Dodaj do ulubionych

To był taki fajny chop

24.11.06, 08:27
[']
Obserwuj wątek
    • s9960303 Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 08:38
      [*]
    • baj900 To był taki fajny chop 24.11.06, 08:45
      Z rodzin śląskich powinna brać przykład cała Polska .TAM są rodziny Bogiem
      silne potrafią sie modlić i potrafią bawić.A gdy przyjdzie trwoga i
      nieszczęście umią się wspierać
      • kasi5 [*][*][*] 24.11.06, 09:44
        Serce mi się kraje jak to czytam i płaczę,płaczę...
      • piwi77 Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 11:33
        baj900 napisała:

> Z rodzin śląskich powinna brać przykład cała Polska .TAM są rodziny Bogiem
        > silne potrafią sie modlić i potrafią bawić.A gdy przyjdzie trwoga i
        > nieszczęście umią się wspierać

Prawda, pieknie potrafią, szkoda jedynie, że trzeba do tego piękna tyle
        dopłacać. Gdyby tak wszyscy wzięli przykład z górników i zażyczyli sobie zyć w
        skansenie, to nie wiem kto by na to wszystko łożył. Unia, taki pasozytniczy
        garb, dawno by wyrzuciła.
        • drexler82 To pozwol na jedna mala zmiane... 24.11.06, 11:39
          Taka zmiane ze kasa z podatkow z firm slaskich, kopalnie, huty,
          elektrocieplownie itd ida do kasy skarbca slaskiego (jak bylo bardzo dawno temu)
          a reszta polski bedzie kupowac od nas energie elektryczna, a takze sama sie
          utrzyma z podaktow od reszty firm z pozostalych wojewodztw. Co innego bys mowil,
          a to ze gornciy sa postrzegani jako pasozyty to tylko efekt nagonki medialnej na
          slazakow - gdy chca pare zl wiecej za taka prace to sa zli, a gdy jest tragedia
          to cala Polska wspiera slask i to jest najgorsze.

Autonomia dla Śląska i wszyscy beda szczesliwy - do czasu :)
          • piwi77 Re: To pozwol na jedna mala zmiane... 24.11.06, 12:37
            drexler82 napisał:

>
            > Autonomia dla Śląska i wszyscy beda szczesliwy - do czasu :)

Nawet przy wysokich cenach węgla, wydobycie musi być dotowane i chronione cłami
            zaporowymi. Ludziom z poza Śląska cała ta branża jest kulą u nogi. Godzimy się
            na wasze warunki, bo inaczej podpalicie nasze miasta i zablokujecie drogi.
            Rządzącym na wieść o wizycie katolickiej, śląskiej braci, nogi się ze strachu
            trzęsą. Więc dziękujcie i siedzcie cicho, bo w końcu przesadzicie.
            • tralala31 to wcale nie jest niebezpieczny zawód 24.11.06, 13:13
              no bo jak? 150 osób od 74 roku zginęło to tyle co nic
              www.cotynato.prv.pl
        • rychu501 Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 13:07
          Piwi77 skoro zazdrościsz tak górnikom może pójdziesz pracować pod ziemią, ja im
          nie zazdroszczę
          • fuchsgs Re: To był taki fajny chop 25.11.06, 09:12
            rychu501 napisał:

> Piwi77 skoro zazdrościsz tak górnikom może pójdziesz pracować pod ziemią, ja im
            > nie zazdroszczę
            ja też nie
        • derma30 Re: To był taki fajny chop 25.11.06, 01:11
          idiot!
    • zo0 To był taki fajny chop 24.11.06, 09:53
      Błagam dziennikarzy GW: niepotraficie oddac na piśmie brzmienia śląskiej gwary
      to jej nie kaleczcie! dziękuję
    • naiwna24 To był taki fajny chop 24.11.06, 10:16
      Gdyby to ktos z mojej rodziny zginał, na pewno bym nie chciała żeby czytała o
      tym cała Polska.. Tym bardziej ze dziennikarzom wcale nie chodzi o współczucie.
      zachowujecie sie jak hieny. Przestancie bo to naprawde nie jest przyjemne.
      • ciociapolcia Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 10:27
        naiwna24 napisała:

> Gdyby to ktos z mojej rodziny zginał, na pewno bym nie chciała żeby czytała o
        > tym cała Polska.. Tym bardziej ze dziennikarzom wcale nie chodzi o
        współczucie.
        > zachowujecie sie jak hieny. Przestancie bo to naprawde nie jest przyjemne.

Dziekuje Naiwna, trafnie to ujelas. Chcialam wyrazic podobne zdanie.
        Z calym szacunkiem dla rodzin tych gornikow, juz dosyc tego rozszarpywania
        ludzkiego nieszczescia...
        • szalicja (*)(*)(*) 24.11.06, 10:51
          Nic dodać, nic ująć...
        • metall Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 14:03
          Pismakom nigdy "dosyc tego rozszarpywania
          ludzkiego nieszczescia...".
      • luna_27 Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 11:20
        naiwna24 napisała:

> Gdyby to ktos z mojej rodziny zginał, na pewno bym nie chciała żeby czytała o
        > tym cała Polska.. Tym bardziej ze dziennikarzom wcale nie chodzi o
        współczucie.
        > zachowujecie sie jak hieny. Przestancie bo to naprawde nie jest przyjemne.

Nie zgadzam się, przecież te rodziny się tutaj wypowiadają więc chyba nie jest
        tak że nie chcą by to było pisane i czytane. Poza tym nie wiem czy bym nie
        chciała. Zobacz bez tych artykułów to byli tylko "jacyś" górnicy, gorzej, było
        ich 23, jak numerki, jedni z wielu. Tak mają twarz, ktoś kto czyta zapamięta że
        zginął, Arek, Daniel itd, że byli pracowici, poważani, kochani, a nie że były
        to kolejne ofiary numer 12, czy 16 tego wybuchu.
    • basia013 <'><'><'> 24.11.06, 10:58
      przykro

wyrazy głębokiego współczucia dla rodzin....
    • hubsol Czy ktoś wie coś o Tej Pani z podanego linku? 24.11.06, 11:20
      Czy jej mąż i ojciec tych dzieci zgineli w tym strasznym wyoadku?

fakty.interia.pl/raport/tragedia_w_kopalni/galerie/tragedia-w-kopalni/juz-tylko-rozpacz/zdjecie,319505,21
    • obi-wan-kenobi To był taki fajny chop 24.11.06, 12:10
      Ciezko jest pisac w takich chwilach... Trzeba miec wiare i nadzieje...[*]
    • kochanek_dorna Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 12:15
      "Organiściok płacze: - Świat mi się zawalił. To ja go wypatrzyłem na ulicy, jak
      dobrze grał w piłkę."

No i prawdziwa tragedia dopiero teraz sie stala!! skad ten czlowiek wezmie
      teraz takiego pilkaza?? Kurcze pioro!
    • yoasia1 Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 13:06
      [*]
    • szarex Każda śmierć jest tragedią 24.11.06, 13:50
      Nie tylko ta o której media mówią przez kilka dni. Codziennie na polskich drogach giną osoby. Za każdą z tych śmierci stoi inna historia człowieka, inna tragedia bliskich zmarłego. Pamiętajmy o tym.
      • rydz3 Re: Każda śmierć jest tragedią 24.11.06, 14:02
        W pełni się zgadzam codziennie ginie w tragicznych okolicznościach więcej ludzi
        niż w tejże kopalnii,a nagonka medialna oraz żałoba narodowa moim zdaniem jest
        przytuszowaniem sprawy strajku listonoszy i monopplu poczty polskiej.Ponadto
        uważam iżrząd boi się górników kolejnych strajków toteż dba o nich i stara się
        pdolizać,nikt jak dotychczas nie maił an tyle odwagi by pozamykac nierentowne
        przecież Kopalnie jak uczyniła to Margareth Tchacher x lat temu co wyszło na
        dobre gospodarce jej kraju.U nas niestety ani nikt nie ma na to odwagi ani tez
        prezesi kopalni owych nie zarabialiby juz tak duzo pieniazkow i mieliby
        problemy z zatrudnieniem więc farsa trwa.
      • azariel Re: Każda śmierć jest tragedią 25.11.06, 12:38
        szarex napisał:
        > Każda śmierć jest tragedią .Nie tylko ta o której media
        > mówią przez kilka dni. Codziennie na polskich droga...

Widzisz, sam sobie odpowiedziałeś. Każda śmierć jest tragedią,
        ale nie każda jest "odpowiednia politycznie". Śmierć górnika
        w miejscu pracy to materiał z którego można ukręcić wszystko,
        jakiś tam wypadek drogowy w którym ktoś tam zgiął - niestety
        już nie za bardzo... 23 turystów zginęło w wypadku autobusu?
        Można o tym poinformować, ale co z tego? 23 górników? Wtedy
        mamy żałobę narodową, zapłakany prezydent zapala znicz, no
        a gazety mają materiał na biografie w odcinkach na 1. stronę.
        Od uzasadnionego żalu i współczucia do histerycznej hipokryzji
        jest w tym kraju bardzo blisko...

A.
    • gieroy_asfalta energia atomowa 24.11.06, 14:03
      ślaśkie ofermy, mówi wam to coś? Gdyby nie lobby góricze już dawno mielibyśmy
      tanią energię z atomu, bez łaski brudasów z gruby.
      • redme Re: energia atomowa 24.11.06, 14:33
        żal mi Ciebie człowieku.. Oni zginęli ale to dla takich pustych, głupich ludzi
        jak Ty nie ma nadzieji..
      • grubkins Re: energia atomowa 24.11.06, 22:17
        jest płytka Arii. Krieścienie...
      • wiki-1978 Re: energia atomowa 26.11.06, 15:25
        gieroy_asfalta napisał:

> ślaśkie ofermy, mówi wam to coś? Gdyby nie lobby góricze już dawno mielibyśmy
        > tanią energię z atomu, bez łaski brudasów z gruby.
        No własnie -pomyłka w naturze-CZŁOWIEKU,PO CO TY ZYJESZ,WŁASNIE TY?-
        DARMOZJADZIE!
    • arahat1 zerowanie gazety na wypadku..a mzoe tez zaczna 24.11.06, 14:10
      pisac sylwetki kieowcow ktorzy gina dziesiatkami na polskich drogach?? jak
      zawsze paranoja dostosowana do sytuacji...
      • azariel Re: zerowanie gazety na wypadku..a mzoe tez zaczn 25.11.06, 12:26
        To nie paranoja tylko chłodna kalkulacja :( przy całym cyklu artykułów
        biograficznych sprzedaż na Śląsku wzrosła by po byku... Smutna hipokryzja, nic
        więcej...
    • stein77 Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 14:20
      W zeszłym tygodniu spotkołech Arka w sklepie. Godali my o spotkaniu rocznika w
      nastypnym roku. Spotkanie na pewno się odbydzie, ale już bez niego...
      Zgodza się z podtytułem: mioł wszystko: żona, dziecko, pasja, robota i docenioł
      to. A Ty, doceniosz to co mosz nojważniejszego?
      • kwintesencja Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 14:36
        maja, tylko nie doceniaja i nie potrafia zrozumiec, ze ludzie przybici
        nieszczesciem chca swoj bol wykrzyczec, chca, by inni o nim wiedzieli i
        zwyczajnie, po ludzku, objeli placzacych i przytulili na krotka chwile i
        zastanowili sie jakie mieli szczescie, ze to nie ich spotkalo to nieszczescie...

Szczesc Boze..! wszystkim rodzinom tych, ktorzy nie wrocili z ostatniej szychty
        i wszystkim gornikom, i tym, ktorzy nie rozumieja, ale moga sie cieszyc, ze nie
        ich to spotkalo...
    • teso1 To był taki fajny chop 24.11.06, 14:51
      [i]
    • sylasia Re: To był taki fajny chop 24.11.06, 15:51
      [*]
    • feldkurat_otto_katz nieświadomie GW ujawniła tu przyczynę tragedii. 24.11.06, 18:19
      Myślę, że w tym artykule w sposób nieświadomy G.W. ujawniła bezpośrednią
      przyczynę tego tragicznego zdarzenia. Cytuję: "- To był taki fajny chop,
      energiczny, uśmiechnięty. Jeszcze we wtorek kupował papierosy... - sprzedawczyni
      w spożywczym"
      Ciekawe ilu spośród tych co byli tam na dole w chwili wybuchu było palących?
      Osobiście nie znam żadnego palacza który byłby w stanie wytrzymać bez zapalenia
      papierosa przez siedem i pół godziny (tu cytaty z artykułu "Ratownik: Najgorsza
      była fala uderzeniowa" - "Na dół zjechali o godz. 14, a o 21.30 powinni być już
      na powierzchni.").
      Skoro "W tym rejonie było czwarte, a więc najwyższe zagrożenie metanowe. - To
      oznacza, że metan przez cały czas wydostawał się ze skał do chodnika. "
      wystarczyło zbyt krótko lub zbyt mało intensywnie wentylować ten chodnik aby
      poziom metanu był niebezpieczny.
      W artykule: "Ratownik: Najgorsza była fala uderzeniowa" napisano też że ściana
      "Od pół roku była już nieczynna, nie prowadzono tam już wydobycia." to wątpliwe
      wydaje mi się aby przez pół roku pracowały tam wentylatory wietrzące chodnik. To
      zbyt duże zużycie energii elektrycznej "na darmo". Musiały zostać one włączone
      bezpośrednio przed rozpoczęciem tam prac demontażowych i zbyt krótko wietrzyły
      chodniki.
      Mam jeszcze inne wątpliwości i pytania:
      W jakich miejscach znajdowali się ci trzej ludzie z ręcznymi miernikami poziomu
      metanu? Czy byli w grupie cały czas czy może weszli tylko przed nimi sprawdzili
      poziom i wyszli? A może przyszli tam później, po innych? Czy któryś z nich jest
      w trójce tych ocalonych którym udało się wyjechać windą? A może wszyscy trzej
      zgineli? W żadnych doniesieniach prasowych nie znalazłem takiej informacji.
      Zbierając informacje prasowe można dojść do wniosku że system zabezpieczeń przed
      wybuchem, jeśli działał sprawnie, mógł nie uchronić górników tylko w przypadku
      niekontrolowanego gwałtownego wyrzutu metanu. Ale takie wyrzuty zdarzają się
      raczej wtedy gdy drążymy skałę i natrafimy na metanowy "bąbel". A górnicy
      dokonywali tylko demontażu sprzętu.
      Osobiście stawiam na zaniedbania w kontroli poziomu metanu i bezmyślność
      któregoś z pracujących górników.
      Pewnie tzw. "opinia publiczna" nigdy nie dowie się jak było na prawdę. Ale myślę
      też, że sami górnicy dobrze wiedzą dlaczego doszło do tego wybuchu tylko - jak
      powiedział nasz Premier - "tego nie wolno powiedzieć".
    • lewa26 To był naprawdę bardzo fajny chłopak 25.11.06, 00:50
      Znałam Arka krótko bo można by zliczyć ,że ze dwa miesiące.Ale wiadomość o jego
      śmierci bardzo mną wstrząsnęła.Kiedy jego żona Kasia napisała do mnie,że on nie
      żyje ...Jest mi bardzo przykro z tego powodu,aż ściska mi serce.Bardzo ciepły
      człowiek,rodzina była dla niego najważniejsza,miły ,wesoły .Dlatego gdy myślę o
      tym że już nigdy z nim nie porozmawiam jest mi smutno,gdyż Śmierć zawsze odbiera
      życie ludziom,którzy w życiu mają jakiś cel i dążą do nie niego,a PRZEGRAŃCY
      pozostają by dalej przegrywać walkę o uczciwe życie.Bardzo nam wszystkim będzie
      Ciebie brakować Areczku ale w naszej pamięci pozostaniesz na zawsze :(.Modlę się
      tylko by takich ludzi jak Ty było coraz więcej bo w życiu na pierwszym miejscu
      jest zawsze rodzina.Kiedyś się spotkamy i to jest jak na razie jedyna pozytywna
      myśl.Niech Twoja dusza spoczywa w spokoju!
    • wiki-1978 Kiedy zabiera kogoś czas... 26.11.06, 15:21
      To był na prawdę mądry i dobry człowiek.Znałam go wiele lat i jego żonę
      też.Najważniejsza rzecz , teraz to...żeby rodzina mogła sobie poradzic w tych
      ciężkich chwilach,zeby mogli to zniesc.Trzeba wierzyc w dobry czas...kiedy ból
      odejdzie sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka