Dodaj do ulubionych

USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki

01.12.06, 07:32
Amerykańce tworzą bazę danych wywiadowczych.Mam ich w nosie i jakkolwiek
włóczę siepo całym swiecie,to nie życzę sobie by moje państwo przekazywało
maje dane innemu państwu,zwłaszcza że do USA się nie wybieram.
Obserwuj wątek
    • fmichus Niech się w nos pocałują!! 01.12.06, 08:07
      Coraz mniej ludzi chce do stanów, coraz mniej sie to opłaca
      • centrolew Veto! 01.12.06, 09:10
        Nie zgadzam się na udostępnianie moich danych osobowych rządowi USA, ani
        jakiemukolwiek innemu rządowi. Jestem obywatemem Polski i UE, a nie USA.

Mam głęboko w poważaniu rodaków, którzy chcą tam lecieć na wizie turystycznej po
        to tylko, aby pracować na czarno i łamać amerykańskie prawo. Jeżeli oni nie
        dostają przez to wiz, to nie mój problem.
        • matadeusz po co wogole jechac do tego ciemnogrodu 01.12.06, 09:29
          • frant3 Re: po co wogole jechac do tego ciemnogrodu 01.12.06, 10:49
            Żeby zobaczyć czy Bush lubi Colę.

--
            Frant - humor, satyra, krytyka
            • plaszcz A po co do USA ?? jak cała Europa jest bezwizowa 01.12.06, 16:32

• frant3 Re: A po co do USA ?? jak cała Europa jest bezwiz 01.12.06, 16:59
                Bezwizowa i dewizowa.

--
                www.frant.tivi.pl
                • plmlp Wszystko zalezy od kursu dolara. Warto czy nie war 01.12.06, 20:17
                  to.
        • makalaka NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez.... 01.12.06, 09:45
          co za skandal, dawno nie czytalem takiego groznego belkotu, jak mozemy oddac nasza prywatnosc w
          rece kraju ktory zaczyna kryminigenne wojny na calym swiecie, kraj ktory zabil najwiecej ludzi na swiecie,
          ameryka srodkowa,asia,bliski wschod,polnocna ameryka, afryka, i ktory zorganizowal i wykonal lub
          pozwolil na 9-11, to sa faszysci, nie mozna im wierzyc, i czas sie obudzic...

wake up you morons!!!
          • kakapete Re: NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez... 01.12.06, 09:49
            makalaka napisał:

> co za skandal, dawno nie czytalem takiego groznego belkotu, jak mozemy
            oddac
            > nasza prywatnosc w
            > rece kraju ktory zaczyna kryminigenne wojny na calym swiecie, kraj ktory
            zabil
            > najwiecej ludzi na swiecie,
            > ameryka srodkowa,asia,bliski wschod,polnocna ameryka, afryka, i ktory
            zorganizo
            > wal i wykonal lub
            > pozwolil na 9-11, to sa faszysci, nie mozna im wierzyc, i czas sie obudzic...
            >
            > wake up you morons!!!
            Nie zaperzaj sie tak bo mowisz straszne glupstwa. Zal ci ze ZSSR nie istnieje.
            To co piszesz to nawet TASS by nie wymyslila.
            • pewnakobieta Re: NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez... 01.12.06, 10:55
              a ja nie myślę że on pisze bzdury. USA jest odpowiedzialne za śmierć wielu
              milionów ludzi, to chory kraj, który rdzennych mieszkańców zamknął w
              rezerwatach. Wojny, które zaczyna nie mają nic wspólnego z obroną przed
              terroryzmem a jedynie chodzi o ropę, kasę ! Czy nie widzisz takich rzeczy?
              Pomyślcie ludzie czasem i zacznijcie wiązać ze sobą fakty. Każdy kto tam leci
              jest sprawdzany i traktowany jak potencjalne zagrożenie, terrorysta - to jest
              chore. Nie wybieram się tam i nie chcę tam nigdy lecieć, nie ciągnie mnie, ani
              nie ciekawi ten kraj.
              • tygrysio_misio Re: NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez... 01.12.06, 11:04
                przeciez oni walcza o demokracje;]
              • az100 Re: NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez... 01.12.06, 12:38
                pewnakobieta napisała:

> Nie wybieram się tam i nie chcę tam nigdy lecieć, nie ciągnie mnie, ani
                > nie ciekawi ten kraj.

A szkoda bo to bardzo ciekawy kraj.
                Ale zgoda, że:

> Każdy kto tam leci
                > jest sprawdzany i traktowany jak potencjalne zagrożenie, terrorysta - to jest
                > chore.
          • woytek99 Re: NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez... 01.12.06, 10:48
            bla... bla... bla... ale się zapędziłeś
          • ws_us Re: NIgdy!!! to skandal, faszysci chca nas tez... 04.12.06, 02:18
            Makalaka, a to cie bracie ponioslo, into sztandar ci dac w lape.......The only
            moron is YOU, big time, please consider medications or any kind of therapy.
            Powodzenia zycze....w czymkolwiek
        • troll7777 [...] 01.12.06, 11:17
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • zapytaniaznak Twój problem 01.12.06, 11:36
          centrolew napisał:
          > Nie zgadzam się na udostępnianie moich danych osobowych rządowi USA, ani
          > jakiemukolwiek innemu rządowi.

Nikt cię nie zapytał o zgodę i nie sądzę że zapyta.

> Jeżeli oni nie
          > dostają przez to wiz, to nie mój problem.

Zgadza się, nie twój. A innych może nie obchodzić twój sprzeciw.

Osobiście nie mam nic przeciwko współpracy służb specjalnych w zakresie
          obejmującym osobników podejrzanych o niecne działania. To powinno usprawnić
          działania tych służb, to zmniejsza prawdopodobieństwo, że jakiś terrorysta
          porwie samolot z moją rodziną na pokładzie.
          Z artykułu nie wynika, że chodzi o jakiś totalny dostęp do danych, że np. każdy
          urzędnik w USA będzie mógł np. sprawdzić ile zarabiam.
          Oczywiście mnie też nikt nie będzie pytał, co sądzę na ten temat ;-)
          • xylorhin Re: Twój problem 01.12.06, 12:52
            Zawsze twierdziłem że USraj to chory kraj. Ja również nie życze sobie
            udostepniania komukolwiek moich danych. Co to ku.. za inwigilacja? Jestem
            wolnym człowiekiem czy nie? A z terroryzmem to też niezła ściema straszą tylko
            ludzi i wykorzystują to. Nie od dziś wiadomo że stany chciałyby rządzić całym
            światem.
            • i.palka Re: Twój problem 02.12.06, 14:05
              dawno nie widzialam takich wykwitow kretynstwa jak tutaj.

najlepiej chwalic teczowo=gejowa europke, ktora chce byc taka jak stany, tylko
              sie nie przyzna wprost, bo "bush to glupek i mcdonaldy sa niezdrowe". i cale
              szczescie nigdy nie bedzie. hehe. bardzo dobrze, ze polactwo, ktore tutaj
              wpusuje lewackie brednie (bo tak wypada w pewnym przedziale wiekowym) nigdy nie
              postawi swojej brudnej nogi na terenie USA. trzymam kciuki za wspolprace i mam
              ogromna nadzieje, ze do takowej dojdzie. wylece z polandu as soon as possible,
              by posty o takim natezeniu ignoranctwa czytac jako pomoc w trawieniu do
              sniadanka a nie jako swoj chleb powszedni.

"boze, kochani, obudzmy sie, chodzi tutaj tylko o rope i kase!". nawet moje
              solidne wyksztalcenie z zakresu polityki miedzynarodowej nie pozwala stawiac
              jednoznacznych wnioskow. a tutaj mamy do czynienia z DIY politics. kazdy, nawet
              babcia klozetowa ma przepis i rozwiazanie problemu, nad ktorym glowia sie glowy
              tego swiata. nawet babcia klozetowa moze upierac sie przy tym, ze kolor bialy
              to czarny. nieszkodliwy urok demokracji.

pozdrawiam wszystkich malkontentow z najcudowniejszego kraju na swiecie jakim
              sa Stany Zjednoczone Ameryki Polnocnej! mam nadzieje, ze sie tutaj nie
              zobaczymy! mam
      • roblyn Re: Chcemy danych o obywatelach USA!!!!!!!!!!!!!!! 01.12.06, 09:58
        Tu przecież chodzi o nasze bezpieczeństwo! Amerykanie powinni natychmianst
        udostępnić nam wszystkie informacje o swoich obywatelach.
        • roblyn Re: Tu chodzi o nasze bezpieczeństwo!!!!!!!!!! n/w 01.12.06, 09:59
        • koloratura1 Re: Chcemy danych o obywatelach USA!!!!!!!!!!!!!! 02.12.06, 03:40
          roblyn napisał:

> Tu przecież chodzi o nasze bezpieczeństwo! Amerykanie powinni natychmianst
          > udostępnić nam wszystkie informacje o swoich obywatelach.

Zwłaszcza, że to oni mogą sobie do nas wjechać bez przeszkód.
          I w końcu to raczej nie od nas terroryści tłumnie jeżdzą do Ameryki, a większe
          ryzyko istnieje, że zaczną - w drugą stronę.
          Szczególnie, gdy już zaczniemy budować te nieszczęsne tarcze...
      • czarekj1 Re: Niech się w nos pocałują!! 01.12.06, 10:56
        jezeli tak sie boją o swoje d...(zastanawiajce czemu własnie ich tak ,,allachy"
        nie lubią)niech zasponsorują w ta ,,baze danych" a nie...stawiają warunki.To ma
        byc demokracja??Sami śmigaja po całym świecie a innym zabraniają.
    • bpma USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:11
      Mam nadzieje ze nasz chory rzad zmieni prwo o danych osobowych i bedziemy
      mogli wyjechac do USA.
      • jardo-g Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:15
        a mnie to zwisa. Nie zniosą wiz, to moje wakacyjne pieniądze gdzie indziej
        zostawię.
        • koszalek_opalek1 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 09:06
          Tego typu zniesienie wiz niewiele daje - lepiej gdyby np. przyjeli w tybie
          "emigracyjnym" z milion naszych speców - informatyków, inżynierów, lekarzy itd.
          • wujek_wojtek4 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 09:41
            USA przygotowuje 350 tys km2 w celu przyjęcia Polaków.
          • ppo Mądrala się znalazł! 01.12.06, 09:44
            Taa, a kto ci wtedy wybuduje dom, dostarczy internet i wyleczy głowę (albo
            nogi)? Emeryci, renciści, czy żule spod nocnego? Zastanów się, zanim coś
            palniesz!
      • grzeniu22 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:16
        Nie zycze sobie, aby moje dane byly udostepniane, a juz szczegolnie Bialym
        Braciom. Co mnie obchodzi wlazidu* kolejnych rzadow. Mnie do USA nie ciagnie,
        wiec prosze beze mnie. Kto chce- prosze bardzo, niech odstoi swoje w kolejce do
        raju (czyt. ambasady).
      • asmok6 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:33
        bpma napisał:

> Mam nadzieje ze nasz chory rzad zmieni prwo o danych osobowych i bedziemy
        > mogli wyjechac do USA.

A co - teraz nie możemy? Samoloty nie latają?
        Prawo ma zostać takie jak jest. Nie głoś herezji
    • marcus_crassus to uczciwa i dobra propozycja 01.12.06, 08:21
      trudno aby amerykanie zrezygnowali z zasad bezpieczenstwa.
      • asmok6 Re: to uczciwa i dobra propozycja 01.12.06, 08:33
        marcus_crassus napisał:

> trudno aby amerykanie zrezygnowali z zasad bezpieczenstwa.

A tu gdzieś była mowa o zasadach bezpieczeństwa?
      • remik.bz uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 08:42
        marcus_crassus napisał:
        to uczciwa i dobra propozycja

Też tak uważam. To logiczne ,ze Amerykanie pilnują swego bezpieczeństwa i nie
        chcą u siebie osób "podejrzanych" ( nie tylko o związki z terroryzmem rozumiem).
        Ja tez w swioim domu nie chciałbym kogoś podejrzanego np o włamanie.
        A uczciwy czlowiek nie powiniwn sie niczego obawiac w takim rozwiązaniu
        problemu wiz.
        Z niektórych wypowiedzi w tym watku wnioskuję ,że istnieje jednak grupka osób
        majacych coś "do ukrycia". Takim oczywiscie ta propozycja nie może pasować.
        Mam nadzieję ,ze nasz rząd pozytywnie i szybko odpowie na taka ofertę USA.
        • bamboos1 Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 08:47
          > Też tak uważam. To logiczne ,ze Amerykanie pilnują swego bezpieczeństwa i nie
          > chcą u siebie osób "podejrzanych" ( nie tylko o związki z terroryzmem
          rozumiem)
          > .
          > Ja tez w swioim domu nie chciałbym kogoś podejrzanego np o włamanie.
          > A uczciwy czlowiek nie powiniwn sie niczego obawiac w takim rozwiązaniu
          > problemu wiz.
          > Z niektórych wypowiedzi w tym watku wnioskuję ,że istnieje jednak grupka osób
          > majacych coś "do ukrycia". Takim oczywiscie ta propozycja nie może pasować.
          > Mam nadzieję ,ze nasz rząd pozytywnie i szybko odpowie na taka ofertę USA.

To wstaw u siebie w sypialni kamerę internetową i nie wyłączaj światła, choć
          pewnie i tak nie byłoby co oglądać - przecież nie masz NIC do ukrycia !
        • asmok6 Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 09:00
          remik.bz napisał:

> marcus_crassus napisał:
          > to uczciwa i dobra propozycja
          >
          > chcą u siebie osób "podejrzanych" ( nie tylko o związki z terroryzmem rozumiem).

Nie. Nie jest to logiczne bo oni chcą dane _wszystkich_ osób, a nie tylko
          podejrzanych. Z bezpieczeństwem nie ma to nic wspólnego.

I pewnie do zrealizowania tej chęci potrzebny ci wgląd do ogólnokrajowej
          ewidencji ludności?

> A uczciwy czlowiek nie powiniwn sie niczego obawiac w takim rozwiązaniu
          > problemu wiz.

Bo? To stwierdzenie jest całkowicie bezpodstawne.

> Z niektórych wypowiedzi w tym watku wnioskuję ,że istnieje jednak grupka osób
          > majacych coś "do ukrycia". Takim oczywiscie ta propozycja nie może pasować.

Czyli większości

> Mam nadzieję ,ze nasz rząd pozytywnie i szybko odpowie na taka ofertę USA.

Mam nadzieję że nasz rząd wprowadzi zasadę wzajemności i zastosuje wobec USA
          taki sam system wiz jak oni wobec nas i zarząda przekazania danych o obywatelach
          USA. Jeśli to naprawdę zwiększa bezpieczeństwo kraju to powinniśmy przede
          wszsytkim zadbać o bezpieczeństwo _naszego_ kraju, prawda?
          Więc ja mam nadzieję że nasz rząd wprowadzi obowiązek wizowy wobec obywateli USA
          do czasu aż rząd USA przekaże nam dane o swoich obywatelach.
          • ppo Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 09:52
            > Mam nadzieję że nasz rząd wprowadzi zasadę wzajemności i zastosuje wobec USA

Założę się, że to rozwiązałoby problem wiz w ciągu kilku tygodni. Nie chodzi tu
            tylko o amerykańskich turystów (których też wbrew pozorom jest niemało!) ale
            przede wszystkim o przedstawicieli amerykańskich firm. Nie mówiąc już o
            Polakach z amerykańskimi paszportami, którzy BEZSKUTECZNIE próbują załatwić
            sobie polskie obywatelstwo, nawet jeśli się w Polsce urodzili (!) Znam mnóstwo
            takich przypadków.
            • listek86 Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 10:40
              Podejmujac decyzje nalezy pamietac, ze jestesmy czescia Europy a nie Ameryki.
          • lukin Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 12:57
            > remik.bz napisał:
            >
            > > marcus_crassus napisał:
            > > to uczciwa i dobra propozycja
            > >
            > > Też tak uważam. To logiczne ,ze Amerykanie pilnują swego bezpieczeństwa i
            > nie
            > > chcą u siebie osób "podejrzanych" ( nie tylko o związki z terroryzmem roz
            > umiem).
            >
            > Nie. Nie jest to logiczne bo oni chcą dane _wszystkich_ osób, a nie tylko
            > podejrzanych. Z bezpieczeństwem nie ma to nic wspólnego.

Dane _wszystkich_ osób, które lecą do USA. Nie chcesz udostępniać informacji o sobie - nie musisz lecieć.
            • eruve.elen Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 22:55
              > Dane _wszystkich_ osób, które lecą do USA. Nie chcesz udostępniać informacji o
              > sobie - nie musisz lecieć.

a czytaj, co piszą. dane _wszystkich osób posiadających paszporty_, a nie
              'paszporty do USA'.
        • siudak Re: uczciwy człowiek nie ma nic do ukrycia 01.12.06, 09:02
          > chcą u siebie osób "podejrzanych" ( nie tylko o związki z terroryzmem rozumiem)
          > .

no to tez powinieneś sie zgłosic do Rządu z wnioskiem o utworzenie bazy danych i
          przyznanie ci do niej prawa dowolnego dostepu , bo przychadza do ciebie rózni
          ludzie i ty bys chiał sobie sprawdzić co to za jedni

na przykład nim oni jeszcze rozważą chec udania sie do twojego domu...
          no ale przeciez zawsze MOGĄ chciec sie udac...
          hipotetycznie...
    • mal49 USA zniosą nam wizy, ale... 01.12.06, 08:23
      Już widzę oczyma wyobraźni świat za kilka lat niczym jeden z ponurych odcinków
      "Z Archiwum X".
    • alojz Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:24
      A dla mnie jest inne rozwiazanie. Wprowadzmy taki sam system jaki Amerykanie
      stosuja wobec nas. Jezeli kazde Panstwo by tak postąpilo to pierwsi krzyk
      podniesli by Amerykanie, ze to pogwalcenei wolnosci osobistej. Jeztem za wizami
      i odciskami dla Amerykanow.
      • asmok6 Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:35
        alojz napisał:

> A dla mnie jest inne rozwiazanie. Wprowadzmy taki sam system jaki Amerykanie
        > stosuja wobec nas. Jezeli kazde Panstwo by tak postąpilo to pierwsi krzyk
        > podniesli by Amerykanie, ze to pogwalcenei wolnosci osobistej. Jeztem za wizami
        > i odciskami dla Amerykanow.

Dokładnie. Powinniśmy to zrobić już jakiś czas temu. Może by się opamiętali.
        • eruve.elen Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 22:56
          yhm. a to nie oni mają tą przewagę, że to my chcemy do usa bardziej, niż usa do nas?
    • ddddd9 Re: USA zniosą nam wizy - mam to w ........ 01.12.06, 08:24
      ja też kategorycznie zabraniam aby moje dane były komukolwiek przekazywane, do
      JU ES EJ się nie wybieram teraz ani nigdy, mam w dupie ich wizy, przy kursie
      dolara do złotówki poniżej 3 zł tylko szaleńcy będą chcieli tam jechać i tyrać
      po 14 godzin u jakiegoś Żydka
      • ermanno Proste Rozwiązanie 01.12.06, 08:36
        zawsze można to zrobić inaczej. W tym przypadku njlepiej by było gdyby
        zainteresowani wyrabiali paszporty o amerykanskich standardach i podpisywali
        zgode na przekazanie danych itd. nie zainteresowani mieli by dalej zwykle paszporty.
        amerykanom nie są potrzebne dane tych, ktorzy sie do nich nie wybieraja, wiec to
        rozwiazanie pogodzi interesy usa i wszystkich polaków.
        • stpierre Re: Proste Rozwiązanie 01.12.06, 10:14
          ermanno napisał:

> zawsze można to zrobić inaczej. W tym przypadku njlepiej by było gdyby
          > zainteresowani wyrabiali paszporty o amerykanskich standardach i podpisywali
          > zgode na przekazanie danych itd. nie zainteresowani mieli by dalej zwykle paszp
          > orty.
          > amerykanom nie są potrzebne dane tych, ktorzy sie do nich nie wybieraja, wiec t
          > o
          > rozwiazanie pogodzi interesy usa i wszystkich polaków.
          Obawiam się, że Amerykanie próbują się dobrać do danych wszystkich danych osób
          posiadających paszporty, a ew. przyjazdu do USA to tylko pretekst.
      • ch-wilenska Re: USA zniosą nam wizy - mam to w ........ 01.12.06, 08:42
        No dobrze, ale czy spełnienia takich restrykcji wymaga się także od obywateli
        np. Francji i w ogóle Europy Zachodniej?
        Czy Amerykanie udostępnią nam bazę o swoich obywatelach przybywających do
        Europy?
        W ogóle czy dobrze zrozumiałem, że Amerykanie podejrzewają o związki z
        terroryzmem 300 tysięcy osób? Histeria rzadko bywa skuteczna.

Myślę, że najpierw należałoby się zgodzić, a następnie uderzyć w tę "bazę
        danych" w jej kryteria.

• yabanjin to ja juz wole wize 01.12.06, 08:35
    • callisto1 Warunki? Czyżby chodziło o to aby 01.12.06, 08:36
      wyjeżdżający do USA miał ukończone 80 lat i pisemną zgodę obojga rodziców?
    • renaskawinska Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:40
      nie jestem szpiegiem ani terrorystą, wcale mi nie przeszkadza udostępnienie danych
      • mordaruda Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 08:47
        Taaa proponuję jeszcze do danych osobowych, adresowych i numerów kart kredytowych, dorzucić im piny i numery konta, a co tam, nie mamy nic do ukrycia...
        • pierwszywprawo Tam _są_ numery kart kredytowych 01.12.06, 21:22
          Kiedy kupujesz bilet, to w bazie danych pojawia się informacja o tym, czym
          płaciłeś (gotówka, karta), a jeśli kartą, to jest jej numer. Więc tak, mówimy
          również o udostępnianiu Amerykanom numerów kart - z tym, że to się dzieje już
          teraz. M.in. dlatego UE dwa miesiące temu zabroniła przewoźnikom udostępniania
          tych informacji, po czym doszło do następnego "kompromisu" (który polega jak
          zwykle na tym, że UE godzi się na wszystko, czego chcą w tym zakresie Stany).
    • snorri696 Zasada wzajemnosci?? 01.12.06, 08:52
      Co wy na to by przyjąć tą propozycję wraz z zasadą wzajemności? Amerykanie
      musieli by nam udostępnić swoje dane...
      • kati1956 Bez wizy? Czemu nie... 01.12.06, 09:00
        Uczciwy człowiem nie ma nic do ukrycia. Na tym forum najbardziej oburzeni są
        handlarze, którzy wyjazd do USA łączą z opłacalnością, pracą, kursami USD itp.
        Może więc handlarzom i pracującym na czarno to przeszkadza, ale uczciwym ludziom
        NIE.
        • asmok6 Re: Bez wizy? Czemu nie... 01.12.06, 09:04
          kati1956 napisała:

> Uczciwy człowiem nie ma nic do ukrycia.

Bzdura.

Na tym forum najbardziej oburzeni są
          > handlarze, którzy wyjazd do USA łączą z opłacalnością, pracą, kursami USD itp.

Nie. Najbardziej oburzani są ci którzy do USA się nie wybierają, lub nie mają
          żadnego problemu z uzyskaniem wizy.

> Może więc handlarzom i pracującym na czarno to przeszkadza, ale uczciwym
          ludziom NIE.

Wręcz przeciwnie. Uczciwi ludzie nie mają problemu z uzyskaniem wizy i wyjazdem
          do USA. To właśnie handlarze, pracujący na czarno i przestępcy popierają to dla
          nich jedyna możliwość dostania się do USA. Uczciwym ludziom taka propozycja
          przeszkadza bo dla uczciwych to nei jest problem.

• ppo Dokładnie tak! 01.12.06, 09:59
            Poniżej napisałem, że PRAWDZIWY turysta zawsze dostanie wizę bez problemu. To
            samo dotyczy uczciwych biznesmenów, którzy chcą robić w USA interesy. Dla nich
            wydatek 100 dolarów na wizę też nie stanowi problemu, a wizyta w ambasadzie to
            kolejna ciekawa przygoda :) Jeśli chodzi o cwaniaczków pracujących na czarno,
            to lepiej, żeby do USA nie jeździli i nie budowali fałszywego
            stereotypu "polaczka".
            • ja_zdrada Re: Dokładnie tak! 01.12.06, 10:58
              nie zgadzam sie na udostepnianie moich danych mosadowi i innym terrorystycznym
              organizacjom i panstwom - ktore za glos krytyki pod ich adresem potrafia
              mordowac ...
              (danie danych USA to od razu mozemy zrobic kopie dla izraela)

i nie chodzi tutaj o p...nie o "maja cos do ukrycia"...
              nie masz nic do ukrycia to nie pisz pod pseudonimem - podaj w stopce swoje dane
              personalne z numerem kart kredytowych ...
    • balbina112 USA zniosa wizy?! 01.12.06, 08:57
      lwasciiwe to mogliby zneisc te wizy- bo dane, ktore mialby byc udostepniane z
      paszportu sa niczym w porwonaniu z tym co wymagaja w podaniach o wize...
      a tak bez problemu, bez glupiego tlumaczenia czy ma pani dom? ile pan izarabia?
      jakeima pan oszczednosci? ile dzieci? gdzie pan pracuje- ooo prosze o
      zaswiadczenei o zarobkach.. itd. a jest pan rozowdnikiem czy w spearacji???
      Ludize idac do"raju: czyt. ambasada nawet nei zdaja sobie sprawy jak tam
      siejest traktowanym...
      i nie mowie tu o chęci wyjazdu w celach zarobkowych tylko odiwedzenia
      najblizszej rodziny
      po co k...a komus moja historia zycia???!!

to juz wole zeby mieli te podstawowe dane, a nie przezywac tego upokorzenia
      drugi raz
      wiec niech rzad zrobi co ma zrobic i bedzie spokój

co nei zmienia faktu, ze amerkanei powinni byc tak samo traktowani jak my u
      nich, ponadt to jest skupisko emigracji i tak wlasciwie nie wiadomo, kto do nas
      przylatuje czy nei jakis potencjalny wariat, a my mowimy o nim ze on jest z
      AMERYKI i co wsyzstkei rozumy pozjadal i wszysto mu u nas wolno??!!
      • agulha Re: USA zniosa wizy?! 01.12.06, 09:08
        A ja do USA jeżdżę tylko służbowo. Pytania o sytuację rodzinną i majątkową mi
        nie przeszkadzają. Powiem, co będę chciała, jak mnie zapytają o coś, czego bym
        nie chciała powiedzieć (?), to nie powiem i najwyżej nie pojadę. Natomiast nie
        życzę sobie, żeby ktoś bez mojej wiedzy przekazywał dane o mojej karcie
        kredytowej do kraju, gdzie grasuje masa utalentowanych hakerów. Już wystarczy,
        że mi raz dopisali do mojego rachunku jakieś rzeczy z minibaru, które rzekomo
        zjadłam - na szczęście anulowali, ale spróbuj tu przez ocean udowodnić, że nie
        zjadłeś i że nie jesteś wielbłądem.
      • asmok6 Re: USA zniosa wizy?! 01.12.06, 09:10
        balbina112 napisała:

[ ... ]
        > to juz wole zeby mieli te podstawowe dane, a nie przezywac tego upokorzenia
        > drugi raz
        > wiec niech rzad zrobi co ma zrobic i bedzie spokój

Po pierwsze - myślę że nie chodzi o podstawowe dane, bo te raczej nie są im do
        niczego potrzebne, podstawowe dane to mogą uzyskać na granicy, bez żadnej umowy,
        systemu wizowego i innych dodatków.
        Po drugie - teraz mają dużo danych, ale tylko o osobach które chcą wyjechać do
        USA - a chcą mieć dane o _wszsytkich_ obywatelach.
        Po co im to? Nie mogę się oprzeć wrażeniu że potrzebne im to jest do niezbyt
        uczciwych celów.

> co nei zmienia faktu, ze amerkanei powinni byc tak samo traktowani jak my u
        > nich, ponadt to jest skupisko emigracji i tak wlasciwie nie wiadomo, kto do
        nas przylatuje czy nei jakis potencjalny wariat, a my mowimy o nim ze on jest z
        > AMERYKI i co wsyzstkei rozumy pozjadal i wszysto mu u nas wolno??!!

Dokładnie. My jesteśmy bardziej zagrożeni niż oni.

• gagoool USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 09:04
      "...projekt zakłada utworzenie przez kraje zabiegające o zniesienie wiz do USA
      komputerowego systemu informacji o osobach posiadających paszporty.
      Automatyczny dostęp do niego miałyby amerykańskie służby bezpieczeństwa."

Jeśli dobrze rozumiem, to oni domagają się dostępu do danych WSZYSTKICH
      obywateli posiadających paszporty, żeby w razie czego móc kogoś sprawdzić.
      Mówią, że będą prześwietlać tylko osoby, które lecą do Stanów, ale jakoś to
      lekko naciągane jest.
      Wygląda po prostu na zagrywkę mającą na celu wyciągnięcie naszych poufnych
      danych.
      Ja do USA się nie wybieram i, tak samo, jak nie życzę sobie, żeby obce osoby
      znały bez mojej zgody mój telefon i adres, tak nie mam ochoty, żeby moje dane
      były dostępne dla służb obcych państw.
      Jak ktoś chce się tam wybrać, to mogą dać mu do podpisania zgodę na
      udostępnienie danych, ale nie mają prawa bez zgody obywateli ich upowszechniać.
    • kazimierz111 Tego samego żądajmy od nich 01.12.06, 09:10
      Czy tego samego wymagaja lub wymagac będą od Anglików, Francuzów,
      Niemców,Izraelczyków....?
      • herman28 Re: Tego samego żądajmy od nich 01.12.06, 09:14
        Mam niemiecki paszport i nikt ode mnie nie wymagal czegos takiego jak sie
        wymaga od Polakow.
    • lewulka Wiecie gdzie mam amerykańską wizę?... 01.12.06, 09:12
      Już wiecie:-)
    • mloo Ok ale oni muszą mieć kolczyki z kodem kreskowym 01.12.06, 09:14
      Musimy się bronić przed modyfikowanym groszkiem. Oni mogą przemycać go po
      kieszeniach.
    • jkdmz WIZY .... 01.12.06, 09:21
      Nie doczytałam się czy to całkowite zniesienie wiz czy tylko z ograniczeniem
      na dwumiesięczny wyjazd.Jesli zgoda byłaby tylko na 2 miesiące to jest bezsens
      udostępniania wszystkich danych o które proszą władze USA i bezsens zabiegania
      o takie właśnie zniesienie wiz.Ponadto nie bardzo zrozumiałe jest dla mnie po
      co nr kart kredytowych-jest to juz " ubezwłasnowolnienie" .Ciagle funkcjonuje
      świadomość " u góry" ,że Polacy będą wyjeżdzać do pracy...Ameryka przestała być
      atrakcyjnym krajem stała się ...UNIA.
      • pierwszywprawo na 90 dni, bez prawa do pracy 01.12.06, 21:26
        Chodzi o wjazd na 90 dni, bez prawa do pracy. Dłuższy pobyt nadal wymagałby
        zwykłej procedury wizowej.

• witoldyna Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 09:23
      Ja się tez nie zgadzam by moje dane były przekazane tym, którzy na każdym kroku nas oszukują.
    • lars.dahl rewanż? 01.12.06, 09:23
      Szanowni współobywatele. Czemu nie? jeżeli możemy liczyć na identyczne dane o
      osobach wykupujących bilety do polski, choćby na przeloty i przejazdy
      tranzytowe, czemu nie? tylko jak przygotowane będą informacje o przewożonych
      więźniach - w samolotach transportujących do więzień cia? ciekawe :))
      • ppo Re: rewanż? 01.12.06, 10:05
        Cudzoziemcy nigdy nie będą nas szanować, jeśli będziemy pisać Polska z małej
        litery. Przemyśl to.
        A co do rewanżu, to pomysł dobry.
    • wgruncierzeczywiscie wiza wizą, a odsylac beda na odprawie kogo zechca 01.12.06, 09:24
      w koncu beda wiedzieli wszystko o każdym. Mniejsze koszty dla nich, dane ludzi z calej europy (!!), a ty sie pierdziel spowrotem na swoj koszt... hehee cwaniaki. a te nasze glupki pewnie sie zgodza, no bo co? chodzi o zniesienie wiz i przejscie do historii jako rzad ktory obalil historyczna bariere, koszt oczywiscie jest olany...
    • matadeusz dostana dane jak dadza dane obywateli USA 01.12.06, 09:26
      czli nigdy, a jak nie to niech sie tam kisza z maksykancami i sie w dupe
      pocaluja
    • brandonka77 chyba tylko o tych ktorzy sie wybieraja do usa???? 01.12.06, 09:29
      przeciez nie o wszystkich obywatelach bylyby przekazywane dane ale tylko o tych
      co chca jechac do stanow, czyz nie tak?
      • matadeusz ci co chca jechac to i tak daja swoje dane 01.12.06, 09:30
        jak kupuja bilet czy wsiadaja do samolotu pokazujac paszport, a na granicy usa
        skanuje sie im jeszcze linie papilarne i robi zdjeca jak wiezniom albo
        podejzanym
        • matadeusz a oni chca dane wszystkich czyli tez moje i twoje! 01.12.06, 09:31
        • balbina112 Re: ci co chca jechac to i tak daja swoje dane 01.12.06, 11:08
          oprócz tego ze jestes podejrzanym, to jest jeszcze jendo ale...
          ja wyjechalam na turytyczna wize w celach turystycznych i odwiedzienia rodziny
          a emigration wpieralo mi ze przyjechalma pracowac oraz pytalo gdzie juz mam
          prace!!!
          i dogadaj sie z kretynami- ja swoje a oni swoje
          przepychanka slowan trwala 10 minut
          po czym stwerdzili ze mam dzis szczescie i mnie wpuszcza!!!
          wg nich jezeli jestes mlody, znasz angielski tzn. z szukasz pracy
          z takim samym usmiechem na twarzy im odpowidalam ze nie jade do pracy i nie mam
          zamiaru tam pracowac
          bylam przerazona( zaraz kalkulowalam ile strace przez tych ludzkikow- ksozty
          przelotu, rezerwacje, i nawet moj urlopik)- dwa imbecyle wywnioskowaly na
          podstawie neiwiadomo czego, ze jade pracowac a nie zoabaczyc sie z rodzinką
          barany
          a jak ktos chce wyleciec na wycieczke zorganizowana z polski do usa- to
          oczywiscie dosanei wize bo jedzie z biura pdorozy
          a po co mam placic komus za organziacje czegos na czym sama sie znam?? bezsens
          a poza tym moge 1/3 ceny zaplacici za to samo

wiec prosze niepisac ze tak latwo tez dostac wize turystyczna... kwestia
          szczescia
          podbno miaal duzo tego szczescia bo za pierwszym razem wszystko mi sie udalo
          ale drugi raz juz nie chce tam leciec

• asmok6 Re: chyba tylko o tych ktorzy sie wybieraja do us 01.12.06, 09:42
        brandonka77 napisała:

> przeciez nie o wszystkich obywatelach bylyby przekazywane dane ale tylko o tych
        >
        > co chca jechac do stanow, czyz nie tak?

Nie tak. O tych co chcą jechać to już teraz mają komplet danych. A chcą mieć o
        wszystkich obywatelach.
    • maruda.r USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 09:32

Amerykanie już w tej chwili 15 minut przed odlotem samolotu otrzymują od linii
      lotniczych dane o pasażerach, ich adresie, numerze paszportu i numerach kart
      kredytowych. Potężne komputery amerykańskich służb zestawiają te informacje z
      bazami danych osób podejrzanych o związki z terrorystami

Panie o imieniu Alicja i panowie o imieniu Albin pewnie od razu zostaną
      aresztowane. Na razie potężne komputery nie mogą dać sobie rady z nazwiskami
      własnych polityków.

• ppo Turysta zawsze dostanie wizę. 01.12.06, 09:39
      Prawdziwy turysta, który jedzie do USA faktycznie pobyczyć się na Florydzie,
      zobaczyć Niagarę czy Wielki Kanion i ma na to PIENIĄDZE, zawsze i NA PEWNO
      dostanie wizę. Jeżeli natomiast ktoś jedzie tam pracować na czarno, to lepiej,
      żeby tej TURYSTYCZNEJ wizy nie dostał i nie robił Polsce antyreklamy w
      USA. "Polish jokes" nie są o polskich turystach, ani o obywatelach pochodzenia
      polskiego, tylko o tzw. "polaczkach" pracujących na czarno, niewykształconych,
      którzy kradną, piją, nie znają angielskiego i są na bakier z higieną. Oby jak
      najmniej takich za granicą (i w Polsce też)! Tak więc jestem PRZECIWNY
      znoszeniu wiz do USA. Zwłaszcza za taką cenę!
    • mcgoo Re: USA zniosą nam wizy, ale stawiają warunki 01.12.06, 09:49
      co mi szkodzi - nie robie niczego zlego - niech sobie biora moje dane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka