Dodaj do ulubionych

Jacek Kuroń

18.04.07, 21:42
Dla mnie i mojej rodziny zawsze Jacek Kuroń będzie wzorem do naśladowania. W
naszym domu jeszcze babcia fascynowała się radiem wolna europa, to Ona uczyła
moich rodziców historii o Katyniu, KOR., zawsze podziwiała Jacka Kuronia, a
tak naprawdę to przepraszam ale Pana Jacka Kuronia, Często mówiła, że
poświęcił swoje osobiste życie w walce o godność człowieka, wielokrotnie
aresztowany, skazany. Jego trudne życie i poniewierka po więzieniach miało
istotny wpływ na jego zdrowie. Dziś wielu już nie chce może pamiętać, że to
właśnie KOR był początkiem naszej wolności. Chylę czoło przed synem Maciejem,
który dziś musi wytaczać proces nieodpowiedzialnym za słowa ludziom.
Obserwuj wątek
    • leonard3 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 21:50
      Panie cywil, czy Kuron byl narodowym polskim bohaterem? Niestety tego w sadzie
      nie da sie wywalczyc. I to Polacy zadecyduja jakie miejsce w naszej historii mu
      sie nalezy i czy w gole mu sie nalezy.
      • bromba_bez_glusia Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 21:57
        Widzisz Leos, i tu masz racje, po raz pierwszy
        Problem twoj polega tylko na tym ze Kuronia powaza wiekszosc Polakow, a twoje
        kaczki i giertycha spoleczenstwo ma za mendy
        • leonard3 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:03
          Bromba , po co mamy sie spierac. Pozyjemy 100 lat to zobaczymy czy go ktos
          bezie pamietal.
          • bromba_bez_glusia Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:11
            Zaskakujesz mnie czasem..
            Zaczynam odzyskiwac wiare w ludzi, skoro nawet tobie udaje sie napisac cos
            wywazonego (w miare), bez zadnego bluzga;))
        • bravor Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:50
          Bomba, z tym poważaniem to przesadziłeś i to sporo. W tamtych wyborach Kuroń
          poległ sromotnie, nie tylko olany przez większość, ale nawet przez swoich
          kamratów. Było to pewno dla niego szczególnie bolesne. Teraz te same kręgi,
          które wtedy robiły nagonke na Kuronia wywyższają go pod niebiosa.
          • bromba_bez_glusia Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 23:09
            Wiesz, nie sadze ze przesadzam. Ale o tym, jak mowi Leos, zadecyduje historia...

Nie dziwi mnie ze Kuron przegral i nawet sie ciesze (choc sama na niego
            glosowalam). To nie byl typ polityka, tylko spolecznika. Na poltyke to on byl za
            bezposredni i za uczciwy. A ze historia go uwiklala w takie a nie inne
            okolicznosci, to inna sprawa. Co nie zmienia sprawy ze byl wielkim czlowiekiem,
            ktory nigdy sie nie zeszmacil, jak co poniektorzy jego koledzy (vide: Macierewicz).

P.S. Czemu wszyscy mysla ze jestem facetem, to naprawde nie wiem. Nikt nie wiem
            kim byla Bromba czy co?
            • zawisza60 Czesc Bromba! 18.04.07, 23:17
              Az musialam zajrzec do Google, kto to byla ta Bromba... Niestety tego nie
              czytalam, widocznie to dosc nowa ksiazka, ale czuje ze by mi sie b. podobala.
              Na pewno przeczytam! :)
              • bromba_bez_glusia Re: Czesc Bromba! 18.04.07, 23:21
                No cos Ty, Zawisza! jaka nowa? "Bromba i inni" powstala w 1975, czyli jak sie
                rodzilam, wiec najnowsza juz nie jest:) A w czasach mojego dziecinstwa leciala
                taka kreskowska na dobranocke, napewno widzialas:)
                • zawisza60 Re: Czesc Bromba! 18.04.07, 23:32
                  To dziwne, powinnam sie jeszcze byla zalapac. Ja pasjami lubie tego typu
                  ksiazki! Ale to nic straconego, przeczytam teraz. Wiesz, ja bardzo lubie
                  ksiazki dla dzieci, chociaz najbardziej oczywiscie te, ktore pamietam z
                  wlasnego dziecinstwa...
                  Pozdrawiam! :)
      • prezydent_10rp Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:08
        leonard3 napisał:

> Panie cywil, czy Kuron byl narodowym polskim bohaterem? Niestety tego w
        sadzie
        >
        > nie da sie wywalczyc. I to Polacy zadecyduja jakie miejsce w naszej historii
        mu
        >
        > sie nalezy i czy w gole mu sie nalezy.

Leoś na pewno za narodowego bohatera wybrałbyś ucznia Lucyfera o.rydzyka
        • zawisza60 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:11
          Proponuje wysunac kandydature ojca Rydzyka na prezydenta a Leosia na przyszlego
          premiera!
      • cywil147 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:43
        p.Leonard3 - bez względu na pana wątpliwosci będę szanować Pana Jacka Kuronia,
        swoim dzieciom też przekażęwiedzę nt. Podziwiam ludzi, którzy wierni są swoim
        ideałom, proszę przypomnieć sobie - jeśli można pogrzeb. Prawdą jest, że
        historia oceni, ale jestem przekonany że będzie to ocena pozytywna.
        • prezydent_10rp Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:59
          cywil147 napisał:

> p.Leonard3 - bez względu na pana wątpliwosci będę szanować Pana Jacka
          Kuronia,
          > swoim dzieciom też przekażęwiedzę nt. Podziwiam ludzi, którzy wierni są swoim
          > ideałom, proszę przypomnieć sobie - jeśli można pogrzeb. Prawdą jest, że
          > historia oceni, ale jestem przekonany że będzie to ocena pozytywna.

Leosiowi nie ma się co dziwić on przeszedł pranie mózgu przez rydzyka
    • aplus no a ja uwazam ze pasuje do Radziwilla i Szczesneg 18.04.07, 22:03
      o Potockiego. I co ? Nie moge miec wlasnej opinii ?
      Czy pieniacz Maciek nie rozumie za prawdziwy autorytet nie potrzebuje sadu ?
      • wos9 Re: no a ja uwazam ze pasuje do Radziwilla i Szcz 18.04.07, 22:43
        aplus napisał:

> o Potockiego. I co ? Nie moge miec wlasnej opinii ?
        > Czy pieniacz Maciek nie rozumie za prawdziwy autorytet nie potrzebuje sadu ?

Oczywiście, że możesz, ale Twoja opinia, to Twój problem!
        Maciek zaś znakomicie rozumie, że prawdziwe autorytety nie potrzebują sądu. Ale
        także i to, że człowieka przeciwko któremu występuje nikt - prócz sądu - do
        pionu nie ustawi!
      • bravor Re: no a ja uwazam ze pasuje do Radziwilla i Szcz 18.04.07, 22:55
        W tym rzecz, ostatnio modne stało się latanie do sądu z pozwami o ochrone dóbr,
        hehe, bryluje w tym procederze pewien naczelny. Nie zdziwiłbym sie gdyby jego
        prawnicy w tym maczali palce.
    • zawisza60 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:09

cywil147 napisał:

> Dla mnie i mojej rodziny zawsze Jacek Kuroń będzie wzorem do naśladowania. W
      > naszym domu jeszcze babcia fascynowała się radiem wolna europa, to Ona uczyła
      > moich rodziców historii o Katyniu, KOR., zawsze podziwiała Jacka Kuronia, a
      > tak naprawdę to przepraszam ale Pana Jacka Kuronia, Często mówiła, że
      > poświęcił swoje osobiste życie w walce o godność człowieka, wielokrotnie
      > aresztowany, skazany. Jego trudne życie i poniewierka po więzieniach miało
      > istotny wpływ na jego zdrowie. Dziś wielu już nie chce może pamiętać, że to
      > właśnie KOR był początkiem naszej wolności. Chylę czoło przed synem Maciejem,
      > który dziś musi wytaczać proces nieodpowiedzialnym za słowa ludziom.

Ja rowniez! I boli mnie kiedy widze ze nasz narod nie zasluguje na swoich
      bohaterow! Zamiast szacunku za to ze poswiecali zdrowie i zycie spotykaja ich
      obelgi i oszczerstwa. A nikczmnicy ktorzy ich opluwaja zapominaja ze gdyby nie
      ci wspaniali ludzie nie mogliby nigdy wietrzyc swoich pugawych pogladow na
      publicznym forum.
    • wos9 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:36
      cywil147 napisał:

> Dla mnie i mojej rodziny zawsze Jacek Kuroń będzie wzorem do naśladowania. W
      > naszym domu jeszcze babcia fascynowała się radiem wolna europa, to Ona uczyła
      > moich rodziców historii o Katyniu, KOR., zawsze podziwiała Jacka Kuronia, a
      > tak naprawdę to przepraszam ale Pana Jacka Kuronia, Często mówiła, że
      > poświęcił swoje osobiste życie w walce o godność człowieka, wielokrotnie
      > aresztowany, skazany. Jego trudne życie i poniewierka po więzieniach miało
      > istotny wpływ na jego zdrowie. Dziś wielu już nie chce może pamiętać, że to
      > właśnie KOR był początkiem naszej wolności. Chylę czoło przed synem Maciejem,
      > który dziś musi wytaczać proces nieodpowiedzialnym za słowa ludziom.

Ale kto z dzisiejszych władców chce o tym pamiętać?
      A Jacek - jestem dumna, że dany mi był zaszczyt tak się do Niego zwracać - i
      tak pozostanie w naszej wdzięcznej pamięci! Jego przeciwnicy pójdą w słuszne
      zapomnienie. Ale Maciej musi wygrać! W imię moralności.
      • omelgrom Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 22:46
        wszyscy pamiętają, lecz zazdrość jest silniejsza. Przecież, gdy Kuroń siedział
        to obecny najwyżej panujący robił wtedy doktorat z prawa marksistoWSIego,
        natomiast o ojcu edukatora nie warto wspominać
        • wos9 Re: Jacek Kuroń 18.04.07, 23:01
          omelgrom napisał:

> wszyscy pamiętają, lecz zazdrość jest silniejsza. Przecież, gdy Kuroń siedział
          > to obecny najwyżej panujący robił wtedy doktorat z prawa marksistoWSIego,
          > natomiast o ojcu edukatora nie warto wspominać

Masz rację, ale pamięci nam odebrać nie mogą!
      • sauternes Kuron to lewica laicka,czerwony,tylko chcial nieco 18.04.07, 22:49

tylko poprawic komunizm do rzeczywistosci.

Kuron byl i pozostal czerwony. Aktywny korowiec,

A juz prymas Wyszynski przestrzegal przed korowcami w tym
        MIchnik,Kuroniem,Modzelwskim,Mazowieckim i innymi
        Prymas Tysiaclecia wskazywal,ze Kuron i jego towarzycho chca wniknac podstepem
        do Solidarnosci i przjac jej kierownictwo.

Ostrzegal i jeszcze raz ostrzegal przed nimi.
        A Kuron jak sie okazalo prowadzil sobei razgaworki z esbecja i nazywal to
        negocjacjami; Tylko,ze nikt nie dal mu przyzwolenie na takie rozmowy.
        W tym senssie zdradzil i Maciej moze sie procesowac a ludziom ust nie zamknie .
        Wiedza sasiedzi kto na czym siedzi.

Rozne sprawki Koru wychodza teraz na jaw i autorytety sie sypia jak pierze z
        rozprutej poduszki.

Niezle,ze teraz juz przyszlo bronic autorytetow sadownie,bo same nie moga sie
        obronic ,bo takie z nich autorytety dmuchane.
        • omelgrom Re: Kuron to lewica laicka,czerwony,tylko chcial 18.04.07, 23:04
          chyba późna godzina uderza ci do głowy.
          Prymas czuł się odpowiedzialny za cały naród, natomiast Jacek od 64 ryzykował
          życiem swoim i swojej rodziny, natomiast ci, którzy mu pomagali wiedzieli w co
          się wtedy pakują. W czasie gdy PIERWSZA (prawdziwa) SOLIDARNOŚĆ powstawała Jacek
          miał już na koncie kilka wyroków i wtedy prymas zwany tysiącleciem nie upominał
          się o ich uwolnienie
        • wos9 Re: Kuron to lewica laicka,czerwony,tylko chcial 18.04.07, 23:10
          Za to Giertych się broni? Sondaże to pokazują najlepiej.
          I nie powołuj się na taki autorytet jak prymas Wyszyński, by bronić człowieka o
          tak marnej reputacji jak Giertych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka