Dodaj do ulubionych

Niesprawiedliwa akcja "Wisła"

28.04.07, 07:57
KAŻDY rząd podjąłby taką samą decyzję. Są to decyzje z rodzaju bolesnych,
dokonywane w ramach wyboru mniejszego zła. Łatwo je krytykować każdemu, kto
nie jest zmuszony ich podejmować. Jeżeli Kaczyńscy myślą państwowo podjęliby
dzisiaj identyczną "Akcję Wisła". Jest obłudą i hipokryzją mówienie inaczej...
Obserwuj wątek
    • matrek Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 08:22
      gdyby Kaczymscy podjeli taka decyzje, Wybiorcza i jej czyteklnicy powisiliby ich
      na pierwszej napotkanej suchej galezi.
      • 33stan33 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 08:33
        ja bym nie dal ich powiesic .. ciekaw jestem kiedy Ukraina przeprosi za
        ludobojstwo na Wolyniu ?
        • matrek Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 08:38
          i to jest teraz pytanie, nie to czy Kaczynski zrobil dobrze przepraszajac za
          akcje Wisla.

Niegodziwosci jednej strony, nie ujsprawiedliwiaja niegodziwosci drugiej strony,
          zwlaszcza gdy i w jednym i w drugim przypadku ucierpialo wielu niewinnych ludzi.
          • axenrolle Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 09:28
            Twierdzisz że Operacja (a nie Akcja) "Wisła" była niesprawiedliwa. Czy możesz
            zaproponowac inne rozwiazanie istniejacej w 1947 roku sytuacji
            • matrek Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 10:28
              Nikt teraz nie moze tego zaproponowac. Ja nie zylem w tamtych czasach i nie wiem
              wszystkiego o tym, oprocz tego co wiem z przekazow rodzinnych.
              Wiem natomiast na pewno, ze nie cala ludnosc ukrainska Galicji wpolpracowala z
              UPA, nie cala nawet sypatyzowala z ta organizacja. CXo wiecej, nie cala nawet
              ludnosc przesiedlona wowczas, to byli sami ukraincy. To samo stalo sie np. z
              Lemkami, ktorzy rownierz zostali wowczas przymusowo deportowani.

Przy tym wszytskim zapomina sie po pierwsze o przedwojennej Berezie Kartuskiej,
              ktora miala wplyw na stosunek ukraincow do Polakow, po drugie zapomina sie tez o
              tym, ze tam zyli normalnmi ludzie, ktorzy zawierali ze soba mieszane malzenstwa,
              zyli razem, spotykali sie w kosciolach grecko- i rzymsko-katolickich, itd.

Akcja Wisla, jako zywo kojarzy mi sie z "Ostatecznym rozwiazaniem Kwestii
              Zydowskiej". Fakt, ze nie tyle poprzez fizyczna ekterminacje ile przez innego
              rodzaju ostateczne rozwiazanie problemu poprzez zbiorowa odpowiedzialnosc
              zastosowana na calej grupie spolecznej.
              • axenrolle Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 11:44
                > Wiem natomiast na pewno, ze nie cala ludnosc ukrainska Galicji wpolpracowala z
                UPA, nie cala nawet sypatyzowala z ta organizacja.
                Operacja Wisła objęła ludnosc ukraińską z województw Krakowkiego , Lubelskiego
                i Rzeszowskiego a nie jakiejś Galicji. Nie zapominaj ,że te wydarzenia
                rozegrały się dwa lata po zakończeniu II WŚ , znakomita wiekszośc mieszkańców
                tych terenów chciała głównie spokoju ,którego zapewnienie było obowiązkiem
                uwczesnych władz. Zastosowano metodę odcięcia band UPA od naturalnego zaplecza
                jakim była częśc - nie wiem jaka i nikt tego nie wie- miejscowej ludnosci
                ukraińskiej. Masowe przesiedlenie 140 tys ludzie było niewątpliwie tragodią dla
                każdego z przesiedlanych. Ale przynajmniej staranio się to robic w miarę
                cywilizowany sposób czego nie można powiedzięc o sposobie potraktowania
                (wymordowania) podobnej liczby Polaków na Wołyniu i w Galicji Wschodniej.
                Ukrańcy niewątpliwie mogli nie przepadac za II RP - Bereza , pacyfikacje wsi
                ukrańskich, niszczenie czy odbieranie cerkwi- ale to w niczym nie umniejsza
                skali zbrodni jakich częśc z nich popłniała od 1939 do 1947 na ludziach ,
                którzy mieszkałi obok nich.
                Miałem dziadka który był Ukraińcem nie został jednak wysiedlony, więc też coś
                wiem z przekazów rodzinnych . Miałem też krewnego który jako 25 letni
                podporucznik walczył z banderowcami ( niektórych znał z gimnazjum w Sanoku),
                jego relacje były bardzo ciekawe aczkolwiek ze względu na brutalnośc sytuacji
                nie do cytowania. Kiedy mogę odwiedzam również cmemntarze żołnierskie w
                Przemyślu, Birczy , Sanoku , Baligrodzie czy Zagórzu. Jest to kilka z
                kilkunastu cmentarzy na których spoczywają zabici w walkach z bandami UPA.Czy
                przeżyli wojnę po to by polec kilka lat po jej zakończeni? Im nikt nie dał
                szansy rozpoczęcia spokojnego życia po wojnie. Czesto pochodzili z Wołynia i po
                tym co tam widzieli mieli kochac i współczuc przesiedlanym Ukraińcom?
                > Akcja Wisla, jako zywo kojarzy mi sie z "Ostatecznym rozwiazaniem Kwestii
                > Zydowskiej".
                Chyba żartujesz?
                • matrek Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:16
                  axenrolle napisał:

> > Wiem natomiast na pewno, ze nie cala ludnosc ukrainska Galicji wpolpracow
                  > ala z
                  > UPA, nie cala nawet sypatyzowala z ta organizacja.
                  > Operacja Wisła objęła ludnosc ukraińską z województw Krakowkiego , Lubelskiego
                  >
                  > i Rzeszowskiego a nie jakiejś Galicji.

Objela tereny az za Nowy Sacz i Krynice, ktore moze sie myle, ale nie slyszalem,
                  aby widzialy UPA na oczy.

Nie zapominaj ,że te wydarzenia
                  > rozegrały się dwa lata po zakończeniu II WŚ , znakomita wiekszośc mieszkańców
                  > tych terenów chciała głównie spokoju ,którego zapewnienie było obowiązkiem
                  > uwczesnych władz. Zastosowano metodę odcięcia band UPA od naturalnego zaplecza
                  >
                  > jakim była częśc - nie wiem jaka i nikt tego nie wie- miejscowej ludnosci
                  > ukraińskiej. Masowe przesiedlenie 140 tys ludzie było niewątpliwie tragodią dla
                  >
                  > każdego z przesiedlanych. Ale przynajmniej staranio się to robic w miarę
                  > cywilizowany sposób czego nie można powiedzięc o sposobie potraktowania
                  > (wymordowania) podobnej liczby Polaków na Wołyniu i w Galicji Wschodniej.

Zeby bylo jasne, ja z jeszcze moze nawet wiekszym potepieniem patrze na mordy
                  Polakow na Wolyniu ale teraz w racji stanu ubydwu krajow lezy pojednanie,
                  najlepiej na modle pojednania francusko-niemieckiego. Nie mozna natomiast
                  doprowadzic do pojednania nie mowiac o grzechach obu stron. Chowanie glowy w
                  piasek, udawanie ze tego nie bylo, albo wyciaganie z rekawa uzasadnien dla
                  zbrodni przeciwko ludzkosci (wspolczene prawo miedzynarodowe wywozki
                  narodowosciowe i inne czystki etniczne uznaje za zbrodnie przeciw ludzkosci, a
                  jesli zostaly dokonane w czasie wojny to takze za zbrodnie wojenne)nie sluzy
                  pojednaniu bo nie jerst opartsa na prawdzie i zawsze co najmniej jedna ze stron
                  bedzie czula sie pokrzywdzona, a wtedy nici z pojednania.

Mam w rodzinie troche krwi ukrainskiej, a z drugiej strony boli mnie ze "moja"
                  Armia Krajowa rowniez maczala palce w mordowaniu ludnosci cywilnej w
                  Bieszczadach, ze byla cieniem zbrodniczego KBW. Podobnie napawaja mnie zgroza
                  mordy UPA dokonywane na Polakach na Wolyniu i w naszych Bieszczadach, niemniej
                  bez szczerej i otwartej rozmowy na ten temat, zawsze bedzie istniala zadra
                  miedzy obojgiem narodow.

> Ukrańcy niewątpliwie mogli nie przepadac za II RP - Bereza , pacyfikacje wsi
                  > ukrańskich, niszczenie czy odbieranie cerkwi- ale to w niczym nie umniejsza
                  > skali zbrodni jakich częśc z nich popłniała od 1939 do 1947 na ludziach ,
                  > którzy mieszkałi obok nich.
                  > Miałem dziadka który był Ukraińcem nie został jednak wysiedlony, więc też coś
                  > wiem z przekazów rodzinnych . Miałem też krewnego który jako 25 letni
                  > podporucznik walczył z banderowcami ( niektórych znał z gimnazjum w Sanoku),
                  > jego relacje były bardzo ciekawe aczkolwiek ze względu na brutalnośc sytuacji
                  > nie do cytowania. Kiedy mogę odwiedzam również cmemntarze żołnierskie w
                  > Przemyślu, Birczy , Sanoku , Baligrodzie czy Zagórzu. Jest to kilka z
                  > kilkunastu cmentarzy na których spoczywają zabici w walkach z bandami UPA.Czy
                  > przeżyli wojnę po to by polec kilka lat po jej zakończeni? Im nikt nie dał
                  > szansy rozpoczęcia spokojnego życia po wojnie. Czesto pochodzili z Wołynia i po
                  >
                  > tym co tam widzieli mieli kochac i współczuc przesiedlanym Ukraińcom?
                  > > Akcja Wisla, jako zywo kojarzy mi sie z "Ostatecznym rozwiazaniem Kwesti
                  > i
                  > > Zydowskiej".
                  > Chyba żartujesz? Nie nie zartuje. Niemcy takze chcieli zbiorowo pozbyc sie
                  "problemu". W troche radykalniejszy sposob, ale rowniez "ostatecznie" i
                  zbiorowo, stad to skojarzenie.

Wiem, ze ludzie po wojnie chcieli zyc w spokoju. Brat mojej babci byl zolnierzem
                  polskiego wrzesnia, pozniej nie zdazyl do armii Andersa. Dostal sie do armii
                  komunistycznej, a po demobilizacji nie wrocil z naszego polskiego obozu
                  koncentracyjnego w Jaworznie na Slasku.
                  • edico 362 metod tortur stosowanych przez UPA na Polakach 28.04.07, 14:49
                    www.naszawitryna.pl/ksiazki_80.html
                    • matrek Re: 362 metod tortur stosowanych przez UPA na Pol 28.04.07, 15:34
                      To strona znana od dawna.

Jestem jednak niemal pewny, ze gdybys pogrzbal w ukrainskim internecie,
                      znalazlbys zapewne ukrainskie strony o podobnej tematyce.
                      • aplus ale Wolyn byl najpierw a pozniej Wisla trzymajmy 29.04.07, 00:32
                        trzymajmy sie faktow. Bez finansowego zadoscuczynienia ofiarom akcji Wisla
                        trudno mowic o szczerym wyznaniu winy przez Polakow i przeprosinach
                        • matrek Re: ale Wolyn byl najpierw a pozniej Wisla trzyma 29.04.07, 20:05
                          aplus napisał:

> trzymajmy sie faktow. Bez finansowego zadoscuczynienia ofiarom akcji Wisla
                          > trudno mowic o szczerym wyznaniu winy przez Polakow i przeprosinach

Nie slyszalem zeby "wislacy" domagali sie zadoscuczynienia. To nie zydzi.
                    • l.zurowski 1 metoda na głupotę 28.04.07, 15:53
                      A przeczytałeś chociaż jedną obiektywną książkę?
                      Nie wiem, czy to głupota, złośliwość czy bezmyślność. Oczywiście przykłady można
                      mnożyć, chociażby Edwarda Prusa. Tylko, że to jest ten typ "uczonych", których
                      dorobek - nazwijmy to umownie - naukowym, nie jest brany pod uwagę przez żadne
                      liczące się środowisko naukowe. Takie książki pisze się, bo się dobrze
                      sprzedają, bo jest zapotrzebowanie na propagandę. Wspominane już przeze mnie
                      "Łuny w Bieszczadach" doczekały się aż 8 edycji.
                      Wyjdź, przewietrz się, skorzystaj z ładnej pogody. Może coś zrozumiesz...

Zapraszam tu:
                      209.85.135.104/search?q=cache:0znP8x2lUjEJ:schranz.art.pl/marcin/misc/ludzie_rydzyka.pdf+edward+prus&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl
                      • mat120 Re: 1 metoda na głupotę 28.04.07, 16:03
                        Panie Zurowski, Korman sobie tego nie wymyslił. Te opisy są udokumentowane a
                        metody mordowania daleko nie wszystkie. Jak Pan sobie życzy to mogę zamieścić
                        opisy /z dokumentów/, o których Korman nie wiedział. Panu by się też przydało
                        rozszerzenie horyzotów po to choćby aby nie pisać bzdur.
                        Otóż....
                        Chce Pan?
                        • pagyo Re: 1 metoda na głupotę 28.04.07, 16:13
                          Jakie to ma dzisiaj znaczenie? Trzeba o tym pamiętać, w rocznicę wydarzeń na
                          Wołyniu była seria artykułów i programów TV - bardzo zreszta wstrzasających -
                          pokazali pamiętam m.in. spotkanie Polaka zz AK ze stojącym nad grobem UP-
                          owcem. Podali sobie zdaje się ręce. Była też wspólna polsko-ukraińska
                          uroczystość. Ale trzeba też patrzeć w przyszłość. Moje mama urodziła sie na
                          Wołyniu - mieszkała w mieście, ale raz chroniąc się przed bombardowaniami
                          uciekli na wieś - opowiadała, że uczyła się pacierza po czesku na wypadek jakby
                          przyszło UPA. Ale nie można cały czas żyć historią.
                      • jazg1 Ile było ofiar akcji Wisła? 29.04.07, 19:55
                        Jakoś nie słyszałem, żeby takowe były. Po wojnie przesiedlono kilkanaście
                        MILIONÓW Polaków z Ukrainy, i nikt nas za to nie przeprasza, więc nie ma powodu
                        przepraszać Ukraińców za to, że zamiast ich wymorodować, jak to oni robili z
                        Polakami, przesiedlono ich w różne miejsca Polski.
              • werter54 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 29.04.07, 02:45
                Pieknoduchu Matreku, Nie wykluczam ze jestes szlachetnym i prawym czlowiekiem,
                ale nie zgadzam sie z Toba w opisywanej kwestii.Piszesz ze nie wszyscy Ukraincy
                mordowali, ze zostala zastosowana zbiorowa odpowiedzialnosc itd. Oczywiscie ze
                nie wszyscy. Tak samo jak nie wszyscy Niemcy, Rosjanie... (no bo skad wziac tylu
                Polakow zeby dla kazdego starczylo?!) Akcje "Wisla" uwazam za jak najbardziej
                sluszna. I, jak na standardy tamtych czasow, obeszlismy sie z nimi bardzo
                dobrze. Przekonany jestem ze oni, gdyby przeprowadzali podobna akcje na
                Polakach, to wiazaloby sie to z masowa eksterminacja. Na koniec bardzo polecam
                ostatnio wydana ksiazke Stanislawa Srokowskiego "NIenawisc", ktory opisuje to
                co sie dzialo na Kresach w czasie ostatniej wojny. Naprawde warto to przeczytac.
                Pozdrawiam.
          • 33stan33 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 09:30
            a tutaj sie z toba zgadzam . Wcale tez nie uwazam ze akcja wisla to byla dobra
            rzecz . Mysle ze to byla tragedia dla ukraincow
            • dzioobas Jak \ywo pamietam babcie jak miala lzy w oczach 29.04.07, 00:07
              Na kazde wspomnienie o Ukraincach. Wracajac ze szkoly zobaczyla uzbrojonych
              sasiadow zabijajacych jej rodzine pod domem w okolicach Stanislawowa. Uratowali
              ja Niemcy (sic!) zabierajac ja czarterowym pociagiem do Regensburga na
              niekonczace sie wykopki. Tam poznala dziadka, ktory bedac oficerem armii
              amerykanskiej nie chcial wracac do Polski. Po dlugich namowach zgodzil sie i
              osiedlili sie na dolnym slasku. Dwa lata pozniej kaci wrocili udajac lemkow i
              bojkow.
              Tylko po pijaku czasami im sie wyrwalo, ze wcale nie sa beszczadzkimi goralami.
              Cale zycie zywe byly podzialy w szkole i na podworku. Malzenstwa mieszane byly
              zawsze ostro komentowane i nierzadko wyklinane.

Niemniej jednak mialem wielu bardzo dobrych znajomych i czesto bylismy
              zapraszani na "drugie swieta". Problem jednak zawsze istnial bo zarowno lemkowie
              jak i ukraincy zawsze mieli zal i wylazil on "po kilku glebszych"

P.S. Nie da sie ukryc, ze w zamian za lepianki i szalasy dostali poniemieckie
              solidne gospodarstwa, ktore wespol z Polakami zamienili w ruiny i osrane kurniki
              . Dopiero jak zlamal sie komunizm zaczely sie niepewne remonty bo doszli do
              wniosku, ze chyba juz nie wroca do siebie a i Niemcy raczej juz im tego nie zabiora
              • aplus Re: Jak \ywo pamietam babcie jak miala lzy w ocza 29.04.07, 00:35
                to nie Niemcy uratowali twoja babcie tylko wykopki w Regensburgu, konkretnie
                brak parobkow do pracy w polu.
        • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:01
          O ile pamiętam, to w okrągłą rocznicę wydarzeń na Wołyniu nasi prezydenci to
          razem celebrowali i chyba jakieś słowa przeprosin padły? Nie jestem pewien.
        • na-mur Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 29.04.07, 11:09
          33stan33 napisał:

> ja bym nie dal ich powiesic .. ciekaw jestem kiedy Ukraina przeprosi za
          > ludobojstwo na Wolyniu ?

Po tamtej stronie zrobiono więcej:

"W dniu 11 lipca 2003 roku w 60 rocznicę mordu ludności polskiej na Wołyniu w
          miejscowości Pawliwka dawniej Poryck (Ukraina) odbyła się uroczystość
          odsłonięcia pomnika ku czci pomordowanych Polaków z udziałem prezydentów Polski
          - Aleksandra Kwaśniewskiego i Ukrainy Leonida Kuczmy. Wcześniej parlamenty
          Polski i Ukrainy po burzliwych debatach przyjęły jednobrzmiący tekst uchwały o
          wyważonej treści, budzący tak po jednej jak i drugiej stronie spore emocje ale
          mający na celu postawienie pierwszego kroku do przeprosin i pojednania.
          W dwa dni później 13 lipca na Skwerze Wołyńskim w Warszawie odsłonięto pomnik
          poświęcony ofiarom pomordowanych na Wołyniu".
    • l.o.r.t.e.a Sprawiedliwa i absolutnie konieczna akcja "Wisła" 28.04.07, 08:42
      uratowała życie tysiącom Polaków, zakończyła krwawą wojnę domową na Podkarpaciu
      i uratowała nas od nieprzewidywalnych kłopotów po 1989. Spacyfikowano raz na
      zawsze skrajny i wyjątkowo ludobójczy ukraiński nacjonalizm.

Dziś dzięki tamu Ukraińcy w Polsce mają pełnię praw do działąlności kulturalnej
      czy oświatowej, ale nie ma problemów separatystycznych.

Jako przyjaciel niepodległej Ukrainy, zwolennik jej obecności w UE i Nato,
      obserwator międzynarodowy na drugą turę wyborów prezydenckich na Ukrainie w
      grudniu 2004 roku, powtarzam, innego wyjścia nie było.
      • yasukuni1 [...] 28.04.07, 08:54
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • karbat Re: Sprawiedliwa i absolutnie konieczna akcja "Wi 28.04.07, 09:04
          Polacy napadali i mordowali

-Rosjan w Moskwie
          -na Haitti
          -pod Samosierra
          -w Czechach przed wojna
          -Jedwabne
          -akcja Wisla
          -w Czechach po wojnie
          -Irak
          -Afganistan ,itd

jak my napadac i mordowac to byc dobra rzecz
          jak nas napadac i mordowac to byc rzecz zla
        • pretender33 Re: Sprawiedliwa i absolutnie konieczna akcja "Wi 28.04.07, 10:22
          Tak ukraińcy to ludobójcy.
          Natomiast Polacy nie sa ludobójcami-oni mordują w cywilizowany sposób.
          Zabijają własne dzieci i przechowują je w beczkach,
          naćpani w urodziny wyrzucają młode rodaczki-studentki z pociągów, sanitariusze
          wstrzykują pawulon rodakom żeby się dłużej nie męczyli na tym padole, zabijają
          ciężarne matki swoich dzieci, gwałcą i mordują 80-latki żeby ukraść im 15 zł...
          Przykłady można by mnożyć.
    • old.european Bog dal okazje, czy szatan? 28.04.07, 08:58
      O Euro2012 powiedzial Glemp: "Bóg dał Polsce i Ukrainie szansę jeszcze większego
      zbliżenia się".

Realniej byloby stwierdzic, ze to szatan dal okazje, aby sie znow pozrec...
    • marian.kaluski "Polscy" politycy 28.04.07, 09:26
      Coraz mniej rozumiem Polaków. To naród prawie w całych swych dziejach
      najgłupszych polityków na świecie (poza marsz. Piłsudskim). We krwi mają
      szkodzenie Polsce - polskiej racji stanu. Stąd m.in. doprowadzili do rozbiorów
      Polski; stąd Norwid wypowiedział takie gorzkie słowa o Polakach.
      W ostatnich 10 latach polską polityką zagraniczną kierowało aż 3 Zydów!!!
      Stąd po 1989 roku za przyjaciół Polski uważa się jej wrogów - Litwinów,
      Ukraińców, Zydów, Amerykanów; stąd nie żąda się zwrotu chociaż części tego co
      nam ukradli Sowieci na Kresach po 1939/1945 roku, przede wszystkim polskich
      pamiątek narodowych. Np. we Lwowie jest największy zbiór polskiej prasy z
      zaboru pruskiego. On Ukraińcom nie jest potrzebny. A nie chcą go oddać tylko
      dlatego, że nas nienawidzą. Chcą aby ten zbiór przepadł, bo przecież o niego
      ten żebrak Europy nawet nie jest w stanie zadbać! A rząd Polski nic w tej
      sprawie nie robił i nie robi.
      Budują przyjaźń z Ukraińcami na glinianych nogach: na fałszowaniu historii i na
      szkodzeniu Polakom! W Polsce potępia się akcję "Wisła" (zresztą słusznie), ale
      jednocześnie rząd polski nie tylko nie chce potępić ludobójstwa - masowego
      mordowania Polaków przez Ukraińców w latach 1942-47, ale nabrał wody w usta w
      sprawie starań Juszczenki o rehabilitację UPA - o uznanie ich za bohaterów
      narodowych. A przecież ci bandyci wymordowali do 200 000 Polaków.
      Wmawia się Polakom, że wysiedlenie 150 000 Ukraińców było większą zbrodnią od
      wymordowania w brutalny sposób przez UPOwców 200 000 Polaków.
      Budują nasi politycy od 1989 roku sojusz z Ameryką zapominając o tym, że to po
      prostu sojusz egzotyczny ze względu na odległość Polski od Ameryki i ze względu
      na to, że Amerykanie nigdy nie byli i nie są przyjacielami Polski i Polaków. To
      przez nich Gdańsk nie wrócił do Polski w 1919 roku. To oni sprzedali nas
      Stalinowi w Jałcie w 1945 roku. To oni oszukują nas jak np. z samolotami
      bojowymi czy perfidnie wykorzystują głupotę naszych polityków do swoich
      brudnych akcji w Iraku i Afganistanie.
      Myślałem że po Kwachu będziemy mieli lepszego prezydenta, prezydenta dbającego
      o polskie interesy.
      Bardzo się zawiodłem.
      Biedna ta moja Ojczyzna!

Marian Kałuski, Australia
      • yasukuni1 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 09:31
        normalni ludzie to wszystko widzą, ale są bezradni wobec tego co wyrabiają
        niedouczeni politykierzy.
      • 33stan33 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 09:35
        a ty marian zamiast zgrywac madrego z Australii to chyba mozesz cos zeby bylo
        inaczej a nie pierd.. dydrymaly zza ocenu i pouczac
      • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 10:59
        Ma Pan rację. Ta obłąkańcza wiara w dobrą wolę wrogów Polski, przy jednoczesnym
        zaniechaniu dbania o nasze podstawowe interesy doprowadzi nas kiedyś do
        katastrofy. Już samo spotkanie polskiego prezydenta z człowiekiem, którego
        celem jest rehabilitacja katów polskiego narodu powinno dawać do myslenia.
        Jest to jednak dostrzegane i oprotestowywane. To wstyd, żeby polskiego
        prezydenta musieli wyręczać zwykli obywatele.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10382&w=61515216
        A poza tym za jakiś czas znowu wybory.
        • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 16:16
          Żyjmy cały czas w oblężonej twierdzy. Wystawiajmy z dumą historyczne rany i
          krzyczmy, że tylko my jesteśmy niezrozumianym Chrystusem narodów. Daleko nas to
          zaprowadzi.
          • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 16:33
            Nie o to chodzi. Czy wyobrażasz sobie, ze polski prezydent uczestniczy
            w organizowanych przez neofaszystów niemieckich uroczystościach, związanych
            z 62 rocznicą wypędzeń Niemców, wspólnie z kimś kto wydał dekret
            o rehabilitacji SS i Gestapo? Bo ja nie. I nie jest to żadne rozdrapywanie ran
            tylko dbałość o historyczną prawdę. I nikt nie krzyczy, że tylko my. Obejrzyj
            sie wstecz i popatrz ile juz razy i kogo przepraszaliśmy; nas jak dotąd nikt
            nie przeprosił. Trzeba więc być uczciwym.
            • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 17:07
              Nie pamiętasz wspólnej polsko-ukraińskiej celebracji rocznicy mordów na
              Wołyniu? Przecież to była cała masa programów i artykułów na ten temat. Tam
              ukraiński prezydent też wyrażał ubolewanie. I dla wielu ukraińskich
              nacjonalistów reagowało podobnie jak niektórzy Polacy teraz na tym forum. To
              nieprawda, że rząd ukraiński nic nie robi w kwestii dochodzenia prawdy
              historycznej.

Jak sie próbuje uleczyć tak trudne doświadczenia jakie były udziałem Polaków i
              Ukraińców to pewne gesty powinny być oczywiste. Ja nie mam watpliwości, że
              wielu niewinnych Polaków narodowości ukraińskiej ucierpiało. Należą im się
              przeprosiny, nawet biorąc pod uwagę UPA. To tak jak z biskupami "przepraszamy i
              prosimy o wybaczenie".
              • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 17:10
                co do tych biskupów może raczej "wybaczamy i prosimy o wybaczenie"
              • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 17:30
                Ależ oczywiście pamiętam. Utkwił mi zwłaszcza w pamięci widok z Pawłokomy. W tle
                stoi kilku "umundurowanych" przedstawicieli przestepczej i zbrodniczej
                organizacji UPA, z ktorą mamy sie jednać. Póki nie zrozumiesz, że ich miejsce
                jest w Norymberdze a nie na salonach politycznych to nasza dyskusja nie ma
                sensu. Ukraińcom należą się od nas takie same przeprosiny jak Niemcom.
                Biskupie słowa "przepraszamy o i prosimy o wybaczenie" padły w zupełnie innej
                sytuacji. Niemcy zostały zdenazyfikowane a ich obywatele sami potepili
                nazistowskie zbrodnie. Nic takiego nie ma miejsca na Ukrainie. Przykład to
                zatem całkowicie nietrafiony.
                Ta cała masa artykułów i programów to w większości jeden wielki skandal. Jawne
                fałszowanie historii. Są na to dowody. W ubiegłym roku czołówka jednej z
                telewizji inaugurujaca transmisję z Pawłokomy tak wyglądała: Na całym ekranie
                wielki napis PAWŁOKOMA a w tle znane zdjęcia z wołyńskich Lipinek; leżący
                pokotem pomordowani Polacy. Jak to nazwać?
                Nie porównuj mojej reakcji z reakcjami ukraińskich nacjonalistów; moi
                przodkowie nie dokonywali na Ukraińcach czynów będących zaprzeczeniem
                człowieczeństwa ani nasi księża nie nawoływali otwarcie do zbrodni. Ich - jak
                najbardziej.
                • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 17:42
                  Powieliłem Twój błąd. Winno być rzecz jasna: "przebaczamy i prosimy o
                  przebaczenie"
                  • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:04
                    Ale władze ukraińskie uczestnicząc w tych uroczystoiściach razem z polskimi
                    przyznały, że zbrodnie zostały popełnione. Czyż nie?

Ja nie mam powodu by popierać gloryfikację UPA (pisałem, że moja mama jest z
                    Wołynia), ale Ukraińcy nie mieli własnego państwa, OUN i UPA to były zdaej się
                    jedyne siły walczące o wolną Ukrainę. Myślę, że nie jest im teraz łatwo
                    traktować ich jak godnych potępienia zbrodniczych faszystów. To dość
                    skomplikowane. Historia w tym regionie Europy jest w ogóle dość popieprzona.

Przyznaję, że nie jestem ekspertem, nie wiem jaki jest stan debaty historycznej
                    na Ukrainie o tych czasach. Mam jednak wrażenie, że władze starają się jednak
                    wyjść naprzeciw polskiemu punktowi widzenia historii i dokonanych zbrodni nie
                    negują.

Poza tym jakie widzisz wyjście z tego polsko ukraińskiego historycznego pata?
                    • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:36
                      "Ale władze ukraińskie uczestnicząc w tych uroczystoiściach razem z polskimi
                      > przyznały, że zbrodnie zostały popełnione. Czyż nie?"

Uczestniczyły, bo musiały. I tyle. Nie przeszkadzało im to jednak i dalej nie
                      przeszkadza w uczestniczeniu w uroczystoćiach odsłonięć różnych pomników ku
                      czci zbrodniarzy. Jak chociażby Juszczence w odsłonieciu pomnika Kłyma Sawyra -
                      kata Wołynia. Jest wiele miejsc na Ukrainie, gdzie wręcz profanowana jest
                      pamięć zamordowanych przez nacjonalistów Polaków i Żydów - na miejscach
                      masowych zbrodni stawia sie pomniki banderowcom. Służę dowodami.
                      "OUN i UPA to były zdaje się jedyne siły walczące o wolną Ukrainę."
                      Wolne żarty. Mordowanie ludności cywilnej w tym własnych rodaków nazywasz walka
                      o wolną Ukrainę?
                      Uczestnictwo w fałszowaniu historii nie jest wychodzeniem naprzeciw.
                      Negowanie tych zbrodni jest już dzisiaj niemozliwe. Ale nawet sobie nie zdajesz
                      sprawy jak galicyjscy Ukraińcy mają skrzywione pojęcie o tych sprawach - tak
                      było trzeba - najczęściej mówią.

"Poza tym jakie widzisz wyjście z tego polsko ukraińskiego historycznego pata?"
                      Stosunki polskich polityków z Ukrainą są zdeterminowane przez ich antyrosujskie
                      fobie i całkowicie juz zdezaktualizowaną ideę jagiellońską.
                      Oni kierują się hasłem - wróg mojego wroga jest moim przyjacielem". Stad też
                      bezmyslne uczepienie się ukraińskiego nacjonalizmu jako rzekomego partnera.
                      Czas najwyzszy przyjrzeć sie Wielkiej Ukrainie i przestać się bawić w kotka i
                      myszkę z ukraińskim nacjonalizmem, który od swego zarania jest jawnie
                      antypolski. Tak jest i dziś.

• pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 19:01
                        To co piszesz moim zdaniem uzasadnia potrzebę zacieśnienia więzów z Ukrainą -
                        wtedy łatwiej takie antypolskie postawy stopniowo zmieniać. Odwracanie sie od
                        niej nic nie da. Poza tym wydaje mi się, że generalizujesz. Przecież nie ma
                        jednej Ukrainy. Galicja, Wołyń jest różna od Kijowa nie mówiąc już o wschodzie
                        Ukrainy. Myślę poza tym, że nic nie zmienia się od razu. Oni dopiero niedawno
                        osiągnęli niepodległość - wydaje mi się , że w dzisiejszym otwartym świecie
                        łatwiej się "dojrzewa". Młodzi ludzie podróżują, chyba nie są tak zarażeni tym
                        nacjonalizmem jak ich dziadkowie i ojcowie? Wielkie nadzieje pokładam poza tym
                        w Euro 2012. Może to się pozwoli na chwilę od historii oderwać.

" Wolne żarty. Mordowanie ludności cywilnej w tym własnych rodaków nazywasz
                        walka > o wolną Ukrainę?"
                        "

Pisząc walczyły nie miałem na myśli tylko walki zbrojnej. Nie jestem zbyt
                        wielkim znawcą, ale czy UPA nie walczyła z Sowietami?

Rozumiem, że wielkim zwolennikiem Giedroycia nie jesteś.
                        • oleg2budmo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 19:10
                          punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ! dla Rosji to AK byli bandyci tak
                          samo dla Litwinów (podobnie jak gen. Żeligowski),polska armia w Zaolziu dla
                          Czechów ... można by tak wyliczać w nieskończoność !
                          Dla mnie UPA była armią walczącą o własne domy - o to by nie było pacyfikacji
                          tak jak w 30-tym, Chełmszczyzny, Berezy Kartuskiej i łamania postanowień
                          odnośnie autonomii galicyjskiej (które Polska łamała) etc. itp. ....
                        • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 19:12
                          "To co piszesz moim zdaniem uzasadnia potrzebę zacieśnienia więzów z Ukrainą -
                          wtedy łatwiej takie antypolskie postawy stopniowo zmieniać"
                          Oczywiście. Zapominamy, ze ukraińscy nacjonaliści to stosunkowo mała grupa,
                          która opanowała umysły ukraińskiej malutkiej prowincji czyli niegdysiejszej
                          Galicji. Poza tym istnieje przecież tzw. Wielka Ukraina, stosunkowo bogaty
                          obszar, której mieszkańcy maja taki sam stosunek do nacjonalistów jak my.
                          Trzeba zacząć rozmawiać z nimi, bo to oni bedą decydowali o Ukrainie, a nie
                          ograniczać się do garstki wrogich Polsce nacjonalistów.
                          Walka z Sowietami polegała najogólniej na mordowaniu wszystkich tych, którzy
                          starali sie w sowieckich warunkach ułozyć sobie życie. Żadnej walki
                          partyzanckiej w stylu AK z Niemcami nie było. No chyba, że ich sowieckie wojsko
                          dopadło.
                • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:10
                  "Ta cała masa artykułów i programów to w większości jeden wielki skandal. Jawne
                  fałszowanie historii."

Absolutnie się z tobą nie zgadzam. Jakie fałszowanie historii? Wiele artykułów
                  i relacji było wstrząsających. A oglądałeś ten program o starych mieszkańcach
                  Wołynia powracających po latach przezwyciężając te wszystkie uczucia by
                  zmierzyć się jeszcze raz z tym straszliwym doświadczeniem. Dla mnie niesamowita
                  była scena spotkania jednego z nich ze starym UPO-wcem. Gdzie tu fałszowanie
                  historii. Że realizator coś tam pomylił?
                  • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:40
                    Napisałem, że większość z nich to jawna banderowska propaganda a nie że
                    wszystkie. Są na to dowody> Komisja Etyki TVP niejednokrotnie pietnowała takie
                    poczynania.
                    "Gdzie tu fałszowanie historii. Że realizator coś tam pomylił?"
                    Wiem, że realizator niczego nie pomylił, bo miał pełna informację czym
                    dysponuje.
                    • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:50
                      Ja jakoś na tę banderowską propagandę nie trafiłem.
                      • oleg2budmo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:52
                        pagyo napisał:

> Ja jakoś na tę banderowską propagandę nie trafiłem.

ale ona jest - to fakt tak samo jak i polska szowinistyczna - wszędzie znajdą
                        się durnie - taki świat
                        • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 19:06
                          Ja pisałem o polskich relacjach - ukraińskich nie znam. Może stąd
                          nieporozumienie.
                      • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 19:15
                        Widocznie miałeś pecha. Jak zdążę to podam jakis przykład.
                      • lokis1271 Banderowska propaganda 28.04.07, 20:57
                        Szanowny Panie Pagyo !
                        Banderowskiej propagandy nie trzeba daleko szukać. Wystarczy opinia GW o artykule Ziemkiewicza, zob. :
                        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,4084250.html ,
                        lub inny artykuł M. Wojciechowskiego, który wprowadza w błąd opinię publiczną twierdząc , że Parlament Ukraiński potępił ludobójstwo Polaków na Wołyniu i Kresach II RP, a UPA to armia walcząca z Niemcami o wolną Ukrainę. Te kłamstwa są rozpowszechniane zarówno przez takie media jak GW, jak i polityków, zwłaszcza
                        w Zachodniej Ukrainie, zob.:
                        "Nacjonaliści stawiają na nienawiść

- Nie tylko miłość tworzy świat. Jest jeszcze jedna istotna siła, którą musimy hodować w swoich duszach - to nienawiść - w taki sposób prominentna przedstawicielka nacjonalistycznej organizacji "Swoboda" przedstawiła cele tego środowiska, domagającego się rehabilitacji weteranów OUN - UPA. Kto jest obiektem tej nienawiści? Na razie wśród głównych wrogów Ukrainy wymieniono liberalizm i... Rosję. Środowiska nacjonalistyczne poparł wczoraj minister spraw zagranicznych Borys Tarasiuk.
                        Podczas zakończonych w niedzielę obchodów 64. rocznicy powstania zbrodniczej OUN - UPA radna Lwowskiej Rady Obwodowej Iryna Farion, która jest równocześnie decydentką nacjonalistycznej organizacji "Swoboda", nawoływała we Lwowie Ukraińców, żeby byli, tak samo jak banderowcy, skrajnie bezwzględni wobec wrogów. - Dopóki nie zrozumiemy, że wobec naszych wrogów trzeba być wyłącznie okrutnymi, na naszej ziemi będą rządzić oni - kontynuowała swoje wystąpienie we Lwowie bliska współpracowniczka czołowego ukraińskiego nacjonalisty Oleha Tiahnyboka.
                        Iryna Farion, która pracuje na Politechnice Lwowskiej, uważa, że tak jak w okresie wojny, obecnie Ukraińcy walczą na dwóch frontach - przeciwko wewnętrznemu i zewnętrznemu wrogowi. Pierwszy to zgniły liberalizm, agresywny komuno-socjalizm i bandycki regionalizm - uznała. Za drugiego wroga uważa imperium moskiewskie, które na Ukrainie nazywane jest strategicznym partnerem, a w rzeczywistości to strategiczny wróg - mówiła Farion.
                        W sobotę na Ukrainie obchodzono 64. rocznicę powstania UPA. Z tej okazji w Kijowie odbyły się kilkutysięczne demonstracje zarówno zwolenników, jak i przeciwników uznania UPA za stronę walczącą o niepodległość kraju. Rocznicę świętowano także we Lwowie.
                        Z tej okazji prezydent Wiktor Juszczenko podpisał dekret, w którym wezwał parlament do przyjęcia projektu uchwały o wyznaczeniu statusu żołnierzy UPA.
                        Jego minister - szef ukraińskiej dyplomacji Borys Tarasiuk opowiedział się wczoraj za przyznaniem członkom UPA statusu weteranów wojennych. - Uważam, że należy przywrócić sprawiedliwość historyczną i przyznać żołnierzom UPA status weteranów II wojny światowej, samą zaś UPA uznać za uczestniczkę wojny - powiedział Tarasiuk w rozmowie z agencją Interfax-Ukraina.
                        Nacjonalistom ukraińskim trudno ukrywać swoje prawdziwe oblicze, którego podstawą jest nazistowska ideologia Dmytra Doncowa i nieludzki "dekalog" ukraińskiego nacjonalisty. Szkoda tylko, że coraz więcej Ukraińców opętanych czerwono-czarną propagandą spadkobierców OUN - UPA wierzy w mity o "rycerzach walk o ukraińską niepodległość", nie wiedząc niczego o nie mieszczących się w ludzkiej wyobraźni zbrodniach banderowskiej UPA, dokonanych w czasie wojny na Polakach i Żydach. Tak samo, jak w swoim okresie bolszewicy budowali państwo na kłamstwie i nienawiści, dzisiaj nacjonaliści ukraińscy próbują budować "nową" Ukrainę.

Eugeniusz Tuzow-Lubański, Kijów
                        "NASZ DZIENNIK" ; 17.10.2006 r, Nr 243"
                        To tylko drobny fragment działalności propagandowej neobanderowców.
                        Pozdrawiam
                        L. Bodio
                        • pagyo Re: Banderowska propaganda 28.04.07, 21:45
                          Dziękuję - to rzeczywiście smutne.

• pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:13
                  "Utkwił mi zwłaszcza w pamięci widok z Pawłokomy. W tle
                  stoi kilku "umundurowanych" przedstawicieli przestepczej i zbrodniczej
                  organizacji UPA, z ktorą mamy sie jednać."

Może naiwnie powiem - może ich obecność to efekt skruchy?
                  • mat120 Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 18:42
                    To efekt bezczelności raczej i zgubny skutek poprawności politycznej. W miarę
                    czynionych gestów ich bezczelność wzrasta.
                • na-mur Re: "Polscy" politycy 29.04.07, 11:13
                  Spory będą tak długo, jak długo ludzie będą udowadniać drugiej stronie czyja
                  wina jest większa.
      • pagyo Re: "Polscy" politycy 28.04.07, 16:06
        Z Autralii do Polski i Ukrainy bardzo daleko - i to w tym poście widać.
    • dr.who Centrum Wypędzonych im SS Galizien 28.04.07, 10:18
      Dlaczego nie?
    • turpin niedouczony redaktor 28.04.07, 10:28
      Z Bieszczadów wysiedlono Bojków, którzy istotnie popierali i współtworzyli UPA.
      Tymczasem większość ofiar Akcji Wisła to Łemkowie z Beskidu Niskiego, Beskidu
      Sądeckiego (aż po Szczawnicę) i pogórza, którzy z UPA nie mieli i nie chcieli
      mieć niczego wspólnego. Wegetowała tam zaledwie jedna sotnia, a jej jedyna
      znacząca akcja to rozbicie posterunku MO w Gładyszowie. Na Łemkowszczyźnie
      Akcja Wisła była po prostu militarnie niepraktycznym pokazem polskiego
      szowinizmu w wykonaniu komunistów.

Inna rzecz, że tak na prawdę sporo Łemków wyjechało na Ukrainę jeszcze przed
      Akcją, w 1945 i 1946 r, omamionych sowiecką propagandą. Niektóre miejscowości
      opustoszały właśnie wtedy, o czym dzisiaj nawet działacze Łemkowscy wydają się
      nie pamiętać.

Ale we Warszawie to rozeznanie na tych ‘góralskich lasach’ jest liche...Dla
      niech to wszystko Bieszczady, a po drugiej stronie granicy są Czechy.
      • pagyo Re: niedouczony redaktor 28.04.07, 16:21
        Jak się jedzie z Rzeszowa na Słowację przez przejście graniczne w Barwinku
        (Beskid Niski) to widać jakie spustoszenie zrobiła akcja Wisła. Od razu po
        przekroczeniu granicy widać świątynie grekokatolickie w Svidniku i innych
        pomniejszych miejscowościach. Po polskiej stronie nawet śladu po tym nie
        zostało.
    • axenrolle Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 10:37
      A oto fragmenty Uchwały Krajowego Prowodu Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów
      zdnia 22.06.1990 dotyczące Akcji "Wisła'
      - Wymuszac na Polakach przyznawanie sie do antyukrańskich akcji, potepiania
      przez nich samych pacyfikacji i rewindykacji przed wojną i haniebnej
      operacji "Wisła"....Podkreslac to w komunikatach , które konicznie muszą byc
      publikowane w językach obcych...
      - Ważne jest takze w obecnej chwili postawienie na porządku dziennym tak zwanej
      akcji Wisła. Dążyc aby stanęła ona na forum polskiego parlamentu i żeby sami
      Polacy ją potępili jako ludobójczą.
      - Podnieśc , że sami Polacy oddaja hołd bohaterskiej UPA, prekursorowi
      Solidarności i potępiają komunistyczną akcję Wisła
      Sprawdza się co do joty
    • leonard3 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 10:58
      Zapuscmy zaslone historii nad tym calym syfem. Nic z tego dobrego nie wyniknie.
      Popatrzcie jak sie w Estonii tluka o jakis pieprzony pomnik.
      • xs550 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:51
        Wiesz, mimo wszystko w Estonii kultura polityczna stoi na chyba lekko nizszym poziomie. Tak wiec porownywanie nas do Estonii nie jest najlepszym poziomem.
        • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:25
          A skąd ty znasz poziom kultury politycznej w Estonii? Ja tam byłem i odniosłem
          wrażenie, że Estończycy to cywilizowany naród.
    • obcy444 Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 11:03
      Co za zalganie! Dojda po Kaczorach do wladzy Michnikowcy - i bedziemy
      przepraszac za to, ze AK strzelalo do Niemcow.
      Zajrzyjcie do Anny Stronskiej - autorki 'Kutury'. Dzisiejsi dzialacze ukrainscy
      w Polsce chca przylaczyc 'Zasanie' do Ukrainy. Godni nastepcy Bandery.
      • mat120 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 11:20
        A może, skoro Kaczor jest taki spolegliwy, oddać im to Zasanie? Ale skąd
        pewność, że nie zażądają wtedy Warmii i Mazur i nie zaczną udowadniać, że to
        ich "etniczne ziemie"? To oddajmy im jeszcze Warmię i Mazury. Może ich to wtedy
        zaspokoi. Jeśli nie to oddajmy im jeszcze...
      • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:27
        Znaleźliby sie pewnie i nielepsi Polacy.
    • oleg2budmo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:14
      kurde - ale są jednak ludzie i parapety ! skąd taka ciemnota i zaściankowe
      myślenie na GW ? rozumiem że można być patriotą czy nawet nacjonalistą - ale
      żeby takim oszołomem i historycznym analfabetą a przy tym relatywistą ? Równie
      dobrze można powiedzieć że ukraińskie podziemnie zbrojne też nie miało innego
      wyjścia w stosunku do polaków na Wołyniu - biorąc pod uwagę to co planował i już
      w jakiejś części realizował "demokratyczny" rząd polski na emigracji!
      Podobnie MBP i UB "nie miała" innego wyjścia - w tym czasie jedynego
      "prawidłowego" - jak eliminacja polskiego podziemia niepodległościowego, czy też
      zabójstwa ks. Popiełuszki ....??? wam pewnie cały czas cieknie piana z mordy ?
      - jesteście mieszanką oszołomstwa - totalitarnego "myślenia" z odrobiną nazizmu
      oraz wypaczonego katolicyzmu. Wstyd w takim państwie mieszkać - ale ja na tzw .
      ziemie odzyskanie nie prosiłem się !! Polaków też nie zapraszałem do Halyczyny
      w 14 wieku - jak i Wy pewnie Rosjan w 18 wieku :)
      I dla jasności - mój ojciec i dziadkowie służyli w UPA (Łemkowie)i jestem z tego
      dumny !! ! sic. Łemkowie czy Bojkowie to też nędzo intelektualna Ukraińcy !!
      • l.zurowski więcej obiektywizmu, proszę... 28.04.07, 12:37
        Wyliczanie wzajemnych krzywd prowadzi donikąd.
        Trzeba powiedzieć jasno - akcja "Wisła" była złem wyrządzonym obywatelom polskim
        narodowości ukraińskiej. Nie można tego usprawiedliwiać jedynie działalnością
        OUN-UPA w Galicji. Akcja "Wisła" była w zasadzie trzecim etapem przesiedleń w
        powojennej Polsce. Pierwsza fala miała miejsce jeszcze w czasie II wojny
        światowej i związana była z umową między ZSRR, a Niemcami faszystowskimi o
        wymianie ludności. Druga fala przesiedleń miała miejsce w latach 1944-46, ale w
        związku z oporem Ukraińców zastosowano wreszcie rozwiązanie siłowe. Jak pisze
        Julian Kwiek zarówno Ukraińcy, jak i Łemkowie zaniepokojeni działalnością
        ukraińskiego podziemia zwracali się do ówczesnych władz z prośbą o objęcie ich
        ochroną. Ale powojenna polityka państwa polskiego zmierzała do stworzenia
        państwa jednonarodowego. Niemców wypędzono, Żydów wymordowano. Pozostali jedynie
        Ukraińcy i Łemkowie zamieszkujący zwarty pas przygraniczny od Krynicy po
        Przemyśl. Skoro zatem nie udało się ich wysiedlić po dobroci - zdecydowano się
        zastosować działanie siłowe i rozproszyć ich po całej Polsce, celem szybszej ich
        asymilacji. Ktoś powie, że nie było innego rozwiązania, bo stanowili silne
        zaplecze dla UPA. Proszę pamiętać, że w 1947 r. bojówki były już bardzo
        osłabione. Akcja "Wisła" trwała 2 miesiące, ale paradoksem jest to, że ostatnie
        Łemkowskie rodziny z Szlachtowej i Jaworek, niejako w ramach akcji wysiedlono w
        1950 r. Wysiedlani (ok. 4 tyś.) trafiali pod pretekstem współpracy z UPA do
        obozu koncentracyjnego w Jaworznie, a przez kolejne 10 lat władze robiły co
        mogły aby uprzykrzyć pozostałym życie (brak możliwości sprawowania kultu
        religijnego - likwidacja Cerkwi greckokatolickiej). Dopiero w 1956 r. część elit
        partyjnych wyraziła krytyczną ocenę akcji „Wisła” wskazując na zastosowanie
        zasady zbiorowej odpowiedzialności, połączonej z masowym wywłaszczeniem. Jeśli
        chcecie się tak kategorycznie wypowiadać na temat wydarzeń, które miały miejsce
        60 lat temu, to proszę miejcie chociaż cień wiedzy na ten temat. Jeśli ktoś
        formułuje swoje stanowisko na podstawie 'Łun w Bieszczadach” to bardzo ubolewam
        nad tym. Boleję nad tym, że ciągle patrzymy wstecz wypominając sobie wzajemne
        krzywdy, zamiast próbować budować lepszą przyszłość. Nie wiem jaką miałoby to
        przynieść dla nas korzyść. Takie okazje jak dzisiejsza są dobrą pożywką dla
        radykałów z obu stron. Na koniec w kwestii prezydenta Juszczenki i UPA... On nie
        próbuje ich gloryfikować, podjęta debata ma skłonić Ukraińców do tego, ażeby
        poznali metody jakimi posługiwał się reżim komunistyczny i jakie były tego
        koszmarne efekty. Czas na to by obalić utarte od lat stereotypy i uprzedzenia. O
        historii można i trzeba rozmawiać, ale czy nie można tego robić bez zbędnych emocji?

Lucjan
        • red.ken [...] 28.04.07, 12:43
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • oleg2budmo Re: więcej obiektywizmu, proszę... 28.04.07, 12:48
            red.ken napisała:

> jako Polak cieszę się że takie coś jak akcja wisła miało miejsce, ale
            > jednocześnie ubolewam że tak łagodnie w stosunku do win potraktowano ukraińskie
            >
            > bydło.
            >
            > ps. Łemkowie to nie ukraińcy tylko ludność pochodzenia karpackiego z terenów
            > dzisiejszej Rumuni.

a Adam i Ewa z Raju :))) myśl - to nie boli
        • oleg2budmo Re: więcej obiektywizmu, proszę... 28.04.07, 12:45
          Odpowiadasz na :

l.zurowski napisał:

Bardzo potrzebny i rozsądny głos w tej sprawie ! aby takich więcej.
        • mat120 Re: więcej obiektywizmu, proszę... 29.04.07, 00:15
          "Ale powojenna polityka państwa polskiego zmierzała do stworzenia
          państwa jednonarodowego. Niemców wypędzono, Żydów wymordowano"

Co Ty tu facet pie....dolisz? Czyżbyś zapomniał kto rozpętał wojnę i kto Żydów
          wymordował?

"Wysiedlani (ok. 4 tyś.) trafiali pod pretekstem współpracy z UPA do
          > obozu koncentracyjnego w Jaworznie, a przez kolejne 10 lat władze robiły co
          > mogły aby uprzykrzyć pozostałym życie (brak możliwości sprawowania kultu
          > religijnego - likwidacja Cerkwi greckokatolickiej)."

Do Jaworzna trafili przęstpeczy terroryści, wspólnicy zbrodniarzy OUN-UPA. To
          fakty i potwierdzają je poważne źródła a nie jakieś tam "Bajkopysy" i wypociny
          kainowych potomków.
          Kler grekokatolicki był w znacznej części wspólnikiem zbrodni - otwarcie do
          niej z ambon nawoływał. Nie dziwota więc, że się nim "zaopiekowano".

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=60852935&a=61443233
          • l.zurowski Re: więcej obiektywizmu, proszę... 29.04.07, 09:29
            Jeśli nie posiadłeś jeszcze zdolności czytania ze zrozumieniem to bardzo nad tym
            ubolewam. W pierwszej kwestii miałem na myśli to, że jedyną tak liczną
            mniejszość po wojnie w Polsce stanowili właśnie Ukraińcy. Niemców, ani Żydów już
            nie było wiadomo z jakich przyczyn. I proszę mi nie zarzucać że twierdzę, że to
            wina Polaków. Bo tak nie jest. Co do Jaworzna to jeśli sądzisz, że tam osadzano
            członków UPA to się bardzo, ale to bardzo mylisz. Osoby takie były sądzone
            najpierw przez sądy polowe GO „Wisła”, a później w wojskowych sądach okręgowych.

Za pokutę przeczytaj sobie:
            M. Hałuszko "Centralny obóz pracy w Jaworznie" [w:] Magury ’93, Warszawa 1994

Co do działalności Cerkwii greckokatolickiej, to fakt że wspierała ona dążenia
            narodowe Ukraińców, czasem nawet aż za mocno. Można tutaj mówić czasem nawet o
            pewnego rodzaju samowoli unitów, co niejednokrotnie potępiał metropolita Andrzej
            Szeptycki.
            • mat120 Re: więcej obiektywizmu, proszę... 29.04.07, 12:03
              1/Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Dla kogoś kto nie wie jak było naprawdę
              sugestia jest aż nadto wyraźna. Nie bedę Ci wytykał nieumiejętności pisania,
              ale to zbyt delikatna materia aby czytelnikom sugerować, innym niż
              w rzeczywistości, sprawców zbrodni.

2/Z czytaniem coś u Ciebie też nietęgo. Nie pisałem, że w Jaworznie osadzono
              członków UPA - ci znaleźli swoje miejsce w więzieniach.
              Do Jaworzna trafili i tu cytuję siebie: "wspólnicy zbrodniarzy OUN-UPA". No
              więc peoszę nie wmawiaj mi tego czego nie popełniłem. Ci wspólnicy można dodać,
              to przede wszystkim cywilna siatka OUN, którym jak piszą Szota
              i Szcześniak, "udowodniono współpracę z OUN". Do tej kategorii zalicza sie też
              księży grekokatolickich.
              Niestety Szeptycki nie zapisał się zbyt chlubnie. Nie zrobił niczego aby
              powstrzymać zdziczałe rzezie Polaków, mimo kierowanych do niego próśb ze strony
              polskiej hierarchii koscielnej /m.in. bisk. Twardowskiego/. Jego milczenie
              trzeba odebrać jako zgodę na to co się wtedy działo.
              Nie jest zatem prawdą co piszesz.
        • mark.parker Re: więcej obiektywizmu, proszę... 29.04.07, 07:21
          l.zurowski napisał:

> Wyliczanie wzajemnych krzywd prowadzi donikąd.
          > Trzeba powiedzieć jasno - akcja "Wisła" była złem wyrządzonym obywatelom polski
          > m
          > narodowości ukraińskiej. Nie można tego usprawiedliwiać jedynie działalnością
          > OUN-UPA w Galicji. [itd.]

Sądzę, że najlepiej będzie, jeśli każda ze stron będzie się biła we własną pierś
          za własne grzechy.
          Jestem na emigracji świadkiem, że jest to możliwe i prowadzi do zgody. W Polsce
          takim przykładem był list biskupów polskich do biskupów niemieckich, tak ostro
          atakowany przez komunistyczne środki przekazuKomunistom, podobnie jak obecnie
          szajce Kaczyńskich, potrzebny był za wszelką cenę wróg, a pojednanie ponad
          głowami rządzących w głowach tych się nie mieściło i nie mieści po dziś dzień :(
      • red.ken Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:47

chłopie, gdyby nie Polacy to niemielibyście co teraz pokazywać turystom jako że
        Lwów, Kamieniec Podolski i inne miasta to wyłącznie polskie osiągnięcia
        architektoniczne. ukraińcy żyli w szałasach i pod groźbą bata nam służyli.
        • oleg2budmo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:49
          red.ken napisała:

>
          > chłopie, gdyby nie Polacy to niemielibyście co teraz pokazywać turystom jako że
          >
          > Lwów, Kamieniec Podolski i inne miasta to wyłącznie polskie osiągnięcia
          > architektoniczne. ukraińcy żyli w szałasach i pod groźbą bata nam służyli.

::))) ok - pewnie masz rację ! ) z chorymi niema co polemizować - bo o czym i jak ?
          • red.ken Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:54
            na temat suchego faktu się nie polemizuje, lwów jest polski tak jak woda składa
            się z tlenu i wodoru. a propos podaj mi jakieś tłumaczenia z ukrainskich
            podręczników, na pewno się z tego nieźle ubawię.
            • oleg2budmo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:56
              red.ken napisała:

> na temat suchego faktu się nie polemizuje, lwów jest polski tak jak woda składa
              >
              > się z tlenu i wodoru. a propos podaj mi jakieś tłumaczenia z ukrainskich
              > podręczników, na pewno się z tego nieźle ubawię.

tak samo polski jak Wrocław i Łódź :)))
              • red.ken Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:59
                reprezentujesz żałosny poziom intelektualny typowy dla "inteligentów" ze
                wschodu.
        • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:32
          Nie wiem czy wiesz, ale za granicą osiągnięcia architektoniczne Lwowa
          przedstawia się jako efekt panowania austriackiego. Istnieją jak widać różne
          perspektywy.
      • mat120 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 12:57
        "I dla jasności - mój ojciec i dziadkowie służyli w UPA (Łemkowie)i jestem z
        tego dumny !! ! sic"

Właśnie dlatego zasłużenie znalazłeś się na "Ziemiach Odzyskanych".
        I się z tego ciesz, że nie trafiłeś do CCCP i dalej na białe niedźwidzie za
        faszystowską przeszłość swoich przodków.
        Być dumnym z przodków, działających w przestępczych i zbrodniczych
        organizacjach. Ty jesteś zdrowy?
      • 33stan33 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:00
        no ci wspolczuje. Bycie dumnym z tego ze twoj stary i dziadek sluzyli w
        lufobujczej oragnizaji to naprawde tragedia .
        • red.ken Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:02
          a czego się spodziewałeś po ukraińcach? skłonność do zbrodni wyssali oni z
          mlekiem matki.
        • oleg2budmo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:02
          współczuj sobie i sobie podobnym. być aż tak ograniczonym -to nie tylko smutne -
          ale i przerażające ....
          • 33stan33 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:08
            dziwne jest ze potrafisz tylko operowac prostymi odpowiedziami . Nie masz i
            propnujesz zadnych argumentow . UPA byla i bedzie organizacja przestepcza . Nie
            daltego ze walczyla o Ukraine ale daltego ze mordowla cywili . Niestey POlacy
            bedac pod butem Rosji nie zdobyli sie na sciganie i osadzanie UPO-wcow . Biorac
            pod uwage co piszesz potwierdza to ze akcaj wisla politycznie mila sens - choc
            byle tragedia dla nie tych ktorzy byli niewinni
            • mat120 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:11
              Tak, w jego przypadku wątpliwości nie ma żadnych. Sam podał dowody.:)))
            • oleg2budmo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:14
              argumentów używam tylko wówczas gdy jest normalna rzeczowa dyskusja- a nie taki
              szowinistyczny bełkot jak twoje posty. i naprawdę nie widzę potrzeby
              przejmowania sie tym co tu wypisujesz.
              ps. powycieraj pianę - bo zachlapiesz klawiaturę!
              życzę miłego dnia i słonecznego weekendu :)
              • 33stan33 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:25
                nie przyjmuje twoich zyczen bo sa nieszczere. I dodam ze jest mi obojetne jak
                ty spedzisz ten weekend .POrady zachowaj dla siebie . Jak nie chcesz brac w
                udzialu w dyskusji to nie bierz i sie nie odzywaj. Boli cie ze rodzina sluzyla
                w ludobujczej organizacji czy jak ? Do rodziny miej pretensje .. szczycic sie
                ze ojciec sluzyl w UAP ..boze to musi byc dopiero koszmar
      • xs550 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:55
        oleg2budmo napisał:

> Równie
        > dobrze można powiedzieć że ukraińskie podziemnie zbrojne też nie miało innego
        > wyjścia w stosunku do polaków na Wołyniu

No ale przeciez to schizofreniczne i wybiorcze podejscie do historii jest nasza cecha narodowa. My Polacy po prostu cierpimy na kompleks Kalego. My ukrasc krowa to jest to zlo konieczne. Ktos inny ukrasc nam krowa to jest to zbrodnia za ktora musi przepraszac przez nastepne tysiac lat.
    • edda7 Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:11

Moją rodzinę wymordowali kochani sąsiedzi Ukraińcy, dzieciakom w wieku 2 - 8
      lat poderżnięto gardła na oczach rodziców i posypano rany solą. Mój Tato
      Kochany do dzisiaj wspomina ten widok i płacze. Jest wykształconym adwokatem,
      szlachtą z wołyńską z pokolenia i Pan Prezydent ma nic do naszej wołyńskiej
      sprawy. Martw się Prezydencie ślubem córki z komuszym amantem. Głosowałem na
      Ciebie i żałuję! Szczęść Boże!
      • mat120 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:16
        "Moją rodzinę wymordowali kochani sąsiedzi Ukraińcy, dzieciakom w wieku 2 - 8
        lat poderżnięto gardła na oczach rodziców i posypano rany solą."

Dzisiaj oblekli się w owcze skóry i wołają, że im się krzywda stała.
        • mat120 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:20
          I jeszcze przepraszać się każą.
          • zdzisbis Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:43
            I jak to się dzieje nagminnie w IV Rzeczpospolitej nie mówienie prawdy,
            chwalenie się osiągnięciami byłego senatora a obecnie prezydenta RP Następny
            nadgorliwiec mający wiedzę historyczną opartą o wybiórcze fakty współczesnych
            historyków „gdybaczy” /cała ich masa w IPN/ w imieniu narodu polskiego dokonuje
            próby rozliczeń historii i to z Juszczenką który chce uczynić żołnierzy UPA
            bohaterskimi
            kombatantami.
            Pierwszym był jego
            poprzednik
            W dniach 18-19 kwietnia 2002 Konferencja w Krasiczynie w 55 rocznicę
            rozpoczęcia „Akcji Wisła” List prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego do
            uczestników konferencji o akcji "Wisła" odczytał min.Siwiec.W treści
            m.in. „Akcja "Wisła" i całe bezduszne postępowanie władz wobec ludności
            ukraińskiej powinny zostać jednoznacznie potępione. W imieniu Rzeczypospolitej
            chciałbym wyrazić ubolewanie wszystkim tym, którzy ucierpieli w wyniku
            haniebnych działań.” Reakcja uczestniczących Ukraińców: że to za mało a gdzie
            przeprosiny a gdzie prośba o
            przebaczenie.
            A z tego teatrum wystawionego przez prezydenta RP w dniu 27 kwietnia 2007 roku
            jeden aktor zachował się rozsądnie to zwierzchnik Kościoła greckokatolickiego
            na Ukrainie kard. Lubomyr Huzar, zostawmy historię twórzmy przyszłość.. Wyrazy
            uznania dla pana Mariana Kałuskiego z Australii za polskość.
            • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:54
              Idąc tym tokiem myślenia - Ukraińcy zapiekli wrogowie Polski wysysają instynkty
              mordercze z mlekiem matki. Nawet gadać z nimi nie warto. Wrogami są też
              Litwini, Żydzi. Pan Marian z Australii przestrzega także przed fałszywymi
              Amerykanami.

Niemców nie wymienił, ale skoro nie lubi Ukraińców to chyba Niemców też?

To z kim się kurczę przyjaźnić? Pan Marian nic o Rosjanach nie napisał. Czyżby
              to nie było przeoczenie?

Ludzie! Mamy już XXI wiek. A wy chcecie żeby Polska babrała się cały czas w
              historycznych ranach. Trzeba o tym pamiętać, ale trzeba iść naprzód. Akurat
              Ukraina jest tym państwem, które coś robi, żeby przezwyciężyć historyczne
              antypolskie stereotypy równiez we własnym narodzie (w przeciwieństwie do Rosji)
              i jest szczerze zainteresowane rozwijaniem z nami współpracy. Najlepiej
              wepchnijcie Ukrainę w objęcia Rosji - tak będzie dla Polski najlepiej? A
              młodzieży ukraińskiej, która przyjeżdża licznie do Polski uświadomcie jak
              najprędzej, że wyssała chęć mordowania Polaków z mlekiem matki. Bo jeszcze może
              o tym nie wiedzieć.

Jak można być takim... nierozsądnym.
      • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:37
        Może kiedyś trzeba wreszcie się pojednać? Ci co mordowali albo już umarli albo
        stoją nad grobem.
        • axenrolle Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:51
          Zgadzam się. Tylko po co te obchody?
          • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 16:57
            Ale obchody w rocznicę mordowania Polaków na Wołyniu też były. Nie pamiętasz?
            • axenrolle Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 17:05
              Czyli tu chodzi tylko o równowagą w ilosci rocznic .Tak?
              • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 17:17
                Nie, chodzi o pojednanie, a pojednanie jakichś gestów wymaga.
                • axenrolle Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 17:27
                  Pojednania nie osiąga się takimi "gestami" a wręcz przeciwnie. Im dłużej będą
                  organizowane takie"gesty" tym dłuzej będziemy mogli tylko pomarzyc o
                  pojednaniu. Jeszcze jedno. Kiedy uznamy że jest już stan który można
                  nazwac "pojednanien" i w jaki sposób odróżnia się on od braku pojednania????
                  • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 17:44
                    Ucierpieli niewinni Ukraińcy w Akcji Wisła czy nie ? Jeśli ktoś ucierpiał to
                    wypada przeprosić, bez względu na uzasadnienie tej akcji. Nawet z
                    chrześcijańskiego punktu widzenia wypada.

Myślisz, że twarda odmowa uczynienia takiego gestu zwiększy skłonność Ukraińców
                    do zaakceptowania ich win na Wołyniu ?

Nikt nie broni, żeby przedstawiać i wyjaśniać Ukraińcom polskie motywy
                    przeprowadzania tej akcji - prawdę historyczną trzeba wszechstronnie
                    wyświetlać. Ale jeśli stała się komuś krzywda - wypada przeprosić. Ważenie
                    krzywd Wołyń-Akcja Wisła jest tutaj mniej ważne moim zdaniem. Przeprosiny za
                    Akcję Wisła przecież nie oznaczają zgody na umniejszanie cierpień Polaków na
                    Wołyniu i nie oznaczają, że Polska przestanie sprzeciwiać się ewentualnym
                    ukraińskim próbom zafałszowania tego tematu. To są dwie różne kwestie. Wiecej,
                    sądzę, że takie przeprosiny dają Polakom jeszcze większe moralne prawo i
                    silniejszą pozycję w rozmowach z Ukraińcami na ten temat.

A co do rachunku krzywd. Są jeszcze powstania kozackie itp, itd.

Nie wiem, kiedy jest już stan pojednania. Myślę, że jest to proces bardzo
                    długofalowy i dobrze jest go podtrzymywać.
                    • axenrolle Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 17:58
                      pagyo napisał:

> Ucierpieli niewinni Ukraińcy w Akcji Wisła czy nie ? Jeśli ktoś ucierpiał to
                      > wypada przeprosić, bez względu na uzasadnienie tej akcji. Nawet z
                      > chrześcijańskiego punktu widzenia wypada.
                      W rzeszy 140 tyś wysiedlonych Ukraińców byla spora częśc niewinnych, jak duza
                      nie wiem i nikt tego nie wie. Czy była to mniejszośc czy wiekszośc trudno
                      powiedziec. Wszysko było by dobrze gdyby strona ukraińska przyznała , że
                      Akcja czy Operacja Wisła miła jakies przyczyny i nie były nimi widzimisie
                      uwczesnych władz czy jakas ich szczególna nienawiśc do Ukraińców. Jest takie
                      przysłowie " Kto sieje wiatr ten zbiera burzę"
                      • oleg2budmo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 18:12
                        :) przyczyny "jakieś" ma wszystko co się dziej (zazwyczaj) - tak też można
                        usprawiedliwić stalinizm i wszystkie jego zbrodnie, czerwonych khmerów - bo
                        przecież chcieli dobrze, czy też nazizm - bo Hitler chciał jedynie przestrzeni
                        życiowej ..!
                        Za Wołyń 42/43 przeproszono za Akcję Wisła - również - i tak mam być! Jeżeli
                        zaczniemy liczyć ofiary i zbrodnie to zajdziemy do Bolesława Chrobrego lub
                        kolonizacji Ukrainy.
                        Nie była potrzebna nie Akcja Wisła, nie Wołyń, nawet nie wspólna wyprawa na
                        Kijów 1920 roku. Ofiary należy pochować - postawić pomniki i tak robić aby
                        podobne rzeczy sie nie miały miejsca w przyszłości. Ale jeżeli będzie słychać
                        tylko krzyk oszołomstwa i różnego rodzaju fobów - to będzie tylko gorzej.
                        Już nie wspomnę o polskiej racji stanu ...
                        • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 18:33
                          Nie wszyscy krzyczący są oszołomami. O pewnych sprawach nie tak łatwo zapomnieć.
                          Potzrebna jest bardzo duża wrażliwość. Ale zgoda - trzeba iść do przodu
                      • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 18:22
                        Z tym się chetnie zgodzę.
    • xs550 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 13:50
      Akcja "Wisla" byla zlem i kazdy kto jej broni przyczynia sie do szerzenia zla na swiecie. Cieszy, ze nawet tak ograniczeni politycy jak Kaczynscy zdobyli sie na gest pojednania wobec Ukraincow. Jedyne co bylo niepotrzebne to tak duza rola kleru w tej uroczystosci.
      • mat120 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 15:05
        "Akcja "Wisla" byla zlem" - Złem koniecznym.
    • zwispokolana Niesprawiedliwa akcja "Wisła"? A mordy na Polakach 28.04.07, 16:56
      przez dzicz ukraińską sprawiedliwe? Eh te żałosne kaczuszki...
    • b4b szkoda ze ukraincy nie pamietają o Wołyniu 28.04.07, 17:29
      ..a kaczka pomaga im w zakrywaniu prawdy jak może
    • waldemar591 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 17:40
      Teraz zaczynam pomalu rozumiec, dlaczego od lat nie jestem w stanie znalezc w
      sprzedazy filmu "Ogniomistrz Kalen" ... okazuje sie, ze jest "niepoprawny
      politycznie".
      Ukraincy nie przesiedlali Polakow, tylko ich wyrzynali w pien.
      Teraz nie musza za nic przepraszac ...
      Polska przeprasza wszystkich za wszystko jak leci - przychodzi tutaj na mysl motto:
      "Przepraszam, ze zyje - to sie wiecej nie powtorzy".
      • pagyo Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 18:41
        "Teraz nie musza za nic przepraszac "

To nieprawda - przepraszali
      • marek.sz2 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 29.04.07, 10:14
        Waldemar, masz rację!!! Duży plus!
      • na-mur Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 29.04.07, 11:16
        waldemar591 napisał:

> Teraz zaczynam pomalu rozumiec, dlaczego od lat nie jestem w stanie znalezc w
        > sprzedazy filmu "Ogniomistrz Kalen" ... okazuje sie, ze jest "niepoprawny
        > politycznie".
        > Ukraincy nie przesiedlali Polakow, tylko ich wyrzynali w pien.
        > Teraz nie musza za nic przepraszac ...

W dniu 11 lipca 2003 roku w 60 rocznicę mordu ludności polskiej na Wołyniu w
        miejscowości Pawliwka dawniej Poryck (Ukraina) odbyła się uroczystość
        odsłonięcia pomnika ku czci pomordowanych Polaków z udziałem prezydentów Polski
        - Aleksandra Kwaśniewskiego i Ukrainy Leonida Kuczmy. Wcześniej parlamenty
        Polski i Ukrainy po burzliwych debatach przyjęły jednobrzmiący tekst uchwały o
        wyważonej treści, budzący tak po jednej jak i drugiej stronie spore emocje ale
        mający na celu postawienie pierwszego kroku do przeprosin i pojednania.
        W dwa dni później 13 lipca na Skwerze Wołyńskim w Warszawie odsłonięto pomnik
        poświęcony ofiarom pomordowanych na Wołyniu.
    • arkalionxp Mam pytanie 28.04.07, 18:04
      Ile ofiar pochłonęła akcja Wisła w postaci poległych Ukraińców,a ilu Polaków
      zginęło choćby tylko w samym 1944 na Wołyniu,bo mówi się około o 150 tysiącach
      pomordowanych Polaków.
      • oleg2budmo Re: Mam pytanie 28.04.07, 18:18
        arkalionxp napisał:

> Ile ofiar pochłonęła akcja Wisła w postaci poległych Ukraińców,a ilu Polaków
        > zginęło choćby tylko w samym 1944 na Wołyniu,bo mówi się około o 150 tysiącach
        > pomordowanych Polaków.

jeżeli chodzi o Wołyń - to IPN zdołał udokumentować ok 20 tyś. zamordowanej
        ludności cywilnej - nie wszyscy też byli Polakami - i nie wszyscy ofiarami
        ukraińskiego podziemia niepodległościowego. Proponuję poczytać to co pisze
        przecież IPN! także o roli "partyzantki" sowieckiej czy AK
        • axenrolle Re: Mam pytanie 28.04.07, 18:33
          Kilka postów wyżej piszesz bardzo fajnie ,rzeczy z któtymi należy się zgodzic.
          W tym miejscu zaczynasz znowu buchalterię śmierci. I licytujesz " nie 150 a 20
          tyś" Jakie to ma znaczenie ile tysięcy? Nawet gdyby zginęło 5 osób to o 5 za
          dużo.
          • oleg2budmo Re: Mam pytanie 28.04.07, 18:41
            axenrolle napisał:

> Kilka postów wyżej piszesz bardzo fajnie ,rzeczy z któtymi należy się zgodzic.
            > W tym miejscu zaczynasz znowu buchalterię śmierci. I licytujesz " nie 150 a 20
            > tyś" Jakie to ma znaczenie ile tysięcy? Nawet gdyby zginęło 5 osób to o 5 za
            > dużo.
            oczywiście że tak ! nawet jedna ofiara to za dużo - ale nie należy tak bardzo
            przekręcać historii - bo zaraz wyjdzie na to że to Polanie znad Wisły zbudowali
            Kijów .. i tym podobne
        • mat120 Re: Mam pytanie 28.04.07, 18:43
          Oluś, a gdzieś Ty AK na Wołyniu widział?
          • oleg2budmo Re: Mam pytanie 28.04.07, 18:49
            mat120 napisał:

> Oluś, a gdzieś Ty AK na Wołyniu widział?

mat - ty wiesz że ja nie będę z tobą "polemizował" :) nie mam jakoś nastroju i
            ochoty sprowadzać się do twego poziomu - ja tak nisko nie mogę .
            A na Wołyniu to co było ? ... 27 Wołyńska Dywizja Piechoty - to chyba było AK ? )
            • mat120 Re: Mam pytanie 28.04.07, 18:54
              Czekałem na to pytanie. Również i ja nie mam ochoty zniżać się do poziomu
              Twojej czczej propagandy. Przypomnij sobie zatem kiedy tam powstała i jak długo
              była 27 Wołyńska Dywizja Piechoty. Zakomunikuj to tez forumowiczom.
              • matrek Re: Mam pytanie 29.04.07, 20:11
                Pytales "gdzies Ty widzial" - to ci odpowiedzial
                • mat120 Re: Mam pytanie 29.04.07, 21:36
                  Nie widzę jakos. Moje pytanie dalej aktualne.
            • quovadis2 Re: Mam pytanie 28.04.07, 19:45
              To co stalo juz sie nie odstanie. Lepiej pomyslec co zrobic aby nasze tak
              bliskie sobie narody zyly w zgodzie dla obopolnych korzysci i lepszej
              przyszlosci niz puste deklaracje politykow. Zastanowmy sie co Polacy moga
              zaoferowac Ukraincom a co Ukraincy Polakom aby nasz wspolne jutro bylo lepsze.
              Wytykanie sobie o przeszlosci nigdy niczego dobrego nie przyniesie. Ludzie za
              ta przeszlosc odpowiedzialni juz nie zyja, a ich dzieci trudno obwiniac za
              bledy rodzicow. Robmy tak abysmy chcieli zyc razem i dobrze niz osobno i zle
          • matrek Re: Mam pytanie 29.04.07, 20:09
            A nie slyszales o 27 wolynskiej dywizji Armii Krajowej?
            • mat120 Re: Mam pytanie 29.04.07, 21:30
              Czy z nazwy "Brygada Podhalańska" wynika, że żołnierze tej brygady walczyli na
              Podhalu?
      • kaczyjar Re: Mam pytanie 28.04.07, 21:01

-Z tego by wynikalo e wojn to jest sprawiedliwosc?-
        - - - - - - - - - - - -
        Jestem stworzony na wzór i podobieństwo Boga.
        ( to czemu mi mówią żem idiota?)
      • matrek Kontrpytanie 29.04.07, 20:07
        A ilu Ukraincow, Lemkow i Bojkow zostalo zamordowanych przez KBW i - niestety - AK?
        • axenrolle Re: Kontrpytanie 29.04.07, 20:20
          No własnie ile? Nie zadawaj głupich pytań, jak masz jakies dane to je przdstaw
        • mat120 Re: Kontrpytanie 29.04.07, 21:37
          matrek - a ty znasz takie polskie przysłowia jak: kto mieczem wojuje....,
          lub - kto wiatr sieje..., albo - jak Kuba Bogu... ?
    • netra Chyle czola, Panie Prezydencie! 28.04.07, 18:33
      Przyznaje, nie spodziewalam sie, ze Prezydent Kaczynski zdobedzie sie na tak
      niepopularny gest. Przeciez musi zdawac sobie sprawe, ze rozjuszy tym
      nacjonalistyczny plebs... A jednak. Chyle czola przed taka decyzja, Panie
      Prezydencie.
    • krzysztof3 Może i niesprawiedliwa ale pokazowo skuteczna 28.04.07, 20:14
      i wyjątkowo humanitarna, przynajmniej jak na standardy tuż po II wojnie
      światowej. A malkontentów odsyłam do konfliktów w Algerii, Wietnamie, Czeczeni
    • tredve94 Re: Niesprawiedliwa akcja "Wisła" 28.04.07, 23:09
      varvar napisała:

> Są to decyzje z rodzaju bolesnych,
      > dokonywane w ramach wyboru mniejszego zła.

Mówienie prawdy, ujawnianie zbrodni nie jest żadnym złem. Dzięki prawdzie, nawet
      tej bolesnej buduje się fundamenty pod przyszłą współpracę, a to oznacza że w
      przyszłości takie rzeczy nie będą się zdarzały.
    • ryszard521 Z tego wynika że wysiedleni NIEMCY mają RACJĘ 28.04.07, 23:09
      Jeśi wysiedlenie Ukraińców w ramach akcji Wisła (czyszczenie ziem z
      nacjonalistów ukraińskich w celu zakończenia walk) było błędem to blędem i
      niesprawiedliwością było także wysiedlenie niemców z Prus, Ziem Odzyskanych i
      sudetów w czechach. Kaczyński OPAMIĘTAJ się; w imię krótkotrwałych
      politycznych celów walki z Rosjanami zaprzedajesz logiczne myśenie i dajesz
      argumenty ziomkostwu
    • marian.kaluski Głupi Polacy... 28.04.07, 23:40
      Głupi Polacy sami sobie ufundują to, że wkrótce wyrzucenie Polaków z Ziem
      Wschodnich (Wileńszczyzny, Grodzieńszczyzna, Polesie, Wołyń i Małopolska
      Wschodnia) będzie uznane za całkowicie usprawiedliwione, a wysiedlenie
      Ukraińców z Polski po 1945 roku i Niemców z Ziem Odzyskanych będzie powszechnie
      uważane za potworną zbrodnię - czystkę etniczną dokonaną przez Polaków.
      Polacy jak prawdziwi idioci przepraszają wszystkich wokoło, a ich nikt nie
      przeprasza. No bo Polaków nikt nigdy nie skrzywdził.
      Jak sami uważacie się za najgorszych z najgorszych i tak gorliwie wszystkich
      przepraszacie, to zróbcie kolejny krok: dajcie się wysterylizować - wymrzecie i
      nareszcie zapanuje pokoju na świecie między narodami.

• edico Re: Głupi Polacy... 28.04.07, 23:54
        Proszę o nie uogólnianie - chociaż w tym sarkaźmie jest sporo racji.
      • nietuteyszak Re: Głupi Polacy... 29.04.07, 00:19
        marian.kaluski napisał:
        > ... dajcie się wysterylizować - wymrzecie i
        > nareszcie zapanuje pokoju na świecie między narodami.
        > Marian Kałuski, Australia

Jeżeli jesteś Polakiem, to jako projektodawca daj dobry przykład.
    • mark.parker Haj żywe i pasetsia Wilna Ukraina! 29.04.07, 07:09
      Mam nadzieję, że wraz z tym aktem umrą śmiercią naturalną mrzonki o "polskim"
      Lwowie i stosunki między obu państwami będą się lepiej rozwijały. Bardzo mnie
      ucieszyła ta wiadomość :)) Może teraz obie strony będą mogły wspólnie
      przeciwdziałać ksenofobii i wzajemnym uprzedzeniom. Liczę, że to nastąpi na
      szczeblu pozarządowym, bo w dobre intencje kaczego gabineciku raczej wątpię.
      • marian.kaluski Polski Lwów 29.04.07, 09:29
        "markparker" co ma wspólnego Lwów z akcją "Wisła"?
        "Skończą się mrzonki o polskim Lwowie"?
        Lwów był przez 600 lat polski i prawie wszystko co w nim jest sprzed 1939 roku
        jest polskie lub było zbudowane dla Polaków.
        W samym centru Lwowa jest pomnik polskiego poety Adama Mickiewicza. Policz
        kościoły i cerkwie wg stanu z 1939 roku. Uniwersytet, Politechnika, Teatr
        Wielki, ratusz itd., itd. wszystko to ma polskie korzenie. Weź do ręki
        chociażby wydaną przez komunistów, którzy zakłamywali historię i przemilczali
        polskość Kresów w tym Lwowa, "Wielką Encyklopedię Powszechną PWN" (t. 1-13 1962-
        71) i przeczytaj ją odnotowując hasła związane z polskością Lwowa (m.in.
        wymienia 274 bardzo znanych czy znanych Polaków urodzonych we Lwowie, a nie
        wymienia wszystkich!). Sam zobaczysz jak bardzo polskie było i jest w historii
        to miasto.
        Lwów jest dziś ukraiński i tak zapewne zostanie, ale tylko i wyłącznie przez
        imperializm sowiecki. To prezent dla Ukraińców od Szatana! Bo nie od Boga!

• oleg2budmo Re: Polski Lwów 29.04.07, 10:47
          marian.kaluski napisał:

> "markparker" co ma wspólnego Lwów z akcją "Wisła"?
          > "Skończą się mrzonki o polskim Lwowie"?
          > Lwów był przez 600 lat polski i prawie wszystko co w nim jest sprzed 1939 roku
          > jest polskie lub było zbudowane dla Polaków.
          > W samym centru Lwowa jest pomnik polskiego poety Adama Mickiewicza. Policz
          > kościoły i cerkwie wg stanu z 1939 roku. Uniwersytet, Politechnika, Teatr
          > Wielki, ratusz itd., itd. wszystko to ma polskie korzenie. Weź do ręki
          > chociażby wydaną przez komunistów, którzy zakłamywali historię i przemilczali
          > polskość Kresów w tym Lwowa, "Wielką Encyklopedię Powszechną PWN" (t. 1-13 1962
          > -
          > 71) i przeczytaj ją odnotowując hasła związane z polskością Lwowa (m.in.
          > wymienia 274 bardzo znanych czy znanych Polaków urodzonych we Lwowie, a nie
          > wymienia wszystkich!). Sam zobaczysz jak bardzo polskie było i jest w historii
          > to miasto.
          > Lwów jest dziś ukraiński i tak zapewne zostanie, ale tylko i wyłącznie przez
          > imperializm sowiecki. To prezent dla Ukraińców od Szatana! Bo nie od Boga!
          >

Marian - ty szkołę podstawowa już skończyłeś ? )))
          Lwów jest tak polski jak Bratysława była czeska! to "inteligencie nie 600 lat -
          chyba że wiek ma trochę więcej niż 100 lat. Polska obecność w sensie politycznym
          - to praktycznie koniec 14 wieku - do końca wieku 18-go.
          Lwów to miasto zbudowane przez polskich Żydów, włoskich architektów i
          austriackich urzędników (poczytaj sobie choćby Serczyka). Polski to on był - ale
          jak już mówiłem - w znaczeniu politycznym i częściowo etnicznym. Kulturalnie
          należał do do ludności żydowskiej, ormiańskiej, austriackiej,
          niemieckiej,polskiej i ukraińskiej - z akcentem na te 3 pierwsze.
          Zatem Lwów jest tak polski jak i Malbork, Gdańsk czy Szczecin :)
          • marian.kaluski Lwów do 1945 roku był miastem polskim! 29.04.07, 11:39
            "oleg2budmo" prezentujesz się tu jako Ukrainiec i lejesz ukraińską
            nacjonalistyczną propagandę.
            Według samych ukraińskich historyków we Lwowie zawsze dominował element polski;
            Rusinów/Ukraińców nie było w mieście nigdy jak 20%.Zydzi w zdecydowanej
            większości spolszczeni stanowili ok. 25-30% ludności; wydawali swoje gazety -
            nawet dzienniki - po polsku, a nie po ukraińsku!
            W latach 1944-46 wysiedlono ze Lwowa do PRL, a więc już po wielotysięcznych
            deportacjach polskich lwowian na Sybir w latach 1940-41 i 1944-45 oraz po
            równie krwawej okupacji niemiecko-ukraińskiej miasta w latach 1941-44, 124 743
            Polaków (Jan Czerniakiewicz "Repatriacja ludności polskiej z ZSRR 1944-1948"
            Warszawa 1987).
            Starczy pójść na cmentarze lwowskie i zobaczyć w jakim języku są napisy na
            grobach sprzed 1945 roku. Cmentarze nie kłamią!
            Przecież Lwów to było wierne miasto Rzeczypospolitej, a nie żadnych Ukraińców.
            To jedyne miasto polskie, które zostało odznaczone za swą polskość orderem
            Virtuti Militari.
            Tatarzy zniszczyli drewniany Lwów założony przez Rusinów w 1256 roku. 5 km od
            niego król polski Kazimierz Wielki założył miasto Lwów - murowane na prawie
            magdeburskim. Tak więc dzisiajszy Lwów jest polskim miastem od pierwszego dnia
            swego istnienia!
            Polskie rzymskokatolickie arcybiskupstwo powstało we Lwowie w 1412 roku,
            podczas gdy ruskie (ukraińskie) biskupstwo prawosławne dopiero w 1539 roku.
            Bredzisz o jakimś austriackim Lwowie. Ilu ich mieszkało we Lwowie i co
            zostawili po swej okupacji? To że Ukrainka jest u mnie służącą nie czyni z niej
            właścicielki mojego domu! Włosi we Lwowie pracowali dla Polaków, a nie dla
            Włoch czy nieistniejącej Ukrainy. W okresie austriackim wzniesiono m.in. wielki
            gmach Politechniki i przepiękny gmach Teatru Wielkiego. Polscy, powtarzam
            polscy architekci wznieśli te budowle i do 1939 roku służyły Polakom.
            Czy Warszawa w zaborze rosyjskim a Poznań w zaborze pruskim nie były miastami
            polskimi? Były tak samo jak Lwów, pomimo jego okupacji przez Austriaków. Polacy
            rządzili miastem - wszyscy jego burmistrzowie i prezydenci byli Polakami.
            Nacjonaliści ukraińscy są bardzo naiwni, wręcz głupi jeśli myślą, że zafałszują
            historię Lwowa.
            Powtarzam weź do ręki chociażby wydaną przez komunistów, którzy zakłamywali
            historię i przemilczali polskość Kresów w tym Lwowa, "Wielką Encyklopedię
            Powszechną PWN" (t. 1-13 1962-1971) i przeczytaj ją odnotowując hasła związane
            z polskością Lwowa (m.in. wymienia 274 bardzo znanych czy znanych Polaków
            urodzonych we Lwowie, a nie wymienia wszystkich!; podaj mi nazwiska Ukraińców,
            Austriaków, a nawet naprawdę znanych Zydów urodzonych we Lwowie przed 1939
            rokiem: będzie ich GARSTKA!). Sam zobaczysz jak bardzo polskie było i jest w
            historii to miasto.
            Wiem, że ciebie jako polakożercę nie przekonam. Piszę to, aby oświecić
            poniektórych moich rodaków.

• oleg2budmo Re: Lwów do 1945 roku był miastem polskim! 29.04.07, 11:53
              ale ty jednak g..i jesteś :)) chyba australijskie słoneczko trochę za mocno
              przygrzało )
              Mogę si jedynie współczuć takiego rozeznania w temacie i takiego "błyskotliwego"
              umysłu - :) ale cóż bywa - proponuję abyś nadal zajmował się sprzątaniem po
              strusiach i uganianiem za kangurami! :)
              Historię zostaw specjalistą - nie propagandzie i jadowi który tu reprezentujesz!
              Bo jeżeli nie jesteś wstanie przeprowadzić właściwej analizy, indukcji i
              dedukcji - to o czym tu mówić - o cytowaniu wątpliwych źródeł ? (tu powtarzam -
              nawet dzieci z gimnazjum uczą sie myślenia przyczynowo-skutkowego.
              Naprawdę opadają ręce ! :)(( mogę znaleźć setki źródeł w których będzie napisane
              że Cieszyn to nie polskie miasto - i pewnie setki - że to polskie miasto - ale
              ty jesteś taki polski burak na emigracji, który siedzi zaczerwieniony prze
              monitorem i sie pewnie troszkę pieni :((
              Tak bywa - taki jest świat :)
              A propos - Hitler też nadawał "polskim" miastom ordery :)))
              Naprawdę - myślenie nie boli !!! zatem - albo milcz - albo zacznij pisać z
              sensem - ok ? :))
              • mat120 Re: Lwów do 1945 roku był miastem polskim! 29.04.07, 12:12
                Oleg, ty się nie kompromituj. Czyzby prowyd nie miał bardziej utalentowanych
                propagandystów?
                Poza tym poducz się jeszcze troche polskiego.:)
                • oleg2budmo Re: Lwów do 1945 roku był miastem polskim! 29.04.07, 12:30
                  mat120 napisał:

> Oleg, ty się nie kompromituj. Czyzby prowyd nie miał bardziej utalentowanych
                  > propagandystów?
                  > Poza tym poducz się jeszcze troche polskiego.:)

mat - możesz sobie odpuścić :)polski znam tak jak i ty (poczytaj swoje
                  wcześniejsze wypociny :)
                  czy w PP pozwalają korzystać z komputera ? :)
                  Proponuję zająć sie czymś pożytecznym - bo dowodów na swoja miernotę
                  intelektualną dałeś już wystarczająco :)
                  • mat120 Re: Lwów do 1945 roku był miastem polskim! 29.04.07, 12:43
                    "Historię zostaw specjalistą" - takie byki świadczą o podstawowych brakach
                    w wykształceniu, nie mówiąc już o braku wiedzy, który ci tutaj udowodniono.
                    Amin
                    • oleg2budmo :)))) 29.04.07, 12:53
                      mat120 napisał:

> "Historię zostaw specjalistą" - takie byki świadczą o podstawowych brakach
                      > w wykształceniu, nie mówiąc już o braku wiedzy, który ci tutaj udowodniono.
                      > Amin

owszem :) zostawiam takim "specjalistom" jak ty :)))) jak to jest ? "nie ruszaj
                      g... bo zacznie śmierdzieć" ? - jakoś tak : ) - więc zostawiam cię "naukowcu"
                      ćwierćinteligencie.
                      proponuje poczytać coś więcej niż Szotę , Prusa i Siemaszków ! - ale fakt że oni
                      piszą prostym językiem - też i pewnie dlatego tylko ich "dzieła" czytałeś :)
                      Ponownie życzę słonecznego weekendu!
                    • ale.niefart mamy niefart 29.04.07, 20:17
                      Mamy niefart do prezydentów. Co jeden to antypolak
                      szkalujący Polskę. Były już przeprosiny za Jedwabne,
                      teraz Wisła. Ile krzywd musi nasz naród jeszcze wycierpieć?
                      • mat120 Re: mamy niefart 29.04.07, 21:32
                        Jeszcze musimy przeprosić Niemców za wysiedlenia, najlepiej w asyscie kompanii
                        SS.
                  • wet3 Re: oleg2budmo 29.04.07, 22:02
                    oleg2budmo napisał:

>mat - możesz sobie odpuścić :)polski znam tak jak i ty (poczytaj swoje
                    > wcześniejsze wypociny :)
                    > czy w PP pozwalają korzystać z komputera ? :)
                    > Proponuję zająć sie czymś pożytecznym - bo dowodów na swoja miernotę
                    > intelektualną dałeś już wystarczająco :)

Czy ty w ogole piszesz powaznie? Czy tez robisz to z beznadziejnie glupiej
                    przekory? A moze OUN-UPA specjalnie wyslala ciebie abys sie kompromitowal?
                    Przeciez idiotyzmy, ktore wypisujesz sa sto razy gorsze niz kompletne dno!!!
        • na-mur Re: Polski Lwów 29.04.07, 11:26
          marian.kaluski napisał:

> Lwów jest dziś ukraiński i tak zapewne zostanie, ale tylko i wyłącznie przez
          > imperializm sowiecki. To prezent dla Ukraińców od Szatana! Bo nie od Boga!
          >

W Australii żyję dużo Ukraińców ze Lwowa i okolic. Porozmawiaj z nimi na te
          tematy...dowiesz się ciekawych rzeczy!
          Jakoś nikt nie chce sobie uświadomić, że społeczność tamtego Lwowa było mieszane.
          A co do Australii, to nie wiem, jakby tam toczyło się życie, gdyby wszyscy byli
          tak zawzięci, jak niektórzy na tym forum... :(
    • jg19411 "Akcja Wisła" częścią planowych wypędzeń 29.04.07, 08:19

Rozgrzebywanie,roztrząsanie,przywoływanie pamięci świadków ,niewątpliwie
      zbrodniczego wydarzenia,ale tylko tego/t.j."akcji Wisła"/,jest
      nadużyciem.Pomijając deportacje ludności polskiej,zbrodnie i czystki etniczne
      na terenach włączonych do USSR,po zakończeniu wojny ,zadecydowano w Moskwie o
      przemieszczeniu ludności polskiej i ukraińskiej.Ponad pół mln Polaków wypędzono
      z własnych domostw i przemieszczono na włączone do Polski ziemie
      poniemieckie.Podobna akcja w przeciwną stronę miała objąć ponad 300
      tys.osób,ale "zaklinowała" się już po 150 tys,i.....stąd problemy i w
      kosekwencji "akcja Wisła".
      Nie zmniejsza to traumy i cierpień wypędzonych z Beskidów,ale wymaga
      porównania z wypędzeniami z Wołynia,Polesia,Ziemi Czerwieńskiej,czy Podola-
      poznania
      prawdy,brutalnej i barbarzyńskiej,ale prawdy.

• zibuumgo Precz z chochłami! 29.04.07, 09:25
      Przestańmy przepraszać chochłów . Niech RP nie będzie na kolanach .
      Dość już tych chochłów . Co to za ME , gdzie głowne mecze na Ykrainie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka