mkmadzia7 Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 09:23 Trzymamy kciuki :) P. :* Odpowiedz Link Zgłoś
jumabis Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 09:25 Igor trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
jumabis Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 09:26 Za ciebie też Sebo Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrotwyladowal Re: Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin 04.05.07, 09:34 Soochajcie a wkiedy opublikują (i gdzie) tematy dzisiejszego egzaminu.... bo mnie trochę nerwówwa żeżera (jak widać )......??? Odpowiedz Link Zgłoś
yagodalee Re: Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin 04.05.07, 09:36 sista bedzie git ;) syla bez nerwow ;) 3mam kciuki zabongu i gonziaczku ;p Odpowiedz Link Zgłoś
p.bera Re: Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin 04.05.07, 09:43 Nati trzymam kciuki i czekam u siebie jak juz skonczysz, przygotowalem cos extra dla Ciebie........... Odpowiedz Link Zgłoś
efka_2 Litości..!! gorszych trupów literackich nie bylo?? 04.05.07, 09:38 Żenada... jak cała nowa 'matura' Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrotwyladowal Re: Litości..!! gorszych trupów literackich nie b 04.05.07, 09:44 Żenada nie żenada wkiedy będzie można poznać te żenujące tematy z dzisiejszego egzaminu !? Może wiesz ?! Cwaniaku ! Odpowiedz Link Zgłoś
anna.roszman za to ty jestes fajna 04.05.07, 13:38 Twoja epopeja narodowa plus współczesny poeta, który ma w tej chwili koło czterdziestki to rzeczywiście trupy. Tak samo jak uniwersalna Bovary i kunsztowny Schulz. Rozumiem, że w Twoim odczuciu "Cosmopolitan" i "Glamour" to nie są trupy? Gratuluje ćwierćinteligentko. Odpowiedz Link Zgłoś
ylemai a Ty jeszcze fajniejsza 04.05.07, 16:24 Lepszy Cosmopolitan niż męczarnie młodzieży polskiej :). To że jakiś nieszczęsny poeta wygenerował z siebie ni to egzystencjalny, ni to metafizyczny bełkot nie oznacza, że trzeba ludzi katować próbami 'zrozumienia' tego. Bo może tu nie ma nic do rozumienia? Gratuluje, inteligentko, okrucieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: a Ty jeszcze fajniejsza 04.05.07, 17:28 Zdaje się, że ani nauka w szkole średniej, ani matura nie są obowiązkowe? Jak ktoś nie chce "katować się" literaturą może skończyć edukację na obowiązkowym gimnazjum; jeśli chce zdobyć wykształcenie średnie - musi dać z siebie coś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.roszman dzieki, wiem. 04.05.07, 17:46 "Nieszczesnego poete" czytamy drugie stulecie. Jezeli nie rozumiesz "Dziadow" to nie licz, ze po Twojej smierci ktos doceni Cie za dokonania artystyczne lub intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.roszman a tak w ogole... 04.05.07, 17:49 Jezeli Ty tego nie rozumiesz, nie znaczy, ze inni nie rozumieja. Ja nie mialam problemow z lekturami, a jezeli Ty masz, to nie najlepiej o Tobie swiadczy. Zastanawia mnie, czy, skoro nie rozumiesz "Dziadow", to czy rozumiesz rozklad jazdy na przystanku... Odpowiedz Link Zgłoś
woj_ski La morda Solare 04.05.07, 09:47 Czy ktoś z Samoobrony zdaje w tym roku??? Anyway, powodzenia, 3mam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth Tomejt z Enemy Division musi zdać!!! 04.05.07, 09:48 ... bo musi kupić nowy wzmacniacz do gitary!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro300 coś dla maturzystów --> <a href="http://www.szorcik.pl/zr" ta 04.05.07, 09:58 coś dla maturzystów --> www.szorcik.pl/zr ;) Odpowiedz Link Zgłoś
socjopatka Krysia i Józek z KG trzymam za Was kciuki 04.05.07, 10:15 ...przeciez jestescie swietni! Ankor Odpowiedz Link Zgłoś
pozdro300 Re: coś dla maturzystów --> <a href="htt 04.05.07, 10:27 pozdro300 napisał: > coś dla maturzystów --> www.szorcik.pl/zr ;) teraz będzie dobrze www.wrzuta.pl/obraz/xzwdoj98Kx/ Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 10:24 powodzenia Drodzy Młodzi PRzyjaciele!! Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Przedwiosnia w tym roku nie bylo, tylko otwarte 04.05.07, 11:24 .....granice maja dzisiaj sens..... Po co komu w XXI wieku takie bzdury jak matura z literatury polskiej..... Matura z obslugi komputera czy Windows Vista bylaby uzyteczniejsza.... Dla mniej ambitnych czytanie po angielsku instrukcji obslugi zmywaka..... Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 heraldek do zmywaka, nie petac sie po biurze 04.05.07, 11:41 Umiejetnosc obslugi komputera nie stoi w sprzecznosci ze znajomoscia literatury polskiej. To po pierwsze. Po drugie znajomosc lieratury polskiej, swiatowej i ogolna wiedza z zakresu historii, geografii itp itd, pozwoli tym ktorzy ja posiedli na zdobycie takiego wyksztalcenia z ktorym zmywak beda znali z opowiesci takich jak ty. A po trzecie wymaganie zanjomosci windows vista, jest smiesznym uzaleznianiem sie od jednego (owszem popularnego ale jednego) dostawcy oprogramowania i swiadczy o twoich waskich horyzontach takze z zakresu wiedzy o komupterach. Tak wiec wracaj do zmywaka i nie petaj sie po biurze bo cie szef jeszcze zlapie i po premi pojedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
beny51 Re: do Aśka :D 04.05.07, 12:15 > Aśku - i tak jesteś de beściak! > siostra :) A szefowa zmiany pokojowek wie, ze korzystasz z dostepu do internetu z pokoi gosci? Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin 04.05.07, 12:10 Nieśmiało zauważam, że "12 stacji" napisał nie Różewicz Tadeusz, ale Różycki Tomasz. Ot, subtelność ;). Odpowiedz Link Zgłoś
kinia8 MATURA 2007 04.05.07, 12:26 ta matura to byl chyba jakis zart!!! po prostu banał!!! ja zdawalam mature w zeszlym roku i byla o wiele trudniejsza! bynajmniej "na poziomie" jak dla mnie tegoroczną maturę z polskiego rozwiaze spokojnie gimnazjalista;) tandetnie zanizyliscie poziom! Odpowiedz Link Zgłoś
smallwoodek Re: MATURA 2007 04.05.07, 12:30 Postawowy ok. Dziady przerabiają wszyscy; Granica i Przedwiośnie też do napisania. Natomiast rozszerzenie mogło być łatwe albo trudne w zależności od tego, ile tekstu było do dyspozycji i czy wymagano znajomości tych lektur - bo ja ich w spisie nie pamiętam... Odpowiedz Link Zgłoś
naskos22 Kiedy w Gazecie wyborczej wypada południe ? 04.05.07, 12:30 Bo właśnie w południe miały być testy z rozwiązaniami .... Odpowiedz Link Zgłoś
smallwoodek RozszerzonY łatwiejszy niż PodstawowY! 04.05.07, 12:37 Na rozszerzonym nie trzeba było znać lektur!!! To znaczy że przeciętnie inteligentny 19-latek mógł napisać egazmin bez najmniejszego problemu bez przygotowania... analiza tekstu to banał, 80-90% gwarantowane + tekst na bazie przeczytanych tylko rzeczy, bez odniesienia się do całości lektur, których w wykazie obowiązkowych do rozszerzonej nie ma! Współczuję tym z podstawowego jak trafili na coś, czego nie znali. Odpowiedz Link Zgłoś
dzimbim Skojarzenia...:) 04.05.07, 12:43 Tematy proste,łatwe i przyjemne.Większośc dała sobie radę:))) Dorosłe społeczeństwo,to po maturze,ma skojarzenia dotyczące i szklanych domów i dziadów; 3 mln mieszkan obiecanych w programie PiS i "spiep...dziadu" wypowiedziane przez jednego z liderów PiS. Wiecej skojarzeń nie mam na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Przeszło wszelkie granice kiedy na przedwiośniu 04.05.07, 13:06 tak bardzo zeszliśmy na dziady Odpowiedz Link Zgłoś
pomaranczko_w_koszyku Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 12:55 Czytanie ze zrozumieniem samo w sobie było trudne, bytania też niebanalne, ale trzeba było dobrze zrozumieć tekst, żeby poprawnie na nie odpowiedzieć... Co do tematów... W Dziadach nie czuję się tak dobrze, żebym się ichpodięła, dlatego wybrałam temat o matce i dziecku. Well, poszło mi ccałkiem okej, ale bardzo żałuję, że mieliśmy tak mało czasu. Nie zdążyłam przeczytać nawet zdania wstecz, pisałam tak szybko, że dostałam nawet skurczu mięśni!! :D Kiedyś matury był na 5 godzin, to nie fair, że my mamy tylko niecałe 3 :/. Wkurzało mnie też jak egzaminatorzy kręcili się, gadali i co chwilę wychodzili i wchodzili do sali, bo strasznie mnie to rozpraszało... Najgorsza będzie jednak matura rozszerzona z historii... nie wiem co mi padło na łeb, że się zdecydowałam na historię i do tego rozszerzoną... *załamka* Odpowiedz Link Zgłoś
kinia8 Re: Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin 04.05.07, 12:58 sorry..ale jesli ta matura z polskiego byla dla Ciebie trudna, no to ja nie wiem na jakim Ty jestes pziomie://to bylo banalne:// Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin 04.05.07, 17:30 Najwyraźniej na poziomie "Well, poszło mi ccałkiem okej". To taki nowy "pidżin- polisz"; tubylcy w Afryce w XIX w. też tak mówili. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Historia... 04.05.07, 13:23 Nie lękaj sie. Nie jest tak żle. Zacznij od opracowania tematu,a potem przejdz do odpowiedzi z załącznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
naskos22 Gdzie te obiecane testy i odpowiedzi ????? 04.05.07, 12:56 O godz. 14 będzie je znała już cała Polska więc Gazeta może sobie darować ich publikację... Odpowiedz Link Zgłoś
nameluka Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 12:59 No juz po... Tak jak 89% maturzystów, wybrałam na dzisiejszy egzamin poziom podstawowy. Najbardziej chciałam dostac Przedwiośnie lub Granicę - a tu proszę - oba! Ogólnie raczej prosty, ale nigdy nie wiadomo na czym się człowiek wyłozył :) Odpowiedz Link Zgłoś
naskos22 Temat maturalny przewija się często w mediach. 04.05.07, 13:15 Czy DZIADY przekraczając wszelkie GRANICE doczekają PRZEDWIOŚNIA ???? Odpowiedz Link Zgłoś
gs-arts.net Dziady ! Jaknajbardziej wciaz wspolczesny 04.05.07, 13:21 temat dla Polakow... Odpowiedz Link Zgłoś
patman Wstęp: Spieprzajcie, rozwinięcie: "Dziady" 04.05.07, 13:43 Matura prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
boendo Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 15:24 pisalam mature w 1984r..i co wtedy bylo Dziady "Przedwiosnie ,Nad Niemnem Tyle zmian ..inny swiat,inna polska ,inne pokolenia czyzby literatura polska nie rozwijala sie ,czy tez Ci ktorzy decycduja o wyborze tematow nic o tym nie wiedzieli ..? Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 Ponad 460 tys. maturzystów rozpoczęło egzamin z.. 04.05.07, 15:26 tematy ciekawe. Ale rozszerzony to już troche ciężka sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś