Dodaj do ulubionych

Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można ign...

23.11.06, 18:05
Od stycznia EU częściej będzie oglądać blokady, awantury i rewanżyzm za
sprawy sprzed 60 lat, które dla starej Unii są już dawno zamkniętym
rozdziałem. Polityka stanie się przedłużeniem wojny innym środkami, a sama
Unia będzie pełzać od paraliżu do paraliżu decyzyjnego.

Zycie wcześniej czy później wymusi decyzje zmian, mimo aktualnego bezwładu i
braku przywództwa w starej EU.
Obserwuj wątek
    • czlowiek_ksiazka Eva, a czytałaś to? 23.11.06, 18:13
      wiadomosci.onet.pl/1439058,12,item.html
      some food for thought
      Do you trust your own eyes?

Pani minister: "A jaka szkoda może być uznana za dopuszczalną, gdy walczy się o
      własną suwerenność? (...) Naszym zdaniem pewne akcje strony rosyjskiej poważnie
      zagrażają kluczowym interesom Polski, przy czym mam tu na myśli ogólne
      bezpieczeństwo."

Z TAKĄ Rosją chyba nie można prowądzić rozmów o zawarciu SOJUSZNICZEJ,
      partnerskiej umowy strategicznej.
      • eva15 Re: Eva, a czytałaś to? 23.11.06, 18:28

Jest jeszcze gorzej. Dziś widziałam gdzieś albo na GW albo onet.pl wiadomość,
        że US-senator Lugar (Ludgar?) chce na zjeździe NATO w Rydze zaproponować, by
        NATO czuwało nad bezpieczeństwem energetycznym swoich członków. Zwłaszcza w
        stosunkach z Rosją - podkreślił p. senator radośnie.

Niesamowite, prawda? Czyli np. jeśli jakiś (wystarczająco ważny)członek NATO
        uzna, że Rosja nie zapewnia mu wymaganych dostaw i, że to zagraża jego
        bezpieczeństwu to będzie mógł skrzyknąć NATO do takiej akcji, jak ostatnia, gdy
        WTC zaatakował naród afgański.
        • eva15 Re: Eva, a czytałaś to? 23.11.06, 18:38
          Analizując co powiedziała Fotyga można orzec, że Polska szybko wybiegła
          naprzeciw oczekiwaniom Lugara. Proszę - jest już pierwszy zagrożony, teraz NATO
          powinna grzać silniki. Jakiś obłęd nienawiści i mściwości zaczyna być
          uruchamiany.
          • czlowiek_ksiazka post-surrealizm 23.11.06, 18:58
            Na moich oczach świat wkracza w nową epokę, w której np. słowa szybko tracą
            swój pierwotny sens. Evo, okazuje się, że nie chodzi już tylko o
            przeciwdziałanie "szantażowi energetycznemu", my po prostu "walczymy o
            suwerenność"! Chociaż w mediach tłumaczą, że jesteśmy suwerenni od 1989 r.
            Nie uwierzyłem temu, co zobaczyłem - przeczytałem dwa razy.
            Evo, jak można handlować - dążyć do handlowania! - z krajem, który "poważnie
            zagraża kluczowym interesom Polski"(!)??? Oświeć mnie! Z państwem zagrażającym
            naszemu "ogólnie bezpieczeństwu"??? Jak można z kimś takim podpisywac
            jakąkolwiek umowę??
            • eva15 Re: post-surrealizm 23.11.06, 19:03
              Naprawdę nie wygląda to dobrze. Nie dość, że USA chętnie widzą rozłam w EU
              (doktryna Rumsfelda na pewno go przeżyje), to jeszcze Kaczory tak bardzo się
              indyczą, że chyba nawet sam Rumsfeld tyle by nie wymagał.
              • pijak-popiera-bufetowa stara gebelsówa eva15 zapaskudza forum :(((((((((( 24.11.06, 00:14
                katastrofa !
                agentka kartofellanda eva15
                szkaluje Polskę masowymi
                pseudointelektualnymi wypocinami !

tradycyna Polska Tolerancja jak zwykle
                patrzy na to przez palce :(

ps
                brakuje fritz.fritz-a aby rozpędzić
                to tałatajstwo krótkimi logicznymi
                argumentami ....

• jjjnjankowski Re: post-surrealizm 24.11.06, 02:15
                stany daza do rozlamu w unii? to dlaczego ja tworzyly i rozszerzaly? stany sa tylko zaiteresowane, wbrew wyrazanej trosce o bruxelski numer telefonu, aby unia nie za bardzo byla zuinifikowana do konca (choc bardzej niz obecnie).
          • czlowiek_ksiazka meandry obłędu 23.11.06, 19:08
            Inny njus zamieszczony w GazWybie: "Jose Manuel Barroso zatelefonował w środę
            po południu do premiera Jarosława Kaczyńskiego (...). Zapowiedział, że na
            piątkowym szczycie osobiście zażąda od prezydenta Rosji W. Putina "pilnego"
            zniesienia embarga.

Jednocześnie jednak - jeszcze zanim znany był wynik negocjacji ambasdorów w
            sprawie mandatu - bagatelizował zwłokę w rozpoczęciu rozmów z Rosją."

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3751638.html
            1) Rozumiesz coś z tego? Albo ten Barroso to jakiś niepoważny osobnik -
            "bagatelizował", "osobiście zażąda"(sic!) w sytuacji gdy UE nie ma na to
            mandatu, a może Barroso w ogóle spoliczkuje Putina?, chociaż nie, Putin ma
            czarny pas - albo GazWyborcza kłamie.
            2) Evo, dlaczego treści rozmów Barroso z premierem Kaczyńskim migiem
            przedostają się do prasy? Czy Barroso tego chciał??
            3) Jeśli to wszystko prawda, to Rosja może dojść do następujących wniosków: ta
            Europa traktuje nas jak pętaków, publicznie, bez owijania w bawełnę daje do
            zrozumienia, że to my kłamiemy i szantażujemy, i że w ogóle jesteśmy be i fe, a
            jedynym celem, który przyświeca im podczas ew. rozpoczęcia negocjacji o umowie,
            jest przymuszenie nas do oddania im złóż surowców (przepisanie postanowień
            Karty Energetycznej do nowej umowy). Ja na miejscu Rosji nawet nie
            rozpoczynałbym rozmów o nowej umowie. Do zmiany nastawienia.
            • eva15 Re: meandry obłędu 23.11.06, 19:14
              Wiesz, prasa to jest jak ta cyganka, co prawdę Ci powie. Choć cyganka mniej
              chyba kręci i manipuluje. Ale faktem jest, że prasę czyta także Rosja i
              dochodzą do niej tą drogą fatalne sygnały. Muszę teraz zniknąć na parą godz.
              • czlowiek_ksiazka Re: meandry obłędu 23.11.06, 19:18
                Jak Evo proponujesz prow. JAKĄKOLWIEK pragmatyczną, partnerską dyskusję z czymś
                takim: "Komisja Europejska ogłosiła, że wstępne wyniki misji unijnych
                inspektorów ds. bezpieczeństwa żywności w Polsce wskazują, iż nie ma powodów,
                by Rosja utrzymywała embargo na import polskich artykułów rolnych."??
                Czy Barroso zaproponuje Putinowi podczas szczytu likwidację rosyjskich służb
                fitosanitarnych? Po co, skoro decyzje i werdykty w większości spraw rosyjskich
                podejmie - za opłatą, pewnie drobną - Komisja Europejska?
                • kacap_z_moskwy Re: meandry obłędu 23.11.06, 23:04
                  To uwazanie swych fitosanitarow za ostatnia kropke w dyskusji naprawde jest
                  smeszne. Zreszta teraz, kiedy chyba co drugi rosjanin nie wiezy Eu (a tylko co
                  5 nie uznaje USA za wroga), nic to nie da.
                  • jjjnjankowski Re: meandry obłędu 24.11.06, 02:23
                    jaka zbiorowa imaginacja taka wyobraznia polityczna elit
                    apropo: co maja przepisy FITOsanitarne do rosyjskiego przemytu amerykanskiego miesa?
          • olias Re: Eva, a czytałaś to? 23.11.06, 19:37
            nie widzę ani nienawiści, ani mściwości. O czym ty bredzisz?
            • ewswr Re: Eva, a czytałaś to? 23.11.06, 20:30
              może poprostu jestes zaslepiony nienawiscią? :-)
          • jjjnjankowski Re: Eva, a czytałaś to? 24.11.06, 02:09
            ja pier...e gdzie rzym gdzie krym. co fotyga silniki grzeje? chyba w rzadowym bmw (czy co tam tera zurzywaja)! obled nienawisci ze sie domagamy rownego dostepu do rynku!!! czy sie wam "realistom"-rusofilom na leb rzucilo???!!!
        • jjjnjankowski Re: Eva, a czytałaś to? 24.11.06, 02:05
          lugar. no i dobrze, w nato stany maja wiecej do powiedzenia, niz w unii, a i znane sa z frasobliwszej niz niemcy polityki "energetycznej". zbiorowa presja na jedna ze stron umowy aby sie ona z owej wywiazywala jest zdziczeniem obyczajow? (bo przecie nikt rosji najezdzal nie bedzie, tylko wywieral wyzej wymieniona presje)
          dum dum dum dum dudum dum dudum
          www.fotuva.org/
          dum dum dum dum dudum dum dudum
      • pulchna.lapka.w.pulpit Re: o zawarciu sojuszniczej umowy 23.11.06, 18:29
        Przepraszam bardzo - o jakim to "sojuszu" mowa ?...
      • fawad Re: Eva, a czytałaś to? 23.11.06, 18:35
        > pewne akcje strony rosyjskiej poważnie zagrażają kluczowym interesom Polski

Mylisz sie. z TAKA Rosja Unia moze prowadzic rozmowy o zawarciu SOJUSZNICZEJ
        umowy. Taka opinie propaguje tu usilnie od dwoch(?) lat avatar pod nazwa eva15.
        Gdyby akcje ze strony rosyjskiej zagrazaly interesom NIEMIECKIM to wtedy co
        innego. Eva15 pierwsza wtedy darla by gebe w protescie.

Zauwazmy tez, ze sprawy sprzed 60 lat przypominaja tu bez przerwy glownie ci
        wzorowi niemieccy czy tez francuscy europejczycy oraz ich polskojezyczne tuby.
        Ponoc juz o sprawach sprzed 60 lat zapomnieli ale jak widac w ich wypowiedziach
        jest to jedyny schemat myslowy, ktorym potrafia poslugiwac sie w interpretacji
        wydarzen w Europie Wschodniej. To taka lekka schizofrenia, nieszkodliwa poniewaz
        opinie te wyglaszane sa przez zawodnikow miernej wagi. Sprawia jednak niestety,
        ze to forum czyta sie jak almanach psychiatryczny, wciaz ten sam numer na okraglo.

TomiK

• gieroy_asfalta eva, dziewoczka, skażi mnie 23.11.06, 18:28
      gdie ty rabotajesz? w FSB ili GRU?
      • eva15 nachychmiast masz odpowiedź, byś się nie męczył 23.11.06, 18:30
        A gdzie tylko sobie życzysz biedaku nieszczęśliwy. Ja jestem miła i nie chcę
        nikogo rozczarować.
        • gekon1979 "biedaku" i "nieszczesniku" - poezja!! :D 23.11.06, 19:36

• wj1980x A wiesz jak się wściekała 23.11.06, 19:41
            Gdy uświadomiłem jej że Wehrmacht miał więcej koni niż Polska w armii i mitem
            jest że był zmechanizowany. Prawie szału dostała :)
            • gekon1979 evcia jest the best :D nie do pokonania :) 23.11.06, 19:45
              i strasznie nie lubi Polski i Polakow :D
              ze nie widzialem tego jak jej to powiedziales :D
              • katrina_bush Trzeba miec klase - a nie poziom swiniopasa. 23.11.06, 19:48
                Trzeba miec klase - a nie poziom swiniopasa.

A Ewa ma klase - a ty to drugie.
                • wj1980x Re: Trzeba miec klase - a nie poziom swiniopasa. 23.11.06, 19:54
                  W końcu jest Polakiem nie Rus-Germańskim nadludziem.
                • eva15 Re: Trzeba miec klase - a nie poziom swiniopasa. 23.11.06, 22:19
                  Dzięki za miłe słowa
      • jankowski1960 Re: 19.05.07, 12:53
        tebia sovsem poebalo?
    • herr7 opinia Aleksandra Rahra w NG 23.11.06, 18:38
      "Александр Рар, директор программы России и стран СНГ в Германском совете по
      внешней политике

Пять лет назад Путин выступал в бундестаге и предложил закончить холодную войну
      и найти формы интеграции России и Европы. В ходе своего президентства он пытался
      создать большую общую Европу. Его второй мандат заканчивается, и он понимает,
      что за эти шесть лет не по его вине этот проект рушится на глазах, поскольку в
      ЕС сейчас налицо стремление замедлить процесс создания общей экономической зоны
      с Россией.

Путин не хочет войти в историю как человек, который потерял Европу. Поэтому он
      внятно разъяснил в статье европейцам, что у России нет имперских амбиций, и
      предложил использовать, возможно, последний шанс, который дает история, чтобы
      осуществить интеграционные процессы между Россией и ЕС. Эта статья – его попытка
      обеспечить положительный исход важного саммита РФ–ЕС в Хельсинки. "

www.ng.ru/index2.html
      Co o tym sądzisz? Wydaje się to logiczne biorąc pod uwagę całą nagonkę, jaka ma
      obecnie miejsce na Zachodzie przeciwko Rosji.
      • eva15 Re: opinia Aleksandra Rahra w NG 23.11.06, 18:52
        Rahr, co zawsze powtarzam, jest prawdziwym (nie urojonym) znawcą Rosji i mówi
        rzeczy przemyślane, poza tym siedzi u źródła.
        To prawda, że Putin robi wszystko, by zbliżyć Rosję do Europy.

USA, w znacznym stopniu via sterowanie resentymentami nowych członków EU, robią
        wszystko by ją odsunąć. Europę to osłabi, Rosję może pchnąć bardziej w kierunku
        Azji (po odejściu Putina) i tak naprawdę jest krótkowzroczne w obliczu nowych
        globalnych wyzwań. Ale cóż USA ostatnich lat nie grzeszą DALEKOWZROCZNA, mądrą
        polityką... Co z kolei zaprzecza pewnej obiegowej tezie. Ae to już inna bajka...

• eva15 Re: opinia Aleksandra Rahra w NG 23.11.06, 19:01
          Co do samego sedna przesłania Putina to myślę, że w EU-27 jest to ze wzgl. na
          przeogromną (paradoksalnie teraz dopiero coraz bardziej widać jak bardzo
          przeogromną) heteregenność w TYCH ramach niemożliwe. A już na pewno nie w tym
          stopniu.
          Ale coraz bardziej wydaje mi się, że ramy ulegną z czasem zmianom, jeśli unia
          nie bądzie chciała kompletnego paraliżu, tyle, że Putin już tego politycznie
          chyba nie doczeka.
          • herr7 ciekawe co uzgodnią w Helsinkach? 23.11.06, 19:10
            Nasi bliźniacy zostając w domu postarali się obniżyć rangę tego spotkania, ale
            Finowie starają się nadać jemu jakiś pozytywny kontekst. Być może skończy się na
            paru wspólnych zdjęciach i uśmiechach, w wówczas będzie miał rację Rahr ze swoją
            pesymistyczną prognozą.
            • czlowiek_ksiazka Re: ciekawe co uzgodnią w Helsinkach? 23.11.06, 19:12
              Słuchajcie, co wy z tymi bliżniakami?
              Szczyty UE-Rosja rządzą się swoimi prawami. To nie są szczyty głów państw i
              rządów UE + Rosja. Biorą w nich udział, z tego co wiem: prezydent Rosji +
              premier kraju, który przewodniczy UE, Solana i szef Komisji Europejskiej. To
              wszystko.
            • eva15 Re: ciekawe co uzgodnią w Helsinkach? 23.11.06, 19:12

Prognoza naprawdę nie jest najlepsza
          • czlowiek_ksiazka Re: opinia Aleksandra Rahra w NG 23.11.06, 19:11
            Evo, Rahr miałby w Polsce opinię komunisty-rusofila. W try miga zostałby
            zlustrowany przez jakiś ideologiczny pluton egzekucyjny.
            Rahr pisze mądre rzeczy dla ludzi znających, rozumiejących Rosję. Porównaj
            sobie jego wypowiedź z czymś, co wydukał z siebie nasz swojski ekspert Saryusz-
            Wolski: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3751801.html
            Niebo i ziemia, różne dwa świata, brak punktów stycznych.
            • eva15 Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia 23.11.06, 22:06
              "Wiceminister ostrzegł, że polskie postępowanie nie tylko szkodzi UE, lecz
              spowoduje skutki odwrotne od zamierzonych.

- Doświadczenia tego rodzaju wzmocnią dyskusję o likwidacji wymogu
              jednomyślności w sprawach dotyczących europejskiego sektora energetycznego, jak
              również dążenie do utworzenia małej grupy krajów będących awangardą -
              powiedział Wuermeling."

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3752363.html

Więc jednak - przemyśliwania o Unii dwóch prędkości narzucają się dzięki
              Polsce, wcale nie tylko mnie piszącej o tym od kilku dni.

Niemcy nie są narodem mielącym językiem po próżnicy. Ze wysłano z takim
              statement wiceministra stanowi silny sygnał ostrzegawczy. Natępnym razem zajmie
              stanowisko minister a później to już poprze je kanclerz(yca). Tempo wzrośnie
              po styczniu.

• czlowiek_ksiazka Re: Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia 23.11.06, 22:16
                Dlaczego użyłaś słowa "niestety"? Walka z "niemieckimi nazistami" i "sowietami"
                to treść życia większości piszących na forum. Wyodrębnienie się awangardy UE i
                stopniowe luzowanie z nią związków pozostałych państw, zapewni im swobodę
                manewru, a więc umożliwi w większym stopniu walkę ze "szwabsko-sowieckim" złem.
                Wszyscy będą szczęśliwi: stara UE będzie rozwijała strategiczną współpracę z
                Rosją, a szczere demokracje - zwalczać, ręka w rękę z sen. Lugarem czy innym
                Chenney, europejski totalitaryzm.
                • eva15 Re: Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia 23.11.06, 22:18

Na to zaczyna naprawdę wyglądać. Niemcy wkurzyli się dość unisono, niezależnie
                  od obozów politycznych i poglądów.

www.pb.pl/content.aspx?sid=7355&guid=88EF0AA3-A88D-4A73-9CAD-B8A16C2E1FFD
                  • czlowiek_ksiazka Re: Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia 23.11.06, 22:22
                    Ja spotkałem się z opinią, że wkurzeni są Finowie. Obciach - szczególnie,
                    głównie dla nich - rzeczywiście nieziemski. Po raz pierwszy na parę dni przed
                    szczytem - powiem brzydko - uwalono jego agendę. Nie skorzystaliśmy z
                    kompromisowej propozycji Finów. Widocznie była za mało kompromisowa.
                    Zobaczymy, co się będzie działo jutro, podczas szczytu.
                    • eva15 Re: Niestety potwierdzają się moje przypuszczenia 23.11.06, 22:32
                      No jest to na pewno policzek dla Finów i jako prezydentów Unii i jako
                      gospodarzy szczytu EU.

Najbardziej niepoważne jest to, że Kaczory-Indory schowały się teraz za żałobę
                      narodową i dziobów do Finlandii nie wychylą. To żenada. Kompletny obciach.
                      • eva15 To było trzecie(!!!!) polskie veto w ciągu 2 lat 23.11.06, 22:36
                        na 100% jest to absolutny rekord unijny.
        • wj1980x Re: opinia Aleksandra Rahra w NG 23.11.06, 19:16
          "To prawda, że Putin robi wszystko, by zbliżyć Rosję do Europy. "
          I jak to w zwyczaju, po trupie Polski.
          W zasadzie to wolę by Rosja znalazła się w ramionach Chin. I dla Europy będzie
          bezpieczniej i dla świata. Chińczycy są zainteresowani pieniędzmi i dobrobytem,
          w przeciwieństwie do Rosjan którzy mają sentyment do wydarzeń sprzed 234 lat.
        • jjjnjankowski Re: opinia Aleksandra Rahra w NG 24.11.06, 02:38
          rownie dobrze a nawet dobrzej bedzie powiedziec ze putin chce zblizyc rosje do chin, tyle tylko, ze chiny maja lepszy dostep do srodkowoazjatyckiego gazu i roztropniejsza niz rosja polityke i za lat kilka rosje ciezko bedzie "pchnac w tym kierunku"
          jedyne, do czego chce putin zblizyc rosje, to pieniadze
          stany kierowane resentymentami nowych czlonkow unii??
          estonii moze??
          bylby to pierwszy przypadek we wszechswiecie ze pchla psa na smyczy wodzi!
          no i szreder, a w szczegolnosci szirak (o berlusku nie wspomne),ci dopiero dalekowzroczna polityke prowadzili!
          • slowianska_dusza A neich się integrują z Chinami 24.11.06, 02:55
            jjjnjankowski napisał:

> rownie dobrze a nawet dobrzej bedzie powiedziec ze putin chce zblizyc
            > rosje do chin,

Krzyżyk na drogę! Niech zbliża. Im dalej będzie Rosja od Europy, tzn. im mniej
            będzie mieszać, tym dla Polski lepiej. A paliwa jakoś znajdziemy, choćby trzeba
            było za nie płacić 2x tyle. Ważne, żebyśmy płacili solidarnie - tyle samo
            Polacy, Niemcy, Francuzi, Anglicy, Włosi, itd..
    • wasylzly Putin triumfalnie witany w Helsinkach 23.11.06, 19:00
      tysiace ludzi na ulicach powitalo delegacj rosyjska w Helsinkach, a sam Prezydent Wiekiej Rosji dostal do osobistej dyspozycji byla siedzibe carska w Helsinkach. Delegacja rosysjka rozpoczela juz dwustronne rozmowy z Finlandia, o startegicznych problemach Europy. Finlandia, ktora przewodniczy UE, zorganizowala wzorowy szczyt europejski, ktory bedzie przebiegal zgodnie z wczesniejszymi ustaleniami. Problem stanowi delegacja pewnego kraju, ktora sama wyeliminowala sie ze spolecznosci europejskiej, dlatego jest problem z kim bedzie ta delegacja siedziala przy stole podczas posilkow i obowiazkowych rautow, ale znajac doskonlala organizacje Finow, rozwiaza i ten problem za delegacje polska.
      • eva15 wasylek, potrzebujesz pomocy??? 23.11.06, 19:04
        • wasylzly Re: wasylek, potrzebujesz pomocy??? 23.11.06, 19:11
          nie, a dlaczego pytasz?
          • eva15 Re: wasylek, potrzebujesz pomocy??? 23.11.06, 19:15

takie wrażenie odniosłam, ale nie jestm nieomylna.
            • gekon1979 no cos ty!! 23.11.06, 19:18
              eva15 napisała:

>
              > takie wrażenie odniosłam, ale nie jestm nieomylna.
            • wasylzly Re: wasylek, potrzebujesz pomocy??? 23.11.06, 19:23
              a co znowu wlakujecie ta trgedie polska? spraw juz jest zamkieta, nikt w UE nie poparl polskiego weta, cala KE za Finlandia, ktora robila wszystko co w jej mocy, aby zaspokoic niesprecyzowane zadania z Polski. A wiec znajac Unie, po prostu zrobili co mogli i koniec. Ogolna opinia Polska jest sama sobie winna i niezdolna do jakiegokolwiek kompromisu. jezeli ktos w Unii slyszy jak polski, ze wlacza wetami o swoja suwerennosc, ktora jest zagrozona ze strony Rosji, to dzsiaj puka sie w glow, dla kogo marnuje sie czas i pieniadze Unii.

Szczyt przebiegnie tak jak planowano, tylko ze dla niektorych za zamknietymi drzwiami, o ustaleniach niektorzy beda sie dowiadywac z Gazety Wyborczej, czy Rzepy. Nic sie przeciez nie stalo, Unia sie nie zawali, tylko zmieni reguly gry, jestescie sami, to robta juz co chcecie.
              • wj1980x Jeśli jest to dla kogoś porażka to dla Rosji 23.11.06, 19:31
                Jeśli jest to dla kogoś porażka to dla Rosji i Niemiec.
                Za głośnymi okrzykami pogardy tak naprawdę kryje się wściekłość. Owszem Rosja
                może indywidualnie układać się z państwami Europy, ale mogła już wcześniej.
                Tymczasem chodziło o kolejną cegiełkę w kształtowaniu nowego porządku światowego
                w którym prym będzie wiodła Euroazjatycki organizm polityczny zdominowany przez
                Rosję i Niemcy.
                A tymczasem te wredne Polaczki znów dały pstryczek w nos.
                Taki mały naród a tak doskwiera :D
      • gekon1979 3/10 taka sobie propaganda, naprawde 23.11.06, 19:18
        sporo przed toba do nauki :D w zakresie manipulacji
        • wasylzly jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno gadaja 23.11.06, 19:36
          dwustronnie, a zobaczycie jakie beda jeszcze cuda, gdy Putin bedzie rozmawial ze wszystkimi, ale w cztery oczy, bo taki jest program szczytu, coz, jak zwykle kazdy bedzie chcial miec zdjecie z Putinem. Czy ty nie czajisz cos sie dzieje? wiesz jak negocjuja zachodni? Tam w Helsinakch chodzi tylko o bezposredni kontakt z Putinem, zeby mozna bylo potem spokojnie spac u siebie, Unia w tym skaldzie to juz drugorzedna sprawa.

O tu o Putinie w Helsinkach:
          de.rian.ru/world/20061123/55931904.html
          • wj1980x Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 23.11.06, 19:40
            No to niech sobie rozmawiają dwustronnie. Mogli to robić wcześniej. Proszę
            bardzo. Nie o to Rosji i Niemcom chodzi. Ze względu na Polskę i parę innych
            krajów musieliby tworzyć UE od nowa aby zrealizować swoje plany. To jest raczej
            niewykonalne więc perspektywa organizmu politycznego jaki dominuje marzenia
            Niemców i Rosjan oddala się...
            • wasylzly Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 23.11.06, 19:55
              posluchaj, czy ty naprawde myslisz ze jest jakis spisek rosysjko-niemiecki, ktory chce zniszczyc Polske?? bo wisz, ja czytam mnostwo w necie, ale sie nic takiego nie doszukalem. Taka Finlandia zyje z ruskimi bardzo dobrze i kwitna, nie boja sie Rosji, bo wiedzy ze we wspolpracy z Unia jest ona przewidywalna, podpisuje umowy, nie groui kalachem jak ameryka, to sa chyba podstawy sadzic, ze mloda demokracja rosyjska, chce wspolpracy i pokoju, bo jakby tego nie chciala, to taka Polska, czy Ukraina, o wejsciu d NATO czy Unii, moglyby do dzsiaj marzyc.
              • wj1980x Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 23.11.06, 20:29
                "> posluchaj, czy ty naprawde myslisz ze jest jakis spisek rosysjko-niemiecki, kto
                > ry chce zniszczyc Polske?? bo wisz, ja czytam mnostwo w necie, ale sie nic taki
                > ego nie doszukalem."

Buhaha, nie bądż śmieszny Dugina nie czytałeś ?
                "Taka Finlandia zyje z ruskimi bardzo dobrze "
                No cóż, Polska w przeciwieństwie do Finlandii nie jest marionetkowym państwem. A
                tak do końca Finlandia nie żyje dobrze-protestanci z Karelii przypominają o tym.
                A Finlandia żyła tak dobrze z Rosją, że za cara jej oddziały tłumiły powstania w
                Polsce, więc daruj sobie.
                "nie groui kalachem jak ameryka"
                Ty chyba masz problemy z percepcją rzeczywistości. No tak, może nie pamiętam jak
                do Nato nas zmusili bombardowaniami Warszawy i Krakowa :D
                "to sa chyba podstawy sadzic, ze mlod
                > a demokracja rosyjska, "
                Jaka demokracja ? Jacyś więżniowie w łagrze założyli kółko głosujące kto je
                więcej zupy w jakim dniu ?
                • kacap_z_moskwy Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 23.11.06, 23:19
                  A co Pan zna o Karelji? Jaki to problem z ta Karelja? Czy Pan zna stosunek
                  Karelow do Finow i Rosjan?

Potem, Finlandia nie jest marionetka. Bo czyja? Raczej jedno panstwo znad rzeki
                  na W. jest takowym. Bo nic bez konsultowaniem z wojaszkem zza oceanu. Moze Pan
                  zaprzeczy? A Finalandia jak buduje wiezi gospodarcze z Rosja, tak i buduje. I
                  nic tu gadania. Bo chca byc zamozni, a nie szukac pracy po swiecze.
                  • wj1980x Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 24.11.06, 00:47
                    "? Raczej jedno panstwo znad rzeki
                    na W. jest takowym."
                    No tak, codziennie helikoptery USA przeczesują nadgraniczne lasy i szukają
                    zbiegów do Rosji, kraju szczęśliwości. W końcu ostatni raz Polska była wolna gdy
                    stacjonowała bratnia Armia Czerwona.
          • gekon1979 Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 23.11.06, 19:41
            finowie boja sie nawet cienia kacapobolszewi, sraja jak widza kawalek cienia
            zrobia wszystko co im kacapy kaza, bo sie ich strasznie boja, ten strach ich paralizuje :D
            ale Polska to nie Finlandia i cale szczescie :D
            • kacap_z_moskwy Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 23.11.06, 23:24
              Dlatego polacy szukaja pracy tez w Finlandii :)
              • longin25 Rosja to druga Szwajcaria 25.12.06, 00:25
                szlyszalem o robotnikach z niemiec i włoch którzy masowo emigruja za praca do rosji
          • zawiz Re: jaka propaganda, przeciz oni juz tam dawno ga 24.11.06, 01:07
            Wasyl weź ty się w końcu za leczenie bo w kwiecie wieku pójdziesz do dołu z
            wapnem (tak się chowają kkomuchy w Rosji?).
            Piszesz ciagle takie posty - że chyba chory mózg to wymyślił. A szkoda bo coś
            dobrego w tobie drzemie...
            Całkiem się odrywasz od rzeczywistości.
    • katrina_bush W UE mocarstwem jest Finlandia - a nie Polska. 23.11.06, 19:14
      W UE mocarstwem jest Finlandia - a nie Polska.

Swiatowa klasa i swiatowy poziom robi wrazenie - nie tylko na Rosji...

Finlandia - to jest dla mnie dumny kraj !
    • gekon1979 zbrojmy sie na potege, i inwestujmy w technologie 23.11.06, 19:24
      nuklearne
      zrobmy tym juropejskim i ruskim swinia druga koree polnocna pod nosem :D
    • gentoo1 Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 19:43
      No i pogadały sobie same ze sobą bezzębne misie...który wydaj się że są nidżwiedziami
      Wprawiając mnie jak zwykle w doskinały humor....
    • lubat Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można ign.. 23.11.06, 20:19
      No proszę, Lukjanow nas popiera. Są więc fani Polski w Rosji.
      Ciekawe jest to, że jak wszyscy w Polsce wiedzą, Putin trzyma całą prasę za
      buźkę, to w co on zagrywa? I czy ten Lukjanow gra złego, czy dobrego policjanta?
      • czlowiek_ksiazka Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 20:29
        A co więcej, sam Putin smaga się biczykiem. Schizofrenia. Polska prasa pisze,
        że nas nienawidzi, a z ust Putina płyną inne słowa...
        en.rian.ru/russia/20061123/55934144.html
        "Putin said Moscow has no claims against the quality of Polish meat"
        • lubat Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 20:58
          Ja nie jestem pewien, czy Putin zachwalając polskie mięso nie prowadzi jakiejś
          perfidnej gry mającej skłócić nas z USA. Wiadomo, że Amerykanie zgodzili się na
          przyjęcie Rosji do WTO, bo chcą upchnąć im produkowane przemysłowo, a więc
          niezwykle tanie mięso. My nigdy nie podołamy tym cenom, i Rosjanie posłużą się
          naszymi najlepszymi przyjaciółmi do wyrzucenia nas ze swojego rynku.
          To smaganie się biczykiem to może być tylko zasłona dymna.
          • czlowiek_ksiazka Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 22:11
            Nie jestem w stanie podołać wyzwaniom twojej wyobraźni.
            Piszesz: "perfidnej gry mającej skłócić nas z USA".
            SKŁÓCIĆ NAS Z USA?? Taka możliwość nie istnieje nawet teoretycznie. Przecież
            wiesz, że kraje, w których są McDonaldy nie kłócą się ze sobą. Nasz stosunek do
            USA - bezkrytycznej miłości do pierwowzoru demokracji - NIGDY nie ulegnie
            zmianie. Przeglądasz czasami wpisy różnych zigzauerów, gekongów, borrków, etc.?
            Prezentowana przez nich postawa wobec USA jest bardzo charakterystyczna. Założę
            się, że nawet gdyby USA zaproponowały zigzauer'ovi wychłostać się w pupę (np.
            dla oczyszczenia z totalitarnych naleciałości), to ten nie tylko od razu zgodzi
            się, ale i pobiegnie do lasu wiązać rózgę.

Chore mięsko, które trafiało z Polski do Rosji pochodziło nie tylko z USA, a
            przystąpienie Rosji do WTO nie oznacza automatycznego wznowienia importu
            amerykańskich i nie tylko wyrobów mięskopodobnych.
            Ja sądzę, że Putin po prostu - po raz kolejny - konkretnie, a więc bez
            odnoszenia się do walki "o suwerenność" czy kwestii "bezpieczeństwa", analizuje
            przyczynę zastanej sytuacji kryzysowej i proponuje sposoby jej rozwiązania.
            • herr7 chodzi o certyfikaty 23.11.06, 22:23
              a raczej ich fałszowanie. Mięso może pochodzić z dowolnego źródła, ale jeżeli ma
              unijne certyfiktay to tym samym oznacza, że ma ono "unijną" jakość. A jego
              jakość wcale nie musi być unijna. W tym względzie Rosjanie mają rację i to był
              główny powód (lub pretekst) dla którego wtrzymali import naszego mięsa.
              Pozostaje oczywiście pytanie, jak i czy można przeciwdziałać tym nadużyciom. Być
              może kraje o niskim poziomie korupcji się pzred tym bronią, ale w krajach gdzie
              korupcja jest duża takie certyfikaty chyba można sfałszować.
        • eva15 Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 22:16

cały art. po polsku:

www.pb.pl/content.aspx?sid=7355&guid=554A5CE5-752D-40C8-90CB-C3C53F551247
    • lestek35 Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można ign.. 23.11.06, 21:49
      Ha, tylko nikt ze zwolenników kołchozolandu i bolszoj rosiji nie napisał tutaj
      rzeczowo co nam dało dotychczasowe zgadzanie się z każdą myślą światłych
      przywódców kołchozoUE nawet zanim oni o tym pomyslą? Co dotychczas nam dało
      niewyskakiwanie z szeregu i wieczna zgoda Geremka, Hibnerkowej, Millera? NIC,
      nic na tym nie zyskaliśmy, bo po poostu w kołchozolandzie wszystcy się kopią po
      kostkach, robią sobie numery a wszytstko to w imię wielkiej jedności, której nie
      ma i nie będzie. Tam, a raczej tu każdy wakczy o swoje interesy. I tak będzie
      przez cały okres trwania kołchozoUE w takim kształcie. Nie ma się co oszukiwać,
      jak my tracimy do Rosji wchodzą firmy z Austrii, Niemiec, Francji. Kołchozoue
      nie zależy na negocjacjach gdyż i tak tam są.
      Niestety, nie szanują nas choć jesteśmy 40 milionowym rynkiem zbytu i dajemy
      pracę i utrzymanie wielusetysiącom rodzin na zachodzie. To jest ta RZECZYWISTA
      wdzięczność i jedność kołchozoeuropejska.
      • ewswr Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 22:03
        Niestety, nie szanują nas choć jesteśmy 40 milionowym rynkiem zbytu i dajemy
        > pracę i utrzymanie wielusetysiącom rodzin na zachodzie. To jest ta RZECZYWISTA
        > wdzięczność i jedność kołchozoeuropejska.
        >
        ich wdziecznosc przejawia sie w tym, że po roku 89 wspierali RP jak mogli. Po
        wejsciu do UE otworzyli swe rynki pracy, dzieki czemu miliony Polaków maja
        dobrze (w porównamiu z pensjami krajowymi) płatną pracę, utrzymują rodziny w
        kraju i nawet moga se pomarzyc np. o kupnie mieszkania itd. I kto tu komu ma
        byc wdzięczny?
        • lestek35 Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 22:43
          ewswr napisał: "ich wdziecznosc przejawia sie w tym, że po roku 89 wspierali RP
          jak mogli. Po
          > wejsciu do UE otworzyli swe rynki pracy, dzieki czemu miliony Polaków maja
          > dobrze (w porównamiu z pensjami krajowymi) płatną pracę, utrzymują rodziny w
          > kraju i nawet moga se pomarzyc np. o kupnie mieszkania itd. I kto tu komu ma
          > byc wdzięczny?"
          Nie bądż naiwny, to było w ich własnym interesie, bo zbyt duża przepaść
          ekonomiczna sprawiłaby, że Polacy tak jak Meksykanie czy Afrykańczycy na czarno
          przekraczaliby granice. Ponadto taka różnica i to wielu państw byłej RWPG
          groziłaby destabilizacją całego regionu, do wystąpienia możliwych zbrojnych
          konfliktów regionalnych włącznie. Syty niestety żeby nie być cały czas zagrożony
          musi się podzielić. A że przy tym można nieżle na naiwnych zarobić (przykład: za
          ile kupiono ok. 80% sektora bankowego, nie banki, ale konta klientów... Zgadnij
          mądralo)
          Praca na zachodzie? Czy wiesz za ile pracuje przeciętny Kowalski na zachodzie?
          Mój kolega będąc w Anglii spotkał się z wykwalifikowanymi murarzami, którzy
          pracowali za 3 słownie TRZY funty za godz.!!! do tego opłacają mieszkanie i
          jedzenie. Oprócz ludzi mających wysokie kwalifikacje, którzy i tak wszędzie nie
          tylko w kołchozoeuropie by sobie poradzili, są setki tyś pracujących za grosze,
          po które Smithowi czy Juanowi wstawaćby się nie chciało. Jesteśmy białymi
          murzynami. i to jest wdięczność, tak?
          Co do kupna mieszkania: spróbuj obecnie kupić mieszkanie zarabiając przeciętnie
          1000-1500 zł, gdy metr zaczyna się w okolicach 4 tyś.
          Prawda jest taka, że i tak prędzej czy póżniej kołchozounia samaby chciała byśmy
          do niej przystąpili. To nie magia, to szara prosta ekonomia
    • pies_na_lewizne Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 21:53
      eva15 napisała:

> Od stycznia EU częściej będzie oglądać blokady, awantury i rewanżyzm za
      > sprawy sprzed 60 lat, które dla starej Unii są już dawno zamkniętym
      > rozdziałem. Polityka stanie się przedłużeniem wojny innym środkami, a sama
      > Unia będzie pełzać od paraliżu do paraliżu decyzyjnego.
      >
      > Zycie wcześniej czy później wymusi decyzje zmian, mimo aktualnego bezwładu i
      > braku przywództwa w starej EU.

Twoj tekst nie ma nic wspolnego z artykulem ;)
    • pies_na_lewizne Zadziwiajaco wnikliwa analiza Łukjanowa 23.11.06, 22:10
      Lukjanow daje zadziwiajaco celna analize zatargu Polska-Rosja jak i rowniez
      relacji Polska-UE.

- "Jeśli ktoś myśli, że Polskę można ignorować, to się myli" - ZGODA!

- "Polska odniosła sukces, gdyż Unia Europejska, która dotąd dość anemicznie
      reagowała na polskie wołanie o pomoc, teraz stanęła po stronie Warszawy" -
      ZGODA!

- "Od dawna wiadomo, że Warszawa nie zamierza godzić się na rolę mocarstwa
      drugiej kategorii [...] W Unii Europejskiej, przy formalnej równości, w
      rzeczywistości są kraje bardziej wpływowe, mające większe możliwości, i te,
      które takich możliwości nie mają" - TO ABSOLUTNA PRAWDA!

- " Gdy w grę wchodzą interesy gospodarcze, to największe kraje - Niemcy,
      Wielka Brytania, Francja czy Włochy - zachowują się twardo. Bronią swoich
      interesów wytrwale i zdecydowanie. Kiedy ich interesy narodowe kolidują z
      interesami ogólnoeuropejskimi, to na pierwszym miejscu stawiają swoje." - JASNE
      ZE TAK!

- "Polska pokazała, że zamierza być w tej grupie [krajow], która realnie wpływa
      na politykę UE i która od swoich interesów nie odstępuje" - OCZYWISCIE!

- "Kryzys wokół unijnego mandatu nie będzie mieć większego wpływu na stosunki
      między Polską i Rosją. - I tak są one już nieprzyjazne. Polskie weto,
      naturalnie, niczego pozytywnego nie wniosło. Czas pokaże, czy wniosło coś
      negatywnego" - TRUDNO SIE NIE ZGODZIC

Jedynie nie moge sie zgodzic z ponizszym:
      - "Rosja w ogóle nie powinna uczestniczyć - nawet na szczeblu komentarzy - w
      tym konflikcie, bo jest to przede wszystkim konflikt między Polską a
      pozostałymi krajami europejskimi".

To jest juz ni w piec ni w dziesiec. Rosja jak nabardziej powinna uczestniczyc -
      ale w negocjacjach z Polska dot. zniesienia embarga na polskie produkty
      zywnosciowe.
    • eva15 PL zidentyfikowała gł. winnego fiaska - Finlandię! 23.11.06, 22:57
      Nareszcie polski rząd uporządkował spór i rozdał oceny za ostatnie:
      EU - lufa
      Finlandia - podwójna lufa, główny winny fiaska
      Rosja - dramat, poza wszelką oceną

Polska - szóstka z plusem i śwadectwo z paskiem dla Kaczorów-Indorów.

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3752925.html

Jak Unia to przeczyta to chyba spłonie ze wstydu.... Za swoje pochopne decyzje
      sprzed kilku lat.
      • eva15 Re: PL zidentyfikowała gł. winnego fiaska - Finla 23.11.06, 22:58
        Nareszcie polski rząd uporządkował spór i rozdał oceny za ostatnie sprawdziany:

• shoovar Re: PL zidentyfikowała gł. winnego fiaska - Finla 24.11.06, 00:07
          sama se stawiasz tezy sama se odpowiadasz - to taka forma masturbacji forumowej?
    • rusek11 Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 23.11.06, 23:31
      co za p.i.e.r.d.o.l.y!!!!!!!!!

he...he...
    • shoovar Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można ign.. 24.11.06, 00:13
      Polska nie moze zawetowac w obronie swoich praw ale Rosja moze zakazac
      ponadczasowo importu w obronie swoich praw... zarzuca sie Polsce ze wciaga
      panstwa trzecie do obrony swojej prywaty ale nie zarzuca sie rosji ze wciaga
      panstwa trzecie do swojej prywaty (Bulgaria i Rumunia)....Niemcy zarzyucaja ze
      Polska stawia swoje cele ponad celami Unii ale przy "produkcji" gazrury pod
      baltykiem Niemcy mogli stawiac sowjee cele gospodarcze ponad celami sasiadow....
      • zawiz Rosja to azja - a Azja to własność Chin 24.11.06, 00:25
        Sio ruskie muchy od kotleta. Uczyć się czas kitajskiego. Już was w Europie
        znają - chochoły.
        Może chociaż krzyżówka rosyjsko chińska pokaże pozytywne cechy osobnicze i
        ludzkie.
        • wj1980x Re: Rosja to azja - a Azja to własność Chin 24.11.06, 00:46
          Niewątpliwie Chińczycy są znacznie bardziej pokojowi i pragmatyczni od Rosjan.
          Zainteresowani rozwojem wewnętrznym, nie podbojami. U Rosjan jest na odwrót.
          • czlowiek_ksiazka Re: Rosja to azja - a Azja to własność Chin 24.11.06, 00:53
            Człowieku, co ty mielesz???
            Rosja - wycofała lub wycofuje się z większości baz, wycofała z Europy
            Środkowej, zlikwidowała bazy w Wietnamie, na Kubie, etc. Przed czasem wycofuje
            się z Gruzji.
            GDZIE TY widzisz imperializm? I w CZYM?

Chiny - przejęły Hongkong, Makao. Mają chrapkę, tak donosi prasa, na Tajwan.
            Pokojowi.
            • shoovar Re: Rosja to azja - a Azja to własność Chin 24.11.06, 00:58
              z braku pieniedzy panie, z barku peniedzy... albo zostala zmuszona....a te nowe
              sojusze gazowo energetyczne w ameryce poludniowej?
              Chiny nie przejely Hong Kongu. Wielka Brytania 100 lat temu raczej go odebrala
              Chinom.
              To tak jakby powiedzic ze Japonia (by) przejela wyspy Kurylskie...
            • shoovar Re: Rosja to azja - a Azja to własność Chin 24.11.06, 00:59
              panie a ta ksiazka co to pan z nia chodzisz to ma twarde okladki czy miekkie?
              • a.anonym 10/10 !!! dobre! 24.11.06, 02:13
                !!!
            • jjjnjankowski Re: Rosja to azja - a Azja to własność Chin 24.11.06, 02:50
              to ze sie wycofala nie znaczy ze nie jest imperialistyczna - po prostu podczas chwilowego okresu poczytalnosci nie chciala sie osmieszac (bazy w niemczech w 1988 byly jeszcze grozne - a w 1995 bylyby smieszne)
              na tajwanskich mapach do tajwanskich chin nalezy mongolia zewnetrzna i tuwa ale tajwan nie jest imperialistyczny - nie musi, produkuje mikroprocesory.
    • eva15 łagodne rozmiękczanie mózgów w GW 24.11.06, 01:50
      "Rozmiękczanie weta

Konrad Niklewicz, Bruksela2006-11-24, ostatnia aktualizacja 2006-11-23 00:09
      Czy w piątek Unia rozpocznie rozmowy o współpracy z Rosją? Dowiemy się w
      czwartek

Finlandia i Komisja Europejska robiły wczoraj, co mogły, by przekonać Warszawę
      do wycofania weta w sprawie mandatu negocjacyjnego na piątkowy szczyt z Rosją.
      Polska nie mówiła "nie", ale nie potrafiła też powiedzieć "tak". Gdy
      zamykaliśmy "Gazetę", kolejna, wieczorna runda negocjacji właśnie się
      skończyła - ale tylko po to, żeby znów ruszyć w czwartek o 10 rano".

A to njusik najświeższy niczym poranne bułeczki w piątek (24.11.06) nocą.
      Paranoja. Cyganek prawdę ci powie.

Do jutra pewnie już to zdejmą, ale dziś jest pociesznie. Wyrobnicy pióra nie
      powinni w GW tyle pić, albo brać od zaprzyjaźnionego, demokratycznego
      Afganistanu. To drugie, choć moralnie prawidłowe (narkotyki to rozkosz Amis,
      wóda rozkosz "Ruskich" -pfuj!), to podobno jednak też szkodliwe.
      • shoovar Re: łagodne rozmiękczanie mózgów w GW 24.11.06, 01:56
        skreta ze zuzytej skarpetki palisz? bo smrodem od twoich zdan jedzie na pol
        metra zero-jedynek....
      • sisius.monachomachijski grzecznie czy po prasku?... 24.11.06, 02:01
        ...grzecznie: spać, poranne bułeczki za 4 godziny...
    • jjjnjankowski Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 24.11.06, 01:58
      eva15 ale ty chyba tego nie czytasz, co piszesz? bys bowiem bzdur takich nie pisala... przyczyna ponaddziesiecioletniego pata legislacyjno-energetycznego Rosja jest. tu unia akurat nie ze saba ma klopot.
    • slowianska_dusza Re: Łukjanow: Jeśli ktoś myśli, że Polskę można i 24.11.06, 02:13
      Łukjanow ma rację: to jest wewnętrzna sprawa Unii. Rosyjskie embargo było
      dobrym pretekstem, by uderzyć pięścią w stół. Eksport naszych trowarów do Rosji
      mamy w tzw. 4 literach. To jest zbyt drobna sprawa w naszych obrotach ze
      światem, by się nią przejmować. Chodzi o to, że nie możemy pozwolić na to by
      być traktowanymi przez "starą Unię" jako obywatele II kategorii. To jest
      wyjątkowa arogancja i chamstwo. Popieram tutaj Kaczyńskich i panią Fotygę ,
      choć generalnie uważam że - poza tym - są szkodliwi dla Polski.
    • anakin222 Putin nie jest zakładnikiem oligarhów, nie jest po 24.11.06, 02:20
      Putin nie jest zakładnikiem oligarhów, nie jest pod ich pantoflem i nie jest ubezwłasnowolniony jest niezależny.
      To chyba idzie o to że w moskwie jest jakiś nieformalny klub antypolski
      i to on rządzi a Putin jest jakimś guru w tym klubie antypolskim
      przykre to jest wszystko.
      • slowianska_dusza Re: Putin nie jest zakładnikiem oligarhów, nie je 24.11.06, 02:34
        anakin222 napisała:

> Putin nie jest zakładnikiem oligarhów, nie jest pod ich pantoflem i nie jest
        ub
        > ezwłasnowolniony jest niezależny.

Putin to emanacja Rosji. A antypolskości Rosji już się dłużej nie da ukryć.
        Unia to wcześniej ignorowała, zamiatała pod dywan, myślała że wszystko się
        rozejdzie po kościach, wiec teraz ma pasztet. Brawo Kaczyńscy!
        • ewswr Re: Putin nie jest zakładnikiem oligarhów, nie je 24.11.06, 09:00
          Rosja nie może byc antypolska.
        • pisuarro Re: Unia to wcześniej ignorowała 19.05.07, 12:00
          Najwyraźniej już przestaje ;)
          • jankowski1960 Re: Unia to wcześniej ignorowała 19.05.07, 12:54
            polityka Rosji wobec Polski jest jedynie funkcja polskiego oszolomstwa wobec
            wielkiego sasiada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka