cziriklo 05.11.06, 17:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gekon1979 coz, czy mozna ignorowac takie chamstwo?? 05.11.06, 17:38 bo satyra to to raczej nie bylo no coz ale to niemcy... Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g kupując "Dziennik" wspomagasz tych Panów 05.11.06, 18:10 "Die Welt" to niemiecka wersja "Dziennika" Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: cale szczescie nie kupuje dziennika ;) 05.11.06, 18:15 ale połowa pisuarów kupuje..... bo niby taki niezależny, nie to co "Gazeta" Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Ale obciach ! 05.11.06, 18:32 Nie jest żadnym wstydem, że nas jakaś obca gazeta obsrywa. Bo takie rzeczy się zdarzają i nic z tego nie wynika (np. muchy obsrywały portret Najjaśniejszego Pana). Ale to, że nasz ambasador na to reaguje, to już obciach nad obciachy. Prawie taki, jak wtedy, kiedy Kartofel Młodszy wycofał się ze szczytu w Weimarze. www.skubi.net/pis.html www.skubi.net/nieoddaj.html Odpowiedz Link Zgłoś
rujawi Re: Ale obciach ! 05.11.06, 19:21 ta wrażliwość przestaje być już śmieszna warto dodać że Die Walt jest wydawany przez to samo wydawnictwo co przychylny polskiemu rządowi "Dziennik" www.nasznocnik.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Niemcy sa najwiekszymi zlodziejami w historii Euro 05.11.06, 19:27 Niemcy sa najwiekszymi zlodziejami w historii Europy. Zaden narfod tak nie grabil sasiadow jak oni Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce A co powiesz o Angolach, o Ruskich? 05.11.06, 19:38 A o Francuzach za czasów małego cesarza? Nie przesadzaj. I tak nikt nie bedzie lepszy o Wołomina i od Pruszkowa. A Józek z ńar tez lepiej yumuje. No na prawde!!! BRAK PATRIOTYZMU!!! Fe! Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: A co powiesz o Angolach, o Ruskich? 05.11.06, 23:40 Ale obciach, jak my się potrafimy kompromitować... Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: A co powiesz o Angolach, o Ruskich? 06.11.06, 02:14 Umiemy sie kompromitowac? Przed kim -przed grabiezcami i agresorami? Przeciez poza nimi, nie nikogo innego! Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Pierdzenie publiczne to humor niemiecki 06.11.06, 18:53 To ich bawi, to ich cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Niemcy sa najwiekszymi zlodziejami w historii 05.11.06, 22:06 To takie wesołki, a do dziś wspominają tę okładkę z Eriką w mundurze Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: Niemcy sa najwiekszymi zlodziejami ..gagapapa 06.11.06, 05:01 masz sporo racji, tylko co, jesli to nie niemcy? Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Taaa... 06.11.06, 00:46 kot9999 napisał: > Niemcy sa najwiekszymi zlodziejami w historii Europy. Zaden narfod tak nie > grabil sasiadow jak oni i najwiecej kartofli sąsiadom zapie..li Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Ale obciach ! 05.11.06, 21:08 to nie tylko to samo wydawnictwo, "Dziennik" jest po prostu kalką kompaktowej wersji "Die Welt", ten sam układ graficzny, ta sama czcionka itd Odpowiedz Link Zgłoś
mirek.zkanady Re: kupując "Dziennik" wspomagasz tych Panów 05.11.06, 21:23 Kupujac Wybiorcza popierasz tego starozakonnego gnojka z Nowego Jarku, ktory napisal iz Polacy to robactwo... Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: kupując "Dziennik" wspomagasz tych Panów 05.11.06, 21:36 ciekawe w jaki sposób.... Odpowiedz Link Zgłoś
buj_w_chutach Re: kupując "Dziennik" wspomagasz tych Panów 05.11.06, 22:25 wracaj na zmywak kolego.... Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: kupując "Dziennik" wspomagasz tych Panów 05.11.06, 22:30 buj_w_chutach napisał: > wracaj na zmywak kolego.... ktoś tu się myli odnoszę wrażenie,że ten DZIENNIK to gazetka kurdupli K tak im kadzą Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: kupując "Dziennik" wspomagasz tych Panów 05.11.06, 22:36 no własnie, to gazeta pisuarów. Innymi słowy zwolennicy kartofli finasują chamskie antypolskie kawały... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: coz, czy mozna ignorowac takie chamstwo?? 06.11.06, 13:28 Myślę, że gdyby mogli przyjeżdżać do Polski dupczyć czternastki jak to do niedawna robili w Bangkoku to pisaliby o Polsce w samych superlatywach... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 17:44 "Die Welt" podaje, że z plotek kursujących po Warszawie wynika, iż polska bulwarówka "Super Express" planuje opublikowanie w najbliższym czasie "kontrsatyry". ____________ Na co w Niemczech pies z kulawą nogą nie zareaguje. Ot, takie różnice między narodami. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Zobaczymy czy nikt nie zareaguje :) 05.11.06, 19:09 jw. jesli tekst w "SE" bedzie rownie ostry jak w "Die Welt" to z pewnoscia zareaguja :) Piszesz o roznicach miedzy narodami? Podstawowa roznica jest absolutny brak kultury w Niemczech, w polskich mediach nie opowiada sie prymitywnych dowcipow o Niemcach. Ot, takie drobne roznice kulturowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: Zobaczymy czy nikt nie zareaguje :) 05.11.06, 23:45 Bo o nas, to jak o trupach, albo dobrze, albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: Zobaczymy czy nikt nie zareaguje :) calcinus 06.11.06, 05:05 calcinus napisał: ...absolutny brak > kultury w Niemczech, w polskich mediach nie opowiada sie prymitywnych dowcipow > o Niemcach. Ot, takie drobne roznice kulturowe :) ----- a jesli polska prasa nie jest polska, a niemiecka nie niemiecka? Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 19:32 eva15 napisała: > "Die Welt" podaje, (...) iż polska > bulwarówka "Super Express" planuje opublikowanie w najbliższym > czasie "kontrsatyry". > ____________ > > Na co w Niemczech pies z kulawą nogą nie zareaguje. Ot, takie różnice między > narodami. Moja droga, roznice nie az tak duze jakby sie wydawalo. To nie narody sie obrazaja. Fakt, ze przerazony ambasador pomny losu swego poprzednika ktory zostal wywalony "na zbity pysk" za nieadekwatne reakcje n.t. artykulu w TAzu gorliwie stara sie dorownac histerii swych chlebodawcow nie powinien przyslonic faktu, ze ani ty ani ja gorliwosci tej lub gotowosci wystawienia sie na posmiewisko w celu ratowania stolka nie podzielamy. Nie widze powodu dla ktorego pan ambasador mialby byc bardziej narodem niz ja. Roznice w recepcji jednak istotnie sa. Nie wynikaja one jednak z faktu ze Polacy sa gorszym narodem niz inne lecz raczej z tego ze Niemcy maja inne problemy na co dzien niz to jak ich widza satyrycy w W-wie, Tiranie czy innym Azejbardzanie lub Kuala Lumpur. Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 19:55 Bo Szwaby bardzo leniwe sa i ....mysla, ze ...mysla, mimo, ze ...nie mysla, tylko kombinuja. Zawsze. Rurociag i ...nawet nei chce mi sie pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 06.11.06, 02:19 eva15 napisała: > "Die Welt" podaje, że z plotek kursujących po Warszawie wynika, iż polska > bulwarówka "Super Express" planuje opublikowanie w najbliższym > czasie "kontrsatyry". > ____________ > > Na co w Niemczech pies z kulawą nogą nie zareaguje. Ot, takie różnice między > narodami. W tym caly klopot, bo nie chodzi o to co Niemcy mysla czy na co reaguja - cho- dzi o to na co reaguja i co mysla Polacy! Stupid... Odpowiedz Link Zgłoś
janekteleranek za 50 lat Niemcow nie bedzie... 05.11.06, 17:44 a Turcy nas lubia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Za 50 lat to i was zastapia Czeczeni i Cyganie:) 05.11.06, 17:46 I tak przecietna niemiecka Niemka ma wyzsza dzietnosc od Polki - sprawdz sobie w statystykach:) Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: Za 50 lat to i was zastapia Czeczeni i Cygani 05.11.06, 19:58 lze_elita.073 napisała: > I tak przecietna niemiecka Niemka ma wyzsza dzietnosc od Polki - sprawdz sobie > w statystykach:) G...o prawda! Tam juz adoptuja z calego swiata, albo im sie nie chce, bo po co? Luzik i ....depresja / byla wielka wystawa w Berlinie o depresji wlasnie/. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Za 50 lat to i was zastapia Czeczeni i Cygani 06.11.06, 00:01 > Luzik i ....depresja / byla wielka wystawa w Berlinie o depresji wlasnie/. O melancholii była misiaczku. A Niemca to Ty chyba w Wolfensteinie widziałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 "Ruskich" też nie będzie, jak weiemy z tego forum 05.11.06, 17:52 i będzie Polska od Atlantyku po Ocean Spokojny. Wystarczy usiąść i czekać aż "Niemce i "Ruskie" wymrą. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: to dobrze wiesz :)))))) i 05.11.06, 20:33 jasczurka zdechnie z nudow Odpowiedz Link Zgłoś
micof Re: za 50 lat Niemcow nie bedzie... 05.11.06, 19:43 Nie ciesz sie za wczesnie! za 50 lat zostanie wiecej Niemców niz Polaków, bo ich jest 82 Mio. a nas tylko 32 Mio. . Poza tym Turcy nie lubia Armenczykow, czyli problem sie tylko przeniesie na inne nacjonalnosci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: za 50 lat Niemcow nie bedzie... 06.11.06, 02:24 janekteleranek napisał: > a Turcy nas lubia ;) Nie nas, a Lechistan... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 17:45 Dziennikarze podkreślają, że wcześniej wyśmiewali Koreę Północną, Iran, Luksemburg, Liechtenstein, papieża Benedykta XVI oraz Niemcy, w tym niemiecki rząd. Nigdy nie było żadnych oficjalnych reakcji - zaznaczają autorzy. ********************************************** Bo w żadnym z tych krajów nie rządzą kartofle. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 mow za siebie 05.11.06, 17:47 Mow moze jednak tylko za siebie, i jak ci pluja w gebe to powiedz ze deszcz pada... Na Niemiecka (i inna) bute, chamstwo i glupote nalezey ostro reagowac bo bedzie nowy "drank nach osten" Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 A GDZIE Niemcy napisali, ze ich satyra odnosi sie 05.11.06, 17:54 euro67? Albo chociazby do wszystkich Polakow jako nacji? Wskaz mi to w tekscie owego artykulu, prosiaczku o bardzo malym rozumku:) Odpowiedz Link Zgłoś
monte-everesto Re: mow za siebie.drink nach osten 05.11.06, 17:55 To jak mi sie wydaje powinno byc nie "drank nach osten" ale drink nach osten. Woda z kartofli wcale niezla. Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 Re: mow za siebie 05.11.06, 19:19 eva15 napisała: > Drank a nie drink? Czemu simple past? Bo ja wlasciwie mialem na mysli booze, hard drink. Ale rzeczywiscie moze byc i simple past. Odpowiedz Link Zgłoś
micof Re: mow za siebie 05.11.06, 19:46 Na Bog to sie nazywa "Drang nach Osten". A narazie widac Polski Drang nach Westen, aby z ewangelizowac wolny swiat i zaprowadzic nowa inkwizycje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 17:47 To oburzenie ambasadora RP przypomina mi oburzenie rządu Kazachstanu na Borata :) Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 17:49 to jest trafne porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 22:18 Innych staram się nie używać (odpowiedziałem skromnie spuszczając wzrok, ale że padł on na szklankę piwa, natychmiast spojrzałem dumnie na wprost ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin poczekajmy 05.11.06, 22:36 mamy szczescie, ze jeszcze nikt filmu nie nakrecil;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: poczekajmy 05.11.06, 22:44 Ja chcę! O Palestyńskim dziennikarzu w Polsce ;) Ma szukać natchnienia do walki z żydami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p Niemieckie poczucie humoru 05.11.06, 17:56 Autorzy satyry utrwalaja durne stereotypy o Niemcach: Gruby Kraut w spodniach na szelkach i kapelusiku z piorkiem, smieje sie, jak ktos glosno pierdnie - to dla niego satyra. Kazdy, kto pamieta 60 min/godzine lub Starszych Panow moze sie tylko smiac lub plakac. Oni oczywiscie uwazaja, ze jak nas nie smieszy konkurs pierdniec, to my nie mamy poczucia humoru. Dla wyrownania dodaje, ze Niemcami byli tez Tomasz Mann i Heinrich Böll, choc w tym kontekscie trudno w to uwierzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 polskie poczucie humoru Steinbach okrakiem na 05.11.06, 18:04 Steinbach okrakiem na Schroederze na okładce "Wprost". Oboje w mundurach hitlerowskich. Schroeder z SPD (która zwalczała Hitlera) zrównany ze Steinbach. Baardzo dowcipne i finezyjne, ha, ha, ha... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 [...] 05.11.06, 18:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: naturalnie nei zrozumialas przeslania tej 05.11.06, 18:17 Ciekawe ilu z was zrozumialo "w pustyni i w puszczy" . Kali chyba jednak byl Polakiem . Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 chyba nie pamietasz przeciw czemu powstala 05.11.06, 18:20 ta okladka, w jakich oklicznosciach bylo, to dla was jest nie wazne zreszta prawda jest taka ze pani steinbach, to zwykla neonazistka Kali musialbyc jednak zachodnim postepowym europejczykiem, tak sadze ;) a ja zawsze mam racje i pisze prawde, za co bolszewia forumowa nizbyt mnie lubi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: chyba nie pamietasz przeciw czemu powstala 05.11.06, 18:25 gekon1979 napisał: > a ja zawsze mam racje i pisze prawde, za co bolszewia forumowa nizbyt mnie lubi ;) ------ Wypisz wymaluj "Kali" Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: chyba nie pamietasz przeciw czemu powstala 05.11.06, 18:28 Kali to z ciebie jest ;) hipokryto zaklamany ;) ale my Polacy na taka targowice jak wy, nie zwracamy uwagi, i robimy swoje, nadejdzie czas za zdrade sie was powiesi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce chyba zdrade sie powiesi, po uprzednim wypraniu w 05.11.06, 19:15 omo czy w persilu? Bedzie jak nowa i bedzie mozna ją oferowac jako patriotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: chyba nie pamietasz przeciw czemu powstala 05.11.06, 21:13 tak jak Polacy zrobili czystke w Bromberg podczas Bromberger Blutsonntag. I do tego nie majac do tego podstaw. ps: to tak jak w Jedwabnem. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: chyba nie pamietasz przeciw czemu powstala 05.11.06, 22:52 Palnt jesteś kolego i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Do it yourself! 05.11.06, 18:51 gekon1979 napisał: > > a ja zawsze > mam racje i pisze prawde, za co bolszewia forumowa nizbyt mnie lubi Pochwal się sam! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: naturalnie nei zrozumialas przeslania tej 05.11.06, 18:22 Nie licz na to, że on coś zrozumie.Pewnie ustali, że Wprost było wolno, bo Schroeder to stary nazista. Odpowiedz Link Zgłoś
jolkas1 Re: naturalnie nei zrozumialas przeslania tej 05.11.06, 19:58 ta husaria wali ci na mózg chłopino 1979 Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.strus Re: Niemieckie poczucie humoru 05.11.06, 21:09 Oj trudno, zwłaszcza, że Tomasz Mann był Żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Niemieckie poczucie humoru 05.11.06, 22:12 hehe : z wikipedia : Jego ojciec, Thomas Heinrich Johann Mann, pochodził ze starej hanzeatyckiej rodziny, zaś matka, Júlia da Silva Bruhns, z mieszanej niemiecko-brazylijsko-kreolskiej rodziny. Nie przesadzacie z ta masa zydow ? Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 17:57 nie chcę się czepiać, ale "Die Welt", to niemiecka wersja uwielbianego przez pisuarów "Dziennika"... Odpowiedz Link Zgłoś
opt "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 17:58 U nas nie potrzeba żadnej kontrsatyry ona jest permanentna na naszych ekranach i czasem aż łzy wyciska. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Z tych autorow to tacy Niemcy jak z Michnika Polak 05.11.06, 18:04 pewnie umowili sie ze swoimi rodakami zza oceanu piszacych o polskim robactwie z Greenpointu ze walna synchrinicznie i zobaczymy jak sie Polaczki wkurza. Potem bedzie mozna ich opisywac jako czubkow i pieniaczy bez poczycia humoru (ktory oczywiscie wyssali to i owo z mlekiem matki...) Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Jasne, ze czubki. I smutasy. Ubaw na pol swiata. 05.11.06, 18:07 I do tego te noty dyplomatyczne - DUMB POLE STRZELA Z ARMATY DO WROBLI:))) Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: Jasne, ze czubki. I smutasy. izre_elita 05.11.06, 21:59 lze_elita.073 napisała: ..... ----- zawszony ten welt Odpowiedz Link Zgłoś
konbar Re: Z tych autorow to tacy Niemcy jak z Michnika 05.11.06, 18:09 Calkowita zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Z tych autorow to tacy Niemcy jak z Michnika 05.11.06, 18:11 Jedyna rada - NIE reagować! Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 Boscie jeszcze glupszym od was wladze dali:) 05.11.06, 18:17 I JAK tu nie sluchac Polish jokes? Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Z tych autorow to tacy Niemcy jak z Michnika 05.11.06, 19:01 eva15 napisała: > Jedyna rada - NIE reagować! 100% zgody. Takie cos normalnie nalezy olac, nawet mimo ze wzmacniacz o nazwie GW daje cala moc, zeby czasem ktos nie przoczyl. Z drugiej strony np. w USA niektore nacje maja swoje Ligi Przeciw Znieslawieniu i nawet pijacki belkot Mela Gibsona doprowadzil go do publicznej samokrytyki i robienia z siebie malpy-pijaka w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 lepszy brak reakcji niż nieskuteczność 05.11.06, 20:41 exxon napisał: > Z drugiej strony np. w USA niektore nacje maja swoje Ligi Przeciw >Znieslawieniu i nawet pijacki belkot Mela Gibsona doprowadzil go do publicznej >samokrytyki i robienia z siebie malpy-pijaka w TV. To prawda, ale najpierw trzeba mieć pozycję "niektórych nacji". Gdy się ją ma można reagować, aż do kompletnego ośmieszenia przeciwnika i robienia z niego małpy. Niestety, jeśli się nie ma, to lepiej nie reagować! Reagowanie będzie bowiem nieskuteczne, a nic bardziej nie ośmiesza niż nieskuteczność. To prawda Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 18:12 To, że reagujemy na takie rzeczy to właściwie dowód, że zgadzamy się z tym co piszą o nas w satyrach i się tego bardzo wstydzimy. Najgorsze jest jednak, że jeśli reagujemy poprzez ambasadorów, polityków itp. to o sprawie nie zapimnają wszyscy następnego dnia tylko ciągnie się ona przez tygodnie i efekt jest odwrotny do zamierzonego. Swoją drogą nie dziwię się, że Niemcy się z nas wyśmiewają, bo dopiero jak wyjechałem z Polski (jakieś 9 miesiecy temu) to zauważyłem jacy zaściankowi jesteśmy. Bez urazy ale Polską "mordę" od razu rozpoznasz. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p W lustrze? 05.11.06, 18:23 lynxu napisał: > Bez urazy ale Polską "mordę" od razu rozpoznasz. Dla mnie bez urazy. Nie moje lustro, nie moja morda. > To, że reagujemy na takie rzeczy to właściwie dowód, że zgadzamy się z tym co > piszą o nas w satyrach i się tego bardzo wstydzimy. Jeden bystry ponoc narod ma na to nawet specjalna organizacje - Anti-Defamation League, zaraz zakaza czytania "Przy szabasowych swiecach". Wiec przynajmniej nie jestesmy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Re: W lustrze? 05.11.06, 18:47 > Dla mnie bez urazy. Nie moje lustro, nie moja morda. Przejdz sie po dowolnej pipidówie w Anglii. O ile jesteś choć trochę bystry to rozpoznasz Polaków nawet zanim sie odezwą. Wiochą jedzie na kilometr... dobrze, że nie obornikiem. > Jeden bystry ponoc narod ma na to nawet specjalna organizacje - Anti-Defamation > > League, zaraz zakaza czytania "Przy szabasowych swiecach". > Wiec przynajmniej nie jestesmy sami. Pewnie. My, Polacy zawsze wiemy do kogo równać. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Re: żarty się ciebie trzymają 05.11.06, 18:27 To było tylko pytanie eretoryczne. Ci pogrobowcy Stuermera wiedzą, że tak sam numer wobec Żydów, ich siedzibę by zbombardowały izraelie myśliwe albo mogliby się przynajmniej spodziewać paru rakiet plus wrzwa na całym świecie z ONZ KBWE etc. Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita.073 To bylby rasizm:) A Polak co? Obrzezany? 05.11.06, 18:30 Jak Aryjczyk moze obrazic rasistowsko innego ponoc Aryjczyka? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: żarty się ciebie trzymają 05.11.06, 19:01 drogibronislaw napisał: > To było tylko pytanie eretoryczne. Ci pogrobowcy Stuermera wiedzą, że tak sam > numer wobec Żydów, ich siedzibę by zbombardowały izraelie myśliwe albo mogliby > się przynajmniej spodziewać paru rakiet plus wrzwa na całym świecie z ONZ KBWE > etc. Gdybyś miał rację, to w Polsce mało który kościół ostałby się w całości... (Za rozpowszechnianie pewnego rodzaju "literatury"). Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: żarty się ciebie trzymają 05.11.06, 22:36 drogibronislaw napisał: > To było tylko pytanie eretoryczne. Ci pogrobowcy Stuermera wiedzą, że tak sam > numer wobec Żydów, ich siedzibę by zbombardowały izraelie myśliwe albo mogliby > się przynajmniej spodziewać paru rakiet plus wrzwa na całym świecie z ONZ KBWE > etc. ---- e, swoich by bombardowali? Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: żarty się ciebie trzymają 05.11.06, 22:44 Jak sie szybko w Googlu poszuka to wiecej jest "judische Witze" jak "polnische Witze". Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: żarty się ciebie trzymają helmut 06.11.06, 05:07 helmut.berlin napisał: > Jak sie szybko w Googlu poszuka to wiecej jest "judische Witze" jak "polnische > Witze". ----- a co, ty tez...? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czy Welt pisała też dowcipy o Żydach? 05.11.06, 18:56 Jeśli nie pisał, to pewnie dlatego, że nie wydawali mu się tacy komiczni jak Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Re: Czy Welt pisała też dowcipy o Żydach? 05.11.06, 18:59 Gdy racją wystarczającą była komiczność, to ty byłbyś stale obiektem zainteresowania wspólczesnej wersji Stuermera - Die Welt Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Czy Welt pisała też dowcipy o Żydach? 05.11.06, 19:02 drogibronislaw napisał: > Gdy racją wystarczającą była komiczność, to ty byłbyś stale obiektem > zainteresowania wspólczesnej wersji Stuermera - Die Welt Z czego wnosisz? Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Broneczku, a czy ty miałes choc raz Suermera w 05.11.06, 19:19 swoich miłych łapkach, czy tylko tak sobie piszesz. Jak mam pare numerków i oswiadczam, ze to takie same, jak nasz (=wasz, twoj) dziennik. Jak chcesz, to Ci przesle........... Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Re: Broneczku, a czy ty miałes choc raz Suermera 05.11.06, 19:26 Chcesz mi powiedzieć Wy tam w redakcji Die Welt ustawicznie inspirujecie się swoją tradycją ...? Widać. - Jest i dobra widaomośc: zapewne jakas nagroda z Instytutu Pruskiego Dzidzictwa Kulturowego Was, Kameraden, nie ominie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce A cos jestes w stanie jeszcze wymsyslec, czy tylko 05.11.06, 19:28 takie banialuki??? Wytez swoj mozg. wiele razy twierdziłes, ze intelektualnie jestes zupgrejdowany. A tu co? Kicha? Moze wiecej ramu potrzebujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
gostom1 Polska i Niemcy to sąsiedzi.... 05.11.06, 19:34 proszę wyobrazić sobie tą sytuację w życiu prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
rzabba Re: Czy Welt pisała też dowcipy o Żydach? 05.11.06, 22:39 koloratura1 napisała: > Jeśli nie pisał, to pewnie dlatego, że nie wydawali mu się tacy komiczni jak Po > lacy. ------ a moze, ze nie znaja sie na zartach Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Czy Welt pisała też dowcipy o Żydach? 05.11.06, 22:42 rzabba napisał: > koloratura1 napisała: > > > Jeśli nie pisał, to pewnie dlatego, że nie wydawali mu się tacy komiczni > jak Po > > lacy. > ------ > a moze, ze nie znaja sie na zartach Trzeba sobie było wybrać prezydenta z klasą ( np Zola a nie takich kurdupli dla których trudno o szacunek) i nie było by głupich dowcipów . Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Kacze jaja w najlepsze,zastanawiam sie 05.11.06, 18:29 kiedy Polska osiągnie dno dna? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 nam do niemcow i kacapow niepredko ;) 05.11.06, 18:32 tadeusz_ja napisał: > kiedy Polska osiągnie dno dna? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Kacze jaja w najlepsze,zastanawiam sie 05.11.06, 19:03 tadeusz_ja napisał: > kiedy Polska osiągnie dno dna? A jeszcze nie osiągnęła? Może być gorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
johnny_p Schröder w "Glasauge" 05.11.06, 18:29 Akurat jest Schröder jako Borat: www.welt.de/chl/595.html Maja za to u mnie punkt ;-) Ale w tekscie o Polsce: www.welt.de/data/2006/11/01/1095004.html np. "- nicht zurückschießen" (parafraza cytatu z Hitlera 1.9.1939) jest jak mocne postanowienie "nie przerabiac Zydow na mydlo", dowcip po zboju. Odpowiedz Link Zgłoś
koladam "Seit 4.45 wird zurueckgeschossen" 05.11.06, 19:38 Rzeczywiście debilne dowcipy wśród tych 20 propozycji jak ta parafraza Fuehrera czy propozycja wódczanej pipeline przez Polskę. Najobrzydliwsze to propozycja z von Hagensem - widziałem kiedys w Reichu jego wystawę Koerperwelten - na szczęście "Dziennika" i "Faktu" nie kupuje więc ten wydający Die Welt koncern jeszcze na mnie nie zarobił. Aha muszę przyznać ze tych 20 propozycji podobała mi się ta z odesłaniem Lukasa Podolskiego do Heimatu, albo o opowiadaniu Katowiców czy o festiwalu twórczości naszej rodaczki z Dębicy Teresy Orlowski. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 rzad Polski, powinien powolac specjalny 05.11.06, 18:31 odzial egzekutorow, ktorego to zadaniem, byloby odstrzelenie podobnych zartownisiow, mysle, ze taki odzial powinien powstac, zeby bronic dobrego imienia naszego Kraju Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja Do mojego ulubionego gekonka, Ty podobno 05.11.06, 18:32 lubisz pisuarków,czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 sloneczko ty moje, ja pisuarow nie znosze 05.11.06, 18:34 jak kacapow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: sloneczko ty moje, ja pisuarow nie znosze 05.11.06, 18:46 Ojej Gekon, nie dosyc, ze rasista to jeszcze kaczek nie lubisz?? To juz troche duzo jak na taka niewielka jaszczurke :). Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: mam zrobic kotek wykaz tego czego nie lubie?? 05.11.06, 18:49 Nie zmiesciloby sie na tej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: rzad Polski, powinien powolac specjalny 05.11.06, 18:48 gekon1979 napisał: > odzial egzekutorow, ktorego to zadaniem, byloby odstrzelenie podobnych zartowni > siow, I Ty bylbys na jego czele z szabla w dloni. Piekne ;). Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: rzad Polski, powinien powolac specjalny 05.11.06, 18:50 do tego mialbym kindzal, czekan, i dwa nabite pistolety! :) odrabalbym uszy tym pismakom, a potem kazal ich wlec konmi po bruku Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: rzad Polski, powinien powolac specjalny 05.11.06, 18:51 A gdyby to byly kobiety?? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 [...] 05.11.06, 18:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: hmmm to wtedy szybka smierc, kat i po klopoci 05.11.06, 18:57 No masz jeszcze mizogin!!! Gdzie to takie straszne stworzenia wykluwaja sie, w jakich okolicach znaczy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 [...] 05.11.06, 18:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: niemieckie samice?? nie wiem, wydaje mi sie 05.11.06, 19:01 Czemu to tak jest,ze samice,ktore czuja sie od samca uzaleznione sa ladne a te co sa samodzielne nie zwracaja uwagi na urode?A moze to tak jest,ze Polki licza na chlopa a Niemki na siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: niemieckie samice?? nie wiem, wydaje mi sie 05.11.06, 19:03 Nie niemieckie samice, polscy rasisci, homofoby i inne temu podobne stwory!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: niemieckie samice?? nie wiem, wydaje mi sie 05.11.06, 19:04 ginusia napisała: > Nie niemieckie samice, polscy rasisci, homofoby i inne temu podobne stwory!!! : stwory potwory ;D hihi Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce wydaje mi sie, ze polski samiec jest rownie brzydk 05.11.06, 19:11 dlatego uwazam, ze gddyby Niemki skrzyzowac z Polakami i Niemców z Polkami to pod wzgledem estetycznym wyszłoby tylko na plus. Brzydkie z brzydkim, ładen z ładnym. A jaszczurki - czy wiecie, ze one trawią toksynami? Uwazaj gekon z pluciem, mogłby Cie kotos walnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Polki i Polacy to ladny narod, a co do 05.11.06, 19:16 nazigermancow, to mozna zobaczyc jacy oni sa "piekni" hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce no Polacy do pieknych nie należą.......... 05.11.06, 19:19 Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce siebie znam i jeszcze paru i lustro mam też! 05.11.06, 19:23 to mało??? A i jezscze dwóch takich, co ukradli ksiezyc w kinie iwidziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Komu im, Polakom??? 05.11.06, 19:41 To prawda. Nasz naród nie jest dobrą grupą docelową dla chirurgów plastycznych. O takiego premiera to BOR musi dbac, aby nie fotografowali jego "dark side of the moon" Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 nie Polakom nie trzeba ;) ladni jestesmy 05.11.06, 19:42 no ale tym braciszka co ksiezyc zawineli Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: Polki i Polacy to ladny narod, a co do 05.11.06, 19:20 gekon1979 napisał: Nie mow zebys oplul jakas zacna, niemiecka blondynke, nie uwierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: Polki i Polacy to ladny narod, a co do 05.11.06, 19:21 ginusia napisała: > gekon1979 napisał: > > Nie mow zebys oplul jakas zacna, niemiecka blondynke, nie uwierze!!! pluc?? nie, ja nie prymityw ;) poprostu bym nawet na nia nie spojrzal, to dla mnie gorsza rasa, podobnie kacapy - zoofilem nie jestem Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: Polki i Polacy to ladny narod, a co do 05.11.06, 19:25 Oj Gekon, za taka wypowiedz wiesz co Ci sie nalezy??? Wiesz, ban, zwykly ban do godziny 23h30!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 tak! za pisanie prawdy w doopokracji 05.11.06, 19:30 grozi kara bo doopokracja ze swa cenzura-polityczna poprawnoscia, prawdy nienawidzi Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce a ty co, co z RSHA sie urwałes??? 05.11.06, 19:25 no argumentacja, jak u tych panów w latach 1933-1945. Dobre. Wyborne. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce gekon tera to pana poznaje sie po innych atrybutac 05.11.06, 19:35 h. Podaje w kolejnosci: a. ferrari (czerwone) b. rolex (nie fałszywy) c. biały proszek (nie mąka) Te twoje szabl (zardzewiała), dzban (bez ucha) i siodło (poprute) - to z innej bajki! Z tego to tylko prychają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: gekon tera to pana poznaje sie po innych atry 05.11.06, 19:37 dzban bez ucha ale i bez dziury ;) > h. Podaje w kolejnosci: > a. ferrari (czerwone) > b. rolex (nie fałszywy) > c. biały proszek (nie mąka) to ma byc Pan?? hahahahahahaha ja nie powiem co to jest ;D Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce A co lepiej na Autostradzie na koniu galopowac 05.11.06, 19:39 i szablą wywijac. Oj gekon, gekon!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 autostrady powinne byc zlikwidowane 05.11.06, 19:42 dla koni nie zdrowo jezdzic po takich twardych nawiezchniach Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce No dobra, ale 66 zostawiamy??? 05.11.06, 19:45 i jeszcze tą "Highway to hell!!!!!". Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce dzieki Ci. znajdujemy wspolne punkty 05.11.06, 19:56 Jednak polak z Polakiem potrafią sie dogadac. A co z szosą Wolokołamską? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 mnie tylko ta autostrada sccota sie podoba 05.11.06, 19:58 reszte rozpieprzyc Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce no to koniec. Mam 44 rany, przywalili ze stingera, 05.11.06, 20:05 amunicji brak! Zegnajcie rodacy! Adios. Diabli nadali tego gekonan slimaka. A ta winna sie nie odzywa. SALVE PATRIA MORITURI TE SALUTANT! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 widzisz jakbys zalozyl ryngraf z symbolem 05.11.06, 20:06 swietej panienki, to by ci sie nie stalo nic, ale ty swoje...to masz Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: wydaje mi sie, ze polski samiec jest rownie b 05.11.06, 19:17 gdzies_czyli_wewpolsce napisał: >> A jaszczurki - czy wiecie, ze one trawią toksynami? Uwazaj gekon z pluciem, > mogłby Cie kotos walnąć. To slimaki nie jaszczurki. Poza tym gekony sa niezwykle sympatyczne i towarzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce slimaki???? 05.11.06, 19:22 ach, no nie, to nie wiedziałem, że miałem zielonego slimaczka na czterech łapkach. Jak to człowiek sie moze mylic. Dobrze, że mi zwróciłac na to uwage. Pojde i zrobie awanture w sklepie zoologicznym. Ostatnio wtrynił mi norweską błękitną..... Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: slimaki???? 05.11.06, 19:27 Och, przepraszam ale czytalam artykul o slimakach i tak mi sie skojarzylo :). Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce przepraszam, przepraszam - dobre sobie 05.11.06, 19:32 a sprzedawca leży w kałuży krwi! I co ja teraz zrobie? wiesz przynajmniej jak sie krew tamuje? Władowałem mu cały magazyn z kałacha i sika, jak fontann di trevi. Do konca trwierdził, ze gekon to gekon, a nie slimak. Chaljera!! Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: przepraszam, przepraszam - dobre sobie 05.11.06, 19:37 Jak sie krew tamuje, czekaj, gdzies to widzialam...Eee, zostaw go i dyskretnie wyjdz ze sklepu. Nie zapomnij slimaka tfu, gekona. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce za pozno, wszystko obstawione. Juz ABW, CBS, CIA 05.11.06, 19:43 i nawet FSB. Dziwne, co oni tu robią. Już nic nie rozumiem. Ale MOSADU NIE MA!!!! Ps. sprzedawca juz, jakby to powiedziec, jest nie uzyteczny. POTRZEBUJE AMUNICJI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce na pewno nie było. Tylko ci z ABW i CBS dziwnie kr 05.11.06, 19:58 zyczą. Kiedys uczyłem sie tego jezyka, ale juz zapomniałem. Coś jakby "rjugi ferch". Co to do diabła znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: na pewno nie było. Tylko ci z ABW i CBS dziwn 05.11.06, 20:31 Gekon ma racje, Mossad byl, od samego poczatku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 hehehe bo ja zawsze mam racje i pisze prawde 05.11.06, 20:35 czego nieanwidzi lewactwo i bolszewia Odpowiedz Link Zgłoś
ginusia Re: hehehe bo ja zawsze mam racje i pisze prawde 05.11.06, 20:36 Powtarzasz sie rycerzu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 bo prawde nalezy powtarzac, zeby przebila 05.11.06, 20:39 sie przez zgnile opary klamstwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce ten sposob znam. Probowałem. Ale za duzo dziur! 05.11.06, 19:44 Gosc zgrilowany na całego! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 trudno, stalo sie, moze to byl niemiec czy kacap 05.11.06, 19:49 wiec szkody nie ma, tak czy siak, wez lug sodowy, wykop nad rzecka, blisko koryta dolek, potem folia taka, trupa do srodka, i lugiem zalej, a rano, jak juz sie rozpusci, wykop kanal do rzeczki, splynie i po klopocie ;) Kto kolwiek widzial, kto kolwiek wie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stahetom Re: trudno, stalo sie, moze to byl niemiec czy ka 05.11.06, 19:55 syckie szfapskie sfinie tsa by wytuc... i i...volksdeutschy tys Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce pisałem przecie, ze wszystko obstawione i amunicji 05.11.06, 20:02 potrzebuje! A Ty mi tu o rzece. Moze jeszcze młyn mam postawic i mąkę zacząć mielic? Przyznam - pomysł godny i patriotyczny. Ale w tej sytuacji!!! Help! Aiuto! Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 szable w reke i na wroga!! zginiesz przynajmniej 05.11.06, 20:04 honorowo, kto wie, moze usieczesz jednego gada z FSB(pamietaj koniecnzie na nich wal) Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Niestety juz zginąłem. Nie ma mnie! Taki koniec ro 05.11.06, 20:06 zmow o gekoniach. Boze! Tragedai. A miało być o volksdeutschach z Die Welt. A tu taka tragedia. Nie legne nawet w Alei Zasłużonych, bo i za co? Za gekona? Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 przestan panikowac, wskrzesisz sie w swiatyni 05.11.06, 20:10 i jakos trafisz do tej lokacji spowrotem Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: rzad Polski, powinien powolac specjalny 05.11.06, 19:06 gekon1979 napisał: > odzial egzekutorow, ktorego to zadaniem, byloby odstrzelenie podobnych zartowni > siow, mysle, ze taki odzial powinien powstac, zeby bronic dobrego imienia nasze > go Kraju Coś Ty?! W tym kaczym bałaganie mogliby odstrzelić nie tego, co trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce żond? To jest cos takie w Polsce? Przeciez tu tylk 05.11.06, 19:13 o piss u koryta! A to żaden żond!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zofiam6 Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 18:32 Niemcy nigdy nie mieli dobrego gustu więc nawet to co oni uważają za dowcipne, jest po prostu w złym tonie (delikatnie i kulturalnie mówiąc). Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 18:42 Pomysl,chlopcze,jak Niemcy nie maja gustu to czemu Swiat kupuje niemiecki towar jak najety?Wiedzial ty,ze Niemce tyle eksportuja co Francja i Japonia razem wziete? Czyli krotko mowiac - Niemce narzucaja Swiatu swoj gust i Swiat to kupuje..ha,ha... Odpowiedz Link Zgłoś
totalizator Die Welt - czarna praca jest bez pozwolenia.szkop 05.11.06, 18:50 Die Welt - Czarna praca jest bez pozwolenia.Szkop do szkoly. Jezeli jest pozwolenie na prace to ta praca nie jest czarna. Nawiasem mowiac Niemcy nie sa dzis atrakcyjnym miejscem do pracy. Jest pracy pod dostatkiem w przyjaznych Polakom krajach, o wyzszym standarcie kulury wspolzycia i lepszych zarobkach. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Die Welt - czarna praca jest bez pozwolenia.s 05.11.06, 18:58 Ciec,gdzie masz lepiej? img141.imagevenue.com/view.php?image=95546_arbeitslohn_485lo.jpg Ciec,popatrz jak tanio,Niemcy najtanszy kraj Europy.... ch.de.acnielsen.com/news/pr20050927.shtml totalizator napisał: > Die Welt - Czarna praca jest bez pozwolenia.Szkop do szkoly. Jezeli jest > pozwolenie na prace to ta praca nie jest czarna. Nawiasem mowiac Niemcy nie sa > dzis atrakcyjnym miejscem do pracy. Jest pracy pod dostatkiem w przyjaznych > Polakom krajach, o wyzszym standarcie kulury wspolzycia i lepszych zarobkach. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Germańska wspólnota rozbójnicza 05.11.06, 19:15 Źle pisali o Niemcach: Tołstoj, Gogol, a także Prus, Sienkiewicz, Kraszewski, Rodziewiczówna, Konopnicka, bowiem dobrze o nich pisać się nie da. Germańska wspólnota rozbójnicza zawsze słynęła ze straszliwego okrucieństwa. Niemiecki uczony dominikanin, Joannes Falkenberg, powiada w tym swoim nieskomplikowanym języku, w którym nie sposób było stworzyć wielkiej literatury: “Jest większą zasługą zabić Polaków i ich króla niż pogan… i dlatego świeccy książęta mają obowiązek wytępić wszystkich Polaków. Powiesić na szubienicach ich książąt i całą ich szlachtę.” W niemieckim charakterze narodowym leży zamiłowanie do złodziejstwa i zabójstwa. Zaczynają usilnie pracować tylko wtedy, kiedy przygotowują wojnę. Nie należy się więc dziwić, że w języku - bardzo prostym przecież - najlepiej łupieżcom wychodzą komendy wojskowe; u nich nawet przekleństwa są bez polotu, prymitywne. W wieku dwunastym Niemcy wymordowali Słowian połabskich: Milczan, Łużyczan, Wieletów. To tam stoją dziś ich ponure miasta - Hamburg i Berlin. Na miejscu Słowian Naddunajskich powstały germańskie osady, które potem przekształciły się w Österreich. Wszyscy pamiętamy, że to Krzyżacy wymordowali całą ludność Gdańska w 1308 roku. Poznali ich z tej strony także starożytni Rzymianie. O łotrowskim charakterze narodowym Germanów Juliusz Cezar tak pisał: “Okrucieństwa, które uprawiają poza granicami swego państwa, nie poczytują za hańbę”. Wyprawy łupieżcze na sąsiadów Niemcy traktują jako swego rodzaju polowania. Nie pozbyli się zachowań z czasów wspólnoty pierwotnej, są i pozostaną narodem niedorozwiniętym. Anglicy o tym wiedzą, a więc chcą utrzymać tego ponurego brytana w dobrej kondycji, aby trzymał w szachu kontynentalną Europę, aby sami mogli bez przeszkód okradać resztę świata. O charakterze i psychice niemieckiej ich filozof Miller-Freienfelds w utworze pt. “Psychologia Niemca i jego kultura” powiada, że genotyp, czyli trwały trzon osobowości germańskiej to chciwość na cudze mienie, po które on sięga na drodze agresji, skrytobójstwa i grabieży… O tym wszystkim wiedziałem, kiedy jechałem do moich przyjaciół Łużyczan (resztki ich ocalały), czyli do Domowiny. Jednak rzeczywistość okazała się jeszcze bardziej przerażająca. I tu przypomniałem sobie moją wizytę w Budziszynie z jeszcze jednego powodu: wczoraj czeskie radio Praha podało, że w Budziszynie Łużyczanie bili się na ulicach z niemiecką policją. Powodem walk był coraz większy ucisk narodowy tej małej wspólnoty słowiańskiej przez urzędy niemieckie, ograniczające coraz bardziej swobody obywatelskie w tej autonomicznej republice. Łużyczanie wyszli z protestami na ulice. Polała się krew… O zajściach w Budziszynie polskojęzyczne środki przekazu Polaków nie poinformowały. Dziś to już nikogo z nas nie dziwi. Były to wczesne lata siedemdziesiąte. Wtedy “Domowina” zaprosiła mnie na cykl spotkań autorskich. Znam język naszych zachodnich sąsiadów. Trudno go nie znać, kiedy jest on do polskiego bardziej podobny niż czeski czy białoruski. Szedłem więc któregoś razu ulicą w Budziszynie z pisarzem Jurijem Budarem. Akurat rozmawialiśmy o trudnych sprawach tych najbardziej na zachód wysuniętych bastionów Słowiańszczyzny w morzu germańskim, agresywnym i do zabijania skorym. - Z pogromu hitlerowskiego ocalało zaledwie sto tysięcy Łużyczan. Nie wolno było rozmawiać po łużycku ani kultury naszej eksponować - za to groziła śmierć! Musieliśmy zejść do głębokiego podziemia… - A co Niemcy w czasie wojny z wami robili? - pytam, bo znam ich nienawiść do ludów okradanych. - Mężczyzn wysłano na front wschodni, kobiety na przymusowe roboty i do łagru, a dzieci na zgermanizowanie. Z tego straszliwego holocaustu została nas zaledwie garstka - oblicze Budara pomroczniało. - Podobno Wilhelm Pieck był Łużyczaninem? - powiedziałem, bo nagle to sobie przypomniałem, ktoś mi o tym w Warszawie mówił… - Tak, to prawda: jego nazwisko pochodzi od słowiańskiego słowa “piec”! Niemcy je wymawiają po swojemu jako “Pik”… I to jemu zawdzięczamy nazwy ulic w naszym języku, względną swobodę autonomiczną, nasze gazety, tygodnik “Domowina”, kluby, wydawnictwo książkowe, zespoły pieśni i tańca, prawo do mówienia po łużycku na ulicy… Kiedy Pieck zmarł - Niemcy zaczęli powoli likwidować nasze przywileje… W tym momencie podszedł do nas rudy dwudziestolatek w niebieskiej koszuli FDJ z czerwonym krawatem, miał wykrzywioną wściekłością purpurową twarz. Wykrzyknął do nas: - Wy łużyckie świnie, tu jest niemiecki Bautzen i tutaj nie wolno mówić w tym plugawym słowiańskim języku! Chwyciłem Szwaba za kołnierz: nie spodziewał się tego, a ja wprost w jego czerwony, dyszący nienawiścią pysk, syknąłem byle jaką niemczyzną: - Du dojcze farfluchter junge! Und dreck! Du dunmkopf, ich bin auslender i ja cię mogę, niemiecki durniu, do koncentracjonlager wsadzić, farsztejn? - tu splunąłem z obrzydzeniem i dodałem: - Du bist farfluchter dojcze sszprache! Niemiaszek zaczął wyć ze strachu w swoim języku: - Przepraszam was, pomyliłem się, myślałem, że jesteście Łużyczanami, których pełno tu się pęta… Nie mówcie tylko policji… I w tym momencie Budar, który dotychczas stał blady i zdenerwowany napaścią odzyskał siły i wymierzył Szwabowi straszliwego kopa w tyłek. Kopniak poderwał młodego faszysto-komunistę do góry, który opadł na ziemię, ale szybko wstał i zaczął - jęcząc po niemiecku - uciekać jak zając, jak tchórz, jak niedobitek spod Cedyni, Grunwaldu, Stalingradu… - O, taką mamy tu autonomię - rzekł Budar i otrzepał nie wiedzieć czemu dłonie, jak po brudnej robocie. - Ciekawe, dlaczego Stalin nie przyłączył waszej republiki do Polski, tylko zostawił z Niemcami - powiedziałem zrzucając powoli z siebie całe to nieprzyjazne germańskie odium po zajściu z młodym nazistą. - Zresztą ze Stalinem nigdy nie było wiadomo co zrobi, jak się zachowa, na przykład jak z puszczą białowieską - przeciął ją paznokciem na mapie na pół i tak już zostało do dziś. Podobnie zrobił z wieloma wsiami: pół zostało w Polsce, a pół sowieci sobie zabrali… Szliśmy wolno ulicą Budziszyna w centrum miasta, gdy nagle Budar jakby sobie coś ważnego przypomniał, zaproponował: - A wiesz, zajdźmy do księgarni, może już jest moja nowa książka, to ci ją przy okazji zadedykuję. Myślę, że już powinna być w sprzedaży… Zatrzymaliśmy się przed witryną księgarską. Większość książek była w języku niemieckim. Gdy weszliśmy, przywitał nas lokajsko uśmiechnięty okupant. - Was wollen zie? - spytał w narzuconym Słowianom języku. - Chciałbym kupić książkę łużyckiego autora, Jurija Budara “Nas kusk zemje” - powiedziałem i spojrzałem na Szwaba badawczo. - Niestety, bardzo żałuję, ale nie mamy takiego autora - potomek uciekinierów spod Stalingradu z udawanym ubolewaniem, w geście bezradności rozłożył ręce. - Ach tak? - wyjąłem z kieszeni wewnętrznej marynarki mój polski paszport ze srebrnym orłem i podsunąłem sprzedawcy pod nos. - A ja mam poufne informacje, że właśnie tę książkę pan już od paru dni powinien mieć… - Och - zatroskał się po niemiecku, czyli nieprawdziwie - właśnie sobie przypomniałem, że istotnie, dostaliśmy tego autora. Potomek miłośników cudzego mienia pobiegł na zaplecze. Słychać było, jak rozrywa papier pakowy na paczce książek znienawidzonego łużyckiego pisarza. Zjawił się, prawie biegiem, z jedną książką w ręku. - Niech pan jeszcze przyniesie pięć egzemplarzy - ostrym tonem pogoniłem pruskiego sprzedawcę. Znowu przybiegł z książkami. Pakował, wydawał resztę i cały czas uśmiechał się i kłaniał uniżenie, i wciąż przepraszał za niedopatrzenie. Bał się… Wyszliśmy z tego niemieckiego miejs Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Germańska wspólnota rozbójnicza 05.11.06, 19:16 Wyszliśmy z tego niemieckiego miejsca, głośno trzasnąwszy drzwiami. - Moja żona kilka razy tu była, Niemiec zawsze jej odpowiadał, że jeszcze nie ma, a wiedzieliśmy od swoich ludzi, że książka od paru dni jest w tej księgarni - rzekł Budar. - Po prostu bojkotują nas na każdym kroku. Podobnie było z książką Sołty, Karela Nowki i innych naszych pisarzy… - Widziałem, jak ten Szwab się zachowuje - mruknąłem. - Przecież aż do Łaby ciągną się słowiańskie ziemie. Niemcy wymordowali Połabian, Słowińców, Prusów, Jadźwingów, a teraz nas, Łużyczan dobijają… A świat patrzy i nic nie mówi. Mamy ONZ, NATO i wiele innych… organizacji, które są na usługach pewnych grup wzajemnego popierania się - Budar westchnął ciężko. - Właśnie, tak zwany Zachód widzi tylko te problemy, przy pomocy których może sobie nabić swoją chciwą kabzę… Dochodziliśmy do domu Jurija. W drzwiach powitała nas żona pisarza - Bożena. - No i co? Macie? - Mamy! - krzyknął triumfalnie Budar i położył paczkę książek na stole. - Musieliśmy jednak z okupantem stoczyć bitwę… - …na paszporty! - dodałem ze śmiechem. Siedzieliśmy przy stole, piliśmy herbatę i z wielką estymą kartkowaliśmy tomik “Nas kusk zemje”. - “Nasz kawałek ziemi” - powiedziałem głośno po polsku. - Właśnie - rzekł Budar - to jest ta nasza, w okowach niemieckich cierpiąca, coraz mniejsza ojczyzna. I napisał na stronie przedtytułowej: “Za knjeza Romana Gorzelskeho na rjane zetkanje - lubje - Budar. I data: 21.05.1974, Budysin. Przeczytałem nazwę wydawcy: Ludowe Nakładnictwo Domowina. Trzymałem tę książkę w rękach i myślałem, że jest ona napisana w kolejnym języku słowiańskim skazanym przez Niemców na śmierć. I patrzyłem na te umierające słowa, którym nikt nie chciał pomóc. A przeróżne “demokratyczne” organizacje udawały, że nie dostrzegają tego problemu… I przypomniałem sobie, że Stalin chciał wszystkich Niemców wywieźć na Daleki Wschód. Tam by się dopiero brali za łby z Chińczykami i Japończykami. Anglosasi przestraszyli się, że potem może zapanować w Europie spokój i że nie będą już z taką swobodą okradać różnych państw świata: Roosevelt z Churchillem zmówili się i zaprotestowali. Wprawdzie udało się Stalinowi wywieźć parę milionów Niemców, a także sporo Żydów do Birobidżanu - nadmurskiej republiki żydowskiej - ale nagle Stalina otruto i nikt już potem do tych pomysłów nie wrócił. Z trzymanej książki głośno przeczytałem tytuły wierszy: - “Za małe ludy”, “Drohotny kamjeń”, “Prasenje”, “My tu smy”, “Zeleń nasich spęwow”, “Dźiwna hra”, “Mejski wjecor”, “Cicha prostwa”, “Wernosć a łza”, “Noc w lesu”… - Czytasz tylko te tytuły, które są podobne do polskich - zaśmiał się Budar. - Bo chcę pokazać to, co nasze języki zbliża… Zaraz ten krótki wiersz przełożę na polski, jest bardzo klarowny, prawie sam się tłumaczy. O popatrz: Gdy lud chce zmienić swoją dolę, Niech stara się, by żyzną ojców rolę Dobytek wszelki oraz Bogów Nie wkładał w ręce dawnych wrogów… - Wiersz jest jeszcze trochę chropawy w moim polskim przekładzie… - Ale jest w nim, w warstwie polskiej, zawarta cała nasza prawda łużycka: o naszym życiu i walce z okupantem - powiedział Jurij Budar. Jego łagodnie leżąca na książce dłoń - nagle zacisnęła się w pięść. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: Germańska wspólnota rozbójnicza 05.11.06, 19:16 kopiujcie ten tekst i rozpowszechniajcie, niczym słowo boże. Odpowiedz Link Zgłoś
ichklaus Re: Germańska wspólnota rozbójnicza 05.11.06, 23:14 ty jestes naprawde nawiedzony. to tak samo jak... nawet nie chce mi sie pisac.... pomysl sam..., Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Germańska wspólnota rozbójnicza 06.11.06, 16:45 Bedziemy kopiowac - ten tekst dobitnie pokazuje, o ile bardziej brutalna jest polonizacja Slazakow, niz germanizacja Luzyczan. To, czego nie dali rady zrobic Niemcy z Luzyczanami za 1000 lat, wy Polacy zrobiliscie ze Slazakami w kilkadziesiat. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 bardzo mi sie to przyjemnie czytalo 05.11.06, 19:17 wczesniej, cala prawda o tych germancach Odpowiedz Link Zgłoś
ogro Re: Die Welt - czarna praca jest bez pozwolenia.s 05.11.06, 19:15 Wizerunkowi Polaków najbardziej szkodzą Polacy. Mój kraj ogr.blox.pl/html Moje miasto ogro.blox.pl/html Moja wieś budziarze.blox.pl/html Mój ogród babij2.blox.pl/html Moje rośliny babij.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
flyb52 "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 19:25 Ludzie, ktorzy nie potrafia smiac sie z samych siebie: islamisci, taliban, bolszewiki i ludzie, ktorzy maja cala mase kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x IV RP to wdzieczny cel satyry 05.11.06, 19:29 Maja Niemcy racje cieszac sie z odzewu na publikacje. Reakcja polskiej dyplomacji jest rzeczywiscie dowodem uznania dla wysilkow nimieckich satyrykow. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: polacy na valet parking 05.11.06, 19:36 to najlepszy sposob na pozbycie sie samochodu, oddaje klucyki od mojego Mercedesa i domu za kazdym razem meksykanskiemu parkingowemu w LA gdzie mieszkam i zawsze mam samochod z powrotem Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Borat stanie sie repatryjantem z Kazachstanu ..... 05.11.06, 19:52 ... i IV Rzeczypospolita bedzie promowana na wszystkich kontynentach. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 A tu macie poprawkę - na wypadek, gdyby braklo 05.11.06, 19:44 wam śliny lub piany: www.welt.de/data/2006/11/05/1100896.html Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa Rosji ani homoseksualistow Niemiec nie obrazi 05.11.06, 19:47 Dziennikarze podkreślają, że wcześniej wyśmiewali Koreę Północną, Iran, Luksemburg, Liechtenstein, papieża Benedykta XVI oraz Niemcy, w tym niemiecki rząd. Nigdy nie było żadnych oficjalnych reakcji - zaznaczają autorzy. Niemcy zawsze byli i sa tchorzami, ktorzy lubia pastwic sie nad tymi, ktorzy nie moga sie bronic przed ich napastliwoscia. Spokojna glowa, nie zdobeda sie oni na to by zaczepiac Rosje lub srodowisko homoseksualistow. Uwazam, iz na tego rodzaju chamskie "zarty" trzeba reagowac chocby dlatego, ze straszliwie obnizaja one przyjete w cywilizowanym swiecie standardy kultury i przyzwoitosci. Oczywiscie, w pierwszym rzedzie powinni zareagowac przede wszystkim sami Niemcy - ci, ktorzy nie gustuja w chamstwie. Ale czy tacy istnieja? Na to bym specjalnie nie liczyla, bo kulture i wrazliwosc niemiecka niezle okresla nie tylko poziom ich "humoru" ale takze ow wspomniany w notatce nekrofil preparujacy ludzkie zwloki i organizujacy ich publiczne pokazy. Niemcy uwazaja go za artyste... Odpowiedz Link Zgłoś
koniecbanialuki Trzeba ostro reagować.Niemcy boja się krzyku ! 05.11.06, 20:22 Kto widział Niemca korzącego się przed szefem, wie o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
koniecbanialuki Niemcy leja swoje dzieci po twarzy- dla Polaków 05.11.06, 20:26 nigdy nie moga być wykładnia kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier123 No tak, a polska prasa jest swieta 05.11.06, 19:56 www.welt.de/data/2006/11/05/1100896.html Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Germański dowcip... 05.11.06, 20:31 Żart z JP II obrzydliwy. Powinni protestować wszyscy przyzwoici ludzie - nie tylko Polacy i katolicy. Takie chamstwo powinno być karane czasowym zamknięciem pisma - tak jak zamykanie stadionów po burdach "kibiców". Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Germański dowcip... 05.11.06, 21:39 mg2005 napisał: > Żart z JP II obrzydliwy. Powinni protestować wszyscy przyzwoici ludzie > - nie tylko Polacy i katolicy. Problem w tym ze JP II jedynie w Polsce jest obiektem kultu. Gdzie indziej nie wypada co prawda zartowac z uczuc religijnych blizniego ale ludziom nie miesci sie w glowie ze funkcjonariusz hirarchii katolickiej moze byc obiektem uczuc religijnych i dlatego dochodzi do takich nieporozumien jak powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Germański dowcip... 05.11.06, 22:36 rmstemero napisał: > mg2005 napisał: > > > Żart z JP II obrzydliwy. Powinni protestować wszyscy przyzwoici ludzie > > - nie tylko Polacy i katolicy. > > > Problem w tym ze JP II jedynie w Polsce jest obiektem kultu. Gdzie indziej nie > wypada co prawda zartowac z uczuc religijnych blizniego ale ludziom nie miesci > sie w glowie ze funkcjonariusz hirarchii katolickiej moze byc obiektem uczuc > religijnych i dlatego dochodzi do takich nieporozumien jak powyzej. Nie da się ukryć JPII ma sporo zwolenników w Kaczystanie co nie znaczy ,że w świecie ale i tak sraczowy JPII nijaki Dziwisz przejmuje schedę po Wojtyle Odpowiedz Link Zgłoś
mayaka Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 20:28 NIECH die welt pozartuje z IZRAELA i Z panstwch ARABSKICH Zobaczymy kto bedzie sie SMIAL Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 21:42 mayaka napisała: > NIECH die welt pozartuje z IZRAELA i Z panstwch ARABSKICH > Zobaczymy kto bedzie sie SMIAL Alez oni wlasnie to robia: www.welt.de/data/2006/09/13/1034807.html Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: "Die Welt" o reakcjach na satyrę o Polsce 05.11.06, 23:19 www.welt.de/data/2006/09/13/1034807.html Szybkie tłumaczenie dla nieznających niemieckiego: Gdzie ukrywa się Osama bin Laden? Pięć lat po atakach z 11 listopada zastanawia się wciąż cały świat: Gdzie schował się Osama bin Laden? Pytanie to zadają sobie nie tylko George W. Bush oraz 14 głównych i 26 dodatkowych żon, które były saudyjski przedsiębiorca budowlany zostawił bez żadnych alimentów, ale również pewien miły sąsiad, który w 1998 roku pożyczył Osamie swoją kamerę wideo - krótko przedtem, gdy tenże Osama pożegnał się słowami: "Będę się tylko przez chwilkę teraz kąpał." [Ktoś ma lepszy pomysł? - przyp. p.] Ostatnią rzeczą, jaką szczodry Saudyjczyk późnym latem 2001 r. otrzymał od Osamy była pocztówka z pięknymi szubienicami w Afganistanie, na której napisane było: "Chciałem przesłać ci twoją kamerę właśnie w zeszłym tygodniu pocztą lotniczą, ale pożyczyłem koledze samolot i dotąd mi go nie oddał." Posiadacz kamery pocieszał się: "przynajmniej mogę regularnie zobaczyć w Al-Dżazirze, że mój sprzęt wciąż działa." Gdzie jednak ukrywa się Osama? Amerykańscy komandosi szukają go wciąż na górskich bezdrożach między Afganistanem i Pakistanem. Ale zdjęcia satelitarne i filmy z kamer przemysłowych na całym świecie podobnie jak informacje wywiadu wskazują zupełnie inne ślady. GLASAUGE ujawnia ekskluzywne dokumenty. [Podpisy pod obrazkami:] [1] To ostre jak nóż zdjęcie z satelitów szpiegowskich upewnia ekspertów CIA: Osama ukrywa się wciąż na bezdrożach między Pakistanem i Afganistanem. Jednakże naoczni świadkowie widywali bin Ladena - jak sami mówią - w ostatnich tygodniach w zupełnie innych miejscach. [2] U boku tytana popu [niemieckiego - przyp. p.] Dietera Bohlena w czasie wyborów "Miss Mixi-Mixi" w Hamburgu. [3] W czasie "Wielkiej biesiady z muzyką ludową" w Erfurcie. [4] W łaźniach termalnych w Bad Saarow (Brandenburgia). Tam znalazła policja w zeszłym tygodniu to podejrzane sukno kąpielowe. [5] Na liście płac Romana Abramowicza. [6] Na castingu na tradycyjnego "grubego smakosza" na początku monachijskiego Oktoberfestu. [7] W czasie popularnego świątecznego głaskania płaszczek przy australijskim wybrzeżu. Islamskie święta przypadają tego roku we wrześniu. [Poprawki mile widziane - p.] Odpowiedz Link Zgłoś
cynozura No,cóż,niemiecki dowcip jest nadludzki i ... 05.11.06, 20:48 lotny jak "Tygrysy" pod Kurskiem. Odpowiedz Link Zgłoś