Dodaj do ulubionych

Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy...

• talking_head Wiśka Szymborska jak zawsze w awangardzie postępu 01.05.07, 16:31
      Nasza "noblistka" jak zawsze z komuną. Wierna córa Stalina
      i tym razem daje świadectwo. Tak trzymać Towarzyszko !
      Dawniej pisała peany na cześć Stalina dziś pewnie przerzuci
      się na Prezzia.
      • sceptyczka Re: Wiśka Szymborska jak zawsze w awangardzie pos 01.05.07, 16:39
        Gdybys cokolwiek wiedzial o nagrodzie Nobla z literatury, to nie pisalbys takich
        bzdur o Szymborskiej. Jestes taki sam beton niedouczony jak posel Suski.
        Prymitywne male ludziki, ktore ziueja nienawiscia do0 wszystkiego co jest inne.
        Poza tym naucz sie czytac poezji, ale bardzo watpie czy dorosles do twgo püoziomu.
        • gromit123 Re: Wiśka Szymborska jak zawsze w awangardzie pos 01.05.07, 16:44
          Wiekszosc, obawiam sie, nie dorasta do twojego 'poziomu'.

Wczoraj np. t TVP moglismy ujzec dokument o tym jak to panowie literaci i
          artysci 'uciekali' w dyskusje i alkohol od znienawidzonego systemu.

Zabraklo tam wgladu do materialow ktore sami na siebie sporzadzili donosczac na
          wyscigi.
    • ekwiwokacja Nowa paranoja w PiS - ujawniaja sie kolejne debile 01.05.07, 16:35
      Pod przewodnictwem debili Kaczynskich uposledzona holota halasuje!
      Spieprzac dziady!
    • t-800 Czego Suski uczepił się tej wybitnej... 01.05.07, 16:36
      ... stalinistki?
    • napoczeta_dziewica Suski: typowo tepy ryj PiSowski! 01.05.07, 16:40
      Dowodzony przez debili Kaczynskich PiS demonstruje paranoje!
      Co za holota i jak dlugo jeszcze?
      Spieprzac dziady!
    • ppietura Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 16:57
      To prawda, niestety... - czerwone "przykleja" się niczym g... do butów do
      wartościowych osób, aby w ten sposób faktycznie się uwiarygodnić i zdobyć jakąś
      tam legitymizację społeczną... Ale już im się nie uda - już po nich. W naszym
      kraju potrzeba autentycznej lewicy, ale bez towarzyszy-złodzieji. Nawet fanatyk
      LPR-owiec (skądinąd niewątpliwe nieszczęście i kompromitacja dla kraju) jest
      lepszy od złodzieja, dlatego nie należy dać się nabrać. Fanatyk przynajmniej
      intencje (na ogół) ma dobre, che (na ogół) zbawiać innych, choć nie wie jak to
      robić. Złodziej zaś, to złodziej... Nawet intencji (a w zasadzie przede
      wszystkim intencji) nie ma dobrych, lecz permanentnie złe. Dziwię się wielu
      osobom, które pomimo że światłe wydawałoby się i inteligentne, a jednak na różne
      sposoby flirtują z czerwoną, sld-owską "lewicą" - jak choćby i p. profesor
      Magdalena Środa (bez 2 zdań ładna i bystra dziewczyna) - jak można pomóc polskim
      kobietom w spółce z SLD? Dziękuję bardzo, za tego rodzaju pomoc, i sądzę, ze
      polskie kobiety również dziękują za to - to zbyt wiele kosztuje, po prostu...
      Precz z SLD i z całą tą czerwoną bandą!
      • maderic Lukrowany bolszewik i jego komunistyczna nimfa 01.05.07, 17:01
        Lektura Szymborskiej z lat piedziesiatych moze powalic nawet quasi liberalow i
        demokratow na kolana.
    • signal Suski, a wy jesteście bolszewikami 01.05.07, 16:59
      wypisz-wymaluj
    • isa.stern Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 17:07
      przecież Szymborska jest osobą pełnoletnią, w pełni władz umysłowych, kto jak
      kto ale ona na pewno nie ma problemów ze słowem pisanym, więc insynuacje
      Suskiego są skandalicznie obraźliwe...;P
    • altspringe Ruch szubrawców, lewaków i pozytecznych idiotów 01.05.07, 17:07
      (i idiotek). Szubrawcy postkomuniści, lewackie przymuły i drobne pijaczki - oto
      kwiat nowej formacji. Amen
      • maderic dodal bym do tego gejow i scientologow 01.05.07, 17:09
        .
        • bart.j Suski.. to bolszewicki cham, jak jego szef.... 01.05.07, 17:12
        • isa.stern mam nadzieję, że przy polonistach 01.05.07, 17:16
          zadrżałaby Ci ręka...;)))
          :P
      • uu1 Re: Ruch szubrawców, lewaków i pozytecznych idiot 01.05.07, 18:19
        altspringe napisał:

> (i idiotek). Szubrawcy postkomuniści, lewackie przymuły i drobne pijaczki - oto
        > kwiat nowej formacji. Amen
        Jeżeli chcesz się dalej popisywać, musisz zmienić formułę. Twoje chamstwo
        dogoniło chamstwo aktywu PiS. Nihil novi sub sole.
      • jack.flash Jezyk jak z Sowietow, Chin, NRD i PRL 01.05.07, 18:22
    • macrad Tak się zastanawiam... 01.05.07, 17:11
      Czy jest jeszcze jakiś kraj, którego obywatele - zamiast chodzić z dumnie
      podniesioną głową dlatego, że ich rodakiem jest laureat nagrody Nobla -
      obrzucają tego laureata błotem.
      Dlaczego Polacy z uporem godnym lepszej sprawy niszczą wszystko, z czego mogą
      być dumni? Jak mamy liczyć na szacunek wobec nas, jeśli nie szanujemy sami
      siebie i siebie nawzajem?
      • laaazy_boy Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 17:15
        > Dlaczego Polacy z uporem godnym lepszej sprawy niszczą wszystko, z czego mogą
        > być dumni? Jak mamy liczyć na szacunek wobec nas, jeśli nie szanujemy sami
        > siebie i siebie nawzajem?

Tak zachowują się ci, którzy niczego nowego stworzyć nie potrafią. Kreują więc
        iluzję wmawiając nam, że właśnie niszczenie jest nową jakością, że
        deprecjonowanie i dekonstrukcja elementów systemu demokratycznego to droga do
        "lepszej Polski". Otóż takie zachowanie wynika z kompleksów. Nasz rząd to rząd
        ludzi, którzy przez lata wegetowali na marginesie polityki zawistnie marząc o
        władzy i zemście.
        • macrad Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 17:32
          Ano właśnie, trafione w "10".

I jest jeszcze jedna rzecz, którą powinni rozumieć ci, którzy żyli w "tamtych
          czasach". Czasach z jednej strony strony wrednych, a z drugiej - w pewnym sensie
          podstępnych. To dla nas teraz wszystko jest oczywiste, bo po prostu z
          perspertywy (w tym przypadku perspektywy lat) wszystko widać lepiej, a oceny są
          łatwiejsze. Teraz jest bardzo łatwo powiedzieć o kimś, kto wtedy chciał żyć i
          funkcjonować na poziomie innym niż chłoporobotnik, że jest zdrajcą. Choćby jeden
          z braci Kaczyńskich (nie wiem który, nie odróżniam ich): w swojej pracy
          doktorskiej cytował i wychwalał Lenina. I co, czy go ktoś za to potępia? Nie,
          mówi się "takie to było czasy". Ano, były. Bardzo wiele osób wychodziło z
          założenia, że kłamanie i składanie obietnic bez pokrycia wobec ówczesnej władzy
          jest niewielką zbrodnią, jeśli nie idą za tym parszywe czyny, a pozwala "robić
          swoje". A dzisiaj ci ludzie są obrzucani błotem i eliminowani z życia
          publicznego. Jak to było z Wisławą Szymborską - nie wiem. Być może dała się w
          któryms momencie otumanić i rzeczywiście wierzyła w tamtą ideologię? Cóż, jeśli
          tak było - szkoda, ale trudno. Dzisiaj ważne jest to, że jest laureatką bardzo w
          świecie prestiżowej nagrody Nobla, że tę nagrodę otrzymała nie za wiersze o
          Stalinie, ale za całą swoją twórczość, i - co najważniejsze, że jest naszą rodaczką.

Dodam jeszcze tylko jedno. Że głupoty typu Michnik = zdrajca, Geremek = komuch,
          Szymborska = stalinistka wypisują ludzie, którzy się urodzili po 1990 roku,
          jakoś (choć z trudem) mogę zrozumieć. Ale że podobny stosunek do tych ludzi mają
          działacze podziemia z czasów PRL - nie. To jest dla mnie łajdactwo, przeciwko
          któremu będę protestował.
          • laaazy_boy Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 18:30
            Zgadzam się z tobą w 100%. Dodam tylko, że nikt nie dostrzega absurdalności
            bolszewickich metod oceny przeszłości. Otóż większość ludzi, którzy żyli za
            realnego socjalizmu, dokładnie tak jak piszesz, musiała prędzej czy później
            pójść na jakiś kompromis. Zapisać się do partii aby awansować, dać komuś w łapę
            by kupić wózek dla dziecka, spisać protokół po powrocie z zagranicy czy podpisać
            świstek przed otrzymaniem paszportu. Większość chciała i musiała żyć w możliwie
            normalny sposób. Tymczasem nagle Polska stała się krajem pseudoopozycjonistów
            (tych z trzeciego szeregu), którzy oskarżają wszystkich zapominając o swoich
            kompromisach z komuną.

Ciekawe też, że nikt nie wspomina o roli Macieja Giertycha we WRON.
            • macrad Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 18:42
              Dodam coś od siebie, za co być może zostanę nazwany komuchem albo stalinistą
              (choć Stalina znam tylko z historii).

W połowie lat 80. skończyłem studia i rozpoczynałem pracę na uczelni. I wtedy mi
              oznajmiono, że mam się spotkać n egzekutywą PZPR, która oceni moje kwalifikacje.
              A ja nawet nie wiedziałem co to jest ta egzekutywa...
              Postanowiłem, że porozmawiać mogę, ale - jakby co - niczego nie podpiszę.
              Spotkałem się. Zapytano mnie dlaczego chcę tam pracować. Odpowiedziałem "bo mi
              się tu podoba". Na tym to wielkie badanie moich kwalifikacji się skończyło. Tyle
              że teraz nie wiem czy w jakichś papierach nie ma wzmianki że się spotkałem i czy
              ktoś kiedyś nie może mi próbować wmawiać współpracy z Partią Robotniczą. Bo
              cholernie łatwo jest wystawiać oceny nie znając ówczesnych realiów. Głowę daję,
              że gdyby ci dzisiejsi młodzi antykomunistyczni krzykacze choć raz powąchali woń
              gazu łzawiącego (wąchałem nie raz), to by nie byli tacy strasznie przemądrzali i
              wszechiwedzący.
              • laaazy_boy Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 18:50
                Dam głowę, że połowa z antykomunistycznych krzykaczy w tamtych czasach zostałaby
                równie głośno krzyczącymi i oddanymi "sprawie" ZMPowcami. To zwykli konformiści,
                ludzie zewnątrzsterowalni, nie posiadający własnych poglądów, powtarzający
                bezrefleksyjnie dogmaty swoich liderów. Smutne lecz prawdziwe.

Znam kilka osób w podobnej do ciebie sytuacji. Nikt nie jest do końca pewien co
                znajduje się w jego aktach.

• macrad Re: Tak się zastanawiam... 01.05.07, 19:00
                  Słowo "sytuacja" jest za mocne, to zwykły nieznaczący bzdet. Ale pokazujący, że
                  po prostu czasy były inne. Nikt wtedy nie przypuszczał, że za kilka(nascie) lat
                  będzie zupełnie inna Polska i że PZPR będzie już historią. Więc nieraz się dla
                  świętego spokoju albo "wyższych celów" zgadzało na przykład na rozmowę z jakimś
                  dziwnym człowiekiem, i robiło swoje. Bardzo wielu ludzi prowadziło swoiste
                  podwójne życie - jedno niejako na pokaz, dla ówczesnej władzy, a drugie dla
                  własnych ideałów. Między innymi właśnie dzięki temu Polska nie została tak
                  ubezwłasnowolniona jak na przykład NRD albo Czechosłowacja. A teraz tam działa
                  rozsądek, a u nas mamy idiotyczne, nie kończące się polowanie na czarownice. I,
                  co najgorsze, sami to sobie zafundowaliśmy.
      • chirlider nie bierz marginesu za ogół. 01.05.07, 17:33
        macrad, nie popadajmy w przesadę.
        polacy są dumni ze swojej szymborskiej.
        choroba o której piszesz toczy tylko grupę ludzi z marginesu politycznego,
        którzy przez nieopatrzność wyborców i ironię losu uzyskali dostęp do władzy.

ich głos nie reprezentuje całości społeczeństwa, lecz, jak już wspomniałem,
        margines.

macrad napisał:

> Czy jest jeszcze jakiś kraj, którego obywatele - zamiast chodzić z dumnie
        > podniesioną głową dlatego, że ich rodakiem jest laureat nagrody Nobla -
        > obrzucają tego laureata błotem.
        > Dlaczego Polacy z uporem godnym lepszej sprawy niszczą wszystko, z czego mogą
        > być dumni? Jak mamy liczyć na szacunek wobec nas, jeśli nie szanujemy sami
        > siebie i siebie nawzajem?
        >
        • macrad ha, margines? 01.05.07, 17:38
          Oczywiście, na szczęście zapewne masz rację. Ale, z drugiej strony, Szymborską
          obraża przedstawiciel partii, którą ponoć popiera około 1/4 Polaków. Więc próba
          jest, niestety, chyba dosyć reprezentatywna...
          • chirlider Re: ha, margines? 01.05.07, 17:47
            odwracając sytuację można napisać że szymborską obraża przedstawiciel partii
            której nie popiera około 3/4 polaków.
            a tylko ułamek z tych którzy (z do tej pory niezrozumiałych mi przyczyn)
            decydują sie popierać nadal PiS, zgadza sie ze słowami posła Suskiego.

poseł Suski wypowiada się w swoim imieniu. jego fobie to jego problem.

macrad napisał:

> Oczywiście, na szczęście zapewne masz rację. Ale, z drugiej strony, Szymborską
            > obraża przedstawiciel partii, którą ponoć popiera około 1/4 Polaków. Więc
            próba
            > jest, niestety, chyba dosyć reprezentatywna...
            >
            • macrad Re: ha, margines? 01.05.07, 18:01
              Gdyby Pan Suski nie był posłem i członkiem rządzącej partii - mógłbym się
              zgodzić. Ale on "prywatną osobą" nie jest, czy tego chce, czy nie.
              • chirlider Re: ha, margines? 01.05.07, 18:13
                trudno byłoby jednak napisać: Głos Suskiego - Głosem Narodu.

ekstrapolowanie poglądów i fobii grupy polityków na wszystkich Polaków jest co
                najmniej nadużyciem.

macrad napisał:

> Gdyby Pan Suski nie był posłem i członkiem rządzącej partii - mógłbym się
                > zgodzić. Ale on "prywatną osobą" nie jest, czy tego chce, czy nie.
                • macrad Re: ha, margines? 01.05.07, 18:18
                  Ależ oczywiście masz rację i ja w żadnym razie nie przekładam głosu tego pana n
                  awszystkich. Jednak troszkę mnie przeraża to, że jest w Polsce tak znaczny
                  odsetek ludzi, którzy są gotowi zgnoić wszystko co wartościowe i z czego Polacy
                  mogą być dumni. Jednak, niestety, ostatnie wybory wygrała partia, której celem
                  jest przekreślenie tego wszystkiego, dzięki czemu ta właśnie partia mogła dojść
                  do władzy i dzięki czemu nawet obłęd jej członków nie spowodował nagłego
                  załamania np. gospodarki.
    • zorro_i_juz W czsach gdy krzyczano Lenin wiecznie zywy 01.05.07, 17:32
      W czsach gdy krzyczano Lenin wiecznie zywy pan suski byl malym chlopcem i bawil
      sie w piaskownicy lub kopal pilke. Nie sadze aby pamietal z autopsji ludzi
      ktorzy krzyczeli Lenin wiecznie zywy. Ci sa od dawna na emeryturze lub ich juz
      nie ma.
    • ambl Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 17:43
      niech wezmą Wałechę,ostatecznie też laureat Nobla
    • macrad Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 17:45
      Czy ktoś może wie ile lat ma Szanowny Pan Suski?
      Ot tak, ciekaw jestem...
      Bo zachowuje się jak - bardzo przepraszam za wyrażenie - gnojek.
      • kolter Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 17:47
        www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/363.htm
        • macrad Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:08
          Dziękuję. Znaczy - nie młodzik, a zwyczajny [...} (proszę wpisać co się chce).
          • kolter Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:17
            macrad napisał:

> Dziękuję. Znaczy - nie młodzik, a zwyczajny [PISdzielec } (proszę wpisać co
            się chce).
            • macrad Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:20
              Nie, ja jednak napiszę "członek PiS". Z naciskiem na słowo "członek" ;-D
              (chyba nikogo nie obraziłem...?)
              • talking_head Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:34
                Porażacie, nas "PISdzielców" swoją wysublimowaną kulturą
                dialogu na argumenty. To szkoła PO czy SLD ?
                • kolter Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:42
                  PIS i dialog ,ale chyba z samoobrona !!
                • macrad Re: Pytanie do dobrze zorientowanych 01.05.07, 18:43
                  Najpierw szkoła podstawowa, potem średnia, a na końcu studia. A przede wszystkim
                  dobre tradycje rodzinne.
    • dzakarta Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 17:48
      Suski,
      z twoją gębą i mentalnością ciebie nikt nie "wykorzysta"
    • szczamnapis Czy to ten psychopata Suski, co ma legitymację AK? 01.05.07, 17:51
      i patriotyzm w genach? Oraz walizkę niezrealizowanych recept od psychiatry?
      • realista100 Ta twarz na fotce.. typowa gęba psychopaty... 01.05.07, 17:58
    • macrad Wynurzenia natury ogólnej 01.05.07, 18:00
      Każdy naród ma (a w każdym razie mieć powinien) swoje świętości. Ludzi, których
      się darzy szacunkiem, i miejsca, w których się składa kwiaty. Można się oburzać
      przeciwko komunizmowi i Związkowi Radzieckiemu, ale nie widzę powodu by nie
      szanować grobów żołnierzy Armii Radzieckiej, którzy zakończyli życie na naszej
      ziemi. Można badać historię stanu wojennego, ale nie należy gnoić 84-letniego
      starego człowieka, który ten stan wprowadził, ale potem pomagał w jego
      rozmontowaniu i został pierwszym prezydentem III RP. Obrzydlistwem jest też
      nazywanie Lecha Wałęsy agentem Bolkiem albo kolaborantem. I tak samo -
      niezależnie od jego dzisiejszych poczynań i mojego stosunku do jego osoby -
      dożywotni szacunek będzie się należał obecnemu prezydentowi.

I tego właśne nie mogą zrozumieć dzisiejsi rządzący - że jeśli ktoś napisze na
      murze "głupi Kaczor" albo jeśli Pana Kaczyńskiego obrazi pijany bezdomny, to
      znaczenie tego czynu jest znikome i nie warto się tą sprawą zajmować. Ale jak
      wydają oświadczenia wybitni profesorowie największych polskich uniwersytetów,
      albo jak zakładają stowarzyszenia nobliści, to już nie są przelewki. Bo
      obrażanie tych ludzi nic nie da. Bo obrażenie prawdziwych autorytetów nie jest
      możliwe i prowadzi tylko do jednego - do ośmieszania samego siebie.
    • gregory.b Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:00
      ci debile z PIS sami nic nie robia ,dodatkowo niszcza autorytety i wizerunek
      Polski.Wstyd mi ze jestem Polakiem
    • talking_head Wiśka Sz.: dawniej Stalin, dzisiaj Prezzio 01.05.07, 18:10
      Wiśka, czołowa poetka ery stalinizmu w PRL,
      wielbicielka Stalina i przodujacego
      ustroju wie kiedy przeskoczyć w "nowy etap"
      Ta autorka poematów na cześc Stalina, podobnie
      jak inni stalinowcy tacy jak Geremek ( agitator
      ZMP potem szef POP PZPR na UW, postrach przedwojennych
      profesorów, oj zyją jeszcze studenci pamiętający wyczyny
      "Drogiego Bronisława" na Wydziale Historii UW), Mazowiecki
      (autor donosu na Biskupa C.Kaczmarka) idzie zawsze na fali
      "postępu". Dawniej to towarzystwo wysławiało Stalina, Bieruta
      i inne kanalie dzisiaj próbuje załapać się na dwór kolejnego
      PZPR-owskiego aparatczyka (dla nie wtajemniczonych bądź dotkniętych
      amnezją przypomnę - minister junty Stanu Wojennego)
    • strzelec51 Marek Suski 01.05.07, 18:15
      Pan Marek Suski nie mial okazji w przeszlosci wznosic okrzyki: "Lenin wiecznie
      zywy". Urodzony w 1958 nie zna realiow stalinizmu. To dobrze ale niech przy tej
      sposobnosci nie przypisuje sobie zaslugi nie robienia czegos czego okolicznosci
      na nim wcale nie wymuszaly.
      • realista100 strzelec51.. Ale stary Suski był w PZPR... 01.05.07, 18:20
        Tak jak ojciec Ziobry czy Dorna...
        • strzelec51 Re: strzelec51.. Ale stary Suski był w PZPR... 01.05.07, 18:30
          Tym bardziej przeto nie powinien sie wymadrzac.
          ;-)
      • talking_head Re: Marek Suski 01.05.07, 18:31
        Bredzisz, w naszym kraju żyło w jednym pokoleniu
        coś koło 35-38 mln Polaków, na których "okoliczności
        coś wymuszały" ale z tego tylko 2-2.5 mln kanalii,
        które poddały się temu wymuszeniu i budowały "socjalizm"
        działając w PZPR. Nie mówię, że reszta walczyła z komuną,
        tych była garstka, w skali kraju, ale jednak nie udało się
        sowietom i ich "inżynierom dusz", różnym Baumanom, Szymborskim,
        Kuroniom zbudować "nowego społeczeństwa"
        • strzelec51 Gadajacy leb 01.05.07, 18:42
          Znalazl sie "genetyczny prawicowiec".
          Panie kolego, jak przystalo na szanujacego sie prawicowca wymawiasz
          tym "inaczej myslacym" co najwyzej ich bledy mlodosci. I Bauman i Szymborska i
          Kuron i wielu, wielu innych dawno temu wyznalo swoje "grzechy" i zmienilo -
          radykalnie - poglady. Co wiecej, w dziedzinie zaslug w niebudowaniu
          spoleczenstwa sowieckiego, jak podejrzewam, sam Wasc im do piet nie dorastasz.

I mieszasz zagadnienia bo nawet nie o to tu sie rozchodzi lecz, aby ktos kogo
          realia nie wystawily na prawdziwa probe charakteru nie wskakiwal na katedre
          moralistyki wydajac werdykty o innych, ktorych sytuacji zyciowych sam nie
          musial doswiadczac.
      • szczamnapis Re: Marek Suski - ale ma legitymację AK w kieszeni 01.05.07, 19:28
        więc choroba tego pana szczególnie mnie rozbawia.
    • polonus3 Re: Kwasniewski skupia stalinowcow 01.05.07, 18:16
      Do kompletu brakuje tu jeszcze Geremka.
    • uu1 Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 18:16
      Genetyczny patriota dał głos. O tempora! O mores!
      • isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:11
        ale Suski zna tylko łacinę podwórzową...:))
        :
        • tusex Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:17
          Kolego pochwalcie swą erudycją..
          • uu1 Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:19
            tusex napisał:

> Kolego pochwalcie swą erudycją..
            Powyższe zdanie wygląda na nieco kalekie ale może to signum temporis.
          • isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:27
            bossze, o cóż mnie Ty podejrzewasz...;)))
            niemniej; melius non tangere, clamo...;P
        • uu1 Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:18
          Hi. Problem w tym, że on przedstawicielem sporej grupy ludzi o intelekcie
          małomiasteczkowego fryzjerczyka. Na ich tle Główny Hucpiarz PRL bis błyszczy.
          • isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:29
            błyszczy, bo ma i odpowiednią prezencję i elokwencję (pożyczyłam od pana T.)...;)))
            :P
            • baba_w_oknie Ta stara prukfe, jeszcze ktos chce wykorzystac? 01.05.07, 19:33
              Toz to nekrofilia.! Fuj!!
            • tusex Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:48
              isa.stern napisała:

> błyszczy, bo ma i odpowiednią prezencję i elokwencję (pożyczyłam od pana
              T.)...
              > ;)))
              > :P
              >
    • mark.parker Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:24
      Ten ruch tworzą osoby, które mają przeszłość komunistyczną, a teraz są
      postkomunistami - komentował w TVN 24 polityk PiS Marek Suski.

To chyba lepiej niż pezetpeerowcy, naziści i kryminaliści, którzy tworzą
      gabinecik kurdupelka? No, tow. Suski, toście się bezmyślnie popisali. Jak zwykle.
      • jrjrjr Ludzie! Nie męczcie Suskiego! 01.05.07, 18:28
        Ludzie! Nie męczcie Suskiego! Przecież to przygłup nawet jak na standardy
        PiSowskie! Fryzjer-perukarz nagle znalazł się w Sejmie i do reszty mu się w
        móżdżku poprzestawiało! Litości dla durnia!
        • na-mur Re: Ludzie! Nie męczcie Suskiego! 01.05.07, 19:26
          Wiesz, są przykłady w historii kiedy mądry golibroda sterował królem. Ale to
          było dawno temu i nie w tej bajce.
    • gawlo56 Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 18:30
      Niech sie spiesza i wykorzystuja wszystkie mozliwosci ,zeby odsunac
      awanturnikow politycznych od wladzy.Rzad Kaczynskiego prosi USA o dostarczenie
      do Polski nieokreslonej ilosci rakiet typu Patriot.Skad ma na to pieniadze!!!!
      Informacje podal podajac sie na wysokie kregi w najnowszym wydaniu Finacial
      Times Deutschland .Die Welt pisze "Polska zbroi sie przeciwko wschodowi".Jeden
      z wysokich osobistosci NATO powiedzial "Polacy zwariowali" .Nie
      wszyscy ,dlatego popieram kazdy ruch -grupe polityczna w Polsce, ktora odsunie
      tych "wariatow od wladzy"
    • contri1946 Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać Szy.. 01.05.07, 18:31
      kolejna wypowiedź genetycznego AK-owca, p(Osła) Suskiego świadcząca o poziomie
      inteligencji poniżej dna
    • talking_head Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:38
      Oczywiście poematu na cześć Prezzia.
      Ma babka wprawę, tyle poematów na cześć
      Stalina i "ustroju świetlanej przyszłości"...
      Że też tacy wiekowi ludzie nie mają wstydu,
      chyba nie myśli, że już nikt nie pamięta jej
      wycznów w czasach stalinowskich ?
      • laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:43
        Jej "wyczyny" w czasach stalinowskich, te propagandowe agitki, nijak się mają do
        poetyckiego kunsztu Szymborskiej. Tak trudno wam załapać, że błędy z przeszłości
        nie powinny dyskwalifikować całego życia człowieka, że każdy może się zmienić i
        wnieść coś dobrego do życia w tym smutnym kraju zawistnych ludzi. Trzeba by
        zdjąć maskę inkwizytora. Ale to zbyt trudne, prawda ?
        • kolter Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:45
          laaazy_boy napisał:

> Jej "wyczyny" w czasach stalinowskich, te propagandowe agitki, nijak się mają d
          > o
          > poetyckiego kunsztu Szymborskiej. Tak trudno wam załapać, że błędy z przeszłośc
          > i
          > nie powinny dyskwalifikować całego życia człowieka, że każdy może się zmienić i
          > wnieść coś dobrego do życia w tym smutnym kraju zawistnych ludzi. Trzeba by
          > zdjąć maskę inkwizytora. Ale to zbyt trudne, prawda ?
          .
          wychodzi na to ze ci z PISu jak krowy pogladow nie zmieniaja !!
          • laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 18:53
            Zmieniają je codziennie kotler. Pamiętasz może co premier mówił o współpracy z
            ludźmi "marnej reputacji", o tanim państwie, o odpartyjnieniu urzędów i spółek
            skarbu państwa? Nie wspominam już o 3 mln mieszkań, mirażach skutecznej polityki
            zagranicznej itp.

• talking_head Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:07
          Ale ja podziwiam Wiśkę za to , że właśnie się
          NIE ZMIENIŁA ! i w latach 50-tych i dzisiaj
          w "wolnej" Polsce była i jest z komunistami.
          Podkreśliłem tylko jej wierność i przywiązanie,
          a to, przyznasz, rzadkośc w dzisiejszym świecie.
          A tak na serio, oczywiście każdy mógł w młodości
          popełniać błędy i pleść bzdury czy robić świństwa,
          tyle że Wiśka była wtedy już dorosłą osobą i wtedy, gdy
          poatriotów mordowano na Rakowieckiej strzałem w tył głowy
          i wrzucano do dołów z wapnem ona sławiła stalinizm.
          Być może przejrzała na oczy, choć nigdy nie słyszałem
          choćby słowa zawstydzenia swą dawną "twórczością", tylko
          dlaczego dzisiaj pozawla sobie odgrywać rolę "autorytetu
          moralnego" i stale pouczać nas maluczkich w swerze moralności.
          Kto nie zdał egzaminu w "godzinie próby" nie powinien pchac się
          dzisiaj na świecznik, to po prostu niesmaczne
          • ffamousffatman Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:10
            ale nie ona strzelala tylko koledzy ojca Dorna i ojca blizniakow.
            (wszak lubicie wyciaganie rodzinnych zwiazkow)
        • talking_head Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:07
          Ale ja podziwiam Wiśkę za to , że właśnie się
          NIE ZMIENIŁA ! i w latach 50-tych i dzisiaj
          w "wolnej" Polsce była i jest z komunistami.
          Podkreśliłem tylko jej wierność i przywiązanie,
          a to, przyznasz, rzadkośc w dzisiejszym świecie.
          A tak na serio, oczywiście każdy mógł w młodości
          popełniać błędy i pleść bzdury czy robić świństwa,
          tyle że Wiśka była wtedy już dorosłą osobą i wtedy, gdy
          poatriotów mordowano na Rakowieckiej strzałem w tył głowy
          i wrzucano do dołów z wapnem ona sławiła stalinizm.
          Być może przejrzała na oczy, choć nigdy nie słyszałem
          choćby słowa zawstydzenia swą dawną "twórczością", tylko
          dlaczego dzisiaj pozawla sobie odgrywać rolę "autorytetu
          moralnego" i stale pouczać nas maluczkich w swerze moralności.
          Kto nie zdał egzaminu w "godzinie próby" nie powinien pchac się
          dzisiaj na świecznik, to po prostu niesmaczne
          • laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:18
            Ależ teza, że każdy kto nie był (jak Kaczyńscy i ich poplecznicy) w trzecim
            szeregu opozycji i z różnych powodów był lub współpracował z PZPR (jak większość
            Polaków) jest automatycznie kneblowany przez PiSowców współpracujących z
            PZPRowcami z Samoobrona i brunatnym LPR.

Otóż Szymborska ma z pewnością dużo więcej do powiedzenia i jest o wiele lepszym
            materiałem na autorytet moralny niż Lepper, Łyżwiński, Giertych, Gosiewski,
            Kuchciński czy Surmacz.
            • tusex Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:29
              Kuzwa, Szymborską czyta 0.00000001 ludzi "lejzy boj". Jedziesz "po
              płyciźnie".Jasne lepiej mieć brud za paznokciami, i mowić, "że deszcz pada".
              Bronisz Się, bo masz brud za paznokciami...i tyle...
              • strzelec51 Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 19:49
                A to szkoda, ze tak malo bo to dobra poezja. Zle tylko swiadczy o poziomie
                wyksztalcenia ludzi w dzisiejszej Polsce. Potrzeba nam pilnie wiecej
                wyksztalciuchow.
                • laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:10
                  Problem w tym, że rządzą nami postaci o mentalności Edka z "Tanga" Mrożka.
                  Szczycące się swoim grubiaństwem, przyznające się z dumą do swej intelektualnej
                  abnegacji. Zawistni ludzi małego formatu, którzy dowartościowują się niszcząc
                  autorytety.
                  • tusex Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:26
                    Widzisz kolego, żyjesz w sztuce wirtulanmj, wroć do rzczywistości...
                    • laaazy_boy Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:31
                      > Widzisz kolego, żyjesz w sztuce wirtulanmj, wroć do rzczywistości...

Chłopcze, pójdź do szkoły, na jakieś nauki, korepetycje, po rozum do głowy, a
                      następnie zacznij się wypowiadać. Zważywszy na twój brak jakichkolwiek
                      horyzontów i związanej z nimi zdolności do refleksji - dyskusja z tobą jest
                      bezcelowa.
                  • strzelec51 Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 20:53
                    o ile musi stac sie gorzej aby zaczelo byc lepiej?

Jak by na to nie patrzec, tych ludzi co teraz rzadza ktos wybral. Ze Kaczynscy
                    oszukali i wdali sie w "aljanse" ze zlodziejaszkami spod znaku "Samoobrony" i
                    nawiedzonymi ignorantami a'la Giertych i Orzechowski to fakt ale juz samo to,
                    ze mieli taki wybor wprawia w stan przewleklego przygnebienia. A i fakt, ze
                    glupia gadaniana o dziadku z Werhmachtu byc moze pozbawila Tuska zwyciestwa
                    wyborczego nie wplywa n apoprawe humoru. Wyborco obudz sie - zacznij myslec.
                    • laaazy_boy Re: Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 21:32
                      Ha, wystarczy pojechać kilka, kilkanaście kilometrów poza granice dużego miasta
                      do popegeerowskiej wsi, by zobaczyć, jak wygląda i usłyszeć jakie poglądy
                      reprezentuje większość polskiego społeczeństwa. To pokolenie już nie zdąży
                      nauczyć się demokracji i pragmatyzmu podczas podejmowania decyzji wyborczych.

Myślę, że będzie dobrze, gdy ludzie zaczną dostrzegać różnicę pomiędzy
                      rzeczywistymi efektami, które wynikają z działań władzy a zwykłą propagandą i
                      lansowanymi tematami odwracającymi uwagę od spraw naprawdę istotnych, w których
                      np. aktualny rząd daje d..py.
                      • maderic Re: Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 21:36
                        prawdziwe pytanko jest kto te PGR i ludzi stworzyl - maly kretacz, buc i narcyz
                        sa ofiarami wlasnych dzieci.
                        • laaazy_boy Re: Nasuwa sie pytanko... 01.05.07, 21:43
                          Bzdury. Tych ludzi nikt nie "stworzył". Przed kolektywizacją był chłop
                          małorolny. Po kolektywizacji z małorolnego stał się zwykłym kombinatorem. A
                          kiedy system padł - kombinator nie miał już sposobności do kradzieży - więc
                          załatwił sobie rentę nie próbując nawet spróbować walczyć o lepszą przyszłość.

Tych ludzi trzeba reedukować. Nauczyć ich na nowo odpowiedzialności za siebie,
                          swoje rodziny, kraj, prace. Wytłumaczyć od nowa zasady demokracji i to, że ich
                          życie zależy od tego, czy będą mieli choćby odrobinę inicjatywy.

Tymczasem Kaczory i Lepper z Giertychem wmawiają im, że "ktoś" im przyszłość
                          odebrał, okradł ich itp. Do tego te puste obietnice, że coś się zmieni...
              • ffamousffatman Re: Może Wiśka napisze program w formie poematu ? 01.05.07, 20:12
                nic na to nie porade ze umiesz pisac a czytac nie umiesz
                to twoj problem nie moj
    • tusex Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:39
      Mam Was...
      • wet3 Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 18:43
        Suski musial spasc gdy sucha galaz pod nim sie zalamala!
        • isa.stern Re: Suski: Ruch Kwaśniewskiego chce wykorzystać S 01.05.07, 19:11
          w przypadku Suskiego to można mówić tylko o załamaniu... nerwowym...;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka