Dodaj do ulubionych

Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i za...

01.11.06, 19:40
Spora część z tych, którzy pojawili się na grobach to zwykli hipokryci,
próbujący oszukać siebie, że wierzą i że obchodzą ich zmarli.

ra2er.blox.pl/2006/11/Grobowa-hipokryzja.html
Obserwuj wątek
    • mentice Re: To jest Swieto Zmarlych, 01.11.06, 19:46
      swieci mnie nie obchodza. Niech sobie swietuja w raju.
    • obserwator34 Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i za.. 01.11.06, 20:18
      Niepowtarzalne swieto, czas zadumy i uczczenia pamieci tych, co odeszli na
      zawsze! Atmosfera polskich cmentarzy w tym dniu jest niewyobrazalna nigdzie
      indziej. To niezapomniane przezycie!
      Cieszy wzrastajacy ruch opieki nad zabytkowymi nekropoliami. To cos pieknego,
      cos, co przeciwstawia sie zwyrodnieniu cmentarnych wandali, demolujacych
      zabytkowe groby dla paru kilogramow metalowego zlomu. Cmentarne szakale - to
      hanba naszych czasow! Trzeba o tym wolac glosno, szczegolnie przy tak wielkim
      swiecie!
      • magdateclaw wolaj sobie 01.11.06, 20:27
        jesli nie masz co robic.
        Z drugiej strony dobrze ze tacy epigoni Waldorffa istnieją.
        Spoleczenstwo powinno byc pluralistyczne.
        I ok, ale wiedz, ze są ludzie którzy leją na tę Twoją tradycje pryku.

obserwator34 napisał:

> Niepowtarzalne swieto, czas zadumy i uczczenia pamieci tych, co odeszli na
        > zawsze! Atmosfera polskich cmentarzy w tym dniu jest niewyobrazalna nigdzie
        > indziej. To niezapomniane przezycie!
        > Cieszy wzrastajacy ruch opieki nad zabytkowymi nekropoliami. To cos pieknego,
        > cos, co przeciwstawia sie zwyrodnieniu cmentarnych wandali, demolujacych
        > zabytkowe groby dla paru kilogramow metalowego zlomu. Cmentarne szakale - to
        > hanba naszych czasow! Trzeba o tym wolac glosno, szczegolnie przy tak wielkim
        > swiecie!
        • get.up.stand.up Re: wolaj sobie 01.11.06, 21:49
          >> I ok, ale wiedz, ze są ludzie którzy leją na tę Twoją tradycje pryku.

Dowartościowałaś się już? Na takich nietolerancyjnych buraków jak Ty leje pewnie
          większość zachodniej Europy :-)
    • magdateclaw "Cisza, modlitwa i zaduma".... i nuda :-( 01.11.06, 20:24
      Ale Polska normalnije.
      Na szczęscie wczoraj z chlopakiem biegałam
      i mijalismy dwa kluby. Parkingi pełne aut,
      ludzie jak zwykle lekko nawaleni - po prostu zabawa halloweenowa.

Myślę, że wielu mlodych Polaków, te naburmuszone polskie swieta po prostu nudzą.

My pijemy piwko i oglądamy Ale kino.
      I nie zmienicie tego nacjonalistyczni zboczeńcy.

Magda Teclaw,
      chwilowo w Warszawie
      • get.up.stand.up Re: "Cisza, modlitwa i zaduma".... i nuda :-( 01.11.06, 21:56
        >> Ale Polska normalnije.

Zdefiniuj normalność.

>>Myślę, że wielu mlodych Polaków, te naburmuszone polskie swieta po prostu >>nudzą

To niech nudzą. A starszych Polaków wnerwiają pewnie zabawy młodych. Ty też
        będziesz kiedyś stara, o ile dożyjesz, a wtedy młodsi od Ciebie będą pewnie pluć
        w Twoją stronę tak samo, jak Ty plujesz dzisiaj w starszych od siebie.

Twoje posty ociekają nietolerancją i nienawiścią - jesteś wiec przykładem
        typowego Polaka. Pozdrawiam :-)

• bobo0971 Re: "Cisza, modlitwa i zaduma".... i wariaty 02.11.06, 00:36
        Jak twoja uroda idzie w parze z twoja inteligencja to musialas wczoraj niezle
        straszyc.
    • adamx79 SZOK!!!!!!!!! Dzień Wszystkich Świętych:.... 01.11.06, 20:36
      Nie wiem gdzie autor tego artykułu był/a i na którym cmentarzu, ale odnoszę
      wrażenie, że Dzień Wszystkich Świętych jest obecnie takim samym dochodowym
      interesem dla każdego. Poza sprzedażą zniczy i kwiatów, spotkałem się z
      medalikami, amuletami, kiełbaskami, szaszłykami, badziewiem plastikowo-
      błyskającym i itp(!?!?) Brakowało jeszcze starszego pana z małpką na ramieniu i
      katarynką!
      Gdzie się podziała zaduma, szacunek i modlitwa tak potrzebna i zarezerwowana na
      ten dzień?
      Komercjalizacja świąt jaką obserwuje się jest procesem żałosnym i śmiesznym. Te
      całe "Hallowen" wciskanie na siłę zagraża wierze i z jaką każdy powinien się
      spotkać, zetknąć w tych dniach.
    • roratex Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i za.. 01.11.06, 20:38
      ja uważam, że każda kobieta powinna poświęcić się dla dziecka. Może jest to
      troche przerażające - ale tak jest!
    • maned Re: Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i 01.11.06, 21:00
      Tak? hipokryci? czy w to wierzysz czy nie..kiedys i Ty umrzesz, tak samo ja i
      ja. A wizyta na cmentarzu to po prostu spotkanie w ciszy z rzeczywistoscia. I
      pamiec z szacunkiem do przeszlosci.
      • askergoth Re: Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i 01.11.06, 21:12
        Tylko nie potrzeba specjalnego święta, aby na cmentarz pójść.
        A hipokryzja przejawia się w tym, że wielu Polaków, którzy przez cały rok nie
        przychodzą na groby swoich bliskich, nagle 1 Listopada zmieniają światopogląd i
        przychodzą ze zniczami o tysiącu i jednym kolorze i sprawiają pozory pamięci.
        Szkoda, ze to tylko jednodniowa pamięć...
    • heraldek Dzień Wszystkich Świętych: Wiatr, deszcz i alkohol 01.11.06, 23:38
      .....kierowcow....nowych kandydatow na swietych..........
    • alka.stoklosa Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i za.. 02.11.06, 00:05
      niestety nie moglam przezywac tego dnia jak co roku z rodzina... wybralam
      polsko-niemiecki wariant studiow i niemcy w protestanckiej czesci nie obchodza
      swiat 1.11 ale 31.10. ;( tak wiec z rana na wyklady... ale wieczorem poszlam do
      kosciola.chociaz na chwilke...zeby porozmawiac z tymi tam w gorze, gdzie moze
      tak nie wieje jak tu... :*
      • folkatka Re: Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i 02.11.06, 01:03

Magdoteclaw, jezeli łykasz całą tę pustą amerykańską pseudokulturę to sobie
        łykaj bo masz do tego prawo, ale wiedz, że w tym kraju to Ty jestes nienormalna,
        a nie ci, którzy udają sie tego dnia na groby swych bliskich.

===============
        yidl mitn fidl, arye mitn baz, dos lebn
        iz a lidl, to vos she sayn in kas ? Hey,
        yidl, fidl, shmidl, hey, dos lebn iz a shpaz.
        • folkatka Re: Dzień Wszystkich Świętych: Cisza, modlitwa i 02.11.06, 01:12
          Dałam sie ponieść emocjom. Wkurzyły mnie Twoje posty. Pół dnia stałam dziś z
          puszką na cmentarzu, wraz ze mną tysiące ludzi w całej Polsce. Nie zasłuzylismy
          na taką pogardę z Twojej strony. Taka pogarda dla naszej tradycji, zabyytków,
          demonstrowanie fascynacji buraczanym kiczem dowodzi jakiś Twoich kompleksów.
          Czyżby słoma w bucikach na baaaardzo wysokich obcasach?
          ====================
          yidl mitn fidl, arye mitn baz, dos lebn
          iz a lidl, to vos she sayn in kas ? Hey,
          yidl, fidl, shmidl, hey, dos lebn iz a shpaz.
          • henio56 Świeto Zmarłych 02.11.06, 02:33
            to święto wywodzi się jeszcze sprzed okupacji katolickiej
            • insite odwiedzanie grobow naszych najblizszych to 02.11.06, 12:57
              piekna tradycja. Nie potrzeba modlitw, wystarczy pomyslec o tych, ktorzy odeszli.
              Wspomniec ich z lepszej strony.
              Zaluje, ze nie moge odwiedzac grobow rodzicow i dziadkow czesciej.

henio56 napisał:

> to święto wywodzi się jeszcze sprzed okupacji katolickiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka