do Pinocheta 24.10.06, 13:03
          a potem do Francji, odwiedzic tych, co uciekli :)
    • maruda.r Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:34
      presentation1 napisał:

> tacy jak Ty to zwykla zaraza w panstwie.Napewno poglady lewicowe wiec chlop z
      > chlopem lub z pieskiem, takie macie poglady.Przeciez nie musisz jechac.To dla
      > Polakow a nie lewackich gniotow

To Ty jesteś zarazą w tym państwie. Nie masz zielonego pojęcia, czego uczą w
      szkole, i koniecznie musisz wyważać otwarte drzwi. Nie kompromituj się.

• tmmmy Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 10:03
        presentation1 napisał:
        > (za wyjatkiem Pedo,hetero i tym podobne ZOO)

To hetero też już źli?
        Weź zastrzyk, tabletki już nie działają.
      • rmstemero Bez przesady 24.10.06, 10:11
        maruda.r napisał:
        > To Ty jesteś zarazą w tym państwie. Nie masz zielonego pojęcia, czego uczą w
        > szkole, i koniecznie musisz wyważać otwarte drzwi. Nie kompromituj się.

Presentation nie jest zaraza w Polsce. Nie obrazaj sfrustrowanego bezrobotnego
        straszego pana na francuskiej prowincji. Nie ma nawet na bilet dokraju wiec
        siedzi przed kompem przez caly dzien i obwinia na roznych forach zydow, gejow i
        lewakow za swe nieszczescia.
      • lze_elita.76 Preservation1 jest zaraza, ale i ty marudzisz: w 24.10.06, 12:22
        samym pomysle Giertycha nie ma niczego zlego, choc diabel jak zwykle siedzi w
        szczegolach - pierwszy bede krzyczal na pol swiata, jesli wywiezie dzieci do
        Biskupina jako "kolebki polskosci", by daleko nie szukac:)
    • stinger47 Zapomnial o jednym miejscu 24.10.06, 09:36
      a do Poronina?
      • presentation1 Re: Zapomnial o jednym miejscu 24.10.06, 09:40
        tam trzeba wyslac SLD.
    • xxx222 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:42
      To dobry pomysł. Za moich czasów (koniec '80) młodzież licealną bez żadnego
      pomysłu i koncepcji wywożono na wycieczki w góry. Oczywiście w góry nikt nie
      chodził, ale za to przez cały okres wycieczki się nie trzeźwiało...
    • pies_na_lewizne Patriotyczny szlak: nowy SUPER program Giertycha 24.10.06, 09:45
      > [min. edukacji R. Giertych:] - Chciałbym, aby każdy z uczniów odwiedził
      > przynajmniej jedno z zaproponowanych miejsc: Kraków, Częstochowę, Oświęcim,
      > czy Gdańsk. Giertych chciałby, aby w przyszłości wycieczki z polskimi
      > uczniami trafiały także do Lwowa i Wilna.

Wyznawcy "salonu" chcieliby aby polska mlodziez zostala wynarodowiona, a mozgi
      miala jedynie wypelnione politycznie poprawna i dewiancka ideologia.

Dlatego tez ten proponowany przez Giertycha program jest naprawde super.
      • petrucchio Patriotyczny szlak: nowy SUPER program Giertycha 24.10.06, 10:25
        pies_na_lewizne napisał:

> Wyznawcy "salonu" chcieliby aby polska mlodziez zostala wynarodowiona, a mozgi
        > miala jedynie wypelnione politycznie poprawna i dewiancka ideologia.

Jeśli komuś zależy na właściwym wychowaniu swoich dzieci, to powinien się tym
        zająć osobiście zamiast zwalać wychowanie na szkołę i zostawiać dzieci na łasce
        tego czy innego ministra (a kwalifikacje ministerialne Giertycha widać najlepiej
        na przykładzie afery maturalnej). Uprzejmie informuję, że moje dzieci znają
        historię Polski (zapewne mniej wybiórczo, niż życzyłby sobie tego min. Giertych)
        i kochają swój kraj mimo wysiłków m.in. LPR-u i jego wodza, żeby obrzydzić nam
        wszystkim życie. Jeśli już Giertych MUSI być przez pewien czas ministrem
        edukacji, to może niech przynajmniej spróbuje powstrzymać się od akcji, których
        jedynym prawdziwym celem jest promocja jego osoby.
        • pies_na_lewizne Re: Patriotyczny szlak: nowy SUPER program Gierty 24.10.06, 10:43
          petrucchio napisał:

> Jeśli komuś zależy na właściwym wychowaniu swoich dzieci, to powinien się tym
          > zająć osobiście zamiast zwalać wychowanie na szkołę i zostawiać dzieci na
          > łasce tego czy innego ministra [...] Uprzejmie informuję, że moje dzieci znają
          > historię Polski [...]

Masz racje ze to przede wszystkim rodzina ma obowiazek zajac sie wlasciwym
          wychowaniem swoich dzieci, nie mniej szkola w tym tez odgrywa i powinna ogrywac
          bardzo wazna role.
    • puuchatek Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 09:46
      presentation1 napisał:

> Robi to co w innych krajach jest chlebem powszednim.A zeby dotarlo to do
      > lewactwa (...)

Ignornacie i nieuku Szanowny.

To, co "jest chelebem powszednim" w innych krajach, jest nim także w Polsce. Bez "superspecjalnych patriotycznych programów" pana Wszechministra Neandertalczyka dzieci z polskich szkół jeżdżą do Oświęcimia, do Krakowa, do Częstochowy i we wszystkie pozostałe wymienione miejsca. Ja mam trochę więcej lat niż Ty, jak sądzę, i szkołę kończyłem jeszcze niestety za PRL - a także ze szkolnymi wycieczkami te miejsca zwiedzałem. To było robione "od zawsze" - pan minister po raz kolejny wyważa otawrte drzwi usiłując udowodnić, że naprawdę coś robi, a "ciemny lud" po raz kolejny to kupuje i pieje peany na cześć Wielkiego Patrioty.

Po drugie - przestań, ignorancie, wrzeszczeć o "lewicy", bo aktualnie PiS i LPR to zdecydowana lewica właśnie. Tyle, że w przeciwieństwie do SLD nie jest to lewica marksitowska, tylko lewica narodowa.

Po trzecie - nie rozumiem, dlaczego jak tylko ktoś krytykuje pana Wszechministra, to Ty i Tobie podobni natychmiast krzyczycie o gejach etc. Nie jestem gejem, mam żonę i dwoje dzieci, jestem chrześcijaninem, katolikiem, uważam się za ptriotę - i WŁAŚNIE DLATEGO obrzydzenie mnie bierze jak widzę, że ze edukację moich dzieci (i za "uczenie ich patriotyzmu"!!!) odpowiedzielne są środowiska, które w 1968 r. popierały haniebną interwencję w Czechosłowacji, które jawnie kolaborowały z Jaruzelskim w czasie Stanu Wojennego, które po 1989 r. SPRZECIWIAŁY SIĘ wyjściu wojsk sowieckich z Polski.

Ci ludzie nia mają żadnego moralnego mandatu do mówienia o patriotyzmie - i nie zmienią tego żadne genialne pomysły dotyczące lektur czy tras wycieczek.

Proponujesz tu niektórym nauką historii - może sam się jej poucz, zwłaszcza historii ostatnich 50 lat.

Pozdrawiam.

-
      • ready4freddy Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 11:15
        a to SLD jest teraz "lewica marksistowska"? gdzie ten ich marksizm, ze o
        lewicowosci nie wspomne? ludzie, jak wam te gluptactwa przez klawiature przechodza?
        • xxxxxx666 Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 12:12
          Obrzucanie inwektywami Romana G. nie jest dla mnie interesujące, ale moge
          prowadzić rzeczową polemikę na temat realizacji pomysłu.

Czy komuś przychodzi do głowy jakieś istotne wydarzenie z historii Polski, które
          miało miejsce w Częstochowie?
          • swoboda_t Re: Patriotyczny szlak: nowy pomysł Giertycha 24.10.06, 13:30
            Pielgryzmki Rodziny Radia Maryja??
    • sklis ...no dobrze, ale nie ograniczajmy się... 24.10.06, 09:47
      ...do nauk humanistycznych - proponuję znacznie ciekawsze miejsca, np. ten
      szlak: www.gosilesia.pl/szt/pl/glowna.html
      Moim zdaniem - znacznie ciekawsze.
    • ateus77 Patriotyzm to idiotyzm 24.10.06, 09:48
      Tzw. patriotyzm to wymysł rządzących. Polega to na praniu mózgu społeczeństwa,
      żeby później ludzie poświęcali się dla rządzących, ginęli za nich w różnych
      wojnach, nie szemrali gdy rządzący ich okradają itd. bo zawsze można
      powiedzieć, że trzeba poświecać się dla Polski.
      • nata_sza Re: Patriotyzm to idiotyzm 24.10.06, 09:55
        Myslę,mysle i chyba sie z Tobą zgadzam. Tak to prawda.
      • presentation1 Re: Patriotyzm to idiotyzm 24.10.06, 10:22
        Patriotyzm tro glupota dla pedofilii lewicowej.Im jest bez roznicy z kim i z
        czym byle tylko bylo.Dlatego twierdze ze te bydlo jest z teorii Darwina.A
        reszta?-to sa ludzie.
        • yeellow Re: Patriotyzm to idiotyzm 24.10.06, 11:02
          U siebie, we Francji tez sie tak wymadrzasz? Idz do francuskiej szkoly i
          powiedz, ze Ci sie nie podoba, ze dzieci o Darwinie ucza.

Partiota sie znalazl. Jak Ci sie kaczystan tak podoba, to wracaj, plac w Polsce
          podatki, bedziesz mial prawo sie wymadrzac. A tak to jest to tylko nostalgia, a
          nie partiotyzm.
        • albrecht_kalb Re: Patriotyzm to idiotyzm 24.10.06, 12:25
          Wroc do Polski!!! Wroc do Polski!!!
      • pio.no Re: Patriotyzm to idiotyzm 24.10.06, 12:00
        Masz sporo racji. Jednak dla większości uczestników tego forum jest to jeżeli
        nie zbyt trudne, to przynajmniej zbyt niekomfortowe. Mylisz się natomiast co do
        jednostronności tego interesu. Ponieważ konstruujemy zbiorowe "my" to
        jednocześnie powstają "oni". A "oni" służą do tego, aby własne problemy i
        brudy eksterytorializować, czyli wypychać na zewnątrz, pozostawiając wspólnocie
        fikcję nieskalania. Mechanizm ten oczywiście nie ogranicza się do polski i
        polskości - posługują sie nim niemcy, żydzi czy portorykanie. To działanie
        społeczne "racjonalne" i w zasadzie zrozumiałe, jednak w swej podstawowej
        wymowie podławe i pesymistyczne. Dlatego nie rozumiem z jakiego powodu miałbym
        to uwzniaślać i obnosić. Wybieram filozofię konkurencyjną, zawartą w Biblii.
    • nata_sza Wilno?Lwów? 24.10.06, 09:49
      A co by powiedział Giertych jak do Gdańska, Malborka, i innych miast
      przyjeżdzałyby się uczyć patriotyzmu niemieckie wycieczki szkolne?
      • adas313 Re: Wilno?Lwów? 24.10.06, 09:52
        A rosyjskie do Warszawy.
      • rmstemero Re: Wilno?Lwów? 24.10.06, 10:19
        nata_sza napisała:

> A co by powiedział Giertych jak do Gdańska, Malborka, i innych miast
        > przyjeżdzałyby się uczyć patriotyzmu niemieckie wycieczki szkolne?

Ciekawe pytanie. Prawdopodobnie powiedzialby ze to zupelnie inna sprawa. Ale
        czego mozna sie spodziewac po ministrze dla ktorego zrodlem wiedzy historycznej
        jest Trylogia SIenkiewicza, tego Tarrantino polskiej powiesci historycznej?
        • adas313 Re: Wilno?Lwów? 24.10.06, 10:34
          Rozumiem wszystko, ale żeby porównywać Sienkiewicza do Tarantino?
          • rmstemero Tarrantino 24.10.06, 12:36
            adas313 napisał:

> Rozumiem wszystko, ale żeby porównywać Sienkiewicza do Tarantino?

Sam sie jeko chlopiec zachwycalem Trylogia. Piekna jest. Problem tylko ze
            Sienkiewicz zmyslal na potege i na biezace potrzeby ot tak jak mu pasowalo. Bylo
            to otrzezwienie duze, polecam kilka dobrych krytycznych opracowan dotyczacych
            przedstawianych okresow dziejowych. Wowczas moze sie jednak okazac ze wlosy
            stawaja deba gdy sie okazuje ze oblezenie Czestochowy ma wiarygodnosc komiksu,
            na Dzikich Polach umieszczone byly bitwy o ktorych sie historykom nie snilo a
            krol Jan Kazimierz nie mogl byc przez Babinicza uratowany bo byl akurat calkiem
            gdzie indziej. I tak co krok. Trylogia ma - jako powiesc histoyczna watosc
            faktograficzna przerysowanego komiksu, w zwiazku z tym porownanie do Tarrantino
            zupelnie uzasadnione.
            • adas313 Re: Tarrantino 24.10.06, 12:47
              > Trylogia ma - jako powiesc histoyczna watosc faktograficzna przerysowanego
              > komiksu, w zwiazku z tym porownanie do Tarrantino zupelnie uzasadnione.

Ano tak, nie pomyślałem, że można traktować Trylogię jak przerysowany komiks;
              dla mnie to cykl przygodowy z narodowym nadęciem - taki Tomek Wilmowski w ciut
              innych realiach :o))))

Swoją drogą ciekawe jak wyglądąłoby takie "Ogniem i mieczem" w ujęciu QT.

Na myśl przychodzi mi tylko rozdział "Jatka w domu błękitnych liści". Longin za
              jednym cięciem zdekapitował trzech bisurmanów - Beatrix Kiddo przy tym wymięka ;o)
      • todundliebe Re: Wilno?Lwów? 24.10.06, 10:40
        Niemcy juz od dawna organizuja takie wycieczki dla mlodziezy i nie tylko dla
        mlodziezy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka