r0b0l 17.05.07, 12:34 hajże na moskala Wodzu prowadź już osadziłem kosę na sztorc ;))) a potem na Berlin bo czas przyłączyć do Macierzy stary słowiański gród Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankowski1960 Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz... 17.05.07, 12:35 ta pani powinna liczyc sie ze slowami Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:08 > ta pani powinna liczyc sie ze slowami (Maksiu wiecznie zywy i aktualny): Powariowala, bo chlopa dawno nie miala! Chlopa jej trzeba! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Wie co mówi, tylko nie powinna mówić tego tak 17.05.07, 13:29 wprost :-). Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Dobrze wiedza Ruchy, ze sa faszystami 17.05.07, 13:39 Nie trzeba wiele sie zastanawiac, zeby jasno zrozumiec, ze kroki Ruskich sa czescia agresji na Polske, jako zemsta za odejscie i rozwalenie calego bloku komunistycznego. Niestety ta droga Ruski dlugo beda czekac na pozytywne rezultaty swojej akcji. Chyba ze zdradza nas zachodni alianci z Unii Europejskiej bo co do Niemcow, Fracuzow, czy Anglikow nie ma powodow do zaufania z naszej strony. Historia lubi sie powtarzac. Odpowiedz Link Zgłoś
borow4 Dobrze wiemy ze poszeklu to tez faszystami 17.05.07, 13:41 fasci swiata laczcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
swinski_gering_z-sld R_z_e_c_z_n_i_k__K_r_e_m_l_a__Cio sek_Krytykuje_:)) 17.05.07, 17:18 ....Ta wypowiedz jest zdecydowanie za ostra - tak słowa minister Fotygi o ''wojnie'' skomentował dla portalu Gazeta.pl Ciosek. Były ambasador w Rosji Ciosek stwierdził, że wojenna retoryka nie służy załatwieniu sprawy .... ................................ Retoryka wojenna czyli Ciosek za ciosek nie odpowiada prokacapskiemu gołębiowi Cioskowi :) a to, że Ciosek publicznie rozdaje cioski Polsce działając na rzecz kremla to to już jest retoryka pokojowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
pijaku_wylegitymizuj-majuntek Re: R_z_e_c_z_n_i_k__K_r_e_m_l_a__Cio sek_Krytykuje 17.05.07, 17:41 > Były ambasador w Rosji Ciosek stwierdził, że wojenna retoryka > nie służy załatwieniu sprawy .... > ................................ > > Retoryka wojenna czyli > Ciosek za ciosek > nie odpowiada prokacapskiemu > gołębiowi Cioskowi :) > a to, że Ciosek publicznie > rozdaje cioski Polsce > działając na rzecz kremla to > to już jest retoryka pokojowa :) Ciekawe, że Łżemedia i prl-owscy agenci Sowietów razem z uśpionymi polskojęzycznymi kacapami jak jeden mąż wspierają agresywne ataki putinowskiego reżimu !:( Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Kaczyńscy muszą odejść.!! 17.05.07, 17:20 Lecz zanim nim odejdą zdążą jak widać ze wszystkimi sąsiadami nas skłócić, i współczuć jedynie należy przyszłemu szefowi MSZ, który będzie musiał wykazać się prawdziwymi zdolnościami negocjacyjnymi. Rzeczywiście, jak to Kaczory przedstawiły, mamy najlepszego ministra SZ, który jako jedyny zwyczajnie swoje obowiązki olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
ubol-pouczacz_z_tk PIS_i_Kaczyńscy_Jedyną_Gwarancją_ Suwerenności_RP 17.05.07, 17:51 Jeżeli nie daj Boże Naród Polski ulegnie łżemediom i demagogi zdrajców i złodziei i skutkiem tego czerwone bydło z wermahtami dorwą sie do koryta - dni niepodległej i suwerennej Polski będą policzone :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Kaczyńscy muszą odejść.!! 17.05.07, 17:21 Glodny wrojoz? Do korytka sie spieszy? Nie moze sie doczekac nastepnych wyborow? No dobrze, juz dobrze, dzisiaj odejda. Tylko polknij ta pastylke i popij. wrojoz napisał: > Szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja lDlOTKA 18.05.07, 00:48 Minister Spraw Zagranicznych nie powinien deklarować, że jesteśmy w stanie wojny, jeżeli nie chcemy wojny. Klauzula wsparcia NATO nie działa, jeżeli to my wypowiemy innemu kraju wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Borow4 nie psuj powietrza. Wiemy ze Rosja jest OK 17.05.07, 17:18 a Twoja - czewonoarmijca powinnoscia jest jej bronic Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Jak nie potrafisz, to nie pchaj się na afisz 17.05.07, 13:09 Rosjanie powinni dać jej jakąś nagrodę za wkład w rosyjską politykę zagraniczną. Bo sam Ławrow może gadać ile zechce, że Polacy są takimi strasznymi rusofobami, nikogo nie przekona. Ale jak mu Fotyga tak bardzo pomaga, to już zaczyna mieć szanse na przekonanie wszystkich dookoła. Wyrok w sprawie lustracji w formie zrozumiałej i kilka linków na temat deukładyzacji: www.skubi.net/ustawa.html Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny_swir Fotyga wpisuje się w rosjką politykę zagraniczną? 17.05.07, 14:32 Fotyga wpisuje się w rosyjską politykę zagraniczną? Z tym się chyba nie zgodzę, ale ciekawa myśl: W JAKI SCHEMAT POSTĘPOWANIA ROSJA PRÓBUJE SWOJĄ POSTAWĄ WCIĄGNĄĆ POLSKĘ? - żebyśmy byli bardziej ulegli i zgodzili się np. na umowę UE - Rosja --> tracimy wiarę w naszych partnerów i pokornie stajemy sie członkiem II kategorii, wobec którego można stosować podwójne standardy. - żebyśmy się postawili i wymagali pomocy od krajów europejskich. W ten sposób Rosja tworzy zamieszanie w Europie i przekonanie wśród niektórych, że interesy Polski nie są warte poświęcania się za to. Niby marny wybór, ale jeżeli mądrze będziemy postępowali w ramach tej drugiej opcji i przekonamy jakoś resztę, że Rosja nie czepia się tyko nas, ale całej wspólnoty, to może też doprowadzić do zdyskredytowania Rosji jako partnera. I w końcu UE zacznie sobie szukać normalniejszych partnerów. TO chyba jedyne wyjście. Nie jest przyjemne, ale to nie my w końcu pompujemy ten balon. Sytuacja jest o tyle ciężka, że o im bardziej Rosja będzie szła w zaparte, to bardziej upokarzające dla niej będzie odstąpienie od embarga. Ciekawe kogo będzie bardziej bolało? Fotyga mówi ostro, ale na pewno wie, jaki klimat dla tej sprawy panuje w innych krajach i widocznie wie, że na taki język może sobie pozwolić. Swoją drogą dość pewnie, jak na taką niedojdę, jak się o niej powszechnie myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Re: Fotyga wpisuje się w rosjką politykę zagranic 17.05.07, 15:05 > Fotyga mówi ostro, ale na pewno wie, jaki klimat dla tej sprawy panuje w innych > krajach i widocznie wie, że na taki język może sobie pozwolić. Dlaczego myślisz, że Fotyga wie, co mówi ? > Swoją drogą dość pewnie, jak na taką niedojdę, jak się o niej powszechnie > myśli... Niedojdowatość Fotygi nie polega na tym, że ona jest za łagodna albo za ostra. Fotyga jest niedojdą, bo nie potrafi zdecydować, jak działać. Jest niedojdą, bo nie robi nic gdy trzeba coś zrobić, a potem gada bardzo ostro w momencie, gdy trzeba właśnie stonować. Fotyga jest warta tyle, co cały PiS: www.skubi.net/pis.html www.skubi.net/macierewicz.html www.skubi.net/lustracja.html Odpowiedz Link Zgłoś
tukot fatyga porusza się w polityce zagranicznej z 17.05.07, 16:17 gracją starej słonicy cierpiącej na zaawansowane lumbago. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Fotyga wpisuje się w rosjką politykę zagranic 17.05.07, 15:09 spokojny_swir napisał: > - żebyśmy byli bardziej ulegli i zgodzili się np. na umowę UE - Rosja --> Na tej umowie zależy Unii a nie Rosji. Dla Rosji są korzystniejsze rokowania z poszczególnymi krajami niż z jednym, mówiącym jednym głosem, dużym organizmem, jakim jest Unia jako całość. Nasze weto jest na rękę Putinowi, a nie - Unii. > tracimy wiarę w naszych partnerów i pokornie stajemy sie członkiem II > kategorii, > wobec którego można stosować podwójne standardy. A nawet sami się o to prosimy... > - żebyśmy się postawili i wymagali pomocy od krajów europejskich. Dokładnie to właśnie robimy. Skutki, to już całkiem inna sprawa... > W ten sposób > Rosja tworzy zamieszanie w Europie i przekonanie wśród niektórych, że interesy > Polski nie są warte poświęcania się za to. I coraz lepiej jej to wychodzi. > Niby marny wybór, ale jeżeli mądrze będziemy postępowali w ramach tej drugiej > opcji i przekonamy jakoś resztę, że Rosja nie czepia się tyko nas, ale całej > wspólnoty, to może też doprowadzić do zdyskredytowania Rosji jako partnera. Marne mamy na to szanse, szczególnie, że Rosja NIE CZEPIA się całej wspólnoty. > I w > końcu UE zacznie sobie szukać normalniejszych partnerów. Gdzie, na przykład? Jeżeli to takie proste, to czemu my nie znaleźliśmy sobie innych partnerów? W końcu nikt nam nie każe sprzedawać mięsa Rosji, ani kupować od niej gazu czy ropy. > TO chyba jedyne > wyjście. TO nie jest żadne wyjście. > Nie jest przyjemne, ale to nie my w końcu pompujemy ten balon. Owszem, my, upierając się przy swoim wecie "na złość" Unii (nie - Rosji!) i żądając od Unii, żeby załatwiła nasze sprawy z Rosją. Nawet gdyby bardzo chciała, to niczego konkretnego nie może zrobić w kwestii embarga, oprócz uprzejmego poproszenia Rosji o zniesienie takowego. > Sytuacja > jest o tyle ciężka, że o im bardziej Rosja będzie szła w zaparte, to bardziej > upokarzające dla niej będzie odstąpienie od embarga. Ciekawe kogo będzie > bardziej bolało? Na pewno nie Rosję. Po prostu nie zrobi nic, co by ją miało upokorzyć czy "boleć". Nie musi. > Fotyga mówi ostro, ale na pewno wie, jaki klimat dla tej sprawy panuje w > innych krajach i widocznie wie, że na taki język może sobie pozwolić. > Swoją drogą dość pewnie, jak na taką niedojdę, jak się o niej powszechnie > myśli... Fotyga o niczym nie ma pojęcia, ale akurat jej to bym się nawet nie czepiała. W końcu powtarza i robi tylko to, co pryncypał każe. Odpowiedz Link Zgłoś
mayday100 Re: Jak nie potrafisz, to nie pchaj się na afisz 17.05.07, 15:35 skubi6 napisał: > Rosjanie powinni dać jej jakąś nagrodę za wkład w rosyjską politykę zagraniczną > . > Bo sam Ławrow może gadać ile zechce, że Polacy są takimi strasznymi rusofobami, > nikogo nie przekona. Ale jak mu Fotyga tak bardzo pomaga, to już zaczyna mieć > szanse na przekonanie wszystkich dookoła. A w załączniku może przekazać kilka wypowiedzi z tego forum...;) Odpowiedz Link Zgłoś
elephant_tusk Re: Jak nie potrafisz, to nie pchaj się na afisz 17.05.07, 17:03 Chyba będę? I persona sing. futuris act. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 [...] 17.05.07, 13:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
saniba Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 13:38 "Teraz Polska ma wiele do powiedzennia, jako czlowiek Unii Eurpoejskiej..." - piękne. Czego to "ludź" nie wymyśli, aby zaakcentować swoją głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 mistrzu... 17.05.07, 13:58 ...a czy wstrzymanie pertraktacji miedzy Unia Europejska a swolocza to nie jest 'wiele' z perspektywy polityki stosunkow miedzynarodowych i nie jest wiele w stosunku do tego co miala Polska do pwoiedzenia w tych kwestiach przed rokiem 1989? Potrafisz czytac z kontekstem, czy tylko udajesz ze jestes taki glupi??? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: mistrzu... 17.05.07, 15:16 lol76 napisał: > ...a czy wstrzymanie pertraktacji miedzy Unia Europejska a swolocza to nie > jest 'wiele' z perspektywy polityki stosunkow miedzynarodowych i nie jest wiele > > w stosunku do tego co miala Polska do pwoiedzenia w tych kwestiach przed rokiem > > 1989? Potrafisz czytac z kontekstem, czy tylko udajesz ze jestes taki glupi??? A Ty potrafisz? Chyba nie za bardzo, skoro uważasz za nasze osiągnięcie "wstrzymanie pertraktacji między Unią Europejską a swołoczą", na których to pertraktacjach znacznie bardziej zależy Unii niż "swołoczy". Odpowiedz Link Zgłoś
elephant_tusk Re: mistrzu... 17.05.07, 17:27 Oczywiście, że to osiągnięcie problematyczne. Ale otwiera oczy przynajmniej niektórych polityków Zachodu na istotę polityki Rosji. Daje nam alibi. Wiarygodność polityczna jest dla Rosji też pewną wartością. Na skutek utrzymywania embarga, przy umiędzynarodowieniu sprawy, wiarygodność ta może zmaleć. Pewnie, że bym wolała, żeby udało się zlikwidować to embargo i w ogóle znormalizować stosunki z Federacją Rosyjską, ale nie za cenę powrotu do stanu wasalnego. Pewnie, że by nam zależało na wzroście eksportu do Rosji i likwidacji asymetrii w handlu. Asymetrii, która jest sztucznie podtrzymywana przez rząd rosyjski z powodów politycznych. Ale w końcu handel z FR nie stanowi już 1/3 naszego handlu, jak za czasów ZSRR, lecz jedynie kilka procent (bodajże ok. 4), więc nie jesteśmy od niej aż tak uzależnieni. Uzależnieni jesteśmy tylko (i AŻ) w sprawach dostaw ropy naftowej i gazu ziemnego. Słuchy chodzą, że Rurociąg Przyjaźni może się w każdej chwili "zepsuć i nie będzie się opłacało go naprawiać". Wygląda na to, że ani sami nie załatwimy sprawy embarga, ani Unia jej nie załatwi za nas. Jedyne wyjście, to szukać na gwałt nowych źródeł surowców energetycznych. Dobrze, że chociaż z opóźnieniem, ale zaczęto to robić. Widać też, jak szkodliwe były rządy SLD, choćby tylko ze względu na zaniechanie budowy rurociągu duńsko-norweskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: mistrzu... 17.05.07, 17:42 dokladnie sie zgadzam ze wszystkim co tutaj powiedziales. Niestety u wiekszosci baranow na tym forum pokutuje jeszcze pranie mozgu z poprzedniego systemu a zatem podswiadome czapkowanie rosjanom. ---------------------------------------------------------- Na wspolpracy ze swolocza jeszcze nikt nigdy dobrze nie wyszedl... i radze to pamietac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: mistrzu... 17.05.07, 21:46 lol76 napisał: > dokladnie sie zgadzam ze wszystkim co tutaj powiedziales. Niestety u wiekszosci > > baranow na tym forum pokutuje jeszcze pranie mozgu z poprzedniego systemu a > zatem podswiadome czapkowanie rosjanom. > ---------------------------------------------------------- > Na wspolpracy ze swolocza jeszcze nikt nigdy dobrze nie wyszedl... i radze to > pamietac!!! Ty to jestes niezly lol :))), PiSdzisz szczawiu, ze "Na wspolpracy ze swolocza jeszcze nikt nigdy dobrze nie wyszedl", mlotku, ruskie nie chca miesa od nas, znaczy, ze nie chca z nami handlowac,czyli wspolpracowac, to jest wlasnie wspolpraca o ktora PiS zebrze w UK. Sapusc wloski na swojej lol, bo ci lebek przemarza...;))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mayday100 Re: mistrzu... 17.05.07, 15:38 To jest wielkie dokonanie... ;) Tylko komu służy? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 13:50 lol76-czy Ty jesteś potomkiem niemieckich morderców? Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:03 A czy ty jestes potomkiem dziczy zza wschodniej granicy??? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:10 Lolu, ciesze sie ze masz dobry humor i wiesz tak duzo na temat swiata w ogolnosci, Europy w szczegolnosci, ale detalicznie stosunkow Polska-Rosja. Brawo! Mysle, ze moj sznowny przedmowca obrazil Cie, sugerujac ze jestes potomkiem niemieckich oprawcow. Przeciez wszystkie dzieci w przedszkolu wiedza, ze Twoja babcie dopadl Mosiek za stodola no i tego takie sa rezultaty jakie sa. Paczesiu plujacy nienawiscia, zapewne w imie chrzescijanskiej milosci do bliznich- zniknij, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:21 prezentujesz typowe, bylejakie i nie smieszne poczucie humoru... mosiek za stodola... babcia... to jest twoim zdaniem smieszne? Juz sobie ciebie wyobrazam w tureckim swetrze i bialych skarpetkach... smierdzi od ciebie potem i cale zycie gniezdziles sie w 2 pokojowym mieszkaniu w jakims szarym, smutnym i przytlaczajacym bloku. Bez edukacji, z kompleksami, oszczedzasz na jedzeniu zeby kupic sobie samochod za 4 tys zl, na ktory i tak cie nie stac... twoja dziewczyna jest taka brzydka ze az mi jej szkoda... pretendujesz do znawcy w dziedznie historii, nei potrafisz jednak wymienic ani jednego znaczacego nazwiska okresu oswiecenia (z np Francji czy Anglii)... mam dalej kontynuowac? A moze znowu wyjedziesz z jamkims ponurym, bylejakim zartem? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:45 Lolu, ciesze sie ze jeszcze jestes! Czytajac jedna z Twoich poprzednich wypowiedzi widzialem, ze potrafisz myslec. Ale stawiasz sie sam w niedobrej pozycji i dajesz o sobie zle swiadectwo, nazywajac sasiadow "swolocza". Bylbys oburzony, gdyby oni Cie tak nazywali, a zdaje sie pretendujesz do pokazania sie kims lepszym i wyksztalconym? Ani w dyplomacji, ani wsrod ludzi na poziomie, takich sformulowan, jakich Ty uzyles po prostu nie ma. Ja w moim "bylejakim" poczuciu humoru znizylem sie do Twojego poziomu, za co przepraszam. Niestety, nie wiem co to jest "turecki" sweter, nie uzywam, tak jak i skarpetek, bo tam gdzie mieszkam jest dosyc cieplo, wiesz? Smierdzi ode mnie i potem i przedtem, jak od kazdego, ale ja sie myje i kobieta kupila mi fajne dezodoro. Tobie tez? W mieszkaniu swoim mieszkam tylko bedac za granica, inaczej w willi, edukacje posiadam podobnie jak i moje kompleksy- ale to jest chyba dowod na zdrowa psychike, co? Niestety, jem za duzo, i jestem tez za duzy, no ale taka jest dola lasuchow. Rozbilem we wtorek jedno z moich 8 aut i rzeczywiscie ciezko mi bedzie kupic nowe, chyba jednak wezme uzywane. Moja zona jest piekna i zgadzam sie ze szkoda, ale jej dla mnie, bo faktycznie jestem starszy brzuchaty brzydal i mam odstajace uszy i duzy nos, ale i duze stopy, a co za tym idzie i duzy.. intelekt(?). Obiecuje Ci, ze juz nie bede zartowal z Twojej babci, prosze Cie tylko, szanuj sasiada swego, jak siebie samego. Przeciez nie musisz sie znizac do poziomu kaczorkowskiego, zeby wyswietlic swoje racje? Zycze Ci dobrego humoru i duzych dochodow, wtedy i Rosja bedzie piekna. PS. Byles w Rosji? Sprobuj i wtedy sie wypowiadaj! Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 15:52 Czyli wszystko tak jak powiedzialem w poprzednim poscie... Bylejakosc, bieda i idace za tym kompleksy... Jestes jak moj biedny kuzyn, ktory caly czas zyje wyobraznia (8 aut - o Jezu...). Twojego posta nawet nie czytalem do konca - poniewaz az mi sie ciebie zrobilo zal. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 15:57 Witaj! No widzisz, to jak z ta Rosja, ze maly nie rozumie wielkiego. A jak Ty glodny mozesz zrozumiec przezartego? Zycze Ci nowych butow, bo ze starych paczesie wylaza! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 16:10 lol76... nie zapominaj ze krzywdy jakie wyrzadzily polskiemu narodowi absolutne i totalitarne rzady w Rosji sa ogromne, ale i tak chyba mniejsze niz krzywdy jakie doznal narod rosyjski.. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Hecer 17.05.07, 16:19 Rzecz w tym ze mnie nie interesuje jakie krzywdy wyrzadzono narodowi rosyjskiemu... Mnie interesuje bardziej jakie ten narod wyrzadzil krzywdy mojemu nardowi, poczawszy od konca XVIII w. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Hecer 17.05.07, 16:34 lol76 napisał: > Rzecz w tym ze mnie nie interesuje jakie krzywdy wyrzadzono narodowi > rosyjskiemu... Mnie interesuje bardziej jakie ten narod wyrzadzil krzywdy > mojemu nardowi, poczawszy od konca XVIII w. Już ci odpowiadam: najwięcej krzywdy Polakom (od końca XVIII wieku) wyrządzili Polacy. A dokładniej mówiąc: bezdenna głupota, która w tym okresie zaczęła być cechą najpełniej nas określającą. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: Hecer 17.05.07, 16:37 zgada sie, doloz do tego okupacje swoloczy, szczegolnie dotkliwa po 1945, ta odpowiedzialna po czesci za to jacy teraz jestesmy biedni i glupi. Dlatego denerwuje mnie jak slysze ze swolocz jeszcze ma czelnosc nas za cokolowiek obwiniac... Odpowiedz Link Zgłoś
consens Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 16:38 lol76 napisał: Jestes jak moj biedny kuzyn, ktory caly czas zyje > wyobraznia (8 aut - o Jezu...). Twojego posta nawet nie czytalem do konca - > poniewaz az mi sie ciebie zrobilo zal. Chce się powiedzieć: Biedny jesteś...nie materialnie, lecz duchowo... jesteś okaleczony. Ale nie mam do takich jak ty nawet odrobiny żalu... żaden post twój nie zasługuje na odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 16:46 żaden post twój nie zasługuje na odpowiedź... Hmmm, a jednak odpowiedziales... gdzie tu konsekwencja i logika??? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 17:15 Ludzie, zostawcie Lola. On pisze o biedzie i glupocie. Bieda hanba nie jest i mozna z niej wyjsc. Glupota jest takze stanem z ktorego mozna wyjsc, ale trzeba chciec. Ale poniekad jest to stan immanentny i niereformowalny. I w poprzedniej i w obecnej Polsce wyksztalcenie i dyplom byl do zdobycia. Ale gdy ktos (mimo ze mogl) nie chcial i nie chce- to juz jest rzeczywiscie hanba. A wine to juz najlatwiej zwalic na kogos, czyli na ustroj itd a nie na wlasna glupote i indolencje. Przypominam: taki sam ustroj i to w bardziej srogim wykonaniu byl i w Czechoslowacji i na Wegrzech i w NRD. Jakie tam byly polki sklepowe, a jakie w PRL-u kto pamieta, ten wie, a kto nie wie to mu i tak nie wytlumacze. Ale tam sie tyralo, a w Warszawie w godzinach pracy bylo pelno w kawiarniach. A poniewaz nie chce, zeby Polakow brzydko nazywano, jestem oburzony, gdy taki zakompleksialy Lolo nazywa 130 milionowy (OK?- moze sie pomylilem co do liczby) narod "swolocza". Takim postepowaniem sam sie sprowadza to poziomu kaczego. Trzeba odroznic narod od wladzy, o co sie wlasnie i w tej dyskusji rozchodzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 17:37 Ale mnie sie smiac chce jak czytam te zakompleksione wypociny, ktore bronia ustroju... tam byly inne polki sklepowe - poniewaz tam sie tyralo... czlowieku ile ty masz lat? 18? 20? Przestan juz sie napinac i wez tabletke uspokajajaca. Do nauki nie namawiam, poniewaz po kilku zdaniach czuc ze jestes zwyklym, niedouczonym polglowkiem (dlatego biednym). Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 17:54 lol76 napisał: > Ale mnie sie smiac chce jak czytam te zakompleksione wypociny, ktore bronia > ustroju... tam byly inne polki sklepowe - poniewaz tam sie tyralo... czlowieku > ile ty masz lat? 18? 20? Przestan juz sie napinac i wez tabletke uspokajajaca. > Do nauki nie namawiam, poniewaz po kilku zdaniach czuc ze jestes zwyklym, > niedouczonym polglowkiem (dlatego biednym). Witaj, chlopcze! Ja nie bronie ustroju, przypominam tylko ogolnie znane fakty, o ktorych ty nie chcesz wiedziec. Co innego niewiedza, a co innego niechec do wiedzy, co u ciebie niestety widac. Ustroj do faktow nic nie ma- to Polacy jada teraz w wolnej Polsce masowo za granice do pracy, a nie na odwrot, wiec nie sciemniaj. I wspomniane przeze mnie wczesniej kraje dalej stoja wyzej materialnie niz Polska, mimo, ze i tam ustroj sie zmienil. Ale dalej bede twierdzil: tam sie tyra, a nie obraza na sasiadow, co do niczego nie doprowadzi, bo ich i tak bedziesz mial. Synku mam 56 i jeszcze sie nie poce uzywajac kompa, a i na pewno nie ganiam w pietke pelen ksenofobicznych kompleksow (ufam, ze wiesz co to znaczy) tak jak ty. A moze bys sie jednak wzial do nauki? Nie gryzie, a moze Ci pomoc wyjsc z biedy- zarowno duchowej jak i materialnej. Naprawde lepiej byc bogatym i wesolym, niz biednym a do tego i glupim. Podobno nigdy nie jest za pozno, no ale jezeli geny ci nie pozwalaja na nauke, to przepraszam. PS. Tabletki? to chyba z wlasnego doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 18:16 56 lat? To niemozliwe. Pewno byles w partii, co? Co do poprzedniego ustroju uwazam, ze dyskusja tutaj jest zbedna i nie ma ani jednego 'za'. Proponuje tez powrot do korzeni i poczytac troche Monteskiusza, Benthama, Milla, potem Poppera I zainteresowac sie etyka protestancka i z drugiej strony kosciolem rzymskokatolickim i jego wplywem na sfere nauki i polityki (szczegolnie wlasnie w Polsce po XVI w). Bez tego ani rusz i dalej bedziesz wierzyl w glupoty. Na pierwszy rzut oka wymienione watki wydadza ci sie abstrakcyjne i niE zwiazane ze soba, natomiast przy doklebenj uwadze wszystko zacznie miec sens, jezeli chodzi o mentalnosc polakow i kwestie systemowe. Nie wiem co masz na mysli mowiac o obecnym systemie i ludziach wyjezdzajacych za granice za praca (zajechales tam troche zawile, brakuje w tej wypowiedzi logiki)... ale logicznym wytlumaczeniem tej obecnej chorej i smutnej sytuacji w naszm kraju jest przede wszystkim nastepstwo dziczy (ruskich), ktora rozrabiala i wprowadzila totalny chaos spoleczno-polityczno-ekonomiczny w naszym kraju. Obecny 'okres przejsciowy' (ktory potrwa jeszcze przynajmniej ze 20 lat) w Polsce, jak to nazywam, jest dodatkowo utrudniony mentalnoscia Polakow (szczegolnie zepsuta w ciagu ostatniego wieku przez dzicz), a w zwiazku z tym: chamstwo, afery, korupcja, balagan itd. Gadanie typu: poprzedni ustroj byl lepszy albo gorszy w tym kraju (na przykladzie polek w sklepach) nie zasluguje na zadna konstruktywna riposte, poniewaz jest z gruntu niewlasciwy - dzicz wprowadzila u nas komunizm (system ktory nie ma zadnego(!) sensu) i zrobila z nas kompletnych wasali. Co do ksenofobii, owszem masz racje - jestem ksenofobem - szczegolnie ale tylko w stosunku do dziczy, za to co zrobili w naszym kraju i za to ze ciagle jeszce za to placimy - i finansowo, mentalnie, spolecznie, politycznie, kulturowo. Dlatego nie mam nic przeciwko tej idiotce Fotydze, jezeli wyjezdza z podobnymi tekstami... mam dosyc traktowania dziczy jak kogos specjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
okoni Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 18:54 lol ,a może by tak zamiast wypominać krzywdy i żyć czasami pierwszej wojny i rozbiorów spojrzeć czasem trochę w przód . amerykanie z ruskimi kupe czasu prowadzili zimną wojnę i budowali wzajemny strach .a teraz jak się osobistości z "góry" spotykają to tylko uśmiech i wzajemne komplementowanie .swoje pewnie wiedzą i myślą ale czy nie lepiej żyć z uśmiechem i radością wymalowaną na twarzy.? Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:06 Odkąd rządzi kwaczarnia Polska nie ma nic do powiedzenia w żadnej sprawie. Werbalnie nie zabieramy głosu, bo mamy ministra niemowę. Faktycznie też nic nie znaczymy - ot taki wrzód na tyłku UE. Dają nam pieniądze, żeby nas uspokoić, ale nic z tego - kacze kupry wiecznie są podniecone i podminowane i to w różnych tematach. Odpowiedz Link Zgłoś
lol76 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:14 Z tym sie zgodze... musisz jednak zrozumiec ze my jako kraj (przynjamniej) 20 lat za srednim standartem EU nie mozemy oczekiwac ze nas przyjma i od razu dadza rowny procent egzekutywy w pewnych sprawach (np. finansowych). To moze dokonac sie za jakies 10-15 lat... nie obwinialbym tutaj kaczek (ktorych notabene nie cierpie)... niezaleznie od rzadu w Polsce i tak mnie mamy co liczyc na znaczyc wplyw w precesie decyzyjnym EU. Tego niestety co niektorzy nadal nie potrafia zrozumiec. Pamietaj ze Polska (mniej wiecej) to odpowiednik czwartej ligi futbolu. Moim skromny zdaniem, veto w takich sparwach jak pertraktacje ze swolocza to i tak ogromne narzedzie, ktore naszemu krajowi (tak jak i innym okupowanym nigdzys przez dzicz) sie nalezy... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:16 lol76 napisał: > swolocz nie potrafi pogodzic sie ze zmianami jakie dokonaly sie po upadku ich > zenujacego imperium, zbudowanego na krzywdzie, klamstwie i smierci mas. > Teraz Polska ma wiele do powiedzennia, jako czlowiek Unii Eurpoejskiej co sie > swoloczy nie pdooba. Nie podoba sie swoloczy rowniez fakt, ze Polska jest > czlonkiem NATO. Nie cierpie swoloczy i to nie tylko Putina ale calego narodu > bez wyjatku. Ktos kiedy powiedzial ze swolocz (czyt. rosjanie) nie ma skrupolow > > i zamordowalaby nawet sw. Mikolaja. To prawda - kraj ludzi dzikich, > nieokielznanych i pijanych. Nie lol, nie lol... ROTFL!! Odpowiedz Link Zgłoś
stalinowiec1 Re: swolocz nie potrafi pogodzic... 17.05.07, 14:30 lol76 napisał: > swolocz nie potrafi pogodzic sie ze zmianami jakie dokonaly sie po upadku ich > zenujacego imperium, zbudowanego na krzywdzie, klamstwie i smierci mas. > Teraz Polska ma wiele do powiedzennia, jako czlowiek Unii Eurpoejskiej co sie > swoloczy nie pdooba. Nie podoba sie swoloczy rowniez fakt, ze Polska jest > czlonkiem NATO. Nie cierpie swoloczy i to nie tylko Putina ale calego narodu > bez wyjatku. Ktos kiedy powiedzial ze swolocz (czyt. rosjanie) nie ma skrupolow > > i zamordowalaby nawet sw. Mikolaja. To prawda - kraj ludzi dzikich, > nieokielznanych i pijanych. No nie. Co do ich władzy absolutna zgoda, ale tak cały naród. Nie. Ja ich lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
decent76 Tej Pani już dziękujemy niech ktoś kupi 17.05.07, 13:31 tej Pani bilet na Kamczatkę lub Madagaskar. Szara myszka boi się Rosjan ------------------------ Sztuka skutecznej sprzedaży Strategia błękitnego oceanu Inteligentny inwestor Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzegarek Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 14:17 Kaczki do psychiatryka marsz....Co do jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
mayday100 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 15:32 ankowski1960 napisał: > ta pani powinna liczyc sie ze slowami Ta pani powinna przynajmniej coś mieć w głowie, żeby móc kontrolować swoje słowa. Postępuje, jak obrażona sąsiadka, która nie dostała zaproszenia w odpowiedzi na zorganizowane przyjęcie. Na tyle śmieszne, że można popłakać!!! Najskuteczniejsza pani minister: "Czekamy na efekty rozmów unijnych i ciągle na nie liczymy. No i posiedzi sobie długo...jeśli się nie weźmie do roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz... 17.05.07, 12:35 No to jeszcze tylko :"Wodzu prowadź na Kowno, Żydzi na Madagaskar" Boże , widzisz i nie grzmisz. Odpowiedz Link Zgłoś
t000mek Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:59 Ten babsztyl ma chyba cos z lbem, zdecydowanie powinna liczyc sie ze slowami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:29 Hahaha,swietne! Kaczory przejda do historii jako ci,co wywolali wojne z Moskalem. Ciekawe kto ja wygra? "Wiem,ale....nie powiem!!!" A Condoleeza zaciera lapki. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Dlaczego uważasz embargo na mięso za słuszne ? 17.05.07, 12:44 signal napisał: > to jest jakaś paranoja ! Rozumiem ,że uważasz rosyjskie embargo na unijne mięso za słuszne. Uzasadnij proszę swoje stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Wybacz mu, to reakcja odruchu warunkowego, jak u 17.05.07, 12:55 psa Pawłowa :-)... remik.bz napisał: > signal napisał: > > > to jest jakaś paranoja ! > > Rozumiem ,że uważasz rosyjskie embargo na unijne mięso za słuszne. > Uzasadnij proszę swoje stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
tkacz_iluzji Re: Dlaczego uważasz embargo na mięso za słuszne 17.05.07, 13:00 Ty oczywiście uważasz, że każdy kraj ma OBOWIĄZEK kupować unijne towary? :P nie chce kupować to nie kupi... proste. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Czyli nie należy dotrzymywać umów ? 17.05.07, 13:04 tkacz_iluzji napisał: > Ty oczywiście uważasz, że każdy kraj ma OBOWIĄZEK kupować unijne towary? :P > > nie chce kupować to nie kupi... proste. Acha , czyli uważasz ,że nalezy łamać umowy (np gospodarcze , handlowe) ? Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Czyli nie należy dotrzymywać umów ? 17.05.07, 13:10 o tym co kto kupuje to w normalnych państwach decyduje rynek. Rosja to nie jest jednak normalne państwo, Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Czyli nie należy dotrzymywać umów ? 17.05.07, 13:15 burakpl4 napisał: > o tym co kto kupuje to w normalnych państwach decyduje rynek. > Rosja to nie jest jednak normalne państwo, My w Polsce o tym wiemy. I bardzo dobrze się stało ,że dzięki "mięsnej aferze" cała UE dochodzi do tego samego wniosku. Po prostu w "starej UE" zerwanie umowy handlowej bez uzasadnienia to barbarzyństwo , dla Rosji - "normalka". Teraz UE na własnej skórze czuje co to Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Czyli nie należy dotrzymywać umów ? 17.05.07, 16:39 remik.bz napisał: > burakpl4 napisał: > > > o tym co kto kupuje to w normalnych państwach decyduje rynek. > > Rosja to nie jest jednak normalne państwo, > > My w Polsce o tym wiemy. > I bardzo dobrze się stało ,że dzięki "mięsnej aferze" cała UE dochodzi do tego > samego wniosku. > Po prostu w "starej UE" zerwanie umowy handlowej bez uzasadnienia to > barbarzyństwo , dla Rosji - "normalka". > Teraz UE na własnej skórze czuje co to Rosja. Nudni jesteście ze swoimi kłamstwami. Przecież to nasi oszukiwali Rosjan i sami podłożyli się, darowując Rosjanom znakomity i pełnoprawny pretekst do puknięcia Kaczyńskich w kuperek. Rzecz w tym, że wasze kłamstwa oszukają może paru rusofobów na forum, ale nic a nic nie przybliżają rozwiązania kwestii. Boję się, że nam, jak zwykle, o rozwiązanie nie chodzi, tylko o zrobienie na złość. Jak zwykle bezskuteczne i jak zwykle z największą szkodą dla Polski. Ale szkody dla Polski nigdy nie powstrzymywały prawdziwych patriotów vide powstania. Szkód mnóstwo, pożytku żadnego, ale "bohaterowie lasu żacholeckiego" nie? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A co tu Kaczyńscy maja do rzeczy ? 18.05.07, 08:31 babaqba napisała: Nudni jesteście ze swoimi kłamstwami. Przecież to nasi oszukiwali Rosjan i sami > podłożyli się, > darowując Rosjanom znakomity i pełnoprawny pretekst do puknięcia Kaczyńskich w > kuperek. Puknięcia Kaczyńskich ? Przecież tu chodzi o Polskę nie o jakichś Kaczyńskich. A co do oszukiwania , to były potem komisje ( z przedstawicielami UE) i stwierdzono ,ze wszystko jest OK. Po prostu dla Moskwy wolna Polska do wrzód na d.p.e Zawszae będą nas szykanować. I na szczęście UE to zaczyna rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Dlaczego uważasz embargo na mięso za słuszne 17.05.07, 13:02 Embargo jest chamską zagrywką polityczną, ale takich rzeczy szefowej MSZ głośno mówić nie wolno. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Tu Ci rację przyznam - trochę to było 17.05.07, 13:10 niedyplomatyczne. Takie rzeczy się wie, ale już niekoniecznie mówi się o nich otwartym tekstem :-). Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Dlaczego uważasz embargo na mięso za słuszne 17.05.07, 13:11 Jest słuszne ponieważ wszystko czego chce i żąda Rosja jest słuszne a priori. Rosja ma zawsze rację a jej stanowisko powinno mieć dla całej ludzkości doniosłość powszechnie obowiązującego kodeksu. Ponieważ Rosja z założenia wie najepiej, co jest dla całej ludzkości najlepsze, wszyscy powinni słuchać rozkazów Kremla i wypełniać wolę jego władców. Dlatego też ktokolwiek przeciwstawi się woli Rosji przeciwstawia się równocześnie interesom całej ludzkości. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
signal Tu nie chodzi o mięso ! 17.05.07, 13:31 tu chodzi o politykę zagraniczną. Polityka zagraniczna nie polega na każdorazowym rzucaniu veta. Trzeba umieć rozmawiać, prowadzić negocjacje, i na pewno nie odmawiać zaproszeń do rozmów !. Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 Re: Tu nie chodzi o mięso ! 17.05.07, 13:36 Chodzi o to , że Rosja próbuje podzielić Unię i przeprowadza test na Polsce. Jeżeli ulegniemy i pogodzimy się z embargiem to Rosjanie uzyskają precedens sby później nie traktować nas i innych nowych państw w UE jako pełnoprawnych członków UE. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Tu nie chodzi o mięso ! 17.05.07, 13:39 bim41 napisał: > Chodzi o to , że Rosja próbuje podzielić Unię i przeprowadza test na Polsce. > Jeżeli ulegniemy i pogodzimy się z embargiem to Rosjanie uzyskają precedens sby > > później nie traktować nas i innych nowych państw w UE jako pełnoprawnych > członków UE. Bzdurzysz: sa liczne przyklady na to,ze to Polska chce rozbic Unie i to na polecenie chaty Buszow. Chyba gazet nie czytasz albo wzrok masz wadliwy?? Odpowiedz Link Zgłoś
bim41 Re: Tu nie chodzi o mięso ! 17.05.07, 14:02 Polska jest bardzo prounijna a rozbijają UE takie państwa jak Francja i np. Holandia, które odrzuciły konstytucję unijną. Wyobrażam sobie co to by było gdyby to Polacy w referendum odrzucili tą konstytucję, całe europejskie lewactwo opluwałoby Polskę i Polaków przez 10 lat, a tak proszę cisza nik nie krytykuje Francuzów czy Holendrów. Polska nie może zgodzić się z Rosyjskim embargiem bo to by oznaczało , że sami uznajemy się za członka UE drugiej kategorii. A poza tym zbyt wiele zapłciliśmy starej UE za zgodę na nasze członkostow - każdy ze starej UE dostał smakowity kąsek z naszej gospodarki, aby teraz nie korzystać z praw które to członkostwo nam daje. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Tu nie chodzi o mięso ! 17.05.07, 14:17 bim41 napisał: > Polska jest bardzo prounijna a rozbijają UE takie państwa jak Francja i np. > Holandia, które odrzuciły konstytucję unijną. Wyobrażam sobie co to by było > gdyby to Polacy w referendum odrzucili tą konstytucję, całe europejskie > lewactwo opluwałoby Polskę i Polaków przez 10 lat, a tak proszę cisza nik nie > krytykuje Francuzów czy Holendrów. > Polska nie może zgodzić się z Rosyjskim embargiem bo to by oznaczało , że sami > uznajemy się za członka UE drugiej kategorii. A poza tym zbyt wiele zapłciliśmy > > starej UE za zgodę na nasze członkostow - każdy ze starej UE dostał smakowity > kąsek z naszej gospodarki, aby teraz nie korzystać z praw które to członkostwo > nam daje. Przepraszam, a co zaplacone zostalo za "zgode na przyjecie"? Bo z tego co piszesz, to by wynikalo, ze to Polska przyjela do swego lona EU, a nie na odwrot. Znaczy, laskawie sie zgodziles, zeby Cie przyjeto, czy jak? A miales moze inne opcje? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Rosji chodzi o rozbicie solidaryzmu UE 17.05.07, 13:47 signal napisał: > tu chodzi o politykę zagraniczną. Polityka zagraniczna nie polega na > każdorazowym rzucaniu veta. Trzeba umieć rozmawiać, prowadzić negocjacje, i na > pewno nie odmawiać zaproszeń do rozmów !. Rosja ma w nosie nas i nasze miesoa zaproszenie było "dla jaj". Rosja nie chce dopuscic do wzrostu znaczenia UE. Woli rozmawiac z wieloma mniejszymi ( i dyktowac warunki) niz z jednym silnym (i po ludzku negocjowac). Dlatego solidaryzm UE jest jej "oscią w gardle"( a wolna Polska wrzodem na tyłku). Rosja liczyła na to ,ze UE "oleje" Polskę w tym idiotycznym sporze o mieso. No i się przeliczyła. Teraz to juz nie jest sprawa Polska- Rosja tylko UE - Rosja. I chwała naszej dyplomacji ,ze do tego doprowadziła. Odpowiedz Link Zgłoś
chrisraf Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz... 17.05.07, 12:36 Te pania kompletnie popi...lilo! Do baby jedzy, czy miejscem dla niepoczytalnych jest rzad??? Odpowiedz Link Zgłoś
narod.ovviec Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz.. 17.05.07, 12:37 NARESZCIE!! Teraz ostrzegawcze naloty na moskwę naszymi F-16 i niech moskale zobaczą z kim mają do czynienia! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:03 Wszystkimi czterema? Odpowiedz Link Zgłoś
burakpl4 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:15 w służbie jest na razie tylko 4, ale mamy 48 zakupionych Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:21 W służbie nie jest na razie żaden. Są jedynie w inwentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:33 burakpl4 napisał: > w służbie jest na razie tylko 4, ale mamy 48 zakupionych A juz lataja?!?!?!? czy jeszcze instrukcji nie przetlumaczyli z angielskiego na kaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
cch11 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 14:22 adas313 napisał: > Wszystkimi czterema? Jeśli uwiną się w 7 godzin, to dlaczego nie... Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor Rosja wszczela wojne handlowa z PL. Trudno pojac? 17.05.07, 12:38 Odpowiedz Link Zgłoś
util Żal patrzeć, jak ta kobiecina sie męczy... 17.05.07, 12:38 Czy nie było innego zajęcia dla niej? Szkoda człowieka... Kompromitacja goni kompromitację. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz uważasz ,że powina zaakceptować rosyjskie embargo? 17.05.07, 12:45 Powiedz , co Ty bys zrobił na miejscu Fotygi Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg ja bym załatwił sprawę tak jak trzeba 17.05.07, 12:47 porady na przykład u Finów - potęga Nokii powstała m.in. na handlu z CCCP Węgry mają centralę Gazpromu - a przecież rok 1956 trochę pragmatyzmu a nie głupota i awanturnictwo! Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: ja bym załatwił sprawę jak trzeba czyli jak ? 17.05.07, 12:49 qawsedrftg napisał: > porady na przykład u Finów - potęga Nokii powstała m.in. na handlu z CCCP > > Węgry mają centralę Gazpromu - a przecież rok 1956 > > trochę pragmatyzmu a nie głupota i awanturnictwo! Ale konkretnie co byś zrobił z embargo? Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg nie wiem :) ona też nie wie :) 17.05.07, 12:52 ale ja nie jestem ministrem i nie chciałbym być bo się nie znam na tym dobry rząd by nie doprowadził do jego wprowadzenia - i są procedury by sobie z takimi sprawami radzić. Zapewne w czymś trzeba ustąpić, coś obronić - na tym polega dyplomacja :) Na pewno jest bez sensu obrona poprzez UE "proszę paaani a oni mnie obrażaaająąąąą". Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A co najlepszy nawet rząd może mieć do gadania, 17.05.07, 13:00 jak Putin z oczywistych względów politycznych zarządził wprowadzenie embarga pod fałszywymi zarzutami, aby wywołać określone reakcje strony polskiej...? W których to reakcjach liczył na drażliwość PiSu węszącego wszędzie antypolskość i lekceważenie i obiecującego "powstanie z kolan" w polityce zagranicznej? I na początku nawet się nie przeliczył... qawsedrftg napisał: > ale ja nie jestem ministrem i nie chciałbym być bo się nie znam na tym > > dobry rząd by nie doprowadził do jego wprowadzenia - i są procedury by sobie z > takimi sprawami radzić. Zapewne w czymś trzeba ustąpić, coś obronić - na tym > polega dyplomacja :) Na pewno jest bez sensu obrona poprzez UE "proszę paaani a > > oni mnie obrażaaająąąąą". Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: A co najlepszy nawet rząd może mieć do gadani 17.05.07, 13:24 > I na początku nawet się nie przeliczył... Niestety tego typu wyskoki jak obecny p. Fotygi również pokazuję że się nie przeliczył. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: A co najlepszy nawet rząd może mieć do gadani 17.05.07, 14:26 To nie jest "wyskok" tlko bardzo delikatna, "dyplomatyczna" wręcz odpowiedź na wytykanie przez Rospolityków że jest w EU jeden kraj co Rosji nie kocha. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Przecież UE uważa embargo za nieuzasadnione 17.05.07, 13:02 qawsedrftg napisał: > ale ja nie jestem ministrem i nie chciałbym być bo się nie znam na tym > > dobry rząd by nie doprowadził do jego wprowadzenia - i są procedury by sobie z > takimi sprawami radzić. Zapewne w czymś trzeba ustąpić, coś obronić - na tym > polega dyplomacja :) Na pewno jest bez sensu obrona poprzez UE "proszę paaani a > > oni mnie obrażaaająąąąą". Przecież Unia uważa ,że to my mamy rację a nie Rosja. Stosuje zasadę solidaryzmu. Ten konflikt to konflikt Rosja-UE a nie jak sugeruja "antykaczorowcy" Rosja- Kaczory czy szerzej Rosja -Polska Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany "Uunijnienie" tego konfliktu to sukces rządu. 17.05.07, 13:08 remik.bz napisał: > Przecież Unia uważa ,że to my mamy rację a nie Rosja. Stosuje zasadę > solidaryzmu. > Ten konflikt to konflikt Rosja-UE a nie jak sugeruja "antykaczorowcy" Rosja- > Kaczory czy szerzej Rosja -Polska Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Przecież UE uważa embargo za nieuzasadnione 17.05.07, 13:13 Ba! Moskiewska propaganda usiłuje sugerować, że jest to wbijanie przez USA (przy pomocy Polski) klina we współpracę Rosji z UE. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany To sprytne z ich strony, bo embargo było obliczone 17.05.07, 13:26 na wbicie klina między UE a Polskę :-). Z opcją, że Polska narozrabia o nie na tyle bezmyślnie, że uda się jej przyprawić gębę warchoła-oszołoma, którego trzeba zepchnąć do drugiej linii powstałej na tę okoliczność "UE dwóch prędkości" :-). Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: To sprytne z ich strony, bo embargo było obli 17.05.07, 14:00 Ty piszesz o "EU dwóch prędkości". A ja stwierdzam, że wzrost gospodarczy jest większy właśnie w krajach przez Rosję najbardziej znienawidzonych. Tak to jest z tymi "dwiema prędkościami". Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Wpierw zacząłbym od przestania prowokowania ruskic 17.05.07, 12:57 .. potem bym przestał wymachiwać poszczerbioną szabelką, przyjąbym ZAPROSZENIE do Moskwy itd. itp. Proste? Trzeba być zdrowym IDIOTĄ aby ciągle prowokować MOCARSTWO. A jeżeli nie kumasz, to embargo jest ODPOWIEDZIĄ na podskakiwanie Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Zaproszenie było dla frajerów :-). Właśnie o to 17.05.07, 13:06 chodziło, żeby Fotyga pojechała, sygnalizując prezydencji niemieckiej UE że zdaje się na dwustronne rokowania i rezygnuje z ciężko wywalczonego "uunijnienia" "mięsnego" konfliktu Polski z Rosją :-). Odpowiedz Link Zgłoś
rosjad Re: Zaproszenie było dla frajerów :-). Właśnie o 17.05.07, 20:33 Niech żyje Rosja!! Odpowiedz Link Zgłoś
thiery ja bym zaczal od smierdzacych mord ruskiej 17.05.07, 13:10 propagandy... smierdzi tu kacapska ambasada i jej siurkami na odleglosc - ale z drugiej strony tow. fiutin kazal to musza... Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Wpierw zacząłbym od przestania prowokowania r 17.05.07, 13:14 Kto kogo tu prowokuje? -Czy nie skorzystanie z zaproszenia jest prowokacją? -Plany przenoszenia pomników też? -Poparcie Estonii? -Chęć przeciągnięcia Ukrainy w stronę Europy również? -Tarcza antyrakietowa, która ma bronić, a nie atakować także? (w tym samym czasie ruscy stawiają rakiety taktyczne na Białorusi przy samej granicy z Polską) -A może samo bycie niezależnego państwa polskiego jest największą prowokacją, to, że istniejemy? Za to strona rosyjska jest święta, uznając się za mocarstwo, które rości sobie prawo do wpływu na nasz region, uważając, że tu jest jej strefa wpływów, wprowadzanie embarga, choc jest udowodnione, ze to nie Polacy przeskrobali, szantażowanie cenami gazu i ropy, czasem przykręcanie kurka, zamknięcie dostaw ropy do Możejek, protest przeciw tarczy, choć nie jest ona wymierzona przeciw nim, protest przeciw przenoszeniu pomników, choć są nie na ich ziemi, fałszowanie historii, a wręcz pisanie od nowa i wiele innych. To Twoim zdaniem jest w porządku i tylko Polska jest winna! Tu nie chodzi o to, że Polska macha swoją szabelką, ale o to, że dla Moskali uwieramy jak kołek w dupie, to, ze jesteśmy niezależni od nich, to najbardziej ich boli, stąd wciąż prowokacje ze strony Moskwy, abyśmy odpowiedzieli i zostali zdyskredytowani w oczach Europy, jako kraj, który nie lubi Rosji, jest jej wrogiem itd., tylko niestety, ale wszelkie zaczepki są z tamtej strony, a później jest odwracanie kota ogonem! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Już byli tacy, co przyjęli rosyjskie zaproszenie. 17.05.07, 13:34 W roku 1945. Żaden nie wrócił żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Wpierw zacząłbym od przestania prowokowania r 17.05.07, 14:27 mark6 napisał: .. potem bym przestał wymachiwać poszczerbioną szabelką, przyjąbym ZAPROSZENIE do Moskwy, wystawiłbym tyłek i ... Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Oj wy polskie buraki. Karzełki chcą wojny z Goliat 17.05.07, 15:00 Polska rusofobia poraża.Co za naród kretynów.Kiedy wszyscy inni na świecie " kręcą lody" z ruskimi, to Polska chce wojny. Czy ja śnię? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Masz na myśli Goliata-Rosję? 17.05.07, 15:54 Goliat marnie zginął. Głównie z powodu swej buty. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: ja bym załatwił sprawę jak trzeba czyli jak 17.05.07, 13:08 Przede wszystkim nie krzyczałbym. W sytuacji, w której zależy nam na ustępstwach ze strony Moskwy absolutnie nie wolno używać tak ostrego języka, wygadywać o tym, że między Putinem i Kaczorem doszło by do rękoczynów, ani (tym bardziej) zapowiadać demontażu pomników radzieckich żołnierzy. Po prostu jak chce się załatwić sprawę, w której nie da się prowadzić dialogu z pozycji siły to trzeba robić dobrą minę do złej gry i odłożyć ambicję i dumę na półkę. Chyba że nam nie zależy na zniesieniu tego embarga, a potencjalne inne również nie będą nam przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Przecież Fotyga dokladnie tak robi 17.05.07, 13:12 adas313 napisał: Po prostu jak chce się załatwić sprawę, w której nie da się prowadzić dialogu > z pozycji siły to trzeba robić dobrą minę do złej gry i odłożyć ambicję i dumę > na półkę. Masz rację. I Fotyga tak robila. Ale nie wolno milczeć gdy druga strona ordynarnie kłamie ( sprawa zaproszenia). Po prostu milczenie byłoby przyznaniem się do "winy" Czy Twoim zdaniem Pani Fotyga nie powinna dementować tego kłamstwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Powinna, ale nie w tak ostrych słowach :-) 17.05.07, 13:28 remik.bz napisał: > Masz rację. I Fotyga tak robila. > Ale nie wolno milczeć gdy druga strona ordynarnie kłamie ( sprawa zaproszenia). > Po prostu milczenie byłoby przyznaniem się do "winy" > Czy Twoim zdaniem Pani Fotyga nie powinna dementować tego kłamstwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Powinna, ale nie w tak ostrych słowach :-) 17.05.07, 13:32 Dokładnie. To jest woda na młyn Rosjan lansujących tezę, o "rusofobicznej Polsce". Jeśli nie możemy trafić przeciwnika to chociaż się nie odsłaniajmy... Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Powinna, ale nie w tak ostrych słowach :-) 17.05.07, 13:47 Waszyngton i Moskwa rozgrywaja powazny pojedynek a nasza sFatygowana pania uzywaja jak pionka: szkoda,ze ona tego nie widzi! I smiech bedzie jak sie pozniej (jak zwykle) ponad naszymi glowami dogadaja. Jankesy sa cwane ,a Ruskie jeszcze bardziej - my nie stanowimy zadnej liczacej sie pozycji i jak tupna mocniej to musimy ustapic,bo nikt sie z nami nie liczy. Wiedza,ze Polacy to oszolomy i kieruja sie nienawiscia do Rosji - bradzo glupia zreszta - i tym nas popychaja w przepasc. Nawet Reagan mowil: "nigdy z adwersarza nie zrob sobie przeciwnika - przegrasz!" Kacze glowy robia dokladnie odwrotnie i skutki beda wkrotce. Do takich rzeczy trzeba miec talent i doswiadczenie. Good luck ,chlopcy i dziewczynki. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Powinna, ale nie w tak ostrych słowach :-) 17.05.07, 14:00 Ona sie tak nadaje na ministra SZ, jak ja do szycia sukienek! LOL Odpowiedz Link Zgłoś
util A to jest jedyna alternatywa? 17.05.07, 13:27 Zaakceptować embargo albo obrazić się na Moskwę? Conieco rozwiązań znajduje się chyba pomiędzy tymi biegunami. Dlaczego uwazasz, że ja powinienem wiedzieć co zrobić? Powinna wiedzieć Fotyga, ona jest szefem MSZ. Ale błędów popełniła wiele. Nie powinna na pewno reagować emocjonalnie - opowieści o wypowiedzeniu wojny to dyplomatyczna kompromitacja. Poparcie Wspólnoty również nie powinno być wymuszane szantażem, a umiejętną dyplomacją poparta rozsądnymi argumentami. Chyba można było więcej zrobić by usłyszeć głośne poparcie zjednoczonej Europy. No i nie wolno traktować Rosji jak wroga! Dlaczego nei chce się spotkać ze swoim rosyjskim odpowiednikiem? Na tym polegają stosunki bilateralne, że sie rozmawia, rozmawia i rozmawia! Wymienia poglądy, przyglada sytuacji i szuka możliwych porozumień. Chce wymusić na Moskwie cokolwiek? Nie da rady - embargo zniknie jak Moskwa sie na to zgodzi, a nie gdy Fotyga tego zażąda. Jak ci się wydaje, co pomyślała Bruksela jak usłyszała z ust szefa polskeigo MSZ że do Rosji nie ma po co jeździć? Fotyga jest tak niezręcznym ministrem jak to tylko możliwe. Nie wierzę, że nie widzisz jej męki... Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: uważasz ,że powina zaakceptować rosyjskie emb 17.05.07, 13:35 remik.bz napisał: > Powiedz , co Ty bys zrobił na miejscu Fotygi Podal sie do dymisji i przeprosil za ignorancje. Czytalem CV tej pani. Srednio co dwa lata nowa praca - no comments. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: uważasz ,że powina zaakceptować rosyjskie emb 17.05.07, 13:38 remik.bz napisał: > Powiedz , co Ty bys zrobił na miejscu Fotygi Przestal sie dac podpuszczac Waszyngtonowi! Ot,co. Ale do tego trzeba byc niezaleznym i miec jaja. A nie jesc panu z reki! Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Żal patrzeć, jak ta kobiecina sie męczy... 17.05.07, 17:15 util napisał: > Czy nie było innego zajęcia dla niej? Szkoda człowieka... > Kompromitacja goni kompromitację. > Odpowiedz Link Zgłoś
fiszek2 o FAK!:) 17.05.07, 12:39 ......no faktycznie kobieta ma jaja ale mysle ze troche przesadziła Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Re: o FAK!:) 17.05.07, 12:40 fiszek2 napisał: > ......no faktycznie kobieta ma jaja > ale mysle ze troche przesadziła **************************************** chyba jajo ( cykliczne) Odpowiedz Link Zgłoś
fiszek2 Re: o FAK!:) 17.05.07, 12:43 chociaż po dłuższym zastanowieniu i przeanalizowaniu tego zdania myśle że Rosja używa mocniejszych stwierdzeń Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Re: o FAK!:) 17.05.07, 12:47 fiszek2 napisał: > chociaż po dłuższym zastanowieniu i przeanalizowaniu tego zdania myśle że Rosja > > używa mocniejszych stwierdzeń ****************************************************************************** Boso ale w ostrogach? Od początku spieprzyli , a właściwie pogłębiali tragiczne relacje z Rosją. 1. Lepper obiecywał, że jak zostanie ministrem rolnictwa to sprawę mięsa załatwi jednym telefonem. 2. PiS głosił w trakcie kampanii wyborczej, że doprowadzi do takich stosunków z Rosją, jakich jeszcze nie było - cholera faktycznie nie kłamali - złapałem się. 3.Rosja musi być i powinna być jednym z trzech najważniejszych partnerów obok UE i USA. Odpowiedz Link Zgłoś
fiszek2 Re: o FAK!:) 17.05.07, 12:49 i będzie zobaczysz... jesteśmy sobie zbyt barodzo potzrbni ...a jak to w polityce...najpierw trzeba nastroszyc piórka lub sierść a potem pogdac tak sadzę Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: o FAK!:) 17.05.07, 13:55 Rosja powinna byc - na ostrych zasadach - przyjeta do Unii i wtedy geopolityka w Europie by sie zmienila. Ale to dopiero po tym jak sFatygowana pani wszystko zaprzepasci. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: o FAK!:) 17.05.07, 13:49 Fotyga powinna dokladnie przestudiowac znaczenie slowa: DYPLOMACJA. Nie wiem jednakze czy zdazy? to na ogol zajmuje kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg ma jajo kacze 17.05.07, 12:43 sprawiedliwą karę ten głupi naród ponosi Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz gdzie się tak dobrze nauczyłeś po polsku ? 17.05.07, 12:52 qawsedrftg napisał: > sprawiedliwą karę ten głupi naród ponosi Bardzo dobrze posługujesz się naszym językiem. Az ciekaw jestem jakiej jesteś narodowości i gdzie tak dobrze się nauczyłeś polskiego ? Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg w szkole podstawowej im. Króla Maciusia 17.05.07, 12:54 w Warszawie-Marysinie Jesteś zainteresowany? Już we wrześniu kolejna szansa, i to w pięknym mundurku. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Re: to tam uczono ,że Moskwa jest cacy a Polska b 17.05.07, 13:22 nie, uczono racjonalizmu, a nie rusofobii. Czasy wojen się skończyły, przynajmniej w Europie, jak tęskisz do wojenki do wal do Iraku lub Afganistanu - wykarzesz się. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Akceptacja rosyjskich kłamstw to racjonalizm ? 17.05.07, 13:59 tomasz10012 napisał: > nie, uczono racjonalizmu, a nie rusofobii. > Czasy wojen się skończyły, przynajmniej w Europie, jak tęskisz do wojenki do > wal do Iraku lub Afganistanu - wykarzesz się. Czyli Twoim zdaniem akceptacja kłamstwa (sprawa zaproszenia) , akceptacja złamania umowy handlowej ( embargo na mieso) to racjonalne zachowanie ? To może pakt Ribbentrow-Mołotow tez nalezy pokazać w "racjonalnym" swietle i pochwalić? W ten sposób kazde łajdactwo mozna usprawiedliwić. "Zabił sasiad adla kasy , ale to bylo racjonalne , potrzebował na spłate kredytu przecież..." PS piszę o zachowaniach "racjonalnych" nie "racjonalistycznych" gdyż rozumiem ,ze sprawy światopogladowe nie mają tu nic do rzeczy ,że się "przejęzyczyłeś". Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Re: Akceptacja rosyjskich kłamstw to racjonalizm 17.05.07, 14:08 Spiskowa teoria dziejów jest wszechogarniająca i wszechobecna w naszym życiu. Najlepiej się obrazić i udawać,że nic sie nie stało. Nieobecni nie mają głosu i tyle. Dyplomacja polega na rozmowie a nie na obrażaniu się. Jak się zaczniemy tak nawzajem nakręcać to dojdziemy do punktu , z którego nie będzie praktycznie możliwości wyjścia. Przypominam, że niejaki A. Lepper obiecywał. że jak zostanie ministrem rolnictwa to embargo będzie zniesione w kilka dni, a PiS obiecywał rewelacyjną poprawę stosunków z Rosją, które w momencie dochodzenia PiS-u dowładzy już były delikatnie mówiąc kiepskie. Reszta twojego komentarza to "semantyczne nadużycie" jak powiedział jakiś czas temu Prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
edisk Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz.. 17.05.07, 12:39 czy nas naprawdę nie stać na normalnych ludzi w rządzie - za których nie musielibysmy się wtydzić Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Lenin nie miał racji: 17.05.07, 12:39 bo jednak ani kucharka ani pani z magla w polityce się nie sprawdza. A jej szef pseudoprawnik chyba jest agentem wrogiego wywiadu bo robi wszystko żeby pogrążyć Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Durna kobieto, weto jest Rosji na reke! 17.05.07, 12:42 Rosja tylko czeka na nie, bo w jej interesie jest sklocenie UE. A ty razem z dwoma gdaczacymi kartoflami robisz wszystko tak, zeby pomoc Rosji, a nie dbac o interes Polski. W interesie Polski jest silna, zjednoczona Unia, zdolna reagowac w takich sytuacjach, jak embargo. Stawiajac weto, rozbijacie jednosc w Unii, a stawiajac je po raz enty, wymuszacie to, zeby Unia szla do przodu bez Polski! Innymi slowy dzialacie na szkode Polski, mam nadzieje tylko ze z glupoty, a nie z premedytacja... www.bluszowe.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor ... polskim eksporterom mięska rowniez. Maja nowe. 17.05.07, 12:46 i przewidywalne rynki. Odpowiedz Link Zgłoś
fiszek2 nie obrażaj, szczególnie kobiety! 17.05.07, 12:46 a MY czyli UNIA zaczyna mówić jednym głosem... wiec nie mam mowy o kłótni (chociaz masz racje Kreml by tego chciał) jesteśmy potrzebni Unii tak jak Unia nam Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: nie obrażaj, szczególnie kobiety! 17.05.07, 13:16 Akurat w tej sytuacji uchylenie się Polski od rozmów z Rosją jest słuszne. Przecież w tej chwili negocjuje UE a Niemcy usiłują dowieść swojej skuteczności. Odpowiedz Link Zgłoś
patthecat Jak tasiemiec człowiekowi? PS. To jest kobieta? 17.05.07, 14:38 Okulary zgubiłeś? :D Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Obrona naszego handlu szkodzi Polsce ? 17.05.07, 12:48 A więc uważasz ,że powinniśmy cicho siedzieć? Może Chirac jest Twoim idolem ? A moze jeszcze mamy przeprosić Rosję , UE i na wszelki wypadek Gwatemalę ? Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Obrona naszego handlu szkodzi Polsce ? 17.05.07, 12:57 Chodzi zupelnie o cos innego, nie wnikam dlaczego uprosciles moja wypowiedz. O zniesienie emarga nalezy walczyc, chodzi o metody. Weto z pewnoscia nie jest metoda. Polska sama wobec Rosji, zwlaszcza przy swojej agresywnej postawie, a co gorsza niekompetentnej dyplomacji nic nie wskura. Rosja gra perfidnie, ale roznica miedzy Rosja a Polska jest taka, ze Rosja jest ogromna a Polska mala. Zeby bronic interesow Polski nalezy robic to z Unia, a tymczasem Polska rozwala jednosc w Unii. Sa inne metody wywierania wplywu w ramach Unii niz weto. Weto jest ostatecznoscia i wynikiem bezsilnosci (albo skrajnej niekompetencji) kraju, ktory je stawia. Polska powinna szukac sojusznikow w Unii i to nie tylko malenkiej Litwy, ale tez chocby Niemiec, ktore mimo atakow ze strony Kaczynskich zachowuja sie za kanclerstwa A. Merkel co najmniej przyzwoicie wobec nas. Wypowiadaniem nieostroznych slow, pograzamy sie tylko w izolacji w Unii. Nikt nie lubi popierac nieracjonalnych oszolomow, a takim oszolomem z bronia atomowa w postaci weta stala sie Polska za rzadow Kaczynskich i pozal sie Boze Minister Spraw Zagranicznych Fotygi. www.bluszowe.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Obrona naszego handlu szkodzi Polsce ? 17.05.07, 14:37 Czytasz, piszesz i nic nie rozumiesz? Co z tego że jest ogromna, jeśli nie stać jej na własne utrzymanie na odpowiednim poziomie. Polska rozwala jedność w UE? Tylko, za przeproszeniem - idiota może tak twierdzić. Wetem udało się nam przerzucić problem na barki unii (mimo jej oporów) i teraz unia musi zrobić to co powinna zrobić od samego początku - wyegzekwować od Rosji równe traktowanie wszystkich krajów UE. I to jest rozbijanie? Gdyby Fotyga pojechała do Moskwy - to byłoby rozbijanie, bo Rosja zaraz by powiedział że rozmowy odtąd prowadzi tylko z Polską. UE rozbijają Niemcy kręcąc włąsne lody na gazrurze przez Bałtyk. Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Re: Obrona naszego handlu szkodzi Polsce ? 17.05.07, 14:54 Ktos madrze powiedzial (chyba Rotfeld), ze pierwsze veto jest jak bomba atomowa. Drugie wywoluje konsternecje. Trzecie i kolejne narazaja na smiesznosc. Pozycji w UE nie buduje sie za pomoca grozb, chyba nie ma potrzeby tego rozwijac, bo jesli tego nie zrozumiesz, nie zrozumiesz tez reszty. Jedno jest, mysle, niezaprzeczalne: jezeli jakis kraj szafuje wetem w takim stopniu jak robi to obecny rzad - powoduje, ze spada do niego zaufanie. Jezeli jakis kraj permanentnie odmawia dyskusji na temat wspolnych problemow unii, a jedynie grozi i unosi sie duma wprowadza zamieszanie i burzy wiare w to, ze Unia dzialac moze w sposob spojny. Co sie tyczy zaproszenie do Moskwy - mysle, ze mozna bylo te sprawe rozwiazac w inny sposob, jaki -nie wiem - nie jestem dyplomata. Wiem natomiast, ze efekt jej zignorowania jest tragiczny i prowadzi nie tylko do tego do zniesienia embarga jest nam jeszcze dalej, ale tez do izolacji Polski w UE. Niekompetentna Fotyga dala Rosji siec do reki i w nia wpadla. Innymi slowy - zamiast rozwiazywac problem - ona go jeszcze bardziej komplikuje. A www.bluszowe.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 I jeszcze jedno. 17.05.07, 15:05 Kwestia zrodla i zaufania do niego: Jezeli w gre taka, ktora wydaje sie calkiem niebezpieczna, wszedlby profesjonalny dyplomata, moznaby sie z nim oczywiscie nie zgadzac, jednak przynajmniej z duza doza prawdopodobienstwa moznaby przypuscic, ze jest to zamierzone dzialanie. Natomiast w sprawach zagranicznych trudno miec do obecnej ekipy zaufanie. No bo kim jest Fotyga? Pisowskim aparatczykiem, bylym urzednikiem Urzedu Miejskiego w Gdansku? Czy to czasem nie o niej pisano, ze jej najwiekszym sukcesem podczas miedzynarodowych spotkan jest to, ze sie nie odzywa. A kim jest Najjasniejszy Prezydent,ktory nia steruje? Czy to nie on odwolal miedzynarodowe spotkanie, bo jakas trzeciorzedna gazeta brzydko sie o nim wyrazila? Ta niekompetencja nie wrozy dobrze, a najwyrazniej rzadzacy nie zdaja sobie sprawy z zagrozen. Zreszta topornosc ich produkcji legislacyjnych jest najprawdopodobniej projekcja ich prostactwa intelektualnego. www.bluszowe.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz zaproszenie można przyjąć lub odrzucić 18.05.07, 08:59 pio41 napisał: Co sie tyczy zaproszenie do Moskwy - mysle, ze mozna bylo te sprawe rozwiazac w > > inny sposob, jaki -nie wiem - nie jestem dyplomata Tu nie trzeba byc dyplomatą. Masz do czynienia z klasyczna opcją zero - jedynkową. Kazde zaproszenie mozna przyjąć ( opcja zero) lub nie przyjąć (opcja jeden) Trzeciej mozliwosci nie ma po prostu. Przyjęcie zaproszenia byloby działaniem na szkodę Unii. Problem embarga na unijne mieso sprowadzilibyśmy do problemu embarga na polskie mięso. Problem kontaktów UE- Rosja sprowadzilibysmy do problemu kontaktów Polska - Rosja. To by było nie tylko szkodliwe dla UE i dla nas , ale po prostu głupie. jezeli jakis kraj szafuje wetem w takim stopniu jak > robi to obecny rzad - powoduje, ze spada do niego zaufanie Przeciez Polska tylko raz złożyła weto .To jest "szafowanie" ? Na wszelki wypadek wyjaśniam ,ze kwesia "głosowania w UE" nie ma nic wspólnego z wetem. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Polska jednoczy UE a nie "rozwala" 18.05.07, 08:51 pio41 napisał: Rosja gra perfidnie, ale > roznica miedzy Rosja a Polska jest taka, ze Rosja jest ogromna a Polska mala. > Zeby bronic interesow Polski nalezy robic to z Unia, a tymczasem Polska rozwala > > jednosc w Unii. Nie rozwala żadnej jedności . Wprost przeciwnie - wzmacnia ja. W UE działa zasda solidaryzmu europejskiego. Gdy mały kraj unijny jest szykanowany przez "dyżego" z zewnatrz cała unia winna stanąc za nim "murem".Takie sa zasady ( niestety w praktyce różnie to bywało). Polska jest bezzasadnie szykanowana przez Rosje. UE to potwierdza. Polska prosi UE o wprowadzenie w życie zasdy solidaryzmu. UE to robi. Gdzie tu widziś "rozwalanie" UE ? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Obrona naszego handlu szkodzi Polsce ? 17.05.07, 13:15 > A więc uważasz ,że powinniśmy cicho siedzieć? Dokładnie tak. Putin i spółka to bardzo cyniczne s***y i trzeba mieć tego bolesną świadomość. Mamy jak w banku, że każda taka odzywka zostanie wykorzystana przez Rosję. Masz świadomość jaki prezent robimy rosyjskiej dyplomacji takimi wygłupami? Ma być szczyt Rosja-UE, ale my nie jedziemy. Założę się, że rosyjski MSZ nawiąże do tego wypowiedzią w stylu "No, nie ma Polski, to chyba nie jest zainteresowana?". Dodaj do tego hasła o rękoczynach, wojnach i demontażu pomników. Rosyjska dyplomacja dostaje do ręki potężny argument (i już nim rozgrywa), że polskie władze Rosji nie lubią i się z Rosją dogadać nie chcą. A że nasi zachodni partnerzy realiów stosunków i zaszłości na linii Polska-Rosja nie znają, bo też znać nie mogą, to naszych stwierdzeń formułowanych w taki sposób mogą nie traktować poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Ale nam chodzi o UE nie o Rosje i mięso 18.05.07, 08:45 adas313 napisał: > A więc uważasz ,że powinniśmy cicho siedzieć? > > Dokładnie tak. > > Putin i spółka to bardzo cyniczne s***y i trzeba mieć tego bolesną świadomość. Doskonale to ujałeś. My tą świadomość mamy , stara UE nie ma. Nam nie chodzi tylko o to aby Rosja zniosła embargo ( to drobiazg) tylko , aby stara UE wreszcie zrozumiała ,że Putin i spółka to cyniczne s.....y, a Rosja wszystko podpisze , obieca i niczego nie dotrzyma. Wszystko wskazuje na to ,ze nam się to udaje. UE oficjalnie stwierdza ,że nie ma powodu do urzymywania embargo , a Rosja i tak "na złość Polsce i UE" go utrzymuje. Fakt ,że UE wreszcie zaczyna widzieć Rosje w jej prawdziwych "szatach" - to nasza wielka zasługa. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor Załobnicy, wam klęcznik przed Bugiem postawic, 17.05.07, 12:42 byscie carputinskiemu cielcowi poklony oddawali. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg moje F16 już lecą na Moskwę 17.05.07, 12:42 zostawią z Kremla zgliszcza i ruiny zapanuje Prawo i Sprawiedliwość nie bedzie agresji na Święty Naród Polski nie bedzie świętego Narodu Polskiego nie bedzie niczego podpisano Wódz Naczelny Generalissimus EU Jarosław stawaj, strana narodnaja stawaj na smiertnyj boj Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Re: Dlaczego GW pokazuje to wstretne zdjecie? 17.05.07, 13:03 To najlepsze, jakie udało się tej pani zrobić od lat :) Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz.. 17.05.07, 12:44 co ta durna baba plecie zalosne zamiast konflikt lagodic ta mowi o jakiejs wojnie czyli w wypadku wojny oba kraje zerwa jakiekolwiek kontakty rosja przestanie nam dzis przesylac gaz i rope a jutro co uderzenie i nalot na kraj 300 -su 27 300 mig 31 i 400 mig 29 i uderzenie 15 000 t 72 ludzie wojna fotyga tak mowi do schronow Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 14:40 Nie strasz nie strasz bo się zesr... Wojna handlowa między USA i UE trwało dość długo i jakoś nikt nie zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Czy nasze F-16 już naprawione??? 17.05.07, 12:44 Czy w armii niebiańskich zastępów jest ogłoszony alert?? Czy jednostki doborowe tzw. moherowe berety są odpowiednio doposażone??. czy nie zabraknie im broni masowego rażenia, tzw.różańców i krucyfiksów ???. Czy obozy dla jeńców sowieckich mają kapliczki?? Itd. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg elitarna dywizja moherowych beretów zajęła Grodno 17.05.07, 12:46 atak rozwija się w kierunku Mińska wróg wycofuje się w panice i nieładzie nastroje entuzjastyczne już są drukowane zaproszenia na Paradę Zwycięstwa w Moskwie podPiSano Wódz Naczelny Jarosław Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor Twoj kolejny szczeniacki idiotyzm. Dawolnyj ? 17.05.07, 12:52 Odpowiedz Link Zgłoś
pio41 Im wiecej bufonerii i glupoty 17.05.07, 13:02 tym wiecej takich dowcipow. Moim zdaniem super. www.bluszowe.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor Moim zdaniem dno. No ale super superowi nie rowny. 17.05.07, 13:06 Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Re: Twoj kolejny szczeniacki idiotyzm. Dawolnyj ? 17.05.07, 13:17 Towarzyszu Dyrektorze, nie przypominam sobie byśmy razem wódkę pili czy świnie pasali. Zatem schowaj swoje rusoagenturalne pochodzenie głęboko do szuflady i nie prowokój. O szczeniactwie to świadczy stykl twoich komentarzy, mama pozwala pisać takie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz.dyrektor Wiec wystepujesz tez jako "qawsedrftg" i wzajemnie 17.05.07, 13:43 z "tomaszem10012" jak z lustrem dywagujesz ? No pieknie, pieknie. Prawdziwa desperacja grafomana i gleboki deficyt afirmacji. PS. Nawet nigdy by mi na mysl nie przyszlo, by z Toba wodke pic. Nie schlebiaj sobie i ten sen schowaj "głęboko do szuflady". Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz10012 Re: Wiec wystepujesz tez jako "qawsedrftg" i wzaj 17.05.07, 14:54 Czy nie jest zbytnim nadużyciem, używać słów których znaczenia się nie rozumie? Posługiwanie się nickiem - towarzysz.dyrektor jednoznacznie ukazuje bolszewickie poglądy i leninowskie zasady postępowania łącznie z twierdzeniem towarzysza Dzierżyńskiego, że nie ma ludzi niewinnych tylko źle przesłuchani. Poza tym nadinterpretacja jest bardzo niebezpieczna bo determinuje sposób myślenia - wiesz co to znaczy myśleć samodzielnie? Prezydent wszystkich Polaków, powiedział dziś na spotkaniu z sędziami, że sądy są za bardzo samodzielne. Niedługo samodzielne myślenie też będzie w cenie, korzystaj zatem Odpowiedz Link Zgłoś
cloak_and_dagger Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:45 Wydaje mi się, że ta wypowiedź to mocno zaszkodzi Polsce. Mam także wrażenie, że niektórzy nie mogą doczekać się już naprawdę amerykańskich rakiet skierowanych na Rosję, znanych także pod medialnym pojęciem "tarcz antyrakietowa". Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:45 ta baba doprowadzi do bilogicznej zaglady narodu polskiego jakwypoei wojne doktryna uzycia sil rosyjskich wprzewiduje atak nuklearny co za dno Odpowiedz Link Zgłoś
mniammniam3 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:53 A nasza doktryna wojenna przewiduje użycia bomb z zatrutym mięsem. Ale na poważnie Ruscy robią z naszymi "politykami" co chcą. Tak bezkrytycznie i bez wyobraźni dać się rozrabiać Putinowi - świadczy to o kompletnym braku kwalifikacji do prowadzenia poltyki zagranicznej (to są amatorzy zdolni jedynie do prowadzenia międzypartyjnych rozgrywek). Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:46 ta baba jest albo agentka cia albo kgb w jedym i drugim przypadku dziala na szkod epolski Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:47 na miejscu rosjo kiedy jakis kraj grozil by jej wybuchem wojny zerwal bym z nim stosunki gospodarcze i dyplomatyczne nastepnie postawil armie w stan mobilizacji Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg bzdura - jaka mobilizacja? 17.05.07, 12:49 Rosja na pewno dobrze to rozegra, tam się tym zajmują profesjonaliści wizerunek awanturnika nie im przypadnie na perturbacjach związanych z Ukrainą i Białorusią (ale to inna sytuacja, my kupujemy paliwa za ceny światowe) Rosja najwięcej traciła Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: bzdura - jaka mobilizacja? 17.05.07, 12:53 fotyga mowi ze moze byc wojna wiec sie wojska mobiliuje na wszelki wypadek w kaliningradzie sa jednostki zawodowe jakby co przerzuci sie szybko dywizje powietrznodesnatowa ze pskowa Odpowiedz Link Zgłoś
mut Re: bzdura - jaka mobilizacja? 17.05.07, 13:42 Czytać juz umiesz, pierwszy krok masz zaliczony. Teraz trudniejsze zadanie: naucz sie czytać ZE ZROZUMIENIEM ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:48 w obwodzie kaliningradzkim sa 3 dywizje zmechanizowane przewyzszajace sila ognia cala nasza armir Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 13:37 Czyją, misza, armię? Będzie bardzo fajnie strzelać do rosyjskich paraszutników, spadających na spadochronach produkcji chińskiej (ogólnie znana jakość). Odpowiedz Link Zgłoś
rock73 Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 14:12 Podobno strzelanie do spadochroniarzy jest zabronione przez jakąś tam konwencję. O wiele rzeczy byłbym w stanie podejrzewać rząd IV RP i jego zwolenników, w tym dążenie do wojny też się mieściło, ale na to, że byliby skłonni do popełniania zbrodni wojennych, nie wpadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 14:32 Nie jest. Skoro można ostrzeliwać środki zaopatrzenia wojska... Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 15:05 Kolego, myslisz stereotypami. Jakosc broni rosyjskiej jest faktycznie b. wysoka. Inaczej by sie nie sprzedawala, a to nie jest tylko z powodu ceny, bo np. chinska jest tansza, aczkolwiek tez skuteczna. Chcesz faktow: poczytaj np. o mysliwcach MIG 21- w Niemczech byli szczesliwi ze je odziedziczyli po NRD. A ew. wypadki- zdarzaja sie wszedzie, a jest ich tym wiecej, im wiecej sprzetu latajacego, plywajacego jest w uzyciu, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
t-omash Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:48 Pani Minister po prostu mnie załamuje.. niestety nie pierwszy raz.. ale to taki rząd chyba jest, wiec już za bardzo się nie dziwie, tylko troche wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 Może i embargo niesłuszne, ale 17.05.07, 12:52 za takie słowa się wylatuje z pracy w MSZ. Odpowiedz Link Zgłoś
meff Re: Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to ro 17.05.07, 12:50 wojna tu wojna tam ze wszystkimi chcielibyście wojować a tymczasem nie stać nas na wojenki pałujcie się z tą waszą dyplomacją... Odpowiedz Link Zgłoś
suchonski Fotyga: Embargo w kontaktach handlowych to rodz.. 17.05.07, 12:51 tym właśnie różni się dyplomacja od kuchnii od dyplomacji w kuchnii. To jest język 1. garnituru (garsonki) dyplomacji 4RP Odpowiedz Link Zgłoś