kraq bandyci z pisdu 28.02.07, 17:47 mam nadzieje, ze zawisniecie na tych posadzonych drzewach za niszczenie Polski. milion drzew posadzicie, to bedzie sobie mogli wybrac galaz Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 a czy "rząd" zapłaci karę z własnych kieszeni? 28.02.07, 17:47 nie? to kurde, palanty bez mózgów, nie narażajcie mnie na takie wydatki bo jakos nie planowalem placić kar za niszczenie przyrody w tym roku Polak-ateista Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: a czy "rząd" zapłaci karę z własnych kieszeni 28.02.07, 17:54 Rząd będzie walczył do ostatniego obywatela! Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus to nie jest żadna kompensacja (a nie "kompensata") 28.02.07, 18:08 jak napisał pan dziennikarz >>>> Dodał, że na Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad został nałożony obowiązek posadzenia ponad 1 mln drzew jako kompensaty za 25 tys. drzew, których wycięcie jest planowane (w związku z budową obwodnicy Augustowa), a Polska jest gotowa zwiększyć tę kompensatę. Polaczek i Szyszko bredzą, nie rozumiejąc zapisów Dyrektywy Siedliskowej i przepisów wykonawczych do niej. KOMPENSACJA przyrodnicza polega na tym, że w zamian za zniszczenie siedliska przyrodniczego lub gatunku objętego ochroną w ramach załączników I i II Dyrektywy (lub zał. I Dyrektywy Ptasiej) trzeba odtworzyć taką samą powierzchnię danego siedliska bądź taką samą populację danego gatunku w innym miejscu. A więc w przypadku Rospudy odtworzenie zniszczonej powierzchni torfowisk niskich i przejściowych. Ponieważ to nie jest możliwe (torfowisko to narastało przez 5000 lat), nie jest możliwa kompensacja, co znaczy że ta inwestycja nie jest dopuszczalna zgodnie z prawem. Nasadzenie drzewek na jakiśch gruntach porolnych to prymitywne rozumienie ochrony przyrody rodem z LOP, legitymacji z żubrem albo jakiśch zielonych oszołomów (którym zresztą serdecznie dziękuję, za powstrzymywanie tego barbarzyństwa). Z nauką nie ma to nic wspólnego. Często takie zalesienia przynoszą więcej szkód niż korzyści, ale mniejsza z tym. Sadzenie drzewek nie skompensuje utraty torfowiska i skrajnie zagrozonych, zwiazanych z nim gatunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: w pełni popieram s-k-i-na!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.02.07, 19:57 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: w pełni popieram s-k-i-na!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.02.07, 21:41 a ja w pełni nie popieram skina z jednej strony mam naukowców (także z mojego uniwersytetu) i ludzi kultury wypowiadających się że można lepiej i warto inaczej poprowadzić tą trasę, z drugiej strony paru polityków, oszołomstwo i skołowaciałych mieszkańców Augustowa z pewnością wybieram tych pierwszych! p.s. studiuję ochronę środowiska o profilu inżynierja środowiskowa a Ty skinie? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Tryb 28.02.07, 18:31 se obejrzałem to wideło z polaczkiem. ciekaw jestem czy ten pan co go ministrem nazywają słyszał kiedyś, że bociany to zasadniczo żab nie jedzą. żywią się głównie drobnymi gryzoniami i dużymi owadami. hmm... chyba że mature robił u giertycha:)) Odpowiedz Link Zgłoś
albercik20 Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 18:31 Mam nadzieję, że polaczek, kaczyński, szyszko itd. kasę na karę wyjmą z własnej kieszeni! Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 Przenieść Rospudę do Brukseli! 28.02.07, 18:44 Niech się nacieszą miłośnicy bagien. Nawet gdyby przyjąć , że ci ludzie którzy zablokowali tą inwestycję mają 100% racji to jesteśmy tu i teraz i należy ten problem szybko rozwiązać. a jedyne racjonalne rozwiązanie to realizacja trasy przez Rospudę. Ten wariant przygotowywano ponad 10 lat i poniesiono wiele nakładów. Nie da się zresztą bezkarnie odstąpić od podpisanej już umowy z wykonawcą. Realizacja wariantu ekologicznego przez Chodorki jest wielce wątpliwa i musiałaby trwać następne co najmniej kilka lat. Środowisko ucierpi to oczywiste, ucierpi również przy wyborze wariantu przez Chodorki, teraz już nie ma wyboru jest juz za późno , w przeciwnym, razie nigdy nie wybudujemy obwodnicy wokół Augustowa, a wtedy mieszkańcy po prostu zablokują drogę tirom blokując połączenie z Europą krajom bałtyckim. Odpowiedz Link Zgłoś
mugino mam nadzieje ze te cwoki z rzadu sie opamietaja... 28.02.07, 18:48 i zrobia alternatywe,dla tej trasy...tylko pewnie dostali w lape od wykonawcow albo innych zainteresowanych ta trasa i ta technika budowy... ps .skin idz sie lecz kretonie Odpowiedz Link Zgłoś
led47 Re: Nie martw się 28.02.07, 19:01 Pomyłka w adresie: w tym przypadku oni to my Odpowiedz Link Zgłoś
mugino rzad ku.wa gotowy bo kase na kare wezmi z podatkow 28.02.07, 19:08 i po sprawie....reszte wyda na koscioly i becikowe i ogrzeane chodniki itd w palacu prezydenckim i rozpie... cala polske...i po to nasi dziadkowie walczyli o polske zeby takie buraki niszczyly teraz polske,juz lepiej by bylo jak by polske zostawili pod zaborami,przynajmniej by nie bylo tych problemow teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 19:14 rekompensatą ma być posadzenie miliona drzew... a zrobią też torfowiska? prawda jest taka że takie torfowiska niskie jak te w dolinie Rospudy są unikalne, można je przyrównać do raf koralowych pod względem różnorodoności liczebności występowania istot żywych, są ostoja życia którą można podziwiać podczas spływu kajakiem na przykład , postawienie tam autostrady, nawet przy wykozystaniu najnowoczesniejszych technologii będzie prowadziło do powolnej degradacji tych torfowisk ... a przeciez takiej autostrady nie stawia się na dziesięc lat... czy zdrowy rozsądek wygra i plan alternatywny zostanie szybko wdrożony czy jednak głupota i krótkowzroczność? przy dobrej woli i popędzeniu urzędasów czas wyznaczenia nowej trasy i rozpoczęcie robót możnaby przecież skrócić... via-baltica.darz-bor.info/protest/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
ubudubu4 Re: Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Tryb 28.02.07, 19:34 Ekologiczny głąbie jeden NIE MA LEPSZEJ TRASY Niestety żadne argumenty do zakutych "ekologicznych" mózgownic nie trafiają. Typowe zaczadzenie ideologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
halicz5 Na całe szczęście wszystko oceni UE, a nie rząd. 28.02.07, 20:21 Ratujmy skarby Polski przed polskim ciemnogrodem. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Tryb 28.02.07, 21:36 ubudubu4 napisał: > Ekologiczny głąbie jeden NIE MA LEPSZEJ TRASY gó.. prawda bo jest! www.biolog.pl/article4187.html co ciekawe nie można wejść na stronę siskom gdzie były plany jak słucham naukowców z mojego uniwerku między innymi, którzy mówią że można lepiej i popierają protest oraz alternatywną trasę to ja im wierzę...a nie jakimś politykom, ale u nas wszyscy na wszystkim się znają... Odpowiedz Link Zgłoś
ebiniecki Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 19:18 Oglądałem konferencję prasową pana ministra Polaczka.Podziwiam jego upór i determinację.Ale,w razie ukarania nas przez UE proponuję przeprowadzić sondę.Kto ma zapłacić karę:podatnicy czy osobiście pan minister Polaczek? Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 19:22 weź skin ułóż kiedyś jakąś dłuższą wypowiedź... choć spróbuj... umiesz pisać zdania złożone? jeszcze nie widziałem żebyś cos dłuższego kiedyś napisał nie mówiąc o tym żeby było to mądre Sa dwie rzeczy nieskończone wszechświat i głupota ludzka... co do wszechświata jeszcze się zastanawiam... skin przepadnij! Odpowiedz Link Zgłoś
dakula Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 19:31 Jeśli rząd ewentualną grzywnę nałożoną przez Europejski Trybunał jest gotów zapłacić ze swoich poborów ,to faktycznie jest przygotowany. Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Pokerzysta Kaczyński 28.02.07, 19:36 Pozwolimy mu przegrać Polske w pokera?. Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Pokerzysta Kaczyński 28.02.07, 19:46 Zapomnieli dodac w tytule: Uparty jak głupi osioł rząd...........no i oczywiscie wg siebie tylko gotowy a w rzeczywistości nie majacy żadnych sensownych argumentów poza biadoleniem. Stare babki moga co najwyzej sedziom trybunału krzyzykami pomachać. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n winne tego Rospuździa są SLD PD i PO 28.02.07, 20:01 bo juz za Buzka wytyczono tędy bieg tej obwodnicy, Belka to zatwierdził..wtedy ekologów jakoś to nie obchodziło... ważne jest tylkko to kto niszczy przyrodę Odpowiedz Link Zgłoś
olias Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 20:03 1 mln dzrew? ciekawe czy stara Unia ma razem 1 mln drzew. Odpowiedz Link Zgłoś
rechott Re: Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Tryb 28.02.07, 20:04 W sumie to jestem w stanie uwierzyć w to, że dokumenty są ok ale patrząc na kolejne pokazy nieudolności i niekompetencji tego rządu w różnych dziedzinach to jestem przekonany, że proces ten Polska przegra. Możliwe jest także, że komisarze będą wytykać nawet najmniejszy błąd żeby tylko dokopać Kaczkom, którzy niestety nie są w zbyt dobrej z komisarzami komitywie:( Odpowiedz Link Zgłoś
halicz5 Festiwal niekompetencji na konferencji drogowców 28.02.07, 20:17 Czegoś tak surrealistycznego jak wypowiedzi ministra transportu na temat potrzeb ochrony przyrody w życiu nie słyszałem. Życie jak zwykle bije literaturę na głowę. Brakowało tylko opowieści o tym, że bociany przynoszą dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Festiwal niekompetencji na konferencji drogow 28.02.07, 20:19 a nie przynosza? Odpowiedz Link Zgłoś
halicz5 Pan minister mówił, że bociany jedzą żaby...hihihi 28.02.07, 20:24 i że zniszczenie torfowiska można "kompensować" nasadzeniami lasu, buahahahaha... coś niesamowitego jak ten człowiek kompletnie nie wie o czym mówi!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 20:27 dziś w faktach podali, że kara nałożona na Polskę może wynieść ok. 40 mln euro mam nadzieje że za takie marnotrawstwo publicznych pieniedzy ktoś pociągnie pana polaczka do odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod 60 mld.€ dostaniemy, co tam te 20 mln.€ kary, dla 28.02.07, 20:32 zachowania twarzy zaplacimy jeszcze wiecej; kaczki na ksiezyc ! Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n nikomu nie damy nawet złamanego grosza 28.02.07, 20:34 Bruksela nam może skoczyć , o! Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: s-k-i-n jeszcze jednego macha?????? 28.02.07, 20:43 mowisz jak czlowiek bez pogladow i masz pusty wzrok, ten ktory patrzy w przyszlosc, nie pal" marychy" jest niszczaca dla neuronow Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: s-k-i-n jeszcze jednego macha?????? 28.02.07, 20:54 nie osądzaj innych wg własnych skłonności Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Re: s-k-i-n jeszcze jednego macha?????? 28.02.07, 20:58 o moje sklonnosci sie nie martw, PiSdowo i takie szczekaczki zawioda kraj na MANOWCE Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: nikomu nie damy nawet złamanego grosza 28.02.07, 20:45 wyskocz na chwile do pisiorkowa po nowe instrukcje, bo ci juz sie pomyslunek konczy Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 twoj ojciec to sb czy ub??? 28.02.07, 20:48 na ubeka za stary, raczej esbek, nie dziwo ze takiego cpuna splodzil, a moze ty listonosza????? Odpowiedz Link Zgłoś
halicz5 Rząd nic nie może w sprawie Rospudy, to pewne! 28.02.07, 20:50 NIE MA żADNYCH PRAWNYCH MOżLIWOśCI, BY WYBUDOWAć DROGę PRZEZ TORFOWISKO NAD ROSPUDą. Wiadomo było każdemu wykształconemu ekologowi (kto czytał ze zrozumieniem prawo unijne zwane dyrektywami ten wie; pan Szyszko na pewno nie zrozumiał) od dawna, że strona rządowa jest skazana na porażkę i przez Rospudę żadna droga nie zostanie wybudowana. My ekolodzy, wiemy, że nasz rząd nie ma nic do gadania w tej sprawie. Decyzja o wybudowaniu drogi przez torfowisko nie leży w kompetencjach polskiego rządu. (Pewnie im się wydaje, że mogą o tym decydować albo tak ich to wnerwia, że idą w zaparte za wszelką cenę w stylu "zesram się, a nie dam się"). Walka w obozie nad Rospudą idzie o to, żeby torfowiska nie rozgrzebali, nie zniszczyli... bo oczywiście nie wybudują. NIE MA żADNYCH PRAWNYCH MOżLIWOśCI, BY WYBUDOWAć DROGę PRZEZ TORFOWISKO NAD ROSPUDą. O dzisiejszej konferencji Szyszki i Budomexu-Dromexu: jeszcze takich niekompetentnych bredni z radiu nigdy nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 PiS mysli ze trzyma P.Boga za nogi a tu gowno 28.02.07, 20:53 halicz5 napisał: > NIE MA żADNYCH PRAWNYCH MOżLIWOśCI, BY WYBUDOWAć DROGę PRZEZ TORFOWISKO NAD ROS > PUDą. > Wiadomo było każdemu wykształconemu ekologowi (kto czytał ze zrozumieniem prawo > unijne zwane dyrektywami ten wie; pan Szyszko na pewno nie zrozumiał) od dawna, > że strona rządowa jest skazana na porażkę i przez Rospudę żadna droga nie > zostanie wybudowana. > My ekolodzy, wiemy, że nasz rząd nie ma nic do gadania w tej sprawie. Decyzja o > wybudowaniu drogi przez torfowisko nie leży w kompetencjach polskiego rządu. > (Pewnie im się wydaje, że mogą o tym decydować albo tak ich to wnerwia, że idą > w > zaparte za wszelką cenę w stylu "zesram się, a nie dam się"). > Walka w obozie nad Rospudą idzie o to, żeby torfowiska nie rozgrzebali, nie > zniszczyli... bo oczywiście nie wybudują. > NIE MA żADNYCH PRAWNYCH MOżLIWOśCI, BY WYBUDOWAć DROGę PRZEZ TORFOWISKO NAD ROS > PUDą. > O dzisiejszej konferencji Szyszki i Budomexu-Dromexu: jeszcze takich > niekompetentnych bredni z radiu nigdy nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Po raz kolejny UE broni nas przed... 28.02.07, 21:04 ...głupotą i uporem naszych "włodarzy":))) Thank You UE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Po raz kolejny UE broni nas przed... 28.02.07, 22:35 kolaborantka! zdrajczyni! brukselski piesek Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Koniec tematu Rospudy. 28.02.07, 21:02 Sprawa jest jasna. Obwodnicy przez Rospudę nie bedzie. Wyrok ETS raczej łatwo przewidzieć. A wyrok ETS jest dla nas wiążący o będzie oznaczać wstrzymanie prac i cofniecie zgody inwestorom. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Cieslik z PO przegrał . 28.02.07, 21:31 Cieslik burmistrz Augustaowa z PO przegrał popierając trefną koncepcję. Ciekawe czy teraz poprze wersję ekologów bo to jedyna droga dla aUGUSTOWIAN. Odpowiedz Link Zgłoś
maro1970 Kompromitacja rządu 28.02.07, 21:55 Dobry wieczór! pozdrawiam serdecznie, Całym sercem popieram akcję protestacyjną przeciwko planowanej obwodnicy augustowskiej. To przerażające, że na straży przestrzegania prawa w Polsce stoi Unia Europejska, a nie rząd polski. Jestem zdruzgotana wypowiedziami pana ministra ochrony środowiska. No i jeszcze ta manipulacja emocjami społecznymi, budowanie konfliktu: ludzkie życie-życie żabek i jaszczurek. Obwodnica przez dolinę Rospudy nie powinna powstać, bo łamie unijne dyrektywy i polskie zapisy, dotyczace zrównoważonego rozwoju. Mieszkańcy Augustowa mają prawo domagać się rozwiązania problemów komunikacyjnych swojego miata-jednakże rozwiazywanie tychże problemów nie może następować w wyniku łamania prawa. No i jeszcze postawa pana premiera Kaczyńskiego-może referendum lokalne, może ogólnopolskie, co tu zrobić, aby uzyskać pozorną, społeczną aprobatę dla irracjonalnego pomysłu! No i jeszcze przyczynek do jednego z wcześniejszych postów-aktywność środowisk ekologicznych w kwestii budowy obwaodnicy przez dolinę Rospudy to kwestia nie tyle ostanich miesięcy, co lat.Plany budowy obwodnicy były wielokrotnie wcześniej oprotestowywane. Jestem poruszona i zniesmaczona postawą polskiego rządu. A już wypowiedzi pana premiera o tym, iż "może należ zastanowić się nad kształten UE, tak, aby każy mogł decydować o sobie na własnym terenie" uważan za komletnie pozamerytoryczne. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Kompromitacja rządu 28.02.07, 22:37 podziekuj za to rządowi Marka Belki i Buzka bo to one nam ten pasztet zgotowały Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny55 Re: Kompromitacja rządu 28.02.07, 22:51 tzn. że ten "rząd" jest tak nieporadny że juz nic nie może zrobic bidulek Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Re: Koniec tematu Rospudy. 28.02.07, 21:47 Ja się boję że te oszołomy prędzej bedą chcieli wyjść z UE albo płacić kary niż ustąpić... ech w mym kraju rozum zasypia... rozsądek jest zmęczony, oddala się i znika... Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n Re: Koniec tematu Rospudy. 28.02.07, 22:37 płacić napewno nie będziemy prędzej wyjdziemy Odpowiedz Link Zgłoś
ergo12 Do polskiego "skina" Unia napewno da sobie radę 28.02.07, 22:41 z Polską, zakalą Europy!! Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny55 Re: Polska dała radę Hitlerowi i ZSRR da radę i U 28.02.07, 23:18 ty chyba naprawdę nie wiesz co piszesz, idź lepiej na blokadę bo "wódz" wzywa Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny55 Re: Koniec tematu Rospudy. 28.02.07, 22:49 wyjść to możemy, ale chyba na idiotów... Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Koniec tematu Rospudy. 28.02.07, 23:14 s-k-i-n napisał: > płacić napewno nie będziemy prędzej wyjdziemy Wyjdziecie? To wychodźcie. Ja zostaję. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Koniec tematu Rospudy. 01.03.07, 00:00 s-k-i-n napisał: > z UE wyjdziemy.. jako Polska Polska to ty? Uważaj, kiedy wypowiadasz się w liczbie mnogiej. Są miliony Polaków, którzy mają inne zdanie niż ty i nie wybierali ciebie na swojego rzecznika. Wyjść z Unii możesz sobie prywatnie, emigrując na Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Koniec tematu Rospudy. 01.03.07, 06:49 > z UE wyjdziemy.. jako Polska Ew opuszczenie unii (jak debilny to pomysł by nie był) nie uchroni nas przed zapłaceniem kar przez unie juz naliczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
lszusz Re: Koniec tematu Rospudy. 28.02.07, 21:47 Nie będzie żadnej obwodnicy bo nie będzie żadnego ruchu tirów. Sprawę rząd przegra, bo przez ekologów ma przechlapane w KE(to długa historia i nie bedę się nad tym rozwodził} Augustowianie zablokują trasę i przejście graniczne w Budzisku. Nawet jak siły porządkowe ich rozgonią to przejdą do partyzantki i będą tiry odrzucać butelkami z bęzyną. Wot i wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
rigz Rospuda: rząd przygotowany na Europejski Trybunał 28.02.07, 21:58 czy będą rozpoczęte prace, czy nie to i tak źle i tak niedobrze Odpowiedz Link Zgłoś