Dodaj do ulubionych

Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman...

• maria10344 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:02
      Aż mi się nie chce wierzyć,że to jest prawda.To czarnoskry pilkarz otrzymal
      polskie obywatelstwo,zeby zaraz sie na nie wypiac a ta dziewczyna ma klopoty.To
      niepojete
    • poglodzio Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 08:05
      co ma obywatelstwo do studiów i pracy, przecież moga to robić i obywatele
      innych krajów, a w dodatku bać się deportacji do Australi normalnie żarty jakieś
      • buhaj_z_rogiem Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 08:11
        poglodzio napisał:

> co ma obywatelstwo do studiów i pracy, przecież moga to robić i obywatele
        > innych krajów, a w dodatku bać się deportacji do Australi normalnie żarty jakie
        > ś

Obywatele polscy za studia na państwowych uczelniach (dzienne) nie płacą, a nie-obywatele i owszem.
        A w takich np. Chinach strudia dla cudzoziemców są BEZPŁATNE!!!
        • buhaj_z_rogiem Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 08:12
          buhaj_z_rogiem napisał:

> Obywatele polscy za studia na państwowych uczelniach (dzienne) nie płacą, a nie
          > -obywatele i owszem.
          > A w takich np. Chinach strudia dla cudzoziemców są BEZPŁATNE!!!

Jeszcze taka mała uwaga: obywatele krajów UE mogą studiować u nas za darmo pod pewnymi warunkami.
          • koloratura1 Słusznie, choć nie całkiem a'propos 21.03.07, 08:54
            buhaj_z_rogiem napisał:

>
            > Jeszcze taka mała uwaga: obywatele krajów UE mogą studiować u nas za darmo pod
            > pewnymi warunkami.

Australia członkiem UE nie jest.
      • piwa2 wara??! 21.03.07, 08:12
        Komentarze, iż małżeństwo Kaczmarski postanowiło emigrować, wiec przez to nie
        szanowali Polski są nie na miejscu. Raczej poddaję w wątpliwość czy możemy być
        dumni z takiego Polaka, który taki osąd wygłasza.
        Ile to wielkich patriotów, Polaków żyło i żyje zagranicą...

KIlka lat temu znałem Litwinkę, która tu skończyła studia i nie mogła pracować
        bo nie ma obywatelstwa... podobny absurd.
      • koloratura1 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 08:51
        poglodzio napisał:

> co ma obywatelstwo do studiów i pracy, przecież moga to robić i obywatele
        > innych krajów,

Fakt, ale za studia, nawet dzienne na państwowych uczelniach, muszą płacić.
        Aby podjąć legalną pracę też trzeba mieć zgodę na pracę, że o ważnej wizie nie
        wspomnę.

> a w dodatku bać się deportacji do Australi normalnie żarty jakieś

Jeżeli masz na myśli, że niejeden w tym kraju dałby wiele za taką "deportację",
        to - rzeczywiście - bać się nie ma czego.

Natomiast faktem jest, że obywatele australijscy mają prawo przebywać w Polsce
        tak długo, jak długo legitymują się ważną wizą.
    • szatrang Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:08
      Zapewne Kaczmarski w owym czasie był wrogiem Kaczyńskich i stąd te trudności.
      Niech dziewczyna poczeka jeszcze 2 lata z hakiem i wszystko powróci na swoje
      miejsca.
    • lady_godziwa Córka Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu 21.03.07, 08:10
      Dowodem obywatelstwa polskiego jest act urodzenia, a nie dowód osobisty!

Zrzeczenie sie obywatelstwa po przez "jej matke" w jkej imieniu jest
      bezprawene, i jest nie ważne i to te głąby w MSZ powinny wiedzieć!

Sad already przyznał że ludzie którzy byli zmuszeni do zrzeczenia sie z
      obywatelstwa polskiego nie utracili tego obywatelstwa!

Córka Kaczmarskiego NIE ma problemu, to rząd ma problem z idiotami na
      stanopwiskach idiokratycznych!

Właśnie temu powinna słuzyc lustracja aby sie takiej PRLowskiej chołoty
      pozbywac na stanowiskach rządowych!
      • yyz777 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu 21.03.07, 08:34
        Wreszcie jakas inteligentna odpowiedz. Pozdrawiam.
      • kapitan.kirk Bzdury 21.03.07, 08:56
        > Dowodem obywatelstwa polskiego jest act urodzenia, a nie dowód osobisty!

Nieprawda. Decyduje obywatelstwo rodziców.

> Zrzeczenie sie obywatelstwa po przez "jej matke" w jkej imieniu jest
        > bezprawene, i jest nie ważne i to te głąby w MSZ powinny wiedzieć!

Nieprawda. Jest jak najbardziej ważne, jeżeli obydwoje rodzice (lub sąd w
        imieniu jednego z nich) się zgodzili, a dziecko ma poniżej 16 lat (czyli w
        opisywanym przypadku) lub, jeżeli skończyło 16 lat, również się zgodziło.

> Sad already przyznał że ludzie którzy byli zmuszeni do zrzeczenia sie z
        > obywatelstwa polskiego nie utracili tego obywatelstwa!

Nie ma to akurat nic do rzeczy, gdyż pp. Kaczmarskich nikt do niczego nie
        zmuszał.

> Córka Kaczmarskiego NIE ma problemu, to rząd ma problem z idiotami na
        > stanopwiskach idiokratycznych!

No, tu może masz trochę racji, w drugiej części wypowiedzi ;-P
        Pzdr
      • koloratura1 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu 21.03.07, 09:15
        lady_godziwa napisała:

Nieprawda; patrz przepisy.

> bezprawene, i jest nie ważne

Nieprawda, jest jak najbardziej ważne; patrz przepisy.

>i to te głąby w MSZ powinny wiedzieć!

"Głąby w MSZ" tu, akurat, wiedzą.
        Gorzej z głąbami forumowymi, którym WYDAJE SIĘ, że wiedzą...

Nikt nie zmuszał p. Kaczmarskiej do zrzekania się obywatelstwa w imieniu
        małoletniej córki. Zrobiła to dobrowolnie i to w latach, kiedy już "ludzie" NIE
        BYLI "zmuszani do zrzeczenia się obywatelstwa polskiego" (1995r).

Co to takiego "stanowiska idiokratyczne"?

> Właśnie temu powinna słuzyc lustracja aby sie takiej PRLowskiej chołoty
        > pozbywac na stanowiskach rządowych!

Pewna jesteś, że w odzyskanym MSZ-cie decyzje nadal podejmuje "PRLowska
        chołota"? Pannią Fotygę też do niej zaliczasz?
      • oleg8 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu 21.03.07, 09:25
        Aż się nie chce takich bzdur komentować, że o błędach ortograficznych nie
        wspomnę.
      • znajomy_jennifer_lopez Re: Córka Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu 21.03.07, 10:57
        lady_godziwa napisała:

>
        > bezprawene, i jest nie ważne i to te głąby w MSZ powinny wiedzieć!
        >
        >
        >
        >
        > Właśnie temu powinna słuzyc lustracja aby sie takiej PRLowskiej chołoty
        > pozbywac na stanowiskach rządowych!

Uahhahaha, ale sie uśmiałem! Nie jedz w ciąży do Mozambiku bo jak czasem tam nastąpi rozwiązanie to będziesz miała dziecko-murzyna, obywatela Mozambiku, i bedziesz musiała zdobyć dla niego wize żeby wjechać do UE/Polski. Buahahhaah
        • yyz777 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu 21.03.07, 19:33
          W innych krajach jak np. Kanada, to jest tak jak lady-godziwa opisala.
          Widocznie w Polsce jest inaczej. Tak zreszta chyba wszystko w Polsce
          jest "inaczej". Pzdr.
    • milseog zrzekli sie obywatelstwa w polowie lat 90.? 21.03.07, 08:10
      no to pieknie. "Bard Solidarnosci" to chyba owszem, ale Polski juz nie. biedna ta dziewczyna. powinna
      podziekowac rodzicom. jesli ktos w polowie lat 90. zrzeka sie polskiego obywatelstwa to jak dla mnie nie
      ma tu dla niego miejsca. Corce pewnie je dadza, bo w zasadzie dlaczego nie, ale starych jak widac miala
      sredniorozgarnietych.
      przy okazji dowiedzielismy sie kilku rzeczy o Kaczmarskim. wielka mi bochema...
    • yrte Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:11
      Bard Solidarności,patriota a nie był "z nami",wyjechał - dla spokoju porzucił
      Ojczyznę.Jak to jest,czy ktoś mi wytłumaczy,dlaczego tak go hołubimy? Ja tego
      nie rozumiem.Przecież nie groziło mu szykanowanie,czy aresztowanie."Żyłem z
      wami i cierpiałem z wami"...
      • ezavv Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 08:36
        Witam,
        poza wspomnianym Kaczmarskim Mury śpiewane były także przez Przemysława
        Gintrowskiego oraz jeszcze jedną osobę - pianista, o których jakoś nikt nie
        wspomina - nie pasują. Tematyka postów na temat wyszukanego problemu oddaje
        clou sprawy, moim zdaniem.
        Zrezeczenie się przez matkę - opoiekuna prawnego, jest problemem. Chęć
        obywatelstwa, a spełnienie wszystkich wymogów, warunków - tego nie wiemy. Nie
        znamy także przyczyn odmowy. Może być, że jest tak - nazywam się i (...), a
        kwitów żadnych nie było. O to nie podejrzewam - choć wiek nie zawsze idzie w
        parze z doświadczeniem, wiedzą (widać chęci pobierania nauk), choć w Australi
        system stypendialny jest lepszy od polskiego. Na obczyźnie kiepsko - widocznie
        mamuśka z racji zaangażowania emocjonalnego była wielką patriotką (...). Nie
        wiem - choć to że nazymam się przykładowo Fischer, Smith, Hassan itp. nie
        obliguje mnie do automatycznego nabycia praw obywatelskich oraz nie zawsze
        muszę dane obywatelstwo otrzymać. Gintrowski śpiewał także - i śmiem twierdzić,
        że nawet lepiej. Jakaś dziwna cisza o nim (...)
        • ezavv Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 08:48
          Uzupełniam informację - drugi facet nazywał się Łapiński - na stronce podanej w
          jednym z postów jest dużo, jednak brakuje informacji o okresie policealnym do
          czasu stanu wojennego, gdzie bard raczył śpiewać także w klubach studenckich -
          reżimowych, jakby powiedzieli niektórzy. Powtarzam także - brak informacji o
          wspomnianym trio.
      • koloratura1 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:18
        yrte napisała:

> Bard Solidarności,patriota a nie był "z nami",wyjechał - dla spokoju porzucił
        > Ojczyznę.Jak to jest,czy ktoś mi wytłumaczy,dlaczego tak go hołubimy? Ja tego
        > nie rozumiem.Przecież nie groziło mu szykanowanie,czy aresztowanie."Żyłem z
        > wami i cierpiałem z wami"...

Może mu się, po prostu, znudziło żyć z nami i cierpieć z nami?
      • znajomy_jennifer_lopez Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 11:33
        yrte napisała:

> Bard Solidarności,patriota a nie był "z nami",wyjechał - dla spokoju porzucił
        > Ojczyznę.Jak to jest,czy ktoś mi wytłumaczy,dlaczego tak go hołubimy? Ja tego
        > nie rozumiem.Przecież nie groziło mu szykanowanie,czy aresztowanie."Żyłem z
        > wami i cierpiałem z wami"...

Ja jej prawa do obywatelstwa nei odmawiam ale uważam ze rok to za mało. Powinna czekać 5 lat (zresztą nie tylko ona) do tego czasu dostając co najwyzej jakies 'prawo pobytu'. Niech pomieszka kazdy PT Obywatel Polski, te 5 lat w Polsce i ma czas na przemyslenie czy na pewno chce być Polakiem. Jak nowicjat w Kościele Katolickim.
        Bo co innego papierek pt prawo pobytu a co innego okreslenie czym/kim jest "moja Ojczyzna"
    • honkers Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:24
      To jakaś kolejna paranoja urzędnicza. Co ten wojewoda tworzy, pewnie dalej
      walczy z całej siły z panią Prezydent...
      • grisza14 Opadaja rece, 21.03.07, 08:47
        Do Q nedzy chyba sa jakies obowiazujace procedury.Przeciez jakis tam Kowalski
        nie moze pewnego pieknego dnia powiedziec sobie chce byc Polakiem.Musza chyba
        istniec jakies przepisy.Np w Norwegii skad pisze, bylo tak; dostawalo sie
        wpierw prawo pracy i osiedlenia a po 7 latach, spelniwszy pewne warunki mozna
        bylo ubiegac sie o obywatelstwo.I taka byla procedura, nie otrzymal go zaden
        pilkarz, zadna corka barda.Nie mam nic przeciwko Kaczmarskiemu ani jego corce,
        ale wykorzystanie jej problemow do wbicia szpilki Pisowi, uwazam za ponizej
        poziomu pani Ewy.No ale jesli ktos juz musi pracowac w GW, to tez musi za to
        zaplacic pewna cene.I pani Ewa zdecydowala sie najwyrazniej placic.
        • yorrick2 Simon Mol większym poetą jest 21.03.07, 08:52
          I nie miał żadnych problemów z osiedleniem się tutaj. Przeciwnie - wszystko
          podawano mu na tacy.
          • oleg8 Re: Simon Mol większym poetą jest 21.03.07, 09:31
            No dalej, spytaj szanownego Prezia, na jakiej podstawie tak zrobił?
    • haritka Mozna studiowac i pracowac bez obywatelstwa. 21.03.07, 08:29
      Nie rozumiem?
      • koloratura1 Re: Mozna studiowac i pracowac bez obywatelstwa. 21.03.07, 09:25
        haritka napisała:

> Nie rozumiem?

Owszem, można

- studiować - płacąc za studia, także i na uczelni państwowej,
        - pracować - jeśli się ma zgode na pracę oraz tak długo jak długo polska wiza
        jest ważna.
        • emka26 Re: Mozna studiowac i pracowac bez obywatelstwa. 21.03.07, 09:38

No i bardzo dobrze ze nie moze. Sa jakies procedury, ktore musi przejsc. Tylko
          dlatego, ze nazywa sie Kaczmarska ma miec szczegolne wzgledy?
          Izraelskie kolo pomocy nie moze nic zrobic w tej sprawie wiec wykorzystuje swoj
          organ prasowy? Zenujace.
          Niech wiec Kolo Wzajemnej Adoracji Solidarnosciowej zrzuci sie na stypendium dla
          Patrycji i zatrudni ja w redakcji (ze wskazaniem miejsca pracy dostanie od
          urzedu pozwolenie na prace). Nie widze problemu, wszak pan Michnik przyacielem
          ojca byl, nie moze tak prostego gestu wykonac dla jego corki?
          Chce to zrzucic na wszystich obywateli?
          i znowu my mamy placic za jej nauke, bo zechcialo jej sie wrocic do panstwa
          socjalnego?
          W porownaniu do Australii Polska to kraj miodem i mlekiem plynacy, a zwlaszcza
          socjalny. Chcialoby sie postudiowac na rzecz obywateli, bo w Australii trzeba
          sono placic?
          Niech wiec sie zwroci Patrycjua o stypendium do Solidarnosci albo samej Gazety
          Wyborczej.
          Ja placilam za swoje studia.
          Ona tez moze.
          Zwlaszcza, ze na wlasne zyczenie zrzekli sie obwyatelstwa. Cziekawe z jakiej
          przyczyny? Tacy byli przewidujacy?
          ja mam dwa obywatelstwa i do glowy by mi nie przyszlo zrzec sie obywatelstwa
          polskiego w imieniu swoim a co dopiero dziecka ..
          • oleg8 Re: Mozna studiowac i pracowac bez obywatelstwa. 21.03.07, 10:13
            Rentą specjalną po ojcu płaconą przez dziesiątki lat ze składek ciężko
            pracujących Polaków żydóweczka też nie wzgardzi. Już się o to Aaron Schechter
            pos(ta)ra :)
        • titta Re: Mozna studiowac i pracowac bez obywatelstwa. 21.03.07, 15:45
          Wize przedluza sie w ambasadzie w Berlinie, Bratyslawie (ktora blizej)
          wyjezdrzajac na jeden dzien. Przynajmniej tak moi znajomi (4-5 lat temu) robili.
    • aleksander9 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:31
      Ani trochę mnie to nie dziwi,mam doświadczenia osobiste...
      Pradziadek mojego zięcia wiał z litewsko-polskiego pogranicza po upadku
      powstania w obawie przed aresztowaniem.Wylądował w Bolonii.Jego syn,Witold
      Olszewski ożeniony już z Włoszką bronił jako adwokat Polaków dezerterującuch z
      wojska austriackiego do tworzącego się wojska polskiego.Wraz z córką witał na
      rynku Bolonii wkraczające oddziały Andersa.Na uniwersytecie bolońskim stworzył
      katedrę polonistyki i ufundował bibliotekę.Matka zięcia nazywa się Walentyna
      Olszewski,on sam nauczył się polskiego z francuskiego podręcznika,wnuki mówią
      po polsku jak polskie dzieci...A wniosek o obywatelstwo leży sobie w Kacelarii
      Prezydenta już długo!!
    • yesamin Młoda! Róbmy wymianę! ;) 21.03.07, 08:34
      Jeśli państwu polskiemu odpowiadałaby sytuacja "łeb za łeb", to ja się piszę na
      wymianę z Patrycją!
      Mogę jeszcze przed nią kleknąć na kolana, pocałować ją w rekę i wykonać wiele
      innych strzelistych aktów, jeśli tylko by nastąpił taki "biznes"!
      Będę Australijką, a ona niech będzie Polką!
    • halirod Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:40
      Nie rozumiem trudności Pani Patrycji ,przecież w Polsce uczą się i pracują
      osoby innych narodowości. Mam nadzieję, że nie jest jej celem otrzymanie renty
      po ojcu, oczywiście specjalnej ,bo innej pewnie tatuś nie wypracował.Jak inni
      którzy poświęcali sie "wyższym celom" niż zadbanie o przyszłość rodziny.
      Zostało trochę grosza z niewypłaconych waloryzacji tym co pracowali po 40 lat
      to można dać "nowym kombatantom".Doprawdy żenujące.
      • koloratura1 A ja w kółko... 21.03.07, 09:29
        halirod napisała:

> Nie rozumiem trudności Pani Patrycji ,przecież w Polsce uczą się i pracują
        > osoby innych narodowości.

Uczą się - za pieniądze.
        Pracują - jeśli dostaną zgodę na pracę i posiadają aktualną wizę.
        • emka26 Re: A ja w kółko... 21.03.07, 09:54

>
          > Uczą się - za pieniądze.
          > Pracują - jeśli dostaną zgodę na pracę i posiadają aktualną wizę.

Czyzby to tak niewyobrazalny probem?
          Nawet obywatele tego kraju studiuja niejednokrotnie za pieniadze (np. ja, bo
          paradoksalnie nie stac mnie bylo na studia dzienne a renty specjalnej po tatusiu
          nie mialam..)
          Wizy na prace tez przyznaja bez problemu, wystarczy wskazanie miejsca pracy.
          To w wyborczej brakuje etatow?
          Nie moga wystawic zaswiadczenia Patryjcji?

Nie tworzcie sztucznych problemow i nie broncie spraw, ktore sa naciagane i
          sloza obronie partykularnych interesow.
        • oleg8 Re: A ja w kółko... 21.03.07, 09:55
          koloratura1 napisała:

To niech wyśle papiery na uczelnię państwową i, jeśli ją przyjmą, opłaci
          pierwszy semestr. A potem zacznie pracować, żeby na studia zarobić, tak jak
          inni Polacy. Po pierwszym semestrze może otrzymywać już stypendium i wnosić o
          zwolnienie z opłat. Może też mieć dochody z praw autorskich ojca lub dawać
          wywiady albo znajdzie sponsora - na pewno zarobi. W porównaniu do czesnego
          australijskiego - polskie studia to pestka.

To niech się o pracę postara. Lub zdobędzie kartę stałego pobytu. Wystarczą w
          zupełności udokumentowane źródła dochodów (np. dochody z praw autorskich ojca,
          wynagrodzenie za wywiady, gaże za występy) albo odpowiednio wysoki, posiadany
          majątek. Trzeba się tylko trochę wysilić i naprawdę chcieć mieszkać w Polsce, a
          mając takie możliwości i zdolności, jak ona, nie widzę przeszkód.
        • 1o1o1o Re: A ja w kółko... 21.03.07, 09:58
          koloratura1 napisała:

A dlaczego córka Kaczmarskiego miałaby się uczyć za darmo? Zdaje się, że jej
          rodzice opuścili ten kraj, zrzekli się obywatelstwa i raczej nie płacili w
          wolnej Polsce podatków więc kto ma płacić za edukację tej świeżo nawróconej
          Polki? Mnóstwo młodych ludzi, którzy nigdy nie utracili obywatelstwa, których
          rodzice ciężko pracują i odprowadzają wszystkie należne państwu daniny musi
          samemu opłacać własną edukację a dla panny, która postanowiła sobie wrócić z
          ciepłych krajów i żerować na sławie (i jak pokazuje program Drzyzgi niesławie )
          ojca mamy otwierać wszystkie drzwi i w pas się jej kłaniać?
          Ojciec może i miał jakieś zasługi ale chyba nie były częścią masy spadowej :/
          • koloratura1 Re: A ja w kółko... 21.03.07, 10:14
            1o1o1o napisał:

> koloratura1 napisała:
            > > Uczą się - za pieniądze.
            > > Pracują - jeśli dostaną zgodę na pracę i posiadają aktualną wizę.
            >
            >
            > A dlaczego córka Kaczmarskiego miałaby się uczyć za darmo? Zdaje się, że jej
            > rodzice opuścili ten kraj, zrzekli się obywatelstwa i raczej nie płacili w
            > wolnej Polsce podatków więc kto ma płacić za edukację tej świeżo nawróconej
            > Polki? Mnóstwo młodych ludzi, którzy nigdy nie utracili obywatelstwa, których
            > rodzice ciężko pracują i odprowadzają wszystkie należne państwu daniny musi
            > samemu opłacać własną edukację a dla panny, która postanowiła sobie wrócić z
            > ciepłych krajów i żerować na sławie (i jak pokazuje program Drzyzgi niesławie )
            > ojca mamy otwierać wszystkie drzwi i w pas się jej kłaniać?
            > Ojciec może i miał jakieś zasługi ale chyba nie były częścią masy spadowej :/

W tym co piszesz jest sporo racji...
            • znajomy_jennifer_lopez Re: A ja w kółko... 21.03.07, 11:55
              koloratura1 napisała:

> 1o1o1o napisał:
              >
              > > koloratura1 napisała:
              > W tym co piszesz jest sporo racji...

W tym co pisze 1o1o1o jest bardzo dużo racji.

OF TOP tu wyszedł:
              Dlaczego GW zajęło sie tym tematem? Nie lubie teorii spiskowych ale gdyby Kaczmarscy byli Żydami to bym sie nie dziwił - w GW pracują prawie sami Żydzi (redakcja centralna - akurat to wiem bo znam srodowisko i wiem co sami o sobie mówią. Dlaczego np GTW wysłała do Michnika Rywina? (jest takie fajne nagranie gdzie Rywin tłumaczy dlaczego on przyszedł, o koszerności biznesów itp) Bo wiedziała ze Żyd z nie-Zydem biznesów nie robi (no poza zakupem pietruszki itp). Żydzi trzymają sie razem i sobie pomagają - dlatego tyle przetrwali ale i dlatego przez te kulisowe 'loże masońskie' sa/byli nielubianym narodem w wielu krajach (co to np był kahał? 'Alternatywna' rada miejska. Wyobrazacie sobie że np grupa dajmy na to Gdanszczan postanowi sobie utworzyć własną Rade Miejską, alternatywną wobec władz oficjalnych? No i 'bliżniacze' cechy rzemieślnicze. Wiem, chodziło o 'obejscie' dawnych korporacji (rzemieślniczych) niedopuszczających nowych (poza synami i protegowanymi) do zawodu. Sprytny naród ale wiedzmy co sie z czego bierze/wzieło. I jeszcze Kościół Katolicki przez wieki podsycający nienawiśc i utwierdzający wiernych w przekonaniu ze winni Żydzi (kiedyś nie było łże-wykształciuchów i PO wiec swoje winy/niepowodzenia zwalano na najsłabszych (mniejszość) a jednocześnie wyrazistych (zachowana odmienna kultura, niska asymilacja)
              To czy Kaczmarscy to Żydzi mnie jednak nie obchodzi i rozwikłanie genezy tekstu Ewy Milewicz (bezpłatne oburzenie/solidarność z pobratymcem/inne) pozostawiam fanom.
              Może pani Milewicz zatroskała sie po prostu lostem dziewczęcia. Tyle ze nawołuje do 'specjalnego' traktowania wybranych a (niby?) jest taką demokratką i fanką wolności i równości. Wiec nie wiem...

Miało być tylko poparcie dla 1o1o1o a jeszcze wyjdzie ze jestem antysemitą. Nie jestem - kazdemu pozwalam żyć jak chce i mało mnie obchodzi ale chyba nie musze przemilczac swoich obserwacji?
              Nie traktuje tu Żydów jako jakiegoś zlego narodu a po prostu klan, zresztą takie grupy probują tworzyc Polacy (nieudolnie ze wzgledu na niską lojalnośc i solidarność rodaków + małą/żadną 'karę' za robienie biznesu z nie-Polakiem, gdy mógl zrobic/wybrac podobny z Polakiem)
    • kemer2 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:41
      Córka Jacka Kaczmarskiego ma problemy, bo nie jest wspaniałym poetą z Afryki i
      nie ma poparcia zidiociałych literatek z Penklubu ani Ochojskiej.
    • koneser10 pretensje zglaszac do rodzicow.... 21.03.07, 08:43
      ktorzy tak lekko pozbyli sie polskiego obywatelstwa. A GW zamiast probowac
      lobbowac w tej sprawie - moglaby sprobowac zbadac skad sie biora problemy -
      moze wynikaja z glupoty i beztroski rodzicow tej dziewczyny? Swoj kraj nalezy
      szanowac.... Smutne iz konsekwencje glupoty rodzicow ponosi ich dziecko. Cieszy
      bynajmniej fakt iz corka Kaczmarskiego 'ceniu polska kulture' - sam Kaczmarski
      raczej plul na swoj kraj.....
      • koloratura1 Re: pretensje zglaszac do rodzicow.... 21.03.07, 09:32
        koneser10 napisała:

> ktorzy tak lekko pozbyli sie polskiego obywatelstwa. A GW zamiast probowac
        > lobbowac w tej sprawie - moglaby sprobowac zbadac skad sie biora problemy -
        > moze wynikaja z glupoty i beztroski rodzicow tej dziewczyny?

Co tu jest do badania?
        Ty nie badałeś (chyba?), a trafiłeś w sedno.
    • adas313 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 08:46
      Może wreszcie poseł Kurski coś pozytywnego zrobi.
    • donald_2005 Dezinformacja 21.03.07, 08:49
      ania.downar napisała:

> Od kiedyz to trzeba miec polskie obywatelstwo, zeby podjac w Polsce prace?

To nie jest takie proste, ale podjęcie studiów na uczelni prywatnej, albo i
      państwowej - na kierunku płatnym nie wymaga obywatelstwa. Powiem więcej,
      niektóre uczelnie marzą o studentach zagranicznych.
    • kapitan.kirk No nie jest takie proste jak GW sądzi 21.03.07, 08:49
      Niestety p. Patrycja urodziła się w Monachium, a zrzeczenie sie obywatelstwa
      przez jej rodziców w okresie jej małoletniości (a w każdym razie przed
      ukończeniem 16 lat) skutkowało tak samo, jak gdyby to ona sama zrzekła się
      obywatelstwa. Po co oni w ogóle się go zrzekali? W Australii mogli sobie
      mieszkac także i z polskim, a teraz nie byłoby kłopotu. Przepraszam za
      szarganie świętości, ale gdyby pp. Kaczmarscy mieli trochę oleju w głowie, to
      przynajmniej jedno z nich zachowałoby obywatelstwo - ich sytuacji w Australii w
      niczym by to nie zmieniło, a teraz do odzyskania obywatelstwa przez p. Patrycję
      wystarczyłoby w zasadzie złożenie oświadczenia o woli nabycia obywatelstwa
      (art. 6 odpowiedniej ustawy). Ale w obecnym stanie rzeczy możliwości są jedynie
      następujące:

1.) P. Patrycja musi mieszkac w Polsce co najmniej przez 5 lat, i to legalnie
      tj. na podstawie pozwolenia na pobyt (w sytuacji posiadania znajomych i
      sympatyków w odpowiednich władzach, nie powinno byc z tym kłopotu, bo jest
      jasne, że nie chodzi tu o niepożądaną, nielegalną imigrację sensu stricto).
      Dodatkowo pomóc by mogło zrzeczenie się obywatelstwa australijskiego - ustawa
      mówi, dośc zresztą niejasno, że "może to byc związane" z nabyciem polskiego
      (aczkolwiek bezpaństwowcy formalnie również muszą odczekiwac 5 lat).
      2.) P. Patrycja może wyjśc za mąż za obywatela polskiego, co ww. okres skraca
      do maksimum 3 lat (w praktyce jest to znacznie krócej).
      3.) P. Patrycja może wziąc dobrego prawnika, który umiejętnie naciągnie cyt.
      wyżej p. 3 art. 6 ustawy, mówiący o odzyskaniu obywatelstwa utraconego w
      okresie dziecięcym.
      4.) P. Patrycja może otrzymac obywatelstwo w trybie wyjątkowym - ustawa
      przewiduje nadanie obywatelstwa z pominięciem praktycznie wszystkich
      procedur "w szczególnie uzasadnionych przypadkach", dyplomatycznie milcząc, co
      to za "szczególnie uzasadnione przypadki" byc mogą. W praktyce decydują tu
      jakies zasługi dla Polski i tu też może byc kłopot, bo w opisywanej sytuacji -
      z całym szacunkiem dla p. Patrycji - wielkie zasługi dla Polski miał raczej jej
      ojciec, a nie ona sama. Co nie zmienia faktu, że posiadanie wysoko
      ustosunkowanych sympatyków może tu - jak wiadomo z dotychczasowych przypadków -
      bardzo pomóc, czego szczerze życzyc jej wypada.

Btw., do studiowania i pracowania w Polsce obywatelstwo oczywiście potrzebne
      nie jest. O tym drugim fakcie zresztą p. Patrycja musi wiedziec, skoro daje
      szereg udanych koncertów ;-)

Pozdrowienia i powodzenia...
    • carwszechrusi Zwróćcie uwage na pierwsze zdanie w artykule... 21.03.07, 08:59
      "Nie pomaga nawet to, że przyjaciele jej zmarłego w 2004 r. ojca zajmują
      najważniejsze stanowiska w państwie" ot i cała Polska nasza kochana. NAWET
      TO!!! ROZUMIECIE?!
    • svetomir Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:12
      > Od kiedyz to trzeba miec polskie obywatelstwo, zeby podjac w Polsce prace?
      O ile nie ma sie ani polskiego ani innego unijnego obywatelstwa, podjęcie Pracy
      w Polsce jest bardzo trudne, a jeśli nie jerst się superspecjalista z jednej,
      baź fizycznym od cięzkich robót z drugiej, praktycznie niemozliwe
    • kk720801 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 09:13
      "Nie pomaga nawet to, że przyjaciele jej zmarłego w 2004 r. ojca zajmują
      najważniejsze stanowiska w państwie. "

a dlaczego to mialoby pomoc? to ze to nie pomaga swiadczy o normalnosci
      kraju... jak gazeta moze takie bzdury wypisywac i jednoczesnie niby "walczyc o
      praworzadnosc..."?

tak czy owak nie rozumiem o co ta cala afera i artykul na pierwszej stronie.
      dlaczego jako "corka kaczmarskiego" mialaby miec jakies przywileje... jest
      traktowana jak kazdy inny kto jest w podobnej sytuacji nie ma obywatelstwa.
      zreszta kaczmarski skoro tak wielkim patriota byl mogl zatroszczyc sie o
      obywatelstwo dla corki zawczasu. ale mial to najwyrazniej w d...

• aurita Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:18
        mali, zawistni, calujace kacze kupry, niedobrze mi sie robi jak was czytam :(

Pani Patrycjo niech sie Pani zastanowi gdzie PAni chce wracac. Zycie tu jest
        ciezkie a wspolobywatele...........
        • znajomy_jennifer_lopez Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 12:23
          aurita napisała:

> mali, zawistni, calujace kacze kupry, niedobrze mi sie robi jak was czytam :(
          > > Pani Patrycjo niech sie Pani zastanowi gdzie PAni chce wracac. Zycie tu jest
          > ciezkie a wspolobywatele....

???? O co Ci chodzi??? Chcesz zeby było normalnie, żeby każdy był równy wobec prawa? Czy żądasz kolesiostwa, by pani Patrycja otrzymała obywatelstwo po roku podczas gdy inni muszą na to czekac 5 lat (w Norwegii zeby dostac obywatelstwo trzeba czekać lat 7, Norwegowie też całują kacze kupry?)
          Puknij sie w głowe, nienawidzisz Polski i Polaków ti Twój problem. Ja Polskę kocham choć boli mnie jak widze jak PiS nam kraj rozpierd...., a tacy jak Ty rozpier...ją naszą dume narodową. Pewnie, bo Polak to dno, tylko inni są wspaniali. Aurita Ty w życiu szczęsliwa nie będziesz, nie chce krakać ale tak uważam, Obym sie mylił...
          ps. Boli mnie że by ratować pewnego Polaka (siebie) musze go wyeksportować (przynajmniej czasowo) z cyrku pt IV RP urządzonego chwilowo - mam nadzieje - na terenie mojej ukochanej Ojczyzny.
    • mobileinmobili Kaczmarski wynarodowil corke 21.03.07, 09:14
      jak mogl sie zgodzic na zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego? Po co to mu bylo
      potrzebne? O zrzeczeniu sie obywatelstwa przez dziecko decyduje tez ojciec,
      ktory sklada podpis pod aktem wynarodowienia.

Ovczywiscie dziecku trzeba przywrocic obywatelstwo, bez dwoch zdan, nie moze
      odpowiadac za niezrownowazonego psychicznie ojca - austalijczyka???!!!
    • tom1003 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 09:16
      "Nie studiuje i nie pracuje, bo nie ma obywatelstwa. "

PO pierwsze:
      1) Ilu Polaków nie ma polskiego obywatelstwa (bo zostali go pozbawieni przez
      stalinowców (m.in. zbrodniarzy z rodzinki Michników)
      2) Ile osób studiuje lub pracuje w Polsce nie mając polskiego obywatelstwa?

• koloratura1 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:45
        tom1003 napisał:

> "Nie studiuje i nie pracuje, bo nie ma obywatelstwa. "
        >
        > PO pierwsze:
        > 1) Ilu Polaków nie ma polskiego obywatelstwa (bo zostali go pozbawieni przez
        > stalinowców (m.in. zbrodniarzy z rodzinki Michników)

Nie wiem, sądzę że nie tak wielu, wziąwszy pod uwagę, raz - że musieliby oni być
        po siedemdziesiątce, a dwa - że wielu odebrane wówczas obywatelstwo przywracano
        niejako automatycznie.

> 2) Ile osób studiuje lub pracuje w Polsce nie mając polskiego obywatelstwa?

I na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć.
        Warto pamiętać, że studiujący obcokrajowcy płacą za studia, a chcący pracować -
        mają duże trudności z uzyskaniem zezwolenia na pracę. Nie jest to możliwe na
        tzw. wizie turystycznej.
        >
    • tayaro Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 09:26
      Oto Polska rzeczywistość: piękne hasła, a w "kuchni" robactwo. Gdyby dziewczyna,
      Polka, była czarna, miała HIV-a, a jeszcze lepiej, gdyby ją scigało prawo w
      Ghanie, no to oczywiście witamy w Polsce, zasiłek itp. Ponieważ jest wartościową
      osobą no to sprawa jest skomplikowana. Kiedy wreszcie administracja zacznie
      mysleć logicznie, zamiast szukać dziury w całym?
      • koloratura1 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:48
        tayaro napisał:

> Oto Polska rzeczywistość: piękne hasła, a w "kuchni" robactwo. Gdyby dziewczyna
        > ,
        > Polka, była czarna, miała HIV-a, a jeszcze lepiej, gdyby ją scigało prawo w
        > Ghanie, no to oczywiście witamy w Polsce, zasiłek itp. Ponieważ jest wartościow
        > ą
        > osobą no to sprawa jest skomplikowana. Kiedy wreszcie administracja zacznie
        > mysleć logicznie, zamiast szukać dziury w całym?

Przypuszczam, że dużo wcześniej niż niektórzy "bojowi" forumowicze zaznajomią
        się z przepisami, na temat których się wypowiadają.
        • edek47 Te wasze nowe przepisy sa takie same ,,, 21.03.07, 09:58
          jak stalinowskie, nie maja nic wspolnego z jakakolwiek demokracja.W ambasadach
          polskich gbury i niezyczliwi ludzie.
      • edek47 Mentalnosc Polakow jest totalitarna, rodem z prl-u 21.03.07, 09:52
        a juz w polskich placowkach zagranica, Polacy tam pracujacy zachowuja sie
        gorzej niz stojkowy milicjant w CCCP.
        • koloratura1 Re: Mentalnosc Polakow jest totalitarna, rodem z 21.03.07, 10:17
          edek47 napisał:

> a juz w polskich placowkach zagranica, Polacy tam pracujacy zachowuja sie
          > gorzej niz stojkowy milicjant w CCCP.

Pomimo że są "od Fotygi"?!
    • wozniak0 Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 09:27
      Szanowni Panstwo
      ================/
      Obywatelstwo Polskie powinna otrzymac jezeli teraz sama zlozyla podanie.

Uwazam, ze w tym przypadku Corka Pana Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu, ale
      tylko "KTOS" robi jej problem, ktorego wlasciwie nie powinno sie w takiej skali
      produkowac.

Zycze pomyslnego zalatwienia podania i Nadania Obywatelstwa Polskiego.

Z powazaniem i wyrazem szacunku

Inz.Werner Wozniak

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

• edek47 A Pan jest Polakiem ?... 21.03.07, 09:46
        Mam watpliwosci,bo ja tylko na potwierdzenie polskiego obywatelstwa czekam juz
        szesc lat.
      • koloratura1 Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:50
        wozniak0 napisał:

> Szanowni Panstwo
        > ================/
        > Obywatelstwo Polskie powinna otrzymac jezeli teraz sama zlozyla podanie.
        >
        > Uwazam, ze w tym przypadku Corka Pana Jacka Kaczmarskiego nie ma problemu, ale
        > tylko "KTOS" robi jej problem, ktorego wlasciwie nie powinno sie w takiej skali
        >
        > produkowac.

Problem ma.
        Sprawiają go obowiązujące przepisy.
        Abstrahuję od faktu czy słuszne, ale - przepisy...

• bananacar Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzyman.. 21.03.07, 09:30
      To za co Ona tu żyje?
    • 1o1o1o Re: Córka Jacka Kaczmarskiego ma problem z otrzym 21.03.07, 09:30
      No tak, teraz obywatelstwo by się córeczce przydało, bo zagranicą ciężko wyżyć z
      odcinania kuponów od sławy ojca :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka