Dodaj do ulubionych

"Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice a ...

27.04.07, 12:18
Wróciliśmy do zwyczajów PRL
Obserwuj wątek
    • bronimir Niestety 27.04.07, 12:19
      Wróciliśmy do zwyczajów z PRL
      • zupa_wolowa Przecież na zdrowy rozum McCarthy miał rację 27.04.07, 12:24
        Gdyby nie on, USA przypominałyby dziś pobliską Kubę.
        • maruda.r Re: Przecież na zdrowy rozum McCarthy miał rację 27.04.07, 12:29
          zupa_wolowa napisał:

> Gdyby nie on, USA przypominałyby dziś pobliską Kubę.

To raczej McCarthy upodobnił USA do Kuby.

• konread Re: Przecież na zdrowy rozum McCarthy miał rację 27.04.07, 14:38
            A póki co to, to zaczynamy się powoli zbliżać do Białorusi, i zapewne już byśmy
            dawno ją dogonili, gdyby nie przynależność do UE.
            • pragmatyk11 www.antykaczy.blog.onet.pl 27.04.07, 15:39
              tak-niestety zblizamy sie coraz bardzoej do menatlnosci rezimu Łukaszenki i
              pewno juz dawno by smy d\go osiągneli gdyby nie UE
          • alatien Re: Przecież na zdrowy rozum McCarthy miał rację 27.04.07, 17:38
            McCarthy nie mial racji. Za czasow jego polowania nie zlapano wiecej szpiegow
            czy infiltratorow niz w pozniejszych czasach. Wiekszosc ludzi oskarzonych nie
            wspolpracowala z Sowietami. Co wiecej, okres McCarthiego sprawil ze prawdziwi
            agenci sie jeszcze glebiej zakonspirowali i byli trudniejsi do wykrycia.

Okres polowan McCarthiego jest pokazywany w Stanach jako przyklad bezpodstawnej
            histerii.
        • dyzurny_psychiatra "na zdrowy rozum" - i to mowisz ty? 27.04.07, 12:31
          zupa_wolowa napisał:

• moher33 zupa_wolowa : tracisz czas, 27.04.07, 12:43
          tutaj ( na tym forum) wiekszosc ludzi powtarza politycznie poprawne komunały bo
          są niedouczeni i słowa Michnika czy innego alkoholika są dla nich wyrocznią.
          Poza tym lewica nie uważa, że na Kubie jest coś nie tak
        • geralt9 McCarthy miał rację 27.04.07, 13:51
          zupa_wolowa napisał:

I dlatego socjalisci europejscy tak go nienawidzą.
          • junkiers ale sie od niej zapil na smierc! hahahahah! 27.04.07, 14:49
            tempak! i Wam tego kato-bolszewio zycze! lejcie gorzale w swe wypasione ryje jak
            wode do wiadra! hahahaha!
            • junkiers a na koniec kopnieto go w dooooooope! 27.04.07, 14:52
              i olano! czyli piss off! hahahahah! czego i Wam zycze!
              choc Balcerowicza i jego Dziela tez nie cenie -tak jak niby Wy, bo skrycie
              korzystajac juz z dobrodziejstw pelnego Koryta ktore owy pan Wam zapelnil
              obficie po kilkunastu latach chudych spowodowanych rozkladem poprzedniego
              systemu. krpoka! alescie glaby! hahahah!
              • junkiers Panom Sarmatom tez grozi ciezki hepatitis po tych 27.04.07, 20:20
                balangach nocnych! tamten pan nawet 50 tki nie dociagnal od tego 'uduchowiania '
                sie spirytusem... hhhahah!
                czego Wam ze wszech sil zycze! Wasza Wola! Miec dech pelen spirytusa a umysl od
                niego pelen ducha!
        • ready4freddy Re: Przecież na zdrowy rozum McCarthy miał rację 27.04.07, 14:23
          widze, ze gildia idiotow juz wyslala swoich reprezentantow na forum. oczywiscie
          Wiki to nie dowod, ale warto sie zapoznac. swoja droga podpis pod przykladowa
          ulotka "Flier issued in May 1955 by the Keep America Committee urging readers to
          "fight communistic world government" by opposing public health programs" dobrze
          pokazuje tok myslenia twoj i tobie podobnych :)
        • gregory331 Re: Przecież na zdrowy rozum McCarthy miał rację 27.04.07, 15:12
          SLD i PO chyba są ostoją postkomuny w Polsce, tutaj masz rację jak chciałbym
          dodać , że jeśli chodzi o służbę zdrowia to tutaj było tyle zmian i za każde
          nowe projekty była brana kasa: wymienie: książeczki RUM, kasy chorych, potem NFZ
          te przekształcenia odbiły się niekorzystnie, to samo w szkolnictwie za czasów
          Pani Łybackiej, co roku do szkoły drukowane były nowe książki różniące się
          treścią od poprzednich a zestawik taki kosztował niebagatela jak dla
          przeciętnych rodziców. Wprowadzono licea profilowane, które do matury nie
          przygotowują, widać po wynikach co roku. Za te nieudolne pomysły zapłacił podatnik.
      • watashi79 Państwo demokratyczne? 27.04.07, 14:04
        od dwóch lat, Polska nie jest Państwem demokratycznym.
        to IV rzeczpospolita obojga kaczorów.

nie ma więc mowy o dalszym traceniu czegokolwiek, bo wszystko co można było już
        straciliśmy (chyba, że Maciej Giertych, profesor dendrologii, ma jeszcze jakieś
        cenne teorie w zanadrzu).

już wystarczająco nas zbłaźnili, żebyśmy się stali średniowiecznym pośmiewiskiem
        europy.
        • zbicniev Re: Państwo demokratyczne? 27.04.07, 14:54
          Tak, słownictwo kulturalnego człowieka jest zbyt delikatne, żeby opisać nasz
          Kaczoland
    • maruda.r "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice a ... 27.04.07, 12:20
      porównał ją do wydarzeń w USA w latach 50. związanych z osobą Josepha
      McCarthy'ego.

Bardziej adekwatne jest porównanie do wyczynów Władysława Gomułki i
      Mieczysława Moczara.

• wan20_3 Re: "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice 27.04.07, 13:52
        Maruda! Pelna zgoda. Należy podkreślić rownież skutki dla Polski jakie wynikły
        z działań Gomułki i Moczara w 68 r. a mianowicie: Polska zyskala opinię kraju
        antysemickiego i teraz nawet Niemcy (sic!) uwazają nas za antysemitów (po 40
        latach). Teraz zyskamy opinię durniów,którzy wymyślili jedyne na świecie prawo
        gdzie obywatel musi państwu wysyłać donos na samego siebie. Ów donos może
        skutkować np. za 10 lat pozbawieniem go praw za ewentualne czyny, które
        popełnił 40 lat temu. Dodatkowe wyjaśnienie: wysyłasz oświadczenie"lustracyjne"
        teraz, chłopaczki z IPN mają takich oświadczeń do sprawdzenia ok. 700 tys. i
        twoje kwity sprawdzą za np. 10 lat i z mocy "prawa" wylatujesz z roboty.
        Gdzybyś utopił i poćwiartował całą rodzinę np. 5 osób, to nie podlegal byś
        karze z uwagi na przedawnienie.
        • gregory331 Re: "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice 27.04.07, 15:13
          Jestem jeszcze członkiem PO, ale już złożyłem rezygnację z członkostwa. Jestem
          młodym człowiekiem, ale dobrze pamiętającym komunę, w 89 roku kończyłem
          podstawówkę. Nigdy nie głosowałem na SLD bo uważam iż ta partia nie ma moralnego
          prawa rządzić naszym krajem. Nie daj Boże aby Platforma doszła do władzy. W tej
          partii rządzą układy i koterie ludzie z dawnej solidarności nie mają nic do
          powiedzenia. Stanowiska we władzach terenowych partii obsadzają dawni działacze
          SLD dla których liczy się tylko kasa. Tusk popiera te działania i na nie nie
          reaguje. Toleruje taki stan rzeczy. Pani ma prawo tego nie wiedzieć, ale ja
          jeszcze jestem w tej organizacji i widzę co się dzieje. Ta partia doprowadzi
          Polskę do jeszcze większej klęski niż SLD!!!
      • jankbh McKaczyzm 27.04.07, 14:33
        Joseph McCarthy tez zdaje mi sie cierpial na paranoiczne obsesje i opieral sie
        na wzbudzanych nastrojach w spoleczenstwie. Gomulka i Moczar wykonywali tylko
        swoja robote, nawet bez polotu.
    • bronimir Trzeba podpisać lojalkę 27.04.07, 12:22
      by robić doktorat. Jak ten , no TEN ???????????/
      • vapor1 Re: Trzeba podpisać lojalkę 27.04.07, 12:24
        Wstyd przyznawac sie zagranicą, ze jest sie Polakiem... Niech sie ten
        konglomerat zlosliwosci, cynizmu i skrywanych kompleksów wreszcie skonczy...
        • adolfhitler10 [...] 27.04.07, 12:29
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • maruda.r [...] 27.04.07, 12:31
            • 1europejczyk "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 12:55
              "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda się kaczym idiotyzmom."
              "Wiekszosc zachodu" to nie jest zadna powazna i godna uwagi referencja
              szczegolnie, ze jest calkowicie niezorientowana w systuacji w Polsce o czym
              swiadczylo domaganie sie na przyklad przez PE interwencji w sprawie ustawy w
              Polsce ktorej nie bylo.
              I na tym polega wlasnie propagandowy "chwyt" Geremka, ktory wykorzystujac swoj
              autorytet w niezorientowanym PE naraza na szkode polskie interesy w walce o
              wlasna popularnosc, ktora traci jak wiekszosc tych co zasiadala przy okraglym
              stole i pozniej w gabinecie Prezydenta LW w czasie "Nocnej zmiany" (Geremek,
              Mazowiecki, Pawlak, Tusk i paru innych).
              • gryffiner1 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 13:23
                'to nie jest zadna poważna i godna uwagi referencja' o dziwo ja mam podobne
                zdanie jak ta większość wiec może "zachód" coś jednak na ten temat wie...

nie wiem na czym polega spadek popularności ludzi biorących odział w okrągłym
                stole...dlatego ze sie na nich pluje to przestają być popularni? ciekawe...

ech po prostu witki mi opadaja jak cie czytam ...
                zdrówko!
                • 1europejczyk Spadek popularnosci wynika z faktu, ze lansowane 27.04.07, 13:55
                  przez nich idealistyczne idee nie sprawdzily sie w praktyce.
                  Doprowadzily do sytuacji, ze deklaracja zgody na tajna wspolpraca z radzieckim
                  namiestnictwem w Polsce stala sie trampolina do sukcesow w wolnym i
                  demokratycznym panstwie wykorzystywanych glownie do zlodziejskiego szabrownictwa.
                  "Pluje" sie glownie od dwoch lat na Kaczynskich i mozna sie tylko dziwic, ze ich
                  popularnosc nie spadla ponizej zera !

• gregory331 Re: Spadek popularnosci wynika z faktu, ze lansow 27.04.07, 15:14
                    Nigdy nie byłem za PISem, teraz jestem. Zmienia się Przedstawicieli Władzy na
                    wysokich stołkach ,Ci zaś na co raz niższych szczeblach. W Zakładach Budżetowych
                    również. Za czasów wcześniejszych Rządów tego nie było. I do tego widać efekty.
                    Jeszcze tak spreparować Prawo! aby złodziejowi nie opłacało się ukraść choćby
                    złotówki. Do tej pory wzbogacał się Sąd i Państwo. A co z poszkodowanymi.
                    Dlaczego np. taki oprych nie musi oddać jakiejś babci zabranych jej ostatnich
                    drobnych na chleb. Dziwna jest ta niska szkodliwość czynu. Dlaczego nie stworzyć
                    obozów pracy (tzw.gospodarstwa rolne) aby więźniowie mogli sami zapracować na
                    chleb. Dlaczego na wcześniejszych emeryturach ludzie nadal pracują? Dlaczego
                    jest praca na czarno? Zatrudnić więcej kontrolerów. Ci są wstanie ściągnąć
                    więcej pieniędzy dla Państwa. Myślę że tym wszystkim już wkrótce zajmie się Nasz
                    Premier i Jego patriotyczna formacja PIS.
                    • pragmatyk11 www.antykaczy.blog.onet.pl nigdy za PiS nie był 27.04.07, 15:42
                      noa ja nigdy za PIS nie bylem i nie będę -chyba zeby stalka sie partia
                      liebralno-lewicową <hahha>
                      www.antykaczy.blog.onet.pl
              • gregory331 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 15:13
                Ja chętnie zagłosowałbym na PiS, bo nie chcę strzelić Polsce samobójczej bramki.
                Uważam oddanie swojego głosu na PO i Tuska za największy błąd swojego życia.
                Myślę, że na twoją ulubioną formację polityczną też głosowało wielu "prostych"
                ludzi, jak to ująłeś. Dlaczego według Ciebie są to ludzie gorsi? Bo oddali głos
                na inną partię niż ty? To ich święte prawo, taka jest demokracja. Mógłbym Ci
                pokazać na pęczki ludzi, którzy nie interesują się w ogóle polityką, a głosują
                na ludzi, którzy tylko ładnie wyglądają i głoszą jedno jedyne hasło: "Odsunąć
                PiS od władzy!"(swoją drogą największy populizm jaki w życiu słyszałem). Ludzi
                nie chcą weryfikować swojej wiedzy na temat danej formacji, bo twierdzą, że ich
                to nie interesuje, a potem oddają głos na niby hasełka o postępie, liberalizmie,
                wolności ble ble ble i cały czas przy korycie jest jedna ekipa oszustów i
                krętaczy. Ja mam dosyć ględzenia Tuska, Rokity, Kwaśniewskiego, którzy sami
                napędzają tę spiralę nienawiści durnymi insynuacjami. Ujadanie na PiS jest w
                modzie, ale na jakiej podstawie to już ludzie nie wiedzą. Swoją drogą z tym
                wykształceniem to tak nie szalej chłopaczku, bo jeśli jesteś po Wyższej Szkole
                Pierdzenia w Stołek i Nic Nie robienia to mozesz wielu wyborców PiS cmoknąć w
                pompkę. Założę się, że z na moich studiach byś się osrał po pierwszym wykładzie
                z matmy, albo obwodów. Salut! Tylko PiS! Pozdrowienia
                • lobo13 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 15:36
                  "Ujadanie na PiS jest w modzie, ale na jakiej podstawie to już ludzie nie
                  wiedzą"

Ja wiem. Możemy podyskutować jak masz chęć. Ujadanie na pis jest w modzie,
                  ponieważ istnieją jeszcze ludzie na tyle rozumni, że widzą proces niszczenia
                  demokracji w kraju.

To nie ważne, że parlament europejski krytykuje Polskę. To Unia, oni są
                  beeeeee. To nie ważne, że ludzie, którzy jeszcze 3 lata temu uchodzili za
                  autorytety moralne w tym kraju teraz uchodzą za komuchów, bo odważyli się
                  przeciwstawić Kaczyńskim. To nie ważne, że większość europejskich gazet
                  opiniotwórczych pisze negatywnie o Polsce. Przecież to niemieckie koncerny
                  medialne!!! Oni są beeeeeeee... Ciekawe co powie Jarosław Wielki, gdy stanie
                  przed sądem ostatecznym i zostanie zapytany "dlaczego nie kochałeś komunistów,
                  swoich wrogów? Tak nakazuje twoja wiara". Pewnie wtedy Jarosław Wielki uzna
                  Boga za komunistę spiskującego na rzecz Lucyfera.

Ale nic to. Są rzeczy dużo gorsze. A najgorze jest to, że ci goście wyznają
                  najbardziej absurdalną doktrynę rządzenia państwem. Wolą, aby krajem rządzili
                  ludzie najgorsi z możliwych, recydywiści i niekompetentni pajace, byle tylko
                  nie można ich było skojarzyć z PRL. Taka wizja państwa członkowskiego w UE pcha
                  nas nie w kierunku wzoru Irlandii, lecz w kierunku Włoch, czyli państwa, gdzie
                  demokracja i gospodarka rynkowa trwa już co najmniej 40 lat, ci wciąż się
                  kłócą na temat komuchów, a połowa społeczeństwa żyje na poziomie zbliżonym do
                  polskiego.
                  • leonard3 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 15:51
                    lobo-tomia, Jaki proces niszczenia demokracji w Polsce?
                    Glosowales w wyborach parlamentarnych i rzadowych?
                    Bedziesz glosowal za dwa lata w wyborach parlamentarnych i rzadowych?
                    I to jest demokracja.
                    Reszta twojego wywodu to metna demagogia faceta ,ktory nie potrafi byc lojalna
                    opozycja (az do nastepnych demokratycznych wyborow)
                    (lojalna opozycja to wyrazenie jest brytyjskie i wyraza opozycje do
                    rzadzacych partii a lojalnosc w stosunku do panstwa. A wy jak nie sterujecie,
                    to wolicie okret zatopic)
                    • leonard3 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 15:54
                      Polacy, szanujcie tylko swoja wlasna narodowa opine.
                      Miejcie w dupie polakozercze "opiniotworcze dzienniki zachodnie"
                      • dybko2 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 16:57
                        Zastanawiam się dlaczego wieki płyną a my wciąż DUPKI.Dupki z szabelką w ręku.
                      • alatien Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 18:23
                        leonard3 napisał:

> Polacy, szanujcie tylko swoja wlasna narodowa opine.
                        > Miejcie w dupie polakozercze "opiniotworcze dzienniki zachodnie"

Swiat jest wiekszy niz Polska. Duzo wiekszy. Takie hasla jak twoje mialy jeszcze
                        sens 200 lat temu, ale dzis nie znajduja uzasadnienia. Polska jest zalezna od
                        zagranicznych gospodarek, praw, ustrojow, zasobow itd. Nauka, technologie,
                        media, wspolne wartosci - wszystko to wymaga wspolpracy. Tym samym jesli
                        <polakozercze "opiniotworcze dzienniki zachodnie"> zle pisza o Polsce to
                        przeklada sie to na turystyke, polityke, i inwestycje innych
                        ludzi/panstw/koncernow w Polsce.

Czasami opinia osoby z zewnatrz pozwala dostrzec inne problemy. Np. to ze
                        lustracja, moze i jest 'prawa i sprawiedliwa', ale antagonizuje spoleczenstwo,
                        sprawia ze ludzie traca resztki szacunku do pilotyki, i odrywa uwage od waznych
                        spraw - np. prawa pracy, gospodarki, integracji europejskiej itd. Tym samym
                        lustracja czyni wiecej zlego niz dobrego.

Jednoczesnie nie twierdze ze nalezy sie podlizywac.

• leonard3 Re: "większość Zachodu z ubolewaniem przygląda" 27.04.07, 20:25
                          Bierz przyklad z Czechow i Niemcow. Oni wiedzieli ze lustracja jest konieczna .
                          I to jest dowod naszego zniewolenia ze nie zostala juz dawno wykonana i
                          zakonczona.
                    • lobo13 Gratuluję argumentów 27.04.07, 19:06
                      Zawsze chodzę na wybory. I zawsze opowiadam się za tymi samymi ludźmi. Nie
                      przedstawiłeś żadnego sensownego kontrargumentu wobec mojej wypowiedzi, więc
                      jest to mój ostatni wywód.
                      Jeżeli pojmujesz demokrację w sposób w jaki ją przedstawiłeś, to w ogóle nie
                      masz pojęcia na czym ona polega. No chyba że za standardy demokracji uważasz
                      zasadę "my wygraliśmy wybory, więc możemy robić co chcemy" (J. Kaczyński), albo
                      głosowanie tyle razy, aż wynik będzie korzystny dla rządzących (głosowanie nad
                      ordynacją do wyborów samorządowych). Do tego dochodzi jeszcze dbanie tylko i
                      wyłącznie o interesy partykularnych grup społecznych, na resztę społeczeństwa
                      lejąc sikiem prostym. Upolitycznianie stanowisk aż do szczebla kierowników
                      uzdrowisk górskich. Mianowanie ministrem przestępcy recydywisty skazanego
                      trzema prawomocnymi wyrokami. Udowodniony handel stołkami w celu zachowania
                      chwiejnej większości. Wykorzystywanie wymiaru sprawiedliwości dla lansowania
                      wizerunku partii oraz pogwałcenie zasad domniemania niewinności. to ma być
                      demokracja???
                      To ja już wolę demokrację w wydaniu lewicy. Kwachu przynajmniej chciał być
                      prezytentem również tych, którzy go nienawidzą. A gdy istniały przesłanki
                      istnienia korupcji na najwyższych szczeblach władzy, godzono się na komisje
                      śledcze (w dzisiejszym sejmie komisja śledcza badająca wajchy pisu jest raczej
                      niemożliwa). Pomijam już fakt, że dzisiejszy minister sprawiedliwości zarzekał
                      się 3 lata temu, że ma dowody na zdradę państwa przez Millera, Kwaśniewskiego,
                      Belkę. Jakoś do tej pory nie postawili nikogo przed sądem...
                  • 1europejczyk Bo ci co byli przed Kaczynskimi byli bardziej 27.04.07, 16:02
                    kompetentni. W sumie obecnosc Kaczynskich u wladzy jest skutkiem niekompetencji,
                    braku konsekwencji w dzialaniach politycznych, szabrownictwa tych co byli przed
                    Kaczynskimi.
                    Codziennosc afer liczonych w mln zlotych ktorymi znaczone byly poprzednie
                    kadencje, korupcja na niespotykana w Europie skale, wymiar sprawiedliwosci
                    przypominajacy rodzinna mafie, folwark korupcyjny zamiast wolnego rynku,
                    wspolnota przestepczo-prokuratorsko-adowkacko-sedzowska rzadzaca wszystkim co
                    wpadlo jej w lapy itd itd itd ....oto skutki "kompetencji" poprzednich sejmowych
                    kadencji i rzadow.
                    Przeciez wybor Kaczynskich byl demokratyczna odpowiedzia na katastrofalne skutki
                    "grubej kreski" ujawnione za czasow sld-owskiej kadencji.
                    Gdzie byl przez ten czas Mazowiecki, Geremek i inni ?
                    Kazde dzialanie polityczne wymaga obustronnych gwarancji.
                    Gruba kreska gwarantowano komunistycznym popluczynom wspolna budowe nowej
                    rzeczywistosci nie domagajac sie od nich zadnej gwarancji, ze nie skorzystaja z
                    okazji i wladzy by wyszabrowac wszystko co sie dalo.
                    I to ma byc przyklad kompetencji ?
                    To jest wiecej niz przyklad katastrofalnego braku kompetencji.
                    Odpowiedzialnosc za to ponosi ekipa okraglego stolu z Mazowieckim i Geremkiem na
                    czele.
                    I dlatego sie dzisiaj tak "dziarsko" broni w zagranicznych nieznajacych polskiej
                    sytuacji mediach naszym kosztem.
                    • lukrad Re: Bo ci co byli przed Kaczynskimi byli bardziej 27.04.07, 16:19
                      Zauważ że kilkanascie lat rządów na zmianę ex-komuny i różowych styropianów,
                      rozkradających ile wlezie i kompromitujacych się że hej (vide chociażby
                      nawalony Kwaśniewski w Katyniu) jakoś tych opiniotwórczych jewropejskich kręgów
                      nie wzruszało wogóle. Ale kiedy władzę wzięli "nie nasi" (nie pobratymcy
                      lewacko-trockistowskiego salonu rządzącego Brukselą) to od razu rozległo się
                      paniczne ujadanie "opiniotwórczej prasy europejskiej" nad "zagrożeniem
                      demokracji", szkalowaniem "autorytetów" (nic to że ni chcących podporządkowac
                      się PRAWU - bo to im akurat nie pasuje, niekoszerne jest) i dalej ujadać - ale
                      na szczescie karawana jedzie dalej a tzw. UE gospodarczo ledwo zipie. Szkoda że
                      cytują tylko opinie "postępowych mediów", dziwne że prasa konserwatywna w
                      Europie pisze w lekko odnmiennym tonie.
                      • alatien Re: Bo ci co byli przed Kaczynskimi byli bardziej 27.04.07, 18:30
                        A nie pomyslales ze moze przez tyle lat nic o Polsce nie pisano, bo sie nie
                        liczyla? Ze dopiero wejscie do UE uswiadomilo wielu zachodnim Europejczyka, cos
                        takiego jak Polska istnieje. I odkad weszlismy do NATO i UE, Polska zaczela sie
                        bardziej wlaczac w struktury zachodnie. Normalna konsekwencja tego jest to ze
                        poswieca sie nam wiecej uwagi. W koncu jedziemy teraz na jednym wozku. Kiedys
                        tego nie bylo, bo zachod byl zajety stabilizacja po upadku ZSRR.
                    • alatien Re: Bo ci co byli przed Kaczynskimi byli bardziej 27.04.07, 18:39
                      Odpowiedz na pytanie, co bys w Polsce wolal?
                      1. Komunizm, prowadzony z pelna kompetencja partyjnie wyksztalconych ludzi

czy?

2. Demokracje, ale rozpoczeta z bledami i brakiem kompetencji?

Smutna prawda jest, ze ludzie ktorzy wprowadzili Polske w demokracje, nie mieli
                      kompetencji, no bo skad? Skad mieli sie wziac ludzie z doswiadczeniem w
                      rzadzeniu, byle tylko nie z partii?

Walesa kilka razy powiedzial, ze pierwsze lata demokracji byly bardzo trudne, bo
                      brak bylo wiedzy i doswiadczenia. Oczywiscie ze w zwiazku z tym popelniano
                      bledy, godzono sie na kompromisy itd. Kaczynscy w tamtych czasach rowniez nie
                      wiele wiecej wiedzieli i umieli. Niestety, korupcja i przekrety to cena za
                      zmiane systemu. Moim zdaniem cena warta tego.

Aha, i Polska korupcja nie jest "korupcja na niespotykana w Europie skale" bo
                      caly Oostblock ma z tym problemy, jak rowniez Hiszpania czy Wlochy. W 'naszej'
                      korupcji nei ma nic wyjatkowego.
                      • 1europejczyk Jak sie nie ma kompetencji to nie staje sie w 27.04.07, 20:04
                        pierwszym szeregu zabierajac swoja pretensjonalna pewnoscia siebie miejsce tym,
                        ktorzy znajac ogrom czekajacych trudnosci wykazywali, niezbedne kazdemu chcacemu
                        madrze rzadzic, watpliwosci.
                        Glowny zarzut jaki mozna miec do Kaczynskich jest ich aktywny wspoludzial w
                        sukcesie wyborczym LW na pierwszego demokratycznie wybranego po IIWS Prezydenta
                        Polski. Owoce katastrofalnej prezydentury LW zbieramy do dzisiaj. Wyborcy
                        dwukrotnie ocenili (przy nastepnych kandydaturach) "zalugi" LW jako Prezydenta
                        Polski dajac mu odpowiednio chyba 3 i 1,5% glosow i zastepujac komunistycznym,
                        oportunistycznym kacykiem Aleksandrem Kwasniewskim, ktorego jedyna zasluga byla
                        chec przypodobania sie wszystkim (diablu swieczka i panu bogu ogarek) byleby
                        tylko mogl jak najdluzej pozostwac przy wladzy gwarantuac bezkarnosc
                        postkomunistycznego szamba szabrujacego Polske.
                        Niespotykana w Europie jest skala polskiej korupcji. Prokurator przylapany na
                        lapownictwie w 10 dni pozniej proponuje swoim kolegom lapowke by nie pozbawiali
                        go immunitetu ?
                        Oznacza to ni mniej ni wiecej, ze jest to normalny tryb dzialanie polskiej
                        prokuratury.
                        Adwokat uzgadniajacy telefonicznie z sedziana wyroki i wczesniejsze zwolnienie
                        przestepcy za mafijne uslugi!
                        Do tego nie potrzeba bylo miec kompetencji tylko wole polityczna, ktorej nie
                        ograniczala potrzeba bezkarnosci dla wlasnych przekretow i niepisana umowa
                        miedzy wladza a mafijnym wymiarem sprawiedliwosci o niewchodzeniu sobie w droge.
                        W naszej korupcji i przekretach wyjatkowa jest skala wynikajaca z niedotrzymania
                        przez postkomunistyczne szambo, rowniez niepisanych i przez nikogo nie
                        pilnowanych warunkow "grubej kreski" przeksztalconej za prezydentury A.
                        Kwasniewskiego w gleit bezkarnosci i trampoline do "sukcesow"
                        postkomunistycznego szamba.
                        "Smutna prawda jest, ze ludzie ktorzy wprowadzili Polske w demokracje, nie mieli
                        kompetencji, no bo skad ?"
                        Nie mieli przede wszystkim woli politycznej budowania silnego demokratcznego
                        panstwa. Zastapili ja "umizgiwaniem" sie na prawo i lewo byleby tylko byc przy
                        korycie przypisujac sobie sukcesy, ktore byly udzialem wszystkich krajow
                        starajacych sie o wejscie do UE czy Nato. Chodzilo rowniez o bardzo intratne
                        posady reprezentantow Polski w tych organizacjach przeznaczone dla tych co
                        znajdowali sie w otoczeniu wladzy.
                        Stad determinacja i wola polityczna Kaczynskich (niezaleznie od tego czy sie z
                        nia zgadzam czy nie) jest zupelnie czyms nieznanym i nowym na polskiej scenie
                        politycznej i wzbudza protesty Polakow przyzwyczajonych przez ostatnich 18-lat
                        do konformistycznych rzadow ktorych skutkiem jest obecna sytuacja.
          • dyzurny_psychiatra a ty gdzie mi uciekles? 27.04.07, 12:37
            adolfhitler10 napisał:

> Szwabów mam glęboko w dupie a Gieremek to obrzydliwe ścierwo
          • tw_wielgus Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 12:39
            adolfhitler10 napisał:

> Szwabów mam glęboko w dupie a Gieremek to obrzydliwe ścierwo

Dlaczego tak uważasz miły człowieku.
            Przecież ten pan nic złego dla kraju nie zrobił.
            • blue911 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 13:44
              Polska zostanie odizolowana ,jak zadzumiona wyspa.
              • leonard3 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 13:48
                No to dobrze. Jak w calej Europie panuje epidemia moralnej czarnej smierci to
                zapowadzmy kwarantanne na graniach i przystapmy do NAFTA razem z USA.
                Bedziemi i zdrowsi i bogatsi
                • ready4freddy Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 14:47
                  o, glupolek :) zastanow sie, cymbalku, co oznaczaja literki NA w skrocie NAFTA,
                  a potem pomysl, jak przystaje do tego Polska.
                  • leonard3 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 15:03
                    Do to dodasz literke P i przystaje lepiej niz myslisz. Bo Polska moze byc
                    platforma amerykanskiego przemyslu w Europie i wrotami olbrzymiej wymiany
                    chandlowej pomiedzy EU i PNAFTA
                  • edwj Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 17:20
                    To nie ma znaczenia, baranku. Zobacz, jakie kraje współpracują z NAFTA. Nie mąć ludziom w głowach.
                • edwj Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 17:19
                  Popieram i pozdrawiam. edwj
              • gregory331 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 15:16
                PiS robi masę pozytywnych rzeczy o których politycy mówili od 1990 roku a
                dopiero PiS się za nie wziął. ludzie nie wiedzą co to jest socjotechnika i
                dlatego dają się nabrać na wszystkie manipulacje opozycji a PiS nie ma czasu na
                manipulowanie bo zajmuje się ważniejszymi rzeczami. Sam w wyborach głosowałem na
                PO ale przyglądając się przez rok poczynaniom PiS - co robią, a nie co inni o
                nich mówią to zmieniłem zdanie, zważywszy że jak nikt inny, są do tego jeszcze
                patriotami i jak nikt inny potrafią realizować cele mimo rzucanych kłód pod
                nogi. Ludzie obejrzyjcie chociaż ze dwie konferencje to jest odpowiedzialność
                obywatelska. Nie będę wymieniał co zrobił PiS chociaż mógłbym ale jest tego tyle
                ze lepiej żebyście czasem obejrzeli- co z tego że się nie chwalą ważne ze przy
                tym nie kłamią i nie manipulują jak to było za rządów postkomunistycznych z
                Kwaśniewskim na czele!!!
              • edwj Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 17:17
                No i dobrze. Jeśli polskie prawo ma być tą dzumą - to kogo reprezentują ci, chcący nas wyizolować? Tępych bezmózgowców lub też świadomych emisariuszy...resztę dopowiedz se sam.
            • blue911 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 13:45
              Wszystko to,co zrobila Solidarnosci i JPII poszlo na marne: jest znacznie
              gorzej niz za 'znienawidzonego' Gierka!
              • leonard3 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 13:49
                No wiadomo, ze rozowo-czerwoni zlodzieje rozkradli Polskie. Do pierdla z nimi.
                Blida na poczatek
            • gregory331 Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 15:15
              Teraz widać jak na dłoni że wyśmiewany przez media polskojęzyczne UKLAD istniał
              i to był i jest właśnie ubekistan jaki powstał przy okrągłym stole i Magdalence.
              Widać też że ci krzykacze co piastowali w czasach Wałęsy władze a teraz są tez w
              PO to utrwalacze tego Układu!!! Tak Kaczyński jest zagrożeniem ale tego właśnie
              ubekistanu tego układu co niszczył Polskę i Polaków, co spowodował gigantyczne
              bezrobocie, co wywołał biedę 5 mln Polaków, co spowodował głód 2 mln dzieci, co
              spowodował ze młodzi muszą sprzątać kible i podawać piwo Angolom, Niemcom,
              Hiszpanom. A Kwaśniewski w programie propagandowym pana Lisa „Co z tą Polską”
              wyśmiewa się z Polaków i twierdzi że młodzi wyjechali za granicę bo PiS rządzi
              Polską i nie mają żadnej przyszłości, ale nie zastanowił się nad tym, że młodzi
              zaczęli wyjeżdżać z Polski po 17-tu rządzenia tym krajem przez SLD, AWS, UD, PO.
              To był okres korupcji, afer na olbrzymią skalę, rozkradania majątku narodowego i
              wysokiego bezrobocia. Tak naprawdę ludzie z UD vel Wolności, SLD i dzisiejszej
              PO tak naprawdę zawsze grali w jednej drużynie. To nie przypadek że to właśnie
              ci a nie inni znaleźli się przy okrągłym stole. Okrągły stół był misternie
              przygotowaną zasłoną dymną mającą przesłonić społeczeństwu fakt, że już od
              połowy lat osiemdziesiątych następowało uwłaszczenie nomenklatury M F Rakowski
              nie na darmo zezwolił na dojenie gospodarki za pomocą spółek złożonych z ludzi
              nomenklatury. To wówczas powstały majątki umożliwiające w latach przełomu
              przejąć praktycznie całą gospodarkę.
            • edwj Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 17:10
              A co dobrego zrobił dla kraju? Grubą kreskę wraz z Mazowieckim! A obecny wyczyn? W kraju praworządnym każdy musi przestrzegać prawa - nawet wówczas, gdy ono mu nie odpowiada lub gdy jest głupie! A zwłaszcza musi je przestrzegać taka postać świecznikowa, jak Gieremek! To on to przecież również głosił, gdy chodziło o kogoś innego. Wniosek: zadufany idiota, nie liczacy się z polskim prawem (coś o jego miłości do naszej Ojczyzny kiedyś padło), wierzący w kumpli (?) z Europarlamentu. A w dodatku urabianie opinii społecznej o jego sławie, wielkości i wielkim wyczynie, wywiady (jak z K. Niklowiczem), komentarze... Po co to wszystko? ....
              • kolter Re: Jak sie wstydzisz to idż do psychiatry 27.04.07, 17:11
                hehehehee czy ty tak mocno przestrzegales prawa PRLu?? jezeli wiesz co mam na
                mysli?
        • leonard3 Re: Trzeba podpisać lojalkę 27.04.07, 12:31
          Vapora, nie przyznawaj sie ze jestes Polakiem. Nie jestes.
      • norton2005 Re: Trzeba podpisać lojalkę 27.04.07, 12:41
        To nie jest lojalka. To oświadczenie o tym co się kiedyś robiło lub nie robiło.
        I obecnie jest pytanie o więcej szczegółów niż w poprzedniej lustracji.
        Oczywiste, że ci którzy nie mogą złożyć czystego oświadczenia robią wszystko aby
        storpedować taką ustawę.
      • 1europejczyk Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codziennie 27.04.07, 13:05
        podawac reke ludziom, ktorzy przez 18 lat skrywali wlasna tajna, zdradziecka i
        sprzedajna wspolprace z radzieckim namiestnictwem w Polsce, ktora zakladala
        donosicielstwo na najblizszych wspolpracownikow w zamian za mozliwosci "kariery".
        PS.
        Jest to po prostu kwestia wyboru.
        Polska pseudointeligencja "naukowa" woli swoje donosicielskie "towarzystwo
        wzajemnej adoracji" od normalnych zawodowych relacji prcowniczych w ktorych
        wiadomo kto jest kto ?
        Stad pozniej trudno sie dziwic ze stan polskiego szkolnictwa wyzszego pozostawia
        wiele do zyczenia. (w pierwszej setce w swiatowym rankingu uczelni nie ma zadnej
        polskiej)
        • gryffiner1 Re: Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codzie 27.04.07, 13:28
          widze ze się rozkręcasz :)

wie wiem ile masz lat ale z tego co piszesz wynika ze prl znasz tylko z
          opowiadań braci K. ...na prawdę wiarygodne źródło :)

proszę pisz więcej i dłużej o układzie postkomunistycznym bo będę miał się z
          czego śmiać

zdrówko!
          • gregory331 Re: Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codzie 27.04.07, 15:17

Pochwalam Premiera i zgadzam się z nim bo za długo żyłem w komunie i wiem jak
            było. Gdyby PO konstruktywnie włączyła się do koalicji dużo prędzej w Polsce
            zapanowałaby normalność ale PO to tchórze, zdrajcy i sabotarzyści, jeżeli dojdą
            kiedyś do władzy (oby nie) to spodziewajmy się ostatniego rozbioru Polski,
            oczywiście w białych rękawiczkach. PO to ciąg dalszy PRL i UKŁADOW SLD.
            • alatien Re: Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codzie 27.04.07, 18:45
              "Gdyby PO konstruktywnie włączyła się do koalicji dużo prędzej w Polsce
              zapanowałaby normalność"

Czyli to wina PO ze PiS nie moze sobie poradzic? Czyli gdyby przylaczyli sie do
              PiSu, zdradzajac tym samym swoj program wyborczy i oszukujac wyborcow to
              wszystko byloby dobrze, tak? Ciekawy tok myslenia.

"PO to ciąg dalszy PRL i UKŁADOW SLD."

Co za bzdura. Ty chyba nie wiesz co to PRL. Porownujesz liberalnoa partie jak PO
              do PRL? A co do ukladow i korupcji to mam wieksze zaufanie do PO niz do PiSu,
              Samoobrony, LPR, czy SLD. W PO jest sporo zamoznych ludzi, ktozy nie musza krasc
              czy udawac ze maja setki samochodow.
          • edwj Re: Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codzie 27.04.07, 17:32
            Tak się składa jakoś, griffiner, że sam podkładasz się ze swoją głupotą. WIEDZA, jaką nabyłeś, uodparnia cię na prawdę innych. Ty masz tę swoją (tragicznie ułomną, ślepą, dziecinną) i w nic nie uwierzysz, chyba, że jakaś pała rozjaśni ci umysł i zrzuci klapki z oczek - czego ci rychło życzę.
        • petronelka11 Re: Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codzie 27.04.07, 13:36
          Zastanawia mnie skąd u ciebie tyle nienawiści i jadu? Gorycz kapie z Twoich
          słów, ciekawi mnie dlaczego jesteś taki nieszczęśliwy - pewnie nie kochasz
          nawet sam siebie, bo co tu mówić o bliźnich. Zrobiło mi się ciebie żal, tak jak
          każdej ludzkiej istoty, która zgubiła gdzieś po drodze człowieczeństwo.
          • 1europejczyk Dlaczego odpowiedzi dotycza glownie mojej osoby 27.04.07, 14:02
            a nie moich argumentow ?
            W mysl wszelkich znanych mi opracowan dotyczacych wymiany pogladow sa desperacka
            oznaka braku argumentow.
        • ready4freddy Re: Lepiej jest raz podpisac "lojalke" niz codzie 27.04.07, 14:50
          "Polska pseudointeligencja "naukowa" woli swoje donosicielskie "towarzystwo
          wzajemnej adoracji" od normalnych zawodowych relacji prcowniczych w ktorych
          wiadomo kto jest kto ?"

jakie to sa te "normalne zawodowe relacje pracownicze"? kazdy ma na piersi
          identyfikator, a na nim zaznaczone: czy zlustrowany, czy katolik, czy Polak z
          dziada pradziada, czy szwagier nie byl czasem w PZPR i tak dalej? duzo tych
          informacji, moze prosciej RFID-tagi zastosowac?

myslales nad wizyta u doktora?
        • pawka55 Do 1europejczyjka: Polskie uczelnie sa na niskim 27.04.07, 14:54
          poziomie, gdyz ogromna wiekszosc lepszych naukowcow majacych dosc mieszania sie
          politykow do nauki, wyjechala do zagranicznych placowek. Na stale. Takze obecny
          rzad przyklada sie do odplywu prawdziwie inteligentnych ludzi. Obecnie w USA
          przebywa na przyklad ponad 30% naukowcow z jednego tylko instytutu PAN-
          owskiego. Kazdy z nas pracuje naukowo i nie uwaza sie za "pseudointeligenta z
          towarzystwa wzajemnej adoracji", ani tez zaden z nas "nie donosil w przeszlosci
          na swych wspolpracownikow".

A na sfrustrowancow typu 1europejczyka patrzymy tylko z poblazaniem. Czyzby byl
          on niedowarzonym naukowcem, ktory nie awansuje w Polsce i ktorego nie chciano
          na Zachodzie?

Polak z US (naukowiec)
          • 1europejczyk Sama obecnosc polskich naukowcow na 27.04.07, 16:33
            zagranicznych uniwersytetach swiadczy glownie, ze reprezentuja sredni swiatowy
            poziom i ze potrafia dobrze liczyc (dochody).Jest rowniez konsekwencja
            globalizacji jako ze zagranicznym uniwersytetom niejednokrotnie duzo taniej jest
            zatrudnic Polaka, niz na przyklad Amerykanina, Francuza czy Holendra ktory
            porownuje swoje dochody na uczelni do tych jakie moglby miec w laboratoriach czy
            instytutach przemyslowych.
            Tego czy ktos donosil czy nie, nie wiesz bo jak do tej pory, przez 18 lat nie
            slyszalem by ktos z tajnych platnych uniwersyteckich donosicieli przyznal sie
            spontanicznie. W Gdansku okazalo sie ze dwoch najwiekszych szanowanych
            przeciwnikow lustracji potajemnie podpisalo "lojake" nie ta lustracyjna tylko ta
            w prl-owskim UB. Co do innych to okaze sie po wynikach lustracji.
            Dziekuje za poblazliwosc chociaz nie jestem wcale pewny czy jest mi potrzebna
            jako, ze nie czujac sie na silach wobec nielicznych zdolniejszych ode mnie,
            wybralem sobie dochodowy i poszukiwany tak w Polsce jak i na zachodzie zawod.
            Zauwazylem zreszta, ze to wcale nie ci najzdolniejsi zostawali na uczelniach czy
            znajdowali zatrudnienie w PAN
            Ani awansowanie ani slowko naukowiec nie tylko nie robia na mnie zadnego
            wrazenia ale rowniez nie sa mi zupelnie do niczego potrzebne.
            To co najbardziej mnie frustruje to jest pytanie dlaczego jest tak dobrze skoro
            jest tak zle albo inaczej dlaczego jest tak zle skoro jest tak dobrze.
            I nie naleze do tych co szukaja winnych wszedzie tylko nie na wlasnym podworku.

• wan20_3 Re: Trzeba podpisać lojalkę 27.04.07, 14:04
        bronimir napisał:

> by robić doktorat. Jak ten , no TEN ???????????/
        Bronimir! Już nie wypominaj Jarkowi Malutkiemu, że w przypływie słabosci
        (chwilowej) zżynał z Lenina i innych "klasyków" mądre zdania na temet prawa.
        Miał nasz Umiłowany Przywódca i Honorowy Strażnik Hymnu Narodowego "wybitnych"
        mistrzów, stąd jego doniosły wkład w polką myśl prawniczą. Szczególnie się
        wsławił (sława na miarę światową) wymyślając tzw. ustawę lustracyjną, gdzie
        zobowiazał obywateli do pisania donosów na samych siebie. Tego nie wymyślił
        dotychczas żaden prawnik na świecie i to jest wkład Jarka Stratega Wolskiego w
        światową myśl prawniczą. Mieliśmy prawo rzymskie strateg sprezentował nam jego
        twórczą modyfikację - prawo kaczyńskie.
    • facio60 Dla Niemców jest dobre..... 27.04.07, 12:27
      to co było w Polsce za Gierka.Jaruzelski też im się b.podobał,bo wprowadził
      spokój w Polsce.A dla Niemców liczy się poszanowanie władzy,jakakolwiek by ona
      była.Niemcy ostentacyjnie popierają też Putina i w ogóle Rosję.Ameryka i jej
      działania kojarzą się z rozrabiacką działalnością.Trzeba być w tym kraju
      dłuzszy czas i oglądać tamtejsze publikatory żeby to zrozumieć.
      • gregory331 Re: Dla Niemców jest dobre..... 27.04.07, 15:18
        Teraz widać jak na dłoni że wyśmiewany przez media polskojęzyczne UKLAD istniał
        i to był i jest właśnie ubekistan jaki powstał przy okrągłym stole i Magdalence.
        Widać też że ci krzykacze co piastowali w czasach Wałęsy władze a teraz są tez w
        PO to utrwalacze tego Układu!!! Tak Kaczyński jest zagrożeniem ale tego właśnie
        ubekistanu tego układu co niszczył Polskę i Polaków, co spowodował gigantyczne
        bezrobocie, co wywołał biedę 5 mln Polaków, co spowodował głód 2 mln dzieci, co
        spowodował ze młodzi muszą sprzątać kible i podawać piwo Angolom, Niemcom,
        Hiszpanom. A Kwaśniewski w programie propagandowym pana Lisa „Co z tą Polską”
        wyśmiewa się z Polaków i twierdzi że młodzi wyjechali za granicę bo PiS rządzi
        Polską i nie mają żadnej przyszłości, ale nie zastanowił się nad tym, że młodzi
        zaczęli wyjeżdżać z Polski po 17-tu rządzenia tym krajem przez SLD, AWS, UD, PO.
        To był okres korupcji, afer na olbrzymią skalę, rozkradania majątku narodowego i
        wysokiego bezrobocia. Tak naprawdę ludzie z UD vel Wolności, SLD i dzisiejszej
        PO tak naprawdę zawsze grali w jednej drużynie. To nie przypadek że to właśnie
        ci a nie inni znaleźli się przy okrągłym stole. Okrągły stół był misternie
        przygotowaną zasłoną dymną mającą przesłonić społeczeństwu fakt, że już od
        połowy lat osiemdziesiątych następowało uwłaszczenie nomenklatury M F Rakowski
        nie na darmo zezwolił na dojenie gospodarki za pomocą spółek złożonych z ludzi
        nomenklatury. To wówczas powstały majątki umożliwiające w latach przełomu
        przejąć praktycznie całą gospodarkę.
    • dzakarta "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice a .. 27.04.07, 12:27
      Sami wybraliście ten despotyczny reżim IV RP! Reżim oszołomów i ziejących
      nienawiścią małych ludzi. Nie dziwcie się więc, że obrzydliwa morda tego reżimu
      przypomina głupawą i wredną mordę moherowego berecika.

• leonard3 Re: "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice 27.04.07, 12:33
        Dzakarta , zastanawiam sie jaka ty masz morde? Oj , to ty jestes kitajec?
        Wracaj do Indonezji islamska patriotko
    • the.bill1 Skutki Geremek show w Brukseli. Kulisy łotrostwa 27.04.07, 12:28
      Michnikowszczyzna to od początku był teatr. Czas na nieco kulis...

"Decyzja o przeniesieniu konfliktu lustracyjnego z krajowego podwórka na unijne
      nie jest więc przypadkiem. Centrolewica uznała, że w Polsce - gdzie straciła
      polityczne wpływy - nie jest w stanie wygrać tej batalii. Łatwiej będzie jej na
      arenie brukselskiej, gdzie wciąż jest gigantem, posiadając kilku znanych
      powszechnie polityków i zaufanie zachodnich elit. Dzięki tym wpływom Lewicy i
      Demokratów już dziś Polska jest przedstawiana w zachodnich mediach jako krwawa
      dyktatura prawicowych autokratów.(...)
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/opinie_070427/opinie_a_2.html
      • tw_wielgus Re: Skutki Geremek show w Brukseli. Kulisy łotros 27.04.07, 12:44
        the.bill1 napisał:

> Michnikowszczyzna to od początku był teatr. Czas na nieco kulis...
        >
        A gdzie Junkier i reszta pierwszego garnituru pisowskich gebelsików.
        Czyżby już wyjechali na długi weekend, pozostawiając na forum trzeci garnitur
        propagandy PIS debila1, i leoncia ?
        • kerrmit20 Re: Skutki Geremek show w Brukseli. Kulisy łotros 27.04.07, 13:52
          co za błyskotliwa polemika, ty za to jesteś pierwszorzędnym kretynem
    • krzysztof-214 Obiektywny głos, pełen prawdy 27.04.07, 12:28
      Może tym razem rządzący nie będą twierdzić, że dziennkarze z Niemiec swoim
      zdaniem potwierdzają przynależność do 'układu' i że niechęć do lustracji wynika
      z ich związków z prl-owskimi służbami specjalnymi...
      Pozdrawienia i wyrazy solidarności dla Bronisława Geremka i innych prawdziwych
      postaci polskiej opozycji... wtedy i dziś
      • facio60 Re: Obiektywny głos, pełen prawdy 27.04.07, 12:32
        nie zapomnij,że Niemcy (szczególnie starsze pokolenie)jeszcze do dziś z
        sentymentem wspominają Jaruzelskiego i jego stan wojenny.A Gierek wg nich,to
        byl człowiek niezwykle postępowy i godny zaufania rozmówca.
        Ja tam uważam,że glosy prasy niemieckiej czy rosyjskiej nie są życzliwe
        polskiej racji stanu.Dlatego z ostrożnością podchodzę do ich komentarzy.
        Ciekawe,że glośy prasy polskiej na tematy niemieckie,są tam generalnie zbywane
        milczeniem.Chyba,że pasują do ich koncepcji wyobrażeń o Polsce.
      • leonard3 Re: Obiektywny głos, pełen prawdy 27.04.07, 12:36
        Die Welt, to szwabska gadzinowka osmieszajaca polskosc w imie szwabskiego
        szowinizmu. Miejmy to w dupie
        • tw_wielgus Re: Obiektywny głos, pełen prawdy 27.04.07, 12:46
          leonard3 napisał:

> Die Welt, to szwabska gadzinowka osmieszajaca polskosc w imie szwabskiego
          > szowinizmu. Miejmy to w dupie

A to Die Welt nie jest częśćią koncernu medialnego pana Rydzyka ?
        • funia81 Obiektywny głos, pełen prawdy 27.04.07, 12:55
          Die Welt? A co ma do tego Die Welt? Widac, ze nie czytasz, tylko konfabulujesze.
    • ekwiwokacja i znow "dobrze" pisza o debilach Kaczynskich! 27.04.07, 12:28
      Co za holota, co za wstyd!
      Spieprzac dziady!
      • jankowski1960 Re: i znow "dobrze" pisza o debilach Kaczynskich! 27.04.07, 12:31
        nawet Niemcy sprzeciwiaja sie przecie wyrownywaniu "zbrodni" kumunistycznych ze
        zbrodniami nazistowskimi i porownywaniu polskich elit z nazistowskimi...
        • moher33 Kaczory wygrają nastepne wybory! 27.04.07, 12:36
          Pierwszy rząd od wielu lat, który dba o polskie interesy. Ma żelazny elektorat
          do którega sam sie zaliczam. Jak by ich Niemcy chwalili to bym był bardzo
          podejrzliwy. Michniku! Nie zapij się na śmierć! SZALOM
          • chris-hh Re: Kaczory wygrają nastepne wybory! 27.04.07, 12:45
            wy Polacy jestescie takimi antysemitami - u nas w Niemczech to nawet neonazisci
            nie tak bardzo jak wy. Polacy - wy jestescie obcnie hanba dla kultury
            europejskiej. caly swiat patrzy na was i pokazuje palcem na czolo o was.
            • moher33 chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po polsku? 27.04.07, 12:51
              I dlaczego spędzasz swój wolny, niemiecki czas na polskim forum? Nie masz
              przyjaciół w swojej nowej, niemieckiej ojczyznie? A może po prostu jesteś
              niedowartosciowanym Polakiem, który bardzo chciałby być "kulturalnym" Niemcem?
              • chris-hh Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 13:21
                > I dlaczego spędzasz swój wolny, niemiecki czas na polskim forum?
                bo my Niemcy to wolnym krajem, kazdy moze spedzac czas gdzie i jak mu sie chce.
                nie tak jak Polacy, ktorzy jak najszybciej znowu wprowadzaja dyktature.
                notabene: mam wlasna firme i moge spedzac czas jak mi sie chce. jestem wlasnym
                panem.

> Nie masz przyjaciół w swojej nowej, niemieckiej ojczyznie?

nie nowa - najprawdopodobniej jestem w Niemczech dluzej anizeli ty na swiecie:
                30 lat. a przyjaciol mam wielu - i nie tylko w Niemczech ale na calym swiecie. i
                oni wszyscy tylko stukaja sie w czolo o Polakach.

i co widze u was, ze dyskusje rzeczowe sa niemozliwe; rzeczowe argumenty
                odpowiedziane beda natychmiast poprzez osobiste obrazanie. oj oj, droga wasza
                jeszcze bardzo dluga, zebyscie osiagneli nasz poziom kultury demokratycznej. u
                was to tylko nienawisc w jakiejkolwiek postaci. katolicy!
                • moher33 Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 13:28
                  To kto Ty w końcu jesteś? Polak, Niemiec czy folksdojcz? Dziadek był w
                  Wehrmahcie czy Gestapo? Ja też mam przyjaciół na świecie i nie każdy podziela
                  Twój specyficznie niemiecki punkt widzenia. chris-hh wyluzuj się, świat nie
                  kończy się na Bundesrepublik. Poczytaj jakies inne gazety poza niemieckimi (
                  może jakieś polskie, tylko nie samą "Wyborczą") znasz obcy (polski) język to
                  bedzie Ci łatwiej
                • te_komputer Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 14:07
                  i co widze u was, ze dyskusje rzeczowe sa niemozliwe; rzeczowe argumenty
                  > odpowiedziane beda natychmiast poprzez osobiste obrazanie. oj oj, droga wasza
                  > jeszcze bardzo dluga, zebyscie osiagneli nasz poziom kultury demokratycznej. u
                  > was to tylko nienawisc w jakiejkolwiek postaci. katolicy!

Nie jestem katolikiem, mimo że jestem ochrzczony, ale religia nie ma tu nic do
                  rzeczy, a przynajmniej większość ludzi w pracy i w moim bliskim otoczeniu do
                  koscioła prawie wogóle nie chodzi. W tej sytuacji nie obrażaj nas, bo kultury
                  to tobie brakuje poniewaz kierujesz się stereotypami zaczerpnietymi z GW oraz
                  bazujących na niej publikatorach niemieckich. Prawdziwe życie Polaków jest
                  zupełnie inne, a ty znasz te wirtualne. Sam wyjechałeś do Niemiec 30 lat temu,
                  więc chyba system jaki wtedy w Polsce panował nie odpowiadał ci, a obecny rząd
                  chce w końcu pokazać, że tamci ludzie utrwalający totalitaryzm sowiecki w
                  Polsce nie powinni sprawować władzy, bo nie mają do tego żadnego moralnego
                  prawa.
                  Ponadto wielu z nich jest zamieszanych w różne afery gospodarcze i obrona tych
                  ludzi jest conajmniej dziwna. Obecna lustracja nie rózni sie niczym od tej,
                  którą popierał sam Gieremek, a nawet daje więcej, bo szansę obrony przed sądem
                  z wykorzystaniem wszystkich instancji. Chodzi o to, ze tę ustawę poparł PiS,
                  czyli kaczory, a nie Geremek. Wszyscy polscy europarlamentarzyści złozyli
                  oswiadczenia i nikt z tego powodu nie płakał, ale Geremek musiał zaistnieć, bo
                  od długiego czasu mało było o nim w mediach. Nie rozumiem czego się boi. No ale
                  jakby zrobić taką lustracje jak w Niemczech, to dopiero byście krzyczeli.
                  Normalnie to nalezy informację czerpać ze źródła, a nie z Gazety Wyborczej lub
                  od współpracujących z nia dziennikarzy. Spytać ludzi na ulicy co o sądzą o
                  politykach skrywających swoja przeszłość polegającą na donosicielstwie i
                  robieniu kariery dzięki współpracy z SB. Chyba w Niemczech tez wyborcy chcą
                  wiedzieć jak najwięcej o politykach i ich życiorysy powinny być czyste. W końcu
                  w Polsce ktoś sie bierze za korupcje i w ten sposób zagrozeni politycy i ich
                  sprzymierzeńcy krzyczą na prawo i lewo, że dyktatura jest w Polsce, ale na czym
                  ona polega bo nikt jeszcze tego nie odczuł. No może po za tymi, którzy robili
                  przekręty i ich pozamykano w więzieniach. Zaczyna powoli robic się normalnie.
                  Jak na razie, to jest większa wolność niż była poprzednio, bo jestem wolny od
                  przstępców na ulicach, którzy napadali w biały dzień. Teraz mam poczucie
                  bezpieczeństwa, bo rząd w tym właśnie kierunku zaczął działać. Nie podoba mmi
                  się wiele rzeczy w rządzeniu Polską, ale napewno nie ma dyktatury i napewno nam
                  nie grozi. Martwcie się rosjanami, bo tam dyktatura juz moze byc.
              • chris-hh Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 13:24
                moher33 napisała:

> I dlaczego spędzasz swój wolny, niemiecki czas na polskim forum? Nie masz
                > przyjaciół w swojej nowej, niemieckiej ojczyznie?
                a co u ciebie z przyjaciolmi, prawdopodobnie sam nie masz, jesli spedzasz czas
                na forum.
                a dlaczego czytam polskie media? bo ja - w odroznieniu od ciebie - informacje z
                oryginalnych zrodel biore. to jest najlepsza recepta przed szowinizmen,
                anty---czymkolwiek.
                • leonard3 Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 13:32
                  chris h(h*j), no ty juz w szwablandzie juz 30 lat? No tym bardziej mamy prawo
                  ignorwac i calkowicie lekcjowazyc twoj glos. Na calym swiecie renegaci jak ty
                  sa slusznie obdarzani pogarda.
                  W Polskich sprawach wazne jest tylko to co Polacy o tym mysla.
                  Wrogowie Polski pocalujcie w dupe Najjasniejsza Rzeczpospolita Polska.
                  Nasi wrogowie nic nie moga
                  Jeszcze Polska nie zginela poki MY zyjemy
                  • chris-hh Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 13:50
                    > renegaci jak ty

jestes najlepszym przykladem na wszystko co napisalem! jak bede znowu
                    potrzebowal przykladu na szowinizm, to zglosze sie u ciebie, dobrze?
                    • leonard3 Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 13:55
                      Chris h(h*j), renegaci i degeneraci, volksdojce i miernoty jak ty sa Polsce
                      pogardzane i ignorowane. No, poszczekaj jeszcze suko meska
                      • chris-hh Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 14:08
                        > Chris h(h*j), renegaci i degeneraci, volksdojce i miernoty jak ty sa Polsce
                        > pogardzane i ignorowane. No, poszczekaj jeszcze suko meska

dyskusja z toba jest niemozliwa - nie wiem ile alkoholu juz dzisiaj piles, albo
                        jakie narkotyki wziales... a mnie to przeciez nie obchodzi, to twoj problem.
                        cokolwiek to jest- to jest niezdrowe.

ale latwiej pogadam z moim kanarkiem anizeli z toba. czesc, otrzezwij sie jak
                        najszybciej i potem moze wroc do forum. czesc, dobrego dnia jeszcze ci zycze.
                        • pragmatyk11 www.antykaczy.blog.onet.pl ludzie poCo takaagresja 27.04.07, 15:43
                          po co taka agresja
                    • kerrmit20 chris do mnie 27.04.07, 13:56
                      zgłoś się po porządny polski katolicki wpie..
                  • ready4freddy Re: chris, gdzie sie tak dobrze nauczyłeś po pols 27.04.07, 14:52
                    leos, ciuliku, kto cie upowaznil do wypowiadania sie w imieniu Polakow? w swoim
                    sie wypowiadaj, kaczy kartofelku.
            • prphts Re: Kaczory wygrają nastepne wybory! 27.04.07, 12:59
              chris-hh napisał:

> wy Polacy jestescie takimi antysemitami - u nas w Niemczech

Niemcy to przecież taki kulturalny i przyjazny naród.
              Nie dziwię się że Żydzi w Niemczech tacy jak Ty tak ich lubią.
              Pozdrowienia od sekty Michnika.Szalom
            • leonard3 [...] 27.04.07, 13:03
              • chris-hh Re: Kaczory wygrają nastepne wybory! 27.04.07, 13:28
                jak takie posty jak twoj czytam, to odnosze wrazenie, ze w tych ostatnich kilku
                latach, kazdy Polak ktory mial conajmniej dwie szare komorki w glowie, to
                pojechal na Zachod. a w Polsce to tylko zostala ta reszta.
                • moher33 Re: Kaczory wygrają nastepne wybory! 27.04.07, 13:35
                  chris-hh wejdż na michalkiewicz.pl to zobaczysz inny punkt widzenia. Widzisz,
                  Twój kraj Niemcy ma czasami (często) sprzeczne interesy z polskimi. Nic w tym
                  złego ale przypisywanie innym antysemityzmu, nacjonalizmu chęci dyktatury to
                  chwyt poniżej pasa. chris-hh: stać Cię (jako Niemca) na więcej
                  • ergo12 Michalkiewicz patologiczny antysemita 27.04.07, 18:42
                    Pisujacy do niszowych pisemek,nie liczy sie!
            • ergo12 chris-hh Masz rację,ale to się skończy! 27.04.07, 18:39
              Nie dopuścimy Kaczyńskich do ponownych wyborów, wierz mi pewne decyzje u
              europejsko myślących Polaków(a zareczam że tacy są u nas) już zapadly.Czekamy
              tylko na odpowiedni moment.Pierwsza rzeczą jaką zrobimy po obaleniu tego rezimu
              będzie doprowanienie obu Kaczyńskich przed oblicze psychiatry,a następnie
              niezależnie od postawionej diagnozy przez lekarza, Trybunal Stanu!!!!!!!!!Wierz
              mi tak się stanie!
              • leonard3 Re: chris-hh Masz rację,ale to się skończy! 27.04.07, 20:31
                Obalenie rezimu etc Wy pseudo liberalowie tak nadajecie sie do demokracji
                jak krowy do baletu, Czekac do nastepnych wyborow a w miedzyczasie do roboty i
                mordy w kubel
                • ergo12 Re: chris-hh Masz rację,ale to się skończy! 27.04.07, 20:46
                  Przekonasz sie że reżim malych ludzi dokona żywota,a kiedy? Już nie dlugo!
          • dyzurny_psychiatra Jesli ty jestes z nimi ... to co innego - niezle! 27.04.07, 16:13
            moher33 napisała:

> Pierwszy rząd od wielu lat, który dba o polskie interesy. Ma żelazny elektorat
            > do którega sam sie zaliczam. Jak by ich Niemcy chwalili to bym był bardzo
            > podejrzliwy. Michniku! Nie zapij się na śmierć! SZALOM
      • dyzurny_psychiatra ale na "debila" ci sie leszczy nalapalo! 27.04.07, 16:16
        ekwiwokacja napisał:

> Co za holota, co za wstyd!
        > Spieprzac dziady!
    • the.bill1 Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 12:36
      Koledzy Geremka mają w d... ie normalnych ludzi. Dzieci gina z głodu i nikogo to
      nie obchodzi, a jak łajdak Geremek insecenizuje teatr, to ruszają niebo i ziemie
      woląc jednego Geremka, bo swój od tysięcy Polaków...
      Michnikowszczyzna to teatr moralnego cynizmu
      • leonard3 Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 12:40
        A my sie smiejemy z ich konwulsji antypolskich. Oni gowno moga.
        Wrogowie Polski pocalujcie w dupe Najjasniejsza Rzeczpospolita Polska
        • tw_wielgus Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 13:14
          leonard3 napisał:

> A my sie smiejemy z ich konwulsji antypolskich. Oni gowno moga.
          > Wrogowie Polski pocalujcie w dupe Najjasniejsza Rzeczpospolita Polska

A ty już wypełniłeś swoje oświadczenie lustracyjne ?
          Jak nie to załączam :

Kontrowersyjna ankieta w szkołach 2007-03-29 15:50 Aktualizacja: 2007-03-29
          16:35 Na katechezie pytali o masturbację i narkotyki
          Na szkolnych katechezach w Pionkach duchowni pytali dzieci, czy te się
          masturbują, "biorą piguły" i "uważają się za prostaczków". "Ta ankieta miała
          pomóc zrozumieć, co dzieje się z młodzieżą w naszym mieście" - tłumaczy
          dziennikowi.pl Janusz Moczydłowski, doradca społeczny burmistrza. I dodaje, że
          niedopracowaną ankietę "wypuścili" w świat... księża.
          "Planujemy otworzyć centrum pomocy rodzinie, dlatego musimy mieć jakąś
          podkładkę, wiedzę, na podstawie której planować będziemy zadania" - tłumaczy
          Moczydłowski. Twierdzi, że kontrowersyjna ankieta, w której padają pytania
          m.in. o rodzaj zażywanych narkotyków, aktywność seksualną, ale i wiarę, nigdy
          nie miała ujrzeć światła dziennego. "To był pewien punkt wyjścia, który mieli
          opracować specjaliści z uczelni Collegium Civitas" - tłumaczy doradca
          burmistrza.

• leonard3 Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 13:21
            Wielgus, jezeli sie masturbujesz , bierzesz narkotyki, gwlacisz zwierzeta i masz
            HIVa to trzymaj sie od normalnych ludzi z daleka. Nie pieprz o ankietach i reki
            mi nie podawaj bo sie jeszcze czyms zaraze.
            • ready4freddy Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 15:00
              leos, ale kto by ci chcial reke podawac? gumofilce najpierw obetrzyj, bo blota z
              gumna naniesiesz.
      • kamil2007 Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 12:42
        Jarosław Kaczyński też ma w dupie umierające dzieci i będzie budował stadiony.
        Die zeit ma racje. kraj demokratyczny z samego założenia ma dopuszczać do
        władzy wszystkich, nikogo nie wykluczając, dlaczego więc "demokratyczna" IV RP
        wyklucza całe środowiska?
        • mariuszdd Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 13:31
          > Jarosław Kaczyński też ma w dupie umierające dzieci i będzie budował stadiony.
          > Die zeit ma racje. kraj demokratyczny z samego założenia ma dopuszczać do
          > władzy wszystkich, nikogo nie wykluczając, dlaczego więc "demokratyczna" IV RP
          > wyklucza całe środowiska?

Bo są lub mogą być ,lub były to środowiska przestępcze .
          • leonard3 Re: Gw i Geremek z kolegami maja w d...ie Polaków 27.04.07, 13:34
            Tak to prawda ., Polska wreszcie wyklucza cale srodowisko rozowych i czerwonych
            zdrajcow
    • prphts Re: "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice 27.04.07, 12:39
      bronimir napisał:

> Wróciliśmy do zwyczajów PRL

Jest nawet gorzej.Wtedy taki komunista mógł sobie pożyć a dzisiaj co?
    • joushua Oczywiscie, ze trwa.Pierwsze smiertelne ofiary juz 27.04.07, 12:41
      sa...
      • leonard3 Re: Oczywiscie, ze trwa.Pierwsze smiertelne ofiar 27.04.07, 12:42
        Myslisz o Blidzie? Wszyscy rozowo-czerwoni zlodzieje do pierdla
        • athaualpa Re: Oczywiscie, ze trwa.Pierwsze smiertelne ofiar 27.04.07, 12:58
          leonard3 napisał:

> Myslisz o Blidzie? Wszyscy rozowo-czerwoni zlodzieje do pierdla

Za kilka lat mam nadzieję czytać o procesach aktualnych elit i ich długich.....
          wyrokach w mało ekskluzywnych zakładach karnych;
          Może będą budować ostatnie autostrady przed Euro 2012 a potem zapomniane 3
          miliony mieszkań..........
          Miło pomysleć, że wreszcie coś pożytecznego zrobią.
          • moher33 Re: Oczywiscie, ze trwa.Pierwsze smiertelne ofiar 27.04.07, 13:17
            Jasne, tylko najpierw długi wyrok dla Jaruzelskiego i Kiszczaka. A potem sky is
            the limit
            • mariuszdd Blida ,bo to zła kobieta była ;) 27.04.07, 13:33
              Gotowała za słoną zupę
              • pragmatyk11 www.antykaczy.blog.onet.pl co za głupoty gadasz:/ 27.04.07, 15:45
                uszanowałbyc choc troche godnośc zmarłej osoby :-/ "gotowała za słona zupę" co
                za głupoty i brak taktu
      • herkus-monte Nareszczie czerwona zaraza konai to w konwulsjach 27.04.07, 16:05
        ,
    • wyar "Dziwnym trafem"... ;-) 27.04.07, 12:42
      "GW" nie przytoczy artykułu z "Dziennika" prof. Bartoszewskiego, który z jednej
      strony nie kryje niechęci do rządu, a z drugiej kwestionuje z absolutną
      pewnością prawo Europy do wypowiadania się na temat polskiej lustracji... Ale
      cóż - w końcu to lewica wymyśliła cenzurę... :-))))))
      • leonard3 Re: "Dziwnym trafem"... ;-) 27.04.07, 12:44
        Bartoszewski zawsze mial odwage cywilna
      • the.bill1 Re: "Dziwnym trafem"... ;-) W Rzeczpospolitej też. 27.04.07, 12:44
        I nie napisze o Rzeczpospolitej, bo GW, to pałka polityczna a nie gazeta. To
        autokracji, ubrani w skóre demokratów.

Michnikowszczyzna to od początku był teatr. Czas na nieco kulis...

"Decyzja o przeniesieniu konfliktu lustracyjnego z krajowego podwórka na unijne
        nie jest więc przypadkiem. Centrolewica uznała, że w Polsce - gdzie straciła
        polityczne wpływy - nie jest w stanie wygrać tej batalii. Łatwiej będzie jej na
        arenie brukselskiej, gdzie wciąż jest gigantem, posiadając kilku znanych
        powszechnie polityków i zaufanie zachodnich elit. Dzięki tym wpływom Lewicy i
        Demokratów już dziś Polska jest przedstawiana w zachodnich mediach jako krwawa
        dyktatura prawicowych autokratów.(...)
      • moher33 Jednego dnia Michnik zapije się na śmierć! 27.04.07, 12:47
        Nie mogę się doczekac
        • rysiopysio Re: Jednego dnia Michnik zapije się na śmierć! 27.04.07, 14:03
          moher33 napisała:

> Nie mogę się doczekac

To prawdziwie po katolicku napisane.
      • wrezz Re: "Dziwnym trafem"... ;-) 27.04.07, 12:47
        > Ale cóż - w końcu to lewica wymyśliła cenzurę... :-))))))

Ooo! Doprawdy?
        • wyar Re: "Dziwnym trafem"... ;-) 27.04.07, 12:50
          Doprawdy - Ty też nie znasz historii ? ;-)
    • palestrina2005 Jak strasznie USA wyszło na tej walce z komuną... 27.04.07, 12:45
      ... stali się najpotęzniejszym krajem świata... rozwalili ZSRR...

A socjalna Unia Europejska, ślamazarna gospodarczo, słaba militarnie (gdyby nie
      USA już by ją ktoś zaatakował...)...

Dobrze że czerpiemy z wzorców amerykańskich...
      • ready4freddy Re: Jak strasznie USA wyszło na tej walce z komun 27.04.07, 15:05
        ble, ble, ble :) ciekawe tez, kto? :) rozumiem, ze ta "sila" USA wyraza sie
        wielkoscia ich deficytu budzetowego, zadluzeniem u Chinczykow i oczywiscie
        wspanialymi zwyciestwami, ostatni w Iraku? nawet mnie nie rozsmieszaj :) a z ta
        rozwalka ZSRR to jest doprawy pocieszne, bo ciekawe, czy Ruscy wiedzieli, ze USA
        nigdy nie bylo stac finansowo na "Gwiezdne wojny", takoz nie bylo to
        realizowalne w praktyce..
        z jakich, przepraszam, wzorcow amerykanskich? Kaczor kowbojki przymierzyl? nawet
        ciekawie by wygladal.. cos a'la video do "YMCA" Village People...
        • leonard3 Re: Jak strasznie USA wyszło na tej walce z komun 27.04.07, 15:19
          Jak sie chwalil Putin rosja obecnie zajmuje 10 miejsce w produkcji przemyslowej
          czyli tyle co Polska za Gierka. CZyli wypada ze jeden Rosjanin produje
          mniej niz mieszkaniec Somalii czy Sudanu.
          Co do USA jest to jedyna super potega swiatowa przodujaca w kazdej dziedzinie
          technologji i nauki. 90% nagrod Nobla wedruje do Ameryki.
          Amerykanskie "dlugi" sa w Amerykanskich dolarach i amerykanie splacaja je
          drukujac zielony papier. Amerykanie traymaja rope naftowa za gardlo i mozesz ja
          kupic tylko za dolary a nie za Euro. Po to byla ta tania wojna w iraku w ktorej
          zabilismy pol miliona Arabusow tracac tylko 3 tysiace zolnierzy.
          Czyli i szwabska maciora i ruski knur i chinskie mrowki sa pod twardym
          amerykanskim butem, komunistyczny entuzjasto.
    • jaslon "Die Zeit" pisało o polowaniach po zjednoczeniu? 27.04.07, 12:46
      W Niemczech po zjednoczeniu ujawniono archiwa i pozbyto się szpiegów i
      donosicieli z tych instytucji, w których ich nie chciano. Dawne elity NRD nie
      przejęły NRD-owskiej gospodarki. Niestety w Polsce władzę nadal po '89
      sprawowali ci sami ludzie, archiwów nie ujawniono, a władzę gospodarczą
      przejęły komuchy.
      Tak, Niemcy mają silne i sprawne państwo i sobie poradziły ze swoimi zdrajcami
      i szpiegami. Niestety moje państwo jest w znacznym stopniu nadal pod wpływem
      komuchów i te procesy, które przeprowadzili u siebie Niemcy, u nas cały czas są
      nie do przeprowadzenia!

Czy przy tej okazji "Die Zeit" przypomina, ze w Niemczech zwalniano z pracy
      nauczycieli, że niektóre uniwersytety zwolniły całą kadrę i przyjęły na nowo
      tych, których chciały i po ujawnieniu ich związków ze służbami NRD?

Nie dajcie sobie robić wody z mózgu!
      • dobiczek instytut Gauka 27.04.07, 12:49
        Instytut Gauka wylapal enerdowskie czarownice sciagnal urzedników panstwowych
        ze starych landow.
        Niech DIE ZEIT sie nie wpier.......la w polskie sprawy , a geremek niech sie
        zastanowi komu i za czyje pieniadze mial slużyc jako europosel
        • moher33 Geremek na pewno komuś służy, 27.04.07, 12:53
          niestety nie jest to Polska
    • praeneste Proponuje zajrzeć w zyciorysy 27.04.07, 12:47
      obecnym włodarzom kraju to sie dowiecie skąd ciągotki i tęsknota za systemem
      stalinowskim.
    • pershuasion w Niemczech lustracja była dużo dotkliwsza.. 27.04.07, 12:48
      i co, też wtedy na swoich tak narzekali
    • flyb52 "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice a .. 27.04.07, 12:51
      Facet ma racje ale w jednym sie myli. McCarthy zabronilby tym dwom gagatkom
      wykonywania nie tylko zawodu ale takze pelnienia funkcji publicznych. Bo?
      Kaczynscy studiowali w komunistycznej Polsce

komunistyczne prawo, chcieli zrobic kariere w sytemie bolszewickim. Na
      kierunkach prawa w PRL studiowala "przyszla elita" i podpora systemu
      komunistycznego. Tam rekrutowano tez esbekow itd.
      Kaczynscy z tego bagna pochodza. Ich myslenie i dzialanie jest przesiakniete
      ideologia stalinizmu. Cytuja przeciez swojego guru w swoich pracach dyplomowych.
    • palikotek Aaaa.. w Polsce szaleje znowu zydowskie UB? 27.04.07, 12:51
      Przepraszam o tym nie wolno tu pisac..
    • remik.bz Kaczyńskich wybrał Naród , a nie "zdobyli władzę" 27.04.07, 13:05
      Cytat:
      Zdaniem publicysty, celem "nowych polskich myśliwych przeszłości", którzy w
      osobach braci Kaczyńskich zdobyli stanowiska prezydenta i premiera, nie
      jest "poważne rozliczenie polskiej przeszłości".

Albo ten publicysta to "publicysta inaczej" , albo GW jak zwykle cos pokręciła
      aby dokopać Kaczorom.
      Zgodnie z art. 4 Konstytucji RP władzę zwierzchnią w Polsce sprawuje Naród.
      I to Naród wybiera swoich przedstawicieli w demokratycznych , sciśle
      określonych przez polskie prawo procedurach.
      Kaczyńscy niczego nie zdobywali. A "władzę" to powierzył im Naród.
      • sceptyczka Re: Kaczyńskich wybrał Naród , a nie "zdobyli wła 27.04.07, 13:19
        Masz ra<cje, ze zdobyli w wolnych wyborach. Najpierw podstawili Marcinkiewicza,
        potem znalazl sie dziadek z Wehrmachtu, pozniej Marcinkiewicz po0szedl w
        odstawke, a co do demokratycznych wsyborow to 3 mln Polakow, ktorzy poparli
        partie PiS, nie mozna powiedziec, ze sa reprezentantami calego narodu. Zreszta
        prezydent nawet nie usiluje stwarzac pozorow, ze jest prezydengtem Polski.
        • remik.bz nie uznajesz reguł demokracji ? 27.04.07, 13:39
          sceptyczka napisała:

a co do demokratycznych wsyborow to 3 mln Polakow, ktorzy poparli
          > partie PiS, nie mozna powiedziec, ze sa reprezentantami calego narodu.

Przeczytaj art. 4 Konstytucji- tam jest mowa o Narodzie.
          Czyżbyś "olewała" naszą Konstytucję?
          A może reguły demokracji Ci nie odpowiadaja ?
          A fakty są proste.
          Ostatnie wybory wygrał PiS. Nie jest ważne ile otrzymał głosów. Ważne ,że
          najwięcej. Taki wynik poparli ci , którzy nie poszli głosować . Poparli z
          definicji. Bo w demokracji , kto nie głosuje , to mowi "akceptuje wybór
          głosujacych".

prezydent nawet nie usiluje stwarzac pozorow, ze jest prezydengtem Polski.

Przecież jest prezydentem Polski ,z mocy prawa, więc nie musi stwarzać żadnych
          pozorów.
      • piskoala Kaczyńskim nie dokopywać a ich 27.04.07, 13:37

jak drobiazgi rozdeptać a nie rbić sobie w tym drobiem i s-ką
        robić sovbie nieustająca JAJA z mojej Ojczyzny

----
        Obszczymurki RP V sojediniajties'
        • remik.bz No to wygraj wybory 27.04.07, 13:45
          piskoala napisał:

>
          > jak drobiazgi rozdeptać a nie rbić sobie w tym drobiem i s-ką
          > robić sovbie nieustająca JAJA z mojej Ojczyzny
          >

No to przekonaj jeszcze tylko do tego Swojego programu "rozdeptania" wyborców
          PiS-u. Może zagłosują na Ciebie.
          Nawet nie zyczę Ci powodzenia , bo byś to uznał ( i słusznuie ) za kpine z
          mojej strony.
    • mulla_komar A czy to nie niemiecki kanclerz 27.04.07, 13:07
      wyrazal zadowolenie, kiedy w Polsce wprowadzono stan wojenny?

Nie powiedzial wtedy ze wreszcie bedzie porzadek z tymi 'oszolomami' z solidarnosci?

Wiec co sie dziwic ze Die Zeit broni dawnych komuszkow?
      • moher33 Schmidt, a on był wtedy kanclerzem jest 27.04.07, 13:15
        członkiem redakcji Die Zeit
      • m15 niemieccy narodowi socjalisci bronią naszych ha,ha 27.04.07, 13:16
        mulla_komar napisał:

> wyrazal zadowolenie, kiedy w Polsce wprowadzono stan wojenny?
        >
        > Nie powiedzial wtedy ze wreszcie bedzie porzadek z tymi 'oszolomami' z
        solidarn
        > osci?
        >
        > Wiec co sie dziwic ze Die Zeit broni dawnych komuszkow?
        >
        faszyści i komunisci siebie warci-stąd wziął sie pakt ribbentrop-mołotow ,że
        historia lubi się powtarzać,więc dzisiaj powstaje podobna antypolska
        koalicja,tym razem z udziałem polskich czerwonych...panowie -to nie ta
        epoka,coś wam się pokićkało w tych waszych faszystowsko- komuszych główkach
        • m15 brawo ubecjo,brawo geremki i mazowieckie 27.04.07, 13:19
          już w magdalence dogadali się i stąd gruba krecha,bedą jej bronić niczym
          niepodleglości,czemu mnie to nie dziwi ha,ha,ha
          • pisubek brawo pis-ubecjo,brawo kaczynskie i gosiewskie. Za 27.04.07, 13:33
            ile Polske sprzedajecie Ruskim?
        • winka53 Re: niemieccy narodowi socjalisci bronią naszych 27.04.07, 13:24
          <WSTYD-i po co to wszystko bylo...tyle krwi,rannych i zabitych w wydarzeniach
          tragicznych..dla wielu..skoro dzis nastapil ZWROT...totalny...
          wsyzstko nie tak....nie rozliczono w swoim czasie...Jaruzela...i jemu podobnych...
          a dzis...smutne...Polska smutkiem stoi...i "armia wsciekle rzadzacych"....amen.
        • pisubek narodowi socjalisci bronią "naszych" z PiSu. 27.04.07, 13:32

• ja-polak Co sie dzieje z wczorajszymi autorytetami? 27.04.07, 13:21
      Bronislaw Gieremek zasluzyl sie jako walczacy o wolnosc Polski w okresie
      przejscia z dyktatury do wolnosci. Pelnil potem istotne stanowiska w okresie
      trnasformacyjnym. W jakis dziwny sposób pozostaje ciagle w
      okresie "transformacji" tak, jakby "przyzwyczail sie" do tego etapu na drodze
      do wolnosci. I dzis, gdy mamy nasz rzad i nasze wladze, bez manipulacji ze
      strony sluzb specjalnych i obcych panstw - Gieremek nie umie sie odnalezc w
      nowej rzeczywistosci wolnosci - i aktywnie przyczynia sie do psucia obrazu
      Polski w Europie...

Co wiec sie stalo z "wczorajszym autorytetem"? Czyzby brakowalo mu
      zainteresowania "ogólu" i dlatego powoduje on ten "szum"? Bo przeciez Polska,
      tak samo jak wiele innych krajów, ma prawo miec swoje wlasne zdanie na temat
      rozliczenia sie z komunizmem, na temat homoseksualizmu i religii. Polska rzadzi
      sie prawami demokratycznymi, ktore nie sa uzaleznione od tego, czy podobaja sie
      jakies frakcji w Euro-parlamencie, czy nie.
      Jest to tym bardziej przykre, gdyz Gieremek jest wykorzystywany przez inne
      panstwa do psucia obrazu Polski w Europie i swiecie.
      • jankowski1960 Re: Co sie dzieje z wczorajszymi autorytetami? 27.04.07, 13:26
        Geremek jest autorytetem i to drazni kurdupla
        • o.b.laden Re: Co sie dzieje z wczorajszymi autorytetami? 27.04.07, 14:32
          jakby był autorytetem nie musiałby histeryzować
          za granicą. Rejtan się położył w polskim Sejmie
          nie w Niemieckim czy Rosyjskim...

W Polsce mało znaczy to się za granicą popisuje
      • pisubek Obraz Polski psuje PiS, Na czyje zlecenie? Za ile? 27.04.07, 13:31

• wyar Ooo ! Jest i lokalny przygłup... 27.04.07, 13:33
          • pisubek Ooo ! Jest i lokalny przygłup wyar. PiS wyje. 27.04.07, 13:36

• lubat Re: Ja też-polak 27.04.07, 13:48
        Polska rzadzi

> sie prawami demokratycznymi, ktore nie sa uzaleznione od tego, czy podobaja sie
        > jakies frakcji w Euro-parlamencie, czy nie.
        > Jest to tym bardziej przykre, gdyz Gieremek jest wykorzystywany przez inne
        > panstwa do psucia obrazu Polski w Europie i swiecie.

Rzecz w tym, że prawo przeciw któremu protestuje Geremek i Mazowiecki nie jest
        demokratyczne, a wręcz przeciwnie. Ono ma rodowód NKWD-owski. To ta organizacja
        wymagała samooskarżenia, chociaż ona ograniczała się do "podejrzanych". Ustawa
        lustracyjna nie ma takich zahamowań, i żąda samooskarżania, albo tłumaczenia się
        iż jest się niewinnym od całych grup zawodowych.
        V poprawka do konstytucji USA z 1789 r. zabrania zmuszania kogokolwiek do
        samooskarżania i zasada ta jest obecnie respektowana przez wszystkie systemy
        demokratyczne świata.

To nie Geremek psuje obraz Polski w świecie, on usiłuje go ratować. On się nie
        zmienił i jak za komuny, tak i teraz walczy z bezprawiem.
        • asadabas tak lubat, tak, tak... 27.04.07, 14:17
          jezeli teksty, tych co to na Germeka i Mazowieckiego.. no.. po prostu pluja :(
          w jakimkolwiek stopniu pokrywaja sie z pogladami rzadzacych aktualnie w Polsce
          partii.. to strach sie bac.. dla kogos, kto zyl w PRL wystrczajaco dlugo i
          wystrczajaco swiadomie, nkwd-owski charakter ustawy lustracyjnej jest
          oczywisty. ci ludzie,tych paru "plujacych" nie zdaje sobie chyba sprawy, jak
          bardzo sa komunistyczni. gdyby zyli w roku 1945 i mieli wtedy powiedzmy lat 20
          to byliby doskonalym materialem na ub-ekow. ustawa lustracyjna jako donos na
          samego siebie nie moze byc zgodna z konstytucja jakiegokolwiek demokratycznego
          panstwa. w PRL-u nazywalo sie to "zlozeniem samokrytyki". pozdrawiam
      • m15 wczorajsze "autorytety"to michnikowszczyzna 27.04.07, 13:58
        to suboticze,michniki, maleszki ,ludzie honoru spod znaku pzpr,to
        czjkowscy,hejmy,wielgusy,geremki i mazowieckie,a nad nimi wszystkimi GRUBA
        KRECHA
      • petronelka11 Re: Co sie dzieje z wczorajszymi autorytetami? 27.04.07, 14:03
        Oj, Oj, Oj, ktoś chyba nie zna za dobrze założeń demokracji oraz Konstytucji.
        Demokracja to między innymi równe trakrowanie ludzi bez względu na rasę, płeć,
        wyznanie i preferencje seksualne. no cóz, jeżeli kotoś żyje wg "demokracji
        braci K" to nic dziwnego, że nie ma o tym pojęcia. Zaznaczyć chcę, że na takich
        samych wartościach opiera się chrześcijanizm - tj. na miłości do bliźniego
        "Kto jest bez winy niech żuci kamieniem".
        • te_komputer Re: Co sie dzieje z wczorajszymi autorytetami? 27.04.07, 15:25
          petronelka11 napisała:

> Oj, Oj, Oj, ktoś chyba nie zna za dobrze założeń demokracji oraz Konstytucji.
          > Demokracja to między innymi równe trakrowanie ludzi bez względu na rasę,
          płeć,
          > wyznanie i preferencje seksualne. no cóz, jeżeli kotoś żyje wg "demokracji
          > braci K" to nic dziwnego, że nie ma o tym pojęcia. Zaznaczyć chcę, że na
          takich
          >
          > samych wartościach opiera się chrześcijanizm - tj. na miłości do bliźniego
          > "Kto jest bez winy niech żuci kamieniem

To w Niemczech lustracja tym bardziej była niedemokratyczna, bo tam wszystkich
          współpracowników STASI usuwano nawet z pracy, a zaden z nich nie mógł sprawowac
          funkcji publicznych. U nas nie ma takich zagrożeń, bo dotyczy duzo mniejszej
          grupy ludzi, a w Niemczech wszystkich. I tam było to bardzo demokratyczne, a u
          nas dużo mniej restrykcyjna lustracja jest zagrożeniem demokracji i krzyk na
          całą Europę. Naprawdę powinni to zrobić juz w 1989 roku i nie dopuszczać
          Michnika i spółki do akt SB, ale przy okrągłym stole omówiono tę kwestię i
          teraz mamy to co mamy.
    • piskoala "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice a .. 27.04.07, 13:30

te PiS - błazny zrobią wszystko by dać temat naszym sąsiadom
      do ciężkiego (D) dowcipkowania na polskie tematy

----
      Obszczymurki RP V sojediniajties'
      • albacor Re: "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice 27.04.07, 13:35
        No cóż, nic dodać nic ująć, siąść i zapłakać albo udać sie na emigrację,
        wewnętrzną lub rozumiana dosłownie.
      • leonard3 [...] 27.04.07, 13:37
        • prphts Re: "Die Zeit": W Polsce polowanie na czarownice 27.04.07, 13:59
          Gdzie leżą Niemcy?
          Pod Stalingradem
    • szerb antypolska histeria Geremka nabiera rozmachu 27.04.07, 13:35
      co smutne znajduje taki duzy poklask za granica.
      Co jeszcze smutniejsze najwiekszy poklask w Niemczech, ale i inne kraje chetnie
      tez rzuca kamien, skoro inni rzucaja i to zrobilo sie taki modne i "politycznie
      poprawne".
      Dla Niemcow Geremek to dar bozy, wreszcie zamiast cytowac swoich wlasnych
      ujadaczy takich jak Eryke Steinbach moga cytowac Geremka, ulubienca anytpolskich
      politykow w Berlinie i Brukseli.

Dobrej propagandy nic nie zastapi i to Niemcy wiedza dobrze z wlasnej historii,
      ale czy rozumieja do czego taka propaganda prowadzi, czy rozumieja ta historie?
      • pisubek antypolska akcja PiSu przynosi pierwsze owoce, za 27.04.07, 13:37
        czyje srebrniki PiS niszczy obraz Polski w swiecie?
    • gamon0 Zachód popiera łamanie poskiego prawa 27.04.07, 13:36
      Zachodowi nie podoba się polskie demokratyczne prawo i popiera
      łamanie tego prawa. Paranoja!

Trzeba koniecznie dopasować prawo w Polsce do Geremka :)))
      • pisubek Zachód nie popiera pisowskiegołamania prawa 27.04.07, 13:38
        I bardzo dobrze.
        • leonard3 Re: Zachód nie popiera pisowskiegołamania prawa 27.04.07, 13:40
          PisUBEK stracil SBcka emeryture dlatego obsrywa wszystko co polskie
          • pisubek leo? cos ci na glowke upadlo? bialy proszek 27.04.07, 13:42
            zaszkodzil? PiS Cie kupil? A ty to ten sam co sobie z Rydzyka jaja robil, czy
            pisowski klon?
            • leonard3 Re: leo? cos ci na glowke upadlo? bialy proszek 27.04.07, 13:45
              Sluchaj RM Katolicki glos w twoim domu
              • pisubek No wlasnie, trzeba bylo tak od razu. 27.04.07, 13:59

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka