Dodaj do ulubionych

USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa

30.03.07, 16:25
Czy katolikom juz sodówa zupełnie uderza do głowy? Czy bedą sie obrażać o
szprosy w oknach na krzyż i nadawanie niekatolikom imienia Maria?

I czy to wogóle jest Jezus, taki bez brody?

Może niech LPR wpisze do konstytucji zakaz pokazywania postaci z rozłożonymi
rękoma poza kościołami?

Alfabet semaforowy
www.m-w.com/mw/art/semaphor.htm
R- bluźnierstwo!!!
Obserwuj wątek
    • nessie-jp USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 17:30
      Dziwna reakcja. Na mszy zjadamy ciało Chrystusa, słuchamy słów "Oto Baranek
      Boży...", a potem wyjmujemy z koszyczka cukrowego białego baranka i odgryzamy mu
      główkę... Ale Chrystus z czekolady to zbrodnia?

Inna rzecz, że rzeźba jest bardzo brzydka. No, ale to trzeba było wyraźnie
      powiedzieć, że obrazą uczuć katolickich jest rzeźba brzydka i nieudolna, a nie -
      że z czekolady...
      • zigzaur Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 18:33
        Czekolada, zależnie od miejsca pochodzenia kakaowca, może przybierać
        najróżniejsze odcienie. Bywa też biała czekolada. Dobrze, że w dyskusji nie było
        wątków rasistowskich.
        • empirio Religijna histeria 30.03.07, 21:01
          Powtarzające się awantury związane z "obrazą" uczuć religijnych potwierdzają, że
          religie zdecydowanie niekorzystnie wpływają na umysły wyznawców.
          • nick_othem Re: Religijna histeria 30.03.07, 21:23
            ja dziekuje wszystkim siłom czystym i boskim za istnienie forum GW, gdzie
            spotkac można wielu normalnych. Nie obrażających się:D:D:D
            Troszkę a propos - super są najnowsze doniesienia Le Figaro który ujawnił
            tożsamość nosicielki cudu, który dażył się za sprawą nie bylekogo, a samego JP2,
            który zza światów wykurował siostrę Marie-Simon-Pierre z Parkonsona.
            I to są najważniejsze doniesienia wiekszości informacyjnych massmediów na
            świecie. Fajnie
            • giulianov Re: Religijna histeria 30.03.07, 21:28
              tak to wielka ulga wypowiadac sie i czytac wypowiedzi ludzi myslacych tak jak ja
              szczegolnie w sprawie postepujej dewocji w naszym pieknym kraju! przez ostatnie
              2-3 lata zauwazylam ze 3 na 6, 7 newsow w faktach to sa rzeczy zwiazane z kosciolem.
              • krzych.korab Głupich nie, sieją sami się rodzą.Nie tylko u nas. 31.03.07, 07:29
                • wlelkl_srul Pejsaty organ znowu judzi 31.03.07, 10:24
                  Poziom ziewnikarstwa w Koszer Zeitung jak zwykle brukowy :) Kazda okazja jest dobra zeby poszczekac
                  sobie na gojow. Milego szczekania. A tak swoja droga niedawno mialem przykrosc leciec razem z
                  ortodoksami z Lezejskiego spedu. Niedomyta, smierdzaca, agresywna holota. To tyle co mam do
                  powiedzenia na ich temat.
                  • antyprawak Katolicy mogą bluzgać na inne religie a jak ktoś 31.03.07, 10:31
                    Chce wystawic sztukę albo po prostu za żartować na temat ich religii to nagle ujawnia się wielka histeria. Nie rozumiem co w tym takiego złego? Jezus z czekolady? Może to taka metafora że ta religia jest tak nie trwała?
                    • asmok6 Re: Katolicy mogą bluzgać na inne religie a jak k 31.03.07, 10:49
                      antyprawak napisał:

> Chce wystawic sztukę albo po prostu za żartować na temat ich religii to nagle u
                      > jawnia się wielka histeria. Nie rozumiem co w tym takiego złego? Jezus z czekol
                      > ady? Może to taka metafora że ta religia jest tak nie trwała?

No bo jezus może być tylko z ciasta i tylko w plasterkach. Do takiej postaci się
                      przyzwyczaili na komunii i jakiekolwiek odstępstwo od plasterków wydaje im się
                      świętokradztwem.
                    • lukrad Re: Katolicy mogą bluzgać na inne religie a jak k 31.03.07, 11:21
                      BO Z GOJÓW MOZNA SIĘ NABIJAC, ALE Z NOŻEM-CHRZCZONYCH CZY MUSLIMÓW JUZ NIE BARDZO! TO JEST OŚWIECONA TOLERANCJA WG GW. SPOKOJNIE JESZCZE KILKA LAT I OBUDZICIE SIĘ Z RĘKA WIADOMO GDZIE- BRACIA MUZUŁMANIE Z BOMBKAMI WM DO DRZWI ZAPUKAJĄ
                  • mangusta3 niedomyty, śmierdzący antysemito won 01.04.07, 10:05
            • scarabush Re: Religijna histeria 31.03.07, 02:55
              nick_othem napisał:

> ja dziekuje wszystkim siłom czystym i boskim za istnienie forum GW, gdzie
              > spotkac można wielu normalnych. Nie obrażających się:D:D:D
              > Troszkę a propos - super są najnowsze doniesienia Le Figaro który ujawnił
              > tożsamość nosicielki cudu, który dażył się za sprawą nie bylekogo, a samego JP2
              > ,
              > który zza światów wykurował siostrę Marie-Simon-Pierre z Parkonsona.
              > I to są najważniejsze doniesienia wiekszości informacyjnych massmediów na
              > świecie. Fajnie

co ci w tym przeszkadza? wolisz sluchac o seksaferach ?
              • empirio Re: Religijna histeria 31.03.07, 08:11
                Mi przeszkadza to, że media mówią o fantazjach wynikających z religijnych guseł
                i przesądów (np. "cudowne uzdrowienia" za sprawą wstawiennictwa JP2) w taki
                sposób, jakby to były informacje o rzeczywistych faktach.
                • elfryda Re: Religijna histeria 31.03.07, 10:17
                  empirio napisał:

> Mi przeszkadza to, że media mówią o fantazjach wynikających z religijnych
                  guseł
                  > i przesądów (np. "cudowne uzdrowienia" za sprawą wstawiennictwa JP2) w taki
                  > sposób, jakby to były informacje o rzeczywistych faktach.

Dokładnie. Mniejsza już o Superexpressy i inne Fakty, których i tak nie czytam,
                  ale takie emdia jak GW czy TVN24 już naprawdę mogłyby się opamiętać. Bo to jest
                  aż niesmaczne... Zawsze prezentują laicki, obiektywny, racjonalny ogląd świata,
                  ale jeśli przychodzi do "cudów" związanych z osobą papieża - nagle, przepraszam
                  za wyrażenie, głupieją.
                  Ja rozumiem, że to są ważne informacje dla osób wierzących, któych jest sporo
                  również wśród odbiorców GW i TVN, ale niech te informacje zostaną opatrzone
                  komentarzem w stylu "jak wierzą katolicy", "według katolików" itd. Jako
                  ateistka czuję się dotknięta tym, że rzeczony "cud" obwieszcza mi się tak,
                  jakby był on faktem.
          • grewa777 Re: Religijna histeria 30.03.07, 22:29
            Dlaczego antykatolicyzm nie jest tak oburzający jak antysemityzm....Problem z
            kreatywnością.... to umysły "artystów" kurczą się zastraszająco skoro
            wykorzystują uczucia religijne do zdobycia rozgłosu.
            • kontik_71 Re: Religijna histeria 30.03.07, 22:37
              Moze dlatego, ze to katolicy dromili Zydow a nie na odwrot... czy to jest jakis
              argument?
              Swego czasu calosc sztuki byla poswiecona religii... Wtedy bylo to cool, ale
              teraz to juz won.. ciekawa metamorfoza..
            • empirio Re: Religijna histeria 30.03.07, 22:54
              grewa777 napisała:

> Dlaczego antykatolicyzm nie jest tak oburzający jak antysemityzm....Problem z
              > kreatywnością.... to umysły "artystów" kurczą się zastraszająco skoro
              > wykorzystują uczucia religijne do zdobycia rozgłosu.

A dla czego antykomunizm czy antyfaszyzm nie jest tak oburzający jak
              antysemityzm? Gdy odpowiesz sobie na to pytanie, być może łatwiej zrozumiesz,
              dlaczego uczciwi ludzie nie stoją po stronie religijnych fanatyków.
            • pos3gacz Re: Religijna histeria 30.03.07, 23:26
              grewa777 napisała: skoro wykorzystują uczucia religijne do zdobycia rozgłosu.
              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              Nie trzeba szukać daleko.Wystarczy wspomnieć Krawczyka,już był w odstawce,ale
              jak podpiął się pod Arkę i kościół to zaraz wypłynął.I kościołowi nie
              przeszkadzało,że jest po kilku rozwodach.
              Popatrzcie na Pospieszalskiego,niespełnionego muzyka,ale po podpięciu się pod
              kościół wypłynął jako prowadzący programy telewizyjne w TVP.Oto jest mentalność
              KALEGO.
            • szymon2377 Re: Religijna histeria 31.03.07, 09:59
              Gdyby na rzeźbie było napisane "katolicy do gazu", to byłby to antykatolicyzm. Tymczasem jest to sztuka, która koresponduje z wszechobecnym wizerunkiem Jezusa (patrz kościoły, szkoły, urzędy, biblie w hotelach itp.). Sztuka odnosi się do rzeczywistości. To katolicy chcieliby wszędzie powtykać krzyże, świętych, a nam odmieńcom zabronić nawet odnosić się do tak zapełnionej przestrzeni inaczej niż w modlitwie i na kolanach.
              • lukrad Re: Religijna histeria 31.03.07, 11:26
                Ale dlaczego wciąż: "katolicy to , katolicy tamto" . To Chrześcijanie inych wyznań nie wyznają Chrystusa??? W kółko maiceju to samo, bełkot lewacki przyprawia o mdłości. A pożartujciez raz dla odmiany z Jahwe albo z Mahometa - skutek łatwy do przewidzenia, ale tamtym wolno bonić swojej religii a gojom nie, proste!
                • szymon2377 Re: Religijna histeria 31.03.07, 12:06
                  Po pierwsze, nie otaczają nas symbole innych religii niż katolickiej. Po drugie, artyści mają prawo komentować otaczający świat, przetwarzać symbole, mają prawo zrobić napis stylizowany na znak Coca-coli czy Solidarności oraz pokazać człowieka wiszącego na krzyżu - bo takie oznakowanie przestrzeni jest powszechne. Po trzecie, nie zamierzam nikogo krytykować, gdy będzie żartował z Mahometa, Jahwe, Buddy, Zeusa czy Jezusa, bo tzw. obrona uczuć religijnych to nic innego jak próba narzucenia prewencyjnej cenzury, walka z wolnością słowa. Ja się nie obrażam, gdy krytykują ateizm, choć jestem ateistą, możesz sobie opowiadać żarty o bezbożnikach, będzie to więcej świadczyło o Tobie niż o mnie.
            • asmok6 Re: Religijna histeria 31.03.07, 10:52
              grewa777 napisała:

> Dlaczego antykatolicyzm nie jest tak oburzający jak antysemityzm....Problem z
              > kreatywnością.... to umysły "artystów" kurczą się zastraszająco skoro
              > wykorzystują uczucia religijne do zdobycia rozgłosu.

Bo antysemityzm to nienawiść do narodu, a antykatolicyzm - do poglądów. TO
              zupełnie inny kaliber bycia anty.
        • asmok6 To ma być Chrystus? 31.03.07, 10:45
          A niby w którym miejscu to coś przypomina Chrystusa?
          Chrystus był długowłosym żydem a to coś jest łysym i chorym na jakąś wysypkę
          murzynem.
          No ponownie objawia się obłuda katolików:
          "Prezes Ligi Katolickiej Bill Donohue nazwał wystawę "jednym z najgorszych
          ataków na uczucia religijne chrześcijan w historii". "
          A niby jakim prawem prezes ligi _katolickiej_ wypowiada się w imieniu innych
          kościołów? Ja rozumiem że może twierdzić że to coś obraża uczucia religijne
          katolików, ale chrześcijan? Moich jakoś nie obraża, a ja nie upoważniałem tego
          pana do wypowiadania się w moim imieniu. Niech się wypowiada za katolików.
      • krusnik02 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 19:09
        Czy nie zastanawia was dlaczego nie zrobili Mahometa z czekolady? Odpowiedź jest
        prosta - obrażanie uczuć religijnych katolików nie spowoduje serii zamachów,
        zamieszek itp.
        • aldryg Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 20:38
          Zawsze sądziłem, że są lepsze wzory do naśladowania, niż muzułmańscy fanatycy...
        • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 20:47
          i tu sie mylisz.. znane sa przyklady atakow katolickich wiernych na osoby lub
          rzeczy, ktore im nie pasuja... kazda forma fanatyzmu jest ZLA i nie ma
          znaczenia jaka jest podstawa do fanatyzmu...
        • starybaca Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:18
          krusnik02 napisał:

> Czy nie zastanawia was dlaczego nie zrobili Mahometa z czekolady? Odpowiedź jes
          > t
          > prosta - obrażanie uczuć religijnych katolików nie spowoduje serii zamachów,
          > zamieszek itp.

Oczywiście, masz 100% racji, ale dlatego właśnie uważam, że najprościej
          zwyczajnie zignorować "artystę" i jego dzieło. Podnoszenie
          wrzawy przyczynia mu tylko darmowej reklamy, a histeryczna reakcja
          w stylu muzułumańskim nic dobrego i tak nie przyniesie.
        • pos3gacz Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:36
          krusnik02 napisał:

> Czy nie zastanawia was dlaczego nie zrobili Mahometa z czekolady? Odpowiedź
          jes
          > t
          > zamieszek itp.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Synu -=- jest jedna różnica między chrześcijaństwem a islamem.Chrześcijanie
          czczą "złotego cielca"-pod tym wyrażeniem kryje się:Modlenie się do figur z
          drewna,kamienia,gipsu,do obrazów,do symbolu krzyża i innych.
          Natomiast islam zabrania przedstawiania osób i zwierząt w tej religii,lecz nie
          zabrania przedstwiania roslin.Dlatego też wszystkie meczety pokryte są
          arabeskami tzn.symbolami roślinnymi w formie stylizowanej.
          • lukrad Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:29
            Za to zezwala na wyrżniecie niewiernych (czyli wszystkich którzy myslą inaczej), bicie i kamienowanie kobiet, zakutywanie ich w worki od stóp do głów i inne tego typu postępowe i tolerancyjne zasady, jakże obce tym cholernym zacofanym i głupim Katolikom.
        • xtrin Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 01:34
          krusnik02 napisał:
          > Czy nie zastanawia was dlaczego nie zrobili Mahometa z czekolady?
          > Odpowiedź jest prosta - obrażanie uczuć religijnych katolików nie
          > spowoduje serii zamachów, zamieszek itp.

Podejrzewam, że odpowiedź jest o wiele prostsza - zdecydowanie więcej osób w USA
          wierzy w Jezusa niż w Mahometa. No mówi się "my sweet Jesus", a nie "my sweet
          Mahomet".
        • asmok6 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 10:58
          krusnik02 napisał:

> Czy nie zastanawia was dlaczego nie zrobili Mahometa z czekolady? Odpowiedź jest
          > zamieszek itp.

Hmm, znam prostszą - bo autor tej rzeźby jest chrześcijaninem i nie uznał
          mahomata za wartego robienia rzeźby.
          Ale oczywiście jeśli twoim podstawowym założeniem jest to że wszsytko musi być
          robione z intencją obrażania, to najprostszych odpowiedzi po prostu nie zrozumiesz.
      • prawdzic1 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:25
        Pan Jezus Zbawiciel jest słodki w Swym Miłosierdziu do rodzaju ludzkiego.Boska
        słodycz jego Cierpienia jest bardzo trudna do zrozumienia zwariowanemu
        terażniejszemu światu.Sacrum jest mieszane z profanum ku uciesze Wroga Ludzi
        Szatana.Żydzi , bracia Chrześcijan , są nimi choć sami temu zaprzeczają a tak
        naprawdę nie powinni.Więcej opamiętania i tolerancji przyniesie więcej korzyści
        niż strat.Każdy atak na chrześcijaństwo (nie mylić z katolicyzmem) przynosi temu
        światu zło i udrękę .Prawdziwi wielbiący Stwórcę jednoczmy się bez względu na
        wyznawaną religię.Wspólnie poprzez modlitwę możemy zapobiec zagładzie wielu
        istnień ludzkich.Te istnienia są największą wartością tego świata.
        Ani nie jestem święty ani nawiedzony , poznałem Biblię , Talmud oraz
        Koran.Nieobce są mi nauki religii niewywodzących się z Judaizmu.
        Mam nadzieję że moje posłanie zrozumie choć jeden prócz mnie człowiek.
        • pos3gacz Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:42
          prawdzic1 napisał:

> Pan Jezus Zbawiciel jest słodki w Swym Miłosierdziu do rodzaju ludzkiego.Boska
          > słodycz jego Cierpienia jest bardzo trudna do zrozumienia zwariowanemu
          > terażniejszemu światu.Sacrum jest mieszane z profanum ku uciesze Wroga Ludzi
          > Szatana.Żydzi , bracia Chrześcijan , są nimi choć sami temu zaprzeczają a tak
          > naprawdę nie powinni.Więcej opamiętania i tolerancji przyniesie więcej
          korzyści
          > niż strat.Każdy atak na chrześcijaństwo (nie mylić z katolicyzmem) przynosi
          tem
          > u
          > światu zło i udrękę .Prawdziwi wielbiący Stwórcę jednoczmy się bez względu na
          > wyznawaną religię.Wspólnie poprzez modlitwę możemy zapobiec zagładzie wielu
          > istnień ludzkich.Te istnienia są największą wartością tego świata.
          > Ani nie jestem święty ani nawiedzony , poznałem Biblię , Talmud oraz
          > Koran.Nieobce są mi nauki religii niewywodzących się z Judaizmu.
          > Mam nadzieję że moje posłanie zrozumie choć jeden prócz mnie człowiek.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Wierzyć trzeba w siebie.Wtedy bogiem jesteś sam dla siebie.
          Ktoś kto wierzy lub udaje,że wierzy,gdyż mu kazano lub karzą wierzyć jest
          człowiekiem małej wiary
          • mark.parker Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 04:38
            pos3gacz napisał:

> prawdzic1 napisał:
            >
            > > Pan Jezus Zbawiciel jest słodki w Swym Miłosierdziu do rodzaju ludzkiego.
            > Boska
            > > słodycz jego Cierpienia jest bardzo trudna do zrozumienia zwariowanemu
            > > terażniejszemu światu.Sacrum jest mieszane z profanum ku uciesze Wroga Lu
            > dzi
            > > Szatana.Żydzi , bracia Chrześcijan , są nimi choć sami temu zaprzeczają a
            > tak
            > > naprawdę nie powinni.

Szczerze mówiąc, nie rozumiem tej głębokiej myśli.
            Czyżbyś mógł ją, mój prawdzicu, choć trochę uściślić?
            • irenuk1 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 07:46
              Obawiam się, że nie uścisli.
              Gołym okiem przecież widać, że powtarza formułki i to zupełnie mechanicznie.
              A mechaniczne roboty mają to do siebie, że się im nóżki zaplątują.
              Jak w układach scalonych, popularnie zwanych scalakami.
    • krusnik02 USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 19:05
      Jesteś głupi od urodzenia czy odkąd czytasz GW?
      • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 20:45
        O i znowu typowy zapaleniec katolicki... jak sie cos nie podoba to nalezy
        napasc, obrazic, wyzwac od najgorszych... no bo przeciez katolicy maja byc
        traktowani jak swiete krowy...
        • to_ja_9 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:21
          kontik_71 nie gorączkuj się tak. Słowa Chrystusa istnieją od ponad 2000 lat, a
          Twoje, aż do skasowania przez administratora.
        • lukrad Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:31
          Kurcze, innych Chrześcijan nie ma, znowu to samo!
    • mckwack w jednym z nowojorskich hotelów 30.03.07, 19:46
      "w jednym z nowojorskich hotelów"

Czy GW oszczędza na korektorach, czy może dzisiaj strajkują?! Niech wam to
      poprawi ktoś komu za to płacicie. W ciągu dziesięciu minut natykam się na
      kolejny taki koszmarek w GW.

• kosmosiki Re: w jednym z nowojorskich hotelów 30.03.07, 21:19
        > Czy GW oszczędza na korektorach, czy może dzisiaj strajkują?!

Hehe jeszcze nie zauważyłeś, że wydania internetowe to jest właśnie taka wstępna
        korekta przed drukiem? To jest zamierzone (tzn. nie że błędy są, ale to żeby
        internauci je wychwycili przed publikacją drukowaną).
      • boldtm Re: w jednym z nowojorskich hotelów 30.03.07, 22:20
        Tak się składa, że obie formy są poprawne.
    • mr.hell był ponoć królem żydowskim i też zbluznił przeciw 30.03.07, 20:52
      prawu 'copyright' ]:O))
    • jakobhorner Tom Waits "Chocolate Jesus" 30.03.07, 20:54

Była taka piosenka. Na "Mule Variations"
      :)
      • mr.hell a nie mówiłem zbluznił przeciw prawu "copyright" 30.03.07, 20:55
    • jama314 Uczmy się od Żydów... 30.03.07, 20:59
      którym przeszkadza czerwony krzyż jak znak organizacji niosącej pomoc,
      przeszkadza nawet znak dodawania, bo zbyt ten krzyż przypomina itd. Chciałbym
      zobaczyć tego "odważnego artystę" rysującego rabina w kapeluszu w kształcie
      wybuchu nuklearnego przykładowo. Byłoby po karierze. Uczmy się od Żydów...
      • ya_basta Re: Uczmy się od Żydów... 30.03.07, 21:35
        a ja bym chcial zobaczyc skad mozna wytrzasnac takie glupoty.
        • drojb Re: Uczmy się od Żydów, ale nie od jamy 30.03.07, 22:05
          Nik pasuje do osoby - jama głupoty. Muzłmanie też nie mają Czerwonego Krzyża, a
          Czerwony Półksiężyc. I co z tego? Przecież nam by nie przyszło do głowy
          przemianować PCK na Czerwonego Buddę. Skoro powstała w trakcie I wojny
          europejskiej organizacja przyjęła za swój znak symbol religijny, to inne
          religie nie koniecznie muszą go używać. A karykatury rabinów można znaleźć do
          woli w prasie izraelskiej i gazetach żydowskich z przedwojennej Polski. Akurat
          Żydzi mają i mieli duże poczucie humoru i potrafili dowcipkować na swój temat.
          Tyle, że co innego dowcip na "swój temat", a co innego dowcip antysemity - ten
          pachnie krwią!
          • kontik_71 Re: Uczmy się od Żydów, ale nie od jamy 30.03.07, 22:08
            Czerwony krzyz nie byl i nie jest organizacja religijna.. Krzyz nie jest
            chrzescijanski tylko Szwajcarski... Orginalny jest bialy na czerwonym tle a
            organizacja przyjela odwrotny uklad kolorow... Czerwony krzyz i ich znak nie ma
            NIC wspolnego z religia
            • bo_gusz Re: Uczmy się od Żydów, ale nie od jamy 31.03.07, 01:28
              kontik_71 napisał:
              ". Krzyz nie jest chrzescijanski tylko Szwajcarski.."

Tak prawdzie to jeszcze starszy (o 2-3 tys. lat co najmniej)
            • lukrad Re: Uczmy się od Żydów, ale nie od jamy 31.03.07, 11:35
              nieszkodzi, Żydzi nawet w zapisie symoli matematycznych zastapili "+" innym znakiem! Krzyż to dla nich obraza, nikt o tym głośno oczywiscie u nas nie mówi bo to nie jest teges ale tak to wygląda.
          • jama314 Musisz jeszcze sporo nad sobą popracować... 30.03.07, 23:14
            Pozdrawiam.
        • jama314 Reprezentujesz gościu średnią na tym forum... 30.03.07, 23:12
          Zanadto się więc nie przejmuj. Ten poziom to inaczej nazywa się nieuk i
          ignorant. Pozdrawiam.
      • pierot6 jama14.. Rydzyk jest złodziejem i oszustem ! 30.03.07, 22:24
        A Jezus i jego rodzina, byli Żydami!...
        • jama314 Naprawdę? Coś takiego... 30.03.07, 23:15
        • kazimierz4031941 Re: jama14.. Rydzyk jest złodziejem i oszustem ! 31.03.07, 12:54

racja,popieram ten poglad
      • krzysta1 Re: Uczmy się od Żydów... 31.03.07, 06:36
        Albo od Arabów, oni by chyba wysadzili w powietrze tę galerię...
      • irenuk1 Re: Uczmy się od Żydów... 31.03.07, 07:56
        A może, za Twardowskim (nie tym od księżyca, ale gdzieś stamtąd), "uczmy się kochać Żydów"?
        Swoją drogą: czy JPII nauczył się tego, czy tylko udawał, jak to politycy?
        Bo jako przedwojenny nosił w sobie zapewne wiele sentymentu do starozakonnych...
        Środowiska ultra nawet mu rodowód jakiś taki połowiczny dorobiły albo znalazły.
        To może i kochał? A on ponoć najlepszym, najmądrzejszym, wręcz genialnym Polakiem był. Jedynym - bodaj - wzorem (do naśladowania - to chyba byśmy wymarli, a Liga Rodzin by straciła odniesienie?).
        • mangusta3 tylko dlaczego niechciał zrozumiec bp O. Romero 01.04.07, 10:08
    • giulianov USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:13
      katolicy to ludzie bezmyslni o mentalnosci dziesieciolatka-obrazili sie bo
      zrobili slodkiego czekoladowego jezuska! co mi przypomina ze za kilka dni
      najlepiej byloby zniknac z kraju bo po raz kolejny rozgorzeje katolicka szopka
      na ktorej zbijaja kase media (nawet moja gazeta wyborcza co mnie mocno
      rozczarowuje..) nic tylko papiez papiez papiez. ciekawe co zrobia kiedy/jesli
      jp2 okaze sie tw...!
      • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:16
        Zapomnij.. tek, ktory znajdzie teczke jpII zje ja na miejscu i wydali druga
        stona... w zyciu sie nie dowiemy co zawiera jego teczka
        • giulianov Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:21
          no fakt. pewnie osoba ktora by ujawnila cos o zawartosci jego teczki zostalaby
          wydalona z kraju z dokumentem podrozy w jedna strone. ciekawe gdzie by ta osobe
          wywalili? do izraela(bo to pewnie zyd co na naszego swietego papieza donosi)? do
          holandii(bo to sami geje i lesbijki i cywilizacja smierci)? a propos wyrzucania
          z kraju. pewien pan z manifestacji radiomaryjnej w srode wypoweidzial sie o
          aborcji a na koniec dodal "a wszyscy obcokrajowcy z polski won!". ciekawi mnie
          kiedy rzad podchwyci te idee:)
          • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:23
            Tak, widzialem tego starszego pana... to swietnie pokauje jak czesc katolikow
            poddaje sie praniu mozgu...
          • eisai Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 21:33
            Rzeźba jest ewidentną prowokacją artysty. Co chciał nią osiągnąć? Tego nie
            napisano w artykule. Można było się spodziewać oburzenia katolików, tym
            większego, że rzeźbę pokazano akurat teraz przed Wielką Nocą. Oburzenia może i
            zbędnego, bo wyczekiwanego, sprowokowanego i osiągniętego. Ale tylko naiwni i
            głupi antyklerykałowie i antykatolicy, mogą wypisywać tak żałosne i napastliwe
            komentarze, jak niektóre z tu zamieszczonych. Ale chyba należałoby Wam wybaczać,
            wszak mamy okres Wielkiego Postu, pokuty i przebaczenia... Wyleczcie się z
            nienawiści, będzie Wam lżej w życiu, tego z okazji świąt Wam życzę.
            • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 21:37
              WIesz co... gdyby ta figura byla zrobiona z psich odchodow to mialbys racje..
              ale to jest CZEKOLADA.. cos dobrego, slodkiego, milego dla wiekszosci
              ludzi...!!!
              Akurat katolicy maja prawo mowic o zaniechaniu nienawisci i przebaczeniu..
              pusty smiech mnie ogarnia :)
            • giulianov Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 21:50
              postaw sie na miejscu nie-katolika w polsce ktorzy czuja sie jak w panstwie
              wyznaniowym. nie mam nic przeciwko osobom religijnym wierzacym ale niech zajmuja
              sie swoja wiara troche ciszej i mniej spektakularnie
              • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 21:52
                Nie ma szansy.. oni uwazaja, ze musza zmusic wszystkich do swoich jednyie
                slusznych przekonan... to nazywa sie wlasnie fanatyzmem
              • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:45
                A jak sa ograniczane twoje prawa jako ateisty lub innowiercy? Prosze o przyklady
                • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:48
                  Chocby... usuwanie ciazy...
                  • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:53
                    Faktycznie. Straszna dolegliwosc. Po prostu nie mozna funkcjonowac. No bo jak
                    wyjsc na ulice, isc do pracy lub na uczelnie bez usuwania ciazy?
                    • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:55
                      NIe Twoja sprawa... przestancie sie nam wtracac w nasze OSOBISTE i INTYMNE
                      sprawy.. wara od naszego lozka
                      • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:57
                        tak tylko, ze zabiegi za kase podatnikow (jak to jest w Zachodniej Europie i
                        USA) sa rowniez moja sprawa
                        • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:59
                          A wydawanie naszej kasy na KK to juz nie jest nasza sprawa, prawda? Dlaczego
                          ateista ma sie dokladac do budowy kosciolow, dodatkow rolniczych kasowanych
                          przez KK?
                          • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:03
                            Faktycznie. Panstwo wyznaniowe. Ciekawe czemu krolowa angielska tez kasuje
                            dodatki rolnicze? Czy dlatego, ze jest glowa kosciola anglikanskiego, czy tez
                            dlatego, ze posiada grunty, a prawo jest jedno dla wszystkich?
                            • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:07
                              Hahahaha... a powiesz mi co na Krolowa do pazernosci KK w Polsce?
                              • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:11
                                O jakiej pazernosci piszesz. Jesli jest jakies prawo, np. dodatki z UE dla
                                posiadaczy ziemi, to powinno byc ono stoswane rowno wobec wszystkich. Kup sobie
                                zabytkowy palac i zaplacisz z 30% znizka. Mozesz starac sie o dofinansowanie z
                                ministerstwa na restauracje zbytku. Jak podasz mi kwoty dotacji, to powiem ci,
                                ze jestes pazerny bo dostales 30% znizki
                                • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:17
                                  Ja mowie o tej czesci doplat, ktore sa placone z naszych podatkow na co idzie
                                  kasa z UE nie ma dla mnie znaczenia... A pazernosc.. hmmm czy nieplacenie
                                  podatkow przez KK nie jest przypadkiem oznaka pazernosci? Gdybym kupil sobie
                                  ten palacyk to zaplacilbym od cholery podatkow i gdybym zrobil z tego hotel to
                                  tez placilbym podatki... wiec nie porownuj zwyklych smiertelnikow z kk... bo
                                  nie mamy takich samych praw.. a z tego co wiem to Krolowa angielska placi
                                  podatki....
                                  • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:21
                                    NIe wiedzialem, ze KK prowadzi hotele nastawione na zysk. Czy jadlodajnie dla
                                    biednych w kosciolach tez bys opodatkowal? Przybliz mi jaka czesc doplat jest
                                    przekazywana Kosciolowi?
                                    • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:22
                                      Jadlodajnie nie, ale takie np drukarnie, telewizje, radia, gazety to juz
                                      tak... :) Jakos nie slyszalem o tym aby Rydzyk prowadzil jadlodajnie...
                                      • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:24
                                        Ja za to nie slyszalem zeby rydzyk dostawal pieniadze na swoja TV od panstwa. A
                                        od ceny gazet odprowadzany jest VAT
                                        • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:27
                                          Posrednio jest dotowany przez panstwo bo nie placi podatkow a to jest forma
                                          pomocy publicznej...
                                          • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:30
                                            to znaczy nie placi podatkow od czego? Od dzialalnosci "statutowej", czyli
                                            ewangelizacji. Od tego nie placi podatkow zaden z kosciolow na swiecie
                                            • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:33
                                              A o z pieniedzmi przekazywanymi przez fanow? Pamietasz historie z pieniedzmi
                                              na "ratowanie" stoczni? Placi podatki od nieruchomosci?
                                              • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:38
                                                od niektorych placi. Ciekawe jakbys wycenil podatek od takich miejsc jak np.
                                                katedra na Wawelu? Pieniadze od fanow sa uzytkowane przez organizacje. Czy
                                                skladki w np. Stowarzyszeniu Dziennikarzy Polskich sa opodatkowane?
                                                • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:40
                                                  Czlowieku.. ja mowie caly czas o pieniadzac pocodzacych z dzialalnosci
                                                  gospodarczej prowadzonej przez kk.. niech nie placa od datkow, ale z jakiej
                                                  racji nie ma inforamcji o ich majatku i wszystkich przychodach?
                                                  • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:43
                                                    dojdziemy i do tego. Komuna wystarczajaco okradla KK i trzeba czasu aby wrocic
                                                    do normalnosci. Z czasem zobaczymy takze rozliczenia finansowe jak w reszcie
                                                    krajow na swiecie
                                                  • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:44
                                                    Jesli cos nalezalo do nich to niech maja, ale nie wszystko co dostali bylo ich
                                                    wlasnoscia w przeszlosci...
                                                  • charlie11 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:45
                                                    czesc rzeczy byla oddana w ramach rozliczen, bo nie mozna bylo oddac w
                                                    oryginale. pozdr
                                                  • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:46
                                                    a ta czesc, ktora nie byla wlasnoscia i nie zostala oddana w ramach rozliczen?
                                                  • giulianov Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:47
                                                    komuna okradla kk?! raczej odebrala mu to co zawczsu kosciol zawlaszczyl!a teraz
                                                    wyrzucaja szkoly i szpitalne bo chca odzyskac budynki z ktorych ich za komuny
                                                    wywlaszczono a ktore kosciol dostal w prezencie od panstwa badz kupil ale
                                                    bynajmniej nie za ciezko zarobione pieniadze
                                            • mark.parker Wnerwił się Chrystus z czekolady 31.03.07, 04:30
                                              Wnerwił się Chrystus z czekolady
                                              PiSiorkom mówi: Spieprzać, dziady.
                                    • giulianov Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:27
                                      charlie charlie...spac mi nie dajesz! czyzbys nie znal sprawy pewnego
                                      wlasciciela piekarni ktory niesprzedane pieczywo przekazywal do jakiejs
                                      jadlodajni a pozniej zbankrutowal bo urzad skarbowy sie do niego dobral za
                                      niplacenie podatkow od darowizny czy czegos tam? facet zamiast wyrzucac na
                                      smietnik niesprzedany chleb dawal go biednym i spotkala go za to kara gdyz nie
                                      odprowadzil podatku od swojej dzialalnosci charytatywnej
                                  • giulianov Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:22
                                    o tym mowa ze kosciol nie jest rowny wobec prawa ale zajmuje uprzywilejowana
                                    pozycje co nie powinno miec miejsca w panstwie swieckim jakim jeszcze jest
                                    polska. oczywiscie kiedy jezus-czekoladowy czy tez nie zostanie ogloszony krolem
                                    polski to sie zamkne i podporzadkuje lub wyprowadze ale poki co katolicyzm i
                                    instytucje katolickei powinny byc traktowane na rowni z innymi podmiotami w
                                    panstwie. jeszcze raz pozdrawiam ale na mnie pora-siusiu paciorek i spac! dobranoc
                        • giulianov Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:06
                          nie wiem ile tych zabiegow by sie musialo odbyc (a wbrew pozorom lyzeczkowanie
                          macicy nie jest najwieksza przyjemnoscia ktorej kobiety by pragnely sie oddawac
                          co miesiac bo wolno i w dodatku za darmo) zebny dobic do sumy 40 mln zl
                          • kontik_71 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:08
                            Dodaj do tych 40 mln jeszcze 6 z funduszu koscielnego i dziesiatki milionow
                            doplat rolniczych, ktorych czesc jest placona z budzetu...
                • giulianov Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 22:54
                  1.katecheza w panstwowych szkolach i przedszkolach w srodku zajec szkolnych
                  zamiast na poczatku lub na koncu
                  2.krzyze wszedzie-w szkolach, uczelniach, urzedach
                  3.przebywanie poslow za moje pieniadze w kosciele zamiast w sejmie podczas debat
                  jak to mialo miejsce w ostatnia srode
                  4.oglaszanie waznych decyzji dla panstwa w katolickiej tv trwam
                  5.rozdawanie z panstwowej kasy 40 mln na kolejny kosciol
                  6.wciskanie katolickich norm i standardow w zycie publiczne: kwestie aborcji,
                  pozycji kobiety w spoleczenstwie, proby zakazywania handlu w niedziele i swieta
                  katolickie
                  to tylko kilka przykladow
                • krawiec6661 Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:48
                  Chodzi o to, że musimy żyć w kraju, gdzie władzę i prawo do wydawania wszelkich
                  opinii zastrzegaja sobie katolicy. Dziwicie się, że my, ludzie o innych niż
                  Wasze poglądach nie czujemy się często związani z Polska, ale sami nas do tego
                  zniechęcacie. Trochę mniej buty, przeświadczenia o swojej nieomylności i dialogu
                  ludzie. Po drugiej stronie tez są czasem nie wybredne ataki, ale czas w końcu z
                  tym skończyć, podzielić się uczciwie tą ziemią i życ w pokoju.
                • pos3gacz Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:52
                  charlie11 napisał:

> A jak sa ograniczane twoje prawa jako ateisty lub innowiercy? Prosze o
                  przyklad
                  > y
                  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                  Jesteś głupi czy tylko udajesz,że nie wiesz .
                • asmok6 Owszem ograniczane 31.03.07, 11:10
                  charlie11 napisał:

> A jak sa ograniczane twoje prawa jako ateisty lub innowiercy? Prosze o przyklady

Najświeższy przykład: Zabraniasz robić jezusa z czekolady.
                  Ja ci nie zabraniam robienia jezusa w postaci plasterków z podpłomyka.
              • pos3gacz Re: ewidentna prowokacja artysty 30.03.07, 23:48
                giulianov napisała:

> postaw sie na miejscu nie-katolika w polsce ktorzy czuja sie jak w panstwie
                > wyznaniowym. nie mam nic przeciwko osobom religijnym wierzacym ale niech
                zajmuj
                > a
                > sie swoja wiara troche ciszej i mniej spektakularnie
                xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                I w odpowiednich miejscach.Zawłaszczyli sejm-krzyż
                • b29 Re: ewidentna prowokacja artysty 31.03.07, 10:42
                  > I w odpowiednich miejscach.Zawłaszczyli sejm-krzyż

Eee..
                  Przesadzasz. Sam krzyż niespecjalnie przeszkadza.
                  Może tylko obok powinny wisieć też symbole innych religi obecnych w Polsce:
                  krzyż prawosławny (przede wszystkim), półksiężyc..
              • b29 Re: ewidentna prowokacja artysty 31.03.07, 10:39
                Ja jestem nie-katolikiem i jakoś nie czuję bym żył w państwie wyznaniowym..
                Ot, jak jest na przykład święto Bożego Ciała to idę z synem popatrzeć i pokazać
                mu katolicki folklor..
            • ciagciulaciag Zydowska prowokacja! Jezus byl Polakiem! 31.03.07, 08:57
      • joanna_can Do wszystkich rozhisteryzowanych katolikow 30.03.07, 22:24
        Cosimo Cavallaro urodzil sie w Montrealu, jest pochodzenia wloskiego i pochodzi
        z rodziny gorliwych katolikow. To tyle. Nie Zyd, nie mason, nie muzulmanin.

Boki mozna zrywac czytajac niektore posty.
        • charlie11 Re: Do wszystkich rozhisteryzowanych katolikow 30.03.07, 22:48
          Co z tego? Stalin i Lenin uczeszczali do seminariow
          • pos3gacz Re: Do wszystkich rozhisteryzowanych katolikow 30.03.07, 23:59
            charlie11 napisał:

> Co z tego? Stalin i Lenin uczeszczali do seminariow
            xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
            Kto Ci takich głupot nawciskał do tego durnego łba.stalin tak,Lenin nigdy.
        • asmok6 No i co z tego? 31.03.07, 11:15
          joanna_can napisała:

> Cosimo Cavallaro urodzil sie w Montrealu, jest pochodzenia wloskiego i pochodzi
          > z rodziny gorliwych katolikow. To tyle. Nie Zyd, nie mason, nie muzulmanin.
          > Boki mozna zrywac czytajac niektore posty.

Tylko co da taka informacja? Jedną z niezbędnych cech katolika fanatyka jest
          umiejętność natychmiastowego wyrzucania z pamięci faktów nie pasujących do teorii.
          Ta informacja w umyśle krzyczaka nie zagości. Zapomni o niej już w momencie
          czytania i po prostu nie uwzględni w dalszej "argumentacji"
      • scarabush Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 03:03
        giulianov napisała:

> katolicy to ludzie bezmyslni o mentalnosci dziesieciolatka-obrazili sie bo
        > zrobili slodkiego czekoladowego jezuska! co mi przypomina ze za kilka dni
        > najlepiej byloby zniknac z kraju bo po raz kolejny rozgorzeje katolicka szopka
        > na ktorej zbijaja kase media (nawet moja gazeta wyborcza co mnie mocno
        > rozczarowuje..) nic tylko papiez papiez papiez. ciekawe co zrobia kiedy/jesli
        > jp2 okaze sie tw...!

a co ty bys czul gdyby Twojego zmarlego (przepraszam za przyklad) ojca odlano w
        czekoladzie i wystawiono na wystawie w muzeum jako atrakcje ?! HE ?
        • asmok6 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:17
          scarabush napisał:

> a co ty bys czul gdyby Twojego zmarlego (przepraszam za przyklad) ojca odlano
          w czekoladzie i wystawiono na wystawie w muzeum jako atrakcje ?! HE ?

Gdyby nie był w niczym podobny do oryginału? Nic.
          Tak jak i ta rzeźba w niczym nie przypomina Jezusa. Jezus był długowłosym żydem
          a nei chorym na tyfus łysym murzynem.
          Ciekawe czy ta rzeźba jest chociaż obrzezana. Jeśli nie jest to to nijak nie
          może być Jezus.
        • irenuk1 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:22
          Co do tego: "a co ty bys czul gdyby Twojego zmarlego (przepraszam za przyklad) ojca odlano w czekoladzie i wystawiono na wystawie w muzeum jako atrakcje ?! HE ?"
          Ja jestem tylko jednostką, a wystawę się robi dla wielu ludzi.
          Albo jest w tym coś, co ludzie z takich lub innych względów docenią (nieraz bywa tak, że nawet twórca się nie spodziewał, że kogoś coś do czegoś szczególnego natchnie), albo nie ma.
          Często twórcy próbują, nie mając sprecyzowanego przesłania. To się bodaj zwie happeningiem czy jak tam.
          A poza tym: on mi nie przypomina mojego ojca, ani ojca kogokolwiek.
          Rydzyk zresztą też, a pcha się na afisze i bilboardy z mało ciekawym przesłaniem.
          Tak wygląda wolność.
          Choć niektóre jej przejawy - te dokuczające - podlegają sprzątaniu i oczyszczaniu.
        • lesbijka_wroclaw Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:48
          scarabush napisał:

> giulianov napisała:
          >
          > > katolicy to ludzie bezmyslni o mentalnosci dziesieciolatka-obrazili sie b
          > o
          > > zrobili slodkiego czekoladowego jezuska! co mi przypomina ze za kilka dni
          > > najlepiej byloby zniknac z kraju bo po raz kolejny rozgorzeje katolicka s
          > zopka
          > > na ktorej zbijaja kase media (nawet moja gazeta wyborcza co mnie mocno
          > > rozczarowuje..) nic tylko papiez papiez papiez. ciekawe co zrobia kiedy/j
          > esli
          > > jp2 okaze sie tw...!
          >
          > a co ty bys czul gdyby Twojego zmarlego (przepraszam za przyklad) ojca odlano w
          > czekoladzie i wystawiono na wystawie w muzeum jako atrakcje ?! HE ?

A ten syn stolarza zmarly przed 2tys lat temu to twoj ojciec? Na pewno nie. To
          nie wiem, czym sie tak oburzasz.
          • giulianov Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 01.04.07, 04:57
            dziekuje ci lesbijko z wroclawia za obrone/uroczy nick:)/ tak sie sklada ze moj
            ojciec ktory nie zyje od wielu lat oraz moj dziadek ktory byl dla mnie jak
            ojciec a nie zyje od dwoch lat mieli cudowne poczucie humoru i wielki dystans
            do siebie oraz swiata i nie sadze zeby ktorys z nich uznal tworczosc
            artystyczna inspirowana jakas religia za zla krzywdzaca etc
      • lukrad Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:37
        znowu -KATOLICY, Chrześcijan jak takich nie ma... nudni jesteście
    • anders76 USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:20
      Tyle dobrej czekolady zmarnowano na takie nic. Nikogo rozsadnego nie powinno to
      poruszyc, nawet artyscie wolno byc durniem. Nic uwlaczajacego w tym nie widze,
      po prostu glupota i zly smak "tworcy".
      • giulianov Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:25
        wlasnie. umiescili to w galerii ale to jest tylko wielki kawal czekolady! juz
        swiety mikolaj podibnych rozmiarow w witrynie wedla na szpitalnej byl ladniejszy!!
        a poziom artystyczny czekoladowego jezusa przypomina mi filmik z centrum sztuki
        wspolczenej na ktorym mucha przylepiona do lepu wierci sie i nie moze sie
        odkleic..zenada dla artysty!
        • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:27
          Ja czekam tylko na moment gdy zaczna sie protesty przeciwko skrzyzowaniom...
          przeciez wiekszosc skrzyzowan wygladaja jak krzyze wiec oznaczy to, ze sa
          deptane przez miliony ludzi.. czasami nawet ktos napluje na nie...
          • giulianov Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:29
            kontik zakochalam sie w tobie;)
            • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:35
              Oj nie wiem czy takie uczucie do ateisty i zdecydowanego krytyka KK jest
              zdrowe... teraz to moze jeszcze masz szanse na jakis czysciec... po takich
              uczuciach moze Ci ta droga zostac zamknieta na amen... :) Ale jakby co to
              zapraszam do kociolka.. mam juz jeden zarezerwowany... 6 rzad po lewej miejsce
              1032048902034 :)
              • vitmik a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 21:42
                bedzie wtedy wielkie larum czy tez bedzie to tylko wyrazanie artystycznej
                ekspresji?
                • kontik_71 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 21:45
                  Znowu jeden nawiedzony... jak sienie ma argumentu to trzema wyciagnac
                  muzulmanow lub zydow... Przestajecie sie roznic od nich.. zaczynacie dzialac w
                  taki sam sposob jak fanatycy muzulmanscy lub zydowscy... to potwierdza jedynie,
                  ze religie powinno sie zabronic.. niech sobie kazdy wierzy w co chce, ale
                  religie i organizacje religijne powinny byc zabronione.
                  • vitmik Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:02
                    zajebisty argument: jezus z czekolady wygladajacy jakby wyszedl z pieca
                    krematoryjnego
                    jak ta galeria jest tak odwazna i scisle swiecka niech pokaze obsrana sciane
                    płaczu albo mahometa dymanego przez wielbłada

co? to juz jest nie za bardzo political correction?
                    • kontik_71 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:06
                      I znowu ten sam schemat.. nie mamy argumentow to bluzgami... Wiesz, szkoda, ze
                      nie wpadli na pomysl aby go jednak zrobic z odchodow.. wtedy mielibyscie
                      przenajmniej prawdziwy powod do bluzgow...
                      • vitmik Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:12
                        ale to nie jest schemat,schematem jest to ze drwi sie z jezusa a nie np. z
                        mahometa czy mojzesza.
                        zreszta niewazne, ten kolo na zdjecie to zaden jezus, on byl arryczykiem o
                        blond wlosach
                        • kontik_71 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:18
                          A powiedz mi gdzie jest ta drwina? W ktorym miejscu tworca drwi z Jezusa? Czy
                          figura Jezusa moze byc tylko i wylacznie z kamienia lub drewna? A co powiesz na
                          pomniki produkowane z plastiku? To jest dopiero drwina..
                          • vitmik Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:22
                            jakiego plastiku? nie ma plastiku. sa polimery;)
                            • kontik_71 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:26
                              Plaskik to taki "skrot myslowy"... polimery to tez tworzywa sztuczne... raczej
                              pospolizy material... czekolada jest zdecydowanie bardziej "special"
                        • asmok6 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 31.03.07, 11:28
                          vitmik napisał:

> ale to nie jest schemat,schematem jest to ze drwi sie z jezusa a nie np. z
                          > mahometa czy mojzesza.

Ale dlaczego uważasz że się drwi? Skąd w ogóle taki pomysł? Od keidy robienie
                          rzeźb Jezusa jest drwiną? Przecież w kościołach jest takich rzeźb pełno.
                          Powstają od ponad tysiąca lat w różnych rozmairach, z różnych materiałów.
                          Dlaczego ta konkretna jest drwiną a inne przejawem wiary? Możesz mi wyjaśnić bo
                          tego jedego nei rozumiem.

> zreszta niewazne, ten kolo na zdjecie to zaden jezus, on byl arryczykiem o
                          > blond wlosach

Blond? Widziałeś kiedyś żyda-blondyna?
                        • lesbijka_wroclaw Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 31.03.07, 11:56
                          buahahahaha. Aryjczykiem o blond włosach? :) Rozbawiłeś mnie. Jezus byl Zydem,
                          nie aryjczykiem.
                      • charlie11 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:38
                        Matka Boska byla juz kiedys zrobiona z krowiego lajna (i to w NY), dlatego
                        koles moglby miec proces o plagiat
                        • kontik_71 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:39
                          Eee psie lajno to jednak troche inna materia... krowa nie je miesa jak pies...
                          MOznaby ewentulanie powiedziec, ze sie nie wysilil :)
                          • charlie11 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:43
                            ales ty filozoficzny. powinienes doktorat z tego zrobic
                            • kontik_71 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 22:52
                              taaak.. faktycznie tego jeszcze w tym watku nie bylo... wypowiedzi ad
                              persona :)
                        • pos3gacz Zamiast religii religioznawstwo.Jakie prawo obowią 31.03.07, 00:20
                          charlie11 napisał:

> Matka Boska byla juz kiedys zrobiona z krowiego lajna (i to w NY), dlatego
                          > koles moglby miec proces o plagiat
                          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                          Synu wróć do poczatku drogi.I pamietaj nie ma takiego czegoś jak matka boska.
                          Jeżeli już mówimy o Jezusie[?] to pamietaj jedno,że był on dzieckiem panieńskim
                          kobiety o imieniu Maria[tak stanowią przekazy?].Może wiesz dlaczego[rozważamy
                          wszystko hipotetycznie]urodził się w stajni? Jakie prawo obowiązywało w danym
                          czasie i miejscu? Kobiety niezamężne i do tego bedące w ciaży traktowano
                          jak pospolite dziwki na równi z kobietami uprawiajacymi prostytucję.Dlatego
                          też obowiazywał ich nakaz opuszczenia miasta i przebywania poza nim od zmierzchu
                          do świtu.Maria jako kobieta niezamężna i w ciaży nie została wpuszczona do
                          miasta i musiała przebywać poza murami miejskimi,choc przybyła tylko w celu
                          wzięcia udziału w spisie powszechnym ludnosci zarządzonym przez Rzymian.
                          Niestety ten temat jest za bardzo obszerny aby w kilku zdaniach go przedstawić.
                        • ciagciulaciag A moze Rydzyka wyrzezbic z goowna po Lepperze? 31.03.07, 08:47
                          charlie11 napisał:

> Matka Boska byla juz kiedys zrobiona z krowiego lajna (i to w NY), dlatego
                          > koles moglby miec proces o plagiat
                • krawiec6661 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 30.03.07, 23:52
                  A może powinieneś się cieszyć, że Twoja religia jest na tyle popularna że komus
                  się chce tym zajmowac, prowokować, pisać. Poza tym skoro kościół tak bardzo
                  lubi sie mieszać do wszystkiego (polityka, gospodarka, konstytucja, media), to
                  nie dziwcie się, że są tego typu akcje. Ta mi się też akurat mało podoba
                  szczerze mówiąc.
                • asmok6 Re: a może tak sciane płaczu z goowna wyrzezbic? 31.03.07, 11:25
                  vitmik napisał:

> bedzie wtedy wielkie larum czy tez bedzie to tylko wyrazanie artystycznej
                  > ekspresji?

Ale twórca rzeźby jest chrześcijaniniem i pewnie ma gdzieś symbole innych religii.
                  Przyjmij założenie robocze że zamiarem nie było obrażanie a wręcz przeciwnie i
                  ... nagle wszsytko pasuje. Chrześcijanin tworzy rzeźbę symbolizującą jego wiarę,
                  czemu miałby tworzyć coś odnoszącego się do inncyh religii?

No i co właściwie jest takiego strasznego w fakcie utworzenia przez wiernego
                  rzeźby? Wydawało mi się że jest to rzecz naturalna i wręcz powszechna. W końcu
                  kościoły pełne są rzeźb.
                  Swoją drogą katolicy to dziwni ludzie. Zastanawiałem się kiedyś dlaczego nikogo
                  nie obrażają tandetne odlane w zużytych formach z jakichś przemysłowych odpadów
                  figurki sprzedawane masowo w różnych miejscach pielgrzymek. Przecież taka
                  buteleczka na wodę w kształcie Marii z Jezusem, różniąca się od dyngusowej
                  sikawki-zabawki tylko brakiem dziurki w korku (z dzirukami tez byly:) tez
                  powinna wywolac masowe sprzeciwy. Ale nie. Prawdziwa rzeźba be bo jest z
                  czekolady i nie stoi pod kościołem. Tandeta ze śmietnika cacy bo koło kościoła
                  ją sprzedają.
                  Fascynująca sprzeczność
        • joanna_can Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:29
          Cosimo Cavallaro jest dobrym artysta, ani nie kontrowersyjnym, ani nie
          trudnym. Moze ci sie nie podobac, ale prawdopodobnie malo (albo nic) o nim nie
          wiesz.
          • giulianov Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:42
            nie jestem znawczynia sztuki ale czekoladowy jezus do mnie nie przemawia jak
            zreszta inne prace cavallaro na ktore wlasnie rzucilam okiem..ale skoro autor
            jest katolikiem to chyba ma prawo wyrazic przez sztuke swoj katolicyzm i dac
            upust swoim uczuciom religijnym. a badziewne plastikowe dewocjonalia powinny
            bardziej obrazac niz slodki(ten przymiotnik czesto jest uzywany w kosciele w
            odniesieniu do jezusa maryi etc o ile dobrze pamietam z czasow
            dziecinstwa)czekoladowy jezus. pozdrawiam wszystkich katolikow i nie-katolikow:)
            • krawiec6661 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:54
              Ludzie zaczynają rozmawiać inaczej niz tylko wyzywając się. Może czekoladowy
              Jezus działa tak jak miał działać :)
    • login-ka USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 21:55
      Smakowicie nie wygląda...
    • takajednaania Statua z 24 karatowego złota z setką brylantów 30.03.07, 22:09
      pewnie by katolików nie uraziła.
    • 999s USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:11
      niech się katolictwo goni. Co to Chrystusa na własnosć mają? 3,14erdoleni hipokryci
      • pierot6 Polaków wścieka niejaki oszust Rydzyk !!!! 30.03.07, 22:22
        złodziej i agent KGB i STaSI...
    • nauma USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:33
      Czy blady strach padnie na producentów czekoladowych "santaklausów"? A co z
      producentami obrzydliwych odpustowych obrazków?
    • charlie11 Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosci 30.03.07, 22:36
      seksualnych. To dopiero bylaby afera. Parlament Europejski musialby sie zabrac.
      A tak tolerancja wygrywa na tym forum z ciemnogrodem
      • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 22:38
        I znowu stara dobra metoda (uzyta w tym watku pare razy).. jak brakuje
        argumentow to przechodzimy na inne tematy.. tym razem homoseksualisci...
        ciekae co jeszcze wyjdzie? Zostaly jeszcze inne rasy.. kto sie zalapie na ten
        temat?
        • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 22:41
          a dlaczego nie potraktujesz katolikow w Stanach jako mniejszosci (ktora de
          facto sa)? tylko innym nalezy sie ochrona ich praw? prawda jest, ze gdyby
          zrobiono cos takiego z np. muzulmanami to wlasciciele galeriii nie zdarzyliby
          zamknac wystawy, bo chalupka poszlaby z dymem
          • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 22:50
            A czy jakiekolwiek prawa katolikow zostaly naruszone lub ograniczone?? Ktos im
            kazal isc na wystawe i ogladac to?
            • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 22:55
              Zostaly osmieszone ich przekonania
              • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 22:57
                Tak a w jaki sposob? Czyzby Jezus byl niestrawny i pokazanie do w postaci
                slodkiej i strawnej jest obraza?
                • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 22:58
                  Obraza chociazby to ze mial genitalia na wierzchu
                  • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:01
                    O ile sie orientuje to Bog stworzyl ludzi z genitaliami na wierzchu.. kazdy z
                    nas w pierwszej chwili zycia ma ptaka na widoku i w dodatku przechodzi przez
                    bezwstydnie odslonieta wagine (pominmy carskie ciecie) Adam i Ewa tez ni
                    egrzeszyli nadmiarem ubran...
                    • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:07
                      Myslalem, ze uczynillismy jakis postep w ciagu ostatnich kilku tysiecy lat. Nie
                      widzialem ostatnio nikogo pomykajacego na waleta do pracy. Tak samo nie
                      widzialem ludzi zalatwiajacych sie na trawnikach w centrum miasta (no moze z
                      wyjatkiem jakiegos pijaczka), a przeciez Bog stworzyl ich z pecherzami
                      moczowymi i odbytami
                      • uu1 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:09
                        Kompromitujesz się. Po co?
                      • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:10
                        Czyzbys wlasnie powiedzial, ze Bog byl prymitywem bo nie dal Adamowi i Ewie
                        jakichs ubranek?
                        • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:13
                          Pieknie odwracasz kota ogonem. Zostaw to zwierze w spokoju
                          • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:18
                            Niczego nie odwaracam.. jedynie zadaje pytanie na podstawie TWOICH
                            wypowiedzi... (nawiasem mowiac jestem milosnikiem kotow i mam ich pare :))
                            • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:23
                              napisales, ze Bog stworzyl ludzi z genitaliami na wierzchu i to jest prawda.
                              Czy oznacza to, pokazujesz je kazdemu z ktorym sie spotkasz?
                              • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:25
                                A skad wiesz, ze nie jestem naturysta? Z cala pewnoscia genitalia nie sa dla
                                mnie jakims straszliwa i wsydliwa rzecza...
                                • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:28
                                  Super. Ale nie odpowiedziales na moje pytanie
                                  • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:31
                                    Powiem ci inaczej.. gdyby ktos chcial mnie uzyc jako czesc dziela dztuki to nie
                                    mialbym problemu z wystepem bez odzienia... Niestety dzieki chrzescijanskiej
                                    manii na punkcie nagosci nie wolno mi chodzic nago o ulicach... i zeby nie bylo
                                    to muzulmanie tez maja taka manie...
                                    • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:34
                                      kurcze, ze tez w tak zlaicyzowanych panstwach jak Holandia (gdzie wlasciwie
                                      wszystko jest dozwolone) nie wolnow chodzic nago po ulicach. czysta
                                      dyskryminacja
                                      • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:36
                                        wolno... a tak swoja droga to moze jednak zostaniemy w naszych kregach? bo
                                        zaraz to zaczniesz wyciagac jakies przyklady z Afryki...
                                        • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:39
                                          Nie musze. skrytykowano cie ponizej
                                    • giulianov Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:36
                                      kontik nie przesadzaj..nie trzeba byc katolikiem zeby nie chciec ogladac twoich
                                      36 letnich genitaliow na ulicach..;)
                                      • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:37
                                        Aaa milosc przeminela :( Pragne nadmienic, ze 36 to jest swietny wiek :)
                                      • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:40
                                        Widzisz cos zrobila.. charli uczepil sie Twojej wypowiedzi jak tonacy
                                        brzytwy... :(
                                        • charlie11 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:44
                                          uwazj zebys sobie ta brzytwa krzywdy nie zrobil . dobranoc
                                          • kontik_71 Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 30.03.07, 23:45
                                            dobranoc
                  • pos3gacz Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 31.03.07, 00:30
                    charlie11 napisał:

> Obraza chociazby to ze mial genitalia na wierzchu
                    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                    Ot i wylazł kołtun z Ciebie.A może on nie miał fujary.Ciekawa sprawa -pokazać
                    nagiego chłopa bez fujary.
              • pos3gacz Re: Co innego gdyby sobie robil jaja z mniejszosc 31.03.07, 00:27
                charlie11 napisał:

> Zostaly osmieszone ich przekonania
                xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                A może zabobony wciśnięte w te zakute łby.Przekonania -=-śmiechu warte.
      • jama314 Strach pomyśleć... 31.03.07, 08:07
        Co będzie jak ktoś idąc tym tropem sobie zrobi jaja z czarnego pederasty
        wyznania mojżeszowego który nie daj Boże okazałby się jeszcze w dodatku rabinem.
        Co zrobi Unia i co na to Parlament Europejski?
      • ciagciulaciag Rydzyk z czekolady-moj slodki ksiezulo! 31.03.07, 09:00
    • badbatz USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:45
      Mysle sobie,ze autor tego , ehem, "artykulu" powinien nauczyc sie jezyka
      angielskiego. Rzezba zatytulowana jest bowiem "My Sweet Lord" co powszechnie
      tlumaczy sie jako "Moj ukochany/umilowany Pan" a nie "Moj slodki Pan" (przecie
      jest "sweetheart" - ukochana(y)/umilowana(y.) A ze to gra slow, trudna do
      oddania po Polsku, to zuplenie inna sprawa...

Poza tym to nie "katolokow" tylko jakas tam katolicak grupe i to nie dlatego
      ze "slodki" czy z czekolady, tylko dlatego za rzezba jest "anatomicznie
      poprawna"...
      • uu1 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:47
        Bingo.
      • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 22:51
        To Jezus w orginale nie byl poprawny anatomicznie?
        • pablo_xyu Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:20
          Gdyby ulepił z czekolady Mahometa, już by nie żył ...
          • kontik_71 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:21
            Pablo_xyu ten "argument" juz byl i to parokrotnie... przydaloby sie troche
            orginalnosci w wypowiedziach i "argumentacji".
          • uu1 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:32
            pablo_xyu napisał:

> Gdyby ulepił z czekolady Mahometa, już by nie żył ...
            Nie mówiąc o panu T. Rydzyku.
      • migg.migg Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 30.03.07, 23:30
        Bo po polsku tytuł powinien być dłuższy - "Słodki Jezu, a nasz Panie" ;)
        • pos3gacz Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 00:35
          migg.migg napisała:

> Bo po polsku tytuł powinien być dłuższy - "Słodki Jezu, a nasz Panie" ;)
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Pogrzeb urzadzasz?
      • asmok6 Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 11:37
        badbatz napisał:
        > Poza tym to nie "katolokow" tylko jakas tam katolicak grupe i to nie dlatego
        > ze "slodki" czy z czekolady, tylko dlatego za rzezba jest "anatomicznie
        > poprawna"...

Chodzi o to że rzeźba "jest obrzezana" tak jak i oryginał?
    • piotrek20074 Czy lewactwo w końcu zostawi katolików w spokoju? 30.03.07, 23:27
      ciągle tylko prowokują.
      • kontik_71 Re: Czy lewactwo w końcu zostawi katolików w spok 30.03.07, 23:29
        Ooo lewactwo.. masz na mysli to bardziej lewe czy bardziej prawe lewactwo? A
        moze to pisowo-samoobronowe lewactwo?
      • pos3gacz Re: Czy lewactwo w końcu zostawi katolików w spok 31.03.07, 00:38
        piotrek20074 napisała:

> ciągle tylko prowokują.
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        Nastepna prowokacja. Jaki katolik jest najlepszy? 2 odpowiedzi.
        1.Martwy-=-nie zrobi już nikomu krzywdy.
        2.Solony w beczce-=-można sie nim posilić po wymoczeniu.
    • krawiec6661 Nie widzę w tym żadnego przesłania 30.03.07, 23:41
      Chyba faktycznie zrobione tylko po to aby wnerwić katolików.
    • bea.tissima ...... 30.03.07, 23:44
      mmmm słodki ten Jeshua..... :-)
    • s0ber USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 00:08
      Średnio podobny do Jezusa. Poza tym sam Jezus pewnie by się nie obraził, ale za
      to fanatycy już plują jadem.
      • pos3gacz Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 00:42
        s0ber napisał:

> Średnio podobny do Jezusa. Poza tym sam Jezus pewnie by się nie obraził, ale
        za
        > to fanatycy już plują jadem.
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        A jak faktucznie ten Wasz Jezus wygladał,czy widział go ktoś,a może to tylko
        Wasze chore wyobrażenie podpowiada jak on wyglądałby gdyby faktycznie istniał.
        Czy znajdzie się ktoś kto będzie mógł udowodnić,ze on faktycznie istniał.
    • legato11 USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 01:59
      mnie nie obraża, poniewaz katolicyzm mam w wiecie gdzie. Pseudoklatolicy - DO
      MODŁÓW!
    • panbuk1 Mój synek Jezusek,słodziutki teraz i zawsze!! 31.03.07, 02:03
      Jak był malutki to był taki słodziutki i figlarny urwisek.
      Stwarzał sobie przeróżne zabawki zabaweczki.
      Kiedyś stworzył sobie szmacianego pajacyka z różkami, kopytkami i ogonkiem.
      Później go zgubił i do dzisiaj jest z tym kłopot.
      Ale dla mnie będzie zawsze słodki jak ta czekolada z 22-Lipca.
      A jak komuś nie pasuje to niech sobie zrobi jego figurkę z z dziegciu, albo z
      moheru.
      Amen.
    • siostra.sister dziwna ta czekolada 31.03.07, 02:34
      abstrahując od kwestii ideologicznych... ja mam jakieś złe skojarzenia. wygląda
      mi ten Jezus jakby miał plamy opadowe, brrr, i jak tu teraz wymazać ten obraz
      sprzed oczu i delektować się czekoladą jak gdyby nigdy nic?
    • te_rence Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 02:43
      a za Maryjki plastikowe z odkręcaną główką na wodę to się nikt nie obraża...
    • scarabush Re: USA: Burza wokół czekoladowego Chrystusa 31.03.07, 02:51
      glupi jestes. zapewne login bmw swiadczy o tym ze jezdzisz bmw i jestes dresem,
      wiec to wszystko tlumaczy. ja nie chodze do kosciola, ale raza mnie twoje
      glupoty. nie bede Ci tlumaczyl DLACZEGO, bo ja wiem.. jestes i tak madrzejszy.
      informuje Cie wiec ze szpros w oknie czy imie maria to nie to samo co wysmianie
      jezusa przedstawiajac go jako czekolade. jesli nie widzisz roznicy, to znaczy ze
      zatraciles cos kiedys w zyciu, moze sie domyslisz co:)
      ps. trzeba ci domalowac brode zebys sie domyslil ze to jezus, samo ulozenie
      ciala w forme krzyza ci nie wystarczy ? :)
    • rom48 Przeciez katolicy wszedzie ustawiaja figurki 31.03.07, 05:10
      i twierdza, ze to jest Crystus.Oznacza to ze Chrystus nie wstapil do nieba i jest tylko tam gdzie ustawia go ksieza. Jest taki malutki, ze mozna go zamknac w tabernakulum i wypuszczac na krotka chwile a pozniej znow pod klucz, zeby nie psul im interesow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka