moherowy_majtek 10.03.07, 09:57 Żeby tylko ktoś nie wymyślił jeszcz alkoholooszczędnej wódki, bo to dopiero byłaby tragedia! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mwirek Wszystkie ściemniacze mam wyrzucić? 10.03.07, 10:34 Dlaczego ktoś za mnie ma decydować że muszę korzystać wyłącznie z silnego oświetlenia, podczas gdy ja lubię półmrok. Do wszystkich żyrandoli i kinkietów ma pozakładane ściemniacze. Teraz, aby umożliwić ściemnianie trzeba by zmieniać wszystko na halogeny, bo żarówek świetlówkowych nie można ściemniać. Poza tym światło halogenowe jest rakotwórcze. Może powodować nowotwór oczu. Światło świetlówkowe jest natomiast bardzo niezdrowe dla oczu. Nawet jeśli założymy świetlówki t.zw. żółte, imitujące barwę normalnych żarówek, to takie światło drga z częstotliwością 50 razy na sekundę. Wzrok przy nim bardzo się męczy. Żrówka tradycyjna oczywiście również podlega takim drganiom jednak tutaj żarnik nie zdąży ostygnąć i światło jest emitowane bardziej stabilnie. Nie są widoczne takie drgania. Przesuńcie przed oczami szybko palec przy żarówce tradycyjnej i świetlówce. Odrazu dostrzeżecie różnicę. Siedzenie przy świetlówce to tak jakby siedzieć cały czas przed starym telewizorem, lub monitorem. Dopiero zaczną się w Unii choroby oczu. Okuliści mogą zacierać ręce. Uważam że nie powinno się oszczędzać na zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
whirl Re: Wszystkie ściemniacze mam wyrzucić? 10.03.07, 10:43 Poczytaj sobie jak działają swietlówki kompaktowe a nie opowiadaj farmazon. "Poza tym światło halogenowe jest rakotwórcze" W jakim brukowcu to wyczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: Wszystkie ściemniacze mam wyrzucić? 10.03.07, 11:12 > bo żarówek świetlówkowych Albo żarówki albo świetlówki. Światło halogenów powoduje raka ? Jakieś bliższe dane ? Halogen to taka sama żarówka jak każda inna. Nie można go w żaden sposób nazwać energooszczędnym. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Wszystkie ściemniacze mam wyrzucić? 10.03.07, 13:57 >>Światło halogenów powoduje raka ? Jakieś bliższe dane ? Teoretycznie to możliwe, ponieważ z powodu wyższej temperatury żarnika, emitują żarówki halogenowe wiecej światła ultrafioletowego Ale normalnie światło ultrafioletowe zatrzemuje już zwykłe szkło, ale nie skło kwarcowe z którego są zrobione żarówki halogenowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Wszystkie ściemniacze mam wyrzucić? 10.03.07, 13:35 O rakotworczych wlasciwosciach halogenow jeszcze nigdy nie slyszalam. Skad to masz? Natomiast malo sie rozeznajesz, co sie dzieje w swiecie zarowek oszczednosciowych. O zoltym swietle typu zarowkowego juz nikt nie mowi, na opakowaniach porzadnych, nowoczesnych swietlowek sa podane nie tylko obszary zastosowania (przedpokoj, rosliny, do czytania itd), ale rowniez tzw temperatura swiatla. Zwykle swietlowki maja ja w granicach 2700°K, lepsze w granicach 4000, natomiast te zblizone dp swiatla slonecznego 6400°K. Widziales juz te dane na polskich opakowaniach? I wierz mi, oko, dostrzegajace migania tylko w granicach 25 Hz nie widzi drgan takiej swietlowki, ktora drga z 50 Hz. Mam takie w domu i nie zamienilabym ich juz na zoltawe zarowki. Podobnie moc tych swietlowek siega juz do kilkudziesieciu watow, a nie tylko 7, 11, 13 jak dawniej. Sa tez swietlowki nie wymagajace czasu rozswietlania sie. Swieca od razu pelnym blaskiem. Wiec nie krytykuj rzeczy, ktorych raczej jeszcze nie znasz, bo technika poczynila w miedzyczasie cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_xcvs Re: Wszystkie ściemniacze mam wyrzucić? 10.03.07, 14:04 >>I wierz mi, oko, dostrzegajace migania tylko w granicach 25 Hz nie widzi drgan >>takiej swietlowki, ktora drga z 50 Hz. Światlo drgające z częstotliwością 50Hz, a właściwie w przypadku zwykłych świetlówek 100Hz jest faktycznie nie zdrowe i meczące oczy. Świetlówki kompaktowe nie drgają widocznie ponieważ drgają z częstotliwością 20kHz-100kHz, są zasilane z przetwornika elektronicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kap777 jestem przeciw bez możliwości wyboru 10.03.07, 10:37 Ludziom powinno dać możliwość wyboru, żarówki energooszczędne nie posiadają widma ciągłego (dają widmo pasmowo-liniowe) do którego ludzie od tysiącleci są przyzwyczajeni. Nikt nie wie czy to będzie dobre dla naszych oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
dibianka podswietlanie miast 10.03.07, 10:38 jestem ciekawa, czy zostanie tez zmodernizowana panujaca ostatnimi czasy moda, mianowicie podswietlania wszelkich zabytkow w miastach, miasteczach i wsiach, a nawet wioseczkach. Ja mam w domu juz od lat energooszczedne zarowki i sortuje smieci, staram sie nie uzywac bezsensownie energii wszelkiego rodzaju. A mnie przeraza mysl, ile energii (lasow?) idzie na reklame miast? Dlaczego zabytki sa podswietlane cala noc, a nie tylko w czasie aktywnosci. Kochani burmistrzowie polskich miast: nawet w Paryzu wieza Eiffla jest podswietlona od zmorku do 24 czy 1 godziny w nocy, a potem miasto sobie spokojnie spi! Po co wydawac nasze pieniadze z podatkow tak bez sensu? Tylko dlatego, ze tak ladnie wyglada? Zeby te pare przejezdzajaych osob przez miasto w nocy zachwycalo sie miastem? Zeby taksowkarzom bylo przyjemniej? Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 W Polsce priorytetem jest docieplenie domów 10.03.07, 11:04 75% energii idzie na ogrzewanie / klimatyzację a tylko 25% na oświetlenie. Więc nacisk należy położyć na docieplenie budynków gdyż nadal większość nie spełnia standardów dot. energooszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
kita31 dokładnie 10.03.07, 17:40 Zamiast pieca - pompa ciepła i dofinansowanie do ich zakupu. Docieplić budynki BOŚ juz ma fajne kredyty, ale kto o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
takajednaania Re: dokładnie 10.03.07, 20:03 Kredyty termomodernizacyjne są dofinansowywane przez Bank Gospodarstwa Krajowego w wysokości 25% wartości inwestycji. Spróbuj jednak takie dofinansowanie otrzymać! Już w kwietniu-maju go nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
felicjan15 Energia idzie na ogrzewanie, 11.03.07, 10:47 W gospodarstwie domowym energia (prąd, gaz, węgiel) idzie na: oświetlenie, przygotowywanie posiłków (kuchnie gazowe, elektryczne, węglowe, mikrofalówki), chłodzenie żywności (lodówki), rozrywkę i naukę - TV, komputery itd, pranie i suszenie bielizny, podgrzewanie wody do kąapieli. Sądzę, że te wszystkie czynności zabierają razem max 50% energii. Druga połowa związana jest z ogrzewaniem zimą i chłodzeniem latem pomieszczeń. Nacisk należy więc położyć na docieplenie budynków (mieszkalnych, biurowych, produkcyjnych, handlowych) gdyż tutaj sa największe straty i możliwości oszczędności. Oświetlenie to prawdopodobnie max 10-15% zużywanej w Polsce energii. Odpowiedz Link Zgłoś
of2 Wymienimy zwykłe żarówki na energooszczędne 10.03.07, 12:06 .wyraźnie odczuwalne jest, że żarówki energooszczędne świecą słabiej niż ich starsze koleżanki o takiej samej mocy. Ciekawi mnie czy ktoś obliczył ile zużywają energooszczedne(?)-droższe żarówki aby równie mocno rozświetlić ..w głowach też. proekologicznyof2 Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Wymienimy zwykłe żarówki na energooszczędne 10.03.07, 17:19 Nie ma czegoś takiego, jak energooszczędna żarówka. Wszystkie żarówki mają bardzo słabą wydajność świetlną. Oszczędność energii daje stosowanie światła jarzeniowego, bo przy tym samym zużyciu energii - świeci jaśniej. "Ktoś" już dawno policzył, ile watów zużywa świetlówka dająca taką samą jasność światła, jak żarówka. Np. dla uzyskania jasności żarówki 60W, świetlówka zużywa 11W. Wszystkie te informacje znajdziesz na opakowaniach świetlówek. Oprócz zużycia energii (w watach) znajdziesz tam także jasność (w lumenach). Odpowiedz Link Zgłoś
ewa12321 Re: Wymienimy zwykłe żarówki na energooszczędne 10.03.07, 21:12 > Nie ma czegoś takiego, jak energooszczędna żarówka. Wszystkie żarówki mają > bardzo słabą wydajność świetlną. Oszczędność energii daje stosowanie światła > jarzeniowego, bo przy tym samym zużyciu energii - świeci jaśniej. Tu mozna polemizowac. Pierwsza zarowka Edisona przetwarzala raptem 1% energii na swiatlo, reszta to cieplo. Obecne zarowki maja sprawnosc do 6-8%. Natomiast swietlowka ma kolo 30%, wiec jest energooszczedna, bo z na konkretna ilosc swiatla wymaga ona znacznie mniej energii. Odpowiedz Link Zgłoś