Dodaj do ulubionych

Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji

02.03.07, 13:37
Jakie referendum? Po co? Żadnego referendum, tylko prawo do decydowania o
swoim ciele, życiu itp. To powinno być zapisane w konstytucji.
Obserwuj wątek
    • maureen2 Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 13:37
      sz.p.Switaj,znacznie prościej jest namówić swoich rodziców,aby wyciągnęli
      wtyczkę respiratora z kontaktu,zamiast urządzać referendum.
      • pe1 Re: Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 13:44
        i tym samym skazać ich na 25 lat więzienia za odebranie życia z premedytacją

takie niestety jest polskie prawo
        • xs550 dura lex sed stulta lex 02.03.07, 16:49
          jak w temacie
      • coldbitch Re: Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 13:48
        w tym sęk, że jak ktoś na prośbę chorego wyciągnie tę wtyczkę, to pójdzie
        siedzieć za morderstwo. A sparaliżowany człowiek sam wtyczki wyciągnąć nie da
        rady...
        • mppmpp A gdyby tak robot podłączany przez USB do kompa 02.03.07, 18:22
          Są seryjnie produkowane. Przecież każdy może sobie taki kupić i podłączyć. Ja takiego użyłem do przeciągnięcia kabla za szafą...
      • yavorius Re: Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 13:55
        Po to ma być to referendum, żeby oni właśnie nie musieli tego robić.
        • podatnik2 Ciekawe, ile dostał kasy za swoją "walkę"... 02.03.07, 14:24
          Gdy trzeba wrzucić na tapetę temat "prawa" do dobijania nieuleczalnie chorych,
          to i sparaliżowany się znalazł, i usłużni dziennikarze "Gazety Wybiórczej", i
          inne lewackie media, które gotowe są sprawę rozdmuchiwać....
          Ciekawe co na to histeryczka z "Tageszeitung" - przecież eutanazję stosowano
          powszechnie w Niemczech za rządów Adolfa Hitlera?
          • spokojny55 Re: Ciekawe, ile dostał kasy za swoją "walkę"... 02.03.07, 14:26
            weź się puknij w swoje durne czoło
          • kontonaspam Re: Ciekawe, ile dostał kasy za swoją "walkę"... 02.03.07, 14:52
            Piszesz w temacie: Ciekawe, ile dostał kasy za swoją "walkę"...

A zastanowiłeś się na co mu ta kasa może się przydać?
            • eugenia_palej Jemu nie, ale rodzinie tak. 02.03.07, 15:00
              • wuetend Re: Jemu nie, ale rodzinie tak. 02.03.07, 16:02
                yhym, ale rodzinie radia Maryja ..

a jakież to tajemne siły stoja za finansowaniem eutanazji..?? sam szatan czy
                jegoż wysłannicy?
                • xaliemorph Re: Jemu nie, ale rodzinie tak. 02.03.07, 18:55
                  > a jakież to tajemne siły stoja za finansowaniem eutanazji..?? sam szatan czy
                  > jegoż wysłannicy?

Tak dalej parafrazując, jakie to tajemne siły zmuszają do życia wbrew woli. Do życia w upodleniu, do życia w skorupie. Skoro człowiek tak uważa ma w pewnym sensie do tego prawo. Jak ktoś chce popełnić samobójstwo to popełnia (choć jest namawiany by tego nie robił), chory człowiek nie ma wyboru. Nie jestem za tym by zalegalizować eutanazję gdyż może to doprowadzić do uśmieracania osób starszych niczym w początkowych eksperymentach III Rzeszy jeszcze sprzed masowych ekstreminacji. Ale w wyjątkowych przypadkach jak ów na czasie należy podejść z większą rozwagą. My go zmuszamy do piekła na Ziemi względem jego i jego rodziców.
          • scolopetarius Wyciąg wtyczkę zębami i odwal się od innych 02.03.07, 16:28
            już gotują tobie smołę.
      • piotrwit55 Re: Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 16:22
        jestes debilem.
    • polski_murzyn Ludzie stworzyli mu piekło na ziemi . Amen. n/t 02.03.07, 13:38
      • mike.recz Re: Ludzie stworzyli mu piekło na ziemi . Amen. n 02.03.07, 13:41
        Akurat ten gość wie co mówi.
        Nie chciałbym być na jego miejscu.
        • krwe Re: Ludzie stworzyli mu piekło na ziemi . Amen. n 02.03.07, 13:51
          Tylko ten żyje naprawdę, który moze się sam unicestwić.
          • tfurca www janusza 02.03.07, 14:00
            www.switaj.eu/news.php
    • zbirut Przecież mamy u nas od dawna eutanazję 02.03.07, 14:02
      czy jak sie nie leczy starego człowieka w polskim szpitalu ponieważ koszt
      leczenia byłby zbyt wysoki i czeka się aż kipnie to jak to nazwać?
      • waldam Re: Przecież mamy u nas od dawna eutanazję 02.03.07, 22:23
        ale nie usankcjonowane prawnie
    • dzakarta Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 14:03
      Gosiewski (a i cały pisuar )bezwstydnie łże w sprawie tzw. esbeckich emerytur
      twierdząc, że mają oni nawet po 9 tys. zł. Nienawistnie napuszcza
      społeczeństwo na emerytów mundurowych kierując się niskim i podłym uczuciem
      zemsty i nienawiści.
      Emerytowany pułkownik kontrwywiadu po 35 latach służby ma ok. 2,5 tys.
      emerytury, a i to nie każdy.
      Niech Gosiewski pokaże w telewizji chociaż jedną decyzję emerytalną o wys. 9
      tys. zł a nawet 5 tys. zł, no niech pokaże - ale konkretną i prawdziwą! Tyle to
      nie mają nawet emerytowani generałowie!!! WSTYD i HAŃBA!!!
      A prasa i telewizja dają się naiwnie manipulować pisuarowskim specjalistom od
      siania nienawiści i nie dopuszczają do głosu żadnego emeryta, który mógłby
      pokazać swoją decyzję emerytalną na wizji i te RZEKOME 9 tys. zł MIESIĘCZNIE.
      • grisza14 Kolega z wsi czy z ube? 02.03.07, 15:00
        ja Ci juz cymbale odpowiadalem na innym watku.Pokaz takiego 45-letniego
        emeryta, ktory wstapil w wieku lat 10- na sluzbe ? Puknij sie cymbale w czolko.
    • thehard Wniosek o eutanazję 02.03.07, 14:04
      Chyba jest zgodny z proponowanym nowym zapisem w konstytucji cyt. "Źródłem
      wolności i praw człowieka i obywatela jest przyrodzona i niezbywalna godność
      człowieka, przynależna mu od chwili poczęcia". To właśnie nasza godność
      pozwala nam zadecydować kiedy chce się zakończyć istnienie na tym padole. A
      poseł dwojga imion, Marek Jurek, zamiast filozofować może dałby płatne zajęcie
      Panu Świtajowi np. w postaci prowadzenia osobistej strony inernetowej (chyba
      go stać jako chrześcijanina), z czym Pan Świtaj jak widać dobrze sobie radzi.
      A byłoby to dla niego jakimś punktem zaczepienia na tym padole.
      • aserett Re: Wniosek o eutanazję 02.03.07, 14:18
        Gdyby to chodziło o moje dziecko chyba bym mogła odłączyć ten respirator,(tylko
        na jego prośbę)ale najpierw bym musiała mieć środki usypiające aby nie czuł
        duszenia się. Zbyt go kocham aby patrzeć na takie cierpienie.
      • petro5 Re: Wniosek o eutanazję 02.03.07, 14:26
        Całkowicie popieram. Jak tak bardzo chce chronić życie od poczęcia to niech
        i chroni życie tego człowieka, a nie zdaje go na łaskę losu. On też był kiedyś
        poczęty i wiecznie żyje. Następny mądry kurdupel.
    • kapitan_stopczyk Aż dziwne, że jeszcze się nie odezwały świętoszki. 02.03.07, 14:11
      Te świętoszki co to plotą przy każdej okazji o "świętości życia" i w
      zadziwiający sposób łączą aborcję z eutanazją.
      Głupio się jakoś w tej sprawie odzywać, kiedy sam zainteresowany swoim własnym
      głosem domaga sie skrócenia jego cierpienia?
      Dalej oszołomy - wymyślcie jakieś "argumenty".
      Może tego sparaliżowanego faceta nazwiecie mordercą?
      To do was podobne - wy "obrońcy życia".

-------------------------------------------------------
      - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
      demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
      - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
      • podatnik2 Za to lewackie dewotki juz brylują na tym forum... 02.03.07, 14:27
        I nieważne, że nie mają żadnych logicznych argumentów - ich broń to histeryczny
        krzyk i obelgi - zawsze trzeba swoją porcję umysłowego guana wylać...
        • spokojny55 Re: Za to lewackie dewotki juz brylują na tym for 02.03.07, 14:32
          jak jestes taki mądry i odważny to pojedź do tego człowieka spojrzyj mu w oczy
          i zapytaj go dlaczego jest taki głupi, że chce się zabić
        • grizwold Re: Za to lewackie dewotki juz brylują na tym for 02.03.07, 14:46
          Sam jestes lewacki dewot!
          Argument jest jeden, wystarczajaco dobry: czlowiek powinien miec prawo o
          decydowaniu o sobie. Kropka.
      • pokorny_p Już się odzywam... 02.03.07, 15:37
        Czyżby wyczuwał nutę nietolerancji? Skąd w Tobie tyle nienawiści?
        A między nami to życie jest święte. To że Ty go nie umiesz, nie chcesz, nie
        potrafisz uszanować nie oznacza konieczności zmieszania życia z błotem. Zdaj
        sobie sprawę (i nie tylko Ty), że popierając decyzję tego sparaliżowanego
        człowieka utwierdzasz go w przekonaniu o słuszności jego decyzji - popychasz go
        do śmierci. Spójrz na to z tej strony, a poczujesz smak krwi na rękach.
        Czymże jest wolność wyboru? Dla niewierzących w Boga to przepustka do egoizmu i
        zwolnienia się z odpowiedzialności za własne życie, ciało i umysł.
        Dla wierzących to świadomość o przynależności (ludzkiego ciała) do Boga i dbanie
        o nie, rozwijanie umysłu i za wszelką ceną pozostawianie go przy życiu - bo
        jeśli w tej chwili moje życie mi jest nie potrzebne to jutro może moje SŁOWO
        uratuje komuś życie.
        Nie zazdroszczę tak głębokiego kalectwa i głęboko współczuję panu Świtajowi ale
        brak mu odwagi aby uwierzyć, że jego życie może być przykładem dla innych i
        zamiast się zabierać z tego świata jak frajer mógłby wlać w serca innych chorych
        ludzi trochę nadziei - tylko niech zacznie w to wierzyć w sens życia.

kapitan_stopczyk napisał:

> Te świętoszki co to plotą przy każdej okazji o "świętości życia" i w
        > zadziwiający sposób łączą aborcję z eutanazją.
        > Głupio się jakoś w tej sprawie odzywać, kiedy sam zainteresowany swoim własnym
        > głosem domaga sie skrócenia jego cierpienia?
        > Dalej oszołomy - wymyślcie jakieś "argumenty".
        > Może tego sparaliżowanego faceta nazwiecie mordercą?
        > To do was podobne - wy "obrońcy życia".
        >
        >
        >
        > -------------------------------------------------------
        > - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej,
        > demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej?
        > - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej.
        • wolt-r Szacunek do życia a bogowie. 02.03.07, 15:56
          Wymagasz od człeka, żeby za wszelką cenę znalazł jakikolwiek sens dalszego
          żywota. Ale nie uważam, że jest frajerem uciekając. Mógłby nadać sens życiu
          innych ludzi, być przykładem. Pytanie, po co? Pytanie, na które odpowiedzi nie
          ma.
          Wierzący uznają, że ich życie jest darem od boga i tylko ten bóg może je
          odebrać. Może nawet wielu by zaryzykowało odebranie sobie życia, lecz boją
          się... kary za to przewidzianej - męki piekielnej.
          Niewierzący, wbrew propagandzie katolickiej, szanują życie. Ale uznają je za
          własność osobistą. Dlatego kazdy człowiek ma prawo decydować, co z WŁASNYM
          życiem zrobić.
          I nie zgadzam się, że "dla niewierzących w Boga to przepustka do egoizmu i
          zwolnienia się z odpowiedzialności za własne życie, ciało i umysł". Są
          odpowiedzialni. Chyba nawet bardziej niż wierzący w boga. Dlaczego?
          Ponieważ wierzący dbają o swe życie, rozwijają umysł, nade wszystko wiarę - ale
          robią to ze względu na boga. Jednocześnie niespodzianki (miłe i przykre) uznają
          za nagrodę lub karę bożą. Widocznie bóg ma taki, a nie inny plan w stosunku do
          danej osoby.
          Ludzie niewierzący robią z życiem to samo (może prócz umacniania swej wiary)
          ale nie dla kogoś - nie dla boga. Robią to przez szacunek dla siebie, przez
          szacunek dla samego fenomenu jakim jest we wszechświecie życie. Oto istota
          szacunku do życia.
    • wiktorjedoch to zwykłe tortury ! a nie uporczywe leczenie 02.03.07, 14:35
      Odłączenie maszyn TO NIE EUTANAZJA !
      mam 56 lat i nie byłem świadom że wbrew mojej woli mogę być torturowany różnymi
      maszynami. Myślałem że jest to możliwe tylko za moją zgodą.
      Teraz będę unikał lekarzy a w poważniejszym przypadku bedę w miarę możliwości
      bronił się przed wzywaniem pogotowia. Może uda się odejść NORMALNIE.
      • mppmpp Re: to zwykłe tortury ! a nie uporczywe leczenie 02.03.07, 14:54
        Zgadzam się! Jak człowiek ma raka i nie chcę się leczyć i umiera to też jest eutanazja? 20 lat temu już dawno by nie żył, bo nie było środków do przedłużania życia.
        W średniowieczu byli bardziej humanitarni...
      • gulcia77 Re: to zwykłe tortury ! a nie uporczywe leczenie 02.03.07, 15:10
        Od 18tego roku życia noszę w portfelu adnotację, ze nie zgadzam się na
        podtrzymywanie mojego życia w sposób sztuczny, nie chcę resuscytacji, zgadzam
        się aby wszelkie moje organy pobrano do przeszczepów, a ciało spalono. Ponieważ
        jest to oświadczenie woli to skutkuje w sensie prawnym. Napisałam je na skutek
        osobistych doświadczeń życiowych, gdyż jako nastolatka opiekowałam się moją
        prababcią i nigdy nie chciałabym żeby to spotkało mnie. Dlatego krzyk o
        "świętości życia", lewicowym oszołomstwie etc. w ogóle na mnie nie działają. Mam
        po prostu doświadczenie... Trudno rozpoczynać dyskusję od problemu eutanazji,
        jeśli nie ma debaty na temat oswiadczeń co do własnej woli
    • _real_ Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 14:49
      Zamiast tyle gadać po próżnicy wejdźcie na jego stronę, ściągnijcie wnioski,
      wypełnijcie je i wyślijcie. Czyli innymi słowy zróbcie coś konkrentego zamiast
      biadolić i obrzucać siebie nawzajem i innych błotem.
      www.switaj.eu/wnioski.php
    • _real_ A wybiórcza nawet nie jest w stanie dobrego linka 02.03.07, 14:50
      A wybiórcza nawet nie jest w stanie dobrego linka podać:
      www.switaj.eu/wnioski.php
      • grisza14 Referendum w sprawie Rospudy to mialoby byc 02.03.07, 14:59
        referendum w sprawie czy wolno lamac prawo. Referendum w sprawie eutanazji to
        dobry uczynek , bo to Kali podpieprzyc krowe.Typowa mentaqlnosc lewactwa.Kiedy
        ekolobbysci posprzataja po sobie w Puszczy Augustowskiej?
        • grizwold Re: Referendum w sprawie Rospudy to mialoby byc 02.03.07, 15:00
          tak naprawde to o co Ci chodzi?
        • grisza14 Moze troche za duzy skrot myslowy 02.03.07, 15:04
          chodzi o to, ze jak premier proponowal referendum w sprawie rozpudy to lewactwo
          orzeklo, ze to referendum na temat, czy wolno krasc.Referendum zas na temat
          eutanazji jest cacy, bo to zwolennicy eutanazji chca referendum nad lamaniem
          prawa.
          • noszfak Re: Moze troche za duzy skrot myslowy 02.03.07, 17:31
            Nie zauważasz tylko jednej zasadniczej różnicy między tymi sprawami. Dolina
            Rospudy to nasza wspólna własność, a skutki jej zniszczenia mogą wpłynąć na całą
            społeczność.
            Jeśli chodzi zaś o eutanazję, sprawa sprowadza się do prawa do decydowania tylko
            i wyłącznie o własnej osobie. A zatem porównywanie tych dwóch spraw jest mocno
            naciągane.
          • pe1 Re: Moze troche za duzy skrot myslowy 02.03.07, 17:31
            jak bardzo odmóżdżonym cymbałem trzeba być, żeby nie rozróżniać referendum w
            sprawie konkretnego przypadku gdy chodzi o złamanie prawa od referendum w
            sprawie zmiany prawa?
            • grisza14 Wlasnie sie zgadzam; referendum jak Kali ukrasc 02.03.07, 17:34
              krowe to dobrze.Jak Kalemu ukrasc krowe to zle.Zgadzam sie z gory na wszystko.
    • neiden polska konstytucja i eutanazj ? 02.03.07, 14:58
      w polskiej konstytucji polacy nie maja wiele praw.wzorem powinna byc
      konstytucja amerykanska usa, w orginalnej wersji.
      • megas1 Re: polska konstytucja i eutanazj ? 02.03.07, 15:10
        Jest sposób: Niech NFZ zaprzestanie finansowanie respiratora, np. niech
        odbierze sprzęt. Jeszcze nikt NFZowi nie zrobił nic z powodu odmowy leczenia
        nietypowej choroby. A ZUS niech go uzna za zdolnego do pracy - odpadnie pomoc
        społeczna, zasiłki itp. Tutaj też bez sankcji. I będzie wszystko zgodnie z
        litera prawa, Konstytucją i Bóg wie czym
        • megas1 Re: polska konstytucja i eutanazj ? 02.03.07, 15:15
          Szkoda że "snajper" strzelił sobie w łeb. Mógł wczesniej zrobić choć jeden
          dobry uczynek w życiu...
    • palestina1 Szkoda fatygi 02.03.07, 15:10
      w katolandzie nawiedzeni z luboscią obserwują jak ktoś umiera lub żyje w
      męczarniach.Katolom sprawia to niespotykaną przyjemność.
    • paterka Re: Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 15:32
      Jak to zwykle u nas bywa najlepiej pomylić pojęcia. Czym innym jest eutanazja
      (odebranie życia na prośbę chorego), a czym innym zaprzestanie uporczywego
      leczenia. Tytuł jedno, w treści prośba chorego o drugie. A ludzie, jak to
      ludzie - jeśli chodzi o eutanazję, to zaraz widzą tłum staruszek i starców, na
      których dybie rodzina.
      Przypominam, że gdy papież umierał i prosił o zaprzestanie leczenia, nikt go do
      aparatury na siłę nie podłączył i nie trzymał tak, aż do.... no własnie? Do
      kiedy można tak podtrzymywać życie??
    • jjjupiter Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 15:32
      To swinstwo i wyrachowanie mylic eutanazje na zyczenie z mordowaniem ludzi
      niepelnosprawnych. To tak samo jak postawienie znaku rownosci z zarodkiem do 12
      tygodnie ciąży z noworodkiem.To sa swinstwa wprowadzajace w blad opinie
      spoleczna i nic wiecej.Dlaczego wszyscy ludzie tzw. sprawni maja prawo do
      zadania sobie smierci (np.bez problemow moga sobie skoczyc z okna-i tzw obroncy
      zycia moga im tez skoczyc)-a niepelnosprawnym zabiera sie do tego prawo i
      jeszcze uzasadnia sie to ich dobrem-To bezczelne-gdzie rownosc wobec prawa
    • pavliktoja Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 15:32
      janusz ja jestem z Toba...
      a tak przy okazji... to skoro ktos jest dorosły i świadomy tego co robi to
      powinien miec prawo decydowania o sobie...
    • wolt-r Eutanazja ~samobójstwo. Jak zakazać?!!! 02.03.07, 15:39
      Jeżeli ktoś jest osobą niewierzącą w jakiekolwiek życie pozagrobowe, bóstwa
      będące źródłem moralności, i chce popełnić samobójstwo to czy ma do tego prawo?
      Kto może zabronić wolnemu obywatelowi targnąć się na własne życie?
      Różnica pomiędzy przeciętnym człowiekiem chcącym popełnić samobójstwo, a osobą
      cierpiącą jak pan Janusz Świtaj polega tylko na tym, że ten drugi jest
      sparaliżowany. On nie jest w stanie wziąć do ręki żyletki.
      Aparat państwowy, w imię ochrony życia, wykorzystuje to. Polskie prawodawstwo
      nie jest oparte na zasadach oświeceniowych, lecz na zasadach katolickich - i to
      dość swobodnie interpretowanych. Skutkiem tego jest fanatyczna chęć ochrony
      życia a nawet przymus do życia. Każda osoba, która z tego życia rezygnuje
      uważana jest za osobę w depresji lub jakkolwiek niezrównoważoną psychicznie.
      Przeciętny obywatel nie potrafi sobie wyobrazić, że ktoś jest w stanie podjąć
      całkowicie świadomą decyzję - nawet wbrew własnym instynktom i uczuciom! -
      decyzję o zakończeniu swego żywota. A tak postąpił pan Świtaj.
      Zwracam uwagę, że zaprzestanie podtrzymywania życia lub uśmiercanie INNYCH osób
      niezależnie lub wbrew ich woli (np. będących w śpiączce) jest czymś odmiennym
      niż własna chęć popełnienia samobójstwa.
      • grisza14 Proby samobojcze karac smiercia !!! 02.03.07, 15:53
      • maureen2 Re: Eutanazja ~samobójstwo. Jak zakazać?!!! 02.03.07, 17:11
        samobójstwo czy eutanazja są nieodwracalne,nie ma powtórki z rozrywki.
        Często ludzie zmieniają zdanie,dobrze kiedy zdążą zrobić to w porę.
        Watpię,czy pan Switaj chce umrzeć i to akurat teraz.Ma swoje zainteresowania,
        stronę internetową,życie jego ma sens i może być przykladem dla innych w podo-
        bnej sytuacji.

• wolt-r Re: Eutanazja ~samobójstwo. Jak zakazać?!!! 02.03.07, 17:26
          "Watpię,czy pan Switaj chce umrzeć".
          Wiesz, wątpliwości zostaw dla siebie. Czasem wystarczy i czasem nalezy po
          prostu słuchać, co mówią inni.
          Możesz miec wątpliwości czy sama chcesz umrzeć teraz. Jesli te wątpliwości masz
          to żyj sobie dalej.
          Ale tamten facet nie mówi nic o swoich wątpliwościach apropos tego czynu. Być
          może w ostatniej sekundzie konania po odłączeniu zmieni zdanie - ale:
          1) to nie Twój problem, tylko jego;
          2) sądzę, że on już wziął to pod rozwagę i - mimo to! - podjął decyzję o
          śmierci.
          • maureen2 Re: Eutanazja ~samobójstwo. Jak zakazać?!!! 02.03.07, 17:38
            słucham tego co mówi i stąd moje wątpliwości.
            A akcja medialna,to zupełnie inna sprawa.
    • evina69 Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 15:56
      Biednego i samotnego człowieka szybko pozbawią życia.
    • mekagojira Nie wolno przerwac uporczywego podtrzymywania 02.03.07, 16:19
      przy zyciu? Przeciez tu jest taki przypadek, chyba nie ma problemu.
      A poza tym jak ten koles prowadzi swojego bloga a nie moze wtlaczyc sobie
      guziczka od respiratora?
      Cos mi tu smierdzi...
    • sectral To nie chodzi o eutanazje 02.03.07, 16:19
      Przecież Pan Janusz nie chce śmierci (z tego co pisze Gazeta) lecz pomocy i
      opieki ze strony społeczeństwa, które Mu się należą w imię elementarnej
      przyzwoitości. Tyle gadania o "solidarnym państwie", a tam gdzie taką
      solidarność można łatwo wykazać państwo zawodzi na całej linii. Osoby w takiej
      sytuacji jak on powinny otrzymać wszechstronną i pełną opiekę, a nie musieć o
      nią zabiegać w takl dramatyczny sposób. Po prostu wstyd.
      Nota bene, tam gdzie legalna jest eutanazja (Holandia,Szwajcaria)zgody na nią
      nie otrzymałby chory, który życzenie śmierci formułuje warunkowo - jeżeli nie
      możecie zapewnić mi opieki, przerwijcie mi życie.Eutanazja wchodzi w grę tylko
      gdy jakiekolwiek w ludzkiej mocy będące działanie nie może złągodzić cierpień,
      które człowiek uznaje za nie do zniesienia.
    • scolopetarius Idź do Piekła potworze, z czarną duszą 02.03.07, 16:27
      Od doczesnych niewygód ważniejsze jest życie wieczne. Samobójstwo nawet z
      pomocą innych pozostaje samobójstwem i skazaniem się na wieczne potępienie.
      • paterka Re: Idź do Piekła potworze, z czarną duszą 02.03.07, 16:36
        on nie chce, żeby go zabić, ale żeby go odłączyć od aparatury. Efekt niby ten
        sam, ale to jednak nie to samo
    • xs550 Re: Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 16:47
      W sumie to dlaczego czlowiek nie mialby decydowac o swoim wlasnym losie?
      Uwazam, ze Polska powinna jak najszybciej wprowadzic prawo regulujace sposob w
      jaki przeprowadza sie eutanazje. Referendum jest tu zbyteczne bo dlaczego ogol
      mieszkancow kraju mialby decydowac o losach jednostki?
    • sugib Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 16:57
      W dawnych, "barbarzyńskich" czasach aktem miłosierdzia było dobijanie ciężko
      rannych i konających. Nawet wrogom przysługiwał ten akt łaski. Nazwa długiego
      noża służącego do tego celu to właśnie "mizerykordia" - "miłosierdzie".
      Niestety, to nasze czasy są barbarzyńskie i okrutne. Konający musi się męczyć
      kilkanaście czy kilkadziesiąt lat bo jakiś inzynier wynalazł urządzenie, które
      nie pozwoli mu umrzeć. Za co taka kara?
    • tom1003 Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 17:09
      nie wolno robić referendum w sprawie przebiegu drogi, wolno w sprawie życia
      dziwne te standardy
    • bsc1 Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 18:44
      Jestem gotów wziąć udział w takim referendum i poprzeć prawo do samostanowienia
      o sobie, jeśli dany człowiek jest sparaliżowany i pozostaje przy zdrowych
      zmysłach. Niewyobrażalną gehennę jaką przeżywa osoba sparaliżowana może pojąć
      tylko taki "bezwolny" człowiek, który skazany jest na wegetację jak roślina.Ale
      tylko taki człowiek powinien mieć wyłączne prawo do podjęcia do tej decyzji.
    • kaczoryn Sparaliżowany chce referendum ws. eutanazji 02.03.07, 22:15
      UWAGA! Podano błędny link do strony Janusza Świtaja. Prawidłowy to
      switaj.eu - BEZ www

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka