Dodaj do ulubionych

Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej

29.11.06, 11:31
co to kogo obchodzi?
Obserwuj wątek
    • czarek62 Papież odprawia mszę dla ok.1000 wiernych! 29.11.06, 11:33
      to sa liczby podnoszace na duchu. "Religia pokoju", ktora wywolala najwiecej
      wojen i zbrodni w ciagu 2000 lat, nie zasluzy sobie wiecej "posluchaczy".
    • najwiekszydeszczowiec Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej 29.11.06, 11:40
      W Jerozolimie też jest kościół gdzie bł. Maria zmarła ("zasnęła") i miała zostać wzięta do Nieba... i to chyba jest bardziej prawdopodobne miejsce...
      • xs550 Re: Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej 29.11.06, 11:42
        A jakie to ma znaczenie?
        • najwiekszydeszczowiec Re: Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej 29.11.06, 11:47
          Dla niektórych ma....

xs550 napisał:

> A jakie to ma znaczenie?
    • xs550 religia zla 29.11.06, 11:41
      Mam nadzieje, ze kiedys kosciol zostanie rozliczony za wszystkie zbrodnie ktorych dokonal... Rozliczamy PZPR-owcow gdy oni dzialali tylko czterdziesci lat a wiec powinnismy rozliczyc i te klike ktora dzialala pare tysiecy lat.
      • xs550 addendum 29.11.06, 12:32
        Oczywiscie nie mam tu na mysli ogolu wiernych, ktorzy moze sa naiwni ale przynajmniej tak naprawde nie szkodza nikomu. Chodzi mi o historyczny aparat koscielny, jego hierarchie, ktora przez wieki palila ludzi na stosie, przesladowla tzw. heretykow, zydow i inne mniejszosci. Za to wszystko odpowiedzialna byla instytucja kosciola. Dlaczego nie rozliczamy jej za to?
    • piwi77 Ciekawe, czy ów Dom Matki Bożej ma przynajmniej 29.11.06, 11:50
      tysiąc lat? Ale raczej wątpię, przecież dawno by się rozsypał.
      • kszmigie Re: Ciekawe, czy ów Dom Matki Bożej ma przynajmni 29.11.06, 12:38

> tysiąc lat? Ale raczej wątpię, przecież dawno by się rozsypał.

Oczywiscie ze sie nie zachowal, oryginalne pochodzace z tamtych lat sa tylko
        fundamenty na ktorcyh pozniej postawiono kaplice.
    • kopulos Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej 29.11.06, 12:09
      "Według tradycji to właśnie w Efezie przebywała pod koniec życia Maryja i tam zmarła."
      Według tradycji, to Matka Boska zasnęła, nie zmarła (vide ołtarz Wita Stwosza w Kościele Mariackim w Krakowie), i została wzięta do Nieba z duszą i ciałem.
      Jak się pisze o sprawach religijnych, to wypadałoby mieć jakiekolwiek o nich pojęcie.
      • xs550 Re: Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej 29.11.06, 12:34
        Po pierwsze, tradycji moze byc wiele. Po drugie, slyszales kiedys o umieraniu we snie?
    • metalx Re: Papież odprawia mszę w Domu Matki Bożej 29.11.06, 13:03
      mnie obchodzi a jak ci sie nie podoba to poczytaj URBANA albo innego
      antychrysta, kozi bobku
    • piwi77 Przewidująca i niezle nadziana była Matka Boża, że 29.11.06, 13:23
      kupiła sobie dom, akurat na wzgórzu w dobrej okolicy. Co tu dużo mówić, ale
      kaplica jej imieniem lepiej prezentuje sie na wzgórzu, niż w jakiejś dziurze.
    • 11tadeusz11 A kogo to obchodzi 29.11.06, 13:23
      jego i Watykanu sprawa .
    • pizza a ja się cieszę 29.11.06, 13:24
      że papa zwraca uwagę na takie miejsca jak właśnie TO. Jest na bliskim wschodzie
      wiele miejsc związanych z tradycją islamską, chrześcijańską, żydowską i leżącą
      u źródeł poprzednich - kulturą i religią starożytnej mezopotamii. Niektóre z
      tych miejsc zostały włączone w tradycję nowszą (chrześcijańską, islamską) choć
      pochodzą z czasów znacznie dawniejszych - to dawne miejsca mocy - jak al-aswad
      i inne. Pamięć o tych miejscach zwraca uwagę ze religia to nie tylko jakaśtam
      społeczna nauka ale reminiscencja dawnych i bardzo realnych zdarzeń
      wykraczających poza ludzkie pojmowanie świata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka