aka-jo To beda kary z UE;) 09.02.07, 11:22 Ale mysleni tych naszych politykow! Mysla ze sobie moga robic co chca.... Kary beda szly... I sie tylko na tym straci Odpowiedz Link Zgłoś
mamara Kary? Zapłącimy. To jest obwodnica na miarę naszy- 09.02.07, 11:25 naszych możliwości. My tą obwodnicą całej Europe pokazać możemy na co nas stać. I to nie jest nasze ostatnie słowo! Odpowiedz Link Zgłoś
marco-wr Po co to zamieszanie? Co ma ukryc? 09.02.07, 12:27 Innego wyjasnienia tego zachowania rzadu (z niesluchaniem prezia włącznie) nijak inaczej nie potrafie sobie zinterpretowac... :( Odpowiedz Link Zgłoś
king-dong [...] 09.02.07, 12:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Po co to zamieszanie? Co ma ukryc? 09.02.07, 21:03 Rząd przestrzega prawa obowiązującego w Polsce. To że obwodnica przebiega w tym miejscu zawdzięcvzamy komuszkom millerowatym. Odpowiedz Link Zgłoś
centralman zapłaćcie ekologom (jak w warszawie) to będzie spo 09.02.07, 12:53 planowana droga nie idzie dokładnie przez dolinę rospudy, tylko po terenie starego pgr-u. tak kiedyś były łąki i zostały później niejako dołączone do doliny, ale to zasyfiały teren. zaś same ekologicznie cenne bagna są kilka kilometrów dalej. wygląda na to że mamy do czynienia z kolejnym przykładem "ekoterroryzmu". w warszawie ekoterroryści już się popisali przy budowie arkadii i złotych tarasów. okazało się że nie chodzi im wcale o interes ludzi czy przyrody, a jedynie o własne interesy i kasę. jak dostali dotacje i zamówiono u nich ekspertyzy, to się nagle okazało, że to fantastyczne inwestycje. tak więc może niech wojewoda podlaski przygotuje dotację, dla stowarzyszenia ekologicznego pana wajraka i będzie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
kinskyart Re: zapłaćcie ekologom (jak w warszawie) to będzi 09.02.07, 13:04 Głupi jesteś, czy jaja sobie robisz? A może czytać nie umiesz? No nie, wtedy byś nie pisał i nie byłoby problemu. Wkładasz przestępców udających ekologów (warszawskie przypadki) do jednego wora z myślącymi obywatelami tego smutnego kraju, którzy dosyć mają arogancji półgłówków z rządu. Pisząc takie teksty robisz kiepską robotę. Nie ma potrzeby rujnować jedynego dobra jakie mamy - środowiska naturalnego, można zbudować tę autostradę trasą alternatywną, z dotacja unijną i bez kar za łamanie prawa. Czy nie wydaje ci się smutny fakt, że prawie się w Polsce nie buduje autostrad, a jak już to kompletnie bez głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: zapłaćcie ekologom (jak w warszawie) to będzi 09.02.07, 14:24 jakos z wizualizacji pokazanej w artykule widac ze to wcale nie sa PGRy Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Re: zapłaćcie ekologom (jak w warszawie) to będzi 09.02.07, 18:53 centralman napisał: > planowana droga nie idzie dokładnie przez dolinę rospudy, tylko po terenie > starego pgr-u. tak kiedyś były łąki i zostały później niejako dołączone do > doliny, ale to zasyfiały teren. Co za idiotyzmy. Tak kłamać. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: To beda kary z UE;) 09.02.07, 14:07 to jest k***a skandal. Nie dość że na każdym kroku robią jakieś gafy i wykazują się głupotą to jeszcze mają w dupie prawo i nasze zdanie. zaczynam szukać pracy w innym kraju ... nie mam ochoty by mój syn dorastał w tym bajzlu. Odpowiedz Link Zgłoś
zyzionow no co za glaby 09.02.07, 11:23 pomijajac wandalizm to ja nie mam zamiaru ze swojej kieszeni placic za kilka lat koszarmnych kar nalozonych przez UE , bo sie jakis ciul w urzedzie zaparl..... Odpowiedz Link Zgłoś
dokto najpierw dorzucisz się tutaj... 09.02.07, 11:28 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3907514.html Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: no co za glaby 09.02.07, 11:36 Ja się obawiam, że nie chodziło o zaparcie, tylko o korzyści. Lokalne władze były tak zajadłe w walce o niszczenie swoich dóbr naturalnych, że można przypuszczać, iż za czas jakiś okaże się, czyja rodzina kupiła w odpowiednim momencie ziemię w strategicznych okolicach i komu inna trasa popsułaby prywatny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-w Podpiszcie Protest!!! 09.02.07, 11:37 Nie wiadomo, czy i jak to pomoże, ale zawsze im więcej podpisów, tym lepiej... www.darzbor.v24.pl/vb/ Odpowiedz Link Zgłoś
lzx Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze... 09.02.07, 11:23 racjonalne argumenty, protesty, dowody nic nie znaczą w tym "państwie prawa" IV RP. Emigruję! Odpowiedz Link Zgłoś
centralman Eko-Terroryści chcą kasy! 09.02.07, 12:58 nie ma co emigrować. wystarczy żeby ekoterroryści wyemigrowali, albo dostali kasę i bedzie ok. planowana droga nie idzie dokładnie przez dolinę rospudy, tylko po terenie starego pgr-u. tak kiedyś były łąki i zostały później niejako dołączone do doliny, ale to zasyfiały teren. zaś same ekologicznie cenne bagna są kilka kilometrów dalej. wygląda na to że mamy do czynienia z kolejnym przykładem "ekoterroryzmu". w warszawie ekoterroryści już się popisali przy budowie arkadii i złotych tarasów. okazało się że nie chodzi im wcale o interes ludzi czy przyrody, a jedynie o własne interesy i kasę. jak dostali dotacje i zamówiono u nich ekspertyzy, to się nagle okazało, że to fantastyczne inwestycje. tak więc może niech wojewoda podlaski przygotuje dotację, dla stowarzyszenia ekologicznego pana wajraka i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
rasmc Ludzie! ostatni gasi światło! 09.02.07, 16:19 Trzeba przeglądać EURES i stąd się ewakuować. Nie będę głupi, nie chcę sam utrzymywać emeryturek moherowej hordy. Jedyną rzeczą która dotychczas mnie tu trzymała była przyroda i przyjaciele. Ja zostałem ostatni. mgr inż Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond a propos 09.02.07, 16:45 odnowa.gazeta.pl/galeria_prac/go:zobacz:14334/ Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze... 09.02.07, 11:24 no i bardzo dobrze, obwodnica jest niezbedna... kogo obchodza jakies bagna, protesty to zwykla lewacka prowokacja Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:27 Faktycznie jestes dzika malpa Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:32 w zwiazku z tym dosc mam juz dzikiej przyrody... Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:29 coś ci dolega? byłeś już dzisiaj u lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:31 choruje na pragmatyzm... przedkladam interes lokalnego spoleczenstwa nad wirtualne zadania pseudoekologow Odpowiedz Link Zgłoś
banzai123 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:41 Naprawdę wierzysz, że interesem lokalnego społeczeństwa jest zrujnowanie atrakcji turystycznej? Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner dziwny pragmatyzm 09.02.07, 11:48 Bo ekolodzy od conajmniej 5 lat!!!! (jak pamietam, a pewnie jeszcze dalej) proponuja inne rozwiazanie, ktore tez rozwiazywaloby problem mieszkancow augustowa, ale biurokraci ktorzy to skopali ide od lat w zaparte bez wzgledu na koszta i skutki a na dodatek klamia. TO jest interes spolecznosci lokalnej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pm7303 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:09 Pragmatyzm powiadasz? Nie ma sprawy, ale jak przyjdzie do zaplacenia kary, to zaplacisz moja dzialke oczywiscie! Policzyc mozna bedzie prosto: kara / liczba podatnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow.warrior To nie pragmatyzm, to głupota. 09.02.07, 12:13 Niszczycie swoje najciekawsze rejony ciesząc się jak głupcy że będziecie mieli drogę. Zamiast pomyśleć o zmianie trasy i wybudować ją rok póżniej ale z sensem. No cóż..ta droga będzie pomnikiem głupoty władz tego regionu. Pewien znajomy Szwajcar skomentował to następująco: "Smutne że decydują niewykształceni barbarzyńcy"... Ja już w ten rejon nie przyjadę ..bo po co?. Podstawowym atutem Suwalszczyzny była natura i dzikość rego regionu. Teraz to wszystko zacznie powoli znikać. I nie tłumacz postaw innych ludzi że to "lewackie protesty...". Takich argumentów najczęściej używają ludzie którzy nic innego nie mają do powiedzenia. Być może zmieniłbyś zdanie gdybyś widział jakie wysiłki dziś podejmują kraje zachodniej europy aby przywrócić naturę do stanu który mamy w Polsce i ile pieniędzy to pochłania. Odpowiedz Link Zgłoś
barth_osh z pragmatyzmem ma to niewiele wspólnego 09.02.07, 12:35 biorąc pod uwagę, że Polska będzie musiała zapłacić karę.. i nie będzie ona symboliczna, tak więc pieniążki z naszej kieszeni pójdą na rekompensatę bezmyślności paru trepów z wyszkształceniem niepełnym podstawowym, do których za wczasu nie dotarło, że mogą być inne, lepsze rozwiązania i że czasem nawet oni po prostu się mylą. A jak nam dowalą karę proporcjonalną do głupoty - to długo nie będzie pieniążków na Świątynie Marnotrawności i inne ciekawe projekty (o potrzebnych nie wspominając). Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: z pragmatyzmem ma to niewiele wspólnego 09.02.07, 12:50 Pamiętacie film "Poszukiwany, poszukiwana" - tam był pan, który z zawodu był dyrektorem i działał w urbanizacji. Na planie przeniósł wieżowiec, a gdy się okazało, że przeniósł do jeziora, to kazał jeszcze jezioro przesunąć. Ten wojewoda to pewnie albo syn tamtego, albo i on sam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work "A, nieee, no dobrze, jezioro damy tu, a..." 09.02.07, 13:29 Pamiętam dobrze, ten tekst śp. Jerzego Dobrowolskiego. To mój ulubiony cytat, którym komentuję głupotę ćwoków bez kultury i wyobraźni Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:49 Chyba betonizm. To nie ma nic wspólnego z pragmatyzmem - odbierze znakomitą atrakcję tusytyczną, zatruje środowisko (a służba zdrowia umiera... ), zablokuje pieniądze z UE. I jeszcze będziemy musieli do tego dopłacać. Normalnie same zalety :P Odpowiedz Link Zgłoś
guchy_84 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 13:03 > no i bardzo dobrze, obwodnica jest niezbedna... kogo obchodza jakies bagna, > protesty to zwykla lewacka prowokacja ..malpo, prawy penisie swego bozka, kogo ty obchodzisz? Mnie bardziej obchodza bagna, niz twe nedzne zycie. Gdybys zastapil polaczka zapewne parki przyrodnicze zniklyby calkowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
mooomin Ja się przwiążę łańcuchami... 09.02.07, 11:25 do drzewa. Lepiej byłoby do torfowiska, ale technicznie niewykonalne. Trzeba działać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Ja się przwiążę łańcuchami... 09.02.07, 11:29 oj beda bic te naszy sluzby porzadkowe... oj bedzie bolalo... Odpowiedz Link Zgłoś
tk-w Re: Ja się przwiążę łańcuchami... 09.02.07, 11:33 Też bym się przywiązał, ale trochę daleko mi pod Augutów jechać. Będę łączył się z protestującymi całym sercem stojąc pod Pałacem Prezydenckim w W-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Ja się przwiążę łańcuchami... 09.02.07, 11:55 Przyznaj lepiej, że cię cykor obleciał. Jako regularny bywalec Augostowa i pusczy augustowskiej wiem, że wizyta pseudoekologa w Augustowie zakończyłaby by się linczem palanta. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Ja się przwiążę łańcuchami... 09.02.07, 12:58 Jak się ludziom nie podoba mieszkanie w Puszczy Augustowskiej, to mogą się do Katowic przeprowadzić - piękna industrialna atmosfera, najlepiej w pobliże huty. Tylko niestety przemysł inwestuje w instalacje proekologiczne, więc świeże powietrze nadal będzie imigrantom z Augustowa przeszkadzało. Inną lokalizacją mogą być okolice zakładów Stokłosy - tam już napewno ani przyroda, ani świeże powietrze, ani turyści nie będą zakłócać wegetacji :P Albo pobliże zakładów azotowych w Puławach, zakładów chemicznych w Brzegu Dolnym, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ecs1985 Re: Ja się przwiążę łańcuchami... 09.02.07, 14:23 > oj beda bic te naszy sluzby porzadkowe... oj bedzie bolalo... Te same służby które nie potrafią wyegzekwować przestrzegania przepisów o ruchu drogowym w okolicach Augustowa ? Doprawdy śmieszne bardzo :D i ile tych służb przyjedzie ? 2 radiole z całego miasta się zjadą spuszczać łomot ekologom? to ja sie już ustawie w kolejce do tego łomotu, tylko weźta dużo napoi regeneracyjnych dla tych waszych służb żeby się bidulki nie zmęczyli za wczesnie :) Jazda jazda augustowska gwiazda !! :D Odpowiedz Link Zgłoś
mniejwiecej w koncu jest pretekst zeby uzyc sily 09.02.07, 11:26 stanmy do obrony majatku narodowego Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: w koncu jest pretekst zeby uzyc sily 09.02.07, 11:28 hehe... prawdziwie pacyfistyczna postawa... na barykady za marszalkiem polowym Wajrakiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
majofonez Re: w koncu jest pretekst zeby uzyc sily 09.02.07, 11:35 Jest projekt alternatywny,więc nie jest to protest dla zasady!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: w koncu jest pretekst zeby uzyc sily 09.02.07, 11:37 a kogo to obchodzi... trzeba przytrzec noska milosnikom przyrody Odpowiedz Link Zgłoś
devrandom Protest jednak dla zasady 09.02.07, 11:52 Projekt alternatywny nie jest tak na prawde obwodnica Augustowa ale nowa droga na Suwalki (przez Raczki). Sam w sobie nie jest zly, szkoda ze niewykonalny. Zbyt drogi - kilkadziesiat kilometrow (>30) zamiast <10. Jego budowa trwalaby zbyt dlugo. A projekt przeznaczony do realizacji nie jest taki zly. Moi rodzice co roku zbieraja zurawiny na tych bagnach i znaja ta okolice jak wlasna kieszen. I twierdza ze trasa przejdzie wcale nie w tym najwartosciowszym miejscu a sporo dalej. Propaganda GW i pana Wajraka jest bardzo chwytliwa. Ale interes ludzi i rozjezdzanego przez tiry miasta stawiam wyzej niz dobre samopoczucie p. Wajraka i jemu podobnych. Wystarczy wybrac sie tu na miejsce i popytac miejscowych. Oni powiedza czego chca. I na obwodnice czekali juz wystraczajaco dlugo. Podsumowanie: 1. W Augustowie pod kolami tirow gina ludzie. 2. Po wybudowaniu obwodnicy Augustowa bagna Rospudy beda tam gdzie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Odpowiedz na jedno pytanie.... 09.02.07, 12:38 > 2. Po wybudowaniu obwodnicy Augustowa bagna Rospudy beda tam gdzie sa. A jak nie beda? Co wowczas? Wybulisz na zdemontowanie obecnie forsowanej trasy, rewitalizacje tego terenu i nowa obwodnice w innej lokalizacji? Mowisz, ze inna trasa bylaby drozsza - tylko wowczas wiekszosc srodkow na nia, mielibysmy z UE (nawet 80%), a te forsowana obecnie musimy wybulic z wlasnych srodkow. Odpowiedz Link Zgłoś
devrandom Re: Odpowiedz na jedno pytanie.... 09.02.07, 14:03 > > 2. Po wybudowaniu obwodnicy Augustowa bagna Rospudy beda tam gdzie sa. > A jak nie beda? Co wowczas? Wybulisz na zdemontowanie obecnie forsowanej trasy, > > rewitalizacje tego terenu i nowa obwodnice w innej lokalizacji? Czystej wody demagogia. > Mowisz, ze inna trasa bylaby drozsza - tylko wowczas wiekszosc srodkow na nia, > mielibysmy z UE (nawet 80%), a te forsowana obecnie musimy wybulic z wlasnych > srodkow. Wskazesz mi jakies zrodla na ktorych opierasz to twierdzenie? Bo ja z perspektywy Augustowa widze tylko propagande ktora obiecuje gruszki na wierzbie. Nic konkretnego. A slowa, slowa, slowa moga co najwyzej ludziom w glowach namieszac ale drogi nie wybuduja. Mieszkancy Augustowa, miasta ktore zyje glownie z turystyki, w zdecydowanej wiekszosci popieraja budowe obwodnicy wg aktualnych planow. Czy uwazasz wszystkich nas za glupcow? I jakim prawem twierdzisz ze wiesz lepiej co jest dla nas lepsze. Z duzej odleglosci, bez znajomosci tematu ani realiow, przeczytawszy pare arykulow w wybitnie w tym temacie nieobiektywnej GW... Hmm, nie wierz mi na slowo. Przyjedz i sprawdz. Jak wyglada Rospuda i ktoredy ma pojsc trasa. I nie wierz we wszystko co pisza gazety i mowi telewizja. Pozdr, Augustowiak Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Sprawdz najpierw znaczenie slowa demagogia... 09.02.07, 14:13 > Czystej wody demagogia. Zadalem proste pytania - co zrobisz, jesli jednak Polaczek i Szyszko popelnili blad i dojdzie do katastrofy ekologicznej. Nie znasz odpowiedzi na to pytanie. Wiec probujesz uzyc slowa wytrychu.... Probem w tym, ze znaczenia tego slowa nie rozumiesz. > Wskazesz mi jakies zrodla na ktorych opierasz to twierdzenie? Kosztorys budowy zatwierdzony przez Polaczka - finansowanie: Skarb Panstwa. Inwestycja nie jest wpisana w projekty dofinansowywane z UE. > Mieszkancy Augustowa, miasta ktore zyje glownie z turystyki, w zdecydowanej > wiekszosci popieraja budowe obwodnicy wg aktualnych planow. Czy uwazasz > wszystkich nas za glupcow? Wiesz - przez lata jezdzilem do Bialki Tatrzanskiej na narty i letni wypoczynek. Gorale - zyjacy z turystow, nie potrafili zrozumiec, po co szczelne szamba..... > Z duzej odleglosci, bez znajomosci tematu Z duzej odleglosci ma sie lepsza perspektywe i widzi sie wiecej..... Temat jest mi znajomy. Parokrotnie bylem w tych okolicach. Wiem tez jak kazda budowa wplywa na stosunki wodne. Odpowiedz Link Zgłoś
devrandom Re: Sprawdz najpierw znaczenie slowa demagogia... 09.02.07, 14:40 r306 napisał: > > Czystej wody demagogia. > Zadalem proste pytania - co zrobisz, jesli jednak Polaczek i Szyszko popelnili > blad i dojdzie do katastrofy ekologicznej. Nie znasz odpowiedzi na to pytanie. > Wiec probujesz uzyc slowa wytrychu.... Probem w tym, ze znaczenia tego slowa > nie rozumiesz. A moze jednak tak :-) Nie denerwuj sie tak. Argumentuj ale spokojnie :-) > > Wskazesz mi jakies zrodla na ktorych opierasz to twierdzenie? > Kosztorys budowy zatwierdzony przez Polaczka - finansowanie: Skarb Panstwa. > Inwestycja nie jest wpisana w projekty dofinansowywane z UE. Ale sa na nie pieniadze w budzecie. Miasto czekalo na nie bardzo dlugo ale sa. A pieniadze z UE wykorzystujemy. Przyjedz i sprawdz. > > Mieszkancy Augustowa, miasta ktore zyje glownie z turystyki, w zdecydowan > ej > > wiekszosci popieraja budowe obwodnicy wg aktualnych planow. Czy uwazasz > > wszystkich nas za glupcow? > Wiesz - przez lata jezdzilem do Bialki Tatrzanskiej na narty i letni > wypoczynek. Gorale - zyjacy z turystow, nie potrafili zrozumiec, po co szczelne > > szamba..... Wiekszosc miasta (jezeli nie cale, tego nie jestem pewien) jest podlaczona do oczyszczalni. A reszta ma szczelne szamba. Temat jest mi znany. To ze ktos jest glupi nie znaczy ze wszyscy jestesmy glupi. Wazymy co jest lepsze dla lokalnej spolecznosci. I chcemy o tym decydowac tu, na miejscu. Dzieki za rady. > > Z duzej odleglosci, bez znajomosci tematu > Z duzej odleglosci ma sie lepsza perspektywe i widzi sie wiecej..... > Temat jest mi znajomy. Parokrotnie bylem w tych okolicach. Wiem tez jak kazda > budowa wplywa na stosunki wodne. Czyli gdzie dokladnie byles? Czyzby inzynier budowlany? Ok, wiem czepiam sie. Ale pozdrawiam serdecznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Alez ja sie nie denerwuje :) 09.02.07, 15:12 Rozmawiamy sobie spokojnie :) Tylko zwyczajnie dopominam sie odpowiedzi na postawione pytania - gdy Ty pytasz, staram sie odpowiadac. > Ale sa na nie pieniadze w budzecie. Problem w tym, ze jeszcze zadna z takich inwestycji nie zamknela sie w szacowanym budzecie... Juz teraz pojawiaja sie opinie, z jak na tak skomplikowany projekt (estakada na podmoklym terenie), to inwestycja jest mocno niedoszacowana. > A pieniadze z UE wykorzystujemy. Przyjedz i sprawdz. Tak tylko co bedzie jak na inwestycje zwiazane z obwodnica (drogi dojazdowe, infrastruktura wokol niej) pieniedzy z UE nie dostaniecie? Zostaniecie z obwodnica, na ktora ani wjechac ani zjechac nie bedzie mozna..... Malo masz takich przypadkow? Wczoraj media pialy o wiadukcie wybudowanym przez GDDKiA, ktory to ta instytucja zglasza do konkursu, a wiaduk... wisi sobie w powietrzu - bo to samorzady maja dobudowac drogi dojazdowe, a nie maja na to pieniedzy.... > Wiekszosc miasta (jezeli nie cale, tego nie jestem pewien) jest podlaczona do > oczyszczalni. Ale przeciez nie to mialem na mysli :) W BT tez w koncu zrozumieli, ze szamba musza miec, ze z rzeki wybierac kamieni na budowy nie wolno itd. Chodzi mi o perspektywe czasowa. Teraz jestescie przyparci do muru potrzeba - chcecie obwodnicy. Aspekty ekologiczne maja dla Was w tym wymiarze znaczenie drugorzedne. I ja to ROZUMIEM. Problem w tym, ze daliscie sie wmanewrowac w ten sposob w spor merytoryczny srodowisk naukowych z rzadem i wladzami lokalnymi. Dlatego mowie, ze czasem z wiekszej odleglosci wiecej widac - ma sie wlasnie inna perspektywe.... > Czyli gdzie dokladnie byles? Stocznia Augstowska - kupowalem tam jachty. > Czyzby inzynier budowlany? Nie, programista :) Pozdrawiam rowniez i prosze zrozumiec, ze ludzie protestujacy przeciwko obecnemu projektowi nie sa przeciw Wam - mieszkancom Augustowa. Odpowiedz Link Zgłoś
devrandom Re: Alez ja sie nie denerwuje :) 09.02.07, 16:04 > Rozmawiamy sobie spokojnie :) :-) > Tylko zwyczajnie dopominam sie odpowiedzi na postawione pytania - gdy Ty > pytasz, staram sie odpowiadac. Jezeli to co napisales w zdaniu wydalo mi sie demagogia - nie odpowiadam na nie. To chyba dosc spojne zachowanie? ;-) > > Ale sa na nie pieniadze w budzecie. > Problem w tym, ze jeszcze zadna z takich inwestycji nie zamknela sie w > szacowanym budzecie... > Juz teraz pojawiaja sie opinie, z jak na tak skomplikowany projekt (estakada na > > podmoklym terenie), to inwestycja jest mocno niedoszacowana. Na kosztorysowaniu sie nie znam. To ze inwestycje publiczne w Polsce nie dotrzymuja terminow i przekraczaja budzet to fakt. Ale nie rozumiem dlaczego mialby byc to argument przeciwko obwodnicy wg obecnych planow. Dofinansowanie z UE na pstrym koniu jezdzi. Wydaje mi sie ze duzo latwiej uzyskac te pieniadze lokalnemu samorzadowi niz insystucjom centralnym. A tej inwestycji nie prowadzi (i nie moze wg polsiego prawa) miasto. > > A pieniadze z UE wykorzystujemy. Przyjedz i sprawdz. > Tak tylko co bedzie jak na inwestycje zwiazane z obwodnica (drogi dojazdowe, > infrastruktura wokol niej) pieniedzy z UE nie dostaniecie? Zostaniecie z > obwodnica, na ktora ani wjechac ani zjechac nie bedzie mozna..... Na pewno miasto postara sie zeby te doatkowe inwestycje zarealizowac mozliwie szybko. I postara sie uzyskac na ten cel dofinansowanie z UE. A p. Wajrak postara sie zeby tak sie nie stalo. > Malo masz takich przypadkow? Wczoraj media pialy o wiadukcie wybudowanym przez > GDDKiA, ktory to ta instytucja zglasza do konkursu, a wiaduk... wisi sobie w > powietrzu - bo to samorzady maja dobudowac drogi dojazdowe, a nie maja na to > pieniedzy.... Augustow to "bogata" gmina i wydaje mi sie ze na drogi dojazdowe chyba bedzie nas stac. Wydaje mi sie :-) > Chodzi mi o perspektywe czasowa. Teraz jestescie przyparci do muru potrzeba - > chcecie obwodnicy. Aspekty ekologiczne maja dla Was w tym wymiarze znaczenie > drugorzedne. I ja to ROZUMIEM. Tu masz racje. Perspektywa czasowa jest bardzo wazna. Zyjemy w realnym swiecie i pewne rozwiazania aczkolwiek lepsze (bo na pewno fajnie byloby miec nowa trase na Suwalki) na skutek ... (tu mozna wpisac wiele rzeczy, osob,...) sa jest realne. Bo czekanie 10 lat na obwodnice nie jest realna alternatywa. O obwodnicy ja jako dzieciak slyszalem w latach 80 i potem przez cale 90. Mamy 2007 rok. > Problem w tym, ze daliscie sie wmanewrowac w ten > > sposob w spor merytoryczny srodowisk naukowych z rzadem i wladzami lokalnymi. > Dlatego mowie, ze czasem z wiekszej odleglosci wiecej widac - ma sie wlasnie > inna perspektywe.... Hmm, to chyba nie tak. Miasto ma na to minimalny wplyw. To nie z naszego budzetu. Przygotowania trasy przez Raczki trzeba bylo zaczac wiele lat temu (5 moze 10 znajac tempo polskich urzednikow). I to nie zadanie dla miasta. Tak sie nie stalo. Teraz albo bedzie obwodnica wg aktualnego planu albo nic sie nie zmieni przez wiele wiele lat. Taka jest smutna ale rzeczywistosc. > > Czyli gdzie dokladnie byles? > Stocznia Augstowska - kupowalem tam jachty. Ktora? Bo tutaj firm produkujacych jachty jest mnostwo :-) > Pozdrawiam rowniez i prosze zrozumiec, ze ludzie protestujacy przeciwko > obecnemu projektowi nie sa przeciw Wam - mieszkancom Augustowa. Ja to rozumiem. Choc czytajac posty wiekszosci autorow na tym forum trudno nie miec wrazenia ze kwiatki i ptaszki sa dla nich wazniejsze niz ludzie. (Ludzie czytaja artykuly GW i mysla ze to prawda objawiona...). Tylko zeby nie wyszlo ze "kwiatki i ptaszki" nie sa dla mnie wazne :-) W latach 90 planowano obwodnice poprowadzic na nasypie. Przeciwko takiemu "rozwiazaniu" zaprotestowalbym jako pierwszy. Rozwiazanie z estakada nie jest idealne. Zmieni poziom wody w pasie przez ktory poprowadzi. Ale wierze ze nie zniszczy tego co w tym kawalku Augustowszczyzny jest piekne i unikalne. A p. Wajrakowi nie wierze i juz ;-P Pozdrawiam i zycze milego weekendu :) Odpowiedz Link Zgłoś
armata23 Re: Odpowiedz na jedno pytanie.... 09.02.07, 14:57 no to teraz przestaną przyjeżdżać bo nie będą mieli do czego. Odpowiedz Link Zgłoś
atriplex Re: Odpowiedz na jedno pytanie.... 09.02.07, 15:03 Z duzej odleglosci, bez znajomosci tematu ani realiow, przeczytawszy pare arykulow w wybitnie w tym temacie nieobiektywnej GW... > Hmm, nie wierz mi na slowo. Przyjedz i sprawdz. Jak wyglada Rospuda i ktoredy ma > pojsc trasa. I nie wierz we wszystko co pisza gazety i mowi telewizja. obawiam się, że niektórzy z piszących na tym forum wiedzą co mówią. moja wiedza nie jest "tylko z artykułów" i na dodatek byłam nad Rospudą-dokładnie w miejscu przeznaczonym pod trasę. to nie jest PGR, nie wystarczy też zbierać żurawinę by być znawcą ekologii. trasa ma przebiegać przez środek doliny.tyle. DO ZOBACZENIA NAD ROSPUDą! Odpowiedz Link Zgłoś
centralman Re: Protest jednak dla zasady 09.02.07, 12:50 w pełni popieram! ponadto, z tego co wiem, to planowana droga nie idzie dokładnie przez dolinę rospudy, tylko po terenie starego pgr-u. tak kiedyś były łąki i zostały później niejako dołączone do doliny, ale to zasyfiały teren. zaś same ekologicznie cenne bagna są kilka kilometrów dalej. wygląda na to że mamy do czynienia z kolejnym przykładem "ekoterroryzmu". w warszawie ekoterroryści już się popisali przy budowie arkadii i złotych tarasów. okazało się że nie chodzi im wcale o interes ludzi czy przyrody, a jedynie o własne interesy i kasę. jak dostali dotacje i zamówiono u nich ekspertyzy, to się nagle okazało, że to fantastyczne inwestycje. tak więc może niech wojewoda podlaski przygotuje dotację, dla stowarzyszenia ekologicznego pana wajraka i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
hardy01 Re: Protest jednak dla zasady 09.02.07, 13:05 Bzdura. Bagna muszą zostać wysuszone - jak inaczej chcesz prowadzić prace budowlane?? Beton będziesz do wody wylewał? Przypominam, że trasa ma być na estakadzie - więc fundamenty filarów muszą być solidne. A dodatkowo wypłoszone zostanie okoliczne ptactwo. Koszt dla państwa w obecnym wariancie będzie droższy niż wariantu alternatywnego, ze względu na źródło finansowania, zatem 10km jest gorsze od 30km. Co to znaczy, że budowa trwałaby zbyt długo? Śpieszy nam się gdzieś? Koniec świata nadchodzi? Ja wiem, że w Polsce 1km dobrej drogi buduje się miesiącami, ale to jest wina wykonawców, nadzoru i urzędników, a nie samej drogi. W innych krajach potrafią szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
zztop3 Re: Protest jednak dla zasady 09.02.07, 13:30 He, he... To aby most zbudować, rzekę trzeba przesunąć? Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Protest jednak dla zasady 09.02.07, 14:44 ale woda w rzece nie jest az tak niebespieczna dla betony i stali zbrojeniowej jak humus i te wszystkie zwiazki znajgujace sie w bagienku Odpowiedz Link Zgłoś
devrandom Re: Protest jednak dla zasady 09.02.07, 13:54 hardy01 napisał: > Bzdura. Bagna muszą zostać wysuszone - jak inaczej chcesz prowadzić prace > budowlane?? Trasa nie biegnie przez te najciekawsze, najbardziej wartosciowe okolice a ich skrajem. A co do technik budowlanych nie wypowiadam sie - nie znam sie. A Ty? > A dodatkowo wypłoszone zostanie okoliczne ptactwo. Ptactwo przeniesie sie kawalek dalej. A po roku powroci na stare smieci. Rospuda nie zostanie zaorana ani wybetonowana. Nie popadajmy w przesade. Zycie ludzi jest wazniejsze. > Koszt dla państwa w obecnym wariancie będzie droższy niż wariantu > alternatywnego, ze względu na źródło finansowania, zatem 10km jest gorsze od 30 > km. Propaganda, propaganda, propaganda. Czy zauwazyles juz ze nie wszystko co pisza gazety to prawda? Nie wiem jak bedzie. Czy beda kary, czy odbiora dofinansowanie, itp. Po prostu nie widzialem zadnych wiarygodnych danych na ten temat. Wskazesz mi na czym sie opierasz? > Co to znaczy, że budowa trwałaby zbyt długo? Śpieszy nam się gdzieś? Koniec > świata nadchodzi? Ja wiem, że w Polsce 1km dobrej drogi buduje się miesiącami, > ale to jest wina wykonawców, nadzoru i urzędników, a nie samej drogi. W innych > krajach potrafią szybciej. Zycie ludzkie. Na ulicach pod kolami tirow gina ludzie. Zyc sie nie da w miescie przez srodek ktorego pedzi jeden za drugim kawalkada tirow. Pozdrawiam, H. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Hmmm 09.02.07, 14:07 > Trasa nie biegnie przez te najciekawsze, najbardziej wartosciowe okolice a ich > skrajem. To mniej wiecej tak, jakbym napisal, ze sciekow kanalizayjnych nie wylewam wprost do rzeki, ale jedynie jej skrajem..... :/ > A co do technik budowlanych nie wypowiadam sie - nie znam sie. Oczywiscie hardy przesadzil - osuszac bagien w celu wylania podpor nie trzeba. Jednak prace budowlane na takich terenach zawsze zmieniaja stosunki wodne, a to dla Rozpudy bedzie katastrofa... > Ptactwo przeniesie sie kawalek dalej. Nie ma juz zadnego "kawalka dalej" i to jest bol - ten zakatek jest po prostu malenki. > A po roku powroci na stare smieci. Nie worci - bo nie bedzie mialo tego samego zerowiska. Pomijam juz kwestie halasu. > nie zostanie zaorana ani wybetonowana. Nie popadajmy w przesade. Zycie ludzi > jest wazniejsze. Nikt nie kwestionuje, ze obwodnice trzeba zbudowac. Kwestia sporna jest lokalizacja. Wiec decie w gwizdek ofiar wypadkow w Augustowie jest demagogia i prawdziwa falszywa propaganda. > Propaganda, propaganda, propaganda. Czy zauwazyles juz ze nie wszystko co > pisza gazety to prawda? Nie wiem jak bedzie. Czesciowo juz wiemy - kosztorys budowy jest bowiem rozpisany. Wszystkie srodki sa ze skarbu panstwa. Projekt nie bedzie dofinansowany z UE. I to nie dlatego ze UE sie na niego wypnie, ale dlatego, ze przewidujac to Polaczek od razu caly koszt scedowal na Skarb Panstwa. Na razie niewiadoma jest tylko czy i jakiej wysokosci bedzie kara. > Zycie ludzkie. Na ulicach pod kolami tirow gina ludzie. Zyc sie nie da w > miescie przez srodek ktorego pedzi jeden za drugim kawalkada tirow. Zapraszam do Warszawy..... :/ I do wielu, wielu innych miast... Rozwiazanie obwodnicy jest potrzebne kazdemu miastu, jednak dlaczego od razu robic to glupio? Odpowiedz Link Zgłoś
devrandom Re: Hmmm 09.02.07, 14:33 > > Trasa nie biegnie przez te najciekawsze, najbardziej wartosciowe okolice > a ich > > skrajem. > To mniej wiecej tak, jakbym napisal, ze sciekow kanalizayjnych nie wylewam > wprost do rzeki, ale jedynie jej skrajem..... :/ Czy byles na miejscu? Widziales jak wyglada okolica? Ktoredy pojdzie trasa? > > Ptactwo przeniesie sie kawalek dalej. > Nie ma juz zadnego "kawalka dalej" i to jest bol - ten zakatek jest po prostu > malenki. > > A po roku powroci na stare smieci. > Nie worci - bo nie bedzie mialo tego samego zerowiska. Pomijam juz kwestie > halasu. To nie jest wcale taki malenki zakatek. To nie skwerek ani placyk. Polecam obejrzec to na miejscu. > Nikt nie kwestionuje, ze obwodnice trzeba zbudowac. Kwestia sporna jest > lokalizacja. Wiec decie w gwizdek ofiar wypadkow w Augustowie jest demagogia i > prawdziwa falszywa propaganda. Obwodnica wg planow alternatywnych powstalaby za wiele lat. Albo nigdy. Ja tez wolalbym nowa trase na Suwalki ale jezeli mamy na nia czekac tak dlugo... To wole jednak trase wg obecnych planow. I podobnie mysli wiekszosc Augustowiakow. A zycie ludzkie to nie demagogia. Nie zgadzam sie z Toba. Moze to zalezy od perspektywy. Z daleka latwo bagatelizowac to jakim problemem sa teraz tiry w Augustowie... > Czesciowo juz wiemy - kosztorys budowy jest bowiem rozpisany. Wszystkie srodki > sa ze skarbu panstwa. Projekt nie bedzie dofinansowany z UE. I to nie dlatego > ze UE sie na niego wypnie, ale dlatego, ze przewidujac to Polaczek od razu > caly koszt scedowal na Skarb Panstwa. To fakt. O tym wiemy wszyscy. Obwodnica jest juz zaplanowana i sa na nia zarezerwowane pieniadze w budzecie. I chcemy zeby juz rozpoczeto jej budowe. A fundusze europejskie miasto wykorzystuje calkiem niezle. Zapraszam do Augustowa. Na prawde widac to w kilku miejscach :-) > Na razie niewiadoma jest tylko czy i jakiej wysokosci bedzie kara. A moze nie bedzie? Bo jak do tej pory slyszalem jedynie propagande GW. Zdaje sobie sprawe ze p. Wajrak i jemu podobni postaraja sie zeby bylo o tym glosno. Oni bardzo by chcieli zeby UE nalozyla na nas kare. Zeby bylo po ich mysli. Ale moze to jest tylko chciejstwo p. Wajraka? > > Zycie ludzkie. Na ulicach pod kolami tirow gina ludzie. Zyc sie nie da w > > miescie przez srodek ktorego pedzi jeden za drugim kawalkada tirow. > Zapraszam do Warszawy..... :/ > I do wielu, wielu innych miast... Wyglada to troche inaczej niz w Warszawie. Waska ulica, po bokach chodniki. Pol biedy jezeli sa godziny szczytu i tiry jada wolno. Ale kiedy jada troche szybciej przeprawa przez przejscie dla pieszych wyglada troche tak jakbys chcial przebiec przez Trase Lazienkowska. Wiem - troche przesadzam ;-) Ale w Augustowie jest tak na codzien. I nie da sie tego obejsc. To jest male miasteczko. > Rozwiazanie obwodnicy jest potrzebne kazdemu miastu, jednak dlaczego od razu > robic to glupio? Z naszej perspektywy to wcale nie tak glupio. Nadal bedziemy mieli bagna Rospudy, moi rodzice nadal beda tam zbierac zurawiny. I nie bedzie juz trwogi w sercu ze jakis pedzacy tir nie zauwazy dziecka na pasach. Pozdr, Augustowiak Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Hmmm 09.02.07, 14:51 1) na tym kawalku gdzie niby chcesz ulokowac te pataki juz sa jakies ptaki...pamietasz d czego doprowadzilo zageszczenie ludnosci w gettach..takie zageszczenie tylko sprzyja rozchodzeniu sie chorow i innych takich tam...a i jedzenia przeciez nie bedzie wiecej.... 2) tej obwodnicy i tak nie bedzie....gdyby od razu zabrano sie za ciut dluzsza ale za to bardziej sensowna trase prace moze potrwaly by kilka miesiecy dluzej a moze i krocej bo warunki budowy byly by dogodniejsze..ale powstala by...noo i o ile taniej bo przeciez spora czesc pieniedzy dala by na to UE a tak nie dosc,ze budowe wstrzyma UE to jeszcze nalozy takie kary,ze pieniazkow na nowa obwodnice nie bedzie juz Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Re: Hmmm 09.02.07, 14:55 > Czy byles na miejscu? Widziales jak wyglada okolica? Ktoredy pojdzie trasa? Samych torfowisk nie ogladalem, przebieg trasy widzialem - biegnie tuz obok torfowiska wysokiego - ktore jest unikatem. > To nie jest wcale taki malenki zakatek. Torfowisko wysokie to zaletwie 4ha..... Wiedze, ze nie wiesz o co tak na dobra sprawe toczy sie batalia..... > Obwodnica wg planow alternatywnych powstalaby za wiele lat. Problem w tym, ze tego wlasnie nikt nie wie, bowiem ministerstwo transporty nigdy na powaznie nie zajelo sie zadnym planem alternatywnym. > Albo nigdy. Tak samo jak obecnie forsoway projekt, gdy sie okaze, ze drogi dojazdowe pozostana w gestii samorzadu.... Juz nie jeden most i wiadukt tak w Polsce zostal wybudowany.... > A zycie ludzkie to nie demagogia. Dlatego ekolodzy nie kwestionuja idei budowy obwodnicy. > A fundusze europejskie miasto wykorzystuje calkiem niezle. Zapraszam do > Augustowa. Na prawde widac to w kilku miejscach :-) Tylko nie o tym tu mowa.... I zobacz, ze wiekszosc z tych funduszy jest skierowana wlasnie na rozwoj eko-turystyki.... > A moze nie bedzie? Ale po co doporwadzac do sytuacji, gdy ta kara nam grozi, a na sama obwodnice UE nic nie da??? No po co? Nikt tu nie podwaza problemu Augustowa z TIRami. Gdyby polskie rzady troche chcialy wspolpracowac, a nie tylko stawiac na swoim, to juz od dwoch lat moglyby sie toczyc prace na odcinku wpolnie uzgodnionym.... A tak - przepychanki trwaja juz lata, a ludzie w Augustowie, zniecierpliwieni brakiem prac lapia kazda obietnice "szybkiego wybudowania obwodnicy" jak powietrze i zostaja wykorzystani w sporze merytorycznym.... > Z naszej perspektywy to wcale nie tak glupio. Nadal bedziemy mieli bagna > Rospudy, moi rodzice nadal beda tam zbierac zurawiny. I nie bedzie juz trwogi > w sercu ze jakis pedzacy tir nie zauwazy dziecka na pasach. Czyli zwyczajnie bezkrytycznie podtrzymujesz opinie Szyszki i Polaczka. Bo jak mniemam, zadnej niezaleznej ekspetyzy na to, ze torfowisko wysokie nie zginie, nie posiadasz.... Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Hmmm 09.02.07, 14:58 Bywam więcej niż często w Augustowie. Jestem zapalonym kajakarzem i pływam Rospudą. Nie trafiają do mnie argumenty związane z dużą ilością tirów, mieszkam w Warszawie. Jeśli chcesz zobaczyć jak giną ludzie pod kołami to zapraszam. Może podyskutujesz z mieszkańcami Wyszkowa albo Mińska Maz. tam też jest niezły meksyk. Cała ta inwestycja, sposób jej załatwienia jest cokolwiek dziwny. Zastanawiam się kto za tym wszystkim stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
muhi1 Protestować każdy lubi, ale robić niekoniecznie 09.02.07, 14:56 Mieszkańcu Augustowa. Co zrobiły twoje miejscowe władze, aby ludzie nie ginęli pod kołami? Czy wybudowały sygnalizację świetlną? Czy postawiły przy drodze policję z suszarkami albo fotoradar? Czy mieszkańcy nie przypadkiem dużo wrzeszczą jacy oni nieszczęśliwi, a jak wybory to albo zostają w domu, albo głosują na stare władze, które do tej pory nic nie robiły. Czy ty myślisz, że od jutra te tiry przestaną jeździć? Nic z tego. Budowa jakiejkolwiek obwodnicy trwa, zwłaszcza w Polsce wyjątkowo długo. Przy takiej inwestycji muszą pozywić się różni, a łapowki kosztują. Zanim ją bedziecie mieli, to zginie jeszcze trochę osób, bo nikt z was nie zamierza zrobić czekokolwiek sensownego. Budowa z krajowych pieniędzy będzie ciągnęła się jak flaki z olejem. Gadać kazdy może, trochę lepiej, trochę gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
sybir Re: Protestować każdy lubi, ale robić niekonieczn 09.02.07, 15:02 Postawiły atrapę radaru przy wjeździe od strony Łomży. Policja raczej nie czepia się tirów - no chyba że ktoś zginie albo pijany kierowca wypadnie z kabiny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
goffythedog Re: Protestować każdy lubi, ale robić niekonieczn 10.02.07, 09:39 to moze lepiej czepic sie ograniczenia ruchu tirow i egzekwowania przestrzegania przepisow ruchu drogowego? to przynajmniej ludzie przestana ginac. ale nie... bo nie mozna by wrzeszczec wtedy o ludziach ginacych pod kolami tirow, by usprawiedliwic jakas grande z cyklu poza nas chocby potop. zysk krotkoterminowy /zakladam, ze te obwodnice zrobia/: tiry beda jezdzic po estakadzie. strata dlugoterminowa: zaburzenia w ekosystemie, poza zniszczeniem pieknego fragmentu przyrody tez brak turystow - bo estakady to nikt nie bedzie przyjezdzal ogladac, oraz horendalne kary unijne. ale nie, dalej jak mantre bedziemy powtarzac swoje: chcemy obwodnice, po nas chocby potop. wydawac by sie moglo, ze w mysl tej zasady wystarczajaco juz wyniszczono, czego efekty mamy na kazdym kroku, ale nie, minister od srodowiska i mieszkancy augustowa tego nie widza. zakladam, ze reszta, ktora w tym uczestniczy, ma po prostu niezly interes do zrobienia. pzdr guzik Odpowiedz Link Zgłoś
pether_23 [...] 09.02.07, 11:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:26 może Bóg wojewodzie wybaczy.ja nie. co za województwo! jak nie Jurgiel to jakis inny ciemniak. a Czarna Hańcza zdewastowana. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel-greenpeace Wyslij list do burmistrza Augustowa 09.02.07, 11:26 www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/podpisz-petycje Wiecej informacji wkrotce... Odpowiedz Link Zgłoś
sarhenziel Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:27 No wreszcie rozsądny krok w tej rozdmuchiwanej przez "ekologów" sprawie.Może Unia zbuduje podwieszaną na balonach autostradę,żeby ochronić żabki.Tak notbene żabki mozna przenieść w inne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata.adamus Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:42 Jakie żabki?!?!?! Najpierw się dowiedz o co konkretnie chodzi, a potem się wypowiadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
rabiatos skandal i wstyd kacych mozdzkow 09.02.07, 11:28 nieprawdopodobne. zeby cos takiego bylo mozliwe w ue?! tragedia, a wszystko przez jakis zupelnie fatalny upor. c iekawe co na to blizniacze niziolki na szczytach wladzy? mam nadzieje, ze komisja europejska wlanie ich porzadnie po kuprach i buldozery nie wjada nad rospude Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Ręce opadają 09.02.07, 11:30 To teraz powinno się kosztami tej drogi - o ile przewyższa one koszty tej drugiej lokalizacji - obciążyć Augustów (sorry Panie i Panowie - byłem po Waszej stronie, ale skoro upieracie się przy drodze przez dolinę to ją sobie finansujcie sami w tej części) A za ewentualne kary z EU i zniszczenie środowiska postawić tego ministerka przed Trybunałem. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Ręce opadają 09.02.07, 11:33 dwa dni temu pan minister bardzo rzeczowo uzasadnial swoja decyzje w "Rozmowach niedokonczonych" w telewizji Trwam... te protesty to prowokacja gazety wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto Żarty sobie robisz - prawda? 09.02.07, 11:35 > dwa dni temu pan minister bardzo rzeczowo uzasadnial swoja decyzje w "Rozmowach > niedokonczonych" w telewizji Trwam.. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Żarty sobie robisz - prawda? 09.02.07, 11:38 oczywiscie ze nie... pan minister Szyszko przez okolo 2,5 godziny tlumaczyl Polakom, ze ten projekt jest niezbedny i dla jego resortu priorytetowy... Odpowiedz Link Zgłoś
tomassi.rollo Re: Żarty sobie robisz - prawda? 09.02.07, 11:43 Dwie i pół godziny się trudził dla tej garstki desperatów oglądających Trwam... Widocznie temu ministrowi priorytety się przestawiły... Odpowiedz Link Zgłoś
zylioner dżem z Szyszek 09.02.07, 11:53 ale przeciez Szyszko to znany szkodnik znany już z czasów Buzka, kiedy na szczęście został odwołany. Jak mu wieżyć Małpiszonie? Odpowiedz Link Zgłoś
ecs1985 Re: Żarty sobie robisz - prawda? 09.02.07, 14:26 > oczywiscie ze nie... pan minister Szyszko przez okolo 2,5 godziny tlumaczyl > Polakom, ze ten projekt jest niezbedny i dla jego resortu priorytetowy... Przytocz choć dwa argumenty z tej rzeczowej dyskusji ciekaw jestem racji tego pana. poradzisz czy to były takie brednie ze już nie pamiętasz o czym mówił ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny.polak Koszty okupacji eurokołchozu 09.02.07, 11:52 abstracto napisał: > A za ewentualne kary z EU i zniszczenie środowiska postawić tego ministerka > przed Trybunałem. Nie czuję się kompetentny, żeby wypowiadać się w sprawie tej inwestycji, ale jakiekowiek naciski eurokołchozu na legalne władze Rzeczpospolitej są aktem agresji a uleganie im zdradą Ojczyzny! Odpowiedz Link Zgłoś
tadziass Re: Koszty okupacji eurokołchozu 09.02.07, 13:02 > Nie czuję się kompetentny, żeby wypowiadać się w sprawie tej inwestycji, ale > jakiekowiek naciski eurokołchozu na legalne władze Rzeczpospolitej są aktem > agresji a uleganie im zdradą Ojczyzny! przynajmniej ktoś próbuje nas bronić przed legalnymi władzami Rzeczypospolitej Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny.polak Suwerenność jest ważniejsza niż błędy władz! 09.02.07, 13:16 tadziass napisał: > przynajmniej ktoś próbuje nas bronić przed legalnymi władzami Rzeczypospolitej Może nas i obronią przed domniemanymi ludzkimi błedami, ale potem stopniowo i w białych rękawiczkach zniewolą :-(. Przejrzyj póki nie jest za późno! Odpowiedz Link Zgłoś
greghorius W PRLu "inwestowaliśmy" w kopalnie, a w PRL bis 09.02.07, 11:30 w obwodnice które niszczą środowisko. Poziom zostaje utrzymany. Odpowiedz Link Zgłoś
hobcio Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:31 szyszko wysunął się na pierwsze miejsce w rankingu idiotów w polskicm rządzie. nie było to latwe. tym bardziej gratulujemy Odpowiedz Link Zgłoś
hanka1232 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:47 zgadzam się, kretyznizm w najwyzszym wydaniu! Gartulacje Panie Ministrze Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:32 Oberwiemy za głupotę psiorkowatych solidnie po grzbiecie od UE. Oberwiemy! Niestety wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
acza74 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:36 chory kraj, chorzy ludzie. liczy sie prywata i napychanie wlasnej kabzy. nikt nie mysli o konsekwancjach, przerazajace. zyjemy w kraju, w ktorym ludzie zaczynaja myslec i interweniowac wowczas jezeli cos sie namacalnie stanie okropnego. czy potrzeba kilku trupow, aby co niektorzy rozpoczelki proces myslowy??? wowczas bedzie k...a mnostwo obroncow i madrali. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:39 nie bedzie niemiec plul nam w twarz... Odpowiedz Link Zgłoś
majofonez Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:33 Buraki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mch1983 i ciekawe z czyich pieniędzy będzie płacona kara 09.02.07, 11:33 oczywiście z naszych, bo wojewoda i inni rajcy nie ponoszą odpowiedzialności majątkowej za decyzje wydawane przez siebie. Jakby takiebo ciulowi UE dowaliła nawet kilka mln euro kary (co jest wariantem bardzo optymistycznym) to by takie Szyszki (ministry - niszczenia- środowiska) by się nauczyły. Ale u nas w Kaczogrodzie tak tylko wypowiada się Układ, szara sieć, lumenliberały i wyszkstałciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek778 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:33 To hańba!!!!!!!!!!!!!!!! Trzeba zniszczyć ten rząd zanim zniszczą kraj!!!!!!! Jedna złamana ręka to za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:34 To wstyd dla Polski. Mam nadzieję, że Sąd Europejski wygra proces przeciw Polsce, czy konkretniej przeciw tej nieucywilizowanej hałastrze, która niszczy środowisko naturalne w naszym kraju. Żywię nadzieję, że jest jednak wciąż trochę tej prawdziwej, cywilizowanej Polski. Kłopot w tym, że wierchuszka olewa sobie dziesiątki tysięcy głosów protestu polskich intelektualistów, działaczy kultury, naukowców. A prezydent milczy. Milczy, choć mógłby całą sprawę odwrócić i niby też ma wątpliwości... Ale on jest z tej samej paczki, co ci wszyscy dewastatorzy, nie łudźmy się... Odpowiedz Link Zgłoś
narod.ovviec Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:35 Brawo Polsko! Nie będzie nam eurokołchoz nakazywał czego mamy nie robić. Zabetonujemy sobie rospudę, za nasze piniadze, bez łaski z brukseli Potem wytniemy sobie puszcze Baisłowiesko, za nasze pieniądze i nie będzie nam bruksela mówić, że nie wolno Potem jeszcze oszuszymy Biebrze, bo po grzyba nam te bagna - wylęgarnie komarów. Brawo Polsko! Przecz z eurokołchozem. Niech żyje postęp Odpowiedz Link Zgłoś
marek277 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:35 No i bardzo dobrze, ze nie poddal sie naciskom mafii "ekologow", ktorzy konsekwentnie i niestrudzenie od wielu lat blokuja rozwoj cywilizacyjny Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
acza74 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:39 zreszta trzeba dzialac. jutro jest pikieta pod ministerstwem srodowiska. nie ma co gadac i narzekac, trzeba dzialac. podpisy i petycje nie odniosly skutku, pomimo tego ze podpisaly sie miliony osob. czas na radyklaniejsze dzialania:) Odpowiedz Link Zgłoś
zalogowany.franek Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:53 Kiedy dokładnie jest ta pikieta? Odpowiedz Link Zgłoś
acza74 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:06 sobota, 10.02, godz.12 pod Ministerstwem Środowiska ul. Wawelska 52/54 Odpowiedz Link Zgłoś
zalogowany.franek Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:06 Dzięki. Do zobaczenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
acza74 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:12 :) im bedzie nas wiecej, im bardziej radykalne beda nasze dizalania tym wieksza szanse ma rospuda:) Odpowiedz Link Zgłoś
zalogowany.franek Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 12:19 acza74 napisała: > :) im bedzie nas wiecej, im bardziej radykalne beda nasze dizalania tym wieksza > > szanse ma rospuda:) Obawiam się, że - jak dużo by nas nie przyszło - Rospuda nie ma najmniejszej szansy, bo te wały gwiżdżą na to, co im mówią rozsądni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 14:16 PIKIETA W OBRONIE DOLINY ROSPUDY sobota, 10.02, godz.12 pod Ministerstwem Środowiska ul. Wawelska 52/54, Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
zmyslowska Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze.. 09.02.07, 11:37 Stać nas na to? Przecież wojewoda z własnej kieszeni nie będzie płacił kary! Więc co mu tam! Że trochę zwierzątek, roślinek wyginie? I co ztego! Taka jest cena postępu. A że wkrótce nie będzie już czego chronić i w końcu sami się wykończymy? Ale to chyba jeszcze nie za jego życia. Zostawimy ten problem naszym dzieciom i wnukom. Boję się o swoje dzieci! Jak będą żyć! Odpowiedz Link Zgłoś
loginn99 Re: Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy pr 09.02.07, 11:43 Łapóweczkę się wzięło co ? . Zrecztą wojewoda podpisywał to niech płaci . Odpowiedz Link Zgłoś
erdoelkadoka Wzięli łapówki to musieli wydać zgodę 09.02.07, 11:38 Nie ważne, że będą ogromne kary, oni ich nie zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Wzięli łapówki to musieli wydać zgodę 09.02.07, 11:40 Niech zyje Unia Europejska. Niech dokopie tym bucom z naszego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
pomysl.po.wypiciu sa jestes zdrajca 09.02.07, 12:15 popierasz niszczenie unikalnych na skale swiatowa terenow w Polsce a minister srodowiska powinien odpowiadac przed Trybunalem Stanu Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny.polak A ty antypolski dureń! 09.02.07, 12:23 pomysl.po.wypiciu napisał: > popierasz niszczenie unikalnych na skale swiatowa terenow w Polsce > a minister srodowiska powinien odpowiadac przed Trybunalem Stanu Nie jestem kompetentny w sprawie tej inwestycji, ale jestem za suwerennością Polski!!! Nie może jakaś tam unia wtrącać się do wewnętrznych spraw Państwa Polskiego! Czy Polska ma pretensje do unii, ile milionów drzew rocznie jest przerabianych na papier, który zadrukowują brukselskie darmozjady??? Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: A ty antypolski dureń! 09.02.07, 12:24 Jest XXI wiek a ty zyjesz w XIX Odpowiedz Link Zgłoś
pomysl.po.wypiciu sam jestes durniem 09.02.07, 12:29 zwyczajny.polak napisał: > > Nie jestem kompetentny w sprawie tej inwestycji, ale jestem za suwerennością > Polski!!! Nie może jakaś tam unia wtrącać się do wewnętrznych spraw Państwa > Polskiego! Czy Polska ma pretensje do unii, ile milionów drzew rocznie jest > przerabianych na papier, który zadrukowują brukselskie darmozjady??? i jak nie jestes kompetentny to sie po prostu nie wypisuj glupot swietnie na zlosc UE zniszczyc polska przyrode. wspanialy pomysl i niestety to jest takie polskie :| Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajny.polak Chcesz, że unia decydowała za Polaków? 09.02.07, 13:20 pomysl.po.wypiciu napisał: > i jak nie jestes kompetentny to sie po prostu nie wypisuj glupot > swietnie na zlosc UE zniszczyc polska przyrode. wspanialy pomysl i niestety to > jest takie polskie :| Nie masz pojęcia o czym piszesz! Jak pozwolimy unii poprawiać nasze domniemane błedy, to oni poczują, że im wszystko w Polsce wolno! Nakazać aborcję, eutanazję i "małżeństwa" pedałów! Tego chcesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
funny5 Re: Chcesz, że unia decydowała za Polaków? 09.02.07, 13:25 Ty nic nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
pomysl.po.wypiciu Re: Chcesz, że unia decydowała za Polaków? 09.02.07, 13:38 wychodzi na to ze unia bardziej dba o polskie dziedzictwo narodowe niz sama polska :/ ale tego to zapewne nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: do zwyczajnego polaka!!!! 09.02.07, 13:42 zwyczajny.polak napisał: > pomysl.po.wypiciu napisał: > > > popierasz niszczenie unikalnych na skale swiatowa terenow w Polsce > > a minister srodowiska powinien odpowiadac przed Trybunalem Stanu > > Nie jestem kompetentny w sprawie tej inwestycji To milcz !!!! ale jestem za suwerennością > Polski!!! Nie może jakaś tam unia wtrącać się do wewnętrznych spraw Państwa > Polskiego! ******************* MOZE i MUSI!!!! ****************** Doline Rospudy ustanowiono obszarem chronionego krajobrazu.Jest czescia Europejskiej Sieci Ekologicznej Natura 2000-program Unii Europejskiej,do polskiego prawa wprowadzonego w 2004. ***************** a mnie szlak trafia ze moje pieniadze Unia wydaje sie na takich jak Ty i do Ciebie podobnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: do zwyczajnego polaka!!!! 09.02.07, 13:48 janou napisała: > ***************** mialo byc tak. > a mnie szlak trafia ze moje pieniadze Unia wydaje na takich jak Ty i do > Ciebie podobnych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: A ty antypolski dureń! 09.02.07, 16:10 a co ma suwerennosc polski nieuku do niszczenia przyrody?to wlasnie UE nie pozwala niszczyc unikalnych terenow ktore glupi osle maja znaczenie dla calej europy!az taki jestes baran?to niewiarygodne zeby byc az takim idiota!przeciez ta obwodnica moze przejsc pare km dalej i nic sie nie stanie zlego!unie europejska do ktorej polacy chcieli jyz dawno nalezec ty nazywasz jakas tam unia?chyba brales rekolekcje u niejakiego rydzyka zlodzieja i oszusta ksywa ''ojciec''.niczego cie nie nauczyla rodzina szkola?nie masz koltunie zadnego szacunku dla wlasnego kraju.jestes zwyczajnym g...a nie polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: A ty antypolski dureń! 09.02.07, 16:12 a co ma suwerennosc polski nieuku do niszczenia przyrody?to wlasnie UE nie pozwala niszczyc unikalnych terenow ktore glupi osle maja znaczenie dla calej europy!az taki jestes baran?to niewiarygodne zeby byc az takim idiota!przeciez ta obwodnica moze przejsc pare km dalej i nic sie nie stanie zlego!unie europejska do ktorej polacy chcieli jyz dawno nalezec ty nazywasz jakas tam unia?chyba brales rekolekcje u niejakiego rydzyka zlodzieja i oszusta ksywa ''ojciec''.niczego cie nie nauczyla rodzina szkola?nie masz koltunie zadnego szacunku dla wlasnego kraju.jestes zwyczajnym g...a nie polakiem.czy ten post jest nie wygodny dla ''administratora?odpowiadam na brednie durnia! Odpowiedz Link Zgłoś
ghosti Wojewoda podlaski zezwolił na budowę trasy prze... 09.02.07, 11:40 Jak można trzymać na stanowisku kogoś tak głupiego.Choć już się przyzwyczaiłem,że obecna władza to sami myślący tylko o sobie idioci,kompromitujący siebie i Polskę na arenie miedzynarodowej. Mam nadzieje,że Unia wlepi potężną karę dla rządu za tak prostackie decyzje (specjalisty od insektów a nie od torfowisk).Mam nadzieję ,że będzie tak duża,że odstraszy polityków. A jak nie to ja tam pojade i zablokuje tą budowe.Grrr...wkurza mnie maksymalnie bezmyślność ludzi.Opcji jest dużo,trzeba tylko posiedzieć i pomysleć a nie zadecydować i brać kase za stolek. Ta trzydziestoparokilometrowa obwodnica to dla dobra ludzi z Augustowa? To dlaczego w większości argumentów słyszy się ile to ludzi zginęło na około 700km trasie tranzytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
dyl.sowizdrzal Apel do Adama Wajraka 09.02.07, 11:43 Wielokrotnie pisał Pan, że w przypadku rozpoczęcia budowy przykuje się Pan do drzewa w Dolinie Rospudy. Mam prośbę - niech zorganizuje Pan wyjazd takich "przykuwaczy" z Warszawy. W ciągu kilkunastu minut zebrałem kilkoro chętnych znajomych do takiej akcji; bez dwóch zdań, chętnych ludzi będzie strasznie dużo. Zróbmy coś, Panie Adamie! Jeśli zatrzymać się tego już nie da, to chociaż pokażmy tym bucom, jak bardzo się z nimi nie zgadzamy! Odpowiedz Link Zgłoś