piwi77 Chyba nie ma lepszego sposobu, żeby już 3-latkom 11.04.07, 12:09 obrzydzić ohydny twór, sterowany zdalnie z Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
milosnik_watykanu Re: Chyba nie ma lepszego sposobu, żeby już 3-lat 11.04.07, 12:13 miejmy nadzieje ze jakis nawiedzony duchem szatanskim klecha nie zechce wprowadzac te dzieci w cudowny swiat sexu !!nalezy dobrze ich pod tym kontem zbadac Odpowiedz Link Zgłoś
smutnyyack PiSie ratuj! 11.04.07, 12:59 Wielcy z PiSu! To strzał w stopę! Trzeba tego zakazać! Religia (patrz Polska, Włochy) uczy od małego konieczności wręczania kopert za wszystko, od najmniejszego zaświadczenia przez wszelkie uroczystości o kolędzie nie wspominając, a później się dziwią łapownictwu i korupcji. Od małego się taką mentalność kształtuje! Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Witamy w klechistanie 11.04.07, 13:16 Czarni wiedzą, że ugniatać umysły trzeba od najmłodszych lat. Potem już takiej owieczce trudno będzie się wydostać z ich szponów. Odpowiedz Link Zgłoś
yvonne381 Re: Witamy w klechistanie 11.04.07, 13:24 Ech, przesadzacie chyba. Moje dziecko ma religię w przedszkolu publicznym od maluszków i nic wielkiego się tam nie dzieje. Jak na razie (juz drugi rok) przynosi z zajec dostosowane do wieku dziecka piosenki (plasy). Jakby co, to moje sympatie polityczne leza jak najdalej od obecnej wladzy i RM. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
smilkyness Wczesna indoktrynacja 11.04.07, 14:15 Boze, boze... Ty widzisz a nie grzmisz! Brak slow na taki idiotyzm. Rozumiem, ze ma to byc wczesna indoktrynacja, jako ze taka jest najskuteczniejsza. Takie przygotowywanie przyszlych kadr dla Rzydzykow i Giertychow. Pogratulowac pomyslu. Moze jeszcze Radyjo M. dzieciaczkom wlaczajmy w czasie tych katechez, a co! Czy ktos pomyslal, ile takim rozporzadzeniem mozna wyrzadzic szkody dzieciom, ktore na katecheze uczeszcza nie beda, a ktore jako inne stana sie zrodlem dokuczan i dyskryminacji? Moze po prostu postawmy dzieci niekatolikow do kata, podczas gdy inne dzieci beda radosnie spiewac piosenki przy akompaniamencie ksiedza przygrywajacego wesolo na gitarze?? Odpowiedz Link Zgłoś
czyzyk33 Co z katechezą dla kobiet w ciąży... 11.04.07, 14:28 Dobre pole do popisu dla wspaniałych katechetów i katechetek, -"pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie"- Bierzmy przykład z braci Islamu i Judaizmu, tam każde dziecko od poczęcia jest przeznaczone dla BOGA! Odpowiedz Link Zgłoś
irenuk1 Re: Co z katechezą dla kobiet w ciąży... 12.04.07, 08:20 Do Czyżyka, piszącego z sarkazmem: "Bierzmy przykład z braci Islamu i Judaizmu, tam każde dziecko od poczęcia jest przeznaczone dla BOGA!". Bóg daleko, zatem jego ewentualne wymagania zaspokajamy poprzez jego zastępców, żywiąc ich, ubierając, budując im pałace prywatne (plebanie) i publiczne (kościoły, kaplice) i fundując rozkosze jak najbardziej doczesne. A oni nam w zamian zapewniają - warunkowo, rzecz jasna - życie wieczne, o którym niczego dorzecznego nie wymyślili przez ponad 2 tys. lat. Odpowiedz Link Zgłoś
oliweczka73 Katecheza dla trzylatków 11.04.07, 14:47 A czy w Polsce nie mogłyby powstać jakieś "szkółki niedzielne" przy kościele? do których powinny chodzić dzieci razem z rodzicami! wtedy tylko naprawdę zainteresowani wiarą uczyliby swoje dzieci/i siebie religii... Odpowiedz Link Zgłoś
mikrobyznesmen Re: Katecheza dla trzylatków 11.04.07, 14:58 oliweczka73 napisała: > A czy w Polsce nie mogłyby powstać jakieś "szkółki niedzielne" (...) > wtedy tylko naprawdę > zainteresowani wiarą uczyliby swoje dzieci/i siebie religii... Tak, ale wtedy by wyszło na jaw ile tak naprawdę jest tym zainteresowanych Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Porabany "ratusz" 11.04.07, 15:22 Pozytek z pomyslu zaden (wykuwanie nielogicznych 'legend' na pamiec)- na "religie" zawsze czas. Z dziecmi na boisko, do lasu, ZOO, ... Juz ten terror wladzy sklonilby mnie do wyjazdu! Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Czarnoksiężne zboki, zostawcie trzylatki w spokoju 11.04.07, 15:34 Nie darujemy wam, parszywcy, jak któreś skrzywdzicie! Odpowiedz Link Zgłoś
elve SONDAŻ! Sondaż jest do D! 11.04.07, 15:50 Kto wymyślił te pytania? Nie ma możliwości wyrazić opinii , że religia w przedszkolach jest jedną wielką pomyłką. Można jedynie westchnąć nad tym że dzieci nie zrozumieją prawd wiary. Co za szkoda! No ręce opadają! Moje dziecko niedługo idzie do przedszkola, nie życzę sobie, żeby je tam ktokolwiek indoktrynował, w ten czy inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
zssyp Re: SONDAŻ! Sondaż jest do D! 11.04.07, 15:54 elve napisała: > Moje dziecko niedługo idzie do przedszkola, nie życzę sobie, żeby je tam > ktokolwiek indoktrynował, w ten czy inny sposób. Już na to zapóźno - albo indoktrynacja, albo alienacja - TAKI masz wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
irenuk1 Re: SONDAŻ! Sondaż jest do D! 11.04.07, 22:14 Kto wymyślił te pytania? Wierzący. Większość. Dlatego one tak wyglądają. "Religia dla trzylatków to dobry pomysł? Nie, trzyletnie dzieci niewiele zrozumieją / Tak, ale trzeba uczyć w odpowiedni sposób / Nie wiem". Wszystko jest podpowiedzią (lub prawie wszystko). Najprościej będzie postawić kropkę przy drugim i spokój, sprawa z głowy, obowiązek spełniony; do tego satysfakcja, że inteligentnie stawiam warunek. Ja mianowicie wiem, co to znaczy uczenie religii w odpowiedni sposób! Nawet "nie wiem" brzmi tu jakoś zgrzytliwie: to jak to, nie wiem? Czemu się nie nauczyłem? Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: SONDAŻ! Sondaż jest do D! 12.04.07, 14:02 kto wymyslil te pytania ? racja . nie ma mozliwosci powiedzenia ze religii wogole nie powinno sie uczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sleza przeklęte klechy wszędzie !!!! 11.04.07, 18:12 Kłamstwo i dewocja,indoktrynują nawet malutkie dzieci sukinkoty.Kościół to najgorsze co spotkało Polskę od zarania jej państwowości. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa20077 Katecheza dla trzylatków 11.04.07, 19:18 to zabawne. dziecko jeszcze nie potrafi policzyc do 10 ale ma juz uczyc sie o tym jak biedny pan jezus umarl na krzyzu dla naszego zbawienia i za nasze grzechy. moje dziecko po jednej takiej lekcji umarlo by chyba ze strachu. dzieci potrzebuja bajek, zabawek i misia do przytulenia a nie krzyza na ktorym ktos za nie umarl. Odpowiedz Link Zgłoś
b00g13 Właściwie to pierwszy post wyraża wszystko 11.04.07, 20:16 co mógłbym na ten temat powiedzieć. Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
2razy_mama Re: O kurczę, .... 11.04.07, 21:40 to będę miała 2 problemy :( A myślałam, że tylko ze starszym synkiem, który od września będzie zaliczany do zerówkowiczów... A tu się okazuje,że mój maluszek tez może być skazany na religię :( Będą na szczęście w jednej grupie (to przedszkole integracyjne - do grupy dzieci chodzą od 3 do 6 roku życia), więc w razie czego zostaną z panią we dwóch. I może jeszcze inni rodzice nie będą przesadzali z "wychowaniem w wierze"? Bo moje dzieciaki to straszne bezbożniki (po rodzicach ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ele5 religia w przedszkolu 11.04.07, 22:44 miaszkam od 10ciu lat we wloszech. tutaj prawie wzystkie przedszkola sa parafialne i prowadzone przez siostry, a jak nie ma siostr, to sa nauczycielki,a le dyrektorem przedszkola przyparafialnego jest zawsze ksiadz. nikogo nie dziwi odmawianie modlitwy rozpoczynajac dzien i zajecia w przedszkolu, czy spiewanie piesni religijnych czy oazowych. dzieci edukowane sa rowniez przy pomocy religii, oczywiscie na ich poziomie. niech tylko ktos z rodzicow dzieci innej wiary( a takie tez uczeszczaja do przedszkoli) sprobuje wysynac propozycje usuniecia krzyza lub statuetki Maryii, czy zbojkotowac przedstawienie bozonarodzeniowe, to posadza go o faworyzowanie islamu czy innej religii mniejszosciowej. wlosi to katolicy i chlubia sie tym. a u nas w polsce to zawsze sie doszukuja walk politycznych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
atosatos1 Pranie mózgu od kołyski ! 11.04.07, 22:51 Trzeba jeszcze wprowadzić obowiązkową katechezę dla płodów w brzuchu mamy. Macki kk sięgają coraz dalej Odpowiedz Link Zgłoś
m.m5 To se siedź! 11.04.07, 22:54 Nie przyjdzie ci do głowy idiotko, że mówimy o publicznych przedszkolach?! Co się robi w szkołach i przedszkolach niepublicznych mnie nie obchodzi, mogą im tam opowiadać różne rzeczy, publiczne są dla wszystkich dzieci!!! Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Katecheza dla nienarodzonych 12.04.07, 00:40 Trzylatki pod katecheze?!! Alez to oczywiste.. Mam nadzieje, ze Ratusz pod batuta KK nie zapomni o dzieciach nienarodzonych... Im tez nalezy sie prawda objawiona... Wiwat szamanstwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence A dziwimu się muzeumanom 12.04.07, 00:53 Polecam: Wirus wiary Ta druga część programu Dawkinsa jest wspaniałą salwą przeciw indoktrynacji religijnej dzieci. W zachodnim świecie dzieci coraz częściej chodzą do religijnych szkół, chrześcijańskich, żydowskich, czy muzułmańskich. Religijna indoktrynacja jest w tych szkołach ważniejsza od nauki. Uczenie fanatyzmu jest finansowane z budżetu państwa. Religia jest jak groźny wirus, ponieważ umysł dziecka jest genetycznie zaprogramowany do akulturacji, do akceptowania autorytetu dorosłych, w szczególności rodziców. Efektem jest trwałe zakwestionowanie wiary w świadectwo zmysłów i dowody naukowe. Autor pokazuje również przypadki skrajne, kiedy religijna indoktrynacja dziecka przeradza się w psychiczne maltretowanie. Wielu bardziej liberalnych wierzących przekonuje nas, że religia jest nam niezbędna jako busola moralna. Czy rzeczywiście? Dawkins ma wątpliwości, przygląda się przykładom zachowań opisywanych przez Biblię. Bez trudu znajduje tam wzory zachowań, które można określić tylko jednym słowem - nikczemne. Jak inaczej bowiem nazwać wezwania do mordu każdego, w tym również członków własnej rodziny, kto odważa się wyznawać innego niż plemiennego Boga? Jak określić opowieść, w której stary człowiek wydaje swoją córkę rozszalałemu tłumowi, by mogli ją gwałcić i poniżać, chcąc uratować swojego gościa — mężczyznę. Lista tych przykładów jest bardzo długa. Czy jest możliwa świecka moralność? Czy nasze wartości moralne mogą być efektem ewolucji? Badania nad zachowaniem zwierząt, a w szczególności szympansów, podpowiadają nam, że tak, że to nie boskie nakazy i sankcje ustanowiły co dobre, a co złe, ewolucja i kultura powoli uczyły nas reguł życia w społeczności i nasza busola moralna nie wymaga boskich sankcji. Przeciwnie, odwoływanie się do tych sankcji jest uzurpacją. www.racjonalista.pl/kk.php/s,5068 Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Po co ta obłuda? 12.04.07, 00:58 Po co w kostytucji jest zapis o bezwyznaniowości państwa polskiego? po co mówi się o rozdziale kościoła od państwa? Zapisać że Polska to państwo wyznaniowe z obowiązującą religią katolicką i bedzie bez obludy? aaale obłuda jest wpisana w naszą mentalność, no tak zapomniałem... Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Po co ta obłuda? 12.04.07, 08:31 Krotko mowiac to jest chory pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: Po co ta obłuda? 12.04.07, 11:32 Przecie to woda na dawkinsowy młyn. Duży strumień. Chwalmy Giertycha i Wierzejskie, bo ich poczynania laicyzują nas. Przejrzałam sobie dyskusję tę i ucieszyła mnie wielce:))) Przez całe życie tu rarogiem byłam, moje dziecka takoż są. Pamiętam standardową reakcję w czasach bywszego ustroju na moją niewiarę w Boga - To ty jesteś czerwona? - bardziej stwierdzenie niż pytanie. - Nie jestem. - Osłupiały opad szczęki. Takie pytanie przestano mi zadawać w czasach Olszewskiego misia. Wtedy się ludziom jakoś pomieściło w głowach, że można i niewierzącym być i nieczerwonym... Teraz akt drugi ataku jedynych sprawiedliwych na prawo i instytucje. Akcja i reakcja. O, ateusze, chwalmy fundamentalistyczne sługi Pana! Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Po co ta obłuda? 12.04.07, 14:04 juz wole ta oblude niz zapis o wyznaniowosci panstwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Skandal!!! Panstwo klerykalizuje sie do imentu 12.04.07, 13:59 jako ateista stanowczo protestuje. i ps kiedy beda lekcje Atechezy i praca dla atechetow. uwazam ze w szkolach powinny byc prowadzone obok lekcji katechezy lekcje atechezy. Ktos i jakos musimy te bzdury wreszcie zaczac odkrecac. Odpowiedz Link Zgłoś
seidr Katecheza dla trzylatków 12.04.07, 20:53 Na szczęście wyjechałam z kraju. Na szczęście. Na zawsze. Spójrzcie na wyniki sondy. A jednak to nie będzie pierwszy raz, że ktoś o jakichś idiotyzmach zadecyduje bez publicznej aprobaty. W Polsce zawsze będzie "Folwark zwierzęcy" i "rok 1984" w jednym. Panie Orwell, daleko pan od prawdy nie odbiegł. Odpowiedz Link Zgłoś
urzad.miasta.lublin Urząd Miasta Lublin wyjaśnia 14.04.07, 19:05 [Poniżej zamieszczamy komunikat nt. katechizacji w przedszkolach, rozesłany do mediów i zamieszczony na naszej stronie internetowej www.lublin.eu . Powinniśmy go przede wszystkim dodać jako opinię do komentarza Redaktor Naczelnej lubelskiej GW. Jednak z jakichś względów okazuje się to niemożliwe... MK]] W związku z publikacjami nie tylko lubelskich mediów nt. katechizacji w lubelskich przedszkolach, budzącymi zrozumiałe zainteresowanie opinii publicznej, w tym rodziców przedszkolaków, uprzejmie wyjaśniam: Sprawy nauczania religii dzieci w wieku przedszkolnym uregulowane zostały w Konkordacie między Stolicą Apostolską i Rzecząpospolitą Polską, w ustawie o systemie oświaty oraz rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach. Z uregulowań tych wynika jednoznacznie, że nauczanie religii odbywa się na życzenie rodziców. Jeśli rodzice wyrażą taką wolę, placówka (szkoła, przedszkole) MA OBOWIĄZEK zorganizowania ich dzieciom zajęć z religii. Prezydent Lublina nie ma w sprawach katechizacji żadnych uprawnień decyzyjnych. Nie może wprowadzić nauki religii, jeśli nie ma zainteresowanych tym rodziców, i nie może podjąć decyzji o niewprowadzaniu nauki religii dla trzy- i czterolatków. Jest naturalne, że miasto (właściwy Wydział Urzędu Miasta, dyrektor przedszkola) informuje rodziców o przysługującym im prawie oraz o tym, że miasto jest przygotowane, by katechizację dla chętnych zapewnić. Tak się w Lublinie stało, i nic ponad to. W sprawach lekcji religii dla przedszkolaków Prezydent Lublina będzie się ograniczał do sprawdzania, czy wszystko odbywa się zgodnie z prawem. Do tej pory nie ma podstaw do twierdzenia, że jest inaczej. Mirosław Kalinowski, Biuro Prasowe i Kontaktów Zewnętrznych w Kancelarii Prezydenta Lublina Lublin, 13 kwietnia 2007 r. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Urząd Miasta Lublin kompromituje sie 05.05.07, 03:46 Czolobitnosc pana Kalinowskiego w stosunku do Konkordatu jest tu znamienna ))) Indokrynacja religijna dzieci w szkolach i przedszkolach PANSTWOWYCH jest ciezkim wykroczeniem przeciwko swieckiemu charakterowi PANSTWA. To jest wykroczenie, ktore powinno spowodowac NATYCHMIAST wykluczenie Polski z Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zb31 Czy aby na pewno? 04.05.07, 12:56 Pani Barbara Czołowska twierdzi, że wprowadzając katechezę dla trzylatków, kuratorium stosuje się do przepisów prawa. Rozporządzenie wspomniane nie nakłada obowiązku wprowadzania w przedszkolach tego rodzaju zajęć, dla trzylatków. Skoro zatem wcześniej rodzice tych dzieciaków nie mieli sposobności wypowiedzenia się, w sprawie przede wszystkim właśnie ich dotyczącej (bo dla trzylatka jest to raczej obojętne), TO KOMU NA TYM ZALEŻY??? Mówimy o katechezie, zawsze myślałem że to ma związek z Bogiem i Jego prawem - a nie ludzkim. Skoro Pani dyrektor odwołuje sie do prawa, to warto przytoczyć, co na temat nauczania mówi prawo, o którym miedzy innymi mają być nauczane te dzieci. W Księdze Powtórzonego Prawa jest, o tym mowa między innymi, w rozdziale 6 a wersetach 6i7: "Niech pozostaną w twym sercu te słowa, które ja ci dziś nakazuję. Wpoisz je twoim synom, będziesz o nich mówił przebywając w domu, w czasie podróży, kładąc się spać i wstając ze snu"(Katolicka Biblia Tysiąclecia).W bardzo prosty i zrozumiały sposób możemy wywnioskować, że obowiązek nauczania o Bogu i Jego wymaganiach w stosunku do osób podających się za wierzące w Niego - maja nauczać przede wszystkim rodzice a nie osoby obce. Możemy na całym świecie obserwować efekty wpajania nauk o Bogu przez osoby, którym rodzice powierzyli ten święty obowiązek, zrzucając ten przywilej nałożony na nas przez Boga. obecnie, kiedy potrzeba coraz wjęcej czasu na robienie kariery i pieniędzy, są oni zdecydowani powierzyć nawet niemowlęta, w ręce innych i dużo za to płacić, aby zagłuszyć własne sumienia. W Polsce chyba wystarczy jak taka instytucja ma w swojej nazwie chrześcijańska - żłobek, przedszkole, szkoła a później partia. Jeżei sie rozejrzymy do okola to widzimy owoce takiej edukacji. Wszyscy jesteśmy winni, że tak wygląda obecnie to społeczeństwo i cała ziemia. To, że Lublin jest inicjatorem takich nowinek w edukowaniu naszych dzieci, to nie powinno nas dziwić, ponieważ ogólnopolskim centrum szkolenia kadr do tego nauczania. Przecież przyszli "pasterze dusz" muszą gdzieś szlifować swoje umiejętności wpajania nauk, które sami pobierają. O Bogu uczmy sie sami i sami pouczajmy swoje dzieci. Nie ministrowie ani inni obcy im ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Produkcja schizofrenikow? 09.05.07, 23:55 Ile z tych dzieci, tak wczesnie psychicznie maltretowanych, straszonych diablem, czlowiekiem umierajacym na krzyzu itd. skonczy w zakladach psychiatrycznych? Czy ktos w ogole zasiegnal w tej sprawie opinii psychologa dzieciecego? Ciekawe jak odbylo sie to “dobrowolne wyrazenie zgody” przez rodzicow tych dzieci? Teologia chrzescijanstwa bazuje od samego poczatku na odrazajacych klamstwach. To okresla dzisiaj Kosciol jako organizacje NIEMORALNA: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=904&w=61923188 Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Produkcja schizofrenikow? 10.05.07, 00:04 ja nie chciałem wyrazić zgody na katechizację mojego dziecka w przedszkolu ale przyszli księża z bejsbolami i mnie zmusili. Co mam robić? Komu mogę się poskarżyć? Bundeswehrze? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_oblat Re: Produkcja schizofrenikow? 10.05.07, 23:32 Ksieza nie musza chodzic z kijami bejsbolowymi po domach. Wystarczy, ze maja takich jak ty, siejacych postrach. Wystarczy, ze maja tlumy przestraszonych parafian. Wystarczy, ze rodzice tych trzyletnich dzieci potulnie ulegaja presji srodowiska, mamus i tesciowych, w nadziei, ze ich dzieciom zadna krzywda sie nie stanie na tej religii, malo tego, naiwnie wierzacym, ze moze jakos ta religia tym dzieciom w zyciu pomoze. Wystarczy, ze te dzieci maja za rodzicow takich konformistow jakich sam bylem, kiedy nie reagowalem na placz mojego dziecka, ze ksiadz na religii bije dzieci po twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k katecheza dla 3-latkow.. 21.05.07, 17:17 czy przypadkiem komus nie odje...alo?katecheza w zlobkach!kiedy to sie skonczy!co za kraj!niedlugo beda wyglaszac te katechezy dla jeszcze nie urodzonych...w brzuchach matek !coza katooszolomscy idioci!!! Odpowiedz Link Zgłoś