indis 23.05.07, 14:07 Plac Czerwony? A z Kremlem to juz przesada .... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xsawer Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 14:09 A dlaczego na liście nie ma Świątyni Opatrzności Bożej w budowie? Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 14:49 xsawer napisał: > A dlaczego na liście nie ma Świątyni Opatrzności Bożej w budowie? Bo jak się zbuduje będzie na miejscu pierwszym tej listy, coś z niej zleci, a jak się będą stawiać to się jakiś kwitów poszuka na członków tej organizacji "7 Wonders" i rodziny do 20-tego pokolenia też się zlustruje, ne ma wtedy bata, zawsze coś się znajdzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
rousseau A gdzie bazylika w Licheniu? 23.05.07, 15:33 Na którą zagłosowałby każdy Polak-katolik??? No, gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
brat_anzelm Świątynia Opatrzności Bożej 23.05.07, 17:07 Co prawda jeszcze nie istnieje, ale jeśli ta nowa lista ma być używana przez dwa tysiące lat, to obowiązkiem każdego prawdziwego Polaka jest zagłosować na Świątynię Opatrzności Bożej już dziś! Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Świątynia Opatrzności Bożej 23.05.07, 17:20 brat_anzelm napisał: > Co prawda jeszcze nie istnieje, ale jeśli ta nowa lista ma być używana przez dw > a > tysiące lat, to obowiązkiem każdego prawdziwego Polaka jest zagłosować na > Świątynię Opatrzności Bożej już dziś! > Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Pomnik wdziecznosci zolnierzom Sowieckim 23.05.07, 17:23 Pomnik wdziecznosci zolnierzom Sowieckim powinien stac, i stac, i stac, ... , az do usr...ej smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Pomnik wdziecznosci zolnierzom Sowieckim 23.05.07, 18:20 Ja bym proponował do cudów zaliczyć Wieżę Eiffela :) Odpowiedz Link Zgłoś
poszukiwacz70 Re: Świątynia Opatrzności Bożej 23.05.07, 17:33 poszeklu napisał: > brat_anzelm napisał: > > > Co prawda jeszcze nie istnieje, ale jeśli ta nowa lista ma być używana pr > zez > dw > > a > > tysiące lat, to obowiązkiem każdego prawdziwego Polaka jest zagłosować na > > Świątynię Opatrzności Bożej już dziś! . .Niby to dlaczego narod ma tej miernocie glempowi stawiac za spoleczne pieniadze piramide ?? Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Pomnik wdziecznosci zolnierzom Sowieckim 23.05.07, 17:21 To powinno stac, i stac, i stac, ... , az do usr...ej smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 14:10 Chichen Itza to z pewnością nie miasto Inków - Inkowie mieszkali trochę niżej na mapie. pl.wikipedia.org/wiki/Chich%C3%A9n_Itz%C3%A1 Odpowiedz Link Zgłoś
ukos A ten w Warszawej? 23.05.07, 14:45 Cud, że się jeszcze od smrodu nie rozleciał. Odpowiedz Link Zgłoś
rmichal2 To bardziej pasuje stacja 23.05.07, 16:15 Stacja Marymont czyli cud budowy metra na który szybciej można dojść ze Stacji Pl Wilsona niż dojechać metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
tsuranni niech się jeszcze chwilę wstrzymają 23.05.07, 14:25 to im PiSiory, pod przewodem drobiu wybudują Świątynię Opatrzności Bożej, jakiej świat nie widział!!! Wszyscy polscy emeryci się na to zrzucą :) Odpowiedz Link Zgłoś
joushua 1)Prezydent-Kartofel,2)Premier-Ka rtofel,3)Shreck-E 23.05.07, 14:28 dgar,4)Roman-O Twarzy Konia, 5)Ksiadz Pralat-Pedofil,6)Ojciec Dyrektor - Czarny Klerykalny Businessman,7) Kurski - Burtelier. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: 1)Prezydent-Kartofel,2)Premier-Ka rtofel,3)Sh 23.05.07, 14:31 już w Średniowieczu wiele obiektów z tych obiektów nie istniało (...) Polska język trudna być dla wyborcza redaktor? Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: 1)Prezydent-Kartofel,2)Premier-Ka rtofel,3)Sh 23.05.07, 14:31 obrażasz Shreka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 14:32 Jak to siedem, a rząd PIS-u, czy p.minister "Zeżryjcie mnie muchy" to pies? Jestem zdania, biorąc powyższe pod uwagę, że tych cudów jest co najmniej osiem! Odpowiedz Link Zgłoś
marych Nasz rząd jest cudem swiata-nigdzie takiego nie ma 23.05.07, 14:32 Nasz rząd jest cudem swiata - nigdzie takiego nie ma i - miejmy na dzieję - już nigdy nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
scubabe Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 14:47 Opera w Sydney bardziej widowiskowa niż koloseum w Rzymie, no Kreml to już przesada Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 15:16 Juz kolejna osoba pisze o Kremlu jak o budowli zbednej na tej liscie. Dlaczego? Przeciez to przepiekny kompleks palacowy kryjacy w sobie naprawde wiele atrakcji i wystaw muzealnych - widzialem zdjecia ktore naprawde zapieraj dech w piersi - to wspanialy zabytek, a fakt ze rosyjski ma dla mnie znaczenie drugorzedne. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 16:02 Dla mnie też akurat w tym wypadky ma to znaczenie drugorzędne. Liczy się gust. Pierwej bym Wawel na tej liście umieścił, niż Kreml. Albo Łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
riince Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 24.05.07, 07:51 "Nie jestem antysemitą, ale Żydów nie cierpię". Napisałeś zdanie mniej więcej w tym stylu. Ja osobiście chciałbym potem zobaczyć statystyczne wyniki tej ankiety. Jestem pewien, że Polska będzie jednym z krajów gdzie Kreml otrzyma najmniejszą ilość głosów ze wszystkich. I wiadomo, że ze sztuka i obiektywną opinią nie będzie to mieć NIC wspólnego. Ot Polska, Polacy... Prędzej zginać, niż zdobyć się na obiektywizm w czymkolwiek... Odpowiedz Link Zgłoś
ele.gancki Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 15:00 Zdecydowanie na liście powinny się znaleźć wwszystkie warszawskie galerie handlowe - Mokotów, Arkadia, Blue City itp. Są świadectwem naszego awansu kulturowego i cywilizacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
jedzoslaw Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 16:24 Nie no, przestańcie już o tym Shreku, Włoszczowej i Kaczorach bo zaraz padnę ze śmiechu... :))))))))))))))) Swoją drogą uważam, że tego typu klasyfikacje są niewykonalne. Nie można z całej różnorodności światowej kultury architektonicznej wybrać siedem naj,naj,naj... Każdy kontynent ma swoje siedem, albo i kilkadziesiąt cudów. No i łatwo jest ulec europo- lub amerykocentryzmowi, jeśli za rzecz wezmą się w większości przedstawiciele tych kontynentów. Może lepiej podzielić to na bardziej szczegółowe kategorie, np. kategorie wiekowe? Odpowiedz Link Zgłoś
alik01 Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 24.05.07, 08:19 Zauważcie, że na liście kandydatów nie ma budowli z "najwspanialszego kraju na świecie" ;) Tam po prostu coś takiego jak dziedzictwo kulturalne nie istnieje. Hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
alik01 Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 24.05.07, 08:22 Już się poprawiam ;) Jest statua wolności. Ale i tak to prezent od Francji! > Zauważcie, że na liście kandydatów nie ma budowli z "najwspanialszego kraju na > świecie" ;) Tam po prostu coś takiego jak dziedzictwo kulturalne nie istnieje. > Hehehe > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
qlechcka Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 15:23 Fajne zdjęcie Stonehenge... Odpowiedz Link Zgłoś
lynks80 Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 15:23 > Plac Czerwony? > A z Kremlem to juz przesada .... Niby dlaczego nie ? Kreml prędzej powinien się tam znaleźć niż ta kupa żelastwa na Polu Marsowym Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 16:05 Kreml to czyste, niezmącone paskudztwo. A ta kupa żelastwa jest arcydziełem. I kropka :P Odpowiedz Link Zgłoś
legal.legal myślę że licheń ze swoim złotem spełnia wszystkie 23.05.07, 15:41 wymogi a nieuwzględnianie go to przejaw szykany laickich srodowisk w stosunku do katopolskiej architektury sakralnekj Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 15:41 cykl ten prowadzony jest na programie discovery Odpowiedz Link Zgłoś
dowoszek Przesadą raczej nazwałbym w. Eiffla i statuę 23.05.07, 15:43 Plac Czerwony i Kreml są na prawdę imponujące. Śmieszy mnie raczej obecność takich stworków jak statua wolności i wieża paryska - ich popularność to efekt głównie umiejętnego marketingu. Odpowiedz Link Zgłoś
mazen17 Re: Przesadą raczej nazwałbym w. Eiffla i statuę 23.05.07, 17:14 ruchy macie swoj kraj, tam sobie głosujcie i wypisujcie bzdury na internecie. Obydwie ww budowle sa waznymi symolami ludzkości, a Kreml to nawjyżej symbol opersji i terroru. Odpowiedz Link Zgłoś
turtlezzz Ok, moje typy :) 23.05.07, 15:56 1. Piramidy w Gizie 2. Las wieżowców Manhattanu 3. Wielki mur chiński 4. Opera w Sydney 5. Wieża Eiffla 6. Statua Wolności 7. Tadż Mahal Starałem się dobrać budowle, które robią dziś na ludziach największe wrażenie i pochodzą ze wszystkich kontynetów i różnych epok, a zarazem odzwierciedlają strukturę starożytnych siedmiu cudów (np. zamiast kolosa z Rodos - Statua Wolności, miast mauzoleum w Halikarnasie - Tadż Mahal, na miejscu wiszących ogrodów - wyprężony las wieżowców itp.) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasialazowska Re: Ok, moje typy :) 23.05.07, 16:47 bardzo podoba mi się Twoje myślenie, jednak.. nie podoba mi się myślenie ludzi, którzy chcą "zmienić" listę stworzoną 2000 lat temu! Co z tego, ze z siedniu cudów przetrwał jeden? To są cuda świata starożytnego, więc nie można ich "uaktualniać". Czy jestem pierwszą osobą, której ten pomysł się nie podoba? Mogą stworzyć nową listę.. (proszę, żadnych oper w Sydney, czy Statuł Wolności) ale niech nie uaktualniają tej, którą jakiś mądry zapewne człowiek stworzył wiele wiele lat temu. Nie zmieniajcie przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
riince Re: Ok, moje typy :) 24.05.07, 07:47 Nie zgadzając się na uaktualnienie, tak naprawdę z samej listy tworzysz kolejny cud. To tylko lista. Rozumiem, gdyby nadal te budowle istniały, ale jeśli ocalały tylko piramidy, to tak naprawdę jest skandal, że DOPIERO TERAZ postanowiono listę zmienić. Poza tym zagłosowało już podobno 45mln ludzi, a zostało jeszcze mnóstwo czasu co sprawia, że wyniki będą jednymi z najbardziej wiarygodnych w historii ankiet. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Ok, moje typy :) 23.05.07, 17:50 Ja bym dal wiezowce na Manhattanie na miejsce 4, wywalil Opere and na 2. Wstawil Machu Picchu. Odpowiedz Link Zgłoś
allspice Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 16:01 Pałac Kultury i Nauki w stolicy IV RP. Już został wpisany do rejestru zabytków. Odpowiedz Link Zgłoś
czerstwy.stefek Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 16:33 a gdzie kot Alik ? Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta A dlaczego siedmiu tylko? 23.05.07, 16:47 A to bedzie lista Wildsteina czy braci K.? Ja tam wole te oryginalna liste... Inne listy niech sobie potworza jakies tam pociotki czasow Hollywood, ale mnie one malo interesuja. Glupota i tak nie zwyciazy a moda przemija. Z tym ze te cudy sprzed 2000 lat to nie moda tylko historia. Odpowiedz Link Zgłoś
osmy_cud_swiata Siedem cudów świata - moi faworyci 23.05.07, 17:01 Proponują dodać dwóch bliżniaków www.spiegel.de/international/0,1518,grossbild-525481-378418,00.html Gwarantowani faworyci !!! Odpowiedz Link Zgłoś
patman Ja propnuję IPN z esbeckimi teczkami 23.05.07, 17:01 Takie cuda tam można znaleźć, że aż się w głowie kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 17:14 Rozumiem, ze wladze Lizbony oraz organizatorzy - firma marketingowa wpadli na pomysl, jakby tu mozna zarobic, ale czemu my sie mamy dac w to wciagac? Zwisa mi, jakie budowle wejda na liste, podobnie jak zwisa mi fakt, ze event ten sponsoruje Mini Morris. Wam nie? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 17:32 No już chyba Kreml lepszy niż cukierkowato-disneyowski Neuschwannstein... Zgroza! Może jeszcze zamek Barbie dopisać jako 8 cud świata? :( Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Siedem cudów świata - aktualizacja listy 23.05.07, 17:36 Starozytna liste nalezaloby zostawic w spokoju. Dla ciekawostki mozna utworzyc nowa liste obejmujaca architekture naszej ery (po Chrystusie) wylaczajac oczywiscie architekture nowoczesna - bo na nia kiedys przyjdzie (a moze nie przyjdzie?) czas. Odpowiedz Link Zgłoś