Dodaj do ulubionych

Albion i inni mali Polacy

24.11.06, 22:34
Podziekujmy i IV i III RP za perspektywy dla młodych. Tak wspaniałe perspektywy, że aż setki tysiecy osob poleciały wydawac zarobione w kraju pieniadze do Dublina.
Ot taki zbiorowy kaprys. Albo w Dublinie mają wspaniale izby porodowe i dlatego zaczął się boom na porody za granicą.
Nprawdę az nie wiem czym ten exodus tłumaczyć ;)
Obserwuj wątek
    • sothis666 Powodzenia dla Rodakow w IR 24.11.06, 22:56
      " Mąż pracuje w firmie elektronicznej. (...) Wystarczy, by spokojnie utrzymać całą trójkę"

I wystarczy tez za caly komentarz.
      Mamy tylko jedno zycie. Nasze dzieci tez.
      Ani my ani one nie musimy oglądać jak kilku zakompleksionych karzełków robi z kraju chlew tylko po to by zarobić +3% moherowych głosów.
      Bye-bye:)

• centrolew Lepiej już było... 25.11.06, 08:54
        Ten kraj jakoś nigdy nie miał szczęścia do przywódców... No, może 1989 trafił
        się jakiś fuks, ale tylko dlatego, że rząd został nominowany przez Sejm
        Kontraktowy. Lepiej już było...
        • zen83 Re: Lepiej już było... 25.11.06, 11:42
          Przecież to nasz kraj, możemy zmusić rządzących żeby odpowiadali za swoje
          obietnicę i za swój styl rządzenia. Rządzenie państwem to nie plac zabaw, tu nie
          powinno być przebacz.
          • lahdaan Re: Lepiej już było... 25.11.06, 13:56
            Racja. Tylko, ze rzadzacy maja gdzies opinie obywateli. Przyklad: "ciemny lud" Kurskiego, czy "cementowanie koalicji". Z opinia Polakow licza sie tylko co cztery lata, i ktora to moze wyniesc lub tez stracic ich ze stolkow. Demokracja? Tak - podczas wyborow. Nie - jesli chodzi o cala reszte.
            • wujek_extrema Re: Lepiej już było... 25.11.06, 14:50
              Blad autora polega na zalozeniu ze to tymczasowa emigracja ktora wroci do
              kraju. Nawet fakt ze rodzi sie duzo dzieci wskazuje na to ze takie zalozenia
              nie sa prawdziwe. Jak sie juz rodza dzieci to juz bedzie bardzo ciezko wracac.
              Oto logika emigranta: Dzieci w szkole - szkoda jezyka dobrze sie nie nauczyc i
              troche zarobic - lepiej dla dzieci niech skoncza tutaj szkole jak zaczely -
              dzieci wola tu zyc niz wracac do Polski - a to zostanmy bo blisko wnukow - jak
              juz tyle lat jestesmy to ciezko sie przestawic do Polski.
              • plaszcz A dostaną Becikowe ? w końcu obywatelstwo polskie 25.11.06, 16:54
                będą miały te dzieci.
                • gruba.z.po.chce.do.sld ++++ Mgr Kwach i Lewactwo zacierają ręce :) ++++++ 26.11.06, 02:53
                  Antypolak mgr Kwach-Pijaczek i jego
                  kosmopolityczne lewactwo
                  zacierają ręce !!!!

przez 16 lat udało im się wychować
                  pokolenie gardzące Polską,
                  i poprzez złodziejską prywatyzację
                  stworzyć mu warunki - 20% bezrobocie
                  do emigracji z Kraju

no i te sławne płomienne przemówienia
                  kwacha-pijaczyny wzywającego do emigracji
                  też miały swoją wagę ;)
                  • comrade Macie nasrane w głowach, sorry 26.11.06, 09:53
                    > przez 16 lat udało im się wychować
                    > pokolenie gardzące Polską,
                    > i poprzez złodziejską prywatyzację
                    > stworzyć mu warunki - 20% bezrobocie
                    > do emigracji z Kraju

Wiekszosc ludzi krytykujac dokonania Polski po upadku PRL po prostu bredzi, nie
                    majac pojęcia o ekonomii w skali makro. Przyjmijmy ultra-optymistyczny
                    scenariusz: po 1992 i wyjściu z szoku, wdrazane są super-sensowne reformy i
                    Polska rozwija się w tempie 7% rocznie, nie ma żadnych spadków koniunktury.
                    Pytanie: czy w 2004 nastąpiłaby fala emigracji? Odpowiedź: TAK!! I tak by
                    nastąpiła, Polska byłaby w nieco lepszej kondycji niż teraz, ale nie NA TYLE
                    lepszej by zarobki były już unijne. Ludzie, zdajcie sobie sprawe z jak niskiego
                    poziomu startowaliśmy po upadku PRL, wejdzcie sobie na imf.org i poanalizujcie
                    historyczne dane PKB/glowe od 1990 do teraz dla Polski i innych krajow np UK czy
                    Irlandii. I tak od 1992 rozwijamy sie średnio 2 razy szybciej niż Wielka
                    Brytania, nawet gdyby było to 3 razy szybciej to nie zmieniłoby sie az tak wiele
                    by powstrzymac fale emigracji po otwarciu rynków.

Chiny rozwijaja sie ok 10% rocznie już od DWUDZIESTU lat. I co? I wciaz sa
                    krajem biednym, z zarobkami przecietnie 3-4x mniejszymi niż Polska! Pewnych
                    rzeczy NIE DA sie przeskoczyć w ciagu 15 lat. Dlatego te pretensje "przez 16 lat
                    nie udało sie stworzyć warunków bla bla bla" to zwykłe brednie i myślenie
                    życzeniowe.
          • muflonex Zmusić rządzących do odpowiedzialności 25.11.06, 15:11
            He he he, zapamiętaj: to ty jesteś ICH elektoratem (Zdziśka, Janka, Jarka,
            Marka, Romka i Waldka), a nie oni TWOIMI reprezentantami. To nie owce wybierają
            sobie pastuchów, tylko pastuchy wymieniają się owcami.

Np. Czy elektorat Marka zagłosuje na Hankę? Czy elektorat Andrzeja poprze Lecha?
          • jotka42 Re: Lepiej już było... 25.11.06, 22:10
            Winku, niestety durnowaty. Czy nie widzisz, że tworzą prawo, jak chcą? Po to
            jest większość, wszystko jedno jaka. Każdy szmatlawiec się przyda. Tylko, że ta
            zaczynasię FASZYZM. A co w ramach demokracji proponujesz?
      • deskaklozetowa Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 25.11.06, 10:21
        Dzieciom będzie lepiej jak będą stały pod meczetem w południowym londynie i
        czekały na tatę.

2 mln emigranckich przygłupów którzy nie wiedzą co to jest społeczeństwo
        obywatelskie i do czego służy kartka do głosowania
        • lahdaan Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 25.11.06, 14:03
          deskaklozetowa napisał:

> Dzieciom będzie lepiej jak będą stały pod meczetem w południowym londynie i
          > czekały na tatę.

Nie wiesz co mowisz.

> 2 mln emigranckich przygłupów którzy nie wiedzą co to jest społeczeństwo
          > obywatelskie i do czego służy kartka do głosowania

Widze, ze zwolennik Pana Premiera. Potrafisz tylko oczeraniac tych co wyjechali, a samemu nie starcza odwagi by zrozumiec przyczyny takich wyborow. Spoleczenstwo obywatelskie? To wladza obywateli, a nie wyalienowanej klasy politycznej, nie liczacej sie z opinia spoleczenstwa. Opinie 2mln obywateli juz poznales.
        • dzioobas zdziwisz sie 25.11.06, 14:09
          Jak zobaczysz ilu polakow na wyspach przebywa z powodu cyrku w kraju. Jezeli
          masz wybor po studiach rozpoczynac kariere w Polsce czy moze pozmywac troche w
          UK a potem sie rozejrzec to pod kazdym wzgledem bardziej atrakcyjnie wypadaja
          wyspy.

Wszyscy tu chcemy zmian. Pomijajac procent zburaczalych pseudobudowlancow z
          wygladem goryli jest tu spora ekipa wyksztalconych lub tez myslacych ludzi
          dyskutujacych o sytuacji w kraju i pragnacych goraco zmian.

Mam nadzieje i rozgladajac sie na okolo po rodakach w Londynie, ze frekwencja w
          lokalach przy najblizszych wyborach bedzie wieksza niz w ojczyznie.

pozdr.
        • mefissto Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 25.11.06, 14:40
          Przyglupy zostaly w Polsce i dalej glosuja na PIS i nosza moherowe berety. Ja
          tez przygotowuje sie do wyjazd, po woli sprzedaje wszystko i zaczynam sie
          przenosic, bo mimo ze glosuje w kazdych wyborach nie wiele to daje a
          Marcinkiewicz ktory jest z PISu prowadzi w sonadazach bo juz nikt nie pamieta ze
          to Pisior tylko ze jest mily.
        • pj_pj Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 25.11.06, 19:27
          w polsce tez sa meczety jeleniu. zaden z polakow nie jest niewolnikiem wiec moga
          sobie znalezc miejsce na ziemi- gdziekolwiek. ja mam pretensje do moich rodzicow
          ze w latach osiemdziesiatych nie wyjechali z poslski. na pewno nie napisal bym
          wtedy tego posta.
        • jotka42 Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 25.11.06, 22:23
          deskaklozetowa napisał:

> Dzieciom będzie lepiej jak będą stały pod meczetem w południowym londynie i
          > czekały na tatę.
          >
          > 2 mln emigranckich przygłupów którzy nie wiedzą co to jest społeczeństwo
          > obywatelskie i do czego służy kartka do głosowania
          A Ty to wiesz?! Bo ja się czuję, jakbym jutro miala glosować na biegunkę albo
          wymioty. Ale oczywiście zagłosuję. Ale nie truj o przyglupach. nawet nie wiesz
          jak nasze'wykształciuchy" sa tam rozrywane i jaką kasę się im płaci. I jak się
          ich SZNUJE. tYLKO Trzeba mieć coś we łbie.
        • klaranyc Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 13.02.07, 19:43
          Desko Klozetowa, nie każdy może głosować. Do tego ciągle, jak za komuny,
          potrzebne jest zameldowanie, które nie każdy ma.
      • roger45 Niech kazdy jedzie gdzie chce, ja w PL sie dobrze 25.11.06, 12:28
        czuje.
        Wole byc wsrod swoich.
        mam mala firme, dobrze zarabiam, pracownicy maja min. 2500 na reke, paru
        znacznie wiecej.
        Niemniej to sukces ze Polacy moga jechac gdzie chca.
        Angole tez kiedys zasiedlili pare lądow.
      • jotka42 Re: Powodzenia dla Rodakow w IR 25.11.06, 22:06
        sothis666 napisał:

> " Mąż pracuje w firmie elektronicznej. (...) Wystarczy, by spokojnie utrzymać
        c
        > ałą trójkę"
        >
        > I wystarczy tez za caly komentarz.
        > Mamy tylko jedno zycie. Nasze dzieci tez.
        > Ani my ani one nie musimy oglądać jak kilku zakompleksionych karzełków robi z
        k
        > raju chlew tylko po to by zarobić +3% moherowych głosów.
        > Bye-bye:)
        > No i już wszystko wiesz. Mój Syn uwielbia Polskę, jako przyrodę i kulturę.
        Ale ta ukochana Polska oferuje Mu , doktorowi z zachodniego uniwersytetu,
        genetykowi, specjaliście od spektometrii, posadę handlowca firm
        farmaceutycznych, ktory lata po aptekach, naraża się na afronty i wciąż "za
        malo ma zleceń". A na tzw. zachodzie zyje jak czlowiek, robi to co lubi,
        dostaje za to DUUUŻe pieniadze i pełny socjal. To czemu Ty pytasz, dlaczego TAM
        rodzą dzieci?
    • adam02138 Re: Albion i inni mali Polacy 24.11.06, 23:00
      Ja tylko sie martwie czy te dzieci beda wychowane w duchu katolickim i narodowym. Obawiam sie ze
      spoleczenstwo Irlandi jest strasznie liberalne w porownaniu do polskiego, a to moze zaszkodzic
      dzieciom.
      • sothis666 Re: Albion i inni mali Polacy 24.11.06, 23:35
        > Ja tylko sie martwie czy te dzieci beda wychowane w duchu katolickim i narodowym

-Dzieci jeszcze nie umieja mówić, ale już wypluwają smoczki gdy słyszą że jest kraj, w którym rząd wywala dziasiątki milionów na jakąś światynie opatrzności a kluczowa dla ruchu obwodnica Olesnicy stoi ukończona w 100% i nieotwarta od miesiąca bo Premierzydent nie znalazł czasu na przecinanie wstążki.
        Kraj najwiekszych jaj.

• gringo_w66 Re: Albion i inni mali Polacy 24.11.06, 23:45
          sothis666 napisał:

> > Ja tylko sie martwie czy te dzieci beda wychowane w duchu katolickim i na
          > rodowym
          >
          > -Dzieci jeszcze nie umieja mówić, ale już wypluwają smoczki gdy słyszą że
          jest
          > kraj, w którym rząd wywala dziasiątki milionów na jakąś światynie opatrzności
          a
          > kluczowa dla ruchu obwodnica Olesnicy stoi ukończona w 100% i nieotwarta od
          mi
          > esiąca bo Premierzydent nie znalazł czasu na przecinanie wstążki.
          > Kraj najwiekszych jaj.
          >
          ###
          a Israel, tam rzeki miodem płyną, nie lepiej pojechać tam jak tu be
          • lahdaan Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 14:07
            Kolejny przyglup...

Moze znasz jakies merytoryczne fakty sluzacze tej dyskusji. Jesli nie to po co meczyc palce pisaniem na klawiaturze?
      • lahdaan Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 14:20
        adam02138 napisała:

> Ja tylko sie martwie czy te dzieci beda wychowane w duchu katolickim i > narodowym.

A ja sie martwie o to czy dzieci w Polsce beda mialy rodzicow mogacych zapewnic im szczesliwe dziecinstwo i dobre wyksztalcenie. Kazdy ma swoje troski.

> Obawiam sie ze
        > spoleczenstwo Irlandi jest strasznie liberalne w porownaniu do polskiego,

Liberalizm wyplywa z chrzescijanstwa i uznaje te same wartosci. Uznanie liberalizmu jako zla jest zanegowaniem chrzescijanskich wartosci.

> a to moze zaszkodzic dzieciom.

Taaa. W Finlandii, Szwecji, Norwegii i in. panstwach na wskros liberalnych rodza sie "zle" dzieci. Ale jak sie uwaza, ze nacjonalizm i religijny dogmatyzm sa warunkiem "dobrego wychowania"...
      • jotka42 Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 22:26
        adam02138 napisała:

> Ja tylko sie martwie czy te dzieci beda wychowane w duchu katolickim i
        narodowy
        > m. Obawiam sie ze
        > spoleczenstwo Irlandi jest strasznie liberalne w porownaniu do polskiego, a
        to
        > moze zaszkodzic Czyś Ty oszalał, co Ty wiesz o katolickiej Irlandii?
        > dzieciom.
    • gringo_w66 [...] 24.11.06, 23:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • witaschek Podziekujmy Kuroniom, Michnikom, Urbanom, 24.11.06, 23:09
      • lmblmb Re: Podziekujmy Kuroniom, Michnikom, Urbanom, 25.11.06, 08:34
        Dziękuję Michnikowi i Kuroniowi za walkę z komuną.
        • eeeee1 Re: Podziekujmy Kuroniom, Michnikom, Urbanom, 25.11.06, 11:29
          lmblmb napisał:

> Dziękuję Michnikowi i Kuroniowi za walkę z komuną.

Podobno ta walka z komunizmem to bujda. O szczegoly pytaj w IPN.

• lahdaan Re: Podziekujmy Kuroniom, Michnikom, Urbanom, 25.11.06, 14:22
            Podobno dla niektorych komunizm to bujda. Patrz: IV RP.
          • jjjnjankowski Re: Podziekujmy Kuroniom, Michnikom, Urbanom, 26.11.06, 01:58
            mialem szczescie urodzic sie w 1963, do IPNu wysylaj tych co urodzili sie po 1983 niech se tam wybiora przeszlosc jaka im pasuje(zgodnie z nowa polityka historyczna rzadu)
    • barrtek4u Albion i inni mali Polacy 24.11.06, 23:43
      Przestancie ludzie narzekac czytam te posty nie tylko z tego artykulu i jest
      takie biadolenie ze az strach...anglicy maja ceche ktora mi sie strasznie podoba
      i ktorej probuje sie nauczyc, sa niepoprawnymi optymistami.

Jak wy chcecie zmienic kraj z takim podejsciem. I dajcie spokoj Kaczyńskim sa
      jacy sa ale to nie ich wina ze tak jest, nie tylko oni rzadzili krajem po 89`. I
      nie myslcie sobie ze jestem ich sympatykiem.

• sothis666 Re: Albion i inni mali Polacy 24.11.06, 23:57
        Ależ kto biadoli, ja osobiscie i pozostali piszemy z zagranicy:)
        Niewazne co po '89, ale jesli odpowiadasz za los ~40mln ludzi to chyba mógłbyś sie wznieść poza swoje zaściankowe kompleksy, ew. iść do terapeuty?
        Od absolwentki studiów wymaga się 3języków i 5 lat doświadczenia by mogła parzyć kawę prezesowi za 1200pln, to może Premier tez by sie postarał?!
        Dla mnie osobiście to już nie mój cyrk i nie moje małpy; rząd królestwa szwecji powiedział mi właśnie, że będzie zaszczycony gdy tam zostanę a rząd RP że jestem lump, wykształciuch oraz bandyta głosujący na PO. A mój dziadek pochodzi ze śląska opolskiego i też został wcielony do wehrmachtu. dzieki temu żyję, bo gdyby odmowil, nie byloby mojej rodziny, wszyscy skonczyliby w gazie.
        Pozdrowienia:) z daleka:))))

• gringo_w66 Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 00:27
          sothis666 napisał:

> Ależ kto biadoli, ja osobiscie i pozostali piszemy z zagranicy:)
          > Niewazne co po '89, ale jesli odpowiadasz za los ~40mln ludzi to chyba
          mógłbyś
          > sie wznieść poza swoje zaściankowe kompleksy, ew. iść do terapeuty?
          > Od absolwentki studiów wymaga się 3języków i 5 lat doświadczenia by mogła
          parzy
          > ć kawę prezesowi za 1200pln, to może Premier tez by sie postarał?!
          > Dla mnie osobiście to już nie mój cyrk i nie moje małpy; rząd królestwa
          szwecji
          > powiedział mi właśnie, że będzie zaszczycony gdy tam zostanę a rząd RP że
          jest
          > em lump, wykształciuch oraz bandyta głosujący na PO. A mój dziadek pochodzi
          ze
          > śląska opolskiego i też został wcielony do wehrmachtu. dzieki temu żyję, bo
          gdy
          > by odmowil, nie byloby mojej rodziny, wszyscy skonczyliby w gazie.
          > Pozdrowienia:) z daleka:))))
          >

###
          a co ma z tym wspólnego premier, czy rząd czego się żąda od absolwentów - to
          rządy komuny i żydokomuny (grubokreskowców) do tego doprowadzili, że na równi
          nie ceni się robotnika, czy inteligenta, to pracodawcy dyktują warunki
          zatrudnienia, przecież nie zrobisz tego ustawą...
          • sothis666 Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 01:23
            > a co ma z tym wspólnego premier

-a wiesz gdzie ja mam teraz premiera, rząd itd?
            no, zgadnij?:)
            :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • dla_dobra_polski Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 06:33
              Za komuny z Polski wyjechalo bardzo duzo ludzi, a wyjechalo by znacznie wiecej,
              ale tylko nieliczni dostawali paszporty.
              Po 1989 roku jezdzic po swiecie mozna juz bylo, ale jesli ktos chcial zoastac w
              innym kraju, to szanse na legalny pobyt juz duzo mniejsze niz za komuny
              ( no bo odpadal argument przesladowania po powrocie ).

Co chce powiedziec, ze to nie wina ani PiSu ani Kaczynskich, ze tak duzo ludzi
              wyjezdza, po prostu po raz pierwszy od ok 90 lat, Polacy moga legalnie
              wyjezdzac z kraju i jednoczesnie znalezc legalna prace wraz z roznymi
              swiadczeniami w krajach takich jak UK, Irlandia, Francja itp.

Przeciez to nie Kaczynscy zrujnowali Polske i przegapili szanse na rozwoj
              ekonomiczny.
              najwieksza wine mozna za to przypisac tow.Gierkowi tak lubionemu teraz przez
              Polakow -
              za ktorego budowano bezuzyteczne zaklady , a technologie burzliwie rozwijajace
              sie na swiecie - zostaly przez Gierka zupelnie zaniedbane.
              Przeciez takie tygrysy jak Korea Pld, tajwan, Tajlandia wlasnie w latach 70-tych
              i 80-tych zaczely intensywnie rozwijac swoje ekonomie i przemysly.

A do tego kolosalne pozyczki, ktore zostaly w czesci zmarnowane, po czesci
              skonsumowane,
              a po czesci rozkradzione ( tak to wlasnie wtedy wielu bonzow PZPR, pootwieralo
              sobie tajne konta na zachodzie i film "Mis" wcale nie byl bajka ... )
              • adam02138 Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 07:33
                Troche czasu od Gierka minelo, i to nie gornicy czy hutnicy uciekaja, tylko w miare zdolni i
                wyksztalceni, nie z powodu Huty Lenin, tylko dlatego ze ie ma dla nich warunkow do zycia teraz w
                przedsiebiorstwach, ktore nie istnialy za Gierka.

• lmblmb co to ma do rzeczy? 25.11.06, 08:37
                  adam02138 napisała:

> Troche czasu od Gierka minelo, i to nie gornicy czy hutnicy uciekaja, tylko
                  > w miare zdolni

Co ma piernik do wiatraka? Hutnicy i górnicy nie uciekają, bo na zachodzie nie
                  ma hut i kopalń. O to właśnie chodzi, że w Polsce jest jeszcze 19.-wieczna
                  struktura przemysłowa.
              • mariuszdd Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 08:59
                > A do tego kolosalne pozyczki, ktore zostaly w czesci zmarnowane, po czesci
                > skonsumowane,
                > a po czesci rozkradzione ( tak to wlasnie wtedy wielu bonzow PZPR, pootwieralo
                > sobie tajne konta na zachodzie i film "Mis" wcale nie byl bajka ... )

Za Giereka było 19 mld $ pożyczki,to niewiele .Samoloty F16 ,które Polska
                zakupiła kosztują 5mld $.
                • dawid_madian Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 12:15
                  Zapominasz o jednym malutkim szczególe - kursie walut. Porównaj sobie wartość
                  dolara z czasów wzięcia pożyczki, a wartością dolara w stosunku do złotówki
                  obecnie...
                  • jjjnjankowski Re: Albion i inni mali Polacy 26.11.06, 02:25
                    oczywiscie masz na mysli kurs dolara z 75go do obecnego? bo kurs dolara do zlotowki w 75tym oraz owczesnej do dzisiejszej jest bez znaczenia
                • jjjnjankowski Re: Albion i inni mali Polacy 26.11.06, 02:21
                  tylko ze gierkowe miliady przywalily "10 potege gospodarcza swiata" (miejsce sporne z NRD) a na samoloty nas stac
                  problemem jest ze kolejne rzady gdzies od pierwszej postkomuny albo polowy awuesu (z pominieciem chwili finiszu rokowan z unia)zajmuja sie pie..mi ktore uwazaja za polityke zamiast odpowiadac na prawdziwe wyzwania - przedstawiajac przy tym osiagniecia gospodarcze (tkwiace korzeniami czasem jeszcze w 1989 r) Polakow za swoje. PiS mial nieszczescie trafic na czas kiedy zarty sie skonczyly
              • ivulspirit Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:24
                ludzie wyjeżdżają bo nie widzą szans na normalny rozwój w tym kraju, Kaczory
                tylko ich w tym upewniają

>
                > Przeciez to nie Kaczynscy zrujnowali Polske i przegapili szanse na rozwoj
                > ekonomiczny.
                > najwieksza wine mozna za to przypisac tow.Gierkowi tak lubionemu teraz przez
                > Polakow -

Tak ku.... będziemy rozpamiętywać co można było zrobić 30-40 lat temu jak teraz
                wszystkie rynki europejskie są otwarte i jest jedna jedyna możliwość na
                wprowadzenie tam polskiego produktu. Państwo powinno wspierać jak najbardziej
                polskie przedsiębiorstwa i powinien to być priorytet, bo rozwój przedsiębiorstw
                to nowe miejsca pracy, wyższe zarobki i wzrost ogólnego poziomu życia
          • lmblmb nie wiadomo, czy to żart, czy autor powinien się . 25.11.06, 08:35
            gringo_w66 napisał:

> [...]
            > ###
            > a co ma z tym wspólnego premier, czy rząd czego się żąda od absolwentów - to
            > rządy komuny i żydokomuny (grubokreskowców) do tego doprowadzili [...]

Nie wiadomo, czy to żart, czy autor powinien się leczyć....
            • nnabukiewicz Re: nie wiadomo, czy to żart, czy autor powinien 25.11.06, 08:56
              To zwyczajnie prowokacja, jakiegos gowniarza podnieca, ze mu odpisuja na posty,
              skoro wie jak uruchomic kompa, nie moze byc az tak glupi, zeby wierzyc w co
              pisze....
              ps takich gowniarzy jest na forum zatrzesienie
              • lmblmb A, troll zwykły 26.11.06, 09:55
                nnabukiewicz napisała:

> To zwyczajnie prowokacja, jakiegos gowniarza podnieca, ze mu odpisuja na
                > posty, skoro wie jak uruchomic kompa, nie moze byc az tak glupi, zeby wierzyc
                > w co pisze....

To się nazywa Troll.
                • gringo_w66 to nie Stolzman, nie Tusk obiecywali złote góry 26.11.06, 11:21
                  ...po wstąpieniu do Unii, że będzie praca, wyjazdy bez paszportów - mieli rację
                  ziściły się ich obietnice - a teraz NARZEKANIA. Ale proszę zauważyć, że
                  narzekają najczęściej nie ci ,którzy wyjechali na emigrację, lecz ideologiczni
                  przeciwnicy obecnych władz i przemian w Polsce.
                  Przecież wiadomo było z góry, że będzie praca na zachodzie, ale nie wszyscy
                  wiedzieli naiwnie ufając Stolzmanowi, Tuskowi i innym hurraeuroentuzjastom, że
                  nikt z młodych wykształconych ludzi z masowej emigracji zarobkowej nie zatrudni
                  za biurkiem z machoniową wizytówką. Broń Boże nie drwię z tych, którzy wybrali
                  tę drogę, często z konieczności przetrwania(nie tylko dla lepszych pieniędzy).
                  Takich ludzi szanuję i podziwiam. Emigracja zarobkowa była i będzie zawsze,
                  dopóki będą różnice w zarobkach, czy warunkach pracy. Z krajów bogatszych od
                  Polski wyjeżdża wielu ludzi (choćby z Włoch). Wiemy też, że bezrobocia nie
                  wyprodukował ten rząd. Emigracja niesie pozytywne skutki również u nas w kraju,
                  bo jest konkurencja na rynku pracy i b. często polscy pracodawcy ściągają coraz
                  lepszymi warunkami ludzi z emigracji.
          • bandior Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 10:13
            gringo_w66 napisał:
            > rządy komuny i żydokomuny (grubokreskowców) do tego doprowadzili, że na równi
            > nie ceni się robotnika, czy inteligenta, to pracodawcy dyktują warunki
            > zatrudnienia, przecież nie zrobisz tego ustawą...
            dla Pana (jak wnioskuje z nick'a) wiekowego i podejrzewam doswiadczonego latami socjalizmu niezrozumiale jest jak w dzisiejszej Polsce czlowiek który poswiecil lata na edukację i zgłębianie wiedzy(wiedzy na tematy głębsze i ciekawsze aniżeli technika układania kostki brukowej),może nie być na równi z robotnikiem(
            czyt.niewykształcona tania siła robocza)
            Co sie tyczy premiera-jestem w stanie wysnuć teze że właśnie taki elektorat wybrał Kaczynskich(choć wykształconych to zakompleksionych i nasiąkniętych ideą ciągłej walki nie wiadomo już o co),elektorat który w latach swej świetności
            pracujac w PRL'owskich fabrykach jeszcze nie snił o sławie Wielkiej Mochery.
          • tantiemo Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 14:43
            gringo_w66 napisał:

> rządy komuny i żydokomuny (grubokreskowców) do tego doprowadzili, że na równi
            > nie ceni się robotnika, czy inteligenta, to pracodawcy dyktują warunki
            > zatrudnienia, przecież nie zrobisz tego ustawą...

Ja studiuję, ale w Polsce nie zostanę, o ile jeszcze będzie się panoszyć ta
            nieudolna "komunada" i zacofany, prostacki rewanżyzm. Pochwalam sothis666, tak
            samo bym zrobił na jego, a raczej zrobię, bo w kraju, gdzie bez względu na czas
            historia zatacza to samo koło, nie można wytrzymać. Z ostatnich wyborów wychodzi
            na jaw, że osoby w wieku emerytalnym i poprodukcyjnym stanowią wyraźny odsetek w
            kraju. Ja moherom dziękuję.
            A tych, którzy wyjechali, trzeba zrozumieć, każdy chce mieć godziwe życie. Komu
            się dobrze powodzi tutaj, niech siedzi cicho, bo będzie zlustrowany.
          • mefissto Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 14:52
            i tego nienawidze w polakch, maly zasciankowy kraj przesiakniety rasizmem i
            antysemityzmem. Wszystko co zle zrobili zydzi czarni i komunisci. Tylko gdzie sa
            ci zydzi w tym kraju ? a polska kiedys byla wielokulturowa i najbardziej
            tolerancyjnym krajem a dzis jest przesiaknieta nienawiscia do wyimaginowanych
            wrogow.
            • netizen Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 15:23
              Prosze nie demonizowac. To, ze ktos na forum uzyje okreslen zydokomuna, to nie
              znaczy, ze zle jest ze spoleczenstwem. To tylko znaczy tyle, ze jakis osobnik
              wyrazil, to co sobie myslal. Uwazam, ze wlasnie jako spoleczenstwo nie jestesmy
              wiekszymi rasistami niz Anglicy, Francuzi, Niemcy. W UK burmistrz Londynu Ken
              Livingstone juz mial rozprawe sadowa w temacie: rasistowska wypowiedz.
              • 1feline Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 23:06
                Tak, tylko codziennie na tym wlasni forum mozna przeczytac wypowiedzi gorsze
                niz ta Kena i jakos nikt do sadu w Polsce nie jest za to ciagany. Na tym
                polega roznica: to co jest normalne w Polsce wywoluje oburzenie i sprawy w
                sadzie w UK.
          • jotka42 [...] 25.11.06, 22:34
        • baccalia Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:20

sothis666 napisał:

>rząd królestwa szwecji
          > powiedział mi właśnie, że będzie zaszczycony gdy tam zostanę

Przynajmniej dobrze że wyleczą cie za szwedzkie pieniadze (o ile wyleczą).
        • dragomir Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:58
          sothis666 napisał:

> Od absolwentki studiów wymaga się 3języków i 5 lat doświadczenia by mogła
          parzy
          > ć kawę prezesowi za 1200pln,

Ludzie blagam was nie pitolcie takich glupot, moze jeszcze te 1200 to jest
          brutto? Smiech na sali. Z taka kasa to koncza ostatnie sieroty dla ktorych
          najwiekszym osiagnieciem jest obrona mgr i poza skadinad ciekawymi bzdurami
          ktorych mozna nauczyc sie na wiekszosci polskich szkol wyzszych, nie
          reprezentuja soba zupelnie nic. Ja wraz z moimi znajomymi konczylem w zeszlym
          roku historie, kierunek po ktorym teoretycznie wg wszelkich specjalistow nie
          pozostaje nic innego niz bezrobocie. Nikt nie zarabia mniej niz 1500 netto. Bo
          wiedzielismy czego chcemy i najwazniejsze ostro wzielismy sie za prace na samym
          poczatku. Reszta ludzi z roku gryzie przyslowiowy piach, ale widac jest to cena
          za beztoskie studenckie zycie na III-V r. Tyle odemnie
          • majkelos13 Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 10:28
            Akurat po moich studiach z 1200 zl ludzie sie ciesza, dla mnie to troche za malo
            po 6 latach studiow :(
          • karatakus Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 18:14
            Szczerze mówiąc wk...ją mnie tacy co to chwalą jacy to oni nie są... Pomijam juz
            kwestię tego że ich przechwałki są nieweryfikowalne w necie... 1) Kierunków jest
            w cholerę, i nie po każdych studiach człowiek jest w stanie nawet tych 1200
            brutto dostać, naet jak zna 2 języki płynnie; 2) są (a jednak) tacy studenci co
            to nierobili bezpłatnych praktyk, bo musieli zarabiać na swoje utrzymanie,
            podczas, gdy ty, taki synu, miałeś pieniądze od rodziców... I faktycznie, teraz
            to absolwenci II kategorii, a taki skurll jak ty słysząc o nich łeb zadziera tak
            wysoko że potylicą dotyka kości ogonowej...

Przyznam ci, że sa ludzie którzy baletowali, skończyli z kiepską oceną itd, ale
            wcale nie brakuje tez takich co skoczyli z 5tkami na dyplomie, i przez długie
            lata nie mogą znależć sensownie płatnej roboty...

Jakeś miał okazję się ustawić, bo cię starzy wspierali to fajnie, jak miałeś
            szczęście załapać się na gigantyczne stypendium (ha ha ha) też fajnie, ale nie
            szczekaj na tych, którzy tego szczęścia nie mieli.

I coś ci powiem, ja tez spieprzam jak tylko dostanę dyplom. Więc jeśli ci wola
            szczekaj na mnie piesku, karawana i tak pójdzie dalej...

• w_wasowicz Re: Albion i inni mali Polacy 26.11.06, 01:18
              Szczerze mówiąc to miedzy 1500 netto i 1200 brutto to ja dużej różnicy nie
              widze, oba przypadki kwalifikują się do emigracji aby tam dostać 200 funtów i
              wtedy być w stanie zarobić na dzieci.
            • klaranyc Re: Albion i inni mali Polacy 13.02.07, 20:01
              Tobie również należały się alimenty. Jeżeli ich nie egzekwowałeś, to jest Twój
              problem.
              • karatakus Re: Albion i inni mali Polacy 25.02.07, 16:05
                Jak rozumiem tak pie.. każdy szczeniak bogatych rodziców coby tylko się
                podbudować... Słyszałeś może kiedyś o czymś takim jak miłość synowska? Nawet
                gdybym się zdecydował tobym chyba starego do pierdla posłał, bo ma jeszcze 3kę
                dzieci.

Kolejny głupi troll co na tatusiowym się wychowal i teraz myśli że każdy tak
                może/mógł, i że każdy by starego do snu łopatą ułożył żeby tylko spadek szybciej
                dostać...
                • karatakus Re: Albion i inni mali Polacy 25.02.07, 16:08
                  Ale co do jednego, trollu, masz rację. Mój problem - więc wara tobie i innym
                  pudelkom od komentowania sytuacji mojej i innych niezbyt bogatych, i nie
                  mających czysto pragmatycznego stosunku do swoich rodziców ludzi.
        • pj_pj Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 19:33
          fajne to było :)
    • lmblmb To wina Kościła katolickiego 25.11.06, 08:33
      Moim zdaniem to nie wina 3. i 4. RP, to wina Kościoła katolickiego. To Kościół
      dba o to, żeby Polacy, zamiast stać się społeczeństwem nowoczesnym, wciąż są
      opętani hasłami o konieczności pomocy bliźniemu, o grzesznym bogactwie, o
      szkofliwości antykoncepcji. Na razie jest tak, że jak czytam niektóre posty na
      tym forum, to nie wiem czy to żart, czy choroba psychiczna autora.

Chciałbym mieszkać w państwie bogatym i takim, w którym sąsiada nie obchodzi, co
      drugi sąsiad robi w łóżku. Nie oszukujmy się, nie wszyscy wyjeżdżają z powodów
      ekonomicznych.
      • critto Re: To wina Kościła katolickiego 25.11.06, 11:33
        o Kościół
        > dba o to, żeby Polacy, zamiast stać się społeczeństwem nowoczesnym, wciąż są
        > opętani hasłami o konieczności pomocy bliźniemu,

sorry, ale koniecznosc pomocy blizniemu jest BARDZO WAZNA w kazdym
        spoleczenstwie. Zaczyna sie od poinformowania kogos, ze upuscil szalik czy
        rekawiczke, obejmuje wezwanie pogotowia, gdy ktos lezy nieprzytomny na ulicy
        (OBOWIAZKOWO - za zlekewazenie tego obowiazku grozi kara bodajze 2 lat wiezienia
        z kodeksu karnego), pomoc starszej sasiadce we wniesieniu zakupow na 3 pietro
        (bez windy), az do wielkich akcji charytatywnych a'la WOSP. Jestem przekonanym
        "spolecznikiem", choc z Kosciolem nie mam wiele wspolnego. Co do 'grzesznego'
        bogactwa czy 'szkodliwej' antykoncepcji to sie z Toba zgadzam.
        • netizen Co do bogactwa 25.11.06, 15:15
          Oj ludziska, najezdzacie na Kosciol, a nawet nie znacie tego, czego naucza.
          Bogactwo samo w sobie nie jest grzeszne. Nie moze byc jednak celem zycia i
          przyslaniac Boga. To tak po krotce.
          Co do antykoncepcji, to smutne jest to, ze Polska jest poligonem doswiaczalnym
          dla Zachodnich koncernow oraz rynkiem zbytu srodkow, ktore np. w USA juz
          wycofano z powodu zbyt powaznych efektow ubocznych. Kosciola nie trzeba w zadnym
          razie sluchac i na pewno, jezeli co raz wiecej ludzi bedzie odchodzic od
          Kosciola, to i zmniejszy sie jego rola, tak jak sobie tego zyczycie.
          • lmblmb Re: Co do bogactwa 26.11.06, 10:06
            netizen napisał:

> Oj ludziska, najezdzacie na Kosciol, a nawet nie znacie tego, czego naucza.
            > Bogactwo samo w sobie nie jest grzeszne. Nie moze byc jednak celem zycia i
            > przyslaniac Boga. To tak po krotce.

Nie naucza tak, skoro większość Polaków jest przekonana, że bogaty jest złym
            człowiekiem.

> Co do antykoncepcji, to smutne jest to, ze Polska jest poligonem doswiaczalnym
            > dla Zachodnich koncernow oraz rynkiem zbytu srodkow, ktore np. w USA juz
            > wycofano z powodu zbyt powaznych efektow ubocznych.

Co to ma wspólnego z antykoncepcją? Antykoncepcja to głównie sprawdzone środki.
            Kobieta, która nie rodziła nie może mieć spiralki, pozostają jej (i jemu) albo
            prezerwatywa, albo tabletki.

A propos, przykre jest to, że Polska jest donją krową dla Watykanu.

> Kosciola nie trzeba w zadnym razie sluchac

Niestety ostatnio staje się to trudne.

> i na pewno, jezeli co raz wiecej ludzi bedzie odchodzic od
            > Kosciola, to i zmniejszy sie jego rola, tak jak sobie tego zyczycie.

Nie chcemy tyle czekać.
        • lmblmb Opacznie mnie zrozumiałeś 26.11.06, 10:01
          critto napisał:

> o Kościół
          > > dba o to, żeby Polacy, zamiast stać się społeczeństwem nowoczesnym, wciąż
          > są
          > > opętani hasłami o konieczności pomocy bliźniemu,
          >
          > sorry, ale koniecznosc pomocy blizniemu jest BARDZO WAZNA w kazdym
          > spoleczenstwie. Zaczyna sie od poinformowania kogos, ze upuscil szalik czy
          > rekawiczke, obejmuje wezwanie pogotowia, gdy ktos lezy nieprzytomny na ulicy
          > (OBOWIAZKOWO - za zlekewazenie tego obowiazku grozi kara bodajze 2 lat
          > wiezienia z kodeksu karnego), pomoc starszej sasiadce we wniesieniu zakupow na
          > 3 pietro (bez windy), az do wielkich akcji charytatywnych a'la WOSP.

No widzisz, opacznie mnie zrozumiałeś. Problem w tymn, że w Polsce jest
          OBOWIĄZEK pomagania, który prowadzi do przesady. Rękawiczka, pogotowie - to
          oczywiste. Ale ja mówię o czymś innym. Część moich kolegów nigdy ze sobą w życiu
          nic nie zrobiła, bo przyjmowali ekonomicznie poprawne podejście - po co się
          wysilać, skoro i tak nie pozwolą mi umrzeć. Zawsze w Polsce znajdzie się ktoś,
          kto darmozjada wyciągnie z tarapatów, a ja jestem za tym, żeby taki darmozjadł
          umarł z głodu. Wtedy reszta darmozjadów będzie miała nauczkę.

To samo dotyczy np. dokumentów w Urzędzie Skarbowym. Jest mało istotne, czy je
          wypełnię poprawnie, bo zawsze ktoś je odeśle jeśli będzie coś nie tak. W
          normalnym świecie dawno dostałbym mandat, a tutaj pomaga mi Skarb Państwa na
          koszt wszystkich podatników.
    • kapitan_stopczyk Zdrowy kraj importyje wysokwywalifikowaną kadrę 25.11.06, 08:36
      Chory kraj jest tej kary eksporterem.
      Chory i biedny kraj wydaje pieniądze na kształcenie obywateli dla bogatych.
      Chory kraj nic z tego nie ma, bo jest chory.
      Społeczeństwo jest chore i głupie, bo wybiera chore i głupie władze.

A więc kto mądry pakuje walizki i opuszcza chory kraj - Polskę.
      • critto Re: Zdrowy kraj importyje wysokwywalifikowaną kad 25.11.06, 11:36
        calkowicie sie z Toba zgadzam.
        Powiedz mi tylko, DLACZEGO Polacy sa tak zapatrzeni w politykow?? Dlaczego wciaz
        wierza, ze 'w nastepnych wyborach przyjdzie ktos madrzejszy, kto ten kraj
        postawi na nogi...'?? Czy nie przypomina to wiary, ze PRL-owskich komunistow
        przepedzi ś.p. generał Anders, ktory przyjedzie na bialym koniu i nas wyratuje z
        opresji?? Dlaczego Polacy nie postawia sie politykom, nie zaczna tworzyc
        struktur spoleczenstwa obywatelskiego, nawet obejmujacego nieposluszenstwo
        obywatelskie typu nieprzestrzeganie jakichs antyspolecznych przepisow (jesli
        bedzie ono potrzebne)?? Argentynczycy w dobie kryzysu potrafili chocby stworzyc
        wlasna, oddolna walute - creditos. Rzad zabral im pieniadze (pesos), ale nie
        zabral ducha...
        • critto Re: Zdrowy kraj importyje wysokwywalifikowaną kad 25.11.06, 11:57
          o creditos mozna wiecej poczytac tutaj...
          en.wikipedia.org/wiki/Creditos
        • kapitan_stopczyk Napisałem przecież - społeczeństwo jest chore. 25.11.06, 14:52
          I dlatego nie organizuje się - jak piszesz - oddolnie.
          A część tego chorego społeczeństwa wyjeżdża tam gdzie żują społeczeństwa zdrowe.

Aha - a na ozdrowienie nie ma szans.
          Choroba postępuje.

i to wszystko.
          • netizen Przesadzasz :) 25.11.06, 15:30
            Jezeli widzisz Polske, to zamieszkaj w innym kraju.
            Jestem w UK od roku i nie zmienilem zdania - kiedys wroce. Moze za rok, moze za
            dwa lata. Kazdy kraj ma jakies wady i idealizowanie, ale i demonizowanie nie ma
            sensu.
            • netizen Re: Przesadzasz :) 25.11.06, 16:07
              Heh... mala errata:
              Jezeli widzisz Polske w tak zlym swietle, to zamieszkaj w innym kraju.
              • gringo_w66 najlepiej jest w Israel tam rzeki miodem płyną 25.11.06, 16:30
                ale coś mało chętnych na emigrację właśnie tam, nawet nasi "słowianie"
                syjoniści jakoś nie kwapią się wyjechać do ziemi obiecanej
                • swantevit Matka jest tylko jedna... 25.11.06, 16:41
                  Mały robaczek do tatusia:
                  -Tatusiu? A mogliby?my mieszkać w jabłuszku?
                  -Tak, synku.
                  -A w pomarańczce?
                  -Tak, synku.
                  -A w ?śliweczce?
                  -Tak.
                  -Tatusiu... to dlaczego mieszkamy w gó..e?
                  -Bo to jest synku ojczyzna
                  • netizen U sąsiada trawa zawsze jest bardziej zielona! 25.11.06, 17:10
                    U sąsiada trawa zawsze jest bardziej zielona! ;)
        • duk123 Re: Zdrowy kraj importyje wysokwywalifikowaną kad 25.11.06, 18:10
          > Powiedz mi tylko, DLACZEGO Polacy sa tak zapatrzeni w politykow?? Dlaczego wcia
          > z
          > wierza, ze 'w nastepnych wyborach przyjdzie ktos madrzejszy, kto ten kraj
          > postawi na nogi...'?? Czy nie przypomina to wiary, ze PRL-owskich komunistow
          > przepedzi ś.p. generał Anders, ktory przyjedzie na bialym koniu i nas wyratuje
          > z
          > opresji?? Dlaczego Polacy nie postawia sie politykom, nie zaczna tworzyc
          > struktur spoleczenstwa obywatelskiego, nawet obejmujacego nieposluszenstwo
          > obywatelskie typu nieprzestrzeganie jakichs antyspolecznych przepisow (jesli
          > bedzie ono potrzebne)??

Warto poczytac
          O wplywie dziecinstwa na polityke forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?act=ST&f=25&t=423&st=0#entry9871
      • klaranyc Re: Zdrowy kraj importyje wysokwywalifikowaną kad 13.02.07, 20:04
        Chory i biedny kraj nie wydaje pieniędzy na kształcenie obywateli. Obywatele
        kształcą się na własny koszt, często odmawiając sobie zaspokojenia podstawowych
        potrzeb typu zdrowe jedzenie.
    • old.european Zawsze sa winne poprzednie ekipy 25.11.06, 08:49
      A dopiero polityka aktualnej ekipy jest zawsze poprawna, sluszna i celowa,
      nacechowana patriotyzmem, troska o prostego czlowieka, sluzaca racji stanu.
      Tak bylo, jest i bedzie.

A ze czego za duzo to i swinia nie zezre, ludzie po dwoch - trzech takich
      objawieniach wola spie..c gdzie pieprz rosnie. Czego i wam zycze.

.
      • critto Re: Zawsze sa winne poprzednie ekipy 25.11.06, 11:37
        tak jest
        'Nic ze droga wyboista
        Wazne ze kierunek sluszny...
        Przyjdzie walec i wyrowna..
        Przyjdzie walec i wy-ru!!"

Jak to kiedys spiewal o socjalizmie Wojciech Mlynarski...
    • miliarder hola hola a po co rozmnażanie nieudacznikow!?? 25.11.06, 09:01
      takie dzieci nieudolnosc otrzymają we krwi.
    • panpaniscus Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:37
      Te izby porodowe wbrew pozorom nie są mało ważne. Ja wybrałam urodzenie dziecka
      za granicą między innymi dlatego, że wiedziałam, że będę miała dużo lepszą
      opiekę lekarską i poród, niz w Polsce. Że pierwsze dni życia mojej córeczki będą
      dla nas fantastyczną przygodą, a nie koszmarem. Odwiedzałam moje koleżanki w
      polskich szpitalach i wiem, że miałam 100% rację. W dodatku, mimo nienajlpeszych
      warunków i bezdusznego traktowania przez personel, one musiały za to płacić,
      choć są ubezpieczone!
      Tyle, że teraz zastanawiamy się, czy w ogóle wracać - bo nie tylko w szpitalu tu
      traktują człowieka jak człowieka.
    • magsp Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:46
      Powód jest bardzo prosty!!! Nie muszą się nad nim zastanawiać wielcy
      profesorowie. Polskie becikowe które i tak ma być wkrótce zabrane wynosiło
      1000zł a w Irlandii 8000zł. I tak powinno być!!!
      • thasis Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:53
        Dla mnie wiekszosc z tych wymienionych imion wyglada na imiona arabskie.
        Czyzby rosla nam armia polsko-arabskich samobojcow ?
        • werrka Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 10:44
          thasis napisał(a):
          "Dla mnie wiekszosc z tych wymienionych imion wyglada na imiona arabskie.
          Czyzby rosla nam armia polsko-arabskich samobojcow ?"
          Większość widzisz w tych imionach:
          Kahreen, Simon, Ethan, Hadi, Elian, Mic, Ali, Armando, Albion, Sadie, Hannah?
          Na księzycu mieszkasz czy co? Bo ja widzę ponad 80% anglosaskich. A może to nie mieszkanie na księżycu tak wpływa na twoje opinie, ale kłopoty z matematyką z zakresu szkołu podstawowej i to tej zreformowanej, gdzie naukę kończy się po szóstej klasie.
          • critto Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 11:43
            anglosaskich i CELTYCKICH, jak np. Kahreen (nie wiem co to za imie, moze miala
            byc Cathleen??) Albion to dawna nazwa Anglii; Armando to imie hiszpanskie albo
            wloskie; Hannah to imie typowo zydowskie (polskie imie Hanna oczywiscie od niego
            pochodzi); Sadie (imie, nie osoba!!) to jakis amerykanski twor - przerobka, imie
            brzmiace jak zdrobnienie... tylko od czego?? tylko Ali brzmi z lekka arabsko,
            ale moze to tylko kwestia pisowni
            • ciotka_paszczaka Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 21:58
              Sadie, to zdrobnienie (tak, tak!) od Sarah (pisane tez zamiennie z Sara) i
              uzywane czesto w Szkocji (moja wlasna tesciowa tak sie nazywa). Allison, lub
              Alison to imie wlasne, pisane tez czasami Alyson; reszta imion dziwna.
              Pozdrawiam,
              Anna
    • xs550 Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 09:50
      Ta polska sklonnosc do narzekania na wszystko ktora widac w tym watku jest po prostu chora. Jestescie bardzo chorymi ludzmi!
      • kanabi Why Dublin is the biggest city in the world? 25.11.06, 09:56
        Jak mawial Ali-G:
        - Why is Dublin the biggest city in the world?
        - ??
        - Because it keeps on doublin' and doublin' and doublin'...:)
      • anka786 i czemu tu sie dziwic 25.11.06, 09:58
        skoro za granica wystarczy ze pracuje 1 osoba i utrzyma rodzine, w polsce nawet
        gdy sie pracuje we dwoje nie starcza na nic!
    • deskaklozetowa [...] 25.11.06, 10:00
    • kajtpazer Każdy blondyn kocha Londyn 25.11.06, 10:25
      ...i każda blondyna pędzi do Dublina;)
      Brawo Rodacy!
      Mimo, że w naszym kraju nie jest różowo (o sytuację polit.-ekonom. mi chodzi)
      nie potrafię zrozumieć postępowania naszych młodych Przyjaciół... Zachowanie
      tożsamości to podstawa bytowania. Ale przeca my Polacy nie gęsi, swego Dżona
      mamy... Wstyd mi..
      • 7y8u Re: Każdy blondyn kocha Londyn 25.11.06, 14:58
        kajtpazer napisał:

> ...i każda blondyna pędzi do Dublina;)
        > Brawo Rodacy!
        > Mimo, że w naszym kraju nie jest różowo (o sytuację polit.-ekonom. mi chodzi)
        > nie potrafię zrozumieć postępowania naszych młodych Przyjaciół... Zachowanie
        > tożsamości to podstawa bytowania. Ale przeca my Polacy nie gęsi, swego Dżona
        > mamy... Wstyd mi..

A ja nie rozumiem Twojego toku myślenia. Przecież chyba każdy młody człowiek
        chce znaleźć dla siebie jak najlepsze miejsce do życia, gdzie będzie mógł się
        rozwijać, realizować zawodowo oraz założyć rodzinę i mieć dzieci, którym zapewni
        godziwą przyszłość. W imię czego ma skazywać siebie i swoje potomstwo na życie
        niewolników w kraju, w którym niedługo będą się czuć dobrze tylko
        fundamentaliści katoliccy?
        • kajtpazer Re: Każdy blondyn kocha Londyn 25.11.06, 15:14
          Zgadzam się z Tobą 7y8u. Rzeczywiście nie odczytałeś dobrze moich intencji.
          Nie chodzi mi o to,że emigrują, ale o to, że będąc na obczyźnie nie potrafią
          zachować swojej tożsamości narodowej, kultury i zwyczajów, które wywieźli z
          Polski. Chcą być bardziej anglosascy od Anglosasów. To smutne i żenujące...
          • korkix78 Re: Każdy blondyn kocha Londyn 25.11.06, 17:51
            Bledne zalozenie, choc owszem - zdarzaja sie tacy.

Sek w tym, ze ten, kto dla ludzi w Polsce jest emigrantem, dla ludzi z kraju
            przyjmujacego jest imigrantem, i z tego punktu widzenia ma sie wobec niego
            oczekiwania, ktore sa w sprzecznosci z oczekiwaniami Polakow w Polsce.

Kraj przyjmujacy oczekuja od nowych przbyszy jak najpelniejsza asymilacje tj od
            zakaceptowania zasad i specyfiki kraju przyjmujacego, poprzez normy zachowania,
            nawet po sposob spedzania wolnego czasu.

To jest zderzenie swiatow i ciezko tu o kompromis.
          • rs_gazeta_forum Re: Każdy blondyn kocha Londyn 25.11.06, 22:18
            kajtpazer napisał:
            > Nie chodzi mi o to,że emigrują, ale o to, że będąc na obczyźnie nie potrafią
            > zachować swojej tożsamości narodowej, kultury i zwyczajów, które wywieźli z
            > Polski. Chcą być bardziej anglosascy od Anglosasów. To smutne i żenujące...

A dlaczego mieliby zachowywać kulturę i obyczaje, które sprawiły, że w kraju
            dobrze jest aktualnym politykom u żłobu i księżom? Może tym, którzy wyjechali,
            przykładowo bardziej podoba się jechać 50 km/h tam, gdzie jest takie
            ograniczenie, a nie jechać tam 80 km/h z duszą na ramieniu, i poczuciem, że
            hamują ruch tak ślamazarną jazdą?
            Obrzydzenie mnie bierze na czcicieli polskiej kultury i zwyczajów. W dodatku jak
            zwykle ściągających do swego brudnego kotła za nogi tych, co wyjrzą z tego grajdoła.
    • michust Re: Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 10:27
      Nie wiem kiedy te zatwardziałe głowy - pan progfesor politycy i cała banda uświadomiom sobie że to oni tylko mówią czasowa emigracja a ja powiem nie bo nawet na święta nie mam ochoty do polski jechać pomimo że mam 2 tygodnie wolnego. A pan giertych pewnie załamuje ręcę że na emigracji taki przyrost :)
      • deskaklozetowa [...] 25.11.06, 10:32
    • pogarda Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 10:42
      Niesamowite, ze polacy chca sie mnozyc ;0
      Gdyby autor artykulu odrobil prace domowa ten bylby moze nawet merytorycznie dobry.
      Rzeczony autor zapomnial dodac o motywach prokreacji na wyspach - dziecko
      urodzone w UK posiadac bedzie nie tylko polski ale roowniez brytyjski paszport.
      Ot lamigloowka rozwiazana.
      Sam mieszkam w walii od pewnego czasu i obawiam sie, ze rodzice beda sie uczyc
      jezyka od swoich nowonarodzonych dzieci. Wiekszosc polakoow niestety nie wlada
      angielskim za dobrze, jesli w ogole.
      • werrka Re: Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 10:55
        To się nauczą, nie martw się,popatrz na Wietnamczyków, Chińczyków w Polsce:))), starsze pokolenie mówi coraz lepiej a dzieciaki pilne w nauce, że aż strach się bać, skośnooka konkurencja rośnie nad Wisłą:)))
      • kajtpazer Re: Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 10:56
        śmiej się śmiej Walijko... NOVALIJKO:)))
        W przerwach między atakami śmiechu pomyśl o tym, że jesteś tanią siłą roboczą
        zapewniającą godziwą emeryturkę Wyspiarzom. O naszych, coraz biedniejszych
        emerytach (kto wie, może twoich bliskich) najlepiej zapomnieć. Po co się
        przejmować tym motłochem z zaścianku... Tacy właśnie jesteśmy- Polacy...
        • renyaszalupenko Re: Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 23:07
          > śmiej się śmiej Walijko... NOVALIJKO:)))
          > W przerwach między atakami śmiechu pomyśl o tym, że jesteś tanią siłą roboczą
          > zapewniającą godziwą emeryturkę Wyspiarzom. O naszych, coraz biedniejszych
          > emerytach (kto wie, może twoich bliskich) najlepiej zapomnieć. Po co się
          > przejmować tym motłochem z zaścianku... Tacy właśnie jesteśmy- Polacy...

Ja też jestem No-Walijka. I dobrze mi z tym - bo najbliższym zapewnię godną
          starość. I sama jestem znacznie szczęśliwsza niż byłam w Polsce. Moje dziecko -
          uczy się angielskiego i walijskiego i rośnie w zdrowym kraju. Egoizm???
      • zjanska Re: Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 11:52
        Co do paszportu to jedynie wtedy gdy jedno z rodzicow ma obywatelstwo
        • dobiczek Re: Buaaaaahahahahahahaaa 26.11.06, 12:36
          Kajtpazer.jak jestes taki mondry , i kochasz emerytow to skoncz studia ,naucz
          sie jezykow, i pracuj za 1000 zl brutto jak ci sie uda ja znalesc, bo uslyszysz
          ze poza wyksztalceniem musisz jeszcze miec 10 lat praktyki w zawodzie.
      • filutern Re: 25.11.06, 17:15
        bedzie posiadac polski paszport chyba ze jedno z rodziców jest angolem to
        wtedy brytyjskie.w usa i kanadzie obowiazuje prawo ziemi gdzie sie ziecko
        urodzi tego obywatelstwo kraju ma w europie prawo krwi czli po rodzicach.
      • korkix78 Re: Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 17:25
        >. Wiekszosc polakoow niestety nie wlada
        > angielskim za dobrze, jesli w ogole.

Zaden dorosly czlowiek w ciagu krotkiego czasu nie wlada jezykiem kraju
        przyjmujacego za dobrze, i narodowosc ma tu niewiele do gadania.

I jest zupelnie normalnym, ze dziecko jest niezmiernie ciekawe otaczajacego go
        swiata, i bedac kilkulatkiem uczy sie niewiarygodnie szybko.
      • profes79 Re: Buaaaaahahahahahahaaa 25.11.06, 19:35
        W Anglii o ile pamietam zasada ziemi nie obowiazuje w stosunku do obywatelstwa -
        tylko zasada krwi (ale sprawdze jeszcze).
    • jakubowska100 czyli ODA do radości 25.11.06, 10:48
      hehe
    • kobieta9 Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polski... 25.11.06, 10:55
      Mam prośbę do tzw. emigrantów - nigdy już do Polski nie wracajcie! Polska
      poradzi sobie bez Was.
      --------------------------------------------------------------------------------
      Jesteś za aborcją - kliknij poniżej:
      www.usopal.com/dziecko.jpg
      • profes79 Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 11:28
        Spokojna twoja glowa - wracac do miejsca gdzie do 1 starcza jak sie wyplate 10
        dostaje nie mam zamiaru - takiej swobody zyciowej i finansowej jaka mam tu w PL
        nie bede mial nigdy.
        A do radzenia... Ile lat zostalo Ci do emerytury? Bo ja place niepolskie
        podatki, niepolskie ubezpieczenie i ZUS ani grosza ode mnie nie zobaczy. A w
        konswekwencji Ty od ZUS-u. MIlego oczekiwania na emeryture.
        • kajtpazer Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 15:44
          profes79 napisał:

> Spokojna twoja glowa - wracac do miejsca gdzie do 1 starcza jak sie wyplate
          10
          > dostaje nie mam zamiaru - takiej swobody zyciowej i finansowej jaka mam tu w
          PL
          >
          > nie bede mial nigdy.
          > A do radzenia... Ile lat zostalo Ci do emerytury? Bo ja place niepolskie
          > podatki, niepolskie ubezpieczenie i ZUS ani grosza ode mnie nie zobaczy. A w
          > konswekwencji Ty od ZUS-u. MIlego oczekiwania na emeryture.
          Włos mi się na głowie zjeżył, Gdy przeczytałem twoją pełną jadu i cynizmu
          wypowiedź. Profesie79 może chociaż wyślij jakiś datek na brony, żeby zaorać to
          miejsce. Jesteś cyniczny i żenujący i gwarantuję ci, że w pewnym momencie
          zostaniesz kloszardem w tym twoim za...bistym raju.. Nie jesteś Polakiem, nie
          jesteś nawet polaczkiem...
          • profes79 Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 19:33
            Orac niczego nie zamierzam. Jad? Cynizm? A czego sie spodziewals w odniesieniu
            do jadu i cynizmu w poscie na ktory odpowiadalem? Kwiatkow na laurce?
            Stwierdzilem jedynie szczera prawde. A wszystkim wyzywajacym emigrantow i
            kazacym im zostac tam gdzie wyjechali proponuje sie zastanowic nad skutkami
            tychze wyjazdow.
            Nie musza wzywac - wiekszosc i tak nie zamierza wracac.
        • kajtpazer Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 15:54
          Twój ojciec i dziadek też Profesie79... Wyślij chociaż datek na brony, żeby
          zaorać, jak powiedziałeś, to miejsce... Nawt polaczkiem nie jesteś. Fu...
          • korkix78 Hurtownio zlosci : 25.11.06, 17:31

Klasycznym 'Polaczkiem' jest ten, kto innych rodakow tak nazywa.
            Przeczytaj swoja wypowiedz i profesa79 - i od kogo kipi jadem i bezinteresowna
            zloscia jest jasne jak oswietlone jadro slonca.

Zycze nauczenia sie szacunku do innych - bardzo pozytywna, niezwykle deficytowa
            u takich jak Ty cecha
            • kajtpazer Re: Hurtownio zlosci : 25.11.06, 21:54
              Korkix, czytaj uważnie. Nikogo tak nie nazwałem i nie ma we mnie złości. To
              raczej bezsilność. Czy nie jest cynizmem pisanie do Rodaków, którzy pozostali w
              Polsce bez względu na bardzo złą, obecną sytuację, że nie zobaczą ani szylinga,
              bo ktoś rozlicza się ze skarbówką na Wyspach? Odpowiem Ci- TO MAXYMALNY CYNIZM.
              Codziennie widzę starszych, schorowanych i sfrustrowanych polskich emerytów,
              którzy jak cienie snują się po ulicach, urzędach, aptekach. Biedni i upodleni.
              I jeżeli ktoś z taką satysfakcją mówi o emeryturach w Polsce, wiedząc że do
              zasranego ZUSu nie odprowadza nic, jest cyniczny. A jad? Zawiera się w
              cynizmie.
              Również cmok.
              • kajtpazer Re: Hurtownio zlosci : 25.11.06, 21:58
                A Hurtownia to raczej imię żeńskie;))
              • renyaszalupenko Re: Hurtownio zlosci : 25.11.06, 23:16
                kajtpazer napisał:

>Czy nie jest cynizmem pisanie do Rodaków, którzy pozostali w
                > Polsce bez względu na bardzo złą, obecną sytuację, że nie zobaczą ani szylinga,
                >
                > bo ktoś rozlicza się ze skarbówką na Wyspach? Odpowiem Ci- TO MAXYMALNY CYNIZM.

Ale ów "cyniczny" rodak niewiele więcej by wskórał, siedząc w Polsce i oddając
                do ZUS-u jakieś resztki ze swojego 900 brutto. Pracując w UK przynajmniej
                zapewni utrzymanie swoim rodzicom.
                • profes79 Re: Hurtownio zlosci : 26.11.06, 02:59
                  Dziekuje :) I masz racje - przynajmniej dwom osobom bede w stanie pomoc.
              • korkix78 Re: Hurtownio zlosci : 27.11.06, 20:33
                Well,
                Spojrz moze raz jeszcze na jaki post profes79 odpowiedzial.

Na post, ktory mozna strescic 'won, nie chcemy takich jak Ty tu' - to nie jest
                zbyt obiektywne podejscie, to jest podejscie bezinteresownie zlosliwe - o ile
                nie po prostu trollowskie.

Pozdr
                • gringo_w66 Streafa Gazy II 28.11.06, 23:00
                  W strefie Gazy w Izraelu robi się ciasno i coraz bardziej niebezpiecznie...
                  (ale Żydzi sami naważyli sobie piwa)
                  Mają więc plan: II strefa Gazy w Polsce... (Polaczki głupie dadzą się nabrać) -
                  otóż - NIE GŁUPIE!. W Warszawie przy ul. Ruczaj (od ul. Vogla)już jest plan
                  takiego osiedla (plac ogrodzony, a jakże przygotowany) ...czeka na zielone
                  światło. Tym zielonym światłem ma być Hajka Gronkowiec (Takich planów jest
                  duuuużo więcej. Hajka powie: Wasze ulice - nasze kamienice.
                  Tu nie chodzi o osiedla i nie ważne kto w nich będzie mieszkać. Chodzi o coś
                  ważniejszego: Cały terroryzm i nienawiść do Żydów ze strony światowego
                  terroryzmu zostanie zaimportowany do Polski.

Patrzcie na ręce Hajce bufetowej...nich wywozi śmieci, dziury w jezdniach
                  łata....
      • treyy I dobrze po co maja sie rodzic w syfie?? 25.11.06, 11:28

"Ja tylko sie martwie czy te dzieci beda wychowane w duchu katolickim i
        narodowym. Obawiam sie ze
        spoleczenstwo Irlandi jest strasznie liberalne w porownaniu do polskiego, a to
        moze zaszkodzic
        dzieciom."

oby nie bo wyrosna na takich nawiedzonych ludzi jak ty chodzacy zascianku
      • sw.patryk Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 11:44
        kobieto9 , zrobie to , na co bede mial ochote. Poki co mozesz sie wypchac.
        Przez tyle lat placilem podatki w Polsce, mam rodzine w kraju, przodkow ,
        doswiadczenia i przezycia i nie ty bedziesz decydowac , czy mam wracac , czy
        nie. Napewno nie bede placil podatkow na takiego nieudacznika moherowego , jak
        ty. Ja sobie bez Polski poradze , a bez ciebie napewno tymbardziej. Szkoda
        jednak , ze bedac Polakiem musze mieszkac , pracowac i zarabiac ( znacznie ,
        lepiej ) poza krajem , gdzie sie urodzilem , wychowalem i przezylem zasadnicza
        czesc zycia. Kiedys niezaleznie od siebie Singer i Grass powiedzieli , ze
        najwazniejsze dla ksztaltowania przyszlej osobowisci jest pierwszych okolo 20
        lat zycia, wiec , co mam powiedziec , ze czuje sie obywatelem swiata ? Jestem
        Polakiem z koniecznosci mieszkajacym poza krajem , do emerytury tu pozostane, a
        byc moze rowniez i po zakonczeniu pracy, ale Polakiem bede przeciez zawsze.
        Tylko comam mowic Angolom o kretynach blizniakach , moherach , Romanach i
        Andrzejach , keidy z dziwnym usmiechem mnie o to pytaja ?
        • dominikapid Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 12:19
          jak to wszystko czytam to mnie skreca. polacy w polsce sa zazdrosni o tych ze
          innu=i sa po za krajem, polacy na obczyznie ze nie wracaja tu i tu musi byc
          jakcs przyczyna. ja sama jestem poza krajem ponad 6 lat i co moge powiedziec to
          to ze zarabiajac w innym kraju w koncu stac mnie bylo zobaczyc kawal swiata.
          Polske ko0cham i zawsze bede kochac i bede tesknic. Niestety za dobrobytem -
          jako zdrowy rozsadek- kazdy bedzie wyjezdzal i tyle, kto wroci ten wroci ja
          wracam kiedy nie wiem narazie chce jeszcze troche pozwiedzac i czegos nowego
          sie nauczyc po to by moc co dziecim opowiadac. nie jest latwo zyc w innym kraju
          bo nostalgia itp ale tez nie jest latwo zyc w moim kraju bo nie ma pracy a moze
          jest ??????????? rok poza granicami kraju to nic po 5 latach masz tej obczyzny
          dosyc. to co bedziesz robil to juz twoj bizness ale jak widzisz tysiecy polakow
          to obchodzi bo to jest troche kretynski narod i zawsze bedzie.
          • ppo A róbta co chceta, choć was nie rozumiem :) 25.11.06, 22:34
            Niektórzy mogą mieć i mają dobrobyt u siebie w Polsce. Nie wiem, co musiałoby
            mnie skusić, abym wyemigrował. Na pewno nie pieniądze. Musiałyby być to sumy
            przekraczające zdrowy rozsądek (chyba tylko posada gwiazdy w Hollywood mogłaby
            mnie przekonać, choć też niekoniecznie- kamery mnie peszą ;)). Niczego mi nie
            brak i nie potrzebuję więcej niż mam. Uprzedzam wszystkie pełne zawiści
            komentarze o rodzicach i układach. Nie mam pod tym względem lepiej niż
            przeciętny człowiek (a myślę, że nawet gorzej, choć nie lubię użalać się nad
            sobą :)). Nie rozumiem kompletnie ludzi, którzy emigrują dla 1000 funtów i żyją
            jak dziady, gnieżdżąc się po ośmiu w kawalerce. Jeśli na tym ma
            polegać "dobrobyt", to chyba nie znacie definicji tego słowa :)
            • klaranyc Re: A róbta co chceta, choć was nie rozumiem :) 13.02.07, 20:44
              W Polsce ludzie również gnieżdżą się - na prowincji po 15 krewnych w jednym
              domu, w miastach - młodych, świetnie wykształconych, stać jedynie na wynajęcie
              części mieszkania...
      • babette663 Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 12:04

kobieta9
        Data: 25.11.06, 10:55 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
        Mam prośbę do tzw. emigrantów - nigdy już do Polski nie wracajcie! Polska
        poradzi sobie bez Was
        ----------------------------

a co to za kretynka?????????
        zapomnialas dopisac nie wracajcie tylko nie zapominajcie o paczkach lub
        pieniazkach "kochane pieniazki przesliscie mamusi" jak to dobrze ze idiotek nie
        sieja same sie rodza.
        A wy forowicze - czy myslicie ze ci mlodzi ludzie tak z lekkim sercem
        opuszczaja swoj kraj, tak sie wykorzeniaja dla przyjemnosci?????????
        • inappropriate Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 16:00
          > A wy forowicze - czy myslicie ze ci mlodzi ludzie tak z lekkim sercem
          > opuszczaja swoj kraj, tak sie wykorzeniaja dla przyjemnosci?????????

tak.
      • melled Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 13:35
        Dobrze sobie siedziec w cieple, pierdziec w stolek i zarabiac krocie...
        Ukladziki ukladzikami itd.
        Jak, wiekszosc mlodych jestem za granica... dlaczego? Bo Polska nie jest w
        stanie zaproponowac niczego konkretnego nam mlodym, nie ma co sie dziwic, ze
        choc zycie na obczyznie nie zawsze jest bajka... po prostu nie mamy wyjscia...
        gdy ktos nie chce sie liczyc z kazdym groszem, i miec NORMALNE warunki zycia!
      • londonka_uk Re: Mam prośbę do emigrantów - 25.11.06, 14:05
        no cos ty ales ty madralinska
        • londonka_uk Re: Mam prośbę do emigrantów - 25.11.06, 14:07
          to bylo do kobieto9
      • sz.cz nigdy już 25.11.06, 14:59
        kobieta9 - jakies 13 lat temu mialem pomysl wrocic do Polski, na szczescie
        Dobry Bog nie dal !
        • kajtpazer Re: nigdy już 25.11.06, 15:31
          sz.cz Dobrego Boga w to nie mieszaj. Bez przesady...
          Ja z kolei mieszkam w Polsce i mam nadzieję, że nigdy nie będę musiał tego
          miejsca opuszczać. Może są piękniejsze i przyjaźniejsze miejsca na Ziemi, ale
          po co iść na łatwiznę, tak jak Ty?;)Może ci, co tu pozostaną, oczywiście ta
          myśląca część, sprawią, że kiedyś będzie lepiej, chociaż mi akurat nie jest tu
          źle. Mam dobrą pracę, rodzinę, przyjaciół, kochaną Córeczkę. Tak po prawdzie za
          stan rzeczy, który ma miejsce w Polsce, odpowiadają po części ludzie z Westu,
          koncerny, które wykorzystują bezrobocie i zacofanie społeczeństwa. Wilcze prawa
          rynku przywędrowały od was (chyba mogę takm napisać:))
      • netizen Oj poradzi, poradzi 25.11.06, 15:45
        Tak sie zastanawiam, czemu na sluzyc taka wypowiedz w stylu: "Cos mnie zlosci,
        to przeleje troche tej zlosci na innych"?

To czego nie lubie na forum to obrazanie sie nawzajem.
        Zaraz potem Treyy odpowiada w tym samym tonie stosownym epitetem.
        Szanujmy jeden drugiego! Czy w dyskusji w rzeczywistosci tez bysmy sie tak latwo
        obrzucali inwektywami? Co chwila tylko: idz sie leczyc, psychicznie chory,
        chodzacy zascianek...

Polska sobie poradzi, ale to czego pewnie by na pewno nie chciala to rozlamow.
        Polsce moze przysluzyc sie zarowno ten co jest w kraju, jak i ten co jest
        zagranica i nie chodzi teraz o zmniejszony wskaznik bezrobocia.
      • m1233 Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 17:07
        ja nie zamierzam wracac :-). dobrze mi tu, gdzie jestem. By by..
      • renyaszalupenko Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 23:09

> Mam prośbę do tzw. emigrantów - nigdy już do Polski nie wracajcie!

Dobrze, szanowna pani. I promise.
      • 1feline Re: Mam prośbę do emigrantów - nigdy już do Polsk 25.11.06, 23:13
        Nie martw sie, nie zamierzam. Czasami ogarnia mnie nostalgia, ale szybko
        przechodzi jak sobie poslucham przez polskie radio wiadomosci, poczytam polskie
        gazety lub zobacze jak Polacy wyzywaja sie na tymze forum. :)
    • mal49 Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 11:25
      za chwilę Giertych powie, że wara im od becikowego...
    • exxon Ali, Kahreen, Hadi - z kim one plodza te dzieci? 25.11.06, 11:28
      fuj...
      • zjanska Re: Ali, Kahreen, Hadi - z kim one plodza te dzie 25.11.06, 11:51
        A co Cie obchodzi kto z kim sypia??? Ja sama urodzilam dziecko w WB, ojciec
        jest Polakiem jednak nie dalismy dziecku typowo polskiego imienia. Planowalismy
        dac na imie Karol jednak w WB mowiac Karol ma sie na mysli imie dziewczece. Nie
        chcialam zeby inne dzieci sie smialy z mojego synka i dlatego dalismy mu imie
        Karl. Czy to dziwne???
        • exxon Karl to nie dziwne ale Ahmed to siara 25.11.06, 17:05
          zjanska napisała:

> A co Cie obchodzi kto z kim sypia???

Jest to ciekawy temat na badania socjologiczne. Polki we Wloszech bujaja sie z
          Albanczykami, w Hiszpanii z Marokanczykami, we Francji z Algierczykami, w
          Anglii z murzynami, w Niemczech z Turasami - czyli z elementem z ktorym zadna
          inna biala kobieta sie nie zadaje. Bardzo to zastanawiajace... szczegolnie ze
          jak splodza z takim dziecko to zamiast ciagnac w strone kultury europejskiej to
          je jeszcze nazywaja po islamsku...

> Ja sama urodzilam dziecko w WB, ojciec
          > jest Polakiem jednak nie dalismy dziecku typowo polskiego imienia.

Tu nie chodzi o typowo polskie ale typowo muzlumanskie. Ci ktorzy nadaja takie
          imiona dzieciom zachowuja sie dokladnie odwrotnie niz wy.
          • filutern Re: Karl to nie dziwne ale Ahmed to siara 25.11.06, 17:22
            bo to polke miete czuje ze tak miedzynarodowo i wypina swoje biale posladki
            dla hebana hehe
            • filutern Re: Karl to nie dziwne ale Ahmed to siara 25.11.06, 17:26
              i nie chce tu obrazac polek co z polakami czy z milosci z angolem po jakims
              dłuzszym zwiazku z miłosci bo sa i takie tylko te co na szmal poleciały
              • p.s.j Re: Karl to nie dziwne ale Ahmed to siara 27.11.06, 09:43
                filutern, mając do wyboru takiego syna polskiego narodu jak Ty, każda rozsądna
                Polka wolałaby się oddać nawet bezzębnemu sześćdziesięcioletniemu poganiaczowi
                kóz z Czeczenii...
          • duk123 Re: Karl to nie dziwne ale Ahmed to siara 25.11.06, 18:30
            exxon napisał:

> Jest to ciekawy temat na badania socjologiczne. Polki we Wloszech bujaja sie z
            > Albanczykami, w Hiszpanii z Marokanczykami, we Francji z Algierczykami, w
            > Anglii z murzynami, w Niemczech z Turasami - czyli z elementem z ktorym zadna
            > inna biala kobieta sie nie zadaje. Bardzo to zastanawiajace...

No widzisz, jak sie do polskich, meskich chamow jak ty przyzwyxzaily, to sie im nie dziwie....
            • gringo_w66 a ilu Icków tam się urodziło??? 25.11.06, 18:35
              myślę, że więcej, w każdym kraju więcej
    • customer.krajpl.com Wunięwstąpienie 25.11.06, 11:35
      Przecież SLD i PO namawiały do wyjazdów do pracy w Unii.
      Wunięwstąpienie przedstawiano jak wniebowstąpienie.
      Kampania miała charakter religijny. Wszyscy szamani
      wspomnianych partii połączyli siły. Nie dopuszczano
      głosów sceptycznych.

Żeby nie było wątpliwości: dobrze, że weszliśmy do UE.
      Teraz ci sami - media, SLD, PO - którzy namawiali do wyjazdów do pracy
      za granicą biadolą, że brak jest rąk do pracy w Polsce.
      • babette663 Re: Wunięwstąpienie 25.11.06, 14:12

Autor: customer.krajpl.com
        Data: 25.11.06, 11:35 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

Przecież SLD i PO namawiały do wyjazdów do pracy w Unii.
        Wunięwstąpienie przedstawiano jak wniebowstąpienie.
        Kampania miała charakter religijny. Wszyscy szamani
        wspomnianych partii połączyli siły. Nie dopuszczano
        głosów sceptycznych.

Żeby nie było wątpliwości: dobrze, że weszliśmy do UE.
        Teraz ci sami - media, SLD, PO - którzy namawiali do wyjazdów do pracy
        za granicą biadolą, że brak jest rąk do pracy w Polsce.
        ---------------------

jak sie nie rozumie sensu tego co mowia politycy albo co pisza gazety to ja ci
        tlumaczyc szerzej tego nie bede bo i tak nie zrozumiesz, idz rozwieszac plakaty
        PiSmakow. A o pracy w Polsce nie mow ze to praca - bo to jalmuzna !!!!!ceny z
        zzachodu a place zawsze ze wschodu, ale moze ty ksiadz??????wiec wtedy jasne
        dlaczego tych spraw nie rozumiesz a modlitwa to ludzie talerza nie napelnia

• p.s.j Re: Wunięwstąpienie 27.11.06, 09:44
        Podnieś pensje o jakieś 3 rzędy wielkości, to wrócą z tej bezbożnej Unii.
    • estave Kowal zawinił, Kaczyńskiego wieszają 25.11.06, 11:42
      Tym wszystkim smutasom zagranicą, którzy Kaczyńskiego obwiniają o wszystkie
      plagi tego świata, chciałbym przypomnieć że jest on u władzy od niespełna roku
      a exodus Polaków zaczął się znacznie wcześniej i jego podłoże sięga jeszcze
      dalszych czasów - początków III RP.

Tłumaczenie go dojściem do władzy obecnej ekipy to zwykłe nieporozumienie i
      pomieszanie skutków z przyczynami. Ludzie chyba potrzebują takiego "czarnego
      luda" na którego mogli by zwalić swoją nieudolność - propaganda Gazety
      Wyborczej dostarcza szybko i bez wysiłku etatowego kozła ofiarnego.

Moim zdaniem winnym całej sytuacji jest III RP, której Michnik, Kuroń czy
      Geremek - ludzie opozycji, którzy przecież nie negowali komunizmu jako takiego -
      byli Ojcami Założycielami i w porozumieniu z PZPR a bez rozliczania komunizmu
      chcieli stworzyć z Polski państwo lewicowo-liberalne - sojusz "różowych świń"
      z "czerwonymi".

Hasło IV RP zostało ukute przez ludzi Platformy (np.Paweł Śpiewak) o czym nie
      wielu zdaje sobie sprawę. Postulowali oni całkowite zerwanie z komunizmem,
      rozliczenie ludzi, którzy maczali swoje palce w poprzednim ustroju czy też
      ideologii i stworzenie nowego państwa, którego myślą przewodnią byłby
      konserwatywny liberalizm, kładzący nacisk na liberalną, prężną gospodarkę.

Niestety ta skądinąd słuszna idea została skradziona przez PiS i mamy ją
      serwowaną teraz w takiej skrzywionej formie.
    • ja_alexander Albion i inni mali Polacy 25.11.06, 11:43
      "Jak na czasowych migrantów to bardzo dużo. Zwykle tego typu wyjazdy wykluczają
      prokreację - mówi."
      Dobre. Z moich znajomych nikt nie ma zamiaru wracać. Oni ciągle wierzą w wielki
      powrót i otwieranie tych firm z Polsce :)
    • krzycza Coraz mniej w Polsce ludzi... bezrobocie spada 25.11.06, 11:53
      I jeszcze jedno, co mnie śmieszy, t fakt, że politycy i dziennikarze, łudzą, ze
      wielu z tych emigrantów do Polski wróci... żałość.

Te dzieci będą znać angielski lepiej niż Polski, wróci garstka, której się nie
      uda. Tym co się uda, zdobędą pracę nie będzie się nawet opłacać wracać.

Ale niektórzy mają uciechę, może mamy już mneij niż 36 mln ludzi w kraju z
      tendencją wciąż ujemną(i się mniej rodzi niż umiera + dużo emigruje), ale
      przecież bezrobocie spada...
      • p.s.j Re: Coraz mniej w Polsce ludzi... bezrobocie spad 27.11.06, 09:46
        No i co z tego że spada?

Powiedz mi: lepiej być społeczeństwem 20 milionów ZAMOŻNYCH ludzi, czy
        społeczeństwem 40 milionów ludzi, z których 20 mln jest ubogich, a kolejne 5 mln
        egzystuje w ogóle poniżej minimum socjalnego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka