olex5 26.11.06, 14:21 widac gołym okiem ze tą spirale zbrojen i nowej zimnej wojny nakreca USA wykorzystując czesto swoją marionetke -Polske Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
old.european Ma racje 26.11.06, 14:24 "Mięso to nie mój temat. To problem stosunków rosyjsko-polskich, a nie kwestia naszego stosunku do Unii" Polskie mieso dla Rosji to rowniez nie temat Unii. Stal sie nim jedynie pod przymusem weta, gdyz akurat Polsce nadarzyla sie okazja napluc w unijna zupe. Nalezy wiec dbac o to, aby takie okazje sie nie powtarzaly. Polska musi sama regulowac swe stosunki z Rosja, jesli nie odpowiada jej polityka Unii wobec ROsji, stawiajaca na wspolprace. Odpowiedz Link Zgłoś
duziabuzia zamiast pluć na polskim forum - pomyśl wielkorusie 26.11.06, 14:31 czy wytrzmalibyście teraz wyścig zbrojeń..szkoda że go przerwano bo jedlibyście korzonki na syberii a nie polskie mięso.. Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: zamiast pluć na polskim forum - pomyśl wielko 26.11.06, 14:41 duziabuzia napisała: > jedlibyście korzonki na syberii a nie polskie mięso.. W Europie to polskie mieso to fenomen. Na szczescie nigdzie go prawie nie ma, ale niestety cuchnie pod niebiosa. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: zamiast pluć na polskim forum - pomyśl wielko 26.11.06, 15:09 Od kiedy to Rosja jest Europą - tylko geograficznie. A że wożą je do was w parcianych torbach po 3-4 dni to i najlepsze zacznie cuchnąć. A mimo to, na straganach w Moskie nie ma problemu, by je kupić... Nie chcesz, nie jedz, ale nie zabraniaj innym... Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 16:14 No, jedną już właściwie przegrała. Więc nowa "wojna" jak już, będzie musiała być czymś zdecydowanie innym. Teraz Rosja stawia na oręż, pod którym poległa poprzednio. __________ Ogród Jane Austen - nieco łagodniejszy świat. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 16:19 A jak się to ma do mojego postu? Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Rosja jest nieprzewidywalna - dlatego panstwa 26.11.06, 16:55 oscienne garna sie do NATO. Niech lepiej wezma za gospodarke, porzadek, demokracje niech zaczna wspolpracowac z sasiadami. Iwanow zachowuje sie jak paranoik widzac zagrozenia militarne ze strony NATO Odpowiedz Link Zgłoś
gruba.z.po.chce.do.sld Celem Rosji jest gorąca wojna :) ! ! ! ! ! ! ! ! 26.11.06, 20:59 . Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: zamiast pluć na polskim forum - pomyśl wielko 26.11.06, 14:47 zastanow sie 3 razy zanim napiszesz kto chamsko pluje na tych forach pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 eva15 wizjonerką 26.11.06, 15:00 i zgadzam sie z nią.... co teraz zrobi USA gdy stanie na krawedzi?? osobiscie uwazam e haos w iraku nie jest przypadkowy, zreszta jak w kwestii izraela, libany, syrii, indii i pakistanu, obecnych i szykujacych sie konfliktow afrykanskich oraz byc moze straszenia pandemią.... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: eva15 wizjonerką 26.11.06, 15:23 pewne rzeczy widać gołym okiem, bez szklanej kuli i hokus pokus. Odpowiedz Link Zgłoś
konkwista4 sami agenci 26.11.06, 15:51 zastanawiam się czy jest sens kolejny raz odpowiadać na przygłupie teksty z sowieckiej ambsady. Postaram sie dzis zanaliaować ich pracę. W jakim celu oni to robią. Prawdopodobnie działają w myśl zasady że kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się w Rosji (ZSRR itp) prawdą. Tak było z paktem Ribentrop -Mołotow (sojusz obronny)Katyniem (strzelali Niemcy) , zajęciem państw bałtyckich (na życzenie ich parlamentów), a obecnie morderstwem Politowskiej (zabili ją Czeczeni), otruciem Juszczenki czy Litwinienki (otruł Bierezowski). Zauważyłem że dla Rosjan nie ma znaczenia że kłamstwo jest mało wiarygodne. Ważne żeby eva15 czy oleg5 powtarzali je 50-100 razy w tygodniu. Zastanawiam się jednak jaki to ma efekt. Czy człowiek który umie czytać nie umie myśleć? Kochani agenci FSB. Takie działania maja sens w Rosji czy na Bialorusi. W Europie czy USA mamy wolną prasę i nie jesteśmy skazani na propagandę debilnych kłamstw z Łubianki. podarujcie sobie, bo chciałbym sie pospierać o rzeczy ważne a nie musiec odpisywać na brednie (Polska marionetka - pewnie dlatego że wetuje rozmowy z CCCP, USA i Europa Zachodnia upadają pewnie dlatego że jak przestana kupować gaz to za uralem zacznie się obgryzanie drzew, ZSRR i Bialoruś czeka jasna przyszłość - zaraz po tym jak Chińczycy demokratycznie jako większość przejmą w nich władzę. ostatni raz błagam przenieście się. Znajdzie się przecież jakieś forum w nowosybirsku czy na kamczatce. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: sami agenci 26.11.06, 15:57 a co mnie biedaku nieszczęśliwy a pocieszny twoje niespójne wynurzenia obchodzą, że się podczepiasz pod mój post? Liczysz na to, że kobiety mają więcej współczucia dla mądrych inaczej. Nie licz na to, forum to nie szpital. Odpowiedz Link Zgłoś
konkwista4 buhahahahaha 26.11.06, 17:59 eva 15 nie wmawiaj mi że jesteś kobietą. buhahaha. Pewnie też masz 12 lat. Żadnej kobiety w Polsce nie podejżewałbym nawet o takie brednie Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Na co ida moje petroruble??? 26.11.06, 16:48 konkwista4 napisał: > zastanawiam się czy jest sens kolejny raz odpowiadać na przygłupie teksty z > sowieckiej ambsady. I pomyslec, ze za kazdym razem jak place rachunek za gaz czy benzyne, jednoczesnie wspieram finansowo wroga dzialalnosc na naszym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 Ta to ma nawet trzecie oko na ktore ... 26.11.06, 15:52 mówi ze tez widzi i słyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur "wielko" rusie ????? 26.11.06, 19:19 Przedrostek "wielko" jest chyba przejawem ironii? Dzisiejsza Rosja to kraj nie dorastający do pięt Brazylii, Japonii czy Indonezji. Coś klasy Pakistanu, Bangla Desz, Nigerii czy Filipin. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 14:27 Minister nie chciał komentować polskiego weta wobec rozpoczęcia rozmów o umowie o współpracy między Rosją i UE oraz sporu o import polskiej żywności do Polski. "Jestem właściwie ministrem obrony. Mięso to nie mój temat. No chyba że mięso armatnie Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 14:28 "Iwanow podtrzymał opinię (....), że Zachód oszukał w 1990 r. władze na Kremlu. (...) obiecywano wówczas, że NATO nie będzie rozbudowywać wojskowych struktur w kierunku Związku Radzieckiego. Mimo to doszło do dwóch tur rozszerzenia Sojuszu. "Za każdym razem wojskowe struktury zbliżały się krok po kroku do granic byłego Związku Radzieckiego" ___________________ To jest prawda, że na przełomie lat80./90. i później oszukano Rosję. Ale kto jak kto, ale Rosja zna zasady gry globalnej i sama wie najlepiej (kiedyś świetnie to wykorzystywała), że na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą. Dwadzieścia parę lat temu ZSRR/Rosja była w stanie upadku/rozkładu i byłby to jakiś dziw nad dziwy, rzadko spotykany w polityce, gdyby tego nie wykorzystano. Dziś sytuacja się jednak zmieniła i zdaje się, że rozszerzanie NATO na tereny postradzieckie dobiegło końca. Ukraina nie chce i i tak by się chyba nie załapała, Gruzja bardzo chce ale raczej się już nie załapie. Obiecywano jej rozpoczęcie rozmów akcesyjnych teraz w Rydze, ale na obietnicach, straszeniu Rosji i hałasie medialnym się kończy. Dziś, po ca. 20 latach inne mocartwo podąża do podobnej (mimo różnic) sytuacji w jakiej pod koniec lat 80. ub. wieku znalazła się ZSRR/Rosja ze swym ogromnym zadłużeniem, z niewydolną gospodarką nastawioną na potrzeby wojny, z silnym lobby naftowo-zbrojeniowym, a przede wszystkim z przegraną wojną w Afganistanie i frustracją wewnętrzną. Dziś na rubieżach tego innego mocartswa (Am. Płd.) dzieje się bunt o znaczeniu nie mniejszym niż swego czasu bunt w radzieckiej strefie wpływów w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 14:34 Z pewnoscia nie bedzie zadnego "konca historii", a jak bedzie w przyszlosci, to sie dopiero zobaczy. Na pewno jednak na surowcach i kompleksach nie da rady tworzyc czy odtwarzac mocarstwa. No dobrze, my tu gadu, gadu, a pytanie stygnie. No wiec kiedy bylas w Rosji przeszacowna antagonistko, a jesli bylas to kiedy i jak dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 14:42 Co do Rosji odpowiedziałam pod poprzednim tematem (wątek - "Die Welt...") Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 14:35 unia panamerykańska - ruch bezwizowy 12 krajów Am.Pd ? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 14:41 Ba, idzie jeszcze dalej. Brazylia zaproponowała stworzenie płd.- amerykańskiego NATO, skonsultowała to z EU i powiedziała, że taka organizacja musi powstać, by bronić bogactw Am.Płd. przed zakusami takiego jednego sąsiada. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 15:14 Byle im tylko kasy na to wszystko starczyło... Napisać każdy może, ale potem to zorganizować i utrzymać - u nich to niewykonalne... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 15:19 To fakt, organizacyjnie nie są najlepsi. Ale kasę mają. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 15:59 Masz na myśli tę z narkobiznesu? Bo poza Brazyli oraz trochę Chile i Argentyną nie widzę kraju, który stać byłoby na składkę. Wenezuela ma naftę, ale głupka u władzy - za parę lat będzie to Kuba bis... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:07 Nieco inaczej to widzę. Jak na razie za tą kasę Chavez pomaga innym krajom, a swój kraj modernizuje i zbroi. Poczytaj trochę nt ale nie US-prasę. Chyba, że nie interesują cię dane w miarę obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:09 eva15 napisała: > Nieco inaczej to widzę. Jak na razie za tą kasę Chavez pomaga innym krajom, a > swój kraj modernizuje i zbroi. Poczytaj trochę nt ale nie US-prasę. Chyba, że > nie interesują cię dane w miarę obiektywne. A lewackie dane są obiektywne? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:18 nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:09 No, jesli dane Chaveza uważasz za obiektywne, albo dane "zaprzyjaźnionych krajów - to ja dziękuję. Jak jest naprawdę - zweryfikuje rynek i kilka najbliższych lat... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:20 oczywiscie, ze "rynki i inwestorzy" juz teraz zweryfikowali. Negatywnie. I im trudno sie dziwc. Ale nie sa miara wszechrzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ablaszczuk6 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:26 Eva15 spocznij trochę bo się spocisz, kłótnie to domena Polski ! Kowja to samo dotyczy Ciebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:27 Niestety, są. Jeśli nie będzie inwestorów- nie będzie pieniądza. Brak zaufania i rynków zbytu zadusi Chaveza. Ropą nie nakarmi wyborców. A drugiej Kuby nie uda mu się utrzymać bez pomocy z zewnątrz. To kto? Chiny? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Południowoamerykańskie NATO? 26.11.06, 19:23 Możliwe. Podobnie jak północnoatlantyckie, także będzie skierowane przeciwko moskiewskim intrygom i próbom judzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 16:06 eva15 napisała: > " > Dziś, po ca. 20 latach inne mocartwo podąża do podobnej (mimo różnic) > sytuacji w jakiej pod koniec lat 80. ub. wieku znalazła się ZSRR/Rosja ze > swym ogromnym zadłużeniem, z niewydolną gospodarką nastawioną na potrzeby > wojny, z silnym lobby naftowo-zbrojeniowym, a przede wszystkim z przegraną > wojną w Afganistanie i frustracją wewnętrzną. > Dziś na rubieżach tego innego mocartswa (Am. Płd.) dzieje się bunt o > znaczeniu nie mniejszym niż swego czasu bunt w radzieckiej strefie wpływów w > Europie. Czy ty aby sie dobrze czujesz?Wszyscy w domu? A moze bezrobocie doskwiera? Przyrownywac USA do Rosji pod wzgledem ekonomii tych dwoch państw to jakies wielkie nieporozumienie albo majaczenie czlowieka niespelna rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 19:21 No to niech Rosja cofnie się na wschód, to nie będzie groźby konfrontacji! Odpowiedz Link Zgłoś
iwyborca Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 26.11.06, 23:32 To jakiś zbiegowisko agentów KGB. Ich trzeba wykurzyć stąd. Przecież wszystko co oni piszą jest akurat na odwrót. I Ukraina i Gruzja na pewno chcą i wejdą do NATO. A Rosja, wcześniej czy później rozpadnie się. Syberia na pewno będzie chińską. Nie wiele brakowało, żeby się rozpadła. Putin, zamiast szykować nową zimną wojnę, powinien bez przerwy dziękować głupim USA i EU za wyciągnięcie Rosji z bagna. A teraz Rosja za pieniądze US w Ameryce Południowej hoduje nowych Fidelow, tylko na większą skale. Ale jeszcze kilka lat, a gaz i ropa przestaną być wyłącznym źródłem energii. Co wtedy? Zęby na półkę, czy może będziecie sami chłeptać swoją ropę i oddychać swoim gazem? My mamy swoje mięso. I swoje jabłka. I wyborową. Żyć nie umierać :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Fortuna kołem się toczy, nic nie jest wieczne 27.11.06, 05:18 Chyba sobie żarty robisz, jeśli mówisz że Rosja jest bogatym krajem i będzie się liczyć coraz bardziej na świecie. Przecież dalej są szczyty G8 - 7 najbardziej uprzemysłowionych państw świata I ROSJI - buahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek eva,snisz na jawie, jesli myslisz, ze USA upadaja 27.11.06, 09:23 odwiedz je raz w zyciu i zobacz na wlasne oczy. To ze maja duzy budzet wojskowy w zadnym wypadku nie sprawia, ze sa nastawione na produkcje wojenna. Gdyby USA NAPRAWDE przestawily sie na produkcje wojenna, jak w czasach II wojny swiatowej, z ich potencjalem przemsylowym moglyby otoczyc kule ziemska lancuszkiem z czolgow i zasypac Zatoke Meksykanska amunicja po kilku latach produkcji. Ale niech Ci bedzie, moze sa one na skraju smierci - ale w takim razie jaka to piekna smierc! Pojedz, zobacz, porownaj z matuszku Rossiju, potem pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mosessex zagłodzić kacapów , wycofać polska zywność 26.11.06, 14:34 niechcą kacaopy polskiej żywności niech zdychaja z głodu albo jedza kitajskie zatrute podroby. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: zagłodzić kacapów , wycofać polska zywność 26.11.06, 14:36 Kolego, nie o zywnosc tu chodzi wiec sie uspokoj. A Rosja na sto procent nie chce zadnej zimnej wojny, bo ja po prostu na to nie stac. Dlatego probuje umacniac swoja pozycje kosztem innych (UE) innymi metodami. Odpowiedz Link Zgłoś
babusz zagłodzić kacapów, zbojkotowac ich gaz i rope 26.11.06, 14:38 mosessex napisała: > niechcą kacaopy polskiej żywności niech zdychaja z głodu albo jedza kitajskie > zatrute podroby. Niech Narod juz czyni przygotowania, w kazdym domu chrust i torf na zime, rowery zamiast samochodow, niech sie kitajce dusza swoim gazem, niech sie topia w swojej ropie. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: zagłodzić kacapów, zbojkotowac ich gaz i rope 26.11.06, 14:40 Tak, bardzo slusznie, tylko, ze kitajce to po rosyjsku Chinczycy... Odpowiedz Link Zgłoś
iksell Re: zagłodzić kacapów , wycofać polska zywność 26.11.06, 14:44 Do mosessex: Chyba nie zalapales tematu tego artykulu i wykorzystujesz kazda okazje zeby sie pzryczepic do Polski co? No wiec artykul byl o NATO i rosyjskiej odpowiedzi.. Musisz jeszcze troche poczytac po polsku zeby to zalapac haha.. Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:35 Ciekaw jestem, czy Polska wreszcie zmieni na polityke wspolpracy swa obecna polityke roszczen wobec wszystkich i konfrontacji z sasiadami? Wypadaloby zauwazyc, ze za taka polska polityka nie stoi nikt, a jesli sie nia ktos zajmuje, to jedynie pod przymusem chwili, z niesmakiem i bez przekonania. Oczywiscie Polska nie musi zmieniac swej polityki, tylko na kogo moze jeszcze liczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:39 Nie ma zadnej "polskiej polityki roszczen" (wobec kogo, Rosji? Tys sie chyba z choinki urwal) ani "polityki konfrontacji". Jest natomiast zupelnie sluszna polityka wobec UE - no zdecydujcie sie chlopaki jest ta UE czy nie. Chcecie, zeby Rosja nam wszystkim po kolei dyktowala swoje warunki czy nie? Jak nie chcecie, to sie zastanowcie czy warto wypisywac albo wygadywac bzdury o tym jaka ta Polska nieodpowiedzialna jest, bo moze o wiele bardziej nieodpowiedzialni sa Ci, ktorzy takie bzdety glosza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:50 a jakie to warunki stawia Polsce Rosja ? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:53 Chyba nie zalapales co napisalem... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:18 aramba napisał: > Chyba nie zalapales co napisalem... Ty chyba raczej po raz kolejny nie rozumiesz, co piszesz. Kaczylechu słusznie zapytał (cytuję):" a jakie to warunki stawia Polsce Rosja?" . To logiczne pytanie, skoro napisałeś: "Chcecie, zeby Rosja nam wszystkim po kolei dyktowala swoje warunki czy nie" Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:30 Na razie nie chodzi o liste warunkow tylko o przygotowanie pola do mozliwosci ich dyktowania i doskonale o tym wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:40 chodzi o to, że kaczylechu zadał LOGICZNE pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:43 Dobrze - zadal logiczne pytanie, ja nie zrozumiale - mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:46 OK. Przyznanie się do błędu uważam za b. pozytywną cechę i stosownie doceniam. Zwłaszcza u panów. Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:54 aramba napisał: > Nie ma zadnej "polskiej polityki roszczen" (wobec kogo, Rosji? Tys sie chyba z > choinki urwal) ani "polityki konfrontacji". Jest to w Europie bardzo odosobniony poglad. > Jest natomiast zupelnie sluszna polityka wobec UE - no zdecydujcie sie > chlopaki jest ta UE czy nie. Oczywiscie, ze jest. Pytanie powinno brzmiec: Polska nalezy do UE czy nie? Unii na pewno na tym nie zalezy i nigdy nie zalezalo. To Polska sie o to prosila. > Chcecie, zeby Rosja nam wszystkim po kolei dyktowala swoje warunki czy nie? Rosja ma warunki ale i cos do zaoferowania. Na pewno nie chcecie, zeby warunki dyktowala Polska, majaca do zaoferowania weto, ktore szkodzi Unii oraz mieso i tranzyt, ktorymi nikt nie jest zainteresowany. > Jak nie chcecie, to sie zastanowcie czy warto wypisywac albo wygadywac bzdury > o tym jaka ta Polska nieodpowiedzialna jest, bo moze o wiele bardziej > nieodpowiedzialni sa Ci, ktorzy takie bzdety glosza. Patrz wyzej. Powtorze dla jasnosci: Unia na pewno woli twarde warunki Rosji niz bezsensowne pretensje Polski, bo pierwsza ma wiele, a druga nic. Lepsza wspolpraca z Rosja na trudnych warunkach niz czlonkostwo Polski w obecnym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:56 A skad wiesz, ze to jest bardzo odosobniony poglad? Tak Ci sie wydaje? No w porzadku, Twoje prawo. To czy Polska sie prosila czy nie prosila nie ma tu nic do rzeczy i zdaj sobie chlopie z tego sprawe. Czy Rosja ma cos do zaoferowania? No pewnie, ze ma. Tylko czy warta skorka za wyprawke. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 to naprawde kolejna wypowiedz dzordza?? 26.11.06, 15:17 hahahahaha niezle sie usmialem Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Jest natomiast zupelnie sluszna polityka wobec UE 26.11.06, 15:05 "Jest natomiast zupelnie sluszna polityka wobec UE" Musi, ze masz tylko jeden punkt widzenia: to co nazywasz "polityka" wobec UE jest niczym wiecej tylko wykorzystywanie naszego czlonkowstwa w UE w nie zawsze zgodnie z naszymi interesami. Negocjowanie pomocy UE (75 mld €)z jednoczesnym przeznaczaniem jej na amerykanski przemysl zbrojeniowy (F16), lotniczy (Dreamliner) czy tez na budowanie naszego "prestizu miedzynarodowego" bandyckim bushowskim napadem na Irak wbrew pozycji tych co finansuja pomoc dla nas z UE (Niemcy, Holendrzy, Francuzi i inni ...) jest nie tyle "polityka" co proba traktowania innych jak debili. Wczesniej czy pozniej taka "polityka" przyniesie swoje negatywne efekty jako, ze okres "ochronny" dla Polski zwiazany z "Solidarnoscia", dzialanoscia JPII i transformacji struktur panstwowych (PRL) nie przywyklych do reprezentowania polskiej racji stanu w wolnym i demokratycznym swiecie powoli mija i zaczna wobec Polski obowiazywac te same reguly odpowiedzialnosci i kosekwencji co w normalnych relacjach miedzynarodowych. Szukanie w takich warunkach (amerykanskiego konia trojanskiego w UE) oparcie w UE jest z punktu widzenia Europejczykow szczytem bezczelnosci zwazywszy na dodatek, ze w tym samym czasie Stany Zjednoczone wyrazily zgode na wejscie Rosji do WTO (World Trade Ogranisation). Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 dużo piszesz a mało wiesz 26.11.06, 15:07 "Negocjowanie pomocy UE (75 mld €)z jednoczesnym przeznaczaniem jej na amerykanski przemysl zbrojeniowy (F16)" Staraj się przynajmniej odrobinę trzymać faktów w natłkou tego propagandowego bełkotu, który serwujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk " w natłkou tego propagandowego bełkotu " 26.11.06, 15:29 Moj "propagandowy belkot" jest niczym w porownaniu z Twoimi merytorycznymi argumentami. W sumie budzet jest jeden i to czym placimy Amerykanom moglibysmy rownie dobrze placic Europejczykom ! (kupujac nie gorszy samolot i majac duzo latwiejszy dostep do servisu i czesci w przypadku konfliktu) Nasze latwowiernosc wobec tych (Amerykanow) co nas 60 lat temu sprzedali za darmo i bez zadnych targow, zdradzajac swoje wobec nas zobowiazania, Stalinowi jest nie tyle godna podziwu co wymaga glebszych studiow psychoanalitycznych! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: " w natłkou tego propagandowego bełkotu " 26.11.06, 15:32 Owszem sprzedali, ale przynajmnie nie zaatakowali, nie wbili noza w plecy i nie wymordowali drobnych paru milionow ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Musi, ze nie rozumiesz, ze dla ZSSR to byla 26.11.06, 15:49 walka "na smierc i zycie" "nie zaatkowali .... nie wbili noza ... nie wymordowali...." Bo ich, Amerykanow, to w zaden sposob nie dotyczylo. Jak ich dotyczylo to wykorzystali Wojsko Polskie dla swoich celow w inwazji poswiecajac Brygade Spadochronowa pod Arnhem zamiast zachowac ja na pomoc dla walczacej Warszawy. Rosjanie dlatego wygrali IIWS i z kraju izolowanego na arenie miedzynarodowej przed wojna, stali sie po niej, jednym z glownych "aktorow" polityki miedzynarodowej (czlonkowstwo w Radzie Bezpiecznstwa ONZ), ze sie "nie piescili" ani ze swoimi (20 kilka milionow ofiar) ani z nikim innym (z Polakami wlacznie). Taki byl charakter "komunistycznej" wladzy: nie bylo Rosjan, Ukraincow, Bialorusinow, Litwinow i inych. Byli swoi i wrogowie. I nawet dla swoich byli rownie okrutni! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 to jest za tr'udne, by pojąć 26.11.06, 15:53 Kiedy większośść Polakoów sądzi, że Polsce nawet i wrogowie mają obowiązek pomagać. Jeśli tego nnie robią, to są właśnie dokładnie za to ostro krytykowani. B. dobrze to ująłeś ZSRR walczyła o swą (a nie POLSKA!) pozycję z kraju izolowanego do kraju-głównego rozgrywającego. Cena nie grała roli. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: to jest za tr'udne, by pojąć 26.11.06, 15:54 No doskonale. Moze wiec zrozumniesz Evo, ze teraz Polska walczy o swoja pozycje w Unii i to w dodatku vis a vis Rosji, ktora chce te pozycje jak najbardziej oslabic. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: to jest za tr'udne, by pojąć 26.11.06, 16:04 No i po tych postach możesz zidentyfikować, kim są Twoi adwerszarze... Kogo bronią i jak uzasadniają. Zbrodnie nazywać koniecznością itp. pierdoły. To tylko krok, by powiedzieć, że Hitler to dobry czlowiek, bo dla Niemców chciał dobrze... Barany... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 bystrzak nadfrunął...... 26.11.06, 16:08 i rozdziela nie argumenty lecz "komplementy" Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: bystrzak nadfrunął...... 26.11.06, 16:10 No, tak czy siak pogadalismy sobie wszyscy i starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: bystrzak nadfrunął...... 26.11.06, 16:14 W Twoich ustach to komplement... Jeśli nieprzyjaciel własnego narodu, a piewca wielkości nieprzyjacielskiego sąsiada tak o mnie mówi - to jestem dumny. A brak argumentów wynika stąd, że żadne do was nie dotrą. Nie dystkutuje sie z dwiema kategoriami adwersarzy: "wierzącymi" i "działającymi za pieniądze". Przepraszam, jeśli do żadnej grupy się nie zaliczasz, ale wtedy zastanów się nad stosunkiem do własnego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: bystrzak nadfrunął...... 26.11.06, 16:22 ooo widze, ze masz kwalifikacje wychowawcy i mentora Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: bystrzak nadfrunął...... 26.11.06, 16:29 Trafiłaś połowicznie :-) wychowawcy tak, mentora niekoniecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 A cos ty taki historyczny, ... 26.11.06, 16:22 baranie? Rosja rzadzi bandyta , jak zreszta zawsze, tym razem bandyta Wowka (specjalista od wykanczania dziennikarzy) ,wiec dobrze by bylo zebys zajal sie tym tematem, a Hitler OD PEWNEGO CZASU JUZ NIE ZYJE,podobnie sprawa ma sie z Napoleonem. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: A cos ty taki historyczny, ... 26.11.06, 16:34 Przeczytaj jeszcze raz mój post (i wcześniejsze nad nim), bo mam wrażenie, że stoimy na podobnych pozycjach... Mnie on się też nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Polityka to gł. mediacje nie wojna i barykady 26.11.06, 16:05 Polityka to nie ciągła wojna. Przynajmniej mądra i skuteczna polityka to mediacje i kompromisy. PL swym chodzeniem na barykady osiągnęąaskutek ODWROTNY zamierzonego. Przez kilka miesięcy grupy robocze EU pracowały nad treścią porozumienia z Rosją. W tym czasie PL ANI RAZU (!!!!!) nie wyartykułowała swych oczekiwań/żądań. Również w Lathe nie. Wyskoczono z embargiem i z żądaniami wobec Kraty energ. 5-6 dni przed Helsinkami. Ostro i nagle, niczym Filip z konopii. I oczywiście całkiem świadomie. To była TAKTYKA obliczona na to, że ostry atak z zaskoczenia na dwóch frontach jednocześnie (EU i Rosja) spowoduje ugięcie się adwersarzy, czyli zamierzony sukces. Przyniósł przegraną i niesmak. U wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Polityka to gł. mediacje nie wojna i barykady 26.11.06, 16:18 Po pierwsze: starano się o uchylenie embarga od samego początku, rozmawiano i z rosją i z UE. Efekt - "0". O możliwości veta zaczęto mówić kilka tygodni temu. Prawem zaś każdego członka UE jest samodzielność decyzji. On może, ale nie musi zwracać na inne okoliczności... A to Twoje określenie "przegrana i niesmak" jest własnie na wyrost... to dopiero początek szerszego sporu i miejmy nadzieję nie Polski z Rosją, lecz UE z Rosją. Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Polityka to gł. mediacje nie wojna i barykady 26.11.06, 18:21 "Wyskoczono z embargiem i z żądaniami wobec Kraty energ. 5-6 dni przed Helsinkami. Ostro i nagle" bzdura, o uchylenie embarga starano się zaraz po tym ja je nałozono. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polityka to gł. mediacje nie wojna i barykady 26.11.06, 21:14 Starano się u Rosjan oraz wspominano w Unii. Ale nikt z PL-dyplomatów nie odezwał się nt, gdy przygotowywano program rozmów w Helsinkach. Czytaj uważniej prasę i komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: Musi, ze nie rozumiesz, ze dla ZSSR to byla 26.11.06, 15:53 Przepraszam, ale o co Ci wobec tego chodzi? A tak na marginesie, to o ile pamietam plan operacji pod Arnhem byl pomyslem brytyjskim, a dobrze pamietam. To raz, a dwa, ze tamta bitwa miala byc wygrana tylko nie wyszlo, a Ty piszesz tak jakby ta brygade spadochronowa tam celowo na rzez wyslano. Cos Ci sie chyba pokrecilo. Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: Musi, ze nie rozumiesz, ze dla ZSSR to byla 26.11.06, 16:07 Może i na rzeź, akcja się nie udała (gdy nasi lądowali), ale podejmuje się najwyższe ryzyko, by ratować kolegów. I o to tu właśnie chodziło... Poza tym nasi byłi jednym z ostatnich (spadochronowych) odwodów. I dlatego poszli. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok to jednak jest belkot 26.11.06, 18:27 poatrz sobie na Niemcow, choc nie tylko na Niemców. Każdy ma chce kupowac taki sprzet, jaki mu odpowiada. Niemcy kupowali kiedys fantomy, choc był okres wielkiej przyjazni z Francuzami i mogli kupic wyroby Marcela Dessault, ale nie zrobili tego! Wiec o co biega? Gdzie jest powiedziane, że dany kraj winien kupowac sprzet konkretnego wytwórcy? Argument jest wiec cienki. Stosunki RP i FR. rozpatrując ten okres historycznie należy powiedziec, ze po raz pierwszy od 1700 (a wiec od trzystu lat) jestesmy niezalezni od Rosji. Taka jest prawda moj przyjacielu. do rosji to nie dotarło. Aktualnie Polska ma oparcie w UE i w NATO Prawda jest taka, ze to są twory wynikające z obecnosci USA w Europie od 60 lat. I to USA spowodowała uspokojenie sie wojowniczych nastrojów na głównej teatrze działan - pomiedzy Sekwaną a Bugiem. Pamietam okres przed przystąpieniem Polski do UE. Rzewiscie były obawy, że z nami beda kłopoty. Ale, prawde mowiac kłopoty mniejsze lub wieksze były z UK, Włochami, Grecją, Hiszpanią, Francją. Wiec nie jestesmy ani lepsi ani gorsi. Naszym problemem jest wielkie zacofanie gospodarcze, nawet w stosunku do najbiedniejszych krajów pietnastki. Ale to zostanie wyrównane, jak wczesniej stało sie z Portugalią, Grecją czy Irlandią. I na koniec Rosja musi wreszcie pojąć, że na razie w "prywislanskom kraju", gdzie kurica nie ptica polsza nie zagranica, nie ma nic do gadania. I panom z aktualnej zbornoj na Kremlu - w całości kumple z KGB - przychodzi to z wielką trudnością. W koncu to jest najwieksza tragedia dla rosyjskiej poliki zachodniej od trzystu lat. Ale zrozumieją to biedaczkowie, zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: to jednak jest belkot 26.11.06, 20:41 Jest niezalezna od Rosji, ale jest zalezna od USA :) Nowy Pan, ale wszystko po staremu. Czy mozeczy byc samodzielnym niezaleznym krajem? Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: to jednak jest belkot 26.11.06, 20:58 Moglbys Kacapie powiedziec nam, niczego nieswiadomym, w jaki sposob Polska jest uzalezniona od USA? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: to jednak jest belkot 26.11.06, 21:12 Jeśli ty tego naprawdę nie widzisz, to jak on ci to wytłumaczy? Jak ci np. wytłumaczyć, że w każdym normalnym, demokratycznym i SUWERENNYM kraju decyzję o pójściu na wojnę podejmuje parlament - WŁASNEGO kraju. Takich obyczajów w PL mimo zapisu konstytucyjnego nie było. Wystarczył parlament USA. Rząd polski przyłączył się do jego decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: to jednak jest belkot 27.11.06, 09:21 No i niestety nie masz racji. Zainspirowalas mnie do ponownego przejrzenia konstytucji, ktora zapewne napisano w Waszyngtonie. Otoz nie ma w niej nic na temat procedury wypowiadania wojny. Mozna znalezc to i owo o koniecznosci zatwierdzenia przez parlament wprowadzenia stanu wojennego, przeprowadzenia mobilizacji albo zatwierdzenia prezydenckich dekretow czasu wojny przez parlament, kiedy tylko bedzie sie on mogl zebrac. Poza tym domyslam sie, ze do swiatlej wypowiedzi zainspirowala Cie sprawa zwiekszenia polskiego kontygentu wojskowego w Afganistanie. Tutaj nie ma zadnych watpliwosci, ze rzad i prezydent nie musza w ogole pytac parlamentu o zgode. Ja wiem, ze cala sprawe wywolali durnie z Samejbrony (ktorzy publicznie wygaduja bzdury o tym, ze zrodla polskiej kultury leza na wschodzie; nie posadzam ich o jakakolwiek znajomosc przepisow konstytucji). Wiec moze ten tam, Kacap z Moskwy moglby cos wiece napisac o tym uzaleznieniu Polski od USA. No, do dziela... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 mylisz się.... 27.11.06, 15:42 Nie, nie o Afganistan lecz o Irak chodzi i nie o wypowiedzenie wojny, bo Polska jej Irakowi nie wypowiedziała, lecz o przyłączenie się do cudzej wojny. Z tego co podawali polscy konstytucjonaliści (nie Lepper i spółka) na wzięcie udziału w takiej "awanturze" potrzebna jest zgoda parlamentu. Podobnie ja i na Zachodzie. Konstytucje demokratyczne specjalnie się tu od siebie nie różnią. PS. Afganistan to osobny casus chroniony mandatem ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: mylisz się.... 27.11.06, 15:55 OK - pomijajac nasze przekomarzania - pokaz mi, gdzie mozna cos na ten temat przeczytac, bo jestem ciekaw. Ostatecznie kontytucjonalista, to nie konstytucja... Nie, no po prostu powiedz, gdzie mozna cos znalezc o tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: mylisz się.... 27.11.06, 16:11 No chyba znalazlem. Sprawe reguluje ustawa i tam jest wszystko bardzo jasno okreslone: s. 1/4 04-10-22 USTAWA z dnia 17 grudnia 1998 r. o zasadach u ż ycia lub pobytu Si ł Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej poza granicami pa ń stwa Art. 1. Ustawa dotyczy użycia lub pobytu poza granicami państwa związków operacyjnych i taktycznych oraz oddziałów i pododdziałów, zwanych dalej „jednostkami wojsko- wymi”. Art. 2. W rozumieniu ustawy: 1) użycie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej poza granicami państwa oznacza obecno ść jednostek wojskowych poza granicami państwa w celu udziału w: a) konflikcie zbrojnym lub dla wzmocnienia sił państwa albo państw sojuszni- czych, b) misji pokojowej, c) akcji zapobieżenia aktom terroryzmu lub ich skutkom, 2) pobyt Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej poza granicami państwa oznacza obecność jednostek wojskowych poza granicami pań stwa w celu udziału w: a) szkoleniach i ćwiczeniach wojskowych, b) akcjach ratowniczych, poszukiwawczych lub humanitarnych; przepisu tego nie stosuje się do akcji ratowniczych regulowanych przepisami o ratownictwie na morzu, c) przedsięwzięciach reprezentacyjnych. Art. 3. 1. O użyciu jednostek wojskowych poza granicami pa ń stwa postanawia Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, na wniosek: 1) Rady Ministrów - w sytuacjach określonych w art. 2 pkt 1 lit. a) i b), 2) Prezesa Rady Ministrów - w sytuacjach okre ś lonych w art. 2 pkt 1 lit. c). 2. O podjętym postanowieniu Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej niezwłocznie informuje Marszałków Sejmu i Senatu. Art. 4. 1. O pobycie jednostek wojskowych poza granicami pa ń stwa decyzje podejmuje: 1) Rada Ministrów - w sytuacjach okre ś lonych w art. 2 pkt 2 lit. a), jeżeli środki na udzia ł w szkoleniach i ć wiczeniach nie zosta ł y uwzględnione w budżetach właściwych ministerstw, 2) minister właściwy do spraw obrony narodowej albo minister właściwy do spraw wewnętrznych - w sytuacjach okre ś lonych w art. 2 pkt 2 w stosunku do podległych albo podporządkowanych mu jednostek. 2. O podjęciu decyzji o pobycie jednostek wojskowych poza granicami państwa, Prezes Rady Ministrów powiadamia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej. I tyle na temat podejmowania decyzji. Z tego wynika, ze jesli parlament nie wyrazi sprzeciwu, to wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
wspanialy69 Re: to jednak jest belkot 27.11.06, 12:42 > I na koniec Rosja musi wreszcie pojąć, że na razie >w "prywislanskom kraju", gdzie kurica nie ptica polsza nie zagranica, nie ma >nic do gadania takoż i my nie będziemy mieć nic do gadania na Kremlu, myślę że Rosjanie się bardziej z tym już pogodzili niż my my naszych przyjaciół mamy w UE i USA, jak donosi dzisiejsza prasa nasi przyjaciele niedługo zabiorą nam PZU brawo nasi przyjaciele, brawo forumowi idioci brawo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: "Jest natomiast zupelnie sluszna polityka wob 26.11.06, 15:28 Rozmawiales z pilotami? Znasz ich opinie na temat Mirage czy tego tam, Grippena? Czy byla to decyzja polityczna. Byla. Czy sprawa naszych stosunkow z UE ogranicza sie do sprawy mysliwcow (czemu w tym kontekscie nie mowi sie o naszym czlonkostwie w NATO)? Nie. Napisz cos moze o sprawie wyposazania polskiej armii w ogole. Byloby to bardzo ciekawe, tylko, ze nie koniecznie potwierdzalo teze o naszej bezgranicznej "milosci" do USA. Poza tym ta "milosc" nie wziela sie z niczego, o czym warto pamietac. Jaki okres ochronny? Juz dawno, ale to dawno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk " Rozmawiales z pilotami ?" 26.11.06, 16:56 Zdanie polskich pilotow jest mniej wiecej obecnie tyle warte co ich tlumaczenia publikowane przez GW z excesow podczas szkolenia w Stanach Zjednoczonych: przyszli "zmeczeni" na zajecia bo przez cala noc rozmawiali z rodzinami w Polsce. Najlepsi z najlepszych, bo takimi powinni byc piloci F-16 tlumacza sie zmeczeniem po jednej nieprzespanej na rozmowach z rodzina nocy. Mozna by boki zrywac ze smiechu, gdyby nie wstyd jaki przynosza podobne oswiadczenia "polskim silom zbrojnym". To moj 14-letni syn po dwoch nieprzespanych na nauce nocach wyglada jak nowo narodzony a im polskim "asom lotniczym" jedna noc szkodzi na tyle, ze amerykanscy szkoleniowcy zamieszczaja to w raporcie. I to ma byc Twoja referencja dotyczaca oceny samolotow przez polskich pilotow: rozpieszczonych smarkaczy nie potrafiacych sie nie tylko zachowac na elitarnym amerykanskim szkoleniu ale traktujacych innych jak polglowkow wymyslajac smarkate i przynoszace wstyd polskim zolnierzom tlumaczenia. W takich warunkach bardziej jestem sklonny wierzyc, ze opowiedzieli sie za F-16 z racji na szkolenia po drugiej stronie Atlantyku na tym samym typie samolotu ktorym posluguja sie Izraelczycy niz z racji na zalety i wady F-16 w porownaniu z europejskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: " Rozmawiales z pilotami ?" 26.11.06, 17:07 To nie byli zadni smarkacze. Bylem na cwiczeniach w Orzyszu. Rutynowe cwiczenie wspoldzialania czolgow z lotnictwem. Mialem okazje rozmawiac z takimi dwoma pulkownikami i majorem z lotnictwa. No wiec jak juz mialem okazje porozmawiac, to spytalem ich: "Panowie, no ale powiedzcie, tak bez zadnej polityki i takich tam - jakbyscie mieli sami wybierac, to na czym chcielibyscie latac Wy i Wasi podkomendni" - ci gowniarze wlasnie, jak piszesz (nie przesadzaj, bo to nie fair)? Odpowiedz byla jednoznaczna - F16. Odpowiedz Link Zgłoś
aramba Re: " Rozmawiales z pilotami ?" 26.11.06, 17:14 Acha, i jeszcze jedno - to wykieruj swojego syna na pilota. Glupoty opowiadasz z tymi stazami w USA (ze niby takie super atrakcyjne). Niby dlaczego siedzenie w jakiejs bazie na pustkowiu w Ameryce mialoby byc bardziej atrakcyjne niz szkolenie we Francji, Szwecji czy Anglii. Ze co? Ze wieksza kase dostali? A niby skad to wiesz? Jak wiesz to napisz. Ty czytales, ze Ci nasi piloci tacy beznadziejni, a ja czytalem cos wrecz przeciwnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kowja Re: "Jest natomiast zupelnie sluszna polityka wob 26.11.06, 15:56 Aż się zagotowałem. To w imię solidarności, czy z wielkopańskiej łaski są fundusz spójnościowe i stąd wynikająca konieczność bycia wdzięcznym... Zastanów sie pajacu co piszesz... No chyba, że reprezentujesz interesy obcych nacji... Niby dostajemy więcej, niż wkładamy (choć jeszcze tych pomocowych sum nie rozliczylismy), ale nie liczysz, o ile wzrosły zyski firm "zachodnich" wynikające z braku cła i mozliwości transferu zysków... To jest obopólny INTERES i nie ma tu miejsca na "wdzięczność". Co do F16. Pieniądze z UE idą na cele dla nich przeznaczone (obyś kiedys musiał o nie prosić i je potem opisywać). A na co my wydajemy swoje to nasza sprawa... Czy my się czepiamy Airbusa i tam utopionych miliardów? Regóły odpowiedzialności już nas obowiązują i są bardziej rygorystyczne niż dla pozostałych "starych" członków (vide kary dla rolników za mleko i ryby, a brak kar dla Niemiec za przekroczony deficyt). Jak dotąd wspólna polityka zagaraniczna jest tylko postulatem UE, a nie obowiązkiem, zaś podpisane pierwsze porozumienie z Rosją ponoć gwarantowało takie samo traktowanie wszystkich czlonków UE. I tylko tego się domagamy. Takiego samego traktowania. Tak na logikę, po co nam nowy traktat, kiedy stary jest olewany przez ruskich. A co do WTO, to Rosja jeszcze nie weszła, a Gruzja grozi, że ją będzie blokowała... Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 14:48 >Wypadaloby zauwazyc, ze za taka polska polityka nie stoi Smieszny i naiwny jestes.Kazdy nawet srednio myslący widzi polskie wasalstwo wobec USA.Przeciez to polskie zachowanie wynika z wykonywania polecen swojego nowego pana za oceanem.Narod karmi sie papką prpopagandową bazując na nastrojach społecznych.Robią to konkretnie kartofle na takiej samej zasadzie jak robił to Kwach i Miller bo podobnie oczekują od USA zapłaty za swoje usługi. Po zakonczeniu kadencji pojadą tez do USA na roczną serie odczytow za 20 tys$ kazdy i wrocą z paroma milionami$.Takie wasalstwo im sie opłaca a ciemny narod wierzy w te bajeczki,ktore podają polskie media trzymane za twarz przez kaczą cenzure uprawiając niezdrową propagande.Ciemny narod wszystko kupi co mu sie poda. Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:04 "Po zakonczeniu kadencji pojadą tez do USA na roczną serie odczytow za 20 tys$ k" Coś a'la Schroeder, który za "miłe" dla Putina decyzja pod koniec swojej kadencji dostał nieźle płatną posadę w Gazpromie Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:14 masz racje dokładnie cos takiego jak Schroeder tylko z ta roznicą,ze Schroeder nie działał w tym zakresie na szkode własnego kraju a Kaczory niestety działają na szkode Polski bo swoim zachowaniem powodują ogromne straty. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Schroeder niczym Cheney 26.11.06, 15:49 No i Schroeder będzie pracował dla rosyjsko-NIEMIECKIEJ (49% udziałów) spółki. Czyli Schroder działa jak mniej więcej jak w USA taki np. Chaney - ten też wędruje od nafty do rządu a później od rządu do nafty (Huliburton). Kto orzekł, że USA mają na to monopol? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Jakie straty?... 26.11.06, 16:03 Bez Rosji MOZNA TYLKO ZYSKAC.Niemcy potrzebuja jeszcze trzeciej wojny z RosjA, ABY SIE O TYM PRZEKONAC. Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 16:13 olex5 napisał: > masz racje dokładnie cos takiego jak Schroeder tylko z ta roznicą,ze Schroeder > nie działał w tym zakresie na szkode własnego kraju a Kaczory niestety działają > na szkode Polski bo swoim zachowaniem powodują ogromne straty. Aha. I ty smieszny wszechwiedzacy czlowieczku z mania uwielbienia ruskich to wszystko wiesz. Oczywiscie wyczytales to w jedynej slusznej gazecie. Na szkode twojej glowy dziala dalsze pisanie na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 16:20 Ja tam żadnych strat nie widzę, widzę same pulsy- ofset, amerykańce u nas inwestują przez co podywższają nam wskaźniki zaufania inwestorów i polecają nas innym, uzbrajają nas w najnowocześniejszy sprzęt, nie ingerują w naszą politykę wewnętrzną i zewnętrzną, umażają długi lub dają jakieś inne formy wsparcia, dostalismy własną strefe w iraku a w przyszłosci będziemy tam dzielić razem zyski Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 16:56 miały byc swietne zlecenia i kontrakty z Iraku a skonczyło sie na tym ze polski podatnik dopłaca do interesu a Polak jest miesem armatnim. Teraz po wyjezdzie do Afganistanu wiecej bedzie wracac w platikowych workach a podatnik i tak bedzie dalej dopłacał bo USA majac juz i tak ogromne własne zadluzenie i rosnace koszta wojenne chce w beszczelny sposob obciązyc tymi kosztami swoje marionetki typu Polski. Polskie zadłuzenie rosnie z ogromną predkoscią.Same kaczki zadłuzyły kraj w pierwszym połroczu 2006 o kolejne 30 mld.Dla porownania rząd bandyty Millera tyle zadłuzył w ciągu roku.Proces okradania kraju nie zmienił sie.Trwa nadal tylko w zmienionej formie.Swiatowe powazne osrodki ekonomiczne przewidują, ze jak sie sytuacja w Polsce nie zmieni to za 3-4 lata bedzie druga Argentyna. Widząc to polskie bagno prawie 2 mln ludzi wyjechało z kraju bo u siebie nie mogli zyc godnie jak człowiek. Gdzie ty masz ten najnowoczesniejszy sprzet od amerykanow? Pewnie miałes na mysli 25 letni okret-fregate,ktory Polska dostała ta darmo bo nadawał sie tylko na zyletki i zeby go wyremontowac zapłaciła wiecej nizby kosztował nowy i lepszy.Potem podczas procedury certyfikowania w NATO był wstyd na Zachodzie jak okazało sie ze połowa sprzetu nie dziala i wiele brakuje.Moze tez masz na mysli samoloty o 30-letniej technologii,ktora odrobine zmodernizowano bo najnowsze od USA nikt nie dostanie z wiadomych powodow. Gdzie ten ofset?.Do tej pory tylko z USA do Polski sprowadzono stare wątroby i powstała afera.Pamietam przed 3 laty jak Amerykanie przesłali do Polski oferte ofsetu w ramach ktorego był pomysł wybudowania 300 tuczarni swin. Czy o taką technologie ci chodziło? Ten twoj wskaznik zaufania heheh.Synu, Polska ma ostatnie miejsce w EU w kazdym zakresie gospodarki.Jest na samym koncu.Nawet taka Litwa wyprzedzila to polskie bananowe mocarstwo.Najlepsze inwestycje omijaja Polske i ida do panstw bardziej normalnych jak Slowacja czy Czechy. Terza kiedy po nowm roku do EU dojda Rumunia i Bulgaria to kierunek inwestycji jeszcze bardziej zmieni kierunek. Kartoflana Polska przespala swoj najlepszy czas bawiac sie w teczki i walke o stolki. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: brawo kaczylechu, jestes swietny ;)))))))))) 26.11.06, 17:35 nie ma to jak sila argumentu Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny a cóż to za bełkot 26.11.06, 18:20 "Teraz po wyjezdzie do Afganistanu wiecej bedzie wracac w platikowych workach" Jak na razie to ciągle ruskie wracają w takich workach z Czeczenii gdzie jak się okazuje nawet proputinowskie władze od czasu do czasu urządzają na nich polowania. "Polskie zadłuzenie rosnie z ogromną predkoscią" Nie histeryzuj jak stara baba; polska gospodarka ma się barzo dobrze pomimo roku rządów Kaczynskich, którzy na ekonomii nie znają się wcale gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,3754828.html "Widząc to polskie bagno prawie 2 mln ludzi wyjechało z kraju" Oficjalne dane mówią o niecałym milione sowiecki bajkopisarzu Moze tez masz na mysli samoloty o 30-letniej technologii,ktora odrobine zmodernizowano" Zakupione F16 mają tyle wspólnego z F16 sprzed 30 lat co mercedes z 2005 z mercedesem z 1985; radzę trochę poczytać o lotnictwie wojskowym zanim po raz kolejny zrobi się z siebie na forum posmiewisko "Gdzie ten ofset?" Choćby inwestycje GM. Znowu matołka z siebie robisz.... "Polska ma ostatnie miejsce w EU w kazdym zakresie gospodarki" Pobozne życzenia zakompleksionego kundelka Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 brawo nieomylny! Jesteś świetny :))))))) 26.11.06, 18:52 Precz z bełkotem rusofili. Sowieckim podżegaczom należy pokazać gdzie powinni udzielać się na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
atena_75 kaczylechu: argumenty jak ruska autostrada 26.11.06, 18:38 Zamiast bełkotać na forum napisz jakąś petycje do Putina żeby przeznaczył częśc petrodolarów na drogi bo jak na razie to wtym "raju na ziemii" nie ma jak jeździć englishrussia.com/?p=315#more-315 Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Czy Polska zmieni polityke? 27.11.06, 15:36 W afganistanie będziemy tylko rok. po porażkach amerykańskich firm mają tam pracować firmy polskie. nowoczesna broń to min. F-16 i samoloty transportowe. Ofset ma za zadanie( głównie) dawanie zleceń polskiej gospodarce np. ostatnio wyprodukowany w polsce kontenerowiec czy umieszczanie w polsce fabryk. Polska jest 6 gospodarką europy i wyprzedazamy np. litwę i czechy pod wieloma względami i w gospodarce i w rolnictwie, co do tych 300 tuczerni to na razie mamy 4 a jeżeli dojdzie do takiej współpracy jak zapowiadają amerykańce to będą one zbawienne dla rolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie za twojego zycia, Olesiu... 26.11.06, 15:14 Iwany ciebie juz nie odwiedza, twoja babcia to byla szczesciara,dwa razy do niej zawitali. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Nie za twojego zycia, Olesiu... 26.11.06, 15:18 widac,ze nie słuchasz moich rad.Radziłem ci zebys zrobił wkoncu mature i nadrabiał swoje zaległosci w edukacji a ty ciagle nic.Ciagle ten sam denny poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Olesiu twoj poziom osiagnal drugie dno... 26.11.06, 15:45 DO DEPRESJI TOBIE JESZCZE BARDZO DALEKO.To ze nauczyles sie pisac i rachowac na palcach, w dzisiejszym swiecie niewiele znaczy.W CZASACH TWOJEJ BABCI moglo byc to dla kmiota jakies zyciowe osiagniecie, spoleczna nobilitacja , ale nie dzisiaj, czerwona pokrako. Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Olesiu twoj poziom osiagnal drugie dno... 26.11.06, 17:00 czyli potwierdzają sie moje słowa.Byłes i jak widac zostaniesz zakompleksioną miernotą umysłową a mogłes chodzic do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Olesiu twoj poziom osiagnal drugie dno... 26.11.06, 18:54 olex5 napisał: > czyli potwierdzają sie moje słowa.Byłes i jak widac zostaniesz zakompleksioną m > iernotą umysłową a mogłes chodzic do szkoły. Oleg, a ty mogłeś zamknąć jadaczke jak byłeś jeszcze Polakiem a tak jesteś zgermanizowanym rusofilem bez przynależności narodowej lewackim pomiotem rewolucji październikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulpwp Re: Czy Polska zmieni polityke? 26.11.06, 15:07 babusz napisał: > Ciekaw jestem, czy Polska wreszcie zmieni na polityke wspolpracy swa obecna > polityke roszczen wobec wszystkich i konfrontacji z sasiadami? Wypadaloby > zauwazyc, ze za taka polska polityka nie stoi nikt, a jesli sie nia ktos > zajmuje, to jedynie pod przymusem chwili, z niesmakiem i bez przekonania. > Oczywiscie Polska nie musi zmieniac swej polityki, tylko na kogo moze jeszcze > liczyc? Polska nie musi nic zmieniac , przecież zostala posadzona celowo o fałszerstwo z tym miesem po to tylko aby wywołac wokól nas szum a tacy jak ty pisza od lat aby krecic i manipulowac opinia zamiast wyjasnic mniej zorientowanym o co tu chodzi . Wiec lepiej wyjedz z tej ziemi i zamieszkaj tam gdzie twe miejsce a to bedzie lepiej dla ciebie i dla twego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
jjjupiter [...] 26.11.06, 14:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ulpwp Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 14:57 A celem NATO nie jest Rosja bo tam nie ma nic oprocz gazu i ropy wiec po jaką cholerę ciagle sie ci rusy boją sie agresji , kto pójdzie tam i po co ? To oni tu przychodzą po technologie, po petro dolary , jedzenie i wszystko ba tam nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 15:25 hahah odpowiedz godna "humanisty" "w Rosji nic nie ma" Odpowiedz Link Zgłoś
krolewski_tygrys Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 15:15 oj ciężko się pogodzić z utraconym imperium i tym dalszym i tym bliższym. Polska 150 lat pod obcym butem + wasalny PRL. Gorzej z Pribałtyka - pod butem od czasów zwycięstwa ze Szwedami pod Połtwą z któtkim epizodem międzywojennej wolności potem w ZSRR. Czesi, Madziarowie co innego, tam były wpływy Habsburgów, wiec nie stosowne byłoby wprowadzanie embraga. W dodatku Polska ten bekart Wersalu, spłodzony w czasie rosyjskiej wojny domowej po rewolucji, teraz ośmiela się znów prowadzić niezależną politykę ? Prawda jest taka że trzeba dużo czasu, żeby zmieniło się postrzeganie Polski w Moskwie. Siega się po stare metody rozwiązywanie problemów w Polską - dogadac sie z Niemcami. Teraz juz nie militarnie, ale gospodarczo vide North Stream. Popieram kaczorów za weto, z Rosją można coś zrobić w relacjach jak sie pokaże że ma się jajka, natomiast uważam za błąd popsucie stosunków z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 15:29 tak tylko wez poprawke ze Rosja ma w dupie Polske w sensie jaki przedstawiasz a reszte co piszesz szlak wtedy trafia.... Odpowiedz Link Zgłoś
senteno Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 15:28 Brawo anarchy, na wasz odzew zawsze można liczyć. Na marginesie - jeśli żle ci w tej "marionetce", to Białoruś czeka. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
herkus-monte [...] 26.11.06, 15:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 16:01 Typowa rosyjska logika: oskarżać o agresję kogoś, kto chce tylko zapewnić sobie bezpieczeństwo. To logika bandyty, który napadając oskraża ofiarę o to, że ta nie chce dać się okraść. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 17:23 ty masz dziwną logike.Kazdy slepy widzi,ze NATO pod naciskiem USA zmienia rozkład sił w Europie pakując pod nos Rosji coraz wiecej broni.Odpowiedzią na takie agresywne zachowanie jest zawsze obrona co Rosja robi. NATO złamało porozumienie rzymskie w ktorym zobowiazało sie do nierozlokowania wojsk w Europie Wschodniej i zmiany układu sił. Teraz przez nieodpowiedzialne zachowanie USA ogromnie wzrasta prawdopodobienstwo konfliktu w ktorym najwiecej moze stracic Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 19:33 A co Rosję obchodzi Europa i jej zbrojenia? Jeśli się boją Europy, to niech się wycofają na wschód! Co do układu sił, to panuje nierównowaga. Estonia, Łotwa, Finlandia, Armenia, Gruzja i Azerbejdżan mają siły zbrojne znacznie słabsze od Rosji. Dlatego potrzebne jest NATO. Skoro Rosji zależy na pokoju, to niech o niego ładnie poprosi. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 16:25 (oczywiscie pod rosyjskim zarzadem), zaczynaja sobie zdawac sprawe z chinskiego zagrozenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 17:51 prawie trafiles bo chce ale na zasadze chyba juz "eurazji ojczyzn" z kozyscia dla wszystkich a chiny nie takie straszne jak maluja... Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 18:19 jak te "kozysci" wygladaja to juz wiadomo; z Niemcami rurociag i kolej przez morze, polskie mieso na smietnik, Gruzje zrownac z ziemia, rakiety dla Bialorusi,krytykow do grobu (Politkowskaja, Litwinienko)ciagle powtarzaja stare bledy (zasada kija i marchewki), do zachodniej demokracji i EU daleka droga... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 18:26 co za krzywy obraz rzeczywistosci i brak zasad przyczynowo-skutkowych Po prostu Polska powinna wciagnąć sie w wir zaleznosci i aktywnie, konstruktywnie uczestniczyc w ich budowaniu....proste i jedyna mozliwosc wplywania na Rosję Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 18:36 na lubiance, jak widac, zasady przyczynowo- skutkowe maja inny wymiar Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 18:38 przyznam sie ze dobra premie dostane za nadgodziny cala wyplata jakies 4 kola Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: celem Rosji jest Wielkie Imperium Europejskie 26.11.06, 19:34 Co to za waluta? Z Kazachstanu? Z Kirgistanu? Bo w żadnym banku nie ma notowań kursów. Odpowiedz Link Zgłoś
stagaz Diabeł przebrał się w ornat... 26.11.06, 16:27 ...i ogonem na mszę dzwoni... Odpowiedz Link Zgłoś
hiki6 zimna wojna bedzie jak putin gaz zakreci moherom 26.11.06, 16:37 to wtedy bedzie naprawde zimno Odpowiedz Link Zgłoś
albergied Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 17:27 Ktoś, kto nazywa Polskę marionetką USA, jest albo ograniczonym funkcjonariuszem Kremla, albo pozbawionym rozumu człowiekiem złej woli - to a propos przeczytanej wypowiedzi, z którą nie ma sensu polemizować. Co zaś do stanowiska Rosji wobec Polski, to zapewne nie zmieni się ono zasadniczo, dopóki władzę na Kremlu będą dzierżyć typy ewidentnie zdeformowane przez KGB w rodzaju Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Celem Rosji nie zimna wojna ale podboj Europy Zach 26.11.06, 17:40 Oczywiscie celem Rosji nie jest wywolanie nowej "zimnej wojny" z Zachodem. Sama "zimna wojna" nigdy nie byla, nie jest, i nie bedzie dla Rosji CELEM SAMYM W SOBIE. Celem Rosji natomiast zawsze bylo jest i bedzie ROZSZERZENIE STREFY SWOICH WPLYWOW. Tym razem Rosja chca ja rozszerzyc na cala Europe. Srodki stosowane do osiagniecia tego celu sa rozne. Jednym z nich jest propaganda w celu naklonienia UE do zawarcia paktu militarnego z Rosja. W rzeczywistosci chodzi o oderwanie panstw UE od sojuszu z USA ktore jest przeciez najwiekszuym mocarstwem swiata i podporzadkowanie ich Rosjii ktora jest zacofana cywilizacyjnie, a militarnie nie dorownuje potencjalowi i zaawansowaniu technologicznym potedze militarnej USA. Innym srodkiem jest dazenie do totalnego uzaleznienia krajow UE od rosyjskich dostaw energii. Dlatego UE powinna jak najbardziej dywersyfikowac swoje dostawy. Jeszcze innym srodkiem jest sprzeciw dla rozszerzania NATO na kolejne kraje ktore kiedys byly czescia imperium sowieckiego. Tak nawiasem mowiac, te kraje sa suwerenne i moga sobie przystepowac do takich paktow na jakie maja ochote, co Rosji do tego? Donald Rumsfeld w innym kontekscie powiedzial "Istnieją wiadome wiadome. Tzn. rzeczy, o których wiemy, że je wiemy. Istnieją wiadome niewiadome. Tzn. rzeczy, o których wiemy, że ich nie wiemy. Lecz są również niewiadome niewiadome. Istnieją rzeczy, o których nie wiemy, że ich nie wiemy." Dla Europy Zachodnie prawdziwe cele Rosji byc moze nie sa tak oczywiste, byc moze naleza do kategorii "wiadomych niewiadomych". Natomiast dla krajow ktore mialy bezposrednie doswiadczenie z wielkomocarstwowymi zapedami Rosji sa one "wiadomymi wiadomymi", sa to dla tych krajow sprawy oczywiste. Rosja zawsze probowala sobie podporzadkowac swoich sasiadow od od tysiaca lat a teraz ma chrapke na cala Europe. Jakze Unia u ktorej czlonkow panuje demokracja mialaby sie wiazac militarnie z Rosja ktora demokracji nie ma i demokracja gardzi? Nie dajmy sie zwariowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Celem Rosji nie zimna wojna ale podboj Europy 26.11.06, 19:35 I dlatego Europa powinna tak handlować z Rosją, aby Rosja na tym handlu traciła. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Zachod nigdy nie potrzebowal pytac Rosje o zgode. 26.11.06, 18:00 > Iwanow podtrzymał opinię wyrażoną tydzień temu na łamach gazety "Czerwona > Gwiazda", że Zachód oszukał w 1990 r. władze na Kremlu. Podkreślił, że > obiecywano wówczas, że NATO nie będzie rozbudowywać wojskowych struktur w > kierunku Związku Radzieckiego. Mimo to doszło do dwóch tur rozszerzenia > Sojuszu. "Za każdym razem wojskowe struktury zbliżały się krok po kroku do > granic byłego Związku Radzieckiego" - zauważył Iwanow. Nie wiem czy Zachod cos Rosji obiecywal w 1990 r, i jesli obiecywal to co obiecywal. Natomiast na pewno wiem ze Bulgaria, Estonia, Czechy, Polska, Wegry, Litwa, Lotwa, Rumunia, Slowacja i Slowenia sa krajami suwerennymi i mialy prawo przystapic do takiego paktu na jaki tylko mialy ochote. Coz Rosji do tego? Ani te panstwa ani NATO nie musialy pytac Rosji o zgode, wystarczylo ze ja w stosownym czasie powiadomily aby jej niepotrzebnie nie niepokoic, natomiast chyba jest jasne ze nie musialy Rosji pytac o zgode albo jej cos w tych sprawach obiecywac! Takze inne kraje jak Ukraina, Gruzja, Kazachstan czy Bialorus sa przeciez krajami suwerennymi i jesli zechca przystapic do NATO a NATO zechce je przyjac, to w czym problem? To jest wewnetrzna sprawa tych krajow jak i sprawa miedzy nimi a NATO, Rosji nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Zachod nigdy nie potrzebowal pytac Rosje o zg 26.11.06, 18:21 oczywiscie i tej suwerennosci nikt nie krytkuje, tylko dlaczego Polska nie potrafi prowadzc polityki niezaleznej KORZYSTNEJ i dla nas samych, bo zdrowe stosunki z Rosja sa KORZYSTNE dla nas i to nie Rosja bezmyslnie podskakuje jesli wszystko takie suwerenne to czemu wbrew woli ludu zadzi w gruzji despota saakaszwili, skad te pomaranczowe rewolucje?proba przerabiania bialorusi na polska modle(zreszta kompletnie nieudana jak i pomaranczowa rewolucja) pownienes brac strone ludu....a jakim ten mowi na bialorusi, co sadzą o nato na ukrainie? czego chca ludzie w poludniowej osetii?? kago strone tu wezmiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kaczylechu Re: Zachod nigdy nie potrzebowal pytac Rosje o zg 26.11.06, 18:34 NATO złamało porozumienie rzymskie w ktorym zobowiazało sie do nierozlokowania wojsk w Europie Wschodniej i zmiany układu sił. Teraz przez nieodpowiedzialne zachowanie USA ogromnie wzrasta prawdopodobienstwo konfliktu w ktorym najwiecej moze stracic Polska.Gdy krajem rzadza zdrajcy,ktorzy patrza tylko na prywatny interes to nie ma sie co dziwic. Ja nie mam ochoty ponosic konsekwencji działania amerykanskich kłamcow i awanturnikow,ktorzy chca osaczac Rosje. To sie moze poraz kolejny zle skonczyc bo cały swiat ma juz dosc USA.Jakby sie cos ruszyło powazniejszego to i Chiny nie bada siedziec cicho tylko pomoga Rosji wiedzac,ze USA po Rosji USA moze im tez zagrozic. Jzz niedaleko jestemy od kolejnej wojny globalnej dzieki faszystom z USA Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny bzdura 26.11.06, 18:44 Nie było czegoś takiego jak porozumienie rzymskie gdzie NATO by się do czegokolwiek Rosji zobowiązywało. "Jzz niedaleko jestemy od kolejnej wojny globalnej dzieki faszystom z USA" Wypisz wymaluj propaganda bolszewicka jak za najlepszych lat CCCP! Czy wy kacapy nie zauważacie, że świat poszedł do przodu i te wasze akcje w stylu "USA zrzucają stonkę ziemniaczaną" tylko smieszą ? Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 pojecia nie masz 26.11.06, 18:47 widac, nie masz wiedzy w temacie a chcesz na siłe brac udział w dyskusji o ktorej pojecia nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny odezwał się znawca z radia Erewań 26.11.06, 18:48 największy fachowiec na tym forum i obiektywny komentator spraw rosyjskich Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Zachod nigdy nie potrzebowal pytac Rosje o zg 26.11.06, 18:46 "Ja nie mam ochoty ponosic konsekwencji działania amerykanskich kłamcow i awanturnikow,ktorzy chca osaczac Rosje." dokladnie mi roniez wydaje sie sie ze us-mance jakis wiekszy burdel szykuja i haos na bliskim wschodzie wcale nie wynika z nieporadnosci hamerykancow a celowego dzialania Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: w ambasadzie słownika ortograficznego nie mac 26.11.06, 19:03 wy..e mam na ortografie..... co nie zrozumiales??to twoj problem Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 piękna rosyjska kultura 26.11.06, 19:04 "wy..e mam na ortografie....." podziękuj rodzicom i ojczyźnie, że cię tak pieknie wychowali Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: piękna rosyjska kultura 26.11.06, 19:11 wulgaryzmow uzywa sie dla emocjonalnego podkreslenia czegos....wsio haraszo Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: piękna rosyjska kultura 26.11.06, 19:13 "wulgaryzmow uzywa sie dla emocjonalnego podkreslenia czegos" Może w Rosji, w Polsce dyskutuje się inaczej ".wsio haraszo" Miło, że powoli przestajesz udawać prawdziwego Polaka; zawsze to jakiś postęp.... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: a tak konkretnie? 27.11.06, 05:05 kaczylechu napisał: > NATO złamało porozumienie rzymskie w ktorym zobowiazało sie do > nierozlokowania wojsk w Europie Wschodniej i zmiany układu sił. Masz na mysli deklaracje rzymska z 2002 r? Ja sprawdzilem pare angielskich stron i nic tam nie ma o "nierozlokowaniu wojsk w Europie Wschodniej" ani o zobowiazaniach do "nie zmieniania ukladu sil". Czy moglbys sprecyzowac ktore porozumienie i jakie w nim punkty? Najlepiej podaj linka do jakiegos oficjalnego dokumentu. Odpowiedz Link Zgłoś
irini Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 18:05 Nie, skąd, ale co ja się będę wypowiadać, skoro jutro mam w pracy 4 dyżury 1. jeden na korytarzu 2. drugi przy odjeździe gimbusa 3. trzeci przy odjeździe następnego gimbusa 4. i żeby zjeść obiad w stołówce muszę jeszcze się zamienić z kims na dyżur, bo nie mogę jeść i jednocześnie dyżurować. A mam zespół jelita wrażliwego. Do tego dojeżdżam do pracy do 1,5 godziny z powodu złych połączeń i jestem samotną matką. Wprawdzie mieszkam z dzieckiem u rodziców, ale moja obecność w domu jest niezbędna do rozwoju dziecka. Siedzę i pisząc te słowa płaczę. Trzeci dyżur wstawiono mi w terminie, w którym wyznaczyłam kółko przedmiotowe (niepłatne). Niekiedy ktoś przychodzi na to kółko. Dyrekcja wzruszyła ramionami - mam sobie jakoś radzić. Więc gdzie właściwie są te prawa człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:05 ten co ma cos na sumieniu, mordy w iraku i afgansistanie, polityczne mordy w swoim kraju, nedza, brud i upadek gospodarczy. Tu nie pomoze stado zlomu militarnego, gdy tuz za granica w bialorusi stada rakiet obronnych Rosji, gdy te przypiepsza, to klekajcie narody, nie zostanie kamien na kamieniu. O tym wiedza, tego sie boja i maja bac, ciagle o tym myslec, maja popelniac bledy, maja sie matac w szpku strachu i wymyslnego zagrozenia. Rozwiazanie problemu przyjdzie bez jednego wystrzalu. Polacy wystawia tarcze, to Rosjanie rakiety dalekiego zasiegu, Polacy bazy NATO, lamiac porozumienia z 1990 roku, to Rosjanie dywizje czolgow. Tak to bedzie szlo, jak warcholy znad wisly chca totalnej wojny to ja beda mialy. Tylko do czego ma to prowadzic? to pytanie zadaje sobie dzsiaj kazdy normalny czlowiek. Polacy jak chca totalnej wojny z Rosja to ja dostana, nawet nie wiadomo kiedy, general GAZ rozlzy wszysko i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:27 "mordy w iraku i afgansistanie, polityczne mordy w sw oim kraju, nedza, brud i upadek gospodarczy" Jakbyś zamiast Iraku Czeczenie wstawił to wypisz wymaluj pieknie Rosje opisałeś "Polacy jak chca totalnej wojny z Rosja to ja dostana" Rosjanie od 10 lat sobie z czeczenią poradzić nie potrafią gdzie tam im do Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:37 co ty piepszysz za przeproszeniem, nie ma porownania iraku do czeczenii jak jest obecnie w czeczeni a jak w iraku??slucham?? Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:41 Oczywiscie, że nie ma porównania; w Iraku ludność cywilna ginie w 90% na wskutek walk pomiędzy tubylcami, w Czeczenii 90% ludności cywilnej zgineło i ginie na wskutek działań wojsk rosyjskich Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:48 odpowiedz wymijajaca ile ginie w czeczeni ?? poczytaj sobie o czeczenii pozniej zabieraj glos a ludnosc jest baardzo przeciwna swoim "patriotom" Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:50 "poczytaj sobie o czeczenii pozniej zabieraj glos" Problem w tym, że o czeczenii coraz trudniej cos poczytać. Zagraniczni dziennikarze wjazdu tam nie mają a rosyjcy kiedy zainteresują się tematem to zostają zastrzeleni przez "nieznanych sprawców" Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:40 ciemnoto, w Czeczeni juz od dawna jest spokoj i wrociło codzienne zycie.Gdyby wczesniej USA nie finasowało Czeczencom broni i nie sprowokowało tego konfliktu to nie zgineło by tyle ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:46 ciemnota to do rodziców możesz mówić mały móżdżku. Macie jakieś konkretne dowody na to sponsorowaie broni przez USA czy tak wam po prostu w radiu "Izwiesta" podali ? A w Czeczenii nie ma żadnego spokoju, tylko prasa i media pod kontrola Putina nie mogą o tym pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:52 buhahaha a ty wiesz lepeij od mediow i samych obywateli czeczenii ... paranoja do n-tej!!!! w czeczeni rzeczywiscie jest spokoj prawie odbudowano groznyy i gudermes fakt ze na prowincji jest jeszcze nieciekawie, ale porownanie do iraku jest zupelnie nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:56 "a ty wiesz lepeij od mediow" Jakich mediów ? Wszyscy dziennikarze, którzy zainteresowali się tym co się dzieje w Czeczenii już nie żyją. Oficjalne informacje prasowe są jak jak za starych, czerwonych lat redagowane na Kremlu Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:58 co ty gadasz, poszperaj w necie ale raczej prasy innej niz amerykanskiej czy polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 19:07 Już ci powiedziałem oficjalne komunikaty Kremla publikowane w rosyjskich mediach niewiele mnie interesują. Propagandę sukcesu już przerabiałem w latach 80-tych i jestem na nią uodporniony Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 19:19 biedny ten kreml na nauke tez jestes odporny??czy moze nie znasz jezykow?? to wszystko wyjasnia ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 19:23 "a nauke tez jestes odporny??czy moze nie znasz jezykow??" Pudło. Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 19:01 olex5 napisał: > ciemnoto, w Czeczeni juz od dawna jest spokoj i wrociło codzienne zycie.Gdyby w > czesniej USA nie finasowało Czeczencom broni i nie sprowokowało tego konfliktu > to nie zgineło by tyle ludzi. Oleg...ty jestes naprawde pierd...ęty. Podobno siedzisz w Niemczech a bronisz tych ruskich jakbyś pisał z Władywostoku...coś tu Oleg nie gra. Mój b. szef który był pierwszym sekretarzem PZPR w małym miasteczku twierdził, że dlatego nie powstała elektrownia atomowa w Żarnowcu bo amerykanie podpłacili dolarami harcerzy by ci kładli się na torach którędy miał przejechać reaktor do budowanej elektrowni. No oceń to sam, mądre to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 19:06 "Podobno siedzisz w Niemczech " Agent olex raz jest Slązakiem innym razem Polakiem z Niemiec a przy kolejnej okazji jeszcze kimś innym. Biedaczysko już się pogubił w tych swocih wcieleniach Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 19:17 sebastian64 napisał: > "Podobno siedzisz w Niemczech " > > Agent olex raz jest Slązakiem innym razem Polakiem z Niemiec a przy kolejnej > okazji jeszcze kimś innym. Biedaczysko już się pogubił w tych swocih wcieleniac > h Oleg jest jakimś schizolem a na dodatek rusofilem tylko nie wiem dlaczego po polsku pisze. Dostał chyba w stanie wojennym pałką od ZOMO to mu sie w głowie wszystko pomieszało i myśli że mu na koncie przybywa rubli od tego bełkotu wypisywanego na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:31 No to chyba mamy na forum komplet politruków...brakuje niejakiej evy numerowanej... Zasłużyła solidnie na wolny dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:34 eva "produkuje" się na pierwszej stronie komentarzy; pomimo, iż niedziela to w ambasadzie pracują pełną parą.... Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:42 to ciekawe ze w tym zakładzie psychiatrycznym gdzie cie osadzono pozwalają ci korzystac z komputera.Nie martw sie.Jest mala nadzieja,ze cie wyleczą Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny dla ciebie nadzieji nie ma żadnej 26.11.06, 18:48 Jak przestaniesz byc potrzebny to się ciebie pozbędą. Więc pisz ile wlezie bo jak nie to cię czeka zastrzyk z polonu... Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:52 No widzisz jaki to terror w tej Polszy...A tak apropos..to dzisiaj nie jesteś zgnębionym przez Polaków Slązakiem prymitywku ? Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:59 Taki z niego Ślązak jak z koziej du.y trąbka. Jemu i kilku innym jak kaczystan chodzi tylko o to żeby popluć sobie na Polskę i Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:53 Jak widzę za to wy w ambasadzie problemów z kompami i netem nie macie - dyżury przez cały dzień żeby tylko sobie poszczekać o tym jaka to "polsza" okropna jest. Żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto jest agentem?? 26.11.06, 19:00 w Rosji maja kompletnie w dupie Polske o jakej mowisz "my" dbamy o interes naszego kraju nad wisla pokazujac prawde "wy" ze swojej glupoty dzialacie na niekozysc tego kraju to kto moze byc tu agentem??????? Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Kto jest agentem?? 26.11.06, 19:03 "w Rosji maja kompletnie w dupie Polske o jakej mowisz" Wprost przeciwnie na Kremlu do dziś nie moga przeboleć, że Polska jest suwerennym krajem. A patrząc chociażby na to jak znający polski język Rusy na tym forum się intensywnie produkują to przekonuję się, że strasznie was ta Polska boli. I bardzo dobrze :] Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto jest agentem?? 26.11.06, 19:08 oj chlopie rozdszez horyzonty....jezdza do roznych krajow i znam ludzi z litwy , lotwy , rosji , bialorusi to ze strony wschodniej i nie jest tak jak piszez niby Rosja ma miec jakis kompleks???pewnie wiezysz tez ze solidarnosc rozwalila cccp?? Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Kto jest agentem?? 26.11.06, 19:16 "niby Rosja ma miec jakis kompleks??" Oczywiscie, że ma - kompleks "byłego mocarstwa". Tak samo jak widzę, że ogromne kompleksy masz ty i inne olexy oraz kaczelechy, którzy wściekle się tu produkują... "pewnie wiezysz tez ze solidarnosc rozwalila cccp??" Nie, bo w przeciwieństwei do ciebie znam historię i potrafię się wysilic na obiektyną ocenę faktów Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Kto jest agentem?? 26.11.06, 19:22 moze i znasz ale wnioskow nie potrafisz wyciagnac ZADNYCH!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 Re: Kto jest agentem?? 26.11.06, 19:24 Wprost przeciwnie i dlatego jestem odpowrny na tą prymitywną propagandę, ktorą tu serwujecie Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:57 olex5 napisał: > to ciekawe ze w tym zakładzie psychiatrycznym gdzie cie osadzono pozwalają ci k > orzystac z komputera.Nie martw sie.Jest mala nadzieja,ze cie wyleczą Coraz poważniej rozważam następującą tezę: Oleg jesteś zakompleksionym psycholem który uciekł z PRL-u a teraz siedząc w państwie które ma ciebie głęboko w dupie dostajesz ataku szajby jak widzisz że jednak w Polsce warto było zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:41 gdy wschodzi slonce na warsawa, obecny rzad polski musi sie juz zaczac pocic, ze niemcy siskuja znowu z rosja, szlaki transportowe omijaja polske, rura baltycka rosnie i rosnie, ukraina dazy do uni z Rosja, Bialorus takze, sytuacja na litwie niepewna i robi sie wroga w stosunku do panow z polski, izolacja Unii, coraz wieksza, usa olwea jak tylko moze, wszystcy naookolo czychaja na to kartoflisko,szoedzy w oslce, szpiedzy na litwie, szpedzy w rzadzie i w terenie. Ogolna zdrada i chec napasci na dlugi polskie. Wspolne armie bialorusi i rosji rozmiescily 20 kilometrow od warszawy rakiety, bomby, atom i miny atomowe, ruskie su-35 dokonuja niewidzialnych przelotow na warszawa, kataklizmy w kraju, mordy polityczne, mordy pijakow na drogach, ogolne bezprawie, korupcja i zdrada. Populistczny i faszystowki rzad polski musi sie bac i pocic, w kazdej sekundzie, minucie i godzinie, cale lata, az zniknie z demkratacznej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Kto sie musi bac w Europie 26.11.06, 18:47 Ty to pewnikiem polskiego uczyłeś się u łysego psychola..chociaż wygląda że nadużywasz Pa pa pa..."wizjonerze"... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 zgłoś się do lekarza "od głowy" 26.11.06, 18:52 Nie wiem co chciałeś napisać w tym bełkotliwym wywodzie ale niepokoję się o stan twojego umysłu. Wydrukuj sobie tego posta i zgłoś się znim czym prędzej do lekarza "od głowy" powinien coś przepisać. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Lekarz dla tego rzadu nazywa sie Generalisimus 26.11.06, 18:56 Moroz, im szbciej upadnie ten rzad, tym szybciej przyjdzie wybawienie dla polskiego, umeczonego koltunstwem miedzynarodwym, narodu. Wyzwolenie przyjdzie jak zwykle z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny majaczysz biedaku 26.11.06, 19:01 "Wyzwolenie przyjdzie jak zwykle z Rosji." Masz na myśli wyzwolenie jak w 1945 poprzedzone mordami Polaków i gwałtami na Polkach, Katyniem i likwidacją w Moskwie przywódców państwa podziemnego i przywódców AK. Czy też możesz mówić o wyzwolenie 17 września 1939 ramię w ramię z hitlerowcami ? Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Lekarz dla tego rzadu nazywa sie Generalisimu 26.11.06, 19:10 Jak 17 września 39 roku...i parę razy wcześniej...Wyzwalaj Czeczenię...i paszoł won.. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Lekarz juz czeka na ciebie... 26.11.06, 23:37 Teraz to juz oficjalna wiadomosc, matrioszce25 szajba odbija. Usilnie prosi sie forumowa brac o niekomentowanie jej (matrioszki25) postow, gdyz wplywa to szkodliwie na stan zdrowia w.w. osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod matrioszka 25, olex5, hohlik3 - idzcie sie chlopcy 26.11.06, 19:08 bawic do innej piaskownicy Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: matrioszka 25, olex5, hohlik3 - idzcie sie ch 26.11.06, 19:24 abhaod napisał: > bawic do innej piaskownicy...w Rosji albo jeszcze lepiej w spokojnej Czeczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 tu macie zwierzece-emocjanty pozdrowienia od swoje 26.11.06, 19:28 idola bez ktorego nie mozecie zyc, wasz sens zycia starciby wartosc. de.rian.ru/photolents/20061109/55488991_5.html Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: tu macie zwierzece-emocjanty pozdrowienia od 26.11.06, 19:31 podetrzyj sie swoimi wirusami Odpowiedz Link Zgłoś
atena_75 on nawet tego nie umie prawidłowo założyć !!! 26.11.06, 19:36 Buahahahahaha !! Dzięki matrioszka nieźle się ubawiłam - posyłam to dalej znajomym ! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: on nawet tego nie umie prawidłowo założyć !!! 26.11.06, 19:41 czyzby na lubiance byli jeszcze bardziej na lewo od cara... Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: tu macie zwierzece-emocjanty pozdrowienia od 26.11.06, 20:32 A co to są emocjanty...szczurku..Bo w Polsce nikt nie wie.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Re: Iwanow: Celem Rosji nie jest nowa zimna wojna 26.11.06, 18:39 Jest bliska. Gołym okiem to widać. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Iwanow 26.11.06, 19:04 Jeśli FSB ma takich agentów jak ci którzy piszą na tym forum ...to najlepsze co mogło przydarzyć się Polsce....oby tak dalej...agitka taka jak ulotki zrzucane 17 września 39 roku...a myślałem że tamci propagandziści wymarli...a oni wiecznie żyją ..jak ten Kałmuk w mawzoliej... Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:11 Kilku polskojęzycznych oszołomów wpisuje się w każdym temacie gdzie mowa o Rosji obrażając Polskę i gloryfikujących Rosję z delikatnością równą propagandzistom z Radia Erewań za czasów Stalina. Szkoda, że jeszcze nie zauważyli, że oprócz własnego grona reszta ich uważa za idiotów. Ale masz rację; dzięki swojej nieudolności tylko oddają nam przysługę Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:17 za to tacy idioci jak ty juz w przeszłosci zafudowali tej pieniackiej Polsce rozbiory.Pamietaj,ze historia lubi sie powtarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:19 nie strasz , nie strasz, bo sie zesrasz Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:23 olex5 napisał: > za to tacy idioci jak ty juz w przeszłosci zafudowali tej pieniackiej Polsce ro > zbiory.Pamietaj,ze historia lubi sie powtarzac. a ty ruski szpionie czekasz tylko na to i już się widzisz w roli komisarza nowo przyłączonych ziem. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:25 W Polsce dzisiaj nie prydupnika Katarzyny...jest Kaczor na którego nie kwitów.. Ale ryfa...chciałem powiedzieć sukces kgb...to nie tak miało być..ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:27 Już ci wcześniej napisałem, że od idiotów i kretynów to możesz wyzywać swoich rodziców bo spłodzili takie bezmózgowie jak ty. "Pamietaj,ze historia lubi sie powtarzac." Jesli tak to współczuje Rosjanom - znowu będą mieli przes*ane tak jak mieli przez niemalże cały XX wiek Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:31 swietne tylko ze pasuje do "was" obrazaniem Polski nazywasz obnazanie glupoty , pieniactwa i nieudolnosci polskich elyt?? zastanow sie nad pojeciem patriotyzm albo sprawdz w wikipedii....bo to ty i tobie podobni robia antyprzysluge temu krajowi Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: mam takie samo wrażenie 26.11.06, 19:39 "bo to ty i tobie podobni robia antyprzysluge temu krajowi" Zabawny jesteś, podobnie jak reszta agencików tu się wpisujących; pozdrów matrioszkę i podziekuj za zdjęcia ze śmiesznym Putinem Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: buihahahahahahaha 26.11.06, 19:47 buhahaha przyjzyj sie swojemu jasnie panowi preziowi www.niecodziennik.com/gnida0.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny masz bardzo ambitne źródła informacji 26.11.06, 19:51 Nic dziwnego, że "błyszczysz" na tym forum pseudointeligencją... Odpowiedz Link Zgłoś
sebastian64 uuuu nerwy zaczynają puszczać 26.11.06, 19:53 widze, że forumowe ruskie zaczynają tracić nad sobą kontrolę; podaj jeszcze jakieś głupie stronki Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Dobić czerwonego potwora! 26.11.06, 19:16 Czerwony potwór poprzednią zimną wojnę przegrał z kretesem, stracił połowę swojego terytorium. W następnej zimnej wojnie zdechnie zupełnie. Szkoda, że nie przystąpiono do ściągania reparacji wojennych. Ale czas ku temu! Odpowiedz Link Zgłoś
olex5 Re: Dobić faszystowskiego potwora! 26.11.06, 19:28 Ciekawe jest,ze ten drugi faszystowski potwor pseudodemokratyczny powoli chyli sie ku upadkowi.Sam wykancza sie ta sama bronią jaka wykanczał w przeszłosci innych. Mocarstwo na glinianych nogach z rosnącym zadłuzeniem,uwikłane w bandycką wojne w Iraku i Afganistanie skonczy tak samo jak nieboszczyk ZSRR. Niebezpieczonstwo polega na tym.ze przegrywając coraz bardziej i stając sie chinską kolonią,na dzis 600 mld obligacji w rekach Chin i zadłuzenie wobec Chin ponad 200 mld a wobec całego swiata prawie 900 mld, dobite własnym wewnetrznym zadłuzeniem zacznie dostawac konwulsji i zeby ratowac sie z tej agonii moze wywołac kolejną globalną wojne bo to jedyna metoda w kapitalizmie rozwiazywania kryzysow ekonomicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Dobić faszystowskiego potwora! 26.11.06, 19:33 Cała prawda o potędze..sąsiada chińczyków... Odpowiedz Link Zgłoś
atena_75 pobozne życzenia 26.11.06, 19:35 "na dzis 600 mld obligacji w rekach Chin i zadłuzenie wobec Chin ponad 200 mld " Biedaku takie liczby moga sie wydawać duże tylko do momentu kiedy sobie uświadomisz, że sam budżet wojskowy USA to ponad 500 mld rocznie !! Uwierz mi ruska dziecinko, że nawet jakby ten deficyt był dziesięc razy większy to i tak byłby jeszcze baaaardzo daleko do poważnych kłopotów USA. Póki co zacznij się martwić, że na każde 700 000 Rosjan, które co roku ubywa przybywa 100 000 Chińczyków Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: pobozne życzenia 26.11.06, 19:42 ooo ciekawe dane o chinczykach podaj zrodlo?? Odpowiedz Link Zgłoś
nieomylny Re: pobozne życzenia 26.11.06, 19:49 Może atena wklei coś innego ja polecam lekturę: www.polskiejutro.com/art.php?p=8393 Gdzie piszą: "...więc kiedy spada populacja Rosjan, w ich miejsce pojawia się coraz więcej przybyszów z sąsiednich krajów, w tym także z Chin. Kryzys demograficzny dotyka przede wszystkim etnicznych Rosjan i spotyka się z wyżem demograficznym Azerów i Chińczyków. Ci ostatni już teraz stanowią czwartą, pod względem liczebności, grupę etniczną w Rosji. Chińczycy zdominowali już Syberię Wschodnią, zwłaszcza w wymiarze ekonomicznym. Jak ocenia Wiktor Czerepkow, były burmistrz Władywostoku, chińscy biznesmeni kontrolują 30-40 procent gospodarki Syberii Wschodniej. Większość z prawie 4 milionów Chińczyków w Rosji zamieszkuje właśnie te niegościnne tereny...." 4 miliony Chińczyków od upadku ZSRR to daje średnią nawet większą niż 100 000 ! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: pobozne życzenia:))))))))))) 26.11.06, 22:16 ty nieomylny jak bedziesz cytowal tak bzdurne zrodla to przestane wogole sie odzywac www.kommersant.com/p720086/r_1/Russia_China/ poszukaj sobie oficjalny spis ludnosci a pozniej cytuj "rewelacje" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Dobić faszystowskiego potwora! 26.11.06, 19:41 Upadek USA komuchy przewidują już od roku 1917 i raczej nic z tego nie wychodzi. A ty mógłbyś odświeżyć swoje propagandowe słownictwo, bo śmierdzi Goebbelsem i Leninem. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Dobić faszystowskiego potwora! 26.11.06, 21:05 ziga, co sie denerwojes. Oczywiscze nic nie upadnie. Tylko sie pogadza ze nie sa jednymi na swecze. A Polska jak zwykle zrozumie ze sie sprzedala zadarmo :) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Dobić faszystowskiego potwora! 26.11.06, 21:09 wot, politruk sia zglosilsia... Odpowiedz Link Zgłoś
atena_75 spokojnie - zerknij na ich autostrady 26.11.06, 19:31 Jeśli kraj, który podobno ma miliardy petrodolarów ma takie autostrady to dobijać go nie trzeba on się wykończy sam! englishrussia.com/?p=315#more-315 A poza tym co roku ubywa ponad 700 000 Rosjan, za to jak się od 2010 będzie tam emigrować ponad 150 000 Chińczyków rocznie. Oznacza to, że pod koniec XXI wieku prezydent Rosji będzie się nazywać You-Ghau-Choi :) Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 czekam na komentarz 26.11.06, 19:36 ruskich agentów. Oleg jak wytłumaczysz taki stan dróg?? Wszystko przez USA? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: czekam na komentarz 26.11.06, 19:40 dobrze wygrales takie drogi sa w calej rosji i to juz od granicy polsko rosyjskiej Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: czekam na komentarz 26.11.06, 20:48 A w Moskwie to po dzewach laza... Bo drog wogule nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: czekam na komentarz 26.11.06, 23:49 Drzew też nie ma. Uschły, bo z głodu moskale poobgryzały korę. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: czekam na komentarz 26.11.06, 21:02 w kacapii przy granicy z Polska i Bialorusia, Ukraina czy Litwy, Lotwy Estoni, drogi sa lepsze, gdyz od strony tych 6 panstw wieje cywilizacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: czekam na komentarz 26.11.06, 21:03 Tak weje, ze nie pomogaja dezodoranty :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: czekam na komentarz 26.11.06, 21:11 to z kremla tak wieje :D tam trzeba odkazic, tymi bombami z wapnem najlepiej kacap_z_moskwy napisał: > Tak weje, ze nie pomogaja dezodoranty :) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: czekam na komentarz 26.11.06, 23:50 A ty wiesz, szto takoje dezodorant? Albo mydło? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: czekam na komentarz 27.11.06, 01:37 Pan musi my pomoc i wyjasnic co to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 czekam na komentarz na temat polskich dróg 26.11.06, 21:22 A jak ty wytłumaczysz stan polskich dróg? Gdzie te autostrady mimo kasy z EU? Gdzie rozliczenia za wzięte pieniądze. Unia już zagroziła, że jak się Polska z dawniej już branych (jeszcze przed akcesją) środków pomocowych na drogi nie rozliczy, to będzie musiała je zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Polskie drogi sa zle, poniewaz rzadzili socjalisci 26.11.06, 21:24 czy to prawicowi czy lewicowi ale socjalisci :D Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: czekam na komentarz na temat polskich dróg 26.11.06, 21:29 witamy dyzurna politrukowa, cos was dzisiaj lubianka do roboty pognala, zamordowanie Litwinienki przelalo zachodni kielich goryczy Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: czekam na komentarz na temat polskich dróg 26.11.06, 21:33 eva15 napisała: > A jak ty wytłumaczysz stan polskich dróg? Gdzie te autostrady mimo kasy z EU? > Gdzie rozliczenia za wzięte pieniądze. Unia już zagroziła, że jak się Polska z > dawniej już branych (jeszcze przed akcesją) środków pomocowych na drogi nie > rozliczy, to będzie musiała je zwrócić. Wiesz co, mam juz dosc tych zakompleksionych nieudacznikow siedzacych w domach i narzekajacych na wszystko co Polskie a ty sie do niech zaliczasz wnioskuje po twoich wypowiedziach. Tak sie sklada ze moja praca w 60% polega na wyjazdach po calej Polsce. Widze co jak postepuje budowa i przebudowa drog w Polsce przez ostatnie 3 lata. DUZO SIE DZIEJE ALE TRZEBA RUSZYC 4 LITERY z DOMU. Wchodz na ta strone regularnie to nie bedziesz czekac na komentarz na temat polskich drog! www.motogazeta.mojeauto.pl/cms/index.php/27477 Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: apropos bialorusi 26.11.06, 22:17 to drogi maja nowsze i lepsze niz w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: apropos bialorusi 26.11.06, 23:29 hohlik3 napisał: > to drogi maja nowsze i lepsze niz w polsce gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: apropos bialorusi 27.11.06, 01:38 Ja sam nie jezdzilem, ale znajomi z Polski, jechali samochodem do Moskwy. Mowia ze odczinek bialorusski jest najleprzy. Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: czekam na komentarz na temat polskich dróg 27.11.06, 05:31 Może linkiem zapodasz? bo jakoś Ci nie wierzę. Zresztą gdzie tam Polsce do Rosji, jeśli chodzi o zasób portfela! Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: spokojnie - zerknij na ich autostrady 26.11.06, 20:43 A czy sa autostrady w Kanadzie na polnocy? A to zdjecze z drogi Jakutsk - Tynda. Bo drogi "Lena" nie ma. W tym do Moskwy. Zreszta wystarczy poczytac forum pod zdjeczami. A drogi mamy leprze. NAwet Bialorus ma je leprze od Polski :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: spokojnie - zerknij na ich autostrady 26.11.06, 20:58 jak tam opijanie zamordowania Litwinienki?? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: spokojnie - zerknij na ich autostrady 26.11.06, 21:03 Na czebe czekaja. Bo polonia to chitrze wziolez :) Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: spokojnie - zerknij na ich autostrady 26.11.06, 21:09 kacap_z_moskwy napisał: > Na czebe czekaja. Bo polonia to chitrze wziolez :) jestem odporny na trucizny, mnie sie nie da zniszczyc :D tym czasem najprawdopodobniej kazio pacynkiewicz przegral start do prezydentowania stolica :) hip hip hura! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: gekon non stop zaskakuje 26.11.06, 21:19 gekon non stop zaskakujesz.. niedosc ze ziejesz nienawiscia i hamstwem godnym politowania gdzie moderator powinien dac ci bana na wiecznosc ty cieszysz sie z upadku marcinkiewicza i konania pisu?? hmmm, mentalnoscia pasujesz do pisuarow ale moze dlatego sie cieszysz bo podobienstwa(-,-) sie odpychaja Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: gekon non stop zaskakuje 26.11.06, 21:23 ja dostaje czesto bana :D nie pisze sie hamstwem tylko chamstwem, przez te c, ktorego ci zabraklo w tym slowie wygralem raz zaklad - skrzynke piwa nienawidze pisu, sa dla mnie betonem, podobnym do postkomunistow :D Odpowiedz Link Zgłoś
olo3000 Re: spokojnie - zerknij na ich autostrady 26.11.06, 21:34 kacap_z_moskwy napisał: > A czy sa autostrady w Kanadzie na polnocy? A to zdjecze z drogi Jakutsk - > Tynda. Bo drogi "Lena" nie ma. W tym do Moskwy. Zreszta wystarczy poczytac > forum pod zdjeczami. > > A drogi mamy leprze. NAwet Bialorus ma je leprze od Polski :) wszystko kacap było by z grubsza ok gdybyś jeszcze po polsku umiał pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 no to mamy winnego, Denis*falszowal certyfikaty :D 26.11.06, 21:40 *-kacap z moskwy jakby nie wiedzial tak ma na imie Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 Celem Rosji jest nowa wojna, nie zimna 27.11.06, 15:40 cel ten jest niezmienny od wieków Odpowiedz Link Zgłoś