talking_head Wiśka Szymborska jak zawsze w awangardzie postępu 01.05.07, 16:31 Nasza "noblistka" jak zawsze z komuną. Wierna córa Stalina i tym razem daje świadectwo. Tak trzymać Towarzyszko ! Dawniej pisała peany na cześć Stalina dziś pewnie przerzuci się na Prezzia. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyczka Re: Wiśka Szymborska jak zawsze w awangardzie pos 01.05.07, 16:39 Gdybys cokolwiek wiedzial o nagrodzie Nobla z literatury, to nie pisalbys takich bzdur o Szymborskiej. Jestes taki sam beton niedouczony jak posel Suski. Prymitywne male ludziki, ktore ziueja nienawiscia do0 wszystkiego co jest inne. Poza tym naucz sie czytac poezji, ale bardzo watpie czy dorosles do twgo püoziomu. Odpowiedz Link Zgłoś
gromit123 Re: Wiśka Szymborska jak zawsze w awangardzie pos 01.05.07, 16:44 Wiekszosc, obawiam sie, nie dorasta do twojego 'poziomu'. Wczoraj np. t TVP moglismy ujzec dokument o tym jak to panowie literaci i artysci 'uciekali' w dyskusje i alkohol od znienawidzonego systemu. Zabraklo tam wgladu do materialow ktore sami na siebie sporzadzili donosczac na wyscigi. Odpowiedz Link Zgłoś
ekwiwokacja Nowa paranoja w PiS - ujawniaja sie kolejne debile 01.05.07, 16:35 Pod przewodnictwem debili Kaczynskich uposledzona holota halasuje! Spieprzac dziady! Odpowiedz Link Zgłoś
napoczeta_dziewica Suski: typowo tepy ryj PiSowski! 01.05.07, 16:40 Dowodzony przez debili Kaczynskich PiS demonstruje paranoje! Co za holota i jak dlugo jeszcze? Spieprzac dziady! Odpowiedz Link Zgłoś
ppietura Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 16:57 To prawda, niestety... - czerwone "przykleja" się niczym g... do butów do wartościowych osób, aby w ten sposób faktycznie się uwiarygodnić i zdobyć jakąś tam legitymizację społeczną... Ale już im się nie uda - już po nich. W naszym kraju potrzeba autentycznej lewicy, ale bez towarzyszy-złodzieji. Nawet fanatyk LPR-owiec (skądinąd niewątpliwe nieszczęście i kompromitacja dla kraju) jest lepszy od złodzieja, dlatego nie należy dać się nabrać. Fanatyk przynajmniej intencje (na ogół) ma dobre, che (na ogół) zbawiać innych, choć nie wie jak to robić. Złodziej zaś, to złodziej... Nawet intencji (a w zasadzie przede wszystkim intencji) nie ma dobrych, lecz permanentnie złe. Dziwię się wielu osobom, które pomimo że światłe wydawałoby się i inteligentne, a jednak na różne sposoby flirtują z czerwoną, sld-owską "lewicą" - jak choćby i p. profesor Magdalena Środa (bez 2 zdań ładna i bystra dziewczyna) - jak można pomóc polskim kobietom w spółce z SLD? Dziękuję bardzo, za tego rodzaju pomoc, i sądzę, ze polskie kobiety również dziękują za to - to zbyt wiele kosztuje, po prostu... Precz z SLD i z całą tą czerwoną bandą! Odpowiedz Link Zgłoś
maderic Lukrowany bolszewik i jego komunistyczna nimfa 01.05.07, 17:01 Lektura Szymborskiej z lat piedziesiatych moze powalic nawet quasi liberalow i demokratow na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 17:07 przecież Szymborska jest osobą pełnoletnią, w pełni władz umysłowych, kto jak kto ale ona na pewno nie ma problemów ze słowem pisanym, więc insynuacje Suskiego są skandalicznie obraźliwe...;P Odpowiedz Link Zgłoś
altspringe Ruch szubrawców, lewaków i pozytecznych idiotów 01.05.07, 17:07 (i idiotek). Szubrawcy postkomuniści, lewackie przymuły i drobne pijaczki - oto kwiat nowej formacji. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern mam nadzieję, że przy polonistach 01.05.07, 17:16 zadrżałaby Ci ręka...;))) :P Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Ruch szubrawców, lewaków i pozytecznych idiot 01.05.07, 18:19 altspringe napisał: > (i idiotek). Szubrawcy postkomuniści, lewackie przymuły i drobne pijaczki - oto > kwiat nowej formacji. Amen Jeżeli chcesz się dalej popisywać, musisz zmienić formułę. Twoje chamstwo dogoniło chamstwo aktywu PiS. Nihil novi sub sole. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Tak się zastanawiam... 01.05.07, 17:11 Czy jest jeszcze jakiś kraj, którego obywatele - zamiast chodzić z dumnie podniesioną głową dlatego, że ich rodakiem jest laureat nagrody Nobla - obrzucają tego laureata błotem. Dlaczego Polacy z uporem godnym lepszej sprawy niszczą wszystko, z czego mogą być dumni? Jak mamy liczyć na szacunek wobec nas, jeśli nie szanujemy sami siebie i siebie nawzajem? Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 17:15 > Dlaczego Polacy z uporem godnym lepszej sprawy niszczą wszystko, z czego mogą > być dumni? Jak mamy liczyć na szacunek wobec nas, jeśli nie szanujemy sami > siebie i siebie nawzajem? Tak zachowują się ci, którzy niczego nowego stworzyć nie potrafią. Kreują więc iluzję wmawiając nam, że właśnie niszczenie jest nową jakością, że deprecjonowanie i dekonstrukcja elementów systemu demokratycznego to droga do "lepszej Polski". Otóż takie zachowanie wynika z kompleksów. Nasz rząd to rząd ludzi, którzy przez lata wegetowali na marginesie polityki zawistnie marząc o władzy i zemście. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 17:32 Ano właśnie, trafione w "10". I jest jeszcze jedna rzecz, którą powinni rozumieć ci, którzy żyli w "tamtych czasach". Czasach z jednej strony strony wrednych, a z drugiej - w pewnym sensie podstępnych. To dla nas teraz wszystko jest oczywiste, bo po prostu z perspertywy (w tym przypadku perspektywy lat) wszystko widać lepiej, a oceny są łatwiejsze. Teraz jest bardzo łatwo powiedzieć o kimś, kto wtedy chciał żyć i funkcjonować na poziomie innym niż chłoporobotnik, że jest zdrajcą. Choćby jeden z braci Kaczyńskich (nie wiem który, nie odróżniam ich): w swojej pracy doktorskiej cytował i wychwalał Lenina. I co, czy go ktoś za to potępia? Nie, mówi się "takie to było czasy". Ano, były. Bardzo wiele osób wychodziło z założenia, że kłamanie i składanie obietnic bez pokrycia wobec ówczesnej władzy jest niewielką zbrodnią, jeśli nie idą za tym parszywe czyny, a pozwala "robić swoje". A dzisiaj ci ludzie są obrzucani błotem i eliminowani z życia publicznego. Jak to było z Wisławą Szymborską - nie wiem. Być może dała się w któryms momencie otumanić i rzeczywiście wierzyła w tamtą ideologię? Cóż, jeśli tak było - szkoda, ale trudno. Dzisiaj ważne jest to, że jest laureatką bardzo w świecie prestiżowej nagrody Nobla, że tę nagrodę otrzymała nie za wiersze o Stalinie, ale za całą swoją twórczość, i - co najważniejsze, że jest naszą rodaczką. Dodam jeszcze tylko jedno. Że głupoty typu Michnik = zdrajca, Geremek = komuch, Szymborska = stalinistka wypisują ludzie, którzy się urodzili po 1990 roku, jakoś (choć z trudem) mogę zrozumieć. Ale że podobny stosunek do tych ludzi mają działacze podziemia z czasów PRL - nie. To jest dla mnie łajdactwo, przeciwko któremu będę protestował. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 18:30 Zgadzam się z tobą w 100%. Dodam tylko, że nikt nie dostrzega absurdalności bolszewickich metod oceny przeszłości. Otóż większość ludzi, którzy żyli za realnego socjalizmu, dokładnie tak jak piszesz, musiała prędzej czy później pójść na jakiś kompromis. Zapisać się do partii aby awansować, dać komuś w łapę by kupić wózek dla dziecka, spisać protokół po powrocie z zagranicy czy podpisać świstek przed otrzymaniem paszportu. Większość chciała i musiała żyć w możliwie normalny sposób. Tymczasem nagle Polska stała się krajem pseudoopozycjonistów (tych z trzeciego szeregu), którzy oskarżają wszystkich zapominając o swoich kompromisach z komuną. Ciekawe też, że nikt nie wspomina o roli Macieja Giertycha we WRON. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 18:42 Dodam coś od siebie, za co być może zostanę nazwany komuchem albo stalinistą (choć Stalina znam tylko z historii). W połowie lat 80. skończyłem studia i rozpoczynałem pracę na uczelni. I wtedy mi oznajmiono, że mam się spotkać n egzekutywą PZPR, która oceni moje kwalifikacje. A ja nawet nie wiedziałem co to jest ta egzekutywa... Postanowiłem, że porozmawiać mogę, ale - jakby co - niczego nie podpiszę. Spotkałem się. Zapytano mnie dlaczego chcę tam pracować. Odpowiedziałem "bo mi się tu podoba". Na tym to wielkie badanie moich kwalifikacji się skończyło. Tyle że teraz nie wiem czy w jakichś papierach nie ma wzmianki że się spotkałem i czy ktoś kiedyś nie może mi próbować wmawiać współpracy z Partią Robotniczą. Bo cholernie łatwo jest wystawiać oceny nie znając ówczesnych realiów. Głowę daję, że gdyby ci dzisiejsi młodzi antykomunistyczni krzykacze choć raz powąchali woń gazu łzawiącego (wąchałem nie raz), to by nie byli tacy strasznie przemądrzali i wszechiwedzący. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 18:50 Dam głowę, że połowa z antykomunistycznych krzykaczy w tamtych czasach zostałaby równie głośno krzyczącymi i oddanymi "sprawie" ZMPowcami. To zwykli konformiści, ludzie zewnątrzsterowalni, nie posiadający własnych poglądów, powtarzający bezrefleksyjnie dogmaty swoich liderów. Smutne lecz prawdziwe. Znam kilka osób w podobnej do ciebie sytuacji. Nikt nie jest do końca pewien co znajduje się w jego aktach. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 19:00 Słowo "sytuacja" jest za mocne, to zwykły nieznaczący bzdet. Ale pokazujący, że po prostu czasy były inne. Nikt wtedy nie przypuszczał, że za kilka(nascie) lat będzie zupełnie inna Polska i że PZPR będzie już historią. Więc nieraz się dla świętego spokoju albo "wyższych celów" zgadzało na przykład na rozmowę z jakimś dziwnym człowiekiem, i robiło swoje. Bardzo wielu ludzi prowadziło swoiste podwójne życie - jedno niejako na pokaz, dla ówczesnej władzy, a drugie dla własnych ideałów. Między innymi właśnie dzięki temu Polska nie została tak ubezwłasnowolniona jak na przykład NRD albo Czechosłowacja. A teraz tam działa rozsądek, a u nas mamy idiotyczne, nie kończące się polowanie na czarownice. I, co najgorsze, sami to sobie zafundowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider nie bierz marginesu za ogół. 01.05.07, 17:33 macrad, nie popadajmy w przesadę. polacy są dumni ze swojej szymborskiej. choroba o której piszesz toczy tylko grupę ludzi z marginesu politycznego, którzy przez nieopatrzność wyborców i ironię losu uzyskali dostęp do władzy. ich głos nie reprezentuje całości społeczeństwa, lecz, jak już wspomniałem, margines. macrad napisał: > Czy jest jeszcze jakiś kraj, którego obywatele - zamiast chodzić z dumnie > podniesioną głową dlatego, że ich rodakiem jest laureat nagrody Nobla - > obrzucają tego laureata błotem. > Dlaczego Polacy z uporem godnym lepszej sprawy niszczą wszystko, z czego mogą > być dumni? Jak mamy liczyć na szacunek wobec nas, jeśli nie szanujemy sami > siebie i siebie nawzajem? > Odpowiedz Link Zgłoś
macrad ha, margines? 01.05.07, 17:38 Oczywiście, na szczęście zapewne masz rację. Ale, z drugiej strony, Szymborską obraża przedstawiciel partii, którą ponoć popiera około 1/4 Polaków. Więc próba jest, niestety, chyba dosyć reprezentatywna... Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Re: ha, margines? 01.05.07, 17:47 odwracając sytuację można napisać że szymborską obraża przedstawiciel partii której nie popiera około 3/4 polaków. a tylko ułamek z tych którzy (z do tej pory niezrozumiałych mi przyczyn) decydują sie popierać nadal PiS, zgadza sie ze słowami posła Suskiego. poseł Suski wypowiada się w swoim imieniu. jego fobie to jego problem. macrad napisał: > Oczywiście, na szczęście zapewne masz rację. Ale, z drugiej strony, Szymborską > obraża przedstawiciel partii, którą ponoć popiera około 1/4 Polaków. Więc próba > jest, niestety, chyba dosyć reprezentatywna... > Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: ha, margines? 01.05.07, 18:01 Gdyby Pan Suski nie był posłem i członkiem rządzącej partii - mógłbym się zgodzić. Ale on "prywatną osobą" nie jest, czy tego chce, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chirlider Re: ha, margines? 01.05.07, 18:13 trudno byłoby jednak napisać: Głos Suskiego - Głosem Narodu. ekstrapolowanie poglądów i fobii grupy polityków na wszystkich Polaków jest co najmniej nadużyciem. macrad napisał: > Gdyby Pan Suski nie był posłem i członkiem rządzącej partii - mógłbym się > zgodzić. Ale on "prywatną osobą" nie jest, czy tego chce, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: ha, margines? 01.05.07, 18:18 Ależ oczywiście masz rację i ja w żadnym razie nie przekładam głosu tego pana n awszystkich. Jednak troszkę mnie przeraża to, że jest w Polsce tak znaczny odsetek ludzi, którzy są gotowi zgnoić wszystko co wartościowe i z czego Polacy mogą być dumni. Jednak, niestety, ostatnie wybory wygrała partia, której celem jest przekreślenie tego wszystkiego, dzięki czemu ta właśnie partia mogła dojść do władzy i dzięki czemu nawet obłęd jej członków nie spowodował nagłego załamania np. gospodarki. Odpowiedz Link Zgłoś
zorro_i_juz W czsach gdy krzyczano Lenin wiecznie zywy 01.05.07, 17:32 W czsach gdy krzyczano Lenin wiecznie zywy pan suski byl malym chlopcem i bawil sie w piaskownicy lub kopal pilke. Nie sadze aby pamietal z autopsji ludzi ktorzy krzyczeli Lenin wiecznie zywy. Ci sa od dawna na emeryturze lub ich juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 17:43 niech wezmą Wałechę,ostatecznie też laureat Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 17:45 Czy ktoś może wie ile lat ma Szanowny Pan Suski? Ot tak, ciekaw jestem... Bo zachowuje się jak - bardzo przepraszam za wyrażenie - gnojek. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 17:47 www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/363.htm Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:08 Dziękuję. Znaczy - nie młodzik, a zwyczajny [...} (proszę wpisać co się chce). Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:17 macrad napisał: > Dziękuję. Znaczy - nie młodzik, a zwyczajny [PISdzielec } (proszę wpisać co się chce). Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:20 Nie, ja jednak napiszę "członek PiS". Z naciskiem na słowo "członek" ;-D (chyba nikogo nie obraziłem...?) Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:34 Porażacie, nas "PISdzielców" swoją wysublimowaną kulturą dialogu na argumenty. To szkoła PO czy SLD ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:42 PIS i dialog ,ale chyba z samoobrona !! Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:43 Najpierw szkoła podstawowa, potem średnia, a na końcu studia. A przede wszystkim dobre tradycje rodzinne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 17:48 Suski, z twoją gębą i mentalnością ciebie nikt nie "wykorzysta" Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis Czy to ten psychopata Suski, co ma legitymację AK? 01.05.07, 17:51 i patriotyzm w genach? Oraz walizkę niezrealizowanych recept od psychiatry? Odpowiedz Link Zgłoś
macrad Wynurzenia natury ogólnej 01.05.07, 18:00 Każdy naród ma (a w każdym razie mieć powinien) swoje świętości. Ludzi, których się darzy szacunkiem, i miejsca, w których się składa kwiaty. Można się oburzać przeciwko komunizmowi i Związkowi Radzieckiemu, ale nie widzę powodu by nie szanować grobów żołnierzy Armii Radzieckiej, którzy zakończyli życie na naszej ziemi. Można badać historię stanu wojennego, ale nie należy gnoić 84-letniego starego człowieka, który ten stan wprowadził, ale potem pomagał w jego rozmontowaniu i został pierwszym prezydentem III RP. Obrzydlistwem jest też nazywanie Lecha Wałęsy agentem Bolkiem albo kolaborantem. I tak samo - niezależnie od jego dzisiejszych poczynań i mojego stosunku do jego osoby - dożywotni szacunek będzie się należał obecnemu prezydentowi. I tego właśne nie mogą zrozumieć dzisiejsi rządzący - że jeśli ktoś napisze na murze "głupi Kaczor" albo jeśli Pana Kaczyńskiego obrazi pijany bezdomny, to znaczenie tego czynu jest znikome i nie warto się tą sprawą zajmować. Ale jak wydają oświadczenia wybitni profesorowie największych polskich uniwersytetów, albo jak zakładają stowarzyszenia nobliści, to już nie są przelewki. Bo obrażanie tych ludzi nic nie da. Bo obrażenie prawdziwych autorytetów nie jest możliwe i prowadzi tylko do jednego - do ośmieszania samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory.b Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:00 ci debile z PIS sami nic nie robia ,dodatkowo niszcza autorytety i wizerunek Polski.Wstyd mi ze jestem Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Wiśka Sz.: dawniej Stalin, dzisiaj Prezzio 01.05.07, 18:10 Wiśka, czołowa poetka ery stalinizmu w PRL, wielbicielka Stalina i przodujacego ustroju wie kiedy przeskoczyć w "nowy etap" Ta autorka poematów na cześc Stalina, podobnie jak inni stalinowcy tacy jak Geremek ( agitator ZMP potem szef POP PZPR na UW, postrach przedwojennych profesorów, oj zyją jeszcze studenci pamiętający wyczyny "Drogiego Bronisława" na Wydziale Historii UW), Mazowiecki (autor donosu na Biskupa C.Kaczmarka) idzie zawsze na fali "postępu". Dawniej to towarzystwo wysławiało Stalina, Bieruta i inne kanalie dzisiaj próbuje załapać się na dwór kolejnego PZPR-owskiego aparatczyka (dla nie wtajemniczonych bądź dotkniętych amnezją przypomnę - minister junty Stanu Wojennego) Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Marek Suski 01.05.07, 18:15 Pan Marek Suski nie mial okazji w przeszlosci wznosic okrzyki: "Lenin wiecznie zywy". Urodzony w 1958 nie zna realiow stalinizmu. To dobrze ale niech przy tej sposobnosci nie przypisuje sobie zaslugi nie robienia czegos czego okolicznosci na nim wcale nie wymuszaly. Odpowiedz Link Zgłoś
realista100 strzelec51.. Ale stary Suski był w PZPR... 01.05.07, 18:20 Tak jak ojciec Ziobry czy Dorna... Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: strzelec51.. Ale stary Suski był w PZPR... 01.05.07, 18:30 Tym bardziej przeto nie powinien sie wymadrzac. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Marek Suski 01.05.07, 18:31 Bredzisz, w naszym kraju żyło w jednym pokoleniu coś koło 35-38 mln Polaków, na których "okoliczności coś wymuszały" ale z tego tylko 2-2.5 mln kanalii, które poddały się temu wymuszeniu i budowały "socjalizm" działając w PZPR. Nie mówię, że reszta walczyła z komuną, tych była garstka, w skali kraju, ale jednak nie udało się sowietom i ich "inżynierom dusz", różnym Baumanom, Szymborskim, Kuroniom zbudować "nowego społeczeństwa" Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Gadajacy leb 01.05.07, 18:42 Znalazl sie "genetyczny prawicowiec". Panie kolego, jak przystalo na szanujacego sie prawicowca wymawiasz tym "inaczej myslacym" co najwyzej ich bledy mlodosci. I Bauman i Szymborska i Kuron i wielu, wielu innych dawno temu wyznalo swoje "grzechy" i zmienilo - radykalnie - poglady. Co wiecej, w dziedzinie zaslug w niebudowaniu spoleczenstwa sowieckiego, jak podejrzewam, sam Wasc im do piet nie dorastasz. I mieszasz zagadnienia bo nawet nie o to tu sie rozchodzi lecz, aby ktos kogo realia nie wystawily na prawdziwa probe charakteru nie wskakiwal na katedre moralistyki wydajac werdykty o innych, ktorych sytuacji zyciowych sam nie musial doswiadczac. Odpowiedz Link Zgłoś
szczamnapis Re: Marek Suski - ale ma legitymację AK w kieszeni 01.05.07, 19:28 więc choroba tego pana szczególnie mnie rozbawia. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: Kwasniewski skupia stalinowcow 01.05.07, 18:16 Do kompletu brakuje tu jeszcze Geremka. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 18:16 Genetyczny patriota dał głos. O tempora! O mores! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:11 ale Suski zna tylko łacinę podwórzową...:)) : Odpowiedz Link Zgłoś
tusex Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:17 Kolego pochwalcie swą erudycją.. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:19 tusex napisał: > Kolego pochwalcie swą erudycją.. Powyższe zdanie wygląda na nieco kalekie ale może to signum temporis. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:27 bossze, o cóż mnie Ty podejrzewasz...;))) niemniej; melius non tangere, clamo...;P Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:18 Hi. Problem w tym, że on przedstawicielem sporej grupy ludzi o intelekcie małomiasteczkowego fryzjerczyka. Na ich tle Główny Hucpiarz PRL bis błyszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:29 błyszczy, bo ma i odpowiednią prezencję i elokwencję (pożyczyłam od pana T.)...;))) :P Odpowiedz Link Zgłoś
baba_w_oknie Ta stara prukfe, jeszcze ktos chce wykorzystac? 01.05.07, 19:33 Toz to nekrofilia.! Fuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
tusex Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:48 isa.stern napisała: > błyszczy, bo ma i odpowiednią prezencję i elokwencję (pożyczyłam od pana T.)... > ;))) > :P > Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:24 Ten ruch tworzą osoby, które mają przeszłość komunistyczną, a teraz są postkomunistami - komentował w TVN 24 polityk PiS Marek Suski. To chyba lepiej niż pezetpeerowcy, naziści i kryminaliści, którzy tworzą gabinecik kurdupelka? No, tow. Suski, toście się bezmyślnie popisali. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
jrjrjr Ludzie! Nie męczcie Suskiego! 01.05.07, 18:28 Ludzie! Nie męczcie Suskiego! Przecież to przygłup nawet jak na standardy PiSowskie! Fryzjer-perukarz nagle znalazł się w Sejmie i do reszty mu się w móżdżku poprzestawiało! Litości dla durnia! Odpowiedz Link Zgłoś
na-mur Re: Ludzie! Nie męczcie Suskiego! 01.05.07, 19:26 Wiesz, są przykłady w historii kiedy mądry golibroda sterował królem. Ale to było dawno temu i nie w tej bajce. Odpowiedz Link Zgłoś
gawlo56 Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 18:30 Niech sie spiesza i wykorzystuja wszystkie mozliwosci ,zeby odsunac awanturnikow politycznych od wladzy.Rzad Kaczynskiego prosi USA o dostarczenie do Polski nieokreslonej ilosci rakiet typu Patriot.Skad ma na to pieniadze!!!! Informacje podal podajac sie na wysokie kregi w najnowszym wydaniu Finacial Times Deutschland .Die Welt pisze "Polska zbroi sie przeciwko wschodowi".Jeden z wysokich osobistosci NATO powiedzial "Polacy zwariowali" .Nie wszyscy ,dlatego popieram kazdy ruch -grupe polityczna w Polsce, ktora odsunie tych "wariatow od wladzy" Odpowiedz Link Zgłoś
contri1946 Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 18:31 kolejna wypowiedź genetycznego AK-owca, p(Osła) Suskiego świadcząca o poziomie inteligencji poniżej dna Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:38 Oczywiście poematu na cześć Prezzia. Ma babka wprawę, tyle poematów na cześć Stalina i "ustroju świetlanej przyszłości"... Że też tacy wiekowi ludzie nie mają wstydu, chyba nie myśli, że już nikt nie pamięta jej wycznów w czasach stalinowskich ? Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:43 Jej "wyczyny" w czasach stalinowskich, te propagandowe agitki, nijak się mają do poetyckiego kunsztu Szymborskiej. Tak trudno wam załapać, że błędy z przeszłości nie powinny dyskwalifikować całego życia człowieka, że każdy może się zmienić i wnieść coś dobrego do życia w tym smutnym kraju zawistnych ludzi. Trzeba by zdjąć maskę inkwizytora. Ale to zbyt trudne, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:45 laaazy_boy napisał: > Jej "wyczyny" w czasach stalinowskich, te propagandowe agitki, nijak się mają d > o > poetyckiego kunsztu Szymborskiej. Tak trudno wam załapać, że błędy z przeszłośc > i > nie powinny dyskwalifikować całego życia człowieka, że każdy może się zmienić i > wnieść coś dobrego do życia w tym smutnym kraju zawistnych ludzi. Trzeba by > zdjąć maskę inkwizytora. Ale to zbyt trudne, prawda ? . wychodzi na to ze ci z PISu jak krowy pogladow nie zmieniaja !! Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:53 Zmieniają je codziennie kotler. Pamiętasz może co premier mówił o współpracy z ludźmi "marnej reputacji", o tanim państwie, o odpartyjnieniu urzędów i spółek skarbu państwa? Nie wspominam już o 3 mln mieszkań, mirażach skutecznej polityki zagranicznej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:07 Ale ja podziwiam Wiśkę za to , że właśnie się NIE ZMIENIŁA ! i w latach 50-tych i dzisiaj w "wolnej" Polsce była i jest z komunistami. Podkreśliłem tylko jej wierność i przywiązanie, a to, przyznasz, rzadkośc w dzisiejszym świecie. A tak na serio, oczywiście każdy mógł w młodości popełniać błędy i pleść bzdury czy robić świństwa, tyle że Wiśka była wtedy już dorosłą osobą i wtedy, gdy poatriotów mordowano na Rakowieckiej strzałem w tył głowy i wrzucano do dołów z wapnem ona sławiła stalinizm. Być może przejrzała na oczy, choć nigdy nie słyszałem choćby słowa zawstydzenia swą dawną "twórczością", tylko dlaczego dzisiaj pozawla sobie odgrywać rolę "autorytetu moralnego" i stale pouczać nas maluczkich w swerze moralności. Kto nie zdał egzaminu w "godzinie próby" nie powinien pchac się dzisiaj na świecznik, to po prostu niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:10 ale nie ona strzelala tylko koledzy ojca Dorna i ojca blizniakow. (wszak lubicie wyciaganie rodzinnych zwiazkow) Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:07 Ale ja podziwiam Wiśkę za to , że właśnie się NIE ZMIENIŁA ! i w latach 50-tych i dzisiaj w "wolnej" Polsce była i jest z komunistami. Podkreśliłem tylko jej wierność i przywiązanie, a to, przyznasz, rzadkośc w dzisiejszym świecie. A tak na serio, oczywiście każdy mógł w młodości popełniać błędy i pleść bzdury czy robić świństwa, tyle że Wiśka była wtedy już dorosłą osobą i wtedy, gdy poatriotów mordowano na Rakowieckiej strzałem w tył głowy i wrzucano do dołów z wapnem ona sławiła stalinizm. Być może przejrzała na oczy, choć nigdy nie słyszałem choćby słowa zawstydzenia swą dawną "twórczością", tylko dlaczego dzisiaj pozawla sobie odgrywać rolę "autorytetu moralnego" i stale pouczać nas maluczkich w swerze moralności. Kto nie zdał egzaminu w "godzinie próby" nie powinien pchac się dzisiaj na świecznik, to po prostu niesmaczne Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:18 Ależ teza, że każdy kto nie był (jak Kaczyńscy i ich poplecznicy) w trzecim szeregu opozycji i z różnych powodów był lub współpracował z PZPR (jak większość Polaków) jest automatycznie kneblowany przez PiSowców współpracujących z PZPRowcami z Samoobrona i brunatnym LPR. Otóż Szymborska ma z pewnością dużo więcej do powiedzenia i jest o wiele lepszym materiałem na autorytet moralny niż Lepper, Łyżwiński, Giertych, Gosiewski, Kuchciński czy Surmacz. Odpowiedz Link Zgłoś
tusex Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:29 Kuzwa, Szymborską czyta 0.00000001 ludzi "lejzy boj". Jedziesz "po płyciźnie".Jasne lepiej mieć brud za paznokciami, i mowić, "że deszcz pada". Bronisz Się, bo masz brud za paznokciami...i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:49 A to szkoda, ze tak malo bo to dobra poezja. Zle tylko swiadczy o poziomie wyksztalcenia ludzi w dzisiejszej Polsce. Potrzeba nam pilnie wiecej wyksztalciuchow. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:10 Problem w tym, że rządzą nami postaci o mentalności Edka z "Tanga" Mrożka. Szczycące się swoim grubiaństwem, przyznające się z dumą do swej intelektualnej abnegacji. Zawistni ludzi małego formatu, którzy dowartościowują się niszcząc autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
tusex Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:26 Widzisz kolego, żyjesz w sztuce wirtulanmj, wroć do rzczywistości... Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:31 > Widzisz kolego, żyjesz w sztuce wirtulanmj, wroć do rzczywistości... Chłopcze, pójdź do szkoły, na jakieś nauki, korepetycje, po rozum do głowy, a następnie zacznij się wypowiadać. Zważywszy na twój brak jakichkolwiek horyzontów i związanej z nimi zdolności do refleksji - dyskusja z tobą jest bezcelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelec51 Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 20:53 o ile musi stac sie gorzej aby zaczelo byc lepiej? Jak by na to nie patrzec, tych ludzi co teraz rzadza ktos wybral. Ze Kaczynscy oszukali i wdali sie w "aljanse" ze zlodziejaszkami spod znaku "Samoobrony" i nawiedzonymi ignorantami a'la Giertych i Orzechowski to fakt ale juz samo to, ze mieli taki wybor wprawia w stan przewleklego przygnebienia. A i fakt, ze glupia gadaniana o dziadku z Werhmachtu byc moze pozbawila Tuska zwyciestwa wyborczego nie wplywa n apoprawe humoru. Wyborco obudz sie - zacznij myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 21:32 Ha, wystarczy pojechać kilka, kilkanaście kilometrów poza granice dużego miasta do popegeerowskiej wsi, by zobaczyć, jak wygląda i usłyszeć jakie poglądy reprezentuje większość polskiego społeczeństwa. To pokolenie już nie zdąży nauczyć się demokracji i pragmatyzmu podczas podejmowania decyzji wyborczych. Myślę, że będzie dobrze, gdy ludzie zaczną dostrzegać różnicę pomiędzy rzeczywistymi efektami, które wynikają z działań władzy a zwykłą propagandą i lansowanymi tematami odwracającymi uwagę od spraw naprawdę istotnych, w których np. aktualny rząd daje d..py. Odpowiedz Link Zgłoś
maderic Re: Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 21:36 prawdziwe pytanko jest kto te PGR i ludzi stworzyl - maly kretacz, buc i narcyz sa ofiarami wlasnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 21:43 Bzdury. Tych ludzi nikt nie "stworzył". Przed kolektywizacją był chłop małorolny. Po kolektywizacji z małorolnego stał się zwykłym kombinatorem. A kiedy system padł - kombinator nie miał już sposobności do kradzieży - więc załatwił sobie rentę nie próbując nawet spróbować walczyć o lepszą przyszłość. Tych ludzi trzeba reedukować. Nauczyć ich na nowo odpowiedzialności za siebie, swoje rodziny, kraj, prace. Wytłumaczyć od nowa zasady demokracji i to, że ich życie zależy od tego, czy będą mieli choćby odrobinę inicjatywy. Tymczasem Kaczory i Lepper z Giertychem wmawiają im, że "ktoś" im przyszłość odebrał, okradł ich itp. Do tego te puste obietnice, że coś się zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:12 nic na to nie porade ze umiesz pisac a czytac nie umiesz to twoj problem nie moj Odpowiedz Link Zgłoś
tusex Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:39 Mam Was... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:43 Suski musial spasc gdy sucha galaz pod nim sie zalamala! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:11 w przypadku Suskiego to można mówić tylko o załamaniu... nerwowym...;) Odpowiedz Link Zgłoś