zydzinski2 22.05.07, 09:09 Niech się już odpieprzą, Bukiel i inni. Wywalczyli 30%, tylko, ze źle wynegocjowali podział.. To skandal co w tej chwili robi OZZl i reszta! Destrukcja! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
presentation1 ....Zebracy i bogacze...Dziennik.............. 22.05.07, 09:11 Od wczoraj w całej Polsce strajkują lekarze. Najgłośniej ci, którzy mają najwięcej. Bo medyków można w naszym kraju podzielić na dwie grupy. Pierwsza to mało zarabiający doktorzy. Do drugiej należą krezusi, którzy zarabiają wielkie pieniądze. Tak jak Andrzej Sokołowski, jeden z najzamożniejszych lekarzy na Pomorzu i lider strajkujących tam medyków - tak o proteście lekarzy pisze "Fakt". Poniedziałek. Wczesnym rankiem Sokołowski opuszcza swój dom na ekskluzywnym osiedlu w Gdyni Redłowie i drogim samochodem jedzie do siedziby Związku Zawodowego Lekarzy Regionu Pomorskiego, którego jest prezesem. Co tam będzie robił? Koordynował ogólnopolski strajk. A ściślej: namawiał doktorów z całej Polski, by go nie przerywali. Żąda podwyżek dla innych, ale oczywiście również dla siebie - relacjonuje bulwarówka. "Lekarze muszą porządnie zarabiać. Ministerstwo Zdrowia i cały rząd muszą wreszcie pójść po rozum do głowy i zapewnić nam minimum przyzwoitości" - mówi doktor Sokołowski w rozmowie z "Faktem". Podczas gdy skromni lekarze marzą o pensjach 5 tys. brutto (ok. 3,3 tys. netto) miesięcznie, on ma ponad 12 tys. zł - twierdzi "Fakt". Sokołowski jest członkiem zarządu wartej ok. 100 milionów złotych kliniki. Mieszka w willi, która kosztuje co najmniej milion złotych i jeździ autem za 150 tys. zł. Pieniądze, które zarabia lekarz z Pomorza, nawet nie śniły się młodemu doktorowi Arkadiuszowi Krakowieckiemu, stażyście z warszawskiego szpitala przy ul. Banacha. Żeby utrzymać żonę i dzieci, Krakowiecki musi pracować na kilku etatach. "1450 zł miesięcznie, jakie zarabiam, pracując 65 godzin tygodniowo, starcza tylko na opłaty: czynsz, telefony, spłaty kredytu na mieszkanie i ubezpieczenie" - wyjaśnia "Faktowi" młody doktor. Dlatego kilka razy w tygodniu, zaraz po pracy na Banacha, Krakowiecki jedzie kilkadziesiąt kilometrów za Warszawę, gdzie opiekuje się starszymi pacjentami w prywatnym domu opieki. W pozostałe dni mężczyzna oferuje swoją pomoc w pogotowiu ratunkowym. Kiedy około godziny 22 wraca do domu, musi jeszcze się uczyć, pisać skrypty i artykuły. Bogaty Sokołowski żyje zupełnie inaczej. Za wizytę w gabinecie lekarskim w jego luksusowej willi trzeba zapłacić ok. 100 zł. Stać go na przechadzanie się w drogich garniturach, zagraniczne wakacje i drogi samochód. "Rozumiem lekarzy biednych, że protestują, ale proszę popatrzyć na majątki liderów związków i tych, którzy najwięcej w tej chwili krzyczą. Czy naprawdę dzieje się im wielka krzywda?" - mówi "Faktowi" posłanka PiS, członek sejmowej Komisji Zdrowia Jolanta Szczypińska. "To przykre, bo jest tu podział na krezusów i na lekarzy, którzy ledwo wiążą koniec z końcem" - dodaje posłanka, która przez lata pracowała jako pielęgniarka. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat buhahahahaaha Fakt... 22.05.07, 09:15 Jak to napisał Fakt to "napewno" to jest prawda. Buhahahah, gdzie się tacy ludzie rodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: buhahahahaaha Fakt... 22.05.07, 09:18 Gdyby fakt napisal krytycznie o Kaczynskim dla ludzi twojego pokroju bylby cacy.Tak sie sklada ze to co napisal Fakt jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Lekarze w kamasze, podwyżek nie będzie 22.05.07, 09:25 Dla ratowania życia premier zrobi wszystko, z wyjątkiem podwyżek dla lekarzy... bo prawdziwy komunista brzydzi się pieniędzmi. I z wyjątkiem częściowej odpłatności za leczenie, bo prawdziwy ideolog tym też się brzydzi. We Francji obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne zwraca dużą część kosztów leczenia. System jest raczej dobry: w im cięższej sytuacji dany człowiek, tym większą część kosztów mu się zwraca. Ale nie ma mowy o zwracaniu wszystkiego wszystkim. Od tego są ubezpieczenia dodatkowe, dobrowolne, na które nie wszystkich stać. W Wielkiej Brytanii teoretycznie leczenie jest za darmo (jak w Polsce). Ale w praktyce kiepsko to działa. Na operacje (nawet bardzo potrzebne) czeka się w kolejce. Polska teoretycznie ma wspaniały system opieki zdrowotnej: wszystko za darmo dla wszystkich. A więc jesteśmy niby znacznie zamożniejsi niż Francja i Wielka Brytania, bo tam aż takich cudów nie ma. Oczywiście w rzeczywistości jest inaczej. Mamy wady systemu brytyjskiego (na zabiegi się czeka), ale jednocześnie mamy częściową odpłatność w stylu francuskim: u nas pensja lekarza wypłacana ze środków publicznych, to tylko część jego dochodów. Pozostała część, odpowiadająca częściowej odpłatności (z kieszeni klienta), to łapówka dawana w takiej czy innej formie. Jest jak we Francji, tylko tam to jest legalne (pacjent coś płaci, za to lekarz dostaje dobrą pensję i nie ma mowy o braniu w łapę), a u nas nie: "częściowa odpłatność" idzie z łapy do łapy. Kiedy w Polsce będzie normalnie? Kiedy politycy będą mieli śmiałość powiedzieć, że po prostu nie stać nas na takie cudeńka jak bezpłatna opieka medyczna na najwyższym poziomie dla wszystkich? Kiedy wyborcy będą dość dojrzali, by coś takiego przełknąć? Zamiast łudzić się, że niby jest cudownie, a łapówki są winą lekarzy-łapowników, tak jak kiedyś braki w sklepach były winą spekulantów. www.skubi.net/pis.html www.skubi.net/macierewicz.html www.skubi.net/ustawa.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo komunistyczna logika 22.05.07, 09:33 lekarz moze pracowac za darmo w panstwowym szpitalu, bo przeciez moze dorobic wieczorami w innej pracy. Wymyslil to Stalin a ciemnota powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
darling221 przestańcie leczyć politykow i ich rodziny zaraz z 22.05.07, 10:06 znajdą się pieniądze na podwyżki dla Was> Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: z lekarzami pacjenci na blokady ciągników! 22.05.07, 10:39 Pierwsi oni są do dzielenia według hasła. Każdemu według pracy, każdemu według potrzeb. Wiadomo kto ma pracę i potrzeby, widać po wypasionych ma ryjach! Wiadomo kto jest do podatków , a kto dzieli. Wiadomo kto jest pazerny na wszystko. Wiadomo, ze sobie da najwięcej! Nazywa się to odzyskaniem. Chcesz więcej to spieprzaj dziadu tobie powie! I o co to darcie szat? Rząd uruchomił skup żywca, dla swoich! Kto weźmie kredyt i skupi za grosze, to jak, kto przechowa pszenicę tak, aby myszy zjadły? Towarzysz Solidaruch! Dzielimy solidarnie panie i panowie, Ja oraz wy bierzemy po połowie! No, aby nie było w tym oszukaństwa jeszcze połowę wezmę wam dla państwa. No, wiecie posady mam na głowie, podzielę wasze jeszcze po połowie. No jeszcze wasze grzechy pooglądam, to tym lepszym od was z waszego dodam. No jeszcze są modlitewne błagania, im z waszego coś znajdę do dodania. No jeszcze członków wspiera mnie tak wielu, wezmę wam, dam im jak w Pe eR eLu! Władza nad duszą dzielona na troje, a u nas macie dzielenie na dwoje i tym sposobem macie większe swoje! I zadęła w Zelniewie z „łorganami walturnia” mamy durnia, mamy durnia, maaaamy durnia! I zadęła w Toruniu z „łorganami walturnia” my chcemy durnia, my chcemy durnia! My poddani i nam rozumu ani, ani!!!!!!! Jak powiedział wodzuś Gnomo, jestem tam gdzie stało ZOMO! Dlatego dodam za ojcem Rydykiem, jest on fircykiem, jesteś fircykiem? To jednak jest coś gorszego od PZPR! Ale jeszcze nie ma czynów społecznych? Wojsko wyjdzie na drogi, a ja już jestem gotowy! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: komunistyczna logika 22.05.07, 10:38 kolargolo napisał: > lekarz moze pracowac za darmo w panstwowym szpitalu, bo przeciez moze dorobic > wieczorami w innej pracy. Wymyslil to Stalin a ciemnota powtarza. Już nie może, bo dopadną go siepacze Źiobro, a minister na specjalnej konferencji prasowej oznajmi gawiedzi: " ten pan już nikogo więcej nie zabije.." Odpowiedz Link Zgłoś
flash15 strajkuja szpitale publiczne -tam stawki sa niskie 22.05.07, 12:48 co za bzdury wypisuja te durnie z Faktu,a idiotka z PiS im przytakuje. ! Odpowiedz Link Zgłoś
kubicki4ever Troll !!!! 22.05.07, 09:21 Co ma piernik do wiatraka, Trollu ? Lekarz specjalista to gorna polka klasy sredniej w kazdymkraju zachodnim. A zarobki 12000 to zaledwie pulap lekarza bez specjalizacji w Niemczech. Wiec gdzie tu sensacja ? A ze ten jeden zarabia jak na warunki tego kraju przyzwoicie to nalezy go juz oczernic ? Jesli jest dobry organizacyjnie to powinien zarzadzac tym strajkiem. Trudno by, jak rzadzacy nami tlum kretynow, wystawiac na odpowiedzialne funkcje ludzi kompetentnych "inaczej". A facet organizacyjnie napewno jest kompetentny. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Troll !!!! 22.05.07, 09:24 Ten jeden?Ta jedna willa?Wejdz na forum regionalne to ci wlosy wypadna. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Troll !!!! 22.05.07, 09:28 Co do Niemiec.Tam tez lekarze strajkuja.Reforma sluzby zdrowia trwa juz z 10 lat.Lekarze wychodza na ulice ale nie odchodza od pacjenta.Bo polski lekarz to chyba grabarz. Odpowiedz Link Zgłoś
cat_1 Re: Troll !!!! 22.05.07, 09:55 przeszkadza ci komuchu, że człowiek ma pieniądze ? Potwierdzasz komuszy sposób działania pis - teraz próba dyskredytacji liderów związków zawodowych. SB-eckie metody działania! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Troll !!!! 22.05.07, 09:59 Milioner szefem ruchu zwiazkowego biedakow? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Troll !!!! 22.05.07, 10:44 cat_1 napisał: > przeszkadza ci komuchu, że człowiek ma pieniądze ? Potwierdzasz komuszy sposób > działania pis - teraz próba dyskredytacji liderów związków zawodowych. SB- eckie > metody działania! Mnie tylko dziwi fakt że strona rządowa przyznała że mamy do czynienia z strajkiem . Myślałem że w szpitalach są "nieuzasdanione przerwy w pracy" Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Troll !!!! 22.05.07, 10:42 presentation1 napisał: > Ten jeden?Ta jedna willa?Wejdz na forum regionalne to ci wlosy wypadna. Przecież to propaganda Twojego ukochanego przywódcy doprowadziłą do takiej a nie innej sytuacji. Kto robił lekarzom czarny PR w mediach typu FAKt WPROST i innych słupach ogłoszeniowych IV RP ? Komuchy ? Lewaki ? nie jeżeli przyjmiemy że na te przymiotniki nie zasługuje rząd Jarosława K. Odpowiedz Link Zgłoś
ml2403 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:27 Podawanie przykładów, że ktoś jest bogaty jest typowym zabiegiem propagandzistów. Nawet w najuboższych krajach Afryki pojedynczy ludzie żyją w luksusie. Spójrz na sprawę generalnie a nie przez pojedyncze przykłady. Jeżeli inne kraje i to nie te najbogatsze, ale weżmy nam podobne Czechów lub Słowaków zarabiają podobnie jak my i na ochronę zdrowia przeznaczają 2x tyle co my, to czy my jesteśmy genialni, czy oni są idiotami, bo mogliby dać dwa razy mniej. Odpowiedz na to proste pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo i co z tego? 22.05.07, 09:28 Co cie obchodzi ile lekarz zarabia w prywatnej klinice? Strajk sie toczy o place w panstwowej sluzbie zdrowia. Czy w zwiazku z tym ze hydraulik ma bogatego tate bedziesz mu placil mniej za usluge? Liderzy zwiazkow zawodowych maja czas zeby nimi byc bo nie musza juz zapieprzac po 12 godzin dziennie. To typowo komunistyczne podejscie - bogaci nie maja praw. Czy w zwiazku z tym ze kilku lekarzy ma kupe kasy, to ci biedni maja robic za darmo? Prawo i sprawiedliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: to nie dziennik a fakt, dzisiejszy. 22.05.07, 09:44 Za portal on-line Dziennik.Natomiast zgadza sie ze to z Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation2 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:42 Wtorek. Wczesny ranek. godzina 5.20. Wstaje by wyruszyć w swą podróż do pracy. o 6.00 opuszczam "ekskluzywne" mieszkanie 28m2 w bloku z wielkiej płty. Teraz czeka mnie 25 minutowa podróż w "drogich" butach na dworzec kolejowy w Gliwicach. o 6.30 pędze "drogim" pociągiem podmiejskim w "skurzanych" fotelach przedziału klasy drugiej. 6.50 wysiadam z pociągu by za dziesięć minut dotrzeć do szpitala. O godzinie 7.00 rozpoczynam swój 12 godzinny dyżur pańszczyżniany bo przecież studia były "bezpłatne". Jest 22.05. Do 10.06 zostało 19 dni.Wtedy odbiorę moją wielgachną pensję 1400pln netta. Po opłaceniu rachunków i zrobieniu drobnych zakupów mam jeszcze w potrfelu 550pln. To całe 28 pln na dzień. Niby jest nieźle, ale właśnie wczoraj przetarły mi sie jansy na tyłku i minimum 120 w plecy. Na obiad każdego dnia zupka chińska bo tylko na to mnie stać. Jest 9.35 więc pozostało mi jeszcze ponad 9 godzin pracy. O 19 wreszcie stąd wyjdę. Zaczekam sobie do 19.40 na pociąg i o 21 będę w domu. Wymyje się, wykąpie i idę nyny. Jutro cały cykl sie powtórzy... Tak wygląda życie szarego, przeciętnego, młodego lekarza... Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:46 Znajdz sobie nika do swojej postury i glowy.Znowu sie klonujesz?Czy postkomuna nie potrafi byc normalna? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation2 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:52 Człowieku mam 29 lat. Jaka ze mnie postkomuna? co? Masz na mnie teczki ze zdjęciami z piaskownicy czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:55 presentation2 napisał: > Człowieku mam 29 lat. Jaka ze mnie postkomuna? co? Masz na mnie teczki ze > zdjęciami z piaskownicy czy jak? pewnie ma takie, jak w tetre narobiles, zanim rodzice cie na nocnik posadzili:) Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:58 A wy swoje.A ja o czyms innym .Ten twoj zareklamowany samolot przypomina mi z dzoba najnowszy MIG. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation2 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 10:01 presentation1 napisał: > A wy swoje.A ja o czyms innym .Ten twoj zareklamowany samolot przypomina mi z d > zoba najnowszy MIG. Skąd w Tobie taka zajadłóść? Masz jakiś kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 10:03 Ten post nie byl do ciebie.Co do zajadlosci?Nie moj styl a nawet checi.Musisz sie wiec bardziej skupic nad tym co czytasz Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 09:56 Dzialania.Nie mozesz dla siebie znalesc nika odpowiadajacego twojej wiedzy a moze nawet pogladom?Pisze postkomuna.Wiesz dlaczego?Bo tylko ich bylo i jest stac na takie sobie wlasnie drobne swinstewka.Mnie to ani ziebi ani grzeje.Badz soba. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 10:50 presentation1 napisał: > Dzialania.Nie mozesz dla siebie znalesc nika odpowiadajacego twojej wiedzy a mo > ze nawet pogladom?Pisze postkomuna.Wiesz dlaczego?Bo tylko ich bylo i jest stac > na takie sobie wlasnie drobne swinstewka. A tu towarzysz porucznik Presentation one ma zupełną rację. Można to było szczeólnie bacznie obserwować jak młotek Mularczyk wykonał bez zająknięcia komunistyczne zadanie skompromitowania sędzi TK, które zleciła mu partia. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 10:08 Wszyscy chca byc bardziej cywilizowani niz sa.Slyszalem wiec ile to zarabiaja lekarze w USA czy innych krajach.W tym wszystkim jest male ale.Ukonczenie studiow w USA kosztuje nawet i 100 tys. dolarow.W Polsce panstwo doplaca do studiow lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: ....Zebracy i bogacze...Dziennik............. 22.05.07, 11:45 presentation1 napisał: > Wszyscy chca byc bardziej cywilizowani niz sa.Slyszalem wiec ile to zarabiaja l > ekarze w USA czy innych krajach.W tym wszystkim jest male ale.Ukonczenie studio > w w USA kosztuje nawet i 100 tys. dolarow.W Polsce panstwo doplaca do studiow l > ekarzy. Czyżby towarzysz zmierzał do gierkowskigo pomysłu płacenia kaucji przed wyjazem zagranicę tym którzy kończyli państwowe uczelnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina to byl fakt 22.05.07, 09:42 poza tym ten facet dorobuil sie na pracy PRYWATNEJ a nie w szpitalu. w szpitalu zarabia grosze a jako specjalista powinien zarabiac porzadnie. zatem te cienkie pisaniny faktu sa bezsensowne! Odpowiedz Link Zgłoś
wraczek Przecież oni mają prywatne biznesy. 22.05.07, 09:13 Widział ktoś kiedyś adwokata, który by strajkował? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Przecież oni mają prywatne biznesy. 22.05.07, 09:47 wraczek napisał: przeciez nie strajkuja o podwyzke w prywatnym gaboinecie. maja prawo adekwatnie do wiedzy, odpowiedzialnosci i umiejetnoscui zarabiac w szpitalu! nie pojmujesz tego? masz taki maly mozg? Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Re: Przecież oni mają prywatne biznesy. 22.05.07, 09:50 Inni też mają do tego prawo. Nie tylko lekarze ponoszą wielką odpowiedzialność. Ale inni płacą VAT, którego lekarze nie płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Przecież oni mają prywatne biznesy. 22.05.07, 10:01 no problem! lekarze moga placic vaty, sraty i pierdaty jesli dostana odpowiednio duzo pieniedzy. w czym problem zatem? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo widzial ktos adwokata za 1200 zl miesiecznie? 22.05.07, 09:53 lekarze musza pracowac w szpitalach zeby nie tracic umiejetnosci. Prywatnych szpitali nie ma. Czyli musza pracowac w panstwowych. Dlaczego akurat lekarz musi pracowac za darmo, a wszyscy inni nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo ja widzialem 22.05.07, 09:58 ja i moja dziewczyna: po 900 zl na reke za pelny etat na izbie przyjec w W-wie. Juz tam nie pracujemy. 100% lekarzy przez pierwsze 6 lat po studiach zarabia wlasnie tyle za pelny etat. Kazdy oczywiscie pracuje wieczorami i niektorzy moi znajomi pracuja 100 godzin w tygodniu w pogotowiu i na roznych dyzurach zeby zarobic 4.5 tys zl. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina chcesz poznac mojego meza? 22.05.07, 10:02 zapraszam. zobaczysz takiego lekarza. tyle dostaje od szpitala. ma drugi stopien specjalizacji. w tym sa juz 3 dyzury! Odpowiedz Link Zgłoś
luki.s Re: Widzial ktos lekarza za 1200 zl miesiecznie? 22.05.07, 10:08 Kiedy rok temu podziękowałem wreszcie za pracę w państwowym szpitalu, zarabiałem na pełny etat po 9 latach pracy ze specjalizacją I stopnia 750 zł netto. Teraz pracuję w prywatnej firmie (nie jako lekarz) za 6000 netto. Cały czas widuję dużo lekarzy za 1200 miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Naprawdę wierzycie, że oni zrezygnują z willi i 22.05.07, 09:14 mercedesów, nawet jeśli podniesiecie im pensje do 10 tys.? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Naprawdę wierzycie, że oni zrezygnują z willi 22.05.07, 09:22 W tle tego strajku pozostaja pielegniarki.Strajkujacy lekarz nie martwi sie tym strajkiem oraz ze nie zaplaca za niego.Po prostu w tym czasie pracuja w prywatnych gabinetach gdzie dalej bija kasiore.Pielegniarkom nikt za strajk nie zaplaci i nie ma gdzie dorobic.Czy lekarze dokonaja zrzutki na pielegniarki? Odpowiedz Link Zgłoś
inteligent-na Racja! To wina PiS. SLD, AWS i UW świetnie 22.05.07, 09:30 sprawę rozwiązały a PiS wszystko spieprzył. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Naprawdę wierzycie, że oni zrezygnują z willi 22.05.07, 11:02 presentation1 napisał: > W tle tego strajku pozostaja pielegniarki.Strajkujacy lekarz nie martwi sie tym > strajkiem oraz ze nie zaplaca za niego.Po prostu w tym czasie pracuja w prywat > nych gabinetach gdzie dalej bija kasiore.Pielegniarkom nikt za strajk nie zapla > ci i nie ma gdzie dorobic.Czy lekarze dokonaja zrzutki na pielegniarki? No tutaj to już towarzyszu "żeście pojechali po bandzie". Jak będą strajkowali górnicy to też napiszećie że górnicy mają w nosie koksowników których nie mają z czego robić koksu i nie dostaną w związku z tym wypłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo to on bierze lapowke plus 100 zl za wizyte? 22.05.07, 09:34 w prywatnej klinice? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer To może Kulczyk zacznie strajkować i żądać 22.05.07, 09:38 godziwej pensji. Wszak on też wszystko prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo ale nic panstwowo 22.05.07, 09:42 Kulczyk nie pracuje w panstwowym szpitalu, bo nie musi. Lekarz musi bo PiS i jego wyborcy uznali ze prywatnej sluzby zdrowia nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
cluniak No tak. Kulczyk nie ma ciepłej, państwowej posadki 22.05.07, 09:44 na której może łapac klientów do prywatnego biznesu, więc nie ma prawa strajkować. Lekarze mają, więc strajkują. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo watpie zeby o niej marzyl 22.05.07, 09:47 ciepla panstwowa posadka za 1200 zl miesiecznie to faktycznie rewelacyjny interes. Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Dlatego proponuję aby przyłączył się do strajku. 22.05.07, 09:49 Z prywatnego biznesu ma krocie a na państwowym tylko 2 tys. podobnie jak lekarze. Wszak to SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Re: Naprawdę wierzycie, że oni zrezygnują z willi 22.05.07, 09:32 Na pewno nie zrezygnują. I zgadzam się z autorem jednego z poprzednich postów, że organizatorami strajków i funkcyjnymi działaczami np. samorządu lekarskiego są na ogół zamożni lekarze, bo mają czas. I nie martwią się, co dadzą dzieciom jeść. Ale jednocześnie może dzięki ich działalności przy organizowaniu strajków uda się poprawić warunki tym, którzy muszą pracować na trzech etatach, żeby normalnie żyć. Jednak wcale nie uważam za słuszne, żeby młody lekarz (zaraz po studiach) zarabiał 5 tysięcy brutto. Są absolwenci innych, także trudnych studiów podejmujący pracę również w odpowiedzialnych zawodach, którzy o takich pieniądzach nie mogą nawet pomarzyć. A 7,5 tysiąca po kilku latach, to w ogóle dla nich abstrakcja. Przy tym często kształcili się na własny koszt (nie tylko w uczelniach prywatnych, ale także państwowych), a studia medyczne finansowane są ze środków publicznych (czyli z naszych podatków), bo płatnej medycyny na uczelniach nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Naprawdę wierzycie, że oni zrezygnują z willi 22.05.07, 09:37 platna medycyna na uczelniach jest. jesli wymagacie wiekszej odpowiedzialnosci od lekarza to musicie mu zaczac placic. Za 5.35 zl / godzine (moja pierwsza pensja) to mozecie sobie sprzataczke zatrudnic i to na lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
ttttttttttttttt ja za swoje studia place!!!! 22.05.07, 11:23 chociaz jestem niby na darmowych studiach medycznych!!!! na nauke wydaje jakies 500zl/miesiac (ksiazki+materialy+inne) a wlasciwie moi rodzice!!! do tego dochodzi koszt okolo 900zl za mieszkanie i przynajmniej 500zl na jakies jedzenie i komunikacje!!! wiec niech nikt nie chrzani ze te studia sa darmowe!!!!! zeby sie utrzymac musze brac kredyt studencki. ...niestety studia medyczne to taka specyfika ze nie ma szans zeby w ciagu roku gdzies pracowac... moze tylko pojedyncze weekendy na jakis promocjach... ale szlag mnie trafia gdy mi tu pewnie jakies barany bez matury pisza ze "za studia to mi panstwo placi a wlasciwie to my wszyscy z podatkow"!!!! trzeba sie bylo durnie uczyc lepiej w szkole i tez pojsc na studia "bezplatne"!!!! KAZDY MA PRAWO DO DARMOWEJ NAUKI O ILE JEST TYLKO ODPOWIEDNIO ZDOLNY. ps w tym roku koncze moje studia medyczne. staz mam juz zalatwiony za granica. szpital w ktorym bede go odbywal zapewnil mi darmowe mieszkanie. mam tez obitnice ze bede mogl robic specjalizacje o ktorej marzylem(w polsce mam na nia marne szanse bo nasze panstwo zapomialo ze zeby miec dobrych lekarzy to trzeba dac im mozliwosc dalszego specjalizowania sie a szpitali na dodatkowe etaty dla specjalizantow nie stac). na stazu bede zarabiac wiecej niz moja mama lekarka z dwoma specjalizacjami i doktoratem oraz stazem 25 letnim. ...wielu moich kolegow tez wyjezdza. czesci juz pomoglem zalatwic formalnosci zwiazane z wyjazdem. tylko jak tak dalej pojdzie nie wiem kto badzie leczyc ludzi w polsce... ps2. na akademiach medycznych sa tez pelno platni studenci. placa 15 tysiecy zlotych za rok (studia trwaja 6 lat) i wg mnie stanowia jakies 25 - 30% wszystkich studentow. perspektyw w polsce takze nie maja... wyjada za granice. PS3. a co qrwa moi rodzice podatkow nie placa???!!! ja sie ksztalce za pieniadze z podatkow moich rodzicow! POLACY LECZCIE SIE SAMI PO CO WAM CI DURNI SKORUMPOWANI LEKARZE-MORDERCY???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowia 22.05.07, 09:21 Ciekawe, czy p. premier Kaczyński pokaże swoje zdecydowanie w tej materii i użyje wszelkich możliwych środków państwa polskiego wobec p. ministra Ziobro, który swoimi działaniami doprowadził do zagrożenia ludzkiego życia? Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg ale to już było, przeszło jest za nami :) 22.05.07, 09:26 w poprzedniej edycji socjalizmu też było o elementach antypaństwowych finansowanych z wiadomych źródeł, wodzie na młyn, i że sobie damy radę a przywódcy strajku kupują w Peweksie :) młodość to była! Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer AWS, SLD i UW wspaniale zreformowały służbę 22.05.07, 09:32 zdrowia a PiS wszystko zepsuł. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo PiS zablokowal te reforme 22.05.07, 09:35 Kaczynscy glosowali razem z postkomunistami zeby nie bylo mozliwosci dodatkowych ubezpieczen zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Polakom, ktorzy chca sie ubezpieczyc dodatkowo 22.05.07, 09:43 a projekt byl za koalicji AWS/UW i SLD, PSL razem z ekipa Kaczynskiego glosowali przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo bo Kaczynscy z SLD zablokowali reforme 22.05.07, 09:49 czytac nie umiesz???? Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Kiedy? Ja niczego takiego nie pamiętam. 22.05.07, 09:53 Jak TK zablokuje otwarcie zawodów prawniczych to jest ok. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Kiedy? Ja niczego takiego nie pamiętam. 22.05.07, 09:55 malo mnie obchodza zawody prawnicze. a jak nie pamietasz to tez nie moj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg kasy chorych to było najlepsze co dotąd mieliśmy 22.05.07, 09:36 co nie znaczy że idealne tow. Łapiński zaczął "porządkować system" a teraz Pan Minister który tak bardzo chciał się jeszcze pokazać u schyłku kariery że odwiedził Tuska a trafił do kaczuszek nic nie robi, a Najlepszemu Premierowi Wszechczasów to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
wos9 Bukiel już mięknie 22.05.07, 09:37 Mówi o tym, że porozumienie jest coraz realniejsze! Premier takim optymistą nie jest. Ciekawe, co lekarze mieliby według Bukiela zyskać na tym proteście? Czyżby po raz kolejny prezes związku lekarzy chciał się pokazać? Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 Ja tej biedy lekarzy nie widzę 22.05.07, 09:36 Owszem, lekarze zarabiają w Polsce mało. Ale kto w Polsce zarabia dużo? Natomiast wszelkie zarobki "po godzinach" w prywatnych gabinetach ustawiaja lekarzy bardzo wysoko, gdyż tam sobie ów niedobór często odbijają. Szczerze - nie znam biednego lekarza, za to większość z nich cieszy się znacznie lepszym statusem materialnym od mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a co cie to k... obchodzi????? 22.05.07, 09:40 kazdy moze zarabiac pracujac po 15 godzin dziennie jesli chce. Nie twoj interes ile lekarz zarobi pracujac w prywatnym gabinecie, sprzedajac marchewke czy kradnac radia. Strajk jest w panstwowej sluzbie zdrowia, ktora za wykonywana prace placi kilka razy mniej niz ta powinna. Jesli uwazasz ze lekarz z 8-letnim nawet doswiadczeniem moze zarabiac tyle co salowa z 20-letnim doswiadczeniem (Szpital Brodnowski w W-wie) to dlaczego nie pojdziesz do niej po porade? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Oczywiście, że go obchodzi. Po to strajkujecie 22.05.07, 09:43 żeby go to obeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo nie po to lekarze strajkuja 22.05.07, 09:46 zeby liczyl zarobki po godzinach, tylko zeby zaczal nam placic za uslugi tyle ile sa warte. Naprawde sadzisz ze za badanie USG, ktore trwa pol godziny lekarz powininen dostawac 5 zlotych? Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Ale mówią o pieniądzach. Dlatego ludzie mają prawo 22.05.07, 09:48 na to patrzeć zwłaszcza, że nie płacicie VAT-u (brak kas fiskalnych). Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo czyli lekarze maja leczyc za darmo 22.05.07, 09:50 bo wieczorem w drugiej pracy zarobia wiecej niz ty. Dobrze zrozumialem? Odpowiedz Link Zgłoś
pamdirac Re: czyli lekarze maja leczyc za darmo 22.05.07, 09:52 Nie wiem czy więcej. Wiem, że: - nie płacą VAT-u w prywatnych biznesach, który ja płacę - werbują sobie klientów w państwowych szpitalach - są, zdaniem zagranicznych obserwatorów, najbardziej skorumpowaną grupą w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: czyli lekarze maja leczyc za darmo 22.05.07, 09:54 co nie ma zwiazku z obowiazkiem wynagradzania za wykonywana prace. Od przestepstw i wykroczen jest policja i urzad skarbowy. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: a co cie to k... obchodzi????? 22.05.07, 10:00 Prosta sprawa. Odejdzcie z publicznej sluzby zdrowia i pracujcie tylko prywatnie. Tylko gabinety prywatne funkcjonuja dzieki korupcyjnemu ukladowi - prywatny gabinet - szpital i nikt wtedy do was nie przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: a co cie to k... obchodzi????? 22.05.07, 11:35 legal.alien napisał: > Prosta sprawa. Odejdzcie z publicznej sluzby zdrowia i pracujcie tylko > prywatnie. Tylko gabinety prywatne funkcjonuja dzieki korupcyjnemu ukladowi - > prywatny gabinet - szpital i nikt wtedy do was nie przyjdzie. Zatem wedle kolegi prywatny gabinet jest równoznaczny z korupcją. Gratuluje komunistycznej czujności. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: a co cie to k... obchodzi????? 22.05.07, 12:07 Nie sam prywatny gabinet, tylko prywatny gabinet powiazany z praca w publicznej sluzbie zdrowia. jestem za prywatnymi praktykami lekarskimi, ale oderwanymi od publicznej sluzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg rozpędź się i z baranka uderz w ścianę 22.05.07, 09:42 Tyrmand pisał w swoim dzienniku 1954, że niektórzy na jego widok pocieszali się że w PRL nie jest źle, skoro taki outsider też ma czystą koszulę i głodny nie chodzi! Miarą głupoty frustratów jest podniecanie się samochodami - które obecnie można tanio kupić używane. Mieszkam na osiedlu zasiedlonym dawniej przez lekarzy: łapownicy i sprytniejsi (pracujący w prywatnych klinikach) dawno się wynieśli, zostali ci usługujący moherowym i zwykłym ludziom. Czy na przykład 7-letni nissan primera to jest taki luksus? Albo 10-letni fiat uno? W normalnym kraju lekarz to elita finansowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Nie ma Pan racji o tym normalnym kraju. 22.05.07, 23:51 W normalnym kraju elitę tworzą ludzie uczciwi, pracowici i kreatywni. Niestety takich krajów obecnie chyba nigdzie aktualnie nie ma (skutek upadku kulturowego obszaru cywilizacji łacińskiej). Przeważnie wszędzie elitę (finansową) tworzą sitwy i złodzieje. W niektórych krajach lekarze należą do tzw. klasy średniej. W Polsce nie ma naturalnej klasy średniej, bo zwolennicy socjalizmu nie chcą Polakom oddać ukradzionych im po wojnie nieruchomości, które ukradli jednym zgodnie z bierutowskimi dekretami a innym z rażącym naruszeniem tych dekretów. W Polsce oddano tylko uradzione mienie wg. zasad segregacji rasowo-reliogijnej, czyli ż/Ż/ydom i ich prawnym następcom (nawet nie tyle oddano, ile usilnie szukali i szukają osób odpowiadajacych kategorii uprzywilejowanej wg. zasad segregacji rasowo-religijnej - aby im wreczyć nieruchomości !!) Do nor,alności nam daleko. Obecnie rzad broni z całej siły gomółkowskich zdobyczy socjalizmu - bezpłatnej (ustawowo) służby zdrowia. Niestety lekarze się buntuja i niewdziecznicy nie wiedzieć czemu nie chca pracować za darmo. Być może chcą kapitalizmu, ale źle sie za to zabierają. Powinni stawiać postulaty sprzedaży ruchomości i nieruchomości na licytacjach (jedyny rzetelny sposób prywatyzacji). Tymczasem powinni uporczywie domagac się duzych podwyżek, nie jakieś śmieszne 1 miliard, ale znacznie więcej, np. 25 miliardów. Po prostu wybór: prywatyzacja przez licytacje albo 25 milardów !! to jedyny sposób. Niestety według mnie scenariusz będzie taki: rzad przetrzyma dekadę, nastapi naturalny rozpad "słażby zdrowia". Wtedy rząd sprzeda za darmo nieruchomości "swoim ludziom" na przetargach, bo na prztargach można łatwo ukraść ochłapy dla swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: Ja tej biedy lekarzy nie widzę 22.05.07, 10:06 suhar3 napisał: > Natomiast wszelkie zarobki "po godzinach" w prywatnych gabinetach ustawiaja > lekarzy bardzo wysoko, gdyż tam sobie ów niedobór często odbijają. Jakoś tak się składa, że od wielu lat leczę się tylko prywatnie i więcej niż 150,- zł za wizytę nie płaciłam. Jak to się więc ma do usługi gazownika, który za 20 minut wziął 300 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ja tej biedy lekarzy nie widzę 22.05.07, 11:49 A byłeś kiedykolwiek w szpitalu ? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina taaak 22.05.07, 09:39 zydzinski2 napisał: > Niech się już odpieprzą, Bukiel i inni. Wywalczyli 30%, tylko, ze źle > wynegocjowali podział.. To skandal co w tej chwili robi OZZl i reszta! Destrukc > ja! zaskakujaco wielka podwyzka dla lekarza specjalisty: ile to bedzie? z 1200 netto?n nie badz smieszny!za tyle lekarz pracowac nie powinien. wiecej zaplacilam za polozenie kafelkow na balkonie. pan pracowal 4 godziny! moj maz caly miesiac i mial 3 dyzury 24 godzinne ! Odpowiedz Link Zgłoś
keramd Komuna dostała 30% podwyżkę za darmo, przyszła 22.05.07, 09:40 pzryszła teraz po podwyżkę 100% dla wszystkich - jak dają za darmo , jest to jawne zaprzeczenie ekonomi i zdrowego rozsądku.A pacjenci nic z tego nie mają a to oni są biedni a nie lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Komuna dostała 30% podwyżkę za darmo, przyszł 22.05.07, 09:51 czy podwyzka od 1200 netto znaczaco wplywa na poprawe zycia? nie chcemy nic za darmo. ale takiej zenujacej kwoty nie moze zarabiac specjalista! zatem: do strajku! nie odpuszczac! niech ludzie gadaja! do lekarza i tak pojsc beda musieli. na zdrowie sie nie obraza, bo watpie zeby zamiast uslug lekarskich wybrali pogrzebowe! nie popuszczac, wytrzymac! tylko to ma sens i daje gwarancje poprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
wladek1957 Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowia 22.05.07, 09:45 premier ma rację wystarczy lekarzy powołac do wojska -odmowa pracy to odmowa wykonania rozkazu kilku rozstrzelac dla przykładu reszta podwinie ogony pod siebie i bedzie pracować nawet za 600 zł aha jeszcze rekwizycja paszportów i uszczelnienie granic ,bedzie i porządek i prawo Odpowiedz Link Zgłoś
maretina reszta oddzialu 22.05.07, 09:54 to pani , ktora kilka lat temu powinna byc na emeryturze i tez powolac jej nie mozna, mattki z malymi dziecmi...tez odpadaja...:D zatem kamasze nam nie straszne!:D tylko podwyzka przekona lekarzy do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: reszta oddzialu 22.05.07, 12:21 > tylko podwyzka przekona lekarzy do pracy! Lekarzy do rzeczywistej ciezkiej pracy, a nie pozorowanej przekona tylko prywatyzacja sluzby zdrowia i grozba utraty pracy. Nie mowcie tylko o dyzurach, na ktorych lekarze glownie spia, albo ogladaja telewizje. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Rozwiazania sa proste 22.05.07, 09:55 Po pierwsze nalezy przeciac lancuch korupcji, czyli lekarze pracujacy w publicznych placowkach powinni miec zakaz pracy w prywatnych gabinetach. Jesli jednak mialyby byc utrzymane, to powinna byc prowadzona uczciwa ewidencja pacjentow i powinni placic uczciwe podatki, a nie zaden ryczalt. Wiekszosc ludzi chodzi do prywatnych gabinetow po to, zeby miec zapewnione lozko w szpitalu i zeby je operowal, ten a nie inny lekarz. Nalezy jak najszybciej zlikwidowac te szara strefe. Lekarze zatrudnieni w publicznych placowkach mogliby miec mozliwowsc dorabiania w przyszpitalnych gabinetach na zasadach komercyjnych, jednak musieliby sie dzielic zarobkami z pracodawca. Skonczylaby sie wtedy skandaliczna sytuacja z prywatnymi lozkami i wykorzystywaniem publicznego sprzetu w prywatnych celach. Powinno sie wprowadzic normalne, obowiazkowe ubezpieczenia zdrowotne z okreslonym koszykiem swiadczen. Ci, ktorzy beda chcieli, beda mogli sie sami dodatkowo ubezpieczyc. Pacjenci musza miec swiadomosc, ze za nimi idzie rzeczywisty, a nie wirtualny pieniadz. Place wiec wymagam. Przede wszystkim sluzbe zdrowia trzeba sprywatyzowac i skonczyc z czapa administracyjna. Trzeba odciac korupcyjne powiazania miedzy sluzba zdrowia, a przemyslem farmaceutycznym. W Polsce lekarze przepisuja za duzo lekow, te same dolegliwosci w innych krajach sa leczone bez udzialu farmaceutykow. W Polsce apteki sa na kazdym rogu i sa pelne ludzi, w innych krajach jest ich duzo mniej i sa puste. Skonczyc z kursami, szkoleniami, seminariami organizowanymi przez firmy farmaceutyczne w roznych atrakcyjnych miejscach, w ktorych lekarze uczestnicza w ramach godzin pracy. Wyslac lekarzy na obowiazkowe kursy podstaw kultury osobistej. Nagminne jest, ze zaden lekarz w gabinecie nie odpowiada na podstawowe zwroty grzecznosciowe typu "dzien dobry", " do widzenia", za to przewaznie zwraca sie do pacjenta per "on". Odpowiedz Link Zgłoś
maretina zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 10:06 czyzby oninwszyscy byli swieci? na poczatek lekarzy ucieszy to jak ludzie zaczna sie myc i stosowac do polecen: brac leki, robic w termninie badania. jfajnie by bylo, zeby dzieci zajmowaly sie starymi rodzicami i nie podrzucali ich na kazde siwieta na oddzial szpitalny.... Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 11:19 Pacjenci zaczna sie wtedy myc, gdy pierw lekarze zaczna przestrzegac podstaw higieny w szpitalach. Skad niby w Polsce tyle zakazen w szpitalach? Ze zwyklego brudu i niechlujstwa sluzby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:18 Bylem niedawno prywatnie u pani ordynator pewnego szpitala w miescie srednie wielkosci. Wchodze do gabinetu. mowie "dzien dobry" - zero reakcji. Pani doktor i jej pielegniarka wygladaja na w najlepszym razie sprztaczki. Z tego co sie pozniej dowiedzialem podstawa diagnozowania mojej dolegliwosci jest gruntowny wywiad trwajacy minimum pol godziny. Cala moja wizyta trwala 5 minut, czas zajelo glownie wypisanie recepty( dostalem jak pozniej sie okazalo zle leki) i zainkasowanie gotowki. Czulem sie jak w tramwaju kupujac bilet u konduktora. Kasa i nastepny prosze. Przerob niezly, wartosc porady zerowa. Moi rodzice lecza sie na serce u pewnego kardiologa tez ordynatora. Ten udziela konsulatcji w jednym gabinecie, poczym kieruje na badania do siebie, ale juz do innego gabinetu, potem po interpretacje wynikow idzie sie jeszcze raz do pierwszego gabinetu - za kazda wizyte oczywiscie sie placi osobno. Tak zamiast jednej wizyty sa trzy i biznes sie kreci. Pokazcie mi lekarza ktory pracuje bez dyzuru 8 godzin. Przewaznie na oddzailach szpitalnych przed 8-ma nikogo nie ma tak jak i nikogo nie ma po 14 tej. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:23 jesli sadziles, ze pani doktor nie byla dokladna, bylo nie placic, albo domagac sie wiekszej atencji. jesli leczenie bylo bledne, zglos to do rzecznika odpowiedzialnosci zawodowej, do prokuratury itd... jesli nic z tym nie robisz to siedz cicho. gadac potrafi kazdy. chcesz miec lepiej? zacznij wymagac, zmieniac, egzekwowac odpowiedziaLNOSC. JA NIE DAJE SIE WYROLOWAC. nie stac mnie na to. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:28 Z jakiej choinki ty sie urwalas??? Kogo w ostatnim czasie Izba Lekarska pozbawila prawa do wykonywania zawodu??? To jest mafia i towarzystwo wzajemnej adoracji. Obecny system jest idealny dla lekarzy, dlatego jest taki opor przed zmianami - najlepiej sie lowi ryby w mentnej wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:45 widzisz.... nic nie probowales zrobic, ale z gory wiesz i ferujesz wyroki. jestes ziobro czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:52 Czy ty rozumiesz co czytasz i piszesz ?? Co ma wspolnego chodzenie na skarge i tracenie czasu z opiniami. opartymi na osobistych doswiadczeniach? A co sie tak srodowisko boi Ziobry? To i dobrze, tylko jak zaczna zwalczac korupcje skutecznie to skonczy sie na tym, ze beda nas leczyc tylko lekarze swiezo po studiach, bo z drobnymi wyjatkami tylko oni nie sa przestepcami. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:58 ja wiem co pisze. natomiast ty nie wiesz co piszesz, bo nie probowales. zalozyles z gory i juz. w moim miescie i regionie sa lekarze skazani...zatem komus sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:20 szpital jest naturalnym siedliskiem bakerii i wirusow. leza tam CHORZY ludzie. szczepy bakterii i wirusow sie mutuja i czasami po prostu nie da sie tego wytepic! a poza tym normalny czlowiek swojej czystosci i kultury osobistej nie uzaleznia od tego czy inni a czysci i mili. tak uwazam. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:26 Tylko jakos w innych krjach takich infekcji jest duzo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 12:47 podaj przyklady i sprawdz koniecznie jeszcze warunki panujace w szpitalach zachodnich. potem pomysl chwile i sprawdz czy aby na pewno domena lekarza jest troska o odpowiednia ilosc sal, pomieszczen gospodarczych,ilosc kibelkow itd. lepsze warunki to mniej zakazen. proste. w tym co mamy jest i tak super...jakkolwiek to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 13:01 Bylem i sprawdzalem. Przyklad: po kazdym, najmniejszym kontakcie z pacjentem (i to nie chorym zakaznie) lekarz myje rece. Mowi pierwszy pacjentowi "dzien dobry", przedstawia sie z imienia i nazwiska i wita podajac reke. Trkatuje pacjenta jak klienta, a nie kogos kto mu tylko przysparza problemow i nie jest mu do niczego potrzebny. Czegos takiego w Polsce nie widzialem. Na warunki nie ma co zwalac, a lekarz jest odpowiedzialny za caloksztalt opieki lekarskiej w tym i za higiene. Na wode, szmate i mydlo to jeszcze polskie szpitale stac. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: zapomniales w tym wywodzie o pacjentach 22.05.07, 14:40 miales mowic o zakazeniach a mowisz o dzien dobry:/ nie znam lekarza , ktory sie nie myje. nie spotkalam takiego. w szpitalach troszke czasu spedzilam: sama i z dzieckiem. z zakazeniami nie bylo tak zle, jesli na oddziale zmarlo dziecko na sepse wywolana menigokokami, a mimo to nikt nie podzielil jego losu. szybko i sprawnie zrobiono kwarantanne ( czy jak sie to nazywa), dzieci z klasy zmarlego dziecka zostaly namierzone wieczorem a rano personel tlumaczyl co i jak, gdzie sie udac po recepte na antybiotyki w ramach profilaktyki. mylisz sie twierdzac, ze lekarz jest odpowiedzialny za calkoksztalt opieki. lekarza dyrekcja trzyma za morde kolokwialnie mowiac. jak zleci kilka badan wiecej, to laduje na dywaniku pana dyrektora i slyszy niewybredne teksty i grozby ( wlacznie z tym, ze straci prace, ze nie umie dobrze leczyc itd). mopj maz ma swierzutka wiedze , jest tuz po egzaminie specjalizacyjnym. chcialby leczyc takimi standardami, o jakich czytal w literaturze naukowej... sadzisz, ze to jest mozliwe? buhahaha! nie ma sprzetu, nie ma takich lekow i nie ma pozwolenia na taka diagnostyke! to sa realia polskiego lekarza. lekarz nie jest panem w szpitalu, on jest tam wyrobnikiem. Blue Angels 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Rozwiazania sa sprzeczne 22.05.07, 10:07 jednoczesnie chcesz obowiazkowych ubezpieczen z koszykiem swiadczen, ale nia za bardzo wiem kto mialby go realizowac skoro chcesz sprywatyzowac sluzbe zdrowia. prywatne ubezpieczenia to sprawa miedzy ubezpieczajacym sie i firma ubezpieczeniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: Rozwiazania sa sprzeczne 22.05.07, 11:21 kolargolo napisał: > jednoczesnie chcesz obowiazkowych ubezpieczen z koszykiem swiadczen, ale nia za bardzo wiem kto mialby go realizowac skoro chcesz sprywatyzowac sluzbe zdrowia. A gdzie tu sprzecznosc??? Prywatna sluzba zdrowia tez moze byc finansowana przez ubezpieczyciela?? > > prywatne ubezpieczenia to sprawa miedzy ubezpieczajacym sie i firma > ubezpieczeniowa. To chyba oczywiste. Nie rozumiem o co ci chodzi. Firma ubezpieczeniowa najlepiej bedzie pilnowala jak wydawane sa MOJE i JEJ pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowia 22.05.07, 09:56 Dziś rano, w TVN24, pewien poseł, chyba niejaki Giżyński, czy jak mu tam, ale z PIS-u, poinformował nas o swoich zmaganiach ze służbą zdrowia. Jego córeczka cierpiąca na dolegliwość laryngologiczną, została przez pana posła skazana na pięciodniowe cierpienia. W ten sposób ten sadysta, zamiast od razu pójść do prywatnego lekarza i ulżyć dziecku, przez 5 dni testował dzieckiem państwową służbę zdrowia. Jeśli taki, owaki oczekuje sukcesów politycznych kosztem własnego dziecka, to gorze nam, pozostałym. A to łachudra!! Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowia 22.05.07, 10:04 Posłuchajcie Barany, wymyślający od ludziom starszym od postkomunistów! Komunizm w PRL zakończył żywot w 1956 r. Od tej daty zaczął się liberalizm z lekkim skrzywieniem socjalistyczno-oportunistycznym. W tej sytuacji polecam Sz.Baranom używanie następujących wyzwisk: liberał, oportunista, socjalista, natomiast w chwilach wzmożonego gniewu: pederasta, lesbijka, żyd i cyklista. Kłaniam się Wam o Barany! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowi 22.05.07, 10:20 Byl totalitaryzm.Jak na Bialorusi.Jedna partia,jedna racja a inni w odstawke Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Strajk popieram 22.05.07, 10:10 z tym rządem nie można inaczej rozmawiać jak mu się nie da w mordę. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ....Skoro.............. 22.05.07, 10:13 polscy lekarze chca otrzymywac zarobki jak ich koledzy z USA moze wloza w swoje studia tyle co ich amerykanscy koledzy.Bylbym bardzo zdziwiony ze placac za studia np. 100 tys. dolarow dzisiaj zarabiaja tylko kilka tys. zlotych.Ale oni za te studia nie zaplacili a chca kasy jakby cos co ma stanowic ich przyszlosc zainwestowali.Oni nie zainwestowali,to Panstwo w nich zainwestowalo zeby sluzyli spoleczenstwu.Chyba ze zwroca za studia?Tak to dziala w kapitalizmie i ich gorzkie zale sa bardzo smieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
iklo0p Re: ....Skoro.............. 22.05.07, 13:17 presentation1 napisał: > polscy lekarze chca otrzymywac zarobki jak ich koledzy z USA moze wloza w swoje > studia tyle co ich amerykanscy koledzy.Bylbym bardzo zdziwiony ze placac za st > udia np. 100 tys. dolarow sprawdziłeś ile zarabia wysokiej klasy lekarz specjalista w Stanach? Jak mniemam nie, bo nie wiesz, że on te 100 tys może spłacić po 2 i pół miesiącu pracy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: ....Skoro.............. 22.05.07, 13:51 Tylko, ze w USA samodzielnym lekarzem stajesz sie po wielu latach pracy i uzyskanie specjalizacji jest duzo trudniejsze niz w Polsce. Dopiero wtedy zaczynaja naprawde dobrze zarabiac. A splata 100 tys USD w ciagu 2 i pol miesica?? Tu masz chyba klopoty z matematyka. Pol miliona dolarow rocznie to zarabiaja naprawde najwyzszej klasy specjalisci. Poza tym tam lekarz musi wydac calkiem spore pieniadze na ubezpieczenie sie od bledow lekarskich - bo to kosztuje i duzo. W Polsce bledy lekarskie mozna popelniac bezkarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
iklo0p Re: ....Skoro.............. 22.05.07, 16:59 kłopotów z matematyka nie mam, napisałem o specjalistach, zwykły doktor zarabia tam 100 tys / rok. W Polsce uzyskanie specjalizacji też trwa latami, więc nie rozumiem tego argumentu. Masz jakąś koncepcję na wydanie dużo pieniędzy na ubezpieczenie w Polsce od błędów lekarskich, jeżeli do domu przynosisz 1200 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
iklo0p Re: ....Skoro.............. 22.05.07, 17:20 jeszcze 1 rzecz: o specjalizacji, którą wykonywał Marian G. ze szpitala MSWiA w Warszawie, podane kwoty zarobków to mediana, czyli są zupełnie średnie dla tej specjalizacji: Surgeon - Heart Transplant Benefit Median Amount % of Total Base salary 403,362 77 Bonuses 20,200 4 Social Security 11,722 2 401k/403b 13,020 2 Disability 6,777 1 Healthcare 5,328 1 Pension 8,820 2 Time off 55,389 11 Total 524,618 100 czyli te pół miliona jest możliwe do zarobienia, za oceanem... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ammaneh Popieram strajk lekarzy z prostego powodu 22.05.07, 10:16 Ktoś w Polsce musi upomnieć się pierwszy o pensje ludzi wykształconych. Co do reformy to całkowita prywatyzacja służby zdrowia jest chyba jedynym wyjściem z sytuacji. Nie jest to jednak rozwiązanie populistycznie słuszne. Społeczeństwo nie jest w stanie zrozumieć, że Państwo nie może pośredniczyć w dawaniu ich pieniędzy lekarzom bo to za drogo kosztuje. To jak z przyznawaniem pieniędzy unijnych. Nic nie dadzą, ale sobie wezmą 15 milionów. Podobnie było z Parysem i fundacją Pojednanie. Na tym też polegała niewydolność gospodarki socjalistycznej. Prywatyzacja służby zdrowia nie będzie wcale taka straszna tylko należy ją przeprowadzić całkowicie i konsekwentnie. Przede wszystkim sama fiskalizacja dochodów prywatnych lecznic da pieniądze Państwu na leczenie osób, którzy będą zmuszeni do korzystania z pomocy Państwa (kuponówka). Wejście na rynek firm ubezpieczeniowych zajmujących się opieką lekarską da znaczny parasol ochronny pojedynczym obywatelom. Wskazane jest połączenie firm ubezpieczeniowych z pracodawcami. Obok wymiaru pensji pojawi się nowa jakość - rodzaj ubezpieczenia jakie daje pracodawca. Dla pracodawcy będzie to koszt prowadzenia działalności taki sam jak inwestycje, co jest słuszne. Nie można odliczać maszyny, a nie odliczać kosztów związanych z ochroną zdrowia pracownika za które się współodpowiada. Konkurencja zrobi resztę. Z drugiej strony obniżenie kosztów pracy wpłynie na szybszy wzrost gospodarczy, a sami ludzie będą decydentami czy inwestują w droższy samochód, czy w zdrowie. Większość ludzi pracuje nie licząc się z własnym zdrowiem. Niszczenie zdrowia używkami też nie może być bezkarne. Dlaczego osoby nie palące dopłacają się na leczenie osoby palącej? Ponoszenie kosztów leczenia "wyjdzie na zdrowie" zarówno pracodawcom jak i pracobiorcom. Zdrowie stanie się policzalną wartością co zaowocuje chociażby wyważonym wymiarem czasu pracy, a to z kolei mniejszym bezrobociem. Najsmutniejsze jest jednak to, że żaden rząd tego nie wprowadzi. Lekarze tym straszą, ale duża liczba pracowników służby zdrowia również przyzwyczaiła się do tego reliktu komuny jakie jest polskie lecznictwo. Obiektywnie obserwując można jednak dojść do wniosku, że gdyby nie ogólnospołeczne przerwanie łańcuchu korupcyjnego byłoby jak dawniej. PiS przerwał tą cichą umowę i mają za to strajki. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Służba zdrowia jest sparaliżowana i bez strajków.. 22.05.07, 10:31 Każdy to wie, wystarczy pójść do przychodni...ale dla premiera to luz... Odpowiedz Link Zgłoś
dabrowna Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowia 22.05.07, 10:32 A co wprowadzi Stan wyjatkowy albo wojenny jak Generał Jaruzelski? Odpowiedź do Pana zydzinskiego z dołu ! Niech Pan nie będzie złosliwy! Te 30% to 300zł - starsznie dużo, u mnie wypadło 212 zł -na rękę 145 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek1957 Premier: Nie ma groźby paraliżu służby zdrowia 22.05.07, 10:34 córka jest obecnie na 4 roku medycyny poza nauką i spaniem znalazła sobie trzecie zajecie przeglada w internecie oferty pracy dla lekarzy za granicą.Doszła do wniosku iz nawet specjalizacji nie będzie robić w polsce /nie jestem idiotką żeby przez kilka lat pracować w polskim szpitalu za 900 zł/Najgorsze jest to ze umyśli sobie z chłopakiem że wyjadą do Australii i nie idzie ich od tego odwiesć/oboje angielski perfekt,ile mnie kosztowały prywatne lekcje od 2 klasy szkoły podstawowej??/ jedyna nadzieja ze ma jeszcze 3 lata nauki do LEP ,moze zdecyduje sie na Anglie lub irlandię Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ....SLD ma rozwiazanie...................... ...... 22.05.07, 10:40 1500 zł rocznie chce wyjąć lewica z kieszeni każdego pracującego Polaka. Politycy Lewicy i Demokratów, chcą by 18 mld zł, jakie w przyszłym roku Polacy mogliby zaoszczędzić na niższej składce rentowej, zostało przeznaczone na podwyżki dla lekarzy. To oznacza, że planują wyjąć 1500 zł z kieszeni każdego z 12 mln pracujących Polaków. Jest to absurd z dwóch powodów. Po pierwsze składka rentowa jest, jak sama nazwa wskazuje, przeznaczona na finansowanie rent, tak więc przeznaczenie tych pieniędzy na podwyżki dla lekarzy byłoby niezgodne z prawem. Po drugie twierdzenie Marka Borowskiego, że pieniądze zwrócone podatnikom zostaną wykorzystane nieefektywnie, natomiast zostawione w rękach ministerialnych urzędników przyniosą podatnikom korzyści jest zwyczajną nieprawdą. W ostatnich czterech latach budżet NFZ wzrósł o 19,2 mld zł, natomiast odsetek Polaków, którzy deklarują, że mieli problem ze skorzystaniem z publicznej służby zdrowia wzrósł w tym czasie o jedną czwartą. Wpompowanie w publiczną służbę zdrowia kolejnych 18 mld zl nie będzie miało więc żadnego efektu. Natomiast pozostawienie w kieszeni każdego pracującego Polaka 1500 zł sprawi, że będą mieli przynajmniej za co zapłacić za wizytę u prywatnego lekarza w czasie kolejnych strajków w publicznych placówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wertercom Wałęsa ma racje:bliźniaki wszystko rozwalą 22.05.07, 11:03 Za co się nie wezmą. Odpowiedz Link Zgłoś
mozart To nie jest tylko TEORIA 22.05.07, 11:24 "Jeżeli protest lekarzy doprowadzi do zagrożenia ludzkiego życia, państwo jest gotowe na użycie wszystkich możliwych środków, by je ratować - powiedział premier Jarosław Kaczyński we wtorek w radiowych Sygnałach Dnia. Zaznaczył, że na razie "to czysta teoria." Wystarczy zastosowac przeglosowana przez min. PO ustawe o zerwaniu wiezi spolecznej, czyli ustawe dotyczaca tzw. "sytuacji kryzysowej". Wtedy mozna uzywac dokladnie takich samych srodkow jak za stanu wojennego. Odpowiedz Link Zgłoś
wredna2 Jest za to groźba paraliżu umysłowego 22.05.07, 12:38 i to wśród osób na piedestale, skoro wypowiadają takie stwierdzenia! Czym bowiem, jak nie paraliżem, do ciężkiej anieli, jest oczekiwanie na badanie mammograficzne, zlecone dziś przez onkologa, a mozliwe do wykonania w państwowej placówce służby zdrowia w połowie grudnia!!!! Pytam, czym, panie Kaczyński...?! Odpowiedz Link Zgłoś
rumblefish Gdyby PiS, LPR i Samoobrona nie kradły 22.05.07, 17:08 ...byłoby na podwyżki i oddłużenie służby zdrowia. Hahaha, rząd Kaczyńskiego i racjonalizacja wydatków... i tanie państwo półtora razy droższe od tego drogiego. Niech już się Pan, Panie Kaczyński, nie błaźni do reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Rząd musi bronić socjalizmu jak Reduty Ordona.. 22.05.07, 23:34 Socjalizm polega na tym, ze rząd miesza się do prywatnych pieniędzy prywatnych ludzi, jednym kradnie pod pozorem robienia drugim dobrze, daje tym drugim państwowo usankcjonowaną łapówkę - ochłapy z ukradzionego - a resztę dla swoich ludzi. Podobnie jest w "służbie zdrowia". Rząd broni bezpłatnej służby zdrowia, ale czyni to niekonsekwentmie. Powinien kazać lekarzom pracować całkiem za darmo, aby przestrzegać ustawy o bezpłatności. A rząd daje "słuzbie zdrowia" pieniądze z podatków, czyli jednak czyni ją płatną !! To skandal. W kamasze, kara dożywocia, etc. dla opornych lekarzy, którzy nie chcą za darmo pracować !! Jak socjalizm to socjalizm. To by było na tyle o aspekcie socjalnym.. Natomiast prywatnie jestem za kapitalizmem i natychmiastową sprzedażą nieruchomości i ruchomości "służby zdrowia" na publicznych licytacjach (taka niespotykana w Polsce prywatyzacja niedopuszczająca do korupcji). Sam w razie wielkiej porezby korzystam wyłącznie z prywatnych lekarzy. Lekarze chcąc zwalczać socjalizm i normalnie pracować i żyć jak ludzie, powinni bez zmrużenia oka strajkować o podwyżki, ale nie o miliard!! O powiedzmy 25 miliardów!! Wtedy przerazony rząd zrezygnuje z socjalizmu i zrobi to co z weterynarią - sprywatyzuje. Z tym, że zechce zrobić to przez przetargi, bo wówczas można dużo ukraść. To jednak i tak lepsze niż nic, chociaż czysty kapitalizm jest znacznie tańszy dla konsumentów niż korupcyjny. Strajki i miliardowe ochłapy bedą przedłużać obecny stan o kolejną dekadę, aż zadłużenie spowoduje naturalny rozpad państwowej słuzby zdrowia. I też zacznie się naturalna kapitalistyczna gospodarka. Niestety wychowankowie Władysława Gomółki uporczywie bronią "zdobyczy socjalizmu" co doprowadzi w dużym stopniu naród do nędzy, zanim bedzie mógł zarabiać na swoje utrzymanie w kapitalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś