3krotek 22.03.07, 07:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
w.groch Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 07:31 W ten sposób podzielą się z nami swoim szczęściem? Z d...? Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 cieszą się, bo mają co jeść 22.03.07, 08:03 cieszą się z dobrobytu - niech im będzie na zdrowie! Po zaspokojeniu potrzeb biologicznych dojdą do głosu potrzeby wyższego rzędu - samorealizacji. Tu już nie będzie tak łatwo przekonać ich, że są szczęśliwi. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: 3krotek, mówisz w swoim imieniu, jak rozumiem 22.03.07, 08:59 Netykieta przecież zabrania reklamowania prowadzonej przez siebie działalności zarobkowej! Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 W Rosji lepiej niz w UE 22.03.07, 10:21 W Rosji lepiej niz w UE! Taka jest rzeczywistosc sondazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: ...a w KOREI to do piero radocha - ej KRETYni 22.03.07, 13:11 Poczekamy na relacje, jakie są nastroje w Nigerii. To w końcu też kraj naftowy, skorumpowany i o podobnej liczbie ludności. Potem proszę napisać coś o Pakistanie i Bangla Desz. Też podobna liczba ludności i podobna sytuacja (broń jądrowa, problemy z islamskimi radykałami). Odpowiedz Link Zgłoś
janosik6 I tu jest pies pogrzebany.. 22.03.07, 07:39 Polaczki wiedza co ich czeka.... Juz niektorzy co madrzejsi zaczynaja rozciagac ozor na wsze strony by w odpowiedniej chwili szpachlowac nim tylki rosjana.. I dlatego Ci madrzejsi maja ryje pod kontrola . Miernota i warcholstwo katolskie nie nadaza dogonic ozora swego , ale kto by sie tymi palantami przejmowal? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 07:39 Mam takie pytanka.Czy bogatych interesuje los biednych?Czy majac majatek przeznaczysz go na dzialalnosc polityczna czy uciechy zycia?Dlaczego ludzie maja zyc polityka a nie uciechami?Po to sie zyje.Raz i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 08:01 A za Stalina, to dopiero byli szczęśliwi! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 08:37 Mowimy o 2007 roku a Ty jak zwykle zyjesz historia.Chociaz jak sam kiedys pisales lubisz literature rosyjska wiec przeszlosc i przyszlosc Rosjan jest dla ciebie natchnieniem dla postow zycia czyli milosci do USA. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 09:01 Moje relacje z USA mają charakter nie emocjonalny ale biznesowy i rodzinny. Właśnie, mówimy o roku 2007. Co znaczy Rosja dziś a co znaczyła 100 lat temu? Co przez te 100 lat zrobiła Polska, co zrobiły USA na tle Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 o najbardziej nieszczesliwy czlowiek-zigzaur!!;) 22.03.07, 09:30 wszystko sie zmienia jak w kalejdoskopie, teraz paleczke przejela Rosja... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: o najbardziej nieszczesliwy czlowiek-zigzaur! 22.03.07, 10:20 Jaką pałeczkę? Chińską do jedzenia? Gdzie ty widzisz potęgę Rosji? W surowcach? Człowieku! Akurat 100 lat temu Rosja miała więcej ludności i większe terytorium niż dziś. Liczbą ludności dwukrotnie przewyższała USA. Surowców też miała znacznie więcej niż dzisiaj: - ropa, węgiel, rudy - bez zmian - zwierzęta futerkowe - obecnie wykłusowane - zboże i bydło hodowlane - po kolektywizacji sprawa nieaktualna - drewno - dziś też nieaktualne z powodu rabunkowych wyrębów i skażenia. 100 lat temu, około 1907, Rosja była prawdziwą potęgą. Ale nawet wtedy dostawała lańsko (1904 i 1914) oraz była wstrząsana wewnętrznymi niepokojami. Dzisiejsza Rosja jest tylko marnym cieniem Rosji sprzed 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
joushua [...] 22.03.07, 10:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
arczello Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 08:04 Założę się, że posypią się zaraz antyrosyjskie komenarze. No ctoż Polacy, Rosja to nie jakiś tam bidny dziki krajik - jak tam sobie myślicie. A obywatele są o wiele bardziej zadowoleni z życia niż Wy Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 08:23 arczello napisał: >No ctoż Polacy, Rosja > to nie jakiś tam bidny dziki krajik - jak tam sobie myślicie. A obywatele są >o wiele bardziej zadowoleni z życia niż Wy A ty przeczytales artykul? Zrozumiales czemu? na przyklad: "Jednak eksperci zwracają uwagę, że rosyjski optymizm rośnie szybciej niż wskaźniki gospodarcze i ma także podłoże polityczne." lub: "(...) dość zasobne władze dzielą profity z eksploatacji surowców energetycznych, gaszą za ich pomocą konflikty socjalne i tłamszą demokratyczną opozycję niemającą dostępu do petrodolarów" oraz: "Uzależnienie od władz zniechęca do samodzielności politycznej, krytyki Kremla oraz finansowego wspierania biedujących rosyjskich partii demokratycznych." Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 08:54 wilma.flintstone napisała: > arczello napisał: > > >No ctoż Polacy, Rosja > > to nie jakiś tam bidny dziki krajik - jak tam sobie myślicie. A obywatele > są > >o wiele bardziej zadowoleni z życia niż Wy > > A ty przeczytales artykul? Zrozumiales czemu? na przyklad: > > "Jednak eksperci zwracają uwagę, że rosyjski optymizm rośnie szybciej niż > wskaźniki gospodarcze i ma także podłoże polityczne." > > lub: > > "(...) dość zasobne władze dzielą profity z eksploatacji surowców > energetycznych, gaszą za ich pomocą konflikty socjalne i tłamszą demokratyczną > opozycję niemającą dostępu do petrodolarów" > > oraz: > > "Uzależnienie od władz zniechęca do samodzielności politycznej, krytyki Kremla > oraz finansowego wspierania biedujących rosyjskich partii demokratycznych Wlasnie dla takich, jak Pan, Beleckie a Radziwinowicze i pisza komentarze w "Wyborczej" z Moskwy. Chca, zeby ich polski czytelnik zawsze patrzyl na sytuacje w Rosji przez ich oczy. Nawet w pozytywna informacje z tego kraju rzuca grudke brudu. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 09:06 nikola_piterski2 napisał: > Wlasnie dla takich, jak Pan, Beleckie a Radziwinowicze i pisza komentarze > w "Wyborczej" z Moskwy. Chca, zeby ich polski czytelnik zawsze patrzyl na > sytuacje w Rosji przez ich oczy. Nawet w pozytywna informacje z tego kraju > rzuca grudke brudu. A,,twoi''korespondenci prasy rosyjskiej z Polski?Wzór obiektywizmu. przyjacielu Moskalu? Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:03 amanasunta53 napisała: > nikola_piterski2 napisał: > > > Wlasnie dla takich, jak Pan, Beleckie a Radziwinowicze i pisza komentarze > > > w "Wyborczej" z Moskwy. Chca, zeby ich polski czytelnik zawsze patrzyl na > > > sytuacje w Rosji przez ich oczy. Nawet w pozytywna informacje z tego kraj > u > > rzuca grudke brudu. > > A,,twoi''korespondenci prasy rosyjskiej z Polski?Wzór obiektywizmu. przyjacielu > Moskalu? ---------------------------- Pan ma przyklady "nieobiektywizmu" rosyjskich dzienninkarzy z Warszawy? Inna sprawa, ze pisza o Polsce dzis malo... Niestety, a moze k szczesciu (o ile obecne wewnetrzne i zewnetrzne kroki polskiego panstwa dzis sa jawne nieudolne, szerokie obejrzenie polskiego zycia wzbudzilo by w naszym spoleczenstwu rozczarowanie od Polakow, ktorych Rosjanie w czasy ZSRR liczyli za autorytetow) polski temat nie sa aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:55 W Rosji zawsze przemilczano niewygodne tematy. Nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:59 nikola_piterski2 napisał: > Wlasnie dla takich, jak Pan, Beleckie a Radziwinowicze i pisza komentarze > w "Wyborczej" z Moskwy. Chca, zeby ich polski czytelnik zawsze patrzyl na > sytuacje w Rosji przez ich oczy. Nawet w pozytywna informacje z tego kraju > rzuca grudke brudu. Z powietrza tego nie wzięli. Poznałem bardzo wielu młodych Rosjan i wątpię, czy to przypadek (bo nie dobieram sobie znajomych według kryterium preferencji politycznych), że wszyscy oni mówili mi mniej więcej to samo, co piszą Bielecki i Radziwinowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 akurat to jest nieprawda albo polprawda 22.03.07, 09:48 to jest wlasnie caly Tomus;) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Niewolnik jest szczęśliwy gdy ma pełną michę... 22.03.07, 08:06 albo gdy ,,pan''go nie bije.Warunek nr 2 Putin spełnia to i raby szczęśliwe.A jak w misce nie bedzie widać dna to już uwierzą ,że są mocarstwem światowym. Rusy to genetyczni niewolnicy.Od początku ,,swojej'' rządzą nimi:Normanowie,Niemcy(dynastia Romanowych u ostatniego 0,0001%krwi rosyjskiej)albo...,,rodzimi'' zbrodniarze:Lenin(Chazar),Stalin(Gruzin),Chruszczow(Ukrainiec),Breżniew(ROSJANIN!)... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Tak samo szczęśliwi byli Niemcy 1933-1939 22.03.07, 08:21 Też kraj odzyskiwał pozycję w świecie. Też nie chciało się emigrować. Też nie było krytyki władzy. Też był dyżurny wróg, na którego zwalano wszystkie winy. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Tak samo szczęśliwi byli Niemcy 1933-1939 22.03.07, 15:09 A cos konkretniej? Np. o tym emigrowaniu, ktrytyce wladz? Czy znowu z brudnego palucha wyssane albo wiedza trefnisia-blazna? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tak samo szczęśliwi byli Niemcy 1933-1939 22.03.07, 16:52 Bardzo konkretnie: Osobom chcącym emigrować z hitlerowskich Niemiec konfiskowano majątki. Niektórzy, zwłaszcza uczeni i artyści, byli w stanie zacząć nowe życie na obczyźnie. Ludzi prostych taka bariera powstrzymywała. Osobami krytykującymi władze w hitlerowskich Niemczech zajmowała się instytucja o nazwie Gestapo (takie FSB). Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Tak samo szczęśliwi byli Niemcy 1933-1939 22.03.07, 21:17 zigzaur napisał: > Bardzo konkretnie: > > Osobom chcącym emigrować z hitlerowskich Niemiec konfiskowano majątki. > Niektórzy, zwłaszcza uczeni i artyści, byli w stanie zacząć nowe życie na > obczyźnie. Ludzi prostych taka bariera powstrzymywała. > > Osobami krytykującymi władze w hitlerowskich Niemczech zajmowała się instytucja > o nazwie Gestapo (takie FSB). Akurat mysli byly w Rosji carskiej - stad te uwagi dot. emigracji i krytyki (ktora uprawiano na forum publicum vide: Katarzyna II i Nowikow, emigracja m.in.Turgieniewa). Co do emigrowania z Niemiec hit. - prawda. Taka sama metode zastosowano tez w Rosji zaraz po rewolucji - m.in. slynny "statek filozofow". Odpowiedz Link Zgłoś
diplomatic Re: rosja jest mi obojętna, niech robią co chcą 22.03.07, 08:21 Ja się cieszę , że w Polsce wreszcie robi się porządki i oczyszcza z komunistycznych nieczystości i śmieci nasz kraj. Nikomu źle nie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: rosja jest mi obojętna, niech robią co chcą 22.03.07, 08:26 diplomatic napisała: > Ja się cieszę , że w Polsce wreszcie robi się porządki i oczyszcza z > komunistycznych nieczystości i śmieci nasz kraj. Nikomu źle nie życzę. No super, tylko uważaj żeby przy okazji tego czyszczenia nie "wyczyścili" też Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
blond_kasi ?? 22.03.07, 10:54 czy Ty, diplomatic, nie cierpisz aby na Zespół Ocaleńca Aborcyjnego? Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Ci zadowoleni mieszkają w dużych miastach... 22.03.07, 08:23 reszta klepie bidę. Gdyby zrobili takie badania nawet o 100 km od Moskwy albo S.Petersburga, to już nie byłoby tak optymistycznie. Co się tyczy niewolniczej psychologii, to bez przesady. Można o to posądzic prawie każdy narod. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Polecam ,,Dziady ''A.Mickiewicza .... 22.03.07, 08:27 greengray11 napisał: > reszta klepie bidę. Gdyby zrobili takie badania nawet o 100 km od Moskwy albo > S.Petersburga, to już nie byłoby tak optymistycznie. Co się tyczy niewolniczej > psychologii, to bez przesady. Można o to posądzic prawie każdy narod. o paradzie w Petersburgu i pilnowaniu kożucha... To o tej,,niewolniczej psychologii''. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Polecam ,,Dziady ''A.Mickiewicza .... 22.03.07, 08:35 amanasunta53 napisała: > o paradzie w Petersburgu i pilnowaniu kożucha... > To o tej,,niewolniczej psychologii''. Dzięki już czytałem, (swego czasu to była lektura obowiązkowa, nie wiem jak teraz). Po pierwsze trochę wody upłynęło od tego czasu, a po drugie Mickiewicza, ktory wiele złego doznał od carskiej władzy (poza tym jeszcze poeta), nie można uznac za obiektywnego w opisywaniu realiow. W końcu "Dziady" to nie reportaż z miejsca wydarzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Ponoć Mickiewicz opisał fakt z epoki Aleksandra I. 22.03.07, 08:40 greengray11 napisał: > amanasunta53 napisała: > > > o paradzie w Petersburgu i pilnowaniu kożucha... > > To o tej,,niewolniczej psychologii''. > > Dzięki już czytałem, (swego czasu to była lektura obowiązkowa, nie wiem jak > teraz). > Po pierwsze trochę wody upłynęło od tego czasu, a po drugie Mickiewicza, ktory > wiele złego doznał od carskiej władzy (poza tym jeszcze poeta), nie można uznac > > za obiektywnego w opisywaniu realiow. W końcu "Dziady" to nie reportaż z > miejsca wydarzeń... czyli...reportarz wierszem.Tak pamietam z lekcji języka polskiego,już w wolnej Rzeczypospolitej.Był rok 1997 klasa VI szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Ponoć Mickiewicz opisał fakt z epoki Aleksand 22.03.07, 08:57 amanasunta53 napisała: > greengray11 napisał: > > > amanasunta53 napisała: > > > > > o paradzie w Petersburgu i pilnowaniu kożucha... > > > To o tej,,niewolniczej psychologii''. > > > > Dzięki już czytałem, (swego czasu to była lektura obowiązkowa, nie wiem j > ak > > teraz). > > Po pierwsze trochę wody upłynęło od tego czasu, a po drugie Mickiewicza, > ktory > > wiele złego doznał od carskiej władzy (poza tym jeszcze poeta), nie można > uznac > > > > za obiektywnego w opisywaniu realiow. W końcu "Dziady" to nie reportaż z > > miejsca wydarzeń... > > czyli...reportarz wierszem.Tak pamietam z lekcji języka polskiego,już w wolnej > Rzeczypospolitej.Był rok 1997 klasa VI szkoły podstawowej. Jeśli dzieło literackie jest dla Ciebie reportażem napisanym wierszem to kiepsko was uczą już w wolnej Rzeczypospolitej. Ja uczyłem się o tym w 1985, w jeszcze "Ludowej", ale pod wieloma względami może nawet bardziej wolnej niż teraz Polsce. No a porownywanie tego co było 200 lat temu z terażniejszością jest bez sensu. Porownaj Polakow sprzed 200 lat z dzisiejszymi i będziesz wiedziec więcej na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Re: Ponoć Mickiewicz opisał fakt z epoki Aleksand 22.03.07, 09:03 greengray11 napisał: > Jeśli dzieło literackie jest dla Ciebie reportażem napisanym wierszem to > kiepsko was uczą już w wolnej Rzeczypospolitej. Ja uczyłem się o tym w 1985, w > jeszcze "Ludowej", ale pod wieloma względami może nawet bardziej wolnej niż > teraz Polsce. > No a porownywanie tego co było 200 lat temu z terażniejszością jest bez sensu. > Porownaj Polakow sprzed 200 lat z dzisiejszymi i będziesz wiedziec więcej na > ten temat. Nie mogę sama porównywać poziomu ,,wolności'' szkoły roku 1985(miałam roczek)z moją podstawówką.Poziom szkoły to nauczyciele,za ,,komuny'' i dziś.Moi nie byli najgorsi,twoi chyba też. A propos ,,reportarzu'' z mojego posta.To, nie do końca wyleczona, dysleksja.To nie wina nauczycieli. Nieraz wychodzi,nad czym boleję. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Ponoć Mickiewicz opisał fakt z epoki Aleksand 22.03.07, 09:18 > Nie mogę sama porównywać poziomu ,,wolności'' szkoły roku 1985(miałam roczek)z > moją podstawówką.Poziom szkoły to nauczyciele,za ,,komuny'' i dziś.Moi nie byli > najgorsi,twoi chyba też. Powiem więcej - to byli prawdopodobnie Ci sami nauczyciele. Kadra nauczycielska za te 11 lat o ktorych mowa niewiele się zmieniła. Program nauczania troszeczkę. Wiem coś o tym bo moja mama była nauczycielką. No, ale odeszliśmy trochę od tematu. Nadal się z Tobą nie zgadzam na temat "niewolniczej psychologii''. Według mnie wśrod Polakow jest nie mniej ludzi (procentowo), ktorym można postawic taką diagnozę. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Ponoć Mickiewicz opisał fakt z epoki Aleksand 23.03.07, 17:26 > temat "niewolniczej psychologii''. Według mnie wśrod Polakow jest nie mniej > ludzi (procentowo), ktorym można postawic taką diagnozę. No to się mylisz - od 400 lat z Polski uciekają ludzie niepokorni, a wciąż rodzą się nowi niepokorni. To kwestia głęboko zakorzenionej kultury. Zaś co do Mickiewicza, któóry nie lubił Rosji carskiej - poczytaj Tołstoja, np. Piotr I (pierwszy). Bardzo dużo opisu rosyjskiego narodu, oraz ciekawa wizja Polski, obowiązująca w Europie po dzień dzisiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Ponoć Mickiewicz opisał fakt z epoki Aleksand 22.03.07, 15:23 amanasunta53 napisała: > > czyli...reportarz wierszem.Tak pamietam z lekcji języka polskiego,już w wolnej > Rzeczypospolitej.Był rok 1997 klasa VI szkoły podstawowej. Alez ta twoja wiedza powala!!! ROTFL Ty nawet Mickiewicza nie znasz - a moze cos z Ksiag Pielgzymstwa Polskiego? A moze wyklady na Sorbonie? A moze zaciekawilyby (oczywiscie doviekliwego ucznia) zrodla na ten sam temat z drugiej strony. Albo z wielu stron? Nawet niech to bedzie "reportaz wierszem" :) Moze byc "Miedziany jezdziec" A z historii nic sie nie liznelo a geba sie szczerzy? Moze chociaz jestes ladna? Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Polecam ,,Dziady ''A.Mickiewicza .... 22.03.07, 15:07 > > o paradzie w Petersburgu i pilnowaniu kożucha... > To o tej,,niewolniczej psychologii''. Ale odkrywcze! Stereotyp za stereotypem uprzedzeniem pogania! To jest prawdziwy niewolnik! Jeszcze cos napiszesz o tej swojej niewolniczej psychologii? Nie masz ani wiedzy, ani wlasnych przemyslen, ani nawet zdolnosci do obu razem. Niewolnikowi wystarczy wiedza "ludyczna" i mysli, ze mysli. Zal troche - na podstawie takich osobnikow ja ty inne nacje buduja swoj oglad calego naszego narodu i kraju (ludycznie, cale szczescie) Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Co ty masz do powiedzenia ...tylko pustosłowie. 22.03.07, 20:34 fiodor56 napisała: > > > > > o paradzie w Petersburgu i pilnowaniu kożucha... > > To o tej,,niewolniczej psychologii''. > > Ale odkrywcze! Stereotyp za stereotypem uprzedzeniem pogania! To jest prawdziw > y > niewolnik! Jeszcze cos napiszesz o tej swojej niewolniczej psychologii? > Nie masz ani wiedzy, ani wlasnych przemyslen, ani nawet zdolnosci do obu razem. > Niewolnikowi wystarczy wiedza "ludyczna" i mysli, ze mysli. Zal troche - na > podstawie takich osobnikow ja ty inne nacje buduja swoj oglad calego naszego > narodu i kraju (ludycznie, cale szczescie) Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Co ty masz do powiedzenia ...tylko pustosłowi 22.03.07, 21:20 amanasunta53 napisała: napisala to co napisala. Ale nie odpowiedzialas: jestes chociaz ladna? Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Niewolnik jest szczęśliwy gdy ma pełną michę. 22.03.07, 12:29 amanasuka53 napisała: > albo gdy ,,pan''go nie bije.Warunek nr 2 Putin spełnia to i raby szczęśliwe.A > jak w misce nie bedzie widać dna to już uwierzą ,że są mocarstwem światowym. > Rusy to genetyczni niewolnicy.Od początku ,,swojej'' rządzą > nimi:Normanowie,Niemcy(dynastia Romanowych u ostatniego 0,0001%krwi > rosyjskiej)albo...,,rodzimi'' > zbrodniarze:Lenin(Chazar),Stalin(Gruzin),Chruszczow(Ukrainiec),Breżniew (ROSJANI > N!)... tak, tak... zapomnialas dodac rozbiory rosji w ktorych brala udzial polska polaczki zawsze lubia oskarzac ruskich o to na co same chorzy prawda 23-letnia niedorazwineta? he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
rosjanki Re: Niewolnik jest szczęśliwy gdy ma pełną michę. 22.03.07, 12:40 amanasunta53 napisała: > albo gdy ,,pan''go nie bije.Warunek nr 2 Putin spełnia to i raby szczęśliwe.A > jak w misce nie bedzie widać dna to już uwierzą ,że są mocarstwem światowym. > Rusy to genetyczni niewolnicy.Od początku ,,swojej'' rządzą > nimi:Normanowie,Niemcy(dynastia Romanowych u ostatniego 0,0001%krwi > rosyjskiej)albo...,,rodzimi'' > zbrodniarze:Lenin(Chazar),Stalin(Gruzin),Chruszczow(Ukrainiec),Breżniew(ROSJANI > N!)... ------------------------ 1. Skad wiesz, ze to byli zbrodniarze? Co ty w ogole mozesz wiedziec o nich, glupi polaczek? 2. Briezniew byl Ukraincem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niewolnik jest szczęśliwy gdy ma pełną michę. 22.03.07, 13:08 No, o Leninie, Stalinie, Chruszczowie i Breżniewie wie cały świat. To bardzo znane postacie. Leonid Breżniew urodził się w Dnieprodzierżyńsku ale czy to dowodzi, że był Ukraińcem? Na wschodniej Ukrainie mieszka wiele ludności rosyjskojęzycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
rosjanki Re: Niewolnik jest szczęśliwy gdy ma pełną michę. 22.03.07, 13:17 zigzaur napisał: > No, o Leninie, Stalinie, Chruszczowie i Breżniewie wie cały świat. To bardzo > znane postacie. > > Leonid Breżniew urodził się w Dnieprodzierżyńsku ale czy to dowodzi, że był > Ukraińcem? Na wschodniej Ukrainie mieszka wiele ludności rosyjskojęzycznej. ---------------------------------------------------------------------------- 1. Lenina, Stalina, Chruszczowa i Brezniewa moze i zna caly swiat, no to co? Skad tak zwany "caly swiat" wzial ze np. Briezniew byl zbrodniarzem? Czy Chruszczow? A co ten "caly swiat" wie o np. zbrodniarzu Kaczynskim? 2. Briezniew sam mowil w jednym z wywiadow w TV, ze jest Ukraincem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Niewolnik jest szczęśliwy gdy ma pełną michę. 22.03.07, 13:52 Skoro Breżniew tak twierdził, to widocznie uważał się za Ukraińca. Ale takim samym Ukraińcem był też Chruszczow. A jakie twoim zdaniem zbrodnie niby popełnił Kaczyński? Który Kaczyński. Zbrodnie Lenina, Stalina, Chruszczowa i Breżniewa są ogólnie znane: łagry, czystki, wielki głód, eksterminacja Polaków i innych narodów, popieranie Hitlera, najazd na Węgry, Czechosłowację, Afganistan, popieranie terroryzmu itd. Mało? Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Najpierw belke z wlasnego oka 22.03.07, 14:52 a potem slomke u sasiada :) Wg Ciebie Rosjanie to niewolinicy? To jedyne panstwo slowianskie, ktore nie bylo nigdy w niewoli (po odparciu dlugiego okresu najazdu mongolskiego). Nigdy nie sprzedawali wlasnego panstwa ani nie brudzili rak szukaniem Pana nie z wlasnego gniazda. Troche historii by sie przydalo a nie tylko histeria. Jak masz uprzedzenia to lecz sie! Czy to lekarz zalecil taka dziwna terapie??? Odpowiedz Link Zgłoś
findoutmore Putin - nasz zbawca i przyjaciel 22.03.07, 08:23 Мы вас благодарим, господин президент. Вы спаситель России и друг всего мира. Мы ьы хотели такого президента в Польше! Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Putin - nasz zbawca i przyjaciel 22.03.07, 08:28 findoutmore napisała: > Мы вас благод > арим, господи > н президент. В > ;ы спаситель Р > ;оссии и друг k > 4;сего мира. Мы > ьы хотели так GłuPol. > ого президен& > #1090;а в Польше! Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 08:31 > GłuPol. > > ого президе > 1085;& > > #1090;а в Польше! Ja ,jak wielu urodzonych po 1980,nie znam ,,bukw''. A rosyjski, jako tako, rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:04 Rumuni przeszli z bukw na alfabet łaciński jeszcze w XIX wieku. Już widziałem serbskie (nie chorwackie!) teksty pisane alfabetem łacińskim. Tylko patrzeć, jak to samo zrobią Bułgarzy i Ukraińcy. Już były próby przejścia języka białoruskiego na alfabet łaciński. Bukwy to zacofanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:31 W Serbii jest dziwnie. Bo na ulicach widać oba alfabety. Na niektórych drogowskazach tylko cyrylicą, a na innych tylko łacinką. To samo z reklamami czy innymi plakatami. W sklepach tak sam. Strony internetowe są różne, wedle uznania. Urzędowo obowiązuje cyrylica, a alfabet łaciński chyba wchodzi tak trochę przez okno:) Zgadzam się, Serbowie mogą niebawem przejść, zwłaszcza, ze teraz często używają, ale co do Bułgarii, czy Ukrainy, to nie byłbym tego taki pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:57 w Rosji tez jest dwujezycznie i co z tego? np znaki drogowe informacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 13:09 A jaki jest ten drugi język? Chiński? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 14:18 Czy ja coś piszę o Rosji? Znaki to nie wszystko. W sklepach też jest w alfabecie łacińskim? Reklamy, czy plakaty wyborcze? Wątpię, a w Serbii tak jest! I to jest zasadnicza różnica, dlatego twierdzę, iż Serbia może niebawem zmienić alfabet! Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:32 zigzaur napisał: >> to samo zrobią Bułgarzy i Ukraińcy. Już były próby przejścia języka > białoruskiego na alfabet łaciński. Bukwy to zacofanie. Nie masz racji zigzaur. Cyrylica to stosunkowo nowy wynalazek (znacznie młodszym od łaciny), i w/g lingwistow nie jest wcale złym wynalazkiem. Pod wieloma względami jest wygodniejsza i prostsza od alfabetu łacińskiego. Rownie dobrze można przekonywac Chińczykow czy Japończykow zeby przeszli na łacinę bo heroglify to zacofanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:37 Może nie zacofanie, ale posługiwanie się łacinką może ułatwić życie. Dla przykładu, telefony tam sprzedawane mają klawiaturę z literami "naszymi" i dopiero po wpisywaniu widać cyrylicę, czyli użytkownik komórki, tak czy siak musi znać nasz alfabet, bo inaczej sms nie wyśle. Po co ma się męczyć? A korzystanie z internetu? Jest wiele innych przykładów, chocby transmisje sportowe itp. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 10:02 koczisss napisał: > Może nie zacofanie, ale posługiwanie się łacinką może ułatwić życie. > Dla przykładu, telefony tam sprzedawane mają klawiaturę z literami "naszymi" i > dopiero po wpisywaniu widać cyrylicę, czyli użytkownik komórki, tak czy siak > musi znać nasz alfabet, bo inaczej sms nie wyśle. Po co ma się męczyć? > A korzystanie z internetu? > Jest wiele innych przykładów, chocby transmisje sportowe itp. Komorki sprzedawane w Rosji mają i lacine i cyrylice na klawiszach, z internetem tez zero problemow. Myślę, że gdyby w Rosji postanowiono przejśc na łacinę (założmy że powstał by taki chory pomysł), to wcale by im to nie ułatwiło życia, a napewno utrudniło, nie mowiąc już o kosztach takiej operacji... Odpowiedz Link Zgłoś
vatazhka Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 10:20 > Może nie zacofanie, ale posługiwanie się łacinką może ułatwić życie. Tylko tym, którzy nie znają grażdanki. Rownie dobrze moglibyśmy z polskiego usunąć wszystkie ą, ć, ę itd. - "zrob mi laske i skocz po wode". > Dla przykładu, telefony tam sprzedawane mają klawiaturę z literami "naszymi" i > dopiero po wpisywaniu widać cyrylicę, czyli użytkownik komórki, tak czy siak > musi znać nasz alfabet, bo inaczej sms nie wyśle. Po co ma się męczyć? Pomyśl o tym, że komórki wymuszają zmianę kodu - większość moich znajomych nie stosuje polskich znaków, a niektórzy używają specyficznych dla tego medium skrótów. > A korzystanie z internetu? Ja nie mam z tym żadnego problemu. Układ klawiatury przełączam w zależności od potrzeb. Trochę zachodu jest jeszcze z kodowaniem, ale powszechne wprowadzenie Unicode to tylko kwestia czasu. > Jest wiele innych przykładów, chocby transmisje sportowe itp. Nie rozumiem - przecież np. na koszulkach obowiązuje transliteracja... Może w ramach "poprawy" transmisji sportowych będziemy wymagać, żeby na boisku nie mogło znajdować się wielu zawodników o podobnie brzmiących nazwiskach? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:56 glupis zigzaur bardziej niz myslalem bukwy o ktorcych piszesz najlepeij odaja istote jezykow glownie slowianskich ales ty miernota tylko zdolna do obrazania Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 13:17 Sam jesteś głupi. Słowianie używają alfabetu łacińskiego: - Polacy - Łużyczanie - Czesi - Słowacy - Słoweńcy - Chorwaci Wymieniłem najwyżej rozwinięte narody słowiańskie. Poza tym bukwy to podróba pisma greckiego a nie żadne tam pismo "słowiańskie". Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 14:01 tak ty jestes przykladem nawyzej rozwinietego polaczka phi Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 14:14 A ty jesteś azjatycki czubaryk. Zabrakło ci merytorycznych argumentów, więc powtórzę swój: Bukwy to małpowanie liter greckich. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 14:38 > Bukwy to małpowanie liter greckich. A polskie bukwy to bukwy zapozyczone z laciny! Z tego jakas ich wyzszosc wg Ciebie wynika? Raczej tylko to, ze korzeni wlasnego slowianskiego jezyka musimy szukac wlasnie w jezykach, ktore posluguja sie cyrylica :( Gdyby nie cyrylica nawet nie wiedzialbys skad wywodzi sie Twoj jezyk! Polskie zabytki pisane sa o cale wieki pozniejsze od ruskich. Wszystkie zapiski od czasow powstania panstwa Mieszka I pisane byly TYLKO po LACINIE. Ruscy mieli juz swoje zabytki pisane w IX wieku, kroniki historyczne panstwa kijowskiego pochodza z XI wieku. Polski najwczesniejszy zabytek pisany (kilka wersow) pochodzi z poczatkow XIII w, a teksty dluzsze pojawily sie duzo pozniej! A niby taki oczytany LOL ... Ty jestes po prostu oczarowany dobrobytem, towarami, co i za ile mozna kupic-sprzedac. Marnujesz talent i pasje towarowo-handlowa. Co do Rosji - mam takie samo zdanie o jej przyszlosci jak hohlik3! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 16:54 Historycy badają to, co się zachowało. Zachodni Słowianie robili zapiski na glinianych tabliczkach - materiale bardzo nietrwałym. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 21:47 zigzaur napisał: > Historycy badają to, co się zachowało. Zachodni Słowianie robili zapiski na > glinianych tabliczkach - materiale bardzo nietrwałym. No wez sie troche zmityguj! To gliniane tabliczki(!) sa mniej trwale od papieru?? (pergaminu) Pierwsze slysze ... Zachodni Slowianie (czyli i Polacy tez) pisali swoje teksty na czyms nietrwalym wg Ciebie? (jakimi literami?) I dlaczego taka cywilizacja, ktora wg Ciebie posiadala umiejetnosc wyrazania mysli w pismie, nie zostala odkryta - zmowa historykow LOL! Czyli Polacy - Slowianie zachodni - pisali na glinianych wypalankach a kronikarze w ksiegach juz nie chieli "po polsku" tylko po łacinie? Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 21:57 Poza tym - na terenie Rusi odkrywane sa przedmioty z DREWNA ( z IX w)z napisami w cyrylicy. Drewno jest bardziej trwale od tych Twoich tabliczek??? Jesli by istnial PISANY jezyk polski - to na pewno slady by pozostaly - tym bardziej na glinianych wyrobach (wypalanych - a to przeciez chodzi o sredniowiecze!!) Pozwol, ze zacytuje i zadedykuje znowu: "nikt mnie nie przekona, ze biale jest biale, a czarne jest czarne" Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 23.03.07, 09:08 W sprzyjających warunkach drewno jest w stanie przetrwać nawet 1000 lat. Skoro Germanowie mieli pismo runiczne, to sąsiadujący z nimi i wcale nie gorzej rozwinięci zachodni Słowianie też musieli coś takiego mieć. Przez obszar dzisiejszej Polski we wczesnym średniowieczu (liczonym od upadku Rzymu) przetoczyło się wiele nawał. To, co historycy badają, to tylko nędzne resztki czegoś, co istniało dalej. A o tym, że wczesnośredniowieczni zachodni Słowianie stali na poziomie nie niższym od Germanów, świadczy ekspansja Słowian na zachód i południe. Odpowiedz Link Zgłoś
vatazhka Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 23.03.07, 07:10 Bukwami nazywano akurat głagolicę, którą obecnie uważa się za pismo oparte na oryginalnym piśmie słowiańskim. Zastanów się, skąd wywodzi się pismo łacińskie - czy aby nie z greckiego? :> Dalsze dochodzenie postawi ci więcej włosów... Pojawiają się Semici. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Bukwy to zacofanie." to co piszesz to propaganda 22.03.07, 10:36 w najgorszym szowinistycznym i ksenofobicznym stylu. Chinczycy, Japonczycy maja swoje pismo, ktore jest duzo wieksza przeszkoda w kontaktach ze swiatem niz "bukwy" co powoduje ze w duzo wiekszym stopniu niz Anglicy, Amerykanie czy Francuzi wladaja biegle kilkoma jezykami obcymi z rosyjskim wlacznie. Jezyka rosyjski fonetycznie jest bardzo ladny i cieszy sie coraz wieksza popularnoscia wsrod uczacych sie nie tylko w Europie ale rowniez w Stanach. Biegla znajomosc rosyjskiego stanowi rowniez coraz bardziej powazny argument przy szukaniu pracy jako, ze potencjal relacji handlowych, naukowych z krajami w ktorych znany i uzywany jest jezyk rosyjski (wiekszosc bylych republik) jest bardzo duzy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Bukwy to zacofanie." to co piszesz to propa 22.03.07, 10:58 To nie jest żadna szowinistyczna propaganda, tylko proste stwierdzenie faktu, że rozwój cywilizacyjny WYMUSZA przejście na alfabet łaciński. Oprócz Rumunii wymienię jeszcze Turcję i Indonezję. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tak jakby "rozwoj" ominal Japonie, Koree czy 22.03.07, 13:18 Japończycy, Koreańczycy i Chińczycy piszą literaturę naukowo-techniczną OD RAZU w języku angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Tak jakby "rozwoj" ominal Japonie, Koree czy 22.03.07, 15:36 No co Ty nie powiesz?? Musze to koniecznie powiedziec swoim znajomym Japonczykom! Beda mieli znowu ubaw z wiedzy Polakow o swoim kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: "Bukwy to zacofanie." to co piszesz to propa 22.03.07, 11:12 zigzaur napisał: > To nie jest żadna szowinistyczna propaganda, tylko proste stwierdzenie faktu, że rozwój cywilizacyjny WYMUSZA przejście na alfabet łaciński. news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/6233821.stm Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: "Bukwy to zacofanie." to co piszesz to propa 22.03.07, 13:20 Sam widzisz, że rosyjski jest w Polsce na dalekim miejscu za angielskim, niemieckim i językami romańskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: "Bukwy to zacofanie." to co piszesz to propa 22.03.07, 15:40 zigzaur napisał: > Sam widzisz, że rosyjski jest w Polsce na dalekim miejscu za angielskim, > niemieckim i językami romańskimi. I slusznie, ze angielskiego - wspolczesnej laciny sie uczymy! Ale rusz sie poza Polske to zauwazysz jak bardzo szanowany jest jezyk rosyjski i jak chetnie sie go ucza inni (np. Francja) Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: "Bukwy to zacofanie." to co piszesz to propa 22.03.07, 14:42 Rozwoj cywilizacyjny kaze sie upodabniac az do takiego stopnia? Ty chyba miales przodka kameleona i tak juz zostalo :( Tradycję, kulturę, dumę z wlasnych osiagniec sprzedasz za wygode??? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk szowinizm, ksenofobia, historyczne amoki sa w 22.03.07, 09:18 Polsce od lat przeszkoda w probach obiektywnej oceny tego co dzieje sie na swiecie. Rosjanie raz zadekretowani naszymi wrogami kilkaset lat temu nawet jak sie nimi rzeczywiscie okazuja (i slusznie bo w swojej obronie, prowadzac bezlitosna dalekowzroczna polityke faktow dokonanych) jak to mialo miejsce w 1939 roku to staja sie tylko barbarzyncami. Amerykanie zadekretowani przyjacolmi (bo bogatsi) moga nas zdradzac oklamywac i sprzedawac majac pewnosc, ze pozostana na wieki naszymi najepszymi "sojusznikami". Wszystko to na skutek utraconych przez nas Polakow i za nasza przyczyna historycznych nadziei i zludzen na zaspokojenie naszych ambicji stanowienia "rownorzednego" w sensie potencjalu, znaczenia i sily partnera dla Rosji. Amerykanie sa niejako projekcja tych naszych ambicji jako, ze poki co sa takim partnerem wobec Rosji i dlatego wlasnie gotowi jestemy "przebaczac" im ich zdrady, klamstwa i oszustwa nawet za cene 45 lat zniewolenie polskiej racji stanu przez ZSSR. Ewidentne osiagniecia Putina w Rosji tak polityczne jak i ekonomiczne w odniesieniu do katastrofalnej przegranej Busha w Stanach, ktorej skutki ekonomiczne dopiero nastapia a skutki polityczne trwac beda jeszcze cale dziesieciolecia nie przekonaja, ze szkoda dla nas samych, naszych polskich fobi, amokow i schizofreni a ktore ksztaltuja rowniez rosyjska reakcje. Jest to tak zwany "samograj" z ktorego korzystaja ci, ktorym potrzeba podraznic rosyjskiego "niedzwiedzia" a dla ktorych bezwiednie stanowimy wysmienite "narzedzie". Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Rosjani nie musza ginac w Iraku i Afganistani 22.03.07, 09:34 Nie muszą, bo już swoją przegraną wojenkę w Afganistanie mieli, sporo ich tam poległo, do dziś jeszcze ich kości w słońcu bieleją! Oni tam nie muszą jechać, bo mają swoja Czeczenię, w której zrobili rozpierduchę i od wielu lat nie potrafią zrobić porządku! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj Re: Rosjani nie musza ginac w Iraku i Afganistani 23.03.07, 01:10 nawet jesli, to gineli za siebie.Polacy gina za usa- i dobrze jak durni, choc mi zal,b o to moj naród. Co do czeczenii- otwórz oczy- porzadek tam wiekszy niz w niejednym polskim miescie po zmroku. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosjani nie musza ginac w Iraku i Afganistani 22.03.07, 10:57 Niech zatem giną w Rosji! Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: szowinizm, ksenofobia, historyczne amoki sa w 22.03.07, 09:52 ... Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: szowinizm, ksenofobia, historyczne amoki sa w 22.03.07, 15:53 1europejczyk napisał: > Polsce od lat przeszkoda w probach obiektywnej oceny tego co dzieje sie na > swiecie. Rosjanie raz zadekretowani naszymi wrogami kilkaset lat temu (..) Dokladnie tak! Tylko taki stan rzeczy doprowadzi z jednej strony do niewolnictwa duchowego (slepa a zatem nieodwzajemniona milosc - w stosunkach miedzypanstwowych tylko Churchill mial tracje jak powinna wygladac poltyka kraju), z drugiej zas slepa nienawisc karmiona zmmorami i duchami z przeszlosci. Kraj szalencow w srodku Eueropy :( Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: szowinizm, ksenofobia, historyczne amoki sa w 23.03.07, 09:19 Rosjanie raz zadekretowani naszymi wrogami kilkaset lat temu nawet jak > sie nimi rzeczywiscie okazuja (i slusznie bo w swojej obronie, prowadzac > bezlitosna dalekowzroczna polityke faktow dokonanych) jak to mialo miejsce w > 1939 roku to staja sie tylko barbarzyncami. Co tam było słusznego w ataku na Polskę w 1939 roku? To była wiarołomna napaśc, noż w plecy, bicie leżącego itd. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: szowinizm, ksenofobia, historyczne amoki sa w 23.03.07, 11:35 ... Odpowiedz Link Zgłoś
kauzyperda Re: szowinizm, ksenofobia, historyczne amoki sa w 23.03.07, 14:02 Bardzo dobra uwaga. Nasz obecny problem z Rosją polega na tym, że patrząc na smutę lat Jelcynowskich i łudząc się mirażami poparcia USA wielu polskich polityków i dziennikarzy ubrdało sobie w swoich małych główkach że możemy być równorzędną siłą polityczną z Rosją. Nie partnerem handlowym czy dyplomatycznym ale właśnie SIŁĄ, mocarstwem (pewnie od morza do morza he, he). Rzecz jasna natura nie lubi stanu nierównowagi, i Rosja w szybkim czasie odzyskała sporo naturalnych sił jakie ma pona 100 milionowy naród władający 1/7 globu ziemskiego i pewnie połową jego bogactw naturalnych. Tylko w pewnym małym środkowoeuropejskim kraju to jeszcze nie dotarło do niektórych choć stało się dobrych parę lat temu. I ciągle, zamiast normalnie współpracować podskakujemy jak wesz na kołnierzu coraz bardziej sfrustrowani, że świat nie klęka w zachwycie przed nadwiślańskim mocarstwem, i ku naszej wściekłości ma nas za to czym jesteśmy, niebogaty, rozwijający się kraj z miernymi osiągnięciami technicznymi i kulturalnymi, pozbawiony surowców, ze słabą armią i dyplomacją, na dodatek kraj który sam pozbawił się suwerenności pozwalając by o jego polityce zagranicznej decydował w pełni Sahib z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:28 Мы вас благодарим, господин президент. Вы спаситель России и друг всего мира. Мы ьы хотели такого президента в Польше W łacince idzie to tak: My Was błagodarim gospodin prezident. Wy spasitjeł Rossii i drug wsjewo mira. My wy chatjeli takowo. prjezydenta w Polsze. Myślę, że co nieco teraz mogą zrozumieć nie znający głagolicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
vatazhka Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 10:12 > W łacince idzie to tak: > > My Was błagodarim > gospodin prezident. > Wy spasitjeł Rossii > i drug wsjewo mira. > My wy chatjeli takowo. > prjezydenta w Polsze. A co to za standard transliteracji? > Myślę, że co nieco teraz mogą zrozumieć nie znający głagolicy:) Głagolica jest obecnie używana chyba jedynie w księgach liturgicznych kościołów cerkiewnosłowiańskich (nie prawosławnych!). Tekst, który usiłowałeś transliterować, zapisany jest z użyciem tzw. grażdanki. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 14:20 Mniejsza z tym, mówi się też cyrylica, albo bukwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
vatazhka Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 23.03.07, 06:57 Nie... Nie mniejsza z tym. Cyrylica była przed reformą - teraz jest w użyciu grażdanka. Walnąłeś bzdurę w rodzaju "Jezus jest uznawany za syna Boga w judaiźmie, a także w islamie i chrześcijaństwie". Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 09:54 warto sie uczyc rosyjskiego i angielskiego, na przyszlosc Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 13:21 Stary ale aktualny rosyjski dowcip: - Czym się różni optymista od pesymisty? - Optymista uczy się angielskiego a pesymista chińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rosjanki Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 13:26 zigzaur napisał: > Stary ale aktualny rosyjski dowcip: > > - Czym się różni optymista od pesymisty? > - Optymista uczy się angielskiego a pesymista chińskiego. ---------------------------------------------------------- Nie ma takiego STAREGO ROSYJSKIEGO dowcipu, czyli taki dowcip moze teraz i jest, ale NIE STARY, lecz moze nowy, albo NIE ROSYJSKI. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 13:53 Ja ten dowcip pamiętam jeszcze z lat siedemdziesiątych, kiedy jeszcze żył Mao i CCCP prowadził kampanie propagandowe przeciwko "maoizmowi" i "hegemonizmowi". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejbj zigzaur ty z lat 70? Ty masz 16 lat dzieciaku 23.03.07, 01:13 zigzaur ty z lat 70? Ty masz 16 lat dzieciaku to widac po twoim poziomie emocjonalnym. Gimnazjum sie odbio na twojej psychice, pewnie cie koledzy bili, stąd to zacietrzewienie:) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zigzaur ty z lat 70? Ty masz 16 lat dzieciaku 23.03.07, 09:09 Zgaduj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 14:00 zigzaur napisał: > Stary ale aktualny rosyjski dowcip: > > - Czym się różni optymista od pesymisty? > - Optymista uczy się angielskiego a pesymista chińskiego. Zapomniel dodac ten dowcip tym, ze dlatego, zeby romawiac na wlasnym jezyku Rosjanin-realista uczy sie automat Kalasznikowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Powiedziane jest: 22.03.07, 17:41 Kto kałasznikowem wojuje, od kałasznikowa ginie! Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 15:58 zigzaur napisał: > Stary ale aktualny rosyjski dowcip: > > - Czym się różni optymista od pesymisty? > - Optymista uczy się angielskiego a pesymista chińskiego. Jak zwykle krecisz! Dowcip brzmi: realista uczy sie angielskiego, optymista uczy sie angielskiego i rosyjskiego a pesymista uczy sie obslugi KM -47 Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: Veto! Piszcie alfabetem łacińskim... 22.03.07, 15:31 Bo jestes slowianka - jezyk polski nalezy do rodziny jezykow slowianskich stad to "rozumienie". Ale ile jezyk polski zawdziecza "bukwom" to juz nie uczyli? A skad wiedza o jezyku polskim czerpia nasi jezykoznawcy-polonisci? Gdyby nie bukwy nie znalibysmy nawet historii rozwoju naszego jezyka. Zapytaj swojego pana poloniste albo polonistke to moze ci wytlumaczy - a najlepiej zapisz sie na jakies korepetycje u studenta polonistyki. Moze sie czegos dowiesz o jezyku polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
findoutmore czas skonczyc z nienawiscia do Rosji 22.03.07, 09:32 to wielki kraj lepiej z Rosjaninem zgubic, niz z Amerykaninem znalezc uczcie sie cyrylicy i rosyjskiego - to angielski XXI wieku Putin to wspanialy prezydent (porownajcie z Kaczynskim) Odpowiedz Link Zgłoś
findoutmore AHA: nasze NIE dla tarczy rakietowej 22.03.07, 09:33 Tarcza rakietowa - tak, ale rosyjska, broniaca nas przed USA! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: czas skonczyc z nienawiscia do Rosji 22.03.07, 13:23 Był taki film "Lekcja martwego języka". W połowie XXI wieku rosyjski będzie takim językiem jak hetycki, etruski, asyryjski, tracki, fenicki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: czas skonczyc z nienawiscia do Rosji 22.03.07, 15:51 A polski wogule zapomniany? Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: czas skonczyc z nienawiscia do Rosji 22.03.07, 16:05 kacap_z_moskwy napisał: > A polski wogule zapomniany? Mnie sie wydaje, ze w tej nienawisci juz sie o Polsce nie pamieta ... Oby wiec to nie byly prorocze slowa :( Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: czas skonczyc z nienawiscia do Rosji 22.03.07, 16:56 Artykuł i forum jest o Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Putin - nasz zbawca i przyjaciel 22.03.07, 09:53 chcieli by chcieli i to bardzo;) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek [...] 22.03.07, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 wiecej Polakow wybiera Rosje 22.03.07, 09:05 wiekszosc z nich pracuje na budowach ale spotykaja sie finansisty i hadlarze. Odpowiedz Link Zgłoś
mckarla Re: wiecej Polakow wybiera Rosje 22.03.07, 09:37 Ja od 2 miesiecy jestem w Moskwie, i choc przezylam szok kulturowy, kiedy przyjechalam tu z Los Angeles, pokochalam Moskwe calym sercem. Szkoda mi tylko Rosjan, ten narod zasluguje na wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: wiecej Polakow wybiera Rosje 22.03.07, 09:58 szok kulturowy? Nie myslalem, ze jest az tak wielka roznica. Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: wiecej Polakow wybiera Rosje 22.03.07, 10:08 mentalnie naprawdo bardzo niewiele nas rozni, poprostu wszystko wynika z niewiedzy!! Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: wiecej Polakow wybiera Rosje 22.03.07, 10:06 wiekszosc jeszcze nie ale np finansisci, menedzerowie tzn z wyzszym wyksztalceniem tak kwestia czasu zgdy migracja przesunie sie na wschod... Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: wiecej Polakow wybiera Rosje 22.03.07, 10:54 firma budowlana "Budimex" ma dobra renome w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 09:27 Wypada życzyć sąsiadom, żeby się tym razem nie rozczarowali, a w każdym razie nieprędko. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hanni Cieszy mnie to - dla Rosjan i dla nas 22.03.07, 09:30 Dobrze dla nich i dobrze dla nas. Moze kiedys nauczymy sie normalnie ze soba rozmawiac? Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 czy Tomasz Bielcki nigdy nie byl poza Moskwa?? 22.03.07, 09:43 "Choć Rosja wciąż rozwija się według wzorca promującego największe miasta (przede wszystkim Moskwę i Petersburg), które zostawiają daleko w tyle o wiele biedniejszą prowincję, to także wśród mieszkańców głubinki zaczynają dominować optymistyczne prognozy na przyszłość" skoro zaczynaja dominowac pozytywne nastawienie na prowincji to moze rzeczywiscie jest lepiej?z tego co wiem miasta 100 tysieczne rowniez przezywaja boom. Osobiscie bardzo dobrze znam obwod kaliningradzki, sam Kaliningrad to jeden plac budowy, odbudowywana jest starowka, burzone stare m.in stadion itd, remontowane sa stare zabytki, zelenogradzk, czerniachowsk swietlogorska(to sa miasteczka) kwitnie budownictwo domkow jednorodzinnych znajomy był w zeszlym roku na syberii, tam to samo, nawet z neta bezprzewodowego mozna skozystac, pytam teraz czy to dzieki petrodolarom?? czy moze niskie podatki, i podatek liniwy?a moze wyczajnie waerto by bylo zajzec do panstwoych statystyk i dowiedziec sie jak to jest naprawde z ta ropa i gazem? Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Przyszlosc Europy we wspolpracy z Rosja 22.03.07, 09:35 a nie we wspieraniu zaperzonych liliputow. I dlatego powstaje gazociag pod Baltykiem i inne projekty, jak np. polaczenie kolejowe laczace bezposrednio Niemcy z Rosja za pomoca promu. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek i dobrze - ludzie szczesliwi sa mniej grozni 22.03.07, 09:42 dla otoczenia Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: i dobrze - ludzie szczesliwi sa mniej grozni 22.03.07, 10:10 polski irracjonalny strach, poczucie wyzszosci+kompleksy tak ty i tobie podobni Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Bac sie to dzisiaj mozna Stanow : ostatnie wybory 22.03.07, 11:01 prezydenckie w ktorych zdecydowanie wygral Bush znany juz jako klamca i swiatowy awanturnik w Iraku zaprzeczyly swiatowemu przekonaniu o amerykanskim zaangazowaniu w obrone wartosci, ktore budowaly dotychczas swiatowy amerykanski prestiz. Realne zagrozenie bezpieczenstwa Ameryki (napadami z 11 wrzesnia) spowodowalo, ze wszystkie dotychczasowe amerykanskie deklaracje uznajace prawo miedzynarodowe staly sie zupelnie niewazne nie tylko dla administracji ale przede wszystkim dla zdecydowanej wiekszosci atumanionych, przestraszonych i przerazonych Amerykanow. Wiekszosc mieszkancow kraju, ktora przez ponad rok pasjonowana sie klamstwami Prezydenta Clintona dotyczacymi "pieszczot" w Bialym Domu i procedura Jego destytucji (empeachement), w momencie patriotycznego kociokwiku spowodowanego atakiem z 11 wrzesnia, zatracila elementarna zdolnosc oceny rzeczywistosci wybierajac na swojego Prezydenta G. W Busha poslugujacego sie ordynarnymi klamstwami wobec swoich i calego swiata by moc zdecydowac o wojnie w ktorej zginelo dotychczas setki tysiecy ludzi ktorej dramatyczne dla Iraku i dla swiatowego pokoju konsekwencje sa trudne jeszcze dzisiaj do przewidzenia . Re: i dobrze - ludzie szczesliwi sa mniej grozni Odpowiedz Link Zgłoś
joushua Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 09:57 Polacy to narod wiecznych malkontentow, zakompleksionych. Z odwiecznym kompleksem nizszosci wobec Zachodu, rekompensowanym buta wobec Wschodu. Narod smieszny, zalosny i naprawde dziwaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 12:52 zigzaur napisał: > Paszoł won! zigi dlaczego zawsze tak reagujesz na prawde? widac ze myslenie cie boli, ale musisz to przezwyciezyc he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 13:24 Ty przez słowo "prawda" rozumiesz waszą gazetę? Odpowiedz Link Zgłoś
rusek11 Re: Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 14:01 zigzaur napisał: > Ty przez słowo "prawda" rozumiesz waszą gazetę? prawda to zgodność sądów z rzeczywistym stanem rzeczy, którego ten sąd dotyczy. he...he... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 14:15 Dla Rosjanina słowo "prawda" to tytuł gazety założonej jeszcze przez Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
joushua Niektore narody nie potrzebuja panstwowosci. 22.03.07, 10:32 Polska jest tego klasycznym przykladem. Po III rozbiorze przestala istniec jako panstwo. Okres miedzywojenny 1918-1939 to okres zamordyzmu Pilsudskiego, bez ktorego Polacy nie poradziliby sobie z nadmiarem wolnosci. Okres 1945-1989 to okres zamordyzmu ZSRR. Okres 1989-2007 to okres totalnego chaosu, degrengolady i upadku. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Na przykład Rosja: 22.03.07, 13:54 Z jarzmem mongolskim, niemieckim, chińskim, japońskim czy tureckim prezentuje się bardzo ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Na przykład Rosja: 22.03.07, 14:06 zacznij pisac ksiazki fantasto hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
moon55 Re: Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 10:36 Joushua - zydowskie imie, to wyjasnia te nienawisc do Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
joushua To mnie tylko utwierdza w tym przekonaniu... 22.03.07, 10:39 O tak, znawco tematyki. To mnie tylko utwierdza w przekonaniu, ze Polska to ZAKALA Europy... Kompleksy, kompleksy, kommpleksy... I mesjanizm, mesjanizm, mesjanizm... Tylko, ze Polske i Polakow Europa zawsze miala w d.... Odpowiedz Link Zgłoś
vatazhka Re: Polska to najwieksza zakala Europy 22.03.07, 10:49 Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile żydowskich (a w zasadzie semickich) imion jest obecnie w użyciu... Anna, Mateusz, Jakub, Maria, Paweł, Elżbieta, Bartłomiej, Szymon, Janusz - to tylko te mniej oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:14 idealne społeczeństwo dla gazetki... byli kapusie u władzy, nikt ich nie lustruje.... Odpowiedz Link Zgłoś
krusnik02 Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:25 Mylisz pojęcia - d..y Rosjanom i Amerykanom lizała poprzednia władza. Jeżeli nie widzisz różnicy w polityce zagranicznej teraz i za rządów SLD to albo jesteś ślepy albo ... Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Jakby nie było 22.03.07, 10:28 to chętnie zamienię obecnego prezydenta na Putina. Oglądałem osobisty wywiad nim, zajefajny facet i nawet potrafi mówić a nie mamrotać. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Jakby nie było 22.03.07, 13:25 Powiedz to matkom dzieci z Biesłanu. Powiedz to matkom marynarzy z "Kurska". Powiedz to matce sołdata, któremu amputowano nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
mock Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:39 Nie dziwi mnie to ani trochę, to w Polsce pokutuje wciąż mit o potwornej biedzie w Rosji. Oczywiście, jest różnie w różnych miejscach, ale Polak przechadzając się po centrum Moskwy ma prawo czuć się jak przybysz z prowincji w wielkim świecie i mit z którym przyjechał bardzo szybko się mu rozwiewa. Miejmy tylko nadzieję, że nie wrócą czasy, gdy w Pitrze damulki traktowaly Polskę jako prowincję imperium. Ale nie da się ukryć, że "Zachód" tam jest nawet trochę bardziej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
vatazhka Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:44 To prawda, i nie jest tak wcale od niedawna. Ja np. widziałem pierwszą w życiu wagę elektroniczną właśnie w Moskwie, a nie w Warszawie, że nie wspomnę o metrze... Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:46 mock napisał: > Nie dziwi mnie to ani trochę, to w Polsce pokutuje wciąż mit o potwornej > biedzie w Rosji. Oczywiście, jest różnie w różnych miejscach, ale Polak > przechadzając się po centrum Moskwy ma prawo czuć się jak przybysz z prowincji > w wielkim świecie i mit z którym przyjechał bardzo szybko się mu rozwiewa. > Miejmy tylko nadzieję, że nie wrócą czasy, gdy w Pitrze damulki traktowaly > Polskę jako prowincję imperium. Ale nie da się ukryć, że "Zachód" tam jest > nawet trochę bardziej niż u nas. --------------------------------- www.foto.khabforum.ru/ Odpowiedz Link Zgłoś
moon55 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 10:51 Polacy sa szczesliwsi niz Rosjanie, bo sa dalej na zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosjanie są szczęśliwi 22.03.07, 11:33 habarowsk jest duzym miastem z bardzo roznorodnym przemyslem mi sie podobie maly hanty-mansyjsk;) Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Rosjanie są szczęśliwi - bo maja przyszlosc 22.03.07, 10:59 rosyjska mentalnosc pokona wszystkie przeszkody Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Poczucie szczęścia nie podlega dyskusji 22.03.07, 12:00 Znam starszą panią, która, oceniając kryteriami ekonomicznymi, powinna być głęboko nieszczęśliwa. Krótko mówiąc, bida z nędzą. Ale to błąd! Ona jest jednym z najszczęśliwszych ludzi na świecie. Cóż z tego, że skazana jest na pomoc sąsiadów? Kiedy włączy radio Maryja, to czuje się jak na głębokim haju. "Jednak jednocześnie Rosja staje się podręcznikowym przykładem petropaństwa, w którym dość zasobne władze dzielą profity z eksploatacji surowców energetycznych, gaszą za ich pomocą konflikty socjalne i tłamszą demokratyczną opozycję niemającą dostępu do petrodolarów." To jest opinia, w którą my bardzo chcemy wierzyć, ale ona nie jest prawdziwa. Kilka dni temu odbyły się w Hannowerze targi informatyczne CEBIT, na których Rosja była gościem honorowym. Spiegel opisał przyczyny tego. Rosja jest mianowicie jednym z największych eksporterów software, a dokładniej mówiąc najszybciej rozwija się. Eksport usług w zeszłym roku wynosił miliard euro i rośnie w tempie ok. 30 proc. rocznie, a motorem są niewielkie firmy i masa bardzo dobrych programistów. Można poczytać. www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,471209,00.html Poza tym eksport uzbrojenia, to też nie są maczugi, a wyroby konkurujące jakością z najlepszymi koncernami. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Poczucie szczęścia nie podlega dyskusji 22.03.07, 13:05 Podaj mi jakiś przydatny rosyjski program komputerowy. Oczywiście, utworzony przez firmę rosyjską a nie przez Rosjanina będącego obywatelem USA. Przy okazji, pragnę ostrzec użytkowników laptopów z modemem GSM/EDGE przed instalowaniem programu Traffic Compression. Program ten rzekomo przyśpiesza transmisję pakietową, w rzeczywistości przepuszcza dane przez swoje serwery. W warunkach licencji pisze, że "umowa podlega rosyjskiemu prawu i jurysdykcji rosyjskich sądów". Co się dzieje z danymi, można się domyślać. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmieszne 22.03.07, 13:38 zigzaur napisał: > Podaj mi jakiś przydatny rosyjski program komputerowy. Oczywiście, utworzony > przez firmę rosyjską a nie przez Rosjanina będącego obywatelem USA. Poczciwy ignorancie, niech ci ktoś przetłumaczy ten podany art. ze Spiegla. Spiegel podaje WIELE przykładów rosyjskich światowych firm IT z siedzibą w Rosji, prowadzonych tam przez Rosjan. Niektóre z nich, jak WIODACA w świecie w oprogramowaniu skanowania ABBYY ma już swe filie na Zachodzie - w Monachium, Freemont/Kaliforni, Londynie, Tokio, Kijowie i Nikozji. Ile polskich firm IT może się czymś takim pochwalić??? Myślisz, że Niemcy z nudów obrali właśnei Rosjan partnerem swych bodaj największych na świecie targów IT (CEBIT)??? Doradzam obudzenie się w dzisiejszej rzeczywistości, czyli wyjście z okopów z przed 50-60 lat. Warto SZYBKO wyjść, bo Rosja jest już w XXI w., ci którzy tego nie rozumieją, jak Bielecki czy ty, a takich egzemplarzy jest w PL pełno, ockną się z ręką unurzaną w nocniku po łokieć i dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 22.03.07, 14:05 Oczywiście, "Spiegel" jako absolutny autorytet. ABBYY (a jak to pisze się bukwami?) robi tylko jeden program, mianowicie FineReader (też nie rosyjska nazwa). Recognita jest o wiele lepsza a są i inne programy OCR. Gdzie ten rosyjski XXI wiek? Czym on się przejawia? Setkami ofiar śmiertelnych w kopalniach? To już wolę poczciwy XIX-wieczny kapitalizm. No i powalający argument Nikozji. Nikozja to takie fajne miejsce, gdzie: - aferzyści piorą pieniądze - wywiady wymieniają informacje - Żydzi handlują z Arabami. Nie chcę interpretować pewnych niemieckich decyzji ale faktem jest, że wielu Niemców do dziś sobie pluje w brody z powodu pewnego niemiecko-rosyjskiego sojuszu i jego następstw (np. uzgadniania wschodniej granicy Niemiec, którą Stalin najpierw uzgodnił z Hitlerem a potem z Rooseveltem). Co do siedzenia myślą w czasach sprzed 60 lat, to Evcia jest niekonsekwentna: Właśnie wtedy Rosja budziła największy respekt! Właśnie Putin myślowo tkwi w tych latach (patrz parady "zwycięstwa"). Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 22.03.07, 14:28 Co ma do tego autorytet? Spiegel opisał NIEZAPRZECZALNE FAKTY. No chyba, że jesteś już tak zaślepiony, że nie wierzysz, że w Hannowerze odbyły się, jak co roku, największe w świecie IT-targi, i że Rosja była w tym roku ich glównym bohaterem. A ty znowu swoją płytę z okopów poprzedniego stulecia - Stalin, Roosevelt, Hitler.. Nie, ty się sam w życiu nie obudzisz. Ty zostaniesz kiedyś BOLESNIE obudzony przez rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 22.03.07, 17:00 Proszę evci, widocznie tracące na atrakcyjności targi CEBIT trzeba było czymś ubarwić. Jakąś egzotyką. Widocznie kraje wschodniej Azji olały ten CEBIT. I tyle wszystkiego. Płytę z ubiegłego stulecia to puszcza niejaki Władimir P. Do niego proszę z zarzutami. Z obecną techniczną rzeczywistością jestem na bieżąco, to mój zawód. Ale nie będę kontynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 23.03.07, 00:53 zigzaur napisał: > Z obecną techniczną rzeczywistością jestem na bieżąco, to mój zawód. Ale nie > będę kontynuować. W to ci za grosz nie wierzę, gdyby tak było, to byłbyś na CEBICIE i wiedziałbyś automatycznie jaką rolę odegrała tam Rosja. Azjaci wystawiali ponoć o wiele więcej niż rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 23.03.07, 09:12 Proszę evci, CEBIT to targi towarów konsumenckich. Nie rozumiem tej uwagi o "automatyzmie". Wymień mi jakiś rosyjski produkt elektroniczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 23.03.07, 10:53 nie raz juz podawalem linka do rosyjskich tel komorkowych, telewizorow plazmowych, urzadzen wireless Odpowiedz Link Zgłoś
fiodor56 Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 22.03.07, 21:34 zigzaur napisał: > ABBYY (a jak to pisze się bukwami?) ale to jest nazwa wlasna. Nawet w Rosji jej sie nie pisze cyrylica choc siedziba glowna jest w Moskwie. Ale smieszne jest czytanie fonetyczne (w polowie cyrylica, w polowie lacina - moze taki byl zamysl zalozycieli??) robi tylko jeden program, mianowicie > FineReader (też nie rosyjska nazwa). Recognita jest o wiele lepsza a są i inne > programy OCR. Akurat FineRead jest znacznie lepszy od Recognity! A czegos sie uczepil kto jak nazywa swoje firmy czy produkty! Sprzedaje sie pod ta nazwa dobrze i w swoim kraju i w innych. > Gdzie ten rosyjski XXI wiek? Mozesz smialo cytowac premiera-blizniaka: nikt mnie nie przekona, ze biale to biale, a czarne to czarne :) Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 24.07.07, 19:47 eva15 napisała: zam obudzenie się w dzisiejszej rzeczywistości, czyli wyjście z okopów z > przed 50-60 lat. Warto SZYBKO wyjść, bo Rosja jest już w XXI w., Czyżbyś czytała "Apokalipsę"? A może obejrzałaś "Planetę Małp"? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmieszne 22.03.07, 13:38 zigzaur napisał: > Podaj mi jakiś przydatny rosyjski program komputerowy. Oczywiście, utworzony > przez firmę rosyjską a nie przez Rosjanina będącego obywatelem USA. Poczciwy ignorancie, niech ci ktoś przetłumaczy ten podany art. ze Spiegla. Spiegel podaje WIELE przykładów rosyjskich światowych firm IT z siedzibą w Rosji, prowadzonych tam przez Rosjan. Niektóre z nich, jak WIODACA w świecie w oprogramowaniu skanowania ABBYY ma już swe filie na Zachodzie - w Monachium, Freemont/Kaliforni, Londynie, Tokio, Kijowie i Nikozji. Ile polskich firm IT może się czymś takim pochwalić??? Myślisz, że Niemcy z nudów obrali właśnei Rosjan partnerem swych bodaj największych na świecie targów IT (CEBIT)??? Doradzam obudzenie się w dzisiejszej rzeczywistości, czyli wyjście z okopów z przed 50-60 lat. Warto SZYBKO wyjść, bo Rosja jest już w XXI w., ci którzy tego nie rozumieją, jak Bielecki czy ty, a takich egzemplarzy jest w PL pełno, ockną się z ręką unurzaną w nocniku po łokieć i dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: zigzaur to nieuleczalny przypadek 22.03.07, 14:13 zato stanowi dokonale studium polskich najgorszych cech Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: zigzaur, obudź ty się wreszcie, bo to już śmi 22.03.07, 14:24 w enegetykce jadrowej rzeczywinie a numer 1 na swiecie dosyc dawno temu czytalem ze gazprom jest w posiadaniu planow budowy reaktorow IV generacji(razwijanych wczesniej przez rpa i garmany)calkowicie bezpiecznych i wlasciwie nie produkujacych odpadow radioaktywnych(nie mylic z reaktorami fuzji jadrowej ktorych prekursorami rowniez sa rosjanie tw tokamaki) Odpowiedz Link Zgłoś
dingo5 Rosyjski software 22.03.07, 21:43 > Podaj mi jakiś przydatny rosyjski program komputerowy. Oczywiście, utworzony > przez firmę rosyjską a nie przez Rosjanina będącego obywatelem USA. Nie słyszałeś nigdy o takich programach jak: progDVB - do odbioru TV SAT, winRAR - do archiwizacji, The Bat - klient pocztowy, Fine Reader - program do OCR, czy też antywirusy KAV i DrWeb. To jest wszystko rosyjskie oprogramowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 senne marzenia o rosyjskiej nędzy i zacofaniu 22.03.07, 13:50 lubat napisał: > Poza tym eksport uzbrojenia, to też nie są maczugi, a wyroby konkurujące > jakością z najlepszymi koncernami. Poza tym dochodzą jeszcze loty w kosmos, satelity etc., najnowcześniejsze na świecie technologie w zakresie elektrowni atomowych... A Bielecki swoje: "Jednak jednocześnie Rosja staje się podręcznikowym przykładem petropaństwa, w którym dość zasobne władze dzielą profity z eksploatacji surowców energetycznych (...)." Slepota jak u naszego zigzaura. Tymczasem razem i "do kupy" Rosja ma: dobrze wykształcone społeczeństwo, tradycje przemysłowe, szybki rozwój IT, loty kosmiczne, elektrownie atomwe, własny i to na poziomie światowym przemysł zbrojeniowy i 1. pozycja w świecie w jego eksporcie itd, itd... Które to niby pertopaństwa mogą się choćby trochę zbliżoną strukturą pochwalić? Arabia Suadyjska? Kuwejt? A może IRAK pod światłą US-okupacją? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: senne marzenia o rosyjskiej nędzy i zacofaniu 22.03.07, 14:10 > dobrze wykształcone społeczeństwo Nooo... Nie rozśmieszaj mnie. Edukacja zawsze była podporządkowana propagandzie. > tradycje przemysłowe Produkcja złomu, aby tylko wykonać plan >szybki rozwój IT To akurat potrzebne, inwigilacja wymaga dziś użycia informatyki > loty kosmiczne Ostatnio tylko dookoła Ziemi. > elektrownie atomowe Patrz Czarnobyl > własny i to na poziomie światowym przemysł zbrojeniowy Patrz przebieg "pustynnej burzy" oraz wojen Izraela z Arabami. > i 1. pozycja w świecie w jego eksporcie itd, itd... No i mamy winowajcę nr 1 krwawych wojen w Trzecim Świecie Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: senne marzenia o rosyjskiej nędzy i zacofaniu 22.03.07, 14:33 zigzaur napisał: > > dobrze wykształcone społeczeństwo > Nooo... Nie rozśmieszaj mnie. Edukacja zawsze była podporządkowana propagandzie Tak, szczególnie w fizyce i matematyce > > tradycje przemysłowe > Produkcja złomu, aby tylko wykonać plan Tkwisz w okopach z przed 50-60 lat > >szybki rozwój IT > To akurat potrzebne, inwigilacja wymaga dziś użycia informatyki A nie kamieni w parku jak u Angoli > > loty kosmiczne > Ostatnio tylko dookoła Ziemi. Najpierw ty tak na polskim statku kosmicznym polataj > > elektrownie atomowe > Patrz Czarnobyl Znów okopy z UBIEGŁEGO wieku > > własny i to na poziomie światowym przemysł zbrojeniowy > Patrz przebieg "pustynnej burzy" oraz wojen Izraela z Arabami. A co to ma do rzeczy? > > i 1. pozycja w świecie w jego eksporcie itd, itd... > No i mamy winowajcę nr 1 krwawych wojen w Trzecim Świecie Gdyby USA nie były na 2. miejscu w handlu broną i nie sprzedawały jej przeciwnikom tych, którzy kupują u Rosjan to i wojen by nie było... Czyli mamy winowajcę. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: senne marzenia o rosyjskiej nędzy i zacofaniu 22.03.07, 17:06 eva15 napisała: > Tak, szczególnie w fizyce i matematyce Proszę o przykłady jakichkolwiek rosyjskich osiągnięć w matematyce i fizyce po roku 1917. > > Tkwisz w okopach z przed 50-60 lat Nie ja urządzam parady "zwycięstwa" (hi, hi, 30 milionów trupów) z 1945. > A nie kamieni w parku jak u Angoli Że co? > Najpierw ty tak na polskim statku kosmicznym polataj Jako "biedak", na początek kupię używany niemiecki. Proszę o ofertę. > Znów okopy z UBIEGŁEGO wieku Ale skażenie jak najbardziej współczesne i aktualne. > > A co to ma do rzeczy? Ano to ma do rzeczy, że rosyjska broń sprawdza się jako ćwiczebny cel. > Gdyby USA nie były na 2. miejscu w handlu broną i nie sprzedawały jej > przeciwnikom tych, którzy kupują u Rosjan to i wojen by nie było... Czyli mamy > winowajcę. Gdyby USA były na 1. miejscu a Rosja wcale nie produkowała broni, świat byłby szczęśliwszy. Wielu ludzi by dłużej żyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: senne marzenia o rosyjskiej nędzy i zacofaniu 22.03.07, 21:42 Zigi, pogubiles sie calkowicze :0 Naprzyklad kilka lat temu Nobla z fizyki dostal Zores Alfiorow. Tak naprzyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: senne marzenia o rosyjskiej nędzy i zacofaniu 22.03.07, 21:01 > Slepota jak u naszego zigzaura. Tymczasem razem i "do kupy" Rosja ma: > dobrze wykształcone społeczeństwo, tradycje przemysłowe, szybki rozwój IT, loty > kosmiczne, elektrownie atomwe, własny i to na poziomie światowym przemysł > zbrojeniowy i 1. pozycja w świecie w jego eksporcie itd, itd... > No i ta potega gospodarczo-naukowo-techniczna eksportuje rocznie mniej (po odjeciu wplywow z eksportu surowcow) od Polski ktora jest zacofana, biedna, i generalnie rzecz bioroac znajduje sie w XIX w. Bardzo mnie interesuje jak jestescie w stanie wytlumaczyc ta drobna rozbieznosc; z jednej strony istna potega w kazdej dziedzinie poczawszy od produkcji zapalek a skonzywszy na programie kosmicznym i rakietach balistycznych, a z drugiej strony nikt (poza III swiatem) nie chce prawie nic w tym kraju kupowac (poza surowcami). To pytam sie jak to jest. Sa dwie mozliwasci: 1) To nie jest zadna potega, tylko biedny kraj ktory nie ma nic poza surowcami do zaoferowania na rynku swiatowym, lub 2) Istniej wielki miedzynarodowy spisek (naturalnie sterowany przez USA) majacy na celu bojkot nalepszych na swiecie wyrobow made in Russia. Z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 00:41 A ty z jakieg palucha wyssałeś te dane, biedaku nieszczęśliwy? Sprawdzone, potwierdzone dane są na razie dostępne za rok 2005 i tu wyraźnie widać, że POMIJAJAC sprzedaż ropy i gazu eksport rosyjski w wys. 85,5 mld dol. (cały eksport to 241,4 mld. z tego ropa i gaz to 155,9 mld, czyli różnica to 85,5 mld) był praktycznie prawie ROWNY polskiemu - 89,4 mld. Zważ, że PL właśnie przyjęto do EU, co dało jej przywilej handlu bez ceł i kondyngentów. Jeszcze rok wcześniej polski eksport liczony w dolarach był o 21% MNIEJSZY i był PONIZEJ rosyjskiego. Wstępne dane na 1. kwartał 2007 wskazują, że z powrotem tak będzie, ale mniejsza o to, na razie mówimy o r. 2005. www.gks.ru/free_doc/2006/rus06e/25-03.htm www.gks.ru/free_doc/2006/rus06e/25-04.htm www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ceny_handel_uslugi/obroty_handl_zagr/2006/01-12_2005.htm Do tego dochodzi, że PL to montownia wielu zachodnich firm... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 02:20 Sorry, sama zrobiłam z rozpędu błąd na niekorzyść Rosji. Przecież skoro od eksportu rosyjskiego odejmujemy, jak sobie życzysz, eksport źródeł energii i minerałów, to to samo nusimy zrobić z eksportem polskim. Eksport ten wyniosł w PL w 2005r.- 2,412 dol. Czyli po odjęciu tej pozycji polski eksport to raptem 87 mld, a rosyjski 85,5 mld. Mimo wejścia PL do EU, mimo otwarcia granic i likwidacji barier celnych. www.stat.gov.pl/dane_spol-gosp/ceny_handel_uslugi/handel_zagraniczny/2005/hand_zagr_01-12_2005.pdf (str.52) Głupia sprawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 08:34 No to jak to jest? Ja napisalem, ze eksport Rosji po odjeciu surowcow jest mniejszy od eksprtu Polski. Ty twierdzisz, ze moje dane sa nieprawdziwe (oczywiscie nie moglo sie obejsc bez biedaka i to nieszczesliwego) po czym sama piszesz i tu cytat "Czyli po odjęciu tej pozycji polski eksport to raptem 87 mld, a rosyjski 85,5 mld.". No nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie 87 to jest WIECEJ niz 85.5. Jesli natomiast uwazasz, ze 87<85.5 to...ok, mozesz sprobowac zdefiniwac nowa algebre (nie ty pierwsza i nie ostatnia), tylko na poczatku kazdego swojego postu nie zapomnij wypisac aksjomatow, coby wszyscy wiedzieli jak nalezy liczyc. Wiesz eva, momentami to ty nawet smieszna jestes. Ale pal szesc powiedzmy, ze nie mam zielonego pojecia o matematyce i ze 87<85.5. Pytanie wciaz pozostaje aktualne. Spisek czy zacofanie? Ja osobiscie obstawiam spisek wrednego zachodu na czele z USA...do WTO nie chca przyjac, cel nie chca obnizyc... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: oto jeszcze jeden link o IT z Rosji 23.03.07, 10:30 www.kommersant.com/p752463/IBS_ZigBee_MeshNetics_IT/ Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 10:36 pytam ciebie w takim razie ile ta roznica wynosila 2 lata temu? podpowiem ze byla duzo bardziej na kozysc dla Polski liczy sie w jakim kierunku to wszystko idzie, Aleksey Kudrin niedawno zapowiedzial ze dochody z ropy i gazu beda calkiem osobno rozliczane, trzeba byc naprawde slepym by nie widziec ze Rosja rosnie na potęge i porownywanie z Polska jest po prostu nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 10:47 nie mozemy rowniez zapomniec ze Rosja ma trwale i zdrowe podstawy stalego wzrostu pkb(hossa w Polskim pkb niestety dobiegac bedzie konca), Rosja zaczela inwestowac w rozwoj regionow takich jak kuban(rolnictwo) kaukaz (turystyka), zabajkale i daleki wschod(cala infrastruktura) www.kommersant.com/p752475/2008_2010_Budget/ tak po krotce Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 12:56 >nie mozemy rowniez zapomniec ze Rosja ma trwale i zdrowe podstawy stalego >wzrostu pkb(hossa w Polskim pkb niestety dobiegac bedzie konca), Rosja zaczela >inwestowac w rozwoj regionow takich jak kuban(rolnictwo) kaukaz (turystyka), >zabajkale i daleki wschod(cala infrastruktura) >www.kommersant.com/p752475/2008_2010_Budget/ >tak po krotce Tak jest! Rosja ma cale trzy zdrowe i trwale podstwy stalego wzrostu! Pierwsza podstawa nazywa sie ropa, druga gaz a trzecia W.Putin ktory zadekretowal, ze od 2000 do konca swiata Rosja bedzie sie rozwijac o co najmniej 15% rocznie. A w 2010 osiagnie poziom rozwoju Portugali! (ups to juz za 3 lata...) Dla porownania Polska nie ma takich podstaw, malo tego w Polsce sie nic nie inwestuje nie ma kasy na rozwoj regionow, infrastruktury, rolnictwa czy turystyki. Po prostu zero.null w tych dziedzinach sie w Polsce dzieje! Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 13:09 > Tak jest! Rosja ma cale trzy zdrowe i trwale podstwy stalego wzrostu! Pierwsza > podstawa nazywa sie ropa, druga gaz a trzecia W.Putin ktory zadekretowal, ze Wszystkie te podstawy nie są wcale takie trwałe. Co się będzie działo jak ceny na ropę drastycznie spadną wiadomo na przykładzie z 1998 roku. Jak żle zagospodarują to co teraz zarobią to może i nie dogonią tej Portugalii :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 14:22 98 rok to przede wszystkim kryzys sektora bankowego a kalkulacje mowia ze gdy cena barylki spadnie do okolo 20 dolarow wzrost gospodarczy Rosji zwolni do 4% GDP nie wspominam o wdrazanych projaektach majacych doprowadzic do uniezaleznienia sie od koniunktury na surowce energetyczne Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 15:12 > Wszystkie te podstawy nie są wcale takie trwałe. Co się będzie działo jak ceny > na ropę drastycznie spadną wiadomo na przykładzie z 1998 roku. Jak żle > zagospodarują to co teraz zarobią to może i nie dogonią tej Portugalii :)) Moj post byl mocno ironiczny:) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 14:20 alez!! nie na miejscu porownywnie Rosji i Polski jako kraju mnie licznego i na dodateg bardzo malutkiego w porownaniu Pieniedzy jest w Polsce coraz wiecej, po wiekszej czesci dzieki wsparciu Unii co nie zmienia faktu ze perspektywy rozwoju Rosji sa duzo duzo wieksze(patrz prognozy banku Goldman Sachs, ktory mowi ze bedzie najwieksza gospodarka europy) Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 15:18 Hohlik a przeczytale ty ten raport, czy tylko tak powtarzasz to co uslyszales w telewizji? Jak przeczytales to zastanow sie dlaczego przy omawianiu poprzedniej edycji z 1975r. (czy cos kolo tego) chlopcy pisza, ze niestety no ten tego sorry ale wlasciwie to dobrze przewidzielismy rozwoj krajow uprzemyslowionych. No tak wiemy Brazylia czy Argentyna mialy miec wg. naszego raportu wieksze gospodarki od Niemiec i Francji w 2000, ale ten tego splot niekorzystnych czynnikow i wogole. Mowiac prosto no nic sie zgadza z tym co przewidywalismy dla krajow rozwijajacych sie (poza o ile mnie pamiec nie myli Korea Poludniowa). Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 16:29 alez oczywiswcie ze sa to przewidywania w kazdym razie nie chce mi sie udowadniac juz kto jest lepszy bo to do niczego nie prowadzi jedno co zycze naszym i przyszlym rzadzacym to szerszego spojzenia na przyszlosc i wzajemna wspolprace, gdyz razem mozna wiecej(patrz przyklad naszego biznesmena ktory nabyl ostatnio duze fabryki maszyn na syberii, info na wnp.pl mozna znalezc) kropka Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 12:47 No wlasnie ile? Zadalem sobie nieco trudu i dotarlem do danych z 2004. I co my tu mamy? Ano to, ze w 2004 caly eksport Rosji to bylo 183.2 mld$ a po wylaczeniu surowcow (57.8% eksprtu) ~77.3mld$. W tym samym roku eksport Polski to bylo ~59.7mld Euro (przy przeliczniku 1.1175E za 1$) daje to 66.7mld$. Odejmujemy ~3mld na surowce i mamy ~63mld$. Pytanie co jest wieksze 77.3 czy 66.7? Odpowiedz we wlasnym zakresie. To tyle jesli chodzi o dynamike. No fakt porownywanie z Polska powinno byc nie na miejscu, z jednej strony MOCARSTWO ATOMOWE ze wszystkimi mozliwymi surowcami, a z drugiej strony sredniej wielkosci kraj praktycznie bez surowcow (poza weglem i miedzia). Ciekawe dlaczego jednak sie je porownuje. Moze ma to zwiazek z drobnym faktem, ze to MOCARSTWO jest MOCARSTWEM tylko na papierze? linki: www.gks.ru/free_doc/2006/rus06e/25-02.htm eksport Rosji www.gks.ru/free_doc/2006/rus06e/25-04.htm struktura eksportu Rosji www.nbp.pl/Publikacje/Bilans_platniczy/bilans_platniczy2004_4.pdf eksport Polski i jego struktura. en.wikipedia.org/wiki/Table_of_historical_exchange_rates kurs wymiany USD. Odpowiedz Link Zgłoś
greengray11 Rosja - kolos na glinianych nogach.. 23.03.07, 12:57 Rosja poki-co jest nadal kolosem na glinianych nogach, jednak ostatnie 5 lat daje podstawe twierdzic, że w niedalekiej przyszłości to się zmieni. Jeśli z głową zainwestują petrodolary, ktore sypnęły się im na głowę, to za 10 lat będzie to zupełnie inny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Rosja - kolos na glinianych nogach.. 23.03.07, 14:27 patrz na Norwegie, ci z nadwyzki z ropy i gazu maja zamiar gruntownie przebudowac cala infrastrukture oraz wiele miast Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Rosja - kolos na glinianych nogach.. 23.03.07, 14:38 Uwaga! Uwaga! Russkie ida!!! www.rambler.ru/news/it/0/9999208.html Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Rosja - kolos na glinianych nogach.. 23.03.07, 14:42 "Bedakom nieszczesliwym", ktore nie ucza sie rosyjskiego, dodam, ze artykul nazywa sie "Rosja wejszla w piatke liderzy swiatowego HighTeku" Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Rosja - kolos na glinianych nogach.. 23.03.07, 15:25 Tylko w piatke? Eeee niedopatrzenie jakies. Ja mysle, ze jest liderem pierwszej jedynki swiatowego HighTeku, bo ma kosmiczny program... Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 14:25 Sprostowanie. Pomylilem sie. Powinno byc: W tym samym roku eksport Polski to bylo ~59.7mld Euro (przy przeliczniku 1.1175E za 1$) daje to ~53mld$. Odejmujemy ~3mld na surowce i mamy ~50mld$. Pytanie co jest wieksze 77.3 czy 50? Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 14:46 a jaka ma strukture eksportu Polska , czyz na zywnosc nie przypada znaczny udzial? biznez to biznes, a ze rpoa jest towarem chodliwym no cos na nastepne lata zuzycie ropy wzrosnie z 77 obecnych do 120 milionow barylek, i to cholerstwo bedzie coraz bardziej deficytowe na dzien dzisiejszy wazne jest w co zainwestuje sie zarobione pieniadze W Rosji od dawna kladzie sie nacisk na IT z dobrym rezultatem , w Polsce dopiero zaczyna sie o tym mowic... Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 15:29 No jaka ma taka ma. Fakt faktem, ze nie jest tak, ze ~60-70% to eksport surowcow. Tak wiem w Rosji HighTek na najwyzszym swiatowym a nawet kosmicznym poziomie. W Polsce to co najwyzej ziemniaki i nieco marchewki uprawiac potrafia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 15:40 yellow_tiger napisał: > No jaka ma taka ma. Fakt faktem, ze nie jest tak, ze ~60-70% to eksport surowcow. > Tak wiem w Rosji HighTek na najwyzszym swiatowym a nawet kosmicznym poziomie. W Polsce to co najwyzej ziemniaki i nieco marchewki uprawiac potrafia. ------------------ Taak! "W Polsze malo bogatstwa i bliesku. Sabiel' wziat' tam nie chudo, No uz wierno ottuda Priwiezu siebie na dom niewiestku" (zgodnie z A.Mickiewiczem) Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 16:33 ej nie badz taki skromny:> jeszcze raz podkreslam wazna jest wspolpraca a ta mielismy i mamy doskonala z Rosjanami, na poziomie(patrz Dubna) swiat sie zmienia, jednoczy, wazne bysmy nie wypadli z tewgo maratonu tu chodzi rowniez o skorygowanie widzenia Rosji w krzywym zwierciadle, ot wsio Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 16:49 Od maja 2004 PL weszła do EU, zapomniałeś zauważyć. Ale w sumie nie w tym rzecz. Różnice są.- tyle, że ty sugerujesz że są duże na korzyść Polski, a jak twierdzę, że są one małe i ponadto długo się nie utrzymają. Rzecz jest prosta: O le przed akcesją wiele zach. firm otworzyło w PL głównie ze wzgl. na tanią siłę roboczą swe firmy -córki, zwłaszcza montownie i tym samym pchnęło PL- eksport w górę, o tyle teraz te firmy idą do Rosji i gdzie indziej, jeszcze dalej na Wschód. Polska w EU staje się coraz mniej tania, a to bodaj jej jedyna przewaga konkurencyjna, oprócz wykszatłcenia ludności. Zobacz co dzieje się w Rosji, jeśli chodzi o zachodnie inwestycje i jak jest dynamika wzrostu. A to dopiero początek. Rosja nie będąc w EU długo będzie tańsza (poza Moskwą i co) a poza tym to jest rynek 140 mln a nie 38 mln ludzi, z których i tak już jakieś 2 mln właśnei dały nogę zagranicę. Przypuszczalnie Polska liczy teraz ok. 36 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 25.03.07, 11:46 > Ale w sumie nie w tym rzecz. Różnice są.- tyle, że ty sugerujesz że są duże > na korzyść Polski, a jak twierdzę, że są one małe i ponadto długo się nie > utrzymają. Ja mowie tylko tyle, ze jest roznica nie mowie jak duza ona jest. A co do tego czy sie utrzymaja czy nie to pozyjemy zobaczymy. Ja smiem twierdzic, ze w perspektywie 5-10 lat roznica bedzie sie powiekszac na kozysc Polski. Niewykluczone, ze w 2006 czy 2007 moze byc na odwot i to Rosja bedzie wiecej eksportowac poza ropa i gaze. Byc moze tak bedzie. Jednak smiem twierdzic, ze w przypadku Rosji dziala i nadal bedzie dzialac "oil curse". A to wylucza szybki rozwoj kraju na dluzsza mete. > O le przed akcesją wiele zach. firm otworzyło w PL głównie ze wzgl. na tanią > siłę roboczą swe firmy -córki, zwłaszcza montownie i tym samym pchnęło PL- > eksport w górę, o tyle teraz te firmy idą do Rosji i gdzie indziej, jeszcze > dalej na Wschód. Polska w EU staje się coraz mniej tania, a to bodaj jej >jedyna przewaga konkurencyjna, oprócz wykszatłcenia ludności. > Zobacz co dzieje się w Rosji, jeśli chodzi o zachodnie inwestycje i jak jest > dynamika wzrostu. A to dopiero początek. Rosja nie będąc w EU długo będzie > tańsza (poza Moskwą i co) a poza tym to jest rynek 140 mln a nie 38 mln ludzi, > z których i tak już jakieś 2 mln właśnei dały nogę zagranicę. Przypuszczalnie > Polska liczy teraz ok. 36 mln. No i od jutra wszystkie te firmy sie zwinal i pojda na wschod. Jasna sprawa jak mawia(l) posel Rokita. No nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie wyksztalcenie ludnosci to jest b. powazny argument za inwestyja w danym kraju. No widzisz tobie sie wydaje, ze po wejsciu Polski do UE inwestycje zagraniczne w Polsce beda spadac, a w Rosji z tego powodu, ze NIE jest w UE beda rosnac. Jak pokraczna jest to logika nie trzeba chyba nikogo oprocz ciebie przekonywac. Ale ok powiem tak pokaz mi JEDEN kraj w ktorym FDI spadly albo pozostaly na niezmienionym poziomie po wstapieniu tego kraju do UE. Jeden. No patrz a ja myslalem, ze w Rosji sie zarabia wiecej niz w Polsce...przeciez wielkorotnie pisal o tym nikola, kacap, hohlik, ze nie wspomne niedwuznacznych sugestii na ten temat pani dokor ekonomii evy15. No fakt faktem jest to rynek 140mln ludzi. Nie da sie ukryc...z przecietna sila nabywcza ~375$ miesiecznie brutto. www.gks.ru/free_doc/2006/Statob/03-08.htm Natomiast w wypdku Rosji nikt nie emigruje nikt nie umiera...populacja stale i dynamicznie sie powieksza...tak ze w 2025r ma byc o 21 mil. ludzi mniej (wariant sredni) albo 14mln. (wariant optymistyczny) niz w 2000r. Inaczej mowiac rocznie w Rosji znika od 560 do 840tys. ludzi. A tu masz link jakbys nie wierzyla: www.findarticles.com/p/articles/mi_m0377/is_158/ai_n8680968/pg_1 i dotychczasowy tred: en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 10:45 Z kogo ty próbujesz zrobić głupiego? Różnica raptem 1,5 mld to praktycznie żadna różnica, drobiazg zupełny zważywszy w dodatku, że w tym czasie PL weszła do EU i dostała OTWARTE drzwi na eksport, czyli pełne fory. Ty natomiast próbowałeś w poprzednim poście sugerować, BEZ podania jakichkolwiek liczb, jakieś POWAZNE różnice na korzyść Polski - a takich po prostu nie ma. Rzucasz jakieś tezy NICZYM nie poparte i udajesz poważnego dyskutanta, nieboraku. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 14:12 Rosjanie mają jedne z największych na świecie bogactw naturalnych i niby czemu mieliby zaprzestać tym handlować lub czemu im tej pozycji w handlu ujmować? Jest popyt oni mają podaż i siłą rzeczy to jest i POZOSTANIE poważną pozycją we ich eksporcie. Natomiast jeśli chodzi o pozosatłe pozycje to trend jest pozytzywny i rosyjskie obroty handlowe również rośną szybko. BEZ przyjęcia do EU i bez miliardów dotacji z unijnej kasy - choćby już z tych powodów te polskie "sukcesy" należy widzieć we właściwym świetle. Właściwie należałoby porównać polski handel z przed przyjęcia do EU z rosyjskim tego samego okresu. To byłoby porównanie uczciwsze - podobne bazy wyjściowe. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 15:47 > Rosjanie mają jedne z największych na świecie bogactw naturalnych i niby czemu > mieliby zaprzestać tym handlować lub czemu im tej pozycji w handlu ujmować? No maja co fakt to fakt. A dlaczego odjemowac, ano z tej prostej przyczyny coby sie dowiedziec czy ten kraj ma cos do zaoferowania innym krajom poza surowcami. > Jest popyt oni mają podaż i siłą rzeczy to jest i POZOSTANIE poważną pozycją >we ich eksporcie. No i??? Pytanie tylko jak powazna? 10-20% ok. A tu lipa z roku na rok coraz wiecej i wiecej...jak tak dalej pojdzie to za dwa trzy lata to bedzie 90% eksportu. Ot taka Nigeria czy Wenezuela. Reszta to oczywiscie bedzie "HighTek" (jak to nikola ujal). >Natomiast jeśli chodzi o pozosatłe pozycje to trend jest > pozytzywny i rosyjskie obroty handlowe również rośną szybko. Rosna i to jak! Tak, ze z roku na rok stanowia coraz mniejszy procent eksportu. >BEZ przyjęcia do EU i bez miliardów dotacji z unijnej kasy - choćby już z tych >powodów te polskie "sukcesy" należy widzieć we właściwym świetle. Chcialbym tylko niesmialo nadmienic, ze my nie mamy ropy czy gazu. Moglbym ta wypowiedz sparafrazowac np. tak: BEZ miliardów z eksportu ropy i gazu - choćby już z tych powodów te polskie sukcesy należy widzieć we właściwym świetle. Albo tak: Z miliardami z eksporu ropy i gazu - choćby już z tych powodów te rosyjski "sukcesy" należy widzieć we właściwym świetle. >Właściwie należałoby porównać polski handel z przed przyjęcia do EU z rosyjskim >tego samego okresu. To byłoby porównanie uczciwsze - podobne bazy wyjściowe. Tylko ktory rok wybrac do porownania moze 1998? a moze 2001? a dlaczego nie 1995? No to moze byc pewien problem, ale znajac ciebie na 100% wybierzesz dobry rok. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 15:58 yellow_tiger napisał: > BEZ przyjęcia do EU i bez miliardów dotacji z unijnej kasy - choćby już z > tych powodów te polskie "sukcesy" należy widzieć we właściwym świetle. Zeby odroznic rosyskie a polskie "suksesy", powiem piosenka W.Wysockiego: "A gadosc pjom iz ekonomii, Choc po-utru, da NA SWOI!" Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 16:34 yellow_tiger napisał: >No i??? Pytanie tylko jak powazna? 10-20% ok. A tu lipa z roku na rok coraz > wiecej i wiecej...jak tak dalej pojdzie to za dwa trzy lata to bedzie 90% Udział ropy i gazu wyrażany w pieniądzu wzrosł skutkiem wzrostu cen, natomiast udział w jednostah fizycznych (tony, metry sześcienne itd.) NIE wzrół. Czyli SAMO im rosło, bo rosły ceny. Natomist ceny na pozostałe produktu nie uległy 3x (!!!!) zwyższe, więc naturalnei ich udział RELATYWNIE zmalał. To naprawdę jest matematyka dla szkół podst. > >powodów te polskie "sukcesy" należy widzieć we właściwym świetle. > Chcialbym tylko niesmialo nadmienic, ze my nie mamy ropy czy gazu. Moglbym ta > wypowiedz sparafrazowac np. tak: > BEZ miliardów z eksportu ropy i gazu - choćby już z tych powodów te polskie > sukcesy należy widzieć we właściwym świetle. > Albo tak: > Z miliardami z eksporu ropy i gazu - choćby już z tych powodów te > rosyjski "sukcesy" należy widzieć we właściwym świetle. Wszystko pięknie - ALE nie widzisz różnicy??? Otóż ropa i gaz są ich WŁSASNE, rosyjskie, asubwencje dla Polski płyną z EU od INNYCH krajów. Poza tym, jeśliby rozumować uczciwie to skoro Polsce doliczamy subwencje jakie otrzymuje z EU, to zauważmy może, że Rosja jest nie BIORCA lecz DAWCA subwencji (via zaniżone ceny energii) dla wielu krajów (Białoruś, wciąż jeszcze Ukraina, Armenia etc...) Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 17:18 > Udział ropy i gazu wyrażany w pieniądzu wzrosł skutkiem wzrostu cen, natomiast > udział w jednostah fizycznych (tony, metry sześcienne itd.) NIE wzrół. Czyli > SAMO im rosło, bo rosły ceny. Natomist ceny na pozostałe produktu nie uległy >3x (!!!!) zwyższe, więc naturalnei ich udział RELATYWNIE zmalał. To naprawdę >jest matematyka dla szkół podst. Chcesz sie pobawic w matematyke dla szkol podstawowych, prosze bardzo. Z linkow ktore podalas wyzej wynika, ze: eksport Rosji w 2005 ~243.6mld$ z czego ~87mld$ to nie surowce. W 2004 byl to odpowiednio 183.2mld$ i 77mld$. W 2005 sredni kurs USD wynosil ~29.0 rubla w 2004 bylo to ~28.3 rubla. Czyli w 2004 eksport Rosji (poza surowcami) wynosil ~2233mld. Rub. a w 2005 ~2461mld. Rub. Po uwzglednieniu inflacji w 2005 (infacja w Rosji w 2005 to bylo cos ok 11%, przyjmijmy 10% tak na zapas) otrzymujemy ze Rosja w 2005 wyeksportowa towary za ~2237mld. Rub. w cenach z 2004. Co stanowi wzrost w stosunku do 2004 o ~0.2%. Tyle w temacie lawinowo wzrastajacego eksportu przetworzonych produktow przez Rosje. > Wszystko pięknie - ALE nie widzisz różnicy??? > Otóż ropa i gaz są ich WŁSASNE, rosyjskie, asubwencje dla Polski płyną z EU od > INNYCH krajów. Mozna by powiedziec tak, kasa do Rosji tez plynie od innych krajow, nie ma tu ani odrobiny ich zaslugi. Poza faktem, ze w maja szczescie, ze siedza na ropie i gazie. > Poza tym, jeśliby rozumować uczciwie to skoro Polsce doliczamy subwencje jakie > otrzymuje z EU, to zauważmy może, że Rosja jest nie BIORCA lecz DAWCA >subwencji (via zaniżone ceny energii) dla wielu krajów (Białoruś, wciąż jeszcze >Ukraina, Armenia etc...) No zwlaszcza w momencie gdy kupuje gaz z Turkmenistanu czy Kazachstanu po 40$ za 1000m^3 a potem sprzedaje ten sam gaz po 120$ za 1000m^3. Powiem tak, jak sie ma ciagoty imperialne to sie za nie placi. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 19:13 Oj, biedak z ciebie wielki. Nie pojmujesz, że kurs dolara to jedno, a 3x wzrost cen na ropę (od czasu rozpoczęcia wojny w Iraku) to jeszcze jedno na dokładkę. Porównaj sobie w poniższej tabeli dochody z ropy i gazu w 2002 i w 2005. 3x wzrost tych dochdów z esportu to zasługa wzrostu CEN , dzięki wojence kochanej Hameryki. Poa tym: Kto mówi " o lawinowym wzroście" eksportu prodktów przetworzonych? Kto twierdzi, że wszystko co nie jest ropą i gazem jest "produktem przetworzonym"? Skąd ty bierzesz to wszystko, czego w moich tekstach nie ma? Cała twoja argumentacja sprowadza siŁ do PRZEKERCANIA, WYOLBRZYMIANIA moich słów. Masz tu tabelę ze strukturą eksportu poczytaj ją sobie, bo szkoda mi czasu na objaśnianie ci krok po kroku, co to produkty przetworzone przemysłowe, co produkcja np. drewna i skór, a co rolnicza itd.. www.gks.ru/free_doc/2006/b06_13/24-10.htm > No zwlaszcza w momencie gdy kupuje gaz z Turkmenistanu czy Kazachstanu po 40$ >za 1000m^3 a potem sprzedaje ten sam gaz po 120$ za 1000m^3. Powiem tak, jak >sie ma ciagoty imperialne to sie za nie placi. Powiem tak- jak się nie mampojęcia o ekonomii to się nie powinno zabierać głosu, bo się wówczas nie odróżnia między subwencjami a HANDLEM w kapitaliźmie. Handdel, biedaku, ma przynosić ZYSKI. Kupuje się taniej sprzedaje tyle drożej ILE SIE DA, ile rynek jest gotów zapłacić. GB-firmy np. kupują (dokupują bo GB ma własny) gaz na rynku po ca 300 dol/m sześć. a sprzedają w detalu po ca. 1000-1200. Czyli 4 razy więcej. Inni np. Niemcy też mają podobnie wysoką marżę. To się w kapitaliźmie nazywa HANDEL i pojmij wreszcie, że Rosjanie też mają do niego prawo. Czy ci się podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 19:23 Jeszcze jedno, abyć wreszcie pojął, że to dzięki wysokim cenom udział royp i gazu tak znacząco wzrósł w rosyjskim eksporcie- wystarczy prześledzić ja było wcześniej:: 1995 - 42,5% (tja, czyżby wtedy sprzedawano więcej prod. przem.????) 2000 - 53,8% (Bush jest już preziem) 2001 - 55,2% 2005 - 64,6% Nikt tyle nie zrobił dla wzrostu rosyjskich dochodów z ropy i gazu co Bush. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Ale właściwie niby czemu? 25.03.07, 10:52 >Oj, biedak z ciebie wielki. Nie pojmujesz, że kurs dolara to jedno, a 3x >wzrost cen na ropę (od czasu rozpoczęcia wojny w Iraku) to jeszcze jedno na >dokładkę. Alez oczywiscie tylko taki geizer intelektu jak eva15 jest w stanie pojac ta jakze subtelna, ba niewidoczna i niedostrzegala dla takiego biedaka jak ja roznice. Tobie nawet przez mysl nie przejdzie, ze byc moze jednak jestem w stanie to pojac. Nie ty musisz miec wszystko podane krok po krok bo inaczej sie gubisz, a ze jestes jedyna oswiecona na tym forum, oczywistym jest, ze nie mozesz sie mylic, ergo yellow_tiger to biedak wielki czy jak tam mnie jeszcze nazywasz. Tak wiec specjalnie dla ciebie krok po kroku (no coz jak inaczej nie idzie, to nie idzie). Piszesz, ze procentowy wzrost udzialu ropy i gazu to jest efektem wzrostu cen tych surowcow. Malo tego dodajesz (w poscie nieco wyzej), ze (tu cytat) "Natomiast jeśli chodzi o pozosatłe pozycje to trend jest pozytzywny i rosyjskie obroty handlowe również rośną szybko." Z tabelki ktora zamiescilas, wynika, ze eksport Rosji rosnie szybciej niz improt. Ergo caly eksport poza ropa i gazem rosnie szybko (ba szybciej niz obroty...mozna by rzecz lawinowo), a jego udzial maleje tylko i wylacznie dlatego, ze ceny ropy i gazy poszly drastycznie (3x) w gore. No to ci policzylem na palcach, ze co to twierdzisz nie jest prawda. Moge to napisac prosciej jesli chcesz. Procetowy wzrost calego eksportu w 2005 w porownaniu do 2004 to bylo ~33%, wzrost wplywow z ropy i gazu to bylo ~49%, cala reszta wzrosla o 14%. Po odliczenie inflacji i roznicy kursow (takie same co w poprzednim poscie) mamy: 18%, 32% i 0.2%. Mowiac prosto, gdyby eksport wszystkiego poza ropa i gazem rosl (juz nawet nie szybo, tylko rosl) jak napisalas (co nie jest prawda, bo nie rosnie), to udzial ropy i gazu w eksporcie Rosji nie bylby taki jaki jest, a znacznie mniejszy. Ale zapewne jako wielki biedak sie myle i za chwile sie dowiem dlaczego sie myle...albo nie i bedzie tak jak w innych przypadkach, eva15 zniknie i zamilknie... > Poa tym: Kto mówi " o lawinowym wzroście" eksportu prodktów przetworzonych? O przepraszam, rzeczywiscie pomylka z mojej strony, ty mowisz o "Natomiast jeśli chodzi o pozosatłe pozycje to trend jest pozytzywny i rosyjskie obroty handlowe również rośną szybko". No fakt faktem, nie naywasz z imienia i nazwiska produktow przetworzonych. Niezmiernie przepraszam, ze nie dokonalem rozbioru rosyjskiego eksportu np. drewna i produktow przemyslu drzewnego na czynniki pierwsze. Prawda moglem tak zrobic dla tej galezi przemyslu i dla pozostalych 256 (czy ile ich tam jest). No ja poszedlem na reke Rosji i stwierdzilem, ze to co nie ropa czy gaz to przetworzone, tak coby nie byc upierdliwym i nie spierac sie czy surowce to 64.6% czy tez 65.2% a moze nawet 65.9% calego eksportu. Naprawde nie chcialo mi sie przez nastepny tydzien grzebac w statystyce. Natomiast jesli ci taka odpowiedz nie zadowala, to nie ma sprawy, podstaw sobie w poprzednim moim poscie za "produkty przetworzone" "wszystkie produkty poza ropa i gazem". Happy now? > Powiem tak- jak się nie mampojęcia o ekonomii to się nie powinno zabierać > głosu, bo się wówczas nie odróżnia między subwencjami a HANDLEM w >kapitaliźmie. > Handdel, biedaku, ma przynosić ZYSKI. Kupuje się taniej sprzedaje tyle drożej > ILE SIE DA, ile rynek jest gotów zapłacić. > GB-firmy np. kupują (dokupują bo GB ma własny) gaz na rynku po ca 300 dol/m > sześć. a sprzedają w detalu po ca. 1000-1200. Czyli 4 razy więcej. Inni np. > Niemcy też mają podobnie wysoką marżę. To się w kapitaliźmie nazywa HANDEL i > pojmij wreszcie, że Rosjanie też mają do niego prawo. Czy ci się podoba czy nie Znowu specjalnie dla ciebie przeredaguje moja poprzednia wypowiedz coby stala sie jasna i zrozumiala dla pani doktor ekonomii o intelekcie ostrym jak brzytwa: "No zwlaszcza w momencie gdy kupuje gaz z Turkmenistanu czy Kazachstanu po 40$ za 1000m^3 a potem sprzedaje ten sam gaz po 120$ za 1000m^3 (specjalnie dla evy15 komentarz: ironiczna uwaga o rosyjskim subwencjonowaniu gospodarek zaprzyjaznionich krajow, normalny altruizm rzecz by mozna (to tez byla ironia)). Powiem tak, jak sie ma ciagoty imperialne to sie za nie placi (jeszcze raz dla evy15 komentarz: tym razem nie ironiczna uwaga o "subwencjonowaniu" gospodarek krajow ktore maja strategiczne znaczenie dla Rosji.)" Ale ok nich ci bedzie nie mam pojecia o handlu i subwencjach. No biedak ze mnie wielki i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Ale właściwie niby czemu? 23.03.07, 16:45 bez wchodzenia w wieksza polemike powiem tylko ze znaczacym dal Rosji bedzie dopier 2010 r, poniezwa przy zalozeniu rzadu ze cena barylki bedzie malec , pkb bedzie...przyspieszac, a to dzieki wzrostwowi w swerze rolnictwa, przemysli itd przez pierwsze dwa miesiace bierzacego roku prod. przem wzrosla o 8,4%, zakladane bylo nieco ponad 4%) i sory za moja gramatyke, inerpunkcie i inne pierdoly :) Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 12:30 Ja probuje robic z kogos glupiego? O przepraszam bardzo, jak podaje zrodla to sie dowiaduje, ze sa nieprawdzie (jak to szlo? a mam... czytaj ekonomistow a nie CIA, mimo, ze obydwa zrodla podawaly takie same liczby +- 1%, nota bene caly czas czekam na wytlumaczenie co takiego zlego jest w HPI. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=57736935&a=58059131), albo b) cytuje nie te ktore trzeba. Pozwolilem sobie na napisanie postu bez liczb bo te liczby wielokrotnie podawalem wraz ze zrodlami i sa one latwo dostepne. Skorzystalas z okazi i podalas swoje zrodla i swoje dane z ktorych jednoznacznie wynika, ze eksport Rosji (po odjeciu wplywow z eksportu surowcow) jest mniejszy od eksportu Polski. Jesli nie jestes w stanie tego pojac to ja ci na 100% nie pomoge, tu pomoc moze tylko kurs matematyki dla klas 1-3 szkoly podstawowej, tam przerabia sie relacje wiekszy/mniejszy. Np. na poczatek takie zadanie: Czy 2>1? Potem mozesz sprobowac odpowiedziec na pytanie: Czy 87*10^9>85.5*10^9? Eva czy ty masz problemy z czytaniem? Co ja napisalem to tylko i wylacznie to, ze eksport Rosji jest mniejszy od eksportu Polski (po odjeciu wiadomo czego). Nie napisalem, ze jest znacznie mniejszy badz razaco mniejszy albo dramatycznie mniejszy, ze nie wspomne o gigantycznej roznicy w eksporcie. Napisalem mniejszy, nie mniejszy rowny nie znaczaco mniejszy, tylko mniejszy. Do jasnej cholery czy to jest takie trudne do zrozumienia? Co do rzucania jakis NICZYM nie popartych tez, to powiem tak: Argumentow na poparcie mojej tezy dostarczylas mi TY zalaczajac te linki i te dane ktore zalaczylas. Dziekuje bardzo. Jesli tego nie widzisz to wracamy do pytania: Co jest wieksze 87 czy 85.5? P.S. Wiedzialem, ze bez nieboraka sie nie obejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 14:04 Nigdzie nie piszę, że eksport rosyjski jest większy. Albo nie umiesz czytać, albo lubisz bić pianę, a to nie jest żadna poważna dyskusja, biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 15:10 Po raz n-ty... Specjalnie dla ciebie synteza naszej "dyskusji" po rozlozeniu na czynniki pierwsze (moze dotrze do ciebie co napisalas i dlaczego jest to bzdura...moze): Ja: A<B. Eva15: A ty z jakieg palucha wyssałeś te dane, biedaku nieszczęśliwy? Eva15: A=1, B=2. Przeciez 1 praktycznie ROWNA sie 2. Ja: A<B. Eva15: Z kogo ty próbujesz zrobić głupiego? Różnica raptem 1 to praktycznie żadna różnica. Rzucasz jakieś tezy NICZYM nie poparte i udajesz poważnego dyskutanta, nieboraku. Ja: Dalej A<B. Eva15: Nigdzie nie piszę, że A>B. Albo nie umiesz czytać, albo lubisz bić pianę, a to nie jest żadna poważna dyskusja, biedaku. Oj ubawilem sie! Masz cos jeszcze do dodania w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 16:37 Przy tak wielkich, wielomiliardowych obrotach różnica 1,5 mld to prawie żadna różnica. BIJESZ pianę z wielkim uporem. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 17:21 Dalej A<B. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.03.07, 19:15 Dalej bijesz pianę, bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 24.03.07, 21:27 Jakby nie patrzyl dalej A<B. Niewazne jak to nazwiesz...bicie piany czy cokolwiek innego, dalej A<B, jesli tago nie pojmujesz to trudno. Tak to juz jest, dla niektorych jest to bicie piany a dla niektorych fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
zzz52 Re: dane wyssane z palucha o handlu Rosji i PL 23.07.07, 09:27 Jednego nie rozumiem, dla czego uwzgledniasz inflacje rubla? Przeciez sa powszechnie znane instrumente finansowe zabezpieczajacy od inflacji waluty narodowej??? Poza tym nawet polskie firmy eksportujace uslugi otrzymuja pieniedzy w dollarach lub euro... Odpowiedz Link Zgłoś
robertlula [...] 22.03.07, 21:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Poczucie szczęścia nie podlega dyskusji 22.03.07, 14:09 do 2010 rok eksport sofweru wzrosnie do 10 mld dolarow(albo euro nie pamietam) Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Poczucie szczęścia nie podlega dyskusji 22.03.07, 14:11 Albo nawet jenów. Odpowiedz Link Zgłoś
yellow_tiger Re: Poczucie szczęścia nie podlega dyskusji 22.03.07, 21:02 No a do 2100r do 100mld dolarow albo rubli... Odpowiedz Link Zgłoś
hohlik3 Re: Poczucie szczęścia nie podlega dyskusji 22.03.07, 23:43 www.kommersant.com/ wpisz tam w wyszukiwarke "Russia Presents Its IT Wonders at CeBIT" jednak 10 mld dolarow jedna rada logika dobra ale przewanie zalozenie z ktorego wychodzisz to o kant tylka rozbic tyle Odpowiedz Link Zgłoś
gs-arts.net Tylko Putin byl ankietowany! ale dlaczego 50%...? 22.03.07, 13:16 brakuje mu brytyjskiego paszportu....??? Odpowiedz Link Zgłoś
oczywistosc Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 07:20 dla ktorego dobro Rosjan jest najwazniejsze. A my mielismy gangsterow Kwachow i Millerow, ktorzy mieli Polske w d'pie, okradali ja niemilosiernie i sprzedawali globalym mafiom, jak powiedzial Oleksy, a my wiedzielsmy. Ta mafia SLDowskich zlodziei nadal pozostaje bezkarna. Miejmy nadzieje, ze juz niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 09:14 Powiedz to matkom dzieci z Biesłanu. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 09:24 To znaczy kto napadl na szkole wedlug czebie? Kto z bronia porwal dzieczi? No powiedz madralo. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 10:38 Wiadomo, kto spalił szkołę wraz z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 14:14 to złóż błaźnie donos na tego "kogoć" skoro wiesz i masz dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 15:29 Widzę, że evcię zabolało. Temat przebiegu zdarzeń w Biesłanie jest ogólnie znany. Wiadomo, że to nie Czeczeni podpalili szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 16:38 robisz ponurą błazenadę na pamięci tych zabitych dzieci i to jest dość obrzydliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.03.07, 16:46 eva15 napisała: > > robisz ponurą błazenadę na pamięci tych zabitych dzieci i to jest dość > obrzydliwe. --------------------------------- Piszac tu ob ofiarach w Rosji ten mazochista nastawia sie emocjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
zzz52 Re: Zazdroszcze Rosjanom, ze maja Putina 23.07.07, 09:36 Ale ty glupi pszekus! Co ty wiesz na temat czeczenow? Co ty wiesz na temat Rosji wogole? Chociaz kiedys byles w Czeczenii czy w Rosji? Mieszkales tam chociaz by przez kilka lat? Jak widac z twoich komentarzy to ty g#wno co wiesz na temat Rosji... Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 to naprawdę zła wiadomość dla prawdziwego 23.03.07, 07:25 polskiego patrioty. Powinien to odreagować tak jak umie - rzucić kamieniem w kota sąsiada, kopnąć psa lub przynajmniej zrugać żonę. A dopiero potem siadać do klawiatury.. Odpowiedz Link Zgłoś