fumsia 23.12.06, 10:54 Akcja była przeprowadzona fachowo jak w teatrze na Dubrowce. Rosjanie nigdy nie szanowali życia. Zdziwiłabym się gdyby Duma ogłosiła coś nie po myśli Putina. A on do porażki sie przecież nie przyzna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czlowiek_ksiazka GazWyborcza łagodnie o dzieciobójcach-terrorystach 23.12.06, 12:23 "Kaukascy terroryści zajęli szkołę podstawową" Nawet słowa komentarza, jakiejś oceny moralnej, czegokolwiek negatywnego o tym, NAJWAŻNIEJSZYM, podstawowym fakcie, który w związku z Besłanem rzuca się oczy. Po prostu nie mieści się w głowie - GazWyb pisze o tym tak, jak-by chodziło o kupno chleba w markecie. Anty-człowieczeństwo zwyrodniałych dzieciobójców z Kaukazu i nie tylko, niewyobrażalny akt terrorystyczny przygotowywali również najemnicy z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: GazWyborcza łagodnie o dzieciobójcach-terrory 23.12.06, 17:22 Jedno proste pytanie: Kto wystrzelał i spalił te dzieciaki? Oczywiście że nie popieram brania ich za zakładników. Ale Czeczeńcy jak i na Dubrowce nie chcieli nikogo zabijać. Chcieli rozmawiać. Przecież mnóstwo ludzi chciało dla Rosjan prowadzić negocjacje. Ale Kreml wolał to załatwić po swojemu. I nawet mają UWAGA: jednego winnego! Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 23.12.06, 17:35 "Czeczeńcy (...) nie chcieli nikogo zabijać. Chcieli rozmawiać." Nawet mi się nie chce z tobą rozmawiać. "Nie chcieli zabijać", "chcieli rozmawiać" - to nie jest groteska, bo temat za poważny, to szaleństwo. Rusofobia i nienawiść do wschodu, usilnie wpajana nam od lat skutkuje takimi - paranoidalnymi - postawami. Przekraczasz fumsiu granice człowieczeństwa broniąc dzieciobójców-terrorystów, którzy brali jako zakłądników DZIECI(!!!) w szpitalach(!!!) czy szkołach(!!!). Jest to zwyrodnienie, które nie można opisać, ZŁO w czystej postaci, antyczłowieczeństwo, wychodzenie poza nawias ludzkiej cywilizacji. Do dzisiaj pamiętam tasmy terrorystów pokazywane w tv, stoi takie coś zakapturzone z nogą na jakimś wyzwalaczu bomby, a wokół dzieci... Rosjanie NIE brali dzieci jako zakłądników i nie proponowali terrorystom wynieść się z Czeczenii, chyba, że słyszałaś o czymś takim: Rosjanie zajmują szpital w Czeczenii i grożą wysądzeniem go, jeśli Basajew nie opuści kraju. Niech Pan Bóg ma cię w Swojej opiece, fumsiu. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 24.12.06, 11:13 Dziękuję za życzenia. Ale lepiej by było gdyby Pan Bóg się zaopiekował umęczonym narodem czeczeńskim. Jak bardzo Ci ludzie są zdesperowani że posuwają się do takich kroków? Nie chcę się powtarzać ale gdyby mi wymordowano lub porwano większość rodziny a mnie by poniżano na każdym kroku to może też bym się obwiazała wiązką granatów? Nie jestem rusofobem. Ale ciężko popierać to co Rosjanie robią w Czeczenii. Przecież to ludobójstwo! Ale ty widzisz tylko jedną stronę. A inny punkt widzenia nazywasz rusofobią. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Chyba tracisz czas. 24.12.06, 11:21 Masz do czynienia, albo z "pozytecznym idiota", albo z agenciakiem. Dla niego wymordowanie dzieci w szkole jest oczywistym dramatem (bo jest), natomiast CODZIENNE mordowanie Czeczenow w KAZDYM wieku, to cos calkowicie uzasadnionego racja stanu szalonego ex-imperium. Czyms, co nie wymaga tlumaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Chyba tracisz czas. 24.12.06, 12:01 Pewnie niestety masz rację. Ale nie potrafię jakoś obojętnie przejść koło takiego idiotyzmu, czy nie wiem, może tylko zaślepienia. Widzi tylko to co potwierdza jego chore teorie. Pewnie go nikt nie przekona ale chociaż będzie wiedział że nie wszyscy tak myślą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Chyba tracisz czas. 24.12.06, 13:50 Moje "chore teorie"? Jakie "chore teorie"? Ja nie mam żądnych teorii, opisuję rzeczywistość. Chore, zwyrodniałe myśli i współczucie dla antyludzkich dzieciobójców - domena twoja i chuligana internetowego borrki. Ja sądziłem, że my Polacy, pewnych postaw już się wyzbyliśmy, że np. uważamy, iż mordowanie dzieci nie jest ok. Okazuje się, że nie wszyscy, i to jest najbardziej przerażające, bo w Czeczenii - nie jest ważne, co bełkocze jakaś tam fumsia - sytuacja powoli, wierzę w to, będzie coraz lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Chuligan internetowy ? 24.12.06, 14:06 Podoba mi sie. Ale do rzeczy. Jesli reaguje na twe posty, to nie z checi dyskusji. Nie kazdy zna historie rosyjskiego ludobojstwa w Czeczeni i moglby uwierzyc podobnym tobie hipokrytom. A to historii ponad 200 lat walki malego Narodu z barbaria, udajaca cywilizowane panstwo. "Autorytety moralne" tej satrapii, w rodzaju Tolstoja, na rowni stawialy walke wyzwolencza Polakow i Czeczenow. Jako zaraze imperium. To zobowiazuje. Nie wolno sprowadzac problemu do jednostkowych, tragicznych i godnych napietnowania wydarzen w rodzaju Beslanu. A twe slowa o poprawie sytuacji, brzmia juz zupelnie jak carskie "spokoj panuje w Warszawie". Po pacyfikacji Powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
kluha666 Re: Chuligan internetowy ? 24.12.06, 14:09 nie napisales nic sensownego - zwykle lanie wody niestety czlowiek-ksiazka ma racje w sprawie zachowania czeczenow w stosunku do ludnosci pochodzenia rosyjskiego w czasie przerwy pomiedzy I i II wojna czeczenska. "malego Narodu" - znasz ty chociaz jakie grupy etniczne zamieszkuja teren czeczenii? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Znam, nie znam... 24.12.06, 14:19 Co to ma za znaczenie. Nie sadzisz chyba, ze dam sie wciagnac w glupawe dyskusje typu "ilu diablow miesci sie na glowce szpilki". Odpowiedz Link Zgłoś
kluha666 Re: Znam, nie znam... 24.12.06, 14:29 "Co to ma za znaczenie." no coz... nie ma co dyskutowac w kazdym razie wesolych swiat :) Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Chuligan internetowy ? 24.12.06, 18:09 zwykla hohlatska bladz he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Zyskujący czas. 24.12.06, 13:59 Zwykle nie reaguję na wypociny chuliganów internetowych, ale proszę powiedz, gówn...rzu i szczeniaku, kiedy ostatni raz Rosjanie zajęli szpital w Czeczenii i szantażowali terrorystów, że jeśli ci nie opuszczą kraju, to oni - Rosjanie - powybijają dzieciaków. Proszę o 1 (jeden) przykłąd. "CODZIENNE mordowanie Czeczenow w KAZDYM wieku". To chyba Irak, a nie Czeczenia? Ilu Czeczenów ginie obecnie w Czeczenii? Nie masz pewnie pojęcia, tylko bełkoczesz co ci media na język przyniosą. Cywilne ofiary to opłakiwana tragedia każdej wojny. W wojnie w Czeczenii najbardziej szkoda mi właśnie niewinnych ofiar, zarówno czeczeńskich, jak i rosyjskich (wygnanych, pomordowanych Rosjan jeszcze w latach 90-ych, kiedy rządzili terrorystyczni mułłowie). Podczas wybuchu bomb atomowych w Japonii zginęło kilkaset tysięcy dzieci, kobiet i starców. Cóż, czy ten fakt nie spędza ci jednak snu z powiek? Podczas bombardowania np. Drezna w czasie II wojny ofiar cywilnych naliczono też setki tysięcy. Trudno jednak nie popierać aliantów w II wojnie światowej, którzy na zachodzie Europy walczyli z Hitlerem. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ofiary Drezna i Hiroszimy 24.12.06, 14:17 poniosly smierc w wojnie wolnego swiata z nacjonalistycznym imperializmem. Agresywnym i jednoznacznie zlym. Gdybym podobnie popieral cele rosyjskiej interwencji i okupacji Czeczenii, latwiej byloby uznac ofiary czeczenskie za zlo konieczne. Tak nie jest. To ofiary rosyjskiego imperializmu. Czego rosyjski soldat szuka w Czeczenii ? Jest najezdzca i brutalnym konkwistadorem. To on jest posrednia przyczyna bezsensownych zamachow w Beslanie, czy w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 24.12.06, 13:47 Najbardziej przerażający jest spokój z jakim wypowi-dasz swoje - wg mnie złowieszcze - kwestie. Też byś szkołę albo szpital z dzieciakami zajęła i zagroziła, że wszystkich wymordujesz?? Cóż, po takiej deklaracji nie mamy o czym rozmawiać. Jest po tej drugiej stronie dobra i zła. Fumsiu - czy jesteś katoliczką, czy pójdziesz dzisiaj na pasterkę? OCZYWIŚCIE, ŻE NIKT NORMALNY nie popiera przestępstw, które Rosjanie (rosyjscy żołnierze) robią, a raczej robili w Czeczenii. NIKT NORMALNY nie popiera RÓWNIEŻ ludobójstwa na Rosjanach, które terroryści urządzili w Czeczenii na początku lat 90-ych i w okresie tzw. niepodległości - 1996-1999. TEŻ! Na szczęście część z nich - przynajmniej - jest obecnie sądzona. Na szczęście Czeczenów ginie coraz mniej, Rosjan W OGÓLE jest już mało w Czeczenii, prawie ich nie ma, sytuacja troszeczkę uspokaja się, normalizuje, jest odrobinę spokojoniej, jest więcej pracy. Dobre i to, LEPSZE to, niż to, co się dzieje np. w Iraku. Ja nigdy nie mogłem zrozumieć - dlaczego Czeczeni emigrują głównie do ... Moskwy, w paszczę lwa, który ich eksterminuje??? Moskwa jest drugim po Groznym miastem z największą liczbą Czeczenów. Skoro Rosjanie mordują codziennie i dużo Czeczenów od 15 circa lat, to już ich chyba w ogóle powinno nie być w Czeczenii? Na odwrót, Czeczeni, nawet ci, którzy kiedyś współpracowali z terrorystami, ale skorzystali z amnestii, zyją dziś w Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 24.12.06, 16:16 Najpierw odpowiem na pytanie. Nie jestem katoliczką i nie wybieram się na pasterkę. Nie sądzę żebym przez to była jakaś gorsza od katolików. A poza tym temat dyskusji nie dotyczy religii. Nie wymordowałabym nikogo. Szanuję życie. Każde. Sytuację w Czeczenii "normalizuje" Kadyrow? Przecież to bandyta! Jeżeli Rosjanie są tacy fantastyczni to powiedz mi CO oni robią w Czeczenii? Poza oczywiście "normalizowaniem" sytuacji? Moim zdaniem jest to po prostu brutalna okupacja. Czy to też wynik propagandy GW? P.S. Nie wydaje mi się żebym bełkotała. Wyrażam opinię. Inną niż twoja. Nie chcę cię przekonać. To raczej niemożliwe. Ale gdybym zostawiła twoje posty bez odpowiedzi mógłbyś pomyśleć że przyznałam ci rację. A osoby postronne że takie są poglądy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka ekspert fumsia w imieniu Polski występuje rozumiem 24.12.06, 21:21 "powiedz mi CO oni robią w Czeczenii" - Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 11:47 Same braki konsekwencji w tych twoich logicznych wywodach."albo wygnani, wymordowani w latach 90-ych przez średniowiecznych mułłów". Mułłowie mordowali? Średniowieczni? W latach 90-tych? A u mnie raz "stoicki spokój" a raz "histeryczna reakcja". Ale to nie ja mam huśtawki nastrojów.:) Nie wiem z jakich ty stronniczych mediów korzystasz że wykształciły sie w tobie takie dziwne poglądy. Poczytaj sobie trochę o wielkim bohaterze Kadyrowie. A potem może sprzedasz mi frazes że każda wojna wymaga ofiar? Tylko dlaczego te ofiary to bezbronni cywile? Powtarzam: TO BANDYTA! Akurat w Polsce powinniśmy rozumieć walkę o niepodległość. Tylko ze my mieliśmy więcej szczęścia. Twój nick wskazuje że czytanie nie jest ci obce. Może poczytaj trochę? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 12:09 Ja bym mu na początek polecił coś takiego: www.sciesielski.republika.pl/czeczenia/index.html Ale nie przeczyta, bo zwymiotuje. Możnaby również spytać czy wie o Rosjanach, których zabili rodacy, bombardując Grozny. Ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 14:12 Doskonały nastrój dopisuje fumsi, prymitywne zabawy socjotechniczne. W latach 90-ych reżim średniowiecznych mułłów, terrorystyczny już rządził Czeczenię. Była niepodległa w latach 1996-99. Czym to się skończyło, dla większości mieszkańców i sąsiednich regionów (napaść na spokojny w '99 r. Dagestan - nie, to na pewno prowokacja Putina?, tak GazWyb i Rzepa napisały!) - strach i szkoda mówić. Nawet GazWyb pisał o odcinanych na rynku głowach złodziejaszków. Niedobitki Rosjan (słynne hasło terrorystów z początku lat 90- ych, "Rosjanie, nie wjeżdzajcie z Czeczenii, nam potrzebni są niewolnicy" - o tym też pewnie nie słyszałas?) też wolały "terror" w Moskwie niż "niepodległość" w Groznym. Bombardowanie Groznego to jedno z przestępstw "demokratycznego" reżimu Jelcyna. W uproszczeniu: w tym czasie dwóch bardzo złych złapało się za łby: Dudajew i Jelcyn. A wojen (tym samym ofiar) ZAWSZE można unikać i to jest dopiero błogosławieństwo. DZIECIOBÓJCY - mordujący dzieci w szpitalach i szkołach, twoi WYRAŻNI faworyci jak wynika z postów, nie mają NIC wspólnego z JAKĄKOLWIEK walką o niepodległość! Siły wojskowe w Czeczenii to dziś głównie sami Czeczeni, którzy zrezygnowali z prow. działalności terrorystycznej albo, w większości, nigdy się tym nie paprali. Od Besłana - na szczęście! - większych aktów terroru w Rosji nie zanotowano. Dziś terroryści to -naście?, -dziesiąt? najemników ukrytych w górach, pozbawieniu poparcia - ABSOLUTNIE - wśród ludności cywilnej. Zrób sobie na święta rachunek sumienia, fumsiu. Bronisz racji krwiożerczej, antyczłowieczej, złej strony. Mając do wyboru: dzieciobójców typu Basajeva i szariat czy autonomie w ramach Rosji, myślę, że zgodnie z referendum co najmniej 80-90% Czeczenów wybiera to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 15:55 Z całą pewnością referendum w Czeczenii przeprowadzone było zgodnie ze wszystkimi standardami. Stąd też wynik prawie jak u Fidela. Z całą pewnością ludność cywilna ma dawno dość wojny. Co nie znaczy że nie popierają bojowników. Bo kogo mają popierać? Putina który na rozpętaniu II wojny wjechał na Kreml? Czy może chwalonego przez ciebie Kadyrowa którego ulubionym zajęciem jest porywanie dla okupu? Mówisz o terrorystach ukrytych w górach. Ciekawe jak hitlerowcy nazywali partyzantów AK? I jedni i drudzy walczą o wolność. I mają do tego prawo! To co się działo w Czeczenii między jedną wojną a drugą to inna sprawa. Myślę że gdyby dać im więcej czasu to by doszli sami do ładu. Na pewno lepiej niż pod sołdackim butem. Nie wiem czy pamiętasz że Maschadow, DEMOKRATYCZNIE wybrany prezydent, uznawany przez Rosję, zaraz po rozpoczęciu wojny został nazwany samozwańczym i watażką. Jak to się zmienia... A myślałeś może dlaczego Rosjanie tak kurczowo nie chcą zrezygnować z Czeczenii? Trzeba ocalić chociaż resztki poczucia o mocarstwie. Ale jakim prawem płacą za to Czeczeni? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Tylko uwaga. 25.12.06, 15:59 Rozmawialem kiedys z Rosjanami o polskich antycarskich powstaniach. Smieszne, tez uzywali okreslenia "terorysci". Polscy. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Tylko uwaga. 25.12.06, 16:21 I niestety, ale przez 90% ówczesnej opinii publicznej, tak byli traktowani, szczególnie gdy mordowali swoich. "Nożownicy". Polacy - NIGDY nie brali jako zakł-dników dzieci i nie grozili wystrzelać szpital! Apeluję o NIEplugawienie pamięci polskich powstanców! Czy możesz podać imiona albo miejsce, w którym rozmawiałeś "z Rosjanami o polskich powstańcach". 99% znanych mi Rosjan nie interesuje się Polską i nie ma pojęcia o historii naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Tylko uwaga. 25.12.06, 16:37 Dlaczego mialbym ci COKOLWIEK podawac ? Twoja opinia, agenciaku lub durniu, mi wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Tylko uwaga. 25.12.06, 18:43 No i "rozmowa" zatoczyła koło - z chuliganem, łobuzem internetowym (trollem) się nie rozmwia. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Tylko uwaga. 28.12.06, 08:46 borrka napisał: > Rozmawialem kiedys z Rosjanami o polskich antycarskich powstaniach. > Smieszne, tez uzywali okreslenia "terrorysci". > Polscy. Tez tylko uwaga: W Rosji w ostatnich latach znow popularne stalo sie stare porzekadlo: "KURICA NIE PTICA, POLSZA NIE ZAGRANICA". -------------------------------------------------------------------------------- NIE DZIW, ZE NAS TU PRZEKLINAJA WSZAK TO JUZ MIJA WIEK JAK Z MOSKWY W POLSKE NASYLAJA SAMYCH LAJDAKOW STEK! [Adam Mickiewicz - "Dziady" cz. III] Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 16:29 Standardy referendum - pewnie nie gorsze niż demokratyczne wybory w Iraku. Przypominam, że referendum obserwowali przedstawiciele organizacji ... islamskich, nawet. "I jedni i drudzy walczą o wolność" Apeluję ponownie o nie-plugawienie pamięci polskich powstańców. NIKT Z POLAKÓW nie mordował dzieci, nie groził wymordowaniem szpitala podczas walk z nazistami! Dzieciobójcy w Czeczenii walczą o swój interes, z niepodległością mają 10000 mniej wspólnego niż nawet brutalny Kądyrow! "ocalić chociaż resztki poczucia o mocarstwie. Ale jakim prawem płacą za to Czeczeni?" - Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 18:23 Masz rację. Dyskusja z tobą nie ma zupełnie sensu. To jakby z głuchym i ślepym gadać. Kto mówi o rozbiorze terytorialnym Rosji? A kto powiedział że Czeczenia to terytorium rosyjskie? Może jeszcze rdzennie rosyskie? Rozpad imperium na początku lat 90-tych wszystkim tylko dobrze zrobił. Ale Rosjanie już więcej z ręki nie wypuszczą. Trzeba pokazać kto tu rządzi! A poza tym popuszczą Czeczenom to pewnie reszta Kaukazu też podziękuje za opiekę. Na Gruzinów wogóle nie mogą patrzeć, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 18:47 "A kto powiedział że Czeczenia to terytorium rosyjskie" Wszystkie rządy na świecie uznają Rosję w obecnym kształcie, również i my nie negujemy jej integralności terytorialnej. Czyli ja, ty - wszyscy ci, którzy uznają rząd Polski za legalny i nie planują rewolty. No, chyba, ze funkcjonujesz w wymiarze rzeczywistości alternatywnej, wirtualnej, w której Czeczenia nie jest autonomiczną republiką w skł. Rosji. Bezsilnie gryziesz z nienawiści zęby wspierając "moralne racje" dzieciobójców - w sumie przykry widok. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 19:28 W typowy dla siebie, nieudolny sposob starasz się wykazać, że skoro trawa jest zielona, zielone jest również słońce. Tutaj trochę dałeś się ponieść i zapodałeś nonsensowny "wniosek", że "wszyscy ci, którzy uznają rząd Polski za legalny i nie planują rewolty" uznają "Rosję w obecnym kształcie". Rozumiem, że wszelkie decyzje rządu polskiego cieszą się twoim poparciem? No bo rewolty chyba nie planujesz? Gratuluję poczucia humoru. Na koniec jedna prośba - nie używaj słowa "moralność". W twoich ustach nabiera ironicznego wymiaru. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 20:28 A moze zajac sie granicami Polski? Na co macze prawo, a na co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 21:06 Proponujesz rozmowe o ukladzie Hitler - Stalin, ktory doprowadzil do zmiany granic Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 21:09 Po co tak daleko. O Jalcze. I sojusznikach Polski. A tez, pomyslmy co trzeba jescze oddac bialorusam, ukraincam, CZECHAM, niemcam. Jakie welkie bedzie krolewstwo Polskie? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 21:15 Podstawowa roznica, ktora z pewnoscia swiadomie pomijasz sprowadza sie do okreslenia czasu terazniejszego. Czas terazniejszy Slaska czy Pomorza Zachodniego to Polacy, ktorzy urodzili sie i wychowali na tzw. Ziemiach Odzyskanych. Czas terazniejszy Czeczenii to bandyta Kadyrow osadzony na tronie przez rosyjskich okupantow oraz Czeczeni, z ktorych ogromna wiekszosc stracila kogos bliskiego z rak tychze rosyjskich okupantow. Powiedz mi jeszcze - co pownnismy "oddac" Bialorusinom i Ukraincom? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 21:29 grabarz napisał: > Podstawowa roznica, ktora z pewnoscia swiadomie pomijasz sprowadza sie > do okreslenia czasu terazniejszego. Czas terazniejszy Slaska czy Pomorza > Zachodniego to Polacy, ktorzy urodzili sie i wychowali na tzw. Ziemiach > Odzyskanych. Na terenach Kaukazu tez rodza sie obywateli Rosji. >Czas terazniejszy Czeczenii to bandyta Kadyrow osadzony > na tronie przez rosyjskich okupantow To Pan wie jakim jest bandyta??? Dlaczegoz te bandyta (niedawno "bojownik o wolnosc") spokojnie wraca z gor do zycia wlasnie bandytow. I mu wieza. Dlaczego. Jest przeczez wyznaczonym przez Putina :) A prezydentem Czeczni jest Alchanow. Tak, miedzy slow... >oraz Czeczeni, z ktorych ogromna > wiekszosc stracila kogos bliskiego z rak tychze rosyjskich okupantow. Dlategoz tylko niedawno udalo sie zachomowac stary obyczaj - zabijanie za zabojstwo. Vendette po czeczensku. Okazalo sie ze wiecej ludzi zginelo przez bojki miedzy tejpami (o ile PAn wie co to jest). Oraz cywili nie osczedzili miny na drogach. To jak Pan wychwala wachabitow, swiadczy o nieznaniu calkowicze sytuacji. Ale trudno mi dyskutowac, bo pisze wolno po-polsku i bicsie z codzienna propaganda trudno. Powiem jedno - jak by chciali - walczyli by dalej. Ale po Beslanie nawet zagraniczny sponsorzy debili zrezygnowali z ich finansowania. A tak swietne by bylo - osetynczycy wojna na czeczenow z inguszami, zaczyna sie welka wojna, kabardincy walcza z czerkesami, w Dagestanie wachabity zaczynaja walke, Kaukaz plonie... Nie udalo sie. Tylko niewinych dzieci nikt nie wroci. Niestety. Tylko widac ze nie dla takich jak Pan. > Powiedz mi jeszcze - co pownnismy "oddac" Bialorusinom i Ukraincom? Litwini opowiadaja mi o Mazurach, belorussy o Bialymstoku, ukraincy o swoim... Przeczez nie tylko polacy na forum GW moga marzyc o nowych podzialach granic... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Dyrdymaly opowiadasz. 25.12.06, 21:36 Czy 200 lat walki z Rosja, to malo Tyle mniej wiecej trwa konflikt w Czeczenii. Przygasa i wybucha na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 21:49 > Na terenach Kaukazu tez rodza sie obywateli Rosji. "Obywatel Rosji" nie znaczy tego samego, co "Rosjanin", prawda? Ja mowie, ze na Dolnym Slasku i Pomorzu Zachodnim mieszkaja i rodza sie Polacy. Rosjanie, mimo lat ludobojstwa, nie sa dominujaca sila etniczna w Czeczenii. > To Pan wie jakim jest bandyta??? Dlaczegoz te bandyta (niedawno "bojownik o > wolnosc") spokojnie wraca z gor do zycia wlasnie bandytow. I mu wieza. > Dlaczego. Jest przeczez wyznaczonym przez Putina :) A prezydentem Czeczni > jest Alchanow. Tak, miedzy slow... Poslugujemy sie wlasnymi opiniami? Prosze mi pokazac, gdzie nazwalem Kadyrowa "bojownikiem o wolnosc". Po tylu latach wojny normalna rzecza jest, ze ludzie oczekuja spokoju. My przelknelismy, narzucony sila komunizm po pieciu latach wojny. Poza tym na wiernosc wielu ludzi Kadyrow nie ma co liczyc. Wiem, kto jest prezydentem Czeczenii, wiem rowniez, kim jest Alchanow i jaka jest rola Kadyrowa. Z przekasem napisalem o tronie, nie o urzedzie prezydenta. > To jak Pan wychwala wachabitow, swiadczy o nieznaniu > calkowicze sytuacji. Ale trudno mi dyskutowac, bo pisze wolno po-polsku i > bicsie z codzienna propaganda trudno. Jakos nie czuje sie zobowiazany do udowadniania swojej wiedzy na temat Czeczenii i np. tejpow. A jesli chodzi o wahabitow - jest wrecz przeciwnie. Nigdzie nie chwalilem wahabitow. Zdaje sie, ze w jezyku propagandy - tej prawdziwej a nie wymyslonej - wahabita oznacza kazdego muzulmanina, ktory nie jest zadowolny z panowania Rosji na Kaukazie. Takie wyjasnienie ma jednak niewiele wspolnego z rzeczywstoscia. Obawiam sie wiec, ze to nie moje pojecie o rzeczywistosci jest blade. > Litwini opowiadaja mi o Mazurach, belorussy o Bialymstoku, ukraincy o > swoim... Przeczez nie tylko polacy na forum GW moga marzyc o nowych > podzialach granic... Litwini o Mazurach, Bialorusini o Bialymstoku, Polacy o Madagaskarze. Mniej wiecej taka sama popularnosc i sensownosc hasel. Rosjanie maja wieksze prawa do Alaski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 22:18 grabarz napisał: > "Obywatel Rosji" nie znaczy tego samego, co "Rosjanin", > prawda? Ja mowie, ze na Dolnym Slasku i Pomorzu Zachodnim > mieszkaja i rodza sie Polacy. Rosjanie, mimo lat ludobojstwa, > nie sa dominujaca sila etniczna w Czeczenii. A gdzie sie Niemcy podzieli ze Slaska i ziem zachodnich? Tak sie jusz stalo ze Polska jest jednonarodowym panstwem. Innych i inne wyznania poprostu tlumicze. Nie sa wam potrzebne. I wszytsko stawiacze na jeden tor. A Rosja od wekow jest welenarodowa. I rozne narody tworza wspolna historje. Nasza historja jest jak moja, tak i mego sasiada, czy mieszkanca Ulan- Ude. Polakom to zrozumiec trudno. Ale wybaczam. >Rosjanie, mimo lat ludobojstwa, > nie sa dominujaca sila etniczna w Czeczenii. Ludobojstwa na kim? Na innych narodowosci oproc czeczenskiej? Dlaczegoz tak NIELUBIA czeczenow wszystki sasiedzi? A dagestanczycy i ossetinczycy nienawidza? Zapytaj PAn kaukazkich dzigitow :) Jak Pan uzywa takich slow jak ludobojstwo, to musi byc to ludobojstwo. Wtedy by nie zyli czeczeni w Moskwie i innych czescziach Rosji. I wtedy nazywany wszystko po imeniu - Irak, Afganistan... Zreszta ze swoje rece tez w tym brudzie macze. Wiec sluchac takich slow od czlowieka rodacy ktorego pomagaja w "ludobojstwe" jest jakos nie bardzo... > Poslugujemy sie wlasnymi opiniami? Prosze mi pokazac, gdzie nazwalem > Kadyrowa "bojownikiem o wolnosc". Dlatego jest forum. Opinje. Czy cos nie tak? "Bojowniki o wolnosc" - to sztamp, taki sam jak "ludobojstwo". Oznacza ludzi, ktore spokojnie strzelaja do dzieci. >Po tylu latach wojny normalna rzecza > jest, ze ludzie oczekuja spokoju. My przelknelismy, narzucony sila > komunizm po pieciu latach wojny. Poza tym na wiernosc wielu ludzi > Kadyrow nie ma co liczyc. Wiem, kto jest prezydentem Czeczenii, > wiem rowniez, kim jest Alchanow i jaka jest rola Kadyrowa. > Z przekasem napisalem o tronie, nie o urzedzie prezydenta. Pan zna ludzi Kadyrowa? Czy to opinja? Kadyrow stoi na czele najwiekszego tejpu czeenskiego. Zwalczyl rywala - maschadow i polski "bochater" basajew wlasnie sa z nego. Jeden wygral, inni przegrali. Walka rekami mejscowych tubylcow jest piekna, czy nie? Ale tak to jest podobne do angelskiej dyplomacji :) Ludzie oczywiscze chca spokoju. A gdzie nie chca? Uchodcy z Groznego i czesci nizinnej Czeczni tez chca. Tylko wracaja powoli. A to co chca czeczeni mysle ze Pan nie wie. Co by nie pisal :) >Zdaje sie, ze w jezyku > propagandy - tej prawdziwej a nie wymyslonej Pan o GW? >- wahabita oznacza kazdego > muzulmanina, ktory nie jest zadowolny z panowania Rosji na Kaukazie. A kiedy tak pisalo sie? I gdzie? W Rosji zawsze byli trendy wachabitskie. Islam w Czeczni byl wachabitskim od jego szerzenia sie w swiecze islamskim. To jescze za czasow carskiej Rosji. > Takie wyjasnienie ma jednak niewiele wspolnego z rzeczywstoscia. Obawiam > sie wiec, ze to nie moje pojecie o rzeczywistosci jest blade. Mozna sie obawiac. Ja widze co Pan zna. Przepraszam - tylko propaganda i hasla. Ja na codzien widze czeczenow. I jakos slysze od nich rozne rzeczy. Gorzki mi, czy wesole, ale jakos nie mysla tak jak mi wyjasnia Pan. Moze i nie mowia, bo jestem okupantem? > Litwini o Mazurach, Bialorusini o Bialymstoku, Polacy o Madagaskarze. > Mniej wiecej taka sama popularnosc i sensownosc hasel. Rosjanie maja > wieksze prawa do Alaski ;) To jest wlasnie rzeczywistosc. Innym nie mozna, a panstwo z nad Wisly swiete i honorowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Bredzisz, jak zwykle. 25.12.06, 22:32 Otoz Polacy dosc dobrze wiedza, co to znaczy panstwo wielonarodowosciowe. Nie udalo sie nam "pogodzic" z innymi narodowosciami i nastapil upadek Polski. Teraz obserwuje ten sam proces w waszym "imperium zla". To jeszcze potrwa, ale rozpad jest nieunikniony. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 22:52 > A gdzie sie Niemcy podzieli ze Slaska i ziem zachodnich? > Tak sie jusz stalo ze Polska jest jednonarodowym panstwem. Innych i inne > wyznania poprostu tlumicze. Nie sa wam potrzebne. I wszytsko stawiacze na > jeden tor. A Rosja od wekow jest welenarodowa. I rozne narody tworza wspolna > historje. Nasza historja jest jak moja, tak i mego sasiada, czy mieszkanca > Ulan Ude. Polakom to zrozumiec trudno. Ale wybaczam. Ja za to wybaczenie dziekuje. ROTFL. Tak sie zlozylo, ze niedawno moim sasiadem z klatki byl mily Syryjczyk z rodzina, ostatnio odwiedzila mnie Litwinka a na dentyste wlasnie wybralem sobie Araba. Moglbym jeszcze sporo opowiedziec o pochodzeniu moich wlasnych przodkow :) Tworem niemal monoetnicznym stalismy sie na skutek nie tyle wlasnych decyzji co woli Stalina. Poza tym wielu moich rodakow teskni za panstwem wielokultorowym jakim Polska byla niemal ZAWSZE. Podobnie jak Rosja. Ale wielu Rosjan nie chce widziec, ze nie kazdy czlowiek urodzony w Rosji jest Rosjaninem. Rozciagacie pojecie Rosji na tereny etnicznie nierosyjskie a podbitym mieszkancom nakazujecie radosc z podboju. Rosja stala sie panstwem wielokulturowym nie na skutek porozumienia mieszkancow (tak jak w Szwajcarii) ale na skutek PODBOJU. Podobnie zreszta wygladala historia Polski. Ale - historia. A w Rosji to jest terazniejszosc. > Ludobojstwa na kim? Na innych narodowosci oproc czeczenskiej? Dlaczegoz tak > NIELUBIA czeczenow wszystki sasiedzi? A dagestanczycy i ossetinczycy > nienawidza? A coz to za narodowosc - dagestynczyk? Czy przypadkiem w Dagestanie nie mieszkaja rowniez Czeczeni? > Jak Pan uzywa takich slow jak ludobojstwo, to musi byc to ludobojstwo. > Wtedy by nie zyli czeczeni w Moskwie i innych czescziach Rosji. I wtedy > nazywany wszystko po imeniu - Irak, Afganistan... Zreszta ze swoje rece tez w > tym brudzie macze. Wiec sluchac takich slow od czlowieka rodacy ktorego > pomagaja w "ludobojstwe" jest jakos nie bardzo... O tym, ze w stosunku do Czeczenow popelniono ludobojstwo pisalem wielokrotnie. I to w znaczeniu prawnym a nie potocznym. "Jakos nie bardzo" jest standardowe kierowanie dyskusji na zupelnie inne tory. Nie popieram rowniez dzialan mojego rzadu, nie popieram udzialu wojsk polskich w walkach w Iraku. I nie bronie ich. Gdybym to robil - zrownalbym sie z Panem :P > Mozna sie obawiac. Ja widze co Pan zna. Przepraszam - tylko propaganda i > hasla. Kolejny standard. Nie przedstawiamy faktow ale podwazamy kompetencje? Ta opinia jest dla mnie wazniejsza niz wszystkie panskie absurdalne insynuacje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=48122125&a=48247644 > > Litwini o Mazurach, Bialorusini o Bialymstoku, Polacy o Madagaskarze. > > Mniej wiecej taka sama popularnosc i sensownosc hasel. Rosjanie maja > > wieksze prawa do Alaski ;) > To jest wlasnie rzeczywistosc. Innym nie mozna, a panstwo z nad Wisly swiete > i honorowe :) Wyraznie napisalem "Polacy o Madagaskarze". Litwini nie posiadaja ZADNYCH historycznych, prawnych czy etnicznych praw do Litwy. I prawie wszyscy Litwini zdaja sobie z tego sprawe. Dlatego przosze serdecznie nie mieszac faktow z jakimis marginalnymi opiniami. Zachecam rowniez do porownania Czeczenii z Mazurami. Rownie absurdalny jest temat Bialegostoku i Bialorusi. Jest chyba zasadnicza roznica pomiedzy roszczeniami "wypedzonych" itp. a prawami narodu do samostanowienia? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 26.12.06, 00:57 Zaczne od konca. Ja nie wierze ze autor podanego przez Pana wpisu jest czeczenem. Zaduzo robil bledow w opisaniu Czeczni. To sie czuje. > Ja za to wybaczenie dziekuje. ROTFL. Tak sie zlozylo, ze niedawno moim > sasiadem z klatki byl mily Syryjczyk z rodzina, ostatnio odwiedzila mnie > Litwinka a na dentyste wlasnie wybralem sobie Araba. Moglbym jeszcze > sporo opowiedziec o pochodzeniu moich wlasnych przodkow :) Tworem > niemal monoetnicznym stalismy sie na skutek nie tyle wlasnych decyzji > co woli Stalina. Ja nie jestem dzieckem i rozumiem co robil stalin. Ale stalin stalinem, ale podwazajac to co bylo trzeba zmieniac istnejacy porzadek. A jak go zmieniac trzeba odpowedzic - gdzie sa niemcy z zachodnich ziem? Tez nie zapominajac o polakach z Ukrainy i Belorussii. Ale na terenach wschodnich powstali nowe panstwa. I jusz praktyczne zmenil sie porzadek. Cos trzeba robic. Bo podwarzajac granicy Rosji, Pan podwarza swoje. >Poza tym wielu moich rodakow teskni za panstwem > wielokultorowym jakim Polska byla niemal ZAWSZE. Podobnie jak Rosja. > Ale wielu Rosjan nie chce widziec, ze nie kazdy czlowiek urodzony > w Rosji jest Rosjaninem. Rozciagacie pojecie Rosji na tereny etnicznie > nierosyjskie a podbitym mieszkancom nakazujecie radosc z podboju. Troche smieszne to brzmi. Bo ja podruzujac nigdy nie mialem problemow. Ale jak bylem w wojsku to jeden raz mialem. W Tbilisi. Grozac nozem odebrano mi i koledze 7 rubli. Dla zolnieza (sluzylem w marynarce na mozu Czarnym i w Tbilisi mialismy jeden z odzialow lacnosci, a ja probowalem z 3 lat poborowych w marynarce przejsc na 2 lata w wojsku) w 1987 roku duze pienedzy. Logika Pana - bo okupanty :) Ale kolega moj zwal sie Kaha. I byl gruzinem z Tbilisi :) Byl tez okupantem :) Potem odnalaz tego chlopaka ze swymi kumplami. I przez tydzien pilem bardzo dobre wino. > Rosja stala sie panstwem wielokulturowym nie na skutek porozumienia > mieszkancow (tak jak w Szwajcarii) ale na skutek PODBOJU. Ja bym sie nie zgodzil. Cos podbilismy, cos do nas wpadlo z checi. Znow wracajac do Gruzji. Naprzyklad Gruzja sama poprosila cara przyjac ja do swego Imperium. A na Syberii nie bylo zadnej panstwowosci. Idac ta logika, nie odwracajac ogona, w Amerykach bylo tak samo. To teraz maja wrocic to co zajeli? >Podobnie > zreszta wygladala historia Polski. Ale - historia. A w Rosji to jest > terazniejszosc. Nie wiem, nie wiem... >A coz to za narodowosc - dagestynczyk? Czy przypadkiem w Dagestanie > nie mieszkaja rowniez Czeczeni? Zgadzam sie calkowicze. W Hasawjurte to same czeczeny prawie. I sam Dagestan to ogromna ilosc malych narodow. Ale... No wlasnie. Dlaczego mieszkancy Dagestanu (Dagi, jak potoczne ich nazywamy) tak nienawidza czeczenow? Ja nie biore Hasawjurtu, ale i tam czagle sa przypychanki z przyjezzajacymi "bracmi po krwi". Jak Pan duzo wie, to musi to znac. A oproc podanych przezemnie, tez i caly Poludniowy Kaukaz ich nie lubi. Co wszystkim zrobili? > O tym, ze w stosunku do Czeczenow popelniono ludobojstwo pisalem wielokrotnie. > I to w znaczeniu prawnym a nie potocznym. To na co wtedy swiat patrzy? Gdzie gniewny riposty USA czy GB??? >"Jakos nie bardzo" jest standardowe > kierowanie dyskusji na zupelnie inne tory. Nie popieram rowniez dzialan mojego > rzadu, nie popieram udzialu wojsk polskich w walkach w Iraku. I nie bronie ich. > Gdybym to robil - zrownalbym sie z Panem :P No i ja nigdy nie pisalem ze poperam wojny :) Tylko bronie pozycji Rosji w kwestji szanowania naszego teritorium i od roznych bzdur na forum (nie chodzi o Pana choc w wiekszosci sie nie zgadzam) Szowinistyczne biorac, uwazam ze musimy bronic naszego panstwa wszystkimi dostepnymi srodkami. Z pozycji Polski i jej checi byc regionalnym mocarstwem - im nam gorzej, to wam lepej. A my tak nie myslimy. I przypisywac nam rzeczy, jak wszystkich uwazamy za Rosjan, czy jak wolimy wojny jest nierzetelne. Jak jusz duzo razy pisalem - wroga trzeba znac. A nie wymyslac co u niego jest. A PAn nas nie zna. Nie rozumie PAn co chcemy i dokad idziemy. Ja to czytam u PAna. Mozna byc znawca tematu, ale nie realnosci. A realja sa inne. Zupelnie. Mozna nienawidzic mego Kraju, ale zeby nas zwyczezyc musici byc prawdziwi w informacjach. > Jest chyba zasadnicza roznica pomiedzy roszczeniami "wypedzonych" itp. > a prawami narodu do samostanowienia? Od kogo mamy zaczac? Od baskow czy czeczenow? Swanow czy kurdow? Korsikancow czy gagauzow w Moldawii? To trudny temat. Bardzo wrazliwy. A co litwini na teze ze nie maja prawa do Litwy? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 26.12.06, 02:18 Ja rowniez zaczne od konca :) > A co litwini na teze ze nie maja prawa do Litwy? Oczywiscie chodzilo mi o Mazury. Przepraszam moj blad. Mam nadzieje, ze Litwini mi wybacza :) > No i ja nigdy nie pisalem ze poperam wojny :) Tylko bronie pozycji Rosji w > kwestji szanowania naszego teritorium i od roznych bzdur na forum (nie chodzi > o Pana choc w wiekszosci sie nie zgadzam) > Szowinistyczne biorac, uwazam ze musimy bronic naszego panstwa wszystkimi > dostepnymi srodkami. Z pozycji Polski i jej checi byc regionalnym mocarstwem > im nam gorzej, to wam lepej. A my tak nie myslimy. I przypisywac nam rzeczy, > jak wszystkich uwazamy za Rosjan, czy jak wolimy wojny jest nierzetelne. Jak > jusz duzo razy pisalem - wroga trzeba znac. A nie wymyslac co u niego jest. A > PAn nas nie zna. Nie rozumie PAn co chcemy i dokad idziemy. Ja to czytam u > PAna. Mozna byc znawca tematu, ale nie realnosci. A realja sa inne. Zupelnie. > Mozna nienawidzic mego Kraju, ale zeby nas zwyczezyc musici byc prawdziwi w > informacjach. Obawiam sie, ze znowu to nie ja wykazalem sie niezrozumieniem. Tym "najprostszym" - zrozumieniem rozmowcy. Moze jednak bariera jezykowa jest zbyt wielka? Nie jestem wrogiem, nie atakuje Rosji, nie chce budowac wielkosci Polski kosztem Rosji :) Moim wlasnym politykom mowie glosno - zamiast grzebac w teczkach - zajmijcie sie gospodarka. I co jeszcze mowie? Od ok. 200 lat Rosja stara sie podbic malutka Czeczenie. Po co? Za co gina tam rosyjscy chlopcy? Za blad Jelcyna czy popularnosc Putina? Bo takie sa przyczyny wybuchu pierwszej i drugiej wojny. A moze gina za "spojnosc terytorialna Rosji"? Tak czy inaczej - gina za zla sprawe. Granice czesto sa niesprawiedliwe a Czeczenia nigdy nie bedzie rosyjska. Udzial wojsk amerykanskich w wojnie w Wietnamie wzbudzil kiedys masowe protesty. A gdzie sa Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 26.12.06, 11:03 Czecznia jest rosyjska. Co by nie myslali inni :) Naet wiecej, widze jusz kilka rzeczy, ktoe nie dadza spac innym. Krym naprzyklad :) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka A Priwislinskij Kraj ? 26.12.06, 11:11 W moim pojeciu tak samo historycznie rosyjski, jak Czeczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: A Priwislinskij Kraj ? 26.12.06, 11:24 Jak widac od tego czasu niewiele sie zmienilo w podejsciu do tematu i okreslaniu "rosyjskosci" okupowanych ziem. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 26.12.06, 11:14 > Czecznia jest rosyjska. Co by nie myslali inni :) Czeczenia byla jest i bedzie jest czeczenska. Za przynaleznoscia do Rosji nie przemawia ani historia, ani czynniki etniczne, ani moralne. Rosja jest okupantem. To za malo, zeby powiedziec - Czeczenia jest rosyjska. > Naet wiecej, widze jusz kilka > rzeczy, ktoe nie dadza spac innym. Krym naprzyklad :) No wlasnie. Takie myslenie - Czeczenia jest rosyjska, bo lezy w granicach Rosji a Krym jest rosyjski, bo mieszkaja na nim Rosjanie. W tym przypadku zupelnie nieistotna jest spojnosc terytorialna Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: rzeczywistość wirtualna 26.12.06, 15:20 Czeczenia ma sporą autonomię, szeroką w ramach Rosji. Historycznie nigdy nie była niezależnym państwem. Polska uznaje integralność terytorialną Rosji. Drogą absurdów rozumowych możemy dojść do przekonania, że np. Klaźma pod Moskwą TEŻ kiedyś była tatarska, nie-rusińska i może powinna wybić się na niepodległość! A Nowogród Wielki - należy do tzw. Warjagów! Z miast rusińskich to chyba tylko Kijów zostaje! Może chcecie wysłać Rosjan do Kijowa, wszystkich? Mam znajomego w bloku, trochę nienormalny. Krzyczy od iluś tam lat, że jego mieszkanie to niepodległe państwo. Sąsiedzi traktują go jak niegroźnego dziwaka. To ciekawe, gdy mowa o Abchazji czy innych zbuntowanych republikach w np. Gruzji, to większość na forum krzyczy: nie ma mowy, jesteście częścią Gruzji. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 27.12.06, 19:58 > Historycznie nigdy nie była niezależnym państwem. Historycznie przez niemal całe swoje istnienie Czeczenia była NIEZALEŻNYM terytorium, w którego organizacji można doszukać się wielu elementów państwowych. Kilkakrotnie współtworzyła również niepodległe organizmy państwowe niezależne od Rosji. Działo to się również w XX wieku. Nawet jeżeli za istnienie państwa uważasz uznanie go przez społeczność międzynarodową użyłeś zbyt daleko idącego uproszczenia. Ale to nie ma znaczenia. Ponieważ historycznie "rosyjskość" Czeczenii była zawsze wprowadzana przez wojska okupacyjne, które brutalnie i krwawo tłumiły wszelki opór. Zawsze. > Polska uznaje integralność terytorialną Rosji. Oficjalna polityka międzynarodowa jakiegokolwiek państwa nie może wiązać jego obywateli. > Drogą absurdów rozumowych możemy dojść do przekonania, że np. Klaźma pod > Moskwą TEŻ kiedyś była tatarska, nie-rusińska i może powinna wybić się na > niepodległość! Jeżeli chcesz poruszać się drogą absurdów rozumowych - możesz rzeczywiście dojść do takich przekonań. Ale dostrzegasz chyba subtelną różnicę pomiędzy teraźniejszośćią, na który wpływ wywarła historia a przeszłością, będącą już tylko historią? > Nowogród Wielki - należy do tzw. Warjagów! Z miast rusińskich to chyba tylko > Kijów zostaje! Może chcecie wysłać Rosjan do Kijowa, wszystkich? Ciekawe, co na to Ukraińcy? ;) A poważnie - to właśnie mieszanie historii z teraźniejszością mogłoby doprowadzić do takich wniosków. Tym bardziej, że Kijów był ruski a nie rosyjski. Rusini byli przodkami nie tylko Rosjan ale również Ukraińców i Białorusinów. Wątek rzeczywiście jest aburdalny i nie chce mi się go rozwijać :) > To ciekawe, gdy mowa o Abchazji czy innych zbuntowanych republikach w np. > Gruzji, to większość na forum krzyczy: nie ma mowy, jesteście częścią Gruzji. Większość. Spoko. Znajdziesz moją wypowiedź na ten temat? Bo dla mnie ciekawe jest zupełnie inne podejście Kremla do integralności terytorialnej Rosji i właśnie Gruzji czy Mołdawii... Coż - każdy kij ma dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 00:22 No popatrz - czyli Rosja NIE uznaje integralności terytorialnej Gruzji? Rosyjskość Czeczenii potwierdza cały świat, w tym rząd mojego kraju. Grabarz - nie. Trudno. Rosja jakoś to przeboleje. Tym bardziej, ze np. amerykańskość dzikiego zachodu była ZAWSZE wprow. metodami ŚCIŚLE demokratycznymi. ZAWSZE. To samo tyczy się Francji, Niemiec, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 00:52 Zaiste działania Rosji w Abchazji i w Nadniestrzu mają charakter pełnego szacunku dla integralności terytorialnej Gruzji i Abchazji. Masz więcej rewelacji? Wątek amerykański oczywiście pojawił się po raz kolejny w pełnej zgodzie z tematem dyskusji. To naprawdę robi się nudne. Osobiście cieszę się, że integralności terytorialnej Rosji, Austro-Węgier i Niemiec nie uszanowali moi przodkowie. Twoi byli po przeciwnej stronie? Widzisz - integralność terytorialna nie jest dogmatem. Jeżeli chcesz być jej wierny - będziesz musiał uznać większość państw za działające niezgodnie z prawem. Myślę, że sensowniej jest uznać prawo narodów do samostanowienia za ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 13:34 grabarz napisał: > Zaiste działania Rosji w Abchazji i w Nadniestrzu mają > charakter pełnego szacunku dla integralności terytorialnej > Gruzji i Abchazji. Masz więcej rewelacji? A co jest nie tak? Nie daja powstac nowej wojny? Przeczez Pan za to zeby dac wszystkim po panstwu? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 14:18 Tutaj mozemy sobie odbijac pileczke :) Ja dostrzegam tylko pewien... dualizm w podejsciu do tematu integralnosci terytorialnej. Granice Rosji sa nienaruszalne, granice Gruzji i Moldawii juz nie... Nie zajmuje stanowiska w kwestii Abchazji czy Naddniestrza ale pokazuje wlasnie ten "dualizm". Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 09:00 kacap z moskwy napisal " Cos podbilismy, cos do nas wpadlo z checi." Czy moglbym poprosic o nazwy tego, co do was wpadlo "z checi"? Bo chyba nie to, co etapami na Kolyme, Magadan, Workute, Wierchojansk...? ------------------------------------------------------------------------------- NICH ZYJE POTEZNY JEDNOSCIA NARODOW Z I C H W O L I ZRODZONY NASZ KRAJ, ZWIAZEK RAD CHWALA CI OJCZYZNO, TYS ZIEMIA S W O B O D Y LUDOW PRZYJAZNI OSTOJA I S T R A Z [fragment hymnu ZSRS - obecnie w rekonstrukcji] Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 09:06 Gruzja. Oni powołują się na Gruzję. Wikipedia pisze o tym tak: "W połowie XVIII wieku Gruzja wyzwoliła się spod władzy muzułmanów, była jednak zmuszona przyjąć w 1783 protektorat Imperium Rosyjskiego. Rosjanie nie udzielili Gruzji wsparcia militarnego w walce z Persami w 1795, zamiast tego w latach 1801-1810 zaanektowali jej terytorium i rozpoczęli program intensywnej rusyfikacji." pl.wikipedia.org/wiki/Gruzja Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: do grabarza 28.12.06, 09:15 Moze przypomnisz tez, jak to "przylaczyl sie" do Rosji TURECKI KRYM? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: do grabarza 28.12.06, 09:22 Z powodów egocentrycznych wolę różne historie o Polakach, których władze kremlowskie zawsze "ratowały" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: do grabarza 28.12.06, 09:49 "dla ojczyzny ratowania" rzucali sie przez Bug i ...Dniestr? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 13:37 1795 — Иранский шах вторгается в Грузию и разоряет её столицу Тбилиси. В стране создаётся критическое положение. Нападение Ага-Магомет-хана на Картли стало причиной для вступления России в войну против Персии. Население Картли-Кахетии в результате непрерывных войн сократилось до 100 тысяч человек. 1801 – 22 декабря 1800 г. Павел I, выполняя просьбу умирающего Георгия XII, подписывает Манифест о присоединении Грузии (Картли-Кахетии) к России, обнародованный 18 января 1801 г., уже после смерти царя Картли-Кахетии. 1810 - Имеретинское царство (Западная Грузия) присоединяется к России. Присоединение Грузии к России спасло грузинскую нацию от геноцида и ассимиляции со стороны соседних исламских стран. ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B8 Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 14:16 Nie bede udawal, ze jestem znawca historii Gruzji :) Ale ten tekst mowi mi tylko, ze wladcy Gruzji, osaczeni przez islamskich wrogow, postanowili powierzyc swoj los bliskim religijnie lecz odleglym geograficznie wladcom z Kremla. Wybor wydawal sie oczywisty - Teheran lub Moskwa. Rosja skwapliwie z okazji skorzystala i poszla nawet troche dalej :) Pozniejsze wydarzenia dowodza, ze z wlaczenia do imperium nie wszyscy Gruzini byli zadowoleni, ale Stalina czy Berie ta decyzja zapewne cieszyla ;) Tak czy inaczej jestem gotow przyznac Panu racje. Czesciowa rzecz jasna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rzeczywistość wirtualna 28.12.06, 20:50 Ja tu nie walczylem o racje. Tylko chcialem pokazac jak sie roznia na tej samej stronie wikpedii teksty :) Ja sam nie jetem znawca historji. Czytalem w ksazsce z cyklu "A te..." o narodach swiata, wydzial o polakach. Tam o kazdym narodzie pisze jego przedstawiczel, opowiada o cechach i zaletach, co nie tak i jakie sa zwyczaje. Wiec o polacach pisze ze cecha harakteru dobrze znac historje. U nas nie ma do nej jakes specjalnej ciagnoty. Wiec palma pierwszenstwa czesto jest wlasnie za wami! A o Gruzji swiadczy fakt, ze nawet teraz, przy ogolnej propagandzie przeciw i w Gruzji i w Rosji (ja sam czesto pod nia padam) jakos zyjemy wciaz po przyjaczelsku. W gruzji mowia - Aaa, to wasza wladza, U nas mowia - Aaa, to wasza sprzedajna wladza... No dalej spokojnie zyjemy obok. Na wojne sie nie zanosi. Choc robia dla tego duzo rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: rzeczywistość wirtualna 25.12.06, 22:15 Nie przeginaj! Jeżeli ktoś ma inne zdanie niż ty to planuje rewoltę albo (o rany!) anarchista! A pewnie Tybet jest integralną częścią Chin? No bo Chińczycy dla Tybetu jak i Rosjanie dla Czeczenów chcą tylko dobrze. Niosą kaganek oświaty. A że na czołgach to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: ekspert fumsia w imieniu Polski występuje roz 25.12.06, 19:43 > Apeluję ponownie o nie-plugawienie pamięci polskich powstańców. Gdybyś trochę lepiej znał historię, wiedziałbyś, że nam - Polakom często również wiele brakowało do świętości. Środki zastosowane przez CZĘŚĆ walczących Czeczenów były nieludzkie i bandyckie. To prawda. Ale nie zmienia to prostego faktu - Czeczenia jest okupowana a wojny zostały rozpętane przez Kreml. Władcy Kremla również mają na rękach krew dzieci. > Czeczeni albo mieszkają w Moskwie, albo próbują w ramach > szerokiej autonomii odbudować zrujnowany przez terrorystów kraj. Hasło "szeroka autonomia" w ustach propagandystów po raz kolejny w staje się synonimem słowa "okupacja". Policzyłeś wszystkich Czeczenów, czy nie dopuszczasz do swojej chorej świadomości faktu, że istnieją inni? A jeśli chodzi o zniszczenia... Tak - terroryści. Używali artylerii i lotnictwa, burzyli miasta. Słyszałeś o tym? Nie? Twoim zdaniem zniszczeń dokonali zwolennicy niepodlgłości? > Rozbiór terytorialny Rosji stanowiłby tragedię również dla ościennych, > sąsiednich państw. Gdyby Rosja zaczęła się dzielić - dopiero WTEDY > zrozumielibyśmy co to znaczy krwawa rozpier...ducha. Ten sam bełkot wydawałeś z siebie, kiedy upadał Związek Sowiecki? No i widzisz? Świat kręci się dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
kluha666 Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 24.12.06, 14:07 "nie chcieli zabijac tylko rozmawiac" lol, propaganda na maxa zapomniales o tych wszystkich doroslych nauczycielach zabitych od razu na poczatku akcji - napewno to swiadczy o tym ze przyszli w pokojowych zamiarach... radze sie dowiedziec tez w jaki sposob zginela wiekszosc specnazu - strzal w plecy gdy wynosili dzieci, od milujacych wszlkie dziatki bandytow czeczenskich. nie zaluje wcale czeczenii - radze poznac troche historii tego kraju,poniewaz u nas w mediach skrzetnie pomija sie wszelkie niewygodne fakty. praktycznie kazdy z "bojownikow" byl zamieszany w handel narkotykami i bronia. nie twierdze tez ze rosjanie to swiete aniolki, ale druga strona wcale swietsza nie jest. swiat odetchnie gdy rejon czeczenii zostanie w koncu ustabilizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka wlasnie, Rosjanie wynoszący dzieci z budynku - zlo 24.12.06, 22:05 A bandyci-terroryści wys-dzający budynek - dobro walczące o "niepodległość". To JEST chore! Czasami trzeba tłumaczyć ELEMENTARNE podstawy, człowiek zapomina jak groteskowe niektórzy mogą mieć poglądy... Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: wlasnie, Rosjanie wynoszący dzieci z budynku 25.12.06, 12:01 Dla mnie wlasnie twoje posty staly sie synonimem groteskowych pogladow... Zwlaszcza te, w ktorych belkoczesz o Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 25.12.06, 11:59 Wierzę, bo poza wymiotowaniem niewiele potrafisz. W twoich postach wszystko ma charakter nieudanej kopii. Myślenie, wnioski, kultura, nawet człowieczeństwo i książka z nicku. Najbardziej zaskakujące jest jednak to, że chyba nie jest to efektem głupoty. Jeżeli rzeczywiście interesują cię wszyscy odpowiedzialni za tragedię w Biesłanie racz spojrzec w stronę Kremla i Putina. Zapewne masz jakiś potrecik? Zamiast szafować wzniosłymi hasłami, których nie rozumiesz, skup się i odpowiedz - co Rosjanie robią od 200 lat w Czeczenii? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 25.12.06, 20:58 A co biali ludzie w Amerykach? Moze lepej na cmentarzu? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 25.12.06, 21:04 > A co biali ludzie w Amerykach? Typowe. Predzej czy pozniej musial pojawic sie ten tekst. ROTFL. Ale jaki jest zwiazek z Czeczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Komsomolska erystyka. 25.12.06, 21:07 Ich tak uczono "dyskutowac". Mozna to sprowadzic do paru trickow plus bezczelne, goebbelsowskie klamstwa. Dyskusja z Rosjanami mija sie z celem, bo oni uwazaja klamstwa za patriotyczny obowiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: wymiotuję czytając takie posty jak fumsi 25.12.06, 21:10 Prosty - co robimy na Kaukazie? Odpowedz - to samo co biali w Amerykach. Tylko ze w Amerykach w zieme zakopali wiecej rdzennej ludnosci niz w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Cieszy szczerosc. 25.12.06, 21:13 Zawsze uwazalem was za mordercow nie gorszych od konkwistadorow hiszpanskich, a lepszych od nieudolnych amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Brawo! 25.12.06, 21:22 > Prosty - co robimy na Kaukazie? Odpowedz - to samo co biali w Amerykach. > Tylko ze w Amerykach w zieme zakopali wiecej rdzennej ludnosci niz w Rosji. Zasadniczo musze zgodzic sie z twoja odwazna wypowiedzia :) Hiszpanscy konkwistatorzy i wielu amerykanskich wojskowych ponosi odpowiedzialnosc za bestialstwo. Podobnie jak wlodarze Kremla. Jest tylko jedna roznica. W Ameryce troche sie zmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Brawo! 25.12.06, 21:31 No wlasnie. Malo kogo zostalo. Potrzebowali wiec innych, pojawii sie murzyni :) Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Dzienki ksiazko! 25.12.06, 20:53 Tlumaczylem dzisaj kilku znajomym w pracy (my nie mamy swiet) niektore passazy forumiczow. Oproc obrzydzenia niczego nie wywolali. Podam sklad narodowosciowy - trzej rosjanie, gruzin z Abchazji, ormian, tatar, dwa zyda (albo mysle ze sa nimi po nazwizkach). Gruzin nazwal kilku forumiczow faszystami, ormian ze sa zwyrodniale, inni powedzieli kilku wyrazow, ktore lepej nie przytaczac tu na forum. Strach mnie beze ze tak pisza o zabojcach dzieci. Malych dzieci. Jak mozna wogule TAK pisac. Jaka cel usprawedliwia to zabojstwo? Jaka? O jaka nepodleglosc walcza nie na teritorium rdzennych rosjan, a w Ossetji. Kiedy zabijaja najwecej osetynskich dzieci. A tez ormianskich, gruzinskich, rosyjskich czy kabardinskich... Jak wogule mozna pisac o narodowosci, kiedy to sa dzieci. Jka im sie bronic? Zadnych klamst o zabijaniu w Czeczni dzieci ja bym wogule nie sluchal. Bo w czasie dzialan wojennych wszystcy chronili sie u rosyjskiej armji. Nie uczekali kolumnami do Gruzji czy Azerbajdzanu. A tylko jechali do Inguszetji, Dagestanu czy do kraju Stawropolskogo. Dostawali pomoc w szpitalach rosyjskich. Czezko bylo. A komu na wojnie latwo? Ale do dzisaj zostali w duzej ilosci czeczeni w Moskwie, Petersburgu (nawet w chlodnej Karelji niedawno okazalo sie ze sa czeczeni), Astrachanskiej oblasti (druga po Moskwie po liczebnosci anklawa czeczenska, razem z Moskwa tyle co w samej Czeczni). I jakos nikt ich nie morduje. Nie zabija. A dzieci spokojnie chodza w szkoly. Przeczez mamy ich gnedbic... Wogule, co tam pisac caly czas, kiedy i tak rzucaja sie jak byc na na czerwone... Dzienkuje czi od nas wszystkich co przeczytali to napisalas. Bo ta szkola w Beslanie jest dla nas olbrzymia bola. Wszytskie akty teroryzmu bola. Mieszkam niedaleko metra Ryzskaja (widac, ze nie daleko od Kowalewskogo). I na mejscu gdzie wysadzila sie szachidka zawsze sa kwiaty. Na nikim nie wysnaczonym mejscu. I sam widzialem ludzi, ktore przechodzac plakali. Kilka krokow od tego mejsca znajduje sie rynek Ryzski. Gdzie jest ogromna ilosc kaukazkich ludzi. Da co tam rynek, obok, 10 metrow jest przejscze podziemne kolo ktorego stoja GRUZINI i chandluja warzywami!!! I mimo wszystko nikt Kaukazu nie zabija i linczuje. Dzienki. Wesolych swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Jak juz tak tlumaczysz... 25.12.06, 21:00 To spytaj sie, co sadza o zbombardowanym Groznym. Pewnie czeczenskie lotnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Jak juz tak tlumaczysz... 25.12.06, 21:17 Oczywiscie, ze przez czeczenskie lotnictwo. czlowiek_ksiazka przeciez juz wyszczekal, kto zniszczyl Czeczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Jak juz tak tlumaczysz... 28.12.06, 00:26 "wyszczekal"? Bydlęcy poziom, a ja tracę czas rozmawiając z wybielaczem dzieciobójców. W innym miejscu bełkoczesz coś o tym, jak to przemiły Basajev (człowiekiem nazwać go trudno) tylko "wycofywał" się do szpitala. Zapewne chciał "porozmawiać" jak wytłumaczyli mi eksperci na forum z "okupantami", dzieciaków zaś zabiły rosyjskie katiusze. To jest właśnie poziom zezwierzęcenia, na który przeciętny człowiek NIE powinien reagować. Bóg i ludzie czytający wasze bezeceństwa - nie, nawet oni nie będą wam sędziami. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Jak juz tak tlumaczysz... 28.12.06, 00:57 Tak wyszczekał. Dopiero zauważyłeś? To moja odpowiedź na poziom kulturalny i intelektualny twoich postów. Wszelkie wymioty itp. Poziom, do którego właśnie wróciłeś. "Wybielacz dzieciobójców", "wasze bezeceństwa". Niezłe. Czyżbyś się uniósł? ROTFL. Policz czeczeńskie dzieci zamordowanane przez rosyjskich żołnierzy Ale z większością twoich nie można dyskutować. Je należy spłukiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Jak juz tak tlumaczysz... 28.12.06, 01:24 Jeszcze w ramach spłukiwania :) Nie broniłem Basajewa lecz przekazałem (jak piszesz - w formie niezrozumiałej dla ciebie) fakt, którego w dalszym ciągu nie przyjmujesz do wiadomości. O faktach zresztą zupełnie zapomniałeś. Twój gwałtowny wybuch gniewu, powrót do bełkotu o "wybielaczach dzieciobójców" i prymitywnej propagandy, usiłującej odwołać się do moralności traktuję jak przyznanie się do braku posiadania jakiejkolwiek wiedzy. A to, że parając się chorą propagandą, wychwalającą właśnie dzieciobójców piszesz coś o wartościach... To jest szczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Przepraszam w imieniu zwyrodnialców 26.12.06, 03:02 U nas nie wszyscy popierają mordowanie dzieci! Jeszcze są normalni, pozostali! Myślę, że jeśli nie większość, to jest ich ze 20%! Wiem, że "w czasie działan wojennych wszyscy chronili sie u rosyjskiej armi", wiemy o tym wszyscy. Cóż z tego - skoro medialna propaganda nie dopuszcza w ogóle (prawie) do głosu bardziej obiektywny punkt widzenia! Denis - wiem, wyobrażam sobie, jaki dla Was ból stanowi Besłan! Mogę tylko współczuć! I mieć nądzieję, że zwyrodnialcy-dzieciobójcy nie będą mogli więcej pokazać "na co ich stać"! Przepraszam Was, Rosjan, mieszkańców Kaukazu za tych Polaków, którzy popierają - de facto - "racje" dzieciobójców. Wciąż wierzę, coraz słabiej, że jest ich mniejszość. To tragedia również naszego narodu, sympatie pro- dzieciobójcze. Wiem i rozumiem WSZYSTKO, o czym piszesz - może nawet lepiej, niż ty sam! Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Żałosne 26.12.06, 03:17 > Przepraszam Was, Rosjan, mieszkańców Kaukazu za tych Polaków, którzy > popierają - de facto - "racje" dzieciobójców. Sprzeciw wobec okupacji Czeczeni dla ciebie jest poparciem "de facto - racji dzieciobójców"? Przechodzisz sam siebie. Ale najgorsze jest to, że dla poparcia własnych torii w obrzydliwy sposób wykorzystujesz śmierć dzieci. Ile razy jeszcze i kogo nazwiesz "dzieciobójcą"? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 26.12.06, 09:16 Z jednej strony jest walka o wyzwolenie (terroryści nie mają z nią w mojej opinii NIC wspólnego), a z drugiej: są - zbrodnie, niewyobrażalne, niewybaczalne i niewytłumaczalne. Trzeba "opowiedzieć" się po jednej ze stron. Albo dzieciobójcy są ok i tak jak piszą tęgie forumowe głowy: "Czeczeńcy (...) nie chcieli nikogo zabijać. Chcieli rozmawiać" zajmując szkołę i szpital, albo postępowanie terrorystów to występek przeciwko człowieczeństwu. Zresztą nie o Czeczeńcach tu mówimy, tylko o terrorystach. Powtarzam pytanie: czy i kiedy rosyjskie wojska zajęły szpital czy szkołę i szantażowały terrorystów wymordowaniem dzieci, jeśli ci nie opuszczą Czeczenii? "w obrzydliwy sposób wykorzystujesz śmierć dzieci" - Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 26.12.06, 10:18 Co znaczy "Trzeba opowiedzieć się po jednej ze stron."? Jak w meczu? Jakie są strony - Rosjanie i terroryści? Świat nie jest spolaryzowany, życie nie jest spolaryzowane! Masz rację - zbrodnia w terrorystów w Biesłanie tu występek przeciwko człowieczeństwu. Ale czym były działania wojsk rosyjskich? 100 lat temu i wczoraj? Czym będą jutro? Nie wykazuję, jak piszesz, zrozumienia dla terrorystów. Ale - jeżeli chcesz być rzetelny - możesz poszukać przyczyn pewnych zjawisk. A przy okazji nie zapominaj o czeczeńskich dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 26.12.06, 15:23 "Świat nie jest spolaryzowany, życie nie jest spolaryzowane!" No właśnie np. Bush mówi, że JEST! Cieszy mnie to, że zaczynasz dostrzegać subtelne odcienie, to ważne. Tak, sytuacja w Czeczenii jest ciężka, skomplikowana. Pewnie, że byłoby fantastycznie, gdyby sympatyczni Czeczenii żyli jak w Szwajcarii. Niestety, gorący, konfliktogenny region. Interesy, interesy i jeszcze raz interesy. Wybierasz między jednym złem, a ... jeszcze większym złem! Tylko taki jest wybór! A nie: romantyczni wojownicy o wolność versusu żli oprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 27.12.06, 19:39 > "Świat nie jest spolaryzowany, życie nie jest spolaryzowane!" > No właśnie np. Bush mówi, że JEST! Bush? A skąd w tym wątku Bush? Dla mnie czy dla ciebie ma być autorytetem? ;) > Cieszy mnie to, że zaczynasz dostrzegać subtelne odcienie, to ważne. Ja zaczynam dostrzegać? Zawsze starałem się zwalczać czarnobiałą wizję świata. > Wybierasz między jednym złem, a ... jeszcze większym > złem! Tylko taki jest wybór! A nie: romantyczni wojownicy > o wolność versusu żli oprawcy. Nie przypominam sobie, żebym z kogoś "robił" romantycznego wojownika. Ale mówię jasno - bestialski zamach garstki straceńców nie zmienia oblicza tej wojny, nie zmienia jej przyczyn i celów. A podstawową a nawet jedyną przyczyną wojny jest obecność Rosji w Czeczenii. Rosji - prowadzącej okupację. Akurat w tym miejscu można pokusić się o jasną i prostą ocenę. A skoro mowa o terroryźmie... Kto i przeciwko komu przeprowadził ostatni zamach bombowy w Moskwie? Czy z tego wydarzenia również należy wyciągnąć wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Przerażające 26.12.06, 10:55 Z jakich to nieznanych przyczyn nazywasz Czeczenów dzieciobójcami a Rosjan nie? Policz ofiary. Rosjanie mają więcej na sumieniu. Chociaż nie. Trzeba by mieć sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 26.12.06, 15:15 Potępiam, jak każdy normalny człowiek, rosyjskie zbrodnie i przestępstwa w Czeczenii. Czynią to również Rosjanie. Niektórzy wojskowi trafiają za kratki, na szczęście. Nie nazywam Czeczenów dzieciobójcami, tylko terrorystów. Są wśród nich Czeczeni, ale z tego co kiedyś czytałem, to nawet Ukraińcy się trafiają, najemnicy z państw arabskich, etc. Ponownie apelują o podanie przykł-du zajęcia przez wojska rosyjskie szkoły i szpitala i grożenie Basajevovi, że powybijają dzieci, jeśli ci nie przestaną walczyć w Czeczenii. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Przerażające 26.12.06, 17:26 Pomyśl! To nie boli! Mylisz przyczyny ze skutkami. Rosjanie okupują Czeczenię-przyczyna. Czeczeni w desperacji posuwają się do wzięcia zakładników-skutek. Nic takiego nie wydarzyłoby się gdyby nie przyczyna. Może jak pomyślisz to coś zrozumiesz? Przecież nawet Rosjanie (niektórzy oczywiście) protestują przeciwko wojnie w Czeczenii i jej okrucieństwom. Politkowska, Kowaliow, adwokat (niestety zapomniałam nazwiska) który zajmuje się pozwami rodzin ofiar z teatru na Dubrowce. Zwróciłeś może uwagę kogo pozywają rodziny? Ułatwię ci: nie Czeczenów. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 26.12.06, 19:28 Acha, czyli mordowanie dzieci w szpitalach i szkołach jest usprawiedliwione tym, że w XIX w. Szamil przegrał wojnę z carem i cały cywilizowany świat uznał kwestię za rozstrzygniętą? Proponuję taką wersję przedstawić rodzinom pomordowanych w Besłanie. I zobaczyć - jeśli ci się uda - jaka jest ich reakcja. Rosyjskie wojsko schwytało tylko jednego zwyrodnialca-terrorystę, który brał udział w anty-ludzkim ataku na Besłan (reszta - zlikwidowana). Podobnież mieszkańcy Besłanu domagali się oddania im tego, który przeżył. Prawdopodobnie oszalali z bólu rodzice rozerwaliby go na strzępy, pozrywali z niego skórę. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Przerażające 26.12.06, 20:53 www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3579621.html serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,3681561.html www.gazetawyborcza.pl/1,75477,3373659.html Nie umiesz myśleć to może chociaż czytać? A, przepraszam. To stronnicze media. Tylko ty znasz całą prawdę. Przyczepiłeś się swojej chorej teorii to się jej trzymaj. Rodzice dzieci które co chwilę przywołujesz nie chcieli śmierci jedynego złapanego. Nie wiadomo nawet czy był w Biesłanie. A jeżeli był to może powiedziałby coś więcej niż oficjalne stanowisko. Bo według Kremla akcja była przeprowadzona perfekcyjnie. A że były ofiary? To Kremlowi nigdy nie przeszkadzało. Przypomina mi to zasadę Mao: Wprowadzę komunizm w Chinach nawet gdyby miało to kosztować życie połowę Chińczyków. A propos: Rosjanie w Czeczenii oczywiście nie zachowują się "anty-ludzko"? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Przerażające 26.12.06, 21:49 Przez to ze media w Ossetji bardzo wrazliwe, nie wszystkie teksty z prasy swiatowej przetlumaczono, ale z Polski niektore tak. Naprzyklad z Rzeczpospolitej taki jeden teksczik. W tej chwili polakow uwazaja w Beslanie za takich samych ludzi co przyszli do szkoly z bronia. I nic wiecej. Bo jak sobe czytalem, nikt nie bronil terorystow tak, jak polskie media. No niestety. Macze facha. Jak by panenka czytala i sluchala uwarznie, to by wiedziala jakie hasla glosili ludzi utracziwsze swe dzieci. Tylko kilka osob, cos gawedzili, bo dostali na organizacje pienedz od "demokratycznych" panstw. Ich bylo nie wiecej pieczu. Nikt w Beslanie w tej chwili z nimi sie nie wita. Bo poszli przecziw wszystkim, klamiac na kamery. A wiekszosc wyli na sali z bolu chcac zrownac z zimia kulajewa. Dzisaj wlasnie podtwerdzono wyrok mu. W rzadnym razie, ludzi utracziwszy blizkich, nie twerdza jakie ci "fajni chlopcy" wedlug was, panenko, sa biali i puszystci. Sa dla nich krwawymi nieludzmi, ktore nie dawali pic dzieczam, gnenbili i gwalcile je, zabili odrazu wszystkich mlodych miesczyzn i walczyli o niepodleglosc... Proponuje w pamiec o dzieczach Beslanu nazwac w W-we rondo - "bochaterow utrzymania szkoly Beslanu" i zaprosic rodziny z Osetji. Oczywiscze ze ochoczo przyjada. Szkoda mi slow na pani, naprawde. Zadurzo klamstwa w mediach, widze tylko przez to, ze klamacze-dzienikarze chca pokazac to, czego w naszym spoleczenstwe jest bardzo malo. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Moskalionok. 26.12.06, 22:12 Chrzanisz, jak potluczony. NIKT w POlsce nie popieral i nie popiera teroru, szczegolnie wobec dzieci. Ale prawda jest prosta. Gdyby wasi imperialistyczni pradziadkowie nie wlezli tam, gdzie ich nie chca, nie byloby wojny i ofiar w Czeczenii. Capisce ? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające, Denis, bardzo 26.12.06, 23:00 "Szkoda mi slow" Masz rację, i to jest najsmutniejsze. Człowiek staje się dorosły i rozumie, że na świecie są ludzie ze złą wolą. Po prostu żli ludzie. Do dzisiaj zapiera mi to jednak dech w piersiach. Chyba nigdy nie obejmę rozumem przyczyn takiej postawy. Nie zrozumiem. "W tej chwili polakow uwazaja w Beslanie za takich samych ludzi co przyszli do szkoly z bronia" O, i to jest kolejna, smutna i przerażająca konkluzja. Wciąż wierzę, że nie do końca prawdziwa. Zobacz, przychodzi do szkoły bandyta, zabija kobiety, dzieci. Ktoś próbuje ich ratować, wynosi z płonącego budynku. Bandyci strzelają im w plecy. Wiesz kto jest winien śmieci niewinnych? Ten ktoś, który ratował, wynosił dziecko. Bo jego przodek walczył kiedyś w Czeczenii z Szamilem. Bo "demokratyczny" Jelcyn kazał 15 lat temu gen. Graczowowi zbombardować Groznyj. Bo w 1999 r. Basajew najechał na sąsiedni Dagestan, a przedtem resztki Rosjan zostały albo wygnane z Czeczenii (uciekli razem z wieloma Czeczeniami, do MOSKWY!) albo zabite. Ja nie znajduję słów po prostu by to opisać. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające, Denis, bardzo 27.12.06, 20:42 Coś pisałeś o umiejętności dostrzegania subtelnych odcieni i o wiedzy jako pochodnej informacji, płynących z wielu źródeł. Ale uparcie wracasz do jednej wizji i jednej "prawdy", do czarnobiałego świata. Pomijasz historię rosyjskich miotaczy ognia użytych podczas odbijania zakładników a trzymasz się obrazu bohaterskiego żołnierza, wynoszącego z płomieni dziecko. Piszesz o Rosjanach wypędzonych przez Czeczenów a zapominasz o tych, którzy zginęli od bomb zrzuconych przez rodaków. Zginęli z dziećmi, z rannymi, ze starcami... Mi również brakuje słow, żeby to opisać, wiesz? I co? Napiszesz, że zwymiotujesz po lekturze tego postu? Zapominasz również, że wypaczeniu mogą ulec zasady moralne ludzi, którzy wychowali się podczas wojny, widząc krew i tracąc swoich bliskich na skutek wojny, którą na tę ziemię sprowadzili najeźdźcy z Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Przerażające 26.12.06, 23:24 Nie jestem panienką. Ale niech ci bedzie skoro tak musisz. Nasze media kłamią okropnie. Natomiast wasze zawsze tylko całą prawdę? Oczywiście że rodziny dzieci szalały z bólu. Przecież nie mówię ze to nie była wielka tragedia. Ja tylko próbuję wskazać przyczyny. To że Kułajewa skazano wcale nie znaczy że był winny. Coś nie mam zaufania do niezawisłości waszych sądów. Nigdzie nie pisałam że to "fajni chłopcy". Skąd wiesz że "Nikt w Beslanie w tej chwili z nimi sie nie wita"? No i co masz przeciwko pomocy od demokratycznych państw? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 27.12.06, 01:14 Jak to sie mówi: I rest my case. "To że Kułajewa skazano wcale nie znaczy że był winny." Facet Z ZIMNĄ KRWIĄ ZAMORDOWAŁ DZIECI. Niewinny. Winny Breżniew. To wymyka sie mojej percepcji. Jakiejkolwiek. Niech tylko świat wie, że na forum GazWyborczej są ludzie(?), którzy morderców dzieci nazywają niewinnymi osobami. Niech jak najwięcej ludzi wie z kim mą do czynienia i wyciąga wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Przerażające 27.12.06, 11:16 Dorabiasz ideologię i przekręcasz wszystko co piszę. Napisałam że nie wierzę w niezawisłość i bezstronność rosyjskich sądów. A nie że popieram morderców. Ale dla ciebie to jednoznaczne? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 hehe! :-))) 28.12.06, 09:05 fumsia napisala: "To że Kułajewa skazano wcale nie znaczy że był winny." Powinnas wiedziec, ze w Rosji nie ma ludzi niewinnych. Sa tylko ZLE PRZESLUCHANI! P.S. Niedlugo FSB ustali byc moze, ze Litwinienko zatrul sie w istocie polskim miesem, ktore na dodatek popil gruzinskim winem; a wiec artykulami, ktore, jak ustalil ponad wszelka watpliwosc kacapski SanEpid - sa szkodliwe dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: hehe! :-))) 28.12.06, 11:04 Kułajew był chyba właśnie z tych źle przesłuchanych. Chyba nie podobało mu się być kozłem ofiarnym nieudolnego systemu sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 26.12.06, 22:52 Przepraszam, czy ty udajesz mądrzejszą niż jesteś??? W sporze powołujesz się na NAJbardziej zaangażowaną stronę, na GazWyborczą, która jest wg mnie - na równi z Rzepą czy Wprostem - NAJmniej wiarygodnym medium. Podaj mi jeszcze co o Besłanie pisze Gazeta Polska. Będę miał pełny i obiektywny obraz. To tak jakby nie przymierzając Husajn powoływał się podczas procesu na jakieś doniesienia mediów irackich z czasów gdy był dyktatorem. Terroryści-bandyci zabijają, a winny - oczywiście - Kreml! Niedawno w Stanach dzieciak pozabijał w szkole swoich kolegów - też winien Bush? "Rosjanie w Czeczenii oczywiście nie zachowują się "anty-ludzko"?" - Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: Przerażające 26.12.06, 23:11 Nie wiem. Może powinnam się powołać na "Chwilę dla ciebie" albo "Bravo"? Sie przyczepiłeś jak rzep do tej swojej tezy. Rosjanie nie okupują szkół więc są cacy. Wszystkie zbrodnie jakie popełnili na narodzie czeczeńskim, mordy, gwałty, porwania, spalone wioski i zrujnowany Grozny są usprawiedliwione. TYLKO dlatego że popełnili je Rosjanie? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: Przerażające 27.12.06, 01:17 Powtarzam: na szczęście ci rosyjscy wojskowi, którzy popełnili zbrodnie są sądzeni. Jest tego SPORO, -naście, -dziesiąt, osób. Za mordy i gwałty. Troszkę się uspokajam, kiedy wiem, że przestępcy są skazywani i trafiają do więzienia. Ci Rosjanie jacyś nienormalni - po co obecnie odbudowują z Czeczenami Groznyj jeśli chcieli (chcą) go głównie spalić??? Co z tym wszystkim wspólnego ma wymordowanie przez terrorystów, którzy nie mają NIC wspólnego z jakkolwiek rozumianą niepodległością, wolnością, etc. dzieci, w szpitalach, szkołach??? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 27.12.06, 20:45 > Powtarzam: na szczęście ci rosyjscy wojskowi, którzy popełnili zbrodnie są > sądzeni. Jest tego SPORO, -naście, -dziesiąt, osób. Za mordy i gwałty. ROTFL Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka polecam tabelkę 27.12.06, 01:22 www.rusnations.ru/regions/moskow/ Wynika z niej, że obecnie w Moskwie mieszka ok. 15 000 Czeczenów. Jacyś szaleńcy chyba - wg fumsi Rosjanie, "wrogowie" powinni ich regularnie "mordować"! Czemu Czeczeńcy nie uciekają z morderczej Moskwy!??? Czemu tak masowo ZOSTAJĄ i MIESZKAJĄ w "paszczy lwa"??? Chyba nie mają tam najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: polecam tabelkę 27.12.06, 02:31 To tabela o stale zarejestrowanych w Moskwie. W czasie spisu ludnosci kilka lat temu w czasie nie tak mirnym jak teraz - w Moskwie i okolicach 180 tys. W Astrachanskiej oblasti - kolo 150 tys. - razem to prawie polowa wszystkih rosyjskich czeczenow zyjacych w Czeczne. Bo zyja i po calym b. ZSRR. Linku nie podam, bo to bylo dawno. Moze cos odszukam. Wczoraj osadzono dwoch zolnierzy rosyjskich, osetynczykow z narodowosci, za zabicze czeczenskiego milicjanta :) lenta.ru/news/2006/12/25/soldiers/ Na tym linku jest kilka czekawych info z Czeczni. Oczywiscze ze rosyjskie. Niewiarygodne :) Naprzyklad ta - lenta.ru/news/2006/12/26/shepel/ A to o czlowieku co wydawal gazete "Ja russkij". Wedlug GW musi byc noszony u nas na rekach. A co w rzeczywistosci - lenta.ru/news/2006/12/26/redaktor/ A tu troche stara, ale jescze aktualna - www.compromat.ru/main/top50/smi06rbk.htm Ja mysle ze trzeba tu zamknac temat dzieci. Nie potrzebuja tu slow o siebe. Maja dla tego inne mejsce. Jescze raz dzienki. Бог простит, а мы..? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: polecam tabelkę 27.12.06, 02:33 O tych co zyja w Moskwie - to 180 tys CZASOWO zarejestrowanych. Dzienki spisu ludnosci osadzono do wiezenia kilku milicjantow z odzialow pasportowych, za falszowanie rejestracji czeczenam. Odpowiedz Link Zgłoś
fumsia Re: polecam tabelkę 27.12.06, 11:25 Równie dobrze mogłabym zapytać czy ktoś policzył ile łapówek musieli dać Czeczeni żeby ich z tej gościnnej Moskwy nie wyrzucono. Przeczytaj sobie co pisał tw52. On też popiera morderców bo nie widzi wielkości Kremla? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: polecam tabelkę 27.12.06, 21:40 Wiesz, że w czasie II wojny światowej w Berlinie dobrowolnie mieszkali Polacy? Wiesz, że Nietzsche miał polskie korzenie? Jaki wniosek zechcesz wyciągnąć na podstawie tych dwóch faktów? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka Re: polecam tabelkę 28.12.06, 00:18 Acha, prawie tyle samo Polaków co w Warszawie. Uciekinierzy powstania warszawskiego też znależli schronienie w Berlinie? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: polecam tabelkę 28.12.06, 00:59 Nie zawiodłeś mnie. Istotnie wyciągnąłeś typowe dla siebie, absurdalne wnioski "wybielaczu dzieciobójców". Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 27.12.06, 20:24 Basajew zajął Budionnowsk i podczas rosyjskiej kontrofensywy wycofał się do szpitala, połóżonego w strategicznym miejscu. To już brzmi trochę inaczej, prawda? Podczas zawieszenia broni, kiedy do szpitala zbliżali się dziennikarze, Alfa otworzyła ogień. Zresztą ostrzał szpitala byl chaotyczny i doprowadził do śmierci wielu pacjentów. OK. Mogłeś nie wiedzieć. Ale może pamiętasz niedawną decyzję Trybunału Europejskiego w sprawie rannego Ingusza, który został wyciągnięty ze szpitala i zamordowany przez rosyjskich żołnierzy? A może pogrzebmy trochę w historii. Bo zdaje się, że to NKWD a nie ludzie Basajewa paliło żywcem ludzi? Nawiązanie do NKWD jest w tym przypadku celowe. Dla Czeczenii mundury okupantów nie mają wielkiego znaczenia. Oni i tak reprezentują kremlowskie władze. Powtarzam - ty również wykorzystujesz zakładników z Biesłanu. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 27.12.06, 22:00 > Ponownie apelują o podanie przykł-du zajęcia przez wojska rosyjskie szkoły i > szpitala i grożenie Basajevovi, że powybijają dzieci, jeśli ci nie przestaną > walczyć w Czeczenii. Niezłe. Może wolisz informację o tym, że rosyjskie lotnictwo dokonało w 1995 roku 7 nalotów na szpital i bazar w Szali? Albo wspomnienia rosyjskiego pilota: "Żadnych wojskowych obiektów tam nie było. Wiem to dobrze. Zapewniano nas, że w Groznym nie ma cywilnej ludności, że pozostali tam tylko wojskowi i bandyci [...]. Wysyłanie samolotów to czyste szaleństwo i barbarzyństwo. Domyślam się, że ktoś podjął decyzję zrównania Groznego z ziemią"? A może sam spróbujesz poszukać informacji o tym, jak rosyjscy żołnierze równali z ziemią Samaszki - razem z ich cywilnymi mieszkańcami? W świetle tych wydarzeń "twój" żołnierz ratujący dziecko nabiera bardzo złowrogiego - karykaturalno - propagandowego wymiaru. Piszę "twój żołnierz", bo mam na myśli nie wydarzenie a pokazanie go we "właściwym" świetle przez ciebie. A może poświęcisz swój cenny czas na znalezienie liczb, mówiących o ofiarach wśród ludności cywilnej Czeczenii, wśrod czeczeńskich dzieci? Albo zainteresują cię tzw. obozy filtracyjne, los ludzi, którzy się w nich znaleźli i powody dla których tam trafili? Kto jest za to odpowiedzialny? Kto jest głównodowodzącym wojsk rosyjskich? A może zamiast szukania informacji i wskazywania przyczyn wolisz kreować się na osobę moralną i kryć się za dziećmi z Biesłanu? To dopiero byłoby straszne i brudne... Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Przerażające 27.12.06, 22:09 A Pan byl w Samaszkach? Wie co sie tam stalo? A moze tak nic duzego jak na wojne, nie liczac strzelajacych z okien bandytow? Pan widzial jak zabijali cywilow? Czy basajew Panu to opowedzial. Czy rozmawial Pan z pilotem? Troche slowa nie podobne do wojskowego pilota. Na polskie media najlepej nie kiwac, na niektore zachodnie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 27.12.06, 22:40 > A Pan byl w Samaszkach? Wie co sie tam stalo? A moze tak nic duzego jak na > wojne, nie liczac strzelajacych z okien bandytow? Pan widzial jak zabijali > cywilow? Czy basajew Panu to opowedzial. A widział Pan atom? A był Pan na Słońcu? To kolejny przykład zastosowania pańskiej "argumentacji". Ale spoko. Basajew tym razem nazywał się Kowaliow (wiem - zaraz go Pan opluje). Kolejny Basajew nazywał się Szabad, był deputowanym Dumy i 13.04.1995 na konferencji prasowej (po osobistej wizycie w Samaszkach) stwierdził, że operacja była wymierzona w ludność cywilną. > Czy rozmawial Pan z pilotem? Troche slowa nie podobne do wojskowego pilota. > Na polskie media najlepej nie kiwac, na niektore zachodnie tez. Ojej. A Hitlera pan osobiście widział? Może Hitlera nie było. Tyle nonsensów w jego biografi... ROTFL. Słowa pilota pochodzą istotnie z polskiej pracy, która jednak przedrukowała artykuł z "Moskowskich Novosti". A teraz pytanie - czemu jeszcze Pan zaprzeczy? Proszę śmiało napisać, że nie widziałem żadnego cywila czeczeńskiego, zabijanego właśnie przez Rosjan, więc żaden nie zginął. A może pójdzie Pan dalej i stwierdzi, że na całym świecie, żyje tylko tych kilku Czeczenów, którym znam? Nie. Pan już poszedł dalej! Pan przecież chce decydować o tym, kto jest Czeczenem a kto nim nie jest: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=54397140&a=54461023 Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Przerażające 27.12.06, 23:25 Pan nic nie powiedzial. Kowalewa i innych ignoruje. Co chcial powiedziec? A te deputowany? Ja tez moge powiedziec - Polska robi wszystko aby naskoczyc na Rosje. Jest zla, klamliwa i oszukuje wszystkich. Ale to tylko ja powiem. Ja nie wieze opowiadaniam takich ludzi. Zaduzo tu polityki i innych panstw. Przeczez u nas wszystcy wiedza jak rozpoczela sie wojna. Ta pierwsza. I jak ja zaczeli wykorzystywac rozne organizacje miedzynarodowe. Ja wieze w ich sczerosc. Tylko dlaczego tak malo oni robia dla przeczetnego obywatela. A tylko w glosnych sprawach nos swoj wcziskaja. I ilu jest rosjan w tych organizacjach??? Ilu jest tatarow czy czeczenow :) A nie czekawych personalji jak Goldfarb, nieudany medyk, imigrant z sssr z obywatelstwem USA, zyjacy na pienedz berezowskiego (czekawe ze tez "rosjanin") a teraz przewodniczacy funduszu praw obywatelskich Rosji czy jak tam ta nazwa... Ja takim ludziam nie wieze. Kowaliow kiedys sobie powalczyl. Ale nie moze zyc zeby kims nie walczyc. Bo niczego innego nie potrafi. I takich jst sporo. Wiec wymyslaja walke. Walczyli z Elcinem, teraz z Putinem. Fajnie maja, bo dostaja pienedz. Ekologicne protesty przeciw ropoczagu do Chin kosztowali zachodnim podatkowcow kolo 8 mln $. I ja mam wiezyc takim ludziam. A czy mam nie wiezyc koledze, ktory kilka razy byl na kontrakcze w Czeczni. Walczyl w 1 wojne, w druga. Ja mam mu nie wiezyc, kiedy opowiadal, jak na drodze czeczeni podchodzili do nich i mowili zeby nie jechali ta droga bo dalej jest pulapka czy fugas? Albo mam mu nie wierzyc jak opowiadal ze czeczeni chodza o pomoc do nich? Czy naprawde mamy realna informacje z Czeczni, regionu Rosji? Ja nie twerdze w kazdym razie ze armija jest bezwinna. Na kazdej wojnie psychika daje jakies oblicza. Ale to nie polityka panstwa. Tylko wyjatki. Przeczez nie bedziemy twerdzic ze polityka Waszyngtonu jest zabicze jak najwiecej irakczykow... I nie mysle ze ktos tu okupuje. A historje to zostawmy w spokoju. Kto mial jakies panstwa, czy nie mial. Jaka roznica? Jest jak jest. A jak jestesmy tacy swieci - to pomagamy wszystkim, a przedewszystkim dajmy mozliwosc wrocic niemcam na swe ziemi i wyberac w jakim panstwe chca zostac :) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 28.12.06, 01:39 > Pan nic nie powiedzial. No moze i nic :) Jakos tak, wie Pan, staralem się pokazac zrodlo informacji, ktore Pan nazwal "Basajewem", a ktore okazalo się dwoma osobami, z ktorych jedna (niezaleznie od panskiej oceny) jest szanowana przez wielu ludzi, a druga - byla deputowanym. Przy okazji, przyznaje, staralem sie osmieszyc panski sposob argumentacji. > I nie mysle ze ktos tu okupuje. A historje to zostawmy w spokoju. Kto mial > jakies panstwa, czy nie mial. Jaka roznica? Jest jak jest. A jak jestesmy > tacy swieci - to pomagamy wszystkim, a przedewszystkim dajmy mozliwosc wrocic > niemcam na swe ziemi i wyberac w jakim panstwe chca zostac :) Nie wiem, jak Pan, ale ja swiety zdecydowanie nie jestem :) Natomiast to wlasnie "jest jak jest"... Niemcy MIESZKALI na Slasku, Czeczeni MIESZKAJA w Czeczenii. I maja prawo do wlasnego panstwa. To wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Przerażające 28.12.06, 13:58 Wie Pan, troche to meczonce. Pan ma dwe logiki na te same fakty. Jedna przecziw Rosji, druga na podobne, tylko jusz odwrotna. Ja nie znam kto szanuje u nas Kowalewa. Ja - jestem zwyklym obywatelem. Uwazam moj glos i moich kolegow za jakies opinje. Czy nie? Ja nie jestem w rzadzie, przy wladzy. Ale mam swoje zdanie. Moje opinje wychodza z dyskusji z mymi kolegami i wiedzy. Dlatego twerdze - ze takim ludziam, jak Kowlew w Rosji nie ma szacunku. Nawet jak byl (na poczatku 90) - straczili go. I nie trzeba tu pisac o naszej imperialnej czy jakies tam jescze checi. Bo ja, czy moi koledzy jetesmy roznych narodowosci - ale wszystcy kochamy swoja Ojczyzne Rosje. Wszystcy. I nam naprawde wszystko jedno co mowia Kowaliowy. Czy amerykanskie dzienikaze jak Politkowska. To brzmi niegrzecznie, ale tak jest. Przeczez nie jestesmy bydlem, czy Pan tak uwarza? Wy mozecze w ugode swej racji kochac kogo chcecze. basajewa czy innych drani. Ale nie myslcze ze my, w tym czeczeni tez, beda za to wam wzdzienci (nie wiem jak dobze napisac, robie blad, ale chyba Pan mnie zrozumie - благодарные). Osmeszac Pan moze wszystko. To Pana prawo. Ja bym z gotowoscia odpowiedzial, ale z Panem to nie z gekonem sie bic, mi jest trudnej z powodu jezyka. Duzo czego bym chcial napisac nie udaje mi sie z powodu malych znajomosci slow i wyrazow (nawet w tej chwili nie wiem jak dobrze napisac). Ja sam wiem ze niekedy pisze jak male dziecko. Ale to jusz jak umiem po-polsku. Jak by w Moskwie wszystcy mowili po-polsku, znalbym go lepej :) A tak tylko na forum i moge sie popisac znajomoscia :) Niemcy mieszkali... Czeczeny mieszkaja... I co z tego. Niemcy CHCA powrocicz. Tak samo jak BYLI mieszkancy Czeczni, wygonione z Czeczni. Czeczeni maja prawo. A inni? Jedzemy dalej... Rosjanie na Krymie? Rosjanie we wschodnej Estonji (90% mieszkancow)? Belorussia (ilu tam rosjan???) To tylko tak na pamiec. A Kazachstan Polnocny (80% rosjan) Tak samo jak teraz na zachodnich ziemiach polskich... nie ma niemcow. Wiec tam nie mieszkaja. Sie zgadzam. Ale... Gdzie logika??? Innych panstw Europy i swiata nawet nie ruszam :) Bo znow bedzie nezadowolenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: Przerażające 28.12.06, 14:36 Powtorze - zarzucil mi Pan, ze informacja o Samaszkach pochodzi z usta Basajewa. Pokazalem Panu, ze nie. Nie licze na niczyja wdziecznosc. Osmieszyc staralem sie tylko sposob argumentacji. Nie Pana i nawet nie panskie poglady, ktore - prosze mi wierzyc - szanuje. Podziwiam rowniez panska znajomosc jezyka polskiego i chec prowadzenia kulturalnej dyskusji. Jezeli ma Pan problemy z poszczegolnym slowami - prosze sie nie krepowac z wstawianiem rosyjskich. Postaram sie zrozumiec :) Prosze rowniez nie widziec we mnie rusofoba. Ja tak naprawde ciagle mowie o jednym. Wierze - to moze byc meczace :) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Przerażające 28.12.06, 16:32 kacap z moskwy napisal: Jak by w Moskwie wszystcy mowili po-polsku, znalbym go lepej :) A tak tylko na forum i moge sie popisac znajomoscia :) Moze, jak w Rosji swietem narodowym stanie sie rocznica ZAJECIA Kremla przez Polakow, to latwiej bedzie w Moskwie o "polskojezycznych"? :-))) NB moj rosyjski tez pewnie bylby lepszy, gdybym urodzil sie w czasach, gdy na targach w Priwislinskim Kraju wisialy obwieszczenia: KURIT' I GOWORIT' PO POLSKI - WOZPRASZCZAJETSA! Zycze Panu wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! (wg.kalendarza julianskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Przerażające 28.12.06, 16:35 grabarz: Wybor wydawal sie oczywisty - Teheran lub Moskwa. Dzis takiego wyboru juz chyba nie ma, bo Rosjanie i Persowie to teraz najwieksi przyjaciele. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek_ksiazka niepojęte 28.12.06, 00:34 Tak, tak, tak - "ruskie" przeszkodziły terrorystycznym demokratom we wprow. dobrobytu na niespotykaną skalę! Precz z Breżniewem! Ja cały czas nie mogą pojąć, wczuć się w psyche ludzie, dla których potępiono przez cały świat i mnie naloty demokratycznego Jelcyna na Czeczenię w dalekim 1993 r. miałyby słuzyć moralnym (tfu!) "usprawiedliwieniem" rzezi dzieci w szkole przez bezwględnych zwyrodnialców!??? Czy wymordowanie dzieci w szpitalu jest ok, bo kiedyś Szamil - 150 lat temu przegrał z carem??? Jakżesz niewyobrażalnie zepsutym trzeba być, żeby doszukiwac się JAKICHKOLWIEK racjonalnych, "niepodległosciowych", etc. motywów w takim "postępowaniu" (antyczłowieczej, antyludzkiej zbrodni)?? Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Re: niepojęte 28.12.06, 01:31 W którym miejscu usprawiedliwiam terroryzm? W którym!? Prośba o zbudowanie prostego związku przyczynowo-skutkowego zmusza cię do wykorzystania ulubionego "sposobu argumentacji" tj. insynuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: GazWyborcza łagodnie o dzieciobójcach-terrory 28.12.06, 08:39 Trudno zeby GW narazala sie SPECNAZ-wi i FSB. Polonu-210 z Dubnej przeciez w Rosji skolko ugodno. "Anty-człowieczeństwo zwyrodniałych dzieciobójców z Kaukazu i nie tylko, niewyobrażalny akt terrorystyczny przygotowywali również najemnicy z zagranicy." Ci ktorzy przyjechali na Kavkaz ruskimi czolgami, z ktorych otwarli ogien do szkoly oraz spalili osetynskie dzieciaki miotaczami plomieni "SZMIEL"? ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Rosyjska Duma o Biesłanie 23.12.06, 13:10 zabijac dzieci jest OK CZECH he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
tw52 Re: Rosyjska Duma o Biesłanie 27.12.06, 02:34 dziwi mnie ta dyskusja. nie bede ukrywal: chcialbym lubic Rosjan, indywidualnie sa to fajni ludzie. ale ich uparta glupota w szukaniu wielkosci poprzez panowanie na innymi narodami - stwarza z imperializmu Rosji najwieksze zagrozenie dla pokoju na swiecie. wielkim narodem sa dla mnie Holendrzy, ktorzy swoja ziemie wyrwali morzu ciezka praca, a nie ustawicznym podbojem. ale tez nie ma ZADNEGO usprawiedliwienia dla terroryzmu, zwlaszcza tak odrazajacego, jak branie jako zakladnikow dzieci. porownania do polskich powstancow sa uwlaczajace dls historii Polski - w zadnym z powstan nie poslugiwano sie terrorem wobec niewinnej ludnosci cywilnej. inna sprawa to fakt, ze akcje terrorystyczne typu przetrzymania zakladnikow nie sa niczym nowym w ostatnich dziesiatkach lat i sprawne sluzby specjalne potrafily dzialac tak by zminimalizowac liczbe ofiar (najpiekniejsza kacje przeprowadzil Mossad w Entebbe, gdy zginal tylko dowodca komandosow). teatr w Moskwie i szkola w Bieslanie - 2 tragedie, chyba to juz nie przypadek, a czyjas nieudolnosc. jesli dodamy inne akcje ratunkowe jak okret podwodny Kursk, to trudno nie myslec, ze zycie ludzkie dla wladz rosyjskich nie ma wielkiej wartosci. aby tylko duma wielkiej Rosji nie ucierpiala poprzez prosbe o fachowa pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
grabarz Puenta 28.12.06, 08:31 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3816060.html Chcąc zachować konsekwencję (na logikę nie liczę), forumowy "ekspert" (głównie od wypaczonej moralności i wymiotów) czlowiek_ksiazka musiałby napisac, że krewni ofiar są "wybielaczami dzieciobójców". Takim poziomem propagandowego zwyrodnienia były zaskoczony nawet Goebbels. Odpowiedz Link Zgłoś