Dodaj do ulubionych

Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zost...

03.01.07, 16:10
Bardzo dobrze, że ludzie mogą zobaczyć, jak w praktyce wygląda egzekucja.
Ludzkość XXI wieku powinna zrezygnować z tego rodzaju kar.

Kara śmierci powina być zniesiona w skali globalnej, nie tylko w Unii
Europejskiej.

Jan Paweł Wielki był goracym orędownikiem zniesienia kary śmierci.
Obserwuj wątek
    • nethezielle Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 16:12
      Widzialam te zdjecia tuz sprzed egzekucji i ... nie moge ich sprzatnac z
      mysli. Zdjecia czlowieka z petla na szyi i katow w maskach. Ok, wiem, ze to
      byl dyktator i tyran, ale to nieludzkie. Nie moge sie pozbyc tego wrazenia.
      Juz nawet nie o sama kare smierci chodzi, sluszna, czy nie, to kwestia
      dyskusyjna, ale o brutalna, niehumanitarna metode - powieszenie. Te zdjecia
      nie przedstawialy przeciez nic takiego, czym mozna by sie przeraziec. O wiele
      ciezsze sceny widzimy w filmach, a jednak to nie byl film. Okropnie sie czuje
      z ta swiadomoscia. Jako czlowiek. I mam wrazenie, ze tarzba byc w jakiejs
      czesci skur..., zeby moc w ogole taka kare wykonac i moc na to spokojnie
      patrzec. W takich chwilach zle sie czuje na tym swiecie. Nie mam bynajmniej
      wrazenia, ze sprawiedliwosc zatrumfowala. Zatriumfowala prymitywna zadza
      odwetu. To bardzo dolujace. A wy co o tym myslicie? Jak Ameryka zamierza z
      takim bagazem budowac w Iraku "demokracje" i "nauczac" swiat o prawach
      czlowieka??
      • mattiasek1 Re: Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 16:26
        Każde zdjęcie z jego egzekucji to była pomyłka. Czy to miało w jakiś sposób
        zaspokoić rządzę ludzi ? Oglądając sznurek na szyi tego( nie ukrywajmy )
        zbrodniarzem zrobiło mi się go niesamowicie żal. Kara dożywocia to
        najdoskonalsza kara .. mimo wszystko i w gruncie rzeczy ciesze się , że złapano
        autorów video.
        • wielkiegowno Re: Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 16:53
          >Kara dożywocia to
          >najdoskonalsza kara ..

Nie zgadzam się!
          A co jeśli osadzony na dożywociu człowiek zabije współwięźnia lub klawisza?
          Dostanie 2 dożywocie, czy może dopiszą mu do dożywocia 15 lat? Co to dla niego
          za różnica skoro i tak będzie siedzieć do końca życia w więzieniu.
          W stosunku do Husajna kara śmierci była najlepsza, teraz się obejdzie bez porwań
          w celu odbicia Sadama, lub innych ataków terrorystycznych organizowanych w tym
          samym celu...

Aha, tak przy okazji, to w 2001 roku największym wrogiem USA był Bin Laden, a za
          terroryzm powiesili Husajna, bo chyba niemacie wątpliwości że jak by nie
          amerykanie to on dalej by panował w Iraku...
          • kontonaspam Re: Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 17:56
            >bo chyba niemacie wątpliwości że jak by nie
            > amerykanie to on dalej by panował w Iraku...

Od czasu wyzwolenia Iraku spod jarzma dyktatora w Iraku
            zginęło więcej cywili, niż przez całe panowanie Saddama.
            Znacznie więcej. Do tego Irak jest najniebezpieczniejszym
            miejscem na ziemi, brakuje wody, jedzenia, lekarstw, prądu,
            benzyny, nie ma szpitali, szkół itd. Za Saddama było źle,
            teraz jest dużo gorzej. Viva Bush, viva America.
            • wielkiegowno Re: Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 18:23
              Oczywiście masz racje, Sadam został powieszony za zabicie 140 osób, a ile
              zgineło w Iraku z rąk amerykanów...

Tylko dziwi mnie w tym wszystkim że to Bin Laden był wrogiem nr 1 a powiesili
              Sadama...
              • kontonaspam Re: Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 19:07
                > Tylko dziwi mnie w tym wszystkim że to Bin Laden był wrogiem nr 1 a powiesili
                > Sadama...

Myślę, że pewnym tropem może być fakt, iż Bin Ladena nie załpali.
                • mis22 Ameryka potrzebuje ropy naftowej 04.01.07, 01:44
                  nethezielle napisała:
                  > Jak Ameryka zamierza z takim bagazem budowac w Iraku "demokracje" i "nauczac"
                  > swiat o prawach czlowieka??

USA mają 2% światowych zasobów ropy, a zużywają 25% światowego wydobycia.
                  Nieszczęściem było, że Amerykanie wybrali na prezydenta Busha jr i Cheney, dwu
                  ludzi związanych z firmami naftowymi. Celem rządów Busha jr jest dostarczenie
                  jak najwięcej pieniędzy dla jego bogatych przyjaciół. Dał im olbrzymie obniżki
                  podatków kosztem setek miliardów rocznego deficytu skarbu państwa. Były
                  minister wojny Rumsfeld powiedział przez zaczęciem wojny, że jej koszty pokryje
                  sprzedaż irackiej ropy. "Demokracja", szukanie broni masowego rażenia, to
                  propaganda aby przekonać ludność Stanów do wojny. Wojna jest aby kontrolować
                  bliskowschodnie złoża ropy naftowej. Amerykanie po trzech latach wojny coraz
                  mniej oni wierzą w te kłamstwa propagandy Busha.
                  • zibuumgo Kiedy zawiśnie Bush! 04.01.07, 09:42
                    Bush powinien wisieć . Gdy byłem dzieckiem , patrzyłem z szacunkiem na USA.
                    Dzisiejsza ameryka to śmieć. Wiesza ludzi nie wygodnych. Kradnie ropę w Iraku.
                    Polska to popiera. Prawo i Sprawiedliwość . Smieci!
      • halev Re: Powrot do sredniowiecza 03.01.07, 18:25
        Kolejny raz napiszę to samo: wykonanie kary śmierci jest zejściem do poziomu
        tego, na kim jest ona wykonana. Kara śmierci nie jest bardziej usprawiedliwiona
        moralnie niż jakakolwiek inna forma morderstwa.
    • honeyr Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zost... 03.01.07, 16:13
      Usilne i głupawe próby usamańskie w celu pokazania, jak dyktator traci nerwy i
      się załamuje lub kompromituje, spełzły na niczym...A taki byłby śliczny
      propagandowy materiał!
      • kamyk39 Re: Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zo 03.01.07, 18:41
        honeyr napisał:

> Usilne i głupawe próby usamańskie w celu pokazania, jak dyktator traci nerwy i
        > się załamuje lub kompromituje, spełzły na niczym...A taki byłby śliczny
        > propagandowy materiał!
        To prawda.
        Ten (jak mu tam ramaine - niby minister, niby od bezpieki)
        przedstawil nam taki obraz, i banka pekla.
        (niezle czlonki so w tym rzadzie)
    • honecker32 Idealizm piękna rzecz 03.01.07, 16:15
      jednak on miał łagodna sierc, moi znajomi Kurdowie porozmawialiby z nim troche
      inaczej.
      Ok zrezygnowac z kary smierci - pod jednym warunkiem ludzkosc zrezygnuje z
      tyranii , mordercow , bandytow, fanatykow ....
      • kamyk39 Re: Idealizm piękna rzecz 03.01.07, 18:52
        honecker32 napisał:

> jednak on miał łagodna sierc, moi znajomi Kurdowie porozmawialiby z nim
        troche
        > inaczej.
        > Ok zrezygnowac z kary smierci - pod jednym warunkiem ludzkosc zrezygnuje z
        > tyranii , mordercow , bandytow, fanatykow ....

To nastapi (ta rezygnacja), jak ludzie nie beda musiali jesc.
      • kontonaspam Re: Idealizm piękna rzecz 03.01.07, 19:17
        Mimo, że kara śmierci jest, to są fanatyce, mordercy, bandyci i inni.
        Coś słabo skuteczna ta kara...

honecker32 napisał:

> jednak on miał łagodna sierc, moi znajomi Kurdowie porozmawialiby z nim troche
        > inaczej.
        > Ok zrezygnowac z kary smierci - pod jednym warunkiem ludzkosc zrezygnuje z
        > tyranii , mordercow , bandytow, fanatykow ....
    • corradocatani Amerykanie powiesili swojego byłego sprzymierzeńca 03.01.07, 16:23
      Ładnie to tak? Dawać władzę, kasę, broń, szkolić, pomagać, wspierać a jak nie
      jest posłuszny to powiesić jak średnioweczni oprawcy? A Polska bierze w tym
      udział, my tez jesteśmy za to odpowiedzialni, czas może o tej odpowiedzialności
      pomysleć?
      • e.woldan Re: Amerykanie powiesili swojego byłego sprzymier 03.01.07, 16:32
        Ja wlasnie mysle o tej posredniej odpowiedzialnosci, choc zadnej polskiej
        wladzy decydujacej o tym, na ktora znow wojenke z szabelka polecimy, nie
        nazwalabym "moja".
      • jesuz_jeden Re: Amerykanie powiesili swojego byłego sprzymier 03.01.07, 16:51
        corradocatani napisał:

> A Polska bierze w tym
        > udział, my tez jesteśmy za to odpowiedzialni, czas może o tej
        odpowiedzialności
        >
        > pomysleć?

kto niby jest odpowiedzialny?
        ty decydowales o losach tej wojny? wszystkie decyzje sa podejmowane przez
        wladze a nie przez obywateli, wiec nad jaka odpowiedzialnoscia mamy tu sie
        poklonic.
        chcecie zeby glos ludzi byl zauwazalny->pojawcie sie chociaz raz na
        manifestacji antywojennej

----------------------------------
        "panie prezydencie...powziolem decyzje, bede dezerterem!"
        • wardog1 Re: Amerykanie powiesili swojego byłego sprzymier 04.01.07, 05:03
          W demokratycznych ustrojach władza jest stanowiona z woli masy!!!
          I tak ja i ty dają pozwolenie na TO co się stało.
          Do szkoły, poszedł i uczył się!!!
      • zibuumgo Re: Amerykanie powiesili swojego byłego sprzymier 04.01.07, 09:18
        Wstyd mi za mój kraj , który bierze udział w wojnie Irackiej.
        USA to barbarzyńcy , złodzieje. Dla świata Saddam i tak zostanie męczennikiem.
        Jak można było tak postąpić z Saddamem. To krok do demokracji - to słowa Busha.
        Od tej chwili USA i Wielka Brytania to kundle , bandyci i wszystko co najgorsze
        to przez nich. Żadnego wspólczucia dla USA .
        Wspólczuję jedynie Saddamowi. Chwała tej postaci !
    • p.s.j Ja bym owego mężczyznę... 03.01.07, 16:36
      powiesił. W końcy naruszył prawo, nie?
    • silesius.monachijski22 A kiedy zadyndaja Jaruzel i Kiszczak??? 03.01.07, 17:05
    • 3m05 "Fala potepienia w kraju i na swiecie" 03.01.07, 17:11
      "Rozpowszechnienie tych zdjęć wywołało falę potępienia w kraju i na świecie.
      Premier Maliki zlecił śledztwo mające wyjaśnić, jak film przedostał się do mediów".

Logika "GW" jest prosta - gdyby swiat sie nie dowiedzial w jaki sposob stracono
      Saddama to nie byloby potepienia. Tak samo nie byloby potepienia dla torturownia
      wiezniow w Abu Ghraib przez amerykanskich psychopatow.
      Niestety i w jednym i w drugim przypadku swiat sie dowiedzial. Naturalna reakcja
      katow Saddama to aresztowac tego co ujawnil prawdziwy przebieg egzekucji.
      Moze kiedys bedzie wreszcie wolno torturowac i wieszac ludzi tak zeby sie swiat
      NIE dowiedzial.
      I to dopiero bedzie demokratycznie.
    • berserk75 w imię czego... 03.01.07, 17:16
      mielibyśmy rezygnować z kary śmierci? nie zgadzam się na to, żebym to tylko ja
      mógł stracić życie, a ten który mi je odbierze mógł nadal żyć.
      • kontonaspam Re: w imię czego... 03.01.07, 19:19
        Jak już stracisz życie, będzie ci bez różnicy.
    • polski_murzyn Trzeba widzieć świat takim jaki jest ,a nie takim 03.01.07, 17:18
      jakim chcą go widzieć przywódcy religijni ,przedstawiciele Boga ,który ten
      świat stworzył ,a człowieka na swoje podobieństwo . Dlaczego chcą cenzurować
      takie filmy ? Jestem za karą śmierci . Bóg nas nie pytał przed
      narodzinami : "czy chcecie przyjść na ten świat ,mimo tego że będziecie
      cierpieć ,będziecie biedni ,głodni ,chorzy ,głupi ,brzydcy ?" Nie pytał ,więc
      ludzie mają prawo decydować o swojej śmierci i o śmierci bandytów .
      • krystin3 Re: Trzeba widzieć świat takim jaki jest ,a nie t 03.01.07, 17:47
        Aja uważam, że ten film TO ŚWIADOMA MANIPULACJA! Podpuszczono biednych arabów,
        żeby nakręcić ten materiał. Przecież przy egzekucji było kilku "świadków z
        urzędu". Film zrobił swoje - dolano oliwy do ognia, podsycono wewnętrzne
        walki między muzułmanami, odwrócono uwagę od prawdziwego wroga. Bo gdzie dwóch
        się bije, tam trzeci korzysta !! A JESZCZE GIEŁDA NAFTOWA W IRANIE CZEKA !!!
        • kamyk39 Re: Trzeba widzieć świat takim jaki jest ,a nie t 03.01.07, 18:25
          krystin3 napisała:

> Aja uważam, że ten film TO ŚWIADOMA MANIPULACJA! Podpuszczono biednych arabów,
          > żeby nakręcić ten materiał. Przecież przy egzekucji było kilku "świadków z
          > urzędu". Film zrobił swoje - dolano oliwy do ognia, podsycono wewnętrzne
          > walki między muzułmanami, odwrócono uwagę od prawdziwego wroga. Bo gdzie dwóch
          > się bije, tam trzeci korzysta !! A JESZCZE GIEŁDA NAFTOWA W IRANIE CZEKA !!!

Absolutnie. Efekt byl zamiezrony. Ktos dal inny wzial forse i krecil.
          Szacuje z piec (5) filmow nakrecono.
    • deeper75 Re: Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zo 03.01.07, 17:26
      jan paweł jaki? hehehe
      • black_hawk Re: Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zo 03.01.07, 17:38
        Tym się różnimy od barbarzyńców, że nie stosujemy i nie popieramy ich metod,
        nieprawdaż? Tyle zawziętym forumowiczom.

A teraz cosik innego. Widziałem zdjęcie zwłok Husseina. Skąd na kości
        policzkowej wzięła się spora krwawa rana? Czy nie było tak, że został dobity, bo
        np. zerwał się sznur?

Fani kary śmierci pewnie żałowali nie widząc dwa razy mordowanego człowieka.
        • kamyk39 Re: Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zo 03.01.07, 18:21
          black_hawk napisał:

> Tym się różnimy od barbarzyńców, że nie stosujemy i nie popieramy ich metod,
          > nieprawdaż? Tyle zawziętym forumowiczom.

Jak widac oficjalnie przyznao, ze byly trzy (3) filmowania:
          a. rzadowa bez dzwieku
          b. dwie (2) z telefonow
          Nie przyznano sie do:
          c. oczywiscie sluzby zaprzyjaznione (co najmniej dwie).
          Ale ten od bezpieki straszny lgaz - co mowil o postawie Saddama (?)

Kiedy zbito dwie wiezy w tej grze w szachy, wiadomo bylo, ze krol Saddam bedzie
          mial mata.
          Czemu krol, bo potraktowano go jak krola.
          Aby nie bylo ciaglosci dynastii zamordowano jego 12 letniego wnuka.

• naf-naf Re: Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zo 03.01.07, 18:26
            W zwiazku z tym wszystkim mam jedno tylko pytanie" :a CO wlasciwie szerzyciele
            demokracji potrafia temu "filmowcowi" zarzucic?
    • ablaszczuk6 Mężczyzna, który nagrał egzekucję Saddama, zost.. 03.01.07, 18:33
      Dzień egzekucji pozostanie mi w pamięci jako najsmutniejszy dzień w moim życiu,
      to wstyd dla nas cywilizowanych ludzi. Zabawili się chłopcy po amerykańsku
      oczywiście było za mało show, strzałów, pastuchów bydła, brak koni i ok. Wstyd
      mi za Pana Busha takie postępowanie świadczy o jego małości i bojaźni. To nie
      przysporzyło splendoru armii amerykańskiej i pokojowi na świecie. Wstyd i żal
      to mi zostało z widoku egzekucji !!!!!
    • genocidezionism zamkneli go bo nie nagrał egzekucji busha 03.01.07, 23:17
      a jako patriota powinien nagrać wieszanie ludobójcy busha oraz jego ojca także
      ludobójcy obaj maja na rękach krew ponad 1 mln zabitych iraqiczyków i
      aganiczyków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka