thasis 19.01.07, 07:42 Trzeba natychmiast otworzyc granice dla wszystkich Ukrainek. One sa ladniejsze a co najwazniejsze duzo milsze niz wyniosle Polki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eryk81 Popieram! 19.01.07, 10:20 Kolega ma racje, ale niech zwróci uwage, że Ukrainki to taki sam casus jak Polki. Chetnie się oddają obcokrajowcom, a przed swoimi zgrywają nietykalskie. Odpowiedz Link Zgłoś
self-mademan Re: Popieram! 29.01.07, 19:15 Z kobietkami ciekawa sprawa,w irlandi na ten przyklad kazda polka szuka irlandczyka. Nie wazne czy bogaty,lysy,rudy gruby itd,itp,wazne zeby byl irischNo bo pomyslcie sobie wyjdzie taka za maz za irysa no i w wiosce z ktorej sie wyrwala dowiedza sie,no i juz nabiera wartosci:P No bo przecie wyszla za irysa:P Odpowiedz Link Zgłoś
kij_w_mrowisko1 skoro mowa o hydraulikach - pytanie praktyczne 30.01.07, 09:10 Ile kosztuje montaż grzejnika przy zakładaniu instalacji c.o? (instalacja z miedzi). Pytam, aby nie przepłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
sherman-doberman Re: Czy boimy się ukraińskiego hydraulika? 19.01.07, 10:51 Uważam, że trzeba otworzyć, co się da. Jakoś nie zauważyłam, żeby młodzi, gdziekowliek w UE garnęli się do takich zawodów jak hydrauli, choć bezrobocie wszędzie jest niemałe, a hydraulików wszędzie brakuje. Vide: Francja! Nie chcieli polskiego hydraulika, własnych nie mają. Teraz polscy hydraulicy siedzą na wyspach brytyjskich, a do Francji zaczynają już przyjeżdżać Chińńczycy. Właśnie przejęli hotel w sąsiedniej miejscowości. Ha,ha. trzeba będzie wkrótce nauczyć się chińskiego, żeby zreperować zatkany sraczyk! Zaradźce temu z góry, wpuśćcie Ukraińców. Chociaż można się z nimi dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Nie powinniśmy ich wpuszczać 19.01.07, 12:33 Nie powinniśmy ich wpuszczać! Przynajmniej nie przez najbliższe 2-3 lata. A czemu? Ano dlatego, że w końcu w Polsce zaczyna się pracowników normalnie traktować. Zaczyna się płacić uczciwe pieniądze, przestaje się widzeć w zatrudnionym jakiegoś podczłowieka. Ten trend powinniśmy chronić minimum przez te 2-3 lata, aby w końcu zaczęło być normalnie. Jeżeli dzisiaj wpuścimy do Polski Ukraińców to znowu pensje będą wynosić 500 PLN brutto za 12 godzin pracy na dobę a "byznesmeni" posiadający firmę zatrudniającą 5 osób będą kupować po 2 mercedesy i wille z basenami. Odpowiedz Link Zgłoś
sydor Re: Nie powinniśmy ich wpuszczać 19.01.07, 15:01 W budownictwie akurat Ukraincy na Ukrainie dostają tyle, ze nie kalkuluje im sie do Polski jechac. Mając tam 3000 UAH nie narzekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
yxcv Czy boimy się ukraińskiego hydraulika? 19.01.07, 13:41 Europa bez Granic Pod tym haslem Polska przystapila do UE. Teraz nie skomlec.Wszystkich tych nierobow co to im nie pasuje pracowac w Kraju zastapia inni. Historia Ludzkosci: Odwieczne Wedrowki ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
magneto2000 Re: Czy boimy się ukraińskiego hydraulika? 19.01.07, 13:52 Już widzę ten najazd :D Żeby się czasem nie zdziwili jak nikt nie przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Niby drobiazg, a nawet nie na temat, ale... 19.01.07, 15:49 ...warto uściślić. To nie: "entuzjazm samych Ukraińców pod rządami eurosceptycznego premiera Wiktora Janukowycza osłabł" (co mogłoby sugerować, że Janukowycz, już jako premier, jakoś wybił większości Ukraińców z głowy pomysł wstąpienia do Unii), tylko dlatego - m. in. - Janukowycz wygrał wybory, że ów "entuzjazm" był - nazwijmy to - taki sobie, a Janukowycz - sceptyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Niby drobiazg, a nawet nie na temat, ale... 29.01.07, 14:28 Eeeee, jakie wybory wygrał Janukowycz???? Odpowiedz Link Zgłoś
fgghg Re: Czy boimy się ukraińskiego hydraulika? 20.01.07, 19:16 Polacy, macie dla siebie Polek, Ukrainki nam samim sie przydadza. Odpowiedz Link Zgłoś
markow641 Otworzyć rynek 21.01.07, 16:01 W Wielkiej Brytanii i Irlandii dostęp do rynku pracy mamy nieograniczony, we Francji i Niemczech jest gorzej. Które gospodarki lepiej stoją ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wesolylisek Re: Otworzyć rynek 29.01.07, 10:17 wydaje mi sie ze najlepsi pracownicy z Ukrainy po przystapieniu do Unii wybiora kraje z tzw. zachodu - tam maja lepsze place i wiecej ofert a do polski owszem moze przyjechac czesc osob ale oceniam ze wiekszosc wyjedzie dalej - w irlandii jest juz mnostwo ludzi z litwy lotwy i estonii wiec podejrzewam ze ukraincy tez tam pojada Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecrydzyk1 Re: Otworzyć rynek 29.01.07, 17:06 Oczywiście że Brytyjska i Irlandzka! Odpowiedz Link Zgłoś
melee 3ci śiwat 29.01.07, 11:44 kraj który zamyka się dla trzeciego świata sam się nim staje. Przykład Polski jest aż zbyt oczywisty. A panie z Ukrainy oraz ukraińskie fajki są zawsze mile widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
kos1981 Ukraińcy więcej zarabiają w Rosji niż w Polsce 29.01.07, 13:58 dziennikarzom w głowie się pokręciło od tej Unii Europejskiej.. żaden cymes pracować w Polsce. Dotarło ? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Polska i Ukraina, zagłebie taniej sily roboczej 29.01.07, 14:14 Zarobki sa mniej wiecej porownywalne w Polsce i Rosji jednak w Rosji ukraincom o wiele latwiej znalezc pracę z uwagi na ułatwony dostep do rynku rosyjskiego, poza tym laczy ich jezyk, kultura Do Polski przyjedzie kilku ukraincow z zachodniej ukrainy, jednak wiekszosc i tak pojedzie dalej na zachód Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Polska i Ukraina, zagłebie taniej sily robocz 29.01.07, 14:16 o Białorusi zapomnijcie Niedawno był nabór dla lekarzy z bialorusi i przyjechalo ich w liczbie (sic)1 i 3 pielegniarki Zaczną sie problemy i bedziemy skazani na chinczykow i hindusow Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pacan, naucz sie klamac. 29.01.07, 14:46 Ukraincy znajduja dosc interesujaca prace jedynie w Moskwie. Tam jest ich sporo. Poza Moskwa kila i mogila. W Polsce, statystycznie, zarobki sa prawie 3 razy wieksze. Co do Ukraincow, wystarczy zobaczyc, jak oblezone sa polskie konsulaty. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Pacan, naucz sie klamac.;)) 29.01.07, 23:33 tak tak zyj dalej w imperialnych komunistycznych bzdurach nie zycze Polsce zle jakbys chcial, tylko wskazuje problem, ktory jest rzeczywiscie bardzo powazny. na wieksza ilosc sily roboczej z urainy i bialorusi nia mamy co liczyc, beda przyjezdzac pojedyncze jednostki, Na dzien dzisiaejszy bezrobocie na ukrinie jest male na bialorusi prwie wcale go nie ma Twoja statystyka swoje a rzaczywistosc swoje znasz rosyjski to wejdz na jakis blog i porozmawiaj z ukraincami i dowiedz sie gdzie wiekszosc pracuje, a zapewniam cie ze na syberii jest ich mnogo, a co do tych co przyjezdzaja to zaraz wyjedzaja na zachod, wcale niemalo ich pracuje w hiszpani Ja tam nie mam absolutnie nic przeciwko imigrantow w rozsadnych proporcjach, chodzi o chinczykow, wietnamczykow, hindusow, niech przyjezdzaja ze swoja przebogata kultura Moze dzieki temu zaczna w Polsce myslec?? Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Ukraińcy więcej zarabiają w Rosji niż w Polsc 29.01.07, 14:51 Chyba masz rację, dziennikarze mają nierówno pod sufitem. Odpowiedz Link Zgłoś
putin2000 Ukraińcy w Polsce 29.01.07, 15:49 Pochodzę ze wschodniej Polski i mam kontakt z tym problemem. Popyt na pracowników zza Buga jest spory (np: bardzo poszukiwani są kierowcy TIR-ów). Niestety żeby zarejestrować pracownika z Ukrainy trzeba zapłacić opłatę w wysokości kilkuset pln (900 jeśli mnie pamięć nie myli). To sprawia że nie opłaca się zatrudniać Ukraińców. Co innego nielegalnie ale to już inna bajka... Druga sprawa że nasi przedsiębiorcy chcieliby im płacić jakieś śmieszne stawki (np: 3,5pln/h). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdrozdowski Czy boimy się ukraińskiego hydraulika? 30.01.07, 08:16 Ja juz kiedys mialem dwoch ukraincow i nie chce miec z nimi nic do czynienia,chocby pracowali za darmo.Odradzam wszystkim przed zatrudnianiem ich.W budownictwie sa niesolidni i niedokladni oraz zostawiaja po sobie balagan.Trzeba ich caly czas pilnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: ukraińcy są mile widziani. nie chcę arabów i 30.01.07, 08:58 odbniew jak Polacy na Zachodzie, Ukraińcy w Polsce wykonują zawody/prace, których Polacy nie chcą tknąć. Trzy lata temu dwóch Ukraińców rozrzucało mi przez kilka dni w ogrodzie ziemię za stawkę, dla której nasze "cwaniaki" spod budki z piwem śmiali mi się w twarz. Pracowali ciezko i solidnie i dostali za to sporą premię... Moja zona ma masażystkę Ukrainkę. Kobieta ma skończone ukraińską uczelnię i szerag kursów w tym zakresie. I robi to naprawdęv rewelacyjnie. Za godzinny masaż bierze 20 zł, a kalendarz ma wypełniony od rana do nocy. Dostać się deo niej można tylko z polecenia. Najtańszy "polski" bylejaki masaż kosztuje 50 zł.... Odpowiedz Link Zgłoś
atena48 Re: tylko trzeba sprawdzić potem, czy mamy jeszcze 30.01.07, 11:46 instalację w mieszkaniu, domu Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: tylko trzeba sprawdzić potem, czy mamy jeszcz 30.01.07, 12:29 atena48 napisała: > instalację w mieszkaniu, domu Tzn. uważasz ich za zlodziei. Jak to sobie wyobrażasz, że wyciągną ci rury ze ścian i wywiozą do siebie? Żalosne, że żyjesz takimi stereotypami. To ciężko pracujący ludzie, którzy u siebie dostają głodowe pensje. Nasze 900 brutto, na które tak narzekamy to dla nich luksus, a wykształceniem i kulturą często nas przewyższają. Ja budując dom mialem więcej problemów z pilnowaniem miejscowej ekipy pana Heńka od wylewek i tynków, która podejrzanie dużo zużywala cementu i piachu, a schodząc z budowy zostawiła śmietnik, niż z Ukraińcami, którzy układali mi płytki elewacyjne i balkonowe i posprzątali po sobie tak że mozna było się przegladać w nich jak w lustrze.... Odpowiedz Link Zgłoś