dyktatorek Lekarze przygotowują się do strajku - chcą zara.. 15.01.07, 19:38 To ładnie ich pogięło. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Walczac z teczkami i ukladami zapomniano 15.01.07, 19:46 ze Polska wchodzi w powazny kryzys na rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.b01 Lekarze przygotowują się do strajku - chcą zara.. 15.01.07, 19:49 Lekarze mają za wysokie wymagania . Boją się brać tak zwane dowody wdzięczności i chcą sobie wyrównać stratę Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Lekarze przygotowują się do strajku - chcą za 15.01.07, 20:47 Tzn.ile wg.Ciebie powinienem zarabiac po 12 latach nauki zawodu,ratujac ludziom zycie?A moze powinienem to robic za darmo,w koncu moralnosc,cele wyzsze,etc?Tylko,kto bedzie leczyl,jesli padne z glodu,bo nie bede mial na obiad? Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Lekarze przygotowują się do strajku - chcą za 15.01.07, 19:55 5 tysięcy wliczając "prezenty" od pacjentów i ich rodzin, czy je wyłączając? Odpowiedz Link Zgłoś
nordynek a godziny pracy? 15.01.07, 19:56 Niech zarabiają 5 tys., ale pod warunkiem ze są w pracy o wyznaczonych porach. Na razie godziny podane na drzwiach gabinetów to kompletna fikcja. Kto jeszcze oprócz lekarzy może spóźnić się do pracy o 1-2h i nawet nie przeprosić? Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: a godziny pracy? 15.01.07, 20:48 ...jesli jedzie z innej pracy,bo inaczej by sie nie utrzymal...? Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 21:15 Weź, może zamiast na ilośći postów , skup się na ich jakości. To, że ktoś ma dwa etaty zamiast jednego, to ma być argument usprawiedliwiający olewanie roboty? Weź Ty się puknij w czoło chłopie i to mocno. Sprzątaczki też marnie zarabiają, to znaczy, że jeśli sprzątaczka weźmie sobie drugi etat, to może się spóźniać? Bo z jednego etatu nie wyżyje? Cholera, ręce opadają, kiedy pomyślę, że coś takiego może napisać człowiek po sześciu latach bardzo ciężkich - jak sam napisałeś w innym miejscu - studiów! Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 21:36 > To, że ktoś ma dwa etaty zamiast jednego, to ma być argument usprawiedliwiający > > olewanie roboty? Nie.Ale usprawiedliwia zmeczeni,opryskiwosc,spoznianie sie.Bo nie da sie tak ciagnac bez "wypadkow". Ps.Pisalem o 3-4 etatach,a nie o 2ch zamiast jednego.Celowo zmieniasz. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 21:56 Oj, bardzo przepraszam za to, że napisałem o sprzątaczce pracującej na 2 etaty, zamiast o takiej, która pracuje na 3–4. Faktycznie, gdyby sprzątaczka pracująca na 4 etaty spóźniła się do roboty, pewnie jeszcze bym ją pochwalił za to, że taka zaradna... Co do meritum: jeżeli Twoim zdaniem niepunktualność i opryskliwość wobec pacjentów nie jest olewaniem roboty, to co nim jest? Trucie ich źle dobranymi lekami? Może uświadom sobie wreszcie, że pacjent to Wasz k l i e n t. Klient niezwykle miły, wręcz potulny, ale jednak często wywalający co miesiąc na Wasze usługi więcej niż na jakąkolwiek inna pozycję w swoim budżecie (może z wyjątkiem ubezpieczeń emerytalnych). Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 22:12 > Co do meritum: jeżeli Twoim zdaniem niepunktualność i opryskliwość wobec > pacjentów nie jest olewaniem roboty, to co nim jest? Alez ja tego nie napisalem!!!!!Ja sie z Toba zgadzam,ze to olewanie roboty.Tylko,ze czasem czlowiek nie ma sily,zwyczajnie... >Może uświadom sobie wreszcie, że pacjent to Wasz k l i e n t. I tu Cie mam:)W normalnym systemie-owszem,nasz klient.Ale w tak chorym jak ten,wylacznie petent.Bo nie dostaje pieniedzy za kazdego kolejnego pacjenta,tylko kase za czas,jaki tam spedze.Kase dostaje tylko NA pacjenta,na jego leki szpital.A jest to w dodatku czesto petent niezwykle niemily,czesto agresywny,jest przekonany,ze wszystko mu sie nalezy mimo marnych pieniedzy,jakie do nas docieraja.Bez wzgledu na to,ile on na zus wyrzuci... Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 22:41 To chyba raczej ja mam tu Ciebie. Faktycznie system p o z w a l a Wam na traktowanie pacjentów niczym petentów. Z tym że, jeżeli Wy z tej możliwości korzystacie, to po prostu świadczy to o braku profesjonalizmu. Co oczywiście nie jest argumentem za utrzymaniem systemu. Warto jednak pamiętać, że system reformowano już dwukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 23:58 > To chyba raczej ja mam tu Ciebie. Faktycznie system p o z w a l a Wam na > traktowanie pacjentów niczym petentów. Z tym że, jeżeli Wy z tej możliwości > korzystacie, to po prostu świadczy to o braku profesjonalizmu. Widzisz,gdyby nie to,ze kazdego dnia nawrzeszczy na mnie jakas glupia baba,ze czeka juz 10 minut i ma gdzies,ze wlasnie karetka przywiozla,powiedzmy,faceta z poparzonym w 75% cialem,zgodzilbym sie z Toba.Gdyby nie wydzwiek postow tutaj/lekarz=diabel/,zgodzilbym sie z Toba.Wreszcie,gdyby mi placili tak,zebym mogl pracowac w jednym miejscu i byl w stanie utrzymac sie z tego i jeszcze zaplacic mieszkanie-zgodzilbym sie z Toba.Niestety,zaden z tych warunkow nie jest spelniony.I,o ironio,tutaj tez dzialaja prawa rynku.Dalej,to ja Ciebie mam. >Warto jednak > pamiętać, że system reformowano już dwukrotnie. Jak rowniez to,ze zadna z reform nic nie zmienila tak naprawde. Co jest zreszta,chyba najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sneer67 Re: No, tu juz przegiałeś hwa 15.01.07, 23:22 Już widzę jak chirurg o 15.00 zostawia wybebeszonego pacjenta bo właśnie skończył pracę a za 30 min zaczyna następną i nie może się spóźnić. No i układ działa w dwie strony - jak spóźnisz się na wizytę to przepadła ( jak to powiedział jeden z kolegów, niezwykle punktualny - pana pociąg odjechał) Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: No, tu juz przegiałeś hwa 16.01.07, 00:01 Niezwykle celny argument.Najprostszy i najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd Ja chce uwolnienia ubezpieczen medycznych 15.01.07, 19:58 Ja chce uwolnienia ubezpieczen medycznych i prywatnych szpitali. AXA napweno z dnia na dzien bedzie wstanie ubezpieczyc i oplacac pacjentow prywatnych szpitali. Wtedy ci dobzi beda dobrze zarabiac a ci slabi zle. A nie ze wszyscy dostana odgoornie pensie i koniec. Ale w polsce na to nie ma szans bo politycy sie boja stracic rzesze biednych ludzi korzy chca kozystac z panstwowaj sluzby zdrowia i obawiaja sie ze ona zniknie razem z uwolnieniem ubezpieczen medycznych. Niestety wiekszosc polakow jest biedna wiec politycy nie przeglosuja tego pomyslu, tylko podniosa podatki, co zpowoduje ze jeszcze wiecej bedzie biednych ludzi, co tylko zmiejszy chec politykow do prywatnych ubezpieczen medycznych. A to sie nazywa problem kurczaka i jaka, z ktorego nie wybrnie polska dopolki nie bedziemy miec kogos jak Regan czy Tacher nigdy. Ale na takich ludzi polacy nie zalosuja z tego samego powodu. Zreszta tez z tego samego powodu mamy od zawsze rzady lewicowe. A przykoscielna "prawica", jest wg. mnie narodowymi socjalistami, czyli rowniez lewica tylko ze narodowo katolicka. Tak czy inaczej ja glosuje podwyzki dla lekazy w granicach do kilku zlotych dziennie brutto. Tylko z tego powodu ze bez pozyczki u ludzi ( obligacjie ) lub u innych krajow ( gdzie do dzis spacamy dlugi Gierka ), nie ma na to pieniedzy. I naprawda zycze wszystkim polakom duzo pieniedzy poniewaz to naprawi i wasze zycie i swiatopoglad i polityke . pozdrawiam wszyskich polakow, Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 Podobają mi się czesi 15.01.07, 19:59 Czesi zawsze byli sprytnym narodem,przed wojną ich przemysł był bardziej rozwinięty od austriackiego.Mają swój samochód(skoda) piękną Pragę, na światowym poziomie grają w nogę i hokeja,Wiedzą ,że cena wykształenia personelu medycznego jest wysoka i po to,żeby aztrzymać ich u siebie dobrze płacą pielęgniarka z oiomu może zarobic do 5 tys zł. Lekarze już od 5 tys.Dane z przed 1/2 roku..Czechy nie odstają od Polski gospodarczo tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
ontos2 A mnie długonogie blondynki. 15.01.07, 21:01 Co chcesz tym banalnym tekstem udowodnić? Łatwiejsze zycie w Czechach?Przerost zaniechania nad aktywnością ( vide meandry historii)? To zmykaj na południe!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: A mnie długonogie blondynki. 15.01.07, 21:13 Sam jestes banalny.Jak wszyscy,ktorzy najezdzaja bez zrozumienia tematu. chodzi o fakt,ze Czesi sobie swietnie radza,majac identyczne warunki jak my.Wystarczy kilka prostych,logicznych decyzji "na gorze".Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Czesi i nie tylko Czesi zrozumieli, że... 15.01.07, 22:01 Trzeba drastycznie podwyższyć lekarskie honoraria, bo inaczej, zwłaszcza cenieni specjalisci i młodzież lekarska wyjadą. I śmieszne jest to szczekanie o "zwracaniu za studia" w roku 2007 ponad 2 lata po akcesji do UE, w której obowiązuje SWOBODNE PRZEMIESZCZANIE SIĘ. Innymi słowy, lekarz, który przeprowadza się z Warszawy do Londynu, czyni dokładnie to samo, jak by sie przeprowadzał z Bydgoszczy do Torunia. Wszystkie cztery miasta leżą W OBRĘBIE Unii Europejskiej. Tak więc, Drodzy Rodacy, KONIEC BIAŁEGO NIEWOLNICTWA. W Republice czeskiej lekarz specjalista zarabia ok 3 srednich krajowych. Nie ma powodu, żeby w Polsce miało być inaczej :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Czesi i nie tylko Czesi zrozumieli, że... 15.01.07, 22:05 travel_wawa napisał: > Trzeba drastycznie podwyższyć lekarskie honoraria, bo inaczej, zwłaszcza > cenieni specjalisci i młodzież lekarska wyjadą. Zrozum człowieku, że konowałom łapownikom wyższe pensje się po prostu NIE NALEŻĄ. Oni i tak zarabiają za dużo. Powinni zarabiać najwyżej 600 zł brutto jak kasjerka w markecie. > I śmieszne jest to szczekanie o "zwracaniu za studia" w roku 2007 ponad 2 >lata po akcesji do UE, w której obowiązuje SWOBODNE PRZEMIESZCZANIE SIĘ. jest na to rada. Ziobro powinien oskarżyć wszystkich lekarzy o łapownictwo i dać im zakaz opuszczania kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Hahha ha..wiele to pomoże... 15.01.07, 22:16 "jest na to rada. Ziobro powinien oskarżyć wszystkich lekarzy o łapownictwo i dać im zakaz opuszczania kraju." Tydzień temu byłem w Czechach i dowodu nie pokazywałem :P)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Hahha ha..wiele to pomoże... 15.01.07, 22:17 wydać europejski nakaz aresztowania każdego polskiego konowała który wyjedzie za granicę i sprawa załatwiona Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Hahha ha..wiele to pomoże... 15.01.07, 22:20 czescy lekarze nie biorą łapówek, nie mają gabinetów prywatnych, nie mieszkaja w willach pod niebo tylko w skromnych domach albo blokah no i nie maja terenówek tylko Octavie. Czechy to ponoć bogaty kraj europejski, prześcignęły Portugalię i Grecję. Tam lekarz zarabia 3 średnie krajowe. Tymczasem trudno w Czechach zobaczyć tak wypasioną willę, jaką ma każdy lekarz rodzinny w najbiedniejszym regionie UE czyli woj. lubelskim. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Wiesz ile Polska by zabuliła za coś takiego? 15.01.07, 22:26 Po wyroku w Strasburgu... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Wiesz ile Polska by zabuliła za coś takiego? 15.01.07, 22:27 za co by zabuliła? Prokurator ma prawo oskarżyć każdego konowała o łapownictwo i zakazać mu wyjazdu z kraju. W UE na pewno by to zrozumieli, myślisz że oni nie wiedzą jaka jest u nas sytuacja? Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Wiesz ile Polska by zabuliła za coś takiego? 16.01.07, 00:05 Mysle,ze w unii panuja zasady demokratyczne.I po tym,jak Polska znalazlaby sie na skraju bankructwa po takim odszkodowaniu zostalaby wykluczona z jej czlonkow. Prokurator ma prawo oskarzyc o to,na co ma dowody.Jesli nie bylo przestepstwa,ciezko o dowody.A tylko w rosji rad /wiesz co to,z historii?:>/ mozna bylo skazywac ludzi bez dowodow.I w nazistowskich niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
szadrach7 A mnie długonogie blondynki. 15.01.07, 22:41 Uroda czeszek jest jak polek -wyjatkowa czesi po prostu są narodem praktycznym.doceniajacym bardziej ludzi. A o pracy w Czechach to myslałem,mieszkam niedaleko granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz "Minister Religa stanowczo oświadczył..." 15.01.07, 19:59 i właśnie to jego oświadczenie tylko podkręciło atmosferę w szpitalach. Już lepiej by było gdyby milczał skoro i tak nie ma nic do powiedzenia..... Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 15.01.07, 20:00 pieniedzy. Dartmozjady niedouczone. Ile kasy biorą za dyżury? Ile godzin przesypiają na tych dyżurach. Czy lekarze płacą za studia? Moze zaczną opłacać studia tak jak na zachodzie a nie szkolić się za nasze pieniądze! Czy lekarze przestana brać w łapę i korzystać ze sprzętu szpitalnego? Czy lekarze w Polsce ponosza odpowiedzialność finansową za swoje błędy? Pokaż lekarzu co masz w garazu. winku napisał: > I mają moje pełne poparcie. Chce wypoczetego i dobrze oplacanego lekarza ktory > bedzie mi udzielał porady. Wypoczety lekarz i dobrze oplacany lekarz do dobry l > ekarz. CO wiecej, to lekarz ktory zostanie w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
wiem123 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 15.01.07, 20:28 jakie pieniądze za dyżury ??? jakie przesypianie na dyzurach ??? co za kretynizm takie rzeczy pisać dodatki za dyzury to jakies smieszne kwoty jak to jest ze górnik zarabia wiecej od lekarza ??? za 4 godzinną drzemke pod ziemią na tzw "przyciskach"w spółce węglowej dostaje 1600 + 13 i 14te pensje, dodatek na barbórke, i comiesięczne bony na żywność o kwocie 200 zeta i to wszystko juz w po zawodówce czy technikum, co do porównywania do płac zachodnioeuropejskich to nie ma sensu bo u nas lekarz nie płaci za studia poza tym słuzba zdrowia powinna byc płatna a ubezpieczenia zdrowotne dobrowolne i niepaństwowe, moze w koncu ludzie zaczeliby dbac o swoje zdrowie i nie chodziliby do lekarza z byle czym ( to powinno kosztować) zresztą uczyc sie trzeba a nie narzekać na tych co włozyli wiele pracy w to aby zdobyc wykształcenie i teraz zarabiają tyle co nic założe sie ze wiekszośc z najbardziej zajadłych krytyków to ludzie z conajwyzej średnim wykształceniem a do tego zwolennicy partii rządzących Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 15.01.07, 20:29 > Dartmozjady niedouczone. > Ile kasy biorą za dyżury? poczytaj sobie ustawę o ZOZ - tam jest to wyszczególnione... > Ile godzin przesypiają na tych dyżurach. ... czasem w ogóle nie śpią, co prowadzi do zwiększenia częstości błędów lekarskich nad ranem i w dniu nastepnym - ku chwale ojczyzny > Czy lekarze płacą za studia? płacą swoją pracą - ocenia się ze przeciętny lekarz spłaca swoje studia już po półtora roku pracy - potem jest OKRADANY między innymi przez ciebie > Moze zaczną opłacać studia tak jak na zachodzie a nie szkolić się za nasze > pieniądze! ... odsyłam do moich wcześniejszych postów - nie chce mi się powtarzać kto tu komu jest naprawdę winien i ile - wszystko można policzyć > Czy lekarze przestana brać w łapę i korzystać ze sprzętu szpitalnego? dopóki nie dojdzie do gruntownych reform systemu, które proponuje m.in. OZZL - to nie przestaną z prostego powodu - skoro są OKRADANI to dlaczego sami nie mają kraść? (poza tym to są pojedyncze przypadki - dotyczą tzw. osób ustawionych - kilka procent wszystkich lekarzy) > Czy lekarze w Polsce ponosza odpowiedzialność finansową za swoje błędy? ponoszą i to niemałą - a odbija to się na pacjentach - wzrost nagonki prawnej na nasze środowisko prowadzi do tego, ze każdego pacjenta postrzegamy jako potencjalnego oskarżyciela - więc ważniejsza od pacjenta jest dokumentacja, robienie niepotrzebnych badań aby nikt się potem nie przyczepił itd. > Pokaż lekarzu co masz w garazu. pokazywałem jak byłem mały Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 15.01.07, 20:58 > Dartmozjady niedouczone. Fakt.Glupi podrecznik do chirurgi przeczytalem tylko 4 razy,od deski do deski.Nie liczac "szukania",jak cos zapomnialem,albo chcialem sprawdzic.Coz,to raptem 3000 stron,format A4... > Ile kasy biorą za dyżury? 3,30pln za godzine. > Ile godzin przesypiają na tych dyżurach. Zwykle kolo 2ch,3ch.Dyzury sa 24ro godzinne. > Czy lekarze płacą za studia? Biorac pod uwage,ze co roku jest miesiac obowiazkowych praktyk,bez wynagrodzenia oczywiscie,a po studiach jestem obrazany pieniedzmi,ktorymi robotnik by sie nie zadowolil-mysle,ze juz dawno splacilem moje studia. > Moze zaczną opłacać studia tak jak na zachodzie a nie szkolić się za nasze > pieniądze! Ok.Jak bede mial opcje zarabiania rozsadnych pieniedzy po studiach/powiedzmy,wlasnie 5kola przed specjalizacja,75,po/,chetnie za nie zaplace.Umowa stoi? > Czy lekarze przestana brać w łapę i korzystać ze sprzętu szpitalnego? A dasz mi na buty dla dziecka? > Czy lekarze w Polsce ponosza odpowiedzialność finansową za swoje błędy? Conajwyzej ida do wiezienia na kilka lat. > Pokaż lekarzu co masz w garazu. Rower,patafianie."wigry 2",gwoli scislosci.Dostalem od rodziny,na moja prosbe... Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 16.01.07, 02:10 OK, ale jak sam napisałeś pracujesz dopiero 3 lata. Czy doktorant na uczelni ma zarabiać tyle, co profesor zwyczajny doktor habilitowany... ? 5tyś od ręki za ukończenie studiów - nie ma MOWY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 16.01.07, 15:20 1)porownaj sobie studia,najpierw. 2)5000 po studiach,poltorej roku stazu za FREEEE i lepie-kolejnym idiotycznym wynalazku,ktory nic nie zmienia.Po 6ciu latach specjalizacji 7500.Czytaj dokladnie. Tak,ale "ja jestem po polibudzie,to jestm madrzejszy". Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 17.01.07, 00:11 Tak przeczytałem, natomiast Ty nie. Nadal uważam, że sam dyplom nie upoważnia do otrzymywania 5000złotych wynagrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: to Ty opłacaj konowałów ale wara od moich 17.01.07, 00:53 Po raz kolejny:Przyrownaj stosunek srednia krajowa/srednia placa lekarza w polsce i na swiecie.I nie pisz mi bzdur w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Polscy lekarze chcą zarabiac jak czescy. Po prostu 15.01.07, 22:04 Studia w UE nie są płatne (dla obywateli UE) to po primo. Polscy lekarze zarabiaja najmniej w całej UE, ale też mniej niz na...Białorusi. To jest prosty mechanizm naczyń połączonych. Nie bedzie podwyżek, będzie stopniowo lekarzy ubywać. Lekarz w Czechach (specjalista) otrzymuje trzykrotną średnią krajową. Postulaty OZZL oparte sa własnie na rozwiązaniach czeskich. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Polscy lekarze chcą zarabiac jak czescy. Po p 15.01.07, 22:06 nie porównuj się człowieku do lekarzy czeskich bo oni nie biorą łapówek i podobno nie mają prywatnych gabinetów. Różnica między lekarzem czeskim a lekarzem polskim jest jak między krzesłem i krzesłem elektrycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Ach,nagla zmiana i jakby wyciszenie...?:> 15.01.07, 22:15 Nie czuje sie od nich gorszy.Nie biore lapowek,zreszta tak jak moi koledzy.Gabinetu i tak niemoglbym otworzyc jeszcze przez conajmniej 3lata.O ile zdobylbym wogole na to fundusze. > Różnica między lekarzem czeskim a lekarzem polskim jest jak między krzesłem i > krzesłem elektrycznym. Tak?A ilu czechow Cie leczylo? Wracaj do zadanek domowych,gowniarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapi22 Lekarze przygotowują się do strajku - chcą zara.. 15.01.07, 20:07 No wlasnie,30%podwyzki dostali PRACOWNICY ZOZu,ale lekarze nie walczyli o podwyzki dla salowych,sprzataczek,szatniarzy i innych PRACOWNIKOW!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
simonek12 Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.01.07, 20:14 Popieram!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.01.07, 20:19 Ja również . Tak nie może być ,że byle partyjny ćwok dostaje posadkę za 12 tys. miesięcznie , a lekarz pracuje za 1/10 tego . Wyborcza parę dni temu pisała że w SSE STARACHOWICE utworzono stanowisko dla 3 prezesa za 12 tys. miesięcznie. Jak myślicie zjakiej jest on partii? Odpowiedz Link Zgłoś
simonek12 Re: Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.01.07, 20:22 Z Samoobrony.....?? Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
simonek12 Re: Popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.01.07, 20:25 Wiem cos o studiowaniu medycyny. Nie po sobie bo nie mialbym czasu zeby usiasc przed kompem. Totalna harowka!!! Zero czasu dla siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodziny 15.01.07, 21:04 czasem przez tydzien,za upokorzenie smiesznymi pieniedzmi i obelgami pijanych "pacjentow".Za wyrycie 2000stron jak dzialaja te witaminki,zeby Ciebie nie zabic przypadkiem osle,tony innych ksiazek zeby wogole zrozumiec podrecznik do witaminek.Za czesto ponad 5cio godzinne stanie nad stolem operacyjnym,bo jakis jelop bil sie na noze.I za wiele jeszcze innych rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 21:19 hwa_rang84 napisał: > czasem przez tydzien,za upokorzenie smiesznymi pieniedzmi i obelgami pijanych > "pacjentow".Za wyrycie 2000stron jak dzialaja te witaminki,zeby Ciebie nie zabi > c > przypadkiem osle,tony innych ksiazek zeby wogole zrozumiec podrecznik do > witaminek.Za czesto ponad 5cio godzinne stanie nad stolem operacyjnym,bo jakis > jelop bil sie na noze.I za wiele jeszcze innych rzeczy...' ba, i tu jest pies pogrzebany. lekarz, który stoi za stołem operacyjnym;od którego paluszków zależy, czy przezyjesz - POWINIEN zarabiać dużo. To jest dla mnie specjalista. Jestem pełen podziwu dla tych, którzy potrafią rozciąć, naprawić, zszyć a potem pacjenta na nogi postawić - niech nawet zarabiają 100 tysięcy. ale niech 100% lekarzy, z których 95 % to teoretycy/niedouki nie żąda zarobków na poziomie 5 tysięcy. O witaminkach mogę przeczytac w internecie i wyleczyc sie sam! Ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 21:30 > ale niech 100% lekarzy, z których 95 % to teoretycy/niedouki nie żąda > zarobków na poziomie 5 tysięcy. I kto niby ma to ocenic,moze Ty?Z wiedza z internetu odnosnie "witaminek"? Nie wiem,czy te "niedouki" to chociaz 5-10%...Moje doswiadczenia wcale nie koniecznie to potwierdzaja,jak patrze na kolegow z pracy... >O witaminkach mogę przeczytac w internecie i > wyleczyc sie sam! Ha ha. Stary,ile Ty masz lat,co? Owszem,mozesz.A potem wyladujesz na ostrych zatruciach w szpitalu,gdzie aby Ciebie uratowac trzeba bedzie ladowac Ci witaminki,tyle ze inne przez 3 miesiace. O ile bedziesz mial tyle szczescia.Bo jak sie wprowadzisz we wstrzas,nawet szybki transport do szpitala niekoniecznie musi Cie uratowac... Ci od "witaminek" czasem moga zrobic duzo wiecej,niz ci,co tna.Ale oczywiscie,w tym momencie wszyscy lekarze sa "bee",bo o tym mozna przeczytac w internecie.Sprobuj tak sie poleczyc witaminkami samemu,jestem ciekaw,ile pozyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 02:17 Czytając niektóre Twoje posty mam wrażenie, że chcesz nam wcisnąć, że obsługa w polskich szpitalach i przychodniach wygląda jak żywcem wyjęta z "Ostrego dyżuru" czy "Na dobre i na złe". Uważasz, że przepisywanie horrendalnie drogich antybiotyków (osłabiających i wyniszczających organizm) na gó..any ból gardła albo w ogóle inne schorzenie, którego nikt nawet nie chce zbadać to odpowiedzialność i fachowość? Śmieszny jesteś momentami... Historie opowiadane przez studentów medycyny na praktykach też mogę przytoczyć. Szczególnie jedna dobrze ilustruje jacy to wszyscy lekarze są wspaniali i odpowiedzialni. Odpowiedz Link Zgłoś
dr01 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 08:50 w > polskich szpitalach i przychodniach wygląda jak żywcem wyjęta z "Ostrego dyżuru > " > czy "Na dobre i na złe". ... jeżeli to konieczne to tak czasem jest - u mnie są czasem sytuacje, w których to co pokazywali na "ostrym dyżurze" to sielanka... >Uważasz, że przepisywanie horrendalnie drogich > antybiotyków (osłabiających i wyniszczających organizm) na gó..any ból gardła > albo w ogóle inne schorzenie, którego nikt nawet nie chce zbadać to > odpowiedzialność i fachowość? .. z tym to jest tak: przychodzi baba z dzieckiem, które ma wirusówkę - nie dajesz antybiotyku - nadkaża się i pogarsza - mamuśka wtedy gada, ze doktór beznadziejny bo nie poleczył... ja staram się nie dawać, ale czasem, jak mam tą osobę drugi raz oglądać gdy się nie poleczy to wolę dać i mieć ją z głowy... ... ostatnio była nagonka na doktorową, która nie rozpoznała sepsy i dziecko zmarło - tak się składa, ze początkowe objawy mogą przypominać infekcję wirusową - kobita nie dała antybiotyku i teraz musi się tłumaczyć, ze nie jest wielbłądem (wydaje mi się, ze błędu raczej nie zrobiła - chociaż nie mam pełnych danych)- więc z prawnego punktu widzenia lepiej przywalić antybiotyk i mieć spokój - tak jest wygodniej dla lekarza bo taki jest system durny i tyle... ogólnie - wszędzie wszystko zależy od ludzi - są kliniki i "klynyky" (ych ostatnich jest na szczęście coraz mniej), natomiast to, jak się ci ludzie zachowują w miejscu pracy zależy od motywacji - między innymi (ale nie tylko) finansowej... Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 15:24 >Uważasz, że przepisywanie horrendalnie drogich > antybiotyków (osłabiających i wyniszczających organizm) na gó..any ból gardła Nie widzialem Ciebie,nie moge ocenic.Ale ten gow...ny bol gardla mogl byc przykladowo angina paciorkowcowa.Glowne powiklania-bole stawow,niewydolnosc nerek,zapalenie m.sercowego,czesto objawy neurologiczne.Augmentin tani nie jest,ale jest skuteczny.No tak,ale TY wiesz lepiej... >Śmieszny jesteś momentami... Ty jestes wylacznie zalosny. Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 17.01.07, 00:21 Tak. Umierałem dosłownie... Tylko: nie miałem nawet gorączki ani niczego z tego co piszesz. Generalnie jestem zdrów jak ryba. Poza tym większość z Was nie potrafi (albo nie chce) nawet powiedzieć, co jest pacjentowi (chociażby pisząc to w karcie). Anginy nigdy nie miałem :P Tak, wiem, że antybiotyki tak powszechnie przez Was przepisywane gó.. dają zazwyczaj i po zażyciu ich z byle powodu (kto jest na tyle głupi żeby to robić za każdym razem) dopiero wtedy idzie się kolejny raz do lekarza w takim stanie, że już wtedy naprawdę antybiotyk jest konieczny. Sam zresztą napisałeś w którymś poście, że czasem daje się go profilaktycznie, żeby potem pacjent znowu nie przychodził i dupy nie zawracał więc nie wiem czy rozdwojenia jaźnie dostałeś może? Na tej zasadzie można z powodu kataru zlecać RTG za każdym razem. Ciekawe z jakim skutkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 POWOLI 17.01.07, 00:59 > Tak. Umierałem dosłownie... Tylko: nie miałem nawet gorączki ani niczego z tego > co piszesz Po pierwsze,sam pisales gdzies po drodze,ze MIALES goraczke.Ale nie ma to wiekszego znaczenia,gdyz: 2)...wymienilem POWIKLANIA.Czyli,co bedzie,jak tego nie leczyc. > Tak, wiem, że antybiotyki tak powszechnie przez Was przepisywane gó.. dają > zazwyczaj Ehh...Lecz sie k... sam. >po zażyciu ich z byle powodu (kto jest na tyle głupi żeby to robić > za każdym razem) dopiero wtedy idzie się kolejny raz do lekarza w takim >stanie, > że już wtedy naprawdę antybiotyk jest konieczny. J.w.W koncu,kto jest na tyle glupi,zeby sluchac lekarza? Btw.organizm JEST w stanie sam zwalczyc zakazenie bakteryjne.Tyle,ze nie zawsze.Po to sa antybiotyki. > poście, że czasem daje się go profilaktycznie, żeby potem pacjent znowu nie > przychodził i dupy nie zawracał więc nie wiem czy rozdwojenia jaźnie dostałeś > może? Nie,to akurat nie ja napisalem.Ale zgadzam sie,czasem lepiej zagrac w ten sposob.Dla dobra mojego,i co Cie moze zdziwic-rowniez pacjenta. >Na tej zasadzie można z powodu kataru zlecać RTG za każdym razem. Jak pisalem wyzej,jestes laikiem i nie rozumiesz subtelnych roznic. Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: POWOLI 17.01.07, 02:20 A żebyś wiedział, że sam się leczę tym co mogę dostać bez recepty i do tej pory mam wszystko zawsze w normie, żadnego spadku formy itd. Przewlekła choroba układu oddechowego, którą nabyłem, to spaprana robota lekarza, do którego poszedłem i nie upomniałem się o to i sramto, bo sam na to nie wpadł a ja, głupi laik, uznałem że wie lepiej i pewnie mi przejdzie. Tą gorączkę to sobie uroiłeś gdzieś. Tylko antybiotyki to chyba nie tylko zwalczają obce bakterie, ale także te naturalnie występujące w organizmie i chyba m.in. dlatego przepisuje się te wszystkie lactobacillusy czy jak to się nazywa. Co nie zmienia faktu, że antybiotyki przepisywane profilaktycznie na odczep się to lenistwo lekarzy i brak odpowiedzialności. Np. na zapalenie wirusowe gardła :/ Albo katar i ból głowy niezwiązany z grypą itd. :DDDDD Ty nie rozumiesz natomiast analogii. Czy antybiotyki są szkodliwe w nadmiarze? Są. Czy RTG jest szkodliwe? Tak. Różnica tylko taka, że za RTG płaci szpital/NFZ a antybiotyk musi sobie kupić pacjent z własnej kieszeni. To jest duża różnica i na tym to polega. Może tak zwyczajnie zamiast się wywyższać (a to barany, nieuki i laicy z Was) otworzylibyście czasem mądre głwy nuzię w gabinecie i powiedzieli to i tamto, żeby pacjent sobie krzywdy czymś nie zrobił, nie otruł albo wiedział co mu jest tak naprawdę? Właśnie w tym rzecz, że lekarze to taka zamknięta kasta... Czy nie mogę sobie przeczytać takiej cegły sam? Tylko jaki macie problem w byciu uprzejmym i nieco bardziej pomocnym.Taka jest różnica, że skoro mówimy o zachodzie, to kasjerka w Niemczech ma obowiązek być uprzejma i za wszelkie buractwo czy chamstwo może wylecieć z pracy. A przecież pracuje 8 godzin (lub więcej) fizycznie przerzucająca zgrzewki wody (tak samo jak każdy lekarz siedzi non stop na dyżurze i ma do czynienia z ciężkimi, wręcz egzotycznymi przypadkami lub pijakami z nożami w brzuchach), to czemu ma być miła i uśmiechnięta? I że mało zarabia, to jeszcze reszty nie powinna wydawać... Bądźcie po prostu w 100% profesjonalni w tym co robicie. Pacjent siedzący 3 godziny w poczekalni ze złym samopoczuciem, gorączką czy pijany facet z nożem w brzuchu (jest delikatnie mówiąc wkurzony) ma obowiązek być miłym? Patrz na to obiektywnie, bo wytykasz tylko innym. Ja nie wchodzę do gabinetu z kijem bejsbolowym w ręce i nie rzucam "chory k... jestem konowale, dawaj ch... receptę". Jestem miły i konkretny a zazwyczaj jestem traktowany jak krowa na pastwisku. Takie zachowanie wchodzi wam w krew i z takim podejściem do pacjenta nie wróżę dobrej kariery za granicą. Wyjeżdżają głównie młodzi i zdolni, bo mają w dzisiejszych czasach taką możliwość. Zazwyczaj też w dzisiejszych czasach w nosie ma się bliźniego i wszelkie idee. No to won za granicę. Dlaczego tylko lekarze mają dostać podwyżki? Innym pracownikom szpitali się nie należy? Żeby to chociaż kosztem normalnych ludzi się nie odbywało, którzy uczciwie co miesiąc płacą ogromną kasę na to wszystko. Co byś zrobił w sytuacji gdyby palił Ci się dom, a gość na 998 powiedział Ci: "no sorry, niech się jara, my tu strajk mamy"? To u Was jest burdel przede wszystkim. W Waszej profesji jest za małą rotacja - ilu lekarzy przybywa co roku a ilu odchodzi? Posady specjalistów są obsadzone, a płatne staże w tym roku w całym kraju drastycznie zostały zmniejszone. W tym momencie nie dziwię się, że ktoś po studiach woli wyjechać, bo tam mu zapłacą i będzie mieć z czego żyć. Większość lekarzy >45-50lat ma ustatkowane życie, ciepłe posadki tu i ówdzie i o nic martwić się nie muszą. To młodzi mają przerąbane, ale to dotyczy wszystkich, nie tylko lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: POWOLI 17.01.07, 02:36 > A żebyś wiedział, że sam się leczę Ehh,wspolczuje temu,do kogo trafisz...bedziesz mial ciekawa historie choroby.I dosc dluga:) Odnosnie choroby-nie znam przypadku,nie wypowiadam sie.O goraczce sam pisales:) Owszem,antybiotyki niszcza rowniez nasza prywatna flore.Ale zakladam,ze jak dostajesz antybiotyk,to oprocz tego jakas neomycyne,albo cos innego przeciwgrzybiczego.Tyle,ze zwykle ciezko jest powiedziec nawet na 90%,czy to aby zakazenie bakteryjne,czy wirusowe.Raczej "na czuja",doswiadczenie,logika.Tak po prostu lepiej wychodza na tym wszyscy. Różnica tylko taka, że za RTG płaci szpital/NF > Z > a antybiotyk musi sobie kupić pacjent z własnej kieszeni. To jest duża różnica > i > na tym to polega. Nie.Bo gdybys mial placic za antybiotyki cala kwote,za przeproszeniem bys sie zes...l.Rtg wychodzi przy tym taniej,o ironio/to koszt rzedu 20pln za zdiecie/. A antybiotyk jest czasem koniecznoscia.Tak,jak rtg. Widzisz,po kilkunastu godzinach pracy czlowiek nie zawsze ma sile tlumaczyc...chociaz to tez jest roznie,przynajmniej jesli o mnie chodzi. Pacjent z wrastajacym paznokciem wrzeszczacy,ze nie obchodzi go umierajaca kobieta w sali obok,bo on czeka jest przegieciem.Co bys nie powiedzial na ten temat. >Co byś zrobił w sytuacji gdyby palił Ci się dom, a gość na 998 > powiedział Ci: "no sorry, niech się jara, my tu strajk mamy"? To u Was jest > burdel przede wszystkim. Oj,nieladnie,znow wychodzi laicyzm z Twojej strony.Widzisz,bo jakby koles mi tak powiedzial,to osobiscie bym go potem dorwal i skasowal,majac gdzies hipokratesa i jego przysiege.Bo podczas wszystkich strajkow do tej pory ostre dyzury dzialaly normalnie,zamkniete byly wylacznie przychodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek78 Re: POWOLI 18.01.07, 00:18 No i dopiero na końcu tego długiego postu coś sensownego napisałeś. Masz chyba złe doświadczenia z aroganckimi, świadomymi swojej władzy i bezkarności starszymi lekarzami, którzy zdążyli się już dorobić i dlatego wypisujesz tu całe poematy o łapówkach, chamstwie, obojętności, znieczulicy, niedouctwie i willach i samochodach. A na forum internetowym udzielają się raczej młodzi, ambitni, robiący specjalizację na wolontariacie, albo kombinujący w pięciu różnych miejscach pracy, bo komu innemu chciałoby się siedzieć przed kompem do nocy i walczyć o dobry image swojej profesji. Komuś komu się jeszcze chce. Taki arogancki konował o jakich piszesz (znam paru takich, ale o dziwo pacjenci walą do nich drzwiami i oknami, czego pojąć nie mogę) nawet by Ci nie odpowiedział na posta, bo miałby Cię głęboko w d...! Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: POWOLI 18.01.07, 02:02 Ej, ja to już parę razy napisałem :) I nie traktuj mnie jak imbecyla, wiem że chodzi o młodych. Ale ja jak na razie na młodszego lekarza niż 35-40 lat nie trafiłem. Dlatego ciekaw jestem, gdzie taki jako lekarz pierwszego kontaktu przyjmuję. Większość ludzi ma takie doświadczenie i to im nie chce dać podwyżek. Nie znam takiej osoby, która byłaby przeciwko podwyżkom i chciała żaby młodzi byli zmuszani do wyjazdu za granicę. A coraz więcej wyjeżdża i coraz większy % lekarzy stanowią te zdziadziałe buraki. Nie wiem tylko dlaczego do hwa_rang84 to nie dotarło i traktuje mnie jak wroga publicznego nr 1. Sam się łapię za głowę, że w tym roku ograniczono w Polsce drastycznie płatne etaty dla specjalistów. Ja to wszytko rozumiem, nie wiem tylko dlaczego 5 razy musiałem coś napisać, żeby ktoś zrozumiał. Wpadło tu paru takich, którzy napisali "na poligon ich" albo "złodzieje" i teraz ktoś, kto chce przeprowadzić normalną dyskusję został zlany i potraktowany jak... pacjent przychodni :) Mam koleżankę na 5 roku AM w Warszawie i sam się dziwię ile czasu poświęca na naukę oraz pieniędzy i czasu na wolontariat. Myślisz, że mówię do niej: "Ty złodziejska idiotko, do wojska czołgać się w błocie a nie zarabiać na życie"? Ciężko się dogadać czasem... Natomiast wkurza mnie, że hwa_rang84 nie przyznał nikomu racji, że tacy lekarze, o których myślimy (aroganccy, w podeszłym wieku), istnieją i to również dla nich te podwyżki mają zostać wywalczone. Wtedy padają argumenty: "bo jest zmęczony", "kłamiesz", "nie znam takich". A ja znam i to 80% tych, z którymi miałem styczność. Potem się puka w głowę jak ludzie (młodzi) nie chcą iść do szpitala i biorą apap na ból głowy. Sam mi napisał "to się k... sam lecz" jak napisałem, że antybiotyk bez sensu dostałem. W tym co piszę, nie widzę nic co by go w jakiś bolesny i bezpośredni sposób dotyczyło. Chcę tylko, żeby przejrzał na oczy i przyznał rację, że nie każdy lekarz zasługuje na takie zarobki. Bo i tak zaraz nam jakąś dodatkową składkę doładują i z ZUSu nakradną. Obecny pomysł (7-10zł dodatkowej składki na "lepszą obsługę") jest poroniony. Najpierw niech podstawową uregulują, a potem wyciągają (rząd) łapy po kasę. To ktoś kto płącił przez 30 lat regularnie będzie teraz gorzej obsługiwany w szpitalu, bo nie stać go na te dodatkowe 10zł, które będzie mógł zapłacić każdy kto przystąpi do ZUSu? Nikt nie chce płacić, bo ma świadomość, że żadne z tych pieniędzy do lekarzy nie trafią. A na pewno tych, do których powinny. Wg mnie taki stary konował żeruje na pracy m.in. hwa_rang84 (o ile rzeczywiście jest lekarzem i w dodatku takim pracowitym, bo internet jest zbyt anonimowy żeby to stwierdzić) i nie powinni się oni na to godzić ani walczyć o pieniądze dla nich. Młodzi lekarze powinni wywalczyć lepszą płacę podstawową i możliwość rozwoju kariery czy specjalizacji, a nie o równą płacę dla wszystkich (i pracowitych i leniwych olewusów). Czyli o warunki, wobec których nie będą zmuszeni wyjeżdżać. Nigdzie nie pisałem o willach i samochodach. Nie uważam tego za argument. uważam natomiast, że lekarzom tego typu, o których myślimy, bardzo źle zrobiłyby zmiany w stylu ograniczony czas pracy, 1 etat w 1 placówce i zakaz podpisywania kontraktów z firmami na wciskanie jakichś leków. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: POWOLI 18.01.07, 02:29 >Ale ja jak na razie na młodszego lekarza niż 35-40 lat nie > trafiłem. Dlatego ciekaw jestem, gdzie taki jako lekarz pierwszego kontaktu > przyjmuję. Nie moge sie zgodzic,Po prostu,nie moge.Niestety,jest jeszcze conajmniej "troche" osob przed ukonczeniem specjalizacji/vide,przed 35 rokiem zycia/ > Nie znam takiej osoby, która byłaby przeciwko podwyżkom i chciała żaby młodzi > byli zmuszani do wyjazdu za granicę. A coraz więcej wyjeżdża i coraz większy % > lekarzy stanowią te zdziadziałe buraki. Nie wiem tylko dlaczego do hwa_rang84 t > o > nie dotarło i traktuje mnie jak wroga publicznego nr 1. Kurde,ale Ty pisales wczesniej caly czas tak,jakby 90% stanowili Ci "zli",a reszta tez byla "zla" /bo wyjezdza/,tylko odrobine mniej...nie traktuje Cie jak wroga publicznego nr 1,tylko odpowiadam na Twoje posty,w ktorych czasem piszesz conajmniej dziwnie... >. Sam się łapię za głowę, > że w tym roku ograniczono w Polsce drastycznie płatne etaty dla specjalistów A to bylo w zupelnie innym kontekscie-widisz,duzo latwiej zwalic rzadowi na zlych i niedobrych lekarzy,zamiast dac wiecej kasy chociazby na limity,czy specjalizacje.I po takich zagrywkach z ich strony dochodze do wniosku,ze nie chodzi o to,zeby bylo lepiej,tylko wlasnie o to,zeby bylo mozliwie zle.../mniej specjalistow-mniej zabiegow-dluzsze kolejki.A pacjent nie patrzy na to,ze na dyzurze jest 1doktor,zamiast 3ch/ > Natomiast wkurza mnie, że hwa_rang84 nie przyznał nikomu racji, że tacy lekarze > , > o których myślimy (aroganccy, w podeszłym wieku), istnieją i to również dla nic > h > te podwyżki mają zostać wywalczone. Wtedy padają argumenty: "bo jest zmęczony", > "kłamiesz", "nie znam takich". A ja znam i to 80% tych, z którymi miałem > styczność. Bo nie moge przyznac nikomu racji.Nie moge przyznac nikomu racji,ze stanowia oni 80% srodowiska.Jesli chodzi o Ciebie-coz,albo faktycznie chodzisz rzadko do lekarza,albo miales pecha.A jak ciagniesz 48h,2dyzury pod rzad nie ma sily,aby na co glupsze reakcje pacjentow nie zareagowac czasem nerwowo-jestesmy tylko ludzmi.Get used to it. Mam koleżankę na 5 roku AM w > Warszawie i sam się dziwię ile czasu poświęca na naukę oraz pieniędzy i czasu n > a > wolontariat. Myślisz, że mówię do niej: "Ty złodziejska idiotko, do wojska > czołgać się w błocie a nie zarabiać na życie"? Ciężko się dogadać czasem... A to ciekawe.Wczesniej pisales,ze ma mase czasu.Nie wiem jak do niej mowisz,to wasza prywatna sprawa:) >Sam mi napisał "to się k... sam lecz" jak napisałem, ż > e > antybiotyk bez sensu dostałem. Bo nie jestes osoba na tyle kompetentna,aby oceniac,czy ten antybiotyk mial sens,czy nie.Ja nawiasem mowiac,bez zapoznania sie z sytuacja i bez badania tez nie jestem.Ale skoro ktos go zlecil,mial ku temu jakis motyw.Pomijajac juz wczesniejsza dyskusje o profilaktyce. > Chcę tylko, żeby przejrzał na oczy i > przyznał rację, że nie każdy lekarz zasługuje na takie zarobki. Chce tylko,zebys przejrzal na oczy i przyznal racje,ze wiekszosc WBREW POZOROM jest w porzadku,a w kazdym zawodzie zdarzaja sie skur...i jest ich tutaj dokladnie tyle,co w innych zawodach.A jest to eksponowane za kazdym razem z powodu specyfiki samego zawodu. >Obecny pomysł (7-10zł > dodatkowej składki na "lepszą obsługę") jest poroniony. Tak.Ale z reszta wypowiedzi nie moge sie zgodzic.Z kilku powodow: 1)poniewaz,jest to kwota smieszna i nic nie zmieni... 2)...a gdyby nawet miala zmienic,to i tak zgarna ja ci,co zwykle/nfz,rzad/ 3)...co rowniez nie ma znaczenia,poniewaz wystarczyloby,aby okroic ODROBINE NFZ.I byloby po problemie. > Młodzi lekarze powinni > wywalczyć lepszą płacę podstawową i możliwość rozwoju kariery czy specjalizacji > , > a nie o równą płacę dla wszystkich (i pracowitych i leniwych olewusów). Przepraszam,a jak Ty chcesz wyeliminowac tych "olewatorow"?Bardzo chwytliwe haslo,ale co sie pod nim kryje?Tylko realne propozycje,prosze. > Nigdzie nie pisałem o willach i samochodach. Nie uważam tego za argument. uważa > m > natomiast, że lekarzom tego typu, o których myślimy, bardzo źle zrobiłyby zmian > y > w stylu ograniczony czas pracy, 1 etat w 1 placówce A ja mysle,ze bardzo dobrze.I to wszystkim wyszloby,ze tak sie wyraze,na zdrowie.Zamiast prawie 20godzin na dobe w przeliczeniu na tydzien normalny,osmiogodzinny dzien pracy i placa tak,jak z tych wszystkich gabinetow,nie-gabinetow. > i zakaz podpisywania > kontraktów z firmami na wciskanie jakichś leków. Nie ma czegos takiego jak podpisywanie kontraktow przez lekarzy z firmami farmaceutycznymi.Kontrakt podpisuje szpital,dyrekcja,ew.ordynator oddzialu,ale nigdy lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek78 Re: POWOLI 19.01.07, 15:59 metalfan1985 napisał: > . Ale ja jak na razie na młodszego lekarza niż 35-40 lat nie > trafiłem. Dlatego ciekaw jestem, gdzie taki jako lekarz pierwszego kontaktu > przyjmuję. Tacy tez sa. Choc w mniejszych miejscowosciach zalegaja pewnie tacy, co w tych poradniach od króla Ćwieczka pracowali. > Nie znam takiej osoby, która byłaby przeciwko podwyżkom i chciała żaby młodzi > byli zmuszani do wyjazdu za granicę. A coraz więcej wyjeżdża i coraz większy % > lekarzy stanowią te zdziadziałe buraki. A ja znam takie osoby i chyba zbyt pochopnie wrzuciłam Cie z nimi do jednnego wora, za co przepraszam. Sam tu pewnie przeczytałeś pare postów od kompletnych kretynów, którzy nie zdaja sobie sprawy, ze za granice wyjezdzaja ci, którym sie jeszcze chce, czyli ci młodzi i ambitni, czesto zaraz po specjalizacji, czyli z głowa naładowana wiedza i z całkiem niezłym juz doświadczeniem. Niedługo nie bedzie w Polsce specjalistów, zostana własnie ci, którym opłacało sie utrzymywac taki stan rzeczy jaki jest - czyli te "aroganckie staruchy". . Sam się łapię za głowę, > że w tym roku ograniczono w Polsce drastycznie płatne etaty dla specjalistów. A ja już czytałam w Wyborczej wypowiedź z ministerstwa że to właśnie przez te podwyżki nie ma rezydentur. Wywalczyliście sobie 30%, to prosze bardzo, zabierzemy młodszym kolegom. Nie ma to jak skłócic srodowisko. Dziel i rzadź. > Natomiast wkurza mnie, że hwa_rang84 nie przyznał nikomu racji, że tacy lekarze > , > o których myślimy (aroganccy, w podeszłym wieku), istnieją i to również dla nic > h > te podwyżki mają zostać wywalczone. Wtedy padają argumenty: "bo jest zmęczony", > "kłamiesz", "nie znam takich". A ja znam i to 80% tych, z którymi miałem > styczność. Potem się puka w głowę jak ludzie (młodzi) nie chcą iść do szpitala > i > biorą apap na ból głowy. Sam mi napisał "to się k... sam lecz" jak napisałem, ż > e > antybiotyk bez sensu dostałem. W tym co piszę, nie widzę nic co by go w jakiś > bolesny i bezpośredni sposób dotyczyło. Chcę tylko, żeby przejrzał na oczy i > przyznał rację, że nie każdy lekarz zasługuje na takie zarobki. Widzisz. On pewnie tez zna takich, ale nie jest w jego ( ani moim) interesie rozpowszechniać taka opinie o lekarzach. w społeczeństwie i tak juz funkcjonuje za dużo negatywnych stereotypów na nasz temat, a one naprawde rania takich ludzi, jak my. Pogląd, że "wszyscy biorą" jest tak powszechny, że to aż chore jest. Ludzie mówią takie rzeczy w ogóle bez zastanowienia. Kiedyś spytałam się kobiety, czy sama miała takie doświadczenie, że ktos od niej chciał łapówkę, a ona że nie. Po prostu tak sobie powtarzała, że "przeciez wiadomo, że tak jest". Dla mnie to jest cos w stylu tego, że "Żydzi dzieci na macę porywają". Ja wiem, że sa przypadki nadużyć, ale trzeba je bardziej nagłaśniać i sie im sprzeciwiać, a nie tylko powtarzać, że wszyscy biorą. Każdy kij ma dwa końce. Ktoś te łapówki daje. Dlatego jemu tak zalezy żeby promować dobry wizerunek lekarza. Musiałeś mieć niezłego pecha z tymi 80%. Ja mam najwyraźniej jakieś niesamowite szczęście. Bo i tak zaraz > nam jakąś dodatkową składkę doładują i z ZUSu nakradną. Obecny pomysł (7-10zł > dodatkowej składki na "lepszą obsługę") jest poroniony. Najpierw niech > podstawową uregulują, a potem wyciągają (rząd) łapy po kasę. Wszystkie dodatkowe opłaty powinny byś płacone w miejscu świadczenia usługi. a nie do NFZ bo oni utopią każde pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: POWOLI 20.01.07, 06:58 > Widzisz. On pewnie tez zna takich, ale nie jest w jego ( ani moim) interesie > rozpowszechniać taka opinie o lekarzach. w społeczeństwie i tak juz funkcjonuje > > za dużo negatywnych stereotypów na nasz temat, a one naprawde rania takich > ludzi, jak my. Owszem,znam.Owszem,takie opinie rania.Ale nijak nie moge sie zgodzic,ze WIEKSZOSC z nas taka jest.Pomijajac uczucia-po prostu tak nie jest.Przynajmniej,w moim otoczeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: POWOLI 22.01.07, 02:43 Jedno to rozpowszechniać, drugie przyznać rację. A nazywanie ludzi kłamcami i pisanie, że to guzik prawda, bo piszą o tym, z czym mieli do czynienia i to piętnują jest postępowaniem żywcem wyuczonym od obecnie rządzącej partii. Przekręcanie faktów i mówienie, że czarne jest białe ośmiesza tylko takich ludzi. Naprawdę nie każdy daje się omamić. Ja naprawdę mam świadomość tego, że Polscy lekarze (w ogólności) są jednymi z lepszych na świecie. Gdyby każdy był "konowałem" to nie wiem w jaki sposób by to wszystko funkcjonowało i jak ciężkie czy krytyczne wypadki ulegały by wyleczeniu itd. itp. Niestety nie każdy nadaje się do tej roli i moim zdaniem każdy lekarz powinien być rozliczony ze swojej pracy czy osiągnięć. Przecież oczywiste jest, że są "lekarze" którzy na AM dostali się dzięki rodzinnym tradycjom i z tego też powodu zostali lekarzami i dostali się na specjalizację czy płatny staż - tak się dzieje także w innych "elitarnych" dziedzinach, np. w prawie. Niestety te środowiska są tak hermetyczne, że partacze czują się w tym bezpiecznie. Są już pomysły na przewietrzenie np. komorników i lekarzy wcześniej czy później też to spotka. Nie rozumiem po co tak się oburzać i przeczyć istnieniu takich "specjalistów". Wyeliminowanie takich przypadków poprawiło by stosunki z pacjentami, płacę itd. Także na studia dostawali by się Ci uzdolnieni i wierni idei a nie "ludzie z genami lekarza", którzy często zwyczajnie zabierają miejsce tym, którzy naprawdę by z tego skorzystali. Niestety ten świat ( i kraj) zmierza ku gorszemu a nie na odwrót dlatego próżno liczyć na takie cudy. Uważam jednak, że jeżeli rządzący nie potrafią nic z tym zrobić, to chociaż każdy z nas powinien zrobić, co tylko może aby nam wszystkim żyło się lepiej. Zadowolony (i myślący) pacjent z pewnością poprze podwyżki czy inne pomysły. Nie wiem czemu ludzie w tym kraju dążą do tego, aby jak najlepiej przylegać do krążących stereotypów... Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: POWOLI 22.01.07, 16:58 Gdyby każdy był > "konowałem" to nie wiem w jaki sposób by to wszystko funkcjonowało i jak ciężki > e > czy krytyczne wypadki ulegały by wyleczeniu itd. Wiec,czemu piszesze,ze "wiekszosc"? > Przecież oczywiste jest, że są "lekarze" którzy na AM > dostali się dzięki rodzinnym tradycjom i z tego też powodu zostali lekarzami i > dostali się na specjalizację czy płatny staż - tak się dzieje także w innych > "elitarnych" dziedzinach, np. w prawie. Gadasz bzdury.GWARANTUJE CI,ze od lat 70tych/trudno mi powiedziec,od kiedy dokladnie/ NIKT nie dostal sie na ta uczelnie,jesli nie zdal testu.Lacznie,z corka jednego z rektorow WARSZAWSKIEJ AM /facet chcial wycofac fizyke ze wstepnych i probowal zrobic to oficjalnie,bo dziewczyna sie nie dostala.Suma sumarum,nie udalo mu sie./ > Niestety te środowiska są tak > hermetyczne, że partacze czują się w tym bezpiecznie Zdziwilbys sie... Moj przyklad:mam w rodzinie jednego lekarza.Nikt poza nim nigdy w zyciu nie byl zwiazany z AM.Od roku 1979 mieszka na stale w Kanadzie i tam pracuje.Ja dostalem sie bez wiekszych problemow za 1szym razem,zarowno na uczelnie jak i na specjalizacje.Z drugiej strony-jest naprawde duzo procesow,ktore lekarze przegrywaja,naprawde o pierdoly.Albo,bo chcial byc mily-czyt.za wypisanie 60letniej kobiecie sasiadce recepty,tylko dlatego,bo go poprosila.A wnuczek zaskarzyl. Dlatego,nie moge sie zgodzic co do tej rzekomej hermetycznosci i bezkarnosci. >Ni > e > rozumiem po co tak się oburzać i przeczyć istnieniu takich "specjalistów". bo to margines.A nie wiekszosc,jak Ty mowisz. > Wyeliminowanie takich przypadków poprawiło by stosunki z pacjentami, płacę > itd. A zaklad...?Jesli tak by bylo,jedne i drugie powinny byc calkiem niezle.Niestety-nie sa. > Także na studia dostawali by się Ci uzdolnieni i wierni idei a nie "ludzie z > genami lekarza", którzy często zwyczajnie zabierają miejsce tym, którzy naprawd > ę > by z tego skorzystali. Totalne bzdury.Odpowiedz wyzej. > Niestety ten świat ( i kraj) zmierza ku gorszemu a nie na odwrót dlatego próżno > liczyć na takie cudy. Uważam jednak, że jeżeli rządzący nie potrafią nic z tym > zrobić, to chociaż każdy z nas powinien zrobić, co tylko może aby nam wszystkim > żyło się lepiej. Zadowolony (i myślący) pacjent z pewnością poprze podwyżki czy > inne pomysły. Nie wiem czemu ludzie w tym kraju dążą do tego, aby jak najlepiej > przylegać do krążących stereotypów.. Jak to przeczytalem,malo co nie zaplulem monitora.I sasiedzi pietro wyzej tez raczej slyszeli ta mase przeklenstw. Wybacz,ale to TY dazysz do tego,aby przylepiac jak najlepiej krazacy stereotyp. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_r Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 22:10 Witaminki w większości są bez recepty, o innych lekach natomiast uczysz się na medycynie przez kilka lat w ramach farmakologii. Rozległa wiedza, bardzo trudny przedmiot. Czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że nie byłbyś w stanie zaliczyć nawet jednej wejściówki. Nie mówiąc już o kolokwiach i egzaminach. Ale nie ma to jak dobre samopoczucie. Powodzenia w lekturze internetowych pseudoporadników. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 22:12 uczą was na studiach różnych rzeczy, ale nie nauczyli was że dobro pacjenta powinno być ważniejsze od zarobków. A szkoda. MOże Dorn was tego nauczy na poligonie. Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_r Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 22:17 Dobrze opłacany lekarz, mający fundusze na szkolenia, lekturę, nie gnający z pracy do następnej pracy, mający czas na wypoczynek... Czy może być lepsza oferta dla pacjenta? Przyjrzałam się służbie zdrowia w tzw. cywilizowanym świecie, gdzie i pacjenci i lekarze byli zadowoleni. I nie potrzeba do tego bawić sie w Judyma, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 22:27 weronika_r napisała: > Dobrze opłacany lekarz, mający fundusze na szkolenia, lekturę, nie gnający z > pracy do następnej pracy, mający czas na wypoczynek... Czy może być lepsza > oferta dla pacjenta?.. Masz rację.. Nie znam większego szczęścia ponad świadomość, że mój lekarz rodzinny jest wypoczęty i bogaty !..;( Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_r Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 00:58 > Masz rację.. > Nie znam większego szczęścia ponad świadomość, że mój lekarz rodzinny jest > wypoczęty i bogaty !..;( Jeśli faktycznie tak jest, to się ciesz- bo oznacza to, że ma dla Ciebie czas, nie musi spieszyć się do następnej pracy i nie popełni błedu ze zmęczenia.A może zaliczył ostatnio jakąś ważną konferencję i zapoznał się z nowościami , bo miał taką możliwość... Doceń to. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 22:18 Coz,w momencie kiedy nie masz co wlozyc do garnka,w czysto ludzkim odruchu pier... dobro innych ludzi.Trudne do zrozumienia... Oczywiscie,nie pisalem o witaminkach,tylko wlasnie o "witaminkach":)Farmakologia to przedmiot na ktorym prawie polowa mojej grupy zakonczyla studia.Nie kazdemu dane to przejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_r Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 22:25 U mnie też sie wykruszali na farmakologii:) Ciężko było. I upiornie ciężko się to wszystko dzisiaj czyta. Niewiarygodne głupoty momentami i chyba niereformowalne... Odpowiedz Link Zgłoś
blahblahblah1 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 02:27 A na informatyce na UJ połowa kierunku wykruszyła się na I roku na _wstępie_ do matematyki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 15:26 Na polibudzie w moim miescie biora kazdego,kto zdal mature.To takie dziwne,ze po roku polowa odpada?:) Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 15:27 Wiesz co,najbardziej mnie denerwowala recepta,bo wiedza jako taka jeszcze jakos przechodzila,po prostu sie siedzialo i czytalo.Ale,ehh,do dzisiaj pamietam czepianie sie,ze kropki nie postawilem...chociaz,mialo to swoj urok;) Odpowiedz Link Zgłoś
luigi22 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 15.01.07, 23:11 Moja koleżanka z farmacji twierdzi, że tak na prawdę na lekach to znają się farmaceuci, więc chyba trochę się przechwalasz swoją rozległą i dogłębną wiedzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
weronika_r Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 01:02 Moja koleżanka z farmacji twierdzi, że tak na prawdę na lekach to znają się > farmaceuci, więc chyba trochę się przechwalasz swoją rozległą i dogłębną wiedzą > :) Polemizowałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Za niespanie czasem do 72h,nie widzenie rodzi 16.01.07, 15:30 Nie,oni wiedza jak je przygotowac,znaja wzory chemiczne,etc.My mamy wiedziec,kiedy i jak je zastosowac.To dziala na zasadzie dopelniania sie.Inna czesc tej samej wiedzy.Tak naprawde na lekach znamy sie i my i oni. Odpowiedz Link Zgłoś
hawkmoon269 To ja może troche na przekór 15.01.07, 20:30 Oczywiscie popieram podwyzki dla lekarzy - no moze nie az takie, ale kazdy ma prawo do godziwego zarobku, ale z drugiej strony: widzieliscie kiedyś biednego lekarza?? Bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomko66 Lekarze przygotowują się do strajku - chcą zara.. 15.01.07, 20:33 a z tego 2000 potrącać jako ubezpieczenie na wypadek spaprania zabiegu, złej diagnozy i zgonu pacjenta z winy lekarza. a tak swoja droga, jak jest różnica między lekarzem a prokuratorem? tylko cztery metry. bo błędy lakarza sa dwa metry pod a prokuratora dwa nad ziemią... Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Klik klik 15.01.07, 20:36 Na podwyżki dla przepisywaczy witamin idzie kasa z NFZ. A potem człowiek idąc na badania ustawia się w kolejce na przyszły rok, bo słyszy, że limit wyczerpany. Tego chcecie? Potem człowiek idzie do "specjalisty" a ten patrzy na pacjenta i wymyśla, co może mu dolegać.Próbuje sobie przypomnieć, co na ten temat pisała książka od medycyny 30 lat temu. Ludzie, realia są inne. Cudowni lekarze są tylko w serialu "na dobre i na złe", gdzie lekarz do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie i ma pojęcie o tym, co robi. W życiu jest inaczej. Wiedzę czerpią od przedstawicieli farmaceutycznych, którzy podsuwają im leki promując je. Potem rach,ciach na receptę. Wcześniej osłuchać stetoskopem (gdzie udaje, że cokolwiek słyszy), potem patyczek do gęby aby obejrzeć gardło (też gó.. widzi) a na końcu wspomniana wcześniej recepta i diagnoza - przeziębienie. ZA to chca 5000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Kierowca szefa w NFZcie dostaje 4000pln.Pamietacie 15.01.07, 21:18 jak o tym pisali?To nie gadaj bzdur,przyjacielu. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Klik klik 15.01.07, 20:42 Na podwyżki dla przepisywaczy witamin idzie kasa z NFZ. A potem człowiek idąc na badania ustawia się w kolejce na przyszły rok, bo słyszy, że limit wyczerpany. Tego chcecie? Potem człowiek idzie do "specjalisty" a ten patrzy na pacjenta i wymyśla, co może mu dolegać.Próbuje sobie przypomnieć, co na ten temat pisała książka od medycyny 30 lat temu. Ludzie, realia są inne. Cudowni lekarze są tylko w serialu "na dobre i na złe", gdzie lekarz do każdego pacjenta podchodzi indywidualnie i ma pojęcie o tym, co robi. W życiu jest inaczej. Wiedzę czerpią od przedstawicieli farmaceutycznych, którzy podsuwają im leki promując je. Potem rach,ciach na receptę. Wcześniej osłuchać stetoskopem (gdzie udaje, że cokolwiek słyszy), potem patyczek do gęby aby obejrzeć gardło (też gó.. widzi) a na końcu wspomniana wcześniej recepta i diagnoza - przeziębienie. ZA to chca 5000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Jest sposób aby poskromić te ich prywatne praktyki 15.01.07, 20:55 Wstawić im do gabinetów kasy fiskalne. Ba, ale nie tylko to. dać pacjentom możliwość odliczania kosztów poniesionych na leczenie. Wtedy każdy pacjent powie lekarzynie - dawaj pan fakturkę za wizyte, bo mogę sobie ją odliczyć. I wtedy lekarzyna nie będzie wykazywał przed fiskusem, że miał 2 pacjentów w tygodniu, bo skromny schorowany pacjent go wyprostuje!!! Bo jeśli nie damy możliwości odliczania kosztów poniesionych na leczenie to kasy fiskalne dla lekarzyn nic nie dadza, bo pacjentom nie będzie zależeć na fakturce, a lekarzyna i tak nie będzie wykazywał ilu poacjentów przyjął! Czyli - dla lekarzyn kasy fiskalne, a dla pacjentów możliwość odliczania kosztów leczenia! Ciekawe, czy wtedy lekarzyny będą cwaniakować. kto jest "za"? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Jest sposób aby poskromić te ich prywatne pra 15.01.07, 21:01 no niestety kasy fiskalne są też na stacjach benzynowych co nie zapobiegło powstaniu mafii paliwowej. Lekarze są na tyle zdemoralizowanym środowiskiem, że i z kasami fiskalnymi sobie poradzą. Najlepsza byłaby lustracja majątkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marcjank Popieram!!!! Opodatkować białe kitelki!!! 15.01.07, 21:08 W moim mieście powstało ekskluzywne osiedle, większość okazałych willi należy do ,,biednych'' lekarzy... Ale to tak na marginesie... Niedaleko mam lekarza (internista, kardiolog)- kasuje 100 zł za wizytę. Młody, ok. 45 lat. Gabinet otwarty 3 dni w tygodniu. Na oko 1000 zł dziennie zarobku. Dodatkowo dwa inne gabinety w mieście - m.in. u teściowej. Facet na co dzień pracuje w szpitalu. Pewnie się ucieszy z tej podwyżki pensyjki na 5 tysięcy... Będzie na drobne wydatki... Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Zeby miec gabinet prywatny,trzeba miec specjaliza 15.01.07, 21:32 cje /12 lat ze studiami,o ile wszystko dobrze pojdzie/ i kase na start.Oczywiscie,99% lekarzy stac na taki luksus? No i jeszcze jedna paranoja:8h w szpitalu,powiedzmy 4h w gabinecie.Rewelacyjny interes,12h pracy dziennie... Ps.Myslalem,ze mlody to ktos,kto ma lat 25,a nie 45... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Zeby miec gabinet prywatny,trzeba miec specja 16.01.07, 02:20 hwa_rang84 napisał: > cje /12 lat ze studiami,o ile wszystko dobrze pojdzie/ i kase na > start.Oczywiscie,99% lekarzy stac na taki luksus? Czyli odliczając studia, po 6 latach zaczynają zarabiać na gab. prywatnych niezłe pieniądze. Czy 6 lat pracy to aż tak wiele? Dla mnie nie. (nie liczę tej grupy lekarzy, którzy z różnych powodów nie mogą mieć gabionetów prywatnych) > No i jeszcze jedna paranoja:8h w szpitalu,powiedzmy 4h w gabinecie.Rewelacyjny > interes,12h pracy dziennie... To nie paranoja. Nie tylko lekarze pracują powyżej 8h dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Re: Zeby miec gabinet prywatny,trzeba miec specja 16.01.07, 15:36 > Czyli odliczając studia, po 6 latach zaczynają zarabiać na gab. prywatnych > niezłe pieniądze. Czy 6 lat pracy to aż tak wiele? Dla mnie nie. > (nie liczę tej grupy lekarzy, którzy z różnych powodów nie mogą mieć gabionetów > prywatnych) 1)zakladajac,ze wszystko jedziesz na pierwszych terminach.Na specjalizacji tez masz egzaminy. 2)dolicz jeszcze 1,5 roku stazu i lep na ktory czekasz pol roku/fakt,mea culpa,zapomnialem o tym wspomniec/.W sumie wychodzi 14lat.zaczynasz studia majac 19 lat,konczysz w wieku 33.PRZY POMYSLNYCH WIATRACH.W sumie,majac gabinet prywatny po OSMIU latach zaczynasz zarabiac pieniadze.Przez te poprzednie lata mogac ledwo wiazac koniec z koncem. > > No i jeszcze jedna paranoja:8h w szpitalu,powiedzmy 4h w gabinecie.Rewela > cyjny > > interes,12h pracy dziennie... > > To nie paranoja. Nie tylko lekarze pracują powyżej 8h dziennie. Ok,znow mnie zlapales-moj blad.Dolicz do tego 8dyzurow w miesiacu/kazdy,24h/.Cos nagle nie ma weekendow,przykladowo... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_gw Re: Zeby miec gabinet prywatny,trzeba miec specja 17.01.07, 01:59 hwa_rang84 napisał: > 1)zakladajac,ze wszystko jedziesz na pierwszych terminach.Na specjalizacji tez > masz egzaminy. > 2)dolicz jeszcze 1,5 roku stazu i lep na ktory czekasz pol roku/fakt,mea > culpa,zapomnialem o tym wspomniec/.W sumie wychodzi 14lat.zaczynasz studia maja > c > 19 lat,konczysz w wieku 33.PRZY POMYSLNYCH WIATRACH.W sumie,majac gabinet > prywatny po OSMIU latach zaczynasz zarabiac pieniadze.Przez te poprzednie lata > mogac ledwo wiazac koniec z koncem. Czyli powiedzmy mając 33 lata zaczynasz zarabiać pokaźne pieniądze. To nie jest zła perspektywa. O wiele lepsza niż w większości zawodów. > > To nie paranoja. Nie tylko lekarze pracują powyżej 8h dziennie. > Ok,znow mnie zlapales-moj blad.Dolicz do tego 8dyzurow w miesiacu/kazdy,24h/.Co > s > nagle nie ma weekendow,przykladowo... Od jakiegoś czasu mam tylko jeden wolny od pracy dzień w tygodniu i nie jest to ani niedziela ani sobota. Niestety w domu też muszę pracować zawodowo (branie pracy do domu) a czasami w ten dzień także muszę się zjawiać w pracy. Lekarze to nie cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Boze... 15.01.07, 21:24 I wiesz jakby skonczyla sie Twoja wizja? Dzieki temu,ze w papierach jest,ze bylo 2ch pacjentow na tydzien/jak to ladnie wpisales/,jakims cudem mozna na kontrakcie z nfztem dojechac nawet do wrzesnia. inaczej-od stycznia do wrzesnia mozna leczyc.Pozniej nie masz PRAWA przyjac nikogo,kto jest ubezpieczony w NFZcie.Savvy? Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Paramedyk, czyli ratownik bez studiow medycznych.. 15.01.07, 21:03 zarabia w UK okolo 1.8 tys funtow. Lekarz to 2,5 tys, specjalista z prywatna praktyka 3-4 tys funtow miesiecznie. Jezeli tak dalej pojdzie to wszyscy lekarze wyjada z polski. Ten kraj pod rzadami PiSu sie sypie, panie i panowie! Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem1 Lekarze przygotowują się do strajku - chcą zara.. 15.01.07, 21:05 To plac im kolego ze swojej kasy, myslisz ze pañstwo to dojna krowa?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ukropek Re: Lekarze przygotowują się ................ 15.01.07, 21:23 Łapownicy dostali za mało... Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 niech rolnicy zaczną płąsić ZUS i podatki ! 15.01.07, 21:08 wtedy będą pieniądze - a nie jak teraz płacimy dla nich ubezpieczenie zdrowotne, emerytalne, za oświatę dla ich dzieci, drogi itd. itd. Może w końcu ktos ich ruszy aby wszyscy obywatele Polski byli równi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Dorn bierz konowałów do wojska! 15.01.07, 21:11 Dorn bierz konowałów do wojska! Robić im się nie chce mimo że studiowali za nasze pieniądze. Mają wille, limuzyny, domy pod niebo, narty w Alpach, wczasy w Grecji jacuzzi. Nie wierzycie? Przyjedźcie do woj. lubelskiego ( ponoć najbiedniejsze w UE) zobaczycie jak tu żyją lekarze! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dorn bierz konowałów do wojska! 15.01.07, 21:11 kapral ich przeczołga w błocie na poligonie to zmiękną Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: Dorn bierz konowałów do wojska! 15.01.07, 21:38 A ty kolego za czyje pieniądze studiowałeś (o ile w ogóle) czy chodziłeś do podstawówki czy szkół innych. Nie fundowali ci tego przypadkiem takze i lekarze i ich rodzice? Moze najpierw rozlicz się z tego co miałeś za darmo a potem rozliczaj innych cwaniaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
wiem123 Re: Dorn bierz konowałów do wojska! 15.01.07, 22:22 jako kierowca busa zarabiasz wiecej niz lekarz z 10letnim stażem kierowcą busa moze byc kazdy debil, niestety zeby byc lekarzem trzeba cos sobą reprezentować... Odpowiedz Link Zgłoś
kornaccy Dobry pomysł klik klik. kto "za"? 15.01.07, 21:12 Wstawić im do gabinetów kasy fiskalne. Ba, ale nie tylko to. dać pacjentom możliwość odliczania kosztów poniesionych na leczenie. Wtedy każdy pacjent powie lekarzynie - dawaj pan fakturkę za wizyte, bo mogę sobie ją odliczyć. I wtedy lekarzyna nie będzie wykazywał przed fiskusem, że miał 2 pacjentów w tygodniu, bo skromny schorowany pacjent go wyprostuje!!! Bo jeśli nie damy możliwości odliczania kosztów poniesionych na leczenie to kasy fiskalne dla lekarzyn nic nie dadza, bo pacjentom nie będzie zależeć na fakturce, a lekarzyna i tak nie będzie wykazywał ilu poacjentów przyjął! Czyli - dla lekarzyn kasy fiskalne, a dla pacjentów możliwość odliczania kosztów leczenia! Ciekawe, czy wtedy lekarzyny będą cwaniakować. kto jest "za"?.. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak1978 Re: Dobry pomysł klik klik. kto "za"? 15.01.07, 22:36 Musze Cie rozczarowac, ze zwykła lekarzyna jak ja nie boi sie kas fiskalnych, a jeszcze chetnie se stomatologa odliczy. Przepraszam ze nie kradne, rozumiem ze jestes Polaku bardzo rozczarowany taka postawa, a taka jest pewnie ok 70% lekarzyn. Ale Polak tylko narzeka... Odpowiedz Link Zgłoś
marwant Re: Lekarze przygotowują się do strajku - chcą za 15.01.07, 21:15 ... i niechby Owsiak dyrygował "Wielką Orkiestrą" minimum co miesiąc, by mieli odpowiednie warunki do leczenia !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hwa_rang84 Znajoma jest pediatra w szpitalu akademickim... 15.01.07, 21:40 ...3/4 sprzetu pochodzi od Owsiaka.Wiec,tego pana nie mieszajmy do dyskusji,w ZADEN sposob.Bo to wielki czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś