Dodaj do ulubionych

Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał bliskich

23.11.06, 15:31
Falszywa żałoba. Prawdą jest że wielu ludzi spoza Sląska,
średio to interesuje. Czy to ejst obrażliwe?

Ja mysle ze mniej niż narzucanie jakiejs zaloby ludziom, którzy tego nei czują.

Juz mielismy w przeciągu półtora roku, trzy żałoby.

Jesteście hipokrytami.

Magda
Obserwuj wątek
    • nessuno Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 15:36
      magdateclaw napisała:

> Falszywa żałoba. Prawdą jest że wielu ludzi spoza Sląska,
      > średio to interesuje. Czy to ejst obrażliwe?
      >
      > Ja mysle ze mniej niż narzucanie jakiejs zaloby ludziom, którzy tego nei czują.
      >
      >
      > Juz mielismy w przeciągu półtora roku, trzy żałoby.
      >
      > Jesteście hipokrytami.
      >
      > Magda

A skąd masz takie dane i wiedzę, że ludzi spoza Sląska średnio to interesuje?
      Gratuluję znakomitego taktu, wrrrr.
      • magdateclaw Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 15:53
        jestem spoza Sląska mam znajomych.
        I nudzi mnie to co jest w polskiej telewizji.
        Dwie takie psychozy nakrecane medialnie - smierc JP2 i tragedia
        w Katowicach szczesliwie mnie ominely, bylam za grqanica.

Ale kiedys mnei musialo jednak to spotkac.
        Daleka jestem od prowokowania kogokolwiek,
        ale dlaczeo mam biadolic i zajekiwac po przyjsciu do domu?

Dlaczego TV, radio publiczne tutaj nie funkcjonują normalnie.
        Czasem juz mi sie wydaje za Brygida Grysiak z TVN24 aspiruje
        do ucielesnienia czarnej madonny. Wczoraj w TVN24 ogldałam również
        godzinny program Rymanowskiego. Jesli ktos to widział to wie o czym mówię.
        Facet zaprosił miedzy innyi ksiedza, który apelował by mniej korzystac
        z enegrii, ponieważ dzięki temu możemu uniknąc smierci górników :-)))b
        Bralo dla ksiedza za blyskotliwy wniosek!!! Brawo za erudycje.
        Ludzie, który publikacji nie kupił by nikt, zyskuja teraz dzieki politycznej
        fali. Fali zmuszania do religijnosci, fali naiwnego ( czy jak napisał Umberto
        Eco "głupiutkiego") sentymentlaizmu. To co wygadywał ten ksiądz było po porostu
        zenujące. To są jakieś androny, którym poddają sie teraz nawet inteligentni
        ludzie. Z wąłsnej woli czy dla zachowania etatu? Czy Polska stanie się teraz
        krajem takiego zabobonu? Takiej żenady, takiego wspołczesnego pogaństwa? Mnie
        to nudzi, nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale wiedzcie, ze istnieją też ludzie
        których śrdnio to bierze.

Zgineli ludzie, ok, to jest przykra wiadomość, ale co Wam to da ze bedziecie
        zmuszać pozostałych do wyrazania żalu? Na tym zazwyczaj kończy się polska
        skuteczność. Zajmicie sie warunkami w jakich Ci ludzie pracują, co ich do tego
        zmuszą. Tymi firemkami na Śląsku z siedzibami na kurzych nóżkach, ktore werbują
        młodych młokosów, nie majacych pojęcia o zadaniach jakich siepodejmują.

W Polsce potraficie sie tylko modlić i jeczeć. A przecież to jest normalny
        wolny, kraj. Dlaczego sobie z tym nie radzicie?

Sytuacja w mediach jest nużąca i staje się zatęchła.

MT

nessuno napisał:

> magdateclaw napisała:
        >
        > > Falszywa żałoba. Prawdą jest że wielu ludzi spoza Sląska,
        > > średio to interesuje. Czy to ejst obrażliwe?
        > >
        > > Ja mysle ze mniej niż narzucanie jakiejs zaloby ludziom, którzy tego nei
        > czują.
        > >
        > >
        > > Juz mielismy w przeciągu półtora roku, trzy żałoby.
        > >
        > > Jesteście hipokrytami.
        > >
        > > Magda
        >
        > A skąd masz takie dane i wiedzę, że ludzi spoza Sląska średnio to interesuje?
        > Gratuluję znakomitego taktu, wrrrr.
        • dzikamalpa Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 15:57
          my Polacy radzimy sobie doskonale ze swoja polskoscia, a jesli ktos nie radzi
          sobie ze swoja światowością to juz nie jest nas Polakow sprawa
        • jacgg Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 16:08
          jak napisalas (magdatec)? firemki na kurzych nozkach? nudna i zatechla
          atmosfera? rozumiem, ze sama zbudowalas juz jakies imperium biznesowe, jestes
          blyskotliwa, witalna, wszystkich zachwycasz i inspirujesz. obawiam sie jednak,
          ze gdybys sprobowala zalozyc mala jednoodobowa firemke na kurzej nozce (przy
          ktorej firma "Mardo" bylaby gigantem, dajac prace ponad setce gorników, ktorych
          nie chcialy zatrudnic kopalnie, bo usiluja ciac ogromne koszty) to poleglabys
          juz przy rejestracji (o ile w ogole mialabys jakis pomysl co robic, bo sadzac z
          bezczelnosci twoich uwag niewiele w zyciu pokazalas i niewiele zrobilas, bo
          niewiele umiesz, jest takie przyslowie: najbardziej ryczy ta krowa, ktora malo
          mleka daje). przeszkadza ci, że lezac przed telewizorem nie mozesz ogladac
          bardziej rozrywkowych programow? zarob i kup sobie satelite, albo wylacz
          odbiornik i lez dalej (idz spac).
          • piwi77 Z ręką na sercu, płaczesz bo oficjalnie mamy 23.11.06, 16:25
            żałobę, bo zginął Twój krewny, bo zginęło 23 (przy 20 też byś płakał?), bo
            zginęli górnicy (najważniejszy zawód w Polsce), czy generalnie zawsze płaczesz
            jak giną ludzie - no wtedy to cały czas tylko ryczysz?
            • magdateclaw Górnik nie jest najważnieszym zawodem w Polsce. 23.11.06, 16:36
              Wspolczuje wszystkim rodzinom, ale prosze nie wygadujcie jzu takich gierkowskich
              formulek ze górnik to najwazniejszy zawód w Polsce. Jasne, mozemy tak sobie
              mówić, ale to wtedy jest tak że słowa zastepuja działania. To jest prawdziwa
              polska tradycja.

Górnik nie jest najwazniesjzym zawodem w Poslce. Od niedawna te przedsiebiorswa
              są nad kreską, przez 16 lat transofiormacji to my ludzie spoza Śląska
              sponsorowalismy wasze bezsensowne ekonomicznie dzilania. Chodziło o to by ludzi
              upitych komunistyczna ideologią ( wlasnie o tym ze górnik to najwazniesjzy zawód
              w Polsce), by tych ludzi nie wyrzucac z dania na dzien na bruk. Chodziło równeiz
              o to by gwałtowne pogorszenie, zycia tego regionu nie doprowadzilo do gwaltownej
              emigraci - w wiadomym kierunku - do niemiec, i by nie wzmacniać tym samym
              związków Śląska z Niemcami. Ale sytuacja w której cała Polska skąłda się na
              Śląsk nei jest sprawiedliwa. I nie oczekujcie, że ludzie mieszkajacy w
              Warszawie, Łodzi czy Krakowie będą pałcic do końca życia za nierentowne
              koplanie. Ten problem kiedyś wybuchie. Juz teraz było to widać w spicie
              powszechnym, gdzie ponad 100 tys ludzi zyjacych na Sląsku zazanczylo są odrębosć
              narodowościową. Warto o tym pogadać.

MT

piwi77 napisał:

> żałobę, bo zginął Twój krewny, bo zginęło 23 (przy 20 też byś płakał?), bo
              > zginęli górnicy (najważniejszy zawód w Polsce), czy generalnie zawsze płaczesz
              > jak giną ludzie - no wtedy to cały czas tylko ryczysz?
              • rafvonthorn Popieram Madzię 23.11.06, 17:03
                Fajnie, że ludzie nie boją się tak pisać, na każdym portalu znajduję takie
                teksty, podnosi mnie to na duchu. Codziennie więcej osób ginie na tragicznej
                jakości drogach, bądź w budownictwie, a nikt takiej szopki nie robi. To
                żenujące, pełne hipokryzji i nieuczciwe wobec innych ginących w wypadkach... To
                takie polskie...
                • ada1979 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:16
                  Wiesz co? Masz racje, ale moim zdaniem nie mozna tez tak pisac. gdyby mnie to
                  spotkalo, nie chcialabym przeczytac, ze ze smierci kogos dla mnie bardzo
                  waznego i bliskiego robie sie "szopke"...pozdrawiam
                  • rafvonthorn Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:19
                    Ludzie w polsce w ogromnej większości nie mają poczucia "granicy" między tym,
                    co ich dotyczy, a co nie. Jak można tak przejmować się wszystkim i wszystkimi?
                    Dla mnie liczą się moi bliscy, reszta naprawdę mało mnie interesuje, to kwestia
                    higieny psychicznej.
                    • ada1979 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:22
                      to o czym piszesz o sie nazywa empatia. I tak sie akurat sklada ze u wiekszosci
                      ludzi jest dokladnie odwrotnie - poczucie empatii maja obnizone, co oznacza, ze
                      nie potrafia sie wczuc w pelni w role drugiej osoby. nie uwazasz, ze tak
                      prywatnie kazdy z nas mysli sobie cos w rodzaju: " Jezu, no straszna tragedia,
                      wspolczuje im ogromnie. Acha, mialam jeszcze wypelnic ten formularz...":)
                      • rafvonthorn Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:33
                        Co empatia może mieć wspólnego z reakcją obcych Ci osób na Twoją śmierć?
                        • magdateclaw ! 23.11.06, 17:34
                          ja juz w trzecim wpisie zgadzam sie dokładnie z rafvonthronem!!!

(ale kurcze trudny login)

rafvonthorn napisał:

> Co empatia może mieć wspólnego z reakcją obcych Ci osób na Twoją śmierć?
                          • rafvonthorn Re: ! 23.11.06, 17:38
                            Wiele osób myli podobnie, ale nie są w stanie przełamać "blokady" kulturowej.
                            Przecież codziennie na drogach ginie ponad 13 osób, a nikt ich nie żałuje: to
                            włanie taka naga hipokryzja mnie irytuje...
                            • magdateclaw Re: ! 23.11.06, 17:39
                              tak uważam. Blokada kulturowa jest wykorzystywna przez innych. To nie jest fair.

rafvonthorn napisał:

> Wiele osób myli podobnie, ale nie są w stanie przełamać "blokady" kulturowej.
                              > Przecież codziennie na drogach ginie ponad 13 osób, a nikt ich nie żałuje: to
                              > włanie taka naga hipokryzja mnie irytuje...
                        • ada1979 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:37
                          jejku, przeciez nie chodzi o reakcje na smierc tych osob, tylko o wspolczucie
                          dla tych ktorzy zostali./ no sorki, ale jak umiera Ci ktos bliski to tak
                          naprawde rozpaczasz przeciez bardziej nad soba, nie uwazasz? nie myslisz o
                          tym "Jaki biedny ze umarl" tylko o tym, "Jaki ja jestem teraz biedny, ze go juz
                          nie mam"
                          Umiejetnosc wspolczucia nie dotyczy zmarlych, tylko zywych, bo czego mamy
                          wspolczuc zmarlym? No moze tylko cierpienia przed smiercia, jezeli cierpieli...
                          Pozdrawiam
                          • rafvonthorn Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:41
                            Więc w czym jest lepsza osoba, która zginęła w wypadku z kolegami, od tej,
                            która zginęła sama? Dlaczego miałbym współczuć jednej rodzinie, która straciła
                            ojca, a drugiej nie? Czemu jesteśmy zimni wobec zgonów nie rozdmuchiwanych
                            przez media? To co się dzieje w mediach to hipokryzja najwyższego lotu i mnie
                            to brzydzi, to wszystko.
                            • ada1979 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:45
                              Ale OK, i jak najbardziej sie z Toba zgadzam. osobiscie nie mam nic przeciwko
                              zalobie narodowej, bo 23 osoby na raz to jest tragedia, ale mnie tez
                              przeszkadza to nakrecanie emocji przez media. Chodzilo mi o to, ze po prostu w
                              niektorych postach troche mi brakuje szacunku i tyle...
                              pozdr i dzieki za dyskusje
                      • magdateclaw Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:33
                        Wspołczuje ludziom, ale nie zajmuje mnei to bardzo.
                        Piszę szczerze.

ada1979 napisała:

> to o czym piszesz o sie nazywa empatia. I tak sie akurat sklada ze u wiekszosci
                        >
                        > ludzi jest dokladnie odwrotnie - poczucie empatii maja obnizone, co oznacza, ze
                        >
                        > nie potrafia sie wczuc w pelni w role drugiej osoby. nie uwazasz, ze tak
                        > prywatnie kazdy z nas mysli sobie cos w rodzaju: " Jezu, no straszna tragedia,
                        > wspolczuje im ogromnie. Acha, mialam jeszcze wypelnic ten formularz...":)
                        • ada1979 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:39
                          I w sumie to dobrze, bo to objaw zdrowej psychiki. gdybys rozpaczala z powodu
                          tragedii nie znanych Ci ludzi, to prawdopodobnie zalecalabym Ci wizyte u
                          specjalisty:)
                          pozdr
                    • magdateclaw mówienie o tym nie jest egoizm 23.11.06, 17:31
                      wiekszosc ludzi tak uwaza, nawet ci tradycyjni katolicy.
                      Takie "biedzenie się" publiczne to jest tylko okazja
                      do forswoania swoich pogladów politycznych. Katolicy nie mają nazbyt
                      interesujacego życia prywatnego - domow nuda, zatem lubią wtracać sie, decydować
                      co powinni robić inni. To jest typowe.

A pilnowanie swoich spraw i koncentorwanie sie na swoim zyciu tio nic złego.
                      Warto najpierw posprzatac w swoim domu zanim pójdzie sie decydowac o czyimś.
                      W Polsce jest na odwrót.

MT

rafvonthorn napisał:

> Ludzie w polsce w ogromnej większości nie mają poczucia "granicy" między tym,
                      > co ich dotyczy, a co nie. Jak można tak przejmować się wszystkim i wszystkimi?
                      > Dla mnie liczą się moi bliscy, reszta naprawdę mało mnie interesuje, to kwestia
                      >
                      > higieny psychicznej.
                  • visenna2 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:20
                    Śmiem przypuszczać ze rodziny ofiar raczej tego nie przeczytają...
                    • ada1979 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:23
                      no penie nie...ale przeciez nie o to chodzi...
                    • magdateclaw dokładnie! 23.11.06, 17:32
                      sugerowanie, ze wpis w merytorycznej dyskusji w interecie, łamie załobę,
                      czy krzywdzi kogoś to hak erytystyczny. Zamykanie ust na poglady których sie
                      nie podziela. Których się nie lubie.

MT

visenna2 napisała:

> Śmiem przypuszczać ze rodziny ofiar raczej tego nie przeczytają...
                  • magdateclaw rodziny ofiar potrzebują pomocy nie medialnego cyr 23.11.06, 17:27
                    mysle, ze bys tu nie wchodziła po takiej tragedi.
                    Ci ludzie potrzebują pomocy a nie medialego cyrku.

MT

ada1979 napisała:

> Wiesz co? Masz racje, ale moim zdaniem nie mozna tez tak pisac. gdyby mnie to
                    > spotkalo, nie chcialabym przeczytac, ze ze smierci kogos dla mnie bardzo
                    > waznego i bliskiego robie sie "szopke"...pozdrawiam
                  • lisa2 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 18:07
                    To właśnie media tak rozdmuchują śmierć spektakularną, nabija im to kasę.
                    Sztuczna żałoba, bo tak należy rozumieć ich działanie, grobowe miny, i pytania
                    poniżej pasa zadawane w kółko - to wszystko obniża rangę ich zawodu.
                    Media narzuciły powszechną medialną żałobę społeczeństwu już przed śmiercią
                    papieża Jana Pawła II. Nic nie można było obejrzeć, przeczytać i słuchać, jak
                    tylko o tym. Baa... nawet reklamy wtedy nadało tylko kilka wybranych firm.
                    Teraz się to powtarza.

Jestem przeciwno narzucaniu mi jakichkolwiek działań, na które nie mam chęci!

A jestem zmuszane do tego na każdym kroku: reklamy podrzucane pod drzwi,
                    zaczepianie na ulicy przez rozdających ulotki, przerywanie reklamami programów
                    w tv i radiu, wysyłanie niechcianych informacji przez telefon, itd. itp....

Taka jest nowa Polska - nie identyfikuję się z nią. Urodziłom się w niej i nie
                    umiem w niej żyć. Nie potrafię się zdecydować na emigrację, bo mnie na to nie
                    stać, ale na każdym kroku odczuwam inność, obcość.

Politycy nie pomagają takim jak ja, oni chcą tylko polepszenia własnych
                    egzystencji - pokażcie mi polityka, który spełnił swoje obietnice wyborcze.

Nie podawajcie mi przykładów, że inni im przeszkadzali.

Teraz żałoba po ?górnikach? jest jedną z takich form politycznej-medialnej-
                    wyborczej propagandy!
                    Nie dla mnie taki szum!
                • wilma.flintstone Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:17
                  rafvonthorn napisał:

Codziennie więcej osób ginie na tragicznej
                  > jakości drogach, bądź w budownictwie,

Codziennie na polskich drogach i budowach ginie wiecej niz 23 osoby? Co za
                  bzdura!
                  • rafvonthorn Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:29
                    Nie moę znaleźć dokładnych danych, ale liczba osób ginących na drogach
                    przewyższa 5000 rocznie. To jest 13 osób dziennie, nie licząc rannych.
                    • zirytowana24 Re: Popieram Madzię 23.11.06, 19:10
                      Tak, ale zauważ ilu ginie z własnej winy?! Jadą po spożyciu alkoholu z
                      przekroczeniem prędkości!! Więc to jest w większosci ich wina! A co mogą
                      poradzić na to górnicy, że w kopalni jest metan??!! Najpierw się zastanów, a
                      potem pisz!
                  • magdateclaw Re: Popieram Madzię 23.11.06, 17:35
                    mysle ze gdyby polziczac zgodny zarejestrowane przez poilcje, pogotowie mogloby
                    to sie potwierdzić.

wilma.flintstone napisała:

> rafvonthorn napisał:
                    >
                    > Codziennie więcej osób ginie na tragicznej
                    > > jakości drogach, bądź w budownictwie,
                    >
                    > Codziennie na polskich drogach i budowach ginie wiecej niz 23 osoby? Co za
                    > bzdura!
                • golota20 Re: Popieram Madzię 24.11.06, 06:44
                  26 lat pracowalem na grubie w makoszowach....

Tragedia byla w makoszowach 72 gornikow zginelo.
                  To byl rok 58 czyli 1958..
                  Hotelowcy opuscili swoje lokum i pojechali do gololowic.
                  Kopalnia miala problemy z zaloga,czyli brak pracownikow..

Teraz jest inaczej, Chetni czekaja na prace w gornictwie., ale kopalnie nie
                  zatrudniaja..
                  Jak brakuje pracownikow to , gdzie sie zwracaja ..do firm prywatnych..
                  Firmy prywatne udzielaja swoich uslug
                  ..

Wysylaja swoich ludzi do niebezpiecznych prac......
                  to jest efekt.....

dalej nie trzeba komentowac.....
              • piwi77 Re: Górnik nie jest najważnieszym zawodem w Polsc 23.11.06, 17:08
                Jestem ostatni, który by twierdził, że zawód górniczy jest najważniejszy. Choć
                czasem mam wątpliwości, jak widzę przestraszone rządy, ulegajace każdym
                żądaniom rozzłoszczonej górniczej tłuszczy, siejącej regularnie zniszczenie w
                mieście Warszawie.
              • golota20 Re: Górnik nie jest najważnieszym zawodem w Polsc 24.11.06, 06:26
                moze jestes w bledzie ??
                ale slask i problemy to problem tej spolecznosci..
                Polska jeszcze sie interesuje slakiem bo slask jeszcze jest POLSKI!!!!

• magdateclaw Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 16:27
            inna branża.
            W kazdym razie fakty mówią za siebie na zachodzie, bardzo rzadku zdarzają się
            takie wypadki. Padnie zaraz argument, ze u tutaj brakuje pieniedzy. OK, byc
            moze. Jednak mysle, ze jest i tak, ze duzy udzial w tym ma polski balagan,
            zwalanie spraw na stre polskie przekoanie :ze jakos tam bedzie"
            Nie będzie. Metan nei bedzie sie litował. Gdybyscie pracowali solidnie,
            moze by do tego nie doszło. Oczywiscie, ze nei znam sie na tym, ale widze jak
            sie zachwoujecie, jak myslicie. Praca byla dla was zawesze na szarym koncu.
            Do pracy sie spozni9ało, i wychodziło sie z niej 15 minut przed czsem.
            Tak to juz z wami jest.

MT

jacgg napisał:

> jak napisalas (magdatec)? firemki na kurzych nozkach? nudna i zatechla
            > atmosfera? rozumiem, ze sama zbudowalas juz jakies imperium biznesowe, jestes
            > blyskotliwa, witalna, wszystkich zachwycasz i inspirujesz. obawiam sie jednak,
            > ze gdybys sprobowala zalozyc mala jednoodobowa firemke na kurzej nozce (przy
            > ktorej firma "Mardo" bylaby gigantem, dajac prace ponad setce gorników, ktorych
            >
            > nie chcialy zatrudnic kopalnie, bo usiluja ciac ogromne koszty) to poleglabys
            > juz przy rejestracji (o ile w ogole mialabys jakis pomysl co robic, bo sadzac z
            >
            > bezczelnosci twoich uwag niewiele w zyciu pokazalas i niewiele zrobilas, bo
            > niewiele umiesz, jest takie przyslowie: najbardziej ryczy ta krowa, ktora malo
            > mleka daje). przeszkadza ci, że lezac przed telewizorem nie mozesz ogladac
            > bardziej rozrywkowych programow? zarob i kup sobie satelite, albo wylacz
            > odbiornik i lez dalej (idz spac).
            • wilma.flintstone Racje ma Gazeta... 23.11.06, 17:24
              ...ze uniemozliwila internautom wyrazanie opinii pod wiekszoscia artykulow na
              temat Haleby. Zawsze przeciez znajdzie sie jakas paniusia zniesmaczona, ze jej
              odwolali szol w TV i jeszcze, na nieszczescie, uzna ze jest to uczucie warte
              podzielenia sie z innymi...

P.S A dlaczego nagle "wy"? W swoim pierwszym poscie pisalas "my". Co, bylas
              pare razy tu i tam w Europe pizze roznosic i nagle Polacy to dla Ciebie "oni"?
              • magdateclaw gdy tylko mozna powiedziec wychodzi szydło z ... 23.11.06, 17:38
                A gdy tylko mozna wypowiedizec sie wychodzi szydło z worka.
                Kto ma ty decydować? Media czy ludzie?

Jesli nie kręci mnie ta hucpa, chce o tym napisać.

MT

> ...ze uniemozliwila internautom wyrazanie opinii pod wiekszoscia artykulow na
                > temat Haleby. Zawsze przeciez znajdzie sie jakas paniusia zniesmaczona, ze jej
                > odwolali szol w TV i jeszcze, na nieszczescie, uzna ze jest to uczucie warte
                > podzielenia sie z innymi...
                >
                > P.S A dlaczego nagle "wy"? W swoim pierwszym poscie pisalas "my". Co, bylas
                > pare razy tu i tam w Europe pizze roznosic i nagle Polacy to dla Ciebie "oni"?
                • zirytowana24 Re: gdy tylko mozna powiedziec wychodzi szydło z 23.11.06, 19:15
                  Zostaw swoja głupote(magdateclaw) dla siebie, bo nikt nie chce tego czytać.
                  • obraza.uczuc.religijnych Wręcz przeciwnie. 23.11.06, 19:49
                    Wielu chce czytać słuszne słowa.
                    • magdateclaw dziekuję Obrazo.Uczuć,Religijnych, ale ja nie chcę 23.11.06, 21:14
                      obrażać

obraza.uczuc.religijnych napisał:

> Wielu chce czytać słuszne słowa.
                  • magdateclaw Re: gdy tylko mozna powiedziec wychodzi szydło z 23.11.06, 21:13
                    nie czytaj, jesli nie chcesz. W przeciwieństwie do medialnych "żałobników" ja ci
                    niczego nie narzucam.
            • golota20 Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 24.11.06, 07:07
              Balagan moze jest??

w kopalni nie wyjdziesz szybciej. raczej trzeba prace wydluzyc , bo jest
              awaria i pracownik ma tego swiadomosc..

To nie jest praca biurowa , i godzina 15. zbieram papierki i zamykam biurko.

Awaria mniejsza czy wieksza to Sztygar i jego podwadni musza sie uporac z
              problemem.. ale myslec ze juz czas do domu.....

20 godzin na dole to nie rzdkosc pracownika byla, moze jest teraz inaczej....
          • monni_mi Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 18:06
            Wiekszosc rodakow to jednak straszne kompleksy ma i bardzo niski poziom
            tolerancji :] I jak zwykle wie (na podstawie wypowiedzi na forum), co czlowiek
            osiagnal w zyciu i jak nalezy go oceniac. A moze by tak przyjac do wiadomosci,
            ze ktos ma inne poglady i nie ma ochoty na udawanie zaloby?

jacgg napisał:

> jak napisalas (magdatec)? firemki na kurzych nozkach? nudna i zatechla
            .....
        • piwi77 Magdateclaw, podzielam Twój pogląd, tragedia 23.11.06, 16:20
          tragedią, ale nie dajmy z siebie robić wariatów. Tak się nie da żyć.
        • ollo2005 Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 19:21
          głupia c...ipo
          • magdateclaw Re: Czy Polska stanie sie krajem zaobonu. 23.11.06, 21:15
            właśnie.

żonę pewnie tłuczesz, tu nie masz co z rękami zrobić.

ollo2005 napisała:

> głupia c...ipo
        • eee.tam to po co sie udzielasz 23.11.06, 22:26
          jak ci to wszystko wisi, nie ogladaj polskiej tv, nie czytaj prasy, nie mow po
          polsku, po co sie tak meczyc?
          • beatrix17 Re: to po co sie udzielasz 23.11.06, 23:39
            A moze po to, ze kogos jeszcze obchodzi , co dzieje sie w tym kraju? I mialby
            ochote, zeby to sie zmienilo. Z tego co piszesz wynika, ze jak cos jest po
            polsku to znaczy Ok i skrytykowac nie mozna. Jestwg mnie hipokryzją, ze dwoch
            nieduzych facetow, ktorzy nie troszcza sie zbytnio na codzien o kilkadziesiat
            milonow zywych zatroszczylo sie tak mocno o 23 zmarłych tragicznie górników. Z
            całym szacunkiem dla tych ostatnich.
    • magdateclaw prezydent i premier grają uczuciami przed wyborami 23.11.06, 15:36
      takiej gratki Marcinkiewicz, i ci kandydaci PiSu którzy mają jakieś szanse na
      prezydentury miast, wymarzyć sobie nie mogli. Lech Kaczyński wykorzystjuę każdą
      sytuacjie by pokazać się w mediach, nawet niewidzalana dama - Maria "JaSTRZąb"
      Kaczyńska pkazała się. Czy nie chodzi o niedziele wybory do lokalne?

PiS ma szczęscie do takich nieszczęść.
      • dzikamalpa Re: prezydent i premier grają uczuciami przed wyb 23.11.06, 15:50
        skoro chcesz oceniac tragedie zgodnie z taka logika to oczywiste jest ze
        platforma obywatelska miala szczescie... przeciez gdyby nie wypadek ktory
        zaabsorbowal calkowicie media niewiadomo jak daleko posunelaby sie pyskowka
        miedzy rokita a tuskiem, a co za tym idzie upadek wizerunku PO w odbiorze
        spolecznym
        • piwi77 Ale to jednak Kaczuszki latają ze mszy na mszę, 23.11.06, 16:27
          obdarowują naszymi pieniędzmi i tulą sie do biskupów.
          • dzikamalpa Re: Ale to jednak Kaczuszki latają ze mszy na msz 23.11.06, 16:30
            co nie zmieni faktu ze inny kaczorek tusk dziekuje opatrznosci ze cos uwage
            spoleczna od popekanej platformy odwrocilo
            • piwi77 Re: Ale to jednak Kaczuszki latają ze mszy na msz 23.11.06, 16:55
              dzikamalpa napisał:

> co nie zmieni faktu ze inny kaczorek tusk dziekuje opatrznosci ze cos uwage
              > spoleczna od popekanej platformy odwrocilo

Być może, ale tego nie wiemy.
    • rainy.streets Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 15:39
      a ja się z Tobą zgadzam. Cóż przed wyborami zrbi się wszytsko. Okej, niech
      będzie żałoba na Śląsku, niech bedzie w śród górników, reszta Polski nie puszcza
      tego mimo uszu, ale nie od razu żałoba narodowa. nie przesadzajmy...
      • dzikamalpa Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:00
        na szczescie Slask jeszcze jest polski i w zwiazku z tym zasluguje na
        solidarnosc Polakow...
        • magdateclaw Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:08
          nie wiem czy wszyscy górnicy zgodziliby się z Tobą.
          Niemcy nie pozwoliliby na taki syf.
          Predzej zamkneli by te kopalnie i przekwalifikowywali by tych ludzi
          niż trwali w takim bałąganie. Także to Twoje "na szczęscie" jest pewnie wzgledne.

Jeczec potraficie. Niewiele poza tym.

MT

dzikamalpa napisał:

> na szczescie Slask jeszcze jest polski i w zwiazku z tym zasluguje na
          > solidarnosc Polakow...
          • jacgg Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:13
            a skad ty mozesz wiedziec, ja wyglada organizacja pracy polskich kopaln? bylas
            chociaz na bramie? wez sie dziołcho lepiej do jakiejs roboty, ze ci tak po
            slasku napisze, zamiast puszczac w siec bździnki o tym jak niby jest i jak niby
            byc powinno. to by cie moze nauczylo minimalnej powsciagliwosci w sądach.
          • dzikamalpa Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:13
            a skad w tobie tyle nienawisci do tradycji, polskosci etc... jesli chcesz na tym
            forum leczyc swoje frustracji ze nie masz pracy albo ze tata pil za duzo to
            poszukaj innego forum gdzie pomoga ci rozwiazac twoje problemy
            • magdateclaw z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 16:23
              nie ma zgodny natomiast na wchodzenie
              do naszych mieszkan burkaów z brudnymi buciorami,
              którzy wmuszają nam jakieś zachowania, tylko dlatego
              że tak wypada. Nie wypada.

MT

dzikamalpa napisał:

> a skad w tobie tyle nienawisci do tradycji, polskosci etc... jesli chcesz na ty
              > m
              > forum leczyc swoje frustracji ze nie masz pracy albo ze tata pil za duzo to
              > poszukaj innego forum gdzie pomoga ci rozwiazac twoje problemy
              • dzikamalpa Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 16:25
                mam nadzieje ze to tylko wirtualna obsesja, jesli nie radze udac sie do specjalisty
                • magdateclaw Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 16:28
                  bo sie nie rozczulam po gornikach. Tak jest! Do specjalisty. :-))

dzikamalpa napisał:

> mam nadzieje ze to tylko wirtualna obsesja, jesli nie radze udac sie do specjal
                  > isty
                  • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 17:42
                    Nie, ale dlatego ze naprodukowalas tu juz ogromna ilosc postow, bo atmosfera w
                    TV Ci sie nie podoba...Nikt Ci nie kaze plakac po tych ludziach, mozesz robic
                    na co masz ochote, ale uszanuj zalobe innych. A Tobie ona z jakichs dziwnych
                    powodow przeszkadza i to na tyle, ze zachowujesz sie, jakbys jednak do tej
                    swojej dobrej pensji musiala dorobic pisaniem glupot w necie. Nikt Ciebie do
                    niczego nie zmusza, nie ma nic w TV to poczytaj ksiazke, idz do kina albo
                    wypozycz film na DVD. Mowimy tu raptem o dwoch dniach (zaloba do soboty), nie o
                    latach swietlnych. No i te Twoje teskty na temat Polakow, nie wiedziec czemu
                    pisane w 3 os. liczby mnogiej, ten protekcjonalny ton, ten szum wokol swojej
                    osoby...Troche klasy, kobieto...
                    • rafvonthorn Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 17:46
                      Nie razi Cię dysproporcja w żałobie nad dziesiątkami zgonów w polsce dziennie i
                      w żałobie po 23 osobach?
                      • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 18:23
                        rafvonthorn napisał:

> Nie razi Cię dysproporcja w żałobie nad dziesiątkami zgonów w polsce dziennie
                        i w żałobie po 23 osobach?

Przykro mi, ale powniewaz, jak sam wyznales, nie chce Ci sie szukac danych,
                        te "dziesiatki zgonow dziennie" to dla mnie tylko Twoje slowa i nic wiecej. A
                        poza tym, to czy Ci sie to podoba czy nie, to jest tragedia zbiorowa, zawsze
                        barzdiej wstrzasajaca niz pojedyncze wypadki losowe, ktorych czesto tez nie
                        jstesmy swiadomi.
                        • rafvonthorn Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 18:50
                          www.sitk.org.pl/konferencje/2004/wypadki_drogowe.html
                          "W Polsce w maju 2001 r. Rada Ministrów przyjęła Krajowy Program GAMBIT’2000
                          jako program poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego na lata 2001 – 2010,
                          którego celem jest zmniejszenie do roku 2010 liczby śmiertelnych ofiar ruchu
                          drogowego do co najwyżej 4000 osób rocznie (w latach 1991 – 2002 zmalała z 7901
                          do 5 827."

Wystarczy?
                          • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 18:59
                            Dobrze, mozesz miec mieszane uczucia w zwiazku z faktem, ze nie oplakuje sie w
                            ramach zaloby narodowej licznych ofiar wypadkow drogowych. Mozesz nawet
                            zorganizowac pikiete pod Sejmem, zeby rok w rok takowa po nich obchodzono przez
                            dzien kub dwa. Ale nie neguj tego, ze tu tez zgineli ludzie, ze wydarzyla sie
                            tragedia i nalezy ja uszanowac i czemuz nie w formie dwudniowej zaloby? Twoje
                            argumenty sa troche infantylne: "nie wprowadza sie zaloby po rowerzyscie
                            zabitym przez pijska.kierwcy, a obchodzi po gornikach? Niesprwiedliwe!
                            Medialne! Olewam to!" No zastanow sie.
                            • rafvonthorn Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 19:01
                              Naprawdę uważam postępowanie mediów i polityków za cyniczne i nieuczciwe. Na
                              rowerzyście nie zbijesz kapitału medialno- politycznego, na górnikach owszem. I
                              to mnie brzydzi, że rzucili się na okazję jak takie sępy...
                              • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 19:13
                                Dobrze, ja wierze ze narod jest zmeczony politycznymi przepychankami, ze
                                wszyscy maja dosc...Ale dlaczego zaraz we wszystkim weszyc teorie spisku? Bo
                                odszkodowania rodzinom wyplaca? Bo Kaczynski do kosciola poszedl? Gdzie tu
                                zbijanie kapitalu politycznego? Uwazasz, ze antagonista partii X zrezygnuje z
                                glosowania na swoja partie Y i zaglosuje na X, bo politycy tej ostatniej
                                zakupili wiekszy wieniec nagrobny i dali jakies tam odszkodowanie?
                            • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 19:02

>przez pijska.kierwcy,

Chodzilo mi oczywiscie o pijanego kierowce.
                          • magdateclaw Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 22:00
                            tak jest, argumentami trzeba z ciemnotą wojować.

rafvonthorn napisał:

> www.sitk.org.pl/konferencje/2004/wypadki_drogowe.html
                            > "W Polsce w maju 2001 r. Rada Ministrów przyjęła Krajowy Program GAMBIT’2
                            > 000
                            > jako program poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego na lata 2001 – 2010,
                            > którego celem jest zmniejszenie do roku 2010 liczby śmiertelnych ofiar ruchu
                            > drogowego do co najwyżej 4000 osób rocznie (w latach 1991 – 2002 zmalała
                            > z 7901
                            > do 5 827."
                            >
                            > Wystarczy?
                    • magdateclaw Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 17:47
                      motyw "wypozycz sobie film na DVD" powtarza się juz od smierci papieza.
                      Potem okazuje sie ze sporo ludzi jednak nie plakalo po papiezu i miało ochote
                      zyc normalnie. Pilnuj swoje fason, i pozwol wypowiadac sie swobodnie.

MT

> Nie, ale dlatego ze naprodukowalas tu juz ogromna ilosc postow, bo atmosfera w
                      > TV Ci sie nie podoba...Nikt Ci nie kaze plakac po tych ludziach, mozesz robic
                      > na co masz ochote, ale uszanuj zalobe innych. A Tobie ona z jakichs dziwnych
                      > powodow przeszkadza i to na tyle, ze zachowujesz sie, jakbys jednak do tej
                      > swojej dobrej pensji musiala dorobic pisaniem glupot w necie. Nikt Ciebie do
                      > niczego nie zmusza, nie ma nic w TV to poczytaj ksiazke, idz do kina albo
                      > wypozycz film na DVD. Mowimy tu raptem o dwoch dniach (zaloba do soboty), nie o
                      >
                      > latach swietlnych. No i te Twoje teskty na temat Polakow, nie wiedziec czemu
                      > pisane w 3 os. liczby mnogiej, ten protekcjonalny ton, ten szum wokol swojej
                      > osoby...Troche klasy, kobieto...
                      • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 18:13
                        magdateclaw napisała:

> Pilnuj swoje fason, i pozwol wypowiadac sie swobodnie.
                        >

I wzajemnie. Pilnuj swojego nosa i pozwol innym byc w zalobie.
                        • magdateclaw Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 18:17
                          nie wmuszaj mi swojej żałoby i wyjmij rękę z mojej kieszeni

> magdateclaw napisała:
                          >
                          > > Pilnuj swoje fason, i pozwol wypowiadac sie swobodnie.
                          > >
                          >
                          > I wzajemnie. Pilnuj swojego nosa i pozwol innym byc w zalobie.
                          • wilma.flintstone Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 23.11.06, 18:26
                            A Ty mi nie wmuszaj swojej niecheci do tej zaloby. Co do kieszeni - moja jest
                            na tyle gleboka, ze nie potrzebuje peanutsow jakiejs niedowartosciwanej
                            parweniuszki z netu. Bez odbioru.
                            • magdateclaw Re: z tata bylo ok, zarabiam satysfakcjonujaco 24.11.06, 03:56
                              jednak Twoja matka przez kilka lat żyła z mojej renty. Uważasz, że internet to
                              całkowita anonimowść. Kto by pomyśłał, że tu się spotkamy :-)
          • piwi77 Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:31
            magdateclaw napisała:

> Niemcy nie pozwoliliby na taki syf.
            > Predzej zamkneli by te kopalnie i przekwalifikowywali by tych ludzi
            > niż trwali w takim bałąganie.

Niemieckie górnictwo to u nich prawdziwa kula u nogi. I Niemców za wzór, w tej
            dziedzinie, bym nie stawiał.
    • condor Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał bliskich 23.11.06, 15:43
      Składam szczere kondolencje rodzinom górników którzy zginęli. Mam jednak nieodparte wrażenie że media zbyt wiele miejsca poświęcają temu wydarzeniu i denerwuje mnie to roztkliwianie się nad losem górników. Każdy zawód jest obarczony jakimś ryzykiem - jeden mniejszym a inny większym. Przewaga górników nad budowlańcami ( ginie ich znacznie więcej ) polega na tym że górnicy ulegają wypadkom zbiorowym, natomiast murarz czy cieśla, spada z rusztowania sam. Dlaczego śmierć górnika to tak duże wydarzenie medialne ? Ponieważ można ją dobrze sprzedać w każdym środku masowego przekazu ! Nie łudźcie się że kogoś poza rodzinami i znajomymi tych górników obchodzi ich śmierć. Politycy mogą się więcej pokazywać na ekranie i łapać punkty sondażowe, dziennikarze mają o czym mówić i pisać - a my skazani jesteśmy na żałobę narodową. Pozdrawiam
      • jacgg Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 15:56
        noo, condor, a ilu kierowców ginie co roku na drogach... a tu jakies
        roztkliwianie się nad pechową grupką górników... cóż za różnica, czy się
        kładzie cegłę na świeżym powietrzu, rykując, że inna cegła spadnie na głowę,
        czy brnie kilometr pod ziemią w wydrązonej w prehistorycznych skałach norze,
        ryzykując, że wszystko wokół wybuchnie zmiatając ze swojej drogi ludzi, ogromne
        maszyny, sprzęt w promieniu setek metrów od epicentrum. wasze wypowiedzi są
        wstrętne, zginęła grupa ludzi uczciwie pracujących na chleb, spalona żywcem. po
        takich jak wy też inni tylko co najwyżej wzruszą ramionami, gdy umrzecie, o ile
        w ogóle to zauważą.
        • jacgg Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 15:59
          chociaż nie jest krewnym ani znajomym tych górników - to obchodzi mnie ich
          śmierć. kto was "skazuje" na żałobę? mdli, czytając takie wypowiedzi.
        • kochaszmnie Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:21
          Powiedz mi jacgg, czy ty kiedykolwiek gdy słyszałeś o jakiejś takiej pojedyńczej tragedii, np. pracownika na budowie, kierowcy, czy kogokolwiek innego rozczulałeś się przed telewizorem? Czy może czasem przełączyłeś na inny kanał z jakimś durnowatym teleturniejem dla kretynów??? Bo wydaje mi się, że tylko taka tragedia jest w stanie zmusić ludzi do myślenia i współczucia, ale jak ginie pojedyńczy człowiek to nikogo to nieobchodzi. I to jest właśnie hipokryzja. Dlaczego tragedia tych górników i ich rodzin jest ważniejsza od tragedii pracownika z budowy czy kierowcy. Czy życie tych górników jest ważniejsze niż życie innych ludzi, a raczej ich śmierć? Czy ich śmierć powoduje większą tragedię ich rodzin, niż w przypadku rodzin budowlańców, itp.? To dlaczego poświęca im się tyle czasu??? Dlaczego media mówią prawie tylko o tym??? Dlaczego Premier chce przyznać rodzinom specjalne zapomogi, a czy rodzinom budowlańców którzy zginęli nie należą się zapomogi??? Ale o tym kaczor nie pomyśli. Przeczytaj jeszcze raz komentarze swoich poprzedników może coś z nich zrozumiesz. Im chodzi o zachowanie pewnego umiaru - każda śmierć jest taką samą tragedią. Ale nie dla większości ludzi, nie dla mediów, nie dla polityków.
          Pozdrawiam, Marcin Piotrowski.
          • jacgg Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:43
            śmierć sama w sobie jest dosyć przykrym wydarzeniem w wymiarze jednostkowym.
            możemy w taki deseń lecieć. emocje to nie hipokryzja i to cos innego niz rozum.
            co innego czuje czlowiek, gdy slyszy o smierci budowlanca w wypadku, co innego,
            gdy slyszy o smierci 23 ludzi w plomieniach pod ziemia. psychika ludzka jest
            jeszcze o tyle ciekawa, ze gdy zginie duzo wiecej, np. milion ludzi - to juz
            nie wiesz co czuc, bo to przekracza mozliwosci normalnej percepcji i mozesz na
            taka wiadomosc nie poczuc nic, bo to do ciebie nie dotrze. jak mial sie np.
            kaczka zachowac? powiedziec: no przykre, ale ja tam nie mam zadnych znajomych,
            nie popadajmy tez w zbiorowa histerie, ile ludzi ginie rocznie na drogach,
            skonczmy z ta hipokryzją? jestscie smieszni w tych demaskatorskich
            oskarzeniach, pozwolcie mimio wszystko w miare zrownowazonemu spoleczenstwu,
            jakim sa Polacy, zachowac sie w sposob, ktory wedlug naszych obyczajow uznawany
            jest za przyzwoity (oprocz wpisow kondolencyjnych proponowane jest tez finasowe
            wsparcie, ciekawe czy ocs daliscie, jak nie tym poszkodowanym to jakimkolwiek
            innym przy innej okazji, ktorych waszym zdaniem pominieto, bo zakladam ze
            oprocz waszego przylepiania tanich łatek, chodzi wam tez o cos konstruktywnego -
            np. o dostrzezenie potrzeb innych ofiar rozmaitych tragedii, latwo tez pisac o
            rozmaitych zaniedbaniach - krytykujecie polska hipokryzje, katolstwo, a sami
            uprawiacie coś co jest bardzo popularne w tym kraju: rzucanie latwych oskarzen,
            obsmarowywanie wszystkiego wokol rzadkim gownem)
            • rafvonthorn Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 17:09
              Widzisz, istnieje coś takiego, jak przyzwoitość, ale przecie politycy nie mają
              o tym pojęcia...
            • ada1979 Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 17:13
              Wiesz co? Rozumiem Cie doskonale, nie podobaja mi sie pozbawione szacunku dla
              ludzi wypowiedzi. Ale - pomijajac ton tej dyskusji - to mam wrazenie, ze nie
              bardzo rozumiesz o co chodzi.
              Jak najbardziej mam wielki szacunek do gornikow i wiele wspolczucia dla tych
              osamotnionych teraz rodzin. Ale widzisz, nie przekazalam zadnego wsparcia, bo
              jezeli mam dac jakies pieniadze to wole to zrobic nie przez Caritas i inne tego
              typu instytucje, ale osobiscie (ewentualnie ufundowac stypendium przez np.
              stowarzyszenie rodzin gorniczych). Z drugiej strony, jak slysze ze TVP
              przekazuje na rzecz tych poszkodowanych ludzi 1 mln zl, to ogarnia mnie
              straszny niesmak. Moze dlatego, ze jest tyle ludzi, ktorzy potrzebuja pomocy i
              nikt nimi sie nie interesuje. jakis czas temu w mojej dalszej rodzinie zdarzyl
              sie taki wypadek - w wypadku przy pracy zginal czlowiek, pozostawil zone z
              dwojka malych dzieci - ona zarabiala 600 zl na reke. Wiesz, nie wzbudzilo to
              niczyjego zainteresowania. takich przypadkow jest fura. A tutaj dla 23 rodzin
              (ktorym bardzo, baaardzo wspolczuje) przeznacza sie w sposob niezwykle medialny
              bardzo duze kwoty, naprawde. Nie mam nic przeciwko temu, zeby pomoc, ale wydaje
              mi sie, ze ludziom na tym forum chodzi o to, ze wszystkie srodki masowego
              przekazu lekko przesadzaja. A tak a propos, skoro uwazasz, ze tak powinno byc,
              to zainteresuj sie, jak w rzeczywistosci wygladala pomoc dla rodzin ofiar
              tragedii w Katowicach. Tyle obiecywali - a co z tego pozostalo?
              Pozdrawiam
              • magdateclaw nie wierze Cartiasowi, to koscielna instytucja 23.11.06, 17:16
                któreś dziecko nei bedzie katolickie, moze nei pomogą. Nie wiadomo.
                A na Sląsku mieszkają nie tylko katolicy. Zresztą sprawdzanie
                wyznania wiary w takiej sytuacji, to jest dopiero spreawa obraźliwa.
                Ochojskiej, Owsiakowi, jakims lokalnym zaufanym organizacjom tak,
                Caritasowi nie. Sorry,

mt

ada1979 napisała:

> Wiesz co? Rozumiem Cie doskonale, nie podobaja mi sie pozbawione szacunku dla
                > ludzi wypowiedzi. Ale - pomijajac ton tej dyskusji - to mam wrazenie, ze nie
                > bardzo rozumiesz o co chodzi.
                > Jak najbardziej mam wielki szacunek do gornikow i wiele wspolczucia dla tych
                > osamotnionych teraz rodzin. Ale widzisz, nie przekazalam zadnego wsparcia, bo
                > jezeli mam dac jakies pieniadze to wole to zrobic nie przez Caritas i inne tego
                >
                > typu instytucje, ale osobiscie (ewentualnie ufundowac stypendium przez np.
                > stowarzyszenie rodzin gorniczych). Z drugiej strony, jak slysze ze TVP
                > przekazuje na rzecz tych poszkodowanych ludzi 1 mln zl, to ogarnia mnie
                > straszny niesmak. Moze dlatego, ze jest tyle ludzi, ktorzy potrzebuja pomocy i
                > nikt nimi sie nie interesuje. jakis czas temu w mojej dalszej rodzinie zdarzyl
                > sie taki wypadek - w wypadku przy pracy zginal czlowiek, pozostawil zone z
                > dwojka malych dzieci - ona zarabiala 600 zl na reke. Wiesz, nie wzbudzilo to
                > niczyjego zainteresowania. takich przypadkow jest fura. A tutaj dla 23 rodzin
                > (ktorym bardzo, baaardzo wspolczuje) przeznacza sie w sposob niezwykle medialny
                >
                > bardzo duze kwoty, naprawde. Nie mam nic przeciwko temu, zeby pomoc, ale wydaje
                >
                > mi sie, ze ludziom na tym forum chodzi o to, ze wszystkie srodki masowego
                > przekazu lekko przesadzaja. A tak a propos, skoro uwazasz, ze tak powinno byc,
                > to zainteresuj sie, jak w rzeczywistosci wygladala pomoc dla rodzin ofiar
                > tragedii w Katowicach. Tyle obiecywali - a co z tego pozostalo?
                > Pozdrawiam
        • rafvonthorn Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 17:07
          I co w tym dziwnego? Cóż za honor z tego, że politycy i media żerują na Twej
          śmierci. Jak Boga kocham, mam nadzieję, że moje zejście nie
          będzie "zauważone" :P.
    • dzikamalpa Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 15:54
      tradycją jest ze ofiary wypadkow o takiej skali honorowane sa zaloba narodowa...
      co nie przeszkadza ludziom takim jak ty napic sie wodki, zorganizowac potancowke
      czy Bog wie jak jeszcze cieszyc sie zyciem
      • magdateclaw płacę podatki na Ciebie, Twoją matkę i górników 23.11.06, 16:00
        Utrzymujemy ten socjalny bałagan. Ludzi z roszczeniami,
        którzy w dzieciństwie większa wagę przykałali do Kościoła
        niż do Szkoły. Teraz są na bezrobociu, albo zarabiają max 2000 PLN
        Kto zarabia wiecej jest zmuszany do dzielenia sie z tymi ludzim, z którymi
        nie czuje żadnych zwiazków. Oni myślą inaczej, jedzą inaczej, seks uprawiają
        po ciemku i w poczuciu grzechu. W święta siedzą przy stole i piją dwa dni, na
        koniec biją się miedzy sobą. Dlaczego mam mówić, że to czuje, jesli tego nie czuje?

Magda

dzikamalpa napisał:

> tradycją jest ze ofiary wypadkow o takiej skali honorowane sa zaloba narodowa..
        > .
        > co nie przeszkadza ludziom takim jak ty napic sie wodki, zorganizowac potancowk
        > e
        > czy Bog wie jak jeszcze cieszyc sie zyciem
        • dzikamalpa Re: płacę podatki na Ciebie, Twoją matkę i górnik 23.11.06, 16:07
          z tego co mozna wywnioskowac z twoich wczesniejszych wypowiedzi placisz podatki
          ale na bezrobotnych pakistanczykow w Wielkiej Brytanii, no ale mniejsza z
          tym... w oczywisty sposob sama uprawiasz hipokryzje przeciez nikt ci nie kaze
          czuc skoro nie czujesz... kto ci dal prawo zabraniac ludziom myslec inaczej,
          uprawiac seks po ciemku, chodzic do kosciola etc... czy to jest stanowisko
          modernistow a la wspolczesna rownosc i tolerancja?
          • magdateclaw Polska A a Polska B 23.11.06, 16:18
            ja nie mówię Ci jak ty masz żyć, ty nie wtracaj sie do mojego życia.
            Obioektywnie trzeba powiedzieć, że w Polsce nie jest juz tak źle że
            możecie - wy katrolicy - wforosowywać sie w prywatne życia.

W głowej mierze chodzi mi o dyskurts publiczny i o podatki.

W tej pierwszej sprawie poprawia się, w okresie takiej nudy
            są kanały ze świetnym kinem ( w warszawskich kablówkach AleKino, ZoneEuropa),
            no i Canal+
            W drugiej sprawie, dyskursu publicznego jest zapaść, ponieważ w Polsce
            nie ma silnych prywatnych mediów. Tzn tych które zajmują jakieś stanowiska.
            Wiekszość ludzi pracujacych w redakcjach mysli podobnie, ale pisze się zgodnie
            z tą magiczną przyzwoitością.
            A ja jaeszcze raz powtórze, szkoda mi tych ludzi któzy zgineli, ale to nie jest
            tak, że myśl o nich pochałnia mnie na dłużej. To jest ich sprawa i ich zawód.
            Ja wiem, że stamtad, z tych zapysiażłych familioków trudno jest wyjść ( co
            czytamy chociazby Kuczoka), ze jest ogroman religijna presja na zachowanei
            takiego familijnego charakteru spoleczenstwa polskiego, no ale sorry z
            perspektywy prywatnej to nie jest tak, że mam ochotę myslec o tym po pracy.
            Także dajcie na luz.

Magda Teclaw

dzikamalpa napisał:

> z tego co mozna wywnioskowac z twoich wczesniejszych wypowiedzi placisz podatki
            > ale na bezrobotnych pakistanczykow w Wielkiej Brytanii, no ale mniejsza z
            > tym... w oczywisty sposob sama uprawiasz hipokryzje przeciez nikt ci nie kaze
            > czuc skoro nie czujesz... kto ci dal prawo zabraniac ludziom myslec inaczej,
            > uprawiac seks po ciemku, chodzic do kosciola etc... czy to jest stanowisko
            > modernistow a la wspolczesna rownosc i tolerancja?
            • dzikamalpa Re: Polska A a Polska B 23.11.06, 16:22
              nieprzemyslane, niekonsekwentne, zalosne
              • rafvonthorn Re: Polska A a Polska B 23.11.06, 17:12
                Dokładnie te słowa można odnieść do tej żałoby.
              • wilma.flintstone Re: Polska A a Polska B 23.11.06, 19:31
                dzikamalpa napisał:

> nieprzemyslane, niekonsekwentne, zalosne

Tak jak wszystkie inne wypowiedzi tej paniusi. Staram sie zrozumiec i uszanowac
                argumenty innych wypowiadajacych sie tu przeciwnikow zaloby, ale to to jest
                jakis przypadek ciezszego kalibru. Szkoda czasu.
                • magdateclaw Re: Polska A a Polska B 24.11.06, 03:57
                  jesli szkoda, to czemu odpowiadasz? :-))

> dzikamalpa napisał:
                  >
                  > > nieprzemyslane, niekonsekwentne, zalosne
                  >
                  > Tak jak wszystkie inne wypowiedzi tej paniusi. Staram sie zrozumiec i uszanowac
                  >
                  > argumenty innych wypowiadajacych sie tu przeciwnikow zaloby, ale to to jest
                  > jakis przypadek ciezszego kalibru. Szkoda czasu.
                  >
                  >
        • jacgg Re: płacę podatki na Ciebie, Twoją matkę i górnik 23.11.06, 16:20
          a jak juz to czytam, no to jestem prawie pewien, ze masz góra jakies 16-17 lat,
          tatus z mamusia cie utrzymuja (pewnie wlasnie musza sie dzielic swoimi
          nadwyzkami z katolską tłuszczą, co cie boli), nie pracujesz tylko mile spedzasz
          kilka godzin dziennie w jakims liceum, gdzie na godzinach wychowawczych
          wymieniacie modne poglady nt. swoiscie pojmowanej tolerancji, sadzicie banały o
          aborcji, katolstwie, homofobii itd., twoim najwiekszym stresem w zyciu jest
          niezapowiedziana kartkowka.
          • magdateclaw Re: płacę podatki na Ciebie, Twoją matkę i górnik 23.11.06, 16:27
            jest jak mówisz :-))

jacgg napisał:

> a jak juz to czytam, no to jestem prawie pewien, ze masz góra jakies 16-17 lat,
            >
            > tatus z mamusia cie utrzymuja (pewnie wlasnie musza sie dzielic swoimi
            > nadwyzkami z katolską tłuszczą, co cie boli), nie pracujesz tylko mile spedzasz
            >
            > kilka godzin dziennie w jakims liceum, gdzie na godzinach wychowawczych
            > wymieniacie modne poglady nt. swoiscie pojmowanej tolerancji, sadzicie banały o
            >
            > aborcji, katolstwie, homofobii itd., twoim najwiekszym stresem w zyciu jest
            > niezapowiedziana kartkowka.
    • styry Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 15:59
      Wydaje mi sie, że nia masz racji. Mieszkam nie dzleko Śląska, cały czas myślę o
      ludziach, którzy zginęli, o tym jak czują się ich rodziny. Może to spotkać
      każdego z nas w różnych okolicznościach. To niewyobrażalna tragedia. Każdy
      człowiek powinien się pochylić nad tym co sie stało. Kasia.
      • magdateclaw Brygida Grysiak w TVN24 23.11.06, 16:05
        nie zjeżdzam ak głeboko, wrecz przeciwnie.
        Jesli zabije mnie jakiś pijany polski kierowca
        nikt o mnie nie wspomni. I ja nie oczekuje tego,
        napisałam tylko słówko o tym, że ten klimat
        nie jest natrualny. Klimat którego ucieleśnieniem niech bedzie tam młoda
        jecząca dziennikarka Brygida Grysiak. Właczcie TVN24 i posłuchajcie jej.
        Ja nie chce nikomu sugerować znaczeń. Każdy niech oceni sam.
        Fajna, mloda dziewczyna, robi z siebie, polską nabożnice.
        Komplenie to nie pasuje, uderza sztucznością. Taka jest Polska teraz.

MT

styry napisała:

> Wydaje mi sie, że nia masz racji. Mieszkam nie dzleko Śląska, cały czas myślę o
        >
        > ludziach, którzy zginęli, o tym jak czują się ich rodziny. Może to spotkać
        > każdego z nas w różnych okolicznościach. To niewyobrażalna tragedia. Każdy
        > człowiek powinien się pochylić nad tym co sie stało. Kasia.
        • styry Re: Brygida Grysiak w TVN24 23.11.06, 16:14
          Nie widziałam dziennikarki TVN24, ale takie użalanie się na pokaz jest
          rzeczywiście niesmaczne. Ale stała się tragedia, można się trochę zatrzymać i
          pomyśleć. Myślę że dla kogoś kto ma trochę rozumu czy jak to nazwać jest to
          powód do zastanowienia.
        • jacgg Re: Brygida Grysiak w TVN24 23.11.06, 16:29
          mozna wyszukiwac jęczące idiotki pod swoją tezę, równie dobrze można posłuchać
          i poczytać wypowiedzi dziesiątek osób, które teatralny gestów nie robiły mówiać
          o tej tragedii (np. durczok, religa, nawet wiekszosc politokow). piszesz o
          jeczacych polakach (w sytuacji prawdziwej tragedii, co swiadczy o twoim
          chamstwie, niczym wiecej), jednoczesnie sama uprawiasz malkontectwo, i to
          krytykujac postawe solidarnego wspolczucia wobec zbiorowej i niezawinionej
          smierci.
          • magdateclaw Re: Brygida Grysiak w TVN24 23.11.06, 16:38
            dla mnie chamskie jest to, jesli siegasz do mojej kieszeni.

jacgg napisał:

> mozna wyszukiwac jęczące idiotki pod swoją tezę, równie dobrze można posłuchać
            > i poczytać wypowiedzi dziesiątek osób, które teatralny gestów nie robiły mówiać
            >
            > o tej tragedii (np. durczok, religa, nawet wiekszosc politokow). piszesz o
            > jeczacych polakach (w sytuacji prawdziwej tragedii, co swiadczy o twoim
            > chamstwie, niczym wiecej), jednoczesnie sama uprawiasz malkontectwo, i to
            > krytykujac postawe solidarnego wspolczucia wobec zbiorowej i niezawinionej
            > smierci.
            • rafvonthorn Re: Brygida Grysiak w TVN24 23.11.06, 17:14
              Aye, pewnie też inaczej myślałbym o górnikach, gdyby nie rozpirzyli mi w
              drzazgi karoserii samochodu podczas akcji domagania się przywilejów (czyli,
              żeby więcej mojej kasy trafiło do ich kieszeni)...
    • gieroy_asfalta paranaja 23.11.06, 16:02
      niedługo każą wszytskim płakać na siłę i włosy z głów wyrywać.
      • dzikamalpa Re: paranaja 23.11.06, 16:16
        to ze flagi sa obwiazane kirem i ze poproszono(nie rozkazano) o powstrzymanie
        sie od imprez rozrywkowych jest paranoja? chyba jednak stosowną reakcje na
        tragedie o takiej skali
        • gieroy_asfalta Re: paranaja 23.11.06, 16:39
          miałem zaproszenie na koncert, dziś. Ta kopalnia jest ode mnie prawie 1000 km i
          zupełnie mnie nie obchodzi. W kopalniach ginie rocznie ok.30 osób, a na drogach
          5000!
          • rafvonthorn Re: paranaja 23.11.06, 17:15
            Exactly...
          • wilma.flintstone Re: paranaja 23.11.06, 19:48
            gieroy_asfalta napisał:

> miałem zaproszenie na koncert, dziś.

Lzy wspolczucie cisna mi sie do oczu...
    • ingman Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał bliskich 23.11.06, 16:37
      magdateclaw - zamilcz...

(*) (*) (*)
      • magdateclaw Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:39
        co jest warta załoba przyjmowana pod przymusem.
        Pewne jest, że nie jest szczera.

MT

ingman napisał:

> magdateclaw - zamilcz...
        >
        > (*) (*) (*)
        • ingman Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:41
          Pozwól, że o szczerości swojej żałoby będę decydował sam.
          • magdateclaw Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:47
            bylebys nie decydowal o mojej. Nie kazd mi milczec.
            To jest tak jak z patriotyzmem, albo sie go czuje, albo nie.
            Na sile w tych sprawach nic nie wskórasz.

mt

ingman napisał:

> Pozwól, że o szczerości swojej żałoby będę decydował sam.
            • zirytowana24 Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 19:41
              Co wcale nie oznacza, że musisz obrażać cudze uczucia. Gdybyś miała choć trochę
              wyobraźni zrozumiałabyś...
              • magdateclaw obraza uczyć jesli ma sie inne poglądy? 23.11.06, 23:19
                mam w tym kraju takie same prawa ja Ty.
                Sytuacja jest nużąca, wiele osób to dostrzega.
        • healthy Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 17:11
          Magda, proszę daj spokój.

Pozwól tym, których boli, których to co się stało obchodzi, przechodzić swoją
          żałobę. Nie chcesz brać w niej udziału to nie bierz. Ale wykaż się chociaż
          odrobiną tolerancji i zamilcz......., uszanuj naszą żałobę. Teraz nie jest to
          czas na dyskusję, gdy jednego boli a drugi ma to głęboko gdzieś.

Uważasz, że nie jesteśmy tolerancyjni jako naród. Być może masz rację, ale jako
          "światła osoba z zachodu" wykaż się sama tolerancją i daj już spokój.
          • magdateclaw gdzie moża mówić o załobnej hipokryzji? 23.11.06, 17:24
            sluchaj forum nie jest do milczenia.
            Była kiedyś taka akcja palenia świeczek przez internet.
            Z róznych zdaje sie okazji, zaczeło sie chuyba od JP2
            kiedy te inicjatywy wyrastały w portalach jak grzyby po deszczu,
            bo marketerzy tych miescy uznali podobnie jak dzisiaj TVN, ze wstawaka o
            współczuciu ze strony medium portalu czy telewizji), podniesie sypatie do medium
            od odbiorców. Ja tam nie wchodziłam, choc oceniałam to podobnie jak teraz z
            jednej strony jako zabieg medialny, z drugiej jako czesc lokalnego, polskiego
            charakteru ze sklonnosciami do masowej egzalatacji.

Ale tutaj? No wybacz. Jest temat, to komentujemy. Nie knebluj ust, żałobą bo to
            jest neuczciwe. To jest hak erytyczny. I to bardzo nei uczciwy gdzie
            wtykrozystujesz ból w celu, zakończenia drazliwej dyskusji.

To jest sprawa nei tylko kilmatu tych ostanich dni, ale tych białych marszy,
            formie czczenia urodzin papieża ( z teebimami za 100-120 tyś za imprezę)
            To jest o tym rozmowa.

Czy to Cię rani? Ja nie kpie z Twoich uczuć, oczekuje jedynie,
            że nie bedzie gadania o przyzwoitosci, i wmoszuania mi jakichś postaw.

Magda

healthy napisała:

> Magda, proszę daj spokój.
            >
            > Pozwól tym, których boli, których to co się stało obchodzi, przechodzić swoją
            > żałobę. Nie chcesz brać w niej udziału to nie bierz. Ale wykaż się chociaż
            > odrobiną tolerancji i zamilcz......., uszanuj naszą żałobę. Teraz nie jest to
            > czas na dyskusję, gdy jednego boli a drugi ma to głęboko gdzieś.
            >
            > Uważasz, że nie jesteśmy tolerancyjni jako naród. Być może masz rację, ale jako
            > "światła osoba z zachodu" wykaż się sama tolerancją i daj już spokój.
    • magdateclaw Gazeta.pl zaraz wyłaczy komentarze, lub wykasuje 23.11.06, 16:46
      Gazeta.pl zaraz wyłaczy komentarze, lub wykasuje moje jako niezgodne z
      netykietą. Póki co chce tylko powiedzieć, że w żadnym z nich nie użyłam
      wulganego słowa,
      a obraxliwość moich wpisów może być oceniana tylko na skutek odmiennego
      postrzegania sprawy na temat której piszemy.

• wojak.szwejk Re: Gazeta.pl zaraz wyłaczy komentarze, lub wykas 23.11.06, 19:58
        magdateclaw napisała:

a obraxliwość moich wpisów może być oceniana tylko na skutek odmiennego
        > postrzegania sprawy na temat której piszemy.
        >

Mogę w takim razie zrobić kupę pod drzwiami twojego domu? Myślisz, że to
        obrzydliwe? A ja myślę, że to super kawał, no w końcu to tylko kwestia różnic w
        postrzeganiu, prawda? Różni ludzie w internecie piszą, ale tak gruboskórnej,
        upartej i bezmyślnej osoby jak ty dawno tu nie czytałem.
        • magdateclaw Re: Gazeta.pl zaraz wyłaczy komentarze, lub wykas 23.11.06, 23:24
          ochrniarz by Ci na to nie pozwolił, a jesli by pozowolił, rozwiązalibyśmy z tą
          firmą umowe. Mieskam na osiedlu strzezonym.
          Zarzucasz mi grubsokurność tylko daltego, że nie lubie się egzalotować w takiej
          masówce? To niedorzeczne. Robicie to na pokaz.

wojak.szwejk napisał:

> magdateclaw napisała:
          >
          > a obraxliwość moich wpisów może być oceniana tylko na skutek odmiennego
          > > postrzegania sprawy na temat której piszemy.
          > >
          >
          > Mogę w takim razie zrobić kupę pod drzwiami twojego domu? Myślisz, że to
          > obrzydliwe? A ja myślę, że to super kawał, no w końcu to tylko kwestia różnic w
          >
          > postrzeganiu, prawda? Różni ludzie w internecie piszą, ale tak gruboskórnej,
          > upartej i bezmyślnej osoby jak ty dawno tu nie czytałem.
          • wojak.szwejk Re: Gazeta.pl zaraz wyłaczy komentarze, lub wykas 23.11.06, 23:32
            Eh, ty bidna nuworyszko wyrosła z blokowiska! Jakże to widać w twojej
            malutkiej mentalności i wąskich horyzontach. Prawdziwie bogaty człowiek nie ma
            potrzeby opowiadać ludziom w internecie ile zarabia ( i przy okazji gardzić
            tymi, którzy zarabiaja „tylko” 2 tys.) i że na strzeżonym osiedlu mieszka. Twoi
            rozmówcy cię intelektualnie przerośli, no więc próbujesz ich pokonać albo w tak
            żałosny sposób, albo jakimś mało treściwym krzykiem. Zal cię.
            • magdateclaw Re: Gazeta.pl zaraz wyłaczy komentarze, lub wykas 24.11.06, 03:58
              dobrze, dobrze. Poubliżaj żonie.

wojak.szwejk napisał:

> Eh, ty bidna nuworyszko wyrosła z blokowiska! Jakże to widać w twojej
              > malutkiej mentalności i wąskich horyzontach. Prawdziwie bogaty człowiek nie ma
              > potrzeby opowiadać ludziom w internecie ile zarabia ( i przy okazji gardzić
              > tymi, którzy zarabiaja „tylko” 2 tys.) i że na strzeżonym osiedlu m
              > ieszka. Twoi
              > rozmówcy cię intelektualnie przerośli, no więc próbujesz ich pokonać albo w tak
              >
              > żałosny sposób, albo jakimś mało treściwym krzykiem. Zal cię.
    • gosia2236 Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 16:51
      co innego współczuć a co innego obnosić się z tym w świetle jupiterów i
      cynicznie to wykorzystywać. w iraku w tym samym czasie zginęło w zamachu
      kilkadziesiąt niewinnych niczemu osób. nikogo to nie zainteresowało. relatywizm
      to czy jakaś inna gangrena. ktoś chciał odzyskać sprzęt za kilkadziesiąt
      milionów złotych, ktoś inny chciał na tym świetnie zarobić. zdesperowani
      ekonomicznie ludzie, młodzi i starzy zarabiający na życie pracą w kopalnii nie
      mając alternatywny wykonywali ta pracę. nie mieli odpowiedniego doświadczenia i
      odpowiedniego sprzętu. zginęli. kto za to zapłacił. pazerny prezes kopalni czy
      właściciel prywatnej firmy. nie to my podatnicy. prezydent i premier rozdają
      nasze podatki. Łączę sie w bólu z ludzmi, których dotknęła ta tragedia, ale
      niech płacą sprawcy tej tragedii i to ze swoich prywatnych kieszeni lub polis
      ubezpieczeniowych.owszem, wybuchy metanu zdarzają się, ale rzecz w tym by
      minimalizować ryzyko wybuchu gazu. Tutaj posłano tych ludzi na smierć.
      posłuchajcie jak prości ludzie mówią o oszukiwaniu czujników. w imię czego to
      robiono. każdy chciał zarobić tylko jakim kosztem. a no takim właśnie.
      • magdateclaw Prezydent i premier R O Z D A J E nasze podatki 23.11.06, 16:54
        a czy wiecie o niejasnoscich z tym co obiecal Marcinkiewicz,
        kiedy byl jescze premierem, tym ludziom z tej hali w Katowichach?

Jezdzą w miejasca takich wyoadków, bo węsza tam okazji do pokazania się.
        Obiecują niewiadomo co. Potem zapominaja o sprawie.

MT

gosia2236 napisała:

> co innego współczuć a co innego obnosić się z tym w świetle jupiterów i
        > cynicznie to wykorzystywać. w iraku w tym samym czasie zginęło w zamachu
        > kilkadziesiąt niewinnych niczemu osób. nikogo to nie zainteresowało. relatywizm
        >
        > to czy jakaś inna gangrena. ktoś chciał odzyskać sprzęt za kilkadziesiąt
        > milionów złotych, ktoś inny chciał na tym świetnie zarobić. zdesperowani
        > ekonomicznie ludzie, młodzi i starzy zarabiający na życie pracą w kopalnii nie
        > mając alternatywny wykonywali ta pracę. nie mieli odpowiedniego doświadczenia i
        >
        > odpowiedniego sprzętu. zginęli. kto za to zapłacił. pazerny prezes kopalni czy
        > właściciel prywatnej firmy. nie to my podatnicy. prezydent i premier rozdają
        > nasze podatki. Łączę sie w bólu z ludzmi, których dotknęła ta tragedia, ale
        > niech płacą sprawcy tej tragedii i to ze swoich prywatnych kieszeni lub polis
        > ubezpieczeniowych.owszem, wybuchy metanu zdarzają się, ale rzecz w tym by
        > minimalizować ryzyko wybuchu gazu. Tutaj posłano tych ludzi na smierć.
        > posłuchajcie jak prości ludzie mówią o oszukiwaniu czujników. w imię czego to
        > robiono. każdy chciał zarobić tylko jakim kosztem. a no takim właśnie.
        • piwi77 3 milionów mieszkań, dla ofiar katowickiej hali, 23.11.06, 16:59
          jak nie ma tak nie ma... A może z innej okazji je obiecali. Tyle tego było, że
          sam się gubię.
          • nessuno Re: 3 milionów mieszkań, dla ofiar katowickiej ha 23.11.06, 17:02
            piwi77 napisał:

> jak nie ma tak nie ma... A może z innej okazji je obiecali. Tyle tego było, że
            > sam się gubię.

Spokojnie, nawet JaśCiomb się dzisiaj pokazał w tiwi, a to dobrze wróży.
            • magdateclaw Kim jest JaśCiomb? :-)) Fajna ksywka. Komu ją nada 23.11.06, 17:06
              Komu ją nadałeś?
        • ada1979 Re: Prezydent i premier R O Z D A J E nasze podat 23.11.06, 17:29
          no wlasnie wiem, pisalam o tym w poscie gdzies u gory
          • magdateclaw Re: Prezydent i premier R O Z D A J E nasze podat 23.11.06, 17:48
            tak ja odpowiedzialam na Twoj post. Zgadzam się z Tobą.

ada1979 napisała:

> no wlasnie wiem, pisalam o tym w poscie gdzies u gory
            • ada1979 Re: Prezydent i premier R O Z D A J E nasze podat 23.11.06, 17:50
              To moze jednak rzeczywiscie wypozyczmy sobie jakis film na dvd:)))
              pozdrawiam i dzieki za dyskusje
              • magdateclaw :-) 23.11.06, 17:53
                bylam z chlopakiem umówiona...
        • wielowarstowa nie wpisze tematu 23.11.06, 17:33
          "Falszywa żałoba. Prawdą jest że wielu ludzi spoza Sląska,
          średio to interesuje. Czy to ejst obrażliwe?"

Magda ja nie wiem jak teraz to wyglada w Polsce, bo mnie tam nie ma. Przyznam
          Ci racje, ze robienie pokazowy moze irytowac...ale nie ze wszystkim co piszesz
          moge sie zgodzic

Mieszkalam kiedys na Slasku ale wydaje mi sie, ze nie jest to kwestia, ze tylko
          Ci ze Slaska sa sprawa zainteresowani i tylko oni odczuwaja jakakolwiek
          solidarnosc. Nie chodzi o ludzi, ktorych juz nie ma i nie chodzi rowniez o to,
          ze byli gornikami.
          Wydaje mi sie, ze tylko ten kto stracil kiedys kogos bliskiego, potrafi odczuc
          tragedie tych rodzin i podarowac sobie podobne komentarze. Nie uzalam sie w tym
          momencie nad wlasnym losem i tym co sama przeszlam, ale sledzac sprawe i
          ogladajac zdjecia tych ludzi w pelni salidaryzuje sie z ich bolem i strachem. I
          niech trwa zaloba narodowa, nawet udawana, ale dla nich fakt, ze nie zostaja
          sami w swoich cierpieniach jest napewno wazny.

Tylko zaloba sie skonczy szybko, gazeta znowu zmieni szate na bardziej
          optymistyczna, a oni zostana ze swoja tesknota i beda klac na los, ze
          niesprawiedliwy.
          • magdateclaw ale tutej trwa marketing polityczny 23.11.06, 17:44
            loga publiczej telewizji są czarne również :-)
            prywatne tez akcentują. Wybaczcie, ale to jest szopa.

Lech Kaczynski juz co dwa dni tam jezdzi by oghrzac sie przy tym medialnym
            ognisku. W niedziele jest druga tura wyborów lokalnych. To o to tutaj chodzi.
            Te rodziny sa wykorzystywane cynicznie przez sztabowców PiSu. To obrzydliwe.

MT

wielowarstowa napisała:

> "Falszywa żałoba. Prawdą jest że wielu ludzi spoza Sląska,
            > średio to interesuje. Czy to ejst obrażliwe?"
            >
            > Magda ja nie wiem jak teraz to wyglada w Polsce, bo mnie tam nie ma. Przyznam
            > Ci racje, ze robienie pokazowy moze irytowac...ale nie ze wszystkim co piszesz
            > moge sie zgodzic
            >
            > Mieszkalam kiedys na Slasku ale wydaje mi sie, ze nie jest to kwestia, ze tylko
            >
            > Ci ze Slaska sa sprawa zainteresowani i tylko oni odczuwaja jakakolwiek
            > solidarnosc. Nie chodzi o ludzi, ktorych juz nie ma i nie chodzi rowniez o to,
            > ze byli gornikami.
            > Wydaje mi sie, ze tylko ten kto stracil kiedys kogos bliskiego, potrafi odczuc
            > tragedie tych rodzin i podarowac sobie podobne komentarze. Nie uzalam sie w tym
            >
            > momencie nad wlasnym losem i tym co sama przeszlam, ale sledzac sprawe i
            > ogladajac zdjecia tych ludzi w pelni salidaryzuje sie z ich bolem i strachem. I
            >
            > niech trwa zaloba narodowa, nawet udawana, ale dla nich fakt, ze nie zostaja
            > sami w swoich cierpieniach jest napewno wazny.
            >
            > Tylko zaloba sie skonczy szybko, gazeta znowu zmieni szate na bardziej
            > optymistyczna, a oni zostana ze swoja tesknota i beda klac na los, ze
            > niesprawiedliwy.
      • gosia2236 cały kraj w żałobie. 23.11.06, 17:07
        ja nie jestem w żałobie. ja jestem wsciekła, że chciwi ludzie, posłali tych
        górników na śmierć. bez odpowiedniego zabezpieczenia. ludzie, którzy zginęli
        chcieli tylko zarobić, zapewne nie wiedzieli nawet jakie im grozi
        niebezpieczeństwo. Wyzysk tak upadla ludzi. Oni zginęli za marne 800 zł na rękę
        a kopalnia miała zyskać sprzęt za 70 mln. Mądry jak zwykle Poncyliusz gada:
        wszystko było zgodne z procedurami. a kto mu tak powiedział. czyt prezes
        kopalni, który próbuje ratować swoją skórę. a może nadzór górniczy, który
        próbuje ukryć fakt, że przymykał oko na powszechną praktykę w kopalniach.
        zginęli niewinni ludzie a tamci tylko swoje: many, many, many.
        • piwi77 Ferujesz przedwczesne sądy. Atrakcyjne fonetycznie 23.11.06, 17:10
          ale prawie na pewno nie zgodne z prawdą.
        • gieroy_asfalta Re: cały kraj w żałobie. 23.11.06, 18:22
          to powiedz tym górnikom, że należy zamknąć kopalnie, bo są lepsze,tańsze i
          bezpieczniejsze sposoby na pozyskiwanie energii niż węgiel. Powiedz im to w
          twarz a w łeb od nich dostaniesz.
          • rafvonthorn Re: cały kraj w żałobie. 23.11.06, 18:53
            To znaczy, że nawet jeśli są lepsze rozwiązania, to mamy siedzieć cicho, "bo w
            łeb dostaniesz"? Przedziwna logika...
          • magdateclaw Re: cały kraj w żałobie. 23.11.06, 23:22
            jest od tego rząd, Kościół gdyby mu zależalo na dobru kraju w którym siedzi
            również próbował by apelować do ludzi. A im zalezy tylko na tym by płodzić jak
            najwiecej i by było jak dawniej.

MT

gieroy_asfalta napisał:

> to powiedz tym górnikom, że należy zamknąć kopalnie, bo są lepsze,tańsze i
            > bezpieczniejsze sposoby na pozyskiwanie energii niż węgiel. Powiedz im to w
            > twarz a w łeb od nich dostaniesz.
    • pompompom Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 18:20
      A ja łączę się w bólu z rodzinami ofiar. Tak zwyczajnie po ludzku. Nie
      chciałabym być na miejscu tych, którzy starcili właśnie bliskich. Tam nie
      zginęły 23 osoby, ale aż 23 osoby, które miały swoje lepsze czy gorsze życie,
      rodziny, plany na przyszłość. I nagle to wszystko odeszło w cień. I jest mi
      obojętne czy tragedia wydarzyła się w kopalni w Polsce czy w innym miejscu na
      świecie czy zatonął prom z 1000 pasażerów gdzieś w Indiach. Śmierć to zawsze
      smutek, szczególnie śmierć nagła.
      Nie jestem przesadnie praktykująca, ale pomaga mi w takich chwilach wiara w
      to, że istnieje życie pozagrobowe i, że kiedyś w końcu wszyscy się spotkamy.
      I tej wiary i nadziei życzę rodzinom ofiar. Mnie nie jest potrzebna żałoba
      narodowa, aby naszła mnie chwila refleksji nad niezbadanymi wyrokami
      opatrzności.
      • magdateclaw Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 22:02
        zwyczjnie po ludzku zwracamy uwagę na hipokryzje.
        Czy smucic się musice na kladym kanale?

mt

pompompom napisała:

> A ja łączę się w bólu z rodzinami ofiar. Tak zwyczajnie po ludzku. Nie
        > chciałabym być na miejscu tych, którzy starcili właśnie bliskich. Tam nie
        > zginęły 23 osoby, ale aż 23 osoby, które miały swoje lepsze czy gorsze życie,
        > rodziny, plany na przyszłość. I nagle to wszystko odeszło w cień. I jest mi
        > obojętne czy tragedia wydarzyła się w kopalni w Polsce czy w innym miejscu na
        > świecie czy zatonął prom z 1000 pasażerów gdzieś w Indiach. Śmierć to zawsze
        > smutek, szczególnie śmierć nagła.
        > Nie jestem przesadnie praktykująca, ale pomaga mi w takich chwilach wiara w
        > to, że istnieje życie pozagrobowe i, że kiedyś w końcu wszyscy się spotkamy.
        > I tej wiary i nadziei życzę rodzinom ofiar. Mnie nie jest potrzebna żałoba
        > narodowa, aby naszła mnie chwila refleksji nad niezbadanymi wyrokami
        > opatrzności.
        • pompompom Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 25.11.06, 20:16
          Baw się moja droga,życie jest takie krótkie. Nie bardzo wiem w sumie o co ci
          chodzi? Ze nie puszczają muzyki na każdym kanale? Czy, że w rogu ekranu widać
          czarną wstążeczkę lub napis jest na czarno? Viva działa, 4fun też więc w czym
          rzecz?
          Nie oczekuj jednak, że rząd i prezydent przyjmie w takim wypadku twoj punkt
          widzenia. Oni musieli na zareagować jakoś na zaistniałą sytuację. Być może
          należało ogłosić żałobę tylko na Śląsku? Nie wiem. Nie ma chyba łatwego
          rozwiązania tej kwestii. Zawsze kogoś to dotknie. I może lepiej, że dotyka
          ciebie a nie rodzin i bliskich tragicznie zmarłych górników. One i tak mają
          teraz gorzej od ciebie. Zamień się z nimi to zobaczymy co poczujesz czytając
          takie posty jak twój w tych trudnych dla nich chwilach. A najlepiej powiedz im
          to wprost a nie na forum.
          • magdateclaw Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 26.11.06, 18:05
            pompompom napisała:

> Baw się moja droga,życie jest takie krótkie. Nie bardzo wiem w sumie o co ci
            > chodzi? Ze nie puszczają muzyki na każdym kanale? Czy, że w rogu ekranu widać
            > czarną wstążeczkę lub napis jest na czarno? Viva działa, 4fun też więc w czym
            > rzecz?

mt: to fakt nie zglupielisce do reszty, jak po smierci Wojtyły

> Nie oczekuj jednak, że rząd i prezydent przyjmie w takim wypadku twoj punkt
            > widzenia.

mt: szczerze powiedziawszy mam to gdzies.
            Z punktu widzienai zycia prywatnego, bo oceniajac to zawodowo,
            to tę katastrofe wykrozystano politycznie jako kampanie przd wyborczą.
            By było jasne, wykorzystał ją PiS.

Oni musieli na zareagować jakoś na zaistniałą sytuację. Być może
            > należało ogłosić żałobę tylko na Śląsku? Nie wiem. Nie ma chyba łatwego
            > rozwiązania tej kwestii.Zawsze kogoś to dotknie. I może lepiej, że dotyka
            > ciebie a nie rodzin i bliskich tragicznie zmarłych górników. One i tak mają
            > teraz gorzej od ciebie.

mt: no dobrze, ale co to ma do rzeczy?

Zamień się z nimi to zobaczymy co poczujesz czytając
            > takie posty

mt: oni nie czytaja tych postów. Nie uprawiaj cwaniactwa w romowie ze mną.

jak twój w tych trudnych dla nich chwilach. A najlepiej powiedz im
            > to wprost a nie na forum.

mt: nie mam zamiaru jechac na Śląsk
    • 73sebek Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 18:23
      Nie Magda to nie jest tak jak myslisz,ja mieszkam daleko w szczecinie i jak
      pisze to teraz to mam lzy w oczach...probuje dzielic bol z bliskimi tych osob
      niech Bog bedzie z nimi...
      • magdateclaw Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 22:05
        masz do tego prawo. Ale co to da?
        Zrobiłeś coś by było inaczej?

Polska kultura zakłada bezsilność,
        nawet gdy los można odmienić, wprowadzając procedury
        i egzekwując przestrzeganie zasad.

A tak syf, smutek i modlitwy.
        Szkoda jeszcze, że nie kleczycie na ulicach
        jak w kwietniu 2005.

Nie mam szacunku do takiego postępowania,
        bo irytuje mnie jak wyżsi rangą księża wykorzystują to.

Mt

73sebek napisał:

> Nie Magda to nie jest tak jak myslisz,ja mieszkam daleko w szczecinie i jak
        > pisze to teraz to mam lzy w oczach...probuje dzielic bol z bliskimi tych osob
        > niech Bog bedzie z nimi...
        • 73sebek Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 23:02
          Pewnie nic to nie da ale takie jest zycie jedni umieraja drudzy sie rodza.Gina w
          tragicznych okolicznosciach nie tylko gornicy i z przyczyn tez roznych.Pytanie
          czy zrobilem cos by bylo inaczej jest dla mnie glupie.Tak wymyslilem
          alternatywne zrodlo energi i nie trzeba bedzie wydobywac wegla.Zawod gornika
          jest niebezpiecznym zajeciem ale do takich naleza tez inne np.
          zolnierz,policjant marynarz nawet kierowca czasami niebezpiecznie byc nawet
          kobieta.Mozesz nie miec szacunku do ksiezy mozesz gardzic tym ze ktos chce
          wyrazic swoj smutek ale takie jest prawo natury ludzkiej.Kto ma zdrowa dusze
          wspolczuje i tez odczuwa smutek po smierci innych osob niekoniecznie znajomych.A
          losu nie mozna odmienic niestety zadnymi procedurami ani zasadami.Los i tak
          wezmie co bedzie chcial a czasu sie nie cofnie.A co do kwietnia 2005 to byla
          wielka narodowa histeria,przynajmniej tak to wygladalo.A w tej sytuacji tez
          mozna bylo cos zmienic wprowadzajac procedury?
    • elve w kwestii żałoby przymusowej 23.11.06, 18:45
      zgadzam się z twórczynią wątku.
      gdyby założyć konsekwencję, Polacy powinni trwać w żałobie przez 365 dni w roku.
      o hipokryzji polityków i bezmyślności "żałobników" z "całej Polski" napisano już
      w tym wątku wystarczająco.
    • ra2er Re: Rodziny ofiar czekają na wydobycie ciał blisk 23.11.06, 20:16
      Codziennie media donoszą o ofiarach wypadków czy eksplozji. Tymczasem ci górnicy
      to raczej ofiary własnej głupoty.

ra2er.blox.pl/2006/11/H-jak-Halemba-czyli-serial-na-zywo.html
    • magdateclaw L O T T O nawet odwołali :-))))) 23.11.06, 22:13
      a raczej zmienili. A zmiana polegała na tym,
      że losowanie odbnyło się poza studiem.

Co za oszłomstwo!!!

Lotto jest państwowym przedsiębiorstwem więc
      poszło z góry polecenie :-)))

To są jaja!

Oglądam teraz wszystko na maksa, to jest
      studium wariactwa.

magdateclaw napisała:

> nie ma powodu byś mi coś limitował.
      >
      > Pracuje w firmie, nie utrzymywanej z Twoich podatów
      > więc powiem wprost... sapdaj gachu.
      >
      > Każdy ma prawo wyrażać swoje opinie.
      >
      > MT
      >
      > kacza_dupa napisała:
      >
      > > kimkolwiek jesteś, podziwiam że jako osoba której osobiście ta tragedia
      > > zupełnie nie porusza, spędziłaś cały dzień na tym forum odpisując na niem
      > al
      > > każdy post pro-żałobny. zachwytu godne zaangażowanie w niesienie kaganka
      > > oświaty wśród ludzi zmanipulowanych przez złe, brzydkie media i - na prze
      > kór
      > > jedynej słusznej prawdzie - odczuwających smutek z powodu tego co się sta
      > ło.
      > > albo masz bardzo nudną pracę, albo nudzisz sie w domu. wyłącz telewizor,
      > wyłącz
      > >
      > > kompa, załóż koszulkę "nie płakałam po papieżu" i idź na spacer pobiegać.
      >
      > > unikniesz obojętnych Ci tematów a innym czytelnikom oszczędzisz swojej
      > > moralizatorskiej błazenady...
      • eee.tam Re: L O T T O nawet odwołali :-))))) 23.11.06, 22:38
        nie bierz juz nic dzisiaj
      • kacza_dupa Re: L O T T O nawet odwołali :-))))) 23.11.06, 23:38
        jezus maria!
        pamiętaj żeby co 2 godziny robić 15 minut przerwy, bo z wrażenia wypadną Ci oczy
        • mieta.pieprzowa Re: L O T T O nawet odwołali :-))))) 23.11.06, 23:41
          I dobrze, moze nie dojdzie juz do kompa wtedy.
          • magdateclaw Re: L O T T O nawet odwołali :-))))) 24.11.06, 04:01
            Niedoczekanie. Pałce tu pdoatki jeszcze niestety. Na Ciebie, Twoje rodzeństwo i
            Twoich rodziców. Uważasz, że będę płacić i nic nie mówić. Nie doczekanie. Do
            roboty, leniwe dziady!

mieta.pieprzowa napisała:

> I dobrze, moze nie dojdzie juz do kompa wtedy.
        • magdateclaw Re: L O T T O nawet odwołali :-))))) 24.11.06, 03:59
          aby Tobie nie wypadły. Drązni was, że nie potraficie mnie zakrzyczeć:-)

kacza_dupa napisała:

> jezus maria!
          > pamiętaj żeby co 2 godziny robić 15 minut przerwy, bo z wrażenia wypadną Ci ocz
          > y
    • heraldek Narobili sie chlopy to wyskoczyli na papierosa.... 23.11.06, 23:21
      ...tylko ze na zlym poziomie byli........
      • magdateclaw Re: Narobili sie chlopy to wyskoczyli na papieros 23.11.06, 23:25
        całkiem prawdopodobny scenariusz

heraldek napisał:

> ...tylko ze na zlym poziomie byli........
        • mieta.pieprzowa Czy nikt z adminow nie widzi??? 23.11.06, 23:40
          ze ta Magdacostam jest po prostu nienormalna? takim osobom powinno sie blokowac
          IP czy cos, no baba odpisala tu na kazdy post, ma tu jakas misje, nacpala sie,
          albo nachlala! APAGE SATANAS!
          • magdateclaw skuteczność Cię drażni? 24.11.06, 04:09
            i to Was pali, że odpowiadziałam na większość postów.
            Co więcej sa ludzie, ltórzy zgadzają siez tym! Ha!
            Myślicie, że co, że kazdy chodzi do kościoła, ze kazdy bzyka się po ciemku,
            ze kazdy podmywa się co drugi trzeci dzień. Nie jest inaczej.

MT

mieta.pieprzowa napisała:

> ze ta Magdacostam jest po prostu nienormalna? takim osobom powinno sie blokowac
            >
            > IP czy cos, no baba odpisala tu na kazdy post, ma tu jakas misje, nacpala sie,
            > albo nachlala! APAGE SATANAS!
            • magdateclaw kwalifikuje sie jedynie "dupa" 24.11.06, 04:14
              do wykasowania ze wzgledu na załmie netykiety kwalifikuje się jedynie post z
              dupą w temcie. O ile szanowni Polacy, uznają słowo dupa za obrazliwe.
              Bo jazeby to w pruderyjnym kraju.
              We wszystkich innych przypadakch nei złamałam, żadych zasad.
              Jesli uważacie że jest inaczej, napiszcie konkretnie o co chodzi.
              Denerwuje Was po prostu, ze z kazduym dyskutuje i nikogo nei olewam.
              Wy olewacie wszystgkich którzy myślą inaczej niż Wy. Którzy nie byli wychowani w
              kulturze wulgarnosci, agresji i narzcuania swojego zdania. Tak jest w Polsce.

Magda Teclaw
              chwilowo w Warszawie,
              na zawsze w Nowym Jorku
              • magdateclaw jesli moja dupa się kwalifikuje skasujcie tez kacz 24.11.06, 04:18
                jesli moja dupa się kwalifikuje skasujcie tez kaczą_dupę
                I tu dupa i tam dupa.
                Słuchajcie jest po rostu cyrk z tym wszystkim.
                Żenujacy cyrk kosztem tych ludzi któzy zgineli w tej katoastrofie.

MT
                • hyakinthos Re: jesli moja dupa się kwalifikuje skasujcie tez 24.11.06, 06:57
                  (..)
                  Niedziela Pamięci w Wielkiej Brytanii
                  Przeczytaj komentowany artykuł »
                  Autor: magdateclaw
                  Data: 12.11.06, 16:50

Polscy kombatanci nie mają tak źle. Te wycieczki, przeloty do róznych krajów
                  na pewno nie kosztują ich nic. Taki dziadek sam by nie polcial tam, bo ani nie
                  zna języka, ani nie orietnuje się w miejskim gąszczy. No i ci kolorowi
                  wszedzie :-)) A tak, mozna się przelecieć, napić herbatki ( i to polskiej z
                  termosu)

Uff, kompletnie nie mam szacunku do tych dziadów. W większości tych któryz tak
                  sie mienią ile to na wojnie przyeżyli, w wiekszosci to są instutucyjni
                  hochsztaplerzy. Ludzie z honorem, nie żadajazapłaty za obranę wartości w
                  sprawie których walczą.

Miłego odpoczynku dziadki, tylko by odleżyny wam się nie porobiły!

Magda Teclaw
                  chwilowo w Warszawie
                  na zawsze w Nowym Jorku
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=52030563
                  -----------------------------

Z Twojej innej tworczosci widac, ze kultury i rozumu Ci troszke brakuje. Nawet
                  na niewatpliwy szum medialny mozna ponarzekac w bardziej taktowny sposob. Wielu
                  rzeczy tez nie rozumiesz, pojawienie sie empatii podczas wolucji czlowieka jest
                  jedna z podstaw rozwoju ludzkosci. Uczucie to jest znane tylko najbardziej
                  rozwinietym gatunkom. Stad naturalna jest taka rekcja na tak wielka tragedie.
                  Wykorzystywanie jej przez media to inna sprawa i namolne podkreslanie tego w
                  setkach postow (na prawde nie masz nic lepszego do roboty?) wskazuje na brak taktu.

Moze zgodnie z podpisem z zacytowanego o gory postu pozostaniesz w Nowym Jorku i
                  dasz nam spokoj

J.

• magdateclaw tak to jest mój post. I co z tego? 24.11.06, 12:48
                    Resentymenty kombnatantów był jedną
                    z ważniejszych podstaw włoskiego faszyzmu.

ale co ma to tutaj do rzeczy?

MT

hyakinthos napisał:

>
                    • hyakinthos Re: tak to jest mój post. I co z tego? 25.11.06, 23:51
                      Ma sporo do rzeczy (w kazdym razie wiecej niz prowokatorskie uwagi na temat
                      higieny Polek, swoja droga w ciekawym rodowisku musialas sie obracac, ja nigdy
                      nie spotkalem sie z takimi brudasami, chociaz domyslam sie ze istnieja). W obu
                      przypadkach zwracasz uwage na pewne irytujace zachowania/zjawiska (bo nie sposob
                      sie nie zgodzic, ze media zeruja na katastrofie), ale czynisz to w sposob
                      prowokatorski, pozbawiny taktu i obrazajac przy tym uczucia innych ludzi.
                      Wywoluje to sprzeciw, a w calej tej dyskusji ignorujesz fakt, ze uczestnicy
                      forum bardziej protestuja przeciwko formie Twojej wypowiedzi niz jej sednu.

Nie wiem jakie kompleksy leczysz sobie w ten sposob, ale skoro Cie to bawi to
                      proponuje wyleczyc z owej przesady i zerowania na tragedii ludnosc USA.
                      Przypomnij sobie wielki show w CNN podczas huraganu, morderstwa Petersena itd.
                      Polskie media dopiero ucza sie takigo rozmachu. Krucjate na ziemi amerykanskiej
                      powinno Ci byc prowadzic latwiej skoro juz jestes na miejscu, w Nowym Jorku.

J.
                      • magdateclaw Re: tak to jest mój post. I co z tego? 26.11.06, 18:01

> Ma sporo do rzeczy (w kazdym razie wiecej niz prowokatorskie uwagi na temat
                        > higieny Polek, swoja droga w ciekawym rodowisku musialas sie obracac, ja nigdy
                        > nie spotkalem sie z takimi brudasami, chociaz domyslam sie ze istnieja).

mt: w środowisku dzieci urzedników rzadowych, w jednym z warszawskich liceow.
                        na prowincji jest jeszcze gorzej. Nie przekonasz mnie. W niewielu polskich
                        domach uczy się chlopców ze powinno sie dbac o bhigiene pod napletkiem. To
                        tematy, juz moze nie zakazane, ale przemilczane.

W obu
                        > przypadkach zwracasz uwage na pewne irytujace zachowania/zjawiska (bo nie sposo
                        > b
                        > sie nie zgodzic, ze media zeruja na katastrofie), ale czynisz to w sposob
                        > prowokatorski, pozbawiny taktu

mt: taktu?
                        Gdy paliliście ludzi w stodaołach podczas II wojny światowej ( tak wy Polacy),
                        to paliliście z taktem czy bez taktu?

i obrazajac przy tym uczucia innych ludzi.

> Wywoluje to sprzeciw, a w calej tej dyskusji ignorujesz fakt, ze uczestnicy
                        > forum bardziej protestuja przeciwko formie Twojej wypowiedzi niz jej sednu.

mt: są tacy i tacy.

> Nie wiem jakie kompleksy leczysz sobie w ten sposob, ale skoro Cie to bawi to
                        > proponuje wyleczyc z owej przesady i zerowania na tragedii ludnosc USA.
                        > Przypomnij sobie wielki show w CNN podczas huraganu, morderstwa Petersena itd.
                        > Polskie media dopiero ucza sie takigo rozmachu. Krucjate na ziemi amerykanskiej
                        > powinno Ci byc prowadzic latwiej skoro juz jestes na miejscu, w Nowym Jorku.

mt: tu jest spoleczenstwo bardziej pluralistyczne. To fakt ze zjawiska z obu
                        stron mają wieksza ostrosc niz u was, ale spojrz z perspektywy prywatnej, jesli
                        zaden religijny oszolom ( nie tylko talib ale i katolik Rydzyk), nie wysadzi mi
                        domu to spokojnie moge z niego nei wychodzic przez 4, 5 tygoni jesli konto
                        regularnie mam zasilne. Tutaj mamy prawo, my obywatel tego kraju, na zwyczajne
                        zycie CNN jest stacja niszową tutaj, przynajmniej w Nowym Jorku.
                        Tyra się jak wszedzie, ale potem co robisz w zyciu prawyatnym zalezy juz tylko
                        od Ciebie. Takze sorry, nie ma porównia. Wolę żyć w Nowym Jorku.

mt

> J.
                        • hyakinthos Re: tak to jest mój post. I co z tego? 29.11.06, 11:02
                          > mt: taktu?
                          > Gdy paliliście ludzi w stodaołach podczas II wojny światowej ( tak wy Polacy),
                          > to paliliście z taktem czy bez taktu?

??? No nie przerzucajmy sie na Jedwabne bo to nie moze byc wytlumaczeniem
                          Twojego niekulturalnego zachowania. Poza tym tak samo jak nie utozsamiam sie ze
                          stwierdzeniem "Polacy na najwyzszej gorze swiata", bo nigdy sie tam nie
                          wdrapalem tak samo nie rusza mnie "Polacy palili zydow w stodolach". Ja nie
                          palilem, moj ojciec nie palil ani dziadek nie palil.

Co do nie wychodzenia z domu to nie bardzo rozumiem o co chodzi. W Polsce tez
                          mozna nie wychodzic z domu (przynajmniej mozna bylo jak tam mieszkalem, nie
                          sazdze, zeby przez cztery lata cos sie w tej kwestii zminilo). Co do reszty,
                          fakt, w Polsce trudniej sie ukryc przed naciskami/wplywem
                          rzadu/panstwa/otoczenia niz w USA. Moim zdaniem zawdzieczacie to ogromowi kraju
                          i mniejszej gestosci zaludnienia (na razie), ktora pozwala na wieksza swobode i
                          wybor stylu zycia. Nowy York nie wydaje mi sie poza tym reprezentatywnym
                          przedstawicielem kontynentu amerykanskiego. Zapewne jest raczej wyjatkiem.

Jacek
    • magdateclaw Podsumowanie dyskusji 25.11.06, 14:12
      komentarze pod tym artykułem pokazały Waszą zaciekłość
      i arogancje wobec wszstkiego co jest inne od Waszego wychowania.

Wychowania katolickiego, w zamknieciu, izolacji od przepływu poglądów.

Mamy 2006 rok, a tak jest nadal w Polsce. Nie powiem, ze wszedzie,
      nie powiem zawsze, jednak w wiekoszic polskich domów panuje taki klimacik.

Wyszydzaliście mój pos o oddwołaniu Lotto, a Gazeta napisała następnego dnia
      o tym tekst. I co łyso Wam?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3754327.html
      Irytowało Was szczególnie, że nie "zmaknęłam się", po tym jak mnie
      zbesztalisciei odpowiedziałam na większość postów. Irytowała Was skuteczność.

Wszytkim, któzy przysłali mi e-maile z poparciem, pozdrawiam,
      trzymajcie się kochani i nie dajcie się zusić do innego życia
      tej tradycyjnej ciemnocie.

Pozdrawiam,

Magda Teclaw
      Nowy Jork

• pompompom Re: Podsumowanie dyskusji 25.11.06, 20:23
        O jak rany ty chyba masz PMS bo taka jesteś zła, że ogłoszono żałobę. Obrażasz
        ludzi i dziwisz się, że oponujemy. Co chcesz osiagnąć? Przeforsować swoje
        poglądy? A niby dlaczego? Chcesz tańczyć na cudzym grobie? Tańcz jak ci
        pozwolą.
        • magdateclaw ani tańczyć ani fałszywie się smucić, żyć normalni 26.11.06, 17:53
          Chcę żyć normalnie.

Już dzisaj mogę to powiedzieć bo jestem daleko
          od Was. Prowadziłam w Warszawie Kongers technologiczny.
          Z dwudniowej imprezy odwołano jeden dzień przedsięwzięcia.

Dla mnie lepiej, za te same pieniądze, mniej roboty,
          odwiedziłam starych znjomnych w Warszawie, z kilkoma poszłam
          na piwo do fajnej knajpki ( to nie prawda, że kazdy tamtego dnia
          siedział i płakał nad górnikami)

Nie tak na to jednak patrzę.
          Co ma żałoba do kongersu technologicznego?
          Co ma losoawanie Lotto do żałoby?
          To są absurdy, a to że ulega temu społeczńestwo
          ( choć ja mam jakąś cichą nadzieje ze nie do końca),
          ale jesli ulega to świadczy o tym jaki wpływ ma kler katolicki na ten kraj.

Zdziwon Waszą żałobą był również Robert Wilson, któremu
          dano alternatywę, albo przesunie przedstawienia, ale nie zagra juz wcale.
          Chodzi o spektakle w Teatrze Wielkim. Reżyser, delikatnie mowiąc był wkurzony.
          Oficjalnie mówi sięm, że to Amerykanie sami zdecydowali o przenieisieniu jednego
          spektaklu z sobnoty na niedziele.

To bzdura i wiem to od samego zainteresowanego.
          Żaden reżyser nie chce grać dwóch spektali zaraz po sobie.
          To są katolickie androny.

Nie chce tańczyć na niczyim grobie, to nieuczciwe stawianie sprawy,
          chce żyć normalnie, a ci górnicy to nie moja sprawa.

MAgda Teclaw
          Nowy Jork
          • dzimbim Re: ani tańczyć ani fałszywie się smucić, żyć nor 26.11.06, 18:19
            Dobrze napisane. Tragedię trzeba opłakać i żyć dalej. Wypałcić godziwe
            odszkodowana, zabezpieczyć materialnie rodziny i zadbać o bezpieczeństwo
            tych,którzy żyją i pracują. A w tej materii niewiele się zmienia. Delegacje
            wyjechały,zgasły reflektory i zaczęło sie samo życie,czyli bez zmian. Do
            następnego tragicznego wypadku,przyjazdu prezydenta, który wygłosi
            przemówienie, premiera,ekip telewizyjnych...
            • magdateclaw na Jasnej Górze teraż się modlą 27.11.06, 04:13
              Bóg nie podwyższy wam standardów bezpieczenstwa.
              Sami musicie to zrobić.

• pompompom Re: ani tańczyć ani fałszywie się smucić, żyć nor 27.11.06, 19:32
            A co bałaś jak byłaś blisko?
            Trzeba było od razu powiedzieć w czym rzecz. jasne, że przesada nie jest
            wskazana i odwoływanie np.imprez naukowych typu konferencje jest głupie. no
            chyba, że na tej konferencji miał byc mały ochlaj i balanga pod szyldem. tego
            nie wiem. W każdym innym przypadku odwoływanie było bez sensu.
            Ci którzy bronili dezycji o wprowadzeniu żałoby pewnie byli przekonani, że
            chodziło o imprezy typu zabawowego i tu fakt, były one nie na miejscu
            (prywatnie róbta sobie co chceta - wszystko zależy od wrażliwości jednostki)
            Rok temu byłam na Drodze Krzyżowej. Tej głównej ulicami Warszawy. Wielki
            Piątek, sporo knajp pubów zamknięte, hucznych imprez nie urządzano, ale w
            jednej ze staromiejskich knajp grała w najlepsze muzyka i tańczyła jakaś para.
            Akurat tam wypadła kolejna Stacja. Tu ludzie klęczą i się modlą, Wielki Piątek,
            dzień męki a tam się bawią. Zgrzytnęłam zębami, ale tylko przez chwilę. na
            szczęście szybko uświadomiłam sobie, że to wolny kraj i ludzie mają prawo żyć
            inaczej niż ja, i że obok siebie spokojnie może toczyć się inne życie. Przecież
            nikt nikomu w drogę nie wchodził.
            Nie było losowania lotto? trudno. Odwołali jakąś imprezę? no cóż.Zrobią ją w
            innym terminie. Śmierć nie wybiera.
            A nastęnym razem pisz konkrety. Będzie inna rozmowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka